Noul MBT rusesc: T-99

T-99, concept artistic

Rusia spera ca noul tanc sa fie operational in anul 2015. Numit deocamdata T-99, noua masina de razboi ruseasca ar urma sa inlocuiasca modelele mai vechi T-80 si variantele T-90.

Proiectul T-99 nu este insa singurul avut in vedere. Fortele Terestre Ruse au in vedere o modernizare cvasi-generala a brigazilor sale mecanizate, prin intrarea in dotare a unor noi famili de vehicule blindate, care sa fie concepte noi, nu modernizari a produselor mostenite de la Armata Rosie.

Astfel se au in vedere:  un nou tanc, T-99, o noua familie de transportoare blindate-Boomerang si pe baza acestor doua concepte, o intrega familie de vehicule specializate, de suport.

Proiectul T-99 va avea la baza noul Armata, iar prototipul este asteptat sa intre in teste de teren, in 2013. Primul adjunct al ministrului rus al apararii, Alexander Sukhorukov  a declarat:  “The new tank is under development at Uralvagonzavod in Omsk. The first deliveries of the tank to the Russian Armed Forces are scheduled for 2015. A total of 2,300 MBTs are expected to be supplied by 2020.”

De asemenea Rusia declara foarte clar, ca noul sau program de inarmare, nu este gandit ca un raspuns fata de NATO, ci mai degarba pentru a face fata amenintarilor, din ce in ce mai vizibile, profilate pe granitele sale de sud, si de cresterea puternica a Chinei, militar si economic. Asa cum multi analisti rusi si occidentali, declarau deja de cativa ani, principalele probleme de securitate ale Rusiei, in noul mileniu, nu prea mai au legatura cu vechiul sau inamic NATO, ci din ce mai pregnant cu zona asiatica a tarii, cu islamismul radical, cu China.

Programul T-99 este ceva mai putin ambitios si radical ca proiectele esuate, Object 195 si T-95. Astfel T-99 va fi mai usor, mai ieftin si mai agil, decat predecesoarele sale, si desi rusii studiau calibre mai mari pentru o noua familie de tancuri, se pare ca T-99  va mosteni acelasi calibru, 125mm, precum T-90.

Pe langa T-99, industria militara rusa lucreaza deja la noul transportor blindat Boomerang. Acesta va fi un 8X8, care are in vedere inlocuirea BTR-90 din dotare.

 Kurganets-25

De asemenea  Kurganets-25 noua MLI ruseasca, va inlocui familia BMP, BMD sau MT-LB si va fi noul companion al T-99 pe viitoarele campuri de lupta. Practic intreaga gama de mecanizate va fi schimbata fundamental, si asta deoarece aceste noi vehicule nu sunt up-grad-uri ale unor modele mai vechi, ci pur si simplu proiecte absolut noi, adpatate noilor cerinte ale unui front in miscare.

 

Armata MBT  si AICI

Cititi si Noul BTR rusesc-Boomerang

Sursa: defense-update

 

GeorgeGMT

 

13 comentarii:

 1. Daca turela va fi amplasata mai spre spatele sasiului va semana cu proiectul german VK 4502 P dela finalul WW2. Nu stiu daca asta va fi o solutie foarte fericita.

 2. Sa vedem care va fi replica occidentalilor la noile blindate rusesti.Sper ca noul tanc si MLI, care vor intra candva in dotarea armatei noastre, sa fie la fel de performante ca si cele rusesti.

  • Glumesti,crezi ca o sa ne vanda noua cineva blindate la un asemenea nivel de tehnologie,chiar daca ar face-o nu am avea bani sa cumparam decat cateva bucati

   • Da.Dar nu mai devreme de 10 ani de acum incolo, daca Romania va mai fi interesata sa detina tancuri.Daca ar fi dupa mine, ne-am cumpara arme antitanc abia dupa ce intra in dotarea rusilor noua generatie de mecanizate.Pana atunci , in actualul contest, ne folosim de arhaicele AG7, AG9 si instalatia portabila 9K111, daca mai este in dotare(wikipedia zice ca la noi a fost retrasa).

    • la o verificare a rezervistilor din 2007, un ofiter s-a „scapat” ca nu prea mai au rachete.
     Cat o fi de adevarat asta nu mai stiu

 3. Primele poze nu au nici o legatura cu realitatea, turela este mult prea inalta pentru un tanc ce nu va avea oameni in ea, fiind complet automata, in pozele alea apare si o mitraliera manuala montata deasupra :)) ultima poza este singura relativ oficiala si probabil apropiata de produsul final..

 4. nu prea cred ca el va fi gata pina in 2015, si plus la toate rusii nu vor construi in jur de 2000 de tancuri pina in 2020.
  armata rusa nu se modernizeaza in asa mastab mare cum ne este aratat, coruptia e cea mai mare problema a rusiei.
  rusii au o gama larga de armament care nu a fost niciodata pus in serie, dar cu caracteristici destul de bune.
  chiar daca si o sa faca acest t-99 el nu va fi o vundervafli pe care e imposibil sa o distrugi.

 5. Dar inainte sa faca T99 asta sau ARMATA nu trebuie sa apara mai intai platforma aia universala pe care au promis-o? T 99 nu va fi pe platforma promisa?

 6. E cam degraba anul 2015, nu prea cred ca va fi gata pana atunci. Eventual un 2018-2020 cam asa. Oricum, arata super bine, deci nu va fi un proiect esuat.

 7. Dupa anul 2020, cine vrea sa isi cumpere tancuri SH, o va putea face, la un pret bun, de la rusi.

 8. 2115 cred ca e anul corect. Din experienta ultimelor inzestrari/proiecte rusesti. MindRusT are dreptate. Ultima poza e cea mai apropiata de realitate. Armata/Kurganets/Boomerang. Machete. Nimic palpabil. Nici un demonstrator, nimic. Doar faptul ca o sa fie de un milion de ori mai tari decat ce are vestul acum. Din nou, piticul sovietic, cel mai mare pitic din lume.

  Saur1/2/3 e mai „valid” si mai aproape de intrare in exploatare decat orice debitatie ruseasca. True story.

 9. ” Saur 1/2/3 e mai valid si mai aproape de intrarea in exploatare decat orice debitatie ruseasca .True story ”
  Doar Saur 1si 2 prototipuri au facut pana acum teste si tot nu e sigur daca va intra al doilea in productie . #3 e si el macheta . Sa zicem ca desi astia de la conducere decid sa cumpere F-16 SH crezi ca mai intra si Saur in productie ? Sa zicem ca intra si Saur 2 in productie Ar fi minune pt industrie si armata dar fata de orice „debitatie ruseasca ” din armele lor intrunite artilerie, tancuri si infanterie mecanizata cat conteaza aceasta „true story” .
  Desi ma amaraste faptul ca armata si industria noastra e pusa pe butuci , trebuie dat cezarului ce-al cezarului rusii nu distrus armata si industra de armament ba chiar industria se dezvolta si scoate tot felul de „debitatii” care sunt vandute la export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *