SAGETILE DACIEI (4)

Continuam…LAROM a venit cu modificari si modernizari substantiale, toate acestea asigurand rapiditate, precizie, mobilitate, automatizare si digitalizare, timpul de raspuns al sistemului, in intregul sau, incepand de la determinarea locatiei tintei/tintelor, instalarea in pozitia de tragere si pana la deschiderea focului fiind de maxim 5 minute (paraseste pozitia de tragere in maxim 3 minute –cel mai probabil nu in regim de urgenta). In vederea cresterii preciziei la tinta, masina de lupta e prevazuta cu 4 cilindri hidraulici de stabilizare (APRA-40 are 2 cilindri de stabilizare), similar Lynx-ului israelian. Acesti 4 cilindri stabilizeaza autosasiul pe sol. Mai mult decat atat, masina de lupta e prevazuta si cu un sistem suplimentar de franare, acest sistem mentine stabil suportul/leaganul containerelor cu rachete pe directia de tragere. Primele instalatii LAROM au fost prevazute, in vederea protectiei echipajului in timpul tragerii, cu scuturi termice amovibile/detasabile la cabina (solutia nu este o premiera. A fost folosita de catre rusi in WW II si dupa…). Cabina blindata nu mai dispune de scuturi termice amovibile –nu mai e cazul. Si numarul servantilor masinii de lupta a fost redus la 3 datorita automatizarii substantiale.

Asa cum mentionam in capitole anterioare, containerele cu rachete GRAD sunt reincarcabile pe cand cele cu rachete LAR Mk.4 sunt de unica folosinta (drept urmare, se executa rar trageri cu astfel de rachete datorita costurilor). Categoric, efectul asupra tintei/tintelor al rachetelor LAR e net superior rachetelor GRAD datorita focosului electronic de timp si a incarcaturii cargo cu bombleti. O racheta LAR Mk.4 detoneaza incarcatura cargo la peste 1000 m deasupra tintei, bombletii imprastiindu-se pe o raza circulara de 200 m.

 

Categoric insa, cel mai mare atuu adus de LAROM, pe langa rachetele LAR Mk.4, este sistemul de Comanda si Control al Artileriei/ACCS/Artillery Command and Control System, la momentul aparitiei, 1999-2000, acesta fiind de ultima generatie si unic in fostele state ex-Varsovia. Da, am fost primii, si fara falsa modestie, sunt mandru de asta! Am fost…

Fiecare lansator LAROM dispune de acest sistem modern, concept C3I (Command, Control, Communications and Intelligence/Comanda, Control, Comunicatii si Informatii, la acea vreme o noutate in armata noastra. Ca fapt divers, ulterior a aparut prima bomba ghidata de mortier calibrul 81 mm de productie si conceptie romaneasca. Bomba echipata cu motor-racheta e prevazuta cu receptor de navigatie prin satelit/GPS-NAVSTAR, are 1,26 m lungime, greutate 8,50 kg. Proiectilul numit BAMD-81 este echipat cu 6 aripioare de ghidare, rezista la presiunea de 76 MPa, are computer de navigatie si focos de proximitate –din cate stiu era de productie romaneasca. Prin 2011 se lucra la o varianta mult mai usoara a proiectilului realizat din materiale compozite –rezistenta marita la 116 MPa, lungime marita la 1,44 m si greutate redusa la 8 kg. S-a dus si asta, bine ca le fac altii, noi n-avem nevoie, merge si-o “boamba” chioara!).

SISTEMUL AUTOMATIZAT DE CONDUCERE A FOCULUI ACCS

ACCS se compune din trei retele de calculatoare tactice ce asigura rapiditate si precizie maxima dupa cum urmeaza: Artillery Tactical Computer/ATAC/Computer Tactic Artilerie. Asigura legatura securizata a celor 3 batalioane LAROM (81/83/96) cu brigada (Brigada 8 LAROM –postul/posturile de comanda si statia meteo). Acesta e de tip TC-2000 (TC- Tactical Computers. In prezent a trecut la concept C4I, fiind numit ETC-Enhanced Tactical Computers) fiind produs de catre Elbit Systems/Israel. Acest computer stocheaza harti digitale insumand peste 30.000 kmp, simbologia fiind usor de citit si de accesat. Toate comenzile sunt digitale. Coordonatele tintei sunt stabilite pe baza coordonatelor GPS, asigura planificarea computerizata a misiunii, stocheaza o banca de date substantiala cu privire la diverse tipuri de tinte. Comandantul diviziei primeste in timp util toate informatiile pe computerul propriu (vehicul de comanda/post de comanda mobil). De asemenea, lucreaza in retea cu FO/Observatorul Inaintat si FSO/Coordonatorul de Foc. Comunicatii network BRIGNET si FIDNET; Gun/Launcher Tactical Computer/GTAC/Computer Tactic de Lansare –comenzi digitale, timp de raspuns rapid, sub un minut, transfer automat de date cu postul/posturile de comanda. Corectiile meteo si balistice intra automat in sistem. Fiecare instalatie LAROM dispune de un radar de masurare a vitezei initiale, rezultatul masurarii intrand automat in sistem ceea ce permite calcularea rapida, in timp real, automat, a corectiilor balistice. Comunicatii network GUNCONET; Forward Tactical Computer/FTAC/Calculator Tactic Avansat –comunicatii network FISTNET. Astfel de calculatoare se afla in dotarea Observatorului Inaintat/FO/Forward Observer fiind utilizat de catre Coordonatorul de Foc (Tragere)/FSO/Fire Support Officer. Aceste calculatoare/computere tactice sunt tot de tip TC-2000 (exista supozitii ca s-a trecut la ETC-2000, insa nu exista certitudine). In dotarea LAROM se afla Sistemul de Recunoastere si Observare pentru Artilerie/AFO/Artillery Forward Observer  pe platforma TABC, 4×4. FTAC asigura toate interfetele necesare FCC, GPS, meteo –transferul de date este securizat si in timp real.

In linii mari, ACCS asigura stocarea si managementul datelor necesare conducerii luptei, afisarea si actualizarea situatiei tactice in timp real, precum si asistarea operatorului si a comandantului bateriei in luarea deciziilor optime. Din cate stiu, cele 3 calculatoare tactice ce formeaza ACCS asigura conectarea punctului de comanda al bateriei LAROM cu masinile de lupta din dotare/subordine, punctele de comanda din divizion, observatorii inaintati, precum si intre punctele de comanda (daca gresesc, sa-mi fie cu iertare!). Conform datelor de care dispun, LAROM “functioneaza” astfel: 1-FO descopera si fac achizitia tintei/tintelor; 2-FO introduc in retea informatia obtinuta aceasta ajungand in timp real la punctul/punctele de comanda; 3-punctul de comanda analizeaza informatia stabilind situatia tactica si alocand tinta/tintele unuia sau mai multor lansatoare LAROM (se face in functie de natura tintei, distanta la care se afla si prioritatea tactica. Atacul asupra tintei/tintelor se face de catre instalatia LAROM cea mai apropiata de aceasta/acestea, asta pentru eficienta maxima, reducerea timpului de raspuns si micsorarea costurilor). Transmisia datelor se face in timp real in doua moduri, transmisia fiind securizata: statii radio Panther-2000V, transmisie securizata prin salt in frecventa; prin intermediul celor 3 calculatoare tactice, ATAC, GTAC si FTAC, transmisie securizata prin modul software. Din cate cunosc, operatorul/operatorii dispune/dispun si de echipament IT Tempest, un notebook ce asigura protectia informatiilor impotriva interceptarilor neautorizate, acest echipament are emisii electromagnetice reduse, este mobil si cu autonomie mare de functionare. Astfel de echipamente se afla in dotarea punctelor de comanda mobile si AFO (din cate cunosc, sistemul IT are un rol important in gestionarea informatiilor legate de dispunerea trupelor amice si inamice, date geografice, harti, situatia meteo, vizibilitatea radio, mesagerie securizata, ordine, planuri si rapoarte. Astfel de echipamente se regasesc atat pe vehiculele de comanda pe sasiu Chevrolet Tahoe cat si pe postul de comanda mobil montat pe platforma DAC-21.310/Roman 6×6).

Statia radio Panther-2000V EDR/Enhanced Digital Radio are urmatoarele caracteristici: producator Thales Defence Ltd/Marea Britanie; emisie-receptie VHS/UUS, asigura secretizarea completa a comunicatiei si rezistenta la bruiaj si ECCM/Electronic Counter Counter Measures/Contra Contra Masuri Electronice; poate lucra si cu statii radio analogice/UUS mai vechi aflate inca in dotarea armatei, asigura secretizarea comunicatiilor si la aceste statii (UUS -unde ultrascurte. 65-73 MHz si 87,5-108 MHz, raza de emisie-receptie fiind de 200-300 km. Bineanteles, totul depinde de inaltime, formele de relief si dispunerea antenei); se regaseste in dotarea armatei si pe autostatiile de transmisiuni; frecventa cuprinsa intre 30-107,975/108 MHz. Pentru salt in frecventa 30-87,975 MHz (asigura compatibilitate cu statiile radio Jaguar V, Panther -2000P si Panther-2000V); frecvente fixe 3120; Ecart 25 KHz (Ecart-probabil spatiul de emisie);  8 canale de lucru presetabile: M-canal manual, canal nr.8; canalele 1,2,3,4,5,6,7 sunt programabile; 3 regimuri de putere la emisie: LOW/Putere Minima -100 mW; MED/Putere Medie -5W; HIGH/Putere Maxima -20W; procesare digitala a semnalului; numarul de chei de criptare/secretizare este mai mare de 10 la puterea 22; conexiuni de pana la 115 kb/s; greutate 4,40 kg; interfata GPS; display alfanumeric; intercom.

In dotarea LAROM si nu numai exista si statia radio mobila Panther -2000H –frecventa de lucru cuprinsa intre 1,5-29,999 MHz; dispune de secretizor de voce foarte performant (mesajele in clar pe canalul de comunicatie sunt eliminate); 3 moduri de lucru –frecventa fixa in clar/FC, frecventa fixa adaptabila (frecventa fixa secretizata/FS, cu certitudine), salt in frecventa; 2 moduri de operare, simplex sau semiduplex (daca am inteles bine, asta inseamna doua canale. In acest mod un canal este destinat frecventei de emisie, celalalt fiind destinat frecventei de receptie); statia poate fi operata si de la distanta prin intermediul unui panou de control atasat unui cablu special (permite deplasarea operatorului. Daca am inteles bine, se poate face programare prin intermediul unui program Windows, panoul de control fiind similar unui PC); Ecart 100 Hz; canale programabile 100; frecvente disponibile 285.000; Ecart canale 3 kHz; tensiune de alimentare 24V, curent continuu; moduri de lucru USB voce, LSB voce, UCW, LCW, AFF retea, salt de frecventa; baterie proprie 24V/4Ah Ni-Cd reincarcabila. Durata de viata a bateriei este de 12 ore; putere de emisie 5W, 25W si 50W/cu antena dipol si unitate de interfata pentru vehicule UIV; in functie de utilizator si vehicul sistemul dispune de 3 tipuri de antene –antena cu lungimea de 2,40 m la varianta portabila/antena flexibila (raza de emisie-receptie 10 km), antena cu lungimea de 4 m montata pe platforme militare (antena de banda larga), antena dipol simetric instalata pe 2 catarge de 8 m lungime –varianta statica/mobile; modul salt in frecventa utilizeaza frecvente alese pseudoalator, secretizare voce sau trafic de date. Poate fi utilizata si in modul fix secretizat –frecvente fixe cu secretizare voce sau trafic de date; mod de trafic voce analogic cuprins intre 300 Hz-3kHz; trafic date analogic 300 bauds la 16 kbits/s (sa-mi fie cu iertare dar sunt total depasit. Aceasta parte a articolului este deosebit de grea pentru mine, nu am reusit sa gasesc explicatia tuturor termenilor tehnici folositi. Explicatii care sa poata fi intelese de un profan!).

Panther -2000P se afla in dotarea armatei noastre, cu certitudine si la LAROM. Este un emitator-receptor cu modulatie de frecventa de putere mica, asigura comunicatii de date si voce la esaloanele tactice; moduri de lucru –frecventa fixa in clar/FC, frecventa fixa secretizata/FS (salt de frecventa secretizat multimedia -100 salturi/secunda), multimedia (video, mesagerie, voce, date, avertizare situatii). Exista si modul FCS/cautare canal liber in salt de frecventa; salt de frecventa in urmatoarele moduri: salt pe toate frecventele, salt pe 4/16/256 frecvente, salt ortogonal pe 256 frecvente, 32 de benzi barate pentru fiecare canal programat. Jaguar V/VRQ-316HP -statie radio montata pe vehicule/vehiculara, asigura emisie-receptie pe unde ultrascurte. Se compune din statia radio portabila BCC-66HP (putere emisie 100mW, 5W, 20 W –pe vehicul) si interfata pentru vehicul BCC-567 HG3, frecvente cuprinse intre 30-87,975 MHz, frecvente fixe 2320, canale programabile 8, Ecart 25 KHz. Antenele sunt de tip baston, 2 la numar: VRQ-316HP are baston de 2 m lungime/pe vehicul; BCC-66HP are baston de 1,20 m sau 2,40 m, si acestea pe vehicul.

Revenim la Sistemul de Control al Focului/FCS/Firing Control System de pe LAROM pentru a vedea aportul adus in automatizare. Concret, FCS dispune de:

-propriul sistem de autodiagnoza, Built-In-Test/BIT/Sistem Independent de Testare controlat de computer (in lumea tehnica mai este cunoscut drept Built-In-Self-Test/BIST). BIT face automat evaluarea starii tehnice a lansatorului si a principalelor sisteme din compunerea masinii de lupta, atat inainte de utilizare cat si pe timpul utilizarii. Orice defectiune constatata, orice functionare a sistemelor de baza in afara parametrilor tehnici e afisata pe ecran. BIT reduce substantial timpul reparatiilor/interventiilor, reduce costurile si, foarte important pe campul de lupta si nu numai, reduce importanta si necesitatea autoatelierelor specializate (ca fapt divers, primul sistem BIT “la purtator” a fost instalat de americani in racheta LGM-30F Minuteman II/ICBM in 1965. A fost primul sistem militar major din lume care a dispus permanent de autotest computerizat. La acea vreme, BIT era unul dintre cele mai costisitoare si mai complexe sisteme din compunerea rachetei. Americanii au utilizat la aceasta racheta peste 2000 de microcipuri, ceea ce ne arata ca decalajul tehnologic intre URSS si SUA era precum distant de la Pamant la Luna…Rusii se “jucau” cu lampile la acea vreme insa incercau sa fure tehnologia microelectronicii –a fost un scandal de spionaj la compania Texas Instruments prin anii *70/sec.XX. Experti CIA sustin ca rusilor le-a luat multi ani sa copieze tehnologia, si nici azi nu le iese prea bine! Din ce mai rasufla prin mass-media, rusii importa pentru sisteme majore de arme componente electronice cu utilizare duala, civila si militara, off-the-raft, din Franta, Germania si Italia);

-un display color cu simbologie specifica, digital, pe care sunt afisate: statutul rachetelor –numar rachete in tuburile de lansare, tip focos/rachete, temperatura exterioara;

-asigura alerta de pozitionare pentru siguranta –zona sigura de amplasare a masinii de lupta, caile optime de evacuare in caz de urgenta, puncte de reaprovizionare/realimentare;

-afiseaza si selecteaza automat, pe baza tipului tintei/tintelor, tipul de rachete ce urmeaza a fi folosit, numarul de rachete ce urmeaza a fi folosite, tipul ogivei si rata de foc. Din cate cunosc, sistemul afiseaza inclusiv numarul de rachete ramase si numarul rachetei care urmeaza a fi trasa;

-FCS, computer tactic TC-2000 sau ETC-2000 (foarte probabil), prin soft-ul de care dispune, asigura 3 functii/operatii majore prin intermediul FCU/Firing Command Unit/Unitate de Comanda/Gestionare a Focului/Tragerii. In functie de necesitate, operatorul are la dispozitie o cheie de operare, un selector manual cu 3 pozitii dupa cum urmeaza: Pozitia 1/Safe –asigura intreruperea de urgenta a alimentarii cu energie electrica a tuturor componentelor electronice din compunerea masinii de lupta. Aceasta pozitie asigura si scurt-circuitarea rachetelor in caz de urgenta, precum detectarea functionarii anormale a acestora sau anularea de urgenta a tragerii (spre exemplu, in caz de detectare de catre inamic a pozitiei de tragere si nevoia parasirii de urgenta a acesteia. Intreg procesul tragerii e anulat printr-o simpla comutare a selectorului. Astfel, din cate cunosc, masina de lupta trece imediat din modul lupta in modul mars); Pozitia 2/Test –asigura testarea rapida si sigura a intregului sistem, autodiagnosticare. Toate datele legate de parametrii tehnici, defectiuni sau posibile defectiuni ce pot apare prin functionarea defectuoasa a unor componente/echipamente sunt afisate in timp util pe ecran computerului tactic prin intermediul avertizarilor scrise, luminoase, simbologie specifica (daca am inteles bine, defectiunile posibile, in termeni tehnici, mai sunt denumite “defectiuni orientative”); Pozitia 3/Operate –permite selectarea tipului rachetei/rachetelor (ogiva) ce urmeaza a fi trasa/trase in functie de tipul si caracteristicile tintei/tintelor, programarea ratei de foc si numarul de rachete alocat tintei/tintelor. Se poate executa si tragere selectiva in functie de tinta/tinta, rachete Grad sau rachete LAR.

Brigada LAROM are in componenta si postul de comanda mobil pe platforma DAC-21.310/6×6. Containerul ce contine echipamentele electronice este de fabricatie romaneasca, Electromagnetica S.A, are lungimea de 9,08 m, latimea de 2,49 m si inaltimea de 3,52 m. Dispune de urmatoarele echipamente: computer tactic TC-2000/ETC-2000; sistem de comunicatii prin fir/telegrafic TH-105; GPS; statii radio Panther-2000 V si Panther-2000 H; telefon militar de campanie TC-72 (24,50 cm lungime, 9 cm latime, 16,50 cm inaltime si 3,50 kg greutate); sistem de comunicatii network/digital –FISTNET si FIDNET; software ACCS-ATAC; generator propriu 220 V AC; baterii proprii 24V DC; protectie NBC; aer conditionat; instalatie de incalzire; sistem de iluminare de baza+sistem de iluminare de avarie; sistem de impamantare si paratrasnet; detectoare de fum; stingator de 4,50 kg; lampa portativa alimentata la 220V prevazuta cu cablu de 10 m lungime; trusa de scule mecanice; perdea de camuflaj in spectru vizibil si IR (probabil); greutatea totala a masinii este de 15,60 de tone; viteza maxima: pe sosea 70 kmh/in teren accidentat 20-25 kmh; urca pante de maxim 20◦. Foarte probabil, containerul are protectie EMP similar containerului destinat protejarii aparaturii electrice si electronice a sistemului radar Gap Filler –nu am date certe in acest sens.

Sistemul de Recunoastere si Observare pentru Artilerie (punct de observare inaintat) face parte din organizarea LAROM. Se afla pe platforma TABC-79/4×4 si are in dotare echipamente ce fac parte din sistemul ARGUS (TABC-79/Transportor Amfibiu Blindat de Cercetare Model 1979 e binecunoscut de catre noi, lungime 5,65 m, latime 2,80 m, inaltime 2,34 m. Viteza maxima –pe sosea 85 kmh/pe apa 8 kmh. Urca pante de maxim 28◦. Greutate totala 9,20 tone. In rol AFO, amfibia nu are turela echipata cu mitraliere calibrul 14,50 mm si 7,62 mm. In schimb, are sistemul de cercetare ARGUS, acesta poate fi montat in spatele turelei pe suport mobil sau in afara masinii de lupta pe trepied. ARGUS are, printre altele, si camera termala, mai e cunoscut drept “Sistem de Achizitie a Tintelor”. Americanii, NATO in general, numesc astfel de sisteme, generic, Target Acquisition System/TAS). Aceste echipamente asigura buletine meteo necesare corectiilor de tragere, coordonatele obiectivelor/tintelor, distante si unghiuri ale diferitelor repere din teren si tinte din campul tactic, evaluarea efectelor la tinta ale tragerilor. In componenta ARGUS intra: Sistemul de Telemetrare cu Laser Strateg-10, de productie romaneasca. Strateg-10 dispune de un trepied telescopic si o cutie destinata protectiei si transportului. Este foarte fiabil, timpul de functionare fiind de peste 1000 de ore, undeva la 20.000 de telemetrari. Orice defectiune poate fi remediata in maxim 60 de minute, constructia sistemului fiind modulara. Viteza de masurare a distantelor pana la tinta este de 20 masuratori/minut, insa se pot face si serii de cate 3 masuratori la fiecare 5 secunde, pauza intre acestea fiind de 10 secunde.

Precizia masuratorii in intervalul 60 m-20 km e de +/-5 m, valoarea masuratorii fiind afisata pe display-ul propriu cu transmiterea automata a valorii, in timp real, catre Punctul de Comanda Mobil. Sistemul asigura inclusiv observarea campului de lupta si determinarea vitezei tintelor si coordonatele acestora. Se poate face calculul automat al coordonatelor carteziene si geografice prin determinarea directiei Nord Magnetic. Sistemul memoreaza automat pana la 100 de tinte/obiective. Operational la temperaturi cuprinse intre -35◦/+55◦C, chiar 70◦C conform unor surse independente. Lungime 32,50 cm, latime 31 cm, inaltime 41 cm, greutate totala/cu trepied 16,50 kg (16 kg fara trepied); telemetru laser din compunerea sistemului este de tip STLA-M3 produs de catre Electromagnetica, baterie proprie CdNi (voltaj nominal 13,20 VDC; capacitate nominala 5 Ah; greutate 1,80 kg), sistem optic cu diametrul de 70 mm, control digital/computer inclus, tripod ajustabil (inaltime maxima 1,20 m; inaltime minima 30 cm; greutate 3,50 kg), raza de detectie –maxim 20 km/minim 300 m, operational la temperaturi cuprinse intre -30◦/+65◦C si umiditate de 95%-98%. Lungime 44,50 cm, latime 47 cm, inaltime 32 cm.

Vehiculul AFO are in dotare computer tactic TC-2000/ETC-2000, comunicatii network FISTNET, statii radio Panther-2000V si Panther-2000H, intercom F-1612, telefon militar de campanie TC-72, software ACCS-FTAC.

Statia meteo mobila face parte din compunerea LAROM. Este montata pe platforma DAC-21.310 si are echipamente produse de compania Vaisala/Finlanda (renumita in lume, asigura astfel de echipamente inclusiv pentru US Army). Se compune din: radiosonda –radioteodolit (precizie mare de masurare la viteza vantului de 1 m/s) cu antena LORAN C/omnidirectionala –frecventa de operare cuprinsa intre 90 kHz-110 kHz, receptie in plan orizontal 360◦, receptie in plan vertical cuprinsa intre 0◦/+90◦, precizie de masurare la viteza vantului de 0,5 m/s, distanta maxima de receptie 160 km. Operational la temperaturi cuprinse intre -90◦/+60◦C si presiune a aerului de 0,5 mb. Sondare in altitudine –maxim 40 km. Interval maxim intre masuratori -24 m. Emite buletine meteo conform STANAG 4061/4082 si METEO 11. Unitate proprie de putere –generator 220 V AC+baterii 24V DC. Aceste echipamente sunt instalate intr-un container special ce masoara 2,99 m lungime, 2,43 m latime si 2,10 m inaltime. Containerul are instalatie de climatizare, instalatie de racire a instalatiilor electronice, instalatie de incalzire si protectie NBC, computer tactic TC-2000, statii radio Panther-2000V/H, notebook IT Tempest.

 Si ne oprim aici cu LAROM…atat putem stii! Ma abtin a face comentarii pro sau contra insa mentionez ca LAROM, la momentul aparitiei sale, a fost unic in randul fostelor state comuniste si, daca s-ar dori, ar putea avea viitor. La acest moment putem spune cu certitudine doar atat -Regele a murit! (LAROM). Traiasca Regele! (HIMARS). Oricum ar fi il vom vedea inca multi ani la treaba impreuna cu mult asteptatul si nou-noutul HIMARS. Categoric, HIMARS v-a duce Artileria Romana la un alt nivel, mult superior tactic si strategic LAROM, nivel demn de sec.XXI si “noile provocari”. Si da, cu HIMARS chiar “facem fata tuturor provocarilor”! Artileristice, si nu numai!

 

WW 

 

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia, Enciclopedia Libera, Internet.

https://defencyclopedia.com/…/greatest-world-war-ii-weapon…

https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id…

https://ww2db.com/photo.php?source=ll&color…

www.o5m6.de/redarmy_old/chevy_7117.html

www.artillery-museum.ru/…/the-history-of-rocket-armament…

https://historicspacecraft.com/Rockets_Russian.html

hram-tbm-spb.ru/2015/11/rzhevskiy-poligon/

WW2 Equipment Data

https://www.rbth.com/history/328229-katyusha-5-facts-about marksrussianmilitaryhistory.info/ROCKARTY.html

Panzerserra Bunker

https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id. https://forum.warthunder.com/index.php?/…raketen-vielfach…

https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=79048…30

Valka.cz

bashny.net

zweiterweltkrieg.org

Энциклопедия военной техники

Wehrmacht-Awards.com

www.kfzderwehrmacht.de/…/Somua/Somua_MCL/somua_m

beutepanzer.ru/Beutepanzer/france/france.html 

www.bocn.co.uk › Forum › ORDNANCE › Cutaways

Weltkrieg

http://www.deutsche-artillerie.de/geschichte/raketenartillerie.html

http://www.roden.eu/HTML/714.htm

http://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id=810

http://en.valka.cz/topic/view/30641/8-cm-Raketen-Vielfachwerfer-auf-Fahrgestell-Maultier

https://www.academia.edu/…/Motorizarea_tracțiunii_în_armata_română_între_1948_ș…

www.historyandpolicy.org › Policy Papers  

https://defensionem.com › Aviation

Encyclopedia of safety

www.military-today.com › Artillery

https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id

https://www.forecastinternational.com/…/disp_pdf.cfm?DAC

fieldgradeleader.themilitaryleader.com/…/The-Russian-Way-…

tanknutdave.com/the-russian-bm-27-uragan-mlrs/ 

https://112.international/…/Militants-use-220mm-multiple-ro…

https://armshield-defence.com/military…/bm-27-uragan/

https://www.army-technology.com/projects/uragan/

https://armshield-defence.com/military…/bm-27-uragan/

www.military-today.com › Artillery

https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id…

https://armedforces.eu/…/rocket_artillery_BM-30_Smerch_v…

Army Recognition

vniisignal.ru

https://www.pmulcahy.com/artillery…vehicles/russian_asv.ht

https://southfront.org/a-hurricane-of-fiery-arrows/

www.ramg.info/ramg-2017-17.php

fieldgradeleader.themilitaryleader.com/…/The-Russian-Way-…

desert-storm.com

www.strategic-bureau.com/en/bm-22-uragan-lrm-russie/

www.army-guide.com/eng/product1808.html

https://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/9p140.htm

radartutorial.eu

https://www.armyrecognition.com/…/bm-30_smerch_9k58_…

https://www.armyrecognition.com/…/9a52-2_smerch-m_bm-..

www.military-today.com › Artillery

warforukraine.com › Weapons › Artillery › Ukrainian artillery

https://www.defenseindustrydaily.com/indias-500m-smerchm…

Strategic Bureau

https://www.armyrecognition.com/…/russian_army_arctic_br…  https://www.tapatalk.com/…/9m55k4-rocket-shell-t10211.ht… www.deagel.com/Defensive…/9M55K5_a000988006.aspx

www.enics.ru/company-e

https://www.volatdefence.com/en/about/istoriya/1912/

https://ro.performancegunworks.com/761-universal-military-chassis-maz-543.html

https://defence-blog.com/…/ukraine-successfully-tests-new-3..

www.military-today.com › Artillery

https://www.armyrecognition.com/…/bm-21_grad_9k51_mlr…

characterisationexplosiveweapons.org/…/annex-a-122-mm-…

www.weaponsystems.net/…/DD05+-+BM-21+Grad.html

https://www.warhistoryonline.com/…/soviet-mrls-vehicles-co…

tonnel-ufo.ru/…/122-mm-multiple-rocket-launcher-ship-a-2… https://en.topwar.ru/30276-naslednik-katyushi.html

www.tohan.ro/WARHEADS%20for%20122%20mm%20RO… www.worldandwe.com/…/about_incendiary_ammunition_us

www.strategic-bureau.com/db-62-damba-lrm-russie/

weaponsystems.net/weaponsystem/DD05+-+Type+81.html

tanknutdave.com/the-chinese-type-90-122mm-mlrs/

https://www.armyrecognition.com/china_artillery…systems…

Valka.cz

https://www.tatra.cz/…/files/tatra-military-vehicles_en.pdf

https://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/sakr-36.htm https://rogueadventurer.com/…/sakr-122mm-cargo-rockets-s…

https://nationalinterest.org/…/north-koreas-artillery-rocket-la…

Uskowi on Iran

Большая военная энциклопедия

https://www.militaryfactory.com/armor/detail.asp?armor_id…

Tank Encyclopedia

https://armedforces.eu/…/rocket_artillery_WR-40_Langusta_…

defenceindustry.co.za

https://www.army-technology.com/…/langusta-wr-40-rocket-… https://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic…

https://www.academia.edu › Contribuții_la_istoria_dotării_cu_armament_a… https://www.academia.edu › Contribuții_la_istoria_dotării_cu_armament_a… www.brigada8art.ro › Istoricul_unitatii

https://www.militaryfactory.com › armor › detail

https://www.promotor.ro › news › ce-modele-militare-se-produc-la-roman-…

www.roman.ro › …

tanknutdave.com › the-israeli-lar-160-mlrs-system  

yo3hjv.blogspot.com › 2010/01 › racal-panther-…

www.railce.com › casc › racal › panther_v  

www.railce.com › casc › racal › panther-h

16 comentarii:

  1. Foarte interesant! Bravo WW! Ca de obicei articol documentat. Sincer nu stiam faza asta cu racheta LAR 160 ca e in containere de unica folosinta. Pai la o nevoie trebuie musai sa fii prieten cu israelienii sa-ti bage munitie la greu, ca altfel ramai si te uiti la ele. Cati bombleti are o racheta? Si e singura incarcatura de lupta disponibila? La cat e de mare ar putea sa avea si lovitura termobarica, atit de iubită rușilor.
    Referitor la ce ziceai de bomba de aruncator ghidata romaneasca, pacat ca s-a abandonat proiectul, dar personal cred ca era mai buna investiția intr-un kit de ghidaj a loviturilor conventionale. Sunt pe piața astfel de kituri, la vreo 2000 de coco bucata.
    Felicitari pentru articol!

    • @IS28B2.Are 104 bombleti. Nu exista termobarica pentru LAR-160, cel putin eu n-am gasit asa ceva nici la israelieni. Rachetele noastre au doar bombleti, nu sunt ghidate -ACCULAR 122/160 n-am importat. A existat intentia dar a ramas…vis umed.EXTRA…offf, nici nu mai vorbim, curat SF!
      @Eroul Bula. Foarte probabil ai dreptate, insa astea sunt datele transmise fata-n fata! Greu cu documentarea in RO, fir-ar…

  2. O singua observatie. La containetul de comanda, dimensiunile de 9×2.42×3.52 cred ca sunt ale masinii cu totul, nu ale containerului. Containere dw 9m exista dar latimea si inaltimea sunt standard, undeva la 2.20-2.40. Cel mai probabil, containerul de pe masina este de 6m.

  3. Buna dimineata! WW ca de obicei, articol excelent.
    2 corectii:
    1. Si rachetele de 122 au proiectile cu submunitii. 😉
    2. La statiile radio ai cam incurcat parametrii si caracteristicile tehnico-tactice. E normal pentru cineva care nu stie cu ce se maninca jucariile alea.
    Parerea mea, hic…

    • @sharky.Acum eu ce sa zic…Exact de asta imi era teama, ca nu voi reusi sa deslusesc hatisul tehnic, radio-tehnic, informatic,etc. Cu tot riscul asumat merg inainte! Am recunoscut intotdeauna ca nu sunt specialist, nu ma ridic nici macar cu macaraua la nivelul lui Iulian, Nicolae si a altora care scriu pe acest blog. Fiti indulgenti cu un profan cu „P” mare…Multumesc pentru orice lamurire tehnica adusa articolelor, asta si e esenta lor -cunoastere, adevar si istorie. Mea culpa dar n-am ce face, din pacate! Cand nu ai cultura de specialitate, sa zic asa, e foarte greu. Si asta nu e o scuza pentru greseala/greseli, e un adevar!

    • 122mm cu submuniții! Unde, cine are așa ceva?

  4. V-am povestit ca am fost la BSDA 2018 si i-am intrebat pe baietii aia de la LAROM, de sistemul ACCULAR … si au facut niste ochi cat cepele, ca nu auzisera in viata lor de asa ceva =))) … din pacate. Acum e fumat oricum, la ce precizie aduce HIMARS. BTW, stii cumva ce precizie avea bomba aia de aruncator ghidata de 81 mm? A ajuns in faza de trageri in poligon?

  5. Multumesc de articol WW …

  6. Au încercat să pună un autoloader ? … pentru a optimiza la maxim timpul de încărcare tragere , reincarcare?! Am citit în articolele anterioare că cehii montasera asa ceva

  7. In loc de autoloader, la noi se poate schimba direct containerul de 122, teoretic, pentru ca rebuie sa ai containere de rezerva. NU ma pronint ca nu ma pricep, ce e mai rapid, sa schimbi doua containere sau sa reincarci manual 40 de rachete.
    Oricum la recomandarile tactice de APRA reincarcare este de relevanta redusa. MAnevra tipica estew la a intra pe pozitie a lansa un baraj de luvituri nimicitor (40×6=240 proiectile pentru o baterie; 40×18=720 de proietile la nivel de divizion in mai putin de un minut si de regula pe un HA de teren) dupa care manevra de dezangajare, inainte ca inamicul sa poata executa actiuni de contra-baterie. Reincarcare in raionul de regrupare, departe de respiratia dusmanului.

  8. Mulțumim WW. Lectura favorită de duminică..

  9. Articol frumos, documentat, ca de obicei. Multumiri. Intrebarea totusi ramane, ce are Dacia de a face cu artileria reactiva romaneasca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *