Pantsir-S2 operational

Asa cum am scris de mai multe ori, Rusia isi intareste capacitatea militara preponderent in Est si nu in fata NATO. Astfel primul batalion doatat  cu noul Pantsir-S2 a fost dislocat in Estul indepartat, regiunea Vladivostok, acolo unde echipajele executa antrenamente cu trageri reale de lupta in poligonul Ashuluk.

Pantsir S 2 si S 400 Triumf in serviciul operational la baza aeriana Hmeymim (Siria)

Pantsir S 2 va fi alocat la inceput pentru apararea bazelor navale ale Flotei Pacificului, alaturi de noul S 400 Triumf, care si el va ajunge in Vladivostok in partea a doua a acestui an.

Noul “S2” este pe deplin autonom, nu depinde de echipaj (poate detecta, incadra si ataca tinta in mod autonom) si va fi integrat alaturi de alte sisteme AA rusesti cu raza medie si lunga. Sistemul dispune de doua tunuri rapide  2A38M, calibrul 30mm si sase rachete 57E6-E.

Acum, “S2” nu este un nou sistem AA cu raza scurta ci o modernizare a mai cunoscutului Pantsir S 1, o up-gradare daca vreti. Nu cunoastem exact ce nume au modernizat rusii, dar putem presupune ca zona de interes a fost radarul, puterea de procesare si rezistenta sistemului la contramasuri.

Pantsir S 1 poate angaja tinte la o distanta de +20 km (asa cum au constatat cu tristete turcii), la o viteza maxima de Mach 3 si o altitudine de 10km. Cadenta celor doua tunuri este de +4500 de lovituri pe minut.

Despre S 2 nu stim daca are „talente” ascunse fata de S 1.

GeorgeGMT

78 de comentarii:

 1. care este echivalentul vestic al pantsir ? cel mai apropiat adica raza 20 de km altitudine 10 km si totul pe un singur vehicul ???
  din punctul meu de vedere acesta este cel mai de temut sistem AA deoarece celelalate mai mari S-400 poate fii distrus dar acesta este mobil si se poate camufla mai ales intro regiune cum este a noastra cu paduri si dealuri dar s400 si toate celelalte sant mult mai vizibile si deci mai usor de lovit

  • Ca tehnologie, BAMSE-ul suedez si Crotale-ul francez merg pe aceleasi principii (racheta ieftina si fara senzori, ghidata in fascicolul radar). Raza de actiune e putin mai mica, dar tehnologia e tot aia. Rapier-ul britanic e un sistem vechi care daca ar fi fost dezvolat ar fi ajuns tot cam acolo.

   Ca raza de actiune, orice de la IRIS-T, CAMM, MICA-VL la NASAMS pot fi puse pe un singur vehicul daca vrei.

   Camuflajul la sistemele AA e oarecum dificil… daca esti printre copaci s-ar putea sa nu iti mearga bine radarul si sa nu poti lansa rachetele. Realist vorbind, atat Pantsiru’ cat si Tor sau altele vor cauta zone relativ degajate, ca sa mearga bine radarul si sa poata trage in voie.

   Personal sunt fanul acestei inventii suedeze: http://1.bp.blogspot.com/-SkKlpebPMso/UvU9svKDu0I/AAAAAAAAV0E/-GRzdlRm_IE/s1600/bamse%2B4-725488.jpg

   • Si mie imi place conceptul BAMSE, dar pacat ca nu se gasesc prea multe date despre acesta, de la date tehnice, la cate sisteme au suedezii si pana la pret.
    A fost un articol, daca nu ma insel pe aici despre sistem, dar tot asa cam slabut, probabil tot din lipsa mai multor date gasite.

   • ar trebui sa facem so noi un sistem gen siret pe 2 vehicule daca vrei
    radarul sa fie pe un vehicul separat si sa fie inaltat pintre copaci iar rachetele si centrul de comanda pe alt vehicul mai camuflate

    • capatu` satului

     solutia ruseasca este mai buna si mai ieftina pt. ca inglobeaza mai multe echipamente intr`un singur mijloc de lupta,
     atat Tor cat si Pantsir sunt lideri, nu exista ceva asemanator in Vest,

     Pantsir are 12 rachete si cele 2 tunuri toate inglobate intr`un singur mijloc de lupta + radar de detectie si urmarire a tintei,

     Crotale are doar rachete si o antena – la un atac la saturatie este fara sanse,
     tunu` are rolu` lui, inclusiv acela de protectie a sistemului datorita cadentei mari de tragere,

     cu cat ai mai multe echipamente pe mai multe mijloace creste nr. de oameni folositi si face ca operarea sa fie mai greoaie + un timp mai lung pt. punerea/oprirea sistemului,

     n`ar fi rau sa luam si noi viforu` sa punem o antena intre tunuri si sa montam cateva rachete,

     • am putea pune si noi minim 4 rachete pe ghepard si uite am avea si noi pantsir dar nu ii vointa ca putinta este
      sa punem 4 rachete iris t sl pe ghepard

      • nu stiu daca merge magaoaia de Iris-T pe Gepard… nici ca si masa, nici ca si integrare. Pentru CA-94M si Stinger integrarea e deja facuta.

       • nu stiu cate kg are ca 94m dar isir t are 87 de kg
        sa zicem ca ca94 are undeva la 20 -30 de kg pe racheta si sa pus deja 2 pe ghepard cred ca acesta ar suporta greutatea in plus
        mai este de rezolvat integrarea pe radar dar si asta cred ca ar merge

        • sunt rachete IR nu bazate pe radar, deci integrarea e cu senzorul electrooptic+ telemetru LASER, care la randul sau poate lucra cu radarul de conducere a focului. Si ca sa faci integrarea, iti trebuie sa-i ai pe KMW in echipa, altfel s-ar putea s anu ai voie sa modifici.
         Un singur IRIS-T cantareste cam cat 4 rachete A-94…

    • exista mai multe solutii/configuratii pentru Siret/Iris-T SL

 2. Off.

  Voi stiti ceva despre sistemele S-125 pe care le-am avut noi? Eu am reusit sa gasesc 18 locatii sigure + 2 locatii posibile de baterii S-75 (noi am primit intre 18 si 20 de baterii Volhov), dar nici o informatie cu privire la numarul sau locatia bateriilor de Neva/Pechora.

  Imi cer scuze, stiu ca intrebarea era mai potrivita la articolul cu Volhov, dar nu am fost pe faza cand a aparut acela si acum nu stiu daca se mai uita careva pe acolo ca sa-mi raspunda.

  • Regimentul 19. Raa cernica.s-a desfiintat

   • Mersi fain de info. Din pacate, n-am reusit sa gasesc amplasamentele bateriilor, mai caut.
    P.S. Noi am avut S-75 la Galati?

    • Da.reg.12raa Galați.era singurul reg. care avea divizioanele în curtea comandamentului.s-a desființat prin 2002.au mai fost:reg.4 raa Ploiești.singurul care avea 5 și divizioane de foc și unul tehnic. Reg. 15 raa hunedoara și reg.17 raa Reșița,ambele desființate în 2003.reg.11 raa Brașov,desființat în 2008

     • Reg.4 raa Ploiești s-a desființat în 2001.neva avea bateriile de rachete în curte reg.

     • @Iuli30
      reg.11r.a.a. , Horea sa desfintat partial era format din 3 divizioane , zarnesti , valea teliului ( in varf de munte ) si ultimul este la valcele jud. covasna, este in subordinea brigazii 1 r.a.a sub numele batalionul 5 r.a.a
      ––––––––––––––––––––––––––––––––––
      reg. 15 r.a.a. avea 4 divizoane in subordine , hateg , ilia , orastie , si vadu dodrii.
      ––––––––––––––––––––––––––––––––––-
      reg. 17 r.a.a din cate stiu avea un divizion si la anina.

     • Aha. Interesante info. Deci astia de la Galati le aveau parcate langa dacii 🙂 , misto. Din ce am mai gasit eu, Reg. 15 a ramas fara rachete candva in anii 80′, acestea fiind inlocuite cu mitraliere AA. De-asemenea, am mai gasit 3 amplasamente langa aeroportul din Craiova. Uite aici o harta in care am trecut toate bateriile gasite de mine (nu toate existente), inclusiv elementele Reg. 275 RAA sovietic din Moldova:

      http://imgur.com/PLpspYv

      Legenda:
      galben – S-75 (18 situri, dintre care 3 la Craiova)
      rosu – S-125 (4 situri, toate cele gasite de mine langa Chisinau)
      verde – S-200 (2 situri, langa Chisinau – pe Wiki spune ca am avut si noi asa ceva, dar mie mi se pare ca aici greseste Wiki)
      albastru – situri posibile, dupa ce se zice pe Wikimapia

      • Craiova nu a avut niciodată volhov.și oricum hartă e veche,arată și dn. de la câmpina,adânca și mizil,care s-au desființat în 2002.

  • S-a desființat prin 98-99,după fază cu f-117 de la sârbi.

 3. Conceptul mobil a fost dezvoltat atât de ruși cât și de americani de multă vreme (războiul rece). Primele sisteme cu rază medie experimentate în condiții de luptă au fost complexul KUB rusesc experimentat în valea Bekaa (războiul din Liban), variantă din care am avut si noi 3 regimente, plus Patriot-ul american experimentat în aceleași locuri si perioade.
  Dacă vorbim de ruși, KUB a cunoscut o dezvoltare permanentă. În prima etapă, a fost transformată bateria de 4 platforme de lansare șenilate plus statia de radiolocație plus camionul CRPD (centru de recepție si prelucrarea datelor) în unități independente prin instalarea unui turn de radiolocație si dirijare pe fiecare instalație de rachete. Dezvoltarea actuală a păstrat cerințele de mobilitate umblându-se la generația de rachete si tehnologie. Ansamblul pe camion este doar versiunea pe roti. Utilizarea lor este dată de condițiile climaterice si geografice în câmpul tactic. Căutați pe YTube ultima paradă rusă și le puteți admira pe ambele variante defilând împreună.
  Cât privește poligonul Ashuluk (îl cunosc foarte bine), el este consacrat antrenamentelor si experimentărilor cu sisteme de rachete.

 4. Si SPYDER de la Rafael ar intra in aceasta categorie.

 5. Probabil S2 e pe steroizi! 🙂

 6. hai sa va zic eu una auzita azi, fresh. mapn se intereseaza de patriot-ul american.

  • Pica ele ca au de unde sa pice… La cate ore de zbor au alocate, si la numarul lor cad cam putine (statistic vorbind). A se vedea statisticile americane – scorul este pe aproape egal.

  • Hai sa aruncam cu pietre in curte la astia, ca-i la moda. Nu ne uitam si la americanloci sa vedem cum le cad de toate. Ia spune, cate au cazut in ultimele 6 luni, de poti afirma ca sunt ca mustele? Pilotul este si el om, face greseli, nu este ceva nemaiintalnit.

   Pe langa asta, avionul acela era un avion vechi, comparabil cu Mig-urile noaste (are alta functie, de atac la sol). La americani au cazut F-22 (si multe) fara sa vorbim de B2 care este ultima fitza in materie.

   • Lol la americani cand cade un b2 istia pierd un avion de 2 miliarde la rusi cade un migsa su suhoi ila mai mult nuface de cateva milioans

 7. Off topic:

  http://adevarul.ro/news/politica/chestiunea-ungureasca-1_56d562d65ab6550cb85dfc60/index.html

  Ungaria nea ameninta si ne arata ca ne poate arunca ‘pisica’ moarta peste gard, in Ardeal cu sprijin din est.

  ‘Şeful guvernului ungar, Viktor Orban, avertizează şi ameninţă că va lua măsuri dure şi va aplica lovituri grele României! Ameninţările au fost lansate în contexul discuţiilor, analizării şi abordării relaţiilor Ungariei cu vecinii. O resetare a acestor relaţii cu statele vecine din perspectiva diplomaţiei maghiare. Dintre toţi vecinii Ungariei, singura ţară ameninţată a fost România!

  Cu ceilalţi vecini, Croaţia, Slovenia, Slovacia şi Serbia, Orban a declarat că ţara sa are relaţii oarecum normale. Acesta a ţinut să precizeze că este în interesul statului maghiar să existe întotdeauna, un „ceva“ anume cu Rusia.’

  Vad ca a dat ordin si constructiei unui gard la granita cu Romania. Sa ii fi trimis Putin alte informatii despre viitoarea ruta de migratie? sa ca va urma ceva dupa ‘armistitiul’ din Syria si el se pune in garda? Nu cred ca e doar pura paranoia!

  Eu unul nu am niciun dubiu ca in cazul in care stelele se vor alinia pe cerul Ungariei, Orban asta nu va avea nicio greata sau remuscare sa schimbe taberele si sa sprijine cu ajutorul Rusiei o insurgenta maghiara in secuime. Cred ca referendumul din UK poate sa fie inceputul sfarsitului pentru Comunitatea Europeana, sau din contra, intarirea ei in fata Rusiei. Si guvernul maghiar a fixat referendumul ala chiar dupa cel britanic, sperand sa dea lovitura de gratie uniunii. Cred ca Orban viseaza zi si noapte la Ungaria Mare si la cat poate el fura de la alte tari. Iar din expresia lui, pare-se ca Romania sta ca un ghimpe in coasta rusa, situatie de care spera ungurii ca vor profita din plin!

  Fereasca Domnul sa-i iasa bufonului de la Budapesta planul creat de nebunul de la Kremlin!!!

  • pai gardul e sa separe Ungaria de Banat+ Crisana+ Transilvania, si e pe banii lor 🙂

   • Pai da, dar nu crezi ca Orban pune pe banii lui un gard care sa ramana vesnic intre el si pamantul de-l ravneste? probabil urmeaza valuri valuri de refugiati si pe la noi, iar apoi va actiona in baza planurilor ulterioare primite de la tovarasul Putin. Vad ca de la o intanlire la alta actioneaza intr-un anume fel. Dupa intanlirea de la Budapesta a inceput sa gongane despre gardul de la granita cu Serbia, iar dupa vizita la Moscova, a aparut retorica acida antiromaneasca si gardul cu noi.

    De obicei el cam tatoneaza terenul pentru ce va urma pe viitor! Eu cred cu tarie ca magarul asta hortist ne-a pus gand rau si va actiona in consecinta daca planurile lui Putler vis a vis de UE au succes. Daca nu……merge pe burta ca e apa mica! Nu-l da nimeni afara de unde e acum, ca nu a sarit calul atat de rau si nici nu o va face in caz ca nu ii ies pasentele piticului atomic! 🙂

    • Piticu’ atomic are alte probleme mai presante decat sa rezolve problemele ungurienilor… Si daca-i promite lui Orban ceva mai mult ca sigur pleaca la atac de unul singur si incaseaza bobarnacele taman pe invatatura piticului atomic…
     Apropo de viitoarele rute pe care vor trece urmatoarele valuri de emigranti… acum ceva timp spuneam ca a fost o organizare a emigrantilor sirieni + alte nationalitati bazata pe mafia ruseasca ajutata chiar de catre retelele FSB… Erau unii pe aici care contestau ceea ce spuneam eu atunci…unii care se dau pro Romania dar comenteaza la comanda ciolovecilor… Iata ca se adevereste ca valurile de emigranti urmeaza cateva rute care se suprapun exact cu interesele rusesti in zona Balcanilor si statele UE… Macedonia… parca pe acolo urma sa treaca oarece gazoduct…Macedonia tocmai fusese invitata sa adere la NATO…hop si valu’ de refugiati… Serbia… taman fusese invitata sa adere la UE… hop si valu’ de refugiati… celelalte state care sunt in UE taman au „beneficiat ” de valu’ organizat de emigranti… Val de emigranti pornit sa darame UE din temelii… Si bineinteles ca piticul atomic iubeste sa santajeze statele UE unul cate unul…

   • Chiar ma bucura acel gard 🙂
    Nu de alta dar sa nu-i aud mai tarziu ca vorbesc de granite si tratate…
    Pana la urma Orban asta nu se lasa pana nu punem opinca in Parlamentu’ unguresc…
    Nu de alta dar de la Dunare pana la palavramentu’ lor sunt doar cativa pasi…

    • @dany

     Acum daca tot vorbim de garduri, granite si tratate, nu m-ar deranja sa puna garduldincolo de Debretin. Ca doar sunt arme cu doua taisuri.

    • Pai asta cu opinca e ulterioara, insa panica se instaleaza in Ro ori si cum in caz de face ala prostii. Numai trosneli cu ungurii nu ne trebuie noua acum sau insurgente prin secuime!

     probabil o sa-l doara rau pe Victor, insa pana atunci ne va durea pe noi.

     Ps Partea buna, daca exista asa ceva, e ca lucrurile astea ne intareasc de obicei! 🙂 Asa ne mai urnim si noi din somnul asta cel de moarte! 🙂

     • Daca facem o cat de mica analiza, orice miscare ungureasca in privinta zonei Harkov poate fi pedepsita foarte usor de RO… Arad-Szeged spune ceva? Pai asta nu ne afecteaza pe noi daca se inchide… dar pe unii sigur!
      Curent electric exportam in Ungaria? Se pare ca da…
      Daca luam la puricat toate retrocedarile din ’90 incoace sigur gasim o gramada de ungurieni in neregula….Si vorbim de granguri din aia mari nu de plevusca…
      Orice confruntare militara in zona Harkov se va termina in defavoarea Ungariei (vorbesc de cluburile alea sportive folosite pe post de paravan pentru diverse miscari paramilitare), sub nicio forma NATO nu va permite Ungariei sa desfasoare trupe pe teritoriul RO si nici macar la granita… aia cu sarma ghimpata facuta in inchisori…
      Poate se reactiveaza vechile planuri de acum 30 de ani sa vedem pe unde scoate Ungaria camasa…

      • demascarea mafiei unguresti din zona respectiva trebuie facuta neaparat,indiferent de contextul international.minoritatea maghiara trebuie sa vada adevarata dimensiune a coruptiei din sanul comunitatii lor ,traiul greu de zi cu zi nu poate fi pus doar pe spatele centralei de la bucuresti.mentalitatea de grofi medievali a acestor lideri a tinut comunitatea inchisa si refractara la orice contact cu restul tarii.

      • dany uita-te la geografia din harkov un conflict acolo in conditiile in care ai de a face cu o populatie ostila se poate intinde pe ani de zile cu consecintele militare si mai ales economice de rigoare
       ungaria e in nato art 5 cade vezi conflictele turco – grecesti ( in 1974 in cipru erau trupe engleze care nu au putut deschide focul asupra turcilor in sprijinul greciei din motivul ca turcia fiind in nato erau aliati )
       romania nu are decat 75000 militari si aceia instruiti si echipati asa cum s-a putut in conditiile din romania si care in caz de scandal in harcov or sa fie acolo nu or sa mai ramana suficienti sa apere granita de vest in caz de invazie , pe rezervisti si pe tineretul de azi nu m-as baza ( vezi reactiile din 2014 cand cu certificatele medicale tip nato pt comisariatele militare )

       • Mai nea @floriane
        Pana sa ajunga armata romana sa se ia de gat cu ungurozaurii mai sunt si alte „scuturi” ca sa ma explic mai plastic… Am mai explicat pe aici, da’ vaz ca nu prea citesti din urma… Armata romana / MI sunt ultimii care intra in conflict… pana sa sune goarna la MAPN /MI mai mananca paine alte institutii abilitate prin lege…Pe alta parte daca suna goarna la MAPN /MI inseamna ca aceste institutii nu si-au facut treaba ori au pierdut razboiul informatiilor / manipularii si al dezinformarii…
        Intre RO si HU , pariez ca americanii aleg RO…. Iar NATO inseamna SUA… asta daca inca nu ti-ai dat seama…
        De aia si serviciile romanesti au beneficiat de multi bani in detrimentul armatei si MI… pentru ca in momentul cand ajungi sa rezolvi conflicte cu ajutorul armatei / MI automat intri foarte usor in gura lumii pe post de stat brutal, agresor si toate epitetele folosite in manipulare / dezinformare…
        RO prefera sa rezolve problemele mai soft, fara pierderi omenesti si materiale, cu ajutorul serviciilor secrete … asta este tendinta….

        • da dany pozele de pe facebook si alte retele de socializare cu armamentul pe care-l afiseaza militiile paramilitare din harcov spune multe ( faptul ca aceia se plimba liberi dupa ce se posteaza poze cu arme automate de ultima generatie intr-o tara care nu da permis de port arma cu glont civililor )

        • @dany

         „Am mai explicat pe aici, da’ vaz ca nu prea citesti din urma… ”

         Nu e vorba ca nu citeste. Cred ca ti-au scapat tie niste tipare din urma.

    • pacat ca sarma aia nu e o comanda pentru industria noastra… asta ar fi fost si mai tare 🙂

     • Pai lumea zice prin targ ca sarma aia este facuta in nush ce inchisori…

      • e la ei, nu la noi… dar zic doar ca ar fi fost frumos sa comande de la noi 🙂

       • Pai noi am cam inchis cam tot ce aveam in materie de combinate din astea. Industria Sarmei Campia Turzii e caput! 🙂 Era o treaba si asta, comanda de la noi si putea afirma in fata gloatelor nationaliste maghiare ca a comandat la fratii din Transilvania, ca-i ajuta pe ei economic e.t.c. 🙂

  • Frate … asta este de bine. … deci ….RECUNOSC GRANITA 🙂

   • …numa de-ar recunoaște-o pe Tisa (tisza), cum era să fie…
    Din Oradea până acolo sunt cam 110 de km, cam la jumătate de Budapesta. Pământ arabil bun, infrastructura făcută 😉

    • Cineva se va opune daca sa zicem in urma actiunilor Budapestei ajungem cu granita pe acolo… Nu vorbesc de super mega armata unguristaneza… Cineva care s-a opus si acum aproape 100 de ani… Iti dai seama ca daca pierd si 50 km de la granita automat unguristanezii sunt in cadere libera….

    • le fabricam noi sarma, numa’ sa-l puna unde trebe 🙂

     • De obicei, purcelul din Pesta nu grohaie fara sa aiba ghes din tara Crivatului. E ca o flasneta: cu cat haraie mai tare cu atat acopera niste miscari ale ursului. Tare mi-e ca acel gard sa nu fie pt noi. In caz de trosneala cu rusii sa nu ne apuce bejenia vreo cateva milioane inspre ei. Asa ne tin la gard si rusii din spate…threesome :(.

 8. Ma mira pornirile astea razboinice impotriva lui V.Orban,tinind cont ca acu vreo 8 luni cind Ponata l-a pus la punct,voi ii luati apararea pe acest forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *