Obuziere pe roti RCH 155 pentru Bundeswehr

Fortele terestre germane fac o miscare surprinzatoare si se vor dota in viitor cu obuziere autopropulsate pe roti. O noutate absoluta pentru germani, care au avut pana acum doar artilerie de mare calibru pe senile: obuziere PzH 2000 si artilerie reactiva M 270 (“Mittleres Artilleriraketensystem II” (MARS II) dar pe roti absolut nimic.

Chiar si istoric, senile a fost baza  Bundeswehr – Heer (terestrii germani) macar si pentru ca Germania a avut intotdeauna, dupa renasterea tarii sub numele de RFG, tancul ca pilon principal in cadrul fortelor terestre si toate cele au primit sasiuri de tanc: SPAAG Gepard sasiu Leopard 1, PzH 2000 are un sasiu diferit de Leopard 2 dar cu care imparte anumite componente.

Asadar, senile si nu roata a fost regina in cadrul trupelor terestre germane, dar acum se remarca ca Boxer 8×8 castiga din ce in ce mai mult teren si este folosit, pe langa rolul sau clasic de transportor de trupe greu si in cel de sasiu pentru sisteme anti-aeriene de artilerie iar mai nou pentru obuzierul de 155mm.

RCH 155mm a fost prezentat oficial de KMW nu cu foarte mult timp in urma si acum are si comenzi de la Berlin, asta in conditiile in care sistemul artileristic german si-a incheiat testele in prima jumatate a acestui an.

Planurile armatei germane prevad achizitia unui numar de 168 de obuziere auto-propulsate RCH 155, dar deocamdata exista fonduri aprobate pentru 50 de unitati in valoare 1,3-1,4 miliarde de euro. Livrarile ar trebui sa demareze in 2026 si sa se incheie in 2031. Lent ritmul de productie deocamdata.

Ucraina s-a miscat mai repede si are deja o comanda plasata pentru 18 sisteme, obuziere care sunt deja in lucru, dar livrarea va incepe abia peste doi ani.

In privinta structurii artileriei germane, PzH 2000 si RCH 155 vor lupta umar la umar, PzH exista deja in inventarul germanilor in 100 de unitati plus o comanda pentru 22 de noi obuziere pe senile, la care se vor adauga, incepand cu 2026 RCH 155.

Ar mai fi de precizat ca sistemul artilersitic RCH 155 (Boxer Remotely Controlled Howitzer 155), are la baza un sasiu Boxer 8×8 si un modul de artilerie, practic turela cu toate cele necesare care se monteaza pe sasiul 8×8. Atat si nimic mai mult, tunul in sine este acelasi ca si in cazul PzH 2000, RCHul avand insa turela complet automatizata. Avantajele tin probabil de vesnica dilema senile vs roata, roata oferind un pret mai mic, o mobilitate mai mare pe sosea, viteza de deplasare superioara si costuri mai mici cu intretinerea.

La RCH 155 totul este automatizat, echipajul format din doar doi membrii controleaza focul din cabina vehiculului, nimeni nu sta in turela. Incarcarea este 100% automatizata, ca si aducerea obuzierului in pozitia de tragere. Totul este controlat prin radio-comanda de catre echipajul care nici macar nu trebuie sa fie in masina. In caz de avarie, cei doi pot suplini sistemul automat de incarcare, iar tragerile se pot face si manual, in regim de avarie. Dar cel mai probabil ca nu este de dorit in conditii normale de exploatare.

De remarcat ar fi doua lucruri, Rheinmetall cu un obuzier avand la baza camionul militar HX a pierdut competitia pentru obuzierul pe roti in favoarea KMW cu Boxer, pe de alta parte, atunci cand PzH 2000 a fost proiectat, germanii aveau intentia sa comande 1125 de unitati, dar intr-un final, odata cu caderea URSS, s-au limitat la sub 200 de obuziere.

Detalii tehnice despre RCH 155 gasiti AICI.

GeorgeGMT

 

63 de comentarii:

  1. Deci oferta de la kmv va fi si senilate si pe roti

    3
  2. @George, nice?

    RCH 155 , dupa cum am citit are posibilitatea de tragere in mers care este o functie foarte importanta in caz
    de lupta moderna cand este nevoie sa
    schimbi pozitia ca sa nu fii lovit.
    Nici unu din tunurile pe roti dupa cum stiu eu pana acum n a obtinut asta.
    Un alt lucru e echipajul care pana acum
    e stiut ca e posibil de 3: sofer, comandant si tunar. Doua persoane e cam ghimic, nu cred ca e serios fc cred
    ca cel putin incarcarea acestuia cu munitii doreste mai multi, adica in comparatie cu Roem al Elbit cu Rheinmetall.
    Totodata imi lipseste cantitatea de obuze in magazie si rata de foc…

    8
  3. Poate ca germanii se gandesc sa schimbe din radacini tactica luptei cu blindatele…na, Ukraina cam macina in gandirea militarilor pur sange…asa cum ceea ce numim tactica de blindate e una, si tactica de…cavalerie e alta…cum folosesc rusii blindatele grele, cum le folosesc francezii…vorbim si de IDF? Iarasi alta conceptie…deci poate nu e schimbare de cale de rulare, ci de paradigma…

    3
    • nu se gandesc la nimic au brigazile cu Jagger care nu au suportul artileristic adecvat fiind ca si la noi tractat, dar na toate astea acu pt specialisti se datoreaza razboiului din ucraina ca aia e nemtii nu le are cu razboiu si noi la fel cumparam, nu ca suntem rupti in cur la artilerie ci ca am vazut noi in ucraina marea cu sarea

      pur si simplu inlocuiesc tehnica cu ceva mai performant

    • Nemtii au avut componente de blindate grele si infanterie usoara, aeropurtata.
      Acum construiesc brigade de „Forte Medii”. Conceptul de Stryker Brigades, dar pe Boxer.
      Ideea e sa mareasca mobilitatea strategica si operationala. In caz de atac rusesc, fortele medii ajung mai repede la aliati decat fortele grele, pe senile.

      https://www.youtube.com/watch?v=B8hEJOWC5jM

  4. zic ca trebuie mers pe doua variante, in nici un caz 100% senile sau roti. Deci musai mixt. Ucraina a demonstrat ca artileria inca este piesa strategica pe tabla de sah.
    Ca no, vad ca nemtii au luat de buna treaba cu dotarea, asa cum au si intrebat la inceput: The entire Western world wants us to build up a huge army, march through Poland and fight the Russians if necessary. Just writing it down so there are no misunderstandings in future…”

    14
  5. pragmatism sovietic
    au vazut rata de supravietuire pe front si au hotarat sa faca ieftin si prost

    se lauda ca trage din mers, sa il vad cum trage cu turela la 90 de grade fata de axul sasiului

    ii pui un modul de condus si l-ai facut unmanned, asta e viitorul, robotii tai omoara oamenii mei si robotii mei omoara oamenii tai, Walhalla in cloud

    10
  6. O intrebare pt cei mai in tema.
    Cum vedeti o operatiune de deschidere a focului acum dupa aproape 2 ani de razboi in Ucraina si dupa toate lectiile de acolo ?
    Ma refer la sosea vs coclauri, stat pe loc maxim cate minute ? Are sens sa tii vehiculul loader aproape sau e mai rentabil sa-ti dai intalnire cu el prin alte parti si sa te axezi mai mult pe miscare decat pe timp petrecut tragand chiar insemnand asta sa cari mai putina munitie ?
    Clar autoloader e de preferat fata de varianta Caesar cu munitia si incarcatorii la vedere. Mi-e inca putin neclar daca roti sau senile. Si ce variante ai avea ca sa te protejezi de dronele trimise imediat sa te caute in afara de a tine vehiculul mobil. Obligatoriu si o drona micuta pe fiecare obuzier pt verificari a efectelor fara sa mai depinzi de altii ?
    Cam multe intrebari dar orice raspuns e binevenit.

    2
    • @Marius
      Nu există o situație ideală, care să poată fi aplicată peste tot, la fel. Ține de situația tactică, teren, starea vremii, capabilitățile inamicului, etc.
      Important e să știi să te adaptezi condițiilor.
      Și la ucraineni, vedem situații în care vin obuzierele autopropulsate, fie ele șenilate sau pe roți, trag în câteva minute și pleacă, sau sunt distruse, și obuziere tractate care stau în aceleași poziții câteva zile, cel puțin, fără probleme.
      După mine, ideal ar fi să ai artileria autopropulsată undeva în spatele frontului, cca 40-50 de km, unde ar fi în afara loviturilor majorității mijloacelor de foc, și le trimiți pe poziție numai când descoperi obiective de oportunitate, au tras muniția ce o au asupra lor, și au fugit. Eventual, dacă e nevoie, trimiți vehiculele de aprovizionare în altă locație, unde reîncarcă, apoi fug în altă parte și deschid focul iar. Totul sub acoperirea unei secții de pisicuțe.
      Apropos, chestia asta am văzut-o prima dată, la noi, în 2008, în poligonul Mălina, când am fost detașat să augumentez punctul de comandă înaintat al SMFT-ului, când era nea Tomiță comandant de brigadă la Focșani.
      Toate convoaiele erau însoțite de o secție de Gheparzi, fără discuție, apoi am văzut că s-a generalizat chestia asta, am văzut-o la mai toate aplicațiile majore.
      Drona pe obuzier mi se pare cam overkill, ăia au treaba lor, să plouă cu oțel peste inamic, de observarea și conducerea focului se ocupă alții.
      Legat de chestia asta, dacă aș fi factor de decizie în marele meapene acum, în secunda 2 aș ordona înființarea unei companii de drone la nivel de brigadă, și a unui pluton de drone la fiecare batalion.
      Părerea mea, hâc…

      34
      • Ar fi bune. Mai ales ca nu sunt nici scumpe.
        In rest da. Conteaza si ce ai in fata dar ideea asta cu „După mine, ideal ar fi să ai artileria autopropulsată undeva în spatele frontului, cca 40-50 de km, unde ar fi în afara loviturilor majorității mijloacelor de foc, și le trimiți pe poziție numai când descoperi obiective de oportunitate, au tras muniția ce o au asupra lor, și au fugit. Eventual, dacă e nevoie, trimiți vehiculele de aprovizionare în altă locație, unde reîncarcă, apoi fug în altă parte și deschid focul iar. Totul sub acoperirea unei secții de pisicuțe.” se preteaza aproape perfect la ceea ce am vazut in Ucraina.
        Merci de raspuns. Foarte informativ.

        4
  7. https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/misiuni-secrete-blesteme-si-o-problema-trecuta-2313980.html
    Va rog cititi articolul expus aici, tragerile indelungate (mii de obuze) nenoroceste forta umana, undele de soc cauzate de explozia pulberii ce azvarla proiectilele afecteaza corpul uman si in special creierul. Dupa mii de trageri de obuze acei oamni sunt terminati, sau cel putin unii dintre ei.
    Nu cred ca acelasi lucru se intampla cand tragi dintr-o cutie blindata, unda de soc nu afecteaza forta vie adapostita (nu am citit vreun studiu dar este lesne de inteles). De aceea sper ca decidentii armatei si politici vor lua in considerare aceste lucruri si vor achizitiona multe obuziere blindate, cele pe camion ce te lasa expus undelor de soc si contrabateriei inamica ex. Caesar pe termen lung iti afecteaza personalul. Probabil se poate trage dintr-un sant/transee facute adhoc in spatele tunului cee ace ar diminua efectua efectele undelor de soc dar in bataia artileriei inamice si graba luptei nu prea este timp pentru asa ceva..
    “O explozie suficient de puternică pentru a arunca un proiectil de circa 50 de kilograme pe o distanță de peste 20 km a declanșat o undă de șoc care a străbătut corpul membrilor echipajului, făcându-le oasele să vibreze, lovind plămânii și inima și trecând cu viteza unei rachete de croazieră prin cel mai delicat organ dintre toate, creierul, notează NYT.”

    5
  8. Eu cred ca e ideal pentru Ucraina, in special daca nu ai superioritate aeriana pe teren. Il scoti la o plimbare, tragi cateva salve pe drum incolo si inapoi cu sanse minime de detectare. Faptul ca e mai ieftin decat altele nu ar trebui sa insemne ca e mai rau. Eu de mult timp ziceam aici ca ar fi trebuit sa ne bagam noi la o comanda serioasa pentru modelul acesta cu KMW si pentru ca e un model mai ieftin si ar fi fost si mai dispusi la cooperare industriala fiind primul client si pentru ca le-am fi dat peste botic la Rheinmetal care si-a batut organul de noi cu oferta aceea pentru transportorul blindat Agilis in perioada aceea. Nu stiu de ce dar nu vad cu ochi buni Rheinmetall, pe de o parte Germania critica Ungaria in pozitia ei adoptata impotriva Ucrainei si pe alta parte impanzeste Ungaria cu fabrici militare(Rheinmetall) si civile…

    4
  9. Foarte inestetic arata…da’ 11 turele d-astea ar merge pt flota fluviala…

    2
    • Flota fluviala e cum am spus de nenumarate ori: Capcana de soarici pentru fiecare om din echipaj. Luati in cont ca fiecare vas are 60 de marinari.

      8
      • La noi flota fluviala are rol principal de artilerie in special in zona Deltei unde nu ai alte cai de acces…
        Ce sa facem, sa o desfiintam ? Nu e mai bine sa fie niste turele moderne in locul celor de 100mm ?

        5
        • Pentru ca sunt politicos nu ma enervez pe tine?
          Dunarea + – 2 km latime, un tanc in stuf nevazut
          trace 1 obuz sub turela din fata monitorului
          fluvial, acolo unde tine munitiile si boooom, pocneste
          tot monitorul cu cei 60 de bietii baieti.
          Nici macar o clipa nu ramane la suprafata.
          Mai, n am crezut ca nu te ai gandit la asta….

          7
          • @Dov

            Pe unde duci tancul ăla în stuf, e una, apoi să îl pui să facă și pândă în stuf, cum îl mai scoți din solul unde se îngroapă cele 50-60 tone stând la pândă,e a doua întrebare pt tine…
            Delta aia nu are solul stâncos din restul județului Tulcea…

            Ai dreptate că au echipaj numeros și nu au armament adus la zi…

            Dacă îi întreb pe băieții de pe monitoare sunt sigur că vor și ei armament nou cu alonja mai mare, drone, o apărare AA credibilă…chit că modernizare/automatizare taie din nr echipajului, dar nu e panică…oricum suntem din ce în ce mai puțini….

            Eu sunt de părere că încă mai au treabă de făcut prin Delta, măcar…

            7
          • Mai degrabă o echipă de pifani cu Spike ascunși în stuf…

            5
          • Dov tu ai incercat vreodata sa bagi un tanc in stuf?

            6
          • Ok și acel tanc, cum ajunge nedetectat în stuf, sa poată angaja monitorul? Nu cred ca stuful de pe plaur tine zecile de tone ale tancului.
            Dacă prin nenorocire ajungem vecini la Dunăre cu Rusia…atâta minte or avea și cei din Marina sa nu plimbe bărcuțe pe bratul Chilia. Iar pana la Sulina sau Sf. GHEORGGHE cum ajunge tancul inamic?

            3
          • @Dov, politicos te întreb cum duci un tanc de 60 de tone pe plaurii și grindurile din Delta Dunării, că nu e malul Iordanului, stâncos și dur, e mlăștinos, plin de lacuri formate între zeci de canale cu apă, iar relieful este negativ pe majoritatea suprafeței, adică sub nivelul mării. Și dinspre malul ucrainean este la fel. Tocmai din această cauză cred că și RIM 307 s-a orientat către dotarea cu AAV, șenilate amfibii, pentru traversarea canalelor și grindurilor de nisip, dar altfel transportul în Deltă este DOAR naval, pe cele trei brațe. Tactica asemănătoare au avut yankeii în războiul din Vietnam în Delta Mekongului, folosind monitoare și bărci de asalt, au mai fost postate articole aici pe site despre dotarea de atunci.
            Ești marinar, dar de apă sărată nu de apă dulce și deltaică, iar navele sunt diferite. De ex. monitoarele și vedetele blindate au fundul plat pentru a acosta ușor cu prova pe mal facilitând debarcarea pușcașilor marini iar apoi se retrag în marșarier, ceea ce un Sa’ar 6 nu face.

            6
            • Stuful era ghimic, nu poti sa ascunzi un tanc
              pe mal langa o casa? Dar un Kornet ?

              2
                • https://en.wikipedia.org/wiki/9M113_Konkurs

                  Nu lipsesc mijlocuri simple de distrugere
                  al acestor vase care stau ca gastele la
                  vanatoare

                  1
                  • Am mai discutat chestiunea.
                    Arma principala a monitorului este APRA 40 nu tunul de 100 MM.
                    Practic el acționează că un Mlrs plutitor.
                    Iar voi aveți niște soluții interesante de muniție pentru monitoare.
                    122 MM cu rază extinsă sau adaptarea la LAR 160 care dacă îmi aduc aminte au și versiune ghidata

                    2
                    • Apra 40 e tot o prostie care ea insasi n are
                      mare valoare fc e sporadica , nu i exacta.
                      Ea insasi e tinta destul de mare pentru un
                      Konkurs de la 2 km. Dece voi nu intelegeti
                      ca monitoarele sunt o tinta prea vulnerabila
                      pentru mijloacele de foc moderne din care
                      cel mai prost e un tanc ? 60 de oameni × cu
                      vreo 6 monitoare cat iese ??? Nu va pasa de
                      oameni ??? Cum ar fi de exemplu o drona care
                      arunca un RPG 29 de sus precum o fac Ukrainienii?

                      3
                    • @Dov APRA 40 inca are o paine buna de mancat. De multi ani cred ca tocmai cu ajutorul Elbit au sisteme computerizate de conducere a focului care reduc dispersia proiectilelor cand se executa foc asupra unui raion. Vad ca insisti pe vedete rapide. Oricat de rapide ar fi sunt mai vulnerabile decat monitoarele si vedetele blindate la factorii enumerati de tine si oe langa asta n-au nici „alonja” celorlalte. Nu mai spun ca acele vedete ar fi „one shot” la orice tip de amenintare.

                      5
                  • le bagam in upgrade
                    3 bucati cu cate 2 turele RCH155
                    3 bucati cu cate 2 goalkeeper si 2 RIM-162

                    a, si RIM (vechiul BIM) facut brigada
                    sau divizie

                    1
                    • Si reculul il tii tu in mana?
                      Cine a spus ca l sustine?
                      Si metacentrul urcat ??
                      Ai inventat si roata si apa calda????

                      1
                    • Nu stiu cat poti folosi viteza ei pe Dunare si canalele Deltei, in orice caz eu vad o nava de tipul asta fiind complementara cu monitoarele si vedetele blindate si nu inlocuitoare.

                      4
              • Dov daca ai citi putin istoria noastra militara ai fi vazut ca si in primul si in al doilea razboi mondial monitoarele au fost folosite mai ales pentru trageri indirecte de artilerie. Au existat si trageri directe dar acestea nu erau norma. Nici prezentul nu face rabat.

                12
          • Tu ai impresia ca in stufarisul din Delta Dunarii solul este ca la voi in kibutz?

            3
          • @Dov, am vazut ca tot repeti ideea asta dar cred ca nu stii prea bine zona. Delta nu este doar bratul Chilia ce serveste drept granita cu Ucraina. Scopul acestei nave este de MSLR din simplul motiv ca in zona ai posibilitati de transport rutier extrem de precare. Nu sta pe granita ca sa poata fi atinsa, poate sta camuflata pe un canal la 10-20 de km in adancime, de unde poate angaja focul. Au facut ceva similar inca din 1917.

            8
            • Stiu zona si m am plimbat cu o barca acolo
              nu o data. Daca izbucneste razboiul am mila
              de acesti marinari in buchete de 60 fiecare.
              Daca imi spuneai cel putin de vedete rapide cu
              vre o 6 marinari pe ele nu asi spune ce am scris de
              10 ori sus , ca pericolul se micsoreaza.

              3
              • Daca stii zona, atunci stii in primul rand ca pe Chilia nu trec vasele nostre mari si ca pe malul nostru exista si un drum paralel cu apa (mai prost) pe care poti ajunge pana la Chilia Veche. Nu ai de ce sa te stresezi sa trimiti pe acolo vase de lupta, e mult mai simplu sa ai ceva la sol.
                Problema este in sud pe Sulina si Sf. Gheorghe unde nu ai cale terestra. Monitorul intra in categoria navelor purtatoare de artilerie si scopul sau este sa asigure cu foc indirect.
                Uite un caz ipotetic, Sulina e ocupata (este la cativa km de litoral) si ai in zona 1-2 companii ce au debarcat si care au asigurata protectia AA din larg. Pe langa Himars, echipamentul asta este singurul ce poate angaja zona cu foc indirect de la 10-20 km in timp ce este pozitionat pe unul dintre multele canale. Nu ajunge niciun Kornet sau tanc in zona in care opereaza si nici nu poti face asa ceva cu o vedeta mica de patrulare.
                Inca mai este un echipament necesar pentru specificul acelei zone, problema lui este pachetul de armament ce rivalizeaza cu navele din ww2. Recent, a trecut prin o modernizare a sistemului energetic si confort echipaj si pare sa aibe acum nevoie de „doar” 50 de oameni. Se zvonea ca a primit si noile proiectile reactive cu raza extinsa, dar lansatorul este in continuare necontainerizat. Daca ar avea armament modern teleoperabil, probabil ca echipajul necesar ar fi la 1/2. Deci pentru a reduce expunerea, solutia este sa automatizezi procese.
                Cu dronele ai perfecta dreptate, dar asta e valabil la orice echipament si exista deja solutii simple.

                10
  10. Eu m-as plimba cu un monitor în Delta. Vedem pelicani, asiguram securitatea zonală. Facem un borș, niște știuca umplută, un purcel la proțap. Bem un vinișor și duc eu niște horinca sa ne dezinfectam. Dar cu niciun preț nu intram în raioanele afectate de drone rusești, ar fi interpretat gestul ca unul de amenințare hibridă (ciudată). Tocmai acum în timpul crucialei vizite de lucru din Africa.

    5
  11. La noi se vorbeste de 2 licitatii separate, una pe senile si cealalta pe roti, mai avansata fiind cea pe senile iar favoriti sunt coreenii cei buni si putin ‘mai’capitalisti. La obuziere pe roti pare-se ca Elbit este in pol position si varianta sa de obuzier proiectat in Romania. Ramane doar de vazut daca vor continua traditia ATROM si vor integra sistemul pe camion Roman, sau vor merge pe noile IVECO. Inclin sa cred ca vor merge pe IVECO si in curand vor pune cruce la capul ROMAN Brasov. Nu ca s-au zbatut prea tare sa schimbe situatia aia in care au ajuns.

    • Va vad foarte entuziasmati de echipamentele israeliene sau coreene. Nu spune nimeni ca sunt neperformante, dar provin din 2 tari cu risc foarte mare de securitate (sunt 2 tari inca in razboi cu vecinii). Ambele tari pot intra relativ repede in conflicte, cand vor redirectiona intraga productie catre uzul intern. Cand spun productie ma refer la piese de schimb si alte consumabile fara de care echipamentul devine piesa de muzeu.
      Un criteriu extrem de important este capacitatea furnizorului de a livra si fabrica in orice conditi componente de schimb sau echpamente intregi. Daca luati in calcul acest criteriu extrem de important, veti ajunge la ordinea naturala: USA, Canada, UK, Franta, Germania, Italia, Japonia…..tragem linie si pe urma apar restul (Israel, Turcia, Coreea etc). In prima grupa ar mai fi China, dar este in tabara adversa.

      5
      • Adevarat partial dar cea mai mare experienta
        combatanta daca vrei sau nu sunt echipamentele
        americane si israeliene. Cata experienta
        de lupta au ceilalti? Trebuie luat in
        consideratie ca aceste doua au primit
        imbunatatiri empirice.
        Vorbind de tunuri de exemplu, aveti
        industrie locala care a fabricat deja
        exemplare pt voi prin Elbit local. Ca exemplu
        asa se poate face cu toate adaugand ca nimeni
        nu mai foloseste piese facute in tara, ca
        ele sunt implementate si provin de
        peste tot.
        Nu uita ca 90% din Duster e facut in alte
        tari si e ansamblat la voi.?

        1
        • @Dov, repet, nu am spus ca produsele israeliene sau coreene sunt NEperformante, din contra, apreciez calitatea industriei electronice si constructoare de masini coreene, ca dealtfel si industria militara israeliana dezvoltata pe experienta combativa a armatei proprii.
          Eu spun altceva, ca nu sunt furnizori siguri (a nu se intelege neseriosi), asta din prisma faptului ca fiind tari in conflict oricand industria lor poate spune „pas” unei comenzi externe de subansamble. Cel mai grav scenariu este cand fabrica este distrusa.
          In economia unui echipament, teava aia de tun reprezinta doar o componenta din sute, poate mii. Un echipament este eficient in primul rand cand e functional si pe urma vin performantele sale. Degeaba fabrici local o drona, daca o unitate centrala/senzor e facuta in o tara care nu o mai poate livra, la prima avarie poti arunca la gunoi un echipament de milioane.
          Conditia principala a unui furnizor este sa poata livra in orice conditii, pe urma vin celelalte cerinte (calitate, cost, performante etc).
          Legat de Duster, te inseli, este facut in pondere foarte mare in Ro, cred ca peste 70%. Clonele rusesti aveau componente facute la noi, chiar primele modele erau asamblate din CKD-uri trimise de la Mioveni. Mai mult de atat, o mare parte din modelel Dacia sunt concepute local, Dacia are 2 centre de R&D in Bucuresti si un centru de testare la Titu (la standard cum vezi in Suedia sau Germania). Fabrica din Maroc asambleaza folosind multe componente produse de la noi.
          Oricum ca si idee, nu exista masina europeana care sa nu aibe cel putin o componenta fabricata la noi, Ro este unul dintre cei mai mari furnizori europeni de echipamente pentru industria auto.
          Nu asimila mereu Romania cu schiorlaielile unora de pe aici sau cu prostia guvernantilor, in tara asta sunt si foarte multe lucruri bune si de succes. Pe primele 3 locuri se afla industria constructoare de vehicule, IT-ul si industria extractoare, cam acestea sunt si motorul economic.

          5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *