RBS 70 pentru Letonia

rbs 70 letonia

Firma de apărare şi securitate Saab a primit o comandă pentru rachete RBS 70 din partea Ministerului Apărării al Republicii Letone. Livrările vor avea loc în perioada 2016-2017.

Letonia este un client pentru rachetele RBS 70 din 2004, iar în 2015 Saab a semnat un contract cu Ministerul Apărării leton pentru livrarea de rachete RBS 70. Aveastă comandă concretizează o opţiune din cadrul contractului semnat anterior, care a fost anunţat de Saab pe 22 octombrie 2015.

„Suntem bucuroşi sp vedem că sistemul RBS 70 este o capabilitate esenţială, care contribuie la întărirea apărării şi securităţii naţiunii letone. RBS 70 este un sistem modern de rachete de apărare anti-aeriană, cu un design flexibil şi cu numeroase posibilităţi de modernizare, care se pliază pe nevoile în evoluţie ale Letoniei”, spune Anna Fröjd, responsabilă cu zona de piaţă Nordică şi Baltică a Saab.

În iunie 2016, Forţele Aeriene Letone au efectuat teste de trageri cu rachete RBS 70 şi cu rachete din ultima generaţie, RBS 70 NG, în timpul exerciţiului „Baltic Zenith 2016”, care s-a desfăşurat la Šķēde, în Letonia.La acest exerciţiu au participat circa 90 de soldaţi şi membri ai gărzii naţionale din cadrul Aripii de Apărare Aeriană de la Baza de Aviaţie a Forţelor Aeriene şi din Batalionul 17 de Apărare Aeriană al Gărzii Naţionale, precum şi soldaţi din Unitatea de Apărare Aeriană a Forţelor Armate Lituaniene.

Portofoliul Saab de sisteme de rachete anti-aeriene cu rază medie de acţiune cu baza la sol include RBS 70 şi versiunea cea mai nouă, RBS 70 NG. Sistemul RBS 70 are o performanţă de piaţă impresionantă, cu peste 1.600 de lansatoare şi peste 17.000 de rachete livrate în 19 ţări.

Sursa: Comunicat Saab

RoMilitary

RBS 70 este un sistem antiaeriana cu raza scurta (maxim 8km raza cu maximum 5 km altitudine – valabil pentru RBS 70 Mk 2 dotata cu noua racheta „Bolide”) si este bagat la categoria MANPADS, doar ca la fel ca Mistralul este un MANPADS al naibii de greu, atingand aproape 90 de kilograme (intreg sistemul + racheta) si avand astfel nevoie de un vehicul pentru transport.

Avantajul acestui sistem rezida din sistemul de ghidare – aproape imposibil de bruiat – bazat pe laser. Din punctul meu de vedere atat RBS 70 cat si Mistral ofera o raza mai mare de angajare, un sistem de ghidaj virtual imposibil de bruiat – in cazul RBS, dar au o mobilitate scazuta, foarte scazuta chiar fata de un MANPADS clasic din familia Stinger, GROM sau Igla.

33 de comentarii:

  1. Îl pui pe duster si il lași să alerge 🙂

    • Spuneam eu la postarea cu armata romana in 2035 ca acum, pe termen scurt, pana in 2020, asta ar fi o prioritate. Si anume sa doteze infanteria foarte bine si sa cumpere cateva sute de humvee-uri, iar unele dintre humvee-urile acelea sa fie dotate cu RBS-70 si Spike. Asta este cea mai rapida si mai ieftina metoda prin care iti faci o capacitate de lupta minima.

      Eventual reorganizezi armata si faci cateva batalioane de infanterie „super-usoara” si ultra-mobila, punandu-se accentul pe autonomia acestor unitati si capacitatea lor de a angaja in lupta orice inamic, aerian sau terestru.

      Daca am avea 5-6 astfel de batalioane totul ar fi mult mai ok…

      • Adica ISIS style doar ca nu e musai sa-i lase barbi si sa aiba 2-5 neveste de caciula.

        • Cam asa. Degeaba se face misto pe aici de ideea asta, dar este cea mai realista daca vrei sa iti faci o forta combatanta cat mai repede si cu cat mai putini bani…

      • Să ne înțelegem: o invadare a gurilor dunării de către Rusia ar fii foarte diferită față de o invadare a rusiei a țărilor baltice. În statele baltice există o populație de aproximativ 50 la sută ruseasca. Acolo Rusia ar proceda asemănător cum au procedat în Crimeea, Donbass Ucraina. La noi ar bombarda mai întâi masiv orașele și porturile din marea neagra, chiar cu lansări din jurul Crimeiei de pe mare, submarine… Apoi după distrugerea sistemelor antiaeriene românești ar urma aviația de vânătoare, bombardament… Pe urmă debarcarea infanteriei. La acest capitol ne-ar învinge cu lansarea aproape simultană a câtorva sute de rachete s400 sau s300, noi nu am avea nici la deveselu destule interceptoare. Bun pana aici e doar una din multiplele opțiuni pe care Rusia le are în momentul de fața. Dar, există acest dar, Rusia nu ne-ar ataca direct. Putin declară in multe interviuri, inclusiv în cel de pe youtube acordat postului Bbc în care spunea că numai un nebun ar ataca astăzi nato. Un lucru e important să îl știți toți cei ce va speriați de un atac din partea rusiei, Neagu Djuvara spune intrun interviu de anul trecut așa: puțină lume realizează cu adevărat astăzi puterea militară a statelor unite ale Americii, America astăzi este la fel ca si imperiul Roman. Sub o alianță cu statele unite ale Americii România are timp suficient pentru a se pune pe picioare. 150 de ani cât va mai dura supremația statelor unite suntem protejați. Problema noastră rămâne să nu facem prosti în țară.

  2. Daca la 90 kg e portabil ,probabil se gândesc să doteze trupeții care îl vor căra cu exoschelete, sau au reusit să proiecteze și roboți gen „terminator”(celebra serie de filme).

    Nu zic că nu e un sistem f bun, dar MANPADS e doar așa, ca idee.

    Eu l-aș planta pe o chestie gen TABC , măcar așa poate căra liniștit 10 rachete gata de tragere, pe care la o adică le bagi in containere.

  3. Stie cineva care este prețul acestui sistem?

  4. Într-adevăr mobilitate scăzută prin prisma faptului ca de exemplu un soldat nu poate sa ia racheta în lansator în spate și sa se urce pe un bloc. Dar pe de alta parte precizia unui Grom /Igla /Stinger nu se compară cu ghidajul laser a suedezului. Trage avionul o bășina cu momeli incandescente și ți s-a dus MANPADS-ul de-aiurea, dar la RBS70 cat timp te vede tragatorul ești în mare rahat. Plus ca auzisem ca datorita sistemului de ghidaj poate fi folosita cu ” succesuri ” și împotriva țintelor terestre. Deci intre un Stinger și un RBS70 pariez pe al doilea. Și încă un aspect: deschiderea focului cu un MANPADS împotriva unei aeronave în zbor e o chestiune de secunde, cel mult zeci de secunde. Deci nu prea contează din punct de vedere a mobilității dacă tragatorul e cu racheta pe umăr sau racheta e pe suportul ei și tragatorul se uita prin colimator la țintă. Părerea mea:-)

  5. Greu de ales dintre MANPADS-urile astea. Ceva foarte performant dar cu mobilitate scazuta sau ceva mai putin performant dar cu mobilitate mare….
    Totusi, mie nu imi pare buna ideea montarii oricarui tip de sistem de armament pe vehicule, exceptand armamentul standard (tun, mitraliera).
    Humvee-ul, mli-ul, tbt-ul etc sunt tinte mari si usoare pentru o forta invadatoare precum Rusia care arunca in lupta destule elicoptere de asalt si avioane de atac incat sa le loveasca pana sa iasa vehiculul din unitate. Sa nu mai vorbim de performantele antitanc rusesti.
    Deci. As merge pe o infanterie superdotata antitanc si antiaerian. Sigur in caz de conflict la scara medie/mare am fi in defensiva contra unei forte superioare. Gandesc si eu asa, ca stand la mansa unui Mi-28 mi-ar fi mai teama de unu care iese cu manpads-ul de sub un pod decat de un manpads montat pe un MLI pe care il vad de la 20 de km si il pot lovi…..

    • Pai nu e chiar asa. Ce spui tu se aplica in lupta urbana. Dar in teren ai nevoie de mobilitatea pe care doar un vehicul ti-o poate oferi.

      Vine tancul rus, iesi repede cu humvee-ul de dupa un deal, tragi cu spike-ul, bubuie tancul si dupa fugi.

      Vine elicopterul rusului, tragi cu RBS-70 montat pe humvee, distrugi elicopterul si iar fugi.

      Adica hartuiesti inamicul pe toata perioada cat avanseaza la tine in teritoriu, dupa care il casapesti in lupta urbana.

      • Si uite asa, din fuga in fuga ii rupem cu bataia. 🙂

        Al naibi tancul ala vine asa singur ca la defilare, fara cercetare fara drone, acoperire aeriana fara nimic.
        Elicopterul la fel, doar tu il vezi pe el el nu te vede cu Humveu in boscheti.

        Gherilla, mobilitate maxima, IEDuri, aia ne trebuie noua, tot ce nu poate fi carat de infanterist e deja prea mult. Magaoaia de mai sus hai maxim pe la VM cu ajutorul cailor/magarilor/ATV.

        • @Toma. Bre toata lumea are o admiratie pe care eu n-o inteleg pt lupta urbana. Toti cred ca-i facem pe rusi prin sate si orase de parca aia n-au auzit in viata lor de asa tip de lupta, evident nu luam in seama Stalingradul, Harcovul si mai recent Groznii 🙂 😉 .

          • La noi ultima „urbana” serioasa (daca nu socotim Revolutia, unde ne-au facut) a fost la Budapesta.

            Se pune oare si Iraq? Cata experienta de acolo s-o fi transferat in doctrina si instructie n-am idee.

          • @george Faza e ca aparatorul mereu o sa aiba un avantaj fata de agresor in lupta urbana.

            Si acum serios, sa zicem ca esti soldat… unde ai prefera sa te bati cu rusii? In camp deschis sa te faca pilaf, sau intr-un oras pe care il cunosti?

            • 3- la tine acasa
              2- la rus acasa
              1- la nimeni, nu se tine nici un razboi pt. ca ai armament care iti permite sa ataci inamicul pe teritorul sau, deci acesta nu te va ataca.

              Din pacate, noi suntem obisnuiti cu Tipul 3, de asta nu suntem capabili ca Polonia sau Finlanda sa ne dotam cu rachete de croaziera care ne-ar asigura Tipurile 2 si 1 (preferabil).

              • @Razvan Normal ca si eu as prefera sa ne dotam precum Polonia si Finlanda… si poate o sa o facem… Doar ca nu mai avem timp. De asta zic, trebuie tras repede in 2-3 ani si gasit solutia optima pentru crearea unei forte care sa opuna un minim de rezistenta in caz de ceva.
                Adica daca am avea timp pana in 2035 ar fi bine… dar este foarte posibil sa nu mai avem timp nici pana in 2020… mai ales daca iese Trump presedinte si rusii muta in moldova. Cu ce ii ajutam pe moldoveni?

                Trimitem FOS si unica brigada mecanizata care are echipament cat de cat modern si zicem Doamne ajuta?

                • Nu cred ca trimitem nimic inafara de FOS. In rest ii putem ajuta pe moldoveni cu arme/armament/combustibili si informatii. Nu cred ca ne vom baga pe fata acolo. Asta cred eu.

            • @vioniribu,

              In munti, in paduri…..sub apa sau pe ea. Sunt variante, insa cele cu protectie naturala ne-au avantajat de la aparatia stramosilor dacilor si pana in ziua de azi. Mai nasol ca astia au cam ras padurile. Dar poate ne asteata rusii pana ce cresdc la loc! :0

        • Le poti ataca liniile de aprovizionare. Rusii nu lupta in orase, prefera sa le distruga.

          • Mai nou toti prefera bombardamente si lovituri precise de la mii de km la un pahar de vodca ,daca e de lupta urbana fiti siguri ca aduce sclavi din siria si armate de mercenari nu baga ei armata lor ca nu prea sunt in stare de mare lucru .

      • @Vioniribu. Bre asta cu harutitul inamicului naiv ar merge, ce te faci daca te hartuieste si el pe tine?! 🙂 🙂 Adica tre sa discuti cu el inainte si stabilit cine pe cine hartuieste sa nu iasa incurcaturi.
        Tare aia cu tancul, dealul si Humveeul 🙂 🙂 .

        • @george Bine bre, hai spune-mi tu acum care e cea mai buna solutie de dotare pentru urmatorii 3 ani, cu banii pe care ii avem 🙂 Una realista 🙂

          Nu de alta, dar ce zic eu barem ne da o oarecare capacitate de lupta. Asa daca bagam bani in frecate care o sa fie scufundate in cateva zile sau o sa fuga in alte ape mai reci ca sa nu moara toti amiralii aia de la bord, nu am facut nimic. E fix 0.

          Si da bre, e tare aia cu dealul… Adica in Yemen a fost destul de tare 😉 Si acolo era maliutka vs abrams, nu spike vs T-72 🙂

  6. Frumos, daca nu ai aviatie, soldati si blindate, macar cu asa ceva sa le faca necazuri rusilor.
    E printre sungurele optiuni pe care pot miza tarile baltice.
    Offtopic: Ce se stie despre elicopterul care este vehiculat prin presa, pentru armata romana?

  7. Produci un MANPAD cat mai mobil gen CA 94 si il distribui soldatilor, astfel ai redus enorm marja de manevra elicopterelor si a atacurilor la mica inaltime imanice.

    Tot cu ea poti face un sistem format din 4 astfel rachete montat pe o masina si care sa aibe capabilitati de a descoperi tinta mai bune ca MANPAD-ul.
    Daca lansezi 4 MANPD spre o tinta probabilitatea de a o lovii este foarte mare. Asa iti faci AA cu raza foarte scurta pe langa tunuletele dotate cu sisteme optoelectronice-calaculator balistic si optional radare la care adaugi si rachetele.
    Polonezi au, rusi au si ei:
    „The Gibka-S system uses four Verba (or Igla-S optional) infrared-guided manportable air defence system (MANPADS) missiles on a turret fitted to an Tigr 4×4 all-terrain armoured vehicle.”
    http://defence-blog.com/news/russia-develops-new-gibka-s-self-propelled-air-defence-system.html

    Romania trebuie sa aibe capabilitati de a ataca din „orice pozitie” si dupa „orice piatra” (MANPAD si ATGM obligatoriu produse in tara)

  8. RBS-70, desi e clasificata ca si MANPAD, e mai degraba intermediara intre VSHORAD si MANPAD.
    Desi aici e prezentata cu operatori terestrii, la fel ca si starstreak-ul britanic, e facuta, mai degraba, sa fie instalata pe vehicule. E parte a unui sistem integrat, si, in ziua de astazi, armatele nordice o folosesc ca si ultima linie de aparare a site-urilor militare impotriva rachetelor de croaziera. Un fel de CIWS terestru. In felul asta, nu e gandit sa fie foarte mobil sau folosit in operatiuni de gherila. Daca le-am folosi in aceeasi maniera, nu m-ar supara (desi prefer starstreak II sau familia LMM-ului britanic), dar daca esti operator de gherila, ti-e mai bine cu stinger sau igla. Sau, daca inoti in bani, iti iei ADATS…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *