Proiect de modificare a mai multor legi privind apărarea națională

După cum știți dragi cititori a apărut in dezbaterea publica un proiect de modificare a mai multor legi din domeniul apărării respectiv al siguranței naționale(în josul paginii, link). Media, după cum ne-a obișnuit a comentat subiectul fără expertiza in domeniu si „parerologic”. In opinia mea, având in vedere ce se întâmpla in prezent, acest lucru este o mare greșeală.

De principiu văd acest proiect de bun augur însă din start menționez că nu trebuie sa fie motiv de panică ci constituie un mijloc prin care este acoperit un gol legislativ. Suntem datori cu acesta reparație anului 2007 când am trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat in detrimentul celui obligatoriu si cineva s-a gândit că dintr-un număr de contingente de voluntari care prin instruire ar urma să ajungă profesioniști poți suplini dinamica de personal în materie de rezervă a unei armate. Era evident pentru orice persoana care a avut tangență cu resursele umane că așa ceva nu este posibil. Mai departe in vederea imposibilității obiective de a obține cadre militare in rezerva la baza ierarhiei militare de abia 2017 când am avut prima serie de rezerviști voluntari ne-am dat seama ce lipsuri avem, la nivel de analiza provenita din exteriorul sistemului deoarece ministerul nu a catadicsit niciodată sa explice clar si pe cifre societății lipsa personalului rezervist mobilizabil.

Făcând pași spre a reduce aceste lipsuri, au fost o serie de modificări ale legislației  care vizau personalul activ cu precădere. Desigur că legislația privind formarea rezervei generale, a cele mobilizabile si a bazinelor de selecție pentru mobilizare  a rămas in urmă fiind considerată eventual neinteresantă de decidenți. Altcumva nu pot sa îmi explic cum rămân persoanele pana in 35 de ani luate in vedere si evidență pentru serviciu militar in cazurile expres prevăzute de lege, si statutul cadrelor militare modificat admite ca orice persoana doritoare de carieră militara poate deveni cadru militar sau s.g.p. pana la vârstă de 45 de ani conform ultimelor modificări.

Fac precizarea însă ca aceste modificări, cum vor fi ele in forma finală, sunt bune conceptual si acoperă o necesitate însă va fi complet inutil fără existenta unor sisteme de pregătire voluntara. Mărirea bazei de selecție este irelevanta daca nu adaptezi politica de resurse umane existenta atât pentru rezerviști ca si pentru activi. Orice cetățean doritor si apt trebuie primit la cicluri de formare si astea nu înseamnă 100 de locuri pe an, din care 50 sunt pentru specialități complet inutile care naiba mai știe ce caută in organigrama ministerului, si cele ramase sunt la distante pe care in Romania le străbați in 22 de ore.

De asemenea, dacă legea va fi folosită pentru a mobiliza o rezervă nominală doar și neinstruită din timp, pur si simplu va fi un mecanism pentru a genera proverbiala carne de tun.

Chiar marți (08.03.2022) am observat ca ministru apărării într-o declarație menționează ca proiectul nu mai este de actualitate. Am avut parte de același modus-operandi clasic al decidenților, scurt si pe românește si-au dat cu stângul in dreptul. Lansezi proiectul public Luni (07.03), fără expunere de motive, fără explicații si mai apoi comunici prin ministrul apărării faptul ca „proiectul nu mai este de actualitate”

Domnilor din minister care ne citiți, știți ca eu sunt mai acid de fel însă având in vedere situația extraordinara in care ne aflam, va adresez o simpla rugăminte: Va rog comunicați pe seama acestor subiecte impecabil in contextul geostrategic de astăzi. Angajați niște comunicatori civili, profesioniști, ca sa nu va treziți ca faceți „ damage control ” mai mult decât comunicare in sine.

Așteptam așadar cu interes o alta forma a proiectului eventual luarea in considerare a recomandării de mai sus.

Preluare de pe știrile PROTV din data de Luni 07.03.2022:

România ar putea trece din starea de alertă în stare de criză.

Este o măsură pe care o pregătește Guvernul și pe care ar putea să o instituie în clipa în care teritoriul, populația, sănătatea sau mediul ar fi amenințate în vreun fel.

Desigur că măsura are legătură cu războiul de la granițele țării și ar putea fi chemați la ordine bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani. După aprobarea proiectului, intrarea în starea de criză poate fi decisă doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Surse politice susțin că a fost dorința premierului ca România să aibă o lege prin care s-ar putea institui starea de criză. O eventuală intrare în stare de criză va fi însă decisă la cel mai înalt nivel – prin hotărâre a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale: ”Guvernul nu introduce starea de criză, aceasta nu este în nomenclatorul, să spunem, constituțional, criza există. Va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu lucruri care țin și de dezvoltările care vin din Ucraina, managementul refugiaților.”

Măsura de intrare în stare de criză ar putea fi adoptată în situațiile în care populația, teritoriul, sănătatea, mediul, stabilitatea politică, economică sau socială ar fi amenințate.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”România nu are niciun motiv de a intra într-un conflict armat cu Rusia și nu cred că România va intra într-un conflict armat cu Rusia, dar cu toții știm ce se întâmplă în Ucraina și considerăm că ceea ce face Vladimir Putin și la ce instigă să facă poporul rus e inadmisibil în 2022.”

Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar. Surse politice susțin că Guvernul se gândește să extindă categoria celor care ar putea fi chemați la ordine de la 18 la 60 de ani. Măsura nu este pusă pe hârtie, dar ar putea să completeze legile privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Noile reglementari se referă şi la detaşarea medicilor, în cadrul spitalelor militare, de pildă. Iar achiziţiile, precum cele de aparate de zbor, ar putea fi accelerate la nevoie. O altă măsură se referă la militarii români, care ar putea să treacă sub coordonarea altei țări membre a NATO. Proiectul de lege, odată aprobat de Guvern, are nevoie şi de girul parlamentarilor.

O decizie finală a Guvernului ar urma să fie luată în această săptămână.

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-ar-putea-trece-din-starea-de-alerta-in-stare-de-criza-ce-presupune-acest-lucru.html

Declarațiile ministrului apărării, 08.03.2022:

Într-un interviu pentru Agerpres, Dîncu a afirmat că „Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.

https://www.realitatea.net/stiri/actual/vasile-dancu-proiectul-de-lege-ajuns-in-spatiul-public-privind-starea-de-criza-nu-este-de-actualitate_62275ad2d63ba67584391252

Pentru lectura proiectul complet publicat luni, retras marți:

stare-de-criza-proiect-de-lege-aparare-04-03-forma-avizata

 

Mă semnez al vostru lt(rez)

180 de comentarii:

 1. Cum sa înrolezi oameni cu vârsta între 18 și 60 de ani când însăși constituția , articolul 55 paragraful 3 specifica :

  „Cetăţenii pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice.”

  Cum o grămadă din ei sunt „doctori”, acești politicieni nu cunosc nici măcar constituția țării pe care pretind că o conduc.Habarnism total pe toată linia.
  Tipic de stat eșuat. Părerea mea.

  54
  • Da Stefan, asta spun ca trebuia corelata legislatia cu cea existenta, si nu poti arunca din avion un astfel de proiect si apoi te faci ca ploua.
   Si da, ai un punct foarte valid aici, la armata aia de doctori, asa arata un proiect de modificare a unor legi foarte importante intr-o perioada de criza extraordinara?

   12
   • Sa acorde un contract de consultanta unei firme reputate de avocati si le coroboreaza aia legislatia. Nu te pricepi, da la altul.
    Un „proiect” facut pe genunchi ca sa fie facut. Am mai auzit (eu nu am apucat sa citesc) si niste chestii care sunau a orice mai putin a democratie – gen puteri discretionare pentru unii in declararea unor anume situatii care, ce sa vezi, erau foarte larg definite.
    Pentru a doua oara in ultimii ani, incepe sa-mi fie frica de un nou dictator in Ro. Primul a fost Dragnea, „neamtul” e al doilea.
    Culmea e ca sunt oameni care aplauda astfel de intiative, semn ca romanii pur si simplu isi doresc un „tatuc” care sa le „dea”.

    17
 2. Eu sunt contra cresterii varstei 60 de ani e prea batran. Chiar vrei sa iti pui viata in mainile unui mos? Sunt destui care la 60 abia mai vad nu mai judeca cum trebuie si nu ar putea in veci sa te care daca esti ranit. Mi se pare o lege facuta pe genunchi la panica.
  Daca ai 5 mosi in grupa ce plm faci? Rogi adversarul sa nu manevreze ca ai tai flancheaza mai lent….

  O mare prostie.

  29
  • Exista persoane la vârsta de 60 de ani, este adevărat, nu foarte multe, care datorita stilului lor de viata au o condiție fizica si mentala mai buna ca unul de 40 de ani.
   Sunt destui vânători care au vârsta de 60 de ani și care sunt activi în acest domeniu.Oamenii ăștia pot fi folosiți ca și lunetiști.
   În funcție de starea lor de sănătate, cei cu vârsta între 50-60 de ani pot fi folosiți inclusiv pentru activități auxiliare care sunt indispensabile pe front.

   33
   • crezi ca oricine poate sa fie lunetist sau ca e vreo calificare de o scoti pe banda ?

    razboiul modern nu e stat in transeu si tras la tinta cu pusca. ai nevoie de mobilitate care de multe ori e pe jos vezi clasicul atac de pluton.

    18
    • Rob8 tata , vedem in Uraina ce 8nseamna razboiul „modern” .

     Tot acolo, vedem cu arma-n mana si persoane de 80 de ani.

     Chestia este sa ai COJONES!

     Ce zici de unii care la 60 de ani
     se plimba pe munte , 4-5 -9ore chiar si de noapte…desigur nu se lasa pizdificati de media

     Varsta este un numar!

     37
     • cand vorbim de legi nu vorbim de exceptii ci de toti.

      12
      • Exact!
       P.S. Excelente comentarii @robi, tin sa se consemneze ca toate cele de pana acum sunt in asentimentul meu si pot fi considerate ca fiind si ale mele… 🙂 Ca n-am prea mult timp azi.

       5
      • Scuze ,dar opinia mea este alta

       Tocmai, legea sa-ti permita sa incadrezi si exceptiile!

       Din timp de pace ,sa-ti pregatesti rezerva ,populatia psihic, fizic si mental ,dupa modelul Tzahalului.

       Sa numai vb de Politie, Jandarmerie …astia nu ar trebuii instruiti pt front ?!

       Sa stie sa foloseasca Stinger , Ag7,Spike…

       Mens sana incorpore sano!

       Sa-i vezi pe aia din carciumi / epilati / burtosii /pilosii, la prima explozie ,ce provoca victime ,cum se vor trezii .

       Pupilele l-i se vor dilata, apare efectul túnel ….si vor intelege ca trebuie sa lupte!

       Nu cred ca nu poate folosii un AG 7 dintre blocuri…

       Desigur va fi inútil, pt ca inamicul duce razboiul devastator pe teritoriul tau!

       Opinia mea , vrei sa lupti , pai lupti.

       Poti sa ai 21 de ani ,constitutia fizica perfecta , dar marsav, fricos …

       18
    • cei mai in varsta pot fi folositi spre exemplu la paza si patrulare, anumite misiuni ale jandarmeriei, al carei efectiv ar putea fi eliberat astfel pentru actiuni militare.

     23
     • Hai cu mine in carciuma sa vezi cum arata aia de 60 de ani care au facut santier, agricultura sau paza toata viata si spune-mi daca tu le-ai da arme. Da pe timp de razboi unde e stres si paranoia….sa vezi atunci tragedii.

      Asta e parerea mea. 60 e prea mult pentru multi.

      18
      • da, sunt de acord ca multi la 60 nu se vor incadra, insa unii da. Si in Ucraina sunt cazuri si cazuri.
       Eu ce propuneam sunt misiuni de paza in spatele frontului, in locul jandarmeriei. Chestii simple, unde in peste 95% din cazuri nu va fi nici un eveniment. De ce sa tii blocati pentru astfel de misiuni tineri capabili de lupta?

       23
      • Nu toți cei peste 50 de ani se încadrează în tiparul menționat de tine.As zice ca marea majoritate nu se încadrează în acel tipar.
       Am văzut destui oameni de la tara, care au muncit fizic toată viata, care la vârsta de peste 70 de ani, încă făceau activități agricole sau forestiere care implica fizicul și mulți tineri incapabili sa faca asa ceva.

       19
      • Robi,

       Nu merg cu tine in carciuma, te invit sa -ti prezint oameni de 60 de ani ,ce te fac praf la conditie fizica ,psihica si mentala..

       Ex
       Te-ai aventura noaptea, sa inoti in mare, la peste 1km de tarm?!
       Cred ca o astfel de persoana are un psihic apt si pt actiuni militare

       Eu vorbesc de „voluntariat”

       Refuz sa cred ca va vení unul terminat fizic si psihic, sa solicite plecarea pe front!

       Daca se doreste sa se intoarca spatele pt ca asa a decís un burtos terminat de mici si bere.
       Ok, No problem!

       Care crezi tu ca este mai apt pt lupta :aia ce se inghesuie la pasapoarte ,unii sub 35 de ani sau cel ce se prezinta voluntar si gata sa-si sacrifice viata in ciuda varstei?!

       Idea este sa nu se inchida nici o usa in nas ,celor ce vor sa apere Romania! Ca nu prea este inghesuiala…

       Ps. Nu te pui la mintea odihnita, a unora ce muncesc , nu gandesc.
       Sant cei ce sau opus alocarii a 2%din PIB pt armata, ca nu e nici un pericol domne…merge si MIG21..

       23
      • Ai dreptate ! Astia mor pana sa ajunga pe front, au probleme cu tensiunea,diabetul, discopatii,spondiloze etc, le trebuie o farmacie dupa ei si doctori sa le ia tensiunea… De aceea se ies din armata la 47 ani, daca ai grupa…… Nu ne trebuie o armata de basinosi…. Sa pregatim tineri, baieti si fete care sa piloteze drone, sa manevreze sisteme antiaeriene si antiracheta, piloti de avioane si elicoptere…

       3
       • La 47 de ani tensiune si diabet..

        Ce sa mai vorbim pai respectivul a pregatit terenul de la 30 ….si i s-a permis !!

        Pregatire fizica ioc .Ce instructie a facut asta ?!

        Probabil cu tuica ,mici si bere….

        12
        • Îmi cer scuze anticipat administratorilor site-ului dar a reușit să mă irite rău cu aroganța și tonul superior. Nici nu îmi vine să cred că există astfel de specimene.
         Poți să o lași mai ușor? Scoate capul din cur și privește un pic în jur. În chestia aia numită România reală. În aia în care 25% din populație trăiește la limita sărăciei. Auzi la el își permite… Băi zevezcule, un om trăind la limita sărăciei nu își permite un trai decent, nu are acces la servicii medicale, doar supraviețuiește. Poate din goana mașinii sunt niște figuri șterse pentru tine. Pentru mine sunt colegii de navetă, cei cu care plec de acasă dimineața devreme, aia pe care-i varsă microbuze de marfă pe șantierele din marile orașe, aia care fac iarna naveta cu bicicleta indiferent de vreme pentru că nu-și permit prețul unui abonament la tren sau la mașină, care sar peste masa din timpul zilei ca să pună ceva pe masă seara acasă.

         3
     • Nu lasa jandarmii si politia plimbarea prin oras contra linia1. Iar 18-60 e cea mai mare prostie. Sa se duca toti parlamentarii (fosti si actuali) pe front, impreuna cu colegii lor de afaceri. Iar ca varsta de recrutare 20-35 e cel mai corect. Daca iese nasol probabil cine are vreo urma de moralitate si bun simt iese singur la lupta fara indemnul guvernantilor. A fost bataie de joc in timpul pandemiei, politai care se credeau loezi si imparati. Daca Doamne fereste intram in razboi atunci sa-i vad si pe subofiteri si ofiteri facand la fel cu cei recrutati…

      14
     • @M.Z.
      Teoretic, jandarmii au si misiuni antidesant, cel puțin așa erau prinși în planuri.
      Acum, sincer, tu îi vezi pe jandarmii actuali( lăsăm la o parte Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei) să facă față unei asemenea sarcini?
      Și acum, gândește-te că spatele frontului nu prea există, după cum se vede, și ai niște grupuri de FOS umblând dezlegate prin peisaj. Ce faci cu moșulicii ăia paznici patrulateri?
      Și mai gândește-te că nu o să fie loc pentru toți la logistică și prin birouri.
      Părerea mea, hâc…
      P.S. Luați în calcul panica creeată aseară de un simplu zvon că se scumpește combustibilul.
      Cam cum credeți că ar reacționa moșulicii ăia la un simplu zvon că vine inamicul???

      13
      • bine, eu ma gandeam la chestiile de mentinere a ordinii publice si misiunile gardienilor publici, nu la desant, ceea ce fac ai nostri de fapt. Ca sa eliberezi din aia mai tineri de misiunile astea simple pentru chestii mai razboinice.
       Eh, aia e alta discutie cu care ar fi misiunile jandarmeriei, mai ales in timp de razboi.
       Cam cum arata si in Franta tot felul de documentare cu ce se ocupa jandarmii, care se iau de cate un vanzator ambulant, se baga in certurile unei familii, sau intre vecini, il conduc acasa pe nush-care concetatean turmentat.
       Adica ai o categorie de forte cu specific militar, sa zic asa, inarmati, care se duc cate 2-4 sa trateze chestii din astea minore. Iar cand apare cate unul inarmat care si stie sa foloseasca arma, se plang ca meseria lor e periculoasa. Bine, stim ca la jandarmii francezi sunt si unii care se ocupa de circulatie (politia rutiera) si altii mai specializati pe actiuni militare. Dar in fine, imi pare risipa banului public.
       Pentru majoritatea misiunilor de minore enumerate mai sus, cred ca politia municipala ajunge.

       14
      • Un mosulica care vine VOLUNTAR va acciona cam asa :isi va alege un loc cu buna vizibilitate, fara sa fie descoperit ,din zona in care se presupone ca vin aia si va observa/cerceta terenul ,atent si poate ca ii va surprinde .
       ( un binoclu , o mica statie de comunicaré are si el…daca nu isi compara vine pregatit)…

       12
       • @vasile vrei sa detaliezi ?
        1. cum isi alege locul ala ? da niste exemple.
        2. de unde stie ca nu va fi descoperit ?
        3. de unde stie zona prin care vin aia ?
        4. cum ii va suprinde ?

        Da niste exemple concrete.

        1
    • Orice bun vânător poate și lunetist.Daca civilele ucrainene pot fi psl-iste, niște vânători cu experienta, chiar dacă au vârsta de 50-60 de ani, de ce nu ar putea fi?
     Realitatea din Ucraina(2014-prezent) ne arata ca se sta și în transee și se trage cu armamentul de infanterie asupra invadatorilor.
     Trasezi sarcini, misiuni, responsabilități, în funcție de potențialul fiecărui individ.Exista sarcini, responsabilități specifice celor aflati în defensiva, care pot fi date și indivizilor care nu sunt foarte mobili.
     În perioada 1980-februarie 1989, unii afgani, stăteau zile în șir la panda/așteptare, având Stingerul pregătit de tragere.Altii stăteau la panda cu rpg-uri și lansatoare de rachete AT.
     Dacă comandantii sunt profesioniști adevărați, știu sa folosească eficient resursa umana.

     20
     • „Orice bun vânător poate și lunetist.”

      Astea sunt basme pentru copii mici. Cand vanezi tragi intre 100 si 300 m maxim.
      Lunetistii aia average trebuie sa loveasca tinte pe la 600-800m. La 300 de m pui tinta si strangi usor tragaciul orice infanterist trage acolo. La 800 m incepe sa fie stiinta.

      7
      • Crezi ca ucrainencele sau kurdele au avut mai multa experienta cu armele de foc sau psl-ul, când au intrat în contact cu aceasta arma, fata de cei care sunt vânători de zeci de ani?

       20
       • Vanator poate fi oricine, nu-i mare smecherie sa tragi intr-un iepuras, lunetistul este alta mancare de peste si necesita pregatire speciala si ceva ADN mai special…

        9
       • @sorin cred uneori ca eu vorbesc eu aud pe site-ul asta. ma deprima treaba asta mai ales ca m-am repetat la unele ca un papagal desi in general nu prea imi place sa ma repet.

        ma doare capul in seara asta, fara legatura cu discutiile de aici, si am nevoie de o pauza.

        2
       • @Sorin
        Kurdele cresc printre arme. Ucrainencele se joacă din 2014 cu armele.
        Să omori un animal fără apărare nu garantează faptul că ești în stare să omori un om care te poate ucide la rândul lui, dacă are ocazia.
        Psihicul uman e foarte complicat, și e greu de trecut pragul ăsta.
        Părerea mea, hâc…

        5
        • Adica vrei sa spui ca pentru toate exista un inceput, la fel ca pentru kurde si ucrainience, nu ? Pai mergi la vanatoare de mistreti, la iepuri a fost George. Tare asta cu „pisicul”, zici ca numai Rambo misuna prin armia romana si toti cu pregatire „pisica” de top. Foarte complicat, lupti sau fugi ori esti mort.

         24
   • Vorba lui tata cu gamela in urma tineretului

    2
   • In ce țară?

    2
   • Buna ziua,
    Sunt nou la postarile de aici, desi urmaresc de ani buni aceasta pagina. Eu am facut armata intre 1984-1986, am 56 de ani, alerg 50 m in cca 8 sec., iar la rezistenta (mars), cu rucsac de cca 15 kg, pot sa merg fara probleme pana in 10-12 km. trag cu arma foarte bine(chiar si acum), iar sanatatea imi este buna. Stiu, veti spune ca sunt o exceptie, dar socot ca am putea sa slujim in unitatile de aparare locala, poate cu ceva mai bime decat un tanar din zilele noastre, iar asta sa o facem in viata reala, nu in mediu virtual. E doar un gand…

    10
  • Stai linistit , ca te impusca si mosu.Resursa umana trebuie folosita adecvat. Cine te pune sa-l pui pe linia intai? Numai in caz de extrema urgenta

   23
  • Stiu oameni de 60 de ani care au probabil o conditie fizica mult mai buna decat ai tu. 60 de ani nu mai e o varsta la care ai incheiat-o cu viata, dimpotriva, mai poti avea 20 de ani activi fara probleme.
   Sunt foarte multi oameni care pot fi folositi, oameni cu conditie fizica, cu abilitati tehnice si profesionale. Vanatori, alergatori, sportivi, mecanici, soferi, cei care lucreaza in logistica, etc Restul pot pazi un depozit, un pod, intersectii de drum, pot sa ajute la logistica.

   22
 3. Buna dimineata domnule lt(rez). Ca de obicei o analiza pertinenta dar in opinia mea inutila. Stiu ca in ceea ce va priveste textele dvs.sunt generate in primul rand de patriotism si acest lucru le creste valoarea. Dar de ce spun ca e inutila?Stiu ca au existat in ultimii ani mai multe proiecte de lege privind cadrele in rez.,proiecte la care au lcrat civili si militari deopotriva. A auzit cineva despre ele? E retorica intrebarea,asa ca nu astept un raspuns. Cu siguranta zac prin fișete sigilate cu plastilina. Si în conditiile in care nimeni nu e interesat de „factorul uman”ce sa mai discutam despre dotari. Acum avem putin deranj pe la frontiere si se trezesc astia sa ia decizii….sa ne fereasca Dumnezeu. Decidentii de azi nu sunt capabili sa ia decizii corecte pe timp de pace,in liniste,cu cafeaua pe birou d-apai cu presiunea razboiului pe cap. Vai de fundul nostru. In rest,s-auzim de bine.

  23
  • Aveți dreptate.Decidentii sunt asa cum i-ati prezentat pentru ca promovarile se fac cu adevărat, în exclusivitate, doar pe relații personale.Profilul profesional/moral, chiar nu contează.Asa a fost și în trecut motiv pentru care majoritatea pierderilor de vieți omenesti s-au datorat incompetentei și dezinteresului celor cu funcții de conducere.Nu se mediatizează aceasta nefasta stare de fapt deoarece este de actualitate.

   25
  • Multumesc domnule Lt. si din pacate pot sa confirm ceea ce spuneti. In rest, sa auzim bine.

   7
 4. Pana la 50 de ani ar fi suficient. Vorba lui Robi, 60 de ani… deja majoritatea sunt bolnavi de ceva plus conditia fizica…
  Lasat naibii de o parte voluntariatul. Nu e de noi. Fiecare judet are cel putin 1-2 unitati sau foste unitati militare. Trimisi cat mai aproape de casa, 2-3 luni, program de 8 ore, platiti cu minimul pe economie, posibilitatea de a ramane in unitate sau nu. Instruirea minima de armament si tactici…

  4
  • În Ucraina, mulți din cei care lupta împotriva rușilor și datorita cărora armata rusa încă nu a reușit să ocupe ce si-a propus , sunt oameni de 50-65 de ani.Un asemenea om poate trage cu AK74, RPG7, RPG29, lansatoare portabile de rachete AA și AT sau arunca cu grenade în militarii rusi.Poate cara lăzi cu munitie, alimente sau transporta răniți, șamd.Poate asigura paza și monitorizarea unor dispozitive defensive, centre de comanda, depozite, șamd.

   22
   • Nu va mai uitati la Ucraina, e foarte multa propaganda de razboi acolo. Ceea ce e normal, aia sunt in razboi.

    8
    • Pana acum, majoritatea ucrainenilor aflati sub arme desfasoara activități defensive.Un om de 70 de ani, având condiția fizica decenta, plasat intro pozitie ideala, poate arunca cu un cocteil Molotov într-un vehicul(camion, blindat, tanc, autotun, lansator mobil de rachete sol dol, sol aer, samd)al armatei ruse.

     8
     • Dorelul initial

      Hai mah sa fim seriosi. Dai cu molotov-ul in camion si daca nu crapa toti pe urma mosulica de 70 de ani se duce la groapa. Si in buna traditie ruseasca il mai si tortureaza putin inainte. Parca n-as vrea asta nici pentru comunistii aia de pe scara unde am crescut eu desi mi-au facut multe zile fripte cand eram copil.

      Nu zic ca n-ar putea desfasura diverse activitati dar hai sa fim putin realisti.

      La noi inca mai sunt destui militari care au burta mai mare decat a mea ca IT-ist.

      1
 5. Introducerea voluntariatului nu va asigura necesarul de rezervisti de care au nevoie forțele noastre armate.Doar introducerea serviciului militar obligatoriu inclusiv pentru femei , ar rezolva aceasta problema, cu condiția sa fie organizat profesionist.Pentru asta trebuie bani și cadre militare cu experienta reala de linia 1 care sa își transfere cunoștințele, recrutilor.Dar în primul rand trebuie factori decizionali competenți, onești, care sa conceapă în detaliu, un asemenea serviciu militar obligatoriu.Nu avem asemenea oameni.Factorii noștri decizionali, din orgoliu, nici nu ar lua în calcul sa apeleze la consultanta de specialitate a profesioniștilor din forțele armate ale SUA, UK,Israel, pentru a concepe și derula un asemenea serviciu militar obligatoriu.
  Fiind realist, știu ca dacă serviciul militar ar redeveni obligatoriu, ar fi identic cu cel din trecut.Adica o mare mizerie și pierdere de timp pentru recruți.

  32
  • „Doar introducerea serviciului militar obligatoriu”
   Nu

   „inclusiv pentru femei”
   Nu

   „condiția sa fie organizat profesionist”
   si HAHAHA

   Solutiile pentru armata sunt urmatoarele.
   -Conditii mai bune pentru militari pentru a atrage personal. Salarii, pensii (de care va cacati multi pe site), + beneficii. E clar ca desi unora vi se par mari nu vi se par suficient de mari incat sa va inrolati nici voi criticii eterni si nici tinerii. Daca erau asa mari erau cozi la unitati.
   -Campanii de recrutare facute cu cap mai ales pe social media unde sunt tinerii azi si nu doar clipuri comuniste facute sa fie facute.
   -Nu stiu cum sa o zic mai democratic asa ca o zic pe sleau. propaganda in scoli si licee pentru a insufla patriotism.

   Restul sunt carpeli si sunt carpeli proaste. Mai ales laba asta cu armata obligatorie. Ai nevoie de specialisti si de profesionisti nu de conscripti. Armatele de conscripti ajung mereu sa fie de cacao intr-un deceniu doua chiar daca incep bine.

   25
   • Ca sa atragi oameni de calitate și suficienți, în armata, trebuie sa le oferi minim 1000-1200 euro, net/luna, la simplii soldati, proaspat inrolati.Asta înseamnă că vor trece foarte mulți ani pana ce se va ajunge la o asemenea grila de salarizare.Pana atunci, se va perpetua actuala stare de fapt.
    Un om de calitate, la ce oportunități profesionale sunt acum, datorita calității de membra UE al Romaniei, se va orienta profesional fie spre locuri de munca mai bine plătite, din viata civila,în România sau pleacă în vestul Europei.

    24
   • capatu satului

    @robi
    Fără supărare

    Salaru si solda mărita pt militari tb justificata de ceva
    O performanță care vine din pregătire și selecție continuă
    Nu poți face performanță dacă nu ai înzestrare, pregătirea fizică e o poveste, nu ai informații si contrainformații militare

    Iar majoritatea comandantilor care se preumblă pe sticla nu justifica creșterea de salarii si solde

    Tara se împrumuta cu multe miliarde de euro la fiecare an ca sa plătească pensii si salarii
    Trăim pe credit pe măsura înțelepciunii conducătorilor
    Cel mai scump credit din Evropa
    Dacă am înțeles bine la ultimele obligațiuni in valuta dobânda a fost de aproape 6% – cea mai mare dobânda din Evropa

    Nimeni nu exclude salarii si solde mărite pt militari
    Dar salaru si solda mărită pt militari tb sa aibă un fundament, ceva in spate
    Nu știu, aplicații cu tarile NATO, concursuri de pregătire la nivel evropean – competiții in care sa realizezi performanță continuă
    Sa probezi că ai rezultate, nu odată in viață să ai norok
    Să faci performanță continuă
    Performantă la nivel de companie, batalion, regiment, divizie si corp de armată

    Selecție continuă si pregătire continuă
    Ca să poți face performanță continuă

    Nu poți sa spui nu am performantă ca nu am soldă mărită
    Ca ajungi la nivelu neuronului din semege care a descoperit factoru uman local împotriva tancurilor si tunurilor grele inamice – ori asta e la nivelu făt frumos si Greuceanu si alte basme de sâmbătă seara

    Conducătorii militari care se produc de sărbători pe la tembeliziuni
    Si care insistă că avem o dotare, o înzestrare militară și o pregătire de vis nu justifică creșterea de solde și salarii

    Să crești salaru si solda numai așa să zici ca vei crește datoria externă, la mintea mea, nu are rost

    Sigur e frumos sa spui ca aia din semege ca noi ii ciuruiim pe toți cu factoru nostru uman
    Dar asta e o chestie de nivel patologic dacă n-ar fi vorba de ceva boli cronice la nivel neuronal

    Nu poți să spui vrem solde mărite când generalii tăi obțin gradele prin copierea unor fițuici si alte chestii de astea ce nu au nici o legătură cu performanța, că și alți fac la fel
    Nu poți să spui ăștia care îi avem sunt cei mai deștepți comandanții din galaxie când atât de puțini critică situsția in care se află inzestrarea si pregătirea de luptă
    Nu poți să spui nu avem aviatie performantă dar e in regulă
    Să spui că e in regulă fără avertizare timpurie
    Fără marină militară
    Nu poți să spui ca avem ceva ce e intr-o stare deplorabilă sau ce nu există și să ceri si bani pt minciună

    Că la final cineva întodeauna plătește
    Si plătește națiunea si tara
    Nu câțiva comandanti de carton

    16
   • „Armatele de conscripti ajung mereu sa fie de cacao intr-un deceniu doua chiar daca incep bine.”
    IDF says hello!

    14
  • Corect Sorine. Voluntariatul nu va rezolva problemele dar va reduce presiunea asupra subunitatilor,unitatilor combatante formate din profesionisti. Pe de alta parte,si aici ma dau pe mine drept exemplu,si pe un voluntar/rezervist îl poti folosi in linia intai. In ceea ce ma priveste am 55 de primaveri,78 kg,186 cm,fara probl de sanatate majore. (parca aș scrie la matrimoniale)si inca ma mai pot dumiri in campul tactic integrat intr-o grupa sau un pluton. Pe mine si pe alții ca mine nu m-ai folosi? Evident sub comanda unor profesionisti cu experienta ar fi ideal.

   18
   • Pff… Tras prin inel. Felicitari. Mintonas 36 de primaveri. Nu dau datele mele sa nu ma fac de rusine. Dar sunt pe revenire.

 6. O lege de rahat facuta de ratati.
  1. Armata profesionista trebuie dublata (la combatanti NU la aia de muta hartiile).
  2. Armata profesionista nu trebuie sa excluda stagiul militar (3 luni + 7zile/an pana la 60 de ani), in plus, poti recruta ma usor pentru profesionisti.
  3. Mobilizarea generala va cuprinde armata profesionista, rezervistii si pe cei cu stagiul militar intre 20-60 de ani.
  Ca idee, dupa un sistem ca asta si subventionare poligoanelor, ne putem gandi in ceva ani si la liberalizarea accesului la arme (model elvetian/ceh).
  Sa chemi sub arme oameni ce au tras cu PMul cu aproape jumatate de secol in urma si pustani ce joaca paintball si counter strike este CRIMA.
  @Robi, depinde de om. Apoi, sunt destule de facut, nu il pui lunetist sau operator AT.

  51
 7. Pai Robi iti ramane cam asa armata profesionista +nimic

  Nimic=
  1.Individul care a cumparat iod de s-au golit farmaciile;
  2.Individul care a facut pasapoarte la toata familia inclusiv la copilul nenascut, ca sa aiba si el pretext de fuga din tara;
  3.Individul care ori a facut din specula 11 lei litrul de benzina sau astia multi care ne-au umplut de fericire pentru cresterea exagerata a petrolului =litrul la pompa e 8 lei peste tot,ca s-au inghesuit ca oile la pompe de la 3 dimineata;

  Desigur cand o sa fii cu astia mai tineri si foarte putini care flancheaza „tare” probabil ca o sa constati ca sunt si antivaccinisti convinsi, nu se lasa nici cipati si nici sa li se fure adn-ul.

  Eu prefer de departe mosii cum ii numesti tu. M-am apucat preventiv sa-mi pensez picioarele ca sa fiu metrosexual, dar daca trebuie voi spune prezent si voi fi de acord cu tot ceea ce sustin astia de mai sus. Nu vreau sa stric unitatea speriatilor si patriotilor romani.

  PS:Ieri dimineata la Kaufland la 8 era parcarea plina si full in magazin. Se cumparau de persoana 7-8 sticle de ulei la litru. Pare o moda la noi.
  PS2: Romanul are numai drepturi nu si obligatii. Daca ii spui de obligatii sare de cur in sus si zice ca te iei de liberul arbitru. Asta e democratia la noi.

  34
  • nu te supara dar mare parte din viata am avut bug out bag si am fost gata sa devin omul padurii. nu e nimic rau in a fi pregatit.
   cat despre fugit….asta e altceva cu care nu sunt de acord dar parca nici pe lasi nu i-as vrea langa mine.

   stiu cat inseamna resursa umana si cat inseamna moral pentru intregul grup sa fi inconjurat de oameni pe care te poti baza.

   15
 8. Eu consider ca in situația actuala ar trebuii majorata varsta la care pot iesi la pensie cei „speciali” din sistem, sa o ridice la 55 de ani pentru toti cei implicati in structurile de forta, nu e normal ca la 45 de ani varsta la care se presupune ca esti deja foarte bine pregatit in domeniul tau sa iesi la pensie si sa lasi pe altul fara experienta ( asta daca mai vine cineva in locul tau) Mai ales in domeniile tehnice esti la apogeul calificarii tale profesionale, daca nu poti face fata intr-un domeniu sa fii trecut/detasat in alta pozitie, dar sa ramai in sistem.

  34
  • Green Strumpfy

   Iar esti paralel. Ca fapt divers varsta de pensionare in MApN este de 59 de ani si va ajunge la 60. Doar ca in armata, datorita conditiilor specifice se aplica niste reduceri din varsta asta „normala”. Reduceri care cumulate in timpul zecilor de ani de serviciu militar pot fi de maxim 13 ani. Un fel de grupa a1a de la civili. Asa se ajunge la pensionari la 47 de ani. In continuare esti la fel de paralel penca nu ai habar ca un ofiter pensionat la 47 de ani este „in rezerva”. Adica in caz de ceva poate fi chemat in serviciu activ imediat. Cand chiar este mult prea batran ptr asa ceva statutul lui devine „in retragere”. Este ca habar nu aveai toate astea??? De dat cu piatra va pricepeti o gramada dar sa va interesati si de neajunsurile vietii de militar nu sunteti in stare! Poate se indura @lentul in rezerva sa scrie un articol si despre partea „maro” a vietii de militar.

   13
   • Hold on your horses my friend, banuiesc ca suntem de aceeași parte a baricadei, nu am vrut sa dau cu pietre in nimeni, si eu imi doresc sa avem o armata puternica, profesionista si bine motivata. Ma gandeam doar la faptul ca am cateva cunostinte proaspat pensionari la 45 de ani, cei drept nu din Mapn, ci din Sts si Sri care o ard elegant la pensie fara nici un stres. Ma gandeam ca la varsta asta un cadru dintr-un domeniu tehnic ajunge la maturitate profesionala, nu e pacat sa părăsească sistemul si sa lase pe altii, daca or mai fi, care vin noi si habar nu au cu ce se mănâncă meseria asta, iti ia ani buni sa pregatesti un specialist si e pacat sa il pierzi la 45 de ani.
    Vezi aici exemplul pilotului ucrainean pensionat care s-a reantors sa lupte pentru tara lui.

    22
    • Green Strumpfy

     Nu toti se folosesc de facilitatea de a iesi la pensie anticipat valorificand anii de reducere dobanditi in timpul activitatii. Care vrea sa avanseze in grad ramane pana la sfarsit. Generalii chiar pot ramane in activitate pana la 62 de ani. Cat despre pilotul de il dai ex imi pare rau dar cred ca este iarasi o legenda urbana gen fantoma din kiev. Un om la 58 de ani, oricat de bine s a ingrijit, nu iti rezista intr un su27 la manevre cu suprasarcini de multi G. Parerea mea. Pe un avion cargo, elicopter ok. Dar nu intr un supersonic la mii de m altitudine. Sunt piloti tineri carora la viraje la limita li se pune „valul negru” si raman inconstienti secunde bune. La 7G mana care tine mansa sau maneta de gaze si care in mod normal are vreo 7-8 kg cantareste 50-55.piciorul de pe paloniere are 70-80kg.si 7G nu inseamna limita.

     7
    • mda,am vazut si eu…o ard aiurea si imprastie rahat putinist.
     mai odihniti ca un bebelus dupa somn,mizerii.

     2
   • @”Asa se ajunge la pensionari la 47 de ani. Un fel de grupa a1a de la civili. ”
    Teoretic, da. Practic, lucrurile stau altfel. Adica, pe romaneste, cati dintre ofiterii pensionati la 47 de ani sunt pensionati pe merit? Adica, cat au fost de activi in ” grupa a1a” sa justifice pensionarea la o asa varsta? Jumatate din ei, mai putini? Au facut cursuri sau specializari si au activat in acele categorii sau le au facut doar pentru a iesi mai repede la pensie? Nu varsta de pensionare de pensionare in sine este o problema. Cati din ofiterii/subofiterii de cariera isi merita pensia?! Si nu e vorba doar de cadre militare.

    20
 9. În primul rând ar trebui re-introdusă în sistemul penal infracțiunea de TRĂDARE. De la avocați și magistrați am înțeles că lucruri flagrante, precum ce face acum Sebastian Ghiță cu RTV-ul lui de intoxicare media la ordin, precum ce face acum MOL România Petroleum srl cu nervii populației la ordin de la Budapesta, precum ce fac acum sabotorii din ANRE, precum ce fac acum cele câteva zeci de troli plătiți existenți pe teritoriul României, nu sunt pasibile de condamnare decât tangențial, pentru fapte de multe ori doar contravenționale, și nu pot fi utilizate în justiție împotriva lor eventualele dovezi de influențare externă a acțiunii lor prelevate de serviciile de informații. Nu vorbesc aici de sabotajele sistemice comandate probabil intern dar care aduc uriașe prejudicii statului, gen Dorneanu, vorbesc strict de situații în care există dovedibilă o acțiune a unui stat ostil care a influențat acțiunea unei persoane fizice sau juridice române împotriva statului și cetățenilor români.
  Dau ca exemplu vechi agitația din 2015 cu evaziunea fiscală a Lukoil, situație în care o instituție (SRI sau SIE) a transmis către ANAF dovezile de evaziune, care coroborate cu alte date fiscale, a dus la estimarea unui prejudiciu pe trei ani de două miliarde de euro. Dovezile transmise de SRI au devenit nule că … bla-bla libertate, democrație, justiție, etc., au mai fost câteva declarații ale lui Băsescu pro-mafia rusă, și totul s-a-ngropat în uitare … Ar mai fi și reversul medaliei – ce fac acum Ciolacu sau Rafila sau Dâncu sau Câciu sau Câmpeanu sau Hellwig s-ar încadra prin gravitate la infracțiuni grave. De unde știm că sunt trădători, corupți, leneși, incompetenți sau proști ? Trădătorul ar trebui să plătească cu pușcărie lungă, coruptul cu bani și pușcărie, iar pentru prost sau leneș cei care l-au pus în capu’ trebii …dar un trădător în fața unei justiții slabe care are o lege proastă întotdeauna se va prevala de dubiul de incompetență…
  Referitor la serviciul militar obligatoriu – nu mă pricep la sistem ce ar fi optim – serviciu militar, rezervă activă, pregătire militară periodică, dar dacă ar exista în România o armată teritorială sau forță de rezervă activă sau miliții paramilitare cu pregătire și control militarizat, credeți că ar mai visa rușii să se plimbe cu T90-ul printre cluburile din Dorobanți ? Așa cum au prins spaimă de afgani și încă îi ține de vreo 35 de ani, cam la fel au prins acum spaimă de forțele teritoriale ucrainene care o să-i țină ceva zeci de ani …
  Cine să introducă aceste modificări ? Până când nu vom introduce în constituție conceptul acceptării discriminării negative a demnitarilor pentru drepturi și libertăți și conceptul limitării în timp și amploare a discriminării pozitive (vezi pensiile speciale) la durata existenței normei discriminatorii … nu știu cum ieșim la mal. Și suntem așa de aproape de mal … și ne mai plângem că ne asemuiesc alții cu țiganii …
  Dar pentru legi bune iar ajungem la mâna ultracompetenților din politichia românească … care iar vor fi îngropate într-un morman de norme inaplicabile din aceleași cauze – trădare, corupție, lene, incompetență, prostie … din păcate, nația noastră are nevoie periodic de resetări pe care nu știe să le facă până la capăt și de-asta le face prea des, iar când le repară, întotdeauna le repară prost – după 1859 a trebuit să existe un 1866, după 1877 un 1881, după 1918 un 1923, după 1940 un 1944, după 1947 un 1960, după 1968 un 1971, după 1989 un 1990, după 1996 un 1999, după 2004 un 2007, după 2012 un 2015, după 2016 un 2019. Și ce-o mai urma … Aș fi început cu Tapae 87 vs. Tapae 101 da-mi puneam prea mulți în cap…

  10
 10. Am 29 de ani și evident că nu am prins armata obligatorie la vremea ei. Eu unul aș „lucra” ca militar profesionist deoarece sunt nevoia să aparțin unui grup, unui ideal plus că fiind o fire sportivă cu o condiție fizică bună m aș adapta repede la unele rigori dar două gânduri nu mi dau pace. 1.se știu poveștile și legendele cu armata de odinioară și parcă n aș vrea să fiu tratat ca un sub-om, cu haine și încălțări cu 2 Nr mai mici sau mai mari și 2.de ce trebuie să fii trimis la instruire la sute de km de localitatea ta când cum bine zicea un antevorbitor mai sus fiecare județ are unități militare sau macar dacă tot mă trimiți în instrucție in altă cazarmă sa fie un judet vecin, nu eu fiind din GL mă trimiți la Arad ( un exemplu )

  8
 11. ,,Suntem datori cu acesta reparație anului 2007 când am trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat in detrimentul celui obligatoriu si cineva s-a gândit că dintr-un număr de contingente de voluntari care prin instruire ar urma să ajungă profesioniști poți suplini dinamica de personal în materie de rezervă a unei armate. Era evident pentru orice persoana care a avut tangență cu resursele umane că așa ceva nu este posibil.”

  Stiti ca eu sunt mai transant, n-ar fi bine sa-l chemam pe acel cineva, avand in vedere Codul Penal, ,,Art. 394 – Trădarea
  Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
  a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
  b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
  c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
  d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale,
  se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”
  și la fel si pentru lipsa de inzestrare a Armatei Române sau vânzarea Petromului ??

  24
  • :))) Tradarea si altele au fost scoasa pt a se colabora mai bine cu lobby-stii partenerilor Romaniei
   Ce parere aveti de cedarea economiei … ca sa ajungem in anumite familii … s-a facut corect? Dupa lege nu …

   Dupa o munca asidua pt a destructura sentimentul patriotic / national … in favoarea globalismului … aceiasi oameni acum vor sa faca ce?

   Cati or sa spuna .. pai eu am platit taxe pt o armata profesionista si pt arme … de ce nu avem ? Acum sa platesc si cu viata … un patriot nu ar spune asta dar cati mai inteleg conceptul?

   Trist

   2
   • Rectific – nu s-a scos tradarea ,… nu prea se aplica. Scuze Admin! Nu ineleg de ce a aparut acelasi mesaj de mai multe ori …

    3
  • La pct.B se incadreaza majoritatea celor care s-au perindat in guvernele si palavramentul Romaniei de-a lungul Timpului

   2
  • @Lucian As adauga la pedeapsa si confiscarea totala a averii.

   2
 12. sper ca toti rahatii de politicieni inclusiv cei cu sosetute roz si cei cu haur sa fie incorporati sa vada ce au hotarat. si sa se uite la varsta celor care dau navala la pasapoarte. adica, la orice agresiune, Romania ocupata in 24 de ore. blestemul poporului roman: natie puternica, condusa de cei mai slabi…

  2
 13. Armata de azi nu e ca cea de acum o suta de ani. Exista o multime de functii, (administratie, intretinere) care nu difera cu nimic de cele similare din civilie. Deci s-ar putea munci pina la 65 de ani.

  36
 14. nu mai comparati situatia din ucraina,nu se pupă cu noi.
  profesionalizarea dar aia pe bune nu ce intampla azi in institutiile de aparare siguranta de la noi este singura solutie.
  din nefericire avem un numar mic de militari capabili si pregatiti,restul e completat de neni si tanti costumati in uniforma buni de poze pe retele.

  15
 15. Lt(rez), ca de obicei, frumos articol. Chapeau!
  Problema e că nici după ce l-au retras, nu o să facă mare sfârâială, pentru că nu îi duce mintea.
  O să iasă o ceva stufos, fără cap și fară coadă, care nu poate fi aplicat în lumea reală, gen legea rezervistului, și în caz de ceva nu o să știe de unde să înceapă și unde să termine.
  Fiind așa de mulți habarniști piloși politic la nivelul ăla, preocuparea de bază nu o să fie să facă ceva bun și util, ci acoperirea curului propriu și personal în caz de ceva, să nu poată fi arătați cu degetul că ei sunt vinovați.
  Gen „noi am făcut ce a depins de noi, nu suntem noi de vină că voi nu știți să o aplicați”.
  Părerea mea, hâc…

  8
  • Merci Sharky, ca de obicei iti apreciez opinia din virtutea experientei pe care o ai. Sti ca eu sufar de acea forma de prostie crunta numita generic idealism.
   Apropo de politicieni pilosi, ca in fapt acei oameni de care zici chiar daca sunt in uniforma, real vorbind sunt niste politicieni.
   Eram la coada la politie pentru o modificare pe permisul de arma si vorbeam cu un politist de la paza acolo, 50+ bine avea omul si vizibil asta. Mi-a zis ca acum doua nopti era de tura si s-a luptat cu niste mexicani de-ai nostrii si zicea ca se descruca greu la varsta asta, noroc ca al sau coleg este un tip pe la 40 si ceva de ani si constitutie de boxer. Si omul imi spunea, ca daca iasa maine la pensie are o pensie medie dar in nici un caz in proximitatea celor vehiculate la TV. Pe de alta parte la TV sunt vizibil fix „politicienii” in uniforma. Imi spunea ca stie concret situatii de sefi din IGPR iesiti cu 9000-10000 dar aia nu au mai pus piciorul pe strada din 2005. Si cred ca are mare dreptate omul, ca si la noi la armata „politicieni” erau har domnului, militari din aia cu sange khaki, erau din pacate din ce in ce mai putini….

   7
   • Depinde ce intelegi prin ,,pensie medie” .Ca unele sunt mai medii decat altele .Exemple : Agent sef principal de politie, nascut in 1972, iesit la pensie la limita de varsta in 2021 dupa 29 de ani numai pe strada , anul trecut avea 4500 lei net. Jandarm , plutonier, iesit la varsta cu doar 15 ani vechime in serviciu, restul ca strungar, a iesit in decembrie cu 4000 net.Raposatul taica-meu, civil, cu 44 de ani lucrati, dupa 90 pina in 2007, la pensionare, avea cand a decedat, in 2020, doar 2800 lei. Socru-meu, pensionar din sistemul Cooperatiei Mestesugaresti, cu 40 de ani lucrati, are pensie de aprope 1400 lei.Cam multe ,,mediile„ si prea diferite varstele si vechimea necesara!

    20
 16. dpmdv prima problema este transformarea actualei armate din una de paradă intr-una combatanta pe bune .

  13
 17. Când vă aud cu muncitul până la 65 ani pentru militari îmi vine să dau timpul înainte pentru voi să vedeți cum este. Am trecut în rezervă la 55 ani bolnav de inimă și operat de colon. Ce plm mai fac cum mine? Dacă alerg 300 m gâfâi ca locomotiva și trebuie să stau 15 minute să-mi revin, iar mai mult de 1 oră nu pot sta nici pe scaun.
  Să se respecte Constituția strict așa cum este, dar vai când însuși șefii de stat au/o încalcă cu nesimțire nu mai contează. Trist.

  11
  • De la atat stat pe scaun?

   4
  • mai povesteste ca avem noi unele mai horror.

   5
  • Lnisteste-te ca nu te cheama nimeni..ha,ha,ha.

   Incepusi sa prezinti certificat medical /justificari…

   Ai probleme cu
   „el corazón”,colonul si spui ca dupa 300 de m gafai…hm

   Nu stiu ce sa zic , la 100 de metri, sugerezi ca n-ai probleme, hopaaaa

   Decí minti, vrei sa fentezi ,

   Gata in linia intai! Apt …..

   12
 18. orsice legislatie care nu ia in calcul factorul financiar este sortita din start esecului.

  2
 19. Când vă aud cu muncitul până la 65 ani pentru militari îmi vine să dau timpul înainte pentru voi să vedeți cum este. Am trecut în rezervă la 55 ani bolnav de inimă și operat de colon. Ce plm mai fac cum mine? Dacă alerg 300 m gâfâi ca locomotiva și trebuie să stau 15 minute să-mi revin, iar mai mult de 1 oră nu pot sta nici pe scaun.
  Să se respecte Constituția strict așa cum este, dar vai când însuși șefii de stat au/o încalcă cu nesimțire nu mai contează. Trist.

  5
  • Armata are 2 feluri de militari: cu arma in mana sau cu capul departe de linia frontului.
   Daca te-ai pregatiti sa muncesti cu capul, poti lupta linistit pana la 65 ani, de-acasa.

   2
 20. Eu nu inteleg de ce nu putem sa facem si noi o pregatire paramilitara de baza cum au tari din jur, dedicate in primul rand celora care nu au mai prins armata obligatorie, au facut-o la TR sau vor sa is reimprospateze cunostiintele.
  2 saptamani intense si apoi cate un weekend pe luna sa zicem. Evident ca nu vei putea ajunge soldat profesionist, dar pt gherila si sustinere la nevoie cred ca e ok.
  Stiu ca sunt multi pensati, multi lasi pe care i-am vazut si aici prin comentarii ca sa lupte aia cu pensii speciale, dar eu vreau sa cred ca mai exista barbati si femei care vor dori sa lupte pt tara lor

  39
  • @Dinu
   „Eu nu inteleg de ce nu putem sa facem si noi o pregatire paramilitara de baza cum au tari din jur, dedicate in primul rand celora care nu au mai prins armata obligatorie, au facut-o la TR sau vor sa is reimprospateze cunostiintele.”
   Simplu! Pentru că nu se vrea!
   Conducătorii țării au oroare de oamenii bine instruiți și bine educați.
   Ai uitat de El Comandante Petrov care îndemna doctorii, profesorii, inginerii să plece din țară, dacă nu le convine?
   E de preferat să ai o masă de manevră ușor manipulabilă, decât oameni care gândesc și care ți-ar putea creea probleme.
   Părerea mea hâc…

   14
 21. Ce-am zis ieri legat de Rusi, e valabil si pentru noi: „o armata e imaginea in oglinda, simplificata, a societatii care o genereaza.” Putem sa votam ce legi vrem, sa adoptam 100 de regulamente noi si sa marim bugetul la 2,5%, cata vreme societatea romaneasca nu s-a reformat (in directia buna), armata tot prapadita ramane. Parlamentarii vor vota, probabil, niste legi noi, patriotarde, ca sa arate cat de tare ii roade siguranta tarii, vor curge din nou pdf-urile si lumea va chitai atata timp cat balciul din Ucraina va continua. In secunda a doua de dupa inchiderea balciului romanasii vor rasufla usurati, toate proiectele marete vor disparea sub pres, maririle de buget (daca or fi) se vor regasi in pensii/salarii/avantaje individuale, iar poporul se va intoarce intr-un suflet la lucrurile cu adevarat importante – vacante (ca vine vara), scumpiri, cumparaturi. Aceiasi politicieni debili vor fi votati si data viitoare, cei care vor putea o vor tuli si mai abitir din tara decat pana acum, iar cei care vor ramane se vor ruga la moaste sa fie feriti de necazuri si sa le mearga si lor mai bine fara sa faca nimic.
  Ecuatia sociala nu e deloc in favoarea romanilor.

  16
 22. Locotenent gradație 4 – 3.445 lei
  Sublocotenent – 2.958 lei
  Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri)
  Sergent major – 2.933 lei (se adaugă sporuri)
  Sergent gradația 4 – 2.618 lei
  Caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
  Soldat – 2.236 lei

  https://www.stiridirecte.ro/salarii-armata-2021-cati-bani-incaseaza-de-fapt-ofiterii-si-subofiterii-din-mapn-11780

  Salariile diferă în funcție de zonă, de cerințe, de program, dar și de experiența angajatului. Spre exemplu, un agent de pază din zona Pipera, care lucrează în ture și pentru care se cere experiență, poate câștiga 2100 de lei lunar, potrivit jooble.org.

  Pe de altă parte, un agent de pază la o fabrică este plătit cu 3000 de lei lunar. Pentru acest post este nevoie de un atestat de pază valabil, condiție fizică bună și disponibilitatea de a lucra în ture de noapte.

  https://stiriromania.ro/ce-salariu-are-un-agent-de-paza-cati-bani-castiga-pe-luna/

  De departe, cel mai bine plătit job este şi la cel mai celebru din cazul nostru. Mai exact, BGS. Un agent de intervenţii încasează lunar suma de 3600 de lei, la care se adaugă şi alte bonusuri de performanţă, plus bonuri de masă. Un agent de securitate ia salariu între 1900 şi 2500 lei în funcţie de experienţă şi locaţia în care este distribuit.

  https://www.stiridirecte.ro/ce-salarii-au-angajatii-de-la-firmele-de-paza-bgs-civitas-sau-securitas-75251

  De ce te-ai duce la armata unde e si risc, stres, restrictii personale si bataie de cap ???

  16
  • si cate mii de euro trebuie platite pentru pontatori de foi de pontaj?!
   pe ce avem azi cheltuim prea mult.

   28
   • Du-te in oglinda si intreaba care sunt conditiile pentru care te-ai inrola. eu nu cunosc raspunsuri cu sume fixe dar in mod clar cat e acum nu e suficient sa atraga personalul necesar. observatia asta o poate face oricine.

    Tocmai asta e problema ca ai inteles fix invers treaba. Cat timp o sa platesti militarilor salarii de paznici o sa ai doar pontare de foi. Vreti armata da pe burta goala….

    Imi amintesc si acum prin 2000 si ceva cand am aflat cat e salariul unui locotenent roman am ras. Acum mai batran fiind inteleg ca era de plans.

    P.S. O armata foarte apreciata pe aici este aia israeliana. Ai cautat de curiozitate cat se castiga acolo si ce beneficii au ? Pe langa ce statut au in societate si cate ong-uri exista care sa ii sustina dupa ce se termina cariera ?
    In romania e invers trendul si anume cetateni ca tine care urla ca inoata in pensi militarii…
    p.p.s. soldatii si subofiterii nu sunt generalul izmana. ti-am postat mai sus au salarii de paznici. ti se pare normal ?

    11
    • au justitie,invatamant,sanatate,siguranta?!…ca lovele spargem cu duiumul.prostanii isi duc viata si isi cresc copii cu salrarii de africa ,se imbraca,traiesc ,cotizeaza si crapa si tot nu-si mai plang mila.
     da-le oamenilor conditii de israel si o sa ai si armata de israel nu tara banaiera dar oligarhie bugetara.

     24
    • Problema nu e doar la salarii, robi. Sau, daca vrei, nu e doar la salarii.
     Mai sunt si alti factori, gen cazarme care stau sa-ti cada in cap, mediul de lucru, echipamentul (era o doamna militar care se plangea la un moment dat de bustierele de cacat) etc samd
     Lucrand la un moment dat cu zilieri am constatat ca, desi cereau mai multi bani, si-i mai si primeau, productivitatea nu crestea, din contra. Pe de alta parte, romanii vor calitate din vest la preturi din est, ca nu degeaba vedem ca au aparut si pe la noi asiatici pentru anumite joburi. Sunt niste dezechilibre aici, si nu doar la noi, in toata lumea occidentala, vezi criza de soferi de tir din UK, dupa ce le-au plecat polonezii, englezii nu s-au prea inghesuit.
     In plus, in armata, mai ai si altceva decat infanterie unde, hai sa zicem, se descurca si unul mai slab cu duhul. Insa, chiar si la infanterie, apar tot mai multe tehnologii, nu mai merge chiar cu orice prostan – vezi ce zicea sharky de cum nu stiau ai nostri (sau nu vroiau, ca le era lene) sa foloseasca statiile alea asa cum trebuie.
     La arme tehnologizate (marina, aviatie, AA, artilerie, mecanizate intr-o masura mai mica) ai nevoie de oameni scoliti si, am constatat ca oamenii mai scoliti au inceput sa tina seama si de alti factori, nu doar de cel salarial. Recent am inceput sa vad oameni (ok, conditie peste medie dpdv scoala/intelectual/profesionalism) care accepta un salariu mai mic pentru alte beneficii gen echipa, atmosfera de lucru, program flexibil etc samd
     Degeaba dai doar salarii mai mari, daca nu schimbi niste mentalitati la varf, nu asiguri conditii decente de lucru (tinand seama ca ala e totusi militar, nu contabil), echipamente din secolul asta si o evolutie in cariera bazata pe merit nu pe pupat seful in cur, tot nu vei reusi sa aduni o armata decenta.
     Discutia e complexa si rezolvarea nu vine doar de la cresterea de salarii, necesara oricum si ea dupa cum se vede din exemplul tau.

     27
     • @nicolae sunt de acord. problemele sunt multe si complexe si e usor sa le treci cu vederea pe unele sau sa le subestimezi efectele.

      4
 23. Nu se înțelege esența.
  Legea în discuție NU E CONFORMA constituției.
  Pentru a mobiliza oamenii cu vârste între 18 și 60 de ani , TREBUIE SA MODIFICI CONSTITUTIA .
  ARTICOLUL 55.
  Și care modificare trebuie obligatoriu aprobată prin REFERENDUM.
  Posibil sa nu priceapă nimeni din sumedenia de ” doctori” in drept cum se scrie o lege și ca trebuie sa fie conformă Constituției ?
  Oricare forțare legislativă neconformă constituției , e ILEGALA.
  Se pedepsește conform legilor in vigoare.
  Habarnism total di la cele mai înalte niveluri.
  Cu așa miniștri , decidenți , e evident că țara e eșuată din toate punctele de vedere.
  Și nu se vede o urmă cat de mica de voința de a schimba ceva.
  Catastrofal.
  Părerea mea la 61 de ani împliniți.
  PS
  Știu să trag cu AK , cu Beretta, știu să le demontez și să le montez fara probleme.

  14
  • Stefan60 ,
   Respectul fata de Constitutie , hmm
   Guvernarea CDR , armata tot cerea ” pachetul de legi pentru aparare ”
   1999
   In noaptea aceea in care minerii veneau spre Bucuresti s-au trezit ca era nevoie de ” pachetul de legi ” .
   Si au dat ordonanta de urgenta pentru adoptarea legii starii de urgenta .
   Lege organica , neconstitutionala daca nu era trecuta prin parlament .
   Publicata in editie speciala , scoasa noaptea a Monitorului Oficial .
   Noaptea ca hotii .
   Am inteles ideea , facusera in pantaloni .
   Dar am avut supriza acum cu razboiul sa constat ca tot nu au schimbat legea cu una data conform Constitutiei , adica s-au culcat de urechea cealalta .
   Asta despre respectul fata de Constitutie .

   Tin minte despre prostia cui a decis-o , sau a lui Constantinescu ca a spus-o public : starea de urgenta intra automat in vigoare daca minerii se deplaseaza in alta directie decat spre Petrosani . Pai o declari sau nu o declari .
   ” Curat constitutional ” – Caragiale forever

   10
 24. Dragilor si stimatilor,cred ca nu puneti problema corect.Din vremuri uitate stim ca moravurile bune necesita legi putine si invers,unde sunt moravuri proaste sunt legi multe.

  Se acopera mizeria umana cu hartie(cu papirus pe vremea cand au observat unii corelatiile de mai sus) pana bate vantul si se alege praful de mascarada.

  Voi dezbateti pana la ce varsta,cum sa faci o treaba,pe cine iei,cum sa-i faci pe unii profesionisti etc… realitatea fiind una foarte simpla.Cine e nascut pt razboia,are starea de spirit si conditia fizica indiferent de varsta,se va duce la razboi si chemat,dar mai ales nechemat.Sa nadajduiti ca statul roman va face altceva decat rahatul praf dupa ce 30 de ani nu a facut decat rahat praf e cel putin o iluzie si is trist ca sunt inca oameni ce vor sa creada iluzia asta.

  Evident,nu-mi place realitatea asta,dar mi-ar place mult mai putin urmarile lipsei de realism.
  Realitatea este ca la razboi vor lupta cele cateva unitati apte sa faca asta din armata patriei,plus aliatii.Iar cele mai eficiente vor fi unitatile de voluntari care se vor coagula la nevoie,care se vor organiza natural si vor avea lideri pe aia care supravietuiesc procesului de incercare-eroare.
  Una din lectiile razboiului din vecini si ale celui din Siria e fix asta,ca rezilienta in timp a unei forte combatante e data de astia care vor sa lupte pt ca le place,gen voluntarii ucraineni,aia rusi din Donbas,cecenii etc…Adica unii care sunt animati de un ideal,nu conteaza care.

  Da stiu,o sa spuneti ca statul,institutiile,UE,NATO etc… nu se pupa cu modelul de ceata razboinica a lui Bogdan Voda din Maramures,dar asta e.Statele moderne au functionat de pe la 1650 ca detinatoare unice ale fortei.De vreo 70 de ani au devenit state sociale,pana cand ”in 2022 nu e civilizat sa vorbesti despre violenta”.Au uitat pt ce exista.

  E o evolutie ciclica la scara istorica.

  33
  • „Din vremuri uitate stim ca moravurile bune necesita legi putine si invers,unde sunt moravuri proaste sunt legi multe.” – Ce tare a fost asta. Mi-a spus-o un colonel de justitie militara acum cativa ani. Fain om si gandire sanatoasa.

   12
 25. Oameni de kkt , legi de kkt .
  Ăsta e rezultatul democrației originale , bazată pe corupție veșnică și aranjamente in politică , cu munca poulimii neplatită la valoarea reală .
  Niciodată nu se va mai putea rezolva problema resursei umane a armatei prin voluntariat sau prin promisiunea unei pensii amărâte la 55 de ani pentru soldați .
  Cei ce știu ce înseamnă războiul nu vor sa fie soldati doar pentru acea pensie , riscul nu este răsplătit de cuantumul pensiei .
  Ar trebui un impozit special pentru finanțarea armatei , evident colectat doar de la firme .
  Omul de rând e noncombat , crede că nu are ce pierde , dar firmele pierd tot , inclusiv resursa umană !
  Sunt pesimist , nu cred in minuni .

  10
  • Habarnistule, uite ca ne intelegem cu niste chestii, nu multe, dar ne intelegem totusi pe undeva.
   Eu sunt de parere ca nu mai poti obliga omul la serviciu militar, dar sa faci ca in Elvetia este ceva deja. Ori faci armata 3 luni si apoi dori cum pusca sub pat restul vietii ori o arzi pe John Lennon-isme si faci ceva pentru tara timp de 6 luni. Pai ca aduni mizerile din paduri, lucrezi ca personal auxiliar in spitale, varuiesti caminul cultural, dar faci, in cadru organizat, la ordin chiar civil fiind.
   Acum ca administrator de firma, eu ti-as da banii aia, fara discutie dar spune-mi ce faci cu ei. Cat timp vezi debandada asta de la buget, esti scipat in fata de aia pe care ii finatezi daca pui o astfel de taxa risti sa omori si ce a mai ramas. Nu-i discutabil daca gradul de impovarare prin taxare este mare sau nu, discutia este ce faci cu banii astia.
   La MApN vorbeau de 2% cu credite de angajament in anii trecuti, si la sf. de an/ executie bugetara creditele de angajament erau… neangajate. Al naibii de competenta, nu? Pe de alta parte nici nu deschizi usa larga la sistem pentru cine doreste, ce povesteam in articolele cu rezerva atatia ani, crapi usa un pic si strigi din interior – Intra cine vrea…u eu.

   9
   • Cred că un impozit de 0,5% din cifra de afaceri oricărei firme , care să alimenteze direct contul ce se ocupa de partea de intendență ( sau cum s-o numi în prezent ) a Ministerului Apărării Naționale , nu ar fi prea greu de suportat , ba chiar 50% din sumele confiscate de ANAF să aibă aceeași destinație .
    Abia atunci am putea avea o bază de pornire palpabilă pentru renașterea spiritului patriotic, fără excese xenofobe sau defetism și lașitate .
    Cât despre faptul că ne înțelegem și avem unele puncte comune de vedere , e ceva normal .
    Avem același interes : o Românie prosperă !

    4
    • Ehhh pai habarnistule, uite eu plusez, zic ca 90% din sumele confiscate nu doar de anaf. Pai in codul penal spune ca beneficii inclusiv financiare dobandite prin mijloace infractionale se confisca. Da! Ai furat un leu sa ti-l ia statul si sa vireze direct la CLÎ- comandamnetul logistic intrunit, eternul don’ ge’al Zisu. Dar problema noastra este ca atat coruptie cata exista in societate, este si in armata. Si atunci ce facem? Ii finantam, dar ne trezim cu banii luati doar si fara corvete. Asta-i practic problema, cum le dam banii si ne asiguram ca nu se fac vile din ele.
     „Abia atunci am putea avea o bază de pornire palpabilă pentru renașterea spiritului patriotic, fără excese xenofobe sau defetism și lașitate ” DA! Exact!
     „Avem același interes : o Românie prosperă !” Sa te auda Dumnezeu!

     4
     • Din păcate majoritatea bugetarilor nu pricep (sau așa pretind) că trebuie să justifice utilizarea fondurilor colectate de stat și să răspundă pentru asta, personal! Avem două categorii de cetățeni, „privații” cocoșați cu taxe, impozite, accesorii, controale, amenzi, e.t.c. și „bugetarii” care nu au nici o răspundere, nici un criteriu de performanță, ignoră cu nonșalanță legislația, iar singura lor preocupare este să-și păstreze privilegiile.

      23
  • Habarnistule, ideea principala e urmatoarea: pentru DRAGOSTE iti trebuie doua parti. Adica multi isi pun intrebarea, eu imi iubesc tara, dar tara ma iubeste pe mine?

   Pentru ca MAGARUL sa traga la caruta, trebuie, pe langa trainingul de specialitate, si FURAJ. Nu te apuci sa il biciuiesti ( IMPOZITE).

   De ce nu iti pui problema sa faci in asa fel incat sa cresti numarul de MAGARI (firme). Iar bunastarea sa vina pe filiala indirecta, mai mare decat cu BICIUL????

   Dar nooo, actionam stahanovist, punem impozite! De ce oare s-au carat atatia din tara? Din cauza genului asta de gandire!

   In orasul meu femeia de serviciu de la primarie are salariul mai mare decat un operator specializat al unei linii automatizate! Na, poftim, falie sociala! Ala ce lucreaza la privat e FERM CONVINS ca tara lui il iubeste! Pensii speciale, pensionari la 44 de ani! Vai e greu! ( Nu vorbesc de tine) Pai ce eu te-am pus sa-ti alegi meseria aia? Asuma-ti!

   Pentru rezolvarea problemei ne trebuie asa: clasa de mijloc f. bine dezvoltata , si de o anume MENTALITATE ( asta inseamna ca cetatenii au timp sa mai citeasca, sa se mai gandeasca si la altceva decat supravietuirea zilnica, de ex. la mizeriile pe care le fac politicienii, au timp sa se implice in societate etc)

   Fara astea doua nu ai cum sa rezolvi problema. Poti scoate apa din fantana cu galeata, sau poti sa o faci cu o pompa. Depinde cat te duce capul.

   30
   • Exact , mentalitatea e problema .
    Desigur , nu există tratament , aceasta generație cu mintea pervertită va trebui să crape și să-i ia locul o altă generație , care respectă și continuă valorile tradiționalele ale românilor : familie , proprietate , cultura , istoria și limba strămoșilor , etc .
    Dintre valorile actuale trebuie selectate doar cele compatibile cu tradițiile …
    Spre exemplu , generațiile pervertite de influența otomană au creat un dezastru pe care îl identificați instantaneu : bacșiș , peșcheș etc .
    Exact , despre ” bonbardieri ” , cocalari , maneliști , legebetiști cu curcubeul în suflet și înfipt în pantalonii mulați cu vedere la gleznuțe , tunși cu freză , tatuați , epilați și pensați , cu drogu’ venă și Coca-Cola în mână ,
    absolvenți ai facultății Șpilu Hamlet etc …
    Nu doresc să formulez acuzații politice , dar le doresc tuturor celor ce nu simt românește și vor o țară ca afară să plece cât mai repede la coada la pașapoarte biometrice .
    Să crape ” afară ” !
    Când va suna goarna și se va face apelul de seară , vor rămâne fără cetățenie , proprietăți etc .
    Ar trebui să rămână apatrizi , dar nu eu hotărăsc toate astea …

    20
    • „Când va suna goarna și se va face apelul de seară , vor rămâne fără cetățenie , proprietăți etc .”

     Citat mot-a-mot din manualul UTC-istului patriot.

     Geesh! Deja se umple site-ul de nostalgici comunisti.

     7
    • Tara te vrea tuns?
     Adica, mai sus, omul iti zice una, iar tu, in raspunsul tau, spui FIX altceva…
     Boss, tara nu e o cazarma. Trezeste-te, ca nu vrea nimeni sa traiasca in cazarma.

     10
 26. Scriu pt prima data dar va citesc de mult timp.Nu am fost cadru activ desi am facut armata pe vremea lui Ceausescu .Mai oameni buni din ce lume veniti?M a intrebat cineva pe mine daca vreau in Nato ?Mai ales ca eram in Belgrad cand Nato bombarda cu bombe vopsite in culorile oualelor de Sf Pasti .Sa ma duc sa mor pt Iohanis si toate zdrentele din stufosul aparat de stat ?Si dupa acest proiect de lege ce pare scris de straini,sa ma duc sub comanda straina?Sa mi dau viata ca sa apar Deveselu .Ma iertati dar nu .Sa se duca aia de au umblat in Irak dupa bombele lui Sadam.Sau aia care s au dus sa omoare afganii ca nu vroiau democratia occidentala .Mai ales ca au luat bani buni ba au mai dat si spagi ca sa plece .Sa se duca generalii aia jegosi betivi si corupti care au devalizat conturile armatei .Eu de la acest stat ordinar nu am luat nimic ci numai am dat de aceea va spun pas.

  6
  • Domnu’Stefan,ma scuzaț,da v-aț dus puțin invers. Deveselu te apara (si)pe dumneata. Fara sa te intrebe nimeni nici de data asta. S-auzim de tine. Pardon,de bine.

   17
  • si daca tu nu vreai in nato noi nu trebuia sa intram nu?
   vezi ca a fost referendum pe tema asta

   6
   • Cand a fost referendum ?In ce an?

    1
    • Ba omule, ma lasi, lasa-ne bre cu „strainii” acest tot-antidot al propiei noastre incompetente. Am facut un ciclu de 150 de ani ca sa ajungem la Caragiale si „Romanii Verzi”, ce dracu?
     Ne-ai dat una cu levierul in logica de ni s-au rupt panalonii in cur:
     1.Da, te-a intrebat cineva daca vrei in NATO, si te-ai milogit la poarta lui NATO sa te primeasca incepand cu 93 si ai avut un referendum pentru asta:
     PRINCIPALELE VALORI ale Legii de revizuire a Constituţiei României 2003
     Creează cadrul constituţional adecvat, precum şi temeiul juridic pentru integrarea euro-atlantică a ţării noastre; armonizează prevederile sale cu reglementările importante ale Uniunii Europene; prevede dreptul cetăţenilor români de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Votând Legea de revizuire cetăţenii români şi-au manifestat în fapt adeziunea pentru aderarea la N.A.T.O. şi integrarea în Uniunea Europeană. – Asta-i din expunerea de motive a modificarii constituiei din 03′. Citeste inainte sa votezi.
     Ti-a dat si lege Parlamentul votat de noi, majoritar pesedist la vremea respectiva insa ales in mod democratic si constitutional:
     LEGE nr. 22 din 1 martie 2004
     pentru aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949
     EMITENT
     PARLAMENTUL
     Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 185 din 3 martie 2004
     Parlamentul României adoptă prezenta lege.
     Articolul UNIC
     România aderă la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, cu modificările ulterioare.
     Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comună din 26 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 149 din Constituţia României, republicată.
     2.Unitatile multinationale sub comanda romaneasca, cum crezi matale ca functioneaza? Adica tu pui de dac smecher sa comanzi englezi, francezi si ce drac ar mai fii, dar invers, nu… ca straini? Pricepi de ce ii cel putin inept ce ai scris? Generali cu trei stele, cu doua stele si cu o stea romani comanda comandamente multinationale, Sibiu, Bucuresti si Craiova si tu ne iei de prosti cu auriferisme de 2 lei?
     3. De unde dracu ii minciuna aia ordinara, propagandist ruseasca ca NATO a pictat bombele in oua si de pasti? Ca vai ce ne-a dat-o la religie, noi aia care mai putin de 10 ani inaintea bombardamentelor ne faceam ca biserica nu exista in societatea multilateral dezvoltata care se caca pe ea de frig cu becul stins si fara curent. Da, am auzit prima data povestea asta din gura lui V.C. Tudor dar chiar sunt curios de unde a originat acest fake news.Si ca fapt divers, nu cred sincer ca erai in Belgrad atunci, dar asta-i alta poveste.
     Fara NATO, rusii se opreau la noi curte peste o saptamana, parca te vad pe tine si altii in cuget si avant la granita, si eu cu pusca in mana, la fel bunicul meu in 45′. Generatia lui a fost exterminata de „prietenii“ rusi asteptandu-i in zadar pe americani. Cum mama dracului sa ai tupeul sa vii aici si sa debitezi minciunile astea unele flagrante altele prin omisiune, sa te astepti sa ne manipulezi asa la mintea cocosului.
     Lasa-ne, te rog eu, ca discursul asta prinde la bac luat pe naspa maxim. Fara suparare, dar documenteaza-te minim inainte sa vorbesti.Minim-minimorum, asta daca nu esti la ordin. Cum sa spui ca tu pentru ce sa lupti, pai tu lupti pentru o functie, cea de presedinte fie el si al Romaniei? Esti in politburo sau ce? Tu nu lupti pentru casa ta, pentru “famelie”, daca tot il pomeniram pe conu’ Iancu? Pentru locurile unde ai crescut, pentru alegerile tale, fie ele si tampite, pentru putinul care il ai? Ireal pe cuvant.
     Auzi… in ce an a fost referendumul… Serios? Da referendumul pentru forma de guvernamant cand a fost? Si eu sunt republican de principiu, dar puteam trai si intr-o monarhie si cu o reparatie istorica anului 1947. In ce an a fost referendumul pentru religia oficiala a statului roman? Dar pentru Capitala? Dar pentru sediul guvernului? Dar pentru sediul parlamentului? Dar pentru forma de stat, ca sunt multi nebuni si bolnavi mintal care viseaza tot felul de federatii pe aici. Serios?
     Lasa tu grija facturilor, vorbesti de un popor care s-a cacat cuburi de gheata si a mancat ani de zile ghiveci calugaresc de mana prietenilor rusi si a lingailor rosii de aici pana a iesit in strada si s-a lasat cu sange.
     Las-o asa…

     37
  • Vechea gargara. Dar eu pt cine sa lupt, pentru astia? Asa se sapa la incredere. Ca si kapatos ala… Ce a facut tara asta pentru mine? Pai.. In ce tara esti tu vedeta bahh.?! Nu mint, primul instinct e frica, fuga si e absolut natural… Apoi alte ganduri imi vin in minte: cat sa tot fug? Pana unde sa tot fug? Plus altele. In fine. Cu toate pacatele politicienilor…si au multe al dracu, NATO si UE sunt marea reusita a Romaniei. Nu lupti pt politicieni ci pentru cei de langa tine si pentru ce e in jurul tau. Nu o dau in patetisme ca se dilueaza mesajul.

   15
   • Stai sa ti vina facturile in aprilie si vedem noi cati mai stau pe aici sau cati pun mana pe molotoave si dau dupa guvernanti .Camasa e mai aproape decat haina .

    1
    • Multumesc de grija. Sunt ok financiar. Lucrez pt imperialistii de peste ocean. Dar ai dreptate. O sa fie o perioada dificila. O sa treaca. Apoi o sa vina una buna, o sa treaca si aia. Nu mi sunt dragi guvernantii… Bleah.

     17
   • Mda ca tot l-ai amintit, Capatos este exact unul care a suferit toti anii astia cu toate chilotaresele si manelistii lui si este indreptatit sa-si puna coada in spinare.

    4
  • De ce nu te duci tu frumos in rusia? Unde nu e Nato.

   12
  • Este dreptul democratic sa iti afirmi parerea. Dar cum afirmi, am si eu dreptul democratic sa imi spun parerea. – Hancu, esti in varsta si tot nu ai invatat nimic. Pacat de tine.

   5
 27. Hmm, catana la 60 de ani …. Si e o problema , adica sursa de comentarii –
  Dar cand tuta blonda cu studii la Moscova spunea sa urce varsta de pensionare la 75 de ani nu a zis nimeni nici miau pe RoMil. .
  La 75 de ani cam cati o sa urce 40 m pe scara de pisica sa schimbe o sonda sau un senzor de particule ? Sau sa urce pe podul rulant se depaneze PLC-ul cu oala de otel topit in carlig ?
  Pe langa asta trasul cu pusca la 60 devine jucareie .

  16
 28. Domnu’Stefan,ma scuzaț,da v-aț dus puțin invers. Deveselu te apara (si)pe dumneata. Fara sa te intrebe nimeni nici de data asta. S-auzim de tine. Pardon,de bine.

  9
 29. Bagati mana in foc pt Deveselu ?Ultimele evenimente ne indeamna sa fim circumspecti

  1
  • Fi circumspect , cine te opreste. du te la pasaporte , stai 6 ore la coada , vinde ti casa si masina , cumpara ti euro (sau ruble ca poate vrei la moskova) si pleaca din tara

   23
 30. Pentru ăia care visează soldați luptători peste 50 de ani. Lăsând la o parte complexele lor de inferioritate, că de acolo pornesc toate ideile astea, vă sugerez să urmăriți cu atenție filmuletele ăla postat de @nicușor, parcă, în care un pluton de infanteriști ruși atacă un sat.
  Ăia-s băieți tineri, de max.30 de ani.
  Ascultați-l pe cel de are camera montată pe cască cum respiră, de zici că e locomotivă.
  În condițiile în care nu e sub foc, nici nu aleargă, sau depune un efort fizic intens. Doar merge, cu echipamentul complet pe el.
  Acum, imaginați-vă cum ar reacționa unul trecut de 50 de ani…
  Părerea mea, hâc…

  16
  • De ce crezi tu ca gafaie ala?!

   Eu cred ca este vb de stres si panica, nu de conditia fizica mai degrada cea psihica!.

   Daca legea va cuprinde pe cei de 18 -60 de ani …le va da posibilitatea ,,celor ce se simt in stare si vor , sa faca un pas in fata ca VOLUNTAR!

   Nimic mai mult!

   18
  • Pentru aia de viseaza doar armata profesionista formata din super soldati, la prima strigare poate parea solutia perfecta dar realitatea arata contrar. Lasand la o parte complexele de superioritate, ce bantuie actuali si fosti militari, ce mentin (printre altele) armata la jalnicul nivel actual, armata romana este doar partial profesionista si dotata. Pentru un ipotetic conflict cu vecinii, probabil ca este suficient, dar exista o problema veche de 2 secole, Rusia. In cazul acestei probleme nu este suficienta armata profesionista si eventualii rezervisti. Nu viseaza nimeni ca cei de 50 de ani sa devina Rambo, dar se gasesc destule roluri utile : logistica (transport, manipularea diverselor provizii, etc.), paza unor obiective cu rol secundar (depozite carburanti, mancare, etc.) mentinerea ordinii publice impreuna cu militia (am vazut si la vecini hoti legati cu folie), cautare si salvare impreuna cu pompierii (dupa bombardamente), distributia de ajutoare, operatori pe diverse utilaje (buldozere, excavatoare, macarale, etc.), sudori, mecanici, sa dibuiasca un dezertor sau sabotor, si tot asa pana maine. Razboiul nu inseamna doar speciali si soldati profesionisti (platiti) nu ? Se aminteste de conditia fizica si psihica, corect. Doar intreb, dar ca sa monitorizeze o zona desemnata, sa transmita niste date (numar combatanti, vehicule, directie, etc.), sa matrasaca un votcar in cotetul cu gaini, etc. trebuie sa fuga tot cu 30 kg in spate ? Am vazut si mai sus, la faza cu vanatorii, se sustin niste pareri ridicole. Vanatul e lipsit de aparare…poate nu ati vazut un mistret ce alearga spre voi, un votcar ce merge pe langa un convoi logistic este mult mai inofensiv, il lasi cu pamant in gura mai repede ca pe un caprior. OK, vanatorii nu sunt trupe de elita, dar o parte importanta au conditie fizica buna, stiu terenul, stiu sa faca o panda/ambuscada, stiu sa traga, se decurca in natura si fara livarari de catering, etc. La fel de bine se pot descurca si localnicii, +40 de ani cu stagiul ala blamat, daca faci o saptamana de instructie cu ei. Ati vazut la vecini ? Sunt cativa baieti profi (aia cu pocnitorile scumpe) si restul mai asa, de mana a doua (cu tehnica de mana a doua). Eu zic ca sunt buni in caz de nasoleala, toti, pot face destule pagube inamicului. Nu se pot trimite in prima linie, dar de descurca sa atace conboaie de aprovizionare ori sa faca diverse ambuscade (mai ales ca avem un relief variat). Ideea ca raboaiele se poarta doar cu profesionisti este mereu demontata de realitate.
   Hai baieti cu Reforma (Profesionalizarea si Dotarea) aia ! Scoateti capul si spuneti adevarul, macar sa ii sustineti pe aia de o fac. Mda, vise taiaca, vise ! Premuierul Măciucă, fost sef SMG (4 ani), ministru al Apararii si acum Premier, este doar un oportunist obez, corupt, hot si mincinos. Cu scuzele de rigoare pentru baietii ce isi fac treaba (uneori pe banii lor), ala e oglinda armatei. Sa nu dormim pentru ca suntem in NATO, ajutorul vine daca luptam, doar asa.
   Cred ca inca avem timp sa ne pregatim, daca…
   1. Macar acum militarii pun piciorul in prag (pe fondul razboiului din vecini si cu sprijinul USA) si cer ce trebuie.
   2. Trecem peste angoasele avute in armata (de multi dintre noi) si sustinem un serviciu obligatoriu de 3 luni (ne ajuta baietii din NATO cu organizarea, bine, daca le cerem ajutorul). Pe noi, cei intre 40-60 de ani, sta raspunderea sa facem asta (propaganda, vot, stresat parlamentarii din circumscriptii cu petition, etc.)
   3. O lege a rezervistilor si a pregatirii paramilitare cu consiliere occidentala, nu abureala lor.
   4. Sustinerea unui buget de 3% PIB pentru Armata.
   Rabdare si atentie la propaganda, nu va pripiti.

   33
   • 3. O lege a rezervistilor si a pregatirii paramilitare cu consiliere occidentala, nu abureala lor. – Da! de 3 ori DA!
    Dar RTI, legea ne obliga si acum la pregatire periodica daca ne atarna un (rez) de coada, insa la cate concentrari si exercitii ai fost chemat tu, la atatea am fost chemat si eu.

    12
  • Încă un filmuleț legat de ce spune @sharky. E de ieri.

   https://www.youtube.com/watch?v=26JfraAlO5M

 31. Dorelul initial

  Vad aici militari care zic ca salariile si pensiile sunt mici. Eu sunt de acord cu voi dar hai sa intreb altceva. Ce se ofera de banii aia? Sunteti pregatiti sa oferiti pentru bani mai multi ? Asta apropo de productivitatea de care zicea cineva mai sus.
  De cateva luni am o colega din Israel si, pe fondul evenimentelor din ultimile 2 saptamani, am intrebat-o cu a fost stagiul militar la ei (ea a facut 3 ani). Nu suporta comparatie cu ce avem noi, daca sunteti din Bucuresti ne putem vedea la o sticla de vin cand vine fata pe la noi si va povestete ea.

  Sa va spun ce vad eu ca un parlit de fruntas actualmente IT-ist la multinationala.
  Ii vad pe baietii de la regimentul de garda jucand tenis de picior din cand in cand in timpul programului, fara unitati incapabile sa bata un pas de defilare de 1 Decembrie (asta spune multe despre cultura lucrului bine facut in unitatea respectiva), vad F16 care nu zboara cand este ceata samd. Desi vad toate astea nu vad pe nimeni sa se planga de echipamente cat este activ, toata lumea o face dupa ce trece in rezerva.

  Pai bah daca eu ma duc la seful meu si ma plang dupa ce bubuie ceva in productie si nu merg platile cu cardul ma da ala afara in secunda 2. Trebuia sa ma plang inainte nu cand fac pe pompierul.

  Eu n-am nici o problema sa se dea salarii de 2000-3000 de euro in MAPN, MAI samd.
  Dar cand pica MIG-ul si Puma ca sunt niste cazane care n-ar trebui sa zboare pe vremea aia- cineva trebuie sa fie somer, daca nu chiar sa faca putina parnaie
  Cand se afla cum i-a raspuns militianul ala de la Caracal fetei ala zboara si face puscarie.
  Cand comandantul unitatii vine si imi gaseste comandantul de pluton si pe ala de companie jucand table si morti de beti la ora 12 ii da afara. Ba cred ca intra si putin la penal ca aveau armament pe acolo.

  Cu tot respectul pentru oamenii de acolo care isi fac treaba cu profesionalism in conditiile astea, inca sunteti prea putini. Ca fost militar in termen, cu pasiune pentru asta, cand discut cu altii din afara si vad ce este la noi imi vine sa urlu.

  Si astea sunt principalele cauze pentru care nu sunt voluntari, pe langa bani. Pai voi credeti ca vreunul din aia care a prins capraria care era armata romana pana in 2007 isi va sfatui vreodata un prieten/ruda/cunostinta sa imbrace haina militara ca sa aiba de a face cu tot felul de betivii, sa aiba 4 trageri cu 10 cartuse pe an va inselati amarnic.

  Sincer, eu mi-as dori ceva pe model elvetian eu sunt idealist.

  50
 32. :))) Tradarea si altele au fost scoasa pt a se colabora mai bine cu lobby-stii partenerilor Romaniei
  Ce parere aveti de cedarea economiei … ca sa ajungem in anumite familii … s-a facut corect? Dupa lege nu …

  Dupa o munca asidua pt a destructura sentimentul patriotic / national … in favoarea globalismului … aceiasi oameni acum vor sa faca ce?

  Cati or sa spuna .. pai eu am platit taxe pt o armata profesionista si pt arme … de ce nu avem ? Acum sa platesc si cu viata … un patriot nu ar spune asta dar cati mai inteleg conceptul?

  Trist

  3
  • De unde a fost scoasa?
   https://lege5.ro/gratuit/gezdmnrzgi/art-394-tradarea-codul-penal?dp=gqytsojwgeyta – cod penal actualizat 2022.
   Ba din contra, daca ai prieteni buni avocati ca eu am dupa ce meciuri mi-am dat cu anaful, la un vin bun pe inserate iti explica de ce in forma noua „tradarea” ca fapta penala i s-a extins aplicarea la…. te las pe tine sa aflii.

   3
   • Ai dreptate. Retrag … scoaterea … deci neaplicarea si insist pe celelalte

    3
    • Sa completez daca imi permiti – avocatul cu care eu lucrez atunci cand imi blocheaza anaful conturile aiurea mi-a explica la un vin(serios vorbesc) ca „tradarea” ca fapta penala s-a extins. Poti fi condamnat pentru tradare si daca nu esti cetatean roman. Ai afaceri in Romania, nu esti cetatean si actionezi in una din modurile descrise teoretic poti fi condamnat. Inainte puteai fi condamnat doar daca esti cetatean roman.
     Condamnari pe tradare intradevar, nu stiu sa fie.

     2
     • Am onoarea, domnule lt.(rz.)
      Subiectul activ al infracțiunii prev. și ped. de art.394 C.penal trebuie să aibă calitatea de cetățean român. Dacă nu credeți întrebați-l pe avocatul care vă apără și vă va spune, chiar dacă este specializat în materie civilă, cum stă treaba cu elementele constitutive ale unei infracțiuni.
      Dacă are dublă cetățenie, adică și pe cea română, atunci se califică ca subiect activ al infracțiunii. Dacă este cetățean străin și este cercetat în același dosar penal cu un cetățean român, atunci poate să fie acuzat și condamnat pentru infracțiunea de spionaj sau pentru alte fapte prevăzute de Titlul X din Codul penal.
      Vă salut pe toți cu respect!
      Intervin mai rar pe acest site, citesc mai des postările și vă apreciez intervențiile în materie militară.

      ART. 394
      Trădarea  
      Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
      a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;  
      b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;  
      c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;  
      d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

      2
      • Ma scuzati, poate nu ma exprim eu in cel mai clar mod nefiind de profesie.
       Articolul 399
       Acțiunile ostile contra statului
       Faptele prevăzute în art. 394 și art. 396, săvârșite de un cetățean străin sau apatrid, se pedepsesc cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

       Multumesc de explicatia suplimentara, stiu ca era similara prevederea din codul penal din 68.
       Comercial si administrativ face de regula, este ofiter M.A.I. in retragere.
       Va salut de asemenea cu respect.

       3
       • În prima postare ați redactat corect, cu ghilimele, cuvântul „trădare”, domnule lt.(rz.)!
        Faptele de trădare se pot comite de cetățenii români în participație (împreună) cu cetățeni străini sau apatrizi, însă pentru că
        străinii/apatrizii nu îndeplinesc condiția de a fi subiect activ al infracțiunii de trădare, li se reține în sarcină o infracțiune distinctă, prevăzută, după caz, de art.399 și 400 C. penal. Este un coautorat atipic față de prev. art.46 alin.(2) C. penal (Partea generală).
        Observați că nu poate fi subiect activ al acestor din urmă două infracțiuni un cetățean român ci, în mod exclusiv, un străin sau apatrid.
        Cetățeanul român trădător poate fi cercetat, reținut, arestat preventiv și condamnat, în același dosar penal, împreună cu cetățeni străini/apatrizi, însă pentru infracțiuni distincte, săvârșite în participație.
        Vă rog să transmiteți salutări domnului avocat!
        Nu este exclus să ne fi cunoscut de pe vremea când eram consilieri juridici în cadrul Direcției juridice din M.A.I., cu ocazia unor întâlniri cu caracter profesional.
        Vă doresc tuturor o noapte liniștită!

        2
 33. Discutie extinsa apropo de limita de 60 de ani pentru chemare la oaste ..cred ca oamenii aia in varsta, cum necum vor raspunde la chemare. Pe cei mai tineri nu ii vad ..sincer .. copii astia nu se simt partioti. Ei au crescut in alta realitate de 25-30 de ani.

  In alta ordine de idei ..citeam asta:
  https://www.defenseromania.ro/justice-eagle-22-1-in-poligonul-smardan-militari-romani-si-americani-au-participat-la-un-exercitiu-de-lupta-cu-munitie-reala_615453.html
  se enumara careva unitati care participa si mai zice ca participa 700 soldati US si 150 soldati RO. acuma ce sa inteleg din asta ca fiecare unitate romaneasca cu numele alea pompoase idioate este compusa din 10 soldati sau cum …cititi si voi.
  Stie cineva cine a venit cu ideea creata sa dea numele alea pompoase complet ca nuca in perete unor unitati ale armatei?

  20
 34. citesc comentariile si vad ca multi s-au infierbantat.
  In primul rand e o lege cadru in care spune ca se poate.
  in al doilea rand multi confundati mobilizarea cu lupta, in armata este nevoie si de tehnicieni, cei actuali din armata ii aduni pe degete. Sunt domenii care necesita pregatire, gen soferi, macaragii, sudori, mecanici, electronisti, ITsti etc. La razboi ai nevoie de mai multi in spate decat in fata, unul de 60 de ani conduce un camion ca ala de 35 si poate ca este mecanic sau sudor mai bun. Vedeti ca armata are foarte multi tehnicieni incadrati ca si civili, aia daca au iesit din sistem inainte de pensionare nu ai nicio baza legala sa-i incorporezi.
  Bunicul meu a facut ww2 pana la Cotu Donului, dar nu a fost combatant ci maistru motorist avioane, imi spunea ca in echipa aveau si meseriasi batrani de la care furau meserie cei tineri. Un strabunic ce avea atelier de modelare fier forjat a fost concentrat sa construiasca cazematele de pe linia Namoloasa Focsani, iar omu nu era sigur combatant pentru ca avea 2 fii pe front si mai construise cazemate si in 1917.
  Un barbat care munceste la 59 de ani isi poate face aceeasi meserie si daca este incorporat, nu va mai ganditi ca trage cu arma sau Ag7 in transee, de regula e nevoie de mult mai multi in spate.
  Ciudat, dar sa stiti ca aia intre 40-60 au si pregatire cat de cat, au si ce apara acumuland proprietati, avand familii si mai au si ceva patriotism pentru tara asta. Pustii pensati si rasi pe picioare care sufera daca a cazut netul o sa-i gasesti gramada la Nadlac odata cu prima basina din est. Daca va uitati si la ucrainieni militiile locale sunt facute preponderent din categoria asta. Pana si cei 2 piloti decorati erau pensionari, cel de neam cu noi avea 57 de ani.
  Legat de armata voluntara sau de stagiu militar obligatoriu, eu va spun din experienta personala de TRist, ce am invatat acolo se putea condensa in 4 weekenduri, diferenta fiind o pierdere de vreme. La trageri as mai merge dar cu o conditie, sa fie o arma mai tanara ca mine, ma refer la fabricatie nu model ?.

  37
 35. Nu vreau sa m-a acuzați de prostie și de vorba multa fără rost, dar oare in 2022 este atât de important sa trimiți in răsboi câteva milioane de oameni cu armament vechi de zeci de ani sau e mai important sa ai echipamente și sisteme care sa poată sa apere țara fără sa-l ții pe Moș Martin in frig, cu proteza in buzunar și cu un ak47 care e de acceasi varsta cu el, sa-și apere nepoții și baba.
  Oare nu am depășit momentul Mărășești și Oituz și ideea de a lupta cu sabia, in timp ce adversarul folosește armament modern.
  Trăim intr-o lume a dronelor, a echipamentelor care pot fi controlate de la distanță, sateliți care te ajuta sa vezi câmpul de lupta și sa poți lovi adversarul direct.
  Nu m-a înțelegeți greșit, as fi de acord ca tot ce înseamnă bărbat sa știe sa folosească o arma, sa aiba parte de o instrucție serioasă timp de 4-6 luni, dar sa fii trimis sa-ți aperi țara cu arme vai de ele…?
  Întrebare: dacă mâine ar fi sa înceapă dansul cu Marele Urs( Doamne ferește) cu ce înarmam noi toată armata asta de recruți? Hai din 7-8-9 milioane câți suntem apți de lupta sa zicem ca rămân 2-3mil capabili sa facă ceva… cu ce ii înarmezi? Topoare, furci…
  Înainte de a ne gândi la rezerviști și la recruți, hai mai bine sa profitam de tehnologia care este pe piața acum și sa luam arme care sa producă pagube cat mai mari adversarului fără sa fii nevoit sa duci un război de gherila prin orașe, munți etc cu ak- îl și Ag-îl
  Zic și eu…haccc

  4
  • La Marasesti si Oituz nu s-a luptat cu sabia.

   1
   • Așa este. Doar în izmene cînd a fost prea cald și la baionetă când n-au mai fost gloanțe.

    2
    • In izmene au luptat pentru ca i-a surprins atacul german in timp ce-si faceau igiena personala la râu. Cat despre baioneta sa stii ca toate atacurile se dadeau la baioneta pentru situatia in care inamicul nu dadea inapoi in fata atacului si primea lupta corp la corp. Si armele actuale sunt echipate cu baioneta desi cazurile in care se ajunge in lupta la baioneta sunt din ce in ce mai rare. Ultimul caz de care stiu eu ar fi fost in timpul razboiului din Bosnia.

     1
 36. Ca tot e vorba de rezervisti , incep sa apara informatii pe forumuri .
  Se pare ca rezervistii rusi / fortele teritoriale din Donetsk si Lugansk au luptat mai bine decat armata regulata .
  Exista si video-uri , sunt barbati de 30-40-50 de ani .

  Pentru o imagine completa trebuie vazute trei lucruri
  – unitatile ucrainiene din zona erau dinainte bine dotate si pe picior de razboi
  – fortele teritoriale erau mai slab dotate decat armata rusa
  – in ce masura au ajuns pana la unitatile ucrainiene din zona armele moderne Javelin Stinger etc

  14
 37. Ar mai fi multe de spus despre tinerii de varsta serviciului militar .
  Zece ani am fost singurul roman in firma in Spania .
  Asta vara deja eram patru , ceilalti trei sub 25 de ani .

  Asta-vara montam instalatia electrica intr-o ferma automatizata .
  Era lucrarea mea, la treminarea zilei de lucru ma uit cum au facut baietii ” el parte de trabajo ” , – foaia de autopontaj .
  Ionut o scrie indescifrabil si incompleta , o refac , dau sa o arunc pe cea rea si ma razgandesc . Nu ma pot abtine si ii trantesc un ” Ana are mere ” cu pixul rosu , sa rada si ceilalti doi baieti de el .
  Ei se uita , citesc ” Ana are mere ” si nu inteleg nimic .
  De fapt eu eram cel ce nu intelesese .
  Asa aflu ca baietii au venit in Spania cu parintii la 3 , respectic 6 ani .
  Ei au facut scoala aici , toata viata lor s-a desfasurat aici in Spania .

  Pentru ei Romania nu e tara lor.
  E tara parintilor lor .

  22
  • @nicusor, sa stii ca ce vine din spate are aceeasi calitate cam peste tot. Este foarte posibil ca si noi cei mai in varsta sa-i judecam putin gresit, nici noi nu eram prea destepti dar macar aveam dorinta de a face ceva. Asta lipseste acestor generatii, faptul ca au trait in o lume imbuibata nu au acel instinct primar de a face ceva pentru a supravietui, totul la ei este o caterinca, am vazut oameni la nici 30 de ani cu 10 job-uri si se laudau ca fac asta ca sa castige experienta dar erau extrem de superficiali si neadaptati la munca.
   In alta ordine, sa stii ca noi cei care traim aici nu-i mai consideram conationali pe cei care au o viata stabila in alta tara, sunt doar de nationalitate romana si nu mai asteptam nimic de la ei. Statul inseamna taxe pe care le platesc rezidentii, iar daca vorbim de inrolare, ce sa apere aici unu care are o alta viata de 15 ani sau nici macar nu este nascut in tara asta?

   5
 38. Stau eu si ma gandesc cand vad toate bulibaselile astea si cum sunt luati prin surprindere decidentii ba cu rahatul asta cu incorporari , ba cu pretul la benzina , ba cu neacordarea ajutorului refugiatilor in primele zile , ba cu adaposturile care abia acum la 2 saptamani de conflict in vecini si-a amintit cineva de igrasia si sobolanii din ele , ba cu te miri ce si nu pot sa nu ma intreb daca oamenii astia nu si-au facut o strategie simpla legata de treaba asta …cu razboiul ?

  Eu statea si ma gandeam cand a inceput razboiul daca ar putea fi facute santuri si maluri de pamant antitanc si pregatite buncare pt. populatie , luate drone ,pregatit piloti de drone , refacute ceva cai ferate pt. transport utilaje , marfuri , plafonat preturi luate arme porttabile antitanc , antiaeriene ca sa sa-i omenim si noi cu ceva pe ” colindatorii cu denazificarea ” si astia vad ca stau intr-o dulce melancolie contemplatva si aud cum pica banii de salar in pusculita fara sa miste nimic

  Mai mult parca toate televiziunile cu toti specialistii si gheneralii lor de diribau parca mai mult dezinformeaza si agita populatia decat sa puna idei constructive

  Deocamdata ma bucur ca ce vedem noi despre razboi e doar pe un ecran ca cred ca daca ar veni spre noi mai amenintator va fi panica generala cu coloane claie peste gramada si isterici distrugand magazine pt. o punga de pufuleti

  Cred ca aici trebuie inceput sa lucram serios la nivel national si ca televiziuni si ca lectii in scoala si ca institutii la niste liste , prospecte si institutii ori pregatiri de ”ce trebuie facut ” , ”ce contine un bagaj de evacuare ” , ”chestii de supravietuire primara ” in caz de razboi , adapost , evacuare , prim ajutor …ca vad ca cum pune cineva o poza cu pretul la benzina se blocheaza arterele de nebuni cu canistre de 1000 de litri

  16
  • Suntem sămânță proastă, și după ce că suntem sămânță proastă, ne mai strică și alții, gen sosoaca, Simion și alții nenorociți care nu știu ce au în cap… Bine, nici cu ai noștri decidenți actuali nu mi-e rușine , auzi „Nu am simulat o situație în care România ar fi atacată de Rusia” „suntem în NATO, avem cele mai… garanții de securitate din istorie” bă să muriți voi, nu ați făcut un o simulare de război, bravo bă băieți, „fiecare cetățean, are dreptul la pregătire militară” după două zile „nu mai e de actualitate” … Păi cred că mă pun la coadă la pașapoarte după ce trece războiul de lângă noi, și nu mă mai întorc.

   3
   • Helsingør Habitans

    Zilele trecute la TV Cristian Terhes a spus că e bine că suntem în NATO dar că a vorbit cu ofițeri din armata și situația nu e roz deci trebuie sa facem eforturi să ne consolidam semnificativ capacitățile de apărare, pentru că nu ne putem baza doar pe NATO și noi să nu facem nimic. In studio era și un analist istoric Niculescu, socialist occidental de factura dar și fan Iliescu. Acest Niculescu a inceput sa tipe că din gura de șarpe la Terhes că să tacă pentru că minte și că noi nu trebuie și nu avem voie sa ne dezvoltam armata pentru că așa ne-am înțeles cu NATO sa avem o armata nedezvoltată și ne vor apăra ei oricum. Adică dacă incepem sa dezvoltam armata vom supăra NATO. Si aia din studio au aplaudat enormitatea și dezinformarea asta! Deci ori unii sunt idioți maxim ori avem foarte multi dezinformatori ruși care agita apele. La care adaug că am văzut cunoscuți în jur care spun că în caz de ceva vor ieși împreună cu multi sa ceară să depunem armele și mai bine să ne cucerească rușii decât să murim pentru Iohannis. Cred că din ambele exemple se intelege că statul roman nu a făcut nimic semnificativ pentru a combate războiul hibrid și nici nu are o strategie pentru un eventual război. Trist.

    23
 39. Sunt aici pe site de la inceput .
  Ne dadeau lectii ” profesionistii ” .
  Eu am spus-o clar, si nu o data : in caz de razboi tot pe noi rezervistii o sa ne cheme .
  Obosesc sa tot am dreptate .

  24
  • @Nicușor
   Aloooo, domnu’ obosit, hai să facem un calcul sumar.
   Noi ar trebui să avem 75 000 de militari plus 15 000 de civili. Civilii îi dăm deoparte, că nu luptă nici pe timp de pace.
   Din ăia 75k, zice lumea că ar fi vreo 65 k.
   Din care la Forțele Terestre, vreo 35k.
   Asta înseamnă un maxim de 20k infanteri( în cazul fericit încare ai avea toate batalioanele de infanterie și v.m încadrate 100%, dar nu le ai), cca 1,5k tanchisti, cca 2k artileri(aceleași condiții ca la infantierie)restul logistică, suport, comandamente, departamente, minister etc.(adică balast).
   Cam cât crezi tu că o să reziste băieții ăia, fără rezerviști?
   Ucrainienii aveau 200 000+, din care 100 000 + la forțele terestre, și tot au decretat mobilizare.
   E normal să-ți dai dreptate singur când nu ai habar, și te iei după Obositorul militar, buletine si rapoarte.
   Sfat prietenesc, treci pe vitamine, poate îți trece oboseala.
   Părerea mea, hâc…
   Adic

   8
   • @Sharky, ma uimesti maestre. Pe scurt, avem armata dar nu la numerele dorite, iar aia care este oricum nu este completa (mult „balast”, „civili” de pace si organigrama neocupata). O mica nedumerire, daca asa arata armata, despre ce dracu rezervisti vorbim ? Dotarea armatei este cunoscuta, magnifica pentru orice muzeu ori virtuala in pdfuri. In caz de nasoleala, tot faceam caterinca de votcari, rezervistiivor utiliza tot tehnica din din 50′ si ’60, aia de cand erau tineri feciori ? Este si o parte buna, tehnica de colectie este fiabila cand nu se strica. Cum rezervistii, fosti militari ori cei cu stagiul facut, sunt putini (din astia scadem 90%, dupa criteriile tale) inseamna ca sigur se va apela la cei sub 40 de ani, instruiti in counterstrike si paintball. Sa vezi distractie maxima, trebuie instruiti corespunzator, adica, cel mai important, sa priceapa ca nu exista „pause” ori „respawn”. Dar sa nu ne panicam zic, asa se pot bucura si ei de traditionala tehnica folosita de bunici si parinti, tot e la moda treaba cu vintage. Preventiv, e bine sa tina pregatite inclusiv ZBurile, cine stie, poate ca in caz de razboi e nevoie pentru diaspora. Acum fara caterinca, dupa ce cangrena (tradare, coruptie, impostura, furt, minciuna, etc.) este in armata (de la mic la mare) nu crezi ca ar trebui sa te arati mai retinut cand mustruluiesti civilii, chiar daca uneori au idei cretine ? Doar zic, nu ca vreau sa spun, dar e posibil sa te trezesti coleg tocmai cu unul ce nu gusta arogantele si nici vitaminele. Parerea mea, fara hâc, ca nu sunt alcoolist.

    20
    • @ RTI
     Mă uimești, maestre…
     Ia uite ce zicea un băiat, nu dăm nume…
     ” RTI
     10 martie 2022 la 8:57

     O lege de rahat facuta de ratati.
     1. Armata profesionista trebuie dublata (la combatanti NU la aia de muta hartiile).
     2. Armata profesionista nu trebuie sa excluda stagiul militar (3 luni + 7zile/an pana la 60 de ani), in plus, poti recruta ma usor pentru profesionisti.
     3. Mobilizarea generala va cuprinde armata profesionista, rezervistii si pe cei cu stagiul militar intre 20-60 de ani.”
     Cu alte cuvinte, cu 2 zile inainte scrii,în esență, același lucru pe care îl spun și eu, dar acum vii și mă iei la împins vagoane pentru că…ce?
     Doar că dă bine la poză???
     Părerea mea, hâc…

     1
     • Sincer, nu imi pareai un fan al stagiului obligatoriu, dimpotriva, ai lasat impresia (pana la postarea din topicul asta) ca mizezi doar pe armata profesionista. Totusi am inteles, din diversele postari, doar ca armata nu este cum pare la parada, cei 30% profesionisti fac mari sacrificii (morale si financiare) si sitemul rezervistilor este mirific dar lipseste cu desavarsire.
      Inteleg si de ce aperi Armata (e normal ca fost militar) doar ca uneori imi pare ca exagerezi. Da, politicienii sunt principalii vinovati, dar si militarii au participat activ la aceasta stare de lucruri (chiar si cei care au acceptat tacit). Pe scurt asta e reprosul meu. Armata trebuie sa vina in fata sa spun adevarul si sa schimbe macazul. Stiu ca nu e usor, ca multi nu vor si probabil nu face bine nici la popularitate. Pentru asta te-am luat „la impins vagoane”, stiu ca nu poti schimba mare branza dar macar poti impinge niste idei la cei activi. Nu stiu, da bine ?
      PS. Daca nu am inteles bine pozitiile tale ai scuzele mele si astept lamuriri.
      …si vis pacem, para bellum…

      6
   • Wow Sharky , deci e cum am spus eu , dar totusi nu am dreptate
    Dupa ce ati batut toba pe aici ca nu ne trebuie serviciu militar obligatoriu , ca va descurcati voi profesionistii , nu catanele luate cu arcanul , acuma strigati sa vina rezervistii , ca nu va descurcati .
    Stii , la noi in sectorul civil privat daca nu te descurci te da afara .
    Si aduc pe altul care se descurca .
    Uite Sharky , acum vreo 45 de ani am prins un obicei , care spuneti acuma ca e rau , fake :sa ascult Europa Libera pe ascuns .
    https://romania.europalibera.org/a/infla%C8%9Bie-de-generali-pe-timp-de-pace-%C8%99i-decora%C8%9Bii-simbolice-acordate-pe-ochi-frumo%C8%99i/30982403.html
    Sau toata gargara care o faci e ca sa ascunzi ca ati fituit banii armatei , si acuma cand a venit ora scadentei trebuie inchisa gura cui cere socoteala ?
    Nu de alta , dar cum te laudai pe aici ca ne verificai IP-urile nu m-ar mira sa te muti la Ministerul Adevarului Nationale . Si noi la razboi .
    Dumnezeule mare, ne intoarcem de unde am plecat acum 32 de ani .
    #ratia de libertate

    Daca tot nu sunteti de nici un folos , si trebuie sa venim noi sa va reparam greselile , ce ar fi sa dati banii inapoi ?
    Am putea dota armata cu ei

    1940
    iunie , URSS ia o bucata din Romania
    august , Ungaria ia o bucata din Romania
    septembrie , Bulgaria ia o bucata din Romania
    octombrie, soldele se platesc la zi

    Detaliu dintr-un raport supra retragerii din Basarabia, 1940
    ” au fost soldati care au carat in spate 3-4 pusti-mitraliere ”
    Recrutii, rezervistii

    10
    • @nicusor
     Imi cer scuze pentru întârzierea răspunsului, deabia acum am văzut commentul.
     Mda, ce să zic, mi-ai închis gura.
     Cred că te adresezi cui nu trebuie, cunoștințele mele de psihologie sunt limitate, dar totuși ai toate simptomele unui caz patologic, și ar trebui să consulți un psihiatru.
     Dacă tot ești așa de Dumnezeu în toate, si ai întotdeauna dreptate, dă-mi un exemplu de țară atacată, aflată în război, care nu și-a mobilizat rezerviștii. Asta ar fi una la mână.
     A doua la mână, am scris, într-adevăr, pe aici, că nu sunt de acord cu serviciul militar obligatoriu, dar pentru că nu vreau să continue bătaia aia de joc care era înainte. Dacă nu ai înțeles ce am vrut să spun atunci, vezi trimiterea la consultație de mai sus.
     A treia la mână, cifrele alea au fost stabilite la nivel politic, nu l-a întrebat nimeni pe sharky, mihais, karadeniz, dany, trofy, vlad, ionica fonosch si alții care mai existau atunci prin Armată daca sunt de acord, sau nu.
     Și mă opresc aici, că realizez că-mi pierd timpul degeaba.
     Părerea mea, hâc…

     4
     • Nici pe mine nu m-au intrebat :)))… insa noi am raportat eronat cifrele incepand cu 2007. Coeficientul la serviciu activ este de 3.2 la 1000 de locuitori… la polonezi este 3 si la portughezi este 2.6.
      Apualuze deci i-am rupt pe astia. Cand raportezi la mia de locuitori totalul a+rez, noi avem o rezerva de aproximativ 60.000 cica, la care bagam si „paramilitari” in jur de 50000 ajungand la un 8.2. La polonezi ajungi la un 17.9 la mie si la portughezi la un 25. Sigur tu aici poti jongla putin cu cifrele, cresti activul reduci rezerva sau vice versa in functie de buget, activul implica evident costuri exponential mai mari. Important este ca cele doua exemple au niste cifre considerabile in materie de personal militar.
      Gresit este ca noi raportam rezerva din evidenta, de acolo acei 60.000 si nu rezerva mobilizabila cum fac aceste doua exemple. Deci nu ai doar efective mai mici, dar si raportezi o situatie statistica-teoretica si nu una reala.
      Nu are rost sa discutam de UK-uri, Franta si US-uri deoarece acolo rapoartele se schimba la 200000+ activi, vorbim strict de exemple similare tarii noastre. Ca tot se mentioneaza Elvetia si Israel pe aici. La elvetieni coeficientul total este 26 la mie si la evrei 76 (!!!) la mie.

 40. uite ce zice asta despre armata ucraineana si ce au facut din 2014 pana azi
  https://www.youtube.com/watch?v=nbc7299kLOE

  2
 41. Am 56 de ani, 70 kg 1,72 m.In expeditiile la munte sotia si copilul nu pot tine pasul cu mine.Nici la gradina de recreo.Beau zilnic 200g tuica.Cred ca la „mosi” merge pe baza de voluntariat.

  6
 42. Experimentul social bazat pe ” mintea ” unora care au învățat la școală ” ce sa gândească ” bazați pe stiri induse de mass-media , și nu ” cum să gândească ” face victime pe banda rulantă , aveți exemple destule : hârtie igienică , drojdie de bere , făină , ulei … mai nou pastile cu iod sau combustibil .
  Abia aștept să apară o nouă lovitură a războiului informațional , o dezinformare pentru mintea mucificată a defetiștilor si a lașilor , de genul cum că dușmanul va intra în Isaccea la noapte .
  În maxim 48 de ore scăpăm de toate gunoaiele umane cu anticorupțea in gura din sculare-n culcare , cu lupta antiteroristă , cu pandemuia , cei impotriva indatoririlor firești față de România , cei care vor pașapoarte biometrice si vor o țară ca afară cu curcubeu , generația ” pidzificată ” de mass-media , care plânge în hohote când cade internetul …
  Deși vom râde , e de plâns .

  16
 43. Problema este ca suspiciunea intr-un stat corupt ( asta folosita de multe ori ca o scuza ) in caz de ceva o sa ii faca pe multi sa spuna ca nu vor sa mearga cand vine oridinul de chemare, pentru ca stiu ei cazuri cand cu bani si pile nu s-a mai mers. Mai vin cei care vor spune de conspiratia mondiala si ca ei nu iau parte ca sunt mult mai isteti…Nu spun nici despre mine ca as fi un Rambo sau ca ma da afara curajul din casa, cred ca la lucruri de acest gen vezi care iti este adevarata natura in momentul respectiv. Poti sa zici ca o sa te cari si atunci sa vezi ca de fapt mergi sa lupti, sau sa spui ca nu o sa cedezi un centimetru si cand incepe bubuiala sa cauti disperat primul avion sa te cari.
  Nu pot sa nu remarc ca la orice incercare de reglementare a unei „bazin de rezervisti” MAPN-ul ajunge sa dezminta si sa infiereze orice posibilitate a unui cetatean de a fi chemat la arme nevoluntar in caz de ceva. Este clar ca se tem de o atitudine generala care refuza cu indarjire o asemenea posibilitate. Nu pot sa nu remarc ca in discursul public se da de inteles ca in caz de ceva ne apara NATO, dar nu se spune ca in mod normal o sa luptam ( si noi ) alaturi de aliatii din nato, nu vin ei sa lupte aici pentru noi si noi ne uitam la televizor ce se intampla.
  Chestiunea asta legata de segmentul de varsta are si ea o insemnatate, sau cea legata de pregatire, dar importanta este disponibilitatea de a dori sa aperi tara, probabil ca pentru asta nu ar trebui sa exite o lege sa te constranga ( sau nu are eficenta o asemena lege ). Repet, sa nu se creada ca eu ma consider un patriot, ca eu cred ca as rupe pamantul de curaj, chiar nu stiu ( este posibil sa lupt sau spre rusinea mea sa o iau la fuga…, de la tastatura si privind un ecran cum se lupta altii poate sa para usor sa faci pe eroul.

  10
 44. conditia necesara pentru dezvoltarea si bunastarea unei natiuni este siguranta/securitatea plecata de la individul de pe strada pana la tara ca un tot.
  nimic nu este prea scump sau inutil dpdv al sigurantei si cu siguranta nu ar deranja pe nimeni sa avem oameni platiti ,pregatiti si echipati ca aliatii nostri occidentali ca acolo ne este si locul.
  dar sa ne lamentam la nesfassrsit si sa fentam problemele esentiale sociale si economice ale tarii si nevoile platitorilor de taxe pe persoana fizica sau juridica nu mai merge.
  piramida trebuie reasezata,tara nu o aperi cu un popor cu gandul doar la nevoile fiziologige de trai si existenta in timp ce o minoritate controleaza,imparte si isi lasa mostenire tara.

  10
 45. Cel mai lucid comentariu de până acum. Pe mine a reușit să mă enerveze rău Vasile cu bășinile alea superioare de mai sus. Toată lumea îi spunea că e legea ar trebui să fie dată ca să aibă un sens, el – Batman Batman

  2
 46. Cristian IONITA

  https://www.news.ro/politic-intern/update-statul-face-platforma-scana-dezinformari-online-asociaza-guvernul-presedintele-premierul-coruptia-ori-incompetenta-e-suspect-propaganda-rusa-algoritmii-propusi-profit-precizarile-guvernului-1922401911002022030820633338

  Ca sa le facem treaba mai usoara:
  Guvern = sleahta de parveniți profitori incapabili si pentru a mima guvernarea;
  Președinte = imbecil profitor care calca pe cadavre pentru propriul interes
  Premier = prostovan docil …. slugoi patentat.

  Astept cu mare interes sa-mi spargă mascatii usa la prima oră si sa ma acuze pentru propaganda rusofila.

  15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *