Offset la achiziția Spike

Mărturisesc, nu știam că au existat operațiuni de compensare (offset) la achiziția de rachete portabile anti-tanc Spike. Ca de obicei, comunicarea Ministerului Economiei lasă de dorit, dar ne-am obișnuit deja. Foarte ciudat pentru vajnicii politicieni români, atât de dornici să se laude cu astfel de reușite…

Dar despre ce este vorba? Păi este vorba despre o ”grenadă fumigenă” care se va produce la Tohan S.A. pe linia de fabricație inaugurată oficial la 27 februarie 2020, cu sprijinul Diehl Defence, unul din acţionarii Eurospike, consorțiul care produce în Europa racheta de origine israeliană.

offset spike

Conform specialiștilor, termenul de grenadă fumigenă este relativ inexact, dar este folosit așa, pentru că ar devia foarte mult de la sintagma românească. Germanii îi spun ”nebel munition”, ceea ce în traducere liberă ar însemna „muniție de ceață”, în sensul că fumul generat de grenadă nu este fum, ci o ceață (ca o aglomerare de aerosoli), prin care te poți plimba agale fără să te îneci și care absoarbe tot spectrul infrarosu, inclusiv iluminarea cu laser.

Mai pe înțelesul tuturor, prin această ”ceață” nu poți vedea nimic în spectrul infraroșu, nu poți măsura distanțele cu un telemetru laser, iar o eventuală rachetă cu cap de ghidare în infraroșu ar lua-o efectiv… razna.

Pentru acest proiect, firma Tohan a colaborat cu Diehl Defence GmbH, o reputată companie germană de armament. Conform informațiilor care ne-au fost puse la dispoziție, contractul de offset a fost încheiat în martie 2016 între Oficiul de Offset şi EuroSpike GmbH. Despre Diehl Defence, principalul producător german de rachete antiaeriene am mai scris.

Părțile au stabilit ca domeniu de interes dezvoltarea în comun a muniţiei cu fum produsă de Diehl Defence, în concret fiind vorba despre grenada de fum de 76 mm IR/RP. Clauzele contractului de offset prevăd un transfer de tehnologie în valoare de 1.120.000 euro, donații în sumă de 1.577.822 euro și realizarea unui export în valoare de 4.000.000 euro, într-o perioadă de 5 ani, obligație stipulată în sarcina Diehl Defence în conformitate cu prevederile contractului de offset.

Colaborarea industrială pe termen lung dintre Diehl Defence și Tohan S.A., are ca scop final realizarea unei linii de producţie în România pentru o grenadă cu fum. Pentru realizarea grenadei, componentele vor fi livrate parţial de către Diehl Defence, dar Tohan va avea si ea o contribuţie în ceea ce priveşte componentele grenadei. În prezent, această grenadă se lansează cu lansatoare de tip Wegmann. Din câte am înţeles, Romarm intenţionează ca această grenadă să fie utilizată în viitor cu un sistem de lansare realizat de o firmă românească.

offset spike

Beneficiile colaborării

  • Modernizarea echipamentelor utilizate în producţia şi în testarea produselor;
  • Transfer de tehnologie într-un pachet de date tehnice constând în desene şi instrucţiuni pentru integrarea finală a produsului;
  • Training pentru personalul propriu atât în Germania cât şi în România;
  • Modernizarea infrastructurii la Tohan S.A. pentru activităţile necesare producerii şi testării grenadelor;
  • Posibilitatea achiziţionării de către M.Ap.N. a unei grenade moderne, produsă local;
  • Creşterea exportului, produsul fiind utilizat de ţări membre NATO, îndeplinind cerinţele acestora şi regulamentele europene.

offset spike

Descrierea produsului

Grenada de fum 76 mm IR/RP este proiectată pentru utilizarea cu un lansator de grenade de 76 mm, cum ar fi cel produs de Wegmann, și poate asigura:

  • Protecție împotriva focului direct și indirect al forțelor adverse;
  • Furnizarea de camuflaj și mascare;
  • Ecran de fum eficient în benzi de undă vizuale și infraroșii;
  • Ecran de fum pentru a oferi disimularea și distragerea vizuală și pentru a reduce precizia de foc a inamicului;
  • Combaterea capabilităților de recunoaștere a inamicului și de achiziție a țintelor atunci când se utilizează imagini termice, obiective optice, intensificatoare de imagine și detectoare de raze laser.

Conform producătorului, ecranul de fum furnizat nu creează efecte cancerigene, un aspect important pentru viața celor care urmează să le folosească.

În derularea acestei colaborări, părțile implicate au stabilit mai multe etape:

  1. Demonstrarea produsului în Romania: a avut loc o tragere demonstrativă cu 18 produse;
  2. Realizarea unei linii de asamblare necesare execuţiei grenadei la Tohan: echipamentele ce compun linia au fost donate partenerului român în baza unui contract de donaţie semnat de părţi;
  3. Transfer de tehnologie şi instruire personal la Diehl Defence: s-a furnizat documentaţia tehnică pentru realizarea produsului, s-au furnizat datele tehnice pentru integrarea finală a liniei și s-a instruit personalul trimis de Tohan la Diehl Defence;
  4. Transfer echipamente şi instruire personal la Tohan: s-au livrat şi instalat echipamentele la Tohan, s-au livrat kit-urile pentru producerea primului lot la compania românească și s-au produs primele 90 de produse la Tohan, cu participarea Diehl Defence;
  5. Configurarea finală a liniei şi testare a lotului pilot: se execută lotul pilot şi se omologhează produsul și linia cu clientul intern M.Ap.N.

Potrivit înțelegerii părților stipulate în acordul de cooperare, contractele și comenzile primite vor fi gestionate de cele două companii după cum urmează:

  • în cazul în care clientul este M.Ap.N., Tohan va fi contractor principal iar Diehl Defence va fi subcontractor;
  • în cazul în care este vorba de clienți externi, Diehl Defence va fi contractor principal iar Tohan va fi subcontractor.

Stadiu implementare

La sfârșitul lui februarie 2020, se lucra la lotul pilot, care urmează a fi calificat şi acceptat cu şi de către M.Ap.N., urmând ca cele două companii să fie gata pentru a primi comenzi începând cu a doua parte a acestui an şi livrarea lor în anul următor.

Componentele liniei de asamblare

Linia de asamblare grenada SG-1TH cuprinde instalaţii, utilaje, dispozitive, scule utilizate pentru producerea, asamblarea şi testarea produsului. Dintre cele mai importante amintim:

  • Maşini de tăiat şi dezizolat fire electrice;
  • Maşini de sudură prin puncte pentru sudura firului pe inelul de contact;
  • Instalaţii de amestecare, dozare şi turnare răşini;
  • Instalaţii de dozare şi umplere cu pulbere neagră;
  • Utilaje de sudură cu peliculă vid;
  • Prese pneumatice;
  • Compresoare pneumatice;
  • Dispozitive pneumatice de dozare;
  • Instalaţie de testare a etanşeităţii;
  • Tester ESD PGT 120, pentru personal;
  • Instalaţie de vopsire grenadă şi marcare;
  • Cameră de uscare pulberi;
  • Linia de asamblare grenadă SG-1TH;
  • Cameră de temperare pentru reglarea temperaturii în cicluri;
  • Dispozitiv de testare a vibraţiilor pentru teste de joasă frecvenţă;
  • Lansatoare de grenade de 76 mm, panou de control;
  • Bancuri de lucru, diferite dispozitive, scule utilizate atât în producţie cât şi testare.

Nu cunosc dacă achiziția de rachete Spike mai cuprinde și alte operațiuni de compensare. Oricum, este un început întru retehnologizarea și diversificarea portofoliului de produse Tohan, o companie care, în opinia mea, este foarte importantă în vederea securizării furnizării de muniții. Despre portofoliul Tohan puteți citi mai multe aici, eu mă mulțumesc să vă reamintesc că această companie produce racheta de 122 mm pentru sistemele de lansatoare de rachete, inclusiv o versiune cu rază de acțiune mărită pe care, din câte știu eu, M.Ap.N.-ul nu s-a prea îngrămădit să o comande.

Ca să concluzionăm, putem spune că acest tip de grenadă ne arată ca epoca mascării cu fum înecăcios şi fără absorţie a domeniilor vizibil şi infraroşu e pe cale să apună. S-ar părea că Tohan a înţeles că rămânerea în urmă pe piaţa produselor militare, generată de lipsa investiţiilor în cercetare în ultimii 30 de ani, poate fi compensată, fie prin investiţii masive în cercetare, fie prin asocierea cu un producător consacrat, care este dispus să facă transfer de tehnologie. Produsul celor de la Tohan va fi similar cu cel făcut de Diehl Defence, dar cu un Nato Stock Number diferit. Prin urmare, cele două grenade, cea germană şi cea românească nu vor fi în competiţie. Principiul ar fi următorul: cine are bani, va cumpăra de la germani, cine are mai puţini bani, va cumpara de la Tohan, deoarece costul de producţie va fi mai mic.

Şi pentru că e la modă, putem spune că produsul acesta se înscrie foarte bine în actualul Green Deal promovat cu sârg de Uniunea Europeană…

Nicolae

45 de comentarii:

  1. tot e ceva și dacă nici la perdele de fum nu se pricep decidentii și instituțiile de la noi ……

    11
  2. Pai cam asta am ramas si noi sa facem!

    FUM !

    3
  3. Ciudat! Noi mergem pe cal.81mm la grenadele de mascare. Pobabil incearca sa intre la exlort cu acest produs, pentru ca nu ii vad pe ai nostri sa schimbe fix modulele astea, acum…
    Părerea mea, hîc…

    2
    • posibil…
      Acum producem si noi ceva la Leopard 2 🙂

      5
    • Sau poate insemna ca Piranha V si tot ce va mai veni dupa ea, va trece la noul calibru, fiind produs un lansator nou, ceea ce se si intentioneaza, conform informatiilor noastre:
      „Din câte am înţeles, Romarm intenţionează ca această grenadă să fie utilizată în viitor cu un sistem de lansare realizat de o firmă românească.”

      4
      • @ Nicolae Hariuc

        Scuze de off-topic, dar ce se mai aude de Piranha 5?
        Parca era vorba ca „pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor (adica 20-20)”, sa fie livrat primul lot. N-am mai auzit nimic, nici de Pirande, nici de F-16, nici de corvete, nici de Patrioti… de nimic. E coronavirusul de vina, sau pur si simplu n-am ascultat eu ce trebuie?
        Multumesc!

        5
        • Eu nu stiu nimic de Piranha, George poate stie mai multe, la corvete se judeca si se va mai judeca mult si bine, din cate imi amintesc 4 F-16 vin anul asta, ultimul la anu’, nimic nou pe frontul de vest despre restul de F-16, primul Patriot vine anul acesta in tara si va fi instalat la MK sau la Mihai Bravu, sudul Bucurestiului, nu stiu care, poate amandoua, daca-mi aduc bine aminte.
          Toate acestea sunt informatii publice, nimic deosebit, trebuie doar sa urmaresti stirile… 🙂

          3
        • nu se aude nimic si n-are legatura cu coronavirusul… ceea ce e nasol!

          2
  4. Dar rachetele de 122 nu se consumă. Văd pe pagina MApN că mai apar articole despre exerciții cu LAROM. Ori trag câteva, să vadă pifanii că e armă mișto și ceva poze cu tricolor?

    1
    • Conform informatiilor mele, s-a tras la greu cu Larom in ultimii ani. Inclusiv cu versiunea lor instalata pe monitoare si pe vedetele blindate.
      Ori nu am eu cunostinta, ori pur si simplu nu s-a intamplat inca, dar nu inteleg de ce nu iau ai nostri versiunea cu raza lunga a rachetei de 122 mm si nu se concentreaza pe masuri de imbunatatire a preciziei ei.

      4
      • Nefiind ghidate, cred că imprecizia este proporțională cu rază rachetei. Cred că de asta MAPN ul nu este interesant.

        3
        • @VS
          Ai vazut vreodată o tragere cu APRA-40? Sigur nu ai văzut, altfel nu vorbeai așa. Sunt foarte precise, unde le trimiti, acolo se duc. In plus, sistemul asta e gândit să tragă „la hectar”, să zic așa, misiunea principală fiind „neutralizarea și/sau distrugerea concentrărilor de trupe și blindate inamice”. Adică nu lansezi să distrugi o grupă de infanterie, discutăm de la batalion în sus! 😉
          Părerea mea, hîc…
          P.S. o posibilă explicație a faptului că nu se comandă, deocamdată, este pentru există suficiente stocuri de lovituri de 122 mm.

          13
          • E firesc sa traga mai intai ce au prin depozite.
            122 cu raza marita n-are ce sa strice, dar ce parere ai de o 122 cu raza marita si kit de ghidare?
            Din cate stiam, dar poate gresesc, cu cat tragi mai mult spre limita razei de actiune cu atat creste dispersia. Merci de raspuns!

            4
            • @nicolae
              Bineînteles că este foarte necesară lovutura cu rază extinsă si kit de ghidare. Dacă kitul de ghidare poate fi opțional, extinderea razei de acțiune este necesară nu ieri, alaltăieri, deoarece mijloacele vecinului de peste drum pot face contrabaterie fara sa transpire si neutralizeaza toate jucăriile noastre fara nici un stress. După ce vine Himarsul putem discuta de la aceladi nivel, diferența constînd doar in cantitatea mijloacelor. Norocul nostru e ca nu o sa fim singuri!
              Partea proasta e ca multi comandanti nu realizeaza chestiile astea si viseaza sa se umple de glorie nepieritoare in atacuri la baioneta!
              Parerea mea, hic…

              8
              • Atacul cavaleriei usoare!!!

                2
              • Nu s-a facut mare lucru pentru artilerie, cu exceptia Himars. Citeam la un moment dat ca ne-ar fi destul de greu sa facem contrabaterie in caz de Doamne fereste. Era ceva artilerist care se cam plangea de ustensilele din dotare, lipsa drone, radiolocatie etc samd. Mi-e ciuda ca nu mai stiu pe unde am vazut asta.
                La Himars trebuie sa facem ceva cu munitia: am luat putina. Ideal ar fi sa avem o linie de asamblare in tara, poate chiar la Tohan. Care Tohan pare sa aiba un viitor luminos… 🙂 Din acest motiv sper sa mentina ai nostri si Larom-ul pen’ca producem macar grosul munitiei.

                4
                • @Nicolae
                  Tu confunzi LAROM-ul de 160 mm cu APRA-ul de 122 mm, no offence. Producem 122, munitia de 160 o importam, din cite stiu eu.
                  Am vazut ca ai facut aceeasi confuzie si la nave, monitoarele au 122 pe ele, nu 160.
                  Parerea mea, hic…

                  3
                  • No offense at all! 🙂
                    Doar ca Larom trage si 160 si 122. 122 cu raza marita la 40 km face, din acest punct de vedere, aproape inutil importul de 160. Asta daca nu sunt si alte diferente intre cele doua, de natura a aduce alte plusuri semnificative pentru cea de 160.
                    Ca Larom trage si 122 o zice chiar Forter: https://www.forter.ro/content/sistemul-de-artilerie-larom
                    Da, demult am facut confuzia la monitoare&VB, corect! 🙂

                    2
                    • LAR-160 are raza de 45km, e stabilizata prin rotire, are incarcatura utila mai mare si mai diversificata, altitudine de imprastiere programabila, etc.
                      Dezavantaje: nu o producem noi, primele Larom cica nu suporta greutatea canistrelor de LAR-160 (poate au mai sudat la ele si au corectat problema intre timp).
                      La monitoare nu cunosc dotarea dar ce ne-ar impiedica sa le modernizam cu kit-uri de LAROM si sa le facem compatibile cu canistrele de 160 in cazul in care nu sunt deja dotate cu asa ceva?

                      1
                    • sunt si alte diferente
                      containerele larom trag si submunitii
                      nu cred ca alea de 122 fac au si tipul asta de munitie

                    • avand calibru mai mare, au spatiu de submunitii, care prin dispersia ar compensa partial din eroarea circulara la distante + 30km. Doar de la calibrul 150-160mm in sus merita sa dai inca fara corectii d etraiectorie, daca ai submunitii.

                    • @niko Da, sunt si alte diferente, am avut putin timp si am mai citit nitel

                      @talos Ca sa nu ma mai cramponez in denumiri, sa nu ma ia „puristii” la trei pazeste 🙂 , lansatoarele de pe monitoare si VB folosesc racheta de 122 cu raza de 20 km. De acord, LAR-160 e mai sofisticata si mai performanta. Doar ca la fiecare lovitura banii pleaca in Israel nu raman in tara si pare sa fie un domeniu unde se trage in cantitati mari.
                      Nu zic sa ramanem doar cu armament prost doar pentru ca-i produs aici dar mi se pare ca e o chestiune de securitate nationala ca macar in cazul munitiilor mai putin sofisticate (LAR-160 prin comparatie cu o PAC-3 MSE, ca sa dau un exemplu) sa incercam asimilarea lor aici, chiar cu pretul unei investitii initiale mari. Evident, nu vom putea produce chiar toate componentele, dar poate fi un inceput.
                      Stiu ca se pot face si trageri simulate cu Himars, dar uneori trebuie sa mai tragi si cu munitie adevarata/de lupta.

                      1
                  • dupa un search pe net am aflat ca apra e bm21 grad romanesc. recunosc ca eu tot de larom stiam

                    1
                  • Producem munitia de 122m, dar nu si motoarele. Alea se importa, parca din Francia. N-ai motor, n-ai munitie.
                    Si inca nu inteleg de ce armata nu comanda 122mm cu raza extinsa, totul este gata lipseste clientul.

                    3
                    • Nea George, pina prin 2000, m-am jucat vreo 10 ani prin curtea unei brigazi de artilerie, si loviturile de 122 se produceau, complete, la Tohan! Daca au facut lovitura cu raza extinsa, inseamna ca au capacitatea de productie in picioare! Zic si eu, nu dau cu parul…
                      Parerea mea, hic…

                      1
                    • George, e posibil ca cea cu raza extinsa sa beneficieze de motor facut in Francia. Cea standard cred ca este integral produsa in tara.
                      De la Tohan citire: http://www.tohan.ro/122%20mm%20ROCKETS%20FAMILY.html

                      122 mm ROCKET

                      SCOPE OF USAGE:
                      SUPPRESS AND ANNIHILATE THE CONCENTRATED TARGETS; FIRED WITH BM 21, APRA40, RM70, LAROM LAUNCHER TYPE.
                      TECHNICAL CHARACTERISTICS
                      – FUZE MRV-U OR PROXFU 2/PP, PROXFU 2/FCC; MULTIFUNCTION FUZE ;
                      – FILLER TNT/RDX/WAX/AL/ ;
                      – WARHEAD: HE, PREFORMED ELEMENTS ;
                      ROCKET MOTOR SOLID PROPELLANT;
                      LENGTH OF ROCKET 2881 mm ;
                      WEIGHT OF ROCKET 66.6 kg ;
                      PERFORMANCES
                      – MAXIMUM RANGE 20,4 km ;
                      – MUZZLE VELOCITY 690 m/s ;
                      – OPERATING TEMPERATURE –40C ÷ +50C

                      122 mm EXTENDED RANGE HE ROCKET

                      SCOPE OF USAGE:
                      TO SUPPRESS AND ANNIHILATE THE CONCENTRATED TARGETS; FIRED WITH BM 21, APRA40, RM70, LAROM LAUNCHER TYPE.
                      TECHNICAL CHARACTERISTICS
                      – FUZE MRV-UBM, PROXFU 2/PP, PROXFU OR MULTIFUNCTION FUZE ;
                      – FILLER TNT/RDX/WAX/AL ; – WARHEAD: HE, PREFORMED ELEMENTS ;
                      ROCKET MOTOR WITH COMPOSITE POWDER;
                      LENGTH OF ROCKET 2900 mm ;
                      WEIGHT OF ROCKET 65 kg ;
                      PERFORMANCES
                      – MAXIMUM RANGE: 40 ÷ 45 Km; ACCORDING TO THE WARHEAD
                      – MUZZLE VELOCITY 1230 m/s;
                      – OPERATING TEMPERATURE –40C ÷ +50C.

                      Editat: am evidentiat una alta… 🙂

                    • @Sharky. Eu stiu ca Tohaniul nu mai fabrica motoare ci le cumpara de sarbi si de la Roxel. Asta de cand fabrica de pulberi (cele doua) de la Fagaras s-a cam inchis, modernizata fiind.

                      Lovitura de 122mm cu bataie extinsa – 45km – este gata de productie de cativa ani dpdv tehnic si industrial. Din ce stiu eu, daca ma insel nu mi-o lua in nume de rau, se asteapta ordinul de incepere a productie.

                    • @nicolae
                      Diferenta pare sa fie in combustibilul COMPOZIT! Altfel nu se vad mari diferențe, cu 2 cm in plus la lungime, si 1 kg în minus la greutate!
                      Părerea mea, hîc…

          • De curiozitate, la 21.000 de m cât e raza actuala a rachetelor de 122 mm ce împrăștiere au la țintă? Sau în ce raza cad loviturile?

            1
  5. Ce pot sa zic ? Cand esti boschetar te multumesti si cu o felie de paine…

    It’s something. Daca la corvete nu ne inghesuim…

    1
  6. Eu zic să apreciem și ce se mai face prin tara asta. E adevarat, nu e racheta de croazieră, dar macar se face ceva. Mai avem un exemplu și cu schimbarea turbinelor la Type 22. Acolo COMOTI nu a făcut o lucrare chiar usoara.

    9
  7. „Ecran de fum eficient în benzi de undă vizuale și infraroșii”
    De băgat la cap (pentru unii) ca aceşti aerosoli ar putea fi folositi foarte usor si de drone ca şi contramăsuri pentru a pacali eventuale rachete cu cap de cautare in IIR.
    Metode de impraştierr pot fi mai multe.

    2
  8. ” Ca de obicei, comunicarea Ministerului Economiei lasă de dorit, dar ne-am obișnuit deja. Foarte ciudat pentru vajnicii politicieni români, atât de dornici să se laude cu astfel de reușite…”

    …cand in spitale lipsesc pana si compluturile de protectie antibacteriologica pentru personalul medical (nu mai vorbim de aparate de astare ventilatorie sau/si cardiologica), in actualul context chiar nu e ratat sa-ti faci imagine cu achizitii militare!!! :)))

    1
    • @Transavia

      “Gogu” de la translate dă rateuri, sau “deștele” fac pe deșteptele pe tastarură?

      @All minus Transavia
      Scuze pt off-topic însă știți că am alergie la troli și la pesedei

      2
    • Evenimentul a avut loc inainte sa bubuie asta cu coronavirusu’ doar ca… cred ca nu prea aveam guvern in momentul ala…

      • Corect si asta, Nicolae! Dar vorbim despre sfarsitul lui februarie, cand „bomba” era deja amorsata. Se stia ca vine tavalugul. Scuza-mi indolenta, dar nu cred ca vreun politician in aceste conditii si-ar fi facut imagine cu achizitii militare ,ei stiind ca Min. Sanatatii isi vor proteja peste putin tim „soldatii” cu semimasti si halate de celuloid destinate apartinatorilor (in perioadele linistite), in cele mai multe cazuri fara sa le dea nici macar ocheleri de protectie.
        …si inchei aici, ca ma doboara stralucitorul ala de Dorel cu „inteligemta” lui plina de greata. 😉

  9. Pana la urma se deschide nu se închidedeci e cu plus.
    Iar rachetele Spike pentru care s-a făcut offset-ul rămân un coșmar pentru planificatorii prieteni de la răsărit. Așteptăm și Patriot-ul, poate vine cu offset asamblarea Stinger. Vreo 2000, asa, sa ajungă.

    6
  10. Nu am văzut pe aici o comparație Spike vs Javelin. Sunt unele tari care le prefera pe ambele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *