,,Ochiul” Iranului

rr1

 

Analistii militari sustin ca este foarte greu sa faci o evaluare a capacitatilor militare iraniene, deoarece regimul de la Teheran promoveaza o societate ,,inchisa”.  Analistii mai duri (si pro Vest) au catalogat regimul drept o forma de conducere islamico-nazista, iar IRGC (Garzile Revolutionare Iraniene) ar fi similiar cu Waffen SS.

Dezbaterile aliatilor occidentali privind un atac aerian asupra instalatiilor nucleare s-au canalizat pe un model de aparat capabil sa depaseasca capacitatile IADS (Integrated Air Defence System).

 

NNIIRT 1L119 Nebo SVU VHF-band AESA este un radar ,,contra-stealth” ce a defilat la parada iraniana remorcat de un tractor 6×6 Ural 4320.

Air Power Australia Website

 

Pana in prezent datele privind exporturile de 1L119 Nebo SVU VHF-band AESA raman necunoascute deoarece rusii au refuzat publicarea informatiilor. Acest model este considerat cel mai avansat radar VHF-band.

Nebo SVU repezinta un ,,pas urias” al capacitatilor defensive iraniene deoarece aparatul poate fi conectat la bateriile SAM, este un aparat modern, complet digitalizat, purtator al celor mai rafinate tehnologii Est-europene, rezistenta majora la bruiaj.

In prezent USAF foloseste aparate ALQ-99 montate pe EA-6B Prowler pentru a invinge radarele analogice sovietice (metode ce a fost foarte eficienta), dar specialistii sustin ca designul si capacitatile digitale Nebo SVU fac acest radar imun in fata unui asemenea bruiaj.

rr3

Poza a fost facuta in cadrul paradei de Ziua Armatei 18 aprilie 2010. Cel mai probabil Nebo SVU opereaza cu rachete de tip S-200VE Vega / SA-5B Gammon si HQ-2 “Sayyad”.

rr4

rr5

 

30N6E1 Tomb Stone S-300PMU1 / SA-20A Gargoyle a defilat si el in cadrul paradei militare, dar Iranul nu a prezentat nici un test al acestui sistem, sau cel putin eu nu am vazut.

 

rr6

 

Sursa: Ausairpower.net

rr7

Matla-ul-Fajr este un radar iranian 3D din categoria VHF (Frecventa foarte inalta/very high frequency). Acesta si-a facut aparitia in public la parada militara din 2010. Matla-ul-Fajr 1 are o raza de 300km si altitudine maxima 20.000m.

In 2012 a inceput productia modelului Matla-ul-Fajr 2 ce are o raza de 480km, putere 4 KW si este dotat cu aparatura ECCM pentru a rezista razboiului electronic.

 

rr8

Kashef se gaseste in doua versiuni:
Kashef-1 este un radar 2D ce foloseste banda S si are o razaa de 150km, altitudine 8,7km. Si aceasta familie de radare este prevazuta cu dispozitive ECCM, poate supraveghea pana la 100 de obiecte zburatoare si unul dintre avantajele majore este mobilitatea ridicata, instalatia poate fi ,,impachetata” si gata de drum in doar 30 de minute.

Produsul este oferit la export sub numele TM-ASR-1.

Kashef-2 (foto sus) este foarte diferit la exterior fata de Kashef-1. Raza a crescut la 200km, altitudine 14km, iar numarul tintelor ce pot fi monitorizate a ajuns la 1000.

 

rr9

Senzorul pasiv Alim este primul radar de acest tip produs de iranieni. Acesta este un model radar low-cost, mult mai ieftin decat radarele de mai sus, deoarece nu are emitator sau parti mecanice mobile. Radarul este eficient impotriva aparatelor de zbor stealth si a celor de zbor la joasa altitudine.
Alim nu emite radiatii si nu poate fi distrus de rachete anti-radiatii cum ar fi modelul american AGM-88 HARM, fapt ce ii permite dislocarea in apropierea liniilor inamice.
Prima aparitie publica a avut loc in 2011. Raza este intre 250-300km.

 

rr10

Iranienii au importat din China radarul JY-14 pentru misiunile de raza lunga. Modelul este si el echipat cu ECCM si poate urmari aparate ce zboara la o altitudine pana la 22.900m si are o raza de 590km, frecventa 1.5 – 2.1 GHz.

 

rr11

Ghadir este o instalatie radar produsa in Iran. Oficiali a regimului de la Teheran afirma ca radarul are o raza de  1.100km si detecteaza aparate ce zboara pana la 300 km altitudine.

Mai multe surse afirrma ca Ucraina ar fi livrat Kolchuga Iranului, dar Guvernul ucrainean a negat si iranienii nu au afisat niciodata in public acest tip radar.

 

rr12

Sursa: The Truthseeker.co & Wikipedia 

 

 NeroFlash

Produse evoMAG.ro

6 Comments:

  1. Astia ce sanse au? rezista cateva luni sau pica rapid ca iraqu”?

  2. iranul are o rtea destul de densa de AA RADARE SI RACHEte ANTI AERIene PLUS TUNURI SI ARTILERIE AA IRANUL NU-I IRAKUL LUI SADDAM CU 2 PECHORA RUGINITE
    FOARTE BUN ARTICOL GEORG NIMIC NU AM DEE COMPLETATA NOTA ZECE

  3. domnule razvan avand in vedere puterea mare a raderelor si s 300 plus s200 pe care l-au uprgradat foarte mult pastrand numai forma si numele au ceva sanse atentie nu uitati libanul si dispozitivul de rachete de acolo intre 40000 si 110000 plus rachete balistice artilerie bateriilee de racheta tc

  4. sau dotat bine iranieni contra unui eventual atac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *