Australia cumpara UAV Integrator

Integrator pe catapulta (sursa Insitu Pacific)

Apropos de unii care au avut in dotare tot RQ-7 Shadow…

Bine, RQ-7 Shadow 600 sunt putin in alta categorie (clasa 2), cantarind peste dublu (170kg, iar la Shadow M2 330kg)… acestea fiind compatibile cu mai modernele Shadow M2/ NightWarden si putand fi modernizate si ele la un standard asemanator .

RQ-7 Shadow

In cadrul programului Land 129 Faza 3 al ministerului australian al apararii a fost selectata compania Insitu Pacific /Boeing ca furnizor de 24 de UAV tactice Integrator. Productia majoritatii componentelor si asamblarea acestora va incepe anul acesta in Australia iar livrarile sunt programate pentru 2023-2024.

 

Contractul valoreaza 307 milioane dolari australieni (228 milioane USD, deci 9,5 mil.$/sistem) si acopera furnizarea sistemelor, incluzand echipamente la sol si asistenta tehnica pentru faza initiala de operare. Prin productia locala in Australia la uzina Insitu Pacific din Brisbane, se vor crea si mentine 130 de locuri de munca. Guvernul australian va investi si el 56 milioane dolari australieni (41 mil. USD) in uzina Gallipoli Barracks din Enoggera pentru a sprijini productia locala de componente.

Integrator este un derivat din Blackjack RQ-21A adaptat pentru multi-domeniu, acesta din urma fiind o varianta extinsa a ScanEagle, cu care este compatibil la catapulta de lansare si sistemul de recuperare.RQ21 era cotat la pana in 6 mil.$/sistem.

Masa proprie a Integrator este de 36,3 kg (greutate maxima la decolare de 74,8 kg) iar masa utila este 18 kg. Motorul cu ardere interna, asigura o durată de zbor peste 24 de ore, un plafon maxim de operare de 5944 m și o viteză maximala de 166,7 km/h. Integratorul poate fi echipat cu senzori optoelectronici (CM234 Spitfire camera gimbal), camera MWIR, iluminator cu infrarosu, telemetru laser si iluminator laser (mai multe despre Integrator, in articolul de aici).

In 2020 ministerul australian al Apararii lansase o procedura de licitatie in cadrul programului LAND 129 Faza 3, avand ca obiectiv gasirea unui succesor al sistemului de recunoastere fara pilot RQ-7B Shadow 200 in inventarul armatei australiene.

Fortele Australiene au inca in uz 15 sisteme RQ-7B, din 18 achizitionate initial.

 

Reamintim ca dronele respective – de clasa 1 (Clasa I intre 2 si 149 kg, clasa a II-a intre 150 si 600kg) – au masa mica, tocmai ca sa fie usor si ieftin de exploatat si sa fie greu detectabile de sistemele AA, misiunea lor principala fiind cea de recunoastere, nu de atac.

 Integrator ER este echipat cu SATCOM BLOS, care extinde maximul distanței de zbor pentru legatura de date de la standardul de 50-70 mile nautice (93-130km) la distante BLOS (Beyond Line Of Sight) de 200-300 mile nautice (pana la 550km).

Un alt mare plus este faptul ca pot fi lansate de pe o catapulta si recuperate cu ajutorul unui sistem prastie, neavand nevoie de nici o pista pentru operare. Pot fi transportate cu ajutorul unui minicontainer auto, la care se adauga containerul statiei de baza.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Australiandefence.com.au/news/insitu-pacific-wins-contract-for-land-129-phase-3

Flightglobal.com/military-uavs/insitu-to-fill-australian-armys-tactical-uav-requirement/147902.article

Monch.com/Insitu-Pacific-Integrator-uas-for-australian-army/

Altair.com.pl/news/view?news_id=36418

Altair.com.pl/news/view?news_id=30180

 

 

Citeste si:

Insitu-Integrator-ER

Textron-Shadow-600-si-Nightwarden

Hermes-900-laser

MQ-9 Reaper la Campia Turzii

Gremlins-x-61a

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor epsiodul ii:Perdrix si ODSUAS

Rafael Firefly – un nou membru al familiei Spike

Loyal wingman uav

Loyal-Wingman-zboara

2017-anul-dronelor-pentru-SUA

Airpower-teaming-system

Gremlins X-61A si XQ-58A Valkyrie

Viitorul-dronelor-in-romania

Avenger-cu-Legion-si-Seaguardian-cu-Seaspray

Munitii-Hoinare-sau-Drone

Familia-spike-creste

Da-turela-cat-e-turela

Locust-video

Sistemele-de-avioane-fara-pilot-in-romania

UAV-uri-romanesti-Signus

UAV-ul-turcesc-Bayraktar-si-echivalentul-Signus

UAV-si-senzori-electro-optici-pentru-mapn

Cockerill-systems-lucrul-in-echipa-cu-uav

UAV-Kus-Vh-Md-500-coreean

Un-nou-fel-de-gap-filler

F-16-cu-jassm-scenarii-de-lupta-in-Marea-Neagra

Planuri-la-Pontul-Euxin

USMC-comanda-radare-Northrop-Grumman-an-tps-80-suplimentare

ZSU-23-Shilka-modernizat

Inzestrarea-taras-grapis

 

46 de comentarii:

  1. Dancu vorbea ieri de drone…cum ca ne apropiem de finalul licitatiei. Are careva idee daca IAI mai are vre o sansa sa mai fie luat in calcul(?) sau cu ce drona ar putea participa Elbit pana la urma? Prin presa nu era dat ca sigur Hermes 450, ci ‘corcitura’ englezeasca!

      • pe corcitura englezeasca pot pune ca armament doua Thales LMM, pe hermes 450 pot pune fix un rahat. nici macar in video de prezentare nu se afirma ca poate fi inarmat hermes. stiu ca umbla vorba ca pune un hellfire pe el, dar nu sunt convins. si chiar daca ar pune, una e cam putin. eu zic ca ar fi bine sa luam si niste turcesti ca vad ca isi fac treaba pe bani putini.

        1
    • „corcitura englezească” este o clasă peste H-450 clasică, datorită electronicii Thales.
      Daca H-450 clasic este echipat doar cu cameră și un senzor electro-optic/infraroșu, Watchkeeper este dotată via Thales cu synthetic-aperture radar (SAR) și un sistem de indicare a țintei în mișcare la sol (moving target indication) care îi permite să vadă ținte in mișcare indiferent de conditiile meteo.
      Din punctul de vedere al electronicii, probabil Watchkeeper este peste Bayraktar TB-2.
      Ca rază de comunicare cu stația de la sol are aceiași rază cu TB-2 (150 de km). Folosește același motor Wankel de concepție germană și duce 150 de kg (greutate la decolare 485 kg, deci un raport greutate-sarcină utilă excepțional).

      8
      • „același motor Wankel” cu H-450 îl folosește, zic mai sus. Din punctul de vedere al capabilitatii este peste H-450 și cred eu că și peste Bayraktar TB-2.
        Ar fi o varianta excelenta.

        9
        • si mie mi-a placut WK mai mult. H 450 e cam vechiut. q

          3
          • ganditi-va ca cele 2 variante au exact aceeasi platforma de zbor. Ca sa adaugi ceva, trebuie sa penalizezi altceva. Senzorii pot fi extrem de diversi, ambele variante fiind configurabile.
            Ideea e ce se ia in pachetul de baza, in pretul ala.

            4
            • Marius, Wk pierde 30 de kg utile față de 450 clasic și 50 de km autonomie. In loc de 180 de kg duce 150 și în loc de 200 de km merge 150 de km. Pentru ce are in plus pentru această penalizare, zic că merită.

              2
              • alea 30 de kg sunt pentru radar, care la fel poate fi pus si pe varianta israeliana. dar la Watchkeeper pare a fi cuprins in oferta de baza. Poate si Elbit au oferit la fel, dar cu radar israelian. Nu am detalii.

                200km e bataia datalinkului, care depinde de calitatea echipamentelor, sensibilitate/putere

                6
    • 70% de la israelieni cumparam.

  2. MZ, explică-le celor care ziceau că un TB-2 e „unu-două milioane drona” că un sistem mult inferior (care nu poate face atâtea, adică) precum cel de mai sus e aproape 10 milioane de dolari sistemul.
    Eu am zis că probabil un sistem TB-2 e 15-20 de milioane, dar mă gândesc că poate fi și mai sus, spre +/- 30 de milioane tot pachetul/sistem.

  3. Cred ca ar trebui impartita in 2 achizitia de drone – unele pur de recunoastere si supraveghere – sa fie micute, greu de nimerit de AA, ieftine si sa poata zbura citeva ore si pe distante mari – si celelalte pe care se pot monta si rachete , genul de drone mai potente, clasa 2, de recunoastere si atac.
    As dota grupele cel putin cu cite o drona de observatie si recunoastere, macar sa stii cu ce te confrunti, si apoi sa poti sa chemi cavaleria – drone de atac sau elicoptere/aviatie.
    Eu asa as vedea lucrurile, ar trebui sa putem profita de orice avantaj … dar asta doar teoretic, ca la cit se sifoneaza banii la noi la armata … macar daca o sa avem o arma de asalt decenta si protectie pentru fiecare soldat.

    10
  4. Avem si noi două mq9 la Luna. Dacă nu ni le donează pentru ca sunt uzate de praful saharian și fumul de la anvelope și miristi arse, oare nu le putem ‘completa’?

    3
  5. Offtopic. Ati vazut ce drone au nord-coreenii? 😀

    1
  6. Apropo de drone , a aparut in vara trecuta micuta asta …
    E destul de noua dar as zice ca e absolut perfecta pt. ce ar trebui Romaniei
    O sa pun si la permiteti sa raportez

    General Atomics ”Mojave ”:

    https://www.youtube.com/watch?v=cAEKNVpnGC4

  7. O rusine mare pentru europeni ca nici pana in ziua de azi nu au o oferta serioasa in domeniul asta. Pana si drona aia simpla RPAS o sa zboare potential prin 2027…rusinos.

    2
  8. @Marius (sau poate Nicolae) lamuriti-ma si pe mine va rog care ar fi o solutie navala mai eficienta pt noi, la MN si daca cele doua modele de mai jos sunt ‘concurente’ sau acopera gama diferita de misiuni:

    – acest Integrator cu lansare catapulta, autonomie mai mare, fara payload;
    – modele heli gen Camcopter-100 care la masa totala (proprie + incarcatura) sare in categ II, autonomie mai mica (chiar cu rezervor suplimentar) dar fara sistem de catapultare/recuperare

    stiu ca nu se are in vedere achizitia lor, intrebarea este strict ipotetica
    merci

    multumesc

    2
  9. Cateodata ma intreb daca serviciile, „institutiile de forta” si toata liota de doctoranzi SRI au creier sau taratze. Cu mici exceptii, ce s-a perindat pe la TV-uri sau si-au dat cu parerea in public au spus ineptii… am si o mica satisfactie personala ca ca mi s-au confirmati niste intuitii in acest razboi …ma uit la ce zice Armand Gosu mai jos, ma gandesc si la povestea cu Maia Sandu si ma intreb daca pe oamenii astia nu-i ia la intrebari cineva din cand in cand, ce cauta ei acolo, cum isi justifica salariul/pozitia….evident bat campii, ma gandesc insa ca intr-o tara normala s-ar intampla asta.

    https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/armand-gosu-putin-cumpara-timp-ursul-e-ranit-si-cu-atat-mai-periculos-creste-riscul-unei-lovituri-de-stat-la-moscova-dar-va-urma-traversarea-desertului-romania-este-defazata-interviu

    „România este defazată, ca tot timpul în ultimii 30 de ani. Când se prăbușea URSS, România încheia cu ea tratat de prietenie. Mai recent, când Rusia anexa Crimeea, Guvernul Ponta pregătea relansarea relației cu Rusia și deschidea Centrul Cultural Rus la București, la 100 de metri de sediul Guvernului.

    Iar acum cu războiul declanșat de invazia lui Putin, elita politico-militară a României se pare că a pariat pe Rusia. Uitați-vă pe grupurile cu tineri pensionari din servicii, din Armată sau oameni de afaceri care provin din structurile militarizate. Majoritatea sunt admiratori ai lui Putin.

    De altfel, la nivelul MAE, SIE, SRI rușii sunt preferați ucrainenilor care sunt considerați mult mai periculoși. Este felul în care elita de securitate rezultată din aburii lui decembrie 1989 a înțeles să facă politică în fostul spațiu sovietic.”

    2
    • scuze de off topic, am postat de pe telefon si nu m-am asigurat la ce articol postez.

    • Nimeni nu ii iubește pe ruși sau ucrainieni , dar sigur românii din Ucraina ii urăsc pe ucrainieni .
      Kkt-tul de Gosu citește vorbe de pe foaie scrise de antiromâni , nu poate înțelege dedesubtul experienței de viață a unor oameni cărora li s-a furat țara , libertatea și drepturile fundamentale ale oricarei finte umane .
      Românii din Ucraina au avut de ales să participe la slujbe religioase în limba ucrainiana în bisericile afiliate Ucrainei , sau să participe la slujbe religioase în limba română , în bisericile afiliate Moscovei .
      Ce sa vezi , românii din Ucraina ii urăsc pe ucrainieni , la fel ca restul românilor care nu pun botu’ la manipularea mondială cu eroii ucrainieni , prietenii românilor …
      Că politicienii și foștii securiști din România au alte motive , nu contează .
      Ăștia nu au avut suferit .

      • poti sa-mi raspunzi (te rog strict pe subiect), nu ma intereseaza interpretarile sau devierile catre alte teme, la intrebarile urmatoare: ?
        – ai citit macar articolul?
        – (daca da) unde afirma Gosu de iubirea sau prietenia Romano-Ucr sau de eroii Ucrainei in articol – dar te rog cu citat.

        multumesc
        sper ca raspunsul tau sa fie ultimul off-topic de pe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *