Shahed 129 – ,,Martorul”


Proiectul a inceput in 2007 atunci cand Iranul a dat startul clonarii motoarelor Wankel pentru UAV. Ca aspect drona este foarte similara cu Watchkeeper WK450, din dotarea armatei britanice.

Institutiile principale ce au dus la dezvoltarea proiectului sunt Universitatea Malek Ashtar si Centrul de Cercetare Shahed, presupuse filiere ale IRGC ( Garzile Revolutionare Islamice ).
Prima aplicatie majora la care a participat Shahed 129 este Marele Profet 7.

Shahed 129 poate zbura 24 ore si are o raza de actiune intre 1.700 – 2.000 km, iar unele modele pot purta bombe sau rachete cum ar fi Sadid-1.

Prima misiune a prezentat-o ca pe o drona misterioasa ce avea sa puna la incercare capacitatile de aparare israeliene. Un F-16 a pus capat jocului de-a soarecele si pisica.
La cateva zile, generalul de brigadă Ahmad Vahidi ( si Ministrul Apararii din Iran ) a recunoscut ca drona a fost produsa in Republica Islamica si misiunea la care a participat s-a incheiat cu succes. Israelul a demonstrat incapacitatea de a folosi instalatiile terestre de interceptare in conditii meteorologice nefavorabile.
Iranul va continua sa livreze echipament high tech catre Hezbollah sub pretextul protectiei comunitatii musulmane.

Citeste si Drona necunoscuta doborata in Israel

NeroFlash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *