Polonia calca apasat

Si continua cu programele de dotare cu tehnica de lupta, de multe ori, luand pe toata lumea prin surprindere.

Prima stire are legatura cu marina poloneza, compania britanica Babcock a anuntat ca a fost semnat contractul pentru proiectarea fregatelor Arrowhead-140PL (la baza clasa Type 31), nave alese de Polonia in cadrul programului de dotare cu trei fregate multirol, ca si contractul pentru transferul de tehnologie necesar construirii celor trei nave.

Bugetul alocat este de 1,83 miliarde de euro si are legatura, cel mai probabil, doar cu finalizarea constructiei celor trei nave, nu si cu armamantul.

Referitor la dotare, fregatele din clasa Arrowhead-140PL vor avea un deplasament de 7000 de tone si vor dispune de rachete anti-nava Saab/Diehl RBS Mk III/IV, 32 de celule verticale pentru rachete CAMM/CAMM-ER. Si cum intr-o singura celula incap patru astfel de rachete, o singur fregata poloneza va avea “un plin” de 128 de rachete. Lipsesc insa rachetele anti-aeriene cu raza lunga, Aster 30 de exemplu.

Tunul principal va fi unul rapid de 76mm, plus doua CIWS de 35mm, sonar in chila, sonar tractat, elicopter mediu, torpile calibrul 324mm MU-90.

Constructia primei nave ar trebui sa inceapa in in august 2023, iar intrarea in dotare in 2028, 2029 si 2031. Acest program este in grafic, nimic deosebit aici.

 

 

Polonia cumpara 96 de elicoptere AH-64E Guardian

Dar vestea cu adevarat surprinzatoare vine de la ministrul apararii de la Varsovia, Mariusz Blaszczak, care a anuntat ca Polonia a cerut Statelor Unite acordul pentru achizitia a numai putin de 96 de elicoptere de atac Boeing AH-64 Ev6 Guardian, varianta care a zburat pentru prima oara in 2020.

De asemenea Apacheul polonez va fi dotat si cu radarul LongBow. Varsovia se asteapta ca in cadrul acestui contract sa aiba loc si un transfer de tehnologie. Nu se stie deocamdata despre ce este vorba, greu de presupus ca polonezii au de gand sa fabrice AH-64E la ei acasa si ramane de vazut despre ce transfer de tehnologie poate fi vorba in conditiile in care compania PGZ, constructoarea elicopterelor Sikorsky S-70i Black Hawk, apartine Lockheed Martin.

De amintit ca planurile initiale prevedeau achizitia a 32 de elicoptere de atac, in cadrul programului “Kruk”.

Asa cum am scris si in trecut, planurile de dotare ale Poloniei par facute la nervi si sunt pur si simplu monstruoase: vorbim de achizitii rapide de tancuri Abrams, K 2 Black Panther, obuziere autopropulsate K 9 Thunder, avioane de lupta FA-50, F 35A, HIMARS. Ori toate acestea duc spre zeci de miliarde de euro la achizitie si alte multe miliarde de euro pentru intretinerea si operarea lor si oricum as numara, oricat m-as uita la bugetul general al Poloniei si la cel militar in particular tot nu-mi da bine…

Cat va plati Varsovia pentru 96 de elicoptere Apache ramane de vazut, cat va costa operarea si intretinerea lor nici nu ma pot gandi, insa cateodata “foarte bine” este cel mai mare dusman al “Bine” si o armata dotata excesiv de mult si excesiv de scump va avea o capacitate de lupta mai redusa decat o forta militara dotata echilibrat, acolo unde ai suficiente fonduri pentru antrenament, intretinere, confortul personalului, necesarul de personal etc.

Oricum am privi aceste achizitii enorme (atat ca fonduri implicate cat si ca numere) lucrurile nu-mi par deloc echilibrate ci mai mult pompieristice. Un fel de “lista de dorinte de Craciun” pusa in practica de un Mos nebun.

GeorgeGMT

 

P.S.

Pe plaiurile mioritice se exceleaza in schimb la polul opus, adica nici un interes macar pentru un minim de echipamente si munitii care ar fi urgente, ca sa nu mai vorbim de absenta resursei umane. Programele care au fost deja angajate acum niste ani, merg inainte, si cam atat. Pe partea de reparatii si modernizari, MApN nu prea face nimic, Automecanica Moreni functionand spre exemplu sub 30% din capacitate, la un nivel inferior si fata de anii anteriori, cand era pace.

La capitolul fabricare de munitii, probabil situatia e similara, nici o achizitie majora de munitie nefiind vizibila in sistemul de licitatii. Ultima achizitie de munitii din aprilie viza grenade si proiectile calibrul 20mm… Se pare ca nu e nevoie de nimic, depozitele sunt pe prea-plin (ma intreb ce le-am livrat la ucraineni atunci)…

Ucrainenii sunt in ofensiva, asa ca ce sa mai cheltuim noi pentru aparare!

101 de comentarii:

  1. Salut. Polonezii accelereaza mult prea repede si risca sa gripeze motoru, la noi ai parca sa blocat frana de mana.

    12
    • Polonezii nu au munti, nu au paduri, dealuri. Sunt o mare campie plata ca palma si nu au granite pe rauri ci in camp..si nu cu serbia si ucraina, dar cu rusia si belarus

      La ei, securitatea se masoara in tone de fier

      Am auzit 5%PIB buget de aparare, etc

      E ok. Dar 5% din PIB buget aparare, insa bugetul statului e 30% din PIB.. adica 1/6 din buget catre armata, sau 16% din bugetul statului, care oricum 60-70% sunt salariile si pensiile

      Polonezii ca si toti campinenii din europa centrala sunt campionii exagerarii. Nu au niciun avantaj intre ei competitiv si care si mai care se trezeste dupa cele 8 ore de somn recomandate, cu idei care mai razlete.

      Basca ungurul s-a trezit odihnit acum cativa ani si era decis: vrem sa avem cele mai bune servicii din europa centrala
      Polonezul se ia la intrecere cu 1000 tancuri, a mai avut un mic vis cand motaia dupamasa si acum e hotarat ca mai vrea 500 himarsuri

      Imi aduc aminte cand citeam cum in 1921 venea premierul polonez la noi, sa incerce sa ne impinga de la spate sa ne alaturam razboiului ruso-sovietic si sa lansam un atac surpriza asupra ucrainei.. ca mai apoi polonia sa dispara de pe harta la propriu

      noi nu am disparut niciodata de pe harta, avem intelepciunea noastra „dacica”.. noi instinctiv stim ca nu exista o arma care sa castige razboiul. Nici bayraktarul lui nea turcu, nici daca ai 500 himarsuri in ce sa mai lovesti nu prea ai faci cam acelasi lucru cu 50, nici 1000 tancuri ca iti rup buzunaru si noi si ei inca nu suntem spania

      Un sistem echilibrat, fara excese pe anumite aripe, ca sa poti tot sa cresti si economic, sa iti mai ramana bani sa faci orase frumoase, sa avem si noi pensii mari, sa ne umplem si noi de autostrada

      Sincer sa fiu, un soldat roman cu niste rachete Spike pe Rodeanu e echivalentul unui pluton de tancuri pe marea campie europeana

      Nu zic ca e un mare avantaj pentru noi, dar e moneda pe care o sa echilibram.. echilibrul pe care il tot asteptam fata de celelalte state. cand ei se intrec in spart banii pe cutii blindate si drone cu reactie (care multe sanse sa traim sa le vedem niciodata noi in actiune)

      Noi? putem investi inteligent acel 2-2.5% si sa recuperam decalajul cu scoli, infrastructura, dezvoltare

      PS:
      App, pe defense romania apare ca licitatia de Watchkeeper X s-a reluat. Dar si bayraktarul nu pare sa fi iesit din joc. vom avea doua tipuri de drona?

      2
      • Gresit. In razboiul din 1921-1922 Polonia nu a disparut de pe harta. A ocupat la un moment dat Kievul. Strategia lui Pilsudski era sa impinga granitele cant mai mut spre Est din mai multe motive: stia ce pericol vor fi sovieticii in viitor, un teritoriu mai mare inseamna resurse mai multe si populatie mai mare, deci este mai greu de invins si ocupat, iar teritoriile vizate au facut parte in trecut din Commonwealth-ul polono-lituanian. Polonia nu a disparut de pe harta ci a aplicat o victorie stralucita asupra sovieticilor care au lasat-o aproape 20 de ani in pace.
        Romania a fost invitata si ea sa ocupe Transnistria – nu asta ce s-a rupt de moldoveni ci tot teritoriul pana la Bug cu Odessa si sa mai ocupe spre est cat vrem noi. Atunci in Transnistria Mare erau mult mai multi romani decat sunt azi.
        Politicienii de atunci au refuzat ca au preferat sa cheltuiasca banii care ar fi fost pentru razboi, pentru integrarea refugiatilor Transnistreni.
        Te poti intreba cum ar fi fost WW2 daca Polonia ar fi avut in plus vreo 150 mii Km2 si 8-10 mil locuitori in plus, iar Romania vreo 50 mii Km2 si vreo 3-4 mil locuitori in plus, iar URSS ar fi fost mai mica iar polulatia lor in loc de 169 mil atunci ar fi fost de 157-158 mil

        6
        • nu stiu, ei au disparut de pe harta 20 ani mai tarziu. razboi de agresiune tot de agresiune e. nu schimba prea mult balanta cateva milioane de locuitori si 50-150 mii km2 in plus.

          singura greseala a fost ca antonescu a luat decizii din frica, firca de a pierde ardealul. si ne-a impins la un razboi cras in locuri unde nu aveam ce cauta

          in locul lui as fi avut fost de forma cu germania, as fi luat contact si cu aliatii sa vedem strategia, as colabora si cu rusii ca uneori in 1 din 13 cazuri au fost utili ca sa contrabalanseze.

          marea neagra era apa turceasca, conventia montreaux, se puteau face multele

          strategia ideala era oprire pe nistru, telefonat aliatii si sincronizat, telefonat cu rusii in schimbul macar a partii etnice de teritoriu romanesc din basarsabia (sudul de ex era doar 10-30% romanesc, la fel si nordul)

          antonescu a dat germania ca victorioasa pt 1000 ani in europa, desi amerikanski erau defapt colosui si inca nu isi daduse replica.

          o simpla discutie onesta cu ei si o colaborare coordonare era de ajuns, insa ca sa te primeasca in gasca lor trebuia sa nu ucizi ovrei si sa pui administratii militare in teritoriile ocupate

          2
  2. Prima stire are legatura cu marina poloneza, compania britanica Babcock a anuntat ca a fost semnat contractul pentru proiectarea fregatelor Arrowhead-140PL
    La noi liniste si pace ..nimic despre contractul corvetelor desi suntem la jumatatea lui septembrie …nui bai …ministrul a zis ca i din Ardeal si ei se grabesc mai incet…un sondaj de opinie ceva…sa vada ce parere are lumea despre ei ..

    10
  3. „…confortul personalului”? Hmm….

  4. In anii 90′ la noi se negocia cu Bell Helicopters tot pentru 96 de elicoptere de atac Dracula, daca imi aduc aminte bine?! Oare ce-i cu cifra aia. Atunci erau necazuri prin Yugoslavia, acum la Ucraineni. Probabil polonezii se simt in pericol de tradare si razboi pe propriul teritoriu, dat fiind ca se precipita asa. Cam cum ne simteam noi dupa revolutie, numai ca astia spre deosebire Romania anilor 90′, au si bani si vointa, nu doar ambitie conjuncturala. Poate prea multa as zice….si risca prabusirea sub propria greutate!

    5
    • Nu cred ca or sa dea toti bani odata si inainte ca la curve…probabil toate astea or sa fie platite in timp…oricum baietii sunt pe cai mari si ce este si mai imprtant toate astea nu sunt doar la nivel declarativ

      15
    • polonezii nu risca sa se prabuseasca sub propria greutate.. dar riscam noi sa recuperam insfarsit decalajul de dezvoltare cu ei.

      muntii ne-au facut necazuri ca e greu sa faci auostrada prin ei, nu e ca si ungaria polonia toata tara o campie

      acum pe partea militara ne degreveaza putin de greutate si putem pastra acelasi buget, si sa mergem cu banii spre dezvoltare

      3
  5. Când va fi funcțional metroul in Cluj, atunci vor începe și ai noștri să miște ceva. Până atunci grătare, table de slabă și ceapă roșie + palinca. „Cine ne ataca pe noi?”

    10
  6. In comparatia cu Polonia trebuie sa avem in vedere urmatoarele: Populatie (~0.5); PIB (influentat si de momentul aderarii la UE & NATO) (~0.45); Buget aparare (~0.4); mai ales relief si pozitia geografica.

    Consider ca raportat la polonezi ar trebui sa avem:
    – 50-60% din Air Force
    – 30-40% din Army (Apache ar trebui inclus cred)
    – 120-150% din Navy
    Stam prost pe toate palierele dar mai ales la Navy (Dragnev si-a meritat rublele pentru anularea deal Damen corvete) exceptie artileria de coasta cand se vor finaliza livrarile.

    Planurile actuale de achizitii ale polonezilor par nesustenabile la prima vedere dar depinde si pana unde vor putea impinge %PIB pt aparare (conteza si cum va evolua PIB-ul lor) si cat vor putea asimila in industria proprie din ceea ce vor lua…poate unele din planuri au si o nota de propaganda in contextul actual…

    11
    • Deși e de râs ca eu, campion la erori de testare sa fac morala, totuși: ce ai cu limba română?

      Army?
      Air Force?
      Navy?!

      E greu de crezut că unu care nu stie termenii românești cam stie ce vrea sa zică..

      7
      • Sutem in NATO 🙂 adica engleza
        …inclusiv site oficial al marinei e https://www.navy.ro/…al aviatiei http://www.roaf.ro/ (RO Air Force) etc.

        Dar in principiu ai dreptate…

        2
        • AM!

          Noi avem marina, adică flota militară. Adaptată geografiei noastre – un litoral f redus la o mare ,practic, închisă. Navy însă se joacă pe toate organele….

          Noi avem aviație, a am putina ptr necesitățile noastre …dar US AIR are altenecesitati

          Cam asa se explica modul imbecil in care am lăsat să se degradeze starea armeni noastre. Sai ca unii vad doar ocazia să își demonstreze afilierea la apus doar acuzând pe altii ca ruble, ca Puțin.

          Dar cati isi mai amintesc ca era sa avem 96 de A1H1 zise Dragule, care ar fi fost construite si in România,? Ca am fi avut si transfer tehnologic, si, ca poate poate, am fi exportat niste Dragule in …
          .. Polonia si Turcia?

          1
  7. Apropos nu l am mai vazut pe aici pe prietenul nostru polonez Krystof …s a suparat pe noi..

    8
    • @John Doe
      A scris mai demult că nu o să mai comenteze pe aici, deoarece l-au atacat niște arici pansați, din ăia de habar n-au de nimic și n-au nimic de spus concret, dar nu au unde să înjure în viața reală pentru că își iau șuturi în cur, și vin să refuleze pe aici.
      Atât s-a putut!
      Părerea mea, hâc…

      29
    • Lasa-l, ca incepuse să ne facă corupți și alte cele. Mai avea un pic și ne zicea țigani. La noi acasa.

      1
      • @winn

        „Lasa-l, ca incepuse să ne facă corupți și alte cele. Mai avea un pic și ne zicea țigani. La noi acasa.”

        si nici nu suntem corupti asa-i ? sau mai bine ascundem gunoiul sub pres nu ?

        eu din cate stiu (doar traiesc in Romania) coruptia e, din pacate pentru noi, la un nivel ridicat, unii ar zice foarte ridicat. As vrea sa ii pot contrazice insa e de ajuns sa vedem in ce hal a ajuns cam tot…

        hai sa ne legam la ochi si sa alegem un departament la intamplare: ca e SRI, ca e armata, ca e MAI, ca sistemul sanitar sau orice alte departamente statale.

        Cum ti se pare tie ? ti se pare ca nu mai exista birocratie ? ca s-a terminat cu sifonarea banilor publici ? ca au disparut angajarile pe relatii ? ca a disparut atribuire a contractelor pe relatii politice ?

        Se mai face sau cand s-a facut vreo investitie masiva in infrastructura in ultimii 20 de ani ( nu mi zi te rog de autostrazi ca astea de la noi nu ar trebui numite autostrazi) ?

        Armata cum mai e organizata ? dar dotata ? Marina mai avem ? Aviatie ?

        Cum stam cu independeta energetica ?

        Venitul minim cat mai e in 2022 ? tot 200 de Euro ?

        Cu educatia copiilor cum stam ?

        As putea continua pana maine fara sa ‘ma’ repet insa mi-e frica ca repet degeaba..

        ================================

        Inca mai observ obiceiul asta la multi romani, ascunsul gunoiului sub pres, si nu inteleg cum mama naibii , dupa 30 de ani de cand am scapat de comunism, inca nu ne am lepadat multe defecte.

        Autocritica e o trasatura care ne lipseste.

        Ca sa depasim o anumita problema, trebuie in primul rand, sa admitem ca am gresit si ulterior sa lucram la acea problema.

        Daca noi ca popor ascundem gunoiul sub pres si ignoram anumite aspecte nu o sa evoluam niciodata.

        Noi trebuia sa reformam in primul rand EDUCATIA ca sa nu ne punem intrebarile de mai sus DUPA 32 de ani de la revolutie.

        Au fost postate mai multe subiecte despre Polonia si despre planurile Poloniei de inarmare. Multi romani, inclusiv aici, au luat desconsiderat Polonia si chiar au luat la misto planurile lor.

        Ce sa mai comentezi…. e o catastrofa nationala ce se intampla la noi asta e, mass-media e inexistenta, aservita in 90% din cazuri.

        ‘Politicul’ e pus doar pe furaciune, armata e in piuneze interesata doar de veniturile lor si pensiile lor viitoare, justitia e despre cati bani ai faci orice faradelege ca oricum scapi.

        Si nu in ultimul rand EDUCATIA, incercati sa dialogati cu cat mai multi tineri de 16-24 de ani atat.

        Romania e deja de ani buni in plin proces de manelizare.

        Ar fi fost cu adevarat catastrofal daca nu eram in UE + NATO.

        Asta e tristul adevar in care ne scaldam.

        In rest puteti ascunde cat vreti mizeria ca tot miroase..

        26
        • Dintâi au si altii coruptii lor!

          Apoi uneori încurcă mica corupție cu aia banana.

          Si, totuși, la mine in casa nu ma tratezi de bandit jegos si pui de curvă. Ni știu c esti da eu amtendinta sa …pun mana pe cuțit (a nu am arma.)

          3
        • Bla, bla bla, smiroc, smiroc, smiorc. Hai să ne denigrăm singuri, ba mai mult, hai să permitem oricui să ne denigreze.

          2
          • @winn

            „Bla, bla bla, smiroc, smiroc, smiorc. Hai să ne denigrăm singuri, ba mai mult, hai să permitem oricui să ne denigreze.”

            asta ii atitudinea ! bravo

            din tot textul ala tu atat ai inteles ? ce am zis eu mai sus nu e denigrare, e o mica parte a problemei, e realitatea ce trebuie sa o admitem.

            ca tot am mentionat de educatie, am impresia ca nu ai capacitatea de a intelege un text..

            ca sa poti rezolva o problema trebuie sa intelegi unde este problema.

            in fine, e clar ca nu pricepi,

            6
            • Iti spun atat: „Nu va primim in Schengen, ca sunteti corupti”. Noi: „Da, da, asa e, chiar bine ne faceti. O sa ne dam singuri si un sut in fund sa iesim mai cu spor din UE/NATO, ca mai rau stricam”.

              Amicul polonez fusese zgandarit de cineva care a zis nustiuce legat de Polonia si cand i-a sarit tandara a dat-o imediat pe aia cu „coruptilor”. Nu faci asa ceva cand esti oaspete.

              3
              • si daca noi declaram ca am eradicat coruptia vom fi primiti in spatiul Schengen ?

                Ghici ce, chiar trebuie sa eliminam coruptia ca sa fim primiti in Schengen daca tot ai mentionat de Schengen.

                Is multe alte beneficii daca reducem la un nivel mic nivelul coruptiei, de pilda: eliminam sifonarea banilor, inzestram cum trebuie armata, eventual dezvoltam in house ce ne trebuie, dezvoltam infrastructura critica a tarii, ajutam mediul rural sa se dezvolte ( stiti voi canalizare, gaz, Internet, drumuri etc).

                Faptul ca vom intra in Schengen in e doar un bonus.

                In primul rand ne ajutam pe noi avand un grad de coruptie scazut.

                4
              • Nush de tine, dar eu unul as vrea ca UE sau NATO sa ii stranga pe ai nostri cu usa. Sa ne ameninte ca ne dau afara.
                Totusi traiesti in tara unde contrabanda se face cu elicopterul…. Nici eu nu ne-as primi in Schengen :))

                5
                • Totusi , armele folosite in atentatele de la Charlie Hebdo nu au intrat prin Romania .
                  Drogurile care sa vand in vestul Europei nu intra prin Romania .
                  A zis cineva demult ca cel ce arunca primul piatra ar trebui sa se uite la el insusi .

                  2
          • Denigrarea nu e utila. Dar daca cineva spune ca suntem corupti, reactia noastra ar trebui sa fie :”Ai dreptate, lucram la asta”.

            Numai ca…nu prea lucram. Asa ca nu putem spune, pt linistea noastra psihica, ca are dreptate (chiar daca are). Nu e denigrare daca e adevarat.

            7
        • Albul e alb si negrul e negru.
          Suntem corupti, punct.
          Locul nostru in barometrul coruptiei pe plan mondial este intro companie foarte aleasa.
          China=Romania=Sao Tome & Principe=Vanuatu.
          Suntem depasiti in corectitudine pana si de Rwanda, Cuba, Namibia, Armenia,Oman, Arabia Saudita Grenada, Mauritius, Costa Rica sau Republica Dominicana si pot sa continui pana maine.
          Daca va consoleaza Ungaria e mai corupta decat Romania.

          6
  8. Polonezii nu-si uita istoria. Nu uita rivalitatea istorica cu Rusia, ocuparea si disparitia statului polonez, raptul teritorial urias pe care l-a suferit, in special in urma WW2, cei 45 de ani de „sovietizare”, dar si tradarea aliatilor traditionali din 1939, amenintarea actuala permanenta dinspre Rusia si nu in ultimul rand razboiul in curs de desfasurare. Toate astea ar fi un motiv pentru o actiune foarte costisitoare, in sensul intaririi capacitatii de aparare a statului polonez , dar si mobilizarea si sustinerea acesteia la nivel national. Avand in vedere similaritatile cu trecutul nostru, poate nu ar fi rau sa tragem niste concluzii si noi, romanii.

    8
  9. Sunt banii și deciziile lor. Vor deține a două flota de AH64 din lume după americani. La Himars văd că vor sa-i depășească. Totuși, observ doar că ucrainenii au distrus sute de tancuri rusești nu cu elicopterele ci cu niște portabile mult mai ieftine…

    4
  10. Posibil ca o parte din finante sa fie acoperite si de US. Asa cum fac si cu Ucraina. De fapt au si zis ceva de ajutor pentru Ucraina si tarile din jur. Cred ca au interesul sa betoneze estul europei ca ei sa se poata concentra pe China si atunci investesc in asta. Nu mai zic ca am auzit de acord militar PL-UA si este posibil ca o parte din echipamente sa fie si pentru UA intr-un fel de cooperare stransa militara.

    8
  11. Din declarațiile făcute de oficialii polonezi , ei considera iminent un conflict cu Federația Rusa in următorii 10 ani – bineînțeles sunt declarații …
    Stau și ma întreb , Polonia – o țara echilibrata și apreciata din punct de vedere economic și al felului in care a crescut in ultimii 30 de ani, sa o fi luat pe arătura ??
    Sau chiar exista riscul unui conflict la scara larga in Europa ?
    Nivelul la care se dotează , transforma Polonia in (poate?) cea mai puternica armata terestra din Europa …

    12
  12. „planurile de dotare ale Poloniei par facute la nervi” – mi-a placut asta, e corecta. si… foarte bine, macar PLANURI se pot face la nervi.

    „oricum as numara, oricat m-as uita la bugetul general al Poloniei si la cel militar in particular tot nu-mi da bine…” – cre’ca se aplica aritmetica greceasca aici, aia de n-o intelege nimeni. Si nu ma refer la grecii antici ci la aritmetica dotarii si intretinerii fortelor armate actuale ale Greciei – cu bugetul comunicat – care nu-mi da nici mie bine, mai exact spre imposibil…

    7
    • Ar fi bine sa ne apuce si pe noi nervii odata !!!!!!!

      18
    • O forța armata supradimensionată nevoilor devine contraproductiva din cauza resurselor le care le consuma – costurile cu întreținerea unei armate mari , dotata cu echipamente moderne și personal înalt calificat sunt enorme …
      Sa luam exemplu elicoptere de lupta – 96 Apache – Poi nu cred ca au britanicii atâtea Apache – o țara mai mare ca și număr de locuitori și ca dimensiune a economiei …
      Dar , sa nu fiu înțeles greșit – tot respectul pentru polonezi , ca pana la urma , o vorba din bătrâni ne spune : câinele moare de drum lung , iar prostul de grija altuia …
      Nu e treaba noastră cum își vor susține polonezii armata , ne ridicam pălăria in semn de respect in fata lor și ne dorim o colaborare cu Polonia cât mai strânsă !!!

      11
    • Au inceput sa soseasca si in Grecia primele F-16 Viper (F-16s) imbunatatite. Primele doua din totalul de 83. Asa ca matematica lor tine. Noi nu cunoastem matematica aia a lor. La noi calculele ies intodeauna pe dos. Dau cu erroare sau cu minus. Nu stim matematica nici a polonezilor,
      Asta inseman oare ca suntem repetenti la matematica? Cred ca da, printre multe altele la care suntem corigenti si repetenti.

      Sursa: Greek Reporter

      https://greekreporter.com/2022/09/12/first-upgraded-f-16-jets-arrive-greece/

      2
  13. Unde exista vointa, este si putinta.

    6
  14. Polonia va fi vârful apărării NATO pe flancul nordic.
    Va fi și calul de bătălie care va apăra țările baltice de o eventuală invazie rusă ( să lege Kaliningrad terestru cu patria, vis putinist )
    Conform reliefului, zona e foarte sensibila la atacuri model 1944. Cu sute de tancuri susținute de mii de tunuri și aviație.
    Polonia e prima care va trebui să absoarbă un astfel de ciocan rusesc. ( de aia e bine sa piardă dantura rușii in Ucraina. Să nu aibă cu ce amenința imediat pe alții )
    Dupăsocul inițial, vin trupele germane , flota engleza și podul aerian american care aduce de toate. Oameni , tancuri , artilerie, muniție.
    Dar de aici la războiul nuclear e doar un pas.
    De bani se vede că nu duc lipsă. Bugetul lor permite rate de miliardare in dolari/ euro și an după an.
    Nu au un Oprea, un Dobritoiu, un Ciuca la butoane ?
    Da fie luate măsuri tovarăși.

    Flancul sud al NATO, Marea Neagra sunt puternic aparate de forțele romano- bulgare.
    Cu scule că nici rușii nu le mai folosesc. Ca urmare suntem invincibili. La 1 decembrie vom numără bobocii ( generalii avansați, pensionați, reangajați).

    PS.
    Aștept raportul ăla CIA cu cele 300 milioane dolari prin care Moscova a plătit politicieni in Europa.
    Din PSD sigur nu a primit nici unu un singur dolar. ?
    Că de aia ne
    ( dez)arman in draci sub conducerea aceluiași partid.

    34
  15. Si noi facem planuri, pdf-uri, si nu la nervi … dar la noi e degeaba….

    Cred ca polonezii vor obtine cam jumatate din ce cer la Apache, sint curios sa vad si la Abrams ce si cit de repede obtin, F35… deocamdata au cam incetat livrarile, sau daca e o sa fie intirziate, dupa 2024-2025 – oararea mea, cei din US ay cerut degraba un numar MARE de F35, probabil pentru a contracara China in Taiwan .. deci europenii mai asteapta la F35… din nou parerea mea.

    Asa ca polonezii vor obtine probabil Apache, ceva Abrams, si in mod cert K2 si ce mai vor de la coreeni, dar banuiesc ca toate vor incepe sa vina din 2023.

    Mai bine sa ceri mai mult – si sa primesti macar jumatate din ce ai cerut – decit sa ceri exact cit vrei si sa nu primesti nimic, sau doar citeva bucati, nesemnificativ fata de nevoi si cerinte….

    Deci la noi, e toamna iar, incepem sa plafonam gazul, kW (apropo, stie cineva cum s-a ajuns la 255kW limita maxima de compensare ?? ), etc…. inca e cald … soare …

    Mai avem timp.

    Bravo polonezilor pentru cerinte si incepere dotari.

    Better safe than sorry…

    5
    • Îți explic eu nebănuitele cărări prin cerebelul lor. era 300kw și cum ue a impus o reducere a consumului cu 15% au scazut 45kw. Nu e frumos în țara asta?!? cum naiba le-a trecut prun cap nu știu. în loc să schimbe becurile pe străzi, mai ușor prin alte locuri. au ajuns la concluzia ca să se scadă din plafon. noaptea minții. nici dacă îmi mureau 90% din neuronii rămași și nu făceam asta. oricum măsura e inutilă pentru reducerea consumului, doar pentru îngrășat mai mult companiile private și statul.

      3
    • „cum s-a ajuns la 255kW limita maxima de compensare ”
      campul ala de completat permitea doar 8bit unsigned, probabil…

      4
    • Parerea mea este ca polonezilor daca le iese jumate din cate planuiesc sa achizitioneze pt armata lor va fi excelent pt ei. Pt ca altfel risca sa se intinda mai mult decat le este plapuma. Vor poate cantitati asa mari si licente de fabricatie deoarece or vrea sa vanda la export th mil.cred.
      La Romania guvernantii si capii MAPN.Ro cand vine vorba de achizitie de tehnica militara, normal din banu public, se pare ca mai intai se calculeaza cat sa le iasa lor shpaga si comisioanele din acele achizitii de tehnica militara si daca le convine se face achizitzia. Daca nu se lasa totul balta.Da coruptia exista in Romania sub toate formele si in intreaga societate romaneasca dar si in occident este coruptie. Diferentza este ca in occident coruptia este f bine ascunsa !!!

  16. Ei stiu ce vor si indiferent de fite si figuri politice inarmarea si aprarea tarii este peste partide, interese si discutii sterile.
    E chiar atata de simplu.

    18
  17. astia devin un fel de irak al lui saddam hussein. va mai amintiti ce mozaica de arme stransese nebunul, avioane mirage, plus rusesti etc. ghiveci, ce mai!

    2
  18. Pai noi stam in „echilibru” de frica rusilor. Sa nu deranjam 🙂
    Noroc cu americanii ca ne-au mai clatinat oleaca …
    #unul_dezechilibrat

    10
  19. https://www.youtube.com/watch?v=CKHqU2P2JA4 Stie cineva despre ce carcasa naibii e vorba? Sau e doar fumigena? Cica carcasa de tanc Made in Ro.

  20. https://t.me/killpukin/10699?single
    Patria Pasi in serviciul ucrainienilor

  21. …la altii ,nu dau nume si arat cu degetul,avaria dragorului e secret de stat.
    #hapciu

    13
  22. De ce ne uitam mereu la alti ,in cazul de fata la POLONIA ????? Noi oricum suntem pe alta planeta si complet defazati cu realitatea . Nu am invatat nimic nici acum si de fapt noi nu vrem sa facem ceva normal cu dotarea armatei pentru ca noi suntem cum le place politicienilor sa spuna mereu „ALIATUL PRINCIPAL AL AMERICII” pe flancul estic si pe noi ne apara NATO. Mai simplu de atat nici ca se poate spune. Adica toate tarile din Europa care se doteaza cu armament nou si modern au o problema . Noi suntem buni de pus in rama si atanati pe perete .

    4
  23. nu trebuie sa fim modesti,terente al nostru tot apasat ”calca”…a lasat si in scris.

    7
  24. AH-64 știe sa tragă cu bolta? Dacă nu…. beahhh

    Acum serios. Nu știu de ce, dar e ceva cu Polonia ce nu îmi suna bine. E dreptul lor sa înarmeze și sa se apere de rusi. Dar o fac la modul belicos, ostentativ și tare îmi e ca ușor ușor narativul lor se va apropia de cel al rușilor, ca ton. În fine… poate greșesc.

    5
    • „AH-64 știe sa tragă cu bolta?”

      Cred că Longbow, varianta cu radar deasupra rotorului, pt asa ceva e făcut…să tragă de după deal….
      posibil să greșesc…..
      dacă e cazul,corectați….

      1
  25. Stiu ca unora nu va place de mos’ Friedman, dar in vara a fost in Polonia, unde a spus lucrurilor pe nume. Inclin sa cred ca a fost portavocea Unchiului.
    https://youtu.be/GyPcHXIL07s
    https://youtu.be/y4ubEYle95A
    https://youtu.be/If5XOykYkLM

    4
  26. Dacă „pică” un extraterestru în Europa de est, și se uită la planurile de inzestrare și cum sunt puse in practică de Polonia și România, nu cred că ar spune că țările astea sunt pe același continent, cu aceeași vecinătate în război…..cred că ar spune că sunt pe planete/galaxii diferite….

    9
  27. Pai au luat submarine 3 buc dar le tin sub apa sa nu stim noi !

    1
  28. Daca intra Ucraina in NATO noi o sa ne desfiintam Armata.

    19
  29. Well, it seems to me that you really have no problem if all this should merge into a single army of the Polish-Ukrainian confederation with the administrative capital in Lvov … The сonspiracy theories, but who really knows? (smiley) Yes. Have a nice weekend! Regards

    7
  30. Polonezii si_au vândut pe bani buni vechiturile la ucrainieni asa ca de avansuri au bani. Recent si_au adus aminte ca Germania le datorează câteva sute de miliarde bune ca despăgubiri de război… Asa ca nu va faceți griji ca nu vor avea bani de plătit armamentul… Și au ajuns asa rău din cauza politicienilor care habar nu au cum sa fure din buget… Și uite asa s_a adunat…
    Dupa ce termina cu despăgubirea de la nemți o sa_si aducă aminte și de faptul ca și rusii i_au tăvălit în al doilea război mondial… Și dacă nu or sa plătească or sa între peste ei… În Kaliningrad…. Bineînțeles sub oblăduirea americana… Căci de aceea pompează armament în ei.

    3
  31. Opinia mea este ca s-a nascut o noua gogoasa, dupa aia cu HIMARS-urile. Polonia e de admirat ca a dat ce au avut ei mai buni ucrainienilor cum e KRAB, PT, manpads etc, dar totusi nu sunt echipamente de inalt varf tehnologic.

    Propunerea lor vine cu fitiluri pe mai multe planuri stiind ca Boeing e cam in corzi in civilie, iar in militarie F15le nu moare nu se preda, iar F-18 e pe undeva incert. Asa ca uite salvam Boeing.
    Al doilea fitil e cu numarul absurd de mare, asta inseamna 96x2piloti, dar in mod normal cred ca ar trebui doua echipaje per aparat, deci un 96×4. In caz ca Polonia nu are un SNSPA de produs doctori ca la noi, le exportam noi modelul de succes ca sa scoata piloti de indiana jones pe banda rulanta. Noi cu doctorii, ei cu pilotii.

    Al treilea fitil e ca numarul absurd de mare „forteaza” partea americana la a se gandi la un offset serios, ceva de genul all in Poland. Pe care o sa-l vada cum au vazut cu Patriotul ca pana la urma au luat mai scump ca noi si o versiune mai putin top.

    In mod realist, Polonia nu intelege ca tehnologiile sensibile nu se dau, intrucat trebuie sa fii cu mult tehnologic inaintea unor barbari care sunt dispusi sa moara cu milioanele pentru denazificarea unor idei crete. Deci ceea ce nu intelege Polonia este o chestiune cunoscuta la nivel intelligence, dupa ce Rusia va iesi invinsa din fiasco asta, Rusia va avea o dorinta de revansa foarte mare. Aceasta revansa nu va veni acum, va veni in zeci de ani, timp in care idiotii vor face reverse engineering la destul de multe echipamente capturate de la ucrainieni si donate unele cu mult peste cele rusesti-Javelin, MBT-LAW, adica vor avea de unde sa copieze si sa se upgradeze la un moment dat. O sa fie greu dar nu imposibil.
    Daca gapul tehnologic intre Occident si URSS se va diminua, atunci nu va fi usor cu sovieticii in viitor, pentru ca la ei moartea e o chestiune banala, ce arata mai mult a tabel excel facut cu picioarele intr-un office piratat.

    Tocmai de aceea nu se pot imprumuta tehnologii de top d-apai offset. Problema cu offsetul pare-se ca e o tinta majora pe axa Cehia Polonia, mai nou cehii propunand Israelului ca pentru cumpararea a 3 drone Heron, offsetul sa fie 30%. Ridicol, chiar daca cumpara Heroanele cu latest intelligence specs/SIGINT/EW/SAR. Mai mult ca sigur Israelul o sa le zica ca si noua cu Hermes 450 faceti voi aripile si coada, ok?

    Atata timp cat nici Polonia si nici noi(sa nu intelegeti ca am scris in sensul ca ne comparam cu ei) nu facem RD si productie in tara, nu avem head hunteri de specialisti in tehnologiile viitorului, pe partea de software totul e dat la export si cu un sut in cur din partea verzilor romani care propun sa fii patriot, sa muncesti in tara pe nimic si sa ai steag gaurit in balcon, suntem pe nicaieri.

    Asta o stim despre noi deja, Polonia e un model de urmat in unele si de neurmat in altele.

    21
  32. Ceva ii la mijloc si pentru moment nu stiu/stim ce la polonezi. Cantitatiile alea de echipamente nu sunt pentru o tara ca si Polonia ca si PIB si populatie. 500 Himars. 96 Apache, 4 escadrile f16,2-3 escadrile f35, tancuri cu sutele…sa fim seriosi, lumea asta ii pe bani nu pe vise si Polonia nu ii rusia sa vanda petrol si gaze cand are nevoie de $$$. Sa nu se bage in default ca si grecii.

    2
    • Da sunt pentru o tara ca Ucraina si Polonia la un loc. Kristof cand posta aici batea saua ca sa priceapa iapa. Posibil ca in urmatorii ani sa vedem ceva de tipul unui Commonwealth polono-ucrainean cu pintenul intreptat spre est. Nu cred ca este vorba despre visuri hegemonice in zona ci despre dorinta de a crea o stavila eficace in calea expansionismului rusesc.

      12
      • Ma gandeam si eu la chestia asta, o intelegere polona-ucrainiana dar imi da sincer cu virgula.
        Ucraina nu este NATO, tehnologie de ultimul tip, HIMARS, Apache, Abrams sa ajunga in Ucraina tara non-NATO este riscanta, o tara care cu toata admiratia colcaie de agenti rusi ca sa nu mai vorbim de oligarhi si coruptie care si la ei ii in floare.
        Sa nu uitam totusi care este nivelul vecinului de la nord, razboiul in paranteze fiind.

        3
    • Trebuie sa recunosc ca asta cu Himars-ul e umflata rau…cinci sute si ceva s-au fabricat pana acum ..Si sunt puse la numar toate , all over the world…..

      2
  33. Financiar pare incredibil sa poata sa faca fata la tot ce achizitioneaza, daca reusesc sa faca asta devin una dintre puterile militare la nivel european, probabil alaturi de britanici cei mai periculosi adversari pentru rusi in spatiul european. Cred ca au in spate o asigurare financiara din partea SUA in caz ca au probleme, din cate mi se pare mie, militar sunt aliatul in care isi pun nadejdea americanii in flancul estic in materie de echipare militara si disponibilitate de lupta a clasei politice si a populatiei.

    6
  34. Polonia are în față hidra rusească iar în jur capete ale hidrei – Kaliningrad , Bielorusia și Ungaria .
    Polonezii au toate motivele să fie nervoși .

    5
  35. Da, calca apasat in stachini.. Mai nou vor reparatii de trilioane de la nemti, vizavi de Rusia nu are rost sa comentez. Un Iran in mijlocul Europei, sovin si xenofob, cu rahaturi de putere europeana in cap.

    4
    • Bine ca vezi Iranul sovin din mijlocul Europei si nu vezi imperiul vetust revansard, agresiv de la margine care vrea sa-si croiasca drum prin forta si amenintari. Am uitat tu si imperiul egal love. zToata mizeria din estul continentului i se datoreaza. Nici macar otomanii n-au facut ce-au facut rusii.

      5
      • „Nici macar otomanii n-au facut ce-au facut rusii.”

        Au facut mai rau. Turcii au fost mai de rahat pentru noi pentru mai mult timp. Maimutele astea din rusia sunt doar mai recente

        • Nici o stapanire straina nu-i de dorit. Cand este excedent de asa ceva pe piata poti sa le mai compari. Raul facut de rusi a lasat rani mai adanci. Mostenirea otomana o vedem in anumite metehne capatate atunci. Dintre cele doua imoerii diar rusii prin colonizare si deportari s-au asigurar ca pot controla teritorii luate cu japca.

          2
    • @Florin-un comentariu rauvoitor in conditiile in care e dovedit cu subiect si predicat ca Europa este atacata de religia pacii care naste teroristi. Nu vor nici un trilion de la nemti, ursula cea lobbyista le inchide pusculita, Polonia le explica traiectoria sinuoasa a pianului pe scari pe care..intimplator..se afla pusculita.
      PS- daca ai lasat loc de confuzii si vroiai sa spui ca Rusia e „Un Iran in mijlocul Europei, sovin si xenofob, cu rahaturi de putere europeana in cap.” atunci ti´as recomanda sa revezi un pic cartea de geografie de clasa tz.

      1
  36. Nu știu de ce vi se pare 500 lansatoare HIMARS ceva incredibil.
    Haideți sa ne jucam un pic cu cifrele…
    Un lansator costa în jur de 3mil și ceva, depinde pe unde citești…
    Dacă polonezii reușesc sa le faca cu offset plus ceva discount, poate plus „sub licență” (vezi MARS nemțesc), prețul per bucata lansator poate ajunge undeva la 2mil USD.
    So, 2mil x 500 = 1miliard USD; o suma mica dpmdv pt a-ti asigura fără probleme teritoriul chiar tot frontul de Est al Europei.
    Ca și noi ei vor sa aibă lansatoarele cu ceva rachete, ca nu cred ca au bani pt zeci, sute de rachete ATACMS de 700k/buc, chiar și una bucata M30/31 costa vreo 150k.
    Dar e bine sa ai lansatoarele, sa le ai pregătite, poziționate , sa instruiești minionii si doar în momentul când mirifica armata belorusiana are vreun orgasm imperialist atunci unchiul Sam iti face plinul de rachete

  37. 🙂 pai cam 3 salve având în vedere ca produc cam 10k pe an dar zic ei ca vor sa ridice cu 25%. Oricum dacă nu primesc licență pt m31 sunt cam degeaba alea 500 de lansatoare, le vor umple cu rachete „dumb” m26…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *