UAV Mojave in teste pe portavion, Reaper oferit Ucrainei

 

Si iata ca cei de la General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI ) au cu ce sa se laude in aceasta toamna!

Constructorul va executa probe demonstrativa de decolare si aterizare scurta (STOL) pentru UAV Mojave pe portavionul britanic Prince of Wales pentru a modela dezvoltarea unui program de configurare a MQ-9B in varianta STOL. Versiunea STOL presupune adaugarea unui kit de decolare/aterizare scurta in zona aripilor, nefiind nevoie pentru operare de catapulta sau cablu de oprire. Misiunea principala vizata de acest program ar fi asigurarea supravegherii si avertizarii timpurii pentru grupul de nave Carrier Strike Group sau Surface Action Group (SAG) .

„Intentia este de a lansa aeronava de pe portavion si, daca conditiile sunt potrivite, ne vom uita si la recuperarea lui”, a declarat Jaime Walters, vicepresedinte pentru dezvoltare strategica internationala la GA-ASI.

In cadrul excursiei de 4 luni pe care portavionul o executa pe coasta de est a SUA  se asteapta maturizarea operatiunilor ambarcate cu drone, aeronave de lupta, elicoptere si aeronave cu rotor basculant. Astfel Mojave UAV este asteptata sa testeze pentru decolare si aterizare puntea de 275 de metri. Pentru acest proces de „probe/experimente” a fost achitat un contract de 1,5 milioane USD de catre Ministerul Apararii Britanic catre cei de la GA-ASI. Perioada de executie a operatiunilor din contract este prevazuta in cadrul lunii noiembrie.

Pana la iesirea pe mare din septembrie, portavionul Prince of Wales nu a mai fost in larg din august 2022 cand o defectiune de aliniere a arborelui elicei cu aproape 1 milimetru a pus capat deplasarii la un exercitiu in SUA, la doar o zi dupa iesirea din Portsmouth.

In perioada stationarii, Royal Navy a testat in premiera pe Prince of Wales operatiuni de decolare / aterizare cu un UAV W Autonomous Systems (WAS) care a livrat provizii navei.

Reamintim ca UAS Mojave a fost lansat pentru prima data de General Atomics in decembrie 2021 si este conceput pentru misiuni expeditionare, cu capacitate extinsa de transport munitii fata de MQ-9 (pana la 16 rachete din gama de gabarit a Hellfire), datorita unui numar mai mare de piloni de acrosaj si aripilor ranforsate. Aeronava poate decola și ateriza de pe teren amenajat sumar si are in plan si un concept de desfasurare rapida in teatre de operatiuni cu ajutorul unui C-130 Hercules:

GA-ASI mai au in prezent in derulare un contract de furnizare pentru Royal Air Force de 16 UAV-uri MQ-9B SkyGuardian (cunoscute ca Protector în serviciul britanic) MALE, primul fiind livrat la începutul lui octombrie.

 

Si tot General Atomics au anuntat in cadrul AUSA 2023 ca au plusat in cadrul ofertei de 2 sisteme MQ-9 Reaper pentru Ucraina, oferta propusa simbolic la 1 dolar:

Acordul a fost ca in primul rand le vom oferi doua sisteme Reaper, le vom aduce in Ucraina pentru a se antrena, dar acum am „indulcit” acest lucru pentru a acoperi piesele de schimb, a reveni la asistenta tehnica si am include chiar si un pachet initial de transfer de date prin satelit. ”, a declarat C. Mark Brinkley, responsabil de marketing si comunicare la GA-ASI.

Oferta imbunatita ar trebui sa compenseze cheltuielile asociate cu operarea aeronavei, insa aprobarea intregului acord revine departamentului apararii american. Lobby-ul producatorului catre Departamentul Apararii al SUA nu a avut efect pana acum, dar exista inca speranta, din moment ce si pachetul de asistenta F-16 a fost pana la urma aprobat, desi initial decidentii americani au fost refractari la aceasta idee.

Pana acum SUA au exportat catre Ucraina, in cadrul pachetului de asistenta, drone si munitii ratacitoare de mai mici dimensiuni si cu performante mai modeste: Phoenix Ghost, CyberLux K8, Jump 20, Puma, Scan Eagle, Switchblade, Altius. MQ-9 inseamna un alt palier, superior lui TB2 Bayratar folosit de ucraineni si ar insemna includerea Ucrainei in clubul mai select al utilizatorilor de MQ-9 (9 tari in acest moment), ultimii sositi in club fiind Marea Britanie, cu prima drona receptionata din lotul de 16 comandate si Belgia, care va incepe sa primeasca cele 4 aparate comandate anul viitor.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

General Atomics made improved offer to Ukraine for MQ-9 Reaper UAVs, company says – Breaking Defense

Drones at sea: GA counts down to UK Mojave aircraft carrier trial next month – Breaking Defense

GA-ASI’s MQ-9B Mojave drone took off and landed in 300 ft (aviacionline.com)

GA-ASI Grows Mojave line with new MQ-9B STOL package – sUAS News – The Business of Drones

Mojave Drone Rapid Deployment From C-130 Shown In New Concept Video (thedrive.com)

 

Citeste si:

Mojave… General Atomics

Australia renunta la achizitia de MQ-9B 

MQ-9 Reaper de la Baza 71…prabusit 

MQ-9 Reaper la Campia Turzii sau la Marea Neagra? 

AAROK si MQ9

UAV-uri in pachetul de ajutor american pentru Ucraina 

Italienii retrag MQ-1C Predator 

Stalker VXE, record de durata a zborului 

Australia cumpara UAV Integrator 

Fortele Aeriene Romane, planuri si capacitati 

Sprijin la sol si antidrona… 

Hermes 900… da cu LASER 

8 comentarii:

  1. DPDV al performantelor, ale nostre cumparate de la israelieni unde se pozitioneaza vis a vis de cele americane?

    Sau sa intreb altfel, intre cele turcesti si cele israeliene, care sunt mai performante?

    PS Avand in vedere conflictul din Israel, oare colaborarea pentru drone si restul proiectelor, nu vor avea de suferit? Daca Avioane Craiova a invocat clauza de forta majora pentru intarzierea livrarilor, motivand Pandemia si razboiul din Ucraina pentru elementele furnizate de Elbit la modernizarea IAR 99 SM, ma gandesca ca acum, in caz de nu le-au primit pe toate intre timp, nu vor respecta nici termenele reasumate. Si asta in cazul razboiului limitat, caci daca el se transforma in unul regional, pa pa IAR-uri modernizate.

    PPS Aici se vede diferenta intre stat si privat. Avioane Craiova vs AerostraR Bacau. Poate inteleg si politrucii nostri ceva din criza asta a razboielor ce ne inconoara si se misca mai cu talent in sensul asta, asta in cazul in care vom mai avea si timpul necesar sa o facem!

    3
  2. „DPDV al performantelor, ale nostre cumparate de la israelieni unde se pozitioneaza vis a vis de cele americane?

    Sau sa intreb altfel, intre cele turcesti si cele israeliene, care sunt mai performante?”

    Comparatie intre mere, pere si gutui.

    4
    • O incercare de raspuns:
      Producatori de drone sunt o multime si
      exista o mare concurenta.
      O armata moderna stie sa si prevada
      caracteristicele unor drone sau de mai multe feluri de drone cu dependinta de
      cerinte, de buget dar si de campul de lupta din viitor.
      Cu cat armata e mai bogata , cu atat ai
      abilitatea de investitie in aceste „jucarii”
      care la sfarsit sunt menite sa faca economie de vieti.

      9
  3. Mare concurenta intre britanici si turci, care iese pe interval cu primul portavion de UAV-uri… Parca as paria pe englezi totusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *