Australia renunta la achizitia de MQ-9B

un Sea Guardian…

De 1 aprilie (sper sa nu fie o gluma) Australia a renuntat la programul Project Air 7003, de ameliorare a capacitatilor de informare si supraveghere (ISR) terestra si maritima ale Royal Australian Air Force.

Programul includea un numar de 12 UAV-uri de tip General Atomics MQ-9B SkyGuardian la un pret estimat de 1,3 miliarde de dolari australieni, adica 980 mil. US$.Proiectul Air 7003 Faza 1 face parte din Programul Integrat de Investitii (IIP), UAV-urile comandate fiind planificate pentru intrare in uz de la jumatatea anului 2025.

Departamentul de Stat al SUA autorizase achizitia in aprilie anul trecut, dupa intarzieri in formularea cererii de catre australieni. Initial se dorise semnarea contractului in 2018, insa au existat controverse legate de operarea UAV-ului deasupra zonelor urbane. De fapt, chiar zborul demonstrativ planificat de producator deasupra zonelor urbane din San Diego, SUA, nu a putut fi efectuat in 2020, din cauza presiunior comunitatii, fiind nevoie de a redepune cerere de autorizare de zbor de test deasupra zonelor dens populate.

Decizia de se echipa cu UAV MALE inarmat a fost luata de Australia in 2015, General Atomics fiind anuntati ca si castigatori ai selectiei in 2018.

De atunci, producatorul a colaborat cu Royal Australian Air Force pentru a perfectiona si adapta MQ-9B la cerintele acestora din urma. S-a convenit instalarea unui sistem adecvat de comunicatii prin satelit si inarmarea cu rachete care indeplinesc cerinte speciale. Intre timp, personal apartinand RAAF a fost dislocat Marea Britanie si in SUA pentru a se familiariza cu operarea UAV General Atomics.

Pana in acest moment, doar 10 milioane de dolari australieni (aproximativ 7,4 mil.USD) au fost cheltuiti in cei aproape 10 ani ai programului.

Fondurile programului oprit vor fi realocate catre proiectul guvernamental REDSPICE (Resilience, Effects, Defence, Space, Intelligence, Cyber, and Enablers) pentru a creste capacitatile ofensive cyber ale Australian Signals Directorate. Acest program are si el alocate 10 miliarde de dolari australieni si prevede inclusiv dublarea numarului angajatilor acestui directorat.

Ramura australiana a programului MQ-9B urma sa aibe sediul la Edinburgh, Australia de Sud. General Atomics a dorit crearea unui centru international de servicii in Adelaide. Compania americana ar fi cheltuit aproximativ 30 de milioane de dolari pe proiectul australian pe parcursul ultimului deceniu, bani care nu vor putea fi recuperati.

MQ-9B australiene trebuiau echipate nu doar pentru misiuni de recunoastere, ci si de lovire a tintelor, rachetele Hellfire fiind printre optiunile de armament.

 

Decizia australienilor vine oarecum in contrapondere cu cea de achizitionare a UAS-urilor Insitu Integrator, mai mici si destinate doar misiunilor de recunoastere, fara capacitatile extinse ale MQ-9 Reaper.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

. https://www.thedefensepost.com/2022/04/06/australia-skyguardian-drone-project/

. https://australianaviation.com.au/2021/04/us-approves-sale-of-mq-9b-reaper-drones-to-australia/

https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=36610&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp

 

 

10 comentarii:

 1. Asta e un crucisator stelar din Războiul Stelelor , în comparație cu drona Orlan 10 .

  No comment :

  https://petapixel.com/2022/04/11/ukraine-opens-russian-drone-finds-canon-dslr-inside/

  6
 2. capatu satului

  australienii vor avea Loyal Wingman (LW) care este altceva fata de MQ 9B,
  sigur ca MQ 9B se pare ca avea pe hartie o anduranta mai mare – statea mai mult in aer,
  dar LW este altceva – o capcitate crescuta de inarmare si viteza mult mai mare cu capacitate mai rapida de reactie si de lovire,

  cum dronele astea de la Boeing ar fi bune si pt noi, pt razboiu de maine,
  dar la noi progresu tehnologic ajunge mai greu,
  noi inca asteptam maturizarea si iesirea la pensie,
  pe masura conduicerii cu pensia la mână,

  6
 3. Aliio, meapeneu!! Nu era vorba și de MQ la dotări viitoare? Sau vă mulțumiți cu cele aduse de văru’ la Câmpia Turzii? După ce program de aruncat cu banii în câini au anunțat cei trei apostoli, aseară în conferința de presă, nu cred că inflația creată de tâmpeniile lor va mai conta în creșterea bugetului apărării. Să mă explic, cei 2,5 % de la anul nu vor mai avea valoarea în euro nici cât cei 2% de anul ăsta. Apropo, ați văzut cum erau așezați. Bronetu în mijloc, nu prim-ministrul, ca să se știe care e nivelul de comandă în guvern.

  2
  • Gabi leu sa întărit fata de euro nu a pierdut cel puțin fata de valoarea din decembrie anul trecut când nu era nici un război. Deci daca cumpăram in euro suntem mai bine decât înainte de război când era doar 2% bugetul armatei.

   1
 4. Peter Jennings is the executive director of the Australian Strategic Policy Institute (ASPI), a position he has held since May 2012. ASPI is Australia’s leading think-tank on national security

  He makes the point:
  „But Loyal Wingman doesn’t yet exist as a mature capability, and in any event does a different job from the Sky Guardian.
  Triton is unarmed. So here we are in 2022 without even any plans to acquire an armed drone. In terms of defence policy, that
  is very nearly clinically insane.”

  „Ukraine has shown how much damage even simple armed drones can deliver to armoured vehicles. Everyone from
  Azerbaijan to the Yemeni Houthi rebels has adopted drones and shown how effective they can be, but the ADF has not a
  single armed drone in service and, with this cancellation, no plan to have one.”

  Raspunsul DoD australian:
  „While the MQ-9B SkyGuardian provides an excellent capability system, tough decisions are required to optimise the ADF force structure for the current strategic environment. Defence continues to progress multiple strike and intelligence, surveillance and reconnaissance capabilities such as MQ-4C Triton and MC-55A Peregrine aircraft, Apache helicopters, MQ28-A Ghost Bat and alternative long-range precision strike options.”

  Ce treaba are MC-55A Peregrine cu SkyGuardian ?

 5. Si ca sa fie meniul complet se „contempleaza” reducerea numarului de vehicule Land 400 Phase 3 de la 450 la 350 pentru finantarea REDSPICE:

  „Senator AYRES: There are really two questions here. The first is at first pass, 450 vehicles were being
  contemplated. What we are told now through estimates, and after last week’s cancellation of SkyGuardian, is we
  have come to expect, is that the program is being scaled back from 450 down to 350 vehicles. Is that correct?
  Lt Gen. Burr: That is not correct. The final decision rests with government.
  Senator AYRES: Is that under contemplation? Is it one of the cutbacks in capability that is being considered
  in order to fund the REDSPICE program?
  Lt Gen. Burr: That is out of my lane.”

  ‘ Senator AYRES: It was 450 vehicles.
  Mr Yannopoulos: It was up to 450 vehicles.
  Senator AYRES: I take it from what you’re saying that a final decision about the final number of vehicles has
  not been taken.
  Mr Yannopoulos: The government have not made a decision on Land 400 phase 3. They have not taken a
  second-pass decision.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *