Olanda se retrage din programul F-35?!

Guvernul olandez studiaza problema retargerii tarii lor din programul F-35 si in loc sa fie pregatiti sa cumpere cateva zeci, s-ar putea sa nu mai cumpere nimic.

Ministrul muncii  Angelien Eijsink, a declarat joi ca partidul domniei sale, Socialist, impreuna cu inca cateva partide mai mici vor inainta o propunere Parlamentului, pentru a scoate tara din programul JSF. Doamna  Eijsink aduce in discutie costurile tot mai mari ale avionului de generatia V si in acelasi timp se intreaba daca Olanda chiar are nevoie de o aviatie militara dotata cu cateva zeci de F-35 extrem de scumpe, asta in conditile in care tara sa este fix in mijlocul Aliantei Nord-Atlantice, si nu are practic nici-un dusman veros la orizont.

Doamna  Eijsink , nu a precizat inca, daca aparatele F-16, pe care F-35-ul urma sa le inlocuiasca, vor ramane pana la expirarea resursei si…adio aviatie de vanatoare in Olanda, sau se are in vedere inlocuirea lor cu un aparat mai ieftin de exploatat, de exemplu noul Gripen E/F al vecinilor suedezi.

Cu toatea acestea primul JSF olandez se afla acum in proble la sistemul de alimentare cu combustibil, iar al doilea se pregateste si el sa intre in teste.

In acelsi timp ministru aparaii olandez, Hans Hillen declara presei ca facand acest lucru Olanda ar pierde oportunitatea de a avea o aviatie puternica, si ar mai pierde banii bagati pana acum in proiect, sume in valoare de un miliard de euro.

Sursa: dutchnews

 

8 comentarii:

  1. Cum vad eu stirea?
    Simplu Olanda in loc sa cumpere un numar mare de F 35 va achizitiona in jur de 24 maxim 30 de aparate pe care le va folosi ca forta expeditionara in cadrul NATO daca este nevoie…..
    Plusul de F 16 cele mai bune vor fi mentinute in aviaia olandeza cat mai mult timp si cand nu vor mai putea zbura vor fi inlocuite de Gripen NG, F 16 Block 50/52 – 70 sau care o fi atunci disponibil si tot asa…
    Olanda a ajuns la concluziile unui studiu de prin 2010 publicat in Jane’S Defence cum ca nu merita din punct de vedere financiar sa nu menti si o flota ieftina de operat de generatia a 4-a care la 80 % din misiuni este la fel de eficienta.

  2. Este posibil ca in situatia ipotetica in care Olanda renunta la F35, atunci ca o compensare pentru SUA, sa opteze pentru F16 Viper, sau chiar Gripen NG.Daca si pentru Olanda este prea scump F35, atunci ce sa mai vorbim de Romania.

    • Nu e vorba de scump , e vorba de „pericole” , nu prea au in zona , la noi : Moldova, Transnitria , „conducta” cu gaze din Georgia- Azerbaijan care trece pe langa Sevasopol ………

      • Te asigur ca si pentru olandezi conteaza banii.Ca pozitia lor geografica este un motiv in plus sa reduca din cheltuielile publice, este alta poveste.Te asigur insa ca olandezii nu vor renunta la aviatia de vanatoare, la fel cum nu renunta elvetienii.

        • Sigur ca conteaza , nu te pot contrazice si sunt sigur ca desii au mai multi bani decat noi respecta altfel banii contribuabililor , dar daca ar fi cel putin in situatia zonei noastre ar avea in buget sume pentru cel putin 100 buc , ca si trucii

  3. Las’ ca-i ajutam noi cu firfirici sa achizitioneze F-35, cumparandu-le veninoasele zburatoare obosite! Apoi, peste zdemii de ani, cand si 35-urile vor obosi, hop la Romanica cu ele.

  4. Facem pariu ca olandezii vor urma exemplul USA si vor extinde resursa F16? Ce scandal a fost cind cu F16 sh from USA NG… sau acum, cind cu aparatele olandeze… Cred ca romanii se stresseaza degeaba, ca oferta olandeza va urma modelul american.

    Toti cei care traiesc in Ro trebuie sa inteleaga ca criza e mondiala. Toata lumea are probleme financiare, toti se uita cum sa economiseasca. De fapt cei mai feroce in aceasta privinta sint tocmai democratiile bogate. N-ajungi bogat daca arunci banii pe fereastra, iar daca-i democratie nu-l poti impiedica pe cetatean sa te intrebe pe ce se duc banii.

    Dar discutind despre F35, viitorul depinde de viteza dezvoltarii de drone. Daca drone capabile sa indeplineasca misiuni multirol vor aparea pe piata in urmatorii 5-10 ani, F35 va fi doar un aparat de serie mica.

    • Parerea mea este ca daca „Daca drone capabile sa indeplineasca misiuni multirol vor aparea pe piata in urmatorii 5-10 ani’ o sa mai urmeze alti 10-15 de teste si de noi si noi versiuni si testarea lor in camp real pana la versiunea finala , ori asta cumulat inseaman 20-25 ani , cred ca nimeni nu-si permite sa ramana fara avioane 15-20 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *