Piranha IIIC cu aruncător de 120 mm la BSDA 2022

Au fost câteva discuții contradictorii pe subiect așa că am profitat de participarea noastră la BSDA 2022 pentru a face câteva poze și pentru a schimba câteva vorbe cu militarii noștri cărora le mulțumesc pentru amabilitate, răbdare și deschidere (spre deosebire de alți ani, mai îndepărtați, nicio diferență între ai noștri și americani, semn că se întâmplă și lucruri bune pe la noi prin bătătură). Voi lăsa pozele să vorbească.

Din câte am înțeles eu, vor mai fi o serie de modernizări pe partea de comandă și control ceea ce va spori și mai mult caracteristicile tehnico-tactice ale sistemului, nu că nu ar fi extrem de capabil deja (cel puțin din cât mă mai pricep și eu).

P.S. Lângă mașina dotată cu aruncătorul de 120 mm era și una standard, pentru transportul trupelor, amfibie. Nu înțeleg de ce ar trebui să explorăm opțiuni netestate din zona „Piranha IV” când avem deja în ogradă IIIC-ul și un parteneriat care începe încet-încet să funcționeze cu cei de la General Dynamics. Zic și io…

Nicolae

106 comentarii:

  1. Este vorba de aruncatorul de bombe CARDOM, de la Elbit, acelasi aruncator care va fi folosit si pe Pirahna 5.
    CARDOMul montat pe Pirahna 3/5 este fabricat la Magurele.
    Deocamdata munitia de 120mm este importata dar se pare ca exista la Carfil preocupare pentru producere in tara a acesteia.

    38
  2. Nicolae depinde daca surplusul de blindaj de la piranha 4, care cu blindaj suplimentar e ridicat la 5, merita fata de un 3C pt niste APC ,si nu stii daca alea amfibii 4 in anumite sistuatii cu kitul de blindaj suplimentar nu le aduci la stanag 5 sacrificand capacitatea de trecere a raurilor temporar ,iar astea sunt niste intrebari la care DPA tre sa aiba raspunsurile

  3. si GD doreste sa isi mentina locul pe piata si la programele de achizitii viitoare
    https://www.youtube.com/watch?v=EeHz8LP7kGw

    2
    • GDLS are sperante mari in Romania, dar acestea sunt legate mai mult de MLI ASCOD si mai putin (cel putin in acest moment) de viitorul transportor blindat amfibiu.
      Pt viitorul TAB se doreste ca acesta sa fie dezvoltat cu ajutorul ACTTM, la Moreni pe baza unui drive-line strain. Patria este deocamdata favorita pt drive-line.
      Pirahna 4 nu pare sa mai fie in carti.

      18
      • Iar??!!??
        Al catelea „viitor TAB” ar fi?

        6
        • Din pacate pot doar sa dau din umeri. Ramane sa vedem…

          7
        • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

          Bloomberg, se are in vedere pe de o parte totusi cercetarile si testele facute de ACTTM pt programul TBT 8×8, faptul ca va fi amfibiu si va fi mult mai ieftin decat orice produs GDLS existent la ora actuala pe piata dar si lentoarea cu care programul P5 a mers pana acum…..s-au prins si ai nostri ca pe americani nu-i poti strange de oo cu nimic daca ceva merge prost , depinzi 100% de ei fie ca-s americani sau alta natie.

          Totusi pana la urma chestii in genul pe care le-ai prezentat si tu (CN-20) adica prototipul noi arme de asalt si un TBT le poti face-n tara mult mai ieftin (bineinteles cu tehnologii importate), sustenabil dpdv industrial si economic dar si dpdv strategic….puscoace si transportoare tre sa ai multe , ieftine si incepand de ieri.

          10
      • Si cam cind s-ar face un contract cu GDELS pentru ASCOD? Cam cinte bucati ne-ar fi necesare? Si cam ce versiuni? Si daca vor comanda ASCOD de la GDELS sper ca vor avea ATGM-uri(Spike) + Iron First. Ca P5-urile noastre, din pacate, nu au.

        4
        • Daca se pastreaza MLI 84M in dotare undeva la 160 de bucati, fara MLI ne ducem spre +220 de unitati.

          5
          • Sper sa se renunțe la MLI84M, pentru un ifv modern.
            Slovacii care au evaluat și Ascod considera ca CV90 Mk4 ar fi cel mai bun ifv și vor sa îl integreze în industria lor locala.

            4
            • Ungurii considera ca Lynx este cea mai buna, spaniolii si sustriecii plus britanicii considera ASCOD sau un derivat ar fi cek mai bun. Deci pe care ii luam ca referinta?

              2
          • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

            Pai Ma Ciuca ne-a amenintat ca P5 e noul MLI/IFV pe roti (sau macar o parte din ele) deci daca va completa restul de necesar (in functie de cate P5-uri vor fi intradevar MLI-uri) cu senilate probabil ca necesarul sa nu depaseasca cifra de 160 pe care ai vehiculat-o.

            M-as bucura totusi ca noul APC sa fie asa cum spui, un produs gandit si realizat de noi cu un driveline de Patria, toti astia mai vechi de pe site ati fost de acord ca Ro ar trebui sa intensifice colaborarea cu Polonia…..n-ar fi fost rau nici daca faceam niste programe in comun….chiar nu stiu ce asteapta ai nostri de nu dau drumul la Abrams impreuna cu polacii.

            12
      • începătoru'

        Deci Pirahna 3, Pirahna 5, Patria & ASCOD… clar știm ce vrem…

        8
      • in carti a fost si prima Rheinmetall,si totusi ce s-ar schimba la ailalti ?

        1
        • Nu cred ca mai merg cu altii. Mai ales cu razboiul asta din ukraina. Sper ca nu vor comanda urmatorul MLI de la companii germane (Rheinmetall / KMW). Nu trebuie sa mai faci afaceri cu ei dupa ce vezi cit de curve sunt nemtii, francezii, italienii. Pe astia ii intereseaza mai mult afacerile cu Putin. Nu le pasa lor de ukraineni. Trebuie colaborat cu cei care sunt cu adevarat okay: americanii, englezii, polonezii, etc.

          37
      • Astea sunt chiar noutati, sper sa duca naibii la bun sfarsit programul asta, ne coim de atata timp sa ne facem propriul TBT amfibiu de zici ca vrem sa facem un supersonic de generatia a VI-a. Ar fi chiar o veste tare sa vedem in sfarsit un Agilis sau cum i-or mai zice acum functional. Cu blindajul s-ar putea rezolva dar inseamna multe compozite al naibii de scumpe, posibil sa iasa mai scump ca un P5 la aceeasi protectie ca sa-i pastrezi flotabilitatea. Si nici asa nu e sigur ca ii atingi acelasi STANAG.

        5
      • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

        Cred ca e o idee extraordinara cu Patria avand in vedere si faptul ca polacii au tot asa ceva……

        Doamne ajuta sa nu mai vad GDLS la noi decat cu ASCOD!!

        4
      • Pe linie de tab-uri nu se va merge doar pe Pirahna 5?

      • adica Scania sau orice producator de motoare nu poate sa ofere pt motoarele sale drive-line facut special pt carcasa ta blindata , tre sa il iei de la Patria sau de la GD sau de la Rheinmetall

  4. „militarii noștri cărora le mulțumesc pentru amabilitate, răbdare și deschidere”. Mare adevăr ai spus! Nu pot sa uit cum la primul EXPOMIL nu lăsau vizitatorii în TR85 sa nu fure tehnologiile secrete, desigur!!! Doar copiii erau lăsați înăuntrul tancului și doamne ferește de poze! Asta față de americanii cu Abramsul de anul ăsta care îți ziceau tot ce voiai sa știi, poze cu negrul ala super simpatic în turelă, ce mai – oameni destupati la cap și care știu cum sa sadeasca încrederea într-un popor aliat.
    Cat despre Pirania IIIC cu aruncător de 120 mi s-a părut, alături de Pirania V cu turelă teleoperabila un salt tehnologic enorm pentru RoArmy față de ce vedeam anii trecuți. Le spuneam și militarilor de la standuri ca văzând pe ce sunt puse cocardele tricolore în expoziția exterioara pare ca încet încet și armata noastră începe sa nu mai semene cu armata sovietica.
    PS – la CARDOM hai și cu muniția ghidata, ca vad ca face furori în Ucraina la belit tancuri rusesti.

    20
    • John za Best

      boss… 7,000 m este o raza mica de actiune ca sa il transformi in vinator de tancuri eficient. fara drone actionind real-time nu ai cum sa belesti tancuri rusesti. o fi mortarul asta de la Soltam da’ totusi ….. minuni nu poate sa faca.

      oricum e bun si asa de trimis in Ucraina tinind seam de dezastrul ce se prefigureaza la orizont – in Donbass rusii avanseaza metodic si sistematic . Si mai ales metodic . Se pare ca li sa pus rau de tot pata pe Ucraina si nu se vor lasa pina nu o vor cuceri. ia inrait mult de tot ajutorul dat de Occident si vor acum sa dea o lectie.

      In Ucraina soldatii buni si cu experienta s-au cam dus – batalioanele Azov s-au cam terminat iar bibanii sunt casapiti de artileria rusa – era de anticipat ca rusii vor aduce artileria grea linga orase. v-am zis ca asa va fi. si se vezi distractie daca aduc si mai multe trupe – sau daca fac mobilizare generala. Il freaca toti acum pe Soigu ca de ce nu recunoaste public ca rusii lupta in inferioritate numerica – chiar Zelensky a recunoscut ca sub arme in clipa asta sunt 700,000 de ucrainieni luptind contra a cca 105.000 de rusi. Eu asta nu as fi crezut sa vad in real-life – rusii luptind eficient in inferioritate numerica ….. greu de digerat asta. asta e beleua cu Rusia asta „proasta” si „inapoiata” – odata ce ai pornit la razboi cu ea nu se lasa cu una cu doua. da’ deloc.
      nu era mai bine Ucraina sa se declare vesnic neutra ? ce au cistigat ? i-a mincat in kur cu NATO si alte timpenii. si razboiul nu este nici pe departe a se termina.

      nazol. vin vremuri grele.

      3
      • E bine sa mai aflam si ce spun Russia Today si Radio Moscova.

        62
        • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

          mai ales ca ai o traducere clara de la sursa din rusa in romana……google transletu’ fura curent la greu mai ales cand e vb de limbile astea ciudate:))

          11
        • odata cu asta apare si Florinel , bvg seama ca ei lucreaza in weekend .oare li se da la dublu?

          9
      • Si totuși, de ce ați intrat in Ucraina, ca Putler n-a reușit să explice prea coerent…

        25
        • John za Best

          simplu. ca sa nu intre mai tirziu Amerika peste rusi.

          nu stiu daca ai remarcat pe harta dar sunt doar 450 km distanta de la granita Ucrainei la Moscova. statii „defensive” gen Deveselu amplasate la granita Ucrainei cu Rusia pot baleia toata Rusia Europeana si fac aproape inutile toate masurile defensive deja existente in jurul Moscovei. plus ca vorbim de o granita de 1,200 km = control total asupra intregii Rusii pina la Urali.

          neah acuma….. Amerika a incercat si ea dar na tinut vrajeala. asa cum a incercat si Hrusciov in Cuba si tot asa nu a tinut vrajeala. ghinion de Kenedy a fost atunci ! acum e ghinion de Putin !

          voi vedeti cum s-au scumpit toate in Romania ? in Amerika preturile au luat-o razna deasemenea! criza asta ne trebuia acum ? Ucraina e praf in clipa asta – economia ei este la 50 % si sunt sanse mari ca razboiul sa NU se opreasca prea curind. intreb si eu acum – nu era mai bine sa fi stat in banca lui Zelensky ? ce au cistigat cu smecheria intratului in NATO ? e mai bine acum cu atita morti si cu estul Ucrainei totul o ruina si cu 20 % din teritoriu pierdut ? vor mai pleca vreodata rusii din teritoriile deja cucerite ? nu se stia ca se vor purta ca in epoca de piatra ? ati aflat ceva nou despre rusi ? se stia foarte-foarte bine ca nu vor tolera baze NATO in Ucraina. de ce au incercat ? de ce nu au vorbit mai intii cu Germania si Franta inainte de a incepe toata aventura ? ar fi avut o surpriza neplacuta in mod sigur.

          numai un nebun provoaca la razboi o putere nucleara ca Rusia.

          si povestea NU sa terminat inca – numai bunul Dumnezeu stie ce nenorociri vor mai veni. rusii s-au indirjit si mai rau si nu se vor opri pina nu vor pune in genunchi Ucraina.

          nu uitati – Rusia nu a pierdut niciodata nici un razboi – si nu il va pierde nici pe asta.
          indiferent de costuri.

          • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

            mai-mai……induiosat pana la lacrimi Jonule!!

            33
          • Ivănele, comentariul acesta este un alt studiu de caz pentru textul despre armele nucleare.

            16
          • Ukraina era neutra si are marea „vina” de a dorii integrarea in UE!

            Gselnitele utopice ale prostimii ce conduce Rusia sant ridicole.

            Justificarí penibile, plecate din mintii otravite de ura,suflete pustiite …..

            Totusi, veti pierde pt ca n-ati inteles de ce tot estul va disretuieste ,cunoscandu-va mirosul pe care l-ati emanat in anii in care am fost sub ocupatia sovietica.

            Ukrainieni nu va doresc , incerca sa scape de sub dominatia voastra , ei cunoscand ca va pute sufletu
            l si deci santeti irecuperabili….adica :mai devreme orí mai tarziu, tot veti ataca ,cu scopul praduirii tarile din vecinatate (precum porcel ce se simte bine in propia mocirla)

            De ce ati declansat razboiul, simplu, privind Rusia, se observa ceea mai mare tara ca , cu resurse dar condusa de o „elita” corupta lipsita de idei.
            Atunci ati aruncat o privilegiada in curtea vecinului si invadía v-a invadat inimile ,gustul invaziei si al praduirii resurselor si al bunurilor altora ,ca in toata istoria voastra….

            Asta este adevarul!

            Pasol na turbinka Gorki!

            21
            • John za Best

              poetule ! lasa vrajeala … e vorba de NATO si nu de UE ! esti ridicol !

              daaaa…. pe noi de 30 de ani ne tot conduc tot soiul de genii ……. pfiu !

              1
              • Ivanel, problema rusiei era aderarea la UE, nu NATO.

                Aderarea la UE ar fi aratat rusului de rand ca federatia lor este precara, ‘volta superioara cu rachete’.

                22
                • John za Best

                  Iuliane – vin vremuri grele ….. treaba se tot impute …. rusii invata sa lupte din ce in ce mai bine iar Europa deja sa cam saturat de razboiul asta, de Zelensky , de Putin si in general de tot rahatu’ asta. Ucraina se vede ca a ajuns la limita si e clar ca din clipa asta tot va da inapoi – nu mai au oameni, nu mai au bani, nu au armament greu si in general nu se intre-vede nimic bun pt ei.

                  un razboi pe termen lung cu Rusia este mereu si mereu un razboi pierdut. o tara cit un continent va avea mereu resursele necesare sa termine un astfel de razboi.

                  inca odata va zic – acolo in Donbass este totusi Rusia – cu bunule si cu relele ei – o Rusie indirjita care nu stie sa piarda.

                  voi luati in deridere tenacitatea rusilor – mare greseala ….. cei mai lucizi par a fi britanicii care intuiesc corect dezastrul spre care se indreapta Ucraina si de-aia tipa la toti ca Ucraina sa fie cit mai repede inarmata – da’ uite ca nici Germania si nici Franta nu vor asta cu adevarat.

                  voi puteti face misto – e libertate – o puteti da in continuare cu Radio Moscova – dar acolo pe front realitatea e alta decit cea din basmele voastre . din pacate.

                  5
                  • Europa deja sa cam saturat de razboiul asta, de Zelensky , de Putin si in general de tot rahatu’ asta
                    Nu stiu de unde ai scos asta si ce metodologie ai folosit sa ajungi la concluzia asta. Bucea si Mariupol au deschis ochii Europei.
                    Incepe sa apara compassion fatigue, preturile la combustibil incep sa doara. Insa in nici un caz noi stand in Bucuresti si auzind pareri spuse la TV de diversi analisti nu vedem situatia reala, asa cum o percepe un vestic.

                    Deocamdata Ucraina rupe dintii rusilor, care au ajuns la T-55… erm, T-62. Rusii se adapteaza si invata, dar ucrainenii inca nu au trimis pe teren rezervistii pe care ii pregatesc. Si nu cred ca vor mai face greseli de a lasa un batalion sa le cada in cap termobaricele trimise de rusi. Britanicii duc si o lupta de imagine cu Germania si Franta in care pana acum au iesit net castigatori.

                    Nu este o rusie care nu stie sa piarda, este o rusie care duce un razboi de exterminare, dupa cum am vazut in Mariupol. Ceea ce e diferit.

                    29
                  • Donbas-ul e Rusia la fel ca Abhazia. Ati omorat populatia locala si acum va plangeti ca va uraste lumea si va asupreste colonistii….

                    Ukraina a intrat in dezastru cand ati decis sa invadati in 2014. Acum doar v-ati castigat un popor care va ava ura urmatorii 100 de ani. Vedeti cum va tin minte polonezii.

                    Poate veti infrange pana la urma ukraina, dar cum veti iesi din acest razboi….sclavii Chinei va fi o desfatare pentru est europenii care isi aduc aminte de „bunastarea” venita de la Moscova.

                    Plus faptul ca va exista asocierea in lumea civilizata intre rus si violator si ucigas si barbar e destul…

                    29
                  • Pai cum adica ” rusii invata sa lupte din ce in ce mai bine”? Nu erau rusii cei mai buni razboinici?

                    10
                  • Mai mujicule ceea ce trebuie facut cu rusia ta e ce ce voia sa faca Trump la granita cu Mexicul. Trebuie un mare zid facut intre Europa si voi. Un zid din Scandinavia si pana la Marea Neagra. Un zid de 10 metri inaltime. Sa strati in stepe voastre din Asia si sa va trageti de bracinare cu ciainizii pana s-or satura aia si vor intra peste voi asa cum ati intrat voi in Ucraina. Si nu mai folosi limba romana ca o spurci.

                    6
              • Toti „desteptii” de la Kremlin ar trebui sa aiba o problema cu sine insusi, cand ordona declansarea unei agresiunii militare…fiind „primitori de lumina pascala”

                Tatucul et co , se bucura de circumstante atenuante ,cunoscandu-se faptul ca, in KGB sovietic ,nu erai primit daca neocortexul era functional…

                Posesorii creierului „animalic-neolitic” pot crede propaganda „tatucului” …dar daca veti folosii si neocortexul superior va veti trezii la realitate…

                La intrarea in KGB /GRU sau PCUS VI S-A IRADIAT NEOCORTEXUL….decí tatucul et co sant irecuperabili!

                Cei ce folosesc doar „creierul primatelor” renuntand la vodka ,au sanse sa reactiveze acea parte a creierului, care iti permite sa vezi realitatea ,dincolo de propaganda….

                Ps:Neocortexul =constiinta empatie,glasul lui Dumnezeu in om..

                Creierul animalic=instinct de conservaré cu orice pret/ura ,minciuna,atrocitati….

                9
              • @John za Best
                Rusia nu a pierdut nici un razboi?!
                Fara sa mergem prea departe in istorie, de atacul Olandei din 1799 ai auzit? Dar de Razboiul Crimeei din 1853? De razboiul ruso-japonez? De razboiul polono-sovietic?
                Eu zic sa mai citesti!

                21
                • John the best e clar că nu a mers mai departe în istorie de “Marele război patriotic” și MRSO. Iar în ce privește legendele astea două ale agitprop-ului, pentru el deschiderea (scurtă) a arhivelor URSS a fost degeaba. Ieri citeam în Thierry Wolton despre ordinul NKVD No 00246/00833/pr/59ss din 28 Iunie 1940,privind traducerea în justiție a trădătorilor patriei mamă și a membrilor familiilor lor. Adică soldații ruși care se predau sau se retrăgeau fără ordin erau considerați trădători, ei și familiile lor. Familia extinsă, Gulag și privarea de subsidii și ajutoare pentru familia extinsă. Prin decizia lui Stalin, Molotov nu va semna convenția de la Haga privind prizonierii de război și nu va face vărsămintele necesare către Crucea Roșie Internațională. Pentru rușii lor… În 12 septembrie 1941 un nou ordin instituie pentru fiecare divizie o “unitate de baraj”, dotate cu care de luptă și automobile blindate, care să împiedice refluxul trupelor de pe front. Unități garnisite cu Smerch-ul NKVD-ului. Peste 993000 de soldați au fost condamnați de tribunalele militare, 157 000 executați. Cam la asta mă duce gândul când aud de “tenacitatea” și eroismul rus… În ce privește “tenacitatea” și “eroismul” ante-ww2… Brest-Litovsk, războiul Crimeii, războiul ruso-japonez… jenant.

                  7
                • Si in afganistan le-a mers bine…

                  3
          • Stii cati km sunt pana la Moscova de la granita Finlandei cu Rusia?
            Doar intreb pentru great strateg Putler.

            15
          • Boss, schimba-ti nick-ul în Иван Сильный

            8
          • Johnule – vorbesti sa nu vina americanii de parca pana acum rusii nu i-au bagat in casele lor de buna voie cand folosesc tehnologie occidental/americana. Daca scoateti toata tehnologia americane ramaneti la carul cu boi! Sunteti cu 200 de ani inapoiati daca credeti ca o tara tampon va asigura securitatea cu exceptia cand deveniti o noua Coree de Nord. Faptul ca aveam rapoarte peste rapoarte ca, clima se schimba si ca ne cam ducem la dracu si cu totii vedem asta, pentru primitivi ca voi nu are nici-o importanta: cat mai multe nucleare si Rusia sa fie cat mai mare! Viitorul alaturi de o tara ca a voastra e cu masca pe bot si in costume chimice si nu sunteti decat o rasa blestemata sa fiti multi si inapoiati. Sunteti ca o specie de gandaci… ati invadat o bucatarie si vreti tot blocul – imaginea perfecta a parazitilor- devorand resursele, pe voi si cei din jurul vostru exact ca in Biblie: sa traiesti azi ca si cum ar fi ultima zi!

            5
          • @John za Best
            „un razboi pe termen lung cu Rusia este mereu si mereu un razboi pierdut. o tara cit un continent va avea mereu resursele necesare sa termine un astfel de razboi.”

            Spui niste lucruri adevarate (partial , pentru ca ai uitat sa mentionezi contextul international – metoda clasica de manipulare), care noua, romanilor, ne-au intrat in subconstient de-a lungul anilor. Asta pentru ca am patit-o pe pielea noastra in al doilea razboi mondial cand au cerut Basarabia. Atunci Romania nu avea nici un aliat pe care sa se poata baza si singura nu avea nici o sansa. Aliatii (precursorul NATO) si Axa erau prea ocupati sa se macelareasca unii pe altii. Chiar si o tara cat un continent, cu resurse uriase, poate fi in dificultate daca se confrunta cu un adversar pe masura. In WW2 Aliatii i-au ajutat substantial pe rusi cand Hitler a intrat peste ei.

            Din fericire in prezent contextul este altul: tarile din UE si NATO nu sunt implicate intr-un razboi cu o terta parte si se pot concentra pe sicanarea economica a Rusiei si alimentarea/ajutorarea Ucrainei pana la limita legalitatii. Un razboi de uzura nu este de dorit pt Putin. Economia nu prea mai produce si rezervele se vor termina in cele din urma. Pe de alta parte, la cat de mare este Ucraina, un razboi fulger este imposibil fara pierderi inacceptabile. Ramane de vazut cat timp o tara cat un continent cu un PIB cat al Spaniei poate sa sustina un efort de razboi in care pierde in ritm alert echipamente militare costisitoare si oameni in care au investit o gramada de bani. Ucraina n-o sa ramana prea curand fara bani si echipamente la cum este sustinuta din Occident.

            Cred ca a Putin a calculat gresit cand s-a hotarat sa atace Ucraina in felul asta. Chiar daca reuseste sa obtina concesii teritoriale, rezultatul final este distrugerea imaginii Rusiei in lume ca partener de afaceri si inceperea celui de-al doilea razboi rece de pe pozitii nu prea bune.
            Daca ar fi ales calea pacifista cred ca ar fi avut mai mult de castigat. Multe tari influente din UE erau deja la remorca lor (sfera de influenta). Europa n-ar fi avut nici un interes ca o confruntare nucleara – chiar si limitata – sa fie atat de aproape de ei. Chiar daca Ucraina ar fi intrat in NATO, europenii nu ar fi permis nucleare pe teritoriul Ucrainei sau ca NATO sa provoace Rusia la nivel nuclear. Povestea cu granita Ucrainei la 450km de Moscova nu merge. Cand a explodat centrala de la Cernobil s-a umplut de praf radioactiv toata Europa. Din acelasi motiv nu cred ca cineva din Europa si-ar dori ca vreo nucleara sa cada la Moscova.

            Parerea mea despre scuturile anti racheta din Europa nu este prea buna. Ar fi cat de cat eficiente pentru niste desculti, gen Iran, Pakistan, Corea de Nord sau alti teroristi care fac rost de o nucleara (desi momentan nu vad ce motivatie ar avea sa trimita ceva incoace) si total inutile in caz ca Rusia vrea sa infiga ceva. Nu s-a inventat inca scutul care sa opreasca in totalitate un atac cu rachete, iar in cazul nuclearelor si una singura ar fi destul. Ca sa nu mai zic de alti vectori de atac ce nu pot fi opriti aproape deloc: submarine care trag rachetele din apa. As fi de acord sa-i lasam pe rusi sa inspecteze scutul cum vor ei (poate chiar si observatori permanenti), ca sa nu le mai fie frica.

            P.S. Spuneai ca Rusia nu a pierdut nici un razboi in istoria ei.
            Doar in istoria recenta: a pierdut un razboi cu Japonia la inceputul secolului 20 cand Japonia nici nu era considerata o tara civilizata, s-a facut de rusine in Winter War, a pierdut in Afganistan, a pierdut Razboiul Rece.

            6
          • Din Afganistan au plecat victoriosi???

        • de un’ sa stie? nu e orc omule, e roman get beget nu vezi cum scrie? Nu e nici trol, e doar un individ care se crede interesant.

          21
      • Pa’ cand esti prost de mic, cand estimare numa’ te joci…

        6
      • Articolul asta era despre transportoare si mortiere. Ai vorbit despre asta in primele 3 randuri. Dupa care ti-au iesit urechile de trol prin caciula.

        3
      • Romulus Vlad (alt Vlad)

        ‘neutra’ sub bocanc rusesc. Nu mai vor cu rusnacii. Ce nu înțelegi? Și nu le a trebuit NATO ci UE inițial. Rassia a zis nu atunci. Asa ca rassia s a trezit ca ucrainienii acum vor și în NATO – mai mult de atât se bat si umilesc rassia. basca și Suedia și Finlanda în NATO, + unitate în NATO și UE (cu problemele aferente) + a căzut mitul armatei ruse rău de tot + sancțiuni și plecarea companiilor = Great job Putin:))) nu știu sincer cine s ar fi descurcat mai bine sa slăbească rassia.

        3
      • Alexandru Buhaescu

        Răbdare taica, rabdare…

    • E simptomatic. Pozele cu fieratanii sunt partea light. Încearcă să vezi ce geoinformatii găsești pe România, eventual cate sunt libere și câte pe bani…. te ia plânsul. Vezi prin comparație Elveția și Germania care au depășit de mult etapele Inspire, pe alocuri cu ortofoto la 20 cm rezoluție. Să nu zic de SUA care au inventat asta. „Frica păzește bostănăria” e nivelul maxim de competenta a doctorilor în apărare care conduc tara din fata și pe de la spate dintotdeauna. De-aia nu se absorb „pomenile” de la UE, de-aia sunt praf studiile de dezvoltare și resursa umană pentru așa ceva. Ce reindustrializare, ce creștere economică …. nu sunt străinii de vina că aia puși să apere tara o condamna la înapoiere.

      6
    • ” s! Nu pot sa uit cum la primul EXPOMIL nu lăsau vizitatorii în TR85 sa nu fure tehnologiile secrete, desigur!!! ”

      IS28B2 , cred ca ai tras pe langa tinta .
      Problema erau ” vizitatorii ” .
      Cand a fost expus static MiG 29 , se agatau de tubul Pitot, trageau de antene .
      ” manelele ie vieata mea ” – si antenele
      Au trebuit sa faca un cordon de militari care sa ii tina deoparte . si bineinteles ” vizitatorii ” si presa s-au scandalizat .

      La primul Expomil nu a fot prezentat TR-85 . ci TR-85M1 .
      Tehnologii secrete – pe atunci putini aveau de exemplu Sistemul de navigatie GPS cu harta digitala ,integrat cu sistemul de cpmunicatii si cu SCF-ul , fiind capabil sa transmita si sa receptioneze situatia tactica ( tintele inamice )
      Sistemul de vedere pe timp de noapte ( import ) este mai bun decat ce are Rusia astazi , iar diverse subansamble ar fi trebuit produse in tara sub licenta .
      Dupa motorul de tanc si transmisie Turcia inca bajbaie , si sa vedem cum se comporta sudurile .
      Turela teleoperabila nu este un salt asa mare , Egiptul importa de la noi asa ceva .
      Munitia ghidata – erai pe site cand s-a discutat despre ea .

      Deci hai sa vorbim despre ceva real .

      17
      • Din păcate francezii le-au dat și rușilor camere de termoviziune (sagem) – t72 urile noi au un sistem mai recent decât tr-urile noastre.

        3
      • A fost expus MiG-29 la Expomil?

      • @Nicușor
        „Tehnologii secrete – pe atunci putini aveau de exemplu Sistemul de navigatie GPS cu harta digitala ,integrat cu sistemul de cpmunicatii si cu SCF-ul , fiind capabil sa transmita si sa receptioneze situatia tactica ( tintele inamice )”
        În 2000???
        Aaaahahahaaaaaaaa ?????
        Newsflash! Nici în 2012, 85M1 nu avea chestiile astea. Garantat 100%!
        În 2000, 85M1 avea doar un Panther 2000V. Ca și în 2012! ?
        Părerea mea, hâc…

        9
        • Pune mana si invata Sharky , ca ai mai dat-o in bara .
          https://i.postimg.cc/gjW6GqSB/SNT-GPS-TR85-M1.jpg
          Data viitoare sa stii dupa ce sa te uiti .

          Din amintirile lui Nicusor de la catanie , jumatatea anilo `80 : ma aflam pe culoarul salilor de specialitate la mine in batalion, si ma trezesc cu o diputatie de majuri de la alt batalion .
          Incep sa strige la mine : unde-s ba rezultatele ? Ia deschide dulapul lui X , seful tau de autostatie . Bineinteles ca nu deschid , a doua zi il intreb pe om de ce rezultate ma intrebasera respectivii subofiteri . Rezulta ca trebuiau sa treaca un examen de cunoastere a tehnicii militare din dotarea armatei romane , si nu voiau , sau nu puteau sa invete .
          Voiau rezultatele de-a gata , ca Bula la examen la scoala de militieni , tip 1a, 2b , 3c .
          Imi aduc aminte de un episod din ” Viata cu Louie ” : un fermier voia un tractor care sa aiba doar doua butoane , STOP and GO , pentru ca fiul nu putea mai mult . 🙂

          Postarile tale ma fac sa nu ma mai uimeasca nimic .
          Antitehnic .
          Era jumatatea anilor ‘ 80, la Cp1 nu aveau pe nimeni de incredere sa lase cheia de la magazia companiei la alarma ca s-au fript , asa ca m-au pus pe mine de la Cp.2 .Magazia respectiva avea ca sarcina si aprovizionarea comandamentului . Exista intr-o lada un lot intreg de calculatoare de birou semiprogramabile , absolut neutilizate .
          Ceva de genul acesta :
          https://www.okazii.ro/felix-ce-130p-calculator-electronic-programabil-de-birou-vintage-anii-80-a206863455
          Armata le cumparase degeaba , nu le voiau in birouri desi ar fi usurat birocratia , nici nu le stiau utiliza , manualele de utilizare cu filele netaiate
          Si cate duminici mi-am petrecut in magazie cu ele !

          8
          • @Nicușor
            Frumoasă planșă! Faza e că în 2000, când a fost prezentat TR-85M1, am fost acolo, și am avut acces și în tanc, și în turela prezentată separat.
            Ghice ce, echipamentele respective nu existau.
            Apoi, în 2012 am fost la o convocare, la Focșani, exact pe tema asta, prezentare de battle management sistem de către o firmă. Printre alții, prezent acolo si seful comunicațiilor de la 284. Am discutat cu el exact pe tema asta, făcând o comparație legată de interoperabilitatea sistemelor cu MLI-urile noastre, pe parte de legături de date.
            Omul a recunoscut, sincer, că TR-urile lui nu au așa ceva, având numai rețele de voce pe Panther, pe TR-uri, și se vorbea, atunci, de posibilitatea trecerii pe Harris-uri, ca să aibă si ei capabilitățile noastre.
            Acum, să te cred pe tine, care vorbești numai din buletine tehnice și Obositorul Militar și nu ai habar de realitatea din teren, sau să îl cred pe omul care chiar se ocupa de chestia asta????
            Părerea mea, hâc…

            21
          • @Nicușor
            Și, apropos și by the way…
            „Din amintirile lui Nicusor de la catanie , jumatatea anilo `80 : ma aflam pe culoarul salilor de specialitate la mine in batalion, si ma trezesc cu o diputatie de majuri de la alt batalion”
            Pe lângă că îmi dai dreptate încă o dată, că ai rămas ancorat în realitatea anilor ’80, la faza asta ești pe lângă total.
            În perioada aia nu se dădeau testări cadrelor militare, principala preocupare a Armatei fiind economia de toate felurile, la toate categoriile, carburant, energie electrică, apă, etc., și realizarea cotelor in agricultura socialistă și economia națională.
            Testările la cadrele militare au început după anii 2000, preluate după intrarea în NATO.
            Probabil ai auzit tu vreo bârfă pe undeva, și o arunci aici, ca să te dai important.
            Nu reușești decât să te afunzi în penibil.
            Părerea mea, hâc…

            12
            • Dupa cum nu stii de acum , nu stii nici de atunci .
              Mai intreaba , examen exista .
              De fapt ” acum ” e tot pusca pe care am lasat-o in rastel la trecerea in rezerva .

              Si de ” ca să te dai important. ” , nu e serjentul – major care da lectii inginerilor militari ?
              Serjentul- major slugarnic care a schimbat ” foaia de stare a garzii ” cum ii zicea pe vremea mea la primul partz al superiorului ?
              Cine se afunda in penibil ?

  5. Întreb și eu: la ce se referă difuzarea materialelor tipărite din main tasks?
    Iar acel P3 cu aruncator o fi singurul exemplar? Dacă nu, cam câte ar fi în plan?

  6. Bine.
    Un aruncător mobil e foarte bine venit.

    Muniția ?
    „Deocamdata munitia de 120mm este importata dar se pare ca exista la Carfil preocupare pentru producere in tara a acesteia.”
    Pai preocuparea trebuie sa fie la MApN și guvern. Ieri nu azi.
    Mulțumesc George GMT de informație.
    Era un nene cu ceva timp in urma care încerca să mă lămurească că RO are muniție căcălău in depozite.

    Bănuiesc că și tragerile cu aruncătorul asta de 120 mm. sunt rare. Că muniția e din import. Pe valută.
    Clar că ne ajung stocurile la așa frecventa de folosire. ☹️☹️

    7
  7. Salut da așa se știe că următorul lot de 26 Piranha 5 va fi echipat cu aruncător de bombe de 120 de la Cardom. Dar am citit pe undeva că Blues Space Tehnologi are un program de modernizare al TR-85 și că au ceva blindat ușor 4×4 acum nu știu cât de mult e adevăr și dacă ne vom îndrepta ochii spre această firmă. Frumoase poze . Ar fi frumos să începem să modernizăm Tr-85 cele care le avem in dotare și în depozit. Sa producem in țară blindat ușor 4×4 of visele astea ?.

    4
    • Ai citit bine dar TR85 are tunul prea mic si blindajul prea slab ca sa merite a mai fi modernizat. Eventul transformat in „drona terestra”.

      3
  8. Cardom pus pe piranha….. nu mi se pare mare vrăjeală…. 3 sau patru soldați, un transportor de o grămadă de bani.. Vad mai ok cum s a montat pe JLTV sau HUMVEE , eventual SHERPA….. costuri mai mici, mai multa mobilitate..posibil mai putini soldați…

    10
  9. Se întreabă cineva din ce cauza se mișcă greu cu P5? Va spun un singur motiv foarte adevărat: NU SUNT OAMENI CALIFICAȚI! Toată lumea visează producție in țara dar nu suntem capabili sa asamblam in flux continu. Kiturile și subansamble vin rapid in țara dar noi nu putem sa ținem ritmul.

    11
    • deocamdata nu am asamblat nimic la noi. Lotul urmator ar fi insa candidatul asamblarii locale.

      5
      • Lotul doi a fost asamblat in Romania intr-o proportie foarte mare in tara. Au sosit carcasele cu o mica parte de accesori montate dar motoarele,cutiile de viteze ,grupul energetic si tot ce tine de armuri si echipamente electronice sunt instalate in tara. Lotul viitor se para ca va fi asamblat in proportie covarsitoare in tara dar sa vedem ce fac cu partea de sudura care s-ar putea face la Moreni.

        6
        • In ambele fabrici , atat la UMB cat si la Moreni este o mare problema cu sudura, nu au sudori ( UMB ar avea nevoie de 50) , iar cireasea de pe tort, ca nu au nici ingineri sudori.
          Sunt multe de spus in domeniul sudurii, un sudor WIG se formeaza in ani, iar luati acum la numarat in tara nu avem 10 sa poata suda pe cerintele militare.

      • cata munca a trebuit sa depuna GDELS sa transforme o linie de asamblare si mentenata masini grele speciale pe senile in linie de asamblare si mentenanta blindate noi pe roti ,asa ca ne intrebam in ce hal era in materie de dotare tehnica si umana ,de le-a luat atatia ani si nu au platit decat pt o mica portiune din ani penalitati

    • începătoru'

      …iacătă „anunțurile” UMB al categoria „cariere”…

      http://roumb.eu/despre-umb/cariera

      …anunțuri cu ștampile ianuarie 2021, și se caută în total 12 (doisprezece) oameni care să se ocupe de toată producția P5 în România…

      2
      • Acu vreo 7 ani un sudor in București nu primea peste 1000 de euro. Chiar pt banii ăștia, la Griro aduceau sudoritze din Vietnam sa le facă îmbinările de presiune cu WIG. Condițiile de lucru pe oriunde era de lucru erau infecte – și cei care rezistau pe joburi, foarte „speciali”. O singura școală rămăsese activa pe domeniul asta in București, privată evident, altfel se scoleau sudorii la Damen și la Dacia – pe standarde navale respectiv auto, cu clauze de 2 ani după școlarizare. Sudorii din combinat de la Galați, la fel. Mai era la Timișoara evident că acolo se făcea cercetarea și presupun că ceva în zona Iași – Bacău, da nu am avut atunci motive să mă documentez. În condițiile în care un începător lua de la 1400 de Eu in Spania pentru MIG (se învață mai ușor în prima fază) nu rămânea nici dracu să își distrugă sănătatea cu mașini antice de sudura și cu echipamente de protecție doar de făcut parada la inspecția muncii prin București. Ce să vorbești de calitate în condițiile astea … poate doar la Romatsa, însă presupun că nu intra destul titan și aluminiu într-un tanc încât să aibă vre-o relevanta. În școala din București sudura WIG se făcea fără aspirație in atelier… că „e filtrele scumpe”. Materialele erau și ele pe sponci… curentul la fel. Ca să poți învăța cat de cat sa te califici la o selecție internațională era necesar exercițiu in paralel – prieteni prin service-uri, bani de amenajat un garaj sau șpagă la instructor. Eu am învățat de hobby in perioada aia… aparent fără legătură cu domeniul in care îmi construisem cariera, cu un nene caruia îi trecuse calandria pe sub electrod . După aia am sudat o vreme in țările calde. Nu as dori nimănui să ajungă să care în carca incompetenta și corupția managementului din industria națională.
        E sinucigaș să te bazezi pe industria de stat pentru apărare. Statul nu plătește performanta – atenția la detalii, responsabilitatea, pasiunea și deschiderea către nou. Astea sunt ingredientele cu care se fac armele în NATO.

        17
        • Paul, am avut un coleg de vestiar aici in Spania fost sudor la fabrica de tancuri.
          Nu era usor sectorul in care lucra , la sudura otel inalt aliat , manual si mecanizat .
          I-am spus despre oferta de la UMBuc , nu avea de gand sa se intoarca inapoi .
          Pentru ca deja are aici apartament , copiii integrati aici , asigurari sociale de alt nivel decat mizeria bucuresteana
          Si stia si el de salariul de mizerie in ciuda propagandei de aici de pe site .
          Si inca ceva : omul a fost boxer – daca isi bat joc de el poate ii scapa mana ….

          Nu mai tin minte salariul de sudor incepator aici in Spania , insa am prieten sudor cu 2 200 de euro la luna ( are si o diploma care spune ca este inginer mecanic ) , iar altul cu 10 ore zilnice + sambete la punerea in functiune 2 800 .

          ” Nu as dori nimănui să ajungă să care în carca incompetenta și corupția managementului din industria națională.”
          Sa nu crezi ca in in multe locuri in industria civila privata era mai bine inainte de a pleca eu .
          Si din ce imi spun prietenii sunt si acum firme in Romania unde asigurarea materiala cu urmarea logica protectia muncii scartaie .

          ” E sinucigaș să te bazezi pe industria de stat pentru apărare. ”
          Polonezii si turcii au alta parere .

          7
          • Polonezii si turcii impreuna cu care am sudat candva au inceput de ani de zile sa lase neocupate posturile din santierele de la Marea Nordului. Se duc acasa in tarile lor de multe ori pe bani mai putini dar cu perspective mult mai bune pentru copii. Case mai ieftine, zero discriminare in invatamant cel putin pentru „rasa” lor, zambete pe strada si liniste acasa. Stiu pentru ce s-au intors si au motive sa aiba incredere ca tarile lor se misca intr-o directie favorabila. La randu meu, am depasit etapa de tras de fiare.
            Cand investesti in arme inainte sa investesti in oameni pui carul inaintea boilor.

            5
            • Imi cer scuze ca ti-am spus Paul – autocorrect
              Nu stiu de Marea Nordului , dar cand am ajuns eu in Spania era plin de polonezi si poloneze . Acum nu mai sunt, s-au intors acasa majoritatea .
              Dintre romani , stiu ca s-au intors acasa parintii unui coleg mai tanar , dupa pensionare .

              Cat despre investitia in oameni , din ce imi povestea un inginer militar , majoritatea absolventilor Academiei Tehnice Militare pleaca din sistemul militar inainte de gradul de capitan .

        • Neamtu tiganu

          Da, Siemens a deschis o sucursala in Cehia pt trenuri. A pornit o campanie solida de scolarizare conform DIN 6700. Sudura pare fi o operatie simpla dar nu e, mai ales cind e vorba de alu sau table subtiri. Un sudor bun il obtii in doi-trei ani, cel putin.
          Pe masura ce obtineau diplomele si trecea termenul obligatoriu, plecau la alte firme pt mai multi bani. In final Siemens a inchis sucursala din Praga.

          Calificarea personalului e subestimata.

          5
        • neamtu tiganu

          Dupa ww2, Ge si Austria nu au avut voie sa produca placi de otel mari si groase care ar fi putut fi folosite pt industria militara.
          Si asa s-a dezvoltat tehnologia sudurii.
          Pt a deveni ing de sudura trebuie facut un curs dupa fac. E vorba de 448 ore de curs cu examenele aferente. Costa ca 10000 euroi.

          5
          • nu si in romania

            1
            • cam 7-8000 euro m a costat pe mine cursul de inginer sudor internarional in 2015..
              Cam multe pretentii uneori nejustificate pe partea de sudura si pt industria militara dar si pt civila. Pe partea de civila pretentiile privind estetica nu le pot intelege in europa. Am comparat suduri face pe excavatoare Volvo facute in europa vs Korea de sud. Cele din Corea erau ok, functionale , cu US Ok,tot ce trebuia dar cele facute in europa erau opera de arta inutila

              1
          • Eu sunt absolvent al facultatii de sudura, am master in sudura si control nendistructiv, am autorizat sudori pentru calandria reactorului , am lucrat in rafinarii in tara si afara, am facut inspectie pe sudura pentru USACE , si nu m-am putut angaja la un organism certificat ca nu am cursul ala , oare ce as mai putea eu invata din cursul ala?

            4
            • vad ca sunt mai multi sudori pe aici. mai in gluma mai in serios, domnilor asociati-va si faceti o scoala de sudori ca la 10.000 cursul cred ca e mai ieftina o facultate.

              3
              • Steppewolf de facut scoala e simplu, problema e ca, copiii nu mai vor sa vina la scoli de meserii, iar cand vor nu-i lasa parintii ca vor sa-i faca genii desi ei sunt de3. Iti spun din experienta , pentru ca sunt licee care ii primesc cu media 3.

                3
                • E viciat sistemu de invatamant in ansamblu – in toate etapele statul baga bani sa tina posturi ocupate nu sa scoata absolventi utili. Universitatile concureaza invatamantul profesional cu povesti de psyops.. si au totata sustinerea din lume pentru asta.
                  Mai multi ani de scoala inseamna mai multe salarii platite in sistem, mai multi sclavi (politici) la stat, mai multe familii care isi vand pamanturile si padurile sa tina copii in invatamantul „gratuit” sau care se rup in paispe sa trimita bani in tara care de pe unde. Formarea profesionala functioneaza acum strict ca etapa pregatitoare pentru cine pleaca in vest.
                  E un joc cinic foarte eficient pe termen scurt… doar ca termenul s-a cam dus si a venit nota de plata. Pentru armament produs local Romania nu mai are alta sansa decat sa plateasca munca la pretul pietei si sa aduca ce s-o mai putea inapoi in tara.

              • @steppewolf, eu predau cursuri de suruda in Sm si in Arad
                @DC, multe, dar e un fel de casta totusi, ca si la facultatea de drept, degeaba o ai daca nu intri in barou..cam asa e si cu IWE / EWE. Sincer mi se pare un bullshit mare care doar genereaza costuri aiurea pretentie cu sudura pt echipamentele militare, cat timp materialul de adaos e bun, la utrasunete sudura e buna, ai respectat procedura de sudura restu e doar o vrajeala mare..poti sa ai sudura cea mai buna din lume cand te loveste un Javelin…

                2
                • Sa stii ca asa e cu dreptul :)))

                  taica-miu insa a lucrat in industrie grea si stia sa aprecieze meseriasii .. adica stiu cam ce inseamna si cat de importanti sunt

                  1
    • Sergiu (nu-mi mai pare funny porecla Serghey)

      I-ti spun io boss, nu s-a avut in vedere nicio clipa acest aspect, produsul trebuia cumparat de pe raft apoi au venit scuzele ca nu se poate….ca vezi ca n-au oameni, ca UMB datorii/faliment/insolventa.

      Sper sa termine cu bine epopea P5 asa cum e ea, sa se continue colaborarea comerciala cu GD (ca industriala nici nu poate fi vorba!!) pt ASCOD, Abrams si alte produse pe care Romania nu le poate produce la acest moment dar cand vine vorba de noul APC sa facem si noi ce-au facut polacii, Patria cu integrare locala sau SAUR XX (TBT 8×8) cu driveline Patria.

      Un alt motiv nou care s-ar putea adauga celui initial pt care P5 merge extrem de prost ar fi si vesnica neutralitate a Elvetiei…. a se citi si stadiul actual al programului pt noul multirol de la ei unde se pare ca F35 are oponenti seriosi…

      1
  10. E ca lumea aruncatorul! Oare il vom vedea si in functiune!?

    2
  11. Eu nu prea le vad utilitatea, sincer.
    Mortierul ala poti sa-l integrezi intr-un Humvee, e mai ieftin si mai rapid – cred ca deja e integrat pe asa-ceva.
    Ar trebui lasat P3 pentru transport trupe, ca simplu APC „acvatic”, si lasat alte sasiuri sa „care” genul asta de mortier. Daca ai trapele alea, in spate, orice racheta AT de sus ii pune capac, rapid si fara echivoc. Dar asta e parerea mea.
    Ori ramine pe post de APC, ori trece la IFV si atunci fara turela si rachete AT nu prea are valoare. Stai cu el in padure si tragi cu mortierul in inamic ? Asta poti sa o faci si cu altilerie auto-propulsata, de la departare mai mare. O fi bun de suport, limitat, dar nu m-as apuca sa produc multe. Iar facem si ne dotam cu struto-camile, nici APC, ca nu mai e loc pt. trupeti, nici IFV, ca doar e APC … Mai bine il punem pe JLTV sau orice 4×4, deploy rapid, viteza mare, mobilitate mare, trage 5-10 proiectile si se relocheaza rapid.
    In fine, vom vedea ce se mai face … ce mai doresc mai marii nostrii.
    MLI-urile alea vechi ar trebui schimbate cu un IFV modern, cu turela si rachete AT, neaparat.
    Bravo polonezilor, ca se misca cu talent si integreaza cit de mult pot in industria lor. Frumosi Krabii aia, si buni. Nato style. Noi, mai lejer, de vara, ca nu e graba.
    Ucrainienii au nevoie de altilerie auto-propulsata, sa-i tina la distanta pe rusi si sa ii piseze daca e in transee .. A trecut vremea tunurilor tractate, iti trebuie mobilitate mare, tragi si parasesti pozitia, sa fii greu de detectat si lovit. asta ar trebui ai nostrii sa ia in calcul si sa produca local. Dar, dupa cum spuneam, nu e graba/panica, man, nu ne grabeste nimeni … macar sa le facem BUNE si BINE.

    3
  12. Ce va pot spune este ca, se discuta intens pe o noua lege a invatamantului profesional dual , lege care va fi trecuta prin parlament cu importanta majora , adia lege ce tine de siguranta nationala, bine ca se trezesc in al 13 ceas.

  13. Acum ca a trecut si ziua copilului, referitor la Piranha 3c luate de noi, aflam ca Elvetia, care fabrica pirandele, se opune ca Danemarca sa cedeze Ucrainei 25-30 de bucati Piranha 3c, de care avem si noi, pe motiv de neutralitate.
    Deci, aviz MAPN si guvernului, in caz de ceva nasol asupra Romaniei, ce vom face cu aceste fieratanii ? Vom putea primi ajutoare in Piranha 3 si 5 sau nu, daca Elvetia zice NU, indiferent de la cine – adica de la cine are ?
    Vom primi piese de schimb daca sintem in razboi ?
    Ce „drept de veto” e asta asupra fierataniilor ?
    Am luat de la voi si acum nu puteti trimite piese sau alte bucati noi ?
    Ce business e asta ? Se aplica si in cazul nostru sau nu ?
    Ca nu prea inteleg, ar trebui clarificate chestiile astea, inainte de a mai face alte achizitii de natura …
    Inteleg ca Ucraina nu e in NATO si UE, dar noi sintem, si in caz de ceva caft ar fi bine sa stim cum stam – si sa ne si putem aproviziona cu piese sau altele noi.
    Parerea mea …

    Iata si sursa:
    https://m.defenseromania.ro/elvetia-a-blocat-prin-veto-transferul-de-blindate-piranha-iii-catre-ucraina-model-aflat-si-in-dotarea-armatei-romane_616680.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *