Ofiter al Armatei in Piata Universitatii

Aseara in Piata Universitatii isi facea aparitia un locotenent al armatei, ofiter apartinand Bazei Aeriene 71 Campia Turzii. Declaratile lui, in sprijinul demonstrantilor, au facut deja inconjurul presei romanesti, tanarul locotenent devenind deja o mica vedeta.

Astea ar fi faptele! Este importanta o astfel de aparitie?! Cel mai probabil nu va fi urmata si de altele, iar ofiterul tocmai si-a dat cu piciorul carierei, afisandu-se, in uniforma militara, intr-o manifestare politica.

Armata si intreg personalul sau militar nu au voie si nici nu este indicat sa isi declare spijinul sau opozitia fata de una sau alta dintre taberele politice ale tarii. Armata nu are ce cauta pe scena politica, la demonstratii sau mitinguri. Armata Romana este ULTIMA institutie a statului in care romanii mai au incredere si pe care o iubesc in mod sincer.

Gestul tanarului ofiter nu are sens si nu poate transmite nici un mesaj, pentru ca daca ar transmite un mesaj acela ar fi incompatibil cu orice forma de democratie, chiar si originala. Mesajul ar fi ca Armata Romana sprijina manifestantii si solicita demisia Presedintelui si a Guvernului!

Ori cum Romania nu este tara africana si nici Turcia nu este, aparitia unui ofiter activ IN UNIFORMA MILITARA, in randul celor care cer demisia Guvernului este o mare prostie.

Si nu cred ca gestul locotenentului Alexandru Gheorghe va fi urmat si alti militari activi. Ramas fara slujba este interesant sa vedem care va fi viitorul acestui baiat, pentru ca gestul sau, de asociere cu cererile facute in Piata, este foarte aproape de inalta tradare, cerand demisia presedintelui Tarii care este si comandatul sau suprem.

Nu comentez cererile oamenilor din piata, cele mai multe indreptatite si de bun simt, ma cutremur insa la simbolistica gestului acestui om, pe care imi permit sa-l numesc Iresponsabil!

Haideti sa lasam Armata macar, departe de mizeria vietii politice, macar insitutia militara sa fie cat mai curata. Iar in loc sa vorbim despre Unirea Principatelor, astazi toata presa de la noi va vorbi despre gestul prostesc al unui tanar fara minte, sau care vrea sa fie erou. Putea sa plece in Afganistan daca vroia sa fie erou!

sursa: gandul.ro

122 de comentarii:

  1. salut,

    Nu esti un erou al romaniei daca te duci si lupti in Afganistan. Nu pentru mine si nu pentru oamenii din romania. Ce aperi acolo? cu ce ne-au amenintat oamenii aia? Nu fi un pion, nu te duce sa mori pt cateva 100 de dolari. De cand luptam razboiele americanilor? de ce sa moara romani pt greselile pe care le fac ei.
    Cat despre colegul tau din piata, intentiile lui au fost nobile dar trebuie sa fiu de acord cu tine pare ca nu are toate tiglele pe casa.
    Sper sa nu ajunga in puscarie, cariera militara e destul de clar ca nu mai e o optiune

    • Salut,
      In afg. mergi pentru/si reprezinti Romania indiferent de ceea ce crezi tu. Si iarasi indiferent de ceea ce crezi tu iti aperi tara (stiu ca pare ilogic dar asa este).
      Ai facut comparatia ca si cum cei ce au luptat in Siberia sau prin Cehia in wwII nu sunt eroi ai Romaniei pt ca nu au luptat in tara. Aiurea….

      • Noi n-am luptat in Siberia in WW2. Stalingradul e pe Volga nu pe Enisei si Volga e in Europa nu in Asia. Si pe urma de ce sa nu faca armata politica? Pai exista partide ale curvelor ale taximetristilor ba si strict ale ungurilor ( pe care criteriu?). In Turcia armata e garantul constitutiei, face politica chiar daca indirect. Apara o constitutiei care interzice un sir de partide pe care le considera periculoase. Ei si? Daca poporul turc hotaraste ca vrea altfel sa voteze de maine si se decide ca partidul islamic al purtatorilor de fes e viitorul lui, lucrul e imposibil caci incalca constitutia. Cine e mai important? Poporul sau Constitutia?
        Noi de ce trebuie sa luptam in „orice razboi” si sa avem creierele spalate? Cum adica, ma duc in Afganistan „indiferent ce crezi tu”? Cum indiferent? Pai ca militar i-mi negi dreptul la constiinta.Faci din mine un sclav orb fara dreptul la o reactie civica.

        • Mergi in afg pt ca primesti ordin. Tu lucrand la firma la care lucrezi (daca lucrezi) primesti aceleasi ordine (sau poatemai dure) ca si mine si le duci la indeplinire fara ca comentezi. Ca daca comentezi ZBORI si iti cauti loc de munca…
          Eu daca nu vreau sa le duc la indeplinire ma baga la puscarie.
          Cam asta ii diferenta dintre noi.
          Ce legatura are Volga, Elisei, Europa, etc? Nu cred ca are vreo relevanta… Era relevanta comparatia intre locul in care se duce razboiul pentru tara acuma (afg sau alte parti) si unde s-a dus razboiul in ’40 (tot pentru tara s-au razboit romanii si atunci prin tari straine).
          Pentru ce creiere spalate? Cine spunea de asa ceva?

    • in Afghanistan e o actiune NATO pe art. 5 – apararea unui membru – e prima oara ca se invoca art. 5 iar Romania are tot interesul sa raspunda pozitiv la o cerere pe art. 5 – pentru ca asta e esenta NATO.

      daca nimeni nu se baga, atunci art. 5 devine irelevant si nu e neaparat in interesul nostru.

      OK, acum nu conteaza, dar peste 15-20 de ani art. 5 poate deveni extrem de relevant, cine stie cum vor arata lucrurile atunci?

  2. „Eu…. militar al Fortelor Armate, jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa-mi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa respect Constitutia, legile tarii si regulamentele militare. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.”

    Aruncatul caschetei mai lipsea…

  3. Ce corp de elita si huofitzarii astia…
    Ce selectie, ce caracter 🙂
    Cu asa huofitzari, nu va fie frica de rusi 🙂
    Iese baiatu’ ala cu inima-i cinstita batandu-i in peptu=i de arama si rupe cu dintzii la T90ciuri, un rejiment pa hora!

    Ce vreti mey. La romani toate e orijinale.
    Nu mai are nimeni europarlamentari ca noi: Jiji Oieru’, Vadim Nebunu’ si Agramatha-Meoouuystaa.
    Asa ca ce mai comentam, daca stia ne reprezinta in Ioropa, suntem noi rai 🙂

    De ce n-ar fi originale si Armata…

    PS: propun sa-l faca Basescu General de Flotila Aeriana.
    La comanda Flotilei Aeriene 24 ‘Marea Caspica’, dotata cu Eurofightere.

  4. sincer desi gestul este unul de curaj, nici eu nu pot sa il apreciez. cum bine ai mentionat si tu, armata nu se poate implica sau confunda cu acest proces ”democratic” de a iesi in strada sa schimbi conducerea unei tari, cand nu iti mai convine una alta, sau cand limbile in ureche au devenit atat de adanci incat iti provoaca orgazm, si trebuie sa iesi in starda sa te racoresti, spargand o vitrina, furand tot ce gasesti in magazin, dand foc la jurnalisti, aruncand cu pietre in jandarmi, etc! parerea mea ca a gresit – este periculos ca o astfel de manifestare sa inceapa sa fie asociata cu armata romana, fie ea reprezentata si doar de un singur ofiter!

  5. Sau: „Eu… militar al Forțelor Armate jur să sufăr ca prostul și să-mi mănînc viața într-o unitate de căcat a Armatei Române, știind că viitorul meu e sumbru, că nu o să am șansa de evoluție profesională, să obțin o locuință, etc. decît pupînd cururi de superiori corupți, uitîndu-mă cum șeful nostru, Ministrul Apărării, a ajuns general cu 4 stele pe timp de pace (îi mai trebuie una și-l egalează pe Eisenhower), ca ofițer de intendență, uitîndu-mă cum Armata ronână devine o fantomă, cum sîntem puși să lucrăm cu tot felul de vechituri care ne pun viața în pericol, vechituri ținute în viață pe bani grei, etc.”
    Omul ăla are și el dreptul să se manifeste. Nu e erou, e doar nemulțumit, pititul gunoiului sub preș nu mai e o soluție. Chiar și militarii sînt nemulțumiți, iar faza cu Armata instituție curată e foarte amuzantă, e una dintre cele mai murdare și corupte organizații al statului român.
    Iar despre politizare și implicare în viața politică să nu uităm ca sînt o grămadă de demnitari făcuți generali la apelul bocancilor care nu ratează nici o ocazie (multe din ele care nu au nici o legătură cu vreun eveniment militar) să se afișeze în uniforma armatei române, aia apolitică.
    Nu mai cocoloșii atît Armata asta, e timpul să înceapă o curățenie și în interiorul ei, ca să-și merite încrederea aia a populației.

    • Vezi tu, ca toate astea se CUNOSC BINE DINAINTE de a intra in armata romana…

      NU-l obliga nimeni sa faca scoala de ofiteri(intr-o scoala de rahat a Armatei Romane si pe banii ei e rahat), sa-si manance viata într-o unitate de cacat a Armatei Romane, stiind că viitorul lui e sumbru, că nu o să aiba o sansa de evolutie profesionala, sa obtina o locuinta etc…

      Se duc toti bizonii (in general-nu toti, mai sunt 1% care poate o fac din pasiune-dar in general ai mai fraieri dintr-o promotie, ca aia mai destupati se fac medici, avocati, ingineri etc si se descurca, cel putin asta se aplica macar la aia pe care-i cunosc eu personal, fiindu-mi colegi sau prieteni) in Armata si dupa aia, vai ce nasol e…nu se pupa visele cu realitatea…

      „Armata ronână devine o fantomă, cum sîntem pusi să lucrăm cu tot felul de vechituri care ne pun viata în pericol, vechituri tinute în viata pe bani grei, etc.

      Fantomatica armata romana, Romanian Ghost Army (suna bine 🙂 ), sa enjoyeze acum ce vechituri mai are, cat le mai are, ca altele noi nu mai pupa…

      Nu mai da nimeni zecile de miliarde acum sa cumpere rachete, avioane, elicoptere, drone, submarine, TBTuri, corvete, artilerie mobila si tancuri noi pt ei…Industria de aparare terminata, industria pe orizontala terminata etc…

      Pt ca NU AVEM zecile alea de miliarde…
      Daca 20 de ani nu s-au dat cate 500-700 de milioane, ia acu’ 10-14 miliarde si cumpara-le jucarii noi…

      Si cine sa INCEAPA sa faca curatenia aia, sutele alea de generali numiti politic?
      Sa iasa locotenentii cu AKMul?

      Cine sa inceapa, coruptii din procuratura, servicii si judecatorii?
      Spagarii si nesimtitii din scoli, spitale, militie, vami, primarii, prefecturi, ministere, parlament, guvern, presedentie? Aia din firmele care capuseaza ministerele pe bani buni?

      Rivulutionarii care si-au pierdut salariile de rivulutionar? Suporterii?

    • Problema este ca fiind imbracat in uniforma armatei, implica armata ca institutie. Normal ca in armata sunt nemultumiri, insa ei nu au ce cauta in strada. Nu vreau sa mai apuc ziua in care un guvern sa fie data jos cu tancurile. Nici macar nu vreau sa incerc sa ma gandesc la ce ar insemna pt noi ca tara ca 100-200 de militari activi, in uniforma, sa demonstreze pt caderea unui guvern ales totusi democratic. Omeneste il inteleg, institutional gestul lui este unul extrem de periculos si daunator noua tuturor.

      • George, care e guvernul ala ales democratic??? ca la faza asta am cam intrat in ceatza…poate faci tu putina lumina…

        • Pai bre hai sa-ti fac lumina! guvernul actual este rezultanta alegerilor din 2008. Adica e destul de democratic, legal vorbind. Daca intram in tot felul de teorii ale conspiratiei…ma opresc. Fiecare cu propria lui opinie, insa dupa toate legile din Ro, guvernele de dupa 1992, au fost legitime si democratice prin alegeri.

      • si, george, poate reusesti sa ma lamuresti cum a fost posibil , de Ziua Marinei, sa fie convocati toti militarii din Dobrogea, cu tot cu familii, ca sa ingroase randurile la vizita onor Ministrului „de Ață” , și puși să semneze pe tabele ca au luat la cunoștință de ordin…Atunci cine a încălcat legile si regulamentele militare?

        • Nu incerca sa ma invarti cu 180 de grade. Da …ala a fost un abuz, iar astazi a avut loc o incalcare flagranta a regulamentelor si chiar a Constitutiei. Nu poti justifica un abuz cu un altul…

      • ” Omeneste il inteleg, institutional gestul lui este unul extrem de periculos si daunator noua tuturor. ”
        Adica mai pe romaneste ne pune in pericol scaunele si viitorul copiilor care tre sa mearga si ei la o facultate, ca na…mai bine ii dam cu…”Să trăiți, șefu…Aveți dreptate șefu…nu contează ca e în contradicție cu regulamentul ce vreti d-voastra, facem cum doriti…Darimati și vindeti țara, sefu…Noi suntem verticali si cu onoare, si n-avem nimic impotriva…Noi pe d-voastra va aparam șefu , țara se descurca ea singură.”
        Am vazut ca tot preaslavesti SMG-ul prin posturile tale. De curiozitate, la SMG se cunoaste starea adevarata a moralului oamenilor din Armata Română ? Nu ăla prezentat la autoevaluari, cind ne furam caciula singuri mai rau ca pe timpul împușcatului , ci cele cu care se duc psihologii la comandanti, si sunt intorsi inapoi de 2-3 ori, ca sa iasa media cum trebuie…

        • Preaslavesc Armata Romana si Romania, da SMG-ul?! Arata-mi tu un un singur post unde ma refer la SMG altfel decat rece si strict tehnic! In rest nu-ti inteleg postarea…Ce are o incalcare flagranta a regulamentului din orice tara europeana, cu slugarnicia mimata de tine?! Adica daca nu-l ridic pe ala in slavi, am o problema?!

      • Nu incerc sa te intorc la 180 de grade…poate la 720…hai sa luam alta situatie…in decembrie ’89, cind toata Armata Română s-a intors cu 180 de grade si si-a executat comandantul suprem, cum a fost? s-au incalcat legi si regulamente militare, au ba? si care au fost urmarile???

        • Bre 🙂 esti foarte hot….Compari mere cu pere si le aduni cu corcodusele! Sunt absolut sigur ca intelegi exact ce vreau sa spun. Omul ala are DREPTATE, dar nu vreau sa vad armata la mitinguri! Pur si simplu nu au ce cauta acolo. In „89 nu era vere democratie, se tragea in oamenii si Armata nu a facut altceva decat sa-si apere oamenii. Totusi sa nu comparam situatile: sute de mii de oamenii au iesit atunci, pe cand acum…Tu ce parere ai avea daca dupa alegeri, dupa ce Guvernul Ponta va intra in functie, 1500 de nemultumiti ar face exact acelasi lucru?! Adica ce ar trebui guvernul sa faca?! Sa-si dea demisia pt ca un numar de cetateni nu-l mai vrea?! Nu cumva, in democratie guvernele se schimba prin alegeri libere sau de catre Parlament?!
          Iar in nici-o tara din Europa nu am auzit ca militari in uniforma, activi, sa participe la mitinguri politice, sau la orice fel de mitinguri.
          Cei care stau la Universitate nu stiu cat de reprezentativi sunt, probabil ca nu prea sunt de loc, dar in mare au dreptate, problema e ca dreptatea si lumea reala nu prea au legatura…

        • Ai de gand s-o tii cu tactica „raspunde la intrebare cu intrebare” pana…
          De ce nu dai tu raspunsurile?.. ca sa ma luminez si eu, ca sincer, m-ai bagat in ceata… 🙂

        • Era pt. sharky, reply-ul, sa nu se inteleaga gresit..

      • @ RomaniaTricolor…daca aveam raspunsurile, crede-ma ca nu mai puneam intrebarile alea aici…imi pare rau ca te-am introbagat in aceeasi ceață cu mine, dar pur si simplu nu inteleg de ce, desi toti ii dam dreptate acelui om(pentru ca suntem oameni si cetateni, inainte de toate),ne place sa ne ascundem dupa deget…omul a recunoscut ca stie ca nu face bine si ca isi asuma responsabilitatea pentru ce a facut, iar noi divagam pe tema asta…:) 🙂 🙂 e ca povestea cu nebunul care arunca o piatra in apa, desi comparatia imi pare putin forțată. în fine,ideea e ca nu e bine ce se întîmplă, nici cu țara, nici cu Armata, iar el singurul care a avut curajul sa iasă să o spună…acum, ca o fi agent provocator, că o fi psyops, că s-o fi săturat de toată mizeria asta, timpul o să o dovedească…

      • aici sunt de acord cu tine, George…trebuie sa ne ridicam prin noi insine…si eu sunt adeptul devizei ‘Ai învins, continuă…ai pierdut, continuă ” . Dar speranța s-a cam pierdut pe drum, și de unde privesc eu, situația evoluează bine spre catastrofal…

      • George, dă-mi voie să îți pun o ultimă întrebare…Cît de bine cunoști istoria României??? Istoria REALĂ a României, vreau sa spun, nu ce am învățat la școală…

    • Eu nu inteleg o chestie. Daca nu iti/va/le place in armata de ce stai/stau/stati?Ca nu ii obligatoriu. Exista demisie la zi si dupa aia te duci si muncesti pe unde vrei tu, pe cati bani vrei tu, in ce domeniu vrei tu. Nu esti obligat nene sa stai in armata. Nici decum.
      Este un job ca oricare altu. Ce parca daca esti agent comercial si esti cu masina nu poti sa crăpi ca dă un dement peste tine cu masina. Da atunci nu mai esti erou ca nu ai murit in afg si nu mai se fac funerarii in care se trage cu pusca. Esti un nimeni atunci…

    • Corect!
      Adica Oprea are voie sa foloseasca infrastructura armatei pentru interesele politice ale gastii de la putere, iar acest locotenent care se ridica impotriva mizeriei morale si a intereslor de gasca ce slabesc Armata si o coboara in derizoriu, care se ridica impotriva imposturii si a spagilor ce se dau pentru a deveni cadru militar pe „”filiera indirecta”” – cine a inventat aberatia asta? – numai un ministru semianalfabet ca Oprea putea sa se gandeasca la asa ceva!, semianalfabet si imoral cu totul, tradator al intereselor Armatei si ale Tarii prin felul in care actioneaza la carma acestui minister fiind! – acest locotenent deci nu are dreptul sa vorbeasca public si atraga atentia poporului, in slujba caruia se afla, asupra gravelor fardelegi si abuzuri care se petrec intr-o institutie parazitata atat de grav? Ba da, are dreptul si nu putea s-o faca altfel, decat in uniforma. Cu toate ca, de cand ontanii si alti ratani de acest gen o imbraca, aceasta, uniforma, si-a pierdut orice prestigiu. La fel ca si gradele militare, care au inceput sa nui mai aiba nicio acoperire…

      Daca-ti pasa, daca te doare sufletul, daca esti patriot, nu poti face decat ca acest locotenent, un idealist care si-a asumat riscul sacrificiului iesind in strada in felul in care a facut-o.

  6. Probabil ca astazi televiziunile, blogurile, ziarele, in general cam toata lumea il va aplauda si mangaia pe cap pe locotenentul „erou”, fara sa se gandeasca ce ar insemna o solidarizarea chiar si minora, cateva sute, a altor militari activi cu manifestantii!
    Ce ar insemna iesirea in strada a catorva sute de militari in uniforma protestand?! Da daca ies, de ce nu ar iesi cu cu masini cu tot?! Ce ar insemna pt noi ca tara si economie ca militari activi sa ceara demisia conducerii tari?! O conducere aleasa democratic?!
    Inainte de a raspunde, sau de al felicita pe tanarul „erou” ganditi-va un pic…Eu consider gestul ca fiind unul iresponsabil, teribilist si o dovada de lipsa de caracter. Putea foarte bine sa-si dea demisia, a preferat insa sa-si incalce juramantul militar. Ofiter?! Doar avea uniforma de ofiter.
    Iesirea armatei in strada ar insemna o catastrofa politica si economica, pe langa care mineriadele ar fi o adiere de primavara. Cine il sustine si ii gaseste argumente pro, nu-si da seama de pericolul enorm pe care uniforma militara il reprezinta intr-o manifestatie civila anti-guvern.
    Ca de obicei este mult mai uspr sa mergi in voia curentului si sa-l lauzi pe individ, decat sa fie minoritar si sa spui adevarul..
    Nu cred ca sunt multe boguri in Romania care sa apere si sa incerce sa creeze o imagine buna armatei, asa cum incercam noi aici. DAR Armata Romana nu are de a face cu acest om lipsit de minte si judecata…
    Unii il vor sustine doar pt a da in Basescu si Boc fara sa-i duca mintea ca lovesc de fapt in armata popularizand astfel de gesturi.

    • E destul de tanar inca…pt. fotbal, poate-l ia Nea Jiji la Steaua. Pur si simplu nu exista nici un argument „pro” pt. ce a facut zabaucul asta, nici macar unul „moral”…
      Poate in viitor, datorita unor generatii mai cu scaun la cap, vom avea un sistem de vot „universal” conditionat de o singura „chichitza” (pe langa varsa de 18 ani si integritatea psihica si fizica): servicul militar obligatoriu, atat pt. barbati cat si pt. femei. 3 luni in Armata/Interne pt. a primi dreptul de vot (si de a fi functionar al statului) n-ar strica nimanui.

      • Exceptii (pe langa cei cu deficiente fizice sau/si psihice) ar putea constitui elevii/studentii de institutii militare, gravidele/parintii/tutorii…chiar ca ar fi un subiect bun de pus pe tapet…as vota o Constitutie (bineinteles ca ar avea caracterul normal nereotroactiv) cu o astfel de prevedere…

        • Pe cît punem pariu ca , la cit de fanariot a ajuns statul român, o sa ajunga sa satisfacă acel serviciu militar exact acele excepții??? Doar nu am uitat experiența militarilor în termen așa repede…crezi ca o sa vezi vreo beizadea satisfacîndu-și serviciul militar, pentru că vrea să voteze??? Dă-mi voie să mă îndoiesc…

      • nu cred in serviciul obligatoriu – de altfel majoritatea tarilor care il aveau, inclusiv Suedia, Germania, il desfiinteaza. e pierdere de timp pentru tineri, de ce sa pleci de la scoala, serviciu, familie, etc. ca sa locuiesti in vreo cazarma si sa tragi cu pusca?

        iar dreptul de vot universal e garantat in toata lumea.

        atat prostii cat si desteptii au un vot. s-a dovedit ca e mai bine asa. altfel, daca ai un numar limitat de votanti, sa zicem absolventii de facultate care ar lua un test de cetatenie, atunci vei avea guverne care numai de acest grup se va ocupa.

        or noi vrem tocmai sa avem guvernari care sa ridice nivelul de cultura, de educatie si de prosperitate. sa ii treaca pe aia de la analfabetism si WC in 2 pari (50 la suta din populatie la ora actuala) si sa-i transforme in oameni educati, productivi pentru societate.

        pe vremea monarhiei erau bursele de stat pentru liceu si facultate pentru copiii saraci, pe vremea comunistilor la fel, exista un sprijin. in ultimii 20 de ani au fost lasati de izbeliste si avem generatii pierdute, oameni needucati, chiar periculosi pentru societate. daca i-am abandonat, sa nu ne miram ca o sa voteze pe o punga de malai sau o sa aiba optiuni extremiste sau cine stie. Romania trebuie sa se dezvolte in profunzime – e absolut socant ce se intampla in ziua de azi la tara, parca e evul mediu ca mentalitate si nivel de educatie si 3/4 sunt alcoolici.

        Inteleg logica, planul e sa-i tina asa, pe cate un ajutor social si o pensie minima, ca sunt mai usor de manipulat, dar e o idee paguboasa pentru tara, nu ne vom putea ridica din mizerie daca nu-i ridicam si pe aia de la tara, inclusiv si pe tigani.

        • Nu neaparat „obligatoriu”.
          Sa zicem ca ar fi o regula de genul: cetatenii intre 18-30 ani primesc drept de vot doar in urma executarii unui stagiu militar de 3 luni (e o perioada rezonabila, de exemplu USMC are perioada pregatitoare de exact 3 luni, bineinteles, caracteristicile de antrenament ar fi mai relaxate in cazul nostru, dar s-ar putea „imprumuta” o parte din ele). Cu alte cuvinte, vei avea drept de vot la 30 ani cu siguranta. Insa pana atunci, daca vrei sa votezi sau sa lucrezi „la stat”, trebuie sa faci un stagiu de 3 luni (atat barbati cat si femei, cateva din categoriile exceptate le-am spus).

          N-am cerut 1 an sau 1,5 ani la Marina sau 6 luni ca la teristi…ci 3 luni.
          „Cat de puternic trebuie sa fii sa apesi pe tragaci”- e raspunsul din „G.I. Jane”, Anne Bancroft in rolul unei doamne senator, intrebata daca femeile ar trebui sa faca parte din toate ramurile militare.

          Se paote discuta si de costuri aici. conform CIA worldfactbook, estimarile pe 2010 privind cetatenii romani care ajungeau la varsta necesara serviciului militar erau:
          -barbati 117 798;
          -femei 111 607.

          Scotand exceptiile samd, cred ca ar fi undeva pe la 180 000 (pt. stagiul asta de 3 luni).
          Apoi am compara cati barbati au facut stagiul militar obligatoriu in ultimul (sau penultimul) an de „recrutari” (tinand cont ca perioadele erau cele 3 enumerate mai sus).
          La asta am mai adauga si discutii pe tema daca o parte din bugetarii care au fost angajati in nestire in 2007-2008 (Guv. Tariceanu) ar constitui cheltuieli mai mari decat 180 000 de cetateni care ar face doar 3 luni…am putea discuta si ce economie s-ar putea dezvolta in concordanta cu necesitatile logistice (echipamente, hrana, etc…)

          PS-votul universal nu e „garantat” nici macar in USA: http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_in_the_United_States

        • Bravos.
          Serviciul militar garanteaza cetatenia .
          Sa ia unu´ o hartie si un plaivaz sa faca un tabel cu toti ai de vor sa se inroleze Mobile Infantry . Starhip troopres forever .
          Apropo flacai , cine ati vrea sa va comande ?Ca si in film ,un locotenent cu mana de fier ( la propriu ) ? Sau un gheneral cu cap de lemn ?
          Undeva mai pe la inceputul filmului era replica sergentului recrutor: infanteria mobila m-a facut barbatul care sunt acum .
          Era olog .Dar nu era orb.

          • Salutare,
            Banuiesc ca stii despre carte ca a fost scrisa dupa ce razboiul din Coreea s-a terminat?
            Si sincer eu as fi de acord cu ceea ce spunea userul de mai sus. Dreptul de a vota, de a fi cetatean dupa serviciul obligatoriu (3 luni, 6 luni, 1 an).

        • Starship troopers . Regret greseala .

      • Asta cu sistemul de vor ar fi ok. As subscrie la ea si cred ca multa lume ar fi de acord… Sila fel in functiile publice ar fi bine sa fie un „must have” serviciul militar obligatoriu.

    • „Ce ar insemna iesirea in strada a catorva sute de militari in uniforma protestand?! Da daca ies, de ce nu ar iesi cu cu masini cu tot?! Ce ar insemna pt noi ca tara si economie ca militari activi sa ceara demisia conducerii tari?! O conducere aleasa democratic?!”

      La poporul vecin şi prieten sovietic, a însemnat o tentativă de puci, în urma căreia Uniunea Sovietică s-a dus p–ii de suflet.

      🙂

      ~Nautilus

    • L-am vazut si eu aseara la TV si omul nu a zis decat ca se solidarizeaza cu poporul si suferintele prin care trece, nu s-a bagat in politica. Credeti ca se va gasi cineva din Mapn care sa zica ca nu e de acord cu el si ca armata NU se solidarizeaza cu poporul?

      In rest, a zis ca el nu se baga in politica, sa ceara demisia presedintelui, comandantul lui suprem sau alte chestii. Manifestarea pare nu e organizata de partide, iar politicienii care au dat pe acolo au fost repede luati la suturi, asa ca nu cred ca va pati ceva respectivul, ca n-are ce, nu a incalcat vreo lege.

      Era cam speriat aseara, ca nu stie daca ajunge acasa, etc. – dar nu cred ca are motive. Sigur, o sa-l ia sefii la sapuneala la intoarcere, gen „Ce ne-ai facut, ne bagi in rahat,” dar altceva nu prea cred. De altfel, nu vad nimic pe site la Mapn ca ar incerca sa se distanteze de el. Dimpotriva, as paria ca il cheama Basescu, care probabil e incantat ca a gasit unul care nu ii cere demisia, si il avanseaza la exceptional, pentru curaj.

      • Io nu inteleg ce a incercat sa arate participand la miting in uniforma? Nu era tot una daca participa la miting dar fiind in afara orelor de serviciu isi punea hainele civile?
        AHA. Nu mai il baga lumea in seama sa inteleg? Nu isi mai putea spune cuvintele (invatate sau nu)? A fost de prin scoala un rebel si asa a si ramas. Pacat ca osa intre in consiliul de onoare al unitatii si pedepsit.

      • Io zic ca si-o ia…pentru parasire de garnizoana fara aprobare. Treaba cu Consiliul de Onoare e cam riscanta, avind in vedere ca membrii sunt alesi, si nu numiti…si e foarte posibil ca respectivii alesi sa aiba aceeasi opinie cu tinarul locotenent. 😉
        Si inca o intrebare…Ma intreb, oare pe cati dintre cei care dau cu pietre in tinarul locotenent idealist, o sa ii vedem peste cativa ani, cind trec in rezerva, dand cu Huo spre Guvern, impreuna cu camarazii din Sindicatul cadrelor Militare???
        cunosc destule cazuri de genul acesta…:) 🙂 🙂

        • Dar posibilitatea evocata de tine este chiar morala! Intr-un astfel de consiliu, care seamana un pic cu o curte martiala, se judeca dupa legii, nu dupa opinia personala a membrilor. Iti pot garanta ca daca ar fi fost legal foarte multi militari activi ar fi protestat. Pacat ca nu exista un cadru constitutional ca militari activi sa poata protesta public.

    • Laurentiu Serban, desemnat de Discovery „eroul anului 2011” – acesta este un erou, nu se plange, isi face treaba, in timp, cu oameni ca el o sa se schimbe si armata romana

      acel locotenent, nu este un erou, ci o persoana care doreste sa iasa in evidenta, nereusind nimic pe plan profesional… incearca altfel , a incalcat regulamentele militare, sa suporte consecintele faptelor lui
      doar in tarile din lumea a III-a armata mai iese in strada si da jos guverne, vreau sa cred ca am trecut de faza aia

  7. Ce a spus a spus în mare parte bine și sper că a înțeles ce se va întâmpla ca urmare a acestei decizii. E absolut normal să-și ia adio de la cariera în Armată și sunt convins că asta se va și întâmpla. Nu mi se pare nimic atât de dramatic.

  8. Omul nu a cerut demisia nimanui, a spus doar ca e solidar cu cetatenii.

    Iar userul „RomaniaTricolor” iubeste asa de mult romanii ca ii spurca pe toti care nu sunt de acord cu el pe youtube. Cautati-l si veti gasi.

    • Spre dezamagirea ta, si eu tot nationalist sunt, dar nu aruncator de sepci sau „nationalist crestin” (mai aveti si tupeul sa considerati acest lucru „calea de mijloc”). Cat despre faptul ca as fi „diversionist”, urmeaza-ti sfatul si cauta-ma mai atent pe Youtube, acel video e SINGURUL legat de demonstratiile din ultimele 10-11 zile, la care am postat (doar pt. ca era pe „like” la un user „subscribe”). Poti sa ne scutesti…

  9. Loaze sunt peste tot, de ce n-ar fi si in armata. Trebuia sa ia si kalasnicoava cu el, sa fie revolutionar eminiche.
    Oare la 3500 lei brut de ce oare nu-si vede omu linistit de treaba lui? In teatre se castiga 70-80 de dolari pe zi plus diurna, cazare ,etc, e drept sunt niste riscuri, dar a facut studii pentru asa ceva. Dar de e mai sigur sa iesi in piata , contribuabilii trebuie sa se supuna, avem nevoie de armata, asa ca nitica politica daca face si ea nu strica.

  10. Armata n-are voie sa faca politica! Insa, din pacate, trebuie sa asculte de politic, avand chiar politicieni „de frunte” la conducere si o liota de ofiteri superiori facuti politic, fara a avea nimic dea face cu militaria si cariera armelor. Asta este situatia la ora actuala; idiotii utili si pilele conduc fara nicio jena…profesionistii (atatia cati mai sunt). Profesionistii n-au niciun cuvant de spus, dar nici curajul sa o faca la sedintele si consfatuirile de la MApN, care sfarsesc toate in roz: realizari, performante si multumiri la adresa ministrului. Are vreunul curajul sa spuna tare si clar adevarul, indiferent de consecinte? Dupa cate se pare, nimeni din „marea muta”, n-are nimic de obiectat, ceea ce inseamna ca totul este ok! Unde-i onoarea si demnitatea Armatei Romane? Gestul acelui locotenent este deplasat in contextul in care este militar activ, supus juramantului militar, dar nici situatia reala a Armatei nu-i deloc roza, desi Oprea&Co spun ca-i sublima. Cat mai poate continua asa, D-zeu stie!

  11. Baiatul asta merita un MAXIM RESPECT si arata starea in care a ajuns armata sub conducerea generalului Oprea !
    Practic omul a simtit ca aviatia romana nu mai are nicio perspectiva si e aproape de desfiintare .

  12. Salut. Cu toate ca eu sunt pentru; ca sa zicem asa gestul sau are totusi o importanta pt ca atrage un semnal de alarma si in exterior ca situatia politica de fapt dictatura face ce vrea in aceasta tara. Daca ati fost atenti la declaratia sa a spus ca a facut rapoarte pt semnalizarea situatiei din armata si a primit amenintari si avertizari. Poate asa a vrut sa paraseasca armata caci din cate stiu eu nu poti parasi armata prin demisie ai un contract mai ales ca faci scoala pe banii statului si restul de cheltuieli. a spus ca stie ce il asteapta pt aceasta iesire ; a spus ca nu a strigat nimic impotriva presedintelui( cdt suprem ) si nici n-am auzit in inregistrari sa fi strigat. A spus ca ” reprezinta si alti ofiteri care insa datorita situatiei familiare nu au putut veni . Si foarte IMPORTANT manifestatia din piata universitatii NU E POLITICA nici un politician nu a fost acceptat in acea manifestatie . De ce a ramas armata in strada in decembrie si nu a fost trimisa in unitati dupa fuga lui ceasca mai ales ca gestul de a trece de partea poporului a facut ca el sa abandoneze si s-o tuleasca. PT ca a fost folosita intr-o fantastica diversiune. Ce ar insemna sa iasa armata in strada ca ca sa fie alaturi de popor DAR FARA ARMAMENT SI ALTA TEHNICA. ar insemna ca acest regim sa inteleaga ca trebuie sa plece , altfel nu il dai jos. Ati discutat aici despre acel UAV care a supravegheat manifestatia si nu vi s-a parut normal ca sa fie folosita tehnica armatei in asemenea situatii. Spuneti ca nu are toate tiglele pe cap , n-as crede ca poti face o scoala militara si sa avansezi in grad plus sa fii pe functie ce normal ar trebuii sa o faca un maior . Si noi aveam un capitan in functie de sef de stat major desi aveam destui lent colonei destui, asta pt ca era sef de promotie si cu ceva cursuri speciale si mai fusese sef de stat major intr-o unitate de cercetare dar existau susoteli intre l-c ca de ce ala un capitan, si chiar in 97 inceputul lui februrie a fost schimbat cu un l-c. Acel locotenent are 27 de ani deci acu 9 ani cand a intrat in scoala militara situatia era alta , colega gsg9 si apropo de vointa aia de lupta de care spuneai ca rezistam in fata rusilor de astfel de oameni ai nevoie pt a da curraj solgerilor sa-i urmeze nu din cei care alearga dupa functii si grade.
    Romania tricolor imi dai impresia ca tu nu ai facut stagiul militar deci nu stii despre ce-i vorba : in primul rand ca si in armata romana stagiul avea perioada de pregatire principala 3 luni : in al doilea rand cu ce te ajuta sa faci acea perioada de 3 luni ca sa fii capabil sa votezi , un an de zile pe unii ii destepta pe altii tot prosti ii lasa . Crezi ca daca inveti pas de defilare, depui juramant si inveti regulamente si sa tragi cu o arma . te face mai capabil pt viata , aiurea . Si pt ce acest sistem paralel pt ca ar trebuii sa fie un sistem paralel adica unii fac acea perioada si altii se angajeaza ca profesionisti pt fiecare arma ca tre buie sa avem si armata pe categorii de arma bine pregatite. Vrei sa te joci de armata exista varianta cluburilor de softair.
    Din pct meu de vedere acel militar a avut un gest curajos fiind costient de consecinte: chiar daca ma veti considera damblagiu. Si va voi relata o alta patanie a mea in armia romana pt care eram gata sa merg cat mai departe dar la sfatul capitanului meu si a celui de stat major plus a parintilor am renuntat . Deci erm caporal de schimb in garda la um de PARASUTISTIde la Boteni si intro noapte cand functiona si postul de garda de la g.a.z cu doua santinele si pe care le am pus in serviciu si le am schimbat fara a-mi raporta incidente . a doua zi am fost dusi la comandament eu si cei doi unde ni s-a spus ca disparut o vaca si un vitel si ce stim de asta . Am dat declaratii cum am indeplinit seviciul de garda iar la argumentele mele ca in consemn nu era specificat nr de capete de animale , grajdul avea oiesire chiar in marginea unitatii unde nu exista gard iar de acolo era padure, nu era lumina si daca santinela patrula conform regulamentului pana in capatul de unde incepea gheazeu nu auzai si vedeai nimic in celalat capat . Cdtul garzii si ajutorul sau precum si of de servici si ajutorul sau nu au controlat postul desi au declarat ca au facut-o dar santinelele si eu am spus ca nu pt ca asa a si fost dormeau . Ni s-a spus ca vom plati pt vaca si vitel dar eu am spus ca daca respectam regulamentele militare nu am cu sa fiu vinovat si sa platesc.. Am ajuns inapoi in unitatea mea de baza si am discutat cu cdtii directi si am spus ca daca comisia de ancheta ne gaseste si ne pune sa platim voi merge mai departe dar desi in prima faza cei doi care au fost in post erau de acord cu mine au acceptat sa plateasca iar eu am renuntat dupa ce am depus contestatie asa cum v-am spus la inceput si am platit cei 4 subof si of. si noi 3 . mai ales ca cotrar asteptarilor noastre a fost un pret mic.
    Sanatate si cer senin.

    • Desi avem pareri diferite in privinta Rusiei in anumite privinte, cele povestite de tine ma fac sa am o parere similara cu tine pentru ca anumite momente traite in armata (am fost TR-ist e drept) se aseamana cu ce spui mai sus. De ex. am avut un comandant de pluton ale carui atitudini nu le intelegeam in prima luna de instructie premergatoare juramantului insa la finalul celor 6 luni majoritatea membrilor plutonului am concluzionat ca in caz de conflict l-am fi putut urma pe acest om cu incredere in orice misiune. Pacat ca abia la sfarsitul stagiului militar am inteles toate ( sau macar o parte din ele) gesturile si atitudinea lui in general fata de noi.

  13. Penibil militarul. Purtarea uniformei reprezinta o institutie. Cum isi permite ametitul ala sa expuna o institutie pentru ca el e plebeu care nu intelege nimic? Trebuie dat afara si trimis in judecata.

    • Eventual tăvălit prin catran și apoi prin fulgi și purtat pe o prăjină prin oraș

    • Ai dreptate . Sa vorbeasca gheneralii , ca ceia nu-s plebei .Da´ nu toti odata ca-s cam multi si nu se mai intelege nimica .Si sa vezi cum se schimba situatia ,din negru in….roz .

  14. ce a facut ?
    „prsedintele actual a tradat” ..consecinta sia piedut dreptu de ..x-suprem.
    iar armata aia care la renegat .. a jurat sa apere tara de hoti si tradatori, dar dupa cate se vede ii apara .. deci copilul ala e un erou.

    cat despre dobitocii care o tot ard cu afganistan samd. mutativa frate in america sau in rusia pt ca afganii nu neau facut nimic noua. ei doar se lupta pt pamantu lor pe carel tin sub cur de amar de vreme .. si nu vor sasi lase casa pt ca alte cateva popoare „mai civilizate” siau dat seama ca partea aia de lume are ceva ceva resurse .. asa ca aia cu eroisme gen afganistan ..nu ati face rau planetei asteia sa va sinucideti dracu.

    o alta chestie. de ce „comandantu suprem” nea vandut americanilor ? ..voi sunteti constienti ca in caz de ceva .. „americanii o sa vina sa ne salveze” iar rusii „o sa se simpta amenintati” ? ..si ghici unde o sa se paruiasca ! …

    mai e unu mai sus..generalii nus plebei ..nu ..sunt doar o alta adunatura de hoti si lasi ! … daca au vazut, pt ca , cu siguranta au vazut ca o mana de „doamne si domni” fura si tradeaza tara… DE CE NUSI RESPECTA JURAMANTUL ?!

    mai apare pe undeva.. armata/solidarizeaza cu poporul/ …CE ? … poporu in curand o sa crape iar armata o sa .. pur si simplu nu o sa mai aiba ce sa apere inafara de anumite vilute si anumite persoane cu influenta.

    pt copii cu filme in cap. DESTEPTAREA! ..tara totusi arde

    -o alta idee. daca esti militar .. asta inseamna ca gata ? nu mai ai libertate de exprimare ? //.. ca nu inteleg ? stiu ca armata vrea muschi in loc de creiere..dar totusi! ..

    • ada draga, nu e vina nimanui ca e viscol in capul tau de absoventa de facultate tip banda rulanta si nu e nici vina ta ca ai drept de vot si opinie politica. treaba e ca poporul, cu drept universal de vot – din pacate, a votat, deci acel presedinte are legitimitate. faptul ca tu si alti doua milioane, sau zece milioane, sunteti frustrati, nu va da dreptul sa incalcati legile si sa aveti pretentii de pensionari care nu inteleg nimic decat ce le toarna antena3 in cap.

      daca ar fi dupa vrei tu, legea ar trebui sa prevada faptul ca daca ies in strada 25.000 de oameni la nivel national, trebuie organizate alegeri anticipate si presedintele e obligat sa-si dea demisia. sau daca in sondajele de opinie puterea e creditata cu mai putin 20% intentii de vot – asemenea. treaba e ca sondajele de opinie si perceptiile stabilesc aceste lucruri ci legea. si legea nu prevede ca mandatul presedintelui sa fie pe 5 ani, INDIFERENT de sondajele de opinie si de popularitatea lui

      daca ti-ai pune in ordine in idei, plecand de la dorinta acestei tari de a adopta modelul occidental, ai intelege ca exista niste reguli si chiar daca nea Costel manifesta furibund in strada ca vrea si vrea si vrea si vrea (ca asta e mentalitatea) n-ai de unde sa dai pentru ca A+B=C si daca A+B > C atunci trebuie sa iei imprumut D ca sa ai A+B+C=D.

      de ce nu-s locuri de munca? ba sunt. rata somajului in Romania e f mica.

      de ce sunt salariile mici la bugetari? pentru ca sistemul bugetar e oricum supradimensionat si in prezent salariile bugetare reprezinta peste 7% din PIB.

      de ce s-au taiat salariile la bugetari? hai sa-ti explic.

      motorul de crestere economica al unei tari care se alineaza la modelul capitalist este dat de ISD si de creditul bancar ieftin, in conditiile existentei unei economii de piata si a unui mediu favorabil.

      In 2008 Romania a avut:
      – 9,5 miliarde euro ISD
      – peste 8,5 miliarde euro trimise in tara de romanii din strainatate
      – o piata europeana (destinatia exporturilor romanesti) care nu era in criza
      – credit bancar ieftin (iti amintesti creditul cu buletinul?)

      In 2008 Tariceanu a majorat salariile la bugetari (masura sociala, nu liberala, dar absurda in conditiile unui sector bugetar nemodernizat care suporta peste 1.000.000 de angajati) si pensiile.

      Ce a adus 2009, primul an al crizei:
      – 3,5 miliarde euro ISD
      – sub 7 miliarde euro trimise in tara de romanii din strainatate
      – o piata europeana (destinatia exporturilor romanesti) in criza
      – credit bancar scump

      Ce s-a intamplat in 2010:
      – 2,6 miliarde euro ISD
      – sub 5 miliarde euro trimise in tara de romanii din strainatate
      – o piata europeana in austeritate si recesiune
      – credit bancar foarte scump (au inceput retragerile de capital)

      De unde suplinesti diferentele acestea de bani, ca sa stimulezi economia si acoperi cheltuielile statului? Ca sa acoperi deficitul bugetar trebuie sa cresti incasarile si sa reduci cheltuielile. Ca sa platesti salariile majorate ale unui sistem administrativ supradimensionat trebuie sa iei bani de undeva. Si ai doua solutii: din tara (taxe) sau de la FMI. Pe Tariceanu nu-l acuz de iresponsabilitate, ca n-avea de unde sa stie ca vine criza, ci doar ca a pus carul inaintea boilor – majorari salariale inainte de modernizarea aparatului administrativ, si de faptul ca s-a comportat ca un socialist, el care se crede liberal. Masurile de majorare din 2008 sunt responsabile in mare parte de nemultumirea actuala. Boc a facut o corectie, nu o nedreptate. Boc putea sa fie azi cel mai popular premier si Basescu sa faca si azi baie de multime, daca schimba doar o singura cifra: in loc de 31% (procentul datoriilor raportate la PIB) crestea la 51% sau 61%. Atat. Bani care trebuiau luati imprumut cu dobanda mare pe termen mediu, ca e criza. Dar era multumire mai mare la bugetari si pensionari.

      Un singur lucru e discutabil la Emil Boc: daca paria si urma un model polonez (model care nu exista la momentul respectiv, el s-a derulat chiar in perioada aia). Adica reducerea impozitarii muncii, nemajorarea TVA, imprumutarea pentru acoperirea deficitului pana cand masurile isi produc efectele. Ar fi stimulat economia reducerea impozitarii muncii (de la 44% la 25%) si nemajorarea TVA-ului (de la 19% la 24%) la un asemenea nivel incat sa avem crestere economica de 5-6% in anii de criza? Putin probabil dar nu imposibil, oricum indatorarea era azi minim 45%.

      Iar aiurelile cu „de ce nu-si respecta juramantul” sunt invatate de la antena3, post pe care eu il urmaresc dupa ce inchid televizorul (dar primesc o monitorizare a presei cu elucubratiile lor).

      • corectie la agramatismele de mai sus

        daca ar fi dupa CUM vrei tu, legea ar trebui sa prevada faptul ca daca ies in strada 25.000 de oameni la nivel national, trebuie organizate alegeri anticipate si presedintele e obligat sa-si dea demisia. sau daca in sondajele de opinie puterea e creditata cu mai putin de 20% intentii de vot – asemenea. treaba e ca NU sondajele de opinie si perceptiile stabilesc aceste lucruri, ci legea. si legea PREVEDE ca mandatul presedintelui sa fie pe 5 ani, INDIFERENT de sondajele de opinie si de popularitatea lui

      • Eu as fi mers, si as merge chiar si astazi pe scaderea impozitarii muncii, in general si la angajat si la angajator, si cresterea ipozitarii pe propietate. Asa este in Germania si atata timp cat noi vom imozita pe cel care produce, nu pe cel care nu produce, nu vom face nimic.

        • ACUM – da. in 2009 – NU PREA CRED.

          Acum e clar ca puteam sa reducem rezerva BNR (la imprumuturi nici nu ma gandesc) si sa o folosim ca sa acoperim deficitul pe 2 ani generat de nivelul scazut de investitii si de scaderea incasarilor bugetare (reducerea impozitarii muncii in asta s-ar fi tradus).

          Dar poti face asta pe maxim 2 ani, timp in care:
          – astepti ca economia sa furnizeze mai multi bani la buget ca urmare a cresterii economice determinate de reducerea impozitarii
          – modernizezi statul (reduci cu 30% sectorul bugetar) – deci tot nemultumiri la maxim.
          – fortezi aplicarea legii: amenzi imense pentru munca la negru; inchisoare pentru evaziunea fiscala; reducere coruptie etc
          – scazi rezerva BNR (la vreo 10 miliarde)

          Boc a ales calea cea mai sigura. dar, evident, s-a sacrificat.

      • ti-as da dreptate, dar uiti ca Boc cerea inainte de alegerile din 2008 dublarea salariilor profesorilor si anularea taxei auto? apoi in 2009 a introdus pensia minima de 300 lei si a indexat toate pensiile din nou.

        in 2010 si 2011 risipa de bani publici a continuat – culmea austeritatii e ca in acesti ani s-au colectat la buget bani mai multi decat in 2008. ha, si aia cum faceau in 2008 sa dea salarii intregi din aceiasi bani?

        problema e de inechitate, de injustitie – nu e austeritate pentru toti. parlamentarii cu masini si sofer personal, asfaltari aiurea, etc. – iar in mod ciudat (pentru cine nu intelege) piata produselor de lux a crescut serios in ultimii ani, in ciuda saracirii oamenilor de rand.

        http://cursdeguvernare.ro/bugetul-romaniei-o-viziune-pe-ultimii-4-ani-o-povara-prea-mare-pe-boul-care-trage.html

        • tocmai din cauza asta am spus ca nu-l condamn nici pe Tariceanu. era normal ca veniturile populatiei trebuie sa creasca pe masura ce economia se dezvolta. doar ca mai intai trebuie reformat statul.

          de nevoie, Boc a inceput reforma reala a statului.

          n-are sens sa vorbim de risipa, de coruptie, de economie subterana etc – astea sunt si vor fi. a i le imputa acum lui Boc e ca si cum ai imputa Romaniei ca e situata intre Ucraina si Bulgaria si de ce romanii sunt hotisori din fire.

        • Sunt toti la fel de imbecili. Tariceanu in perioada de bum economic crestea salariile si pensile, in loc sa faca investiti, iar Boc ar fi facut acelasi lucru, numai ca nu a putut. Nu am uitat ca Basescu a promulgat legea de marire a salariilor cu 50%. L-am injurat atunci si o spun si acum: este la fel ca toti ceilalti, un jegos!
          Nu inteleg insa de ce crede cineva ca ceilati ar face altceva…Adevara ca cel mai bun guvern dupa 1989 a fost cel a lui Adrian Nastase si cel mai bun ministru de finante Tanasescu.

    • Da, daca esti militar nu mai ai dreptul sa-ti exprimi in nici un fel optiunile politice! Asa este in toata lumea civilizata.

    • Prietene vorbesti in necunostinta de cauza!!!!
      A pleca in Afganistan inseamna a apara interesele Romaniei dincolo de granitele tarii!!! In ce mod ai comentat sunt ferm convins ca nu stii ce inseamna asta, ce ne obliga sa facem asta. Ai fost acolo? AI idee ce face armata romana acolo? Nu-mi vorbi de conspiratii si frectii la picior de lemn. Te intreb daca stii ce face militarul de rand? Nu merg sa se lupte cu poporul afgan. Sunt acolo sa ii ajute. Si daca n-ai fost… nici nu stii prin ce trec!!!!
      Nu tin partea lu Base… dar nu cred ca ne-a vandut americanilor prin faptul ca facem parte dintr-o alianta atat de puternica precum NATO – din nou… la ce afirmatii ai facut… sunt convins ca nu te pot convinge ca este un lucru bun.
      Iti dai cu parerea in necunostinta de cauza ca la usa birtului… insa, daca inca nu ti-ai dat seama.. si sigur nu ti-ai dat… ar trebui sa traim intr-o lume care se ghideaza dupa reguli si legi. Armata ar fi trebuit sa fie ultima care le incalca.

      Cat despre maimutoiul cu haine de ofiter din piata… sa-i fie rusine! daca avea macar un pic de respect pentru haina pe care o poarta o dadea jos inainte sa ajunga in piata!

  15. acum era momentul dar s-a pierdut.infiintarea societatilor civile care sa lucreze cu specialisti din toate domeniile ptr proiecte de legi sau ptr atacarea legilor neconstitutionale.dar pe langa asta trebuie si o presa pe masura ca sa ajute.dar sa nu se politizeze(cum au obiceiul).e dreptul cetatenilor de a infiinta astfel de societati.

  16. Am citit tot felul de bazaconii mai sus, un amanunt insa scapa toata lumea… Daca armata conform legii, nu are „treaba” cu manifestatiile politice si cu politica in general, atunci cum de dl. Oprea este presedinte de partid politic si general-maior? Cum de se afiseaza pe un panou electoral cu uniforma militara?

    • Este Oprea militar activ?! Eu stiu ca este in retragere, adica are orice drepturi, ca orice cetatean obisnuit.

    • trebuie sa fie un reprezentant politic,ca doar armata se supune unor legi…..faptul ca nu stii chestiile astea ,arata cat de in ceata esti…si cu siguranta nu esti nici un ofiter…..caci daca ai fi ,d-zeu sa ne ocroteasca daca exista acest tip de oameni in structurile medii ale armatei romane….caci e o mostra clara de incultura,incompetenta

  17. Oare protestul din Piata Universitatii este unul politic?!!!!

  18. Plus ca aceea nu a fost o manifestare politica domnilor „intelectuali”, a fost un miting spontan de protest al populatiei impotriva puterii, si pe buna dreptate!

    • Bre o fi spontana, o fi de protest, da cand vrei jos guvernul este politica, chiar daca nu sustii opozitia. Cand deschizi gura si spui huoooooo, asta deja este o optiune politica…

      • Asta vrea pdl-ul sa crezi. Tu ori nu intelegi ce este un miting politic ori esti de la pdl si ai aparut sa deinformezi lumea. Nu va mai saturati… Oricum va zbateti ca porcii cu cutitul in beregata, nu aveti curajul sa organizati anticipate pentru ca stiti ca zburati invartindu-va cu marinarul „suprem” cu tot. Ati mai luat o palma peste obrazul ala gros prin decizia Curtii Constitutionale. Poate nu esti pedelist, in acest caz imi cer scuze, daca esti, ori ii sustii nu retrag nici un cuvant din cele spuse si inca am fost prea bland.

        Nu a fost afisata nici o pancarta de sustinere a vreunui partid, nu s-a strigat nici o lozinca pentru un partid, s-a tras de „ciuf” actuala putere si s-a cerut demisia ei. Din ce punct de vedere oi considera tu asta miting politic nu stiu… Omul nu a criticat pe nimeni din clasa politica, nici putere, nici opozitie, a fost un manifest al bunului simt si le-a batut obrazul. Baiatul a fost foarte calculat, si orice ati spune voi nu va pati nimic, iar daca se comite vreun abuz asupra sa iti dau cuvantul meu de ofiter al armatei romane ca se va dezlantui o furtuna pe care n-o s-o mai puteti opri. Stima!

        • ofiter al armatei romane ???????? asa spuneti???? 🙂 🙂 🙂 ma indoiesc ca e adevarata activitate de zi cu zi a domniei voastre. armata este o institutie cu reguli si obligatii foarte clar trasate.orice abatere de la regulament se santioneaza drastic.armata impune respect prin calitatea oamenilor care activeaza in cadrul acestei institutii (caracter, profesionalism).nemultumirile, frustrarile din cadrul armatei se solutioneaza in cadrul institutiei. viata militara este una dura plina de sacrificii. armata nu este o solutie pentru propasirea financiara a individului chiar daca armata a fost intotdeauna o institutie privilegiata.pentru asta exista multe alte activitati.armata este un exemplu pentru populatie in ceea ce priveste respectarea legilor, onoare ,profesionalism, dragoste fata de neam. nerespectarea regulamentelor militare face din armata o adunatura de …………….. ce vreti voi.lipsa de profesionalism duce la lipsa de incredere in institutia armatei. astfel de iesiri necontrolate duc la pierderea respectului fata de intreaga armata.
          in aceasta tara de nebuni nu mai respecta nimeni legile???????? nici macar armata?pai ce e aici?anarhie?tara bananiera?
          nu sunteti d-le, ofiter al armatei romane.nu amenintati aici pe blog cu revolte deoarece nu sunteti in masura sa vorbiti de asa ceva.ceea ce ati reusi dvs sa produceti ar fi o simpla furtuna intr-un pahar cu apa.
          armata are legi care trebuie respectate.asa a fost din totdeauna…si asa va ramane.altfel nu ar mai fi armata.doar o ceata de bezmetici

        • oftiter al armatei romane?
          tu nu esti ofiter al armatei romane
          ai o haina cu trese pe tine
          romania nu e a voastra
          e a romanilor
          nu-ti da cuvantul ptr ceva care sigur te depaseste,chiar de ai fi seful marelui stat major general
          armata,scuze nu armata ,ca generalizez ,tu ai pe timp de pace singurul drept de a sta in cazarma si poligon….cand iesi pe strada trebuie sa ceri permis autoritatilor publice….si sa agati haina-n cui,dupa aia fa declaratii la tv
          si asa nu o simti
          scuze tuturor celorlalti militari ,de pe aici cu care am conversat si-i respect

        • Cand sustin ca este o demonstratie politica o fac pe baza revendicarilor celor din Piata. Daca ai revendicari politice, este, pe cale de consecinta o adunare politica. Asta e chestie de adunare si scadere. Trecand peste limbajul foarte…ofiteresc si cu promisiune solemna ca data viitoare iti editez comentariul, explica-mi si mie ce afacere faci cu alegerile anticipate, cand conform cu Constitutia facuta de PSD(FSN) este practic imosibil sa ajungi acolo.
          Cand spun politic, nu ma refer la sustinerea vreunui partid, dar revendicari impotriva unui guvern, impotriva intregii clase politice, sunt…politice. Si nu inteleg de ce te feresti de acest termen. Nu este nici o rusine sa ai revendicari politice. Pana la urma omul este un animal politic.
          PDL-ist?! Nici macar nu cunosc, si sunt absolut sincer, un om care sa fie membru de partid. Daca eu as avea puterea politica i-as spanzura pe toti, incepand cu El Prezidente, iar daca ai avea rabdare sa stai si pe alte articole ai vedea ca eu si clasa politica nu suntem buni prieteni.
          Acest este un blog militar, articolele de acest gen sunt rare si au aparut numai datorita faptului ca pe cam toate mijloacele mass-media se emit imbecilitati si enormitati.
          Iar daca esti ofiter stii foarte bine ca nu ai ce cauta, in uniforma militara, la astfel de adunari adhoc.
          Pe mine personal cine conduce Tara ma lasa indiferent, personal vorbind. Nu depind de politic, nu astept sa vina aia sa-mi dea si mie o slujba si nici nu ma sperie gandul ca pleaca astia si raman somer. Sunt suficient de bun in meseria mea sa ma descurc absolut singur, un sfat pe care il dau tuturor.
          In rest GFK te astept cu mare inters, in calitatea pe care o ai, cu ceva pareri pe articolele cu adevarat importante si serioase de pe acest blog, adica articolele referitoare la dotarea armatei, la armamentul pe care il avem, etc.
          Sincer aproape ca regret ca a trebuit sa public astfel de articole, dar nu toata lumea este de acord cu marirea pensilor si ajutoarelor sociale.
          As fi in schimb foarte fericit sa-mi creasca imozitul si cu 10%, dar sa fiu sigur ca banii merg catre Armata: dotare si salarii! Atunci as iesi si eu in strada, pt asta chiar as iesi…

  19. O analiza interesanta, ca sa turnam putin gaz pe foc (a se citi cu atentie):
    http://www.frontpress.ro/?p=26809

    Doua nedumeriri legate de protestul locotenentului Alexandru Gheorghe
    autor: FrontPress 25.01.2012

    Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă de paradă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, nu a rămas fără ecou în rândul românilor, care simt la fel ca el. Protestul civc, în uniformă militară, al tânărului ofiţer a uimit o întreagă naţiune. Şi presa internaţională a preluat ştirea. Majoritatea zecilor de mii de mesaje de pe contul de Facebook al ofiţerului sunt favorabile acestuia.

    Şi eu am fost emoţionat de discursul patriotic al acestuia, care mi-a amintit de tinerii ofiţeri din istoria noastră sau universală care au schimbat destine naţionale: maiorul Ion Antonescu la noi sau tânărul locotenent Ghadafi, care la 24 de ani a dat o lovitură de stat în Libia. A doua zi, după protestul locotenentului, Mircea Dogaru, colonelul istoric şi rezervist, vorbea de o mişcare a tinerilor locotenenţi de la Cluj. Sigur că în emoţia colectivă generală acţiunea locotenentului Alexandru Gheorghe a impresionat poporul român, care a văzut în gestul lui un act de curaj nobil şi o atitudine de empatie a Armatei cu „revoluţia din ianuarie 2012”.

    Ce mi-a trezit mie nedumerirea a fost însă citirea cu atenţie a CV-ului. Bărbatul are 27 de ani şi este ofiţer activ de 3 ani. În prezent lucrează la UM 71 Câmpia Turzii la o unitate de flotilă aeriană, fapt ce pe mulţi i-a făcut să creadă că este pilot militar sau lucrează în aparatul tehnic. Deci a fost perceput ca un tânăr ofiţer care se luptă dinlăuntru cu sistemul corupt al armatei. Primul semn de întrebare mi l-a ridicat faptul că avea numai gradul de locotenent şi deţinea deja o funcţie cu trei grade mai mare, aceea de maior, în Armată. Alexandru Gheorghe nu era un oropsit al sistemului militar uitat şi marginalizat la o unitate dintre munţi, ci chiar un protejat pentru că avea o funcţie şi un salariu cu mult mai mare decât colegii săi cu gradul similar de locotenent. A doua nedumerire mi-a produs informaţia din CV: locotenentul Alexandru Gheorghe nu lucra ca şi pilot sau tehnician la avioane, ci, reţineţi bine, la structura de protecţie a documentelor clasificate, pe o funcţie asimilată gradului de maior. Erou, erou locotenentul Gheorghe dar….tânărul ofiţer lucrează, cine a făcut armata ştie, la contrainformaţiile militare. Înainte de 1989 departamentul la care lucrează acum locotenentul Gheorghe este al “securiştilor” din unitatea militară. După 1989, departamentul Documente Secrete sau Clasificate este acoperirea pentru ofiţerii de contrainformaţii din unităţile militare.

    În 1999 când am satisfăcut stagiul militar obligatoriu la Oradea şi Floreşti, în urma protestului meu public în presă împotriva implicării României în sprijinul NATO pentru a bombarda Serbia, în cazul Kosovo, am fost anchetat de “securistul” unităţii mele, adică de ofiţerul de contrainformaţii care lucra la Departamentul Documente Clasificate. Am fost anchetat dur fiind adus din permisie în unitate de către ofiţerii de contrainformaţii de la Documente Clasificate, care au dat buzna ca pe vremea securităţii comuniste în apartamentul părinţilor mei din cartierul Mănăştur. În biroul de la Departamentul Documente Clasificate am fost anchetat şi am replicat fără teamă în faţa “securiştilor” unităţii că România face o greşeală istorică să fie bombardată Serbia de pe teritoriul ţării noastre.

    Azi, sunt nedumerit că locotenentul Alexandru Gheorghe, care lucrează la Departamentul Documente Clasificate, deci “securistul” unităţii militare din Câmpia Turzii ia poziţie publică împotriva regimului Băsescu, alături de popor, la o manifestaţie publică şi civică în Piaţa Universităţii. Lucru ce mă face să cred că protestul locotenentului Gheorghe e o regie realizată de serviciile secrete ale MAPN de îmbunătăţire a imaginii Armatei Române, care la revoluţia din 1989 s-a acoperit de opropiu public şi ruşine că a tras în popor. Astăzi datorită manifestaţiilor, prin tânărul şi frumuşelul locotenent Gheorghe, Armata Română a făcut o bună acţiune de PR, în care poporul român poate spune mândru: Armata e cu noi! De Ionu Ţene – NapocaNews

    • Tati, ziaristul asta face o confuzie de zile mari…Documentele Clasificate nu au nici o legatura, dar absolut nici una, cu baietii cu ochii albastri…ori face confuzie, ori baga zizanie, ori e dus cu pluta…nush ce sa cred..oricum , cert e ca bate campii 🙂 🙂 🙂 🙂

    • Salutare,
      Fie tu fie acel individ de la articol faceti o confuzie clara. Una sunt structurile de contrainformatii militare din unitatile militare si alta este structura de documente clasificate. Dar confuzia este normala cand nu te intereseaza ce scrii sau ce citezi si nu verifici informatia.

    • Și era să trec cu vederea altă aberație monumentală…din cite știu eu, funcțiile la Documente Clasificate , nu sunt încadrate cu ofițeri, cu cu subofițeri…Ori minte CV-ul tînărului ofițer, ori ziaristul își ține creierul pe post de conservă (varianta cea mai plauzibilă, părerea mea…hic).

      • Cred ca e vorba de DS-istul unitatii (Documente Secrete), adica arhiva Unitatii Militare respective, in general stiu ca era vorba de un ofiter care avea in subordine cel putin un salariat civil, mai bine zis o secretara/o dactilografa. Nu stiam ca s-a trecut de la denumirea de DS la DC…

        • Prin DS trec toate documentele posibile si imposibile, de la ordine simple de zi la ce s-a achizitionat pt. cutare perioada la cantina, samd…Secretara redacteaza documentele, face copii, ofiterul le semneaza, inventariaza, etc. E o slujba destul de stresanta (maica-mea statea si cate 12 ore pe zi ca sa isi termine treaba, basca stresul ca veneau de la ofiteri la subofiteri mereu acolo sa ceara..”da-mi cutare document…”, multi dintre ei peste program doreau respectivele hartoage). Nu mai spun de faptul ca trebuia sa-ti tii gura inchisa despre ce fel de informatii existau in documentele respective, imaginati-va dupa aproape 30 ani, iesita la pensie cu vreo 1000 lei. Avantajul il avea ofiterul, mereu era „solicitat”, iar pentru a „baga” pe altii in fata, adica sa li se predea copii etc. unii faceau diferite favoruri. Acum vreo 5-6 ani stiu ca au iesit la pensie fortata multi foiteri „batrani” de la DS, fiindu-le luat locul cu altii tineri care zbarnaiau cat de cat in PC-uri, locotenentul asta cu siguranta face parte din aceasta generatie…

  20. Eu am lansat discutia pe directia asta, pentru ca mi s-a parut interesant.

    Cat despre autor, chiar daca poate a gresit cu documentarea in acest caz, in general scrie binisor. Cautati si voi dupa Ionut Tene…

  21. http://www.hotnews.ro/stiri-international-11337367-protestele-din-romania-evitate-presa-rusa.htm

    „In ajunul noului miting anti-Putin „Pentru alegeri cinstite” programat pentru 4 februarie la Moscova si care se anunta cel mai mare dintre toate actiunile de protest organizate in capitala rusa dupa scrutinul legislativ din decembrie anul trecut, presa rusa trece sub tacere evenimentele din Romania. Cu exceptia unui articol aparut saptamana trecuta in cotidianul Nezavisimaia gazeta, demonstratiile maraton din Bucuresti si alte orase ale tarii noastre nu au facut obiectul altor materiale de presa.

    Ceea ce, desigur, nu inseamna ca ele sunt ignorate sau nu prezinta interes. Este insa de presupus ca, avand in vedere situatia din Rusia insasi, mass-media evita sa scrie pe larg despre actiunile de protest de la noi.

    Apar informatii pe alte teme, cum ar fi revenirea lui Mircea Lucescu la clubul Sahtior Donetk dupa externare, sau despre lucrurile familiei Ceausescu scoase la licitatie, ori despre iarna care a pus stapanire pe Romania.”

    Era un proverb despre modul în care ţii un cartof fierbinte în mână… 🙂

    Dacă presa lui nea Volodea şi conu’ Dmitri ar condamna protestele, atunci opoziţia lor, slabă cum e, ar sări cu gura că nu le cad bine la stomac demonstraţiile de orice fel, deci i-ar stimula pe cei >100 000 care au ieşit în stradă la ei să mai iasă şi în viitorul apropiat.

    Dacă aceeaşi presă ar fi favorabilă protestelor de la noi, ar da un şut în sus popularităţii portocaliilor – ar avea motive să latre oriunde ar vrea că opozanţii lor sunt uneltele lui Putin. Şi se vede treaba că ei ştiu asta.

    Deci tăcerea lor şi preocuparea pentru Lucescu sau zăpezi e mai relevantă decât exprimarea prin cuvinte.

    ~Nautilus

    • hmm, hotnews vorbeste prostii.

      ditamai complotul ca sa nu scrie aia de noi, ca le vin idei la rusi, etc. hai sa fim seriosi. nu prea mai da nici presa occidentala nimic, ca n-o sa dea in fiecare zi cate ceva de la Bucuresti – suntem o tara destul de putin importanta si pana la urma nici nu se intampla cine stie ce, sunt cateva sute de oameni, nu prea se mai bat – fata de Siria unde se omoara aia toata ziua.

      iar eu am vazut pe Russia Today ceva despre protestele de la Bucuresti acum vreo saptamana – spuneau ca sunt contra austeritatii si aveau chiar si un reporter blond in Piata Universitatii, a transmis corespondenta de acolo. concluzia e ca un protest pasnic, cu cateva sute de oameni, nu e interesant decat pentru presa locala.

  22. „ofiter al armatei romane ???????? asa spuneti???? 🙂 🙂 🙂 ma indoiesc ca e adevarata activitate de zi cu zi a domniei voastre. armata este o institutie cu reguli si obligatii foarte clar trasate.orice abatere de la regulament se santioneaza drastic.armata impune respect prin calitatea oamenilor care activeaza in cadrul acestei institutii (caracter, profesionalism).nemultumirile, frustrarile din cadrul armatei se solutioneaza in cadrul institutiei. viata militara este una dura plina de sacrificii. armata nu este o solutie pentru propasirea financiara a individului chiar daca armata a fost intotdeauna o institutie privilegiata.pentru asta exista multe alte activitati.armata este un exemplu pentru populatie in ceea ce priveste respectarea legilor, onoare ,profesionalism, dragoste fata de neam. nerespectarea regulamentelor militare face din armata o adunatura de …………….. ce vreti voi.lipsa de profesionalism duce la lipsa de incredere in institutia armatei. astfel de iesiri necontrolate duc la pierderea respectului fata de intreaga armata.
    in aceasta tara de nebuni nu mai respecta nimeni legile???????? nici macar armata?pai ce e aici?anarhie?tara bananiera?
    nu sunteti d-le, ofiter al armatei romane.nu amenintati aici pe blog cu revolte deoarece nu sunteti in masura sa vorbiti de asa ceva.ceea ce ati reusi dvs sa produceti ar fi o simpla furtuna intr-un pahar cu apa.
    armata are legi care trebuie respectate.asa a fost din totdeauna…si asa va ramane.altfel nu ar mai fi armata.doar o ceata de bezmetici”

    Ăsta e citat din vreo operă „Slavă Armatei Române”? singurul răspuns care îmi vine acum în minte e citatul ăsta: „unde se termină logica începe armata”. Nu vreau să polemizez pe tema armatei române și a menajeriei de acolo dar îți recomand să citești cartea „Toasturi cazone” de Gheorghe Brăescu (ofițer, nu băgător în seamă). Multe din cele descrise în acea carte s-au păstrat pînă în zilele noastre în armată.

  23. in primul rind orice militar este romin.din momentul in care statul guvernul si ministerul ia oprit din bani si i si executa aceasi misiune cu acelasi program adica nemicsorat in functie de oprirea salariala inseamna ca are dreptul la proteste si mapn inclusiv statul nu si au respectat contractul fata de militar.guvernantii i si bat joc de militari.

  24. Participarea unui militar in uniforma sau nu la manifestari publice nu este ilegala. Am vazut cu totii militari la manifestari culturale, sportive sau servicii religioase; singura problema ar fi partizanatul politic, ori un protest spontan anti-Basescu nu este unul politic, conform legii si Presedentia este apolitica adica deasupra disputelor politice dintre partide.

    La fel dizolvarea Parlamentului si invocarea stării de urgenţă sunt posibilitati prevazute in Constitutie pentru situatii extraordinare, si fiecare cetatean isi poate exprima o optiune pro sau contra. Dpdv al unui militar nu se incalca principiul echidistantei politice pt. ca dizolvarea parlamentului vizeaza toate partidele in acelasi timp fara a favoriza pe nimeni.

    Preluarea administrării statului de către Armată nu este prevazuta in nici un text de lege, dar se practica pe baza de cutuma in situatii extraordinare (vezi recent in Egipt). Faptul ca cineva, mai ales un ofiter inferior pretinde 50% sau 90% din puterea de decizie intr-un ipotetic Consiliu Militar nu inseamna ca automat o va si primi, de obicei in astfel de consilii participa numai generali… oricum decizia se imparte intre militari si macar la nivel teoretic oricare militar din armata poate cere sa fie ascultat. Nici o lege nu a fost incalcata.

    In ce priveste instaurarea sau mai bine zis restaurarea monarhiei constituţionale, este opinia unui cetatean privind forma de guvernamant, opinie care nu are nici un continut politic. Desi forma republicană de guvernământ nu poate forma obiectul revizuirii Constitutiei, opiniile diferite nu sunt nicaieri sanctionate. Daca militarul cerea armatei sa predea guvernarea Partidului X probabil ca era o problema dar in monarhia constitutionala regele se situeaza deasupra disputelor de partid si nu are atributii de politica interna.

  25. a propos de ofiterul ala care nu prea stia ce vrea dar era pro popor – vad azi, cu intarziere, o stire din SUA, unde 1500 de soldati, inclusiv 400 activi, au participat, cam in acelasi timp cu romanasul (22 ianuarie), la un mars pentru candidatul republican Ron Paul.

    se pare ca mai avem mult de invatat la capitolul democratie – la noi s-a facut mare caz ca a participat un militar la o demonstratie. la ei e o chestie oarecare, e normal sa participe ca nu li s-au restrans drepturile cetatenesti doar pentru faptul ca sunt aparatorii tarii lor.

    http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/political-pro-con/2012/feb/22/ron-paul-choice-troops/

    More than 1,500 supporters showed up at the march on the White House in support of Congressman Paul.

    Among them were over 400 active duty or retired military members participating in the rally. None of them were timid about their support of the only military veteran in the race for the Presidency.

    “We support him because he supports us!” exclaimed Corporal Jesse Thorton in his speech supporting Ron Paul. Echoing the theme of the march, Thorton also said, “Ron Paul is the choice of the troops.”

    Paul’s supporters gathered at the Washington Monument and then marched to the White House with the troops in the lead. Those who provided proof of military service then fell into a formation facing away from the White House. The formation of over 400 troops stood at salute one second for every military victim of suicide while Obama has been President. This lasted for over eight minutes.

    • Cati dintre acei 400 activi au incalcat regulamentele militare?

      Exista doua tipuri de democratii:
      -civila (care isi permite luxul de a lua sa zicem, un film de 25 cadre pe secunda si sa studieze fiecare cadru in parte cat timp vrea);
      -militara (datorita regulamentelor), mai expeditiva, care nu-si permite acel „lux” al timpului si e obligata sa vada cele 25 de cadre in doar 1 secunda.

      Cui nu-i convine democratia militara romaneasca n-are decat sa iasa din activitate si s-o imbratiseze pe cea civila, ceea ce acum respectivul fost Locotenent poate sa faca pt. ca de ieri e oficial si definitiv in rezerva: http://www.realitatea.net/militarul-protestatar-gasit-vinovat-cu-propunerea-de-trecere-in-rezerva_916455.html

      Sa fie sanatos! Vaya con Dios!

      • pai aia zic si eu, regulamentele sunt defecte – trebuie sa lase militarii sa participe la demonstratii, inclusiv politice. OK, fara armamentul din dotare.

        la noi s-a introdus restrictia de teama politizarii (cea care a fost pe vremea comunistilor) – dar nu cred ca ajuta cu ceva, in afara ca soldatilor li se limiteaza drepturile si devin apatici. inainte de razboi si chiar dupa erau militari care faceau si politica, unii au ajuns si sefi de guvern.

        • bre, daca imi permiti mici corecturi 🙂
          1.nu erau 1.500 de soldati ci 1.500 de manifestanti din care peste 400 militari activi sau in rezerva
          2.comandantii lor cunosteau intentiile acestora si le-au dat ordin direct sa stea cuminciori.americanii au regulamente militare iar incalcarea ordinului se pedepseste si pe la ei.si nici in US Army nu vezi cadrele militare active sa faca politica dar si aia si-au asumat consecintele oricare ar fi ele. conform regulamentelor interne ale US Army
          3.nu erau in uniforme militare

          deci nu e vorba de legi strambe,dictatura la noi si democratie la ei.

        • ai dreptate – doar 400 sunt manifestantii activi si pensionati.

          dar iti mai dau un exemplu recent – Romney si ceilalti candidati au vorbit la scolile militare din South Carolina cand erau in campanie, ca sa ia voturile familiilor militare numeroase din acest stat.

          altceva voiam insa sa spun – politica nu e ceva murdar decat in capul nostru (pentru ca probabil chiar asa e la noi).

          in lumea civilizata, ea inseamna implicare in viata cetatii si e un drept, poate chiar si o datorie in unele tari.

          militarii ar trebui sa aiba si ei o voce ca toti ceilalti cetateni.

          americanii astia au iesit in strada sa sprijine un candidat. probabil ca nu au fugit din unitati ci si-au luat permisie… deci nu au incalcat regulamentele.

          dar nici regulamentele nu le interzic sa ia parte in adunari publice, fie ele si politice.

          ideea e ca regulamentele trebuie sa fie mai flexibile si sa nu se mai induca ideea ca a participa in politica e ceva gen infractiune daca esti militar.

        • militarii voteaza deoarece votul e un drept inscris in Constitutie.Romney si ceilalti prin prezenta lor in unitatile militare nu determina militarii sa incalce regulamentele militare.li se asigura dreptul la o cat mai buna informare.militarii au dreptul la o cat mai buna informare asupra candidatilor pt a vota in cunostinta de cauza .voteaza dar nu candideaza.pot pleaca din armata si sa urmeze o cariera politica…doar asa se poate si e corect
          repet: militarii aia au incalcat un ordin direct in momentul cand au ales sa participe totusi la manifestatie.nici la ei nu se participa la manifestari politice
          armata e o institutie rigida,dura.nu poate fi mai flexibila …nu ar mai fi armata.armata are nevoie de luptatori, de oameni inteligenti dar nu de filozofi

        • pai cred ca n-au incalcat niciun ordin, erau in permisie, in timpul lor liber, fara armament.

          e neobisnuit, dar nu vad ca i-ar fi dat afara din armata ca au fost la vreo demonstratie. vezi undeva vreun articol ca au fost dati afara din armata SUA cateva sute de militari ca au fost la Ron Paul? cred ca ar fi fost un mare scandal

        • ufff…. 🙁

          de ce spui ca nu au incalcat nici un ordin cand chiar ei spun asta?

          „…I’ve disobeyed direct orders…”

          de asemenea le-a fost interzis nu doar sa participe dar nici sa nu fie prezenti la mars.

          „…if orders are unconstitutional then you have a right to disobey them…”
          -seamana cu locotenentul nostru 🙂 dar nu au pregatirea si dreptul sa analizeze constitutionalitatea unui ordin sau a a unei legi….pt asta exista CCR la noi.nu armata ca institutie are acest rol si nici pe departe militarii.ce ar fi daca la razboi se trezeste unul si refuza sa lupte spunand ca se incalca dreptul la viata si integritate personala?

          nu cunosc ce s-a intamplat cu militarii din doua motive:
          1.nu am stiut de eveniment (si nici nu ma intereseaza)
          2.s-a petrecut pe 22 ian 2012 deci e prea devreme sa aflam ceva nou dar te asigur ca vor lua si ei masurile care se impun conform regulamentelor militare americane

      • ROmaniaTricolor, referitor la democratia militara romaneasca am si eu o intrebare…De ce Armata Romana nu are un Sindicat, cum au majoritatea armatelor moderne?Pina si albanezii au sindicat al militarilor…Stiai ca in 2006 a fost organizat la Bucuresti un Congres al Sindicatelor Militare din Europa? De la noi a participat un reprezentant al M.Ap. , fara sa se faca mare tam-tam pe aceasta tema…Inca o intrebare si gata…Cui ii este frica de un sindicat al militarilor activi, de se fereste toata lumea ca de ciuma cind se vorbeste de chestia asta? 😀

  26. intr-adevar, sunt categorii de oameni si in SUA care n-au voie sa se bage in politica:

    Federal employees in the following agencies,
    divisions or positions are prohibited from engaging in
    partisan political campaigns or partisan political
    management:
    • Federal Elections Commission
    • Federal Bureau of Investigations
    • Secret Service
    • Central Intelligence Agency
    • National Security Counsel
    • National Security Agency
    • Defense Intelligence Agency
    • National Geospatial Intelligence Agency
    • Merit Systems Protection Board
    • Office of Special Counsel
    • Office of Criminal Investigations of the IRS
    • Office of Investigative Programs of the
    U. S. Customs Service
    • Office of Law Enforcement of the Bureau of
    Alcohol, Tobacco, and Firearms
    • Criminal Division of the Department of Justice
    • Career members of the senior executive service
    • Administrative Law Judges

  27. si iata regulamentul armatei americane privind implicarea cetateaneasca si limitele ei – ai dreptate ca au restrictii, mai ales la uniforma – in principiu, au voie sa se implice in politica dar n-au voie sa lase impresia ca implicarea lor nu e una personala ci e din partea armatei. deci poti sa ai un punct de vedere ca membru al armatei, dar sa nu lasi impresia ca e unul oficial.

    http://www.dod.gov/dodgc/defense_ethics/ethics_regulation/1344-10.html

    4. POLICY

    It is DoD policy to encourage members of the Armed Forces (hereafter referred to as “members”) (including members on active duty, members of the Reserve Components not on active duty, members of the National Guard even when in a non-Federal status, and retired members) to carry out the obligations of citizenship. In keeping with the traditional concept that members on active duty should not engage in partisan political activity, and that members not on active duty should avoid inferences that their political activities imply or appear to imply official sponsorship, approval, or endorsement, the following policy shall apply:

    4.1. General

    4.1.1. A member of the Armed Forces on active duty may:

    4.1.1.1. Register, vote, and express a personal opinion on political candidates and issues, but not as a representative of the Armed Forces.

    4.1.1.2. Promote and encourage others to exercise their voting franchise, if such promotion does not constitute use of their official authority or influence to interfere with the outcome of any election.

    4.1.1.3. Join a partisan or nonpartisan political club and attend its meetings when not in uniform, subject to the restrictions of subparagraph 4.1.2.4. (See DoD Instruction 1334.1 (Reference (c).)

    4.1.1.4. Serve as an election official, if such service is not as a representative of a partisan political party, does not interfere with the performance of military duties, is performed when not in uniform, and the Secretary concerned has given prior approval. The Secretary concerned may NOT delegate the authority to grant or deny such permission.

    4.1.1.5. Sign a petition for a specific legislative action or a petition to place a candidate’s name on an official election ballot, if the signing does not obligate the member to engage in partisan political activity and is done as a private citizen and not as a representative of the Armed Forces.

    4.1.1.6. Write a letter to the editor of a newspaper expressing the member’s personal views on public issues or political candidates, if such action is not part of an organized letter-writing campaign or a solicitation of votes for or against a political party or partisan political cause or candidate. If the letter identifies the member as on active duty (or if the member is otherwise reasonably identifiable as a member of the Armed Forces), the letter should clearly state that the views expressed are those of the individual only and not those of the Department of Defense (or Department of Homeland Security for members of the Coast Guard).

    4.1.1.7. Make monetary contributions to a political organization, party, or committee favoring a particular candidate or slate of candidates, subject to the limitations under section 441a of title 2, United States Code (U.S.C.) (Reference (d)); section 607 of title 18, U.S.C. (Reference (e)); and other applicable law.

    4.1.1.8. Display a political bumper sticker on the member’s private vehicle.

    4.1.1.9. Attend partisan and nonpartisan political fundraising activities, meetings, rallies, debates, conventions, or activities as a spectator when not in uniform and when no inference or appearance of official sponsorship, approval, or endorsement can reasonably be drawn.

    4.1.1.10. Participate fully in the Federal Voting Assistance Program.

    4.1.2. A member of the Armed Forces on active duty shall not:

    4.1.2.1. Participate in partisan political fundraising activities (except as permitted in subparagraph 4.1.1.7.), rallies, conventions (including making speeches in the course thereof), management of campaigns, or debates, either on one’s own behalf or on that of another, without respect to uniform or inference or appearance of official sponsorship, approval, or endorsement. Participation includes more than mere attendance as a spectator. (See subparagraph 4.1.1.9.)

    4.1.2.2. Use official authority or influence to interfere with an election, affect the course or outcome of an election, solicit votes for a particular candidate or issue, or require or solicit political contributions from others.

    4.1.2.3. Allow or cause to be published partisan political articles, letters, or endorsements signed or written by the member that solicits votes for or against a partisan political party, candidate, or cause. This is distinguished from a letter to the editor as permitted under the conditions noted in subparagraph 4.1.1.6.

    4.1.2.4. Serve in any official capacity with or be listed as a sponsor of a partisan political club.

    4.1.2.5. Speak before a partisan political gathering, including any gathering that promotes a partisan political party, candidate, or cause.

    4.1.2.6. Participate in any radio, television, or other program or group discussion as an advocate for or against a partisan political party, candidate, or cause.

    4.1.2.7. Conduct a political opinion survey under the auspices of a partisan political club or group or distribute partisan political literature.

    4.1.2.8. Perform clerical or other duties for a partisan political committee or candidate during a campaign, on an election day, or after an election day during the process of closing out a campaign.

    4.1.2.9. Solicit or otherwise engage in fundraising activities in Federal offices or facilities, including military reservations, for any political cause or candidate.

    4.1.2.10. March or ride in a partisan political parade.

    4.1.2.11. Display a large political sign, banner, or poster (as distinguished from a bumper sticker) on a private vehicle.

    4.1.2.12. Display a partisan political sign, poster, banner, or similar device visible to the public at one’s residence on a military installation, even if that residence is part of a privatized housing development.

    4.1.2.13. Participate in any organized effort to provide voters with transportation to the polls if the effort is organized by or associated with a partisan political party, cause, or candidate.

    4.1.2.14. Sell tickets for or otherwise actively promote partisan political dinners and similar fundraising events.

    4.1.2.15. Attend partisan political events as an official representative of the Armed Forces, except as a member of a joint Armed Forces color guard at the opening ceremonies of the national conventions of the Republican, Democratic, or other political parties recognized by the Federal Elections Committee or as otherwise authorized by the Secretary concerned.

    4.1.2.16. Make a campaign contribution to, or receive or solicit (on one’s own behalf) a campaign contribution from, any other member of the Armed Forces on active duty. Any contributions not prohibited by this subparagraph remain subject to the gift provisions of sections 2635.301-2635.304 of title 5, Code of Federal Regulations (Reference (f)). See subparagraph 4.1.2.1. for general prohibitions on partisan fundraising activity.

    4.1.3. Commissioned officers shall not use contemptuous words as prohibited by section 888 of Reference (b) or participate in activities proscribed by DoD Directives 5200.2 and 1325.6 (References (g) and (h), respectively).

    4.1.4. Subject to any other restrictions in law, a member of the Armed Forces not on active duty may take the actions or participate in the activities permitted in subparagraph 4.1.1., and may take the actions and participate in the activities prohibited in subparagraph 4.1.2, provided the member is not in uniform and does not otherwise act in a manner that could reasonably give rise to the inference or appearance of official sponsorship, approval, or endorsement.

    4.1.5. Activities not expressly prohibited may be contrary to the spirit and intent of this Directive. Any activity that may be reasonably viewed as directly or indirectly associating the Department of Defense or the Department of Homeland Security (in the case of the Coast Guard) or any component of these Departments with a partisan political activity or is otherwise contrary to the spirit and intention of this Directive shall be avoided.

  28. concluzia e ca daca era in armata americana, naivul respectiv probabil nu patea absolut nimic – nu era o adunare partizana (a unui partid politic) a explicat ca e off duty si nu e trimis acolo oficial. a spus ca vorbeste in numele lui si al unui grup de ofiteri care au copii si nu vor sa iasa in fata.

    mai problematic din ce a spus el ar fi ca „armata e cu poporul” – adica s-a erijat in purtatorul de cuvant al armatei. dar armata nu o sa dea dezmintire la treaba asta, ce sa zica, ca nu sunt cu poporul?

    cel mult pot sa zica ca tipul nu a fost autorizat sa vorbeasca in numele intregii armate si desi unele din chestiile pe care le-a zis sunt corecte, gen solidaritatea armatei cu poporul, armata se delimiteaza de actiunile lui si atrage atentia ca acestea sunt opinii pur personale ale ofiterului, exprimate in calitatea sa de cetatean si nu de reprezentant al intregii armate.

    aceasta ar fi fost reactia publica corecta, impartiala si rece de care era nevoie. nu una inflamata care sa faca din tantar armasar. era un soldat pe acolo, si-a zis si el pasurile, l-a luat valul, foarte bine.

    trebuie clarificat doar aspectul ca vorbea in nume personal, nu sa pedepsesti pe fiecare militar care are vreo opinie in public.

    • Bre, esti incapatanat rau de tot 🙂
      deci…la fel ca si in armata americana locotenentul nostru nu avea voie sa :

      1.se afiseze in uniforma militara la un miting politic sau care ar induce ideea de caracter politic

      2.faca declaratii politice in numele armatei sau sa lase impresia ca ar fi punctul de vedere oficial al armatei.instaurarea monarhiei?preluarea puterii de catre armata?

      3.implice institutia armatei in nici un fel in actiunile personale

      4.paraseasca garnizoana fara instiintarea si permisiunea comandantului. trebuie sa spui unde te duci, ce faci cat stai, cum poti fi gasit,contactat. cand pleci in concediu spui: ma duc la mare in statiunea,hotelul stau 3-7-14 zile etc

  29. a propos si de generalii-candidati pe care ii vedeam pe afise – la americani NU (NOT) ar fi avut voie in uniforma pe afise, bannere si alte materiale produse de campanie – au insa voie sa li se mentioneze gradul, clar insotit de specificarea ca e pensionar – insa nu se poate folosi in campanie uniforma – deci Oprea, Pandele, Iordanescu si Ontanu ar fi incalcat legea americana dupa cum au facut campania trecuta:

    4.3.1. Members not on active duty who are nominees or candidates for the offices described in subparagraph 4.2.1. may, in their campaign literature (including Web sites, videos, television, and conventional print advertisements):

    4.3.1.1. Use or mention, or permit the use or mention of, their military rank or grade and military service affiliation; BUT they must clearly indicate their retired or reserve status.

    4.3.1.2. Include or permit the inclusion of their current or former specific military duty, title, or position, or photographs in military uniform, when displayed with other non-military biographical details. Any such military information must be accompanied by a prominent and clearly displayed disclaimer that neither the military information nor photographs imply endorsement by the Department of Defense or their particular Military Department (or the Department of Homeland Security for members of the Coast Guard); e.g., “John Doe is a member of the Army National Guard. Use of his military rank, job titles, and photographs in uniform does not imply endorsement by the Department of the Army or the Department of Defense.”

    4.3.2. Members included in subparagraph 4.3.1. may NOT, in campaign literature (including Web sites, videos, television, and conventional print advertisements):

    4.3.2.1. Use or allow the use of photographs, drawings, and other similar media formats of themselves in uniform as the primary graphic representation in any campaign media, such as a billboard, brochure, flyer, Web site, or television commercial. For the purposes of this policy, “photographs” include video images, drawings, and all other similar formats of representational media.

    4.3.2.2. Depict or allow the depiction of themselves in uniform in a manner that does not accurately reflect their actual performance of duty. For the purpose of this policy, “photographs” include video images, drawings, and all other similar formats of representational media.

    4.3.3. Any member on active duty who is permitted to be, or otherwise not prohibited from being, a nominee or candidate for office as described in subparagraph 4.2.1. may NOT participate in any campaign activities. This includes open and active campaigning and all behind-the-scene activities. For example, such members described in this paragraph who are candidates or nominees may not:

    • 4.3.1 Membrii care nu sunt in serviciu activ (…..) POT :

      4.3.1.2 Sa includa sau sa permita includerea (….) fotografiilor in care apar in uniforma militara cand insotesc date biografice non-militare….. etc,etc trebuie sa specifice ca nu implica institutiile armatei

      4.3.2 situatii cand nu au voie sa foloseasca sau sa permita folosirea pozelor reprezentandu-i in uniforma militara

      • la situatiile in care nu au voie sa apara in uniforma rezervistii se specifica clar cele de campanie electorala, in care apar pe postere, bannere etc in uniforma. In concluzie, generalii respectivi ar fi in ilegalitate in SUA – nu cunosc legea romana dar poate n-ar fi rau sa o adoptam pe cea americana:

        4.3.2. Members included in subparagraph 4.3.1. may NOT, in campaign literature (including Web sites, videos, television, and conventional print advertisements):

        4.3.2.1. Use or allow the use of photographs, drawings, and other similar media formats of themselves in uniform as the primary graphic representation in any campaign media, such as a billboard, brochure, flyer, Web site, or television commercial. For the purposes of this policy, “photographs” include video images, drawings, and all other similar formats of representational media.

        4.3.2.2. Depict or allow the depiction of themselves in uniform in a manner that does not accurately reflect their actual performance of duty. For the purpose of this policy, “photographs” include video images, drawings, and all other similar formats of representational media.

  30. ca sa rezum, aia 400 de militari activi si in rezerva, daca s-au prezentat in uniforma la mitingul lui Ron Paul, au incalcat politica de etica a DoD, pentru ca participau intr-o adunare partizana (a unui partid politic).

    ala al nostru, probabil ca nu ar fi incalcat etica si ar fi scapat, mai ales daca ar fi tacut si n-ar fi facut anumite declaratii in numele armatei, chit ca sunau destul de bine, gen armata e alaturi de popor, ar fi fost in limitele drepturilor lui constitutionale.

    generalii pensionari n-ar trebui sa se afiseze in uniforme pe afise – mai ales ca sunt si generali si nu se clarifica clar ca sunt in rezerva se lasa impresia unei implicari a armatei.

  31. Locotenetul poate a gresit poate nu,omul asta in prima seara a declarat ca isi asuma toate consecintele legale ulterioare gestului sau,ca omul vroia ca armata sa organizeze alegeri,eventual sa guverneze ma rog sunt chestiuni secundare,opiniile omului democratie etc.

    Dar putzulica ala de MRU in momentul in care a fost nominalizat premier de chiorila a incalcat muuuuuuult mai grav toate regulamentele militare,civile,morale,planetare si spatiale continuand sa fie sef SIE concomitent cu a fi premier desemnat,facand politica mai mult decat evident desii legea stipuleaza negru pe alb ca nu avea voie!!!Pentru asta de ce nu s-au aplicat regulamentele militare!?

    Adica pentru un simplu locotenent legea se aplica fara discutii dar seful unui sef secret se poate sterge cu legea la … oricum nu pateste nimic,deci nu care cumva asta este un dublu standard?

    • bre, MRU era om politic ,sef de serviciu numit politic . nu era militar si sef de stat major.cum sa aplici regulamente militare in cazul sau? 🙂 ca la regulamentul militar ai facut referire
      eu inteleg ca e zarva mare in PNL cu MRU prim-ministru si avand sanse mari sa devina viitorul presedinte.dar,na…aveti oameni inteligenti , cu viziune….de aia l-ati dat afara 🙂 🙂 acuma….va dati cu capul de pereti 🙂 🙂

    • Vezi ca a pus ochii pe Voiculescu… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *