Primul Borei-A

submarin SSBN Borei

“Knyaz Vladimir” (K 549) este cel de-al patrulea submarin din clasa “Borei” si primul Borei-A, dintr-un total de sapte nave comandate.

Fata de primele trei nave din clasa Borei, K-549 vine cu o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste comunicatiile, dar mai ales silentiozitatea navigatiei. Surse rusesti sustin ca submarinul poate naviga cu pana la 30 Nd fara sa atraga prea mult atentia, greu de crezut totusi ca la o astfel de viteza ar fi greu detectabil.

Cu atat mai mult cu cat submarinele lansatoare de rachete balistice au ca principala forma de aparare silentiozitatea si tocmai de aceea viteza de mars, in raionul desemnat, este foarte mica, pentru ca odata detectat submarinul se poate ridica la suprafata si pleca acasa, n-are nici o sansa sa lanseze rachetele cu un submarin de atac inamic “in coada”.

Dar trecand peste viteza maxima a Borei-ului, pe care nu negam ca o poate atinge, si la varianta “A” s-a pastrat acelasi numar de rachete balistice Bulava ca la navele Borei clasice, sa le spunem: 16 rachete, desi se anuntase ca numarul acestora va urca la 20 de bucati.

“Knyaz Vladimir” a fost lansat la apa in noiembrie 2017 iar marina rusa este optimista ca anul acesta va putea fi gata de lupta. Nava este alocata Flotei Nordului.

In acest moment, in diferite stadii de constructie, se mai afla inca patru Borei-A.

Interesant ca Marina Rusa ia in considerare si o varianta (Borei K) de nava dotata numai cu rachete de croaziera, similara cu Ohio-class americana SSGN, dar inca nu exista o decizie in acest moment, rusii detinand insa 6 nave din clasa Oscar (plus inca doua la modernizare).

Oscar-class (Proiect 949 Granit si Proiect 949A Antey) este o clasa de submarine care initial erau dotate cu rachete anti-nava P-700 “Granit” si desemnate sa atace grupurile de lupta americane (cu portavionele in centru) via satelit.

Noul standard “AM” prevede insa renuntarea la cele 24 de “Granit” in favoarea a 72 de rachete de croaziera 3M-54 Kalibr sau P-800 Oniks. Unele nave au fost deja modernizate.

Kursk este unul din submarinele clasei Oscar….

GeorgeGMT

 

35 de comentarii:

  1. 30 nm fara sa scoata zgomot nu prea cred

    2
    • La 30Nd il auzi de la sute de km…

      3
      • Nu și dacă navighează sub calota arctică

        2
        • Cu ce blocheaza calota polara propagarea sunetului in apa?! Si ce motive ar avea sa inoate cu 30Nd? Asta-i viteza de fuga nu de navigatie in patrulare.

          11
          • Îngheatà sunetul.

            14
          • In medie, la submarinele cu propulsie nucleara, care ar fi viteza medie de patrulare?10-20 Nd?

            • Pt boomere undeva la 5 Nd, aici beneficiau de silentiozitatea maxima, dar asta era prin anii „90 inainte ca sistemul pump-jet sa apara pe scara larga. In principiu cat mai incet.

              4
          • e zgomot mare sub calota arctica, cred ca asta dorea sa spuna. oricum stiu ca submarinele vestice au programe sofisticate de discrimanare a sunetelor si un catalog de sunete cu toate submarinele rusesti (probabi si chinezesti). cand mergi cu 30 noduri probabil poti fii auzit de la mare distanta chiar si acolo.
            evident speculam, pt ca astfel de amanunte sunt cele mai strict tinute secret.

            eu stiam ca merg in medie cu 5-10 moduri in patrulare, SSBN-urile 🙂

            5
        • @Bibi moxu, de obicei, nu calota sau apa rece din calota ( exista si aici o topire si sublimare a ghetei in apa), nu asta blocheaza propagarea sunetelor ci apa sarata si foarte sarata ( mai densa ) care blocheaza extrem de eficient, deci un bun marinar de submersibil cauta acea apa/curent dens si poate naviga eficient nevazut.

          2
      • Pai dasta si zic, vorba aia (Rusule mai taie din ele dale dracu) poate 3 Nd

        3
  2. Probabil din motive tehnice și financiare, s-a mers tot pe dotarea cu 16 rachete ca la clasicul Borei. Echiparea cu 20 de rachete ar fi obligat constructorul sa aducă modificări semnificative structurii.

    4
  3. Borei-A (Izd.955A (09552)) este primul din clasa Borei care nu mai a preluat elemente deja construite (partea frontalà) de la clasa (abandonatà) Izd.971U Shchuka-B si a beneficiat de mai multe amelioràri fatà de cele trei Borei deja construite (captori si calitàti de navigatie si discretie, sistemele de control de tir si comunicatie).

    Cel mai vizibil este chioscul (care avea partea frontalà înclinatà înainte) având acum o formà mai clasicà cu o rotunjime la bazà ca Virginia class americanà.
    Integrarea silozurilor de rachete este mai « netedà ».
    Alte amelioràri sunt instalarea unui sonar latera, cârma a devenit monobloc, tuburile sonarului tractat au fost deplasate de deasupra cârmei spre barele de profunzime laterale si în sfârsit dimensiunea sistemului hidrojet a fost redusà.

    Viteza maximà în imersiune este datà la 29 noduri, dar nu se specificà o reducere a zgomotului la aceastà vitezà.

    3
  4. Salut. La cat e de mare imposibil sa alerga cu 30 noduri fara sa fie detectat,ivanii fac submarine invizibile ca si avioane adica cresc caltatile nautice cum cresteau pe vremea comunistilor productia.

    8
  5. daca un echipament nu-i fixat bine si/sau vibreaza ceva, chiar si o piulita ,se poate auzi extrem de bine chiar si imperceptibil auzului uman, in apa sunetul se propaga mai bine si mai repede decat in aer, deci sa fii sigur ca-l aude toate lumea implicit daca ar mai exista celebra SOSUS.

    o solutie ar fi ca sa eviti asa ceva, sa ai o coca extrem de groasa si la extrem antifonata, ma indoiesc ca rusii sunt asa buni, ca lucreza asa bine, cei mai buni sunt in ordine americanii, britanicii/francezii, r.

    si la 30 noduri iti cam vibreaza tot, implict elicea, tot ai cavitatie ( spargerea buleleor de aer la pale incepand o anumita viteza de rotatie ), de aici pana sa afli vectorul de deplasare e simplu si de intuit motivul unde si ce vor sa faca.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Supercavitating_propeller

    Borei -ne-borei este o capabilitate de intimidat, dar sigur urmaresc ”amerikansky” fiece sub in parte de la plecare.

    2
  6. Cand bate vantul din spate merge cu 30 nd.
    Rusii au pus Bulave mai putine, ca au prins frica lor.

    4
  7. Astia işi lauda mult submarinul.
    https://navalnews.net/russia-claims-that-the-u-s-navy-failed-to-detect-borei-class-submarine/
    Totusi e greu de crezut ca la 30nd nu poate fi detectat: prea mult zgomot si prea multe vibrații.

    4
  8. Low noise, imperceptible trail in the water and other stealth features make Russia’s Borei class submarines invisible to many of the current foreign counterparts. “This explains why even in the Bering Strait, where the US coast is visible to the naked eye, we remained unnoticed and sailed past quietly and calmly,” commander concluded.

    Interesant, le-a spus cineva rușilor că submarinele lor de ceva vreme sunt urmărite de sateliți?…

    • Din moment ce urmareau si rusii submarinele altora din satelit acu cateva decenii (RORSAT) probabil işi dau si ei seama fara sa le spuna nimeni. Sau nu?

      Da yo nu cred ca satelitul ala merge 24/24, 7/7 pe deasupra submarinului. Cred o fi având si el o miscare orbitală care ii permite sa stea deasupra subului doar foarte puțin timp, că poate avea nişcai probleme cu gheata polară, alte nave de suprafata, adâncimea submarinului sau alte chestii. Tu ce zici?
      Nu or fi mai utili satelitii astia pentru a numara submarinele in port si mai puțin pentru a le detecta si urmari in submersie pe sub Arctica?

      4
  9. Eu nu ma dumiresc: economia lor e cea echivalenta Spaniei si cheltuieli militare de X ori mai mari, probabil de10 ori mai mari… ca mai trebuie sa si întrețină toate acareturile. Cum naiba o fac?

    • Bani de pe petrol. Să nu uităm că pân acu ceva ani, butoiul era la 180 de dolari. Ia rnoi vorbim de miliarde de butoaie

    • Pai poti compara nivelul de trai din cele doua tari ca sa-ti faci o imagine. Cum arata infrastructura din Spania, cum arata sistemul sanitar, cultura, ce case au spanioli si ce case au rusii, de acolo sunt banii.

      3
    • Fiindcà se face echivalentele dollar/rublà la curs oficial ceea ce dà o falsà imagine.
      Când compari în putere de cumpàrare internà, ai alt tablou.

      9
      • Da când vreodata a fost butoiul de petrol rusesc 180$?
        De ar fi fost asa ar fi trebuit ca la 60$ barilul sa ramana in urma cu salariile si fara bani de reparatii iar acum la 20$ butoiul sa nu aiba nici macar $$$ de benzina pentru subul nuclear.
        Si ei tocmai s-au apucat de construit chiar luna aceasta, o fregata Steregushchiy, doua nave de debarcare Priboy, alte 4 suburi (doua Yasen si doua Borei) plus niste mărunțisuri cum ar fi cateva tancuri, avioane si niste sateliți acolo. Nu le-a spus nimeni ca nu mai este 180$ barilul?

        5
        • @AlexIS

          Păi normal că nu au bani de salraii, benzina s-a scumpit iar poliția cu AK-ul fuge după pescari. Mai resită pentru că au avut fonduri de rezervă de trilioane de ruble. Vedem ce fac acum când Europa nu cumpără nu doar pentrol, dar nici gaz de la ei

          Mai bine ai povesti câte mii de ruble primesc oamenii de rând ajutor de la stat ca să poată rezista în timpul covidului. Sau poate ne povestești despre cum bolnavii de covid de la terapie intensivă mor? Mor incinerați de aparatele de ventilație artificială, care erau cele mai rusești pân acu 2 săptămâni și brusc au devenit chinezării imediat ce au început să ia foc.

          P.S. Construiesc sateliți? Eu credeam că gruparea din Pacific e deja completă 100%

          4
          • Adevarat, dar asta e alta discutie, a spus-o mai pe scurt si George mai sus.
            Vorba aia, cu soşetele rupte in BMW X6. ?

            1
      • Compararea puterii de comparare are logica doar intre economii comparabile ca grad de dezvoltare, grad de urbanizare, motorizare etc, nu intre economii cu totul diferite si aflate in stadii foarte diferite de dezvoltare.
        Un pret redus are legatura cu cererea redusa (numai discutam de preturi impuse de stat) si loveste in primul rand in solvabilitatea companiilor, iar de aici apar probleme: companiile se retehnologizeaza greu, nu au banii pt extindere/dezvoltare, nu pot oferi salarii mai mari si totul se vede intr-o putere de cumparare semi-falsa, tocmai de aceea am dat ca exemple infrsatructura, spitale, sistem de invatamant etc. Practic economia nu genereaza surplusul necesar pentru dezvoltare si ramane in urma.

        Acolo se vede ca raportarea la putere de cumparare, mai ales pe o piata inchisa si reglementata de stat, bantuita de colosi detinuti de oligarhi, nu este foarte relevanta.

        Chiar inainte de pandemie, rusii au taiat fonduri de la sistemul sanitar si le-au redirectionat catre cel militar. Si chiar nu cred ca putem compara nivelul de viata (nu luam in considerare veniturile ci doar serviciile statului) intre Spania si Rusia…

        2
    • Taie de la ciolovecu de rând și-l hrănește cu iluzii de mărire și putere

      4
  10. Deci, au unitatile alea Wagner care sunt inchiriate pe bani grei – alea aduc bani
    Razboiul din Siria – ce bani sa ia de acolo? Aia le sunt datori vanduti pe 100 de ani
    Puzderie de spioni in apus – cu aia cheltuie….si nu ruble
    KGB-istii – pe astia iar trebuie sa-i plateasca gras
    Trolii si tot aparatul de fake news – cheltuieli
    Hackeri- astia iar la cheluieli grase
    Miliardarii , care trebuie sa-si bage mâinile pana la coate
    Armata – ok, pe astia îi plătesc in copeici
    Pe astia de la cercetare-dezvoltare… îi tine cu biciul , cred , sau cu lozinci
    Ce o mai ramane pentru omul de rand, investitii, spitale … etc?
    Eu cred ca astia si-au pus mainile pe economia subterana unde curg banii necontrolati: droguri, trafic carne vie, proxenetism ……orice mizerie ce le umple gaurile. Altfel nu-mi explic. Ori au cei mai buni economisti ai lumii

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *