PzH 2000 pe frontul de est

PzH 2000 pe frontul de est

Panzerhaubitze 2000 sau cum cunoastem cu totii obuzierul german PzH 2000 are necazuri de fiabilitate in Ucraina, astfel ca ucrainenii s-au plans Bundeswehr-ului ca daca PzH-urile sunt folosite la mare intensitate (cadenta de tragere) le apar tot felul de mesaje de eroare si, una peste alta, trebuie service.

Dupa discutii intre cele doua parti, germanii au comunicat ca o cadenta de 100 de lovituri pe zi este considerata o rata de foc foarte mare, o folosire de mare intensitate, si de aici problemele. De asemenea ucrainenii ar fi folosit munitii speciale incercand sa loveasca tinte la distante mari, iar acest lucru ar fi contribuit si el la defectiunile aparute.

Problemele au aparut mai ales la sistemul de incarcare. PzH 2000 poate atinge tinte pana la 30km cu proiectile normale, 40/56 de km cu proiectile de tip ERFB/ V-LAP (proiectile asistate de motoare-racheta).

In acelasi timp, ucrainenii au admis ca se prea poate ca ei sa traga mai mult de o suta de proiectile pe zi. Astfel, germanii s-au angajat sa trimite piesele de schimb necesare, iar guvernul de la Berlin face diligentele necesare pentru ca un centru de intretinere si reparatii sa fie deschis in Polonia.

Insa, desi germanii au pornit mai greu intru ajutorarea ucrainienilor lucrurile par acum sa mearga mai bine, compania KMW ar fi demarat deja productia celor 100 de obuziere PzH 2000, comandate de Berlin pentru Ucraina, totul in valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro. Deocamdata Germania si Olanda au donat 12 PzH-uri Ucrainei.

Pana la urma lucrurile nu sunt chiar atat de grave, PzH 2000 n-a fost pana acum la razboi si acest lucru se vede. “Americanul” M 777 are experienta de front suficienta, iar “polonezul” Krab ramane sa arate ce poate desi pana acum nimeni nu s-a plans de el. Francii cu al lor CAESAR au fost si ei la razboi, iar acest lucru se vede.

Pentru ca experienta de front a sistemelor de armament este foarte importanta nu pentru ele insele ci, evident, pentru cei care le proiecteaza. Una este sa proiectezi ceva pe baza unor cerinte teoretice sau de poligon, alta pe baza informatiilor obtinute din exploatarea directa, in linia frontului, a respectivului sistem.

Una este poligonul, alta frontul, unde militarii trag de armele lor pana la maximul posibil si cateodata peste. Abia atunci se vede care sunt problemele, ce necazuri apar in explotarea la limita si dincolo de ea.

Cu toate acestea doar constatam situatia, nu stim sigur daca este vina germanilor. 100 de lovituri pe zi nu-i de colea si nu cunoastem cum stau restul obuzierelor implicate in razboiul ucrainian din punctul de vedere al cadentei/24h si al disponibilitatii.

Pe de alta parte, Germania incepe sa miste si pe langa contractul pentru cele 100 de obuziere, ministrul de externe, Annalena Baerbock, a anuntat si livrarea, in curand, a 16 poduri mobile de asalt “Biber” pe sasiu de Leopard 1, primele trei SPAAG Gerpard au ajuns in Ucraina (dintr-un total de 30, din care 15 bucati vor ajunge relativ repede), iar spre sfarsitul verii primul (si deocamdata singurul) sistem anti-aerian IRIS T SLM va fi disponibil.

Fata de IRIS T SLM, Ucraina a facut o cerere pentru a cumpara 11 astfel de sisteme pentru 1,5 miliarde euro. Deocamdata Berlinul nu a dat un aviz favorabil, dar problama este ca ar dura intre 3 si 5 ani fabricarea acestora, ele neexistand pe stoc.

In acelasi timp Spania a recunoscut oficial ca n-are ce tancuri Leopard 2A4 sa doneze Ucrainei, pentru simplu fapt ca desi tancurile si vointa politica exista, starea tehnica  a carelor de lupta este cu totul deplorabila, asa cum am scris si noi pe site de mai multe ori.

Doamna Margarita Robles, ministrul intru aparare a Regatului Spaniei ne explica cu cuvintele sale situatia spinoasa in care se afla Leoparzii spanioli: “We are examining all the possibilities today, but I can already say that the Leopards cannot be sent [to Ukraine] because they are in an absolutely deplorable state.”

GeorgeGMT

155 de comentarii:

  1. ‘a primit botezul focului’ nu e doar o zicala…e realitate cruda….
    la cati prieteni avem pe langa noi, m-as feri de ‘prototipuri’, mai bine ceva nu ultimul racnet…. ca sa nu te trezesti ca scoti tu racnetul ala…
    daca ne uitam la cum s-au miscat lucrurile la ucrainieni, e mai bine sa cumparam americane la orice ne trebuie mai mult de o duzina…pana iti vin europenii cu asistenta lor incepi sa vorbesti pa ruski…

    38
    • „pana iti vin europenii cu asistenta lor incepi sa vorbesti pa ruski…” ai pus punctul pe i aici!
      În afară de americani, restul NATO ne-a ajuta cu „țârâita”, exact așa cum fac în Ukraina. Am convingerea că țările NATO din Europa ne-ar ajuta cât să nu treacă rușii mai departe de ROU, probabil ungurii vor fi ceva mai ”săritori” și vor trimite trupe de ”menținere a păcii” în Transilvania. Părerea mea e că pentru europeni, atât timp cât frontul e departe de ei, totul e OK!
      Noi încă suntem (și vom mai fi cu siguranță) ca în melodia trupei TAXi, aia cu criogenia: ne așteptăm să vină alții să ne facă treaba și noi să lâncezim.
      Pur și simplu nu înțeleg de ce nu avem coaie. Cum naiba pot polonezii? Păi aia sunt vecini direct cu rușii și nu se sfiesc să doneze Ucrainei armament greu, pe când noi nu avem nici măcar curajul să recunoaștem că le-am dat niște obuze.
      Așa de curve suntem și în 2022? În caz de ceva nașpa, întoarcem iar armele și le-o sugem rușilor?

      38
      • „Părerea mea e că pentru europeni, atât timp cât frontul e departe de ei, totul e OK!”

        Vàd des exprimat aici europenii, europenii…
        Parcà noi n-am fi europeni, si geografic, si prin apartenenta la U.E.
        Notiunea de apartenentà la un destin commun nu este încà integratà.

        23
        • Si dacă spuneam „românii” la general, tot aia comentati, că nu inteleg apartenenta la etnia mea??? Ati profitat de ocazie ca sa induceti lumea in eroare si sa conturati ideea ca romanii nu se considera europeni. Eu zic ca ne consideram europeni, ca asiatici sigur nu ne consideram

          16
        • Răzvan Rotaru

          În anul 2022 prin „europeni” încă se mai înțelege Europa occidentală de până în 1989, din păcate…

          15
        • @MirceaS

          Sintagma „destin comun” mi-a placut tare de tot, daca noi chiar credem ca Romania are vreun cuvant de spus la destinul Europei atunci putem sa mergem la culcare. Si aici nu este doar vina „vechii Europe” care ne considera outsideri si cetateni de mana a doua ci si vina noastra ca natie ca nu prea avem cojones ca sa-l citez pe un coleg de site de mai sus. A nu se intelege ca prin asta imi doresc in Ro ce fac polonezii, acolo lucrurile sunt mai complicate in raca lor cu Bruxelles-ul, nu e nimeni fata mare in relatia aia. Ce vreau sa spun este ca ne coim de vreo 30 de ani sa scoatem o clasa politica mai de Doamne Ajuta si nu stiu cum naiba se face ca ajungem sa alegem tot dintre hoti, pungasi, ticalosi si curve. Parca suntem blestemati la ce potential avem sa fim tinuti cu capul in jos de toate nulitatile care ne iau mintile cand mergem la vot! Acum sa ne intoarcem la mareata Europa, se mai indoieste cineva ca Frau Merkel a dat Germania si implicit motorul economiei Europei pe mana rusilor? Care a fost logica NS1 si NS2? Ce ne facem cand lacomia unui grup de industriasi germani cu un lobby foarte puternic in principalul partid de guvernare / CDU decide ca profitul din afacerile cu rusii este mai important decat interesul geo-strategic al Europei? Dar cand se deschid larg portile Europei pentru hoarde de imigranti imposibil de integrat doar din perspectiva iluzorie ca se va improspata forta de munca atat de necesara acelorasi industriasi nesatuli? Ma uitam zilele trecute la o stire cu o bataie in grup la un strand german, cam toti implicati si erau multi nene erau „arieni” unul si unul. Deci no comment!

          30
          • „Care a fost logica NS1 si NS2? Ce ne facem cand lacomia unui grup de industriasi germani cu un lobby foarte puternic in principalul partid de guvernare / CDU decide ca profitul din afacerile cu rusii este mai important decat interesul geo-strategic al Europei?”

            Bagi mare si îți dezvolți propriile surse de aprovizionare la pret competitiv ?
            Ups, nu am facut asta, cel putin nu noi….sau nu stiu eu…cert e că stam cu gazele in pământ, și reactoare neterminate…hidrocentrale neterminate…drumuri neterminate….samd.

            Ceri negocierea achiziției la nivel de UE?
            Unii au cerut asta, ceilalți s-au facut că nu aud…

            Toți vor un cât de mic avantaj competitiv pt industrie si locuri de munca care produc valoare adăugată cât mai mare și mai bine platite pt alegătorii lor….
            Există o excepție, îi spune pilonul…..

            5
      • Péter Szatmári

        If necessary, we would really like to send peacekeeping troops to Transylvania (to protect all nationalities living there), because as a natural obstacle, the Carpathians are an excellent defense line in themselves. Of course, together with Pzh2000Hu systems 🙂
        https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/08/megerkezett-magyarorszagra-az-elso-pzh2000-tipusu-onjaro-loveg

        4
        • ?
          We don’t need that, but it seems that you(your politicians at least), have whet dreams about that….
          Unity in diversity, but not mixed hungarians….

          16
          • Wet dreams…..sorry …

            7
          • Péter Szatmári

            On NATO’s eastern flank, the Transylvanian Carpathians provide one of the most important natural defense lines. And yes, if necessary, even with the involvement of Hungarian NATO forces, but it must be guarded this line, against a possible Russian attack for the protection of all Europian residents (regardless of nationality). Don’t think more than what I actually wrote!

            2
            • Hey, your army need New Zeeland guards in Iraq to go out of the base and perform their duty while we rotate more than 30k soldiers in Iraq and Afghanistan in last 20 yrs. We’re prepared enough, we know Carpathians well, mind your business and forget about Transylvania

              10
            • Peter. Si v-ati gasit voi, „vitejii” NATO sa aparati linia in fata rusilor? Voi, care sunteti slugile prea-plecate ale Moscovei in NATO si UE? CRezi tu ca mai exista cineva in NATO/UE care sa aiba incredere in Ungaria, sau sa mai dea doi forinti depreciati pe ce credeti voi?

              13
            • Thanks brother,for your offer,but the HU Army is /will be more suited to defend the Carpathians inside Ukraine.We”ll hold our part of the Carpathians for you and the rest in Europe,if need be,but we”ll probably stop the Eastern Horde in Moldova.If you wanna come there as our friends and allies,you’re welcome.

              A mechanized force as you are building will fare better in the lower altitude of the mountains in Ukraine.Better still in more open terrain.

              What the Ukrainians did around N Donets River and the relatively irregular terrain there,we can do much better on even more suited hilly and forrested terrain in our eastern parts.
              Transylvania is a beauty to watch from a train,on the way to the frontline.In small echelons,for security against air raids,of course.

              5
        • Don’t even think about it. We have what we need. HIMARS can hit both to the east or to the west if necessary.

          18
        • @Satmareanu: Say hello to my HIMARS friend!

          12
        • Hello my Magyar friend!
          The Romanian pacekeepers of 1919 in Budapest did a good job.
          The reverse does not seem appropriate to me.

          33
        • @ Petru din Satu Mare – seems to me that you can shoot about 100 rounds until they will fail. A job well done in this purchase. We even don`t need HIMARS for that. The old LAROM can do the job just as well.

          16
          • Péter Szatmári

            Yes, with the old Pzh2000’s worn gun and loading system and poor battlefield logistics. But in the case of brand new, modified systems, it is significantly better 🙂

            2
        • @ Peter
          How about that: We send together peacekeepers in Ukraine, to protect all the nationalities living there?They are human beings.
          You know what a smart ass (Uncle Sam) said once: keep the trouble away from home.
          We work together, we win together.
          ‘’With the Truman Doctrine, President Harry S. Truman established that the United States would provide political, military and economic assistance to all democratic nations under threat from external or internal authoritarian forces. The Truman Doctrine effectively reoriented U.S. foreign policy, away from its usual stance of withdrawal from regional conflicts not directly involving the United States, to one of possible intervention in far away conflicts. …Truman argued that the United States could no longer stand by and allow the forcible expansion of totalitarianism into free, independent nations, because American national security now depended upon more than just the physical security of American territory. ‘’
          Let me think about Ro situation. Neah. A bunch of bandits, but not so totalitarians. We can deal with, at least for a while.
          Let me think about Hu situation. OMG. A bunch of bandits, but what? It cannot be real. I am dreaming? No way! ‘’ Nations under threat from external or internal authoritarian forces.’’ What the heck is that.
          Nobody is threatening Hu from outside. Right?
          How about internal authoritarian forces? Let me think a little bit, OK. I’m not so smart ass to have an answer right now.
          But those who are waiting for the Russians peacekeepers are completely delusional.
          Sorry my friend, I am sadistic now.

          5
          • Péter Szatmári

            I like that we send peacekeepers together, but I think the Russians only accept UN peacekeepers from neutral states. Unfortunately, we are still far from sending peacekeepers to Ukraine! Peace is the most important!

            1
        • Hmm…, in caz de atac ungar o sa traga ai nostri cu HIMARS ?
          Cand in vara aceasta presedinta , apoi primul ministru ungar au venit in Transilvania ca si cum autoritatea guvernului roman se oprea pe Carpati ?
          Cand autoritatile romanesti au reactionat dupa o saptamana , si doar cu niste declaratii in presa romaneasca lingaie ?
          Au strigat la ei dupa ce erau plecati ?
          Hmmmm….

          In august 1940 Romania avea mai multe tancuri ca Ungaria.
          Plus linia fortificata Carol .
          Si totusi …..

          2
    • Defapt problema la erori este de la ”diesel-game” au uitat sa faca update :))

      3
    • capatu satului

      @tgg
      Tehnologia avansată face diferența in luptă
      Poate însemna diferența între o bătălie cu un final indecis cu o victorie/o înfrângere

      Introducerea in dotare a tehnicii noi presupune sau ar trebui sa propună trageri reale in poligoane de antrenament care sa presupună condiții apropiate de cele de lupta : trageri prelungite pe ninsoare abundentă sau pe perioada unor furtuni cu ploi torențiale, pe timpu noptilor friguroase si a zilelor caniculare –

      Tehnica mai evoluează
      Și strategia de lupta tot așa

      Fără supărare
      Tot așa cum nu se compara Himars cu sistemele de rachete rusești
      In condițiile in care sistemele de rachete rusești au un botez al focului de o perioada foarte lunga de timp
      Cum nu se compara NSM cu alte rachete antinava mai vechi harpoon, exocet sau alea rusești

      Tot așa cum T34 nu avea in ww2 la momentul întâlnirii cu tancurile germane o experiența a focului similară cu acestea
      Dar cu toate astea T34 a facut fata ca era mai avansat din proiectare

      Avansu tehnologic salvează vieți
      Si e vorba de militarii tai

      Iar tara produce oricum spor negativ
      Ca asta e trendu global – japonezii au scăzut cu aproape 1 milion intr-un an

      Un prototip de echipament de lupta testat suficient in poligon in orice condiții meteo si care presupune un avans tehnologic considerabil este preferabil tehnicii învechite testate și răstestate

      Vezi la ucrainieni ca face armamentu occidental fără de lăudata tehnica rusească

      Noi avem experiența nefericita cu tehnica depașită încă de la razboiu de independență
      https://www.tehnomil.net/2016/02/18/arma-care-a-facut-independenta/

      Așa ca ar trebui renunțat la colecția de vechituri si achiziționata ceva tehnica pt razboiu de mâine

      La unele obicee, care nu au avut rezultate bune pe câmpu de lupta, ar trebui renunțat
      Ca e pacat de cati militari am pierdut in mai toate conflictele militare

      3
    • S-a strecurat o mică eroare în text, Annalena Baerbock este ministru de externe, Christine Lambrecht este ministrul apărarii.

      2
  2. Oare după cite lovituri trebuie schimbata țeava tunului ?
    La sută de lovituri zilnic , nu cred că rezistă mai mult de 3- 4 săptămâni.
    Uzura e masivă.

    14
  3. Din cate stiu a primit botezul focului prin Afganistan si cred ca are cam aceasi experienta de lupta ca si Caesar, doar ca se trage probabil mai mult ca si cu Caesar pt ca e mai mobil si mai rapid. Nu m-as mira sa fie cam acelasi gen de probleme si la francez.
    cam toata artileria vestica nu a mai fost implicata intr-un razboi in care adversarul are si el artilerie si aviatie de foarte multi ani. eu zic ca vor mai aparea astfel de surprize, absolut normale

    4
    • „Nu m-as mira sa fie cam acelasi gen de probleme si la francez.”

      Problemele cela mai mari apàrute la PzH 2000 în Ucraina provin de la încàrcàtorul automat, cel putin asa am citit. Caesar are încàrcare manualà.

      15
    • Chiar nu shtiu dc se cacaie atat pe ei aia de la MAPN.Ro sa cumpere de la USAmericani 6 batalioane de M-109 A6 sh adica 108 bucati = 18 / batalion + 2 pt antrenament/shcoala impreuna cu restul de acareturi necesare si vehicule auxiliare (transportatoare de munitie, radare de artilerie, etc). Si sa le faca intretinerea si modernizarea in Romania cu asist USAmerican.
      Daca se cacaie pt ca nu se inteleg la ce shpagi si comisioane sa le iasa lor si la politrucii din GuvRo, prin achizitiile de tehn mil pt ArmRo din banul public al Romaniei,asta este altceva = coruptie, hotzie, dezinteres si tradare de neam si tzara!!!

      3
  4. Annalena Baerbock e ministresa de externe. Christine Lambrecht e ministrul de aparare. Ce-i drept, prima e mai placuta ochiului

    15
  5. The snags emerged after intensive shelling of Russian positions, far more than the 100 shells a day stipulated as “high-intensity” use by the Bundeswehr (German Army). Combined with Ukraine frequently using special ammunition for hitting long-range targets, it enormously strained the loading mechanism of the gun.

    https://eurasiantimes.com/german-monster-pzh-2000-breaking-down-in-fight-against-russia/

    2
  6. „Pana la urma lucrurile nu sunt chiar atat de grave, PzH 2000 n-a fost pana acum la razboi si acest lucru se vede.”

    https://www.youtube.com/watch?v=XO1Em0NCCzE

    1
    • Germanii in A-stan comparatii cu razboiul din Ucraina?!

      6
      • In afghanistan nu a fost razboi ? acolo daca vin cereri de artilerie nu se trage?

        1
        • In nici un caz in regimul din Ucraina. In A-stan nu riscai foc la contra-baterie, nici atacul aviatiei inamice etc…

          7
          • si cu ce schimba tragerile riscul de contra baterie si aviatie ? riscurile astea nu afecteaza nici teava nici autoloaderul. tragerile sunt aceleasi in ambele situatii. singura diferenta este volumul si anume ca nemtii stiau cat sa traga si cat sa nu traga cu pzh2000 pe cand ucrainienii fiind disperati trag pana le lesina.

            am postat mai jos un clip chiar cu ucrainienii care trag cu ele si erau toti multumiti de pzh 2000. inclusiv un articol in care spuneau ca sunt multumiti de artileria vestica si ca e mult peste asta ruseasca.

            nu tin mortis sa fie ca mine dar artileria asta chiar a fost intr-un razboi inainte de asta. ca a fost mai one sided sau mai nu’s cum nu schimba ca a fost un razboi. nu sunt de acord ca opinie personala cu afirmatia asta ca asta e primul razboi in care merge aceasta cutie de fier.

            https://www.youtube.com/watch?v=cPEYihJq4FA
            https://mil.in.ua/en/news/ukrainian-military-assessed-the-true-worth-of-the-german-pzh-2000-self-propelled-howitzer/

            1
            • Pai schimba dramatic datele problemei. Una este cand stai intr-o tabara securizata si nu risti nimic, alta cand esti pe un front real, cand aviatia inamica poate aparea oricand, cand rusii au si ei radare contra-baterie.
              In plus cadenta in A-stan nu cred ca ajuns la ceva similar Ucrainei.
              In Afgansitan n-a fost chiar razboi si in nici un caz nu se poate compara cu situatia din Ucraina.

              6
  7. Smaranda Florin

    Sa inteleg ca razboiul din Ucraina ne-a prins pe noi europenii cu fundul gol in privinta dotărilor fortelor armate? Adica Europa ar trimite dar nu are nici pentru ea si mai si dureaza ceva timp pana fabricam? Absolut ridicol. La ce folos atata putere economica si politica daca atunci cand e nevoie de militarie fluieram a paguba. Sper ca războiul asta sa ne trezeasca la realitate, adica in Ucraina ce dorim, sa pierdem sau sa castigam?

    17
    • Europa a uitat pentru ce e nevoie de armata. Dacă armata e nevoită să se apare în luptă, deja a ratat obiectivul primordial – să mențină pacea.

      9
    • Sensibilitatile astea au fost construite treptat, de-a lungul timpului. Ca si concentrarea surselor de resurse in cat mai putine (si la vremea potrivita, cat mai ostile) puncte. Ask Merkel and Obama.

      Si in mare parte, asta e efectul globalizarii aplicata statelor europene. Vedeti motivul Finlandei pentru care pana acum a stat departe de Europa (e acolo un film elocvent pe TV7 Israel).

      Not sure, but i think this is the movie in case:
      https://youtu.be/gKWq9-3gXNU

      1
  8. Dap, oricat poligon bagi cu o „scula”, una-i frontul si alta-i pacea. Plus ca nu cred ca ucrainienii au perfectat inca lantul logistic si mantenanta pentru pzh-uri. Dureaza putin.

    13
  9. Botezul nu a ajutat pe nimeni. Ucrainenii le-au distrus pe toate – și pe M777 și pe Caesar. Cu PzH 2000 situația e un pic altfel pentru că – 1. e Germania și de ce să nu o mai trolezi o dată în plus și 2. îs nemțești și normal că sunt mai sensibile.

    Adevărul e ca de obicei undeva la mijloc:

    – experiența ucrainenilor adunată pe artileria sovietică unde cheia de 17 e considerată nanotehnologie
    – condițiile frontului ucrainean îs la ani lumină față de ”experiența” adunată de sistemele respective. Americanii îs obișnuiți să instaleze M777 în mijlocul bazei și între pauze de cafea să mai tragă 5-10 salve dacă le cere cineva. Nu s-a pus niciodată problema să vii pe poziție tragi maximum cât poți în 10 minute și te-ai cărat.
    – diferențe culturale – pentru omul din estul Europei – instrucțiunile îs opționale (asta dacă se obosește să afle că ele există). Ce fel de 5 shots per minute in extreme situations cu ceva ore de pauză între, dacă raportul la tunuri e 10:1 în favoare rușilor. Mâcola cu băieții bagă 10 lejer, la ei e ultra maximum extreme situations – las că ține. Și ghici ce – nu ține.

    În cazul PzH primele semne de îngrijorare trebuiau să apară încă de la antrenamente când toți ”erau încântați” de viteza cu care trăgeau ucrainenii. Diferența e că pe poligon ai 10 obuze, iar pe front – cât apucă să aducă camionul. Dar o dată ce le crește numărul de sisteme primite/stricate – mai ”prind la minte” și ucrainenii. Totuși e mai OK să tragi câte 5 salve pe minut mereu, decât 10 da doar azi după care stai o lună fără nimic pân vin țevile la schimb.

    41
    • „– experiența ucrainenilor adunată pe artileria sovietică unde cheia de 17 e considerată nanotehnologie”

      M-ai fàcut sà râd, e bunà !

      24
  10. sunt obuziere bune, macar de-am avea si noi 100. problemele mentionate sunt minore si haholii au facut gat ca au probleme cu el, in timp ce ei de fapt se foloseau in continuare de el la greu. Doar ca sa puna presiune pe nemti. Dovada e ca in continuare comanda de 100 de bucati e dorita si nimeni nu a mentionat ca nu mai vor, de proaste ce-ar fi. Dupa ce nemtii le-au zis, „Sunt proaste? Dati-le-ncoace”, s-a mai auzit vreun pâs dinspre Kiev?!

    10
    • Sa inteleg din termenul folosit pentru ucraineni ca esti ruZnac?

      16
      • intelege ce poti!

        2
      • @Adrian: Filozofia mea e simpla. Dusmanul dusmanului meu imi este (momentan) prieten. Ucraina e inamica Rusiei, deci ne e (momentan) prietena. Insa, realistic vorbind, sa nu uitam ca ucrainienii urasc romanii, uita-te cu s-au comportat si se comporta cu minoritatea romaneasca din Bucovina, pe care o deznationalizeaza agresiv, nu uita ca era sa ne luam cu ei la bataie la gurile Dunarii unde incepusera pe canalul Bistroe sa modifice granita, nu uita tonul agresiv pe care l-au practicat in permanenta la adresa Bucurestilor. Ce atata miortaiala si pupat bot in bot?! Sa fim realisti: Ucraina a fost si cred ca dupa razboi va fi unul dintre cei mai inagreabili vecini ai Romaniei! Trezeste-te la realitate, prietene, pentru mine, ei sunt haholi!

        10
  11. Dar tu cînd proiectezi și testezi un echipament militar de o importanţă strategică nu trebuie să fi sigur că acel echipament militar trebuie să reziste în condiţii de război și nu de paradă militară? Dar Krabul polonez de ce nu s-a defectat? Polonia nu a fost cu nimeni în război. Au fost și ei cu menţinerea ordinii prin Afganistan sau pe unde au mai fost. Nu știu dacă au folosi si obuzierul lor. Ce e interesant la polonezi e ca vor lua obuziere autopropulsate și tancuri de la sud-coreeni. Nu de la nemţi. Oare calitatea nemţească e proastă și polonezii nu zic mai multe?

    10
  12. Cred ca trebuie sa spunem ca PzHul are cea mai mare rata de tragere, iar precizia este pur și simplu incredibila. Ucrainienii le utilizează la limita, 100 de obuze pe zi, înseamnă că cele 10-12 obuziere trag peste o mie de proiectile…. imens. Era un filmuleț pe net cu un PzH ucrainian care trăgea la foc continuu…
    Din ce am văzut pana acum, la tractate M777 nu are rival, la roti Caesar, iar la senile PzH 2000. Acum ca le-am făcut eu topul, așteptăm cumpărăturile… alo domnii de la mapn? ?

    19
  13. Parca a fost mai demult pe aici un filmulet cu auto-loader-ul PzH2000. prima mea impresie a fost ca este extrem de sofisticat si prin urmare predispus la defectiuni.

    Asa ca nu ma mira deloc, mai ales la utilizarea intensa din prima linie si cred ca afirmatiile ucrainenilor sunt plauzibile avand in vedere experienta altora cu piesele de schimba (polonezii pt Leo).

    E o capabilitate excelenta insa mi se pare foarte scumpa si excesiv de pretentioasa; merita sa ai o unitate de elita specializata in contrabaterie dar nu cred ca e o optiune pentru artileria de brigada.

    5
    • daca ai vazut filmul viitorului K9, apai la ala chiar imi pare complicata secventa, cu 2 brate pentru incarcare. Are automatizare inclusiv pentru incarcaturile de aruncare. La PZH2000 alea se incarca manual.

      3
  14. Daca neamtu’ are astfel de probleme atunci de ale mujicilor ce sa mai zicem? Si aia le forjeaza pana se ‘inrosesc’ tevile, cu munitie ce a zacut prin depozite cu zecile de ani. E adevarat ca la unele le ‘infloresc’ tevile dar cantitatea isi spune cuvantul. Pana la urma si simplitatea e o calitate in sine.

    8
  15. Nu au nevoie ucrainenii nevoie de T 55? Macar sa le foloseasca pentru tinte false si descoperirea inamicului.Sa le manance ivanilor rachetele AT. :)))

    4
    • pai sa mai asteptam putin, ca Leo2 nu va veni in veci si cred ca nici Abrams sau LEclerc, Leo1 au refuzat… iar T-72 au cam dat tot ce aveau cei din fostul pact de la Varsovia, iar T-64 nu pot ei sa modernizeze si sa readuca in stare de operare in ritmul frontului.
      Daca rusii au T-62, cred ca si ucrainenii s-ar uita la T55 produs in anii ’80 la ultimele standarde…

      14
      • Niciodata sa nu spui niciodata!

        PS Chiar atat de rablagite sa fie T 72-iurile si MIG 29 al noastre, incat sa nu le vrea ucrainenii nici macar pentru piese de schimb? Pare cel putin ciudat sa refuzi, dar poate nu a fost asa si noi nu le vrem date care stie din ce motiv!

        1
        • 1. Tu chiar crezi ca mai avem toate T-72-urile?

          2. Vezi cazul spaniolilor cu Leopard2. Au fost pastratae in conditii atat de proaste incat ar costa aproape cat unul nou sa le repuna in functiune. Nu mai merita efortul.

          1
    • Eu din cate stiu si ukropii au T55 ce le-au retras sau vandut, tin minte o stire veche cum ca au dat din ele Azerbaijanului daca nu ma insel.

      Deci iti dai seama daca nici acum in toiul razboiului cand e mai mare nevoia nu vor sa le foloseasca ce bine stam noi cu ele pregatite in caz de tavaleala.
      Cred ca armata noastra ar fi demoralizata doar daca le-am scoate la bataie si saracii soldati si-ar chema preotii sa binecuvanteze tancurile sa aibe noroc ca cel care trage catre ei sa fie fie chiorus de un ochi cel putin

      2
  16. Ar fi bine sa vedem K9 la lucru in Ucraina.
    Si Archer.
    Sa iasa MAPN-ul din dilema 🙂

    15
  17. German-Built Howitzers Pound Russian Targets In Ukraine
    https://www.youtube.com/watch?v=cPEYihJq4FA

    2
  18. Mulți spun pe aici ca europenii nu au fost pregătiți pentru acest război dar la ce știri apar in spațiul public nu știu care țara din lumea asta mare e pregătită pentru război – poate SUA , poate China , dar Rusia cu siguranța nu au fost mai bine pregătiți decât alte tari – singurul avantaj al rușilor e dat de rezervele enorme de muniție și echipamente moștenire de la taticu URSS – iar dacă la muniție nu prea apar concluzii , la echipamente concluzia e clară , sunt depășiți complet de situație …

    22
  19. https://www.cnn.com/videos/world/2022/08/11/ukraine-nato-weapon-polish-krabs-robertson-pkg-intl-ovn-hnk-vpx.cnn

    Ca tot pomeniram. Krabul face fata si probabil nu este asa de complicat ca scula germana.

    5
  20. In primul rand ca +100 de lovituri in 24h este ceva demn de luat in seama, in al doilea rand incarcatorul semiautomat (doar pentru proiectil) aduce el beneficii dar este o bucata de tehnologie care poate crea si probleme.
    Acum sa vedem daca ucrainenii au fost de vina, prea mare entuziasmul, si lucrurile se vor rezolva cumva sau PzHul german are anumite limitari de care trebuie tinut cont.

    In prinicpiu orice piesa de artilerie are niscai chestii de care trebuie tinut cont, cadenta de tragere printre cele mai importante.

    7
    • la polonezi a fost competitie intre turela de AS-90 britanic si PzH2000 german; au castigat britanicii; daca-mi aduc bine aminte, AS-ul a fost printre primele care putea sa traga o succesiune de 3 lovituri rapide care sa loveasca in acelasi timp (am uitat cum ii zice termenului); nu are nici un fel de incarcator, e ad labam

      am citit mai demult o comparatie intre cele doua undeva, dar sunt ceva ani de atunci si n-o mai gasesc dar AS-ul iesea mai bine din ce imi aduc aminte…

      armele germane tind sa fie foarte sofisticate si mai putin gandite sa reziste in conditii de uzura sustinuta, asta-mi spunea bunica-miu pe vremuri (veteran de razboi). cred ca aici e hiba si la PzH; pe hartie probabil suna f bine dar nu vrei o arma de show off vrei una sa te tina pe cele mai mari noroaie; in plus am vazut ca autoloaderul e pretentios, e cu dus si intors.

      9
      • „AS-ul a fost printre primele care putea sa traga o succesiune de 3 lovituri rapide care sa loveasca in acelasi timp (am uitat cum ii zice termenului)”
        Multiple round simultaneous impact (MRSI)

        12
        • AS-90 poate trage 4 lovituri, si pzh-2000 5 lovituri in modul asta MRSI –

          3
          • Probabil ca Pzh-ul 2000 e ceva mai bun acum, AS-90 e totusi un model mai vechi, insa a fost primul cu MRSI, facea asta cand germanul era inca pe plansete.

            Totusi sunt curios daca se gasesc ceva documente de la competitia poloneza intre turela de AS-90 si PZH, poate stie ceva Kryzstof

  21. Ete na !!!

    Este doar dovada ca motoarele diesel VW nu sunt prima gherla germana!!!
    onsa ucrainienii au bafta. Le-ua primit ca ajutiare..
    Altii , insa .. insa le-au platit!!!
    grecii au cerut explicaţie de la producător cu privire la gravele probleme de design ale tunului. Nemţii le-au răspuns că asta se întâmplă din cauza utilizării exagerate de către armata Ucrainei. OK, dar ce înseamnă exagerat, au vrut să afle grecii, iar răspunsul nemţilor a fost halucinant: 100 proiectile pe zi înseamnă o utilizare peste standard! Da, da, aţi citit bine!

    Acum grecilor le-a sărit ţandăra şi le-au replicat nemţilor că nu asta le-au spus când a fost vorba de achiziţie şi că au garantat că tunurile pot trage 100 de proiectile în mai puţin de un 15 minute. Răspunsul nemţilor a venit prompt: „noi am spus că trag rapid, nu că trag mult!”.

    21
  22. Chiar și la asta cu coaja de banana trebuie școală
    https://youtu.be/hmLSDG6Rs0s

  23. Deci spuneau in reclama ca e game-changer .
    Si inlocuieste atatea si atatea guri de foc clasice .
    Aceasta pana la testul adevarului pentru o arma : razboiul .
    Una din cartile care m-a insotit este ” Un razboi ultrasecret ” de R.V. Jones .
    Acolo spunea frumos ca pe timp de pace greselile pot fi acoperite la nesfarsit , dar pe timp de razboi ies la iveala .
    Se spune ca problema este la incarcatorul automat . Ca este folosit intensiv .
    Nu au stiut totusi ca asa se foloseste ?
    Altii stiau :
    https://www.strategypage.com/htmw/htart/articles/20180507.aspx
    In link exista si date despre viata tevii , care in cazul obuzierelor germane , daca e sa luam de bune cele 100 de lovituri zilnice , se apropie de sfarsit .
    Confirmarea :
    https://www.quora.com/How-long-do-artillery-barrels-last
    Pentru M 777 vad ca s-au luat masuri
    https://www.cbc.ca/news/politics/canada-sending-howitzer-barrels-nine-million-1.6489402
    Acum multi ani , conform FM 101-10-1, erau calculate pentru obuzierele de 105 180 lovituri pe zi , pentru cele de 155 cate 140 , pentru prima zi in cazul apararii unei pozitii . ( cap.5 pag.50 )
    Da , nu existau lovituri ghidate pe atunci .
    Dar nici astazi unii nu au – sau nu au destule .

    Totusi, ma intreb , cum il afecteaza 100 de manipulari pe zi in loc de 10 -20 , sau faptul ca se trage la incarcatura maxima ?
    Sistemul de incarcare automata e bine proiectat ?
    Am avut de a face cu CNC-uri si roboti manipulatori, alte utilaje grele , cele care functionau bine functionau 24/ 24 , 6/7 , conditii grele
    Care erau proiectate la limita de rezistenta sau din start mancatoare de piese de schimb dadeau probleme .

    8
    • @nicusor: este posibil ca problemele cu incarcatorul sa fie cauzate de socul indus de recul. Pentru o bataie cat mai mare, se foloseste o incarcatura de azvarlire mai puternica, deci un soc mai are asupra ansamblului mecanic al incarcatorului. Daca il si folosesc intens, soc dupa soc se tot acumuleaza. Pana la urma vorbim de un mecanism de precizie, probabil ca o abatere destul de mica sa fie suficienta pentru a cauza blocajul incarcatorului, sau functionarea defectuoasa / sub parametrii.

      2
      • https://www.youtube.com/watch?v=a0Bq6aYQQUs
        https://www.youtube.com/watch?v=xq3vBB7dNws
        https://youtu.be/Tc9sb71px5I?t=122
        1º Nu as vrea sa fiu incarcatorul .
        In mediul industrial este absolut interzis sa te apropii asa de un manipulator .

        1
      • 2º Incepand cu tava de incarcare in aval totul este separat mecanic de masa reculanta a tunului .
        Parere personala : proiectat pentru vremuri de pace , consumator de piese de schimb
        Pentru ca atunci cand aud de incarcare automata gandul ma duce la OTO Melara , primul tun cu incarcare automata de care am auzit acum vreo 40 de ani , dar care a creat un standard de fiabilitate .
        https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Oto-Melara-76mm-compact-super-rapid.htm
        Pentru ca se cunoaste demult calculul fortelor care apar la tragere / recul asupra afetului / cutiei blindate
        https://i.postimg.cc/J4jdQXfn/forte-1.jpg
        https://i.postimg.cc/MZ5nf3TK/forte-2.jpg
        Sursa : Manual Principii de organizare , functionare si exploatare a gurilor de foc de artilerie , MApN , Bucuresti , 1976

        3º Tin sa iti atrag atentia ca discutia cu mine ti-ar putea aduce prejudicii pe RoMil .

        Problemele mi-au inceput cand am luat atitudine impotriva dezinformarii in ceea ce priveste industria nationala , sau mizeriilor din sistemul militar , s-au amplificat cand am aratat ca marile manifestatii nu urmareau decat separarea noastra de Statele Unite , si au atins paroxismul cand am comentat asupra a ceea ce isi permite statul ungar pe teritoriul Romaniei ( cu calomnii, insulte , amenintari de ban etc .)
        Asupra acestui ultim aspect insist , de vreo doua saptamani cei ce ma suduiau au devenit brusc patrioti si il suduie ( si ) pe Orban .

        Am avut pe blog ministru al apararii , a fost insultat, nu mai intra.
        Am avut inginer militar participant la programul de blindate , a fost dat afara de pe blog cu insulte .
        Am avut patru ingineri aero, ultimul numai cat a plecat insultat .

        Daca ma innec , nu trag si pe altcineva cu mine .

        7
        • De unde știi că e ultimul. Mai sînt și alții care doar citesc. Chiar de peste mări și țări.

          3
          • Iete bre,ce de somitati.Hai ca ingineri buni se gasesc mai greu ca ministri buni,dar daca nu-s indiscret, in ce perioada a fost d-l respectiv in aceasta functie?

            8
            • @mihais
              A spus-o @robi, mai demult, la un comment de acum ceva ani, peste care am dat mai devreme, între mai-decembrie 2012.
              @nicusor doar a preluat-o și el.
              Părerea mea, hâc…

              1
            • @mihais cel care mi-a spus de site-ul asta a fost sef al statului major intre 22 ianuarie 1997-15 februarie 2000. nu stiu daca mai intra si mai citeste ca nu m-am mai intalnit cu dansul de ceva ani.
              Mai sunt si altii fosti ministri, consilieri prezidentiali etc. care ii stiu ca intrau. Nu mai dau nume ca nu are rost si nici nu am mai tinut legatura.

              Precizez ca vreo 2 citeau si comentariile sau cel putin asa ziceau ei…

              1
        • Nicusor, explica asta: […] marile manifestatii nu urmareau decat separarea noastra de Statele Unite […]. Ce mari manifestatii?

          9
          • Eh, ce manifestații:”partidul, …escu și poporul”. Se pare că noi românii suntem atât de fraieri încât plângem doar după președinți cu …escu in coada. Nu mai comentez. ?

            1
        • nu-ti fă probleme tu rămâi….adevarul e dincoae de noi?

          2
    • @nicusoare, „cum il afecteaza 100 de manipulari pe zi in loc de 10 -20”, adica tehnic vorbind numarul mediu de cicluri de exploatare =raspunsul este foarte mult.
      „sau faptul ca se trage la incarcatura maxima” = adica sarcina medie = raspunsul este foarte mult.
      Daca erai inginer stiai ca pe langa sumedenia de calcule de rezistenta mai exista si cele de fiabilitate si menteneanta (este matematica probabilistica)…stiu la liceu nu va invata.
      Ca sa nu mai intrebi, sa te gandesti de ce un motor F1 este facut sa livreze o putere enorma dar rezista 300km iar aceeasi putere e livrata de un motor de camion care este de n ori mai mare dar rezista 2 mil de km ?
      Rata de fiabilitate are impact foarte mare in calitatea materialelor folosite si dimensiune (eg un rulment de 20mm latime face ce face si cel de 10mm, diferenta e ca cel mai mic e mai usor si mai ieftin si trebuie schimbat mai repede.
      Si ca sa nu mai vorbesti ca de obicei prostii legate de „industria nationala” (termenul inventat de tine, un emigrant), in Ro exista cel putin un centru de proiectare (Bucuresti) si unul de testare (Titu) in care se fac fix chestii din astea super destepte, asta ca spui ca denigrez eu industria nationala. Doar critic spolierea banilor publici (adica si ai mei nu si ai tai) in fabrici comuniste tinute la perfuzii sau basme despre realizari extraordinare ale acestor „fabrici” pe care nu le stie nimeni, nu le foloseste nimeni si chiar daca au existat cateva produse de serie 0 sau prototipuri au ajuns la gunoi de bune ce erau.
      Tataie, in centrele astea 2 se lucreaza cu programe IT ce simuleaza matematic milioane de scenarii si cicluri, simulari si teste reale simuland in diferite medii de la cel arctic pana la cel saharian etc, teste on the road, etc E mult peste ce vezi la Discovery, pb ca si acolo e cenzurat.
      Nu pot spune mai multe, pentru ca unitatile au un grad evident de secretizare tehnologica si oricine intra acolo semneaza niste acte, ce-ti pot spune e ca este fantastic ce au facut francezii pentru cercetarea si industria romaneasca si asta fara sa bata nimeni tobele. Stiu si CAESAR-ul din anii 90, era la un ocol de glob distanta, dovada mareata Dacia R523 decenta pe hartie si super varza dupa executie.
      Noi habar nu avem cum a fost proiectat autoloaderul asta, pentru cate cicluri e garantat si care e mix-ul de sarcina. Dar la neamt sigur scrie asta undeva …
      Deci parerea mea mea e ca autoloadereul are o rata de mentenanta plecata de la niste cicluri de utilizare si sarcina medie in corelatie cu mentenanta generala la care se schimba si teava. Daca ucrainienii l-au forjat la blana de in 1,5 luni trebuie sa schimbe tevile dar in acelasi timp l-au folosit si in sarcina maxima (nu medie) pentru ca au tras preponderent munitie la distante foarte mari, este normal sa cedeze unele componente la autoloader. In era digitala nu se mai fac proiecte ca in anii 80 cu folosire de coeficienti mari de siguranta.
      Proaste nu sunt ca tocmai s-au mai comandat 100, doar ca nu s-a gandit nimeni la modul asta de folosire gen ww2.

      14
      • „doar ca nu s-a gandit nimeni la modul asta de folosire gen ww2.”

        n-am observatii cu privire la ingineria din spatele masinii, nici nu ma pricep la inginerie si nu ma indoiesc ca in spate este un mare efort, dar de ce proiecteza obuziere grele pe senile, nu sa le foloseasca in conflicte de mare intensitate?

        9
        • nu vreau sa ma contrazic, scula asta nu este bun de larg consum ca sa indeplineasca niste specificatii general valabile pe piata, este o masinarie dedicata deci ca sa o evaluezi pleci de la specificatia ei nu de la cum o foloseste fiecare si cum ar crede ca trebuie sa se comporte.
          Dupa mine Archer e the best, chestie de gust pentru tehnica suedeza, masinaria aia e facuta sa alerge si sa lanseze rapid o serie de 3 obuze care vor lovi tinta cand deja platforma a plecat din zona. Dar, daca un Dorel il aseaza in linie si incepe sa traga cele 20 de obuze in rafala in putin peste 2 min nu a facut decat sa foloseasca o arma mobila ca si una statica si probabil ca va pati ceea ce pateste un Pzh.
          Ca sa spui ca e buna sau rea ar trebui plecat de la specificatia de proiect.

          5
        • „dar de ce proiecteza obuziere grele pe senile,”

          Pot sa incerc sa iti raspund eu la intrebarea asta in 2 parti:

          „obuziere grele”
          – are protectie ca sa reziste la schije de la exploziile de 152mm. practic la contra baterie.

          „pe senile,”
          – ca sa traverseze terenuri dificile.

          Pzh 2000 este facut in doctrina germana si NATO cu lovituri de precizie , shoot and scoot si trageri rapide nu este facut sa traga mii de proiectile intr-o luna ca in primul razboi mondial. E o arma de suport. Vezi tu noi astia din blocul NATO manevram si ne folosim de mobilitate, dispersie, camuflaj, isr nu ne bagam in transeu si bombardam pana nu mai ramane nimic in picioare.
          Nu cred ca exista artilerie in vest care sa fie gandita pentru razboiul asta.
          Vezi ca am postat eu mai sus niste interviuri cu militarii ucrainieni despre pzh 2000 uitate la ele sa vezi ce zic ei.

          8
      • erata, ‘CESAR’ a fost un institut de cercetare, sa nu se creeze confuzie cu obuzierul francez. MS.

      • adR , obisnuitele tale ” explicatii ” .
        ” Deci parerea mea mea e ca autoloadereul are o rata de mentenanta plecata de la niste cicluri de utilizare si sarcina medie in corelatie cu mentenanta ”

        1º Deci au calculat ca o arma va fi folosita la altceva numai la razboi nu
        2º Deci faceau reclama ca trage la distanta maxima, si uite , nu tine smecheria
        Deci au calculat ca trage cateva lovituri , dupa care vine serviciul de mentenanta
        si schimba subansamblul .
        Dar , a la guerre comme a la guerre – si iarna nu-i ca vara
        3º Rulmentii : asa e cand proiectantul e rupt de realitate , sau i se spune sa mearga
        orbeste pe ieftin / CAD in tarile subdezvoltate , exemplu Romania
        4º De ce stateau defecte transportoarele germane in cazarmi , din cauza
        ucrainienilor care ” le forjau ” ?
        5º G-36 si raportul ingropat : functiona bine la cateva cartuse trase in poligon , la
        razboi bineinteles ca a avut probleme
        6º Ucrainienii au mai comandat o suta – de fapt au cerut de la toti , gratis daca se
        poate

        De fapt arme pentru vremuri de pace – consumatoare de piese de schimb , asa se fac banii

        1º Cam cate nick-uri ai pe site ?
        Oricum, teoretic erai ” emigrat ” definitiv
        Mai era pe aici unul ba Visan ba Bergepanzer , ziarist spetzialist , romanian strunk
        cumparati trei de parada de la sefu `
        2º Mai ai de citit comentariile pe ultimii 10 ani
        3º Industria comunista _ deci daca era pleava nici o problema
        Dar daca a fost buna , inseamna ca s-a distrus in urma capusarii si cineva trebuie
        sa intre la bulau .
        Ce spuneai , ca se faceau bani pe seama ei in primul deceniu dupa lovitura de stat
        marca Secu ? Pai ai dreptate .
        Si cine a capusat ? Wow , cei ocrotiti de Secu ` .
        A dracului , cum ne dau acum lectii plozii devalizatorilor .

        Si a fost buna , in domeniul aero singura est care putuse asimila elicopterul Cobra
        care realiza motoarele cu reactie cu cea mai mare durata de viata din blocul est ,
        care realiza structuri fagure si lipite ( vezi imbunatirea Ka 126 )
        Si in domeniul artileriei , uite ca tunul de 125 Resita depasea ca durata tunul
        T-72 -ului , AG-7 al Carfil trece de 1000 lovituri fata de 200 RPG-7 etc.
        4º De ce cu atatea centre de studii pe forumuri fac comparatia intre un brat la
        suspensie la Dacia 1100 si cel de de Logan si suduie ? Uita-te pe forumuri
        5º Vad ca ne urasti sincer pe noi romanii emigrati
        Exact ce am spus cu ocazia alegerilor : noi cei emigrati eram diaspora educata in
        campània electorala , capsunari in rest .
        Care e problema ? Ca nu e prima data cand o arati , .
        Ramaneti fara subalterni ?
        Nu mai aveti la cine urla ?
        Normal , ei nu sunt ca voi , slugarnici cu seful si zbiri cu subalternii .
        Ei chiar stiu sa se descurce in viata fara ” tati ” sau ” nasu` ”
        Sau a venit vreunul la care ai urlat si te-a trantit de perete si si-a dat demisia si a
        plecat in Vest ?

        1
        • Nicusor, primele 4 puncte arata ca nu ai nici o idee despre proiectare in general, proiectarea unui produs in secolul XXI in special, deciziile care sunt luate si procesele/procedurile de urmat pentru a avea un produs gata de fabricatie.

          PzH 2000 e rezultatul Joint Ballistics Memorandum of Understanding (JBMOU) incheiat intre Anglia, Italia si Germania. Desi incheiat inainte de ’89, proiectarea sistemului a continuat dupa 1989 si au fost livrate dupa 1995 iar scopul lor a fost schimbat, pentru ca nimeni nu se astepta ca in 2022 rusia sa se comporte ca uniunea sovietica.

          In cazul unui conflict cu Pactul de la Varsovia, PzH din tarile NATO nu ar fi actionat ca o baterie impotriva intregii artilerii pe care o puteau masa sovieticii intr-o zona. Cele 100 de lovituri pe zi despre care vorbesc ucrainienii sunt date de folosirea ca unitate extrem de mobila, capabila sa traga asupra inamicului apoi sa schimbe pozitia. Ucrainienii au primit un numar limitat (12+5), nici pe departe comparabil cu ce putea avea NATO la dispozitie. In plus, cel mai probabil le-au folosit la limita specificatiilor. Practic, o baterie a tras cat un batalion/divizion, exploatand sistemele la limita.

          Si aici ajungem la discutiile de pe blogul acesta unde pacatuim facand speculatii referitoare la caracteristici, fara a avea acces la informatii confidentiale si considerand de baza caracteristicile maxime. In cazul PzH 2000 luam raza maxima si consideram ca teava si mecanismele rezista in exploatare la numarul maxim de lovituri, trase cu incarcatura maxima, fara ca temperatura tevii sa aiba nici un efect in timp.

          Deci fara a lua in calcul toti factorii care duc la uzura, fara a cunoaste curbe de degradare ale metalului tevii, fara a sti coeficientii de siguranta folositi, fara a cunoaste munitia utilizata, incarcatura utilizata, tu, Nicusor, declari ‘au calculat ca trage cateva lovituri , dupa care vine serviciul de mentenanta si schimba subansamblul.

          Referitor la industrie si final:
          – Nu vrei sa explici cum a fost asimilat elicopterul Cobra?
          – Fabricarea motoarelor cu reactie … respecti reteta si calculele fabricantului. Arata-mi un motor cu reactie proiectat si construit in Romania (am zis proiectat si realizat, nu rezultat dupa ce a fost pus sublerul pe un produs similar).
          – Forumurile si forumistii sunt ca blogul asta… sunt multi ca tine pe acolo.

          Si inchei ideea despre industrie cu o gluma de pe vremea ailalta despre industria de varf din Romania – cea a calculatoarelor.

          E rapit de fiinte extraterestre un inginer de la centrul de calcul. E analizat, examinat, cercetat intr-un laborator al navei extraterestre. La un moment dat se trezeste din anestezie si vede un calculator Coral. Surprins, intreaba fiintele:
          – L-ati luat pentru a il analiza? Asa-i ca e un calculator bun Coralul?
          – A, nu, il folosim ca lest pentru nava! raspund intelegator fiintele.

          A, si inca o idee despre industria de varf din Romania. Un spectrometru fabricat in Romania vs unul vestic. Fabricate la interval de 2 ani. Cel romanesc avea 130 kg, gauri pentru prajinile de transport, rezultatele erau apoi validate si interpretate de o echipa de laborante. Cel vestic era modular, incapea pe o masa de laborator cu toate modulele, scotea singur rezultatul.

          Cat despre absurditatile de la final, le-ai primit de la PSD Spania, probabil.

          9
          • Iulian, eu nu sunt activist de partid – adica sa scriu zeci de randuri ca sa acopar ceva ce nu functioneaza dar pe care trebuie sa il cumparam .
            Acum incepe sa inteleaga lumea de ce Unchiul Sam a scos USR de la guvernare .
            Si a zis de vreo trei luni sa mai scoata inca un partid, si Iohannis Secu nu vrea .

            Cat despre obuzierul autopropulsat , ai auzit de greci , nu ?
            Apropo, in Ucraina , la celelalte de ce trebuie sa le schimbe doar teava cand au tras numarul de proiectile prevazut ?

            1
            • Tu stii daca esti sau nu esti, dar te comporti ca un absolvent Magna cum Laude al scolii de activisti de provincie de la Craiova.

              Daca tu compari PzH 2000 cu M777 inseamna ca nu stii despre ce vorbesti. Mere si pere, cerinte diferite total, solutii diferite complet. KMW a zbarcit-o probabil undeva, respectand totusi cerintele initiale (pe care nu le-am gasit public) pentru ca daca nu le respectau abia asteptau italienii si englezii sa dea flit germanilor.

              Cat despre scoaterea de la guvernare a USR de Sam, cred ai putea fi un redactor mediocru la Urzica pentru umorul asta (daca ai incercat o gluma) sau ai uitat sa iti iei medicamentele. Sau esti doar in solda rusilor.

              13
              • nicusor
                14 august 2022 la 19:13
                ” Apropo, in Ucraina , la celelalte de ce trebuie sa le schimbe doar teava cand au tras numarul de proiectile prevazut ?”

                Iulian
                14 august 2022 la 19:55
                ” Daca tu compari PzH 2000 cu M777 inseamna ca nu stii despre ce vorbesti. ”

                Raspuns prostesc , in lipsa de ceva real .
                Cate tipuri de piese de artilerie autopropulsate exista in Ucraina ? Si wow , uite ca functioneaza restul
                Si daca tot ai scapat-o , ce componente are M 777 ? Si wow , uite ca functioneaza toate

                • Nicusoare, cand spui ‘la celelalte’ fara sa le enumeri sau specifici exact, lasi la latitudinea cititorului sa inteleaga ce pofteste in functie de subiect. Subiectul fiind tunurile livrate de vestici si folosite intens, m-am gandit si m-am referit la cele despre care am gasit informatii publice pana acum – M777. Te rog sa impartasesti informatiile despre cum au fost folosite si cum se comporta francezul si suedezul si slovacul.

                  Dar tot tu te basici pentru ca nu am inteles exact ce ai cautat tu sa spui. Dezbatere de nivelul atelierului mecanic in care esti exact ca sefii tai din Romania pe care ii injuri si de care te plangi non stop.

                  Edit: mai aveai o intrebare la final si am omis raspunsul. In engleza le accepti?

                  3
                  • https://twitter.com/FrontSprocket/status/1559091089637867520
                    https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1559122732415164416

                    Poftim, in engleza .
                    ¿ Los quieres y en castellano ?

                    Cat despre spectrometru , ai gresit clientul : caci si cu cela am avut probleme la 12 noaptea . Duminica . Si stiu cat e de mare unul productie 2012 . Nu e chiar asa mic cat spui , era monobloc plus sistemul de gaz inert .
                    Incearca sa le explici la cei ce cred cu gura cascata , ai destui aici .
                    Caci cei cu pregatire tehnica nu mai sunt .
                    #informare politica

                    Amintiri, nu banc
                    Era un birou la noi in uzina , desfacere , pe pile
                    Erau cinci , si toti stiau bancurile cu tehnica romaneasca si cu cel care statea doar 8 ore la serviciu pentru ca era in concediu .
                    In momentul in care de sus au decis sa informatizeze , au trebuit sa il aduca si pe al saselea pentru ca din cei cinci nici unul nu fusese capabil sa inteleaga din cartea tehnica modul de operare al terminalului .
                    Nici unul .

                    • 1. Ce ai vrut sa spui exact cu ‘ce componente are M 777 ?’ ? Posibil ca eu sa fi inteles gresit si nu vreau sa iti dau apa la moara.
                      2. Nu avem toate informatiile referitoare la utilizarea PzH 2000 si problemele lui.
                      3. Da, asa e, nemtii par a avea o problema cu blindatele. Asteptam KMW, Ucraina, Polonia si Bundeswehr sa avem mai multe informatii.
                      4. Deci tu stii mai bine ca mine cat de mare era spectrometrul. Bine Nicusor, ce sa mai spun? Nu stiu, oi fi confundat americanu’ cu varfu tehnologiei romanesti si ala cu cornier de 50 era americanu’.
                      5. Nu stiu legatura defectarii spectrometrului tau cu problemele PzH 2000. Nu ma refeream la intervalul intre problemele tehnice sau aparitia defectiunilor. Toate cedeaza. Probabilitatile matematice sunt folosite la proiectare si modelare pentru a determina frecventa defectelor, operatii de intretinere, etc. Dar probabilitatea poate lovi si in afara calculelor.

                      3
                    • O mică mențiune, ăia cinci nu au vrut să învețe și, fiind pile, nici nu i-a forțat nimeni, d-aia a fost adus și om care să facă treabă.

                      2
                  • Continuare
                    https://twitter.com/FrontSprocket/status/1557418846096588800
                    https://twitter.com/FrontSprocket/status/1559133873530970113/video/1

                    🙂
                    https://archive.ph/6X8sG

                    Cat despre faptul ca tu ai ales sa-mi raspunzi despre M 777 la un articol despre autopropulsate : daca as fi gresit asa la serviciu mi s-ar fi spus ” nu ai nici o scuza „

                    • Pentru persoanele cu deficiente de intelegere a ceea ce citesc (adica tu, acum), repet.

                      1. Referitor la ‘greseala’ autopropulsate vs M777 discutia a fost:
                      – tu, initial: la celelalte de ce trebuie sa le schimbe doar teava cand au tras numarul de proiectile prevazut ?
                      – eu, solicitand clarificari: Subiectul fiind tunurile livrate de vestici si folosite intens, m-am gandit si m-am referit la cele despre care am gasit informatii publice pana acum – M777. Te rog sa impartasesti informatiile despre cum au fost folosite si cum se comporta francezul si suedezul si slovacul.. Nu ai venit cu nici o informatie.
                      – tu, muncitoreste: Cat despre faptul ca tu ai ales sa-mi raspunzi despre M 777 la un articol despre autopropulsate : daca as fi gresit asa la serviciu mi s-ar fi spus ” nu ai nici o scuza „

                      Deci, Nicusor: la care celelalte trebuie sa schimbi doar teava, despre ce obuziere ai informatii si care sunt acele informatii? Public s-a discutat in principal despre M777 si PzH 2000, din ceea ce am gasit.

                      2. Referitor la ‘Si daca tot ai scapat-o , ce componente are M 777 ?‘ repet intrebarea de mai sus: Ce ai vrut sa spui exact cu ‘ce componente are M 777 ?’ ? Posibil ca eu sa fi inteles gresit si nu vreau sa iti dau apa la moara. Altfel, multumesc pentru sugestia de lectura; am citit alte materiale mai interesante si mai cuprinzatoare.

                      In concluzie, e ca de obicei. Nu raspunzi la nimic si o dai cu activisme de intreprindere. Esti exemplul tipic de functionar de corporatie care descrie vag ce asteptari are pentru ca in caz de eroare sa isi acopere curul. Nu esti cu nimic mai presus ca vechii tai sefi pe care ii amintesti constant – orgolii mari, nemasurate de atelier al Statiunii de Mecanizare a Agriculturii.

                      6
                    • Zeci de randuri ca sa ascunzi ca ai spus o prostie .
                      Da , ai scris pentru cei cu deficiente de intelegere ,adica consumatorii propagandei tale politice .

                      In rest , cu calomnii si politica in loc de argumente , imi amintesti de sefutii incompetenti si orgoliosi din Romania , care au facut cinci milioane de romania sa plece .
                      Printre primii , 200 000 de ingineri .
                      Ramane prostul cu diploma .
                      Si orgolii .

                      Vezi ca mai devreme ti-am pus link-ul catre manualul M 777 , versiunea scurta .
                      Versiunea mare aici :
                      https://www.myarmypublications.com/field-artillery-c-42/tm-9102521510-m777-howitzer-operators-manual-2021-big-p-682.html

                      SI ca sa revenim la subiect , uite , unii incep sa isi dea seama ca din doua una s-a stricat, una s-a pierdut :
                      https://www.g4media.ro/franta-si-armata-sa-bonsai-sefii-de-stat-major-avertizeaza-ca-tara-nu-e-pregatita-pentru-un-potential-conflict-de-intensitate-mare.html
                      Ultimul aliniat
                      Dupa care te miri ca cele putine pe care le ai sunt utilizate la maxim , dupa care te miri inca o data ca maximul nu fusese prevazut in caietul de sarcini
                      Vezi ca s-a postat si la PSR

                      Insa cel mai bine e sa ai industrie de aparare , atat de denigrata aici
                      Ca sa dezvolt ideea : cu ramasitele industriei nationale s-au repus in stare de functionare TAB-urile si au fost trimise la reparatie si DAC-urile .
                      Si chiar avem nevoie de ele acum

                      1
                    • Nicusor, vad ca te straduiesti sa iti pastrezi nivelul. O fi greu? Uite, in propozitii scurte, fara idei multe si separat pe punctele principale:

                      1. Maestrul politicii in locul argumentelor esti tu, Nicusor, ca un adevarat membru fruntas al PCR, activist de nadejde! Reciteste-ti comentariile! Compasiune, Nicusor.

                      2. Arunci laturi si acuzi ca nu ti se aduc argumente. Ca un adevarat membru fruntas al PCR, activist de nadejde! Compasiune, Nicusor.

                      3. Exista lecturi mai interesante referitor la M777 decat manualul artileristului pe M777. Vad ca te legi de manual… ti-l fac cadou daca imi spui unde il vrei trimis, poate incepi sa mai inveti cate ceva si tu.

                      4. Nici o informatie in articolul de pe Hotnews despre cat de intens au fost folosite celelalte modele de autopropulsate, de cand, cum. Ca o nota separata, se pare ca pentru lovirea Insulei Serpilor a fost folosit (si) un autopropulsat, probabil CAESAR. Dar din nou, primele informatii publice si cele mai multe au fost despre M777 (primele livrare) si apoi despre PzH 2000. Nu oferi nici o informatie si nici un argument apoi infierezi ca un adevarat membru fruntas al PCR, activist de nadejde! Compasiune, Nicusor.

                      5. Prima mare migratie a fost in 1990, dupa mineriada din iunie. IMGB face ordine! si Moarte intelectualilor!. Stiu, e greu sa accepti realitatea. Compasiune, Nicusor.

                      6. Ai citit tu, Nicusor, MOU incheiat intre UK, Germania si Italia incat sa stii ce a fost prevazut in el. Ai citit tu, Nicusor, manualele de intretinere si procedurile de utilizare ale PzH 2000. Unde la PSR este postat ca ‘maximul nu fusese prevazut in caietul de sarcini‘, chiar mi-a scapat.

                      Si pentru ca dai linkuri catre manuale fara sa intelegi fundamentele, uite doua lecturi gratuite care poate te ajuta sa incepi sa intelegi ideea de fiabilitate.
                      Mechanical Design Reliability Handbook: Simplified Approaches and Techniques
                      ELECTRONIC RELIABILITY DESIGN HANDBOOK

                      De asemenea, iti recomand Handbook of Reliability, Availability, Maintainability and Safety in Engineering Design de Rudolph Frederick Stapelberg si Engineering Design Reliability Handbook de Efstratios Nikolaidis.

                      Si daca tot suntem pe RM, mai uite ceva de citit. Vintage, din anii ’70. O scriere a U.S. Army Materiel Command – Engineering Design Handbook – Development Guide for Reliability, poate intelegi cate ceva. Spune-mi daca vrei volumele, ti le trimit prin posta.

                      Edit: tot nu ai spus daca prin manevra ‘ce componente are’ iti doreai sa arati ca nu stiu componentele obuzierului sau era doar o intrebare retorica.

                      6
                    • Iulian , nu realizezi ca lumea isi da seama ca ne servesti o reclama gaunoasa
                      Si mai citeste documentatie in domeniul militar , daca tot te-ai apucat sa scrii pe RoMil , desi pe partea de polit-aghitatzionaia rabota

                      Uite cum merge prin alte parti
                      Reclama
                      https://twitter.com/FrontSprocket/status/1559476976057982977
                      Evaluare
                      https://twitter.com/DefenceFreedom/status/1559470611155525632
                      Solutie
                      https://www.iiss.org/blogs/military-balance/2022/08/analysis-milestone-in-warsaw-the-march-of-the-South-Korean-defence-industry
                      Tu, obisnuita mizerie pe care o versi cand te prinde omul cu greseala sau minciuna .

                      Ce se spune pe aici ? Ca polonezii sunt din alt fim ?
                      Pai invata de la ei demnitatea .
                      Ca de caciuleala voastra suntem satui

                    • Si iata-te, Nicusor. Ca raspuns al tau sunt comentarii dezlanate, multiple, aruncand venin si invective amestecate cu informatii care merita cunoscute, un potop de linkuri, unele care nu spun nimic altele interesante. Esti special si unic. Si la modul cel mai serios cu putinta, fara a fi atac la persoana si cu respect iti spun: ai nevoie de ajutor de specialitate; e pacat… Evident, exista si varianta ca asa sa fii tu, asta sa fie fibra ta – anonimitatea internetului poate scoate la suprafata toti monstrii ascunsi cu grija de masca sociala; caz in care imi pare rau pentru mine din cauza timpului pierdut cu tine. Nu stiu, tu stii mai bine.

                      Nicusor, iata-te:

                      Nicusor, 11 august 2022 la 19:35: […] In link exista si date despre viata tevii , care in cazul obuzierelor germane , daca e sa luam de bune cele 100 de lovituri zilnice , se apropie de sfarsit . […] Pentru M 777 vad ca s-au luat masuri

                      Eu, 14 august 2022 la 14:40: […] Daca tu compari PzH 2000 cu M777 inseamna ca nu stii despre ce vorbesti. Mere si pere, cerinte diferite total, solutii diferite complet.[…]

                      Nicusor, 16 august 2022 la 12:37: […] Cat despre faptul ca tu ai ales sa-mi raspunzi despre M 777 la un articol despre autopropulsate : daca as fi gresit asa la serviciu mi s-ar fi spus ” nu ai nici o scuza „

                      Acum, la final, Nicusor, tocmai mi-a dat un indemn: […] polonezii sunt din alt fim […] Pai invata de la ei demnitatea .

                      Nicusor, in loc de final iti spun doar ca nu ai nici o scuza!

                      2
        • @nicusor ma uit la tine ca la bunicu’ meu, nu ma bag in viata personala a cuiva dar vezi ca ai excese de furie fata de altii plecand de la experiente personale anterioare. Incepi sa ne compari cu oameni din viata ta trecuta. Chiar imi e mila de tine, sicer.
          PS. afla ca si eu am lucrat cam 5 ani afara, doar ca eu am considerat ca viata mea este aici langa familie si parinti si dupa un timp am revenit chiar daca pe un venit mai mic, acum am ajuns sa castig la fel. Deci nu am nicio treaba cu emigrantii, fiecare e cu viata lui, ci doar cu ipocritii ca blameaza constant tot ce e prin tara, mai ales cand habar nu au si debiteaza numai prostii citite de prin presa de scandal. Si inca ceva, orice se face cu bani, cine plateste aceste taxe? Tu?

          6
          • adR ,

            Trecem peste faptul ca ii urasti pe cei care nu au dat chix ” dincoace ”

            Deci realizezi ca in ciuda propagandei bugetul de stat provine doar din impozitele angajatilor .
            Si iti mai spun eu ca si din jupuirea firmelor romanesti .

            Datorita orgoliului excesiv nu realizezi ca traim in vremurile in care afli in 5 minute ce se intampla in Romania , printr-un whatsapp sau e-mail, sau site-urile de stiri .
            Si datorita aceluiasi orgoliu faci crize cand ti se arata cu probe ca dezinformezi
            Dar pentru aceasta vad ca ai ales locul potrivit, RoMil de astazi
            Nu site-ul de acum 10 ani

            • tataie, fa un control la.masarda, se pare ca ai probleme mari pe acolo? Tie iti place sa te auzi singur si sa faci pe marele cunoscator in toate, un erudit cu studii facute pe social media si reviste vechi. Esti jalnic omule, nu vezi ca nu ai niciun fun pe aici, te iei in gura cu totii, ti se pare ca daca stai si aduni link-uri de pe net sau reciti de prin reviste vechi de propaganda esti destept, nu omule esti doar unu cu studii medii care crede ca educatia se face pe social media. Nu ai scoala, nu ai experienta de munca dar cu toate astea te contrazici. Stai la 3000 de km si te contrazici pe calitatea aerului cu unu care traieste aici.
              Nu ca dezinformezi, tu minti din grandomanie, vrei sa pari interesant din dorinta de afirmare. Ai un limbaj de la usa grajdului si urasti tot ce a ramas in tara in urma ta, pentru tine noi cei de aici suntem vinovati ca „nu te apeciem”, mai ales ca iti spunem ca daca ati ales sa pleci „bafta multa si spor acolo unde esti”. Te doare ca nu plange nimeni dupa electricianul nicusor, spui ca urasc eu pe cineva….. omule eu im traiesc viata mea tu pe a ta, fiecare am ales o cale, crezi ca ma doare pe mine undeva de altul de care nu am auzit in viata mea? De aia nu inteleg ce plm te f..e pe tine grija de ce mai e pe aici? De ce ai nesimtirea sa-i faci pe cei de aici „capsunari, jigariti, cocalari” ( termenle tale de la usa grajdului)?
              Tataie, imi e mila de tine. Fii mai bun si lasa ura asta deoparte, nu-ti va aduce nimic bun in viata.

              4
  24. Foarte interesant de vazut cum se descurca M 777 american, francezii cu CAESAR si polonezii cu Krabul lor (tunul licenta britanica). Pt ca presupun eu ca si aceste obuziere sunt folosite intensiv.

    2
  25. Moare mama la un tzigan amarat. Avea doar 500 de euro pentru funeralii. Umbla bietul pe la toti sa o ingroape dar la asa bani putini toti il refuza. Unul mai milos ii spune: Dute mah tzigane la crematoriu poate te rezolva aia.
    Te costa 1000 euro mah zice tanti de la secretariat.
    Sta tziganu un pic pe ganduri si o intreaba pe aia: Da sa o parliti un pic numa de 500 de euro nu puteti?
    Ai dreacu nemti, fie tragi mai putin si te incadrezi in norme, fie mai cumperi 100 si te-ai scos, tragi pe rand. Cand 100 cand cealalata 100.
    Ma tot pune nevasta-mea sa fuck maioneza. Am avut un mixer american urat ca naiba da puteam sa fuck un butoi de maioneza cu el. L-a aruncat nebuna la gunoi ca era urat. de atunci am ars zece mixere chinezesti si tot trebuie sa ma opresc dupa zece minute de fiecare data. Da ce frumoase si ochioase sunt. Mai ales cand stau in dulap si le vad musafirii cand vin in vizita.

    9
    • Bine, macar că nu a văzut reclama aia cu „Like a Bosch”. Te vedeam înjurând nemțește ? Du bist răutăcioasă, draga mea !

      3
  26. Parca niște paladine cu excalibur nu ar suna asa de rău la noi in bătătură.

    6
  27. CIA spy analyzes Vladimir Putin and the War in Ukraine | Andrew Bustamante and Lex Fridman
    https://www.youtube.com/watch?v=t5HDD6e7mn4

    5
  28. Următorul pas ar putea fi folosirea unor focoase inteligente .
    În afara de setările clasice ( instant , mică întârziere , mare întârziere ) ar trebui și o setare de tip airbust , spre exemplu proiectilul să se detoneze ( spre exemplu ) la 20 m de apropierea de o țintă oarecare …
    4 kg de trotil ( pentru calibrul de 152 / 155 ) + 20 kg de schije din fontă oțelită , detonat deasupra unui tanc sau deasupra unei poziții de tragere a inamicului , ar avea efect devastator .

    2
  29. Am văzut recent un filmuleț cu tunurile de 100 antitank in Ucraina.

  30. Oare hoholii știu după câte lovituri trebuie curățată țeava de reziduurile de ardere ?
    Câte tipuri de solvenți , vaseline și unsori se folosesc , evident nu când era ZVITA ?
    Cât despre minciuna despre durata de viață a unei țevi , ca fiind de 2500 de lovituri cu incarcatura maxima de tragere … asta e dezinformare 500% .
    La noi , 152-ul vieții avea cam 600 de lovituri ( cu împrăștierea mică ) folosind încărcătura maximă , deoarece se alungea camera incarcaturii și se inela țeava …
    Bine , mai contează și materialul folosit la realizarea celor brâuri formatoare montate pe proiectil , la noi se folosea un material denumit in mediul cazon ” cupru tare ” .

    Contează incredibil regimul termic al țevii .
    Orice țeava se inelează , în special după jumătatea vieții .
    Desigur , se alege un otel foarte elastic pentru partea interna a țevii ( la țevile fabricate din tuburi concentrice , care reprezinta soluția constructiva folosita la majoritatea țevilor moderne ) .

    Tragi 5 lovituri în primul minut , aștepți confirmarea de la cercetașii observatori , daca mai ai oportunitate de tragere și țintă de interes confirmată de esalonul superior mai tragi încă 5 lovituri și pleci urgent din acea poziție de tragere .
    Altfel nu apuci să afli care este resursa de viață a țevii obuzierului tău !
    Probabilitatea să distrugi o țintă dispusă intr-un raion frământat , mascată sau în mișcare etc este mai mare dacă se executa foc cu toată bateria ( 6-10 piese ) sau cu tot divizionul , folosind aceleași coordonate ale țintei , evident corectând locul de stație specific amplasării fiecărui obuzier .
    Ăia care trag sute de lovituri pe zi din pozitii de tragere oarecum apropiate , sunt prea norocoși sau dobitoci , nu au auzit de foc contrabaterie ?

    4
  31. https://youtu.be/Vx7374cpOSI

    Așa se curăță o țeavă de obuzier , pe stil nou !!!

    4
  32. Dupa cum spusesem si alta data , s-au facut eforturi pentru realizarea in tara a gurilor de foc de 155 mm .
    Din ce am auzit eu , era vorba de o cooperare cu Turcia ( nu stiu daca merita , gen RN-94 , la noi pur si simplu nu se gaseau cateva zeci/sute de mii de dolari pentru importul de completare )
    https://i.postimg.cc/SRPqVhz8/realizari-cca-2000.jpg
    pozitia 11
    sursa- Observatorul Militar
    Si s-a lucrat si la dezvoltarea versiunii gurii de foc pentru obuzierul autopropulsat
    La noi , ca si in cazul RN-94 s-a oprit programul , turcii au mers inainte , au si expus produsul la Expomil
    https://i.postimg.cc/nrhSr9rY/IMG-0003.jpg

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *