Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 2 februarie 2022, o alocuțiune cu prilejul vizitei la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj.

Bună ziua!

Dragi militari,

Tocmai am încheiat vizita la această bază aeriană situată în inima Transilvaniei, una deosebit de importantă pentru Armata României. Mi-au fost prezentate câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forțele noastre Aeriene și am avut discuții foarte bune, foarte aplicate despre capacitățile tehnice și pregătirea acestor aeronave și ale forțelor care sunt prezente aici.

Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a Forțelor Aeriene, dar și a Forțelor Terestre, două componente de bază ale armatei noastre.

România a luat primele măsuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015, odată cu semnarea acordului politic pe care l-am inițiat și prin care am decis atunci alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.

De atunci, în concordanță cu deciziile asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante și pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții, tot mai complexe, inclusiv în format aliat.

Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare: parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat.

Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece.

În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate.

Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic, confruntat, în prezent, cu amenințări semnificative în partea de Est a Europei.

Acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat.

Reiterez, de aceea, în acest cadru, aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent ale Președinților Biden și Macron privind desfășurarea de forțe militare în România, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră și, în același timp, expresie a solidarității și angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră.

Am fost, în toată această perioadă, și suntem în contact strâns la nivel diplomatic, operațional și tehnic pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării unităților militare americane și franceze în România și, fără îndoială, vor urma curând anunțuri concrete în acest sens.

În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre.

Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării.

Dragi militari,

Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale a României.

Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia – onoare, patrie și datorie – constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.

Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35.

Dragi militari,

Cetățenii români vă apreciază pentru realizările dumneavoastră profesionale și au un respect deosebit pentru patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează.

Vă îndemn să vă pregătiți și în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire pentru nobila misiune de apărare a României.

Vă doresc mult succes și sănătate!

Presidency.ro

84 de comentarii:

 1. https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/convorbirea-telefonica-a-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-cu-presedintele-ucrainei-volodamar-zelenski

  Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

  30
 2. Nu stiu de voi, dar pe mine m-a cuprins asa o emotie vie de nu-mi mai gaseam tigarile…
  Klaus este un mare orator, stie el cum sa-ti rascoleasac alea mai profunde sentimete, ascunse in subconstinetul tau de trecerea anilor si normalele pierderi de memorie.

  Pana la F 35 hai sa facem rost de firfirici si sa cumparam munitie pentru F 16, hai sa facem ceva la Marera Neagra ca ne prinde al doilea razboi din Ucraina si tot n-avem nave de lupta. Poate cand or ajunge rusii la vest de Kiev sa avem contractul semnat?

  „Vă îndemn să vă pregătiți și în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire…” aici m-am pierdut in hohote si n-am mai putut sa-i urmaresc balbaiala in limbaj, clasic, de lemn. Da-l dracului…

  66
  • Rușii nu vor ajunge la vest de Kiev dar nici ucrainienii in Nato. Ca să fie așa ar trebui sa renunțe la orice diferend cu Rusia așa cum si noi am renunțat la pretențiile vis-a-vis de Ucraina.
   Același lucru este valabil si in cazul Transnistria/Moldova.

   10
  • Tare cu F-35, eu zic sa mai asteptam ca sigur americanii vir scoate un gen. 9 spre 10 si le luam pe alea. Nu-mi fac griji ca marihuanis cu catu vorfi vesnici in functii, e plina romania de alegatori cu obieceiuri bune de domni ce fac cate o liniuta dimineata inaite de a merge la munca si una seara de odihna.
   Cand te gandesti ca nici macar de la un pres’e’dinte nu mai ai nici un fel de pretentii dar de la noi astia ne aflam aici, iar tu ne cenzurezi comentariile. Pai uite aberatii de om cu pretentii care le faci reclama. Auzi f-35.
   Bat pariu ca vom fi primii care vom primii f-,22, stiu nu e de vanzare, dar nu cand e vorba de tomani!

   1
  • @GMT,

   Io cred ca n-o gasit pilonu’, ca de-l gasea ne dadea el peste bot la toti cei ce-l criticam. Dar nu pot nici sa nu ma gandesc ca noi ca si societate in primul si-n primul rand ne macinam din interior iar motivele-s multe, de la injustitia de toate felurile, lipsa meritocratiei in toate institutiile (drept dovada serviciile ,,ireprosabile ‘ ale acestora catre popor), emigratia in masa a cate unui oras de marime medie din Romania anual arata de fapt esecul intregii clase politice in ansamblu si al mandatelor dvs in particular, in concluzie, faceti ceva domnule Presedinte macar in al 12-lea ceas altfel veti ajunge la groapa de gunoi a istotiei iar noi oamenii de rand tot mai pribegi, chiar si-n propria tara.

   3
 3. Binenteles…

  Nu putea tine un discurs la santierul naval Constanta , repetand aceleasi platitudini de mai sus

  Actiuni ?…ZERO !

  Singurele actiuni : Altii , imtreuna cu Articolul 5 , ne vor apara…

  15
  • Nu putea sa sprech la kustendje ca acolo erau corvetele alea noi si nu se vedea prezidentu de ele…plus zgomotul de santeriu.Asa un aerodrom seamana putin cu un teren de golf,poate sunt si niste gaurici pe ici pe colo.O sa mai vorbeste cand vin militaurii amerloci calare pa strykere.Daca mai vin

   6
 4. Coaneeeeeeee,……
  Lasa gargara si da banetu sa luam sculele!!!!
  LA gargara si plagiate suntem doctori… Dotoreeeeee…

  BAnii si achizitiile G2G direct si rapid…
  O sa ne intreaca la mocaciuni primite ukrainienii … nu e frumos…. picam de naspa…
  In rest succesuri depline… hai.. drone… curvetele alea or sa vrea la gradi cat dureaza….
  drone… pulberi.. etc… ca e lista cat abecedaru scris marunt..

  17
 5. probabil de aia agenturili straini ca AUR strange samnaturi sa faca referendum de demitere Iohanis

  6
  • Am votat albastru-portocaliu la ultmele alegeri. Dar ideea ca Aur e a rusiei este eronata.

   1. George Simion a fost arestat in Chisinau si expulzat pentru largi miscari unioniste, adica sa fure basarabia rusiei
   2. Ridicarea “inexplicabila” AUR are originea in ong-ul unionist lui Simion “Actiunea 2012” care avea o retea de voluntari, multa experienta in proteste si social-media, numere de telefon a mii de cetateni atunci cand strangeau semnaturi etc.

   De exemplu pe acelasi numar primeam mesaje anii trecuti despre marsuri unioniste actiunea 2012, acum primesc despre AUR.

   El asta a facut, a rebranduit un ong in partid.

   Nu sunt de acord cu pozitiile lui, apreciez unionismul si faptul ca AUR are analog in Republica Moldova care daca nu stiti, in timpul alegerilor prezidentiale a fortat trecerea de doua ori catre transnistria, au organizat protest in fata casei lui dodon chemand-ul la puscarie..

   Aur e un partid nationalist si atat, nu cred ca e mana rusiei.

   Mai degraba mana rusiei sunt alte partide de ex psd, care acum in guvern incearca sa bage la sertar iar autostrada unirii. O tema predilecta in guvernarile PSD a fost ingroparea A8

   14
   • Ganduti-va putin. UE ne ofera 85% din costul construirii retelei de autostrazi. PSD a fost 21 ani la guvernare si nu au aparut autostrazi, desi ar fi castigat capital electoral imens si era GRATIS.. de ce?
    Citand-ul be Ben Hodges “Romania are drumuri praf si va fi prea tarziu pt a fi salvata de un atac al rusiei” Deaia.

    14
   • Legionari și rusi,în aceasi acuză.O dovada ca absurdul și politica=love.

    Nu as spune ca PSD e pro Rusia,as spune ca rusii profita de trăsăturile statului romanesc(și evident încurajează defectele punctual,pe teme de interes prin câțiva indivizi).

    Ucizi sistemul care face ca câțiva puleti sa decidă fără a exista o răspundere directă, ai ucis hidra cu multe capete care ne tine pe loc și de care se folosesc frățiorii de la est(dar și alte puncte cardinale).

    8
    • Pesede penele userere ude mereu haur si reprez minorități in palavrament sunt pro rusi atunci când distrug tara.punct
     O tara distrusă din interior este mai ușor de cucerit din exterior

     Palavramentu, cecere, serei, parchetu jeneneral si restu pot distruge tara mai ușor decât aia care vor sa ne atace
     Oricum aia din palavrament sunt campioni detașați
     Atunci când bat din palme la distrugerea tarii
     Atunci când voteaza creșteri de pensii si salarii la bugetari fără nici o acoperire economică decât împrumuturi peste împrumuturi
     Cand nu fac nimic pt dezvoltarea tarii
     Sau dezvoltarea aia de pe hârtie are un cost care amanetează viitorul celor ce vin după noi
     Atunci cand se da 2% pt apărare, dar dacă scazi soldele si pensiile militarilor nu prea faci mare lucru cu ce rămâne din aia 2%

     Atunci cand tara este pe minus nu își permite sa suporte costurile tratamentului si a medicamentelor inovatoare apărute pe glob pt bolnavi de cancer si alte boli incurabile, dar își permite sa plătească partidelor din palavrament zeci de milioane de euro pe an
     Atunci când se voteaza pensii speciale pt aleși, palavramentari, etc
     Atunci cand se voteaza ca infractorii tb sa aibă drepturi
     Atunci cand comisiile SRI dorm in timp ca șefii clanurilor mafiote isi negociază pedepsele sau descoperă ca sunt nevinovați
     Atunci cand nastase si altii negociază direct cu rusii sa le dea fabrici, uzine pe bani de nimik, iar rusii închid capacitățile de producție din tara ca nu se rentează sa păstreze muncitorii iar statu român aplaudă

     O tara distrusă din interior este mai ușor de cucerit din exterior
     Iar noi nu avem dotarea militara a grecilor
     Si nici ceva intentii spre așa ceva decât câteva declarații care valorează minus infinit

     10
    • Mihais

     Ce face PSD mai ales cand e vb de autostrazile din Moldova ma fac sa-i dau dreptate lui Andreas.

     3
     • Când aveam ani mai putini se spunea de către Năstase ca va fi Brasov-Oradea gata în 3-4 ani.Or trecut 20,din care 10 cu Base și 8 cu KWJ.

      Tot nu e gata.

      Pesede sau alte Pexxx ,natura de kkt e aceasi.Exceptiile la nivel local țin de individ,nu de Pe.

      Din ce vb cu primari ok ca realizări,hiba inclusiv a lor e cu administrația. Care e intangibil,e pe viata,o doare în bască și trebuie sa semneze.
      Miza luptei politice,de altfel e sa numească șefii în administrație. Partidul în sine nu are bani.Banii sunt la buget,adică împărțiți la instituții.

      Politicul accepta dualitatea asta a puterii pt ca e în avantajul lor personal.
      Administrația la nivel mic și mediu adora banii cu multa activitate,dar 0 munca productiva și 0 responsabilitate(excepțiile întăresc regula) iar la nivele mari,unde se semnează efectiv e nevoie de tot călătorul de dedesubt pt a acoperi orice mizerii.
      Toată lumea,mai puțin 90% din tara,câștiga.

      Asta e natura păguboasa a statului romanesc și de aia e simplu de blocat orice chestie deșteaptă și utila.Rusii sau alții au nevoie de câțiva jegi sa bage strâmbe. Dar strâmbe baga oricum,la orice.

      Vrei sa câștigi,distrugi centrul de greutate inamic.

      5
   • Faptele vorbesc,Iohanis mai are 3 ani de mandat ,ultimul mandat ,cum servesti tu rusia si destabilizezi tu Romania si o pui sa cheltuie bani aiurea pe referendumuri nenecesare,si daca iti iese ca prosti gasesti destui,pe alegeri noi inainte de termen in loc sa feci altceva cu banii aia ,ca pana la urma la noi Presedintele Romaniei e o functie mai mult decorativa

    • Nicu_4

     ,,ca pana la urma la noi Presedintele Romaniei e o functie mai mult decorativa” aici gresesti grav man, ultimul an ne arata tocmai contrariul, iesirea USR de la guvernare si cooptarea PSD in noua coalitie doar planurile PNL nu au fost….Iohanis e promotorul si arhitectul actualei situatii de fapt.

     8
     • Te inseli amarnic ,nu e vina Presedintelui ca partidele ca usr si pnl nu au politicieni capabili ,doar ciurucuri si atunci ciurucurile alea cand usr fuge de raspundere sa lase tara neguvernata ce vrei sa faca ala e materialu clentului,

      1
      • el e cel mai mare ciuruc…

       3
      • Chiar așa naiv ești?

       1
       • eu nu sunt naiv eu sunt constient ca aici pe site la presidentiale a fost in poll position barna si de aici suparare mare ,sunt de altfel constient ca electoratul roman habar n-are ce inseamna cu adevarat alternanta la putere,si astfel desi a votat in numar de 8 mil KWI la presidentiale nu a vot PNL partidul care a sustinut presedintele decat 1,5 mil si astfel l-au castrat total in materie de putere politica si dupa aia se arata indignati ca vezi doamne nu face ce si-a asumat ,intrebarea e cu cine cu psd si usr ca doar asta a votat poporul nu?doar nu a votat PNL in aceeasi masura cum au votat presedintele sustinut de PNL,asa ca cine e naiv eu sau tu care inca nu intelegi ce rol are presedintele si ce rol are parlamentul ,si ce pot fiecare sa faca in mod real

        • Mda. KWJ a fost votat de fiecare dată ca să nu iasă contracandidatul lui. Prima oară Ponta, a doua oară Viorica Dancila, cu care nu a avut curajul să se confrunte. Chiar dacă puterile constituționale ale președintelui sînt destul de limitate, acțiunile și declarațiile lui pot produce efecte foarte puternice. Iar KWJ a strălucit printr-o lipsă totală de apreciere a momentului și printr-o lipsă înfiorătoare de empatie și sentimente umane. Ba nu, a arătat o mare vanitate.

         7
         • ce actiuni cu efecte puternice vrei sa ai daca puterile sunt limitate ? ce rezolva daca da din gura ,mai bine tace ,cand a putut sa incurce socotelile cu ajutorul strazi si prerogativele pe care le are , le-a incurcat ,ca altfel eram republica teleorman,o sa dispara si asta in 3 ani de zile si sa vedem ce rau mai mic votam ,ca nu avem nimic de pus in loc cel putin nu acu ,toarsu general mai are de crescut si nu stiu cat poate sa creasca cu psd agatat de gat

          1
      • Man, de fapt ăsta abia e guvernul lui. asta a dorit. .. iar fac tensiune i-am dat votul de două ori în plm de idiot ce sunt. Pas cu pas ne-a făcut…

       4
      • Intr-adevar, d-atunci e guvernata tara intr-un mare fel…

       2
    • KWI reușește să devină cel mai șters președinte de la declararea independentei din 1877 incoace. Din păcate nu a înțeles că această independență trebuie menținută și apărată nu doar prin tratate gen NATO și UE, tre și acțiuni concrete (vezi exemplul Poloniei la înzestrare militară, rezerviști, etc), tăticu! De la episodul Crimeei din 2014 trebuia sa anticipeze și să inzestreze armata nu să doarmă în bocancii președenției bazându-se doar pe art. 5 din tratatul NATO. Acum o să asistam la ” defilarea „nemțească, americană sau franceză. Peste 3 ani, o să zică la fel ca Base, că n-a fost lăsat în pace de partide să realizeze ceva în țara asta. Klausssss, se răscolesc Carol I, Regina Maria și alții în mormânt! Joacă tare în ăștia ultimii 3 ani: fă-l pe Orban al Hungariei de rușine (negociază și tu pe gazul rusesc), driblează-l pe Erdogan (cumpără și tu S400), devin-o un jucător tare în bazinul Mării Negre( convingei pe americani să avem acces de pe acum la F35 căci actualmente nea Sam nu vrea) ! Joacă la ambele capete, rămâi și-n NATO și – n UE dar nu uita de România . Dacă nu, o să rămâi doar purtător de cuvânt al NATO și UE

     • Cand o putea din pixu lui sa aprobe programe in valoare de peste 100mil de euro da poate,pana atunci depune o plangere penala pe numele lui tariceanu si dragnea pt tradare,si vezi ce reusesti ca la noi a 3 a putere in stat JUSTITIA,nu e nici separata nici independenta ,ca sa conteze, e mai mult ca sa bifam ca o avem,ca deaia stam cu Mcv agatat de gat de zeci de ani de zile

  • După părerea unora dacă nu ții cu sistemu ești omul rușilor.. Vai vouă, nu mai avem voie sa avem propria părere.

 6. Cu cele mai alese sentimente de profundă stimă şi preţuire, vă rog să imi permiteţi, mult stimate tovarăşe Vladimir Putin sa va multumesc pentru ceea ce ati facut in determinarea Presedintelui Romaniei sa anunte decizia cumpararii lui F35.
  Altfel, cine stie, asteptam 2050, sau … pastele cailor.
  Sa tragem sperante la un 2025?
  Ce ziceti?

  46
 7. Aha..pana la F35 sa gasim ceva piloti pentru alea 32 d F16 ca altfel vor sta pe stoc …ceva de pus pe ele ca doar nu o sa facem zboruri turistice cu ele . cat despre corvete …epoeea continua ….Va urma !!!!

  5
 8. Dancu la Tema Zilei, 21:30, TVR 1.

  6
 9. Ce urmeaza schi sau golf? Sau ambele…intre telefoane cu Zelensky si Biden

  9
 10. Hai cu f52 iuuuuuulll!!!!!!!

  1
 11. Băi fraților, stați să mă descalț de F16 🙂 În contextul crizei ce marchează începutul unui „nou război rece”, aflăm că suntem pe lista celui mai dorit avion militar.din generația a V-a. Așa cum ne-a obișnuit domn’ Președinte, avem parte de declarații bine punctate la capitolul imagine, dar să vedem cine plătește … Până atunci să ne vedem în curte cu f-urile norvegiene. Să auzim de bine! P.S. Mă așez confortabil în fotoliu și aștept Tema Zilei de la TVR.

  2
 12. Remarc faptul că i-a cam dispărut bronzul d-lui președinte. Cred că după atâta muncă și zbucium și vizite de lucru se îndreaptă pas cu pas spre un binemeritat concediu în emisfera sudică.
  F35? Da și marmota învelea ciocolata în staniol.

  4
 13. Nea preshedintili Johannis Werner Klaus a lu’ Romania, armata lu’ tara in care esti der preasidet este din pct al inzestrarii cu tehnica militara aproape varza!!!
  Sa nu se creada ca daca ArmRo are 17 F-16 AB MLU Falcon sh, un batalion de HIMARS, un batalion de MIM-104 Patriot, un batalion de Piranha 3, 2 batalioane de Piranha 5, 2 batalione 36 Gepard, 322 HUMVEE si 65 MRAP americane, 62 URO-VAMTAC si 16 Panhard PVP + 72 Oerlikon GDF-300 si 8 baterii de MIM-23 Hawk, asta ca sa enumar in mare decat tehnuca militara de origine west care se afla in dotarea ArmRo, este mare shfortza regionala gata sa se ia la tranta cu urs-ul rusesc si poate si cu lingaii lui.
  In rest ArmRo are in dotare tehnica militara de productie autohtona copii fabricate sub licenta din fosta URSS, care au fost ulterior modernizate si modificate
  La FNRo in majoritate sunt nave de conceptie romaneasca dar cu armament de origine ex sovietica pe ele. Singurele de origine west sunt cele 2 fregate chele Type-22 ex britanice dar fara armament greu pe ele (nici macar tunul de 76 de mm de pe fiecare fregata Type-22 a FNRo nu functioneaza).
  In FARo ca tehnica west mai sunt 7 C-27 J Spartan, 6 C-130 BH Hercules, RQ-7 Shadow 600 + 57 IAR-330 LH Puma/SOCAT/Naval sunt licenta dupa AS-330 Puma franceze si 7 IAR-316 B Alouette tot licenta franceza dupa SA-316 B Alouette. Mai sunt pentru ArmRo 3 C-17 Globemaster 3 si 5 RQ-4 D Phoenix care se exploateaza in comun cu alte tari membre NATO.
  Deci dupa cum se vede tehinca de lupta a ArmRo, her president JWK, este insuficienta ca numar, o parte din ea depasita moral si ca performante. Nu mai spun ca lipseste tehnica militara ce ar trebui sa fie obligatoriu in dotarea unei tari membre NATO precum : tancuri moderne cu tun de 120 mm, tunuri-obuziere ap senilate/pe roti de 155 mm, mai multe vehicule transportoare amfibii pe roti si senilate, MLI senilate mai moderne, vehicule 4×4 si camioane, armament usor si greu de infanterie tip NATO-west, mai multe avioane si elicoptere de lupta multirol, cercetare si transport, sper ca FNRo sa aiba cat mai repede cele 4 corvete fantomatice si cele 2 fregate Type-22 remodernizate si inarmate, in timp 3 submarine west sh diesel-electrice cu AIP + restul de flota modernizata.
  Abia atunci her praesident JWK a lu’ Romania, ArmRo va fi cat de cat o forta de luat in seama regionala si nu va depinde de restul de aliati din NATO f mult ca sa se poata apara Romania.
  Cat despre shucutul de la Deveselu el nu poate apara Romania si flancul sud-estic al NATO decat de rachete balistice ci nu total asa cu cred unii idioti mai ales dintre politruci, asta ca sa caute scuza de a nu da bani pt inzestrarea ArmRo cu tehnica militara.
  Intrebare pt cei mai cunoscatori de aci de pe site decat mine : dc nu se pune de catre MAPN.ro cate o escadrila de avioane supersonice multirol pe Bacau, Giarmata si poate pe Craiova, normal cand voir fi mai multe avslmr in dotarea FARo, iar la FTRo ar trebui cate un batalion de tancuri in Banat, Oltenia si in nordul Romaniei la Baia Mare. GuvRo are asa mare incredere in unguri si sarbi? Ce bune ar fi fost acum modernizate MIG-23/-29, IAR-93 Vultur si L-39 Z Albatros.
  Ceea ce este de salutat este alocarea de cel putin 2% din pib-ul lui Romania pt aparare, dar din acesti bani macar jumate sa fie alocati pt inzestrare cu tehnica militara moderna de origine NATO-west pt ArmRo.

  14
 14. salut
  s-a bagat Marasestiul in reparatii la santierul naval Constanta,
  programul Corvete se amana cu o luna, cica timp de gandire nu inteleg de ce nu le facem odata la DAMEN si gata francezii stiau bine atat sunt banii si aia e,
  cat despre F35 le luam tot sh peste 20 ani cand incep sa cada F16,
  camioane anul trecut au intrat in dotare 80 conform RO ARMY,
  piranha 5 e in impas UMB inregistreaza pierderi mari asa ca s-ar putea sa fie direct achizionate,
  rasul curcii de nu ar fi razboiul langa noi ar fi de ras si acum suntem in centrul atentiei lui Putin cu Deveselu,
  vor veni 1000 de soldati US si noii asteptam pe altii sa ne apere,
  lasa ca bagam reurse financiare mari in Catredala Neamului, in CSA, in stadion, pensii speciale,
  apararea nu a fost niciodata o prioritate pentru clasa conducatoare, ineficienta noastra devine marca inregistrata.
  Romania lucrului bine facut. Aiurea.

  16
 15. Stimați domni…..știe cineva ,ce a fumat Don președinte Johanis? Nu de alta; dar tembelu asta visează la f35 și alți cai verzi ….în timp ce MApN nu este in stare sa termine programele de înzestrare actuale! PS: Of Doamne…..dc ne-ai blestemat cu asemenea oameni la cârma țării?!???

  16
 16. Pai, ce-l doare gura ? Omul e complet in alt film.

  11
 17. Ce este uimitor si de speriat este faptul ca un Scandal National , dupa altul , electoratul ramane calm , blazat ,fapte cotidiene…

  Unul din mecanismele romanului de a face fata acestor situatii , timp de secole, este hazul de nacaz , glumele , bancurile…Acesta este refigiul psihic al romanului..

  Personal ce mi s-a intiparit in minte , mie , saptamana treecuta , a fost discrepanta , intre mentalitatea din Romania si cea din Polonia. Ambele au avut loc in Paralel si Concomitent…

  Eu am facut haz de necaz. Dar este tragic si de plans..

  Ma refer ca intrunirea de „urgenta” ( situatia din Ukraina este destul de vheche) , a convocarii CSAT ( probabil de Ambasada rusa )…Credeti ca este o gluma…Eu nu cred.

  Doua scenarii paralele :

  Polonia . Stiri : Polonia va cumapara 300 vehicole Cougar , rezistente la mine , pe care le va distribui intre Diviziile 8 si 9 ( parca) , dislocate la granita cu Belarus , care a minat largi portiuni lae granitei cu Polonia.

  Romania : dupa sedinta de urgenta csat condusa de Ambasa…pardon de dl Iohannis , acesta a recitat, cuvant cu cuvant telegrama Ambasadei ruse , de la Bucuresti , care a spus , intre alte platitudini urmatoarele :

  : Consiliul Suprem al Apararii Romaniei in colaborare cu Ambasa…nu!.. acesta a fost deleted…a pregatit Apararea Romaniei . Toti cetatenii sa fie linistiti. In Romania va fi pace. Spun asta ptr. ca CSAT a revizuit TOATE SITUATIILE POSIBILE si a crreat contingente de actiune ptr. ele…

  Suedezii se inarmeaza, Finlandezii se ianarmeaza , Polonezii se Inarmeaza, Croatii se inarmeaza , Sarbii se Inarmeaza, Bulgarii se Inarmeaza , Ungurii se Inarmeaza , pana si Moldova primeste moaca in domeniul aprarii , de la US si EU., bineteles Ukraina se Inarmeaza.

  Nu si Romania : ” Acopera toate situatiile posibile de a se apara”…conform Presedintelui roman si a celor insarcinati cu apararea Romaniei si romanilor…

  Este clar : toti vecinii Romaniei si cei din Europa , sunt inapoiati. Repeta aceeasi tactica a trecutului : Inarmarea…

  Romania a depasit aceasta treapta a evolutie Naturii Umane , si a inventat : CSAT , sedintele si discursurile…

  Ce arma cat de avansata poate face fata acestei noi arme de aparare a Romaniei ?…

  Nu exista decat o explicatie :

  Guvernantii Romaniei il emuleaza pe Dumnezeu!…

  La inceput a fost Cuvantul ( discursul)…

  Deci Romania a rezolvat problema risipei de bani ptr. Aparare…

  Sper ca dl Dancu , la tv sa revina la adevara problema a Romaniei : Pensiile , Ajutoarele Sociale, Pensiile Speciale , si facturile electrice..

  Priveam la tv si cca. 75 – 80% din furnizorii de electricitate din Romania sunt : STATUL…

  Iar conducatorii STATULUI , se perinda prin fata ecranelor si ameninta ca vor pedepsi Furnizorii…

  Asta este o alta definitie a Anormalului…

  Iar electoratul placid , indobitocit in centrele de indobitocire , care candva purtau numele de Scoli , dau din uneri , si isi asteaptya pensia de pensionar si salariul de Bugetar.

  Trist. Patetic. Hilar.

  Sanatate

  11
 18. Râdeți voi de Ioha, dar lui i se datorează acel 2% pentru apărare. Imediat după alegeri, în primul mandat, a adunat șefii de partide și i-a pus să semneze un acord, că vor da 2% la apărare, din care minim 20% pentru înzestrare, în următorii zece ani. Băse n-a dat doi bani pe armată. Pe timpul lui, procentul pt apărare era de 1,3%.

  10
  • nu, aia se datoreaza problemelor din Ucraina, in primul rand. Chiar si atunci, ai nostri s-au mai ccait niste ani pana sa incepa sa aloce imediat. S-a tras de timp la maximul cat s-a putut.

   19
  • # AdiT….

   Asta dupa ce Trump l-ea reamintit europenilor si dlui Cretien junior ca in Tratatul NATO , mai exista si Articolul 3. Nu numai 5.

   A urmat mare furtuna si taraboi : ” Trump nu este un pitician Profesional si cozelat, precum Merlel si Macron ” , sau : ” Badaranul asta strica ordinea mondiala ” , sau : ” Trump trebuie sa jure ca adorable Articolul 5 si sa termine cu prostii precum Articolul 3 „……etc., etc.

   4
  • Acel 1% e pentru generali!

   3
 19. Paltonu e fain rau de firma si vintul bate cu putere. Masca e o necesitate protocolara in aer liber si nici o persoana aproape. Barcutele se aminara inca o data de zici ca suntem la tribunal , F35 zboara nestingherit pe cerul mintii si cautam rezervisti dispusi sa puna osul batrin la bataie. Parlamentul si senatul o adunatura de idioti , hoti si tradatori cu ceva exceptii. Institutiile statului de drept sunt acaparate de mult timp , tineretul in pribegie pe meleaguri straine unde se stabilesc si intemeiaza familii . Sa vedem rezultatul recensamintului daca nu cumva datele vor fi masluite. Despre ce vorbim ? Tara e pe butuci.
  Mai au in conservare zidul ala de caramida de la Tirgoviste?

  14
 20. Hai sa nu ne speriem. A uitat sa zică termenul…+10 ani. Oricum nu a zis nimic nou. Sa operam noi cele 3 escadrile de F16 cu piloti și armament îndeajuns și după vine și F35. Dar, vad asa o zbatere interioara la niște domni :).
  Cred ca următorul program ar trebui sa fi Shorad/Vshord și Manpad. De marina nu mai zic nimic, ca mi se face rău la fiecare amânare. Am stat 3 ani cu amânările și recursurile în justiție și acum cu negocierea contractului.

  5
 21. nu va mai ambalati, este doar o declaratie politica ca raspuns la comunicatul pechinezilor de acum 2 zile ca sunt interesati de F35 sau sa intre in unul din programele FCAS sau Tempest, Probabil iritat si de atitudinea lui Orban cand ivanii ne dadeau povete.
  Pana la F35, mai bine se gandesc la programe pamantene, gen o arma noua de asalt.

  11
  • Incercand sa nu imit ridicolul ungurilor pe forumurile precum htka.hu care se excita la oricare nereusita a noastra..
   Dar faptul ca Orban e in momentul acesta frige o bilaterala la Moscova si cu el in dreapta Putin mustruluieste Nato, ue si sua nu o sa ii ajute sa obtina F-35.. la fel si cu Tempest fara sa dau in ridicol dar credeti ca frantujii si britanicii si-ar puje in pericol secretele aeronavei de generatia a 6-a pt a vinde 1-2 escadrile ungariei? Hai da-o ‘n..

   5
   • Nu le da nici dracu nimic cat timp mentalitatea lustrangiului e de CSI.
    Unii mai citim stiri sau suntem pasionati, dar imaginea cu Putin care ameninta Ro de mana cu Orban a fost un soc pentru populatie, o imagine a celor 2 inamici istorici. Azi dimineata sotia care e paralela cu politica si ce e prin Ucraina m-a intrebat daca intram in razboi cu ungurii si rusii…
    As fi asteptat o riposta mult mai virulenta a conducatorilor nostrii, a fost o sfidare pe fata contra nostra si deja povestea dureaza prea mult ca sa o lase sa continue.

    12
    • Mai conteaza onoarea? Gazul ieftin si visurile umede asa se obtin.

     5
     • @RS, gazu’ il aveau deja asigurat cu discount baban, aici a fost doar ca sa faca poza de lider important, dar a sfarsit in a cadea de fazan ca ivanii s-au folosit de ocazie sa marcheze un gol in poarta aliatilor.

      4
    • Eu nu poti sa-l inteleg pe dobitocul asta. Juca politica basculantei intre est si vest sa faca pe Gigi Durul la UE. Acum, in mijlocul unui conflict… spera sa ce? Sa devina el un vector de comunicare intre NATO si rusnaci. Asta-i prost? A uitat ce le-au facut rusii in 45′ de nu a mai ramas piatra pe piatra? Horty fugise bine merci si populatia civila a platit balul si spitalul.Dar cand i-au vizitat pe unguri rusii iarasi in 56? Cum sa pupi in bot pe cei care te-au calcat in picioare si cum sa nu inveti istoric ceea ce inseamna sa te aliezi cu rusnacii.
     Poate n-ar fi un lucru rau ca un unguras ambitios sa-l ajute pe scari mai repede, boul asta a blocat orice colaborare in Europa de Est suficient.

     12
     • Probabil nu a bagat la cap ca cine se pune punte intre est si vest, este calcat permanent in picioare de toti. Ca de…peste punte treci, nu stai sa inoptezi!

      PS La visele lor umede, se dau si cu margarina in fata rusilor, numai sa le iasa pasenta. Parerea mea este ca daca le-a placut, raman cu o amintire frumoasa si atat! :)))

      Daca nu ca la dentist!

      7
     • lt(rez), mai adauga si umilinta primita de la opincari in 1919, atunci Bela ridica fusta la sovietici dar perversa a venit de la noi. De aia as completa ca au patit la fel, fie au fost amici fie inamici cu rusii. Ca un copil mic si galagios din fata blocului, de partea cui se da ajunge sa ia palme de la altu mai mare si nimeni nu ii tine partea. Recomandabil e sa-si vada de treaba lor, sunt prea mici sa conteze si vor sfarsi iar prin a deranja pe cineva mai mare. Prin zona au aparut si US, li se rupe astora ca face Orban pe nebunu la UE, dar o faza ca asta e f posibil sa nu le placa deloc.

      4
 22. Pe cuvant daca inteleg la ce filme se uita omul asta… :))) ca de baut inteleg ca nu…

  1
 23. Deci rezumatul discursului este …

  Calul intra in padure , tagadang,tagadang,tagadang,tagadang,, vreo pagina apoi F-35 , tagadang,tagadang, calul iese din padure …

  Cel putin o zis-o omu cu subiect si predicat , deci suntem pe lista undeva dupa poloneji …Cam asta a fost important
  .
  Ca trebuie modernizate toate alea si trebuie bani si piloti , se poate povesti dar daca chiar se vrea , se poate face ..mai incet cu pilotii , mai repede cu infrastructurile .

  Acu , sa vorbeasca de modernizarea armatei si F-35 cu dancu ministrul apararii pare cam cum ar fi scuipat contra vantului ca era camn vant acolo …dar na , o bagat pastila

  7
 24. salam săsesc.

  4
 25. Intenționăm sa achiziționa și f35. Aliati ca aliati da brânza e pe bani. 🙂 încă un incentive pentru U.S.

 26. Fulminant discurs !
  Draaa… aaa….gi sool…..daaaati, vaaa …. ordooon treeceti…… Pruuutuuul….. pleeec laa schiiii…

  7
 27. Mai exista binenetels posibilitatea ca dl Presedinte Iohannis sa fi fost inteles gresit de critici. In frunte cu subsemnatul…

  In alocutiunea dumnrealui , cand dl Iohannis a mentionat INTENTIA de a achiztiona F35 , probabil , dansul s-a referit la ceva Abstract. Nedefinit , in timp si spatiu…

  Amatori si generali de fotoliu precum subsemnatul , datorita inexperientei si nefiind politician ,am conclus( eronat) ca Intentia = Actiune. si Actiune = Timp Rezonabil de Scurt.Altfel de ce anunti asa ceva ?

  Dar asa gresesc intotdeauna ne polititicienii , amatorii , simpletons , precum eu…

  Probabil ca dl Ionanis , s-a referit la faptul ca , Romania va avea F35 , tot asa cum s-ar fi putut referi , daca ar vizita NASA , ca Romania are INTENTIA sa contribuie la colonizarea planetei Marte, alaturi de americani…

  Cineva mentiona anul 2032( ma refer la Intentie)…

  Revizuind sumar si rapid stachetele pe hartie ale Achizitionarii de tehnica de lupta , din ultimele trei decenii , putem deduce ( fara nici macar a detine Diploma de Bacalaureat) , ca 2032 , in Romania , undeTimpul are alta viteza,va fi ,de fapt undeva prin anul 2062 , comprand cu Timpul Normal , al Planetei…

  Mai mult ,decat atat … in aceeasi Reviziune , a programului de Achizitii de tehnica de lupta , din nultimele 3 decenii , din Romania , putem prognostica , cu o destul de mare probabilitate ( fara a fi metorologisti) , ca Romania va cumpara F35 , cand acea data va veni , si putini dintre noi care scriem si citim , aici si acum , vom mai fi in viata , ca Achizitionarea se va face de la Norvegia . Nu de la Americani…

  Repet ideea acelui filozof francez :

  Sansele ca ceva care s-a intamplat in trecut , sa se intample din nou , sunt mult mai mari , decat sansele ca ceva care nu s-a intamplat niciodata , sa se intample in viiotor..
  Stiu : Patriot si HIMARS…Le putem clasa la dosarul : Aberatii…
  Pirana V , nu le mentionam aici. Fara turele nu sunt pana acum decat niste automobile scumpe de parada…

  Poate prin 1907 , o fi existat prin Regat , vreun politician care a fost luat in ras , cand le-a spus taranilor aflati la secerat graul , ca intr-o zi , fiecare familie de roman va avea un automobil si un telefon…Acel politician a avut dreptate. Chiar daca plugarii , au ras de el. Iar rmulti nici macar nu stiu ceinsemana cuvantul : telefon.

  Deci eu cred ca suntem prea duri cu dl Presedinte al Romaniei , si binenteles mult , mult , mult prea Nerabdatori …

  Acum …

  Dl Iohannis : „Intentionam sa cumparam F35″

  Dl dancu : ” NU avem bani ptr. F35.”

  Si sunt inutile avand in vedere ca F35 face parte dintr-un intreg Sitem de Arme si Tehnica Scumpa , pe care nu le avem…continua dl Dancu…

  Sa redeschidem pariul :

  Cine spune Adevarul ?

  Cine Minte ?

  Dl Presedinte al Romanie ?…sau Ministrul Apararii al Romaniei?…

  Dl Razvan Mihaeanu ar raspunde cu : Da!

  Iar eu cu : Adevarat!

  Zambim putin( un fel de : vai de capul nostru)..

  Dupa care ne mutam mai departe la urmatorul Anormal din Tara ca a Inventat Anormalul…samd…

  Sanatate

  3
 28. F35 sunt avioane invizibile, d-aia n-o să le vadă ai noștri prea curând.?

  1
 29. https://inforadar.mapn.ro/mituri/index.php
  NATO – Rusia: Să spunem lucrurilor pe nume
  Primele cinci mituri ruseşti demontate/demistificate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *