Buletin naval. Polonia – „all in” pe CAMM

Relativ recent au apărut noi detalii despre programul marinei poloneze de dotare cu fregate – ceea ce a fost denumit Programul Miecznik. După cum deja se știe, polonezii au ales varianta britanică a fregatelor daneze de clasă Iver Huitfeldt, Type 31.

Iver Huitfeldt sunt nave capabile care au reușit totodată să fie produse cu costuri ceva mai reduse decât celelalte nave din aceeași categorie. Este ceea ce i-a determinat și pe cei din Royal Navy să le aleagă în condițiile în care bugetul alocat programului Type 31 a fost unul destul de… cumpătat.

Potrivit celor de la Naval News, polonezii vor construi trei fregate de clasă Miecznik din care doar prima va fi echipată la întreaga sa capacitate, celelalte două urmând a se încadra în categoria „fitted for but not with”, o frază care aduce disperarea pe frunțile britanicilor ori de câte ori este pomenită în contextul dotării Royal Navy.

racheta aa camm polonia

Primele foi de oțel aferente primei fregate vor fi tăiate luna aceasta la șantierul naval polonez PGZ SW în timp ce punerea navei pe cală va avea loc în 2024. Lansarea la apă ar trebui să se întâmple în penultimul trimestru din 2026 urmată de echiparea navei, teste și trageri. Probabil că undeva prin 2030 – 2031 prima fregată va fi predată marinei poloneze. Costul inițial al programului fusese estimat la circa 1,8 miliarde de euro dar, cel mai probabil, va crește din varii motive, inflația fiind unul dintre ele.

Pentru apărarea antiaeriană a fregatelor, polonezii vor utiliza racheta CAMM – Common Anti-air Modular Missiles, rachetă utilizată și în cadrul programului de dotare a armatei poloneze cu baterii antiaeriene cu bătaie scurtă (SHORAD). Polonezii au scos aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru 44 de lansatoare și câteva sute de rachete CAMM în ceea ce a fost denumit de MBDA (consorțiul care produce racheta CAMM) drept „cea mai mare afacere europeană din NATO”. Conform celor de la Defense News, programul se va desfășura între 2025 și 2029. Între timp, primele livrări au fost grăbite de războiul din Ucraina și primele lansatoare au intrat deja în serviciu. De menționat că acest program a presupus și implicarea industriei de profil poloneze.

Eu personal am mai tratat subiectul CAMM pe site într-un articol mai vechi (poate fi recitit accesând acest link) unde am detaliat capacitățile tehnico-tactice ale CAMM și sistemelor SHORAD în care a fost integrată. Așa că nu voi mai relua aici aceste amănunte. Oricum, este destul de greu să evaluezi un sistem militar doar prin prisma informațiilor publice.

Polonezii vor folosi și versiunea cu bătaie mai mare a CAMM, denumită ER – Extended Range (aprox. 45 km). CAMM ER a fost dezvoltată într-o primă fază pentru italieni și va fi utilizată de aceștia din urmă și de polonezi în versiunea sa terestră. Cel mai probabil, racheta se va regăsi și în celulele de lansare verticală Mk-41 de la bordul fregatelor poloneze.

Cooperarea anglo-poloneză este însă la cote înalte, unul din produsele acestei cooperări fiind și programul Future Common Missile care urmărește producerea în comun a unei rachete bazate pe proiectul CAMM, dar cu o bătaie de aproximativ 100 km. Mai multe detalii aici.

Prin urmare, apărarea antiaeriană a fregatelor poloneze (și, probabil, și a altor nave de luptă poloneze) va fi integral o afacere CAMM. O fi bine, o fi rău?

17 comentarii:

  1. CAMM lansat din Mk41?? Stiam ca rachetuta britilor este cu cold launch. Iar Mk41 are lansare normala(hot launch) cu motorul de start/ mars pornit din lansator. Nu prea se pupa una cu alta. Iar fregatele, asa zise „economice” sunt scumpe al dracu’. 750 mil $ bucata in conditiile in care doar una este full inarmata?? La banii astia isi luau direct Constellation de peste garla. Si aveau spuma de nave. Bag seama ca polacii, in goana lor nebuna dupa inarmare cu orice pret, au inceput sa dea rasoale.

    6
    • Mea culpa! Iar am batut campii. Containerul de depozitare/lansare are proppriul generator de gaz ptr catapultarea rachetei. La 99kg cat are, nici nu ii trebe prea mult.

      6
  2. O fi bine,o fi rau?! Nu stim, CAMM este o racheta tanara dar promitatoare si are – se vede – o rezerva de dezvoltare mare. MBDA are experienta in dezvoltarea si productia de rachete, nimic de rau nu pare sa se intrevada aici.
    In privinta Type 31 deocamdata nu stim mare lucru, cert este ca ca solutia Iver Huitfeldt a fost aleasa si din motive financiare, ceea ar putea sa fie bine, sau ar putea sa nu fie.
    Pe de alta parte nu mai am de mult incredere in alegerile facute de Royal Navy pentru ca numai seamana cu inventatoarea „Dreadnought” si a portavionului modern cu doua punti ci aduce mai mult cu un club de functionari, merg din greseala in greseala: Type 45 lansat fara rachete AN, abia de cativa ani au demarat programul de montare a aceleiasi batrane Harpoon, au lansat un program de constructie foarte scump (Type 45) dar s-a dovedit ca navele nu dispun de suficienta energie electrica la bord pentru functionarea in conditii de lupta.
    Au adus toate distrugatoarele in sud, lasand nordul doar in grija aviatiei si cand rusii au vrut sa le arate batul, un distrugator si-a dat sufletul, plecat din Portsmouth si navigand ore bune, dar ar fi putut sa angajeze lupta doar cu tunul de bord ca rachete AN n-avea.
    Cu portavioanele inca nu s-au hotarat ce vor fi: F 35B pe care le-au cumparat deja sau modificarea navelor si F 35C. Iar HMS Prince of Wales a stat mai mult prin reparatii decat pe mare.
    Au renuntat la avioanele de patrulare maritima, fara sa aiba ce sa puna in loc si abia cand aceeiasi rusi i-au hartuit cu submarinele au comandat P-8A Poseidon…
    As merge pe mana FREMM, De Zeven Provinciën sau F 100/F 110.

    9
    • Diferenta intre sea ceptor care foloseste CAMM si PAAMS care foloseste aster este ca aster a fost din start gandit sa intercepteze tinte foarte manevrabile la viteze supersonice pe cand camm este o solutie mai ieftina gandita sa intercepteze tinte foarte manevrabile la viteze subsonice.

      Asta mi-a zis cineva din domeniu familiarizat cu ambele sisteme.

      Sa mergi all in pe CAMM inseamna ca vor fi probleme cu un anumit segment de rachete.
      Dar se pare ca rusii nu prea mai au rachete din alea si nici nu par sa mearga spre ele.
      Kalibr, kh55, drone sunt subsonice si familiile mai vechi luna,tochka si ce mai dau astia nu sunt deloc manevrabile.

      Familia aia pentru care a fost gandit aster cu p500 p800 p1000 de rachete pare sa fie scumpe si complet trase pe dreapta de rusi.

      Atat timp cat rusii raman pe ce folosesc acum e o decizie buna CAMM dar daca pe viitor trec pe khinzal-uri, p800-uri in numere mari atunci CAMM o sa fie depasit. De mentionat ca nici in maximum-ul lor economic nu au reusit sa aibe prea multe din rachetele astea.

      De mentionat ca pe terestru polonezii merg si spre patriot si doresc sa aibe sute de interceptori pentru el.

      8
      • yep, am inteles si eu de la „ceilalti” MBDA-isti de peste „maneca” ca nici rata de succes pe tinta nu e chiar top, la CAMM, dar na, fiind mai ieftine, tragi mai multe…

        3
        • Din ce am inteles marele merit al sistemului sky sabre este al radarului (giraffe) si integrarea c4 (command,control, computers, communications) in mic4ad care vine de la modular integrated c4 air defense.

          Pe romaneste controleaza atat misiunile aviatiei cat si misiunile sistemelor sol aer ca sa evite blue on blue si sa maximizeze potentialul sistemelor implicate. Aducand mai multi senzori si vectori pe masa de decizie pentru o mai buna intelegere a realitatii si mai multe optiuni de interceptie.

          Ajuta mai ales cu atacuri de saturatie pe axe multiple dar si cu atacuri de tip stream line.

          „tragi mai multe…”
          Si ajungi sa afli ca nu ai facut mare afacere desi sunt mai ieftine per racheta, per salvo sunt cam acelasi spanac. Dar cum politicienii cumpara la bucata fara sa inteleaga ca se trag la pachet…..pentru polonezi marele plus e ca nu e facuta de nemti si de francezi (care insista pe independenta justitiei in polonia)

          p.s. sa scriu commentul asta m-a intors in timp cand scriam power point-uri pentru briefing.

          8
        • Eu as lua cu un dram de sare toate afirmatiile de la MBDA de o parte si de alta a manecii ca ei au produse concurente pe care vor sa le vanda MICA VL vs. CAMM si apoi ASTER 15 si ASTER 30.
          Unele sunt „doar” rachete aer-aer cu un booster sau fara si sunt optimizate pentru tintele curente pe care le-ar intalni avioanele de lupta.
          Aster sunt special facute pentru protectia flotei si de aceea si Type 45 are in dotare Aster ca e distrugator antiaerian.
          CAMM probabil este ales de polonezi pentru comonalitate cu fortele terestre si costuri mai mici si asa probabil ca pe tintele prioritare vor trage 2 daca e nevoie de PK 100%

          4
          • „Eu as lua cu un dram de sare toate afirmatiile de la MBDA de o parte si de alta a manecii ca ei au produse concurente pe care vor sa le vanda MICA VL vs. CAMM si apoi ASTER 15 si ASTER 30.”

            Ar fi avut sens daca eu si M.Z. am fi fost generali sau politicieni care sa participam la decizii….ce rost avea sa isi faca marketing cu noi ?

            2
          • Le-am luat deja cu sare, doar ca englezii nu propuneau camm la noi si apoi erau totusi aceeasi firma… ar fi fost aproape ca si cum eu de la Nokia Franta sau Romania as spune pe sub masa ca produsul celor de la Nokia Germania e mai slab la anumiti parametri decat ala la care lucrez eu…
            In fine, oamenii asistasera la teste cu CAMM.

  3. Pentru cine are 15 min., manualul de referinta:
    https://www.thinkdefence.co.uk/2022/11/common-anti-air-modular-missile-camm/
    Atentie : polonezii au radarul lor, nu Saab-ul care a fost in licitatie pt englezi cu. un mrd mai ieftin decit restul, au sistemul lor de comanda, au camioanele lor. Ultimul pret de comanda 270K lire buc. Comparati cu ce Aim/Iris doriti care nici nu au fost gindite pt SAM

    4
  4. Sper sa le mearga treaba. Io am devenit sceptic, pt ca amu vreo cateva luni, pe plaiurile acestui site cineva ( cred ca stimatul George GMT, dar nu-s chiar sigur ) emitea ipoteza, ca la atatea comenzi militare, s-ar putea ca leshii sa intre intr-un impas de bani.Si cam asa se prefigureaza. Aferim bre! Hai avut gura daurita! https://www.defenseromania.ro/polonia-a-cerut-coreei-de-sud-un-imprumut-pentru-a-putea-achita-armele-deja-cumparate_623829.html

    4
  5. O veste proasta pentru Romania:

    Damen renunta la participarea la santierul Mangalia, datorita noilor conditii si noii legi 187/2023 date de eminentul guvern Ciolacu.

    3500 de muncitori, investii, etc .. se alege praful.

    Halal psd-pnl.

    Nu ati vrut sa faceti cirvetele la Mangalia, o lalaiti cu Constanta, pa si pusy !

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *