Pacaliti inca o data?! Colectiv 2?

Romani la coada pentru dreptul lor…

Imediat ce rezultatele in alegerile europarlamentare au fost anuntate, ne-am bucurat cu totii, ne-a bucurat nu numai rezultatul, dar mai ales participarea. Cozi in diaspora, cozi in Romania, oamenii au iesit la vot masiv. Procent de participare – 51%. Si aici incape o discutie, cati romanii mai sunt in Romania si, plecand de aici, care este de fapt procentajul real al votului in Tara?  Probabil mult mai mare…

In primul rand se poate observa usor ca psd/alde castiga mizand doar pe o participare redusa la vot, tariceanu chiar a spus duminica seara ca partidul sau se baza pe un anumit numar de votanti (un procent de 30, maximum 35%), numar de votanti pe care l-a si realizat, dar iesirea masiva la vot a romanilor l-a lasat fara colegii europene, scazandu-i procentajul.

Scorul psd din 2016 s-a bazat tot pe o iesire foarte redusa la vot, de unde putem observa ca aceasta sleahta de hoti si puscariasi nu a convins nici pe departe 51% din romani (45% psd si 6% alde), nu i-a pacalit, a profitat doar de greseala noastra de a nu iesi la vot.

Diaspora, acesti romani din ce in ce mai frumosi, continua sa ne uimeasca si sa ne incante. Vin de la mare departare ca sa voteze, cu noaptea-n cap si copii de mana, stau ore in sir la coada. Magnifici romanii atunci cand se mobilizeaza. Ca de obicei insa batjocoriti de autoritati, umiliti pe banii lor.

Imposibil ca Ministerul de Externe de la Bucuresti sa nu fi stiut de cate sectii de votare ar avea nevoie pentru a nu mai suferi rusinea de la alegerile prezidentiale din 2014. Imposibil!

Stia ministerul, stia si epava de melescanu, pur si simplu frica de romanii din diaspora creste cu fiecare an si alta solutie sa-i tina departe de dreptul sacru la vot n-au gasit. Rusine melescanu!

Acum avem rezultatele, il avem pe dracnea dupa gratii, chiar vrem demisia vioricai dancila?! Pentru ca daca dancila demisioneaza este foarte clar ca psd-ul nu mai are forta unui nou guvern si ne alegem cu ce?!

Daca vrem sa ne intelegem viitorul sa ne amintim trecutul. Toamna lui 2015, incendiul de la Colectiv. Dezastru si rusine nationala. Guvernul Ponta isi da demisia, guvernul Ciolos ii ia locul.

Ciolos, bun sau rau, are mainile legate, psd-ul baga capul la cutie si destul de repejor se repliaza, incepe sa dea legi de mariri de pensii si salarii, scadari de TVA, acumuland capital electoral. Guvernul Ciolos nu are majoritatea in parlament, nu poate face de fapt absolut nimic, nu poate reforma nimic, nu poate impune parlamentului nimic. Guvernul psd s-a dus, dar majoritatea parlamentara a ramas…

Psd-ul merge mai departe, nimic nu se schimba, romanilor li se face greata de clasa lor politica, nu vin la vot, iar in 2016 psd-ul condus de liviu dragnea inregistreaza un scor electoral record national.

Asa cum scriam mai sus, victoria psd din 2016 cu un neverosimil 45%. alde, o gluma de partid de buzunar, intra in parlament cu aproximativ 6%, totul pe seama lehamitei romanilor, a neprezentarii la vot si a non-combatului opozitiei. Adica aceeasi situatie ca la Primaria Bucuresti (si in toate cele sase sectoare) unde non-combatul opozitiei (mai tinei voi minte cine a fost contracandidatul Gabrielei Firea?!) si a lipsei oamenilor de la vot, a lasat Capitala sub domnia psd…

2019, alegeri parlamantare. Opozitia castiga detasat, psdul se prabuseste aparent (de fapt acesta este scorul sau real daca noi iesim la vot), scapam de alde.

Vom face insa aceiasi greseala din 2015, permitand psd sa-si revina cu un an si jumatate inainte de alegerile generale?

Vad la televizor analistii discutand. Sa facem un guvern format din PNL+USR, care guvern sa faca reforma invatamantului, a sanatatii, sa demareze chiar modificarea Constitutiei si alte asemenea.

Bine, bine, dar cum poate face asta un guvern fara majoritate parlamentara? Toate aceste reforme au nevoie de aprobarea parlamentului (in cazul Constitutiei chiar de 2/3 din voturile din parlament), iar psd/alde/udmr + deputatii minoritatilor+altii (care clar nu vor reforme) se vor opune. Ce va putea face atunci onor guvernul?! Ordonanta de Urgenta? Nu merge, orice ordonanta de urgenta trebuie intr-un final aprobata de parlament pentru a deveni lege, iar in parlament sunt in continuare nea iordache, nicolcea si altii ca ei …

Asadar?!

Daca psd-ului ii se va permite sa se retraga din nou in opozitie, iesind astfel de sub lumina reflectoarelor, daca i se va permite,  cu un an si jumatate inainte de alegerile care conteaza cu adevarat (cele parlamentare si locale), sa scape din nou fara sa fie ghilotinat, atunci inseamna ca suntem masochistii.

Un animal turbat trebuie omorat definitiv cand il incoltesti, nu doar sa-i dai o bataie buna si apoi sa-l eliberezi, pentru ca  am mai facut odata aceiasi greseala in 2015 si n-am obtinut nimic altceva decat sa le permitem sa se intoarca mai puternici ca niciodata. In 2015 puteau fi gatuiti politic, n-am facut-o,  iar psd-ul, din parlament, si-a facut ditamai campania electorala, pentru ca in Romania parlamentul este suveran, nu guvernul…

Care ar fi solutia? Alegerile anticipate, desi este foarte greu de ajuns aici, sau psd sa fie lasat la guvernare dar presiunea pe aceasta grupare infractionala organizata sa fie imensa, sa fie huiduiti peste tot, opozitia sa-si inteteasca activitatea, sa-i loveasca, sa-i arate cu degetul, sa profitam de acest moment de slabiciune si sa rapunem odata pentru totdeauna aceasta capusa, acest parazit mortal de periculos pentru Natiunea Romana.

Daca psd/alde se retrag, vedem ce avem de facut, eventual govern technocrat sustinut de intreg parlamentul, govern cu mandate clar de administrare a Tarii, ori fortarea de alegeri anticipat.

La final, aplauze in picioare pentru Poporul Roman, un Popor care se dovedeste pe zi ce trece tot mai matur si inteligent, tot mai conectat la viata lui, un popor care pare din ce in ce mai putin dispus sa-i lase pe altii sa-i hotareasca soarta.

Parca niciodata, din 1968 incoace, romanii nu au fost mai uniti ca acum, niciodata n-am vazut atat de multe steaguri tricolore prin Tara, n-am fost niciodata mai patrioti ca in acesti ultimi doi ani. psd-ul, fara intentie, a reusit si un lucru bun, a adus romanii unul langa altul, i-a unit si i-a facut sa lupte impreuna.

Uitandu-ne la rezultatele europarlamentarelor din intreaga Uniune, observam ca Romanii sunt printre cei mai inteligenti europeni. Noi nu ne-am lasat pacaliti de partide imbecile (care nu sunt nici extremiste, nici de dreapta, au gasit doar o oportunitate sa castige voturi urland slogane care plac unui anumit tip de public), nu ne-am lacomit la 100 de lei crestere de salariu, n-am acceptat mita electorala…

Te uiti cu groaza cum un retardat ca Nigel Farage obtine un scor urias in Marea Britanie (asta la doi ani de la referendum, cand este foarte clar ca UK va pierde prin Brexit), te uiti la Franta unde o neica-nimeni castiga 24% promitand prostii si lucruri imposibil de obtinut, Italia unde o coalitie smintita promite ajutoare sociale desi Roma este datoare vanduta si nu poate sa-si reformeze statul, de Ungaria nu mai discutam, Cehia in aceeasi oala, Austria vanduta rusilor, in Bulgaria domnia coruptiei continua neintrerupta. Avem chiar si partidul piratilor…

Toate aceste partide (poreclite cam usor de dreapta sau nationaliste) nu fac nimic altceva decat sa se hraneasca din nemultumirile oamenilor, nemultumiri mai mult sau mai putin indreptatite, insa sunt “euro-sceptici” desi Europa fara Uniunea Europeana isi va pierde relevanta economica si politica in anii ce vin in fata Statelor Unite, a Rusiei, a Chinei, a lumii intregi.

Europenii au o sansa impreuna, niciuna fiecare singur, fiecare un tara lui, dar din ce in ce mai putini inteleg acest lucru. Imbuibati de traiul foarte bun, nu inteleg de unde vine acesta, fiecare crede ca merita mai mult, ca singur ii va fi mai bine. Ne tiganim intre noi, tari cu totul neimportante (Ungaria, Cehia etc) fac galagie, in timp ce “marii” europeni (Franta, Germania, Marea Britanie) au dat in mintea copiilor si pierd din vedere unitatea europeana.

Din tot acest amalgam, romanii fac nota discordanta (mai sunt si altii), aratand ca sunt cu adevarat pro-europeni (dincolo de sondaje si declaratii), ca sunt o natiune care poate fi foarte inteligenta, o natiune care nu cere cresteri de salarii (sau se opune reformelor precum in Franta) ci protesteaza intru sustinerea Justitiei, a Statului de Drept, a apartenentei la Uniunea Europeana si NATO.

Inainte de a zambi, dati-mi cateva exemple de natiuni europene care de doi ani de zile se lupta cu propriul parlament si guvern, nu pentru foloase materiale ci pentru princpii democratice, pentru apararea Justitiei si a drepturilor inalienabile ale oricarui popor liber.

Nu veti gasi…

Rezultatele de duminica nu sunt doar cauza unui simplu vot negativ, atitudinea romanilor este vizibila inca din iarna lui 2016, lucrurile s-au sedimentat, o buna parte a societatii romanesti stie exact ce doreste, a spus-o in strada de nenumarate ori.

PS – Poate va intrebati ce ar trebui sa faca PNL & USR sa faca totusi. Ei bine, cele doua partide, legitimate moral de votul romanilor, dar fara majoritate in parlament, ar trebui sa tina psd/alde sub presiune, sa vina in parlament cu un pachet legislativ care sa repare daunele produse  Justitiei de legile psd-iste. Cel mai probabil ca psd nu va fi de acord si atunci, PNL/USR vor putea sa arate romanilor ca nu dragnea era problema noastra (sau macar nu problema principala) ci psd-ul in intregul sau.

PPS – Ar mai putea PNL/USR sa ceara cat mai vocal si cat mai public, ca parlamentul sa adopte legi prin care rezultatele referendumului sa fie puse imediat in practica. Si mai sunt si alte lucruri, cum ar fi eliminarea dezincriminarii abuzului in serviciu sau activarea lui de la o anumita suma in sus.

GeorgeGMT

161 de comentarii:

  1. Foarte bun articolul, cu o obiecție: e usor sa spunem ca restul europei s-a prostit. Oare ce s-a intamplat cu francezul, cu englezul, cu italianul? S-au prostit ei peste noapte? Sau pur si simplu nu mai pot cu dictatura corectitudinii politice? Să ne gandim putin la parintii de fetite din anglia care au primit notificari de la scoala sa nu mai vina fetita in fusta pentru a nu leza vizual copiii transgender. Sa ne gandim la cei care vad ca din meniul obisnuit al cantinei scolare a disparut porcul pentru a nu leza musulmanii. Sa ne gandim la francezul care obisnuia sa-si plimbe cainele pe strazi pana spre miezul noptii iar acum e nevoit s-o stearga nemteste in casa pana la ora 20. In Suedia sunt anulate concerte pentru femei pentru ca acestea nu sunt in siguranta. Si exemplele pot continua.
    Cu siguranta o europa unita e mai pasnica si mai prospera, dar nu cu pretul disparitiei europeanului.

    • „dictatura corectitudinii politice” sunt intru totul de acord cu tine, si eu sunt impotriva acestei degenerari morale, dar nu are foarte multa legatura cu apartenenta la UE, acest tip de politici sunt apanajul politicii interne.
      Pe de alta parte, asa cum am scris, aceste partide nu au nici o solutie serioasa, pur si simplu dau din gura si strang voturi, UK va iesi din UE de teama imigrantilor, care imigranti din estul UE s-au integrat perfect, necazul britanicilor vine din Asia.

      • S-a integrat un rahat. UE fara restrictii de calatorie umple UK si alte tari de cersetori si muncitori la negru care ii enerveaza la culme pe aia care traiesc normal. E o tara supraaglomerata, are un pic peste suprafata Romaniei la 65+ milioane de oameni. Cand ai „free movement” fara nici o conditie, toti se duc unde sunt cei mai multi bani si pun presiune. Toate partidele erau pro Brexit, doar ca Theresa nu avea mana forte si incerca aiurea sa ii impace pe toti. De aia si vor sa impuna apoi legi de imigratie de genu „vii aici daca faci legal peste 36K anual” sau cat.

        Acum o fi sunand laudabil ca romanii nu au pus botul la propaganda psd. Doar ca exista traseisti cu duiumul, pnl promitea mariri si mai aberante la alegerile anterioare iar cand dragnea si altii iau 2-3 ani si pe urma tot milionari sunt, rezulta ca doar pui botul la ailalta propaganda. Dragnea e din fostul pdl. Plus ca istoric vorbind, romanul voteaza anti oricine e la putere. Tot ce rezulta e ca trebuie vigilenta non-stop, la noi nu merge altfel. Si sa mai avem noroc de cate un Rex Tillerson sa vina sa il ia pe Melescanu la caterinca ca si cand cu contractul Patriot.

        • Cum dracu umple UE UK cu muncitori la negru, cand toti cetatenii UE au drept de munca?! Este un non sens sa sustii ca UE umple UK cu oameni, lucrurile se regleaza natural, daca salariile sunt mari in UK asta este si pt ca nu au forta de munca suficienta, daca muncitorii ar fi pe toate drumurile salariile ar sacadea.

          • Cum ar fi daca la noi ar veni peste noapte 2-3 milioane de vietnamezi sau altii care lucreaza pe 5-10 milioane/luna? Si asta la negru, vreo 10-12 sau mai multe ore pe zi iar 1 leu ar fi sa zicem 5 sau 10 „monede” in valuta lor, cu posibilitatea ca din banii aia sa isi tina familia extinsa de acasa. Iar peste asta, statul nu ar construi extra spitale, linii de metrou, autobuze etc. Si aia noi ar mai si sta vreo 10 in casa, crescand chiriile pt cei care stau normal 1-2-3. Iar casa ar fi compartimentata sa fie tot mai mici camerele. Aia e realitatea pe care o cam simt toti englezii, pe care pana si romanii de acolo o pricep, erau o tona de explicatii de genul imediat dupa votul Brexit de la lume plecata acolo. Iar necazul cu multi de-ai nostri e ca fac o tona de mici escrocherii care ii enerveaza la culme. Si nu e vorba doar de minoritari, ca populatie rurala a avut si are Romania gramada.

            Asa merge economia, vinzi scump (servicii, timp, munca etc) si cumperi unde e ieftin. Faptul ca valutele nu-s nici pe departe egale complica foarte mult treaba. Cum toti dau navala in UK si nu pe la altii nu prea suna a reglare, cam da spre haos fara nici un criteriu, doar liber pt oricine. Ca si Romania si Portugalia si altii au nevoie de lucratori, da nu prea se inghesuie englezii sau alti europeni pe aici. Numai aia cu valuta mai slaba ca a noastra mai poti aduce. Treaba cu piete, cu reglare, cu „daca muncesti din greu, reusesti”, nu e 100% asa cum o prezinta media, sunt destule subtilitati si practici acum care te abat de la modelul ideal, fix ca in fizica. Ca Brexiterii nu s-au asteptat sa castige chiar atunci votul si ca nu aveau un plan e reversul medaliei 🙂

            • Est europenii fac munci pe care britanicii nu le faceau sau era lipsa de personal in acel domeniu de activitate.
              Daca est europenii dar si cei din Europa centrala, ar pleca din UK, economia si societatea britanica ar fi puternic afectate.Nu la fel de afectate ar fi daca pakistanezii, arabii, bangladeshienii, negrii somalezi, samd, ar pleca din UK.
              Da, in cazul est europenilor, singurii care sunt o mare problema pentru britanici sunt rromi care traiesc in UK doar din comiterea de infractiuni.
              Pe termen lung, marea problema pentru nativii britanici nu sunt est europenii ci pakistanezii, arabii, somalezii, etc, care incet dar ireversibil, islamizeaza aceasta tara si care in prezent, in marea lor majoritate, fata de est europenii nativi, traiesc pe social.

            • @Bing Bing
              Ipoteza ta e gresita, vietnamezii aia nu fac parte din UE si nu au acces liber pe piata muncii. Orice european are acces liber pe piata UK, pana la iesirea efectiva din UE.
              In Romania sunt vreo 20000 de lucratori extracomunitari, cam 3000-5000 de vietnamezi, reglementarea accesului lor pe piata interna ne apartine, daca nu ii mai dorim, putem renunta la ei.

              • Exact, e reglementata. Cu UE, e la liber pt oricine. Aia e problema lor. In schimb „vietnamezii” lor mai pakistanezi au ceva reglementari.

                Cumva am eu impresia ca daca Vietnam si Romania ar fi in Uniunea Vietnamezo-Romana, nu s-ar inghesui romanii la ei si ar fi si ceva restrictii de munca, stil 2014 in UK si altii. Numai ca pana la 2014 tot mersesera gramada la negru, de in ziua de 1 ian 2014 l-au gasit doar pe amaratul ala care voia sa se angajeze la spalatorie.

                • Una vorbim alta ne- intelegem.
                  Daca piata muncii din UK nu avea nevoie de respectivii muncitori aia nu mai veneau, salariile scadeau drastic. Nu cred ca in Londra mii de romanii mor de foame pe strada, dimpotriva majoritatea au un loc de munca. Cati est-europenii sunt in UK si cati extra-comunitari (pakistanezi, indieni, arabi etc)?!
                  In Spania numai romanii sunt peste un milion si nimeni nu s-a plans pana acum de asta, nici in Italia sau Franta, iar Germania nu stie ce sa faca ca sa-i atraga.
                  Chestia cu „valuta” chiar n-are sens, leul este valuta liber convertibila, la fel ca si lira sau euro, tu confunzi valoare nominala a unei monede cu veniturile, chestii care n-au nici o legatura, de exemplu yenul japonez este foarte mic in comparatie cu lira sterlina, dar ca putere economica nu cred ca putem compara Japonia cu UK.

                  • Reformulez, cu un salariu minim/mediu de UK cumperi mult mai multe in alte tari. La fel cu banii de Romania in Vietnam. Ma refeream la puterea de cumparare a valutei forte in tarile mai slabe. 1500 de lire versus 1500 lei pe acelasi post, aici vs UK de ex, mai simplificat.

                    Spania nu are aglomeratia din UK, iar plangeri au fost destule, si acolo si-n Italia despre romani. Nu doar despre tigani, ca si restu au prins smecheria. Minoritati mici de oameni au impresia ca romanu e mare intelectual in Europa, statisticile per categorii de muncitori (profesioniste, necalificati, hoti etc) arata cam altceva. Ca ne place sau nu.

                    Acu normal ca e nevoie de muncitorii aia, atata ca e concurenta foarte foarte neloiala. La noi, treaba cu nr de extracomunitari tot de pe la UE e din reglementari. Si la noi discuta musiu Teodorovici sa se aduca ba 1 milion de vietnamezi, ba de pakistanezi, pe salariu minim sau complet nereglementat. Ai nostri mai pleaca printr-un UK ceva, da aia din UK nu mai au unde sa plece cand se lovesc de asa ceva. Cam asta e cercul vicios. Cum fura China toate joburile industriale? Sclavagindu-si populatia si tinand artificial moneda lor jos. E acelasi principiu aici, doar ca lumea, din foame/disperare/rezistenta mai mare ca localnicii, vin peste ei si le iau joburile. Nu zic ca undeva nu e sanatos si asta, insa orice are limite, trebuie cu masura.

                    • Salariile reflecta si preturile pietei respective. Degeaba ai un salariu in UK mai mare decat in Ro, pai cat costa chiria in UK si cat in Ro? Lucrurile sunt mai complexe, de acord aici, dar deschiderea pietei muncii a fost din start in favoarea economiilor puternice si in defavoarea celor mai slabe.
                      Asa-i de cand lumea.

                      Pe de alta partea globalizarea a fost inventata si folosita de britanici, ei au deschis pietele lumii (uneori cu tunurile), ei au cerut dintotdeauna liberalizarea si culmea este ca pe aceste criterii au ajuns stapanii lumii prin secolele XVIII-XIX si inceput de secol XX.

                      Eu nu spun ca nu au dreptul sa iasa din UE, cred doar ca le va merge mult mai rau, asta-i tot. Economic nu exista nici macar un singur argument, singurle „argumente” sunt cele generaliste: imigrantii (care si despre ce cifre vorbim), controlul granitelor (cat i-ar costa asta si ce beneficii ar obtine? etc. Ei vor de fapt sa beneficieze de drepturile de stat membru dar in conditiile impuse de ei.

                    • Vad ca nu mai merge raspuns la George asa ca pun aici – liberalizarea impusa de britanici era de asa natura sa-i tina sclavi pe ceilalti, prin inflatie si alte practici de extragere a bogatiilor in directia Anglia, a companiilor enbleze, plus colonizarea teritoriilor cucerite cu englezi care erau saraci la ei in tara si puteau porni de la 0. Acum insa, altii le iau locul, ceea ce nu le place. Au boala si pe cei care isi iau cetatenie si pe cei care muncesc acolo, mai alb sau mai negru si trimit bani acasa. Iar pe omul de rand nu-l intereseaza ca creste PIB cu 20% cand lui i se tripleaza chiria, i se injumatateste salariul si alte alea. El nu voteaza pe principii, el in piramida lui Maslow e jos jos la nevoi de baza. Si nu are o uniune galactica in care sa mearga si el la munca sa trimita bani in Anglia, in timp ce romanu trimite bani acasa unde lucreaza altii care trimit la ei acasa la capatul celalalt. La fel e in America, comert liber o fi, da cand China profita de asta, brusc trag concluzia ca trebuie si oaresce protectionism. E reversul medaliei, era avantajos odata X, acum e prea mult X si trebuie temperat. Ca nu aveau un plan, politicienii si restu-s idioti care stau pe ajutor social cat muncesc altii etc nu contest. Eu va zic de ce s-a votat asa, conform cu cei de pe acolo.

            • Intr-un fel inteleg acest punct de vedere, se intampla si in Romania, la alt nivel cantitativ. Insa lucrurile sunt cu mult mai complicate decat spui tu, factorii si variabilele nu pot fi reduse la modul extrem de simplist pe care il propui.

              Conform unor statistici oficiale, in UK avem asa:

              „Main points for October to December 2018
              There were an estimated 29.10 million UK nationals working in the UK, 372,000 more than for a year earlier.
              There were an estimated 2.27 million EU nationals working in the UK, 61,000 fewer than for a year earlier.
              There were an estimated 1.29 million non-EU nationals working in the UK, 130,000 more than for a year earlier.”

              De aici: https://www.ons.gov.uk/employmentandlabourmarket/peopleinwork/employmentandemployeetypes/articles/ukandnonukpeopleinthelabourmarket/february2019

              Simplist luind-o, avem un total de 32.66 milioane oameni pe piata muncii in UK, din care 89.10% cetateni britanici, 6.95% cetateni UE si 3.95% cetateni non UE.

              O fi mult, o fi putin? Mie nu mi se pare tocmai o invazie…

              Cat despre evolutia imigratie/emigratie, conform statisticilor, „EU long-term immigration has fallen since 2016 and is at its lowest since 2013. Non-EU long-term immigration has gradually increased over the last five years to similar levels seen in 2011.”

              De aici: https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/populationandmigration/internationalmigration/bulletins/migrationstatisticsquarterlyreport/latest

              Brexitul a fost in 2016. Si, in opinia mea, Brexitul a fost o eroare enorma. S-ar putea ca UK sa nu-si mai revina vreodata, in ciuda unei baze tehnologice si de inovatie extrem de bune in combinatie cu universitati pe care lumea isi doreste sa le termine, acesta fiind in opinia mea atuul esential ca o tara sa prospere si sa creasca.

              Ca si-n Romania, si-n UK populatia este divizata in doua tabere majore: pro si contra Brexit. Uita-te sa vezi ce paturi sociale au sustinut Brexit si ce paturi sociale nu.

              Ma rog, e o discutie lunga si complicata. Si semnalul unor probleme majore in Europa.

              Zic si io…

        • In toate tarile UE casatoria intre gay este legala?! In toate statele SUA?!

        • @ss
          Tu nu esti in stare sa citesti din articolul pe care il citezi?
          „Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.”

    • In UK, Franta, etc. europarlamentarele astea nu au nicio miza – si nu prea vine lumea. Aia care vin sunt super motivati si dau un vot de protest – gen Le Pen.

  2. deja psd-ul a inceput operatine vicleana de cosmetizare punând totul in cârca derbedeilor lui dragnea.
    au o capacitate de reinventare mare si un tupeu pe măsură… vezi cazul ponta care se crede imaculat ca un nou născut doar pentru ca are altă siglă deasupra capului.
    nu vă lasati pacalaliti,fiti vigilenti „tovarasi”.lupta contnuă. ?parafrazând partidul unic.

  3. Total de acord cu ceea ce ai scris. PSD nu trebuie lasat sa iasa de la guvernare. Sa moara acolo, altfel o sa aibe aprox 2 ani sa isi rezolve disputele interne, poporul uita si repetam acelasi ciclu vicios.

  4. ” cum ar fi eliminarea dezincriminarii abuzului in serviciu sau activarea lui de la o anumita suma in sus.”
    Abuzul in serviciu este sau nu este. Daca stabilim o suma inseamna ca suntem pe aceeasi linie cu PSD, care tocmai asta dorea, sa stabileasca o suma pan’ la care sa poti fura in liniste, ca nu-ti miroase gura a usturoi.
    Iar greseala pe care o sa o faca din nou opozitia va fi sa dea la o parte PSD-ul. Deja Mutu s-a trezit cerand aceasta.
    Si inca o dorinta, a mea personala, este sa scapam si de acest bou, care rateaza toate oportunitatile de a vorbi si a actiona cand trebuie. Il urasc pe Basescu, dar macar ala nu a ratat niciun prilej, si a actionat la secunda cand ii prindea pe ticalosii astia din PSD ca gresesc.

    • Pai asta spun si eu, abuzul in serviciu NU trebuie dezincriminat si nici nu trebuie sa aiba un plafon in bani. Sunt abuzuri in serviciu care nu pot fi cuantificate in bani si atunci ajugem la mana unor functionari de stat, care daca vor isi fac datoria, daca nu nu…

      Poate nu m-am exprimat eu foarte clar.

      • OK, poate nici io nu am inteles bine. Ce sa fac, de cand e mustecioara nationala la pripon, sunt cam euforic.

        • Mare mizerie au facut cu prejudiciul ala. I-au facut pe oameni sa gandeasca faptul ca infractiunea de abuz este legata de un prejudiciu, de parca ar fi furt. Pai daca ma opresti pe mine sa imi exercit un drept constitutional, prejudiciul va fi zero. Abuzul in serviuciu poate fi si limitarea nejustificata a unor drepturi precum: dreptul la vot, tot prejudiciu material 0(auzi, bai fosila comunista de Mele), dreptul la libera circulatie, tot zero, dreptul la demintate, prejudiciu tot 0… mai zic?

  5. nu ma pot abtine:

    1. Cu privire la europa de vest as zice ca autorul nu intelege cum sta treaba: viata in vestul europei se erodeaza incet de ff multi ani pt majoritatea pop – merge spre comunism – eu am aflat asta acum 10 ani in uk. si in special cu migratia din in ultimii ani – e greu de crezut ca poporul ar fi ales altceva decat brexit in uk (de urmarit descrierea lui Nial Fergusson https://www.youtube.com/watch?v=VKkNIOkGtnQ minutul 54 -60). Vestele galbene din paris exprima tot un fel de brexit . UE functioneaza in realitate mai aproape de URSS, nu ca o federatie americana. Cum la noi, in .ro conducerea e proasta de prin 1930 incoace (cu mici exceptii), si UE clar e mai bogata si mai spalata pe dinti, sa ajungem la nivelul UE e un progres mare – de aia suntem noi pro EU. Vom ajunge acolo cu imigranti la munca care vor alege mai binele, nu cu politicieni capabili care schimba prin lege si decizii tara.

    2. ” Romanii sunt printre cei mai inteligenti europeni” – ce bine suna!!! – hai sa fim realisti – cel putin in plan politic realitatea arata contrariul in ultimii 30 ani, am avut noroc ca alde dragnea are caracterul pe care il are si a facut show-ul asta penibil 2 ani, altfel nu ne trezeam.

    in alta ordine de idei:
    Solutia pt urmatoarele alegeri este votul prin corespondenta si sau vot electronic + observatori, adica voteaza toti cei de afara si inca in plus multi din tara – dar trebuie sa treaca de parlament cred. trebuie aflat cum ia udmr voturi prin sudul romaniei. (verificarea cnp-ulului cu „tableta” a terminat-o pe aia cu autobuzele)

    As zice ca: erodarea PSD-ului se va face mai bina lasandu-i acum la guvernare – ne costa la buzunar prin inflatie, caderea de curs, faliment economic. pe urma ne curatam de iei. sincer eu n-am chef sa platesc pretul asta . Cine vine la putere acum sau mai incolo trebuie sa aiba control in parlament, si sa vrea sa sparga toate bubele …. adica nu prea avem cu cine si nici cum.

    Ciuma rosie si hotia inca domina, DNA presedinte!

    • Sunt partial de acord ca UE, ca si statele membre luate individual merge spre socialism, tocmai de aceea exista o anumita degradare economica ,si sociala: prea multi, pt prea putina munca, prea multi bani aruncati pe nimic (politici sociale), asta nu inseamna ca tarile UE, separate de UE o vor duce mai bine. In Franta politiciile socialiste n-au nici o treaba cu UE, asa-i la ei traditia, in Italia actuala guvernare promite ajutoare sociale etc.
      In UK, repet, Brexitul a avut la baza imigratia nu politiciile sociale.

      Romanii sunt printre cei mai inteligenti europeni, ma refer destul de strict la actualele alegeri, unde noi n-am pus botul la pomana electorala, altii prin UE au facut-o.
      Vestele galbene din Franta sunt… ei stiu ce sunt, dar sa nu uitam ca revolta a izbucnit tocmai de la unele masuri de dreapta promovate de Macrou, asadar despre ce vorbim?!
      La noi psd-ul a marit salariile si pensiile, a scazut taxele, dar romanii au protestat masiv in sustinerea statului de drept, lucru care nici o legatura cu motivatia Brexitului sau a vestelor galbene. Noi am dat dovada, de doi ani de zile, ca intelegem mai bine lumea in care traim.

      • dle GMT tot respectul pt articole, efort si site, dar nu mi-e clar:

        ce taxe a scazut PSD-ul ????

        o fi crescut niste salarii, da parca nu la toti, parca a fost o spoiala sa dea bine pe hartie, tin minte ca politistul Godina s-a laudat cu o crestere de -300 lei

        dupa mine, la noi PSD-ul a incercat sa mituiasca populatia, da nu a iesit, ca fura pe fata, sunt nesimtiti, vin cu aberatii, suntem in faliment, modificarile si intentiile lor au fost facute vizibile de o mana de ziaristi si veo 2 partide politice – nesimtirea astora a scos lumea in strada,

        proteste masive au fost exact si precis vreo 5-7 zile, in seara lu ordonanta 13 am fost sub 1000 de oameni, dupa cateva zile s-au facut aia 600000 (un rol important l-a avut provocarea cu galeriile din ziua 3 parca). dupa care s-a tot rarit,dupa 3 saptamani, nici nu se mai puneau garduri. au fost proteste continue timp de 2 ani dar rar s-a trecut de 1000 de oameni, doar in cateva ocazii. aia 200 – 300 de ciudati/disperati/incapatanati care au tinut ritmul, tipii cu laserele, aia au protestat masiv.

        restul NU – restul nu au dat dovada de vreun protest decat vreo 5-6 ocazii (10 august included). partea din media care nu a preacurvit, aia ne-a tinut cu greu pe toti.

        Daca aveam 600000 de demonstranti timp de 20 duminici la rand nu mai era PSD -ul de mult la putere, si da atunci puteam spune ca intelegem mai bine lumea in care traim. Dar nu a fost decat 1 duminica atat de mare, si toate au fost reactii scurte si gata.

        aaa, si eu sunt partial de acord cu tine: daca UE ar fi o federatie in stil american da ar fi mai bine, numai ca la centru e pe stil URSS – socialist si nu e ff clar daca e mult mai bine !!!!
        Franta e mult prea socialista – si nu e traditie – e doar politica de stanga de prea multi ani – au avut de unde sa o finanteze.
        Si imigratia asta tot o politica sociala e.
        In FR masurile „de dreapta” erau crestere de taxe, adica comunisme.

        PS: nu vreau sa avem o polemica, nu astept raspuns, nu tin sa te conving si daca doriti puteti sa nu publicati replica asta.

    • Vestele galbene nu reprezinta deloc Frexit, ci deteriorarea nivelului de trai pentru anumite paturi sociale. Combustibilul, costurile de zi cu zi, imobiliarele, serviciile, au atins praguri record, chiar daca pe ansamblu nivelul de trai este OK.
      Macron incearca reforme, insa multe dintre ele nu s-au vazut in nivelul de trai al populatiei, ceea ce este oarecum normal pe termen scurt, reformele sale nefiind indreptate catre partea sociala.
      O mare parte din populatia franceza se simte ignorata si abandonata, job-urile bine platite concentrandu-se doar in zona pariziana si in cateva orase mai mari.
      La PIB/ capita, fata de vecini, Franta sta mai rau decat Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Elvetia, la paritate cu UK si mai bine decat doar Italia si Spania..

      https://www.rumaniamilitary.ro/ce-ne-mai-povesteste-raportul-anual-al-secretarului-general-nato

      Si conteaza si sistemul de taxe si impozite si cum sunt redistribuiti banii… iar in Franta, daca treci de un anumit prag minim de venituri, „beneficiezi” din plin de taxe si impozite.

    • Totu’ a fost ok pana la aia cu DNA presedinte…

  6. 1. Alianta de guvernare trebuie sa nu aiba alte partide in afara de PNL, USR si PMP. 2 Alianta trebuie sa aiba un program simplu si obiectiv. 3. Alianta trebuie sa se adreseze inclusiv electoratului psd + pentru a ii rupe pe cei in dubii si a termina cu psd si emanatii. 4. Alianta trebuie sa intre numai dupa alegeri, anticipate sau la termen. 5. Alianta nu trebuie sa se grabeasca.

  7. Da, un raspuns pe masura exagerarilor extreme ale PSD. Incepem sa speram la normalitate. Totusi pentru noi alegerile acestea au avut mai degraba conotatii de politica interna, un prilej speculat de electorat pentru a-si exprima opinia fata de ce se intampla in tara. Dar intr-adevar am ramas cu un gust tare placut dupa zilele trecute, si ma bucur ca ai reliefat aspectele pozititve ale evenimentelor; nu sunt multe ocazii de a face asta si ar fi fost pacat sa nu constientizam toate conotatiile.
    Acum discutam despre comportamentul electoratului European, care ne pare natang, dar cat de curand vom avea ocazia sa vedem cat de rezonabili si intelepti sunt liderii. Mandatul lui Junker este aproape de final, urmeaza repede Mogherini, Tusk si Draghi

    • UE daca tot o lalaie cu socialismul economic, cu corectitudine politica, cu luptele interne etc se duce dracului in ritm alert. Si daca se duce, sa ne aducem aminte de Italia aniilor „20, sau Germania aniilor „30, vor veni unii si vor promite marea cu sarea, vor ataca moralitatea (care chiar este) decadenta si vom ajunge unde am ajuns mereu: razboi…

      Deja au trecut cam multi ani de la WW2, iar tensiuniile sau tot acumulat.
      In viata reala socialismul a bagat mereu economia in faliment, iar decaderea morala a dus invariabil la disparitia statului respectiv. Nu poti merge impotriva naturii 🙂 , dar unii tot incearca…

      Cand eram mai pusti nu intelegem la ce se refereau unii oameni foarte destepti cand spuneau ca o civilizatie poate disparea datorita tarelor interne si astfel sa nu mai ajunga in spatiu, colonizari etc. Acum inteleg la ce se refereau…

      • „Problema socialismului este ca sa un moment dat termina fondurile acumulate de guvernarile de dreapta” – Thatcher – House of Commons speech 22nd on November 1990.
        Nu este speechul integral, dar poftim: https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw
        Da si eu cred ca prin aceste manifestari ajungem la razboi.

      • Da, si eu sunt nelinistit de evolutia politcii in UE.
        Cred ca politicienii incearca sa capteze acel „middle ground”, acel segment de votanti cu asteptari, gandire si actiuni echilibrate. Si asta se intampla de mult timp in Europa, si este o stare de fapt care a avut success aducand perseverenta, constanta, predictibilitate si prosperitate. Si astfel s-a creat un system polic asezat, fara excese, care favorizeaza ascensiunea elitelor si a expertilor in functii de conducere si care se situa in centru, centru-stanga, centru-dreapta. Insa asta a adus si o inertie a sistemului politic, in care partidele de baza sunt greu capabile sa-si schimbe modul in care lucreaza, si in care carisma e rar intalnita la varf, nefiind in trecut necesara, Insa lucrurile in societate se schimba, si segmentele excentrice au capatat proportii. Ramane de vazut daca sistemul politic „classic” European va incepe sa se schimbe pentru a capta si mai ales reprezenta aceste noi segmente sau ele vor fi avea reprezentanti dedicati, asadar partide „neechilibrate”.
        Dar cum poti reprezenta in mod responsabil un electorat din ce in ce mai putin rezonabil?

      • Subscriu la ce ai scris. Republica de Waimar a ajuns la un nivel mai mare datorita EU.

  8. Foarte corect.
    Italia
    1- din 2001 ( adoptare euro ) nici un guvern , partid a dorit reducerea cheltuielilor publice. A taia risipa si privilegile.
    – ca urmare a crescut presiunea fiscala si contributiva. Cu efecte devastante asupra clasei de mijloc care a inceput sa se reduca. Devenind saraci foarte multi.
    – oricare scuza a fost folosita pentru a umfla cheltuielile bugetului. G8 , inundatii , cutremure , imigratie , criza .
    – ca urmare a toate acestea , Italia e in un profund regres economic , social.
    – ” salvatorii patriei , ” au gasit solutia. Mai mare deficit , mai multa datorie. Si asta se va platii crunt in anii urmatori dar putin vad si si mai putini pricep.

  9. Parerea mea – nu ma angajati consultant politic – Lasati-i sa guverneze, ca suntem deja in criza bugetara. Propus lege peste lege, ce trece bine ce nu si in fiecare saptamana joi sa iasa membrii aliantei USR+PNL(+PMP- va zice baiatu’) si sa zica:
    1. Propus Vot electronic – respins de majoritatea pesede
    2. Propus modificarea constitutiei pe baza referendumurilor – respins majoritatea psd
    3. Propus (am inteles ca au propus deja USRistii) eliminarea pensilor speciale – respins majoritatea psd.
    4. propus lege, orice proiect major de infrastructura nu poate fi bugetat decat din fonduri UE (adio parteneriate, pardon spagi public private) – respins majoritatea psd.
    In campanie mergi cu lista asta care iti este si programul de guvernare si intrebi oamenii, bai vrei? Proiectele de lege sunt in parlament, respinse, da-ne votul sa facem majoritate.
    Trebuie ca nemernicii astia sa se spanzure cu propia funie. Si ca fapt paralel: atentie la Gabi „Ba’ pe’a matii” Firea. Asta ii pe cai mari.
    Pe de alta parte, cum am zis si pe topicul cu Romania mea, ma inclin pur si simplu in fata Poporului! Popor fain, educat si responsabil.
    Apropo, in Franta sunt conform statisticilor din 2016 300.000 de romani. Au fost 17 sectii de votare! 17 bai fratilor. Bistrita are 60000 populatie 57 de sectii…

  10. Cand vezi scorurile inregistrate de cretinul de Farage si vaca Le Pen, realizezi ca neamul Vioricai, din pacate, este extrem de numeros …
    Din cate am inteles, alegeri anticipate nu se pot organiza, din motive constitutionale.
    Deci, motiune de cenzura, ca sa se stie cine nu respecta votul dat de cetateni.
    Ar trebui reglementata in mod urgent problema votului pentru diaspora.
    Ciordache si Melescanu judecati pentru grave prejudicii aduse acestei tari.
    USR-PLUS trebuie sa intre la guvernare DUPA ce se fac alegerile nationale.
    Pozitia lor actuala este una corecta.

    • N-ai cum sa faci alegeri anticipate parlamentare (dizolvarea Parlamentului) in ultimele 6 luni ale mandatului prezidential (21 decembrie 2014-2019)…deci data maxima e 21 iunie.
      Ar fi intr-adevar o premiera, „m-ar incanta” sa avem asa ceva, imi plac premierele de genul asta…dar nu.
      Lasa-i sa se faca de cacao. Sau sa se replieze. Pana pe la inceputul lui 2020.

      • #Offtopic Razvan de unde si pana unde ProRo e partid KGB/GRU? Am citit ce-ai scris pe alt topic, n-am avut timp sa te intreb atunci. Pai Tudose era considerat acum ceva vreme omul lui Iohanis, asta mi-a zis un bun prieten din alta structura foarte informata.
        Azi am citit ca Turcan e si ea a rusilor, tot un om informat a scris.
        Pai maine-poimaine aflam ca toti suntem ai rusilor, ca la Radio Erevan.
        Zic ca fim mai sceptici cu pastilele si fumigenele aruncate.

      • @Razvan Mihaeanu
        „…deci data maxima e 21 iulie.” dizolvarea Parlamentului nu trebuie facuta pana pe 21 iunie 2019?

    • nu te supara , din ce scrii tu Viorica si Farage ar fi din acelasi neam …. esti sigur de chestia asta?

  11. Votul strict uninominal, scapam de tirania sefilor de partid, votul prin corespondenta, modificarea Constitutiei.

    • Ar trebui facut ceva cu traseismul politic.
      La fel cu imunitatea parlamentara.
      Condamnatii penali exclusi din Parlament.

      • Distractie vreti dragilor?
        Uninomial trecut in constitutie si regionalizare pe model francez, deci fonduri UE direct la regiune.
        Apoi, crearea unui deficit mai mare de 3% sa consitutie demiterea de drept a guvernului si temei pentru alegeri anticipate.
        Desfiintarea CCR si crearea unei sectii in randul ICCJ care sa fie „constitutionala”.
        Toate avizele CSM sa devina conforme si nu consultative.
        Dizolvarea de drept a parlamentului in urma unui vot de suspendarea a presedintelui, daca acesta este confirmat in functie in urma referendumului de demitere.
        Avocatul poporului sa fie numit din randul magistratilor – judecatori – cu cel putin 25 de ani experienta in functie.
        Desfiintarea imunitatii parlamentare inclusiv pentru declaratii (am verificat, exista varianta asta in Olanda).
        Legarea notiunii de OUG, si posibilitatea emiterii doar in stare de necesitate. Nu ma ajuta cu nimic faptul ca nu le mai poti da in penal dar modifici codul fiscal de 3 ori pe spatamana ca discotecarul ala de ministru de finante.
        Fara penali in functii publice, unicameral, 300.
        Desigur trecute in constitutie ca altcumva nu merge.
        Un strat mai jos, legi organice:
        Aviz (conform) al CSM-ului si numirea de catre presedintele Romaniei a unui „sef de stat major” la interne. Mandat pe 4 ani, exact ca la MaPN. De ce? Ca ministrul sa nu sterga pe jos cu el si sa preevitam 10 august.
        Numirea oricarei functii publice prin concurs si a celor de conducere concurs + mandat. Numirile in functie doar in cazul de declararii starii de urgenta/mobilizare.
        Adaugarea in legea penala a infractiunii de „Fraudare a concursurilor de intrare/confirmare in functie, pedeapsa 5-10 ani.”

        • – f.ck the regions; spre deosebire de Franta (sau Polonia), la noi aceste „voievodate” (asa cum sunt numite in Polonia, ei au 16 la numar, cu populatie intre 1-5,3 milioane fiecare, la un total de 38,5 milioane…faceti voi raportul cu Romania) ar avea o pondere procentuala mult prea mare raportate la nivel national. Sunt multumit cu judetele, faptul ca am esuat de multe ori la atragerea fondurilor europene este cauzata nu de lipsa regiunilor ci de coruptia de pana acum.
          – alegerea judecatorilor CCR prin tragere la sorti din propunerile Presedintelui, Parlamentului si CSM pentru fiecare loc vacant; idem pentru Avocatul Poporului.
          – NU te atinge de imunitatea pentru declaratiile politice ale parlamentarilor! f.ck Olanda…la faza asta!

          • pai f*ck, f*ck dar nu ne rezolva Problema.Da-i dracu, sa se responsabilizeze si la nivel draconic daca trebuie.Ca mult au zis(mintit) la umbrela asta a imunitatii pentru declaratii pe care au extins-o pana la dumnezo si ‘napoi.
            Regiunea nu are nimic cu numarul de persoane cati poti baga in ea ci cu faptul ca la noi(ti-o zic eu patitul).Pai m-au trimis astia de la judet la bucuresti, 8 ore cu masina, pe banii mei pentru o nesuferita de intrebare si o stampila. Asta find eu privatul, in rest la stat esti la cheremul lu’ cine-i la buton. Blochezi accesul la fonduri prin acel minister al dezvoltarii.Adica ai 41 de puncte centralizate intr-un singur sens, a’la legea din 68. Ca direct la judet nu poti trage nimic. Si sa te duci la Ue cu 41 de judete cu personalitae juridica ii o monstrozitate birocratica, la care mai adaugi si faptul ca proiecte mari poti face maxim un spital mai maricel, o autostrada de la beclean pan’ la dej halta.
            Centralism=faliment. Frencezii au constatat-o in 84, Italienii in 86, voievodalii de polonezi tarziu de tot dar no si ei au fost comunisti deci au o scuza.
            Bine mai am si un motiv, as da orice sa vad cum dispar Opriseni, Mani, Dobra etc.

            • Francezii inca au o stufarie de unitati administrativ teritoriale, care le manca ficatii atat la nivel de fonduri europene cat si teritoriu national.
              Au vrut ei socialistic sa bifeze toate optiunile 🙂 N-au decat sa se spele cu ele de cap. E „traditia” lor, nu a noastra.
              Faptul ca avem judete nu e centralism comunistoid.
              Vrei sa-ti dau un raport misto? La 20 de milioane de cetateni, daca media judeteana demografica e cam de 400 000+..inseamna ca ai 50. Ma rog…e redundant ce spun, avem 47 de judete/sectoare. Dar imi place 50 ca imi aduce aminte de numarul de state americane. Si se descurca. 🙂
              „But this is Sparta…pardon…UE!” So what?
              Chestia asta cu descentralizarea regionala e un mare fas. Statele EUropene trebuie sa tina cont si de caracteristicile nationale.
              NUTS 3 e de ajuns pentru noi. Sa se cafteasca altii in figuri si cu reprezentare la nivel de NUTS 2.

              • Da colegu’ si sa iti mai zic una cu logica judetelor in interbelic: Erau asa multe ca nici un om sa nu piarda mai mult de o zi de munca rezolvandu-si probleme.Problema mea cu centralismul este ca, dupa parerea mea, este factorul care contribuie la nesuferita asta de piramida in care tu depinzi de smecherul de la centru. Nu stiu ce model, asta francez seamana cu ce avem noi in ograda. Si Italia. Mna, care vrei. Dar astia din Moldova din capat si Baia Mare mai au un pic si se impusca. Ii imposibil de-a dreptul pentru anumiti oameni care deja au o varsta.
                In fine, mai e mult pana departe.
                La SUA nu am indraznit sa ma bag, nici la Germanica nici la Haustria. E federale pe acolo si in conditile astea unora li se vor aprinde tot felul de beculete.
                Dar in fine. Hai sa ne apucam de treaba, mie unul as dori sa imi explice pnl+usr cu proiect in fata ce au de gand sa faca. Incepand cu votul electronic.

                • Nu am fost foarte explicit, cititnd ce am scris: Smecherul politic de la centru, prin MD iti tine judetul sub bocanc. Ai comentat, ti-am taiat conducta cu bani si asta ii factorul decisiv in modul de functionare a sistemul Dragunev, un sistem preluat, ca asa s-a facut intotdeauna, deci un sistem preluat si adaptat la necesitati.
                  Sistemul asta cred ca ne-ar ajuta sa tragem serios spre Moldova. Nu poti tine dita mai regiunea in gradul ala subdezvoltare, ca acolo ii potential enorm.

                • Eu zic ca uneori mai uitam istoria si o cam repetam cu aceleasi consecinte catastrofale.
                  Ce avantaje ne-au adus „tinuturile” (regiunile lui Carol al II-lea)?
                  Dar regiunile sovietice in timpul ocupatiei de dupa WWII?
                  Regionalizarea in Romania moderna/contemporana = autonomie teritoriala = pierdere de teritorii. E doar o problema de timp.

                  • Colegu, promit eu ca revin cu un articol despre regiunile carliste. Acolo este complicata rau problema plus faptul ca lipsea o conexiune intre inflow de capital si structura adiministrativa. Promit ca revin, deoarece ii foarte interesanta discutia deoarece conicide cu un regim autoritar. Eu ma feresc sa-i spun dictatorial.

                    • Harta care m-a enervat si ma enerveaza in continuare:
                      https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Ainut
                      1938-1939-1940.

                    • Sorry colegu, eu pur si simplu nu cred ultima parte, ma sti doara ca Toma Necredinciosul.
                      Regio nu este autonomie teritoriala, eu vorbesc de directii regionale anaf, infrastructura, investitii structurale, mediu si imm-uri la regiune. Atat.Personalitate juridica pentu accesare fondurilor si MD-ul ramanad pentru poiecte nationale.
                      autonomie locala exista deja din 2001, regiunile alea de 3 sud-est, genius, sing-singBB exista din 1998. Exista, oamenii sunt acolo, sunt platiti si eu merg ca boul la Bucuresti pentru o stamplia. Exsita anaf regio, exista drumuri regio. Deci oameni acolo, platiti sa priveasca nemurirea sufletului. Ca se destrama tara daca eu imi luam stampila de la regio TM, CJ sau IS.
                      Pe de alta parte daca as fi avid de putere si ministru al dezvoltarii as tine strans in pumn outele tuturor primarilor si presedintilor judeteni din Romania. Comentezi, strang mai tare. Mai comentezi? Uita-te numai cine a ocupat acel post.
                      Dezvolt daca vrei partea asta de regio ceea ce clar nu discutam este federalism sau alte ghermanisme din astea.

                    • De fapt tocmai asta devine „regio” NUTS 2 la noi in momentul cand ii dai si reprezentanti sub forma de „consiliu regional” si „guvernator” votati/numiti (sau cum naiba le-o veni chef sa-i numeasca).
                      Autonomia locala devine teritoriala, argumentele economice „de dezvoltare” sunt inlocuite treptat de cele politice/separatiste,
                      „toleranta” asta e doar lux matematic si atat. Te amagesti prea mult pe linie economica.
                      Esti istoric cu patalama, avem destule experiente nefericite cu preluarea multor teze juridice, economice si administrative ale altor state. Nu ma poti convinge de contrariu.

                      Vrei sa nu te mai ingrijorezi de cei care-s aproape sa-si faca harakiri acolo unde se agata harta-n cui? Sustine schimbarea Constitutiei pentru a permite cetatenilor sa-si voteze taxe nationale si locale in loc de sistemul asta unilateral care da putere de viata si de moarte administratiei locale si centrului.

                      Nu vorbim aici de 5-6-10 „plasi” din cadrul unui judet ci efectiv de „state in stat”.
                      „Alianta Vestului” si proiectele sale pot exista/functiona si fara administratie „regionala”.

                    • Da colegul, eu asta spun ca ele exista deja. NUTS2 avem. Nu trebuie guvernator sau presedinte. Doar aceste atributii sa existe la regiunea 3 sud est de nord vest sau cum ii zice. Atat. Daca mergem pe model francez, atunci da, trebuie. Din mintea mea eu as pune un prefect regional, numit si reras de catre centru. Ca o face ministru MAI sau altcineva aici putem discuta. Aia cu 41 de prefectii ii o inutilitate ca in interbelic prefectul era des contopit cu seful politiei.
                      Da ma axez pe parte economica ca acolo intampin eu dificultati, reale. Poate sunt probleme si prin alte parti dar eu nu am vizibilitate acolo.
                      Si da, apelul al istorie este corect, au fost teze preluate si alterate, la fel cum tot istoria ne-a exlicat ca centralizarea excesiva produce o implozie. A la imperiul austriac sau imperiul tarist.
                      Cum ma sti eu caut ceva pragmatic si moderat deci trebuie sa fie ceva intre centralism excesiv si destramare.
                      In alta ordine de idei, nu am gasit ceva in EU care sa nu aiba Nuts 2, si cheia ii regionalizata. De la Cehia, la Italia, Slovacia… tot.
                      Pe parte istorica revin cu articol am zis cu regiunile lui carol deoarece acolo ii mai complicat, asa ca fac un preview mic: istoriografia comunista si cea post 89 este imposibil de analizat din punct de vedere a preiodei 1930-47. Orice regim dictatorial isi justifica existenta prin ultrademonizarea predecesorilor. Asadar aici trebuie sa te duci la documente. Dar acolo apare alta problema, 1938 deci regiunile vin pe fondul unui pas spre autoritarism a lui carol. Deci trebuie sa te apuci sa diferentiezi intre documente care faceau laudatio FRN si documentele care consemnau realitati. Eu inca lucrez pe partea asta si spun asa: desi in lucrari din 2000 am gasit sintagme precum: „rezidentii regali au intarit prezenta FRN regional dovedindu-si obedienta fata de rege”, in documente din arhiva pe care le-am citat cu ocazia articolului pentru generalu Papp, rezident regal al regiunii somes, spune ca „În fruntea ei a fost numit generalul Dănilă Papp, un om echilibrat care a căutat să susţină cultura, într-o lume aflată sub semnul războiului, în cazul nostru, acţiunile în folosul patrimoniului cultural-naţional. Din această perspectivă, având la îndemână fondul arhivistic al Rezidenţei Ţinutului Mureş, păstrat la Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Judeţean Alba, am constatat că în timpul administraţiei ţinutului s-a acordat o atenţie sporită dezvoltării Muzeului din Alba Iulia, identificării şi recuperării pieselor arheologice descoperite întâmplător şi chiar organizării de săpături arheologice sistematice, precum şi inventarierii monumentelor istorice din ţinut. ” . Sau, finalizarea catedralei ortodoxe din Cluj este legata de numele rezidetului regal, Genera Corp de Armata(rez) Al. Hanzu. Deci spun ca aici este de munca serios.
                      Concluzionez prin a spune, cred si eu ca regiunile in perioada carlista au fost doar o promisiune respectat catre Maniu.Nu cred ca aveau o mare eficacitate. Ideea din spate era simpla in sensul in care constitutia din 23 nu a fost adoptata cu un larg consens. PNT-ul a propus mai multe proiecte alternative la constituie, de retiunut este cel al prof. Romulus Boila. Acolo se discuta de o structura similara UK, regiune-judet-plasa, region-district-county. In perioada comunista, acele regiuni sunt absolut inutile insa asta a fost modelul sovietic, model -raspuns la centralismul tarist. Ca acel model sa dovedit mai odios decat cel dinainte este o uriasa ironie.
                      Dar uriasa diferenta intre 38 si 50 este ca nu aveam un sistem de pompat bani in regiuni. Acum si nu atunci face sens miscarea. Si alianta vestului ii o gluma. Ei nu pot face/decide nimic. Pot face proiecte si sa ceara ministrului sa aprobe si sa inainteze pentru fonduri. Nu ca-i cazul la mine, dar asa iti pui lumea in cap, aia de buna credinta cu masuri precum peste o cifra de afaceri esti administrat financiar de catre directia marilor contribuabili. Acesta directie exista doar la minister, deci vrei nu vrei iti muti sediul fiscal in capitala si angajezi acolo un contabil macare care sa dea ture la anaf chiar daca tu produci caramizi in Dej. Eu aici chiar astept o solutie reala nu doar sa mi se spuna, taci dun gura si pune bani deoparte 500 ron motorina + 220 cazarea o noapte. Hai mucles si la Bucuresti, in genunchi la minister ca poate iti primesti stapila pe proiect.
                      Si nu doresc sa iti schimb opinia, ma bucur ca putem discuta si contradictoriu. Nu asta ii baza lui demo kratos?

                    • PS – eu nu propun doamne fereste sa se schimbe legea partidelor, sa ramana la fel, deci regional ai aceleasi partide nationale. Si e bine asa.

                    • Problema e mai mult decat economica.
                      E capacitatea statala de a-si mentine coeziunea teritoriala.
                      Suntem locul 7 in UE ca populatie.
                      Deasupra noastra sunt Polonia, Spania, Italia, UK, Franta, Germania.
                      Cum isi mentin aceste state integritatea teritoriala tinand cont de aceste NUTS 2?
                      Carrot, stick, carrot and the stick.
                      Adica fie:
                      – le confera autonomie larga, de sus in jos, federalizare, guvern, parlament local si chiar legislatie locala, mergand pana la constitutie locala; Germania, Spania.
                      – le tin sub control din interior, de jos in sus, sub forma de unitati admin-teritoriale mai mici (counties, districte, arondismente, etc…) care le obliga sa-si risipeasca energiile, de tip divide and conquer: Franta
                      – combina cele doua metode: UK.

                      Hai se le studiem.

                      Romania: peste 21 de milioane.
                      8 la numar – medie de 2,7 milioane de locuitori – deci medie de 12,5% din populatia/suprafata totala. Enorm! Cu exceptia Spaniei, suntem peste toti, deci NUTS 2 economice sunt mult prea mari! De 2-2,5 ori mai mari decat necesarul…administrativ.

                      Polonia: 38,5 milioane.
                      16 voievodate la numar – medie de 2,4 milioane de locuitori – deci medie de 6,25% din populatia/suprafata totala. Fara probleme. No carrot, no stick…cei mai norocosi.

                      Spania: 46,7 milioane.
                      17 „state – regiuni autonome” la numar – medie de 2,75 milioane – deci medie de 14,3% din populatia/suprafata totala. Enorme! Extrem de multe probleme, federalizare clara (desi nu se autodefineste ca Federatie) cu state autonome cu propriile cele 3 puteri legislativa/executiva/juridica fiind regionale. Istoric au tendinte separatiste clare, Basciii, Catalunia…
                      Carrot! Carrot! Carrot!

                      Italia: 60,5 milioane.
                      20 (de fapt 18, ca 2 sunt extrem de mici) la numar – medie de 3,36 milioane de locuitori, – deci medie de 5,5% din populatia/suprafata totala. Fara probleme desi au, istoric vorbind, tendinte separatiste regionale in sud si nord.
                      No carrot, no stick! Norocosi ca si polonezii.

                      UK: 67 de milioane.
                      Un talmes-balmes ce se afla sub cei 4 subiecti „state” principali (din care 3 sunt fie NUTS 1 fie NUTS 2, una fiind „Tara” si celelalte 3 fiind „regiuni”). judete/counties, districte, boroghs, parohii, metropolitane si nemetropolitane, autoritati unitare, comunitati, wards…
                      Probleme peste tot, tendinte separatiste peste tot.
                      Carrot, stick si…carrot+stick!

                      Franta: 67,5 milioane.
                      13 (dar Corsica in apropiere e ceva mai mica, deci 12) regiuni metropolitane – medie de 5,6 milioane – deci medie de 8,3% din populatia/suprafata totala. Departamente garla, 96 la numar, 322 arondismente, aproape 2000 de cantoane…si de abia apoi vin cele 36 500 de comune!
                      Cu alte cuvinte, Franta e stick-stick-stick..toata ziulica, termita in cel mai pur stil socialist, le erodeaza de la baza, carrot doar pe la cele „overseas”, le mai dau cate niscava libertati de tip NUTS 2.

                      Germania: 83 de milioane.
                      16 state – medie de 5,2 milioane, deci medie 6,25% din populatia/suprafata totala.
                      Mama tuturor federatiilor, state cu parlamente locale, guverne, tutti frutti! Obsesie de-a lor, istorica.
                      Carrot pe toata linia!
                      _____________________________
                      Concluzie: daca Romania transforma NUTS 2 in unitati administrativ-teritoriale…dracu ne-a luat!
                      Avem doar doua posibilitati, daca intr-adevar vrem „sa reformam”:
                      1- dublarea populatiei/suprafetei judetelor, deci din cele 41 sa avem (prin alipire a cate 2) doar vreo 20. Asta-i solutia simpla…insa ar ramane de dezbatut daca atunci comunele se pot apara, fiind nevoiti sa readucem…plasele/plasile.
                      2- daca mergem pe NUTS 2, automat le dam autonomie care tinde spre federalizare. Asta fiind carrot. Totodata, le dam si niste stick, prin acele plasi, pastrand insa si comunele! Ceea ce e o nebunie stufoasa totala.
                      ___________
                      Nu trebuie schimbat nimic la nivel administrativ. Nu acolo este problema ci doar de legislatia actuala cu privire la buget.
                      Judetele actuale sunt perfecte pentru noi.

                    • „1- dublarea populatiei judetelor, deci din cele 41 sa avem (prin alipire a cate 2) doar vreo 20. Asta-i solutia simpla…insa ar ramane de dezbatut daca atunci comunele se pot apara, fiind nevoiti sa readucem…plasele/plasile.”

                      Sold! To the gentlemen with the Lt stripes on the Iron Maiden shirt looking like Jeremy Clarkson that’s about to have a stroke.
                      Judetele pot sa ramana, ca sa nu mai schimbam nr de masini, buletine etc, ci doar o personalitate juridica prin care sa tragi sume de bani din fonduri si birouri unde sa rezolvi literalmente orice. Am fi ca Cehia atunci si nu-i rau deloc. Mai trebui sa invatam putin hockey si we’re golden.
                      Si ca tot am vb de autonomiile unora, la un astfel de proiect le-as cere declaratie de partid, care sa ia forma unei hotarari de parlament. Daca si dupa gradul asta de intelegere, mai avem „apucaturi” sti tu de care, prin care cer stat in stat, sa raspunda penal pentru fals in declaratii. Inseamna ca au mintit intr-un act oficial, au mintit ca organziatie si mai apoi dizolvare.Stiu ca juridic ii aproape imposibil dar mna, poate-poate. We have a carrot and 12 gauge shotgun.
                      Varianta a doua, ma sperie cuvantul federatie desi regiune ar trebui sa fie altceva.
                      Si multam fain de discutie, e aproape imposibil sa o ai cu majoritatea oamenilor. Dar acolo unde-i scoala serioasa in spate… e altceva.

                    • Cu scuzele de rigoare pentru interventie.

                      Nu este necesara alta impartire teritorial-administrativa si nici aparitia regiunilor care, la nivel declarativ/emotional, mie personal, nu-mi plac deloc ca idee.

                      Lucrand in ultimii 9 ani in agricultura si inainte in real-estate-ul urban, inclusiv in cadrul unor proiecte cu fonduri europene, am tras cateva concluzii pe care, cu voia voastra, le voi impartasi mai jos.

                      1) Judetele sunt in regula. Eu am observat o problema la nivel de comuna. Foarte multe comune au fost sparte in doua ajungand in situatia de a avea la un numar mic de locuitori doua aparate administrative. Situatia demografica si cea economica nu era de natura a incuraja/justifica astfel de impartiri, dar deh, doua primarii in loc de una, oamenii aferenti etc samd

                      2) Zonele metropolitane ale marilor centre urbane din Romania. Exemplele pe care le voi da sunt Bucurestiul si Clujul. In momentul de fata avem sate/orase/comune care de facto sunt integrate in orasele respective (Domnesti, Chiajna, Voluntari, Popesti, Leordeni, Otopeni in cazul Bucurestiului si Florestiul in Cluj si vor mai fi). Acestea emit autorizatii de constructie de capul lor periclitand proiecte mai mari de dezvoltare ale orasului mama (cum ar fi proiectul strapungerii catre centura in Bucuresti, pasaj Ciurel si drumul aferent care trec prin Chiajna care este in Ilfov dar toata lumea de acolo merge la munca si la scoala in Bucuresti) si au o structura administrativa care de fapt ar trebui integrata in orasul mama. Toate aceste orase satelit ar trebui integrate in orasul mama iar structura lor administrativa diminuata, in unele cazuri pana la disparitie. Judetul Ilfov fie diminuat, fie sa dispara, chiar nu-i mai vad rostul, este super interconectat cu Bucurestiul. Probabil ca sunt situatii asemanatoare si in cazul Clujului, Timisoarei, Brasovului, Constantei etc

                      3) In general, pentru proiectele cu fonduri UE cu care am avut eu de-a face, exista deja centre regionale. Pentru CS era TM, pentru BZ era CT. Nu trebuia sa mergi la Bucuresti pentru aprobari.

                      Aparitia regiunilor nu ar face decat sa dea apa la moara unora sau altora, ar crea un precedent periculos si sunt sanse mari sa fie implementata prost si sa nu faca decat sa mai creeze niste „locuri caldute” la stat in plus.

                      Concluzie:
                      1) integrarea administrativa a satelitilor in orasul mama
                      2) agregarea comunelor care au scazut/sunt sub un anumit prag al populatiei rezidente si desfiintarea structurilor administrative ale comunelor absorbite sau comasarea lor cu comuna marita.

                      Atat, ca sa parafrazez un clasic! 🙂

                    • Lt. are dreptate, trebuie o reorganizare, dar si Nicolae are un punct de vedere valid, asa ca solutia ok imi pare data de Razvan. Eu vad ca reorganizarea teritoriala trebuie inceputa de jos, de la comune si orase. Este ineficient sa ai unitati teritoriale, economic-administrative de nivelul comunei, la mai putin de 5000 locuitori. Trebuie revizuita si incadrarea ca oras si municipiu, avem orase cu 1000-2000 locuitori si comune cu peste 5000, la fel trebuie dezvoltata si notiunea de zone metropolitane. Imi pare ok sa comasezi numarul de judete (de vazut in jurul carui centru) ca sa fie echitabil (Olt cu Valcea si Dolj cu Gorj sau Valcea cu Gorj si Olt cu Dolj), media lor de populatie este prea mica acum pentru a avea insemnatate economica. Pentru fonduri europene si proiecte de frastructura cu impact national sa se pastreze regiunile : Oltenia, Muntenia fara BZ si IF , Bucuresti + Ilfov, Dobrogea, Dunarea de jos/Baragan (?) cu GL, BR, BZ, VN, Moldova, Banat (TM, AR, AB, CS, HD), Crisana (CJ, SJ, SM, MM, BN, BH) si Ardeal (MS, HR, CV, SB, BR). Asta acum pe judetele actuale, dupa reorganizare o sa avem 21 de judete, NUTS 3, si 9 regiuni NUTS 2. Cu zone metropolitane, poli economici : Craiova, Ploiesti, Bucuresti, Constanta, Braila-Galati, Iasi, Timisoara-Arad, Cluj si Brasov

                    • @RTI
                      Daca le scrii pe o foaie si imi ceri votul, al meu il vei avea sigur. De acord cu tot ce ai scris, nu am de adaugat nici virgula. Ne-am mai certat noi, nu am vrut sa sar calul, dar te rog eu nu numi unii romanii tradatori ca de acolo m-am suparat, decat daca spune instanta asta cu probe, ca la Iliescu. Te rog io fain de tot. Ca-i neamu lu’ amandoi, asa cum ii el si duminica mi-am adus aminte de ce eu de aici nu plec nici cand mor. In rest ai idei bune, te citesc cu drag cred ca putem discuta si contradictoriu asa cum o fac cu Razvan. Tot cu drag.Nu vedem subiectul UE la fel, dar restul observ ca da. Duminica cred ca am castigat toti, deci nu avem cum sa fim atat de diferiti.
                      @Draga Nicoale,
                      Sunt aspecte descentralizate care functioneaza, spre exemplu pe parte de argicultura nu am auzit probele deosebite.
                      Eu vb de IMM-uri si faptul ca in 2015 am incerct sa accesez fonduri. Am fost la agentia regio de la CJ, cu dosarul l-au inaintat pentru aprobare la Buc. Am venit cu o spatamana inainte expirarii termenului sa intreb ce se intampla. Mi s-a spus sa incerc cu un telefon la Buc. Sunat, mi s-a spus ca este inca in analiza si urmeaza sa primesc raspuns. Am solicitat o audienta la minister daca se poate motivand ca daca dureaza atat de mult si sunt neclaritati vin sa le lamuresc. Mi s-a spus ca nu se poate, audienta nici macar la un director, nu vorbim de secetariat de stat-bla-bla. La insistente am reusit, cineva a acceptat sa ma vada, motivand tot ca temenul expira in 5 zile. Pe masina, Bucuresti, cazare la Visconti Militari, luat metrou de la preciziei din capat, la ora 8 fix la minister. Da 8 fix militar. Ministerul pentru comert si afaceri cred ca-I zicea atunci, agentia pt imm-uri.M-a primit domnul respectiv, Rusu cred ca il chema foarte politicos, foarte ok nimic de reprosat. Dar nu avea nici cea mai mica idee despre ce vorbesc si nu-l invinovatesc, sunt mii de proiecte imposibil sa le stii. I-am explicat omul si-a luat notite si mi-a promis ca termenul va fi respectat. Multumit m-am dus acasa. Am primit raspunsul exact cand a spus domnul, doar ca proiectul nu se aproba. Am vb cu doamnele de la regio, era motivarea acolo, dar pe lege nu am inteles concret de ce anume nu s-a aporbat, si motivarea facea referire la un plafon pe care eu era imposibil sa-l ating, dar s-a motivat ca prin finantare eu as atinge acel plafon. II matematica simpla acolo. Mi s-a spus ca regional nu au ce sa faca, sa incerc sa clarific cu cei de la Buc, ca ei nu mi-au aprobat. Mna. Sau sa merg in contencios mi-a zis avocatul. Sorry I give up, nu mai stau in proces cu statul. Pe tema asta ca am cu anaful pe alta tema.
                      Am mai patit una, mi s-a comunicat ca trebuie sa ma mut la directia marilor contribuabili, eu cu firma neavand nici macar tagential cifra respectiva de afaceri.Aia ii pentru afaceri gen Kaufland, Dedeman. De unde dracu sa am eu cifra de afaceri atata de mare. Directia marilor contribuabili nu exista regional deci m-am dus la Bucuresti, am fost, am clarificat “s-a gresit”.
                      Nu ma intelege gresit, nu am o problema cu Bucuresti, prin 2009 cand am iesit la raport pana la adjunctul sefului SMFT, cand era dl general-lt Frunzeti sef, evident ca am venit la Bucuresti, dar una-i armata ierarhizata priamidal si alta ii civilia unde trebuie sa fi aproape de om sa se dezvolte.
                      Asta-I privat, eu. Public ii si mai simplu, doar ministerul dezvoltarii poate semna pentru fonduri tu local poti inainta proiectul. Astea vreau eu la regiune. Nu vreau autonomii, nu vreau federatii avoiane, parlamnetul banatean, principatul de Hateg si ducatul de Oas sau cucu stie ce. Eu ma plang la primar, bai omule noi suntem o parte din oras, reparara din suflet te rog drumul. Si el imi zice, pai le fac pe fonduri dar sta proiectul la Buc de 2 ani.
                      That’s it. Ii chiar simplu la mine. Si la teama cu ungurii am spus mai sus ce as face, daca va dau decizia financiara la regiune, am incheiat orice discutie acum si pe veci cu autonomia. Sa dea partidul lor declaratie sub forma unei hotarari de parlament. Daca vor si regiune de aia istorico-turistica sau cum se numesc in Franta, ok.Sa sa ne oprim cu asta, de 30 de ani o avem, s-au rezolvat in Vale de Aosta si in Süd Tyrol. Noi tragem cadavrul asta dupa noi pana crapam. Si oricum, noi romanii suntem 85% din populatie, restul de 15% sunt de toate, pai noi sa stam blocati din cauza a 15% din populatie? Pai nu face sens. Pai asta cu regiune istorico-tursitica in Maramures ar fi ca si cum le-ai da dreptul sa printeze bani.

          • Am inteles ca din 2020, ni se restrange dreptul la fondurile UE, daca nu ne organizam pe regiuni. Asa stiu toti cei ce lucreaza cu fonduri

          • CCR sa fie compus din 100 de judecatori de la curtea de apel, schimbati de computer la 12 luni, sa-si tina sedintele pe whats-up sau skype, si toti de la curtea de apel sa devina experti in constitutie,

        • As adauga si obligativitatea domiciiului in colegiul unde se candideaza pe o vechime de cel putin 4 ani.

          Si nu sunt de acord cu unicameralul, aia 300care ar rmamane sunt de ajuns pentru 2 camere. Un filtru in plus nu strica niciodata (stiu ca asa a rezultat la referundum, dar tot nu mi se pare o idee buna).

          • Poti sa ai bicameral si cu 365 (acum avem 465 = 136 la Senat si 329 la CD).
            Senat = 3 senatori pe judet/sector, numar fix = (41+6)x3 = 123+18 = 141 de senatori;
            CD = 224 deputati (minim 3 deputati pe judet/sector). In care chiar pot sa „inghesuiesc” cu indulgenta si 16 minoritati si 16 diaspora. Cei 32 impreuna ar avea 14,29% din deputati. Impartind la jumatate inseamna 7,15% pentru fiecare…in special ma intereseaza minoritatile. Daca le adun cu un posibil 6,5-7% pentru UDMR, obtin vreo maxim 14% minoritati. Raportat la 88,9% romani (conform recensamantului din 2011)…deci 11,1% minoritati reale versus 14% in Camera Deputatilor…e o diferenta de aproape extra 3%. O dorim sau nu? Eu…da si nu. Asa ca „ma limitez” la Unicameral, acolo am marje mai bune: 16 din 365 = 4,38%..inseamna +6,5/7% UDMR = 11%! Boom! Exact ca la Recensamantul din 2011.
            I’m so smart! 🙂
            Si asta nu e tot:
            365 = 100% parlamentari.
            141 Senatori = 38,63%.
            224 Deputati = 61,37%
            Adica „Numarul de Aur”! [100% : 1,618 (numarul de aur)] = 61,8%
            Traducere: Senatul = doua cincimi din parlamentari. CD = trei cincimi din parlamentari. Acum mai vii de acasa!
            Perfectie matematica…pana la zecimi de procent!
            _____________________

            Stii de ce sustin 365 si la bicameral in loc de 300?
            Pentru ca la 300 ar insemna sa ai cate 2 senatori pe judet/sector = 47×2 = 94. Ramanand cu aproximativ 200/206 de deputati.
            Ai mai putea adauga din burta si cativa pentru diaspora, ca sa faci 100 de senatori, sa zicem…problema insa e alta: Harghita si Covasna! Daca ai doar cate 2 senatori pe judet nu mai pupi senatori romani in HarCov! Ever-never-ever!
            Dar la 3 senatori si obligarea ca fiecare partid/alianta sa aiba maxim 2/3 din locurile nationale si judetene/sectoriale…inseamna ca in Harghita si Covasna, din cate 3 senatori, 1 va fi altceva decat UDMR.

            Sau poti sa risti si faci o prostie si mai si: sa zici 3 senatori pe judet/sector din totalul de 300.
            Adica 141 de senatori si 159 de deputati! Numar aproape egal intre camere, ceea ce o prostie!

            • Razvan, e ok si 365, eu am zis 300 ca asa a iesit dupa referendumul lui Base. 365 e rezonabil. Aproape 600, cati sunt acum e hilar. Dar as mai pune si o prezenta minima obligatorie, undeva la 90% pe an. Daca un anumit parlamentar a ratat preznta, pierde deuptatia si dreptul de candida urmatoarele doua runde. Pentru locul ramas liber, in clolegiul respectiv se organizeaza alegeri.

              Legat de unicameral versus bicameral, matematica ta e corecta, dar parca as prefera un filtru in plus, cum spuneam.

              • Repet, avem 465 de parlamentari in aceasta legislatura 2016-2020.
                Am avut 588 in 2012-2016.
                470 in 2008-2012…
                300 e numar bun doar pentru unicameral (chiar daca incluzi si diaspora si minoritatile), nu si pentru bicameral.

        • Lt(rez) – uninominal pur nu o sa vezi ca elimina vacile de muls ,partidele ,desfiintarea CCR nix ,sau cangi, elimina controlul politic asupra justitiei ,la fel imputernicirea CSM ,nici dizolvarea parlamentului ca e bani de muls ,avocatul poporului trebuie controlat politic deci iar pas ,daca nu avem imunitate cum mai putem sa furam deci iar pas,sincer vrei cam multe de la niste peceristi ,eu zic sa mai asteptam 10 ani ca mie ca ne lamurim si cu astia

          • :))) stiu ca vrea Nicu_4 draga. Dar de 30 de ani tot sper ce prostul. Eram mic in 89 dar cred ca atunci am inceput sa sper si 30 de nai mai tarziu… tot sper.

    • Parlament Unicameral cu mandat de 4 ani:
      Camera a Deputatilor – votati proportional (metoda D’Hondt in cazul listelor) in functie de demografia judetelor/sectoarelor Bucurestiului;
      AN = Adunare Nationala (nume);
      365 de locuri – numar FIX (365 de zile are ANul); din care…16+16+333 = 365;
      16 locuri din oficiu pentru Minoritati (doar pentru cele care sunt sub 1% din populatia stabila, doar 1 loc pentru fiecare);
      16 locuri din oficiu pentru Diaspora (10+6, adica 2 locuri din urmatoarele 8 „circumscriptii”, astfel:
      a) 10 = 5×2 din: Asia, Africa, Oceania, America de Nord si Centrala, America de Sud;
      b) 6 = 3×2 din Europa: 2 din statele europene vecine Romaniei indiferent daca sunt sau au fost membre UE, 2 din statele europene care sunt membre UE si nu sunt vecine, 2 din statele europene care nu sunt nici vecine nici membre UE); discutii cu privire la posibilitatea interzicerii consecutivitatii mandatelor din respectivele circumscriptii, adica un stat poate avea un reprezentant 4 ani, dar urmatorii 4 ani sta pe bara;
      333 locuri din judete si sectoarele Bucurestiului (in acest moment sunt 47 = 41 judete + 6 sectoare);
      4 locuri, numar minim pe judet/sector;
      3/4 numar maxim de locuri la nivel national si judetean/sectorial pentru orice partid sau alianta politica (exemplu actual din CD, din 329 de locuri: in Covasna sunt 3 UDMR si 1 PMP din 4 locuri, in Harghita sunt 5 UDMR din 5 locuri, in Alba sunt 4 PNL si 1 PSD din 5 locuri…etc);
      se poate discuta si despre o a doua varianta: cu 2/3 numar maxim locuri la nivel national si judetean/sectorial daca pe judet/sector ar fi 5 locuri ca numar minim…varianta cu 4 locuri minime fiind mai deschisa pentru Unirea cu Republica Moldova, care ar aduce 10 judete in plus la cele 47 judete+sectoare actuale;
      „interzicerea” migratiei politice pe durata mandatului de 4 ani, cu exceptia ultimelor 2 luni de mandat, cine „tradeaza contractul cetatenesc” plateste cu functia:
      a) ori partidul care a dat afara un membru, acel parlamentar pastrandu-si-o pe durata mandatului ramas cu conditia sa ramana independent;
      b) ori reprezentantul care:
      b1) – fie si-a dat demisia din partid, ducandu-se la alt partid sau devenind independent,
      b2) – fie reprezentantul independent care s-a dus la un partid (de discutat cu privire la ocuparea – sau nu – a locului vacant, in toate situatiile);
      c) – mult laudatul mandat reprezentantiv isi pierde valoarea daca migratia politica este masiva, deci „pedepsirea migratiei” voluntare nu poate fi considerata ca fiind vorba de mandat imperativ (a carui definitie este discutabila);
      ultimii 7 ani consecutivi domicilul circumscriptional (pana in ziua alegerilor inclusiv) pentru candidati;
      varsta minima 25 de ani (pana in ziua alegerilor inclusiv);
      fara imunitate parlamentara;
      fara exceptie pentru functie didactica.
      uninominal sau pe liste…discutia pentru mine ramane deschisa, prefer uninominalul…variantele numerice propuse de mine mai sus accepta ambele variante.
      ______________________
      Nu avem nevoie de Senat.
      De fapt nici n-am avut Senat in astia aproape 30 de ani ci o Camera a Deputatilor mai mica.
      Desi bicameralismul e laudat pentru „auto-controlul” intre Camere, noi am avut rare ocazii de asa ceva.
      Senatul e folosit in tarile mari mai mult pentru a anula discrepantele demografice dintre diferite unitati administrativ-teritoriale…ganditi-va la SUA, unde Alaska are vreo/sub 800 000 de cetateni (cat avem noi in Prahova/Iasi) in timp ce California e pe la 40 de milioane (raport de 1/50). La noi insa, la nivel judetean, Covasna, Tulcea si Salaj sunt putin peste 210 000 – 220 000 de cetateni, in timp ce Iasi si Prahova se invart pe la 760 000 – 770 000. Media fiind in general de peste 400 000 (Olt, Hunedoara, Botosani…). Deci raportul demografic este neglijabil, de maxim 1/3,5.

      • Bun… deci razvan presedinte al parlamentlui unicameral.Restul la executiv, io ma bag la interne, nu ca-s expert dar mi-ar face o placere deosebita sa fac ordine acolo! Mapn, care se baga la EcFin, Sanatate, Comunicatii&Digitalizare, Educatie, agricultura&mediu, externe, justitie?
        .

        • Daca va apucarati cu idei, io de ce nu? Vrei sa lipseasca marti din post?

          • Nu mai vreau minoritari in parlament. Minoritatile rprezinta o masa de manevra pentru partidul de guvernamant. Au fost situatii cand ei ar fi trebuit sa aiba o pozitie neutra. N-au facut-o si au schimbat balanta puterii in situatii limita. Nu accept asa ceva.
            Nevoia de fonduri ii face obedienti. Ba e unul armean psdist cu acte in regula 🙂
            Un minister al minoritatilor, cu reprezentanti ai acestora, ar fi sufficient.

            Eliminarea numirii pe criterii politice in sanatate si invatamant. Si in orice alta institutie publica!

            • Eu i-am facut la paritate/reciprocitate (suna bine, nu?) cu Diaspora 16/16, pornind de la acele 8 „5+3 circumscriptii continentale” pentru Diaspora.
              Daca minoritatile voteaza pro-putere, diaspora voteaza „invers” (sau cel putin nu la fel de monolitic).
              Asa cum minoritatile din oficiu in Parlament sunt o caracteristica „subiectiva” a Romaniei, la fel este si diaspora.
              Cu exceptia UDMR (6,5% la nivel national demografie) si Partidei Romilor (3,3% demografie), am avea 16 minoritati („problema” fiind ca in acest caz avem 17, Rutenii avand propria lor organizatie politica fata de Ucraineni).
              16 locuri din 365 = 4,38% din parlamentari.

              • Uite aici un paragraf dintr-un ziar de azi:
                „Pentru validarea unui nou președinte (la Camera) este nevoie de 165 de voturi pe care, în prezent nici Coaliția, nici Opoziția nu le dețin. În acest context s-au declanșat negocierile cu Minoritățile … ”
                Ce treaba au Minoritatile cu aceasta numire ??
                Scrie in programul vreunei minoritati ca trebuie sa participle la negocieri de acest gen?
                Iti spun eu ca NU. Si sunt in tema pe subiectul asta.
                Nu vreau sa deschid o polemica, dar pur si simplu nu pot ignora mizeria asta.

            • Sunt doua minoritati care au votat constant impotriva masurilor PSD. Da constant: Forumul Democrat German din Romania si Uniunea Rutenilor. Crede-ma ma uit pe lista la voturi critice, vreau sa stiu exact la cine trebuie sa-i bag ce organe prin ce cavitati si cei pe care daca le-am acordat votul ma dezamagesc. Aici ma refer la partide. in 2016 am votat cu USR, si la momentul asta nu sunt dezamagit. Au avut o gafa cu idioata aia care vroia sa defiinteze proprietatea privata, dar, ca norocul nu-i in Parlament. In rest gandeste-te ca astea merg pe principii-europene, iar un spaniol care sa spuna ca vrea eliminarea minoritatii romanesti(136 de persoane) din autoritatile locale, regionale si centrale spaniole, isi va gasi un dusman de moarte in mine. Anca Moldovan, din Cluj, deputat de Madrid.
              Also mai ai o problema in afirmatie pornind de la drepturi, „nerevizuibile” din Constitutie.

      • Asteptai sa vad daca cineva vrea sa vorbeasca si despre pragul de accedere.
        In acest moment este de 5% pentru partide si 3% pentru independenti (legea nationala electorala – si deci procentajele – se aplica la fel si la europarlamentare).
        Propunerea mea este scaderea la 3% pentru partide si 1% pentru independenti.
        Consecinte:
        – mai multe posibilitati pentru partidele mai mici;
        – idem si pentru independenti;
        – UDMR n-ar mai beneficia de avantajul redistribuirii mandatelor;
        – transformarea Partidei Romilor pe aceeasi stil cu UDMR (deoarece tiganii reprezinta 3,3% din populatie).

  12. Pai USR-ul are o problema pentru ca desi vrea sa para nepatata ca o virgina trebuie sa se alieze cu alde (!) PNL-ul cu bocalai si dulai si cu Basescu si cu multi altii care numai virgini nu au fost.Cit despre Ponta care va face jocurile se parela PSD,nu are nici o sansa sa ramana singur.Nu este compatibil decit cu PSD-ul.Eu cred ca in curand vom vedea fostul PDL iesind in fata cu BOC,dulaul si de ce nu cu Base pe post de Captain Planet iar PNL-ul se va face praf …..in fine,vom vedea.

  13. #George

    „te uiti la Franta unde o neica-nimeni castiga 24% promitand prostii si lucruri imposibil de obtinut,”

    Ce anume, un singur exemplu te rog ?

    • Opiniile politice nu se schimba, eu nu dau o ceapa degerata pe „aia”, tu o sustii desi esti imigrant, eu ii detest pe rusi, tu ii apreciezi, desi ne-au distrus tara si au omorat sute de mii de romani, tu ii apreciezi pe rusi, eu pe americani…
      Tragand linie, n-are rost sa intram intr-o discutie la finalul careia nici unul dintre noi nu-si va schimba opiniile.
      Eu pot aprecia (si am scris multe zeci de articole despre) Rafale, tu consideri ca F 35 este un esec desi toata lumea buna (occidentala sau asiatica), il cumpara in draci. Or fi aia toti tampiti ca nu cumpara Rafale sau Suhoi 35S?

      • Nu-i vorba de a ne schimba opiniile
        Nu îi appréciez pe rusi ci nu sunt dogmatic în denigrarea lor

        Iar întrebarea mea are un rost si o repet
        Ce singur exemplu dai tu de „promitand prostii si lucruri imposibil de obtinut” ? Ori vorbim cà asa s-a auzit ?

        • Citam „În calitate de lider al Frontului Naţional, susţineţi anexarea Crimeei de către Rusia. Cum militaţi pentru integritatea teritorială a Franţei, dacă susţineţi Rusia, care a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei?

          Această descriere este cel puţin… Adevărul este că, dintotdeauna, Crimeea a aparţinut Rusiei. A fost şi un referendum. Când s-a organizat referendumul, Ucraina nu avea guvern legitim, era un guvern venit la putere printr-o lovitură de stat. Nimeni nu a contestat referendumul.”, din interviul acordat de stimata doamna catre Digi 24, cu ocazia vizitei in Romania.

          Dar noi stim deja ca Marine Le Penn este platita de rusi, nu?!

          https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/exclusiv-marine-le-pen-doresc-sa-aplicam-si-noi-actuala-procedura-din-marea-britanie-francezii-au-dreptul-sa-si-spuna-parerea-despre-ue-prin-referendum-507882

          Repet intrebarea: tu esti imigrant in Franta, cum poti sustine Adunarea Nationala?! Sau acum te consideri francez get-beget si hai afara cu ceilalti? Iesirea Frantei din UE, este o imensa imbecilitate, Marine o sustine, doreste revenirea la franc „dorim să recuperăm libertatea monetară”.

          Enough?

          • Enough la ce ? fiindcà nu ai dat umbra unui ràspuns la cererea de exemplu de „promisii de prostii si lucruri imposibil de obtinut”

            – ceea ce a spus în legàturà cu Crimeea este adevàrat. Ce ai spune dacà ai substitui Crimeea cu Bucovina de Nord, tinutul Hertea, Bugeacul si Insula Serpilor si Rusia cu Ucraina. Dà cam acelasi lucru.Chiar dacà nu mà încàntà cà ursul s-a apropiat de noi. Si nu este plàtità de rusi ci este împrumutatà de o bancà ruseascà, bàncile franceze au refuzat sà împrumute pentru scurt timp (cheltuieli electorale rambursabile) primul partid din Franta ca numàr de voturi. Împrumutul a fost rambursat.
            – iesirea din U.E. nu face parte din propozitiile Rassemblement National (actualul nume al Frontului National), nu a fost niciodatà propusà, ai informatii gresite. Pânà si retragerea din euro (preconizatà la prezidentiale, dar cu supunere la referendum, nu mai face parte din propunerile partidului, actualizeazà-ti informatiile. Singurul (micro)partid din Franta pentru Frexit este UPR-ul lui François Asselineau,
            – cred cà nu ai citit niciodatà programul partidului lui M. Le Pen, altfel nu te-ai fi mirat de ce îl sustin (si încà mi se pare foarte blând, dar cu astia defilàm).

            În concluzie, nu m-ai dat nici un exemplu de ceea ce sustii, ai scris o chestie în afarà de subiect si douà chestii eronate.

  14. neamtu tiganu

    Te uiti cu groaza cum un retardat ca Nigel Farage obtine un scor urias in Marea Britanie (asta la doi ani de la referendum, cand este foarte clar ca UK va pierde prin Brexit), te uiti la Franta unde o neica-nimeni castiga 24% promitand prostii si lucruri imposibil de obtinut, Italia unde o coalitie smintita promite ajutoare sociale desi Roma este datoare vanduta si nu poate sa-si reformeze statul, de Ungaria nu mai discutam, Cehia in aceeasi oala, Austria vanduta rusilor, in Bulgaria domnia coruptiei continua neintrerupta. Avem chiar si partidul piratilor…
    ************************
    Aceasta fraza a stricat tot articolul, arata ca autorul nu a inteles nimic din ce se intimpla in Europa si nici cu democratia nu sta prea bine. Poate trebuia adaugata si victoria verzilor in Ge, 20%!?
    Pacat!

    • Cred ca am fost gresit inteles, nu-i vorba de unanimitate ci de faptul ca partide care efectiv afecteaza viata economica a unei tari castiga nesperat de multe voturi.
      Fiecare intelege ce intelege, ce au ecologisti cu ceilalti enumrati de mine mai sus? Verzii au un cuvand de spus de foarte mult timp in Germania…
      Foarte de acord ca clasa politican „clasica”, sa-i spunem asa, trebuie aspru sanctionata, dar de cine?!

  15. neamtu tiganu

    UE nu e, nici pe departe o organizatie perfecta, din contra, s-ar putea scrie pagini intregi despre birocratia, greselile UE, lipsa transparentei, adoptarea unor legi aiurea etc. Drept urmare e normal ca o parte din electorat sa sanctioneze aceste greseli, prin votul lor, tocmai pt a-i avertiza pe cei raspunzatori ca o iau pe cai gresite.
    ca unii isi doresc unaminimtate, aplauze strins uniti in jurul…

  16. Eu sunt multumit de primele miscari ale USR/PLUS si nu regret ca am fost delegat voluntar pentru ei in sectie undeva la tara, desi nu sunt membru de partid.

    1. miscarea cu Eckstein Kovacs ca propunere de Av Poporului e geniala, are si sprijinul UDMR nu numaim al opozitiei si sprinjinul societatii civile plus ca omul e OK, in regula, de-al nostru. functia e de 5 ani si tranzactionata pentru 1 an al lui Turcan in fruntea C. Dep si cu sanse mai mari sa treaca propunerea.

    2. Barna la A3 e bine, mai comunica si pe canalele adversarilor s anu zica aia ca e partid de capcauni

    3. nu vrea la guvernare acum ceea ce arata ca invata din greselile din 2016. lasa PNL sa intre cu capul in zid, chiar daca vor asta

    Imi arata ca se constientizeaza clar ca e doar o victorie de etapa si probabil anticipatele vor fi dupa prezidentiale , nu e timp pana la 20 iunie sa se intample asta si nu se pot organzia in ultimele 6 luni de mandat prezidential.e bine ca lumea sa simta pe propria piele efectele masurilor economice ale PSD si dupa aia sa avem un ciclu electoral stabil de 4 ani.

    • Din ce info am Barna o sa fie prezidentiabilul USR/Plus

    • Pai cum „miscare geniala”? UDMR nu era „magyar PSD”?
      De unde stii ca omul este in regula, de-al nostru? Doar pentru ca a demisionat din UDMR?

      • Eu inteleg ca nu „ne place” ungurii, dar sa ne punem pe verificat un pic. Eckstein asta, a deminionat din adunatura aia ca le-a spus sa se rupa de psd si sa nu cumva sa sustina modificarea codurilor penale. Evident ca udemereul betmen si omul si-a bagat demisia.A fost in strada omul, la Cluj, cu Ungureanu de la USR.
        Dar asta ii relevant pentru unii, pentru mine ii relevant ca asta s-a opus cu stoicism la proiectu rosia montana, consilier de-a Presedintelui Basescu find la vremea respectiva. Tot la vremea respectiva, eckstein i-a fortat mana la Borbely sa nu dea aviz pentru exploatarea cu cianuri a zacamantului.
        La noi(astia mai moti, mai moroseni), ii irelevant ca-i ciongalez, ungur sau roman. S-a opus cum a putut la distrugerea muntilor Apuseni. Auzi la ei ma, sa distruga la ce Hrusca-i zice „Templu Sfant”.Ori asta se va intampla peste cadavrul meu.Ce credeti ca eu ca orice morosan respectabil nu am secure (adevarat ca nu-i rustica, ci mil-tec) in spate la duster?
        De aia a zis omul mai sus „ca-i de-al nost”.

        • Tocmai ce am vazut intr-un comentariu, un link catre un articol, cum ca domnu’ Eckstein a cerut autonomie. Ok, articolul este din 2011, dar ma indoiesc ca intre timp si-a schimbat opiniile.
          Faza ca si-a dat demisia din UDMR, nu stiu cat ii de relevanta…Pentru mine, UDMR, PPMT,Tokes si restul doar joaca rolul politistului bun si a politistului rau, pe rand. Scopul lor este comun, autonomia.
          Si da, intr-adevar, „nu ne place” extremistii, mai ales cand se incearca cosmetizarea lor.

          • Si uite ca am zis ca nu fac asta dar o fac:
            „Propunerea lui ca Avocat al Poporului ar reprezenta o nouă victorie a UDMR care a cucerit, în timp, mai toate instituțiile statului român, conducând în diferite etape și alte foruri reprezentative, oricât de ciudat părea la vremea respectivă să fie sub comanda unui etnic maghiar reprezentând o formațiune autonomistă (de exemplu, Kelemen Hunor a gestionat Ministerul Culturii, iar fondurile au luat drumul intereselor maghiare).
            Opoziția face așadar jocuri de o inconștiență nebună negociind postul de Avocat al Poporului în schimbul sprijinului UDMR. Un avocat al poporului maghiar va avea autoritatea să arate pe plan extern că maghiarii din România sunt o minoritate prigonită de majoritate, netezind astfel calea către autonomia teritorială atât de dorită de UDMR.”
            Eventual mai putem aduaga, uite bre si la tradatoru’ asta care mai zice si ca-i locotenent al armatei. Cosmetizeaza extremisti, face el pe ala moderatu cand „adevarul este” ca trebuie belit ungurul.
            No’ domnul meu drag si scump problema sta asa. Nu stiu cum se face, dar cand o ardem pe nationalisme ajungem inevitabil la spunik.md. Ce, articolul de mai sus nu stiai ca-i din sputnik? https://ro.sputnik.md/politics/20190529/26154502/Peter-Eckstein-Kovacs-Avocatul-PoporuluiDe-ce-nu-strig-Rare-Bogdan-trdare-naional.html
            Poftim, am ajuns sa fac reclama la o mizerie FSB-ista. De notat totusi cat de usor atribuim aceste epiete precum „extremist” pe baza a doua articole de presa. Va spun si alea de unde sunt, unul din 2011 este evz si ziare.com care cita cotidianaul. La vremea respectiva aceste ziare aveau ordin de zi pe unitate sa-l beleasca pe Basescu. Base care cu greselile lui cu tot, ne-a legat bine de tot de SUA. Tot base le-a zis clar, cata autonomie la caracal atata harcov. Corect, as spune. However, metodica „agentiilor civile de presa” rusesti este una de cam 15 ani de zile, ca nu scriu de prost despre razboi hibrid de 2 ani pe acest site.Sa o spun cu predicat, eu nu cred ca PEK a zis asa ceva, cred ca sunt minciuni a3&friends sa il arda pe Base. Daca zicea asa ceva, nu apuca el nici buna ziua sa zica la palat ca il zbura Basescu. Da sunt sigur, ca gasim 1000 de articole care zic asta, toate avand acceeasi sursa.
            Da, sunt basisit, desi am zis ca a gresit enorm de multe. Schema este simpla, nu tancurile inamice au distrus si rupt Iugoslavia ci nationalismul, nu t72 a calcat la inceput Ucraina ci un razboi hibrid dus exact pe aceste cordonate. Nationalism, ura cat incape si cel mai important, sa ne belim intre noi, cetateni ai aceeasi tari preferabil de etnii diferite.Reteta este de mult deja: https://www.geopolitica.ru/en/article/donbass-nationalism. Sti cum inchizi un bar? Gasesti doi tampiti sa se bata, ca daca este doar unul si il dau afara paznicii… barul ramane deschis.
            Dar da iti dau dreptate, daca reusim performanta sa ne autodistrugem avand o sansa epocala, in UE si NATO, atunci va fi singuara data cand eu voi pleca din tara. Dar voi pleca cu un colier la gat, facut din „marul lui adam” a unor extremisti. Unguri dar promit eu ca si romani. Extremisti sa fie.

            • „Sa o spun cu predicat, eu nu cred ca PEK a zis asa ceva, cred ca sunt minciuni a3&friends sa il arda pe Base.”
              Mi s-a parut ciudat ca ii luati atat apararea lui PEK, dar apoi am inteles de ce. Nici lui nu-i place nationalismul:
              PEK: As elimina sintagma de stat national din Constitutie
              https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7034960-audio-video-peter-eckstein-kovacs-elimina-sintagma-stat-national-din-constitutie-oficializarea-regionala-limbii-maghiare-pare-doleanta-legitima.htm
              PEK despre autonomie:
              https://youtu.be/eM3URVz0lds

              • Asa, deci asa ii jurist si vorbeste de constitutia frantei in emisiune. Pe stilul caracteristic sa o punem de un senzational, hai sa ne ne punem poalele in cap. Chiar asa scrie aia in constitutia frantei. Daca vezi ce scrie in aia a italiei te crucesti.
                El poate sa propuna orice model, stat national nu disparea si nu va disparea veci din constitutie.
                Dar te rog, vorba era de autonomie teritoriala lucru care veci nu se poate intampla.Deci unde a zis de autonomie teritoriala ca il gatuia Basescu pt asta. Serios, aici am ajuns in care consiloerul presedintelui cere lucruri neconstitutionale si preaedintele doarme sau cum? Ca a zis de limba maghiara, citeste legea 215 2001 si vezi de la ce peocent ii limba minoritatii devine utilizabila. Limba oficiala a statului, nu , dar legea legea le da voie sa o utilizeze in administratie. Si pt Rosia Montana are o bila alba de la mine. Nu am vazut prea multi nationalisti pe acolo, sau ii ok sa beleasca un munte intreg. Acolo nu ne scandalizam?
                Further sintagma national este un un principiu fundamental al staului roman. Nu are nimic tagent cu nationalistii si aici recomand un Orwell.Un fel de fund-cur si fundamentalism. Par ca sunt din aceeasi familoe lexicala dar nu’s.

                • Apropo, nu vrei sa stai cu oamenii la masa sa spui, bai concitadinilor, asta se poate, asta nu, ii loc de toti sub soare. Dar acel „nu” sa plasam in limitele Europei si nu in limitele unei teorii a pruritatii nationale, evetual bagam si rasiale acolo la indice 1.
                  Eu am si si cand eram in serviciu, cam mai prins oameni cu ura fata de alti oameni: zi bai frate asa: dle lt eu nu execut ordinul, nu lucrez cu colegul meu secui, ma f… in ei de unguri tradatori. Sau, cere-ti transfer la batalionul mixt de geniu „Tisa” si iesi la raport in fata unitatii si baga-le ce organe doresti prin ce cavitati doresti. Aia da, dar iti asumi consecintele.
                  Nu m-am bagat in discutia cu curcile, pentru ca eu am fost acolo acum mult timp. Diferenta intre extremisti si oameni normali o stiu prea bine. Noi am fost acolo, si toti am curatat mormintele oricarui militar, ca era roman, german, austriac, ungur sau italian. Ca asa-i crestineste. Cine a pus plasele alea, ii un cretin extremist si mai periculos: fara Dumnezeu. Pe cruce sa pui pungi… Dar nciodata nu s-a pus problema sa nu curatam mormintele, chiar daca erau maghiare.Am curatat si mormintele rusilor… ca deh, tot asa-i crestineste. Davai ceas, davai palton.

                • @lt(rez)
                  Interviul nu era despre constitutia Frantei, ea a fost data ca exemplu pt ca PEK e de acord cu eliminarea sintagmei stat national din constitutie.
                  In privinta autonomiei teritoriale, PEK afirma deschis in acel interviu ca e un deziderat inscris in documentele UDMR inca din anii 90, ca nu o poate refuza din punct de vedere intelectual, si isi asuma politica pasilor marunti a UDMR. In privinta limbii, vorbeste despre oficializarea limbii maghiare la nivel regional, cu modificarea constitutiei in sensul asta.
                  Deci ai afirmatiile direct de la sursa.

                  • 1. Nu am spus ca era despre constitutia frantei emisiunea, am zis ca a vorbit despre constitutia frantei, franta care nu recunoste minoritatile nationale(ha!) si a zis este un punct de vedere care „nu-i la meu, ci al unor experti…”- Mint 4.26.
                    2. Vorbeste de autonomie l-o-c-a-l-a, in lege din 2001, la min 17 moderatorul vorbeste de autonomie t-e-r-i-t-o-r-i-a-l-a si asta zice „Nu-s de acord cu dvs”, la min 17.43 continua cu autonomia l-o-c-a-l-a, impartirea puteri locale – min 23.30. Vorbeste la un moment dat de regiuni, dar regiune. Dar aia KGB-ul nu ai prins-o, si narativa cu pierdutul transilvaniei? De la minutul 28 repeta cuvantul „local” de 6 ori. La min 29 spune „un grad de decizie mai mare pe plan l-o-c-a-l”.
                    3. Ai un document din asta sa-l vad si eu in care (se) cere autonomie t-e-r-i-t-o-r-i-a-l-a. „din 90”, ca el nu vorbeste de asa ceva. Chiar nu aveam acum dispozitia sa-l ascult pe PEK 29.00 mins, dar am facut-o. Aici chiar nu-i cu povesti din astea de birt, ca stiu eu pe unu care a furat o gaina si a luat 15 ani de bulau. Daca cerea autn terit. zbura de la Cotroceni, intelegeti va rog ca presedintele ii obligat sa ia masura de genul. Daca scriau asa ceva, aut terit intr-un document – ii desfintau.
                    Da-mi documentul si hai ca mergem amandoi cu el la tribunal si ii desfintam. Pe cuvant!
                    Constitutia Ro:
                    Art. 30 – Libertatea de exprimare
                    (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
                    ART. 46
                    (1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:
                    a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7)
                    Deci te rog, da te rog documentul.
                    Cum sa oficializezi o limba la nivel regional? Ai legea din 215 care zice asa:
                    „SECŢIUNEA 1
                    Regimul general al autonomiei locale
                    ART. 1
                    (1) Prezenta lege reglementează regimul general al autonomiei locale, precum şi organizarea şi
                    funcţionarea administraţiei publice locale. ”
                    ART. 19
                    În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
                    ––
                    ART39
                    (7) În comunele sau oraşele în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere
                    de peste 20% din numărul locuitorilor ordinea de zi se aduce la cunoştinţă publică şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.
                    Deci el asta vrea trecut in constitutie asta, cu aduagarea sintagmei „regionale”? Nu se poate, situatia este reglementata in lege si acolo ramane. Alta intrebare.
                    Chiar nu imi face o deosebita placere sa apar pe oamenii astia, ca si ei au pacatele lor, dar cum va puteti uita la filmari/clipuri si lua efectiv doar ce doriti acolo? Asta-i luat lumina de la Radu Banciu.
                    Inca ceva, eu judec cu aceeasi masura, deci ii zic la ungur, ba, ai ce vrei tu in lege, nu ti-o mai trec si in constitutie. Si ii ok, sunt roman adevarat. Le spun la unii romani ai casatoria intre barbat si femeie in lege, nu ti-o mai trec in constituie. Nu-i ok. Sunt iubitor de poponari. Vezi acum de ce zic, ca la capitolul consecventa suntem ciuri-buri. Hai pe lege sa-i prindem, ca de povesti sunt satul.
                    Dar uite alta chestie, pe topicul cu Permiteti sa raportez romanasul nostru ambasador la oslo a chemat politia norvegiana sa altoiasca romani. Nu provoaca atata senzational cat „ungurul” Kovacs.
                    Oricum suntem pe narativa sputnik.md. Ceea ce este bine, pentru unii.Uite asa devin eu expert in problemele minoritatilor, incercand sa disec o realitate de o apocalipsa prevesitita de Sputnik.

                    • @lt(rez)
                      Eu cred ca dvs luati ce va convine din filmari/clipuri.
                      De exemplu, afirmati ca atunci cand ziaristul a mentionat autonomia teritoriala PEK a spus ca nu e de acord cu el. Fals.
                      PEK nu spune „nu-s acord cu dvs” in privinta autonomiei teritoriale ci in privinta afirmatiei ziaristului ca e o tema de perioada de campanie.
                      Iata transcriptul:
                      Minutul 16:15
                      Ziarist: „Senzatia din afara e tocmai asta, ca tema oficializarii limbii maghiare, tema autonomiei teritoriale, mai delicata decat asta, sunt folosite in competitie de PCM si UDMR, organizatia din care faceti parte, in preajma campaniilor electorale sau nu numai, de-a lungul perioadei dintre campanii…”
                      PEK: „Nu e campanie electorala, nu, nu sunt de acord cu dvs. Sunt niste doleante pe termen mai scurt cum este apostrofat cateodata UDMR-ul cu politica pasilor marunti. Si care e problema daca pasii sunt marunti? E o enuntare de doleante – cu limba oficiala, cu autonomia, cu tot ce vreti – si e o perioada in care nu se pot digera de la un moment la altul.”
                      Sigur ca PEK vorbeste de autonomia locala… Autonomia locala a regiunii secuiesti, adica autonomie teritoriala… Pe la minutul 24-25 PEK spune clar „Regiunea Autonoma Secuiasca”.

                    • Citeste legea, scrie in f*king lege!!!! De unde ai scos A=B rezulta ca X=Y. Ca si bolunzezc. Taie discursul pune-l cum vrei tu sa fi fericit. Care-i tema de campanie, autonomia teritoriala? O juxtapunere ca nu a zis-o decat moderatorul? Literalmente ai luat ce ai vrut din discurs! Inscriere-te te rog la facultatea de stiinte administrative la cursul de drept administativ sa-ti explice legea. Un semestru faci acolo legea 215 si conecptuld e autonomie locala.
                      Asta ii deja din ciclul as fi vrut sa zica ca sa imi confirme mie ideile.
                      Nu merci.
                      Eu aici sunt over and out, daca data trecuta desi mai-ai zis ca dexul nu are dreptate(!), ci ca tu ai dreptate redefinind notiuni preucum nationalism, patriotism etc si tot am incheiat in termeni ok, de aici plec cu mai laso’n sange de treaba…

                    • @lt(rez)
                      Discutia nu e despre lege ci despre ce a spus sau nu a spus PEK. Discutia nu e despre ce e sau nu e posibil din ce vrea UDMR, ci despre ce a spus sau nu a spus PEK.
                      Calin – am citit ca PEK a cerut autonomie
                      Tu – nu cred, sunt minciuni; sputnik/FSB/A3
                      Eu – iti postez interviul lui PEK cu Hotnews
                      Tu – senzationalism; si unde a zis ceva de autonomie teritoriala?!
                      Eu – in interviu vorbeste despre autonomia teritoriala ca deziderat al UDMR/pasi marunti
                      Tu – nu, el de fapt ii spune ziaristului ca NU e de acord cu autonomia teritoriala
                      Eu – postez exact contextul din care nu reiese deloc ce afirmi tu
                      Tu – nu, ai taiat tu discursul cum iti convine.
                      Hai las-o balta, ma iei cu pixelul albastru…
                      Iar data trecuta nu am contrazis „DEX-ul” ci ti-am atras atentia ca cel pe care l-ai folosit tu dadea cea mai tendentioasa definitie nationalismului, mentionand doar aspect negative gen ura, nazism, razboi si nimic altceva.

                  • Calin – am citit ca PEK a cerut autonomie
                    Tu – nu cred, sunt minciuni; sputnik/FSB/A3 – {Nu, narative sputnik, postate mai sus care sunt surpinzator de similare cu ce indrugi matale – citeste, citeste – https://ro.sputnik.md/analytics/20190317/25185643/Kelemen-amenintare-directa-la-Guvern-Rasturnare–si-atentionare-grava-pentru-Romania.html }.
                    Eu – iti postez interviul lui PEK cu Hotnews – asa, si, discutia despre modificarea constitutiei la care au fost invitati pe urma referendumului. Ai „uitat” sa mentionezi asta.
                    Tu – senzationalism; si unde a zis ceva de autonomie teritoriala?! – {UNDE, din gura lui „autonomie si teritoriala” sau etinca, minutul!? }
                    Eu – in interviu vorbeste despre autonomia teritoriala {UNDE?} ca deziderat al UDMR/pasi marunti – { PEK nu zice asta zice doar moderatorul si asta repeta de 10 ori autonomie locala!!! In f*cking lege. Daca la Chirca nu se respecta autonomia locala din perspectiva bugetara, la astia din alta perspectiva. Da la Chirica ii ok la astia nu. }
                    Tu – nu, el de fapt ii spune ziaristului ca NU e de acord cu autonomia teritoriala. { NU! Citeste ce am scris! discuta fucking 10 minute de autonomie locala, in lege! care exista! }
                    Eu – postez exact contextul din care nu reiese deloc ce afirmi tu – {aia crezi tu!}
                    Tu – nu, ai taiat tu discursul cum iti convine. {Ba nu, tu! Mamiiii!!!!!}
                    Hai las-o balta, ma iei cu pixelul albastru… – corect. Albastru ii.
                    Iar data trecuta nu am contrazis “DEX-ul” ci ti-am atras atentia ca cel pe care l-ai folosit tu dadea cea mai tendentioasa definitie nationalismului, mentionand doar aspect negative gen ura, nazism, razboi si nimic altceva. -{ pixelul albastru, „dex-ul folosit de mine” – ala-i unul singur boss, nu-s evaghelii, 4 la Nr. }.
                    Cu ultima fraza m-ai lamurit, dexul meu, pe persona fizica – Dicționarul explicativ al limbii române („The Explanatory Dictionary of the Romanian Language”, known under the abbreviation of DEX) is the most important dictionary of the Romanian language, published by the Institute of Linguistics of the Romanian Academy (Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”).
                    Las’o asa. Cum am zis, cu nationalistii nu poti discuta oricat vrei sau ai bunavointa. 4 stai jos. Mai analizeaza.

                    • Am citit ieri acest topic si m-am gandit dacă să scriu sau nu ceva. Dilema omului cu bun simţ, fie sa laşi aceeaşti oameni să împrăştie acelaşi mesaj desuet adresat unor oameni submediocrii sau să intervii generand astfel o discutie care distruge tematica articolului, mai multe teme find facute praf de aceleaşi persoane cu un discurs de crîjmă.
                      Analist, că de adesarea “domnule” nu primeşti ai facut un amestec la limita anafabetimului functional si relei voinţe intre termeni nepermişi cum ar fi “autonomie teritorială locală”. Pentru cineva cu studii juridice ce ai facut aici este doar un grobianism intectual, cu legea in faţă.Iar pe legea 215 autonomiştii incep cu Pandele, Chirică, Boc, Hava şi Bolojan. Iar daca tot nu pricepi, vezi ca sunt oameni de dreapta chiar la limita cu extrema dreaptă precum Mihail Neamţu care l-au aplaudat pe Kovacs pentru multe altele https://www.facebook.com/mihailgeorgeneamtu/posts/1987767621242333/ sau Adrian Papahagi. Langa Tudor Ionescu desigur nu-l vedeţi. Dacă doriţi strangeţi semnaturi să schimbe dexul. Nu mai puneţi oameni aiurea lângă Tokes, cel decorat de Iliescu si mai apoi decoraţia find retrasă in mod absolut corect de Johannis pe motiv ca Tokes „nu inţelege constituţia Romaniei”. Nu ne mai luaţi chiar de proşti aici, nici tu nici tov. tăi.
                      Dle lt, vă văd in aceeaşi pozitie de fiecare data pe temele astea, dar aici nu sunt de accord cu dvs, cred că mapa profesionala a dl P. Kovacs nu-i suficientă pentru portofoliul de av. al poporului.Cred că aia ar trebui să fie determinant. Dupa parerea mea.
                      P.S. V-am rugat să imi trimiteti dacă aveti documentaţie despre ofiţeri de politie din interbelic. Vă felicit pentru seria de aricole istorice despre personalităţi militare.

    • Explicația e mult mai simplă ( dar n-o știți de la mine) : UDMR are reprezentanți în secțiile de votare și în localitățile care n-au văzut picior de ungur niciodată. Reprezentantul din secție (român neaoș) plus, eventual, familia lui, votează cu UDMR-ul ca să-l mai pună la secție și altă dată…?

  17. Herr Von Renn Weg

    Here here!

  18. suntem contemporani cu niste evenimente ciudate dar,in opinia mea,usor de anticipar.cu permisiunea dumneavostra o sa mi exprim punctul de vedere.p3e plan intern s a intamplat ceea ce era de asteptat sa se intample.psd anpierdut alegerile iar cei care le au castigat au un singur merit,acela de a nu se numi psd.m am bucurat ca acest partid cu mentalitate arhaica si retrograda nu a castigat dar haideti sa ne uitam putin si la ceilalti.chiar daca am votat cu ei,nu am facut i din convingere.nici nu aveam cum.ca program politic sunt 0,doctrina 0,mesaj public 0.liderii lor,chiar daca unii sunt buni profesionisti in domeniile lor n au nici o treaba cu politica.prin urmare nu am mari asteptari de la ei.referitor lanlaudatul electorat roman,cel mai inteligent din europa, eu zic sa nu ne hazardam.sa nu uitam ca acelasi electorat a votat psd ulmin proportie covarsitoare acum 2 ani.un psd cu un program de guvernare absolut halucinant.electoratul din romania nu are cultura politica,nici pregatirea necesara sa inteleaga cum sta treaba cu guvernarea unui stat sau cu mecanismele birocratic.a iesit la vot dintr un singur motiv,deagnea,un personaj cu o inteligenta incredibil de scazuta pentru unu care a fost seful tarii aproape 3 ani.daca il ducea cat de cat mintea nu i batea pe protestatari nu inridica de pe strada si nu ar fi avut acea retorica bazata pe conspiratie si dusmani ai poporului.daca era ceva mai echilibrat ramanea unde a fost mult si bine,dar omul a crezut ca o sa controleze lumea cu aceleasi mecanisme cu care controla judetul.
    cat despre europa,caci despre ea a fost vorba la urmatoarele alegeri,in opinia mea lucrurile stau in felul urmator.dragul nostru continent feconteaza toate mizeriile pe care le a facut timp de vrei 400 de ani.europenii au foat obisnuiti sa fie ei tatici pe planeta si sa i exploateze pe ceilalti.au tinuto un intreg mileniu intr un razboi perpetuu iar cand erau gata gata sa se distruga reciproc le au salvat americanii fundu.vazand ca geografia nu le permite sa concureze noile puteri aparute au pus o de o uniune ganduta si pusa in practica intr un mod total gresit.nu le
    poti cere unora care cateva sute de ani nu au vrut altceva decat sa se anihileze reciproc sa devina o singura natiune.in plus au aparut problemele economice,aginiseala stransa in secolele in care inau exploatat pe altii s a cam dus, si nu ma refer la chestiile materiale.in plus de asta suntem macinati de un socialism feroce,care a mers atata timp cat am mai avut ceva la salteadar acum s a terminat

  19. Nu va lasati amagiti de aparente.
    Conform unei analize a Sky italia care a calculat toate majorantele posibile in europarlament , suveranisti si populistii nu reusesc nici cum sa aiba o majoranta. Sint prea putini.
    In schimb popularii si socialistii au impreuna o majoranta zdrobitoare. Daca adauga si pe verzi eologisti , majoranta e la proba de bomba. Salvini si LePen nu au nici o putere in parlamentul nou european. Sint prea putini chiar daca se aduna cu englezii si ungurii.

    In alta ordine de idei .
    Tariceanu e acuzat de fapte comise in 2007- 2008. Sintem in 2019. Conform articol 154 cod penal , au fost prescrise. ( 10 ani perioada de prescriptie pentru fapte care duc la inchisoare intre 10 si 20 de ani si calculat de la data faptelor imputabile).
    Prescriptia e efectiva. De aia au tras de timp si acum va vind gogosi.

  20. THE WALLS ARE CLOSING IN…
    Pasionații genului poate își mai amintesc filmul ”Cubul”!
    Sistemul a început o nouă resetare…

  21. Trady tata, ce-ai patit mai. Te cauta Arya OLAF si cred ca-ti da si cutit. Si astia tocmai te-au aruncat peste zidul cetatii.
    Eu nu mai pot cu saptamana asta, tre si ficatul meu sa se odihneasca. domane da-i sanatate la Iliescu, ca de sa duce si asta ajung in perfuzii.

  22. Eu sustin destul de vehement partidele nationaliste din Franta si Italia. De ce au avut parte vesticii in ultimii 5-10 ani… orice ar fi, aia nu e viata. Sa ai 15 crime la metrou intr un interval de doua zile, ca la Londra? Sa ai 73 de violouri la 100.000 de locuitori in Suedia cand in romania sunt doar 5/100.000. Sa iti fie rusine ca esti crestin? Sa iti fie rusine ca te consideri roman, francez sau italian si ca esti de fapt „european”. Sa vina toata ONG sa ti urle in cap ca faci biserici, iar la paradele gay sa faca poze si felicitari? Ma scuzati, dar sunt de acord cu Salvini, nu ei( Orban, Le Pen sau Nigel ala) sunt extremistii, ci Merkel, Soros si ailalti nemancati „centristi”.
    Cat despre alianta usr-pnl…. ma opun si ei. Am votat PNL deoarece ii vad pe ei ca fiind raul cel mai mic-cel mai mare e USR, in opinia mea, cu „progresimul” lor de stanga, cu abolirea proprietatii private, cu impartirea de muraturi 🙂 a da, si cu incurajarea migratiei ilegale ce incalca clar Constituia Romaniei

    • De acord cu tot ce ai scris cu exceptia faptului ca nici astia nu vor reglemanta aceste probleme. Daca ar face-o eu i-as vota cu doua maini, din pacate, dpmdv, doar profita de pe urma nemultumirii populatiei pt capital electoral.

  23. USR a depus la parlament, anul acesta, in luna martie, proiectul votului electronic.
    Anul trecut, USR a propus introducerea votului prin corespondenta insa majoritatea parlamentara a respins aceasta propunere.
    Trebuie mers cu PSD la guvernare, pana anul viitor.Obligatoriu.
    Din punctul meu de vedere, in acest moment, doar USR-Plus vor si pot, daca ajung sa detina majoritatea parlamentara si formeaza guvernul, sa schimbe in bine, tara noastra.In rest, PNL si PMP sunt acelasi lucru cu PSD, ALDE.

  24. Romanu’ e cel mai bun la fotbal, politica, tehnica militara si strategie militara :))
    Am vazut-o de nenumarate ori pe acest site.
    In circa 50 si ceva de comentarii ati:
    – facut si desfacut guverne,
    – facut planuri de actiune pentru partide politice pentru cel putin urmatorii 7-8 ani
    – rescris constitutia
    – creeat noi legi organice

    Domnilor sunteti teribil de amuzanti ma jur 🙂

    Sunteti oglinda perfecta a societatii romanesti .. trist !

  25. George, sunt de acord ca PSD-ul trebuie lasat sa guverneze, cu opositia si societatea civila sufland-le in ceafa. Ar fi stupid sa se repete aceeasi greseala din 2015. Nu imi este insa clar ce optiuni ar avea Johannis in caz ca Dancila isi da demisia (desi deoacamdata pare ca nu e cazul). Nu va mai putea propune tot un PM de la PSD (s-ar face de ras) si orice alta varianta am impresia ca avantajeaza PSD.
    Nu sunt in schimb de acord cu alte dou idei:
    1) ca romanii s-au dovedit mai inteligenti decat alte popoare UE. Oricat as vrea sa cred asta, cred ca pur si simplu am fost / suntem doar mai orgoliosi: PSD a reusit sa intoarca impotriva lor o mare parte dintre romani prin atitudinea aroganta si sfidatoare dusa la extrem, inclusiv din randul celor care au beneficiat direct de maririle de pensii si salarii sau de alte bonificatii acordate. Pur si simplu au reusit sa enerveze foarte multi romani, care de altfel, daca erau asa de inteligenti, ieseau la vot in 2016.
    De altfel, la noi discursul antieuropean e mai greu sa prinda, pentru ca situatia este incomparabil mai buna pentru majoritatea populatiei decat inainte de aderare (2007). Acelasi lucru nu se poate spune si despre vestul Europei (pentru ei luand ca reper 2007, nu momentul aderarii lor la UE). In ultimul deceniu, nivelul de trai s-a erodat destul de mult si in tarile vestice, chiar daca erodarea respectiva are foarte putin de a face cu ultimele valuri de tari primite in UE. Abil speculate, aceste probleme aduc multe voturi. In plus, pantidele cu agenda asumata anti-UE de la noi nu au beneficiat nici de fonsurile, nici de expunerea de care se bucura corespondentele lor din vest. Deci e posibil sa nu fim chiar asa inteligenti, ci cum ziceam, doar mai orgoliosi.
    2) Ca imigrantii est europeni sunt mult mai integrati si deci ar deranja mai putin decat arabii / hindusii / negrii /turcii si alte semintii non-UE. Aici iti pot spune din proprie experienta, perceptia vesticilor este alta. Ei nu il remarca pe doctorul / avocatul / contabilul it-stul roman (sau, ungur, sau polonez sau bulgar) care e intergat aproape perfect, care le vorbest limba si care le respecta obiceiurile. Il remarca in schimb pe cersetorul, pe hotul, pe pestele sau pe excrocul care a invadat orasele vestice, ca o plaga. E deranjat de muncitorii (cinstiti de altfel) care locuiesc cate 5 in garsoniera sau cate in 12 intr-o casuta perturband inevitabil mediul lor (mai multa galagie, mai mult trafic, mai mult gunoi si poate si un scandal doua, periodic ). Pentru vest european, nu prea contaza ca cel care ii strica feng-shui-ul e roman sau marocan. Conteaza insa ca guvernul lui, daca chiar ar vrea, are posibilitatea legala sa opreasca afluxul de imigranti non-UE, dar e legat de maini in ceea ce priveste imigratia inra-comunitara. Mai mult, fata de imigrantii din zone de conflict sau grav afectate de alte calamitati (sirieni, libieni, etc), exista o anumita empatie, oamenii aia au fost alungati de un factor de forta majora, in timp ce romanul, bulgarul sau plonezul puteau sta foarte bine in tara lor. Nu zic ca solutia sunt aceste partide trompeta, dar nu ii judeca prea usor pe cei care voteaza astfel de partide, problemele din spatele acestui vot sunt reale.

    • Daca Dancila si-ar da demisia Johannis ar trebui sa ceara un guvern strict tehnic, sustinut de toata lumea.
      Variante:
      1) psd accepta sa sustina un guvern cu un mandat strict delimitat
      2) psd nu sustine un astfel de guvern, atunci nici opozitia sa nu-l voteze, guvernul psd ramane in functie desi demisionar.
      Si o tinem asa pana dupa alegerile prezidentiale, apoi dizolvam parlamentul.

      Punctual, la punctul 1 – inteligenta sau orgoliu, rezultatul conteaza, hai sa presupunem ca am fost inteligenti, da bine la moral. Poate chiar este adevarat. Sa nu uitam ca de doi ani de zile romanii cer respectarea legii, lucru greu de gasit pe alte meleaguri.

      2 – Inca un argument in favoarea punctului 1, poate chiar sunt mai prosti decat noi, daca nu faci diferenta intre un tantar care te bazaie si un sarpe veninos care-ti schimba stilul de viata, fata oraselor, care-ti distruge din radacina fiinta nationala.

  26. Ion-Marcel Ciolacu, noul Presedinte al Camerei Deputatilor.
    Buzoian.

  27. Foarte bun articol.

  28. In 2016 toată lumea era contrariată de noncombatul PNL și al cui mai era prin „opoziție”.

    Acum alegeri europarlamentare. Job cald, departe de reflectoare, 6,8k euro pe lună sau cât mai e netul pe acolo. Agitație mare. Cu totul alt context. Imo cel puțin.

    In rest au stat foarte confortabil în opoziție. De ce și-ar dori opoziția să câștige alegerile în România? Evident dacă excludem patriotismul feroce al politicianului român. Nu vor primi guvernarea într-o situație prea bună, iar PSD-ul din 1990 încoace scoate castanele din foc cu mâna altora.

    Abia aștept să le văd determinarea la parlamentare. Altfel, tare mă tem că se vor trezi cu guvernarea în brațe doar pentru că noi, electoratul, am pedepsit PSD-ul. Nu că ar fi prima dată când își bat joc de încrederea primită.

  29. Imbucuratoare prezenta la vot pt. referendumul “justitiei”. Nu cred ca se punea problema sa nu se valideze. ci o prezenta relativ redusa ar fi dat unele sperante unora. La asa arezultat va fi un avertizment pt. ei sa nu mai incerce prea curand.

    @George GMT intelege bine realitatea din Romania si sunt cele mari sanse se intample asa cum scrie. Cred ca exageraza putin in privinta votului in alte tari din UE. Acolo principla cauza este imigratia din UE si cea musulmana, efectele ei si CP-ul, ori cei care au guvernat pana acum nici nu au vrut sa auda doleantele lor. Ba mai mult sa intreti o criza artificiala a imigratiei…

  30. Ma intreb si eu, numai eu am o problema cu faptul ca Ciolacu merea la vanatoare cu Hayssam?

  31. Si runda Nr2: https://www.g4media.ro/cum-au-sabotat-psd-si-udmr-alegerile-din-diaspora-desi-desemnasera-reprezentanti-in-sectiile-de-votare-din-afara-tarii-nu-i-au-mai-trimis-la-fata-locului-ceea-ce-a-ingreunat-procesul-de-votare-si-a.html?source=biziday

    Usor cu nationalismele, si unii si altii trebuie trasi la raspundere pentru asta. Asta cred ca ii definita abuzului in serviciu si exista raspundea penala a persoanei juridice.
    CAPITOLUL I
    Dispoziţii generale
    Art. 135

    Condiţiile răspunderii penale a persoanei juridice

    (1) Persoana juridică, cu excepţia statului şi a autorităţilor publice, răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.
    ––––––
    Pedepsele aplicabile persoanei juridice

    (1) Pedepsele aplicabile persoanei juridice sunt principale şi complementare.

    (2) Pedeapsa principală este amenda.

    (3) Pedepsele complementare sunt:

    a) dizolvarea persoanei juridice;

    Baietii rosii si baietii vezulii… alinierea pentru desfintare va rog. Acu mai trebuie o instanta care sa pronunte asta.

    • Mea pulpa, dupa o aprofundare a codului, partidelor plitice nu li se poate aplica masura dizolvarii. Adica daca vrei sa vinzi legal coca(cola), fa-ti un partid. Fain ii doamne sa-ti faci legi singur.

  32. Orban e un prost major.
    Nu, nu sunt dispus la o intelegere cu partide care au privit pasiv cum Dragnea face praf tara. A privi si a nu face nimic e la fel de rau ca a participa.
    Nu, e o prostie sa le acorzi cea mai mica sansa a unui vot in Parlament. UDMR, PMP si ALDE (!!!) sa sufere consecintele din partea electoratului lor. S-a schimbat politica in ultimii 20 de ani, domn Orban. Te schimbi si tu sau pleci in plm acasa, ca bine sigur nu poti face…
    Nu, nu e o idee buna sa intrii la guvernare acum. Lasa-i pe PSD-isti sa-si franga gatul cu repercursiunile economice. Imi asum greutatile financiare.
    Nu, nu au de ce sa nominalizeze acelasi candidat ca voi, dragi fosti USL-isti….

  33. @Razvan Mihaeanu, @lt(rez), @nicolae
    ”…Ideea că este nevoie de o spargere a structurii administrative a Europei este de sorginte americană şi îl are ca autor pe Leopold Kohr care, în 1941, publica un articol devenit celebru în care pleda pentru apariţia unei societăţi bazate pe mici entităţi autonome care trebuia să fie soluţia impusă în Europa după terminarea războiului, formulă americană pentru a contracara ridicarea puterii franceze sau germane…”
    D-l Unteanu explică pe Adevărul, mult mai bine ca mine, consecințele care pot deveni dramatice în cazul în care vom lua decizii greșite:
    https://adevarul.ro/international/europa/nu-faceti-iluzii-incepe-jocul-primejdios-natiunilor-stat-ue-1_5cefb225445219c57e3d0bd0/index.html

    • Cu toata dragostea, bunul simt si respectul, eu bolunzesc incet cu chestia asta. Aici nu inventam roti sau concepte, aici trebuie sa cititm toti pentru ca modele astea sunt predefinte. Sunt ca stasul in productie sau cheia de 16. Asta-i curs de drept constitutional, inca o data si pentru ultima data:

      3.1.1. Statul unitar
      Statul unitar este compus dintr-o singură formaţiune statală.
      Un stat unitar este atunci când asupra tuturor indivizilor care-i populează
      teritoriul îşi exercită autoritatea un singur sistem de organe înzestrate cu suveranitate
      internă şi externă9
      .
      Indiferent că prezintă o descentralizare mai largă sau mai restrânsă, statul nu-şi
      schimbă structura unitară dacă există o singură autoritate publică centrală care
      coordonează întreaga activitate a tuturor celorlalte organe locale şi căreia îi sunt
      subordonate.
      Statul unitar se caracterizează prin:
      …………………
      3.1.2. Statul compus
      Statul compus este format din două sau mai multe formaţiuni statale situate pe
      acelaşi teritoriu, reunite într-un stat suprapus lor.
      Statele compuse se împart în :
      a) uniuni de state;
      b) confederaţii de state;
      c) federaţii.

      8 T. Drăganu, op.cit., vol.I, p.203.
      9 T. Drăganu, op.cit.vol.I, p.223.
      A. Uniunea de state
      Uniunile de state se clasifică în: uniuni personale şi uniuni reale.
      ………………….
      B. Confederaţia de state
      Confederaţia de state este o asociaţie de state independente care prin asociere
      urmăresc realizarea unor scopuri comune în următoarele domenii: politic, economic,
      financiar sau de apărare.
      ……………………….
      C. Federaţia
      Federaţia de state este compusă din două sau mai multe state. Statul suprapus
      acestora se numeşte stat federal, iar statele membre, state federate.

      Nimeni niciodata nu va face aici mai multe state, iar ce scrie domnul este teoretic. Nu cred ca america are nevoie de 10000 de statulete Europene si afirmatia conform careia UE trebuie sa ignore formele statelor constituente mi se pare pe palier cu nebunia. America are nevoie de state mari, care sa bage bani uriasi in NATO. Nu are nevoie de Luxembourg-uri x 400.
      Diferenta intre federatie si unitar ii simpla: statul federal nu poate impune nimic statului federativ ca este o entitate propie cu sigiuliu parlament sef de stat tot. Regionalizare insemna ca imparti tara administrativ sub cupola unei singure puteri centrale care de azi si pana in veci nu va fi pusa in discutie. Putere care se poate urina cu bolta si jet pe orice in regiune, asa cum regele Spaniei i-a tras un dos de palma la Puigdemont ala de nici mucii nu si-a i-a mai adunat.Acum puigiemont se smiorcaie ca nu l-au lasat nici macar sa intre in parlamentul European. Fizic l-au oprit la intrare – https://www.politico.eu/article/catalonia-carles-puigdemont-denied-access-to-european-parliament/
      Va rog eu nu mai amestecati termenii. Va rog!
      Vreau stat National, Unitar si Indivizibil in care nu ma pune cineva pe drum 8 ore cu masina la „centru” ca judetele sunt sinecuri inutile, pardon barnonate ar trebuisa le zicem si nu judete. Vreau la nivel de maxim 4 judete sa poti sa mergi la Bruxelles cu un proiect si sa iti dea bani direct in contul regiunii, indiferent de cine-i la putere. Bani pentru spital regional, scoala, universitate ce vreti voi, si drumuri! Drumuri!
      Cati zeci de ani mai vreti sa pierdem subdezvoltati?

      • eu cred ca odată pusă la punct infrastructura rutiera,feroviara si aeriană, regionalizarea administrativă a unei tari pe suprafată cat a noastră isi pierde din potential.
        la oara actuala avem zone de dezvoltare europeana, eu fac parte din zona nord est dar sunt functionale doar pe hartie.

    • Am citit, nu stiu ce sa zic…

  34. pâna la disolutia ue sau a statelor membre mai avem de dizolvat pdsr-ul.
    mizeria asta de partid e doar incolțit .inca îi apar capete noi dupa decapitarile succesive si are un comportament cameleonic….nu vă mai pierdeți in detalii.

  35. Asa si? De ce ai vrea mai exact sa devenim o provincie a unei altei tari?

    Am pierdut mai multi oameni prim emigratie in UE decat am pierdut in al doilea razboi mondial. Suntem o tara fara doctori, pentru ca baietii nostri educati primesc mai multi bani in Marea Britanie sa stearga pe jos.

    Chiar nu vezi o problema cu treaba asta?

  36. Eh, bajeti, cum mai stam cu optimismul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *