USMC comanda radare Northrop Grumman AN/TPS-80 suplimentare

Desi abia intrat in dotare in urma cu 2 ani, bucurandu-se deja de mai multe comenzi solide, radarul multirol Northrop Grumann G/ATOR AN/TPS-80 „Ground/Air Task Oriented” este la mare cautare din partea USMC, care tocmai au comandat inca doua bucati, ca parte a lotului 2 contractat in decembrie 2019, urcand totalul respectivului lot la 8 bucati.

Calendarul dezvoltarii si comenzilor AN/TPS-80:

 • program inceput in septembrie 2005 prin alocarea de catre USMC a primilor 7,9 mil. $ pentru dezvoltarea unui radar cu bataie scurta de supraveghere aeriana, contra-baterie si tintire (Ground Weapons Locating Radar /GWLR) precum si interconectare in retea.
 • octombrie 2014: alocarea a 207,3 mil. $ pentru pre-productia a 4 sisteme .
 • martie 2015: inca 113 mil. $ pentru doua sisteme suplimentare;
 • septembrie 2016: alt contract de 375 mil. $ pentru 9 sisteme care sa integreze tehnologia GaN;
 • iunie 2019: contract de 958 mil. $ pentru producerea a 30 de sisteme GaN (din totalul de 57 de sisteme planificate);
 • decembrie 2019: modificare prin adaugare a contractului anterior, cu inca 188 mil. $, pentru alte 6 sisteme;

Dupa cum se observa din lista de cumparaturi, pretul este in coborare, spre (doar) 30 de milioane $ / bucata.

AN/TPS-80 este destinat a inlocui 5 radare din dotarea USMC:

 • AN/TPS-63 (air defense),
 • AN/TPS-73 (air-traffic control),
 • AN/MPQ-62 (short-range air defense),
 • AN/TPQ-46 (counter-fire target acquisition)
 • UPS-3 (target tracking).

Totodata complementand si crescand capacitatea radarului cu bataie lunga AN/TPS-59 (distanta maxima de detectie 740km), un radar similar lui AN/FPS-117 (distanta maxima de descoperire 470km), aflat si in dotarea noastra.

Cu ce se mai lauda:

 • este un radar 3D AESA mobil, in banda S (2-4GHz);
 • este format din 3 componente ambarcate pe 3 vehicule: unitatea de comunicatii, radarul, grupul electrogen de 60kW;
 • detecteaza aeronave, UAV-uri, rachete de croaziera precum si sursa tirurilor de artilerie;
 • este transportabil cu 3 elicoptere CH-53E sau 3 aeronave MV-22B Osprey sau un C-130 Hercules;
 • sistemul se instaleaza in 45 de minute;
 • furnizeaza IFF cu modulul integrat Telephonics UPX-44;

Ca tot ne pregatim de achizitionarea unor sisteme AA SHORAD si VSHORAD… si ca tot am luat si cateva bucati de EL/M 2106 (110 km raza de actiune si gestiune a 500 de tinte)…

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/la-altii-se-poate-2

http://www.rumaniamilitary.ro/o-solutie-romaneasca-pentru-modernizarea-rachetelor-hawk

https://www.rumaniamilitary.ro/radare-cu-raza-lunga-la-moda

29 de comentarii:

 1. cum arată acum umbrela de detecție la noi?

 2. In epoca TBM urilor cu cep<10m si a rachetelor antiradiatie bi sau trisonice sa construiesti radare pe trailere ce necesita 45 de min ptr instalare(probabil tot atat ptr mars) mi se pare o tampenie totala. Toate armatele merg pe ideea mobilitatii maxime, doar us army se cramponeaza de sist radar imprastiate pe enspe camioane si trailere.

  1
  • banuiesc ca isi permit sa faca asa ceva deoarece e mai greu sa ajungi la ei pe tarla…..ca sa le dai cateva castane trebuie sa le dai pe calea aerului….si tocmai de aia isi fac o mega-scula sa vada tot ce misca….
   pina sa le scoti radarul din priza … te trezesti cu jumatate de US army alertata ….si bag de seama ca o iei tu pe coaja….
   la noi aici pe meleaguri europene e mai greu cu asa ceva…ca trebuie pazita bine…..ca la cum merg lucrurile si vecinul poate la o adica sa iti dea o palma….asa ca e mai bine sa te misti repede
   dar la cei de peste balta ….nu se aplica…

   3
  • ti-a scapat porumbelul…. care TBM cu CEP de 10M? Ca sa lovesti asa ceva tu trebuie sa stii exact unde este sistemul mobil… nu prea bate…

   Rachete anitradiatie? la cine si cu ce?

   • Ghici cum ghicesti unde i radarul? Te iei dupa dara de firimituri(radiatie) si ajungi fix la el. Iar o TBM cu raza de 500km face fix 6 min de cand o lanseaza inamicul si pana le pica alora in cap. Ce faci, aperi fiecare radar cu o baterie patriot? Cine are asa ceva? Pai ar fi rusii cu iskander(tocka si oka au avut variante antiradiatie asa ca e posibil sa aiba si ea), mai sunt ceainizii(df11 are sigur si ghidare antiradiatie), iranienii, nord coreenii. Numai prieteni de o viata cu americanii.

    • Si daca opresti radarul dupa ce se mai ia ?

     • Ei, crezi că aia care construiesc rachete antiradiatie nu și-au pus și ei întrebarea asta atât de banala ?!

      Orice vector antiradiatie memorează și pozitia radarului și se duce grămadă peste el chiar daca il oprești.
      ALARM-ul englezilor e pregătită și pentru radarele cu adevărat mobile, care pot manevra in timp real, oprindu-si motorul și planând cu ajutorul unei parașute până când repornesti radarul, moment în care își pornește alt motor și vine din nou peste tine.

      Cât despre raza aceea de 120 km, n-are nici o importanta, important ar fi de știu NEZ-ul împotriva unor supersonice cu performantele dinamice ale Sukhoaielor, un parametru cu adevărat relevant și care, probabil, nu-i nici jumătate din raza maximă. Acea raza n-are nici o relevanta și din perspectiva faptului că adversarul poate alege sa vina in regim skimming, că tot au descoperit unii că Pamantu-i rotund, aceasta fiind cea mai „stealth” soluție posibilă.

      1
 3. sunt pentru tactici ofensive, imi asez artileria, radarele, lansez si astept riposta

 4. Asta nu e ELM 2084 americanizat?

 5. Pana una alta, in caz de rezbel, usmc ul sunt cam cei mai in fata din us army. Si astia trbe sa se miste repejor. Si amatori sa le dea la cap cu arme de precizie sunt destui(rusi, chinezi, iranieni).

 6. Io zic ca ar trebui armata sa puna pe vre-o 5 camioane IVECO radare ELM 2084, camioanele sunt platite… mai raman radarele, nu ar fi scump… Pana si rusii au recunoscut,ca israelienii, au capacitati pe radare puternice si ” stiu exact ce zboara si unde in spatiul Siriei cu precizie”…

 7. Banuiesc ca achizitionarea radarelor e prinss in strategia de push and deny. Sunt curios cand vor publica versiunea publica 😉 . https://news.usni.org/2020/02/11/marines-will-soon-reveal-plans-to-divest-old-systems-invest-in-new-tech-to-fight-china

 8. Am citit,ca prietenii nostri, croati,cumpara 8 buc cu implicarea industriei locale ,ceva gen offset de 30 % cu 125 milioane. Oare daca luam si noi 8 si le punem pe IVECO, le scoatem la 100-110 milioane? Nu mai spun de implicarea industriei locale…

 9. unu asi vedea radaru asta pus pe camion si de mutat de colo cola periodic + altele pe remorca pe sitemu asta clasic

 10. Apropo de viitoarea achizitie vshorad/shorad, indienii vor sa ia de la raytheon-kongsberg 5 sisteme nasams cu 1,8 miliarde$. Sunt incluse 5 sentinel, 118amraam c7, probabil 20 de rampe si …192 de stinger+vehiculele aferente(probabil humvee ptr vreo 20avenger) . Deci baietii ofera meniu complet shorad, vshorad.mapn ul parca dorea sa aloce 2,2 miliarde deci ar ajunge de vreo 7 sisteme.

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *