Neseriozitate

KF 51 Panther

Pentru cum altfel am putea categorisi declaratia directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, pe care acesta a facut-o recent pentru publicatia germana Rheinische Post in care sustine ca compania sa este gata sa construiasca in Ucraina o uzina unde sa fabrice noul tanc KF 51 Panther.

Costul ar fi de doar 200 de milioane de euro iar negocierile in curs. Intrebat despre starea de razboi in care se afla Ucraina, domnul Papperger a afirmat senin ca apararea anti-aeriana a uzinei n-ar fi o mare problema…

Iar cadenta de fabricatie este si ea legendara, 400 de tancuri pa an. Dar de cand a ajuns Rheinmetall producatoare de tancuri?!

Intrebat daca tancul pe care-l ofera la vanzare este macar operational, daca a fost omologat si testat corespunzator, acelasi domn Papperger a sustinut ca KF 51 Panther ar putea sa ajunga in Ucraina in maximum-maximorum 15-18 luni de la lansarea comenzii.

Cand citesti pentru prima oara declaratiile acestui important oficial din industria de aparare germana ai tentatia sa-l intrebi de ce nu-si ia constiincios pastilele: uzina de tancuri in Ucraina, cadenta de 400 de tancuri per an si toate acestea in plin razboi, contra unei sume modice de doar 200 de milioane de euro. Nu se aduce aminte despre vreo aprobare a guvernului de la Berlin, extrem de necesara pentru exportul unei astfel de tehnologii, nici despre faptul ca ucrainenii – in plin razboi – ar fi nevoiti sa testeze pe pielea lor elucrubatia intitulata KF 51 Panther.

Pai pare in toate mintile?!

Mai departe, KF 51 Panther nu este tanc ci un prototip de balci care are la baza un sasiu de Leopard 2A4, un tun de 130mm/51calibre si cine mai stie ce-o mai avea prin carcasa. Este o chestie netestata si care pana una alta nici n-are munitie pentru tun pentru ca nimeni in lume nu produce munitie pentru un tun anti-tanc de 130mm.

KF 51 foloseste un auto-loader, alta noutate in industria germana, fiind primul tanc cu doar trei membri ai echipajului.

Ralf Ketzel, directorul Krauss-Maffei Wegmann (producatoarea tancurilor Leopard si a sasiurilor pentru Puma, PzH 2000, sau Gepard) a declarat despre KF 51 Panther ca este: “essentially a conventional tank concept built around a 130mm gun, with a Leopard 2 hull. It’s nothing new. […] It’s more of a PowerPoint 3D project.”

De remarcat ca Krauss-Maffei Wegmann este compania producatoare a tancurilor Leopard si nu Rheinmetall.

Pe langa ridicolul declaratiilor domnului Armin Papperger, stai si te intrebi cum poate un oficial al unei companii germane atat de serioase si cu o reputatie neintinata sa faca astfel de declaratii halucinante, cand compania sa nici macar nu produce tancuri, ea produce doar tunul de la Leopard si executa reparatii si modernizari, dar n-a proiectat si produs un tanc vreodata, nici macar in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Iar pe de alta parte, mergand pe logica domnului Papperger, in Ucraina ar urma sa fie construita doar o uzina pentru asamblarea finala, practic toate componentele urmand sa vina din Germania, dar in conditiile in care Ucraina este bombardata zilnic care ar fi logica sa faci asamblarea finala a tancului chiar in bataia focului inamic, desi absolut toate componentele ar fi fabricate pe teritoriul UE?

Si ce te faci cu munitia de 130mm, cu totul inexistenta acum pe piata? Se apuca Rheinmetall sa fabrice o intreaga gama de proiectile de 130mm contra-cronometru? Si cine le va cumpara, atat timp cat Kievul duce razboiul mai mult din donatii decat din banii lui? Plus ca avem un auto-loader cu totul netestat, un tun absolut nou si una peste alta un tanc facut din bucati, unele mult prea noi, altele vechi?

Sau poate vor folosi tot un tun de 120mm? Sau poate ca explicatia este mult mai banala si domnul Armin Papperger, folosind metoda „Musk”, incerca sa-si creasca valoarea actiunilor pe bursa, lansand tot felul de proiecte fanteziste.

GeorgeGMT

70 de comentarii:

 1. Exact așa, neseriozitate!! Vinde cai verzi!!…
  Mai ales în n condițiile în care abia au deschis o facilitate similară în Orbanistan!
  Nemții se tem de impactul asupra Panzerelor a armelor antitanc rusești! Lucru care doar poți să îl amâni!
  Va mai dura până vor trage nemții pe dreapta urmașii lui Mutti-conserva, până să înțeleagă că nu poți să faci afaceri cu ivanii!! A doua zi, ți se urcă pe divan!
  Pe măsură ce ucrainenii vor avea oameni bine pregătiți pe tehnica NATO, lucrurile se vor schimba, fluxul de armament va fi altul!
  Știrea respectivă trebuie luată cu ‘la anul și la mulți ani!’.
  Zic și eu…

  7
  • „Nemții se tem de impactul asupra Panzerelor a armelor antitanc rusești!”

   Te referi la aceleasi arme care au fost luate in calcula atunci cand a fost dezvoltat Leopard 2 sau care erau pe piata atunci cand a aparut versiuea 2A4? Ca cea mai avansata arma a rusilor e din acea perioada.

   Te referi la armele unei natiuni cu care acel tanc a fost in mod special dezvoltat sa lupte. Si nu are sens ce spui.

   14
  • Elon Musk foloseste tactica asta de cand face afaceri.

   Promiti sarea si marea intr-un timp foarte scurt.
   Trec anii, produsul nu apare, intre timp tot scazi din pretentii la produs.

   Intr-un final lansezi un produs dezamagitor, dar promiti ca ii faci update si o sa fie cel mai bun de pe planeta.

   Reclama merge, hype-ul creste, zici ca vrei sa salvezi planeta (sau Ucraina), pretul actiunilor creste, faci o gramada de bani.

   8
 2. Nemții s-au prins că Rusia nu reprezintă un pericol major. Practic , ucrainienii ii tin în șah cu tehnologie din anii ’90 si nu se întrevăd nici mari schimbări.
  Banii consumați de către Occident reprezintă undeva sub 10% din potentialul său.

  15
 3. toată lumea știe că de fapt astea vor fi construite la Craiova, probabil în paralel cu F35…

  47
 4. Sunt convins ca Rheinmetall ar putea produce KF 51 dar nu intr-un an sau doi (sper ca nu mai dureaza atat razbpiul). Poate vrea sa treaca la o categorie superiora si sa concureze pe piata tancurilor !
  Nici Krauss-Maffe nu-l face pe Leo A7 singur ci din componente de la mai multi producatori(motor, transmisie , tun senzori etc). Rheinmetall poate vrea sa utilizeze carcasa de lynx 41(40 de tone) modificata. Deocamdata parca are un prototip(functional?). Dar cat i-a luat lui K-M sa fabrice primul Leo ? Cat dureaza sa asamblezi zeci-sute de componente de la diferiti furnizori ?
  Stiu ca se dicuta de mai mult timp de calibrul 130 dar Rheinmetall chiar l-a asimilat, chiar a investit singur? E f scump si chiar nu stiu daca merita cu atatea rachete AT performante! Nici proiectilul nu-l faci la bucata !
  Cred ca GeorgeGMTare multa dreptate.

  4
  • Cand au prezentat Lynx-ul (facut in cea mai mare parte din subansamble deja in productie) , au zis ca o sa fie gata de productie in 3 ani. Si asa a fost.

   La fel au zis si cu Panther. Tunul si autoloaderul il au de ceva vreme, l-au propus si britanicilor, impreuna cu turela noua pentru Challenger 3, dar britanicii au ales L55A1 de 120mm.

   https://www.youtube.com/watch?v=J8Sa_q-Lz6g&ab_channel=Rheinmetall-DerintegrierteTechnologiekonzern

   Tinand cont de experianta cu Lynx, nu m-as mira daca si Panther va fi gata de productie la fel de repede.

   Ideea de fabrica in Ucraina e numai de reclama, dar cine stie, poate o tara vecina ofera un loc de pus o fabrica. Poate Slovacia, sau Republica Moldova…

   4
 5. Hmm, interesant. Da ceva nu bate aici si nu-i logica de fel declaratia.

  7
 6. Eu caut sa vad partea plină a paharului
  Rheinmetall are un prototip de tanc și arată că este dispusă la transfer de tehnologie.
  Deci o chestie de întrebat.
  Cealaltă parte cu bani și fabrica in Ucraina sunt povesti.
  Problema e că partea cu bani și fabrica aruncă toată discuția in derizoriu

  3
 7. Rheinmetall e in criza de comenzi.
  Au zis nemții că dau peste 100 miliarde euro la înarmare ?
  Au zis și atât a rămas. Cu zisul.
  Momentan, cu primele 30 miliarde suplimentare nu știu nici ei ce e mai urgent.
  – F 35 zic că e prioritate.
  – si fregatele zic ca sunt esențiale.
  – au declarat că trebuie și mult mai multe tancuri. ( dar Rheinmetall nu a văzut încă nici un contract pentru țevile de tun )
  – muniția, unde e muniția ?

  Se vede așa mai bine ce dezastru a lăsat cucoana aia, Ursula , care a fost ani de zile ministrul apărării și promovată la UE că nu o mai dorea nimeni ca ministru.

  Disperarea e mare in RFG că polonezii vor devenii protagoniștii.
  Pina acum , francezii și nemții au reușit doar (discutând despre proiectele comune) se spună nooo, nain , creten , idioten, etc. ??

  22
 8. E gesticulație în fata concurentului KMW.
  Si George, cel puțin două argumente ale tale cad, fiindcă dacă citești bine le va construi „dar numai după terminarea războiului și sub rezerva autorizației guvernului german.”

  14
 9. Eu cred ca trebuie citita in urmatoarea cheie. Multe tari se vor uita dupa tancuri noi, si preferabil mai ieftine de Leo A7. daca Rheinmetall reuseste sa vina cu un tanc nou, bun si mai ieftin, va da lovitura. As fi in stare sa pariez ca va exista si o varianta cu tun de 120 fara autoloader. Ceea ce probabil va face tancul mai ieftin si mai usor de produs.
  Dar daca rusii scot masiv Armata, avand tun de 130 Pantherul poate deveni rapid un produs extrem de vandabil. Dar mai e mult pana departe

  5
 10. Fabrică de 200 de milioane pt. tancuri de 33 de milioane bucata? Sau cât o să coste, că am uitat de inflație și tva? 400 pe an?! Nu-i vorba de niște lego?
  Directorul de acolo cred că a băut apă după niște politicieni de-ai noștri, ar fi bun în locul lui budăi la muncă, numai să nu sune subalternele când îi mangă?

  12
 11. Declarația asta avea sens acum 3-4 ani. Acum…. doar dacă nu se schimbă radical ceva. Dar și în cazul ăsta capacitățile de producție pentru oțel ieftin și energie ieftină s-au cam dus.

  2
 12. Ce se întâmplă in Ucraina acum ,se numește bătaie de joc. Ăia neantrenati mor pe capete in est.Apoi sunt ăia profesioniști care stau pentru bani, in general.
  In vestul Ucrainei oamenii își beau cafeaua liniștiți,plimbandu-si Lexus -urile prin mall-uri si restaurante iar fraierii stau prin tranșee cu 20cm noroi de calitate.
  Ceva îmi spune că se pregătește un blat.

  10
  • Si ce-ai vrea sa faca cei ce nu sunt pe front? Sa-si taie venele de suparare ca nu le toarna rusii obuze in cap? Sau ar trebui sa injuram femeile, copiii, batranii ca nu iau cu asalt transeele si ca totusi incearca sa pastreze o urma de normalitate si isi permit sa mai iasa la un restaurant? Pana la urma nu poti sa inrolezi toata populatia, ca mai trebuie sa fie si unii care sa intretina infrastructura critica si atata economie cat a mai ramas.
   Ucrainenii au avut sute de mii de voluntari, care voiau sa lupte, dar pe care i-au trimis acasa, in asteptare, pentru ca nu au avut suficiente arme cu care sa-i echipeze. S-au comportat exemplar ca cetateni si ca patrioti (cea mai mare parte a lor). Pot doar sa sper ca si noi am face la fel in cazul unui conflict.
   Mai lasa petardele astea…

   34
  • Comentariile trolilor (Adrian e troll) trebuie înțelese ca mesaje transmise de servicii (probabil rusești în cazul lui Adrian) pentru a manipula opinia publică. Eu din mesajul ăsta înțeleg că rușii cam ar vrea să negocieze, așa o fi?

   6
 13. Ca tot suntem la discutia despre tancuri…. Are cineva informatii despre pret la Merkava V Barak ? Si ce are diferit de MK IV ?

  1
 14. Rheinmetall sunt aia care cereau „228 de milioane de euro fără TVA a etapei de cercetare-dezvoltare și omologare a prototipurilor Agilis”? Sper că nu am greșit suma …
  Rheinmetall încearcă să își fac un pic de publicitate pe un produs, care sigur nu ajunge în Ucraina în urmatorii 2 ani. Poate atrage atenția și apar 2-3 clienți 🙂 Carul de luptă nu a murit, iar ei doresc o felie din piață 😉 unde produsele „ieftine” lipsesc.
  „domnul Papperger a afirmat senin ca apararea anti-aeriana a uzinei n-ar fi o mare problema …” – sigur a fumat ceva 😉

  4
  • Sincer, dupa declaratiile astea de tot rasul, incep sa ma bucur ca nu se mai construieste Agilis. Si pana acum cateva zile inca oftam…

   9
 15. Eu asi recomanda Ukr sa intrebe la Moreni, cum e cu colaborarea cu Rhein-M.
  Cat despre Panther, momentan e doar un Lego mai sofisticat, mai lipseste sa le propuna si o Barbie mai sofisticata.
  Si Germania si rusia au proiecte solide in materie de echipamente militare, dar desi rezultatele sunt aceleasi, motivele difera. Primii nu vor sa le produca, ceilalti nu sunt in stare sa le produca.
  https://www.g4media.ro/serviciile-secrete-britanice-rusia-prezinta-la-expozitii-internationale-arme-de-inalta-tehnologie-dar-nu-este-capabila-sa-le-produca-in-cantitatea-necesara.html

  7
 16. Unde sunt cei care ziceau că aduna Ucraina 300 de tancuri de ultimă generație,că primesc de la Belgia ,Olanda , Finlanda, Suedia , Norvegia Danemarca Leo 2A4 ? . Cat despre declarațiile astea fantezie ce sa mai ,nici nu trebuie băgate in seamă . Aberații doar ,cred că au luat lecții de la factorii de securitate ? . Acum vorbim de F35 cică la anul am cam dori să demarăm negocierile și să înceapă producție F35 românesti după 2030:). Care 2039 ,2045 că mă îndoiesc că nu vom trage de F16 pănă când cad jos. Iar o declarație a unui oficial ucrainean că România trebuie să ajute că Occidentul,dar voi cu banii voștri ce ați făcut ? 2014 ce an suntem acum ?.48 F16 sh din State cred ca își puteau permite ,dar la fel ca la noi lasă că merge și așa ,corupția , ineficiența propriilor decizi costă. Cine poate susține un efort atât de mare al războiului când fiecare stat are propriile sale probleme ,populația unor state nu doresc să arunce cu banii pentru Ucraina ,inclusiv în State sunt senatori care se opun cedări de armament către Ucraina. Vom vedea acuș e primăvara ,să vedem ofensiva împotriva rușilor . Interesant ar fi ca Elveția fiind o super țară bogată sa participe la efortul de război ucrainean și să cedeze din tehnica sa aflată în depozite și în dotare ,ar plusa un pic pe europeni in fata rușilor da na neutralitate. Mă îndoiesc că rușii vor ataca Romania ,sau că vor face ceva concret contra noastră sau a Balticilor știu și eu că sunt cam slabi și nu ar face fată direct NATO , Japoniei care visează la insulele Kurile .Slavă Romaniei. Aici e site românesc ,ăștia ce tot o dați cu rușii că sunt cei mai mari și tari și nu comentati in română numai intrați aici . Slavă României.

  5
  • Nu mai fii așa de pesimist și defetist dragă Cipri. Uite, noi doi am putea forma batalionul ‘Virșli cu muștar și horincă’ și doar înarmați cu lopeți Linemann i-am aneantiza pe wagneritii ce mai sunt la Bahmut. ?

   4
 17. Astea 400 de tancuri or sa para un mizilic pe langa cele 3000 pe luna pe care le-ar putea produce / asambla in Polonia, inca cca 1500 pe luna in Romania…iar in Germania de la 12000 de bucati pe luna in sus…. O fi zis si el ca orice tip de publicitate este buna, asa ca a dat pe goarna ceva sa ataraga atentia cat se poate de mult. Daca erau inspirati ..si SAAB putea sa spuna ca urmeaza sa fac o fabrica de Gripen in Ucraina ca sa produca cca 50….100 de bucati pe luna…( asta in avans ca sa apere cu ele fabrica de tancuri )

  4
 18. Tancul principal de lupta in timpul Operatiunii Barbarosa era un Panther parca…
  Marturisesc faptul ca nu imi plac coincidentele…
  Iar daca eu am remarcat, si rusii au remarcat…

  4
 19. asta e din seria romania si f35…

  5
 20. Ca sa vezi !
  Cred ca orban, [*** broscoi de peste granita , nu asta al nostru] o dat cu capu de dulap ca i-o crescut un cucui in frunte cat ciocul de la ciocanitoare cu care inca mai bate in mobila …si a trecut si la nucul din gradina .
  Pai parca le promisesera ungurilor constructia Lynxului si a Pantherului daca cumpara 200 fire de Lynx … Trairam sa vedem si NE – Seriozitatea nemteasca intr-un final …

  2
  • Fabrica de Lynx se construieste in Ungaria , in total o sa aibe 218 la numar, din care 46 fabricate in Germania, primele au ajuns deja.

   Dar nu de Panther era vorba la tancuri, ci de Leopard 2. Ungurii cu cumparat cateva 2A4 pentru antrenament si 44 bucati 2A7+.

   Pana cum nici un guvern nu a comandat Panther, ca e inca in faza de pre-serie.

   Grecii au semnat si ei un contract pentru Lynx.

   3
   • Din cate stiu era o vorba inainte sa sa faca fabrica , cum ca vor construi si parti din Panther deoarece Lynx-ul si Pantherul au niste componente comune pe la trenul de rulare . Ce-i drept atunci aparuse Pantherul si vorbele zburau

    • Nici o firma se pune sa construiasca aiurea tancuri, fara comezni ferme in prealabil.

     Comenzi nu se fac fara o evaluare serioasa a tancului, care poate sa dureze un an sau mai mult. Numai testele la munitie pot sa dureze ani de zile pana primesc certificare.

     Plus ca vanzarea sau transferul de tehnica de lupta trebuie aprobata si de parlament.

     E drept ca is multe site-uri si canale de Youtube in care se vorbeste aiurea. Rheinmetall, KMW, Leopard 2 , Leopard 1, Panther, toate sunt folosite interschimbabil, pentru a genera clickuri.

     Chiar si in articulul de aici sunt omise intentionat detalii din declaratia lui Papperger, pentru a genera polemica.

     2
 21. Ca tot vorbim de Germania va recomand sa il urmariti
  https://youtu.be/ON1C6XpBaVI
  Este foarte posibil ca tipul asta sa miste lucrurile la el acasa. Incet, incet cum sunt ei obisnuiti, dar sa le miste.

 22. Fabrica de KF51 e doar praf in ochi … pt. ucraineeni si restul.

  Cum Leo2 nu se gaseste, ce sa faci, mai arunci o sopirla … macar tii lumea ocupata, ca „daca fac aia ceva acolo ” ?!?

  Noi o sa luam g2g – pentru inceput, banuiesc – 54 de Abrams, pentru un batalion, probabil KM in Dobrogea, ca aici e pericolul.
  Mai deoparte, vedem.

  Problema mare la noi este si va ramine parlamentul, care trebuie sa aptobe cererile armatei …
  Deci alocarea aia de fonduri – 2-3% din PIB – degeaba e pe hirtie, daca parlamentarii lui peste nu vor sa aprobe – decit daca le iese ceva – achizitiile militare, ceeace nu ar trebui sa se intimple, nu paarlamentul hotarasete de ce are nevoie armata, ar trebui eliminat rolul parmalentului in controlul achizitiilor militare, alea ar trebui facute DOAR in CSAT si atit, fara parlament si senat – ca nu au treaba si nu stiu ce si cum.
  Nu e ca si cum ai face un pod, cu o firma de casa …
  Si asa legile care ies din parlament sint cu dedicatie si de cele mai multe ori strimbe si fara o chestie logica … care sa ajute omul de rind.
  As prefera desfiintarea parlamentului si alegeri pentru max.300 de parlamentari, asa cum am votat la referendum acum citiva ani, si care nici acum nu este implementata, si eliminarea tuturor atributiilor parlamentarilor din implicarea in deciziile de achizitii pentru armata.
  Pina nu pica serviciile de la putere, nu se va schimba nimic…din pacate.
  Nu o sa avem o armata dotata decent pina cind politrucii nu vor fi inlaturati de la luarea deciziilor pentru armata. Asta e tristul adevar. De aia nu avem corvete, arma de aslat, tancuri, avioane noi, etc. Toate numai cantitati mici, SH, pe bani multi.
  Pina nu vine unchiul Sam sa ne oblige sa luam ceva, nu facem nimic, politicienii se stie ca sint lasi cind e vorba sa ia om decizie importanta pentru tara, voteaza in lipsa sau trece legea fara vot …
  Macar vom avea 54 de Abrams.. sper ca cu tun …si tot ce trebuie, nu chele …bune doar sa care lazi de vin …

  3
 23. Acuma am luat de la USA patriot ultima configuratie ,NSM ultima generatie racheta antinava , Himars am vazut deja ce poate .Ar fii culmea la tancuri sa luam ceva mai jos de sepv3 navem voie in cantitatea asta farmaceutica obligatoriu cu trophy si restu acareturilor?

  6
  • Daca tot luam numai un batalion, macar sa fie versiunea noua, Sepv4 full option.

   Mai curios is cu ce se intampla acum cu TR-85, le convertim intr-un Mobile Protected Firepower mioritic, sau le lasam sa rugineasca ?

   1
   • pentru TR-85, this is the way! upgrade pentru a fi un tanc mediu bun pentru suport cu foc.

    2
   • Probabil Tr85 va inlocui unul dintre batalioanele de T55.

    2
    • Mai avem batalioane de T55 ? Cu tancuri functionale ?

     Stie cineva cate TR-85 functionale mai avem ?

     • Conform datelor publice de pe net, mai avem 3 batalioane de T55, functionale cu dovezi video, participari la aplicatii recente in Dobrogea la Babadag si cu Leclercurile frantuzesti la Cincu. TR85 nemodernizat mai avem un batalion la Bacau prezent si asta la diverse aplicatii. Stocate nu mai stiu dar cauta pe Wiki la lista echipamentelor armatei romane.

      1
      • In prima postare de mai sus ma refeream la TR85M1

       1
      • Mersi de raspuns.
       Nu stiu cat de corecte sunt datele de pe wiki , de aia intreb pe-aici , ca mai exista oameni care sunt in tema.
       N-am stiut ca mai avem T-55 active, am crezut ca doar TR-85 si TR-85M1 mai pornesc „la cheie”.

       1
       • Cu placere, daca mai urmaresti filmulete de la aplicatii desfasurate recent de armata noastra vezi rulate cam toate categoriile de tehnica din dotare.

        1
 24. Vasie Băcăuanul

  Cât despre mister derectoru, uite așa mai ies la iveală fricțiunile din interiorul măreței Doischland, sau și mai rău, conserve de proveniență nord-estică. Zic și eu, nu dau cu parul.

  1
 25. Nu vreau sa fiu avocatul diavolului dar dacă ukr nu vine repede cu ceva ieșit din comun, va pierde. Pot face încă 5 Bahmut -uri. Schema e aceeasi. Anaconda si somn.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *