Economia Romaniei, pericole nevazute

Este clar acum ca recesiune economica va fi, poate chiar una severa si va fi cu atat mai drastica pentru anumite tari cu cat economiile lor sunt mai specializate. Daca ne uitam la tarile UE care depind in mod serios de turism (nu neaparat din punctul de vedere al formarii PIB ci mai ales al numarului de angajati) ne putem inchipui cum Grecia, Spania, Italia sau Franta chiar vor avea imense probleme in acest sector, probleme care se vor generaliza pe intregul lant comercial. Cu atat mai mult cu cat turismul este un angajator major in aceste economii.

Si nu vorbim aici de marile lanturi hoteliere (care pot avea rezerve si au oricum o alta bonitate in fata statului si a bancilor) ci mai ales de micile afaceri din turism (baza acestuia pana la urma): pensiuni, mici hoteluri, restaurante, baruri, comertul asimilat turismului, etc. Iar odata cu turismul vor fi probleme aspre in transporturi si alte industrii conexe.

Sa nu ne facem iluzii, guvernele au in vedere ajutorarea preponderent a marilor companii (care sunt si cele mai eficiente multiplicatoare de venituri si slujbe) si nu in mod obligatoriu a unei mici afaceri cu 10 angajati, firme dificil de sustinut prin multimea lor. In economie triajul va fi chiar mai dur decat in spitale.

In cazul economiei romanesti sunt si cateva probleme specifice care nu apar (sau nu sunt la fel de pregnante) in economiile occidentale.

In Romania avem peste 1,2 milioane de salariati care sunt incadrati cu salariul minim pe economie, dar noi stim ca in realitate destul de multi primesc, “in mana” si alte sume de bani nefiscalizate. Schema are ca logica neplata catre bugetul de stat a sumelor datorate pentru impozitul pe venit, asigurari de sanatate si pensie, compania respectiva fiind astfel mult usurata si avand un cost per locul de munca mult mai mic.

Dar aceasta “smecherie” isi arata astazi coltii, pentru ca angajatii respectivi, daca sunt trimisi acasa (si daca primesc somaj tehnic) vor fi platiti la salariul din contractul de munca, iar de aici va rezulta o scadere dramatica a puterii lor de cumparare care va fi resimtita de piata dar pe care guvernul nu o va putea sustine sub nici o forma.

Un alt necaz este chiar munca la negru/afacerile la negru si aici discutam de transporturi facute cu masini mici la “ia-ma nene” (sistem foarte dezvoltat in preajma marilor orase), transporturi executate cu un numar de calatori mai mic decat cel real, constructii etc.

Munca la negru este o mare calamitate in economia romaneasca (unul din motivele pentru care noi nu reusim sa depasim 26% procent din PIB in impozite si taxe colectate) si o vedem peste tot: de la locuinte construite in “regie proprie”, la reparatii auto facute fara acte, la comert fara forme legale (mai ales pe zona agricola). Romania are multi “meseriasi”, in cam toate domeniile, care lucreaza la negru sau in zona gri a economiei (lucreaza legal dar raporteaza foarte putin catre fisc).

Ori si aceasta ramura economica (munca la negru si afacerile/serviciile la negru) isi aduc aportul in bunastarea romanilor, in puterea lor reala de cumparare si, per total, aceste venituri se vad in PIB si se vad si in activitatea bancara.

O alta problema sunt remiterile de bani de la romanii din strainatate, bani care acum vor veni intr-o suma mult mai mica, acest lucru afectand atat puterea de cumparare a suficient de multi romani (iar unii numai cu ajutorul acestor bani isi duc zilele) dar va afecta si cursul de schimb RON/euro prin cresterea presiunii in favoarea deprecierii monedei nationale.

Iar aceste probleme ale economiei romanesti sunt destul de comune si in Grecia sau Italia, dar mult mai putin prezente in economia germana, olandeza, belgiana sau norvegiana. Pe de alta parte politicile guvernamentale de ajutorare a economiei in acest moment (undeva la 2% din PIB) nu prea pot combate in nici un fel aceste crapaturi structurale. Greu sa ajuti pe cineva care construia case “pentru vecini si rude”, fara sa aiba firma, fara sa plateasca taxe catre stat, imposibil sa ajuti pe cineva care executa transporturi de marfa si persoane in mod clandestin, imposibil sa ajuti o pensiune care declara doar 20% din incasari etc.

Si o spun inca o data, nu mi-e frica de pandemie, o vom trece pana la urma, dar ma uit in presa si in fiecare zi avem un alt anunt de sistare de activitate, de trimitere in somaj tehnic si ma gandesc ca la fiecare roman care este trimis acasa cu 75% din salariul de baza  mai exista cel putin unul care nu mai are deloc un loc de munca si inca unul care s-a vazut cu o reducere de 50% din venituri (cei care erau angajati pe salariul minim dar primeau si o suma de bani direct de la patron). Ma uit prin presa si ma cutremur…

Adevarata masura a incetinirii economice nu este inca vizibila, dar daca tinem cont de structura reala a economiei romanesti (ganditi-va ca bugetul general consolidat al Romaniei aduna anual cam 26% din PIB, iar in Germania avem cam 45% din PIB, diferenta fiinda data de activitati economice in zona gri/neagra a economiei) si tinem cont ca o parte a activitatii economice de la noi nu se vede in statistici decat in mod indirect (ca putere de cumparare si in comert), ei bine, abia din aceasta perspectiva putem intrezari adevarata magnitudine a crizei economice in care am intrat.

Realitatea este, in cazul nostru, ca incetinirea economica va fi mult mai semnificativa decat o arata statisticile oficiale – se va vedea in consum – iar saracirea populatiei mult mai abrupta si mai larg raspandita decat o vedem noi la televizor.

Iar daca dracul nu vi se pare inca suficient de negru atunci tineti cont si de faptul ca, grosul cresterii economice din ultimii trei ani are la baza consumul, un consum labartat chiar. Aruncarea banilor in cresteri salariale si pensii a dus, evident, la o crestere a consumului si deci si la o crestere a PIB (denumita pompos crestere economica), dar in acelasi timp a si dezechilibrat zdravan balanta de plati externe, importurile crescand vertiginos in detrimentul exporturilor si a investitiilor reale in economia noastra nationala.

O metoda “Made in tariceanu”, folosita cu succes si in perioada 2004-2008, atunci cand acelasi tariceanu – dupa patru ani de crestere economica spectaculoasa – ne-a lasat cu 5,2% deficit bugetar. Ce a urmat ne mai aducem aminte, abia in 2018 am ajuns la un PIB real similar anului 2008. Ne-a bagat in groapa pentru 12 ani. El si cretinoidul de vosganian. Iar in ultimii trei ani politica economica a guvernarii psd a fost facuta, destul de evident, de tariceanu, un om pe care eu il incadrez la categoria “cei mai mari dusmani ai natiunii romane”.

In acest context avem si cireasa de pe tort, mai bine zis bomboana de pe coliva: bugetul Romaniei este atat de dezechilibrat intre plata salariilor si a pensiilor (prea mare procent din buget) si restul cheltuielilor (investitii mai ales) incat nu prea are loc de manevra, salariile si pensiile fiind de fapt costuri fixe, aproape deloc ajustabile. Iar acum, cand bugetul ar trebui sa sustina economia reala cu investitii mai ales dar si cu diferite programe de ajutor, ramane sa vedem de unde vom lua bani.

Ori plecand de la o astfel de “baza” economica ajustarea (sa ne exprimam politicos) n-are cum sa fie altfel decat similara unei prabusiri aproape controlate, scapam aproape toti de virus, dar pana facem avionul sa zboare din nou va mai dura si, oricum nu vom avea cu totii loc in el.

Multumim politicilor de tradare economica nationala ale domnului tariceanu (in ambele perioade, 2004/2008 si 2017/2019, s-au aplicat fix aceleasi metode de destructurare economica, bani aruncati de-a valma in consum, salarii + pensii si nimic catre investitii). Sa-i multumim pentru a doua oara, de unde rezulta ca macar 7% din popor (aia de au votat direct alde) sunt la fel de inteligenti precum carasul auriu de acvariu: da cu capul de sticla, se intoarce, uita c-a dat cu capul, mai da odata in peretele opus, se intoarce iarasi si o tine tot asa, cap in sticla/uitare, iar lui i se pare ca inoata liber in oceanul Pacific…

Pentru distrugerea economica din prima perioada tariceanu ne-au trebuit cam zece ani sa ne revenim, sa ajungem din nou la un PIB echivalent cu cel din 2008, astazi ramane sa avem rabdare si sa numaram, poate zece ani, poate mai mult si una peste alta, din 2008 noi tot stam pe loc desi avem senzatia ca ne dezvoltam. Asa cum scriam mai sus, sindromul carasului auriu de acvariu, sau cum dracu s-o numi pestele ala prost…

P.S. Pentru cine nu-si mai aminteste, bugetul public de pensii era pe excedent pana la „campania” de cresteri a lui tariceanu. Sub augusta sa conducere bugetul de pensii a trecut pe deficit, iar astazi deficitul tot creste, iar daca punctul de pensie va urca cu 40% din septembrie cred ca ne putem lua jucariile si fiecare pe la casa lui, care o mai avea casa.

Asadar, Halloween Fericit!

GeorgeGMT

86 de comentarii:

  1. Sa nu ajungem sa punem rasaduri de rosii si-n WC ca inainte de ’89.

    3
  2. odată depășit pragul „viață sau moarte” cred ca lucrurile vor reintra pe un făgas normal mai repede decât după criza din 2009-2011.dpmdv dezmățul bugetar reînceput de ponta cu complicitatea pnl-ului lui antonescu a dus economia stabilizată si trecută prin terapia intensiva a crizei in pragul colapsului.mai mult,jigodia de ponta si acum iese public cu mesaje economico sociale chinezesti si erdoganiste .este șarpele din grădina edenului,ispita pomenilor si cheltuielilor bugetare in țara asta….ce a venit după cu guvernele dragnea s-a construit peste temelia pusă de ponta.
    ps.nulitatea de antonescu a dispărut subit in ceața,si-a facut treaba si a fost pus la adăpost dar o avem pe nevastă-sa comisar european la transporturi?respect.
    Doamne apară și păzește !

    12
  3. Ma aștept sa avem o shaorma(criza) cu de toate. In cel mai rau caz, sa avem o economie de subzistență adica fiecare cu gradina lui de zarzavaturi.
    O asemenea sistare a activitatilor economice nu se pot prevede urmările.
    P.S. Consider ca zborul pe Marte a fost din nou amânat.

    4
  4. O analiza limpede ! Va urma si criza economica.
    Cred ca multi vor da cu capul de pragul de sus, sper ca si pensionarii votanti psd-alde ! Dar nu stiu daca vor si intelege, cum n-au inteles nici in 2012 si 2016. Majorarea pensiilor cu 40% a fost si este o aberatie(sunt pensionar), Idem pensile speciale care ar putea fi taiate(sau impozitate progresiv cu 50%-90%), este un moment bun.

    8
  5. Sa risti si sa bagi banii in actiuni sau sa joci precaut si sa cumperi valuta ori aur ?

    2
    • Depinde de citi bani ai si de ce virsta ai. Eu am cistigat zilele trecute cea mai mare suma pe care am cistigat-o vreodata la bursa, si joc de peste 20 de ani. Am bagat in famaceutice.
      Daca as fi mai tinar as investi intr-o sala medicala de aparate de respirat artificial. In mod sigur, in viitor, va creste exponential nevoia de aceste aparate. Tehnic vorbind nu sunt f complicate, le stim de la avioane, ma rog in principiu. Pretul acestora va ajunge greutatea lor in aur. Faceti masti de protectie, costume, dezinfectante, o parte din hoteluri se pot transforma in spitale „camere izolante”.

      Sunt atitea de facut! E primavara, lucrati pamintul, veti fi rasplatiti in vara, pamintul se poate lucra in conditii perfecte de izolare. O mare parte din lucrurile importate vor trebui fabricate in tara.

      Orice criza ascunde si o sansa!
      capul sus, sanatate!

      25
    • Actiuni, dar mai stai putin. Cand vad unde au vazut Airbus, Boeing sau MTU Aero, mai ca nu pot sa cred. Un Tesla sub 180$ iar ar fi interesant.

  6. Mai periculoasa decat virusul in sine a inceput sa mi se pare epidemia de pesimism si panica. E destul de clar ca nu exista o solutie pe termen scurt pentru virus dar alternativa e si mai nasoala. Inchiderea nediscriminatorie a economiilor mi se pare inconstienta pt. ca va duce la dezechilibre economice majore si posibil la razboaie. Pe langa care coronavirusul ni se va parea parfum de levantica. Sectoarele majore ale economiei trebuie mentinute ca si pe vreme de razboi. Ma referer la agricultura, transport de marfa, industrie energetica, alimentara si in buna masura industria prelucratoare. Si bineinteles sanatate si administratie publica. Dealtfel cu exceptia industriei alimentare (nu mai vorbesc de sanatate), unde sunt necesare precautii deosebite, in celelalte industrii impiedicarea raspandirii bolii nici nu ar trebui sa puna probleme deosebite odata ce masuri elementare de protectie si igiena sunt urmate.

    12
    • Pe ce te bazezi ca masurile elemetare ajung? Aia in in china au dat cu tone de subtante pe strazi sa il elime fizic. Virusul asta va domina anul acesta si poate si la anu. Rezista si se rapaindeste foarte usor si noi nu avem anticorpi.Pentru mine astea sunt datele de pornire. Restul economia, razboiale, panica etc sunt doar rezultatul datelor initiale. Dupa mine asta este succesiunea etapelor nu invers. Daca nu gestionam cauza ce urmeaza poate fi orice combinatie vrei.

      2
    • Pesimismul si panica sunt firesti, contemporanii edidemiilor de ciuma nu cred ca erau nici ei prea veseli, dar omenirea a supravietuit.

      Un mare lucru bun va aduce nenoricirea asta, Ro va cadea de la etajul 3 si nu de la etajul 10.

      Adica o sa avem nevoie de sprijin financiar extern iar aia nu o sa ne dea bani pt ca noi sa ii spargem pe cheltuieli nejustificat de mari cu personalul bugetar, mariri sinucigase de pensii, ajutoare sociale date contra voturi samd.

      Sunt curios daca in vestul europei o sa o lase mai moale cu Green Deal, Greta and shit..

      Pe termen mediu este evident ca o sa avem o ascensiune a extremismului, la noi dupa o guvernare 2020-2024 formata din PNL(ce mai ramane din el), USR+, PMP(base impatimit al balamucului, se stie), eventual UDMR, in care scandalul va fi la ordinea zilei, pe fond de probleme economice, nici nu vreu sa ma gandesc ce output o sa dea societatea la vot in 2024

      2
  7. Construim socialismul la nivel mondial, incet si metodic de multi ani, sub ochii nostri si noua ne place. Actuala „bula” umflata in mod deliberat si sparta acum (btw nu stim daca s-a spart de tot) contribuie la asta.
    Japonia, anul trecut: https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Bank-of-Japan-to-be-top-shareholder-of-Japan-stocks
    Banca nationala a Elvetiei, raportul anual pe 2019: „At the end of 2019, the equity portfolios comprised mostly shares of mid-cap and large-cap companies in advanced economies.” – pag. 84
    https://www.snb.ch/en/iabout/pub/annrep/id/pub_annrep_2019
    Bancile centrale prin achizitiile lor au fost parte din motivul cresterii dow jones & s&p. Alaturi de rascumpararea actiunilor de catre companiile care primeau stimulente fiscale.
    Si exemplele pot continua.
    Acum in State si nu numai se vorbeste de nationalizari, de ex. in schimbul ajutorului de stat primit pt a compensa pierderile datorate epidemiei.
    Multi din cei cu care discut au o atitudine „pai daca-i spre binele poporului, n-am nimic impotriva”. Pai baietel, atunci afacerea ta o sa aiba concurenta neloiala din partea noilor intreprinderi de stat. Daca o sa mai fie a ta…

    5
  8. Bun articolul dar e cazul sa vedem bigger picture: inainte de ’89, asa-zisul socialism (vazut de toti, inclusiv de cizmarul insurat cu academicianca lui analfabeta, ca o tranzitie spre comunismul pur, ala fara bani, cu circuri ale foamei, unde oamini-muncii de la orase si sate, prestau pentru propasirea multilateral-dezvoltata a tarii) a lansat ideea ca toate bunurile, fabricile, drumurile, trenurile, etc, formeaza asa-zisa „avutie nationala” care e a-noastra, a-ntregului popor, numa’ ca fara acte de proprietate (de aia, liliescu era convins ca proprieatea e un moft). Altfel, spus, e a nimanui! Prin urmare, noi, cand gasim un portofel, un portmoneu, un portvizit, ne uitam sa vedem cat ne-a adus norocul! O mana de smecheri, s-au gandit ca ei sunt indreptatiti sa foloseasca in interes personal, „avutia-nationala”, numai sa imparta si cu poporu, o parte din ea.
    Dupa ’89, au fost asa-zisele „programe de privatizare in masa” care au avut rolul de legalizare a folosirii respectivei „avutii-nationale” si de stabilire a masei critice de manevra care sa sustina „democratic” prin vot, dreptul lor de proprietate pe tot-ce-misca.
    O mare parte din populatie a emigrat, neputincioasa in fata hotilor „legitimizati” democratic, alta parte s-a multumit cu o galeata si 1 kil de malai pe de-a moaca.

    Cam asta e contextul in care a ajuns calin-anton-constantin-popescu-tariceanu sa imparta generos pensii si salarii din banu’ public.

    15
    • „O mare parte din populatie a emigrat”
      ****************
      In viitorul apropiat, pe fondul crizei care va aparea in vest, o mare parte din emigranti se va intoarce. Unii vor veni cu ceva capital si vor putea sa deschida mici afaceri, mai ales in agricultura, care se va inviora masiv, ca urmare a lipsei importului, sau in imobiliarele de la tara. Populatia vede ce-nseamna izolare la oras, in apartament, pe balcon, in perioada actuala e aur curat sa ai o curticica, sa ai o gaina, un prun pt tuica.

      12
      • Afacerile mici sau mari in agricultura, sunt deja adjudecate de marile corporatii care produc inputuri. Fermierii sunt un fel de salariati „pa persoana juridica”.
        Cei care vor sa vina in tara, sa se pregateasca sa munceasca pana vor intra in mormant, intrucat ultimii 3 ani de ciuma rosie au distrus chiar conceptul de „pensie” cu piloanele ei cu tot. (asa-zisii „mileniali” vor fi o minoritate sociala incapabila sa sustina generatia decreteilor care vor iesi la „pensie”). Pensiile vor fi un fel de ajutoare sociale in natura, cel mai probabil.
        Cat despre ceii care vor sa investeasca aici capitalul pe care il (mai) au, ar fi bine sa-l investeasca, cum ai facut tu: adica in ceva profitabil.

        1
        • Niciodata nu stii ce e profitabil si ce nu!
          Totusi, chiar daca locurile in fata, in agricultura, sunt ocupate de cei mari, totusi, sunt sigur ca e loc, acum si pt cei mici.
          Exemplu: in vara am facut o excursie prin Romania. La o pensiune taraneasca am mincat o zacusca exceptionala, si aveau si o tiuca f buna. Am rugat-o pe proprietara sa-mi vinda si pt acasa. Zicea ca nu are decit pt ea si musafiri. Desigur, e greu sa crezi ca te poti imbogati cu vinderea de zacusca, dar la vremurile care vor veni, orice activitate care aduce profit e binevenita.

          2
          • Personal cred ca urmatorul boom va fi reindustrializarea Europei si SUA. Externalizarea catre China si mai nou India a capacitatilor strategice a fost o gluma proasta.

            12
            • Nu ai sa accepti niciodata slapi de plastic la 100 RON facuti local.
              Nu o sa accepte nimeni niciodata microcipuri pt centre de calcul la pret de 2-3 ori mai mare ca cele asiatice. Iar daca o sa accepte or sa ia bataita de la cei din Est care nu o fac.
              Sfanta Piata 🙂 . China te bate jucand dupa regulile tale. Plus ca sunt sanatosi 😀 . Nu cred in ipoteza ca e facut de om virusul, dar se pare ca Dumnezeu e buddhist.

              4
              • checkmate-daca dumnezeu e budist rezulta ca dumnezeu este indian,pakistanez,ceilonez,bangladesh,iar chinezii nu au dmnezeu pentru ca se roaga la un om filozof numit confucius.produsele din india britanica sunt de 100 ori mai bune decit cele chinezesti.

              • @Nu ai sa accepti niciodata slapi de plastic la 100 RON facuti local.
                Sau da, daca stiu ca ma tin mai mult. Si nu trebuie sa coste 100 de lei. De ce sunt mai ieftine lansarile cu Falcon 9 decat cu rachetele chinezesti? Pentru ca au gasit o solutie sa le produca mai ieftin US.

                2
          • Agricultura bazata de autoconsum la care te referi tu, dispare pe zi ce trece pentru ca depinde tot mai mult de furnizorii de seminte, ingrasaminte, etc. in contextul costului de irigare in crestere (crede-ma, ca stiu ce spun). Micile loturi disponibile se vand pe mai-nimic celor care exploateaza intensiv.

            Cat despre pensiunile-taranesti, hoteluri, moteluri, hosteluri – turism, in general- toate depind de variantele de petrecere a timpului liber. Ori, la ce ninsori au fost anul asta (+12 grade C la Babele in ianuarie!!!) ritmul de taiere a padurilor seculare si felul in care gestionam deseurile de orice fel, ma cam indoiesc ca vor mai exista peste 10 ani!

            5
      • cred ca vom mai astepta o vreme criza aia mare din vest, in timpul careia va fi mai bine in Romania 🙂
        Probabil cei plecati in strainatate la munca, la pensie vor trebui sa se intoarca in Romania, deoarece pensia va fi prea mica pentru a trai in occident ( o parte din timp au muncit in Romania, iar cotizatia la pensie pe anii aia e de cateva ori mai mica decat in strainatate).
        Iar cei care au luat credite in strainatate pentru apartamente sau alte investitii, nu si le vor putea plati cu veniturile din Romania.
        O problema foarte mare va fi cu tineretul crescut si format in strainatate, pentru care nu exista mare lucru ca solutii de repatriere si adaptare.

        Polonezii aveau un program interesant de repatriere, la noi bate vantu’ frunza’n dunga…

        4
        • Gresit: in occident exista sisteme de ajutorare sociala puse la punct, civilizate. Cu pensia poti trai bine-mersi pana la adanci batraneti (vezi cazul Italiei).
          Aici, indiferent ce pensie ai avea, daca ajungi dependent de sistemul medical, mori cu zile!!!
          Am cazuri in familie, unde batranii au plecat dupa copii in Germania si traiesc ca-n Rai.
          Nu s-ar mai intoarce, indiferent ce li s-ar putea oferi.

          2
          • nu e nimic gresit, doar ca nu ai inteles ce vrei sa zic: daca eu am lucrat 15 ani in Romania si apoi restul in strainatate, aia primii 15 ani vor cantari slab de tot in calculul cuantumului pensiei mele pe care o voi lua in strainatate. Deci pensia pe care o voi lua in strainatate va fi simtitor mai redusa decat cea a echivalentului meu care a lucrat toti anii acolo si niciunul in Romania. Asa ca as fi interesat atunci sa merg intr-o tara cu costul mai redus al vietii, unde pensia mea sa fie considerata multumitoare.

            6
            • Respect, Marius!
              Eu am un caz in familie: batrana a iesit la pensie din Romania, si-a cumparat o casa, impreuna cu mosul ei (tot pensionar din Romania), la tara cu un pic de teren pe care au pus niste legume, in fine… idealul oricarui roman.
              Numai ca fetele au plecat in Germania si dupa moartea mosului, cu pensia aia mica din Romania a plecat val-vartej la fiice, unde a gasit un loc intr-un camin de batrani, si sta acolo, fericita si ingrijita. Fiicele o mai ajuta cu ce pot dar fiecare isi vede de viata lui.
              A lasat aici si casa de la tara, si apartamentul de la bloc si nu ar mai veni inapoi pentru nimic in lume!
              Nu generalizez. Probabil vor fi si persoane care fiind neadaptate, se vor intoarce. Insa majoritatea, nu cred ca iau in calcul chestia asta.

              3
      • Oare a meritat sacrificiul ala din razboaie doar ca sa vedem cum tara se transforma intr-un imens sanatoriu? 😀

        @neamtu tiganu Consider ca iti bati joc de mine cu postarea aia.
        1) Romania era deja in deficit si fara Cov. Daca ni-i se va permite sa exacerbam deficitul, li-i se vor permite si altora. Deci ori isi revin si Italia, Spania si restul, ori nu-si revine nici unul, noi inclusiv.
        2) Sunt 5 milioane plecati. Cati se intorc? 1 mil? Ma indoiesc ca am sa vad mai mult de 100.000. Crezi ca nostalgia e motiv bun sa-ti f**i viata si cariera din strainatate? din 2016 pana acum s-au nascut mai multi copii straini romanilor din afara decat in tara (nu le spun acelor copii romani, fireste, ca nu sunt). Crezi ca parintii aia or sa-si aduca odraslele inapoi aici? La sistemul nostru medical si de invatamant? Boss, Italia, in criza crizelor, tot e mai confortabila ca si loc de trai decat romanica. Idem Spania, Portugalia, Germania, UK, Belgia, Tarile Nordice, SUA….
        Un enorm sanatoriu pt batrani e ce descrii tu. Noi avem nevoie de tineretea oamenilor astora, ca batranetea poate sa si-o lase Vestului. Pensie? Poi eu sunt millenial. Mult hulita generatie de milleniali, care nu-si permite un kkt de casa…. Eu deja m-am impacat cu gandul ca am sa lucrez pana ma baga intre 4 scanduri (bineinteles, pe un salariu de cacao, ca, deh, treb sa duc in carca niste pensionari), doar ma rog sa nu sufar prea mult, ca taica-miu. Voi de ce nu puteti sa va impacati? Animalul care nu poate sa-si faca rost de mancare ce pateste 🙂 ? Ah, uitam sa mentionez ca acei oameni pe care-i duc in carca vor vota desigur contra mea…. Ca ei nu se pot impaca la gandul ca starea lor actuala e rezultatul propriilor lor decizii de viata. Fiecare stampila, fiecare decizie de a nu invata ceva nou, fiecare lipsa de curaj, viziune si initiativa se plateste mai tarziu in viata cand esti neajutorat. Dar ei vor sa o platesc eu, nu ei….
        Si daca izbucneste un razboi….ce facem? Chemam la arme acei 30 la suta care sunt capabili sa ridice o pusca? Ca restul d-abia or sa poata sa faca un pas…. Sau poate inventam mobility scootere blindate 🙂 .
        Agricultura? 🙂 Ma faci sa rad. Concernele alea mari au marja de profit mult superioara mititeilor (ca sa nu mai spun ca agricultura insasi e un domeniu cu marja redusa; nu faci bani sa poti sa te pisi in capul celorlalti mitici sapand la pamant; presupunand ca stii cum, ca pamantul nu a fost distrus de ani de agricultura intensiva, ca nu e plin de gunoaie sau contaminat, sau facut praf de schimbarile climatice….). Ei inving prin mecanismele Sfintei Piete. Pt ca oamenii vor „mai ieftin”. Sa inteleg ca in Germania nu exista d-astia mici? Probabil nu la fel de multi (la urma urmei, esti inginer de aivatie; tie NU ti-ar conveni sa fii taran, decat daca te-ai plictisit de 30 de ani de highest tech). De ce? Crezi ca nemtii nu percep diferent la gust? O percep, se plang de ea, apoi cumpara tot de la aia mari. Pt ca bani.
        Restul argumentelor le-a prezentat mai sus Marius, cu o mentiune: IN CIUDA acelui program guvernamental, Polonia TOT nu a reusit sa-si aduca acasa decat o parte mica din migranti. Si curba varstelor or sa-i afecteze si pe ei, doar au reusit sa o amane importand ucraineni (he, he, nici aia care vin din zone de razboi nu vor sa ramana aici).
        Pt ca, intr-un final: Spania, Portugalia, Germania, Italia, Olanda, UK, Tarile Nordice, etc >> Cehia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, si restul sarantocilor.
        As fugi in codru, dar putin pe care-l aveam in familie mi-i l-au taiat oamenii lui Base in 2010….

        12
        • S-au intors deja un milion. Deja la soarema pe scara au repaarut 3 familii care plecasera de ani de zile 2 intalia si una in spania. Nici un fel de izolare sau carantina. In blocurile de peste drum in fiecare bloc au reparut cate 1-2 familii. Asta este relaitatea cruda.

          1
          • ăsta e rezulatatul profesionistilor din aparatul de stat….aceleasi rezultate de 30 de ani dar noi tot sperăm.

            1
          • Nush daca au intrat 1 milion. Intelegeam ca cifra vehiculata la un moment dat era 43.000. Cu inca 5000 de la granita si 4000 ajunsi pe podul rutier trece de 55.000.
            Dar…. nu-mi pasa. Efectiv nu-mi pasa cati vin. Masura provocarilor epidemiei asteia depinde de fiecare individual. Eu iau masuri cu clor, alcooluri si altele pt mine. Sa nu ma imbolnavesc EU, ca nush cat de buni imi sunt plamanii mei bucurestenizati.
            Iar pt economia de dupa criza eu zic: sa fie cat mai multi. Ai nevoie, pt bunastare de un singur lucru: tehnologie. Iar pt a o produce ai nevoie de:
            creiere
            corpuri
            cai
            bani
            in ordinea asta.
            Intrebarea mea este: cati dintre aia vor sa stea? 🙂 Cati dintre ei si-ar gasi joburi? Cati dintre ei au idei de afaceri sau inovatii?

            1
            • Pt repornirea economiei ai nevoie, in ordine: de capital si cerere. De unde capital si de unde cerere?

              3
              • Tari precum Coreea de Sud sau Japonia iti demonstreaza ca materialul de lucru principal e capitalul uman.Coreea de Sud era saraca in anii 50. Daaaa…..SARACA. Gen, majoritatea Africii era coloniale era mai dezvoltata.
                Capital uman bun -> decizii adminsitrative decente -> inovatie. Si inovatia isi creeaza propria piata si cerere (vezi Jobbs cu PC-ul, Ford cu masinile, japonezii cu controlul lor de calitate bolnav, etc). D-aia se cheama inovatie: ca nu exista inainte.
                Capitalul urmeaza ideile bune sau se aduna in zone safe. Daca ideile bune se afla in aceleasi zone, e win-win.
                Noi nu avem idei, si nici nu suntem safe 😀 .

                2
              • „Curios” .

                Pana acum 2 saptamani era mare vaiet ca maririle de venituri au creat o cerere prea mare , care cerere mareste „artificial” deficitu’ comertului exterior. Ca in continuare se importa haleala.

                Ai zice ca era situatia ideala ca sa apara cateva capacitati noi de productie … cerere solvabila era , materii prime erau ..

                Erau chiar si bani de insevtit ! Adica gardu de intermediere bancara este scazut si nu creste! Adicva bancile au bani pe care nu ii folosesc. Adica nu ii imprumuta ca sa se deschida afaceri locale!!!

                Si Si ? Nada de nada. Canci. Nema!!! Ciuciu noi capacitati de productie alimentara in Romania!!!!

                1
            • niciunul ,???, ideea de afacere o sa fie sa fuga inapoi cand se termina

              3
              • M-ai linistit….si noi AICI pe pnm facem?
                Nu se prinde nimeni ca postarile mele recente sunt mai inveninate tocmai ca sa vina cineva sa-mi spuna „Mananci kkt! Uite de ce: „?

                • glumesc
                  nu se stie cati vor ramane acasa
                  va fi si o chestie emotionala , la urma urmei
                  eu cu necesarul de forta de munca , imigeatia am o opinie a mea
                  si nu tine de intoarcerea totala a „diasporei”
                  avem noi cateva paturi sociale care mai bine ar ramane pe unde sunt
                  si sa cautam oameni in alta parte
                  unii care nu au apetit special ptr munca , activitati legale si dezvoltarea societatii
                  cei care sunt oameni muncitori , corecti , cu idei de afaceri ..bineveniti fie , sunt multi ce au dezvoltat mici afaceri prin zona de unde sunt eu , chestii decente , cu bun gust ….multi care au stat ani buni „pe afara” si au decis sa revina
                  tot respectul ptr ei si toti oamenii de bine pe unde or fi
                  cand vad in schimb haitele de talibani ..ma ia groaza , cu astia nu o sa construiesti niciodata societate , ptr ca sunt nocivi , daunatori ..au si un efect „moral” si fizic
                  nu imi spune ca sunt rasist ..sau clasist , sau altceva , e o realitate
                  despre criza asta ..nu pot spune ca sunt optimist , dar nici nu cred ca o sa vina apocalipsa
                  oamenii au in gena lor spiritul ala de lupta , nu e aceeasi chestie cu criza din 2008 , am mai spus , recesiunea pe anul asta va fi , ptr ca nu poti aduce numerele la sfarsit de an pe pozitiv , cu o luna , sau 2 in care ai oprit intreaga lume
                  e imposibil
                  si chiar daca recesiunea in cifre nete …se va simti , eu sunt de parere ca economia isi va reveni

                  4
                • Astea sunt postarile tale…. normale.

                  Niciodata nu gandesti ca poate nu pensionarii sunt de vina .. ca ceva vina poate aveti si voi care nu va stiti si aparati interesele!!!
                  Na un singur lucru : care sunt condtiile de creditare in vest si care in Romania? Este ca in vest condtittile sunt mai bune? De ce nu certi niste condtii „ca fata ca in tarile cu apa calda ca si noi suntem in Europa!” ?

                  2
                  • Dat fiind ca sunt mai multi peste 65 decat sub 30, de ce as crede altceva. La vot, care e ponderea mai mare, eh? Cu jumatate din populatia din age group-ul meu plecat peste hotare?
                    Si de la vot ies oamenii de stat care ar trebui sa ceara conditiile de creditare mai mari. Cu oameni ca Dragnea SEFI DE SENAT nu as oferi nici io conditii de creditare mai bune Romaniei. Chiar si ca roman. Earn that sh1t! Logic, dracii nu vor sa dea imrpumuturi ca maine sa se schimbe pt a 11-a oara codul fiscal! Tu ai da?
                    Stim sa ne aparam interesele. Si imi cer scuze fata de pensionari cand o facem sau o sa o facem 🙂 .

                    Pensiile in general, mi-i se par o prostie. Ti-am spus: eu ma astept sa lucrez pana mor. Macar in capacitate redusa (dar legala). Eu nu cred in „drepturi” (ele sunt de fapt niste cutume intarite legal; legile naturii sunt la baza societatii si acum ca si pe vremea leilor cu dinti de sabie, diferenta e ca le-am parfumat si le-am ignorat…cat am putut; acu nu mai putem). Si chiar si cu optiunea de a ma pensiona, nu as folosi-o daca am de ales, din simplul fapt ca e o iluzie mentinuta prin niste sacrificii invizibile (imigratie si imprumuturi) pe care eu nu sunt dispus sa le fac, oricata miere toarna pe ele. Dar vad ca multi….f f f multi nu vor sa vada asta.
                    Nu ai libertatea sa incetezi sa te zbati doar fiindca ai trecut de 65.
                    Nu ai libertatea sa incetezi sa inveti sau sa gandesti.
                    Cand se sfarseste? Nu se sfarseste. Vii pe lume tipand si luptand si iesi la fel. Asta-i universul nostru. Are legile lui, si nu-i pasa de ce credem de ele. Nu e moral sau imoral, doar…. este. Exista.

                    Ti-am spus: nu am nimic personal cu ei. Chiar cunosc destui care mi-i se par oameni extraordinari. Lor LE-AS cotiza io, cu manuta mea, personal la pensie, daca M-AR INTREBA CAREVA. In schimb, lui Mitrea nu.
                    Lui Dragnea nu.
                    Lui Oprea nu.
                    Idiotilor utili de pe la sate care imi smulg arborii din livada nu.
                    Nu am de ales. Contractul meu social trebuie revizuit. Si am ocup sa fie.
                    Numai ca intre timp, se pare ca mama natura a luat si ea masurile ei 🙂 . Vai si amar de noi, ca ea nu se uita unde loveste!

            • 12500 intr-o singura zi la Nadlac, ieri dimineata

          • Corectie la info: La sora-mea in bloc a reaparut o singura famile din 3- sa nu raspindesc panica. A venit din Spania. Restul ramane la fel :): fara izolare fara carantina. O sa bagam si noi o taxa de carantina, anuala, cum traversezi granita si sa construiasca un complex de intrari iesiri. Dar asta poate de la a treia pandemie ca altfel nu ne invatam minte. Oricum situiatia cu diaspora este este serioasa, ei nu contribuie cu nimic la sistemul medical, scolar, pensi, armata sunt ca niste turisti din italia, spania etc, daca vrei sa beneficiezi de serviciile astea trebuei sa platesti cum face oricine de aici. Trebuie sa schimbe chestia asta. Deja din cauza asta situatia devine disperata. Acum cind au probleme sunt bune spitalele de stat. Ii vad tzipaind ca vor acasa, dar nu vor sa dea un ban la taxe-se fenteaza singuri. Acum nu vad nici un spital privat zicand hai ba veniti ca va tratam noi gratis ca avem organizare, dotari. Pai alea sunt pe bani, pe care nu vrea nimeni sa ii plateasca la stat si ii mai si fura care cum poate. Uite cum ar fi sa le zicem acum: nu ai asigurare ca nu ai vrut dute la privat, sau sa ii se dea factura la final.

            2
        • el e mă,exact matrozul chior te-a sărăcit….bine că nu ti-a tăiat pădurile hrebe si te-a imbogățit ponta.

          1
        • Mă văd silit să repet: nu duci în spate patru pensionari. Oamenii ăia și-au plătit pensia în timpul vieții active. E dreptul lor acum să beneficieze de ea. Că bugetul e prost făcut și dezechilibrat nu e vina lor. Că bugetul de pensii nu mai poate fi susținut de volumul contribuțiilor prezente iar nu e vina lor. Pensia e un drept plătit o viață de muncă.

          2
          • pot fi de acord cu asta.

            1
            • Eu nu.
              @Stefan Tu intelegi ca sistemele de pensii sunt scheme Ponzi, nu-i asa? Tu nu platesti pentru tine decat daca contribui la Pilonul II sau III. Si acolo nu platesti tot….
              1 leu platit in 1970 nu este acelasi cu un 1 leu modern. Valoarea sumei totale platita pe parcursul vietii variaza. E FIX ca la actiuni si la monedele nationale. Acea masa de bani azi valoreaza cv, maine altceva, chiar daca e aceeasi valoare nominala. Deci nu poate functiona asa, si nici nu functioneaza asa. Daca ar funtiona asa, ti-i s-ar prabusi valoarea pensiei peste noapte la o inflatie mai mare.
              Fiecare azi platim pt cine e actualmente la pensie. Ori, asta nu functioneaza decat daca structura de varsta e piramidala.
              Nu este, si nu este de ceva timp. De ce crezi ca europenii importa populatie tanara? „Coorporatiile!” striga idiotii utili, fara sa se prinda ca fara respectiva forta de munca, pensiile lor s-ar fi evaporat de mult. Si ei ar fi ales pe altii care le promiteau ca dau. Nu vad sau nu vor sa vada ca au de ales intre identitate si venit. Iar politicienii nu explica asta (si nu sunt convins ca ar putea; ar fi ca si cum le-as explica unor vaci de ce treb sa manance numai iarba din stanga, nu din dreapta). Sunt curios cand sunt realmente pusi in fata deciziei asteia, ce or sa aleaga. La urma urmei, dragostea de identitate trece prin stomac.

              Dar hai sa fiu absurd si sa presupun ca e asa. Oamenii au cotizat niste dinero la un fond…..apoi cu manuta lor, pe stampiluta lor, au ales cei mai vajnici dintre romani sa se ingrijeasca de banii lor 🙂 .
              „Nu aveau de ales, era rau!”. Nu? Da ce-i oprea sa nu candideze? Ce-i oprea sa nu iasa la protest? Ii bateau minerii? So? Credeau ca democratia e pe gratis?
              Am spus mai sus: purtam 90 la suta din vina pentru starea noastra actuala. Eu inclusiv 🙂 . Imi asum.
              Nu zic ca nu e nasol. Este inspaimantator si ingrozitor.Nu e vina lor, cum nu e vina gazelei ca o mananca leul (parafrazez 😀 ). Au simpatia mea. Doar ca pe langa asta, iau si banii (pe care, culmea, i-as da EU daca as avea de ales; daaaar, nu am de ales, si nu ma intreaba nimeni :), si e teribil de deranjant).

              @psycho Primarul era PDL-ist. Urmaririle politiei nu au dat roade (wow! Ce surpriza!). Oamnei de calitate, ce mai la deal… la fel ca Dragnea, Udrea, Banicioiu, Tradi, Oprea, Mircea B….

              11
  9. Daca pe fiece partid perindat la putere doar „calculele” electorale de moment si scopul asta a fost se vede unde suntem acum, daca vroia sa faca cineva ceva bun era aruncat pur si simplu ca nu „coincide” cu ” realitatea” electorala.

    Sistemul merge prost dar e de vina Arafat care face treaba, tot sistemul e prost din cauza unui singur om ??

    Si beleaua, trece si covidul si criza(ele) si tot prostii astia o sa fie cu gandirea de moment si de cotet a partidului, merge de minune filmul dupa Orwel.

    Asta-i frica mea cea mare, ca nu se schimba nimic, poa’ sa vina si apocalipsu’ lu’ peste, toti prosti de la butoane raman si alti fraieri sunt in prima linie sa lupte pentru toti noi care mai ramanem.

    La esicherul politic degeaba vii cu concluzii cu experti cu dreaq stii tu, tot aia, cat timp au si stiu ca au putere, incepand cu micii guzgani de prin primarii si ras-micii puternicii prefecti, presedinti de consilii jud. si altii multi secretari de stat, tot o sa decida in favoarea lor si in favosrea traficului de influenta care-l fac si desfac.

    Se vede treaba cu ochiul liber, nema autostrazi, nema cai ferate, nema vami, nema spitale, nema stat de drept, etc.

    Pana nu se schimba dreaq totul nu se schimba nici tara. Procentul ala electoral e putere si slabiciune, depinde cat e de mare, ca s@#a. Asa si noi….

    Sa tratezi pe toti separat nu se poate da doar impreuna, bagi pa’ toti in carantina, doar ce ? Si asa sunt indizerabili si nu au drepturi, virusu’ va iasi vreodata dintr-o carantina ?
    Asa ca lucru bun…bine facut.

    3
  10. Aceasta criza e doar la inceput.
    Coronavirus loveste si in consum. Iar cresterea vanzarii de alimente nu compenseaza prabusirea cererii de mobila , imbracaminte- incaltaminte, automobile. Efectul imediat, inchidere de fabrici su inevitabilul somaj.
    Reamintesc declaratia unui gura mare in 2008 : ” nu vine criza la noi „.
    A urmat taiere de salarii bugetare , mega imprumut international, somaj explodat.
    Acum ca si atunci, sintem dupa o perioada de dezmat total bugetar. Deficite colosale si care alimenteaza salarii bugetare , pensi si clientela politica. Nici o investitie vizibila. Nici o autostrada , cale ferata , sistem de canalizare. Nici un spital modernizat , nici o industrie renascuta. Nici macar aia strategica , de interes national.
    Ca industria farmaceutica si de aparare.
    In 2008 se certau public pentru acea umflare de salarii din invatamant. 50 % in plus votat in unanimitate si promulgat de marinar. Neaplicata ca nu aveau banii necedari.
    Acum Tariceanu si PSD au invatat lectia. Au aprobat legea cu mariri de pensi de 40 %. Olguta nu a explicat cit va costa si de unde. Nu stie nici ala cu pensie speciala de 75.000 lei lunar de unde va obtine marirea monstru.
    Nu intereseaza pe nimeni. E un drept castigat tovarasi.
    Si cum deja sintem cu un deficit programat de peste 4 % , greu sa mai obtii derogare pentru alti 2 % deficit suplimentar.
    Ca in total , alea vreo 60 miliarde lei NOI IMPRUMUTURI (optimist ) , vor face exact ce au facut in 2009 zecile de miliarde imprumutate. Zero barat in economie dar umlut portofelele unora.
    Acum e chiar de plans.
    Esti beat crita pe datorie si ceri noi bani suplimentar ca sa poti bea in continuare. Cu scuza ca dezinfectezi paharele ?
    Fara o revizuire totala a bugetului de stat pe partea de cheltuieli si intrari fiscale, ne adancim in iobagie.
    Care in istoria romaneasca a fost sursa principala a saraciei perpetue dar si a rascoalelor .
    Sa nu inveti nimic din propriile greseli e prostie crasa. Pentru unii nu e adevarat. E perseverenta. Admirata , recompensata. 🙁

    17
  11. Si uite asa renaste FMI-ul si Banca Mondiala. Si uite asa vroiau astia sa scoata margarina de pe piata. Ar fi cazul sa se mai gandeasca odata, ca nu toti vor avea bani de unt.

    4
  12. capatu satului

    tara lucrului bine facut inseamna sa iti bati joc de istorie, de tara, de oameni si de orice,
    foamea unora de bani depaseste orice pandemie,
    https://www.mediafax.ro/externe/italia-acuza-romania-ca-ar-fi-vandut-mastile-destinate-spitalelor-italiene-rusiei-reactia-ambasadei-italiei-in-romania-19000999

    refuz sa cred ca guvernu penele continua linia pesede
    n are cum
    pai a declarat si presedintele republicii, si in inca de mai multe ori, ca pesede ….

    sau poate declaratiile aste sunt doar pt fraierii care cred in democratie, libertate, economie, legi, masuri impotriva crizei, etc.
    presedinte, guvern, palavrament, ceseateu, o sleahta pt care zicala stalin si poporu rus fericire a adus este mai actuala azi ca oricand

    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

    4
  13. George, ai mai uitat un factor care exista la noi. Vor urma alegeri la termen, iar dupa guvernul liberal este foarte posibil sa vina cu un guvern PSD & friends.
    Dupa idiotul de Tariceanu a venit Boc care efectiv ne-a scos din groapa in care ne-au aruncat politicile populiste ale lui Tariceanu. Stiu ca multi o sa ma injure, dar acele taieri au fost absolut necesare si ne-au dat timpul sa trecem peste criza.

    Ca sa trecem peste criza va trebui sa reducem aparatul bugetar, sa digitalizam masiv statul si sa stimulam investitiile, de stat si private. Doar asa putem pune bazele unei alte perioade de crestere economica. Un guvern PNL+USR ar putea sa faca asta, unul PSD niciodata.

    Eu vad la munca primele semne ale incetinirii investiilor, din fericire nu in Romania, dar ne va afecta prin ricoseu si pe noi.

    10
  14. Hai sa fim seriosi acum in ceasul al 12-lea si sa nu ne mai ascundem in spatele politicienilor. Clasa politica e asa cum e pentru ca populatia e asa cum e. Degeaba cativa insi cum sunt si aici, incearca sa explice cum ar trebui sa mearga lucrurile. Romania reala este reprezentata de fapt de milioanele de vizualizari in timp record facute de tot felul de vulpite, uragani, talenti etc. Asta este si Erdogan in Turcia are majoritatea pentru ca majoritatea populatiei este ca el si il sustine. Lumea trebuie sa invete ca bataia doare.

    15
  15. nu vreau sa stric „optimismul” multora
    totusi criza de fata nu are nimic in comun cu cea din 2008
    aia a fost provocata de „valori false” ce nu existau in piata
    valori exploatate speculativ
    o diferenta intre „economia virtuala” …”valoarea” in bani si masa monetara in circulatie si „valoarea” economiei „fizice” , reale …a ceea ce exista de fapt
    criza actuala e doar o „platforma” viabila ptr ca sa se miste capitalul , cum stiu aia de il au
    comertul mic e blocat , industria manufacturiera in parte , serviciile blocate ..banii nu se misca ..dar banii nu exista
    in 2008 …banii nu existau ..ca multi au speculat zicand ca exista si nu existau
    asa ca economia s-a ajustat la valoarea sa reala
    acum ..va fi doar repornirea circulatiei banilor

    4
    • Niko, cu conditia sa rezisti pana reporneste, aici e buba. de fapt pe asta se si concretizeaza ajutorul de stat. Criza ii va lovi rau de tot pe cei care lucrau la negru, ceea ce nu e chiar asa de rau, poate

      • nu ma refer ca nu vor fi repercusiuni
        sigur o sa fie
        numai ca nu o sa fie de tipul si amploarea celor din 2008
        ptr „repornire” vor fi disponibili bani..chestie ce nu prea era valabila in 2008

        2
    • am vrut sa spun ca acum banii exista
      e o greseala in comentariu

      1
  16. totuși care e treaba cu peștii din poza?!….nu m-am prins?

  17. Industria auto în România reprezintă 14% din PIB și contribuie cu 26% la exporturi. E cea mai mare industrie a României, una dintre principalele forțe economice ale țării” este citat din Christophe Dridi, director general la Automobile Dacia
    Exista cca 400 de firme ce activeaza in domeniul auto (in afara de Ford si Dacia restul sunt producatori de component, subsisteme, software, SDV-istica, etc) cu cca 175000 (in Ungaria lucreaza cca 93000 de oameni in indysria auto) de angajati
    Luati in calcul si impactul asupra transportatorilor dedicati acestui sector, sector care in mare parte se bazeaza pe sisteme JIT / JIS (just in time / just in sequence) avand lanturi logistice complexe (tocmai datorita acestui sistem care permite reducerea costurilor de productie tinand stocurile din fabricile cu linii finale de asamblare, la minime acceptabile, Romania se afla la capatul acestui lant logistic: daca se merge mai mult catre est nu mai este rentabil deoarece costurile cu materii prime si produse finite ce vor fi in tranzit de la / catre fabricile producatorilor de componente, creste exponential)
    Asadar: toti producatorii auto isi opresc fabricile https://europe.autonews.com
    In principiu producatorii de componente inchid ultimii si vor deschide primii fabricile, insa ce credeti ca se va intampla in Romania, si care credeti ca va fi impactul asupra bugetului , cand liniile de asamblate vor sta mai mutl de 2 luni?

    6
  18. Iar BNR tocmai a anuntat ca va cumpara titluri de stat, nu ca ar fi avut prea multe alte solutii pt finantarea bugetului dar de aici incolo tiparnita va fi turata si odata cu ea inflatia va creste.
    Pe de alta parte mi se par haioase unele opinii cum ca poate prin toamna se va rezolva. Pai crede cineva ca o economie, oricare ar fi ea, rezista 5-6 luni la acest regim cu totul nebunesc? Scazi taxe si dai ajutoare?! Pai daca bugetul nu incaseaza de unde sa plateasca/cheltuie?! Imprumuturi? Ati auzit voi ca o tara mare sa imprumute intr-un singur an 15-25% din PIB?!?!?!

    1
  19. Discutii de bucatarie: spirt – pwoola…sapun lichid / dezinfectanti de maini – comme ci comme ça…vata si tampoane – 50-50……hartie igienica – rezista…pateuri – mancaciosi nene…drojdie – lol, la 7 si 10 grame…faina – dispare/apare/dispare/apare/dispare/apare din sfert in sfert de ora ca iPhonurile „mai avem cateva”…ulei – te-neci…

    4
  20. Stiu ca e articol despre tarisoara noastra, da eu nu si nu, tot cu oculta mondiala:
    https://investmentu.com/why-congressional-insider-trading-legal-profitable/

  21. Articol de casandra.
    E drept, dupâ această criză profilul achizițiilor cetățeanului obișnuit ss vor schimba, dar economia românească nu trăia din tăiat frunze la câini (turism) si din alte acțiuni economice cu valoare super adăugată. Avem o economie bazată pe producție, iar numărul consumatorilor nu se va reduce semnificativ (Să speram)..
    Un soc semnificativ vor primi romanii din diaspora care de regulă activează în sectoare neesențiale pentru economia in care sunt plasați.
    Probabil că după trecerea acestui val nimicitor – la propriu – CSATul va trebui să ia în discuție posibilitatea ca la 5-10 ani să existe un exercițiu public de 15-20 de zile de stopare a întregii activități economice si de izolare severa a populației, cu menținerea doar a serviciilor esențiale. Exercitiul ar îmbunătăți timpii de reacție si ar face ca si economia să poată încasa astfel de lovituri fără a intra in recesiune

  22. Europa tocmai ne-a dat verde la deficit bugetar fara limita, in speranta ca pornind tiparnita de bani, rezolvam probleme economice structurale ce ar trebui rezolvate altfel.

    Anunt: https://republica.ro/comisia-europeana-masura-de-relaxare-bugetara-fara-precedent-ursula-von-der-leyen-guvernele-pot-pompa

    2
  23. Idiotii de politicieni au ars-o cu ce stiu ei mai bine….
    -contre politice, majorități, minorități parlamentare, anticipate, samd. Pot fi ok cu asta….
    Dar…..
    De la secretar de stat în jos, ce baschetii mei au păzit?

    Globalizarea nu aduce doar lucruri bune, globalizeaza foarte rapid bolile…..

    De la apariția focarului și primele cazuri in afara Chinei, au dormit in bocanci…..
    Nu au :
    -verificat stocuri de măști, costume, mănuși de unică folosință din spitale, biocide etc
    -realizat stocuri din surse de aprovizionare
    -vazut cine poate produce materii prime si ce stocuri au pt materii prime pt măști, mănuși, combinezoane, biocide
    -văzut cine poate produce sau modifica producția pt necesarul de mai sus
    -asigurarea cu materiale de protecție și pt ISU, poliție, jandarmerie, vameși; personalului din uzine de apa, curent electric, etc
    -plan de a urmări pe cei ce vin din zone cu epidemie, nu crezuți pe cuvânt
    -identificarea de clădiri pt carantinarea in condiții decente, in cazul in care ai prea multe cazuri de persoane din afară, pt a nu fi nevoit să îi lași să mearga liberi prin țară catre casă (cei veniți de afară)
    -carantină in pușcărie pt cei care nu respectă carantina la domiciliu (identificate foste unități militare care mai pot fi racordate rapid la utilități și puși sub pază )
    – judecarea in regim de urgență a celor care mint in privința zonelor din care vin, și împrăștie virusul

    Astea pe lângă ce masuri au luat……

    In rest, măcar acum să gândească un plan coerent de repornire a economiei de dupa criză…..

    Și analizat la sânge ce au făcut in cazul pandemiei si tras învățăminte, pt o reacție cat mai bună la urmatoarea…..că nu e asta ultima….
    Și nu doar in cazul unei pandemii….

    Zic și io…..

    6
    • @dan, pai asta e problema breslelor profesionale in Ro. Nu inteleg ca indolenta si pupincurismul ii musca de c… la un moment dat. Acum e randul medicilor. Alta data vine randul altora.

      6
      • asta e când te lovesc crizele de ani in mod regulat dar statul e acelasi bloc de bresle nereformat.
        si-au aparut doar interesele si atat.

        1
  24. Ca sa vedem cine se intoarce de fapt in tara. In nici un caz cei stabiliti acolo cu acte in regula.
    Vlad Rosca: „Seara a inceput cu o liniste deplina… la frontiera Nadlac 2 erau doar lumini rosii-albastre.
    Era linistea dinaintea furtunii… initial credeam ca am scapat de infern si zambeam satisfacuti. Parca ne spuneam in minte: „noaptea aceasta va fi liniste.”
    Pe la 3 si ceva, tarziu in noapte… din departare se vad sute de faruri. Parca un oras luminos se apropia de noi. In cateva minute erau aliniati pe 4 coloane… erau kilometri de faruri. Stiam de unde incepe dar nu unde se termina.
    A inceput haosul!
    Echipa politiei de frontiera, jandarmeria, echipajele de politie pregatite de escorta si noi toti medicii impreuna cu asistenti ne-am mobilizat cum trebuie. Fluxul continu si volumul mare de lucru era de asteptat.
    Dupa cateva minute insa am realizat ca nu lupti aici doar cu epidemia de Covid19 ci cu indolenta, nesimtirea si lipsa de respect a celor ce au intrat in tara. O lipsa de respect fata de noi si fata de intreaga Romanie.
    Aroganta, superficialitate… lipsa de educatie si de rusine… toate au fost prezente. Nu a contat nimic… izolarea, carantina… riscul de a fi bolnavi si de a imbolnavi oameni… toate erau un pret mic in comparatie cu dorinta de a intra in tara. Pentru ei nu au contat romanii ci doar Romania vazuta ca ultima oportunitate si sansa. Infractionalitatea va creste semnificativ, nu avem nevoie de studii pentru a constata asta…. epidemia aceasta va deveni din problema principala… doar o problema asociata celor ce vor urma.
    Dupa o noapte de triaj, de frig, de stres…. am pornit spre case cu gandul sinistru la ceea ce va sa vina…. ei nu au mai fost pe aici de ceva vreme… ei nu inteleg ca Romania nu mai e doar un loc ci noi suntem Romania… cei ce tragem pentru tara asta.
    P.s. nu vorbim de diaspora, nu vorbim de romani din strainatate care sunt exemplu de caracter si omenie.. ei nu au fost, ei nu vin, ei respecta… si noi ii respectam! Vorbim aici de cei carora nu le mai merge cu furturile, prostitutia si cersitul… despre asta vorbim si stiti bine!”

    https://www.facebook.com/vlad.rosca.3

    4
    • pai cum creste infractionalitatea cand ii bagi in autoizolare si carantina iar pe unii in spital si ai obligatia legala sa ii urmaresti ca ai stare de urgenta efectiva deci poti aloca si efective militare pt ei ?adica ii bagi intr-un complex hotelier sau de apartamente si pui 2 dube de jandarmi sa ii pazeasca si creste infractionalitatea pai pt ce platim subalternii comandantului jandarmeriei si pe el insusi ,daca nu e capabil sa isi dea demisia, ca suntem satui de politruci

  25. Rog toti oamenii de afaceri cit si persoanele fizice din Romania sa-si trimita facturile neonorate,penalitatile,ajutorul de somaj,rate banci si scaderea cifrei de afaceri direct la ambasada CHINEI pentru ca ei se erijeaza peste tot in in salvatorii planetei omitind ca ei sunt calaii care au generat aceasta nenorocire.Se lauda ca au foarte multi bani,deci nota de plata china.A verificat cineva mastile donate d-nei Firea de chinezi daca nu au corona pe ele intentionat cum dealtfel au facut la cei din Taipei cind au bagat oameni infestati in avioanele umanitare?

    6
    • Nu neaparat din cauza asta le-as trimite factura, dar in timpul in care Partidul Comunist a ascuns si coafat stirea despre respandirea virusului (chiar l-au bagat in parnaie pe medicul care a semnalat noul virus) acesta s-a raspandit in toata lumea, motiv pentru care-i consider direct responsabili.

      4
    • Asa este ca daca izbucnea la noi mai intai ne descurcam mai bine. 🙂 . Glumesc si eu.

  26. „unul din motivele pentru care noi nu reusim sa depasim 26% procent din PIB in impozite si taxe colectate”

    Si 28% din PIB nu e destul?

    PIB-ul e „cifra de afaceri” a țării, nu e „profitul” țării.

  27. ionica fonosch

    Ma mir ca nimeni nu s-a gandit sa foloseasca aplicatii GIS pentru „monitorizarea” focarelor la nivel de strada/cartier 🙂
    https://www.geospatialworld.net/blogs/here-are-some-of-the-best-maps-tracking-coronavirus-updates/
    Politia americana foloseste analiza GIS pentru a marca zonele cu infractionalitate mare 🙂
    https://www.esri.com/en-us/industries/law-enforcement/overview
    ” Crime analysts leverage modern mapping and spatial analysis tools that integrate seamlessly to deliver the information that officers and command staff need to make informed decisions. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *