Rusii isi vad de treaba lor

AU-220M ‘Baikail’ 57mm

Si s-ar putea sa monteze pe Masina de Lupta a Infanteriei – T 15 Armata, ditamai tunul automat calibrul 57mm. Astfel, cei de la TASS au scris ca testele prelimiare cu turela automata DUB M-57 „Kinzhal” (construita de cei de la Uralvagonzavod) vor fi incheiate in acest an.

In acelasi timp, rusii dezvolta si o alta turela special dedicata tunului de 57mm – AU-220M ‘Baikail’ 57mm – si care poate fi montata pe cam orice vehicul.

Uralvagonzavod a comunicat ca productia prototipului turelei este gata, in timp ce tunul automat de 57mm isi continua, in mod independent, testele. Tunul de 57mm ar dispune de o cadenta de 80 proiectile/minut, putand folosi diferite tipuri de munitie, inclusiv impotriva tintelor aeriene, cu atat mai mult cu cat, la origine, este un tun anti-aerian.

Rusii sustin ca la 1500m, cu proiectil perforant, ar putea sa “dea gaura” la 120mm de echivalent RHA.

Pana acum, T 15 (MLI-ul greu din noua familie Armata) a fost prezentat doar cu tun calibrul 30mm, similar cu cel folosit pe MLI-ul mai usor (25 de  tone fata de 48 tone T 15) si mai amfibiu Kurganets-25, dar acum rusii incearca sa creasca calibrul pentru T 15, mergand pe un principiu clasic in fortele navale ale secolului XIX pana in timpul WW2: calibrul tine pasul cu blindajul.

Chiar daca cadenta pare mica in raport cu un tun automat de 30/40mm, nu trebuie subestimata forta unui proiectil de 57mm. Unul in plin si lucrurile s-au cam terminat pentru orice transportor sau MLI. Bineinteles ca nu totul tine de calibru dar are si acesta importanta lui, mai ales cand te nimereste.

Ca dezavantaje, pe langa cadenta redusa, putem observa rezerva scazuta de proiectile, in acelasi timp, aparitia tunului de 57mm pe o MLI nu este chiar o mare surpriza, rusii cochetand cu ideea de mai mult timp, a se vedea proiectul ATOM.

Si s-ar putea ca nu doar T 15 sa beneficieze de acest tun ci si Kurganets 25 sau Bumerangul 8×8. Stim sigur ca sistemul anti-aerian de mare mobilitate, pe senile, Derivatsiya-PVO foloseste fix acelasi tun, dar la o cadenta de 120lovituri/minut. Adica “comonalitate” domne de jos si pana sus…

ZAK-57 Derivatsiya-PVO SPAAG

Asadar, sunt dezavantaje pentru “ei” dar mai multe pentru noi. Daca luam, la intamplare, of course, cazul armiei noastre, observam ca n-avem nimic care sa reziste pe la 30mm (cu exceptia Piraniilor), de 57mm chiar n-are rost sa discutam nimic, cu exceptia tancurilor, cate vor mai fi si alea functionale.

Rusii raspund astfel noilor transportoare blindate grele (Boxer, VBCI, Freccia etc) si noilor MLI-uri NATO (Puma, Lynx, CV 90 etc) si raspund asa cum pot si ei, crescand calibrul tunurilor, cu toate avantajele si dezavantajele care decurg de aici.

Folosesc un calibru si un tun bine-cunoscut la ei, il au deja, trebuie doar un pic “ciocanit”, necazul vine de la faptul ca un proiectil perforant de 57mm nu prea poate fi oprit nici macar de vehiculele tot mai grele care au aparut in ultimii ani.

57mm este pur si simplu prea puternic pentru un TAB sau MLI, masa acestora din urma nepermitandu-le un blindaj corespunzator. Problema rusilor vine din rezerva mica de proiectile aflata la bord, dar un compromis trebuie facut undeva si fiecare si-l calculeaza in functie de ce are prin curte, de tactica si strategia proprie, de slabiciunea adversarului.

Dreptatea sta, ca de obicei, in varful stiloului invingatorului…

Pentru noi nu exista motive de ingrijorare, un proiectil performant de 57mm trece dintr-o parte-n alta printr-o MLI 84 fara sa-i produca, probabil, prea multe pagube (tabla subtire), rau ar fi sa traga rusii cu proiectile explozive.

Dar cum ofiterii nostri aflati la pensie isi aleg ca reprezentanti pe mircea dogaru si gabriel opera ce pretentii puteam avea la ei cand erau in activitate, ca doar pensia nu-ti ia obisnuita gandirii; in mod sigur n-ai avut-o niciodata.

T-15 Armata cu modulul cu tun cal. 57mm (sursa Armyrecognition)

Pe de alta parte, mai conteaza si acuratetea loviturii, iar rusii nu stau chiar foarte stralucit la acest capitol, adica de tras trag ei, mai trebe sa te si nimereasca.

GeorgeGMT

46 de comentarii:

  1. Sa nu ne mai facem atatea griji, ei dezvolta in permanenta. Cat tine de precizie si cu 10 ratate la 1 lovit intr-o singura zi scoate din functiune tot ce avem. Aici e baiul. Pana nimerim noi unul la ei cu precizia noastra, cred ca ne-am pierde toata munitia si nervii.
    Aici e baiul, nu ce au ei ci ce nu avem noi.

  2. Salut. Pai cand o incepe tavaleala sa-i trimitem in fata pe cei care au pensii speciale sa vada care e diferenta dintre gandire si nesimtire.

  3. Oare ce rol are conducta aia subtire de sub teava tunului ?
    Oare de acolo se recupereaza energia gazelor pentru reincarcarea unei noi lovituri ?
    Daca da , au pus-o 🙂 , cu o singura lovitura norocoasa de aruncator 81 / 82 sau cu o pusca antimaterial , acea conducta va dispare … si dupa momentul operativ 🙂 cu pricina , vor incarca doar manual tunul lor de 57 , sperietoarea transportoarelor vestice 🙂 .
    Evident ca se poate monta un manson de protectie si echilibrare termica , dar asta mareste masa in miscare , ceea ce duce la micsorarea timpului de raspuns , esential in achizitia tintelor aeriene si nu numai .
    Zic si eu …

    • nu cred ca este asa importanta:probabil sist. de masurare a vitezei proiectilului.dar daca tu nimeresti de la cateva sute de metri tevusca aia de 1/2 de tol esti cel mai tare din parcare.

    • uite una de la casele mai mari
      http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_35mm-1000_Millennium_pic.jpg
      sunt 3 bobine – intre doua din ele se masoara viteza proiectilului, a 3-a programeaza timpul dupa care va detona proiectilul ahead
      se vad bobinele si pe tunul AA de la derivatsya ruseasca

      le poti vedea, bobinele si cablurile de la cele 3 bobine spre calculator, si pe gepardurile nemtesti la 2x35mm

      Nu e in nici un caz de ras de ce au pus rusii sub tzeava lor de tun, e de ras de ce nu avem noi la toate 35mm ale noastre asa ceva de exemplu
      problema la azp din anii 50 era data de cartusul mic cu pulbere, compromis la alimentarea manuala prin rame de 4
      Tunul functiona prin recul nu prin transfer de gaze – ca si 37 german si 37 rusesc

  4. griji ar trebui sa ne facem poate cand ar si dota armata lor cu ce tot se lauda ca dezvolta ,ar fi de dorit un articol despre gradul de introducere al noilor sisteme de armament in dotarea armatei ruse ca sa sesizam un pericol real nu armate de cauciuc

  5. rușii ïși văd de treaba lor și noi de a noastră.
    conform pro patria ministerul a construit monumentul eroului artist si suntem furnizori de securitate?
    Doamne apără și păzeștei pe americani că la ei e baza !

  6. munteanu mircea mongolul

    Tunul de 57 este foarte bun, dar nu-si mai are locul in panoplia armelor moderne.
    Nu poate face fata unei lupte cu tancurile inamicului (si MLI, TAB-uri etc nu lupta singure, ci protejate de tancuri) si masina care-l poarta nu rezista la loviturile rachetelor antitanc de pe MLI.
    In zua de azi, artileria s-a orientat spre tunuri mici, cu mare cadenta si putere de penetrare (27, 30 mm) sau tunuri de peste 100 mm.
    Calibrele intermediare sunt istorie. Prea mici pentru grupa mare, prea mari, grele, costisitoare si ineficiente pentru grupa mica.
    De altfel, pe Apash este montat un tun de 30mm, cu o teava, derivat din GAU 8/A Avenger, cu putere de penetrare mai mare decat a tunului de 57mm rusesc.
    Rusii nu se dezmint: cheltuiesc aiurea banii si resursele, pentru arme depasite moral. Vor face si transportoare gigant, care sa duca tunul asta, scumpe si la fel de ineficiente. Etc.
    Sa le uram succes.

  7. Sa mai clarificam un lucru, Piranha V nu rezista nici la propriul tun cal. 30mm Bushmaster in configuratia noastra:
    STANAG 4569, Level 4/4b protejeaza contra 14.5mm AP de jur-imprejur si contra 20mm-23mm AP frontal
    Protectie contra 25mm AP la level 5 STANAG 4569.

  8. George, you have one but huge mistake. UVZ at Armia 2019 confirmed that T-14 and T-15 weigh 55 metric tons each.

  9. multi uita ca la ei se dau contracte pe caprarii si pe pile. de aia au scos din senin tunul asta ca sa mai mananci si altii de la stat

  10. Revin la dilema mea anterioara : conducta amplasata sub teva , foloseste la recuperarea energiei gazelor la gura tevii pentru reincarcare sau la protejarea firelor ce fac legatura intre calculatorul de tragere si dispozitivul de pe frana de gura , care programeaza anumiti parametri cum ar fi timpul de explozie al proiectilelor ( tinand cont ca tunul de 57 este la origine un tun AA ) ?
    Oricum ar fi , distrugerea acelei conducte incapaciteaza grav tunul asta !
    Ce se cunoste despre acest tun ?
    Oare cum e actionat : de energia gazelor arse , recul scurt , recul lung , electric ?
    Nu pare actionat de recul … dar nu putem ghici …

    • De la alt habarnist:
      Ceva de genu am vazut la tunurile lor navale.
      http://www.navweaps.com/Weapons/WNRussian_51-70_ak130.php
      ” the barrels are liquid cooled”
      Deci ori racire a tevii (desi pare cam subtirica) ori canal de cablu cum spunea domnia dvs.
      Am banuiala ca la puscoace de cal asta puse pe vehicule imprumutu de gaze nu e prima optiune.

      • La tunuri care nu sunt amenințate de inamic cu pușca antimaterial sau aruncătoare la distanțe mici , acea conductă neprotejata sau canal de cablu , ce-o fi , nu e o problema imediata .
        Adică la tunuri AA , navale etc .
        Dar când discutăm de tunuri pentru transportoare de trupe …
        Cred că nu au găsit altă soluție simplă sau poate că nu este prezentată versiunea finală a tunului .
        Un ” special ” cu o pușcă antimaterial poate incapacita orice tanc sau transportor , distrugandu-i toți senzorii de pe turelă sau de pe carcasa blindata , începând cu izolatorul antenei , optica , camerele de termoviziune , senzorii de iluminare laser etc .
        Poate distruge inclusiv teava tunului prin lovitură directă , de la distanțe mici .
        Pe bune , ar fi ca lupta biblică între David și Goliat ; adică doi ” speciali ” cu un ATV ( low profile ) și o pușcă antimaterial și eventual un aruncător de cal 81 / 82 pot incapacita tehnică de luptă cu o putere de foc mult superioară .

        • @habarnistul
          Ai văzut cam multe western-uri, în scenariul tău APC-ul sau IFV-ul stau pe loc si se dueleaza cu un special dotat cu o AMG?
          Ultimul are timp de „distrugandu-i toți senzorii de pe turelă sau de pe carcasa blindata , începând cu izolatorul antenei , optica , camerele de termoviziune , senzorii de iluminare laser etc .” adică multiple lovituri într-o tintă în mișcare si care prin definiție nu se plimbă de una singură???
          Of-of, măi-măi!

        • Dupa raspunsul scurt si la obiect al lui priam, hop si eu cu vorba lunga.
          Daca ne imaginam scenarii ca n-avem (timp sa cautam prin) documentatii, hai sa vedem:
          – nu-i banuiesc pe rusi ca n-au luat in calcul posibilitatile astea si daca le-au luat, nu cred ca le-au ignorat;
          – pusca antimaterial creca-i grea a naibii si mai e si lunga; plus nush cat de usor de incarcat si ce incarcatoare incapatoare o avea. Adica la faza cu distrugerea tevii de la distante mici, daca te prinde unu cu kilotii-n vine ori o cari dupa tine si risti sa ti-o iei la popou ori o lasi si fugi.
          – chiar daca ai paradit tubermanu de sub teava, ai garantia ca ai scos din uz tunu? cine zice ca nu poa sa functioneze si mai pe avarie, asa… adica munitie mai dumb sau cadenta mai mica de tragere;
          – n-ai zis nimic de radarele pt sistemu activ de protectie care-i din ce in ce mai la moda, daca era sa visez frumos pe alea le matraseam. Sau un eventual radar contra-baterie daca se nimereste pe langa IFV si pe urma pot sa le dau in cap mai cu incredere de la o distanta sigura cu mortieru.
          – chiar daca distrugi toti senzorii, tot raman 50t de „fier prost” cu tun si una-doua mitraliere care se poate misca ca mai are si periscoape si creca bate un ATV (daca-l vede), mai ales ca n-ai pomenit nimic de rachete antitanc in dotarea „specialilor”.
          – pana ca David sa-i dea perversa lu’ Goliat, cati pirpirii a mancat Goliat pe paine si cat de special era David…
          – specialii si aruncatoru: rusilor parca le plac din ce in ce mai mult radarele contra-baterie si pt observarea campului de lupta, isi pun d-alea si pe mitraliere; tre’ s-o iei si pe asta in calcul, chit ca nu stiu cat de raspandite sunt prin armia lor.

          Acuma, nu vreau sa fiu exagerat de carcotas; you’re on to something cred, da parca-i prea ca-n filme.

        • E prea din filme sa tragi cu 12,7 in conducta aia. La o MLI sunt alte tinte mult mai usor de nimerit, daca o arzi pe kamikaze mod, altfel ai alte mijloace, gen racheta AT.

      • Funcționarea noului 57 este pe recul .
        Descrierea este în ultimul link oferit de Marius Z .
        Asta înseamnă că acea conductă protejează legătura electrică cu senzorul care programează focosul proiectilului .
        Dar vulnerabilitatea rămâne .

    • N-are cum sa fie sistem de racire pt teava, nici pt recuperarea gazelor, posibil de la accelerometru.

  11. Nu prea cred … ” Jucaria” daca va fi, va fi mai mult pentru export ….

  12. Interesant conceptul de turela joasa

  13. Calibrul de 57mm vs calibre mai mici gen 20 – 25 -30 mm vine cu un avantaj. Distanta de tragere mai mare, putere mai mare de penetrare si, avand un proiectil cu o masa mai mare, are o forta distructiva mai mare.
    Comparand 57mm cu 30 mm avem:
    Masa proiectilului: de ~2800 g vs ~ 400g
    Penetrare: ~100mm vs ~40mm
    Distanta de tragere: ~6000m vs 2000 – 3000m

    Singurul capitol la care un tun de 30mm este superior celui de 57mm este cadenta de tragere, dar asta vine si cu dezavatajul uzurii mai rapide a tevii.

    Surse:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/AZP_S-60
    https://www.yugoimport.com/en/proizvodi/ammunition-30mm-x-165-ap-t-anti-aircraft-gun-30mm-2a72
    https://www.arsenal-bg.com/c/30×165-mm-rounds-for-automatic-guns-2a38-2a42-and-2a72-137/rapit-capap-t-199

  14. Am citit de tunul asta instalat pe blindate de cand a aparut, ei ziceau ca rolul e anti-tehnicals dotate cu 14,5, observ insa ca l-au bagat si pe T-15, nu te duci cu T-15 dupa desculti,
    N-as paria pe imprecizie, e totusi la baza un tun AA, sunt curios daca au imbunatatit gama de munitie.
    Nu-mi dau seama daca vor serios sa-l bage in dotare, sau e doar show off,oricum interesant conceptul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *