OH – 58D Kiowa Warrior

image003

OH – 58D Kiowa Warrior

Croatii au cumparat 16 astfel de elicoptere, din stocurile armatei americane, contra sumei de 40 milioane de dolari, suma incluzand si trei simulatoare, dar o parte din bani vor fi acoperiti de Statele Unite, printr-un program de ajutor militar.

Discutiile au inceput in 2014, in martie anul acesta se va semna contracul, iar in a adoua parte a acestui an vor incepe livrarile.

Pana aici bravo croatilor, care intre timp s-au dotat si cu obuziere germane PzH 2000, vor sa cumpere si sisteme AA NASAMS norvegiene, in fine oameni seriosi croati astia. Trecand acum peste seriozitatea lor si uitandu-ne in ograda noastra nu putem sa nu constatam ca OH 58 Kiowa ar fi o foarte buna achizitie si pentru noi.

Dracovenia asta de elicopter – mie imi place foarte, foarte mult – este la origine un elicopter usor de cercetare, elicopter care ulterior a fost inarmat si cu sisteme AT. Cu o cariera foarte onorabila in spate (din 1969) acesta aeronava fasneata este ideala in zonele cu teren impadurit, muntos, etc, datorita costurilor mici de operare si manevrabilitati foarte bune. Ar putea fi util si deasupra unui teatru de operatii unde inamicul detine superioritatea aeriana.

OH 58D Kiowa este un aparat care are (ar putea avea) un loc foarte bine creionat si in Armata Romana, putand fi folosit pentru cercetare si atac usor mult mai bine decat Puma. Un OH 58 poate transporta patru rachete AT iar in dinamica campului de lupta modern ar avea mai multe sanse de supravietuire, pentru ca pur si simplu se misca foarte repede, este usor de camuflat, iar in mainile unui echipaj experimentat ar putea face ravagii in randurile unei coloane blindate.

Nu sunt adeptul SH-urilor, dar in acest caz particular – si tinand seama de dezastrul pe zona anti-tanc din armata noastra – poate ca idea croatilor ar trebui sa ne atraga si nou atentia, mai ales ca nu costa deloc foarte mult si am obtine un “trei in unul”: cercetare rapida, lupta AT si eventual transport pentru grupe de cercetare in spatele frontului inamic.

In zona noastra sarbii folosesc acest concept cu elicopterele lor Gazelle.

1280px-SA341_Gazelle_GAMA_12803_V_I_PVO_VS,_september_02,_2012

SA341 sarbesc

OH 58D nu este singurul elicopter din clasa lui, ar mai fi si MD-530F Cayuse Warrior, varianta inarmata a OH 6 Cayuse, si el tot elicopter de cercetare la origine, inarmat ulterior. Despre Cayuse sau “oul ucigas” am mai vorbit, imi place mult de tot, insa nu atat elicopterul/elicopterele usoare ma atrag ci ceea ce am putea noi sa facem cu ele.

Romania, oricat de bine administrata ar fi – si nu prea este cazul deocamdata – nu si-ar permite o flota serioasa de elicoptere de atac grele: Apache, Tiger, etc, dar am putea sa folosim (atat tactic cat si financiar) o flota de elicoptere usoare, utile atat pentru cercetare avansata cat si pentru atac. Cu patru rachete AT, sau cu doua lansatoare PRND,  doua mitraliere rotative, etc, aceste aeronave mici si greu observabile, pilotate de echipaje experimentate ar putea face diferenta.

md530f_warrior_2

MD-530F Cayuse Warrior („killer egg”)

Plus ca datorita costurilor mai reduse de achizitie si operare am putea avea mai multe.

Si mai este un plus (sau minus in ceea ce priveste situatia noastra actuala), elicopterele IAR-316B Alouette III au iesit aproape cu totul din uz, nefiind inlocuite cu nimic deocamdata.

Acum, nu am fost si nici nu voi fi adeptul achizitiilor la mana a doua, mai ales din motive economice, nu sunt rentabile pe termen mediu si lung, doar ca eu vad ca un viitor program de dotare, cu un nou elicopter AT, bazat pe un elicopter usor de atac. Airbus poate si ea sa puna la bataie elicoptere – EC 125/135 – care sa fie folosite pentru cercetare si lupta anti-tanc. Un elicopter mediu este scump, dar nu numai banii sunt aici problema ci si faptul ca Romania cred ca s-ar descurca mai bine cu un aparat usor, foarte manevrabil, usor de camuflat si de zburat la foarte joasa altitudine, un elicopter fasnet care sa faca diferenta tinand cont de terenul nostru.

GeorgeGMT

100 de comentarii:

  1. dragutz elicopterul, insa nu ne-ar trebui o varianta blindata cat de cat, macar la nivelul armelor usoare? ( nu ca Puma ar fi…, da’ ma gandesc asa ca varianta mai buna pe viitor…)

  2. Cu doar 40 milioane in dolari? :)) La noi in Romania s au dat spagi mai mari de atat… :)) Bravo lor!

  3. E inutil in lupta daca nu ai suprematie aeriana.Un elicopter de atac usor eficient si ieftin ar fi doar AH-1

    • Eu cred ca dimpotriva acest tip de elicopter poate fi folosit si daca nu detii suprematia aeriana.
      Poate zbura foarte jos, se poate camufla folosind formele de relief, este rapid. Doar cu un AWACS il poti dubi si nici atunci nu-i chiar atat de usor de doborat, plus ca poti avea mai multe.
      In alta ordine de idei problema suprematiei aeriene se aplica pt toate tipurile de elicoptere.

      • sper ca nu ai uitat in categoria asta de elicoptere de AS-355 Ecureuil 2/TwinStar asta daca tot vor sa vina cei de la Airbus aici cu Supe Puma Mk1/-332. el ar putea fi urmashul in Armata romana lui AS/IAR-316 B Allouette III. acum ca ar fi bine sa mai aiba in dotare FARo shi EC-635, EC-155 normal AS-532 Super Puma shi EC-725 Caracal, plus ca ne-ar trebui shi noua CH-47 Chinok shi CH-53 Staillon cate 12 bucatzi din fiecare pt air lifting greu ( s-ar putea reface shi un SA-321 Super Frelon redesenat shi modernizat) shi poate in viitorul nu f indepartat totushi sa aiba FARo 48 de elicoptere militare dedicate pt atac, modelele existente acum pe piatza mondiala de provenientza west se cumsc !!! dar astea sunt sf-uri atat timp cat Romania este condusa de hotzi shi incompetentzi fie ca sunt politicieni sau tehnocratzi….!!!!

  4. Sigur ar prinde bine sa avem macar ceva asemanator, zburind deasupra plaiurilor mioritice.Problema noastra este cine dracu are tupeu, minte si co__e, sa ajunga la inalta poarta alba si sa zica clar.Nea Partenere strategic, suntem rupti in cur.Te rugam frumos sa ne dai si nou 50 buc de aia si 100 de aialalta.Platim cind putem, ajuta-ne!!!!.

  5. Hai sa fim seriosi…!!! Pai potentialul inamic al Croatiei este Serbia,tara aproximativ la fel de potenta daca nu chiar ajunsa subt Croatia dpdv militar! Economic si politic Serbia este oricum aproape de zona definita ca fiind „failed state„

    Potentialul inamic al Romaniei va fi intotdeauna Rusia la pachet eventual cu unula sau mai multe dintre statele vecine,bineinteles in coordonare directa cu Rusia..

    Pai si atunci ce Dumnezeu sa faci cu treij de Kiowa cand Panzir ul supravegheaza ceru`? Am vazut doar cum picau ditamai Mi 24 urile prin Krainain in anii trecuti…..

    O tara ca Romania fie se doteaza cu treburi serioase fie isi cumpara flori(sa aiba cu ce arunca in ..eliberatori),vaselina si invata sa faca bine mumu…

    • Pantsirul bate orice elicopter, inclusiv alea „serioase”, doar ca unul usor poate ataca prin surprindere si zbura sub radarele de cercetare. Nu-i imbatabil, dar pare mult mai eficient decat Puma, sau un alt elicopter mai greu.

  6. Relieful muntos deluros al Romaniei e perfect pentru astfel de aparate! ggg zice de suprematie aeriana dar astea-s aparate de gherila,mici , zboara la cativa metri de sol deci invizibile radar, apar prin surprindere, lanseaza si dispar dupa primu deal si slava domnului avem destule , sau se ridica dupa liziera trage in tot ce misca si o sterge banditeste!
    Intodeauna mi-au placut astea mici si-al dreaq mai ales cayuse!
    Cate 2 tinute in poieni, comunicatii bune cu trupa si cercetarea si cand au ceva in raza se ridica ,razmot ,bang,vira si ura! 🙂

    • Bullshit!!!!
      Ce treaba are relieful?! Asta e elicopter nu tanc+plus e foarte lent fata de un elicopter dedicat pentru atac si e vulnerabil la aproape orice de la rachete sol-aer pana la tunurile rapide ale tancurilor de generatia a 3-a sau rpg(in cazul in care zboara la joasa altitudine)

      • Bre,asta-i dedicat luptei impotriva infanteriei si vehiculelor blindate, poate lansa Spike, PRND si ce-o mai fi nevoie. Relieful are foarte multa treaba, pilotii elicopterelor de atac sunt special antrenati sa-l foloseasca.
        Apacheul nu ataca coloanele de blindate de la 1000m ci de la cateva zeci. Trage si fuge.

        • Bre,exista cateva probleme:
          1) Kiowa e elicopter de recunoastere!!!!
          2)Elicopterul dedicat luptei impotriva infanteriei si vehiculelor blindate se numeste elicopter de atac(Apache,AH-1,etc.)
          3)Relieful:
          -Daca e folosit in zone muntoase impadurite sau nu si zboara la joasa altitudine cam ce sanse are sa fie lovit de la sol?!
          De ex:elicopterele URSS in Afghanistan(peste 300 doborate) sau cele ucrainene care zboara destul de jos incat sunt folosite ca tinte de separatisti
          -Daca e nevoie sa fie folosit de exemplu in jurul Bucurestiului(camp deschis) sau in alta zona din sudul sau estul Romaniei ce sanse are sa nu fie detectat si sa nu isi ia una in freza?! Mici,maxim 10%
          4)-Apache nu trage de la cateva zeci de metri decat daca foloseste tunul si daca tinta e un maimutoi
          -Rachetele Hellfire sunt trase de la minim 500 de metri
          -Niciun pilot normal la cap nu se apropie la cateva zeci de metri de tinta deoarece devine foarte vulnerabil

          • Kiowa, ca si MD-500/AH-6i sunt elicoptere de recunoastere si atac usor. Ele fac recunoasterea pentru elicopterele de atac mai grele, tactica fiind de a se ascunde dupa forme de relief si alte obstacole si a spiona cu sistemul de camere aflat desupra rotorului, putand fie lovi selectiv anumite tinte, fie transmite date catre elicopterele de atac dedicate. Cu tehnologiile actuale de camuflaj, fiind si mici, devin greu de detectat de sistemele antiaeriene mai grele.
            E adevarat, odata incadrate de sisteme de tunuri AA cal 30/35mm nu prea au sanse de scapare, insa tocmai sistemul de camere performante ar trebui sa le permita sa stea la cativa km departare. Sunt totusi echipate sa reziste la foc de arme usoare. In plus, un „killer egg”, datorita diametrului redus al rotorului si lungimii reduse, se poate ascunde inclusiv dupa cladiri, ateriza si decola de pe strazi si alte spatii extrem de reduse.
            Si cum e scris si in articol, avem nevoie de un elicopter monomotor care sa inlocuiasca IAR-316B, cel putin in misiunile de antrenament, dar posibil si cu alte destinatii.
            Propusesem intr-un articol anterior KA-126, daca proiectul mai e viabil.

            • In plus, o mizerie din asta mica si silentioasa dotata cu camere puternice e foarte utila pentru patrulari in zona de frontiera, pentru politie/jandarmerie sau in patrularea unor parcuri naturale si identificarea unor activitati ilicite/interzise.

          • Pai tocmai in urma experientei din Vientam si Afganistan s-au dezvoltat variante inarmate a elicopterelor usoare de recunoastere. N-ai decat sa cauti pe net si vei vedea ce prapad poate face o „musca” dasta…
            OH 58 nu este dedicat luptei impotriva vehiculelor blindate, dar a fost adaptat – in urma experintei frontului – dar s-a dovedit foarte util si mai ales ieftin. Americanii le-au inarmat de florile marului?!

            In jurul Bucurstiului pot fi folosite foarte bine, se pot camufla dupa copaci, cladiri, etc, insasi faptul ca vine la „rasul solului” este un avantaj.

            Nu am spus ca Apachul lanseaza racheta de la o distanta de cateva zeci de metri 🙂 , ci de la o altitudine de cateva zeci de metri, poate 100, etc.

            Cam ce elicoptere au fost doborate in Afganistan?! Mi 24 si Mi 8, rusii nu au avut un elicopter usor de atac pe model OH 58, americanii insa l-au folosit cu mult succes in toate conflictele din Vietnam incoace, inclusiv.

            • 1)Romania nu e Vietnam(padure tropicala) si nici Afghanistan(munti)
              Zona montana a Romaniei e cam 30% din suprafata,restul e campie si dealuri,capitala e situata in zona de campie.
              2)”Prapadul” care il face e posibil doar daca adversarul nu are nicio aparare AA.Si da,ai dreptate, e eficient DOAR ca in Vietnam nu a fost un razboi conventional(s-au folosit la scara larga tactici de gherila deci a fost perfect pentru vanatoare mai ales in zona de paduri tropicale),in Irak la fel,a fost folosit mai ales in lupta contra insurgentilor care au aparut dupa razboi.
              3)Intr-un conflict clasic(la asta ma refer fara lupte de gherila ci lupte open space) in care adversarul are o aparare AA bine pusa la punct Kiowa e knock-out,nu poate suplini un elicopter greu de atac.In conditiile care sunt la noi e nevoie de echipamente de lupta open space(tancuri grele,elicoptere dedicate de atac etc)

              • 🙂 Care-i diferenta intre o padure tropicala si una de foioase/confiere dpdv tactic? Iar suprafata muntoasa/ deluroasa din Ro este suficient de semnificativa, dar asa cum scriam un elicopterele se poate folosi si de cladiri, paduri de la ses, CAP-uri, etc pt camuflare.

                Intr-un razboi clasic, cu un inamic cu o aparare AA serioasa, care-i diferenta intre un elicopter usor si unul greu?! Ce da jos un OH 58 da jos si un AH 64, avantajul OH, tine de pret si de versatilitate. Bineinteles ca as prefera Apacheul, estre un elicopter zdravan, dur si poate face multe, dar te poti descurca (in cazul nostru) si cu un aparat usor si mult mai ieftin, care asigura insa macar o parte din misiuni.

                Kiowa nu poate suplini decat partial un elicopter greu dar asa cum nu ne permitem F 15SE si folosim F 16sh, am putea avea in vedere OH sau ceva similar. Trebuie sa ne pliem pe costuri.

                • Muoma,joci dur:
                  -Cum spuneam, Vietnamul e acoperit in mare parte de paduri tropicale perfecte pentru razboi de gherila.Diferenta e mare in conditiile in care arborii din zona tropicala sunt cam de 2 ori mai inalti decat cei de la noi.
                  -Vietnamul are paduri,noi le-am cam taiat,zona de sud si est e „rasa”
                  -Ce da jos un OH-58 nu da jos neaparat si un Apache,Apache e mai rapid+e blindat,in Irak au fost cazuri in care Apache au incasat si cate 25-30 de lovituri si nu au fost doborate
                  -Diferenta dintre asta si Apache e cam aceeasi cu diferenta dintre un Logan si un Mercedes.Apache e mai rapid,poate duce 16 rachete Hellfire fata de 2-4 cat duce Kiowa,are radar AESA,blindaj.
                  -Apache in lupta face cam cat 8 din alea si daca faci un calcul simplu iesi mai ieftin cu Apache,un Kiowa nou costa 13 mil$ iar un Apache care face treaba a 8 din astea 36 mil $,chestia asta cu Sh merge in cazul Croatiei in conditiile in care Serbia nu sta foarte bine pe partea AA(cateva Kub si Strela) si sunt luate la oferta
                  -Un elicopter de atac nu poate fi inlocuit cu altceva,e o necesitate, la fel cum nici un MBT nu pot fi inlocuite cu MLI-uri transformate in tancuri usoare

                  • Padurile tropicale sunt vesnic verzi, la noi in afara de conifere nu ai unde sa-l ascunzi din noiembrie opana in aprilie. E un fel de semi open space! 🙂 se vede de sus…

                  • Tipule, nu te supara nu ai dreptate, de ce ? pentru ca vorbesti fara sa stii, doar ca sa te auzi pe tine sau mai rau sa te contrazici ! Marius si George stiu ce zic. E foarte greu de doborat / incadrat o tinta care zboara in aer, doar daca merge rectiliniu si probabil nici atunci decat daca conditiile se intrunesc, vreme buna, etc. Ce discutam aici e tocmai problema care o avem cu lipsa unui suport aerian vrednic contra vehiculelor usoare sau blindate bineinteles la un cost minim, fara sa ne hazardam cu Apache sau macar Augusta, habarnistii nostril de guvernanti pierd oportunitati, una dupa cealalta, sa fii avut niste Kiowa in dotare nu ne-ar fi rau deloc la ce pret are, un elicopter aproape multirol la un pret excellent ….zic eu ! cu Puma alea Socat cu motor antic modernizate nu ai face fata unui conflict, chiar si minor, dar Puma Socat impreuna cu Kiowa zic eu ar reusi sa tinem piept, depinzand aici si de piloti bine antrenati.

                • „Care-i diferenta intre o padure tropicala si una de foioase/confiere dpdv tactic? ”

                  ..umiditatea!…prin urmare ceata! in anumite intervale orare ai zero vizibilitate.

                • gogu de la pascani

                  @george gmt
                  „Ce da jos un OH 58 da jos si un AH 64, avantajul OH, tine de pret si de versatilitate. ” – mare adevar, ma intreb cand va intelege lumea ca nu exista tancuri zburatoare. Ca un vehicul care sa asigure o protectie satisfacatoare (80% sa spunem) impotriva proiectilelor A-A de 30mm sau a „warhead”-urilor de rachete A-A tip MANPADS si pe vehicul de tip usor trebuie sa aibe literalmente tone de blindaj.
                  Avioanele raman structuri fragile a caror principale elemente de aparare sunt elementul surpriza, viteza, manevrabilitatea si contramasurile. Avionul sau elicopterul nu e nici TAB, nici tanc, nici buldozer si nu are nici o sansa in fatza unei lovituri directe indiferent ce zice in brosurile de marketing sau la documentarele Discovery de pe vremuri (ca acum nu mai zice nimic pe postul ala oricum).
                  Apache, ca parere strict personala, nici macar nu cred ca e asa de antitanc. Adica daca ne luam dupa scopul lui declarat initial nu e asa de mare succes. Mai degraba a avut succes in niste „side-show”-uri cum a fost operatiunea antiradar din 1991 sau vanatoarea de talibani. Cand s-au intalnit cu tancurile, apasii au iesit in mai multe randuri cu penele destul de shifonate.

    • @wandoo,ideal pt o bumbaceala intre Serbia si Croatia,natiuni cu geografie deluroasa! total ineficiente insa intr un conflict cu Rusia….

    • Pai nu mai bun e AH 1 sau ceva echivalent? 🙂 Nu e chiar KIOWA, insa tot relativ mic e si al dracului de periculos! 🙂 Elicopterul ala pare mai preferabil de utilizat daca ai pierdut razboiul si au ramas oarece teritorii neocupate de unde se sustine razboiul de guerrilla sau alde Kosovo War! 🙂 Zic si eu….

    • Si rusul din tanc sau blindat pac , ies la suprafat pune mana pe mitraliera de 12.7 mm si incepe sa traga

  7. Eu cred ca as benocla spre EC-uri intr-o decizie de genul asta …desi n-ar strica niste manguste …poate luate ca blugii de la turci mai ieftin

  8. Noi n-am avut niciodata elicoptere de atac, desi puteam sa facem in timpul lui Radu Vasile AH-1 Cobra, cum zicea si autorul, noi nu ne permitem in veci elicoptere de atac moderne din cauza costurilor mentenantei, se zice ca avem nevoie de cel putin 12 elicoptere de atac, voi ce elicoptere de atac credeti credeti ca ne-am permite?:)

  9. Mai caposilor! in primul rand alicopterele astea sunt niste asasini! Vin tiptil ,se uita de dupa colt(sau deal,ggg plimbate prin Romania sa vezi ca e numai deal) si daca se poate iti baga si-un cutit in spate, asa din fuga! Astea nu-s lucrate la sala ca Apash-ul sa se ia la tranta cu smecherii ca nu le tine blindajul! Au nivel de zgomot redus, cine a lucrat cu ele deasupra capului stie ca apar brusc , vibratiile sunt mici si pana sa apuci sa ridici tu avtamatul ala a disparut dupa copaci.Ca sa nu mai zic ca intre blocuri e belea ,habar nu ai de unde apare din cauza zgomotului reflectat in ziduri! Eu prefer multe si mici , vioaie,inarmate decent decat niste magaoaie care costa mult chiar daca distruge tancu cu o racheta! Eu vreau elicoptere micute care sa se furiseze si sa distruga cisternele de alimentare, nu tancurile, convoaiele de munitie, nu forta bruta! Cand lupti cu un inamic de talia rusului nu te iei cu el de piept ca rusu are ,in comparatie cu noi si calitate si cantitate. Aplici principii militare vechi de cand lumea in lupta ,faci ce au facut si inaintasii nostri cand veneau armate de zeci de mii sau sute de mii de ieniceri! Nu avem capacitati de lupta bruta,mai ales cu rusii, deci trebuie sa fim versatili,adaptati la fiecare situatie,aici mai otravesti o fantana, dincolo pui o grenada in cuibar,arunci o coloana de cisterne in aer… asa se va lupta in Romania cu rusii!

    • Stai bre linistit… astia viseaza sa-i trimita pe cioloveci pe Marte cu alea 12 F-uri, pe chinezi sa-i faca sa-si planga de mila ascunsi de frica noastra prin ghetouri la Beijing…
      3/4 din „locuitorii” acestui site nu au luat macar o palma in viata lor, da’ viseaza cu ochii deschisi ori ca sunt la mansa unui F22… ori conduc niscai Abramsi prin desert … iar daca-i intrebi cum se regleaza diferenta de presiune la 1000m sau mai sus risti sa te injure…

    • nu se pune problema ca un Kiowa sau Egg sa inlocuiasca un Apache, dar e bine ca dotarea sa o incepi de la nevoi de baza, cu partea de aeronave de scoala si atac usor, mai ieftine, mai multirol, si abia apoi sa visezi la nisa de elicoptere grele de atac.

    • Counter Strike?! Eu vorbesc serios despre tactica militara aplicata si stiu ce vorbesc. Ce sa faca OH 58 cu radarul?! Ataca tinte aeriene?! Radarul este folosit pentru navigatie dupa relief, nici un elicopter de atac nu-si foloseste radarul de bord ca sistem principal de cautare a tintelor ci foloseste sisteme opto-electronice si informatii din alte surse: avioane, alte elicoptere, drone, etc. Tancul se detecteza cum vrei da nu cu radaru”…
      OH 58 este mai vioi decat un Ah 64, in termeni de manevrabilitate, de mobilitate si de intretinere si de costuri. iar Baraganul nu-i o masa de biliard, ti-am mai explicat asta. Orice radar de cautare are unghiuri moarte la inaltimi de ordinul zecilor de metri, iar astfel de elcioptere zboara sinusoidal pe inaltime.

      Pe de alta parte ai mare grija la ton, daca sunt lucruri pe care le pricepi mai greu intreaba si vei primi raspuns, deocamdata nu prea sti despre ce vorbim si confunzi grav lucrurile.
      Sa-mi dai si mie un exemplu de elicopter care-si cauta tinta la sol cu radarul 🙂 . De fapt sunt elicoptere care folosesc radare dar sunt din alta clasa, stii care.

      • Referitor la CS mi s-a parut amuzanta faza cu venitul de dupa colt si cea cu cutitul pe la spate(prea mare asemanarea),Baraganul nu e masa de biliard dar nici deal ce naiba(nicio campie nu e perfect neteda).Apache(asta e functia radarului sa detecteze tintele,radarul Longbow e folosit pentru detectarea tintelor si clasificarea lor ).
        -Tonul meu nu cred ca e problema cand se fac afirmatii gen”Romania e numai deal”,”vine de dupa colt si-ti da si un cutit in spate” sau cand se fac afirmatii fara niste argumente logice

        • @ ggg lasa, nu te mai ofusca si tu… si pentru tine, numai pentru tine o informatie bomba! nu am jucat in viata mea jocuri de-astea (nici de alt fel) pe calculator! Si stii de ce ? Nu simt nimic!

        • @ggg Tonul tau si mistocareala ieftina sunt o problema,asa ca…

          • Asa ca ce?!
            Nu am nimic personal cu niciunul din cei care sunt pe acest site…doar ca nu imi place cand cineva face o afirmatie si nu o sustine cu niste argumente plus mai si adopta o atitudine de atotstiutor si iti tranteste replici de genul”Stiu eu mai bine” desi ei fie habar nu au fie nu sunt suficient informati

      • The APG-78 radar can detect, classify and prioritise 12 targets simultaneously, and can see through the fog an smoke that currently foils infra-red or TV sensors

      • „Sa-mi dai si mie un exemplu de elicopter care-si cauta tinta la sol cu radarul”

        http://www.lockheedmartin.com/us/products/LongbowFireControlRadarMissile.html

        astia zic caca’uta, detecteaza, localizeaza, clasifica si prioritizeaza tinte mobile si stationare la sol blah blah blah, nu vad de ce nu ar detecta tancurile

        iara astialantzi zice asa:

        „The radar employs both real beam mapping and Moving Target Indicator (MTI) techniques, to provide the automatic detection, tracking and non-cooperative identification of surface targets, with a secondary capability against low flying aircraft. Target identification algorithms in the radar’s software look at the shape of possible targets, and their Doppler signatures, to identify aircraft, helicopters, SPAAGs, SAM systems, tanks, AFVs, trucks and other wheeled vehicles. The capability exists to identify stationary targets through radar transparent camouflage netting and foliage. Real beam video and synthetic imagery can be displayed.”

        de 40 milioane cumperi o singura bucata AH-64 Apache Longbow si niste HELLFIRE AGM-114L si ala singur face treaba mai buna decat alea 16 pocnitori zburatoare Kiowa

        detecteaza coloanele de tancuri rusesti de la distanta sigura si le da in cap cu Hellfire de la 8km, macar asta se intoarce acasa si daca aurolacii mai au rachete sa’i puna pe lansator revine si se mai pisha odata in cap la T90urile alea

        comparativ alea 16 Kiowa or sa fie ca scobitorile sau tampoanele, de unica folosintza

        cu ce aparatura are detecteaza si Pantsirurile si ZSUurile alea maiastre si li se pisha in cap cu niste Hellfire Longbow

        „The RFI is a multiple baseline, single plane wideband interferometer, with 360 degree coverage and increased resolution forward coverage, using a cluster of cavity backed spiral antennas mounted beneath the radar package. With significantly better detection range than the APR-39 and pointing accuracy better than a degree of arc, the RFI is essentially a compact ESM style passive targeting receiver which can precisely measure bearing to an emitter. This allows it to detect and engage a battlefield radar, SPAAG or SAM system typically from outside the threat’s detection envelope, tracking the mainlobe or lower antenna sidelobes.”

        o gashca de cateva Longbows maceleresc un batalion de tancuri cu ce MLIuri si SPAAGuri mai vin dupa ele

        „A textbook „ambush” scenario would see a Apache Longbow led AH-64D section move into position masked by terrain and coordinating via datalink. The lead ship would then raise its Longbow system to detect targets, and then drop back under cover, while the lead gunner distributes the targets via „drag and drop” to the other aircraft in the group, to avoid multiple targeting. At that point, all aircraft can salvo launch their MMWI Hellfires and back out into a new position, while the missiles attack the targets. The software „remembers” the coordinates of attacked targets and flags these on the screen with an X to avoid redundant reattack and wasting of rounds”

        • In sfarsit cineva care spune ceva si vine si cu argumentele

        • Cred ca si AH-1Z are optiunea pentru un radar similar, instalabil pe aripa de arme…

        • @gsg agatzate-ai in acul ala din centru ! de ce compari mere cu pere? Unde a fost vorba in articol de elicoptere antitanc? Ca face apasu ce zici tu , face da cine dreaq pune oul si kiowasu sa faca treaba de smecher?
          Fiecare sta pe coltu lui de masa si consuma dupa fizic.
          Sa vorbim discutii , tie ce-ti convine sa ai o arma fabuloasa ,apasu, cand te bati cu noianul ala de rusi care daca isi pun mintea,obuzele si rachetele dintr-o coloana blindata pe tine te intorci in 2 pale acasa sau sa te strecori mandel pe invizible mode si sa raportezi unde trebuie ca e o coloana sovietica in careul 2 si apoi sa astepti vijelia?
          Ca sa nu mai spun ca la un apas ii trebuie o singura rachetica da la 15 kiove le trebe 15 rachetele …asa ca mai bine mult si ieftin ,ca suntem saraci decat scump si bun ca nu suntem americani sa aducem repede din buncarele din carpati alte si alte elicoptere,fara numar ,fara numar…

        • Mai nea gsg9, elicopterele, cu exceptia celor anti-nava isi folosesc radarele in apropierea tintei, ok. Dar elicopterul este directionat spre tinta prin alte mijloace, iar radarul nu este nici macar principalul mijloc de detectie.
          Longbow face si drege, no comment aici, dar eu as prefera 16 OH decat un singur AH 64.
          Daca nu poti avea un numar suficient de aeronave dedicate, exista solutii de compromis. Pai atunci hai sa ne luam toti F 15SE, Ticonderonga si Longbow si mai apoi vedem ce facem.

          Radarul de pe Apache identifica tinta, transmite rachetei solutia si cu asta basta. Ca sa nu se inteleaga gresit elicopterele de atac nu pleaca la lupta cautand tinta cu radaru precum avioanele, basca ca daca ar face asta ar stracluci ca un neon noaptea in fata mijloacelor inamice de detectie.

          OH 58 este un elicopter foarte decent, ieftin si foarte maleabil, necomparabil cu AH 64. Ca si cum am compara un sub nuclear cu unul diesel….
          Sunt unele diferente.

          Iar Pantsirul face terci orice elicopter care-i intra in raza. pana dai tu cu Hellfireul de la opt km, iti ia el gatul de la 20 cu rachetele.

          • @George GMT

            bre, elicopterele au mijloace de detectie mai reduse intr’adevar fata de avioane si sunt directionate inspre coloanele inamice de alte mijloace: avioane, cercetare la sol, sateliti, drone etc

            insa odata ajunse in zona de interes cum adica nu’si cauta tinta cu radarul, radarul ala are bataie de 10km si asta face, cauta si detecteaza: „properly coordinated crew operation allows a single mast exposure and sweep, to cover a 90 degree sector out to about 10 km”

            „basca ca daca ar face asta ar stracluci ca un neon noaptea in fata mijloacelor inamice de detectie”

            E foarte dificil de detectat fara echipamente care nu se gasesc in mod uzual prin coloanele blindate

            „The Longbow radar is a very low peak power, millimetric band system, with extremely low sidelobes by virtue of a very large relative antenna size. The low emitted power, extremely narrow pencil beam mainlobe, and undisclosed LPI modulation features provide a system with a range of the order of 10 km in clear conditions, which is near to undetectable by established RWR technology. Only a highly sensitive channelised ESM receiver with a high gain antenna and low noise receivers can reliably detect such a signal, under optimal antenna pointing conditions. The choice of millimetric band means that atmospheric water vapour and oxygen resonance losses rapidly soak up the signal, which is also out of the frequency band coverage of most RWRs. The radar will track up to 128 targets and prioritise the top 16.”

            „pana dai tu cu Hellfireul de la opt km, iti ia el gatul de la 20 cu rachetele”

            Panstirul nu’l detecteza de la 20km, ca asta nu zboara la 2000m, asta se apropie de coloana blindata la rasul solului, se ridica de dupa deal, copac, turla bisericii numai cat sa aiba ciuperca mast mounted radarului camp liber si odata detectate si clasificate tintele lanseaza rachetele si pleaca

            in plus am pastuit mai sus ca detecteaza si clasifica radare, SPAAGuri si alte mijloace AA

            „OH 58 este un elicopter foarte decent, ieftin si foarte maleabil”

            o fi, n’am zis ca nu e, insa nu’i vad rostul la noi, e bun pt anti-insurgenta si poate ceva cercetare, contra inamicului nostru potential nu’i dau sanse de supravietuire

            „Daca nu poti avea un numar suficient de aeronave dedicate, exista solutii de compromis.”

            nu sunt comparabile intr’adevar, eterna intrebare, sa ai multe si proaste sau putzine si bune

            sa fie multe, ieftine si proaste, pe principiul asaltului la baioneta in fatza mitralierelor, ataci pana isi termina aia munitia si reusesti sa te apropii

            in loc sa fie putine si bune, ca sa le dai la cap fara pierderi proprii si cu efect la tinta pana ai demoralizezi si le opresti inaintarea

            din compromisuri in compromisuri, cheia marilor succesuri

            noi avem deja un compromis, SOCATul, la ce ne’ar mai trebui altul…

            oricum discutia este pur teoretica, cu Apache si Ticonderoga vin americanii, noi o s’o frecam cu compromisuri d’astea ieftine si utile doar la parazi si exer’Tzitzili, practic doar ca sa avem pt ce le plati salariile

            • Imi pare tare rau sa te dezamagesc dar majoritatea lumii n-are Ah 64 si cu toatea astea se duc la razboi. Nu toata lumea isi permite cele mai de top arme si cu toatea astea mai are lumea armata. OH 58 a fost inarmat initial pe contra-insurgenta dar acum acest concept de elicopter usor de cercetare/atac s-a dezvoltat. Americanii nu-l folosesc doar contra islamistilor.
              La noi se simte nevoia unui elicopter usor pe cam toate palierele, de la cercetare avansata la antrenament, iar Puma saracu’ chior cum o fi el isi va manca malaiul intr-un final. Cu 40 de milioane de dolari – teoretic vorbind – am putea obtine o putere de foc mai mare decat avem acum si o mult mai buna dispersie in teritoriu.
              Orice ofiter de front ar prefra oricand 16 Kiowa in locul a 1-2 Apache, chestie de dispersare a loviturilor. Una-i sa iei la ochi un Ah si alta un roi de OH. Si ma refer strict la situatia noastra.

              Idea este ca noi nu vom avea niciodata un elicopter de atac dedicat si chiar daca prin absurd am cumpara cateva bucati la a”n”-a mana, tot ar fi putine in fata rusilor sau poate a altora din est. AH 64 este o aeronava scumpa, desi foarte buna, dar daca nu ai bani de asa ceva trebuie totusi sa ai o minima capacitate aeriana pe baza de elicoptere. Mai faci si cercetare, mai trimiti cativa cercetasi, mai tragi o racheta.

              Pantsirul il detecteaza – tot teoretic discutand – ca nu umbla singur de nebun prin Baragan, ala e integrat cu alte alea, poate chiar cu AWACS, asadar avantajul AH-ului este pur teoretic in fata unui sistem AA din aceasta clasa. Ca AH 64 sa-si faca numarul trebuie in primul rand sa-i fie curata calea de AA, scrie si in manualul lui de utilizare 🙂 . Imi place AHul da noi discutam de solutii realiste, pe bani putini.

              Iar la noi nu-i vorba de „eterna intrebare” ci de o singura intrebare: vom mai avea elicoptere AT in viitor?! Atata tot. Clar, nu vom avea Tiger sau Apache asadar ce ne ramane?!

              • in plus, un AH-6i are o parte din avionica AH-64, putand lucra in tandem cu acesta sau ca si drona de cercetare pentru Apache… Deci daca ne vom permite cateva Apache candva, AH-6i ar putea fi mai multe, cu misiuni complementare.

        • Pai de unde parai bre pentru Apache? Astia se screm sa gaseasca ceva marunt sa treaca strada catre toaleta publica si matale visezi la Apache…
          Daca te stii capabil sa-i convingi pe toti cei care lucreaza in strainatate sa doneze macar 10 € pentru cumpararea de Apache…. parca mai treaca mearga… da’ nu garantez ca banii donati de catre romanii din strainatate pentru dotarea armatei vor ajunge obligatoriu in arme si echipament militar….
          Parca vaz ca mai fac o pomana si un parastas public… mai o biserica ceva…
          Daca maine matale donezi sa zicem macar 200 milioane de euroi, poimaine astia boteaza, cununa, mai maresc alocatiile la asistatii militari si civili…Sunt mai importante alegerile decat armele in ziua de azi….Sau mai stii… se mai gaseste vreunul care pune mana pe bani si se duce sa-i ajute pe haitieni impreuna cu amanta sa-si repare cocioabele daramate in urma cutremurului…

      • Exact, subscriu. Si pentru cei care nu ”inteleg” tactica militara, incercati niste Battlefield, incadrati voi acolo ceva care zboara chiar si elicoptere sa vedem cate sanse aveti…hi hih

    • @ ggg bine boss,fie cum zici tu! bag seama ca ai ceva experienta de front si stii de care capat sa apuci burlanu! Cu geografia..ce sa zic ,cat am iesit si eu prin fata portii de ma dusei la magazinu satesc.
      @dany vezi mai dane ce facu capitalismu din tinerii nostri cu jocurili lor de razboi pe calculator? nu era bun PTAP-ul ala comunist ca sa le zboare ideile steroidizate cu bitzi din cap?
      Stii ce ma amuza asa ca o paranteza ? ca pana sa inceapa cafteala in siria ,jumatate din armata lu assad creca tot pe calculator se jucasera (nu vorbim de veteranii care s-au caftit cu evreii) da realitatea in care nu au reload ia coborat rapid cu picioarele pe pamant.
      Asa si cu toti idealistii de pe aici…o sa invete repede ca-s romani inteligenti ,cum se face explozivu cu azotat si o sa chemam elicoptere de-alea grele 🙂 pentru suport cu buciumu! 🙂

      • Bre @wandoo
        Nu stiu astia de comunism, capitalism, PTAP, pregatire militara serioasa…Iar munca le place precum magarului bataia…
        In privinta Siriei … s-a cernut sita, cei mai buni au ramas, cei mai slabi il injura deja pe Alah pentru promisiuni false gen 72 de fecioare…
        Mai @ggg, daca ma asez la masa cu tatal tau sigur o sa vrei sa te infiez…
        Pe vremea cand tu erai in proiect eu spargeam jocurile alea de pe HC-85 si ma gandeam cum sa fac sa digitalizez hartile militare romanesti intre 2 aplicatii in munte s-au pe unde a intarcat draqu’ pe tacsu’… Ca nu a fost sa fie aia cu hartile digitalizate… asta este …Imi erau mai dragi curvele pe vremea aia decat informatica…
        Ghici ce fac acum…

        • Tovarase…uite care-i treaba,s-a cam schimbat treaba prin Romania in caz ca nu ti-ai dat seama,alt mediu alta treaba si ar fi cazul sa te adaptezi ca esti momentan la acelasi nivel ca un HC-85
          PS:Incearca sa te exprimi fara a jigni ca nu se invarte lumea in jurul tau.

          • @ggg sau goan-ga-giga-contra, nu te supara fac un pic de misto, nu de alta dar esti cam complet in afara, mai ales nu stii ce spui, adica spui fara sa ai habar, nu stiu daca ai citit mai sus, dar ti-am sugerat un simulator si macar incearca sa dobori ceva care zboara lent ca un helicopter…poti incepe sa-ti downloadezi un Battlefield care variant vrei si ce suporta computeru’…si apoi ai sa-ti schimbi parerea, sa vezi ca nu-I usor sa dobori asa cum zici tu o sburatoare chiar si lenta si merge drept, un camp de lupta e totul altceva fata de ce crezi, si orice si oricine se foloseste de avantajul terenului chit ca-i plat ca-n campia Baraganului, eu iti garantez cu mana pe inima ca niste Kiowa bine intretinute si cu piloti antrenati face prapad printer blindate/ vehicule usoare / simpli luptatori cu AKM-uri…GARANTAT si in plus nu te costa cat cere un APACHE sau AH-1Z Viper, bineintels cu tactica adecvata, nu prosteste…All the best ! Succes la jocuri !

          • Hopa… „Au făcut copiii noştri dinţi”….
            Esti capabil sa prezinti un proiect al tau cu care sa ajuti tara asta?
            Ori esti bun doar la CS ?
            Te simti jignit daca iti spun ca pe vremea cand tu erai in stadiul de proiect altii desfasurau activitati militare cu grad ridicat de pericol si participau la aplicatii militare complexe?
            Ori te simti complexat din cauza faptului ca nu ai avut de la cine sa inveti?
            Pana una alta o parte din laptele praf cu care ai crescut a fost platit si din impozitele platite de mine… Si daca ma gandesc bine, daca unii din generatia mea nu si-ar fi pus pielea pe batz astazi tu nu ai fi existat…. Pe vremea aia Iliescu era „inventatorul”unui impozit numit popular in armata „Port ilegal de p**a”… Inventator pe draqu’, impozitul era preluat de la Ceausescu… parc 10% plateam… ca sa aiba generatia voastra lapte praf…
            Cu alte cuvinte unde mergi tu acum, altii au fost acum mult timp in urma…
            Asa ca ar trebui sa o lasi mai moale cu „ce inveti pe net”…

            • Cred ca am mai spus asta si intr-un comentariu anterior.
              In Romania(si in alte tari doar ca la noi sunt mai numerosi) exista o categorie a populatiei care prezinta anumite trasaturi specifice de genul:
              -Apeleaza la replici de genul „Lasa ca stiu eu mai bine”
              -Nu sunt in stare sa-si sustina afirmatiile cu argumente
              -Cand intra in impas si nu mai gasesc argumente apeleaza la jignirea celorlalti gandindu-se ca poate nu o sa-l mai contrazica
              -Considera ca ei stiu totul si restul sunt mult mai prosti ca ei(desi e exact invers ei fiind in general PP)
              -Se lauda cu anumite proiecte pe care le au ei in cap(desi sunt la ani lumina de realizarea lor)

              Prietene complexat nu am fost si nu cred ca voi fi vreodata.
              PS:Ce activitati militare cu grad ridicat de pericol ai desfasurat?si spune-ne si noua cu ce te ocupi ca vad ca tu stii totul si ai facut chestii interesante in viata.

              • Sigur, colega, doar că:
                -unii chiar știu mai bine, respectiv știu, după caz
                -nu-s strict datori să-și susțină cunoașterea, argumente raționale au ba
                -or fi sictiriți de logoree, chiar scrisă, față de opacitatea altora
                -știu multe (nu totul), în timp ce majoritatea nu, nefiind proști (neinformați și neformați, poate).

                Nu-i treabă să întrebi pe ton superior ce și cum au făcut unii sau alții.
                Fair enough, stimate „ggg”?

                • @ggg
                  Respira adanc si citeste ce scrie @Flogger mai sus… omul asta are multe ore de zbor real pe Mig si alte avioane …Iar parerea lui in materie de aviatie si alte chichireze militare chiar conteaza pe aici…
                  La fel ce spune @GSG-u’… asta are mintea destupata si iubeste si zborul chiar daca a zburat putin…Cand spun „minte destupata” ma gandesc la Microsoft …
                  Mai sunt altii pe aici care au facut parte din Bo Spc, altii au fost cercetasi, parasutisti, alpinisti sau scafandri… Iar altii sunt activi… transmisionisti, tanchisti, genisti, artilerie terestra /AA, parasutisti, cercetasi…
                  Cat despre @Wandoo N… io* zic sa nu-l contrazici … Are in sange rezistenta cu orice pret, concept pe care multi se chinuie sa-l inteleaga dar putini il inteleg…
                  Altii au imbratisat alte cariere dupa ce au trecut in rezerva…. si multi sunt specialisti in diverse domenii de varf…
                  Multi traiesc si muncesc prin strainatate, altii au revenit in tara…
                  Asa ca te rog sa fii atent la exprimare si mai ales la ce probleme ridici…
                  PS- Tot ce am scris in acele comentarii sunt chestii reale, dar de… nu prea intelegi subtilitatile…

              • eu zic sa calmati jocul si sa reveniti la subiectul articolului, lasand la o parte investigarea realizarilor personale!

    • Citisem un comentariu unui roman care spusese ” ca el cand era mic credea ca apache era un fel de tanc zbueator si cand la vazut in realitate a zis ca armura se indoia usor ” nu cred xa apache ar rezista in fata unei mitralier de 12,7 mm sau 7,62m la 5,56 cred ca da

  10. Varianta de colaborare si inzestrare cu Elicopter AH 1 Dracula fabricat la Brasov, actualizata intr-un fel sau altul, mai este posibila sa desirabila stazi sau e preferabil altceva? 🙂

    Voi ce parere aveti? 🙂

    • Solutia cea mai viabila ar fi fost Denel Rooivalk deoarece e o dezvoltare plecand de la Puma elicopter aflat deja de mult timp in exploatare

      • Da!
        Doar că Cobra era,realmente, optim. Cred că e încă foarte viabil (adus la zi). Polacii îl iau în considerare, noi de ce nu?

      • capatu` satului

        solutia denel este un jaf in comparatie cu Apache,

        noi avem ca dusman potential moskva iar astia vin cu Ka 52, Mi 28,
        rooiwalk n`are sanse cu ei,
        uitate la sarcina utila si o sa vezi ca este cam aceiasi cu Puma,
        la utilizatori are doar Africa de Sud,

        pai daca cumperi elicoperu`pt. atac el trebuie sa poata ataca si nu doar participanti la parada de 1 Decembrie ci si inamicu`,

        • Cand m-am referit la solutia Denel m-am referit la partea economica,e dezvoltat din Puma pe care il avem in dotare si cu care imparte o serie de componente, e proiectat sa functioneze perioade lungi in conditii de exploatare mai grele,desi partea asta economica cam pica cand te uiti la pretul de 40-45mil$.

          • capatu` satului

            pretu`este prea mare pt. ce poate face,
            suntem prea saraci pt. experimente in echipamente care au singur beneficiair,

            ne putem restrange la Apache,
            putem sa luam si alte aparate dupa ce suntem la capacitate cu Apache sau alt aparat de atac,

            la licitatia la care turcii au ales pana la urma Mangusta erau inscrisi si rusii via Israel cu o versiune modificata de Ka 52,
            Ka 52 care are un pret aproape jumate din Rooiwalk si este altceva – precizia tunului de bord este superioara, blindaj, etc,
            probabil nu este agreata la acest moment o cumparare de armament via moskva dar pretu` rooiwalk este prea mare pt. ceea ce face,
            faptu`ca provine din Puma este un handicap nu avantaj,
            Puma este depasit,

            in cazu in care s`ar cumpara Apache noi, in mod normal ar fi cu offset,
            normal third hand la pret dublu cu imbunatatiri si banii in avans nu primesti nici un offset – smenu`este fara offset.

            • Grumaz zicea odata ca nu ne-am permite in veci asa ceva deoarece 1 bucata costa vreo 20 de mil de coco, dar intretinerea pe an se ridica la vreo 100 de mil de coco, fiind foarte complexe… So, me zice sa ne luam eggs sau manguste.

    • orice e posibil, daca pui banul la bataie si stii sa si negociezi transferuri de tehnologie. Varianta actualizata se numeste AH-1Z…
      Insa deocamdata nu vad cum ar pune MApN pe masa cateva mld.$ pentru un astfel de program, si apoi sume mari pentru operarea unor sisteme atat de sofisticate! Un AH1Z nou construit costa prin 2011 vreo 31 mil.$ la poarta fabricii, acum cred ca se duce spre 40… iar un refurbished probabil la 2/3 din pret, poate mai jos. Deci 48 noi ar costa spre 2 mld.$, fara transferuri de tehnologie, licente, munitie, piese de schimb, formari si alte nebunii.
      http://www.finance.hq.navy.mil/FMB/11pres/APN_BA1-4_BOOK.pdf
      http://www.rumaniamilitary.ro/ah-1-ro-dracula
      „On 21 September 2012, the U.S. Congress was notified of the possible Foreign Military Sales (FMS) for 36 AH-1Z Vipers by South Korea. The request included 84 engines, 288 AGM-114K3 Hellfire missiles, 72 AIM-9M-8 Sidewinder missiles, integrated missiles launchers, targeting systems, and radar jammers. The order would be worth a maximum of $2.6 billion” ” U.S. State Department approved a possible FMS sale to Pakistan for 15 AH-1Z Vipers with Hellfire missiles, associated equipment and support worth up to $952 million
      Un Apache e si mai scump, varianta D noua urcand la 65 mil.$! Cica E-ul, Guardian, ar fi putin mai ieftin, la 45 mil.$ iar refurbished ar fi pe la 23 mil.$…
      http://www.rumaniamilitary.ro/apache-pentru-coreea-de-sud

  11. Kiowa asta e mai mult un cotet zburator. Un baiat cu AK47 il face swaiter. Inteleg de ce trebuie inarmate elicopterele de recunoastere/patrula, dar a face din ele o arma de baza antitanc e inutil, atat timp cat sunt neblindate si extrem de vulnerabile la focul de la sol. Tot citesc despre cum se tiptilesc ele si iau prin surprindere inamicul. Aceeasi poveste ca la TR85 care sta cuminte si ia prin surprindere T90 si praf il face. Daca asta e tactica preferata mai baieti, cu tiptil si pe furis si cu poate avem noroc si nu trage nimeni spre el iar daca trage poate nu-l nimereste, atunci mai bine pas. Chiar si croatii nu vor putea face nimic impotriva sarbilor cu conservele astea, cel mult se vor putea strecura noaptea sa acorde suport aerian unor grupe izolate in teritoriul inamic. Revenind la oile noastre, ce pot sa faca niste Kiowa? Sa opreasca atacurile diviziilor blindate rusesti al caror avans e acoperit de drone de supraveghere si sunt aparate de pantsir, manpad, buk si alte smecherii la care rusii is buni? Ar fi sinucidere. Voi v-ati duce daca ati fi piloti? Fara bravura kamikaze care se propaga pe net, va rog. Pana si un Apache are probleme in a se apropia de un inamic bine aparat, dar’mite un elicopter civil. Eu cred ca nu trebuie sa ne multumim cu putin, daca elicopterele antitank sunt solutia, atunci trebuie cumparate cate trebuie si de cea mai buna calitate (Cobra, Apache, Tiger sau Bell italienesti sau alea din africa de sud), dar fara compromisuri bune pentru luptele cu partizanii.

    • @ Doru hai ca ma mai obosesc eu o data sa-ti raspund si tie , pana la urma saitu asta nu e numai de informare -dezbatere e si de educatie.. Nu stiu de ce ai pornim de la premisa ,sau ce anume ti-a indus ideea ca astfel de ”libelule” sunt antitanc ,cum sustii tu. Mai citeste o data articolul si ai sa te dumiresti! Nu ataca nimeni coloane de blindate cu asa ceva! Au alt rol! Citeste cu atentie si apoi rumega incetisor informatia!
      Si cu asta basta cu elicopterele astea ca oricum n-o sa cumpere nimeni asa ceva !

      • @wandoo N:

        in articol scrie gri pe alb: ” Un OH 58 poate transporta patru rachete AT iar in dinamica campului de lupta modern ar avea mai multe sanse de supravietuire, pentru ca pur si simplu se misca foarte repede, este usor de camuflat, iar in mainile unui echipaj experimentat ar putea face ravagii in randurile unei coloane blindate.”

        deci : RAVAGII in randurile unei COLOANE BLINDATE :))) pai asta nu e anti-tanc??? cred ca aici pe d-l George l-a luat un pic valul, nu crez ca vreo coloana de blindate sa inainteze asa „a la orb” ca sa zic asa… pe de alta parte, faptul ca e usor si fasnetz si ieftin sunt niste calitati insa nu cred ca atarna in vreun fel in lupta impotriva unei coloane de blindate… iar pentru infiltrare exfiltrare cred ca e mai bun o puma cu un echipaj ce stie locurile BINE, macar ala are capacitate de transport. in ceea ce priveste navigarea la joasa inaltime noaptea folosindu-te de radar… cre3d ca ar trebui intrebati niste piloti despre treaba asta, eu ma indoiesc ca exista radare care sa iti dea in timp real rezolutia necesara sa zbori cu viteza la cativa zeci de metri de sol noaptea…

        • @ raster bre, hai ca ne intindem ca pelteaua cu discutiile pe blana lu ala din padure. Dupe mine, strict dupe mine,in viitorul razboi(da Doamne sa nu fie) n-o sa mai vezi coloane de invazie ,ca nu mai renteaza! Deci coloane blindate o sa fie 2-3 tancuri cu niste mli-uri si o cisterna dupa ei ca sa minimizeze pierderile in caz de ploaie cu obuze,pe model donbass. Si de-asta cara kiova ala niste At-uri! in timpu plimbarii mai gaseste un transportor,mai descopera un tanc, mai trage in niste pedestrasi nu se duce ca berbecele impotriva unei coloane, ca-l ia gaia! unde dupa invazia din irak ai mai vazut coloane de blindate? Poate doar daca o sa vrea rusii sa se sinucida cu varianta ”Furtuna2”!
          Deci ca sa termin, daca eram io safu armiei romane , va cumparam elicoptere mici si-al dreaq de vreo 200 de meleoane, si impanzeam tara cu ele. Si luam si vreo 20 de apasi ca sa fie daca venea rusu cu colonu blindat Si toata ziua si noaptea tineam awacsu (romanesc personal) pa cer sa stiu tot ce misca la vecini. tot infanteristu roman ar fi avut .tubu cu el in spinare ,ca decat tancuri putine si proaste mai bine infanteristi multi cu rachete bune .In baltoaca nera tineam vro 2 submarine,ieftine,pe baterii! Antiaeriana in straturi ,de buna calitate. Iaca-ta asta-i viziunea me! 🙂 🙂 aha, plus cursuri de autoaparare satesc-oraseneasca impotriva hoardelorursesti unde sa stie lumea sa arunce grenada si nu cuiu,sa traga o rafala la intimidare,sa nu mai iroseasca azotu pe camp, sa faca un molotov decent.. cam deastea 🙂

          • „bine” că nu ești safu armiei romane. Scump, domle, prea scump! N-ajunge și de salopete sau șosete, după șopingu matale.

            • @ flogger lasa nea floggere ca bani este , este cacalau! si matale stii ca este ca esti sus-pus! numa ca se cheltuiesc la comanda ! sau se fac autostrazi… noroc cu americanii ca le da cate-o castana lu ai nostri si le spune ce sa cumpere.
              bani este, nu este vointa sa fie distribuiti unde trebuie decat daca iese comisionu pen’ca asa e stilu aici! da asta nu e nici o noutate, ai trecut si dumneata pe la borcanu cu miere si ai vazut cum merge lumea!
              Asa ca o parere personala, eu mi-am cam dat seama prin extrapolare de ce Romania nu are nevoie de armata serioasa! Pentru ca nu mai are ce sa apere! Ceasca ,avea tunuri,tancuri,rachete si garzi patriotice pentru ca avea fabrici si uzine ! Acum…nu ti-ar fi asa un pic jena sa cumperi aviatie moderna pentru mall-uri?

          • daca Doamne fereste o fi razboi cu rusii, fix cu coloane de invazie o sa vina aia. ca diviziile alea ale lor nu le tin asa ca pe niste sate ale lui Grigory Aleksandrovici 😉 in Donbass daca intrau cu coloanele nu mai puteau zice : noi nu suntem in ucraina… si oricum, cu coloanele au intrat si acolo. alea ce transportau faina :)))) chestia cu hit and run nu cred ca merge la campie, si o data ajunsi la munti, mai ramane Ardealul, restul Romaniei e pa si pusi… stiu, vei spune ca gherila urbana samd. pai treci pe langa orase si-i lasi sa se descurce 😉 in ce priveste infanterisul roman cu tubul in spinare, eu zic sa te uiti un pic la filmul asta : https://www.youtube.com/watch?v=CQpxNA-uku4

            suntem prea rupti in fund ca sa mai carpacim. daca hamericanii o sa bata labutza cu rusnacii peste vreo cativa ani, o sa ramanem, din nou, si f..ti, si cu banii luati.

            amu iertati logoreea mai ales ca nu=s specialist in domeniu, imi dau si eu cu parerea.

    • Dorule, daca asta e cotet, atunci Socat-ul ce e ? Ce plm…are un cost super decent, si e fasnet cu un plus ca ai senzoristica care avertizeaza chiar si cand apari ”vanatarii de cotete” cu AKM-uri..si asta nu-I poanta

      • Sincer, spune ce ai cu Pumele noatre.
        Chiar crezi că ușurelul acesta e mai capabil, blindat, fiabil etc?
        Altele n-am avut de modernizat, trebuia să fie auxiliar AH-1RO și cred că am avut noroc că s-a socatizat!
        Exista. E ieftin și fiabil. L-am putut/putem să-l exploatăm/întreținem/modernizăm. E parfum comparat cu restul orătăniilor din curte. De 316 îmi pare bine că a dispărut din peisaj!

        • coane 316 ce ti-a facut ? cu ce l-am inlocuit ?

          • cu nimic…
            in unele misiuni, cele de SMURD si ceva MI, a preluat stafeta EC-135, bimotor…

          • nimicuța, coane, dar a paradit pe alții!
            Primul instructor era belicopterist la orijini și mi-a inculcat mare iubire… Am observat că avea dreptate în mare parte din privințe, inclusiv copterele din dotare.

            • toate paradesc daca nu-s bine intretinute, daca nu au chilotzeii destul antrenament pentru ce vor sa faca etc

              Daca l-au scos pe ala micu’ din dotare si a ramas doar scoala, trebuia sa il fi inlocuit cu ceva – gen EC-ul lui Marius

        • Au contraire, sunt si nu prea… bune, nu am nimic faptul ca l-am modernizat si s-au investit bani si resurse umane si materiale, dar nu asta discutam, nu ? primul rand motorul e din ’70 deci alt secol , correct ? cu masa care o are si sigur sunt mai grele ca Kiowa; alt minus elicele sunt ordinare adica tot din secolul trecut, nu-s cu degivrare, sigur nu face viraje ca Kiowa. punct ochit punct lovit..ce am zis rau ?

          • Știi, turbinile din 70 se-nvârt cu succes și pe MiG-uri și pe Mi… Aproape tot ce avem se-nvârte din 70… secolu trecut cum spui…
            Palele nu-s exagerat de compozite și nici auto-degivrante! Deduc dară că anvelopa de exploatare e limitată, ca orice anvelopă. Nu deduc că nu-și face treaba, în limite rezonabile. Ce să-nțeleagă publicu telespectator deci?

  12. Off topic, „Jack of all trades master of none” aka F-35, ar putea sa nu fie chiar asa de prost dogfighter.
    http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/2016/03/01/norwegian-f-35-pilot-counters-controversial-dogfighting-report/81170580/

    • Esti nebun? Acus vine un nationalist de serviciu cu linkuri de la 1890 care spun ca F-35 nu poate nu stie, este prost in toate cele.

  13. Parerea mea ca nu are rost sa ne incurcam acum cu elicoptere de atac specializate. Cel mult faci niste Super-Pume noi pe care le SOCAT-izezi

    Dar in principal ar trebui mers mai mult pe artileria reactiva mobila (cu raza cat mai lunga, chiar 300+ km) cu submunitii inteligente de tot felu, aruncatoarele alea cu raza lunga (si munitie ghidata), rachete AT ghidate in diverse configuratii si pe drone pentru cercetare observare si pentru a ghida tirul din spate sau chiar pentru atac asupra unor tinte mai importante (radare, centre de comanda mobile etc).

    Toate astea am avea capacitatea sa la facem aici si ar fi foarte versatile, in diverse roluri (anti blindate, anti infanterie, chiar si anti nava in unele conditii), ar reduce si riscurile in fata unei aparari AA solide a inamicului si ar provoca distrugeri cel putin la fel de mari si precise ca si un atac cu aviatia/elicopterele de atac.

  14. se tot vorbeste ca nu sunt bani… si daca nu ar fi, putem sa ne mai indatoram. oricum o facem ca sa-i platim pe aia de sprijina bodegile, + pleiada de nasi unchi matusi samd din administratie si nu numai ( dupe ochiu’ meu sunt cam unu competent la 3-4 pilosi habarnisti ), si sa luam ceva ca lumea…
    baiu mare ii ca toate zdrentzele s-au adunat ca mustele la borcanul cu miere, is prea cretini ca sa isi dea seama ce si cum… ma duc sa tai cu flexu ceva ca iara ma inervez, ca doara am zis ca aci intru numa ca sa ma simpt bine. mnezo

  15. Foarte important cat de nou este sitemul opto-electronic de cercetare si descoperire a tintei , elicopter de cercetare manevrabil mic cu termovision si camere de inalta rezolutie , capabil sa se camufleze dupa diferite forme de relief si nu numai.Sa care 4 spike-er si cred ca este suficient de util acest elicopter de cercetare . Ca reuseste sa atace prin surprindere coloanele inamice, tancuri , transportoare pe care le supraveghea bine daca nu cheama artileria si aviatia eventual .

  16. Din pacate, baietii au dreptate cu Kiowa. Daca vin rusnacii noi nu putem decat sa ne retragem si sa asteptam sprijin NATO. Intre timp, spatiul aerian romanesc este supravegheat de avioane de lupta inamice, zona terestra este controlata de tancuri si alte elemente blindate inamice. In acest caz, doar o lupta stil gherila are rost, orice altceva fiind sinucidere curata. Iar Kiowa este foarte potrivit pentru un razboi de gherila. Cu respect

  17. Rotorul anticuplu este liber …. deci zgomotos ….foarte

    Nu tu fenestron , nu tu NOTAR …… 🙁

    Citind articolul mi-am adus aminte de un desen facut dupa un dialog cu Marius Zgureanu si Razvan Mihaeanu aici

    http://www.rumaniamilitary.ro/clasa-de-elicoptere-usoare-mhah-6

    ……si trimis GMT-ului , anul trecut prin vara ……

    bre George , ziceai ca e SeFe …… 🙂 ……

    Chiar ca e Science Fiction fata de ceea ce a fost inventat pina acum .

    Cine va analiza va intelege ca solutia prezentata este cea mai avansata in domeniul aparatelor cu rotor cu ax vertical .

    Desenul vechi provenit de la MD600 N l-am rafinat putin si a iesit o configuratie cu mult mai buna decit un FENESTRON sau NOTAR 🙂

    Asadar va invit sa va imaginati ce va doriti in viitor in Romania …… pt ca ceea ce va doritia ceea se va indeplini ……totul incepe de la ginduri .

    https://scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xtl1/v/wl/t35.0-12/12788617_938012956253181_210520719_o.jpg?oh=0d0a9ea5e871514b7c031f716fca6657&oe=56DA1A49

    Avantaje :

    1.) Ventilator intubat cu forta de impingere marita

    – este un design mult mai bun decit elicea impingatoare a SB-1 Defiant pt ca turboventilatorul este intubat oferind un randament mai mare cu 30 % .

    2 .) Fara ax de transmisie

    – turboventilatorul este situat imediat linga motor , fata de SB-1 Defiant care are elicea tocmai la capatul grinzii de coada , eliminindu-se astfel o linie de transmisie lunga , grea si vulnerabila .

    3 .) Grinda tubular-ovalizata vectorizanta

    – grinda-tub cu sectiune rotunda de la ventilatorul propulsiv se transforma in grinda ovoidala spre coada ( sectiune desenata in spatele cozii ) , vectorizind fluxul rotorului cu 6 pale pentru schimbarea directiei , atit la punct fix cit si in translatie .

    – forta oferita de aceasta grinda ” aripa verticala cu sectiune ovoidala ” va suplimenta forta fantelelor orientabile dispuse in coada

    4 .) Amestecarea fluxurilor

    – fluxul de gaze fierbinti al motorului ( motoarelor) este evacuat prin tub inainte de turboventilatorul propulsiv si amestecat cu aer ambiental absorbit din partea superioara rezultind o semnatura IR extrem de redusa

    5 .) Efect de „fortaj”

    – optional se poate injecta si aprinde combustibil in tubul de titan rezultund gaze de ardere pt o impingere suplimentara considerabila rezultind o viteza de 600-700km/h in cofiguratia autogir

    6 .) Conversie instant : elicopter – autogir – elicopter

    – solutia tehnica prezentata permite conversia elicopterului in autogir atit pt economia de combustibil cit si pentru menajarea articulatiilor rotorului rezultind o durata de exploatare marita intre perioadele de intretinere

    7 .) Zgomot foarte redus

    – zgomotul motorului (motoarelor ) este amortizat de tubul cu sectiune descrescatoare ( opus sectiunii crescatoare a unui megafon ) iar conversia in autogir in timpul translatiei reduce foarte mult zgomotul rotorului fata de un elicopter clasic

    8 .) Reducerea rezistentei aerodinamice totale ( induse si parazite )

    – ovalizarea terminala a grinzii de coada reduce semnificativ rezistenta aerodinamica in translatie fata de solutia NOTAR cu sectiune rotunda

    9 .) Agilitate sporita

    – rotirea grinzii tubular-ovalizate ( stinga-dreapta ) permite miscari mult mai rapide ale aparatului decit utilizarea unui stabilizator vertical fix

    10 .) Securitate sporita pt personalul de la sol

    – lipsa elementelor mecanice in miscare specifice elicopterelor clasice elimina accidentele produse de rotorul AC

    11 .) Gruparea masei spre centrul aparatului

    – e o coada foarte usoara care muta centrul de masa spre centrul aparatului de zbor imbunatatind rotirea in jurul axei Z , fata de un rotor AC liber, FENESTRON sau NOTAR …… practic va fi sesizat ca o falsa lipsa a cozii , asa de repede se va roti

    Dezavantaje :

    Spre 0 ….. 🙂

    Pt Romania astfel de elicoptere , multe si marunte , agile , versatile , rapide , silentioase , reci in IR , ieftine , intretinere low-cost si redusa , anduranta sporita , etc sint foarte necesare .

    Combinat cu o rotor silentios Blue Edge si o turela de observatie telescopica ( 2-3m ) o astfel de libelula va face ravagii printre inamic .

    Amintiti-va de strategia roiurilor interconectate .

    Romania is the best 🙂

    Totul e sa ginditi , sa doriti , sa actionati si veti crea obiceiuri, caractere , destine la nivel personal , de grup si de tara .

    Totul incepe de la gindul repetat cu insistenta pentru ceea ce doriti de la aceasta TARA .

  18. In ritmul asta o sa ajungem sa ne bata si tarisoarele astea mici la nivelul de armament 🙂 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *