AS 21 Redback castiga in Australia

Si castiga in fata unui competitor de sange albastru – Rheinmetall cu al sau KF 41 “Lynx”. Coreenii de la Hanwha Defense vor construi 129 de MLI-uri pentru fortele terestre australiene +17 vehicule de sustinere. O victorie mare dar un numar redus substantial fata de intentiile initiale ale australienilor care prevedeau achizitia a 450 de MLI-uri.

Pana intr-un final si 146 sunt bune, mai ales ca spre deosebire de tancurile K2 Black Panther, sau – mai ales – fata de obuzierele K9 Thunder – MLI-urile coreenilor nu prea s-au vazut la export iar alegerea australienilor s-ar putea sa ofere un imbold si pentru altii.

Deschidem o paranteza si spunem ca, pe surse, si armata romana era cu ochii pe Australia, invingatorul din Tara Cangurilor fiind de luat in calcul si pentru programul nostru de dotare cu MLI-uri. Si cum numarul de vehciule dorit de Romania (298 de unitati) este dublul contractului australian ne putem astepta – DACA intentia MApN chiar este serioasa – sa fim deja in centrul atentiei companiilor coreene. Si spun asta pentru ca se asteapta si o comanda ferma pentru obuziere K9 si exista chiar o speranta pentru o comanda de peste 250 de tancuri. Inchidem paranteza.

Ca date tehnice, AS 21 Redback, este ceea ce poate fi numit o MLI grea, cu o masa de 42 de tone, atinge o viteza maxima de 65km/h, are un echipaj format din trei membri si poate transporta opt militari. In privinta armamentului, aici totul tine de ce anume doreste fiecare client in parte: ce tip de turela, ce calibru pentru tunul principal, sistem activ de protectie etc. Mai multe amanunte gasiti AICI.

Nivelul de protectie este de la un minim de 2 si poate urca pana la nivel 6 STANAG.

In sine, AS 21 este o platforma suficient de modulara pentru a satisface cam toate pretentiile care pot aparea si poate fi oferita in diverse configuratii.

Daca sunteti tentati sa comparati suma pusa la bataie de Romania – 3 miliarde de euro pentru 298 de MLI – cu bugetul alocat de australieni (intre 3 si 4,3 miliarde de euro), mai bine va lasati pagubasi, australienii isi calculeaza bugetele pentru achizitii intr-un mod foarte diferit de noi.

Pe de alta parte, chiar inainte ca castigatorii sa fie anuntati, guvernul australian a luat decizia ca in cazul oricarui contract de achizitie pentru tehnica militara sa fie avute in vedere stocuri mult mai mari de munitie si piese de schimb.

In acest context ramane sa vedem daca anuntata competitie pentru MLI in Romania va fi lansata, desi lansarea in sine nu cred ca mai impresioneaza pe nimeni, in toamna asa cum mai vorbeste lumea pe la colturi, desi cu deficitul bugetar cu adevarat monstruos cu care se confrunta bugetul de stat, chestia cu alocarea a 2,5% din PIB pentru MApN in 2023 s-ar putea sa fie doar o alta casuta bifata in mod fraudulos de guvern.

Revenind la australieni, va fi interesant de aflat de ce au ales AS 21 in defavoarea Lynxului german, cu atat mai mult cu cat Australia opereaza deja transportorul de trupe Boxer, program in care Rheinmetall este foarte implicata, compania-mama a Lynx detine 64% din actiuniile consortiului care fabrica Boxer.

Dar desi nu avem inca un raport oficial, ceva zvonuri sunt si au legatura cu faptul ca motorul Lynxului (un Liebherr de 1140 cp) ar induce vibratii si zgomot greu de suportat in habitaclul masinii de lupta.

Dar cu toate acestea, lucrurile sunt  ciudate pentru ca Rheinmetall are deja un (aproape) contract pe masa in valoare de aproximativ 660 milioane de euro pentru vanzarea a peste 100 de Boxer produse in Australia catre Bundeswehr. O intelegere preliminara in acest sens a fost semnata la inceputul lunii iulie a.c. la Berlin cu ocazia vizitei premierului australian. Acest contract, daca se va ajunge la semnarea lui, este de departe cel mai mare contract de export de armament din istoria Australiei si cu toate acestea Lynxul n-a castigat.

Este cu totul imposibil ca germanii sa fi ajuns la aceasta intelegere cu australienii fara sa aiba contractul pentru MLI-uri in gand. Si daca premierul australian stia deja ca AS 21 este castigatoare, i-a spus acest lucru si cancelarului german? Pentru ca daca nu i-a spus, australienii au reusit inca o figura “frumoasa” in fata europenilor si este greu de crezut ca Berlinul sa-si mai importe propriile transportoare blindate Boxer din Australia cand le poate obtine foarte usor de la uzina din Germania, platind in acelasi timp salarii germanilor si nu australienilor.

Una dintre motivatiile AS-21 ar fi si, citam: „will support up to 600 direct jobs and more than a thousand jobs in the Australian industry supply chain.” Oare cum vor privi germanii aceasta explicatie?!

Asadar Lynxul trebuie ca are ceva necazuri zdravene daca australienii fac o astfel de miscare si risca sa-si strice relatia cu Germania.

GeorgeGMT

68 de comentarii:

 1. Zvonurile zic ca Redback s-a comportat mai bine in teste:

  https://asiapacificdefencereporter.com/selection-of-redback-ifv-confirms-the-importance-of-test-trials/

  Mai bine la senile, protectie la schije de 155m, tipul de munitie folosit la turela Bushmaster, integrarea in industria locala.

  5
  • Salutări lume ! Părerea unui umil cititor este că România începe să joace la prea multe capete și nu știe încotro s-o ia ; ba din potriva….chiar își bagă bete in roate , parca intenționat !
   Cu un deficit bugetar ce îngheață sângele în vene celor ce calculează bugetul statului și cum lista de achiziții militare a Romaniei e lungaaaaa…….. e clar că suntem într-un impas major !
   Noi nu suntem în postura cangurilor ,care au posibilități financiare net superioare noua ….
   Tara cangurilor, poate sa jongleze cu cine vrea , pe când Romania e strânsă cu ușa din motive lesne de înțeles!
   Jucăria asta coreeană redback…corespunde din toate punctele de vedere (o superbitate de mașinărie, buna la toate în caz de pac,pac ) pt o viitoare achiziție/colaborare ;dar oare ne vor lăsa americani/unchișorul Sam, să facem de capul nostru ….sau ne vor da doua palme și ne vor baga pe gat ce considera ei și gata !
   Să nu ne miram ,când va venii momentul ;că indiferent dacă se va face sau nu o licitație pt Ifv-uri grele …americanii vor avea un cuvânt de spus și unul decizional… în ce ne privește înzestrarea cu tehnica militara !
   De europeni … În ce ne privește …. nici nu se pune problema pt o viitoare colaborare, din simplul motiv că nemții ne țin ușa închisă ,preferând să vândă și să colaboreze cu prietenii noștri de-o viață …ungurii și alții ;ce nu prea îi au pe ruși în coastă .
   După cum spuneam , Romania si decidenții politico-militare români , trebuie sa se joace foarte atent și să aibă grijă să nu calce pe coada adevăraților tovarăși ,ce țin flancul estic și anume ….pe americani ; pt că la o adică, nu coreenii ne sar în ajutor ci americanii …!!!! Sau credeți voi oare că în caz de bubuiala ; coreenii cu toată dragostea lor ……. incep și trimet in Romania trupeți și tehnica militara in ajutorarea amărâților de est europeni ….?!?
   PS : părerea mea umila este că in cea ce privește subiectul MLI ; vom cumpăra tehnica americană , fara drept de apel ….viitorul îmi va demonstra, dacă vorbesc adevăruri, sau spun bazaconii !

   14
   • Mai Marian,

    Imi pare rau ca gandesti asa de mic si ingust, nu este Romania un stat neajutorat fara alte optiuni si dependenti 100% de o alta natiune. Trebuie se ne urman interesele chiar si atunci cand ii putem supara usor pe unii dintre aliati.
    Suntem in conradictoriu cu USA pe cateva subiecte, Kosovo de exemplu, si suntem pe plan politic extern pe aceeasi lungime de unda cu EU si NATO pe majoritatea subiecteleor…dar nu pe tot ceea ce doresc celelalte state, nu ar fi normal de altfel sa fim.

    Un exemplu nefast este problema corvetelor cu francezii, mediul politic nu are consecventa (declara ceva si nu actioneaza conform) si nici coloana vertebrala sa ia decizia ce se impune corect, ar mai fi si atitudinea Austriei fata de Ro, raspuns neproportional de anemic fata de ei comparat cu necazurile neprimirii in Shengen, chiar daca exista mai multe parghii de presiune la adresa Austriei.

    Ce MLI vrei tu din USA? Ei vor sa schimbe Bradley caci este invechit si inalt, nu mai poti schimba designul si a avut destule modernizari dar este timpul pt altceva, conform cu nevoile actuale. Patriot, F16, Himars si multe alte acareturi sunt cumparate de la USA, nu trebuie puse toate ouole intr-un singur cuib se spune, sa nu devenim prea usor santajabili :).

    Nu este un atac personal la tine Marian, tin sa precizez.
    Nu imi place gandirea asta nonsalanta, simplista, a unor concetatani pe care ii gasim in societate, deci si in politca cu putere decizionala pt toti ceilalti, de lachei, cersetori, neputinciosi, milogi, fara dorinta de gandire in interes propriu… Cum adica Romania este stransa cu usa, de ce ar avea USA un cuvant greu de spus si decizional? Noi nu putem gandi si decide? Bineanteles ca putem lua decizia corecta indiferent de presiunile (lobby) aferente a celor interesati se ne vanda produsle lor, ascultam, zambim si le spunem ca vom lua decizia corecta pt. tara noastra… asa se procedeaza in general, nu vor disparea prietenii si aliatii ca nu vrem sa facem ceva ce ne sugeraza ei, sunt prea multe interese la mijloc.

    Romania are multe de oferit si se poate vinde mult mai eficient si mai scump, gaze la marea neagra ce au inceput anul acesta sa fie extrase, mentalitate pro vest, pozitie goegrafica strategica, mai ales in contextul actual de razboi in Ucraina si o Turcie autoritara ce isi exercita puterea militara si politica, calcand pe degete mari puteri mondiale si tari vecine mai putin puternice, plus o Ungarie derapanta de la valorile democtatice, occidentale, din care bloc facem parte si unde trebuie sa contribuim la mentinerea si bunstarea acestor valori. Mai sunt si alte domenii unde contibuie Ro la economia regionala si mentinerea echilibrului, exporturile agricole si domeniul IT, productia de automobile si subansabmle auto, Ford ai Renault fac bani buni in Ro, de ce ar pleca in alta parte daca le este bine? De aceea spun aici ca nu doar noi avem nevoie de aliati si prieteni, cu siguranta si ei eu nevoie de noi, impreuna suntem mai puternici, ordinea mondiala se schimba sub ochii nostri si suntem cu totii parte mai mult sau mai putin la aceste schimbari. Nu trebuie sa fim arogani in abordarea politicii externe dar cu siguranta nu trebuie sa fim MILOGI si sa ascultam orbeste ce vor unii si altii.

    Revenind la Redback sau oricare IFV/MLI ar dori MAPN sa aibe in exploatare, nu eu si multi din cei ce citesc acest blog vom fi mecanicii/soferii acestor vehicule si cu siguranta nici cei ce vor lua decizia politica ce sa achizitioneze nu vo fi, ci saracii militari tineri romani. Daca Coreea de Sud ofera acest IFV si a fost testat de alte tari cu IFV comparativ, ofera offset de exemplu una dintre urmatoarele firme investeste in Ro: Samsung, Kia, Hyundai ori alta si Coreea ajuta si cu fabrica de pulberi explozive ar fi normal sa se cumpere ori lua cu imprumut pt. teste on lot de cateva masini si sa fie testate in conditii de teren romanesc, sunt bune bine, nu sunt bune ne orientam pe altceva.

    Coreea este un stat dezvoltat tehologic, in competitie acerba cu Japonia si Taiwan la tehnologie si automobile/ masini unelte (Japonia), foarte normal ca vor sa isi globalizeze puterea economica si soft power, o fac deja cu Polonia, poate Australia si alte natii. Putem fi un beneficiar al acestei dorinte a lor de afirmare mondiala, nu cred ca o colaborare stransa cu ei in domeniul economic si militar ii va face pe americani sau alti aliati ”sa ne dea palme” rusia a vrut sa dea palme Ucrainei si surpiza: Ucraina a dat palme inapoi. Ha Ha, cine isi inchipuia? lol.(din pacate la ei palmele sunt la propriunu la figurat). Putem lua din Franta alte arme si munitii daca terminan proasta drama cu fregatele lor, nu castiga o firma ci alta, tot frantuzeasca, ramanem prieteni si aliati yay! 🙂

    Sincer, cred hotarat ca nu va fi nici o problema cu USA sau Franta daca Romania incepe colaborarea cu Coreea, ci va fi in continuare business as usual! Cele doua tari enumerate mai sus au deja firme mari active in tara, Ford (chair daca este o fanciza turceasa acum in Ro) si Renault de exemplu. De ce nu am avea inca o firma mare Coreeana activa in tara? Suntem relativ saraci dar nu la fel de saraci precum acum 10/20/30 de ani, cata plus valoare ar aduce la pib o mica fabricuta de microcipuri Samsung pe plaiurile mioritice@ A fost Daewoo canda la Craiova dar a falimentat.

    Cu respect CrisD

    23
    • Toate bune si frumoase (si, referitor la coreeni, factorul viteza in livrare produs finit e ce conteaza in momentul asta), dar de ce licitatie si nu comanda directa, daca tot e sa ne manifestam barbatia (in limitele interesului national, desigur)?

     2
    • Mi-aș dorii sa ai dreptate la multe ,of și încă cum …dar surprinzător, îmi mențin pozitia și cele afirmate și anume că americani ne dictează cum și ce să cumpărăm și să facem; ei sunt stăpânii, noi sclavoni …suntem o mica colonie (nedeclarată) …..fara să mai o dam cotită, ca la Buzău!
     Poate am fost înțeles gresit, dar eu îmi doresc nespus de mult, o cooperare/colaborare cu coreenii dar și coreenii depind de unchisor …… Și dacă cel din urmă spune „NU” ; lăsații pe români așa , în seama mea …..aia mai mici precum coreenii ,se dau la fund și găsesc motive sa ne de-a cu flit !
     Mă repet, sa nu credem contrariul ….! Nu îmi doresc să cumpărăm strict dl americani; departe de adevăr ,doar că printr-un exercițiu al memoriei mă uit și cam tot ce avem pe parte de tehnica militara in ultima perioada, este made in US, sau in cârdășie cu ei ; deșii poate erau și alte oferte mult mai bune din partea altor actori ….!
     Ale naibi coincidente, dar hai sa facem un exercițiu … Puneam bazele cu nemții dl rainemetall (acum ceva ani )pt un transportor/ifv/mtb …bla,bla,bla …am ieșit pe minus și nemtalaii au plecat frumușel in Ungaria și colaborează acolo frumos și nestingheriți ….. Acum noi oameni serioși , am vrut și corvetesi ulterior sumbarine cu bunii noștri amici franțuzii și hopaaa iarăși ieșim pe minus …. și încă nu ne desmeticim ; ne dăm capete in colțul ușii și ne întrebăm ,cum dracu de nu ne iese cooperarea cu nimeni …și doar contracte GtoG cu tovarasii americani merg !
     Puneți-va singuri întrebarea …oare ai noștri sunt devină sau se lucrează la ordin d-fara și nu mă refer la ordine dl est, ci mai dl vest !!!
     Acum in toiul jocului, vrem cooperare cu domniile din Corea occidentală și frumoasă …..
     Offff ce naivi suntem noi ca națiune ,daca credem că mișcăm ceva fara apruvul Washingtonului …. chiar așa de naivi și visători ,sa credeți că ia caimacul codreanul și americanul împarte o felie de tort …. Să luăm tancuri , tunuri autopropulsate o fabrica de pulberi …etc,etc …dl coreeni și americanul sa nu ia parte la acțiune …..hahaha, hai că oi fi eu fara facultăți multe în comparație cu alții ,dar nici prost nus’ !!!
     Revin și îți dau dreptate …….când spui că România are de oferit multe …chiar are, dar din păcate noi suntem buni numai de muls ,până una alta amerlociic ne mulg bine și frumos, fara sa ne dam seama ,da din potriva, ne și place și dam din codiță……viva USA !
     Cu toată stima, arata-mi tu sau oricine altcineva că mă înșel ! Dovediti-mi contrariul și bucuros îmi dau 3 palme și îmi recunosc greșala!
     PS:Până una alta , mă aștept să vina licitația și pt ifv-uri , alea 300 de tancuri, tunuri ,rachete și ce o-ți mai visa voi …..și tare am impresia că americanul are o surpriza pt noi toți …. Una pe bani frumoși tipic americaneasca !
     În încheiere îndrăznesc și vă scriu doar atât …. Avem doar iluzia de libertate în decizii ….realitatea e oho hooo hoooo …. Departe de noi !!!!

     6
     • 1. ai acelasi discurs cu ceasca la Targoviste in 89 „nu vom mai fi independenti”. A uitat sa spuna ca in tara aia el era singura persoana independenta, toti ceilalti depindeam de cheful lui.
      2. hai sa ne uitam putin la vecini, singurii catre trec prin focurile iadului. Au trimis tehnica fratii din est, turcii, germanii, francezii, britii, dar… de la f mare distanta fara ajutorul US erau morti demult.
      3. Ca vrei ca nu vrei, la ora actuala exista in lumea asta o singura putere (doar una!) care poate da garantii de securitate ce-i tine la respect pe toti ceilalti. Dupa cum vezi amenitarile rusilor si chinezilor nu-i impresioneaza deloc.
      4. Tehnica lor e buna, poate ca pe anumite sectoare nu este the best, dar spre deosebire de ceilalti ei o au in stocuri industriale. Ca ai ceva ce au si ei inseamna ca iti asiguri un lant logistic destept, nu astepti vaporul prin Suez cu piesele din Coreea.
      5. Daca ai fi lucrat vreodata macar la o firma de transport stiai ca nu calitatea si pretul unui vehiculul sunt importante ci un raport optim intre performante / costul de exploatare / rata de disponibilitate.
      6. Tehnica americana este printre putinele din lume ce are combat proof, plus ca astia mai au talentul de a fi transparenti si de a invata din greseli, de ex la LCS-urile au spus cu subiect si predicat ca au dat gherla. Deci ce te bazezi pe ce cumperi.
      7. Sunt atata de smecheri incat isi selecteaza clientii, nu vand la oricine pune banii pe masa. Deci ce cumperi este safe.
      8. Orice om destept cand cumpara ceva (pana si un telefon) pe mai multi ani se gandeste upgrade. Upgrade inseamna costuri de R&D si implementare. Daca acest cost se amortizeaza pe cateva produse printre care si ale tale, esti mancat, prima ca poate nu va veni si a doua daca va veni va costa in spume. Pe cand daca ai ce au si americanii in cantitati industriale, intra si zecile/sutele tale pe langa zecile lor de mii. Deci un share cost foarte eficient, basca ca vei fi up to date.
      Deci prietene, nu ne obliga nimeni sa luam ci pur si simplu sunt cea mai buna optiune posibila.
      Restul si mai ales placa cu „sa facem noi” se vede bine la comparatia dintre F16 Kongsberg si IAR 99 Craiova. Teoretic trebuia sa avem IAR-urile inainte de a veni primul F din Norvegia. E uite ca vikingii le vor livra la fix pe cand marea nostra „industrie” nu e in stare sa livreze pana atunci macar un singur avion reconditionat, avand delay de 2 ani….

      33
      • Multesc de compliment ….macar amarul ăla de ceașcă a ridicat cate ceva in maidanul asta de tara ; în comparație cu alții ce se dau mai dreji ………dar lasă, că a fost împușcat că un trădător și-o merita ,cei drept … !?!
       Ăștia de acum ce-or merita oare ????
       PS:De as fi pt o zi președinte….vorbe protetice dl Puiu și tataie Bug mafia ….!!
       E o comedi-tragedie ….ce vad eu p ici …
       E rău să arăți adevărul și e rău să-ți dorești o tara unde nu depinzi de alții când vine vorba de siguranță națională și nu numai. E rău să-ți dorești să nu mai fi sluga la tine in tara …
       A ajuns o anomalie ,când arăți că țara ta (Romania) este condusă de stăpâni străini !
       Mai bine sa ne punem cearceaful in cap și tăcem din gura ,sa nu cumva să citească marele licurici ….că se supără !
       Cu mare respect va zic și va tot necăjesc de ceva timp ,tot arăt și înțep acolo unde am ocazie și trezesc resentimente in unii și alții; dar scopul e unul singur și anume …..îmi pare rau sa vad unde a ajuns neamul românesc și demnitatea lui ,sau mai bine spus lipsa demnității !!!!
       Poate se mai trezește vreunul,sau 2 și mirosim rahatul dl cur! Mai dativa-n dragostea mea ,de iubitori de mărfuri străine … Aveam și noi o uzină Reșița ,cândva aveam și noi o uzină pt tancuri ….etc,etc ….acum stam cu mâna întinsă inloc sa ne scuturam și să lucrăm pe verticala ….. E greu să muncești , mai ușor e sa faci pdf-uri ….în speranța că lumea crede că muncești …. Tot ,dar tot ce a&a achiziționat în materie de armament …Romania nu a câștigat absolut nimic….. Nu tu transfer de tehnologie , nu tu cantități suficiente … Ești la mana producătorilor străini …etc,etc !!!! Și voi îmi dați mie peste dinți …spundumi că coreeni așa și pe dincolo ,că americani ,că germani , că francezii ….aloooo trezirea că muriți in pisamale !!!!!

       7
       • tataie, no offence, dar pagina nostalgicilor PCR e pe alta ruta.
        Aveam o plua, daca eram asa de buni de ce nu cumpara nimeni de la noi pe cash si tot ce vindeam afara era la pret de dumping sau pe barter cu alte gioarse.
        Si nu ceasca a facut ce a facut ci fraierii ca parintii mei ce munceau o viata sa-si ia o Dacia + tv color si un congelator.
        Ceasca al tau facea partide de vanatoare cu tovarasii cand parintii nostrii stateau la coada sa ia 2 paini.
        Hai sa-ti spun un secret ca l-am mai spus unui nauc ce era pe aici, noi (gloata) nu aveam absolut nimic, decat un amarat de salariu, unii nici macar casa nu aveau ca era a statului si.putea lua un sut un kur rapid.
        Asta cu fabrica nostra era o prosteala de 2 bani, era a nostra dar noi nu aveam nimic, dealtfel era la indemana partidului stat care hotara cu cat si unde vinde marfa. Toti ceilalti erau doar niste slujbasi prost platiti si care nu puteau cumpara nimic cu banii aia. Cand iobagii erau chemati la oaste li se spunea la fel ca lupta pentru tara, dar adevarul era ca luptau pentru nobili. Cam asa erau si muncitorii comunisti.

        31
        • „daca eram asa de buni de ce nu cumpara nimeni de la noi pe cash”
         da-mi voie sa te corectez putin: videam si pe cash: medici si alti specialisti evrei au fost platiti cu cash (la inceput egal la bucata/om biologic dupa care si-au dat seama ca sunt mai prosti decat prostii si au perceput tarife diferite in fct de pregatire), tigarile de contrabanda primite prin secu se cumparau cu cash de mafia italiana. La fel si armele, tot de contrabanda ca doar contul de A.V.S. pentru dolari si marci pentru cash a fost facut.

         @nene Marian – esti in lumea strartrekului vere cu uzinele tale si nostalgia ta de ce bun era kktul cand stateai la coada pentru el. Eu sincer nu mai am nicio speranta pentru astia d-alde voi. Securisti d-aia nostalgico-burtosi care-si plang trecutul plin de privilegii cu iz mafiot, si le impacheteaza in – vezi doamne – dragostea de neam si patriotism… sila maxima! Sper sa va aud vaicarindu-va prin azilele groazei, pentru ca ati fost complici la m*irea acestei tari si acum grohaiti de colonii si stapani straini in perioada in care romanul isi duce cea mai prospera si sigura existenta din istoria acestui neam.

         12
       • Fraiere,nu străinii au venit sa taie fabrici,sa facă Mall unde înainte băgai fier pe o parte și scoteai un tractor pe alta.

        Nu străinii au delapidat marile companii și nu străinii au condus industria de orice fel.Au făcut asta romani verzi,pe niște bani de nimic,pt ca cecau scos vânzând la fier vechi atunci erau pipi de șoarece în câmp.

        Iar toți ăștia de aveați 30,40,50 de ani în 90 ați stat cu destu’n gura și ați lăsat toate astea sa se întâmple.Eventual ați vândut ce acțiuni aveați la zisele societăți pe bani de pufuleți.

        Țin bine minte cum spărgeau manifestanții geamul prefecturii o data la 3 luni cerând sa le dea statul bani.Dar când au venit ditamai coloșii mondiali sa facă colaborări,au luat un șut în cur.Asa ca ,cu cât aud mai putine vaicareli pe tema asta,cu atât mai bine.

        Erau numere,era o organizare,aveați ceva experiență și ați lăsat toți borfașii sa facă ce au vrut.Ce-i acum,de bine de rău funcționează. Iar pt ca nu e mai bine și am primit de la voi mostenire o grămadă de rahat din care tre sa facem bici care sa pocnească, uita-te în oglinda.

        „Tarisoara mea,cum o fac alții colonie”.Meri în stele,ca atunci când puteați sa ziceți și sa faceți ceva,ați mers de la ora 14 în birt.Patrioti de table pe banca.

        46
       • „Mai dativa-n dragostea mea ,de iubitori de mărfuri străine … Aveam și noi o uzină Reșița ,cândva aveam și noi o uzină pt tancuri ….etc,etc ….acum stam cu mâna întinsă inloc sa ne scuturam și să lucrăm pe verticala ”
        Cred ca spune tot ce e de spus.

        Am incercat chiar recent chestia asta cu industria autohtona. Probabil ca urmatoarea comanda va fi data intern dupa ce va veni si ultimul IAR modernizat.
        Intre timp Ucraina, prin altii mai cu bani, plateste cash toata munitia pe care industria e in stare sa o produca, miliarde daca exista cantitati disponibile pt export, aproape fara limita la ce foame de munitii e, bani sufienti sa ai profit si sa faci si retehnologizare.
        Daca nici de munitii sovietice nu suntem in stare, ce pretentii sa mai avem ? Cumparam de la straini de nevoie.

        11
      • la as 21 redback piesele vin din australia

     • Ma faci sa rad )
      Daca eram colonia americanilor ii vedeai venind sa isi apere investitia.
      Cat despre chestia ca avem doar iluzia de libertate in decizii, ce te face sa crezi asta ?..toate deciziile pe care le-am facut de la corvete, la aceste licitatii esuate din start si pana miracolul achizitiiei de F 16, caci da, a fost un miracol si un noroc chior ca le avem inclusiv pe cele din Portugalia, toate deciziile luate au amprenta celui mai imbecil stil mioritic.
      Nu e nimic american acolo, inclusiv achizitia de himars si patriot a fost facuta cand a inceput sa se incrunte ala gras si galben ca suntem de rasul curcilor cu 1.3% cheltuiti in armata. Anul in care am facut platile pt ele, a fost de fapt si singurul an in care am reusit sa atingem 2 %.
      As vrea eu sa nu avem libertate de decizie in domeniul militar..am fi avut o armata acum, nu ne mai uitam lung la altii

      13
      • @Marian
       Tati, no offence, mai bine du-te și te culcă, nu mai polua blogul cu bălăriile astea. Pe bune…
       Părerea mea, hâc…

       14
     • maine semnez pentru colonie americana.

      22
      • Ai grija ce semnezi Don Corleone /Psycho…că ,până una alta suntem o colonie doar in ce privește obligațiile, nu și drepturile !
       Toți, dl nemuritorul Iliescu, până la mutulică ăla ; de stă la Cotroceni ; toți decidenții din fruntea țării …PSD ,PNL, udmr … într-o formula sau alta…. aceiași nemernici , va canta aceleași strofe , aceași melodia (de ați început și voi s-o credeți)cu ….ce bine o ducem (pilon de stabilitate ) și ce mult ne ajuta americanii și restul aliaților …..ba ce sa vezi ne sar în ajutor și coreenii cei frumoși și liberi ……
       Bai ce noroc mare pe capul acestei țări …. (Să-l ferească sfântul pe rus sau alt inamic ,sa ne supere …ca mușcăm din ei mai ceva ca ucraineni….suntem niste diavoli tazmanieni ,niște adevărați aliați de nădejde ai americanilor )
       Avem de toate suntem bogați ….viva ,viva,viva !!!! Dar hopaaa, ce omit ai noștri (dar și ai lor) flăcăi dl conducerea statului, e că suntem conduși ca oile spre taiere (behehe) ….cărniță de tun pt adevărații păpușari ,ce nu dă doua parale găurire ,pe neamul românesc ….
       Bai oare nu v-ați săturat să gândim cu materia fecală? ; inloc de cea cenușie ?…aia ce va sta între urechi ???? PS: când am devenit noi , o țara acerbă după gargara pro occident și ascultam acerb tot ce ni se zice , fără să ne punem macar un semn de întrebare …. ???
       Ce dracu a oferit Occidentul țări asteaia așa de mult ……(sa nu îmi spuneți că ne-au scos din sărăcie că va înjur) ????
       Poate doar iluzii și ore multe în folosul patronului ce se plimba in Maldive, pe când tu romane …stai și te uiți daca îți ajung banii pt cumpărăturile zilnice !!!!!!
       Ok daca nu va pot învinge, mă alătur gloatei ….
       Inde dau cu pixul ….sa semnăm hârtia aia mânjită cu sângele și sudoarea generațiilor ce s-au sacrificat pt jegul asta de tara….. Hai o dată cu ,colonizarea….hai cu marele licurici …Sfântul și neprihanitul unchi Sam și ai lui tovarăși ….. Nato și UE ; acolo unde Romania este respectată și ridicata la rang de mare putere regională? !!!! Of mama ,îmi vine să vărs bucăți de plâns și jale?? !!!!? Imuscati-mă și aruncați leșul la câinii maidanezi ..☠️. Pui de lele ce îmi sunteți !

       3
       • Inca un lucru despre mulsul asta…Romania a cumparat in ultimii 25 de ani tehnica militara americana in valoare de aproximativ $6,5 miliarde. Asta este echivalentul cu 39% din veniturile (nu profitul) Lockheed Martin in ultimul trimestru fiscal. Deci ceva de vis; mana omului n-a pus piciorul.

        21
       • „ce bine o ducem (pilon de stabilitate ) și ce mult ne ajuta americanii și restul aliaților”
        Matale crezi că americanii le spun alor noștrii să zică așa? Amerlocilor creca li-i se umflă venele din gât când aud de pilon, că știu că suntem în curu gol.

        „adevărații păpușari”
        Și cine sunt ăștia? Să înțeleg că nu americanii sunt „adevărații păpușari”?

        „Ce dracu a oferit Occidentul țări asteaia așa de mult ……(sa nu îmi spuneți că ne-au scos din sărăcie că va înjur) ????”
        Ba iaca, pe mine m-a scos. Lucrez la o astfel de firmă, câștig cât ai mei amandoi la un loc și am resursele să mă ocup și de proiecte personale. Ai mei nu le aveau, chiar dacă amândoi erau cu facultate, ca mine.

        „Sfântul și neprihanitul unchi Sam și ai lui tovarăși ….. Nato și UE ; acolo unde Romania este respectată și ridicata la rang de mare putere regională? !!!! Of mama ,îmi vine să vărs bucăți de plâns și jale?? !!!!? Imuscati-mă și aruncați leșul la câinii maidanezi ..☠️. Pui de lele ce îmi sunteți !”
        Și Pavel Corut s-a apocat de proze siropoase după ce n-a mai dat cu subsemnatul la Secu. Am senzația, uneori, că băieții ceia faceau concurs de compuneri literare că să intre la Secu.

        6
       • prostovane, da-mi si mie 1 exemplu de „generatie auto-sacrificata pentru tara asta” !

        ca din istoria pe care o stiu io (si am pretentia ca stiu ceva) Romanica actuala – irefutabil, in cea mai buna forma a ei de existenta EVER – este rezultatul actiunilor decisive a unor grupuri irelevante dpdv numeric, de romani de minoritati sau de straini (incepand din 1848 si… pana in 1989) care, de cele mai multe ori, au fost nu doar in opozitie directa ba chiar uneori violenta cu grosul generatiilor matale.

        10
      • Stai la coada.

       2
     • „suntem o mica colonie (nedeclarată)”

      Daca erati colonie aveati si voi acolo un ministru de finante pe un Lawrence Summers, un ministru de externe pe nume Victoria Nuland, ceva de genul asta.

      Asta cu mulsul presupune ca dai ceva si nu primesti nimic inapoi, deci eludare de logica. Incidental US Army si US Army National Guard opereaza o flota de elicoptere Airbus care este cam la paritate cu restul NATO.

      Restul de smiorcaiala intra la categoria cand esti o gaina rupta-n cur nu incerca sa te dai vultur.

      22
   • „să aibă grijă să nu calce pe coada adevăraților tovarăși ,ce țin flancul estic și anume ….pe americani ;”

    Prietene, inclusiv americanii cumpara de la altii.

    5
    • Ce ???? Dă-mi exemple …. ! Dă-mi macar un exemplu de o achiziție militara făcută de americani in ultima decadă , ce nu a avut ca actori firmele interne americane .
     Dă-mi o firma cu acționariat strict non american ,care a vândut ceva către unchiul Sam!
     Culmea e că eu nu am găsit , poate găsești tu !

     • Ficantieri pentru US Navy??? si cred ca si una poloneza.

      4
      • Ficantieri au șantiere in US din cate vad …și nu îi cred atât de idioți pe americani să construiască bărcile în Italia apoi să le armeze în US…..cand au toată logistica la ei in curte
       munca se va face cu sub contractori americani și firme americane …. Totul în ograda ! Doar schița și proiectul de pe hârtie al navelor, este dl firma cu capital italian .
       Mă repet ,acele nave, se vor face în cheiuri americane cu armament american ,nicidecum european/italian …deci se exclude încercarea …..și de polonezi nu găsesc nimic ….
       Ce au polonezi de vânduttg la americani …..lol ?!?! Or fi inventat vecinii noștri vreo armă Sf și unchiul Sam a dat fuga până în Polonia sa o cumpere ….hai că încep să râd, de atâta plâns !!!!

       • ,,Ce au polonezi de vânduttg la americani …..lol ?!?! Or fi inventat vecinii noștri vreo armă Sf și unchiul Sam a dat fuga până în Polonia sa o cumpere ….hai că încep să râd, de atâta plâns !!!!”
        Iar esti arogant, dar mai citeste si abia apoi vorbeste!
        Polonia a vandut rachete tip MANPADS Piorum americanilor
        https://defence-industry.eu/polish-defence-industry-signs-fourth-export-contract-for-piorun-manpads-this-year/
        ,,this is already the fourth export contract for the Piorun MANPADS signed by the Polish defence industry company Mesko this year.
        The first of them was, signed in February this year, a contract with U.S. Department of Defense for “several hundreds” of missiles and an unspecified amount of launchers.
        In September this year, the Estonian Ministry of Defence signed a contract for 300 missiles and 100 launchers of Piorun system.
        Next, another contract was signed by the Norwegian Defence Materiel Agency (NDMA) in November.”

        9
     • Iron Dome!
      https://missilethreat.csis.org/defsys/iron-dome/
      ,,Following a Congressional requirement issued in fiscal 2019, the U.S. Army purchased two Iron Dome systems as an interim solution for its indirect fires protection capability (IFPC) program. Under IFPC, the Army is required to deploy a counter-cruise missile capability by fiscal 2023. By November 2020, the U.S. Army had activated two units to evaluate the system, and in January 2021, took delivery of its second Iron Dome battery, integrated on a U.S.-produced four-axle truck.
      In August 2020, Rafael and Raytheon formed a joint venture to produce full Iron Dome interceptors in the United States.

      4
      • Ha,ha….Tocmai de israelieni îmi dai exemplu ,că cumpăra americanul ; când însuși unchiul Sam ,adat o mână serioasa de ajutor părții izraeliene ….cine dracu le tot da bani pt dezvoltare …doar nu rușii sau chinezii ?!? Cine le ține spatele …. ???
       Îți dau un indiciu …..mericanii sunt tăticii lor ,din cauza Americii… Israelul exista azi ,ca stat.
       Deci și prin urmare ,tehnica israeliană este prin definiție o tehnica parțial americană …. ! Că , cumpăra cv d-colo e de ochii lumii ,hai sa nu ne mai mințim !!! Muta banii dintr-un cbuzunar in altul . PS: mulțam pt încercare , next !!!

       1
   • @Marian,

    SK ofera atat offset, cat si transfer de tehnologie tarilor care achizitioneaza in volume mari. Vezi exemplul perfect in Polonia. Nici ei nu au cumparat doar marfa US, ci au preferat sa nu puna ouale in acelasi cos, desi puteau sa o faca din comoditate si o relativa dar potential falsa siguranta. Practic, pana sa vina americanii, este esential sa poti fabrica tu in tara armele si munitiile esentiale in caz de eventual cataclism global. Ce te faci daca ajungem in situatia in care americanii nu mai pot sa vina la noi decat calcand in picioare alte tari (ex: Austria, Ungaria si care mai stie pe cinee.t.c.). Adica cosmarul ala de care ne ferim ca dracu de tamaie, izolati fiind si inconjurati de ‘prieteni’. Chiar si utopic vorbind!

    Pai astfel de posibilitati iti dau sansa sa existi pana aliatul principal, adica americanii ajung la tine, anume in unele cazuri pote fi la sfarsitul razboiului sau cand este deja prea tarziu. Ce faci in cazul ala? Sa luam un exemplu pur ipotetic, dar posibil in teorie, chiar daca nu neaparat imediat. UE colapseaza politic si economic, exit-uri ale altor membrii e.t.c. La Kiev are loc o revolta/lovitura de stat sustinuta de rusi cu sprijinul tradatorilor ce primesc ‘garantii’ cum ca li se restituie tot ce au pierdut + ajutor la reconstructie, inclusiv Krimeea daca accepta un tratat de pace, urmat de unul de alianta cu ei, iar asta le iese! Te alegi cu o Ucraina ostila, inarmata si instruita de NATO, cu experienta de lupta cat cuprinde dupa cativa ani de razboi. Presedintele bulrag reuseste sa instituie un guvern pro rus in tara si se ‘apleaca’ catre politica eterna ruseasca, devenindu-i loiali pe motiv de itorie, resurse, afinitati e.t.c. Ca in trecut! De Unguri nu mai vorbim, Lui Orban de-i oferi doi copaci din Bihor, sare pe fata in barca rusilor. Serbia stiti voi cu cine este prietena, mai cu seama daca banii de la UE nu mai vin. Un fel de situatie ipotetica similara anului 1940. Ce faci in cazul asta? Te predai si pierzi intr-o zi mai multe dacat in 1940, revenind la componenta statala din 1877 sau lupti o luna doua, termini armele si munitiile si dispari de tot ca stat precum Polonia? Faptul ca nu ai toate ouale in acelasi cos iti poate aduce supravietuirea in vremuri imposibile. Si nu, americanii nu se supara ca au vandut atatea ala noi. Sa nu uitam ca SK le sunt aliati, nu dusmani Tehnologia dezvoltata de ei are la baza transferul de tehnologie furnizat de SUA si este compatibil NATO. In caz de cumparai de la Iran/NK era alta treaba. Israelul este exemplul perfect de acceptanta americana in meterie de arme non NATO. Cred ca noua ne este mai frica si rusine decat le este altora in raport cu noi. Prea multe complexe ne facem degeaba!

    15
    • Nus complexe , sunt adevăruri greu de digerat , poate prea greu pt unii ,ce încă cred că România este un stat independent ,indezirabil și bla,bla,bla !!! Realitatea este că am fost colonizați fara să ne dam seama și acm culegem roadele !!! Măcar dormim cu iluzia și falsa bucurie ; că ne-am ales un stăpân mai blând,ce nu vorbește rusește … !

     1
     • @Marian

      Marianuț: tonul mai jos, sintaxa mai clară. Și nu uita: ortografia salvează România. Nu vrei să ajuți și tu?!

      În rest, hai să mai citim, înainte să țopăim; adică, exact cum v-a învățat chiar și marele Lenin – da, chiar tipul ăla dement cu bărbiță ca de țap.

      15
     • Mariane, da-i incolo de americani.
      Eu zic sa te decrari suveran.
      Iti faci statul tau independent la tine in curte, inchizi granitele si traiesti in libertate deplina.

      8
 2. Daca o lalaim iarasi cu licitatii anulate , reluate , contetsate poate spre 2030 avem si noi un MLI in cudte . Cam odata cu F35 daca o iesi pasenta si acolo . Chiar ma astepam ca pentru artilerie autopropulsata contractul sa mearga direct la K9 fara licitatii si alte prostii

  3
 3. LaCuscaPsd&Pnl

  Psdnl vor lua banii de la mapn, ca oricum nu sunt cheltuiți pentru achiziționare…

  4
 4. Stiu ca au luat Abrams pentru interoperabilitatea cu americanii, insa au anuntat acestia ca mentenanta se va face in Polonia. Asta da liber tancurilor coreene pe viitor, si se vorbea de +300 bucati separate de cele americane + TR85M1 ramase in continuare in dotare.

  Cine se decide sa mearga pe mana SK o sa primeasca transfer de tehnologie, insa cine vrea cu europenii sau cu Uncle Sam pune banul jos ca la piata. Si cu Israel mai e loc de invarteala, depinde exact ce se vrea si mai ales cata incredere mai avem in ei dupa episodul Georgia 2008.

  6
 5. *** editat, stai pe subiect

 6. „Dar cu toate acestea, lucrurile sunt ciudate pentru ca Rheinmetall are deja un (aproape) contract pe masa in valoare de aproximativ 660 milioane de euro pentru vanzarea a peste 100 de Boxer produse in Australia catre Bundeswehr.”
  ce legatura are una cu alta?
  sau tu crezi ca acolo se face tipic romanec adica iti dau eu contractu asta si tu imi dai contractu ala si cu spaga si cu de alea???

  „Este cu totul imposibil ca germanii sa fi ajuns la aceasta intelegere cu australienii fara sa aiba contractul pentru MLI-uri in gand. Si daca premierul australian stia deja ca AS 21 este castigatoare, i-a spus acest lucru si cancelarului german?”

  ce legaturi au ??
  tu probabil crezi ca se face ca la noi???
  cu smecherii si cu intelegeri pe sub masa
  se vede ca esti roman adevarat
  acolo daca o masina ii mai buna ca alta castiga , indiferent cine ii cu cine si a cui ii compania si ce influenta are

  2
 7. Eu mi-as lua gandul de la K21 pt ca e prea usor si slab blindat. Am vazut in Ucraina cate pierderi au blindatele de la un simplu atac cu artilerie, iar ASCOD in versiunea 42 tone are protectie stanag level 6, care poate merge ‘even higher’ spunea directorul gdels europa. Asta inseamna un proiectil de 155mm sa explodeze la 10m de ASCOD si sa nu pateasca nimic, poate decat zgarieturi

  3
 8. Noi ar trebui sa cumparam cite 2-3 de la fiecare – Lynx si K21 si CV90, la acelasi nivel de protectie, sa vedem ce ne convine, cum se comporta 2-3 luni, testate intensiv, si apoi sa putem hotari ce cerem din piata si ce vom lua.
  Asta ar trebui sa facem.
  Nu as vrea sa luam Lynx, ca iar ne legam de nemti… mai bine CV90 sau K21 – daca se dovedeste OK.
  Oricum, pe tancuri ar trebui sa avem Iron Fist, si daca exista o varianta si pentru IFV-uri, cu atit mai bine.
  Dar la cit au furat guvernantii si cum a cheltuit banul public si au faut marea gaura in buget, nu cred ca vom mai lua ceva in perioada urmatoare.
  O veste buna e totusi ca avem amfibii adevarate la marina, cite se vor lua, macar acolo, daca corvete nu facem.

  3
  • Nici o sansa sa castige Rheinmetall acolo.
   Mai ales dupa ce M-10 e pe platforma de Ascod. IFV-ul nou va fi pe aceeasi platforma de la GDLS.

   1
 9. Cred ca lucrurile se comprima rapid si viteza in livrare este factorul cheie! Termenele pe zeci de ani nu mai sunt realiste. Si mai cred ca si coreenii stiu asta, motiv pentru care transferul de tehnologie e element esential in tranzactii. In mod sigur pentru a face fata unui numar mai mare de clienti. Dar, care e numarul critic? Cati clienti poate suporta Coreea de Sud pana sa se intinda comenzile din nou pe zeci de ani si sa apara cozile de asteptare?

  Noi suntem de la inceput intr-o pozitie nasoala-rau. Inteleg ca licitatii, dar aveti grija sa nu fim incetiniti/intarziati intentionat… Cam asta inseamna interes national… si de aia asta presupune o actiune paralela, interna, de producere a ce se mai poate la capacitate maxima.

  1
 10. Ce ma enervează la australieni e ca atat se scarpina in cur la licitatiile de genu’ de parcă ar fi nu stiu ce mare client apoi ei cumpara cantități mici.Astia-s ca babele alea de la piata de când eram mic care tot cereau brânză „sa guste” de la producătorii din hala de lactate.

  3
 11. Domnilor cer pace …. !!!! Gata ,gata ; că nu mai suport am băgat și eu nițel batul printre crăpturile gardului betonificat și voi vreți să mă sfâșiați de viu …. !!! Niște bravi soldați ai dreptății îmi sunteți ; de v-ar vedea americanii , v-ar da un burger și o medalie purpurie …. Pt loialitate ….?! Bai până una alta, mi se rupe …. Nus’ pro Amerlocii ,nici pro rusnacii …. După mine de ar fi , i-aș vedea perpelinduse în iad ! Eu luminați spectatori , îs român și dorința mie una … O țară liberă în alegerile facute , și un popor cu coloana vertebrala ….. !
  Dar barza m-a adus pe lume ori prea târziu , ori prea devreme și nu vad prea curând o națiune romana cu adevărat libera ! Văd doar niste curci plouate, ce se bucura când le mai face cu mana stăpânul !
  PS: e și ultima mea intrare pe ,post (mă puteți bana , mi se scutura de x,y,z ….. și cu mare durere și lacrimi de croco-bau, am ajuns să-mi fie greata sa vă mai citesc nebunia …..așa că , cu scuzele de rigoare ; haide pa și un praz verde !

  7
  • dar banati-l ca asta nu e opinie ce zice el e trolaj pe fata.

   9
  • Of, ramanem devastati ……….

   10
  • Marian nu te oftica nai pentru ce asa gandesc romani rupti la spate se cearta pe ce model de ferari sa cumpere cand ei adica noi abia am obtinut un credit pentru un golf nou nout ani 2010 🙂 o alta problema vad ca e supararea ca suntem colonie si nu cred ca e destul esplicat oamenilor ca noi romani suntem in eu exact acolo unde neau dus negocierile deci astai pretul libertati cat despre saitul asta eu il citesc cu placere de vreo 8 ani si va urez mult succes ma bucur ca existati in ce priveste inzestrarile eu cred ca altai discutia oare mai bine 10 scule foarte performante sau 100 cumparate de la usa din stoc eu personal ca tara puneam 5 miliarde jos si spuneam fain la usa dane ceva( cat mai multe) scule dar repede altfel facem licitatie si le vom avea da da le vom avea dar putine si peste zeci de ani binentales de asteapta ivan de nu vom avea o cruce de lemn si flori de plastic

   4
  • Eric Berne, parintele analizei tranzacționale, în carte sa „Jocurile noastre de toate zilele”, descrie fix jocul pe care îl faci tu aici. Se cheamă „Da-mi un șut” („Kick me”, în engleză). Îl poți căuta dacă ești interesat.

   3
 12. Desi e intotdeauna placut sa vad cum e pus la punct un indoctrinat in fanteziile AUR, discutiile astea deja cam devin off topic si fara nici un pic de folos pentru nimeni.
  E aceasi veche propaganda FSN, PUNR doar ca din alte guri. Intotdeauna va prinde pt ca romanul e nationalist si chiar e bine sa fie, dar deja am intrat intr-o epoca in care nationalismul a inceput sa incapa pe mainile unor oameni care nu au nimic de a face cu interesul national. Inainte lucrul asta era exceptia acum e deja regula.
  Nationalismul adevarat, dezinteresat si cu efecte benefice a murit demult, cu o clasa politica plina de neghina dar presarata si cu cateva nume de oameni de stat de calibru cu adevarat european.
  O sa mai fie o clasa politica demna de acest nume ? Poate, dar cu siguranta nu o sa apara din randurile AUR, nu e decat populism ieftin croit special sa prinda la nemultumitii din societate. Si nemultumiti sunt multi.

  4
  • Mai vedem si noi ce discuta ei pe grupurile lor de facebook. Altfel cum le combati ineptiile daca nu le sti ? Mai grav e cand ii lasi in pace si nimeni nu zice nimic.

   Sa ii ignori este sa adaugi la problema.

   3
   • Cateodata e mai bine sa ignori decat sa ii faci sa se simta importanti. Multe din remarcile „colegului” oricum erau facute ca sa provoace o reactie…nici macar nu au cap sa vina cu ceva idei noi. E aceeasi veche ciorba reincalzita.
    M-am cam saturat de ea de prin anii 90.

    2
    • ehe, vezi ca ciorba asta a mai fost bine incalzita prin anii 30 si ulterior 50 de acelasi tip de oameni.
     „Suveranisti” cu intelect si conditie materiala precara au fost baza de recrutare pentru cele 2 partide de extrema.
     Batranii ne spun ca aceeasi infivizi care faceau comitetele populare si infierau chiaburii si burghezii, cu 15 ani inainte vandalizau magazinele evreilor.
     Atata aia de atunci cat si astia de acum habar nu au ce inseamna suveranitate si cum o castigi, ei cred ca inseamna sa faci ce te taie capu’ fara sa dai explicatii nimanui.

     5
    • Ideea e ca nu le combati sa ii faci pe ei sa se razgandeasca le combati pentru „violabilii” (cum le zice le bon) aia indecisi ce pun botul. Ca sa nu se inmulteasca prostia.

     Asa ajungi la situatii anti vaccin, pamantul e plat, romania e colonie, e la fel peste tot, cultura woke, immigrants welcome si ineptii din astea. Ca moderatii tac si ignora.

     5
     • @robi, problema este ca sunt fantastic de superficiali si slab pregatiti. Ei se cred smecheri dar in realitate sunt speriati, de aceea mesajele prind asa de bine.
      Se spune, creierul nostru este setat sa caute pericole, este ca un radar pe search non-stop. Din multitudinea de request-uri pe care le primeste, creierul le sorteaza si prioritizeaza pe cele care i se par periculoase, celelate request-uri le pune in coada de de procesare sau le ignora. Noi il numim instinct primar de conservare.
      Problema care se pune este daca ambalezi un mesaj ascuns in un mesaj pe care creierul nostru il percepe ca posibil pericol, mesajul ala intra in procesare si este inevitabil stocat. Este ca un troian. Daca prin aceasta manevra te-au agatat pe o platforma de social media, va urma bombardamentul pana i se fac neuronii funie.
      Daca as lucra in invatamant, as pune curs „Combatere tehnici de manipulare” cu examinare la bac/capacitate.
      De cate ori ii vad ma intreb daca macar unul stie de unde vine termenul de „idiot util” si cine este inventatorul lui.

      2
   • daca esti curios ce ineptii scot, vezi ca sunt destui de astia pe grupul de facebook :))

    3
    • e destul de cringe ce aratari comenteaza uneori; parca sunt pe tiparul dacopat+conspirationist+suveranist+loaza comunista…

     2
 13. @GeorgeGMT, de unde si pana unde… “Si spun asta pentru ca se asteapta si o comanda ferma pentru obuziere K9 […]”? La obuzier 155 mm avem procedura competitiva prin anunt de participare in licitatie restransa publicat pe 30 iulie.
  Pentru mai multe detalii cu privire la circumstantele castigarii competitiei IFV in Australia (LAND 400 Phase 3) de catre Hanwha Redback in detrimentul Rheinmetall Lynx: https://asiapacificdefencereporter.com/selection-of-redback-ifv-confirms-the-importance-of-test-trials/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *