Și generalii spun lucruri trăsnite.

sursă foto , timesnewroman.ro – https://www.timesnewroman.ro/life-death/au-fost-convocati-90-din-rezervisti-cate-unul-pentru-fiecare-general-roman/

 

Parcă am avea nevoie de Virgil Ianțu să modereze o emisiune adaptată zilelor noastre, în care personal politic și mai nou militar să stea pe scaunele acelor copii care spuneau în inocenta lor lucruri nostime, dar lucruri care trădau o esența buna a copiilor, urmând că societatea să distrugă acea bunătate  pas cu pas în procesul de maturizare.

Recent, toată lumea vuiește cu privire la interviul domnului general Vlad, un interviu foarte bun în care s-au ridicat o sumedenie de probleme corecte pe care ministerul le are de ani de zile. În materie de RU însă, acolo unde rezidă o marte parte din expertiza mea profesionala atat în domeniul militar cat și în sectorul privat observ că lucrurile rămân însă constant. Lipsa de înțelegere a pieței muncii și a mișcărilor de personal aduc pe locțiitorii pe sector ai domnului general într-o noua dimensiune a penibilului.

S-a readus în discutie în discutie crearea a unui nou (dar vechi) tip de serviciu militar. Un soi de militar în termen voluntar. Subiectul nu este nou, l-am analizat aici https://www.rumaniamilitary.ro/militarii-in-termen-pe-rit-nou

Sunt uimit de persistența în inepție a ministerului, care dorește cu orice preț să reinventeze apa caldă. Nu exista în nicio armată profesionistă noțiunea de „militar în termen”. Serviciul militar în armatele profesioniste, bazate pe voluntariat sunt în ordine, de doua tipuri: serviciu activ și serviciu în rezerva. Am făcut o muncă serioasă de cercetare încercând să găsesc o noțiune similară, însă cum era de așteptat nici vorbă de asemenea inepții.

Care ar putea fi avantajul acestui sistem, original 100% cam pe același palier cu democrația originală pe care am vrut-o în 90’? În definitiv proiectul instruiește timp de 4 luni un contingent de indivizi care nu au nicio posibilitate de a transforma serviciul militar într-o cariera. Sunt blocați la gradul de soldat, nu pot avansa în grad în urma mai multor cicluri spre exemplu și nu pot fi angajați direct ca SGP eventual în urma pregătirii. Cel puțin așa prevede proiectul pe care l-am analizat acum câțiva ani.

Dacă luam ca termen de comparație SUA, mutatis-mutandis desigur și păstrând proporțiile, observăm că nu doar existenta celor două tipuri de serviciu, activ și  rezervă însă și o claritate în materie de evoluție în cariera. Adica poți începe ca și soldat și să iți închei cariera cu ultimul grad accesibil subofițerilor daca asta dorești, sau poți deveni ofițer respectiv „ warrant officer ”- un fel de maistru militar prin echivalare deoarece în armata romana noțiunea „ warrant officer” (trad. ofițer cu mandat) nu exista. Prin urmare cel mai important aspect este claritatea și posibilitatea de a evolua în carieră.

In contrapartidă, în armata română poți ajunge SGP iar evoluția în carieră este condiționată de o sumedenie de factori. Prin urmare din SGP să ajungi subofițer este posibil doar dacă dai admitere la o scoală de subofițeri, pregătind desigur materia de admitere similar unui tânăr care a absolvit 12 clase. Nu se poate valorifica experiența profesională într-un fel, nu există o evoluție naturală în materie de resurse umane a soldaților spre corpul subofițerilor după o anumită perioadă. Cireașa de pe tort, un SGP nu poate ajunge ofițer decât printr-un noroc, și locuri scoase pe filiera indirectă care desigur nu sunt ocupate din pura întâmplare de oameni deosebit de competenți, iarăși din pura întâmplare, rude ale unora din sistem ( nu dăm nume desigur, https://www.podul.ro/articol/12852/exclusiv-soia-i-cumnatul-premierului-interimar-nicolae-ciuc-lucreaz-in-serviciul-secret-al-armatei  https://www.fanatik.ro/unde-a-fost-angajata-sotia-lui-nicolae-ciuca-inainte-sa-lucreze-in-mapn-castiga-doar-1700-lei-pe-luna-19788641 )

În aceste condiții, și a efortului parcă supraomenesc de a asigura că nu este posibilă o evoluție liniară, bazată pe merit și profesionalism din soldat spre subofițer, mai marii înstelați ai zilelor se plâng că nu pot încadra funcțiile. Ne spun tot cu lacrimi de crocodil faptul că „banii sunt problema”, și zău că nu m-ar supăra că un soldat să aibă 5000 și un general 9000, dar cumva se întâmplă că prin aceste modificări de ordin financiar generalul să mai primească un 1000 RON și soldatul 35 de lei(+/-, să nu fiu rău)

Peste această stupizenie, mai inventam un corp militar pe care nu-l putem traduce nici macar în engleza ( volunteer soldier in term ????) nu putem sa-l echivalăm în NATO dar care știm sigur că va produce o noua serie de militari blocați la gradul de soldat, fix asta fiind problema și la SGP, acel blocaj profesional, ergo un blocaj implicit financiar. Acolo de fapt avem marea problemă, acest blocaj în funcții de bază, funcții care ar trebui sa fie incipiente oricărei profesii și să permită evoluții spre funcții și responsabilități complexe, prin urmare remunerație mai mare.

Logica este simplă aici, orice blocaj atrage o putere enorma de decizie. Adica, sunt oameni care doresc să depășească aceste obstacole intenționate fiind pasionati de profesia lor și vor face ceea ce pot pentru a evolua în cariera, evoluția profesionala fiind o condiție de baza umana într-un sistem organizațional ierarhic prin excelenta și nu orizontal. Prin urmare automatismul generat de sisteme clare de evoluție în cariera bazate pe profesionalism nu sunt de dorit, exclud posibilitatea de controla birocratic cariera a oricărui militar, cu precădere cei aflați în corpurile care formează baza piramidei.

De parcă asta nu este destul, după fiascoul de anul trecut cu rezerviștii voluntari, unde din informațiile mele sute de oameni au rămas nealocați pe funcții (!!!! ) în urma unei crase incompetențe a ministerului, acum același minister ne spune cum va face și va drege cu niște contingente de militari pe care știe sigur că le poate gestiona. Nu aș crede asta, nici să mă bata cineva cu proverbialul par.

Pe de altă parte, o funcționare corectă a legii rezervistului și o modificare a modului de promovare în carieră a corpului subofițerilor ar asigura tot arealul de personal necesar. Pe de alta parte, nu cred că după anii 1990 o profesie a fost diluată mai mult decât cea de jurist. Juriștii ministerului care ar trebui să ofere comandanților asigurări că există toate pârghiile legislative necesare să managerieze calitativ resursa umană. Cum acest lucru evident nu se întâmplă, rămânem cu astfel de interviuri unde cei cu un background profesional în sectorul militar rămân perplecși la cele văzute și auzite.

Da (doamnelor și) domnilor, atât s-a putut, atât a înțeles ministerul apărării din azi-mâine 20 de ani de armată profesionistă, membri NATO, deci ani de experiență profesionistă în țările civilizate la care putem apela.

Cum vă spuneam în articolul de început de an, nu văd să ne aștepte nimic bun anul acesta.

Mă semnez al vostru, lt(rez).

90 de comentarii:

  1. As fi luat în serios dacă as fi văzut ceva concret,sigur,și mi-ar fi plăcut ideea de apărare teritoriala,fiecare individ sa se antreneze pe aria/judet/oraș unde locuiește,un fel de model specific Ucraina/Polonia/Israel cum au ei în kibuturi.
    Sa se vina clar cu un plan,nu ma incanta ideea de a renunța la salariu actual ca să fac patru luni „armata”.
    Consider ca ,atâta timp cât mediul privat nu e băgat în aceasta afacere,e și mai greu…statul roman a fost întotdeauna propriul sau dușman.. iar uneori pare intenționat.

    20
  2. Multumesc domnului general Vlad Gheorghita pentru ca a spus adevarul.

    29
  3. Heh, professional NCO corps, ce mai.

    3
  4. Cred ca serviciul militar ar trebui regandit sub indrumarea unor ofiteri din tari cu experienta (Israel, Coreea de Sud), unde nu conteaza doar numarul de zile de pregatire ci si calitatea pregatirii !

    10
    • Au de ani parteneriat strategic cu Garda Nationala din Alabama. Dar daca nu ceri, si nu vrei sa faci nimic, cu nimic si ramai.
      Gandeste-te politica asta de RU este facuta de oamenic are nu au lucrat in viata lor in privat, nu stiu ce se mananca piata muncii. De mult, pana sa fi intrat in structuri centrale ale ministerului au fost infanteriti, artileristi, liber-schimbisti, naiba mai stie. Nici nu au astfel de oameni, angajati chiar civili, care sa-i consilieze. Si atunci? Reinventezi apa calda, cu poza lui Ceausecu pe perete inca si cu gandul la armata obligatorie, unde se tragea de doua ori intr-un an…

      14
      • personal sunt convins că asta vor,atât știu ,asta și caută…..
        surprinderea după declaratiile șefului de stat major este mai mare la mapn decat in societatea civila ,marea majoritate cam stia care este starea reala a lucrurilor.au realizat ca nu prea mai au pe ciine baga la inaintare in caz de bucuiala si ar cadea beleaua pe ei…iar reactiile din societate dupa anuntul cu voluntariatul si capabilitatile statului in caz de razboi se cam bat cap in cap cu increderea aia de care se bucura mapn-bor in sondaje.

        11
        • „se cam bat cap in cap cu increderea aia de care se bucura mapn-bor in sondaje.”
          buna remarca! Te intreb o chestie, valabil si pentru restul oamenilor de pe aici:
          ati fost vreodata subiectul unui astfel de sondaj? macar odata si macar o persoana de pe aici…
          Eu, never-ever si nu am cunoscuti care au fost. Sa ma contrazica vreun statistician dar vad 2 ipoteze:
          1. sunt facute pe esantion tinta (un anumit profil – geografic sau social), ceea il transforma din sondaj in informatie manipulatoare;
          2. sunt scoase din burta fara niciun fel de filtru sau jena;

          personal, vad valoarea acestor sondaje exact cata au tratatele internationale semnate de rusi.

          16
          • 3. intrebarile sunt prost formulate sau cu variante de raspuns „indicate” prin diferite metode sau rezultatele sunt interpretate prost..

            De sondaje de tipul asta m-am lovit mai mult in on-line , nu foarte des, ce-i drept. Dar tocmai ca sunt on-line, de multe ori ca niste adds enervante, le face total nerelevante , esantioanele sunt denaturate. Statistica e un instrument nu o stiinta, de cat de bine stii sa te folosesti de ea atat de bune/reale sunt rezultatele Cum era gluma aia „statistic vorbind in Vatican sunt doi papi pe km patrat”.

            6
          • Ce sa raspunzi la o asa intrebare ! Nu poti raspunde decat DA pentru ca daca spui nu , pici prost in fata celor din jur ! Majoritatea oamenilor habar n-au ce se intampla acum in armata si BOR !
            Increderea in armata se vede dupa numarul celor critica achizitiile pentru armata ! Sa stiti ca nu toti cei care le critica sunt sosocari ! Degeaba faci achizitii daca nu ai oameni pentru ele

            2
      • Eu am tras de 3 ori

        3
        • Ehe…eu am tras si cu tunul …sic !!

          2
        • Seria octombrie 1998-1999
          UM XXX Calarasi, infanterie (desfiintata intre timp)
          am avut:
          – 14 trageri cu pm-ul, pusca mitraliera si mitraliera de companie (la ultima tragere pentru ca aveau niste munitie care expira si trebuia trasa prima data au tras cadrele pana s-au plictisit si dupa aceea ne-au lasat si pe noi sa „ne facem de cap” vorba vine caci cadrele supervizau tragerea)
          – 1 tragere AG 7 (cu cartus trasor)
          – 2 aruncari cu grenade ofensive/defensive
          – 2 misiuni in care am fost invatati sa utilizam trotil

          Nu e rau zic eu dar banuiesc ca nu in toate unitatile se intampla asta…oi fi fost eu mai norocos.
          Si imi amintesc cu placere marsurile inspre si dinspre poligon 🙂 8-9 km +8-9 km :))

          Mai mult decat atat in unitatea din Calarasi in care am fost incorporat nu existau veterani/bibani, mancarea era excelenta, conditiile de cazare excelente (masa de biliard, tenis de masa).
          Nu am auzit niciodata de vreun caz in care un militar in termen sa fi fost umilit de cadre. Pedepse existau dar cred erau acoperite de regulamentul militar.

          Fratele meu a facut armata la geodezi in Buzau si la fel mi-a povestit ca totul a fost mai mult decat OK.
          Instructie la greu dar o experienta utila per total.

          Imi aduc aminte cu drag de armata si de comandantii pe care i-am avut toti militari de isprava …de ex comandantul de companie marsaluia cu noi si era primul intotdeauna (daca eu pot puteti si voi ..asa ne zicea) :))

          25
          • Norocosule! Inseamna ca ai avut comandanti care doreau sa faca treaba, sa scoata soldati si nu agricultori. Se zvonea, la rang de mitologie, langa Ahile si Hercules, ca exista si astfel de comandanti.
            Ma bucur.
            Da, toti cei cu experiente placute din armata mi-au povestit de oboseala pana la extenuare, dar oboseala buna, au invatat, au tras, au fost instruiti. Instructie adevarata, si nu caprarie. Si asta ca om iti da o multumire sufleteasca si simti ca faci ceva greu, dar cu adevarat important. Inclusiv fosti smecherasi de cartier cu dacii din care băunea Dj Bobo imi spun acum, ba armata m-a facut om, respectiv plt.adj.pr.(r), arma cc, sportiv, aplinist militar cls. I si schior. Si prieten de suflet.

            4
            • Dupa ani si ani cea mai neplacuta amintire din armata pentru mine este lehamitea aproape generalizata pe care am observat-o in randul cadrelor militare. Nu faptul ca am vopsit o nava de la linia de plutire pana la puntea etalon (plutonul meu plus echipajul nu singur ) sau ca in ultima luna era o plictiseala crunta. Plus o chestie care sper ca a disparut : entuziasm fata de tehnica sovietica si dispret fata de cea vestica

              7
          • Domnu Marius aia nu i armata.87-89
            Ciorba zeama lunga cu 2piei de rosii si o frunza de patrunjel
            Stavrid boierie,melcisiori cu brinza festin fratee
            Eu am supravietuit cu pesmetii din 77 ,baie la 2saptamini
            3la un dus 5minute te clateai cu rece.dimineata iarna
            la maieu 3km.respunsul locotenentului major aici ai venit
            sa te calesti soldat din copilandru devi barbat prin stres nesomn mincare putina.copii de azi unflati de proteine fug la primu zgomot.
            Unde sint liceele militare sau mai grav copilul de trupa(noi aveam unu,nu stiu de ce)dar in interbelic asa erau educati cei fara posibilitati(unchiu care facut razboiu dixit)
            Tras 21de cartuse ,aruncat o granada si un baston de troti.
            Vaiii,in loc sa luam instructori filipinezi da na poporu nu trebuie educat sa lupte ca devine periculos ..sic
            M am intors bou din armata doar am invatat sa injur

            5
    • @soldatul Sveik
      Au venit, și americanii, și englezii, și organizat diverse cursuri, cu toate corpurile de cadre.
      Totul frumos si bine organizat, până dădeai cu ochii de șefii nostri cei de toate zilele…
      Cu o atitudine „jmekerească” și cu un zâmbet in colțul gurii, cu casheta/capela( în funcție de ținută) dată pe ceafă:
      – „Învățați, bă, învățați, că p-ormă tot cum spunem noi faceți.”
      Ăștia suntem, atâta phutem!
      Părerea mea, hâc…

      28
    • Mentioned Israel… In connection with the situation 11 divisions deployed. Five to seven brigades at each division. Three divisions in Gaza, inside and outside…

  5. La goarmy.com puteti vedea cit plateste marele licurici inclusiv part time.Daca am avea salarii macar jumate din ce e acolo putem face o armata pe baza de voluntariat care ar sari de cifra de 100 000.
    4 luni de instructie sunt prea putine pentru a sti sa folosesti un armament de top .Si sa nu uiti dupa aia pe ce dracu sa apesi ca sa plece racheta aia.

    8
    • Apropo de acel 5000 de lei aruncat de LT in articol…insa mai mult ca o gluma, un soldat nu poate primi un salariu „mediu”.

      Iata stirea, in Decembrie 2023 salariul mediu net (adica ala „decent” pe care il ai dupa vreo 20-22-23 de ani de munca, la jumatatea distantei)… tocmai a depasit pragul de 5000 de lei.
      Pot exista discutii despre inflatia care „anuleaza” o crestere (as folosi mai degraba termenul de „imbunatatire dupa pandemie”) care e clara… dar iata, pragul psihologic a fost depasit. Adaug si faptul ca luna Decembrie (ca si premergatoarele Martie/Aprilie… sunt luni legate de marile sarbatori religioase, Craciun si Paste) e cea cu cele mai mari salarii, in timp ce Ianuarie (imediat dupa sarbatori) e cu cele mai mici, media fiind data de lunile de vara Iunie, Iulie, August.

      Insa nu asta e smecheria.
      Ieri m-am uitat din nou pe o postare a INS-ului, destul de recenta, cu privire la salariile lunare nete si brute din 1991 pana in 2023 inclusiv.
      In primele 3 luni ale lui 1991 (inainte ca sa devalorizeze galopant… leul) salariile nete au avut cam aceeasi valoare – numerica – ca cele din 2023! Diferenta reala insa e aratata de cele brute: atunci statul iti lua 15-16-20%… acum vreo 39-40%
      https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1991-serie-lunar%C4%83

      5
      • Da coane, eu asta spun, am dat o cifra asa, ca „soldatul”, e ceva aflat la inceput de drum. De acord cu decentul dupa ce a bagat ceva ani in ea armata, i s-au pus ceva grade pe umar, experienta, responsabilitate etc.
        Sa fim seriosi, omul cat traieste invata dar dupa ce iesi din modulul de pmg de abia ce iti legi bocancii ca lumea…
        Si cu taxarea… sa nu incep iara…. cu spume la gura.

        2
      • Razvan, nu e chiar asa, si atunci statul lua cam la fel, dar era inpartit intre angajat si angajator. Pe vremuri CAS era 10% din sssalar platit de angajat (se retinea din brut) si 15% (sau cat era in functie de grupa de munca) de la angajator. Acum e direct 25% din brut, suportat de angajat, logica fiind ca anagajatorul mareste salariul brut, in loc sa mai plateasca la fondul CAS (efectiv aceeasi bani, dar numiti / plimbati altfel). Personal mi se pare mai bine asa, e mai clar cat din brut se duce la stat.

        PS daca am mai gresit la procente imi cer scuze dar principiul ala era. Au trecut ceva ani, pe vremuri am facut un program de calcul salarial.

        1
  6. Din propie experienta, 4 luni sunt numai
    de ajuns pt a instrui un soldat la meseria
    de baza, adica manipulatia de arme usoare pana la mitraliera grea.
    Restul se poate face prin serviciu de rezervisti anual de 30 de zile. Taras grapis si asta se poate….

    13
  7. Sub controlul cui? În fond, Rețelele R și S tot din rezerviști erau constituite…

    2
  8. Vorbim vorbe. Sunt multinationale in tara care nu gasesc angajati pe +1000€\luna,cine dracu isi baga pielea in saramura pe jumatate? Cariera militara inseamna instructie(de multe ori cu superiori nu foarte ok) , respectarea ordinelor date de aceeasi superiori, program destul de naspa si ingradirea unor drepturi. Noile generatii se plang de un program „normal” de la 9 la 17 cu week end liber si pe aici unii viseaza ca vor accepta program cazon?? Wet dreams baeti! Odata cu cresterea nivelului de educatie scade probabilitatea de a convinge un individ ca e ok sa moara ca boul ptr un țel, idee politica, etc. Nu poti compara un „Zoomer” cu acces la internet din primii ani de viata cu un „paisant” din armata lui Bonaparte sau un miner din cea britanica in WW1 care se duceau ca vitele la atac la baioneta ptr „maretia” imperiului. Noul trend in armatele occidentale probabil va fi cel aparut la aliatul strategic. Adica imigranti morti de foame „naturalizati” prin incorporarea pe o perioada de „n” ani in armata tarii respective. Si imperiul roman a practicat o o buna perioada de timp.

    11
    • „Noul trend in armatele occidentale probabil va fi cel aparut la aliatul strategic. Adica imigranti morti de foame „naturalizati” prin incorporarea pe o perioada de „n” ani in armata tarii respective.”

      Sigur. La ora actuala sunt 68.711 imigranti care servesc in fortele armate ale SUA. Asta reprezinta cam 5% din totalul oamenilor in uniforma.

      13
      • Asta e inceputul my friend. De vreo 2-3 ani angajatorul tau nu mai reuseste sa recruteze decat 75% din necesar(sunt cifrele lui apropo). Inainte de WW2 negros erau un procent infim in us army(in general bucatari). Acum ei si mexicanos sunt aproape jumate(45% mai exact). Si trendul e in crestere. In plus asa scapa si de problema milioanelor de ilegali care ii infurie pe redneck si din Texas. Daca unul din familie se inroleaza, le da cetatenia si hasta la vista baby. Scade numarul de ilegali. Până la urma, sincer vorbind, imigrantii(mai mult sau mai putini ilegali) au cladit Hamerica(tu esti un caz concret) . De ce ar renunta acum la traditie??

        1
        • Uncle Sam nu mai este angajatorul meu din iunie 2009. Populatia de culoare si hispanicii, care nu sunt o rasa sunt un grup etnic (ai hispanici albi, negri si metis) reprezinta cam o treime din populatie. Populatia de culoare reprezinta cam 12%-13% din populatie de vreo doua secole. Asta cu cetatenia ti se aplica tie. Nu devii cetatean si se aplica si la restul familiei. Tredul (wtf? tendinta prea greu de folosit?). Daca ai fi ai fi un stop curios „trendul” ti-ar spune ca recrutarea este afectata de conditii socio-economice, iar o mare majoritate din cei care sunt in uniforma provin din clasa mijlocie. Trebuie sa ai „chemare” sa pui uniforma pe tine in America, unde profesia militara este grea, adesea periculoasa si plina de responsabilitati. Nu toata lumea este capabila sa faca asta. Dar, contiui sa fi lenes in continuare. Ia de aici si mai rumega un pic.

          https://dwp.dmdc.osd.mil/dwp/app/dod-data-reports/workforce-reports

          8
  9. Eu sunt consternat de gogomania asta. Ne-au aburit ani de zile ca daca baga bani in sistem, se rezolva problemele, argumentand ca nu sunt bani, de aia nu vin „porfesionisti”.
    Cate locuri de profesionisti ati vazut voi, atatea am vazut eu. Repet exemplu asta, zi ca esti doctor in IT(cunosc, cu doctorat in tehnologia info) si ei iti spun ca poti fi sgp, arma artilerie, servant la tun.
    Dar de ce mama dracului sa faci inca un tip de serviciu militar cand tu nu ai putut incadra niciodata cati rezervisti voluntari au fost.

    11
  10. Chapeau bas, @lt(rez), foarte bun articolul! Din păcate, situația acum este la fel ca în 1991 când m-am angajat MAC, nici o perspectivă de promovare, iar ochii mi-au fost deschiși de un distins colonel american de Poliție Militară venit în 1993 pentru o vizită de curtoazie la batalionul nostru. Domnul colonel ne-a informat că a început ca soldat și apoi a urmat cursuri și cursuri, civile și militare, plătite de US Army, el semnând prelungiri ale contractului militar, culminând cu cursuri la Academia FBI Quantico, urmată pentru el de un stagiu în Germania. Asta da evoluție militară!

    21
    • Te salut Mihai si merci pentru un exemplu atat de clar si edificator! Nu mai am nimic de adaugat!

      4
    • Asta cu prelungirea contractului este valabila daca este gradat sau subofiter. Daca ajungi sa fii ofiter servesti pe o perioada nedeterminata.Perioada serviciului ca ofiter este determinata de abilitatea ta de a promova la urmatorul rang. Ai doua sanse sa promovezi la urmatorul rang. Daca nu se intimpla, iti faci bagajele si pleci acasa.

      5
      • Probabil că după ce a devenit ofițer servea pe durată nedeterminată, nu mai rețin exact, au trecut 30 de ani, dar îmi aduc aminte că ne-a spus că inițial s-a înrolat pentru un stagiu și apoi a continuat, având și carieră în MP dar și studii de Drept și aprofundări pe linia investigațiilor penale

        3
      • Alex, zi tu, ai auzit vreodata de asa ceva? „Militar voluntar in termen”… intr-o armata pe undeva? Cum se traduce treaba asta in engleza si apoi in NATOeza?

        1
        • Voluntary Draftee? Have no clue.

          2
          • Astia sunt idioti. In SUA exista o lege: Selective Service Act, care stipuleaza ca toti masculii intre varstele de 17-25 ani sa se inregistreze cu Selective Service. In cazul in care serviciul militar devine abligatoriu, atunci Uncle Sam stie pe cine sa „recruteze.” Nu este cazul acum si probabil nu va fi cazul niciodata, dar asta este o simpla masura de siguranta in caz de „urgente la scara nationala,” gen WW II.

            6
      • @Alex
        Din câte știam, „mustangii” pot să ajungă până la locotenent-colonel, maxim.
        Sau așa mi-a spus un „mustang” în Shitbackistan, acum ceva ani…
        E adevărat, sau nu am înteles eu cum trebuie?
        Părerea mea, hâc…

        1
      • Ofiteru-i meritoriu/dar e foarte beutoriu.Nu cunoste carti/dar le joaca amarnic.

        3
  11. Banuiesc ca ati vazut si voi siguranta afisata de politicienii din frunte cand vorbesc de climatul actual international si de razboiul din proximitatea noastra…, privirea sfidatoare si zambitoare ca nu este nici un pericol, ca suntem cel mai bine aparati, ca in cel mai rau si inimaginabil caz, oricum vine NATO si da de pamant cu oricine ( de asta nimeni nu indrazneste in acest moment sa se ia de Romania …) ignorand toata agitatia din Europa produsa in mod cert de probabilitatea destul de ridicata ca Trump sa ajunga la putere cu consecintele de rigoare ulterioare ( si azi au aparut fosti consilieri care au afirmat ca are de gand sa retraga trupele din Europa si chiar din Asia ..asta chiar ar fi o surpriza la cata moneda bate Trump cu problema relatiei cu China ). Ce sa inteleg de aici, decat faptul ca cei din varf considera poporul roman o turma care nu intelege ce se intampla in jurul lui si atunci ia lumina de la ce i se zice din fruntea tarii. In climatul asta de coruptie de ani de zile ( prin natura noastra sau cu ajutor interesat ) , prin lipsa de respect a legii in general in tara asta la orice nivel din societate, prin falsul sentiment de siguranta promovat de clasa conducatoare este cumva si normal reticenta multora de a se inrola ( sub orice forma ar fi…asta ) , motivarea cu salarii mari nu este o garantie ca acestia ar lupta, in final lupti pt tara sau macar pt familie si cei dragi ( cred ca este destul de clar ce face o armata de ocupatie prin orasele prin care trece de exemplu..vedem si prin Ucraina sau prin alte locuri ). Asta ca un raspuns la cei care zic ca nu se vor lupta sa il apere pe Ciolacu sau Iohanis sau clasa politica… realitatea este ca daca ramai in tara, aia care vin nu o sa te intrebe daca simpatizai sau nu cu cineva din clasa politica, iti ia televizorul, distruge casa, sau si mai rau ca sa nu vorbesc de familie ( surori, copii, parinti, nevasta ) . Aia din politica pe care zic multi ca nu i-ar apara este posibil sa nici nu fie nevoie sa fie aparati, probabil multi dintre acestia in caz de ceva or sa fie deja plecati din tara 🙂 …

    9
    • Am omis ceva, am zis ca salariile mari nu ar fi o garantie a motivarii, insa ele in mod sigur trebuie sa asigure un trai cel putin decent celui care isi asuma prin natura acestei profesii un risc mult mai mare fata de alte profesii.

      4
      • Asta e vrăjeală, ca să-i determine și pe alți membri să sară cu banul, nu doar să profite de umbrela NATO. SUA nu este aici de dragul nostru ci din interes propriu. Dacă și-ar retrage suportul, multe din țările vulnerabile în fața unor mari puteri ar trece rapid spre proliferare nucleară, iar atunci lumea ar deveni mult mai periculoasă, inclusiv pentru SUA. Ca să-l parafrazez pe Winston Churchill: „SUA vor face întotdeauna ceea ce este corect, după ce încearcă toate celelalte variante.”

        5
  12. Pana la urmă în caz de mobilizare generala cam câți generali am avea? Și ce le-am da sa comande la toți?

    7
    • Ai vreo 85-90 de generali/amirali/generali de aviatie… activi. Sunt mai „concentrati” pe specializari (altele decat cele legate de ForTer, Marina si RoAF) …la Statul Major.
      E exact numarul „necesar/mediu”.. nici multi, nici putini. Daca am fi avut o Armata la vreo 120 000 cum vor acum si nu la 75 000 de angajati (militari si civili), atunci raportul teoretic dintre 1 general si cei in subordinea sa ar fi fost ceva mai bun, de 1 la peste 1000. Acum e „sub”.

      Asta e un non-subiect.
      A mai fost discutat, acel 85-90 e „neschimbat” de mult timp.

      9
      • Da coane, dar eu i-am socotit si pe aia din servicii si mai, ca tot generali sunt. Multi, si la buget, si la ochi de 1 decembrie.
        Si asa, ai dreptate, acum e sub mie.

        5
        • Vreo 30 la MAI si 35… (de fapt vreo 40) la Servicii.
          Aceeasi chestie, ala cu 1 stea e cam sef peste o brigada (echivalentul unei „provincii istorice” – gen Oltenia samd, daca e sa ne raportam la teritoriu)

          3
          • Da si nu. Ar fi bine, chiar foarte bine sa fie cum zici tu, care are o logica, sa spunem ca ar fi batalion/regiment echivalent la judet si o provincie istorica ar echivala la o brigada. In practica, steaua se cam da pe la judet.
            Șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj
            Mihai RUS
            Chestor de poliție
            Audiențe: Marţi 10:00-11:00, 15:00-16:00
            Si fostul sef IJJ Cluj, tot gl de bg. – https://foaiatransilvana.ro/mesajul-suspect-al-unui-general-de-jandarmarie-este-legat-de-rusia-si-atacul-din-ucraina/
            Si prin alte parti, Constanta par example.
            Conducere
            Inspector șef
            General de brigadă FERENCZ Daniel – Mihai
            Data numirii în funcție: 24.07.2019
            Din cate stiu, sau asa era pe vremuri, la ijj/isu/ipj se da steaua, daca sta in functie o perioada mai lunga(3 ani+) si are desigur studiile, conform ghidului carierei.
            Coloneii/Comandorii în activitate care se disting prin pregătire şi competenţă profesională, îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad, au fost evaluaţi potrivit nivelului lingvistic prevăzut în fişele posturilor la una dintre limbile engleză sau franceză, conform STANAG-6001, au obţinut calificativul de cel puţin „foarte bun” prin aprecierile de serviciu din ultimii 2 ani de activitate şi au absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în conducere strategică organizat de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” sau Colegiul Naţional de Apărare ori un curs similar pentru gradul de general de brigadă – cu o stea/similar, prevăzut la art. 17, pot fi promovaţi în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grade de general/similare şi/sau să li se acorde gradul de general de brigadă – cu o stea/similar, potrivit competenţelor stabilite de lege, pe baza hotărârii comisiilor de selecţie.

            4
  13. @Lt(rez)
    Din ce am observat, după Loviluție, încet-încet, onor generalii s-au transformat, cu mici excepții, din conducătorii oștirii în instrumentele cu care politicul ține sub control masa de trupeți.
    Când pui un măr stricat într-un butoi cu mere sănătoase… Restul se subînțelege!
    Părerea mea, hâc…

    12
    • Foarte bine spus stimate camarad! Adica, la ce sedinte aveam si pe la esaloane, ca am prins doara faza cu profesionalizarea, de fiecare data am ridicat problema, ca trebui introdusi soldatii in l80/95, adica in statut. Pe cuvant ca daca injuram in general de mama si vreo trei colonei de tot neamul lor nu s-ar fi uitat la mine asa de urat. Faceau eforturi efectiv si logice si argumentative sa mentina o idiotenie in functionare.
      Si acum de cand am reluat activitatea pe parte de rezerviti si cultul eroilor alaturi de o asociatie… situatia ramane neschimbata in materie de aceste blocaje ramase intentionat in drum.
      Si ce ar fi daca un sgp, dupa 3 contracte devine dupa un curs de 3 saptamani subofiter? Ca aparent se poate face asta cu un civil, pentru rezervisti voluntari. Si vei avea acolo incentive-ul pentru experienta, are 3 contracte deja, 10+ ani experienta, devine cadru, si merge poate pana la major, sau adj. Principal poate nu prinde. Si il ai acolo, ca ma indoiesc ca vrea sa iasa la pensie sgt-major. Dar tu minister ii spui la un caporal, care de multe ori a prins si afg sau irak, ca sa dea examen la scoala? Si da, e ok si cu scolile, da civilul examen, intra, si intra direct subofiter si o lunaga perioada din cariera si-o desfasora ca adj sau principal, ca mai in jos de aceste grade trebui modificat stagiul minim in grad. Si e ok, si la bani si la perspective, Mi se pare echitabil. Ministeru, nu, tine-i tata acolo sa bata pasul pe loc… si apoi smiorc-smiorc pe la tv, dati-ne bani, ca nu vin omeni. Ca nu le ofieri perspective de cariera intr-un sistem ierarhic prin excelenta.
      A cata oara se intalneste șmenarul cu politicul si constata ca de fapt se inteleg bine.

      10
      • Nu e asta gandirea lenesa, de Printul Maxentiu cufundat in efuziunile mirosului propriei transpiratii… pe care incetatenit-o Iohannis intr-un deceniu?
        Inconjurat de un Ciuca, de un Predoiu, de un Ciolacu… lenea e la ea acasa: militara, juridica, executiva.
        Ne apara NATO, UE ne da mUE… noi doar stam si primim. Ca doar n-o sa facem un pic de efort, strica la blazon, Doamne-fereste!

        9
  14. Din afara sistemului, tot ce face politica în armata nu pare cu nimic diferit de ceea ce se întâmplă în restul societății. Prioritatea absolută a oricărei institutii românești e protejarea conducerii. Funcțiile sunt făcute pentru indivizi iar povestea cu competenta și calitatea, „eficienta și eficacitatea” cum le zic semidocții care se confunda cu mosierii in institutiile publice suntsimple stampile de marketing.
    Schimbarea e ca extirparea unei tumori pe creier – nu bagi cuțitul direct să-i razi pe impostori, pe corupți și pe trădători că nu mai rămân nici gardurile în picioare… ci pregătești momentul cu răbdare, construind la început la nivel de intenție alternative care să umple hăul previzibil după eliminarea raului și organizând la momentul oportun, sa nu irosești oamenii capabili și dedicati, și așa din ce in ce mai puțini.

    Sistemul propus de guvern urmărește în primul rand să elimine posibilitatea creării unei alternative la oligarhia militara, pentru că statul știe că nu poate supraviețui prin susținerea societății pe care o călărește. Înainte de a apăra tara de dușmani și de a proteja populația de dezastre, armata României apara oligarhia de pericolul tensiunilor aociale, așa cum a facut incepand de pe la 1907 si culminand cu inlocuirea lui Ceaușescu. Faptul că regimul nu arata a dictatura militară tipica se datorează „excesului de competenta” acumulat la vârf, care se reflecta în entropia de la nivelurile inferioare ale piramidei. Cu toate astea regimul are mijloace să muște când prinde cate un cur descoperit… ceea ce nu ii poate ieși fara armata atunci când sunt străzile pline.

    Pentru o armata performanta din perspectiva asta nu e nevoie decât cat mai multi purtători de pușcă și de utilaje pentru spectacole de intimidare, că doar nu trimiți corvete și submarine sa instaureze ordinea în Piata Universității atunci când poliția și jandarmeria trădează.

    6
    • Dacă crede cineva ca aia care ar fi trimiși în piață ar îndrepta arma spre popor este pur și simplu cretin.

      Soldatul uneori profesionist roman are de multe ori încă un job și întotdeauna are prieteni și familie.

      Dacă în pandemie ar fi ieșit bombardierii cu săbiile ninja la drumul mare atunci ar fi tras cu mare placere,în aer apoi în plin,dar subofițerii și sgp sunt mai calificați în a distinge nuanțe de genul asta decât telectualii.

      Și oricât place tuturor data de 15 a lunii,nici un ofițer nu va fi atât de cretin încât sa ordone asa ceva.

      Nici măcar jandarmii sau politia nu ar trage.

      Ba chiar și 10 august redivivus e foarte puțin probabil.

      Problema e ca stai para malaiata așteptând ca alternativa sa se instaleze în birourile ăstora de acum la o zi după apocalipsa.Care e un mod de a pune problema ce trădează lenea și neînțelegerea naturii umane.Pe oricine pui acolo,în câțiva ani devine la fel de jegos și idiot ca cei de azi.

      Tre sa creezi un sistem în care puterea aparține alegătorilor, care sa aibă drept de veto în termen de câteva săptămâni de la o propunere legislativa.Si care sa poată vota rapid,eficient si
      de acasă pt propuneri de referendum pe orice tema,la nivel local,regional și national.

      Orice alt fel de înclinare a balantei puterii în societate înseamnă să delegi puterea unor sociopati,aka politicienii și unor lingăi,adică birocrații de cariera ce ajung sefuti.

      Sistemul asta o fi fost mai bun decât altele acum 150 de ani.Dar suntem în era când scrii pe telefon și faci transfer bancar în siguranță de oriunde ai semnal.Si sa avem pardon,dar ca votez prezidentul sau cauza împăduririi la Dăbuleni e mai puțin important în plan personal decât sa ajungă niște mii de euro unde trebuie în o ora.

      10
      • Ai un like și de la mine – sa fiu eu ăla cretin, atâta vreme cât cei care au posibilitatea sa mobilizeze armata impotriva cui nu trebuie isi pastreaza umanitatea chiar daca trebuie sa sacrifice pentru asta ceea ce pentru un civil ar fi de neimaginat.

        * Nu am avut intenția sa jignesc vre-un militar – între resorturile care mișcă oamenii în momente de tensiune de tipul ăleia din descriere, banii aproape nu contează decât pentru cine da dispozițiile de la adăpost 😏

        2
  15. Am fost si eu ofiter cu atributii mai spaeciale si privesc acum armata romana mai cu seama la ofiteri si conducatori si parca in sufletul unora a intrat dihonia pensionarii si nu numai si tremura sa o faca cat mai repede. Dar inca nu am vazut decat in foarte putine cazuri ca ofiterii cel putin de rang superior sa-si sustina cu toata taria seful,de data aceasta Gen. Vlad, Şeful Statului Major al Apărării. Domnia sa a venit cu o strategie bine gandita pentru ca tara sa aiba de castigat,pentru aceasta toti ofiterii ca unul singur trebuia sa-l sustina si chiar o petitie la parlament era binevenita. Daca nu ne trezim cand oameni de bine si responsabili vor sa scoata o situatie din ,,rahat” atunci ce mai vrem? Ca apucatii politrucii de doi bani s-au repezit,ca nu exista nici o primejdie ca ce ne trebuie , ca avem NATO, ca si asa cheltuim mult cu armata. Desigur ca doar cozile de topor moscovite si persoanele vandute intereselor straine au acest tupeu ce pute a tradare, sau pur si simplu a totala incapacitate sa gandeasca si sa fie responsabil privind fisa postului . Si acum sa punem degetul pe rana. Este sau nu Rusia un pericol pentru România? Documentele strategice ale țării spun că da, dar primul ministru crede că nu si dupa dansul exista la o coada lunga, fosti si actuali politruci, ministri,secretari de stat, ziaristi,angajat la diverse televiziuni si am auzit cu stupoare si unii ofiteri. Premierul Marcel Ciolacu e sigur că dinspre Rusia nu vine niciun pericol. Mărturisește că înțelege necesitatea stagiului militar voluntar cerut de MApN, dar că lucrurile nu trebuie forțate „în contextul unui război la frontieră”, fiindcă „nu vine niciun război”.
    În mod surprinzător, în aceeași zi în care premierul român vorbea agasat de lipsa pericolelor dinspre Est și de exagerarea pe care ar fi făcut-o șeful Armatei atunci când a insistat că românii trebuie să fie pregătiți de război, ambasadorul Rusiei în România, meseriasul Kuzmin a susținut, folosind alte cuvinte, teza lui Marcel Ciolacu: „Rusia nu reprezintă nicio amenințare la adresa României. Dar de îndată ce România invită şi mai multe trupe, se declară îngrijorată si de serviciul militar, atunci sigur că niște consecințe trebuie prevăzute. Individul asta de Kuzmin urgent trebuie sa I se agate o tablita de gat cu inscriptia NON GRATA si trimis cu primul avion la Moscova lui. Dar cine sa o faca? De sunt ingrijorat pentru ca nu din intamplare cunosc atat de bine caracterul politic, de jefuitori si nu numa al rusilor. Iata cine sunt rusii. Rusii ne-au invadat tara de 12 ori si au stors in perioada postbelica sute de miliarde de dolari din Romania. va prezint doar un exemplu pe langa multe altele,deoarece spatiu de aici este limitat. Au scos in aprox 10 ani 300 000 de tone de uraniu de cea mai buna calitate din minele de la Baita si aceasta cu pusca la capul romanilor, au angajat peste 20.000 de mineri şi au folosit aproximativ 10.000 de soldaţi.
    Cât uraniu au furat ruşii de la Băiţa, reactoarele de la Cernavodă ar putea funcţiona încă 300 de ani. Sa facem un calcul elementar astazi, 1 kg de uraniu costa 100$ inmultit cu 300 000 de tone inseamna 30 de miliarde de dolari. Ne construiam cel putin 5 000 de km de autostrada si mai multe drumuri in toata tara scoli si clinici in toate comunele si satele tarii si mai ramaneau banii. Am ocupat putin spatiu pentru ca cei ce nu stiu aceste informatii,sa citeasca si sa inteleaga ca rusii au fost cei mai mari jefuitoti ai Romaneii in cateva sute de ani, valoarea jefuita in aur este de mii de tone. Nu ne mai ramane de cat,, Sa ne dam mana cu mana cei cu inima romana” si sa ne pregatim serios de razboi daca ne dorim pacea natiei noastre. Sa auzim numai de bine.

    32
  16. Inainte de toate vorbim despre o armata NATO care nu ar putea efectua operatiuni militare contra unor insurgenti , fereasca Dzeu desigur sa nu vorbim de ceva mai complex, dotarea noastra o stim .Ce luam luam in cantitati mici, luam sh , anulam contracte,facem vizite pe afara ne interesam de tehnica , vedem actiuni de pr , scisori de intenti , declarati ca suntem in NATO nu ne trebuie submarine , tancuri , tragem cu prastia , avem timp si pentru contractul de F35 efectiv nu cred ca ne dorim sa semnam contractul cu o data de livrare incepand cu … acum ei pot declara , demara sute de programe , tineri emigreaza afara , populatia tari scade dramatic anual , Ro Army e imbatranita,cu un numar de trupa care nu cred ca depaseste 60.000 de oameni , cred ca personal civil e jumatate cat numarul de trupa,patriotismul ro cam se pierde din cauza clasei politice ,a nivelului de trai , a invatamantului . Nu au un plan coerent privind dotarea armatei, un program de crestere a efectivelor .Ucraina multumeste Ro pentru cele 15 pachete de ajutoare militare,Ucraina nu va uita niciodata. Da comunitatile romanesti inca nu beneficiaza de scoala cu predare in limba ro,drepturile ro inca nu sunt recunoscute ,organizatile ro inca sufera de actiuni de intimidare ale politiei si ale serviciului de securitate , sa nu vorbim de cum ne privesc inca ca ro imperialisti. Lt sper ca vei continua seria istorica mari personalitati ro ???

  17. „Lt sper ca vei continua seria istorica mari personalitati ro” – Categoric da Cipri. Cam sa va postesc despre multi de la Sighet de pe perete.
    Doar ca ultimele dati, s-a intamplat ca mai marii generali sa-i dea cu Tesla-n resursele umane. Si vad rosu cand observ ca dupa atatia ani de cand am plecat ca in acelasi stil habarnistic, oameni care nu intelg nimic din piata muncii… incearca sa ia oameni de pe piata muncii.
    Fantastic, e ca si cum m-ai pune pe mine sa predau balet… nu zic as oripila in pantalonii aia stramti niste oameni si cam atat. Ca nu stiu o iota…

    3
    • Povestește despre asta , e o istorie tristă ,dar cât mai bate o inimă ce simte românește azi trebuie să vorbim despre asta. Sa nu uităm că bunici noștri au luptat la Cotul Donului , să nu uităm că la Țiganca avem eroi îngropați , sa nu uităm că aici cei care citim site-ul zilnic suntem Ro și iubim această țară și că ne gândim la viitorul acestei tări , nu e rușine să fi patriot să susținem o Românie prosperă, fară corupție .

      5
      • Nu am cum sa uit Cipri, inca nu am aflat ce s-a intamplat cu fratele bunicului meu, si el a murit fara sa stie.Ambii au luptat in Cotul Donului. Sper ca s-au reintalnit acolo sus.

        3
  18. Mie îmi place cum scri despre personalitățile marcante ale istoriei noastre ,și că mereu ești echilibrat și cam spui adevărul despre personalitățile marcante din istoria noastră orice că e bine că e rău , ești sincer. Și dacă ai o opinie nu înseamnă că ești pro rus sau nu știu cum . Uite de exemplu nu sunt de acord cu acest ajutor acordat RM in detrimentul celor de acasă , mă refer la susținerea studenților , susținerea economică a RM , dacă nu iși doresc unirea să facă ce vor , e opinia mea , fiecare pe mămăliga lor ,nu susțin clasa politică românească care se luptă pentru putere , susțin cauza României curate și drepte ,o Românie prosperă puternică. Dar corupția politică și corupția sistematică . Azi au fost ridicați tot aceeași vameși corupți ,care au fost ridicați și anul trecut și acum 2 ani , la Vama Nădlac. Pur și simplu,dați afară și gata , dar Poliția Frontieră, Jandarmeria, Armata, SIE ,SRI sunt ineficiente și atunci ne gândim la mare armată când tu ca țară nu te poți gestiona . Da ar fi frumos să continui , indiferent de ce spun unii , istoria noastră nu trebuie uitată si trebuie să o invătăm și să indreptăm azi greșelile care inca le facem . Dar cui îi pasă ? Cei care ne conduc, se gândesc cum să rămână la putere și nu știu a gândi românește .

    2
  19. Eu mă întreb de ce este nevoie de academia de la Sibiu cu patru ani de școală ca să scoți juriști și economiști. Cu locuri pentru SIE, STS și pușcării. Sandhurst instruiește ofițeri în 44 de săptămâni, aceștia venind după absolvirea universităților civile, dar nu condiție obligatorie. Exemplu cunoscut de toți fiind William și Harry. Unul venind după colegiu, celălalt după liceu. Și apoi au trecut amândoi prin cursuri, inclusiv pilotaj. De ce un băet după ce termină liceul militar intra la academia Sibiu pe loc rezervat, numai la specialitățile de acolo. Dacă ii trece prin cap, peste vreo doi ani, că vrea pilot sau mariner, pa, în kaki rămâi.

    5
    • incubatoare de speciali.

      4
    • La noi e alta conceptie, si nu exista dinamica de personal inter-academii.Acum sunt 3 ani la Sibiu. Si materile sunt diferite, prin urmare nu stiu exact cum si ce s-ar putea echivala. Insa, cu suturi in fund s-au miscat un pic pe parte navala spre exemplu. Exista un curs de pilotaj, nu faci toata academia desigur, special pentu ofiteri SMFN, pentru cei care vor lucra in cadrul aviatiei navale. Actualul comandant al grupului 256 elicoptere, este un asemenea exemplu.
      Sharky, le-am zis bine? Ca-s in afara specialitatii mele de iubitor de uscat(si munte) ce sunt…

      3
      • @lt(rez)
        Când e vorba de marină, și eu sunt la fel de pe lângă, am recunoscut-o de fiecare dată.
        Din ce auzisem eu, la grupul ăla plecaseră niște piloți de elicoptere de pe MK, dar am căutat CV-ul domnului comandor, și într-adevăr, spune că a urmat „Cursul de formare al piloților militari de elicoptere proveniți din ofițeri de marină”, organizat de Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene. Ce e ciudat la cursul ăla e că a durat doar 6 luni, după care a devenit instructor cu securitatea zborului… cam puțin, 6 luni. Adică piloții navali au parte de condiții mai complexe și mai dificile decât cei…”tereștri’, să zic așa, și ăia stau mult mai mult la Bobocu.
        Părerea mea, hâc…

        5
  20. https://www.g4media.ro/ministerul-apararii-a-scos-la-concurs-peste-5-000-de-posturi-de-soldati-profesionisti-care-sunt-conditiile-pentru-inscriere.html

    „E vorba de 5093 de locuri, în 41 de județe din ţară și în Municipiul București. Candidații trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani.

    Potrivit MApN, salariile pentru soldații gradați profesioniști fără funcție și fără bonusuri pleacă de la minimum 2.439 lei și ajung la maximum 4.126. Salariile pentru un maistru militar fără funcție și fără bonusuri e între 3.072 de lei și 5.971 de lei. Salariile pentru un ofițer fără funcție și fără bonusuri sunt cuprinse între 3.372 de lei și 12.143.”

    1
    • De comparat cu salariile de simplu angajat la Lidl ca sa vedem cat de atragatoare e in mod real oferta armatei.

      6
      • Dom’le, între ăștia cu supermarketuri, Lidl plătește bine angajații. Da’ cum faci echivalarea? Șef de raion egal maior? 🤔

        2
      • Sunt mai mici decat la Lidl, care e un angajator de top la noi, dar nu imi dau seama cat pot ajunge cu toate bonusurile.
        Vor fi nevoiti sa le majoreze pana la un nivel la care sa fie doritori, oricat i ar durea sufletul pe unii politicieni/generali…

        3
        • Lasati lidl in pace ca ne bat de ne usuca. Am avut baiat care l-am angajat eu pt o multinationala si a plecat la lidl, backoffice, IT, pe 9000 net, in mana. Oke, python dev e python dev, lucruri pe care armata nu le stie si nu vrea sa le stie. Pa asta l-ar fi angajat infanterie, pistolar…
          Dar nu vad care-i baiu si de ce traim cu ideea ca statul trebuie sa plateasca mai bine decat privatul? In SUA un private ia cam 2000 de dolari pe luna, undeva la 24.000 $ pe an, conform https://www.goarmy.com/benefits/while-you-serve/money-pay.html. Tara cu cel mai mare GDP din lume.
          Comparativ, la Wallmart, treaba sta asa:
          Annual Salary Monthly Pay
          Top Earners $91,500 $7,625
          75th Percentile $65,000 $5,416
          Average $51,669 $4,305
          25th Percentile $29,000 $2,416

          5
          • Problema e ca nu ne permitem sa ramanem fara locuri ocupate in armata in perioada asta, in plus ziceau ca se doreste suplimentarea nr de militari (cu 20,000 ministrul, cu 40,000 generalul).
            Teoretic sunt 75,000 posturi de militari si 15,000 de civili. Alea cu civili erau ocupate si depasite (aproape de 17 mii gasisem la un moment dat – aici nu e problema, dimpotriva), deci posturi de militari neocupate peste 10,000 (pe structura actuala).
            Privatul le face inevitabil concurenta, trebuie sa te raportezi la ei cumva. Care e solutia ? Tu cum ai proceda daca te-ar pune MAPN sef la HR si ti-ar da mana libera ?

            2
            • „Tu cum ai proceda daca te-ar pune MAPN sef la HR si ti-ar da mana libera ?” Ohooo…
              Pai.. de unde sa incep? Tot ce am scris mai sus, in recapitulare scurta la al treilea contract SGP-ul devine SOF. Pentru socli, sigur acolo se intra in sistem direct ca sof, si asa trebuie sa ramana, dar trebuie aplicata o dinamica acolo, de mutare la cerere, respectiv de echivalare pt anumite specialitati. Stramutarea maistrului militar unde-i locul, ultimul sof saluta primul mm.Reasezarea unor functii de ofiter care pot fi in definitiv functii de mm sau sof. Nu radeti, ca m-am intalnit cu un ofiter, comandant pluton ospatari.
              Bani? DA, categoric trebuie, dar nu cum vad ei tema. Primesti la semnarea contractelor niste bonusuri substantiale, in functie de specialitati, bonusuri valabile pentru soldati, si sof. Alegi infanterie, na 10.000 Ron cand semnezi. Alegi funanciar-contabil, sau soldat, bucatarie… bai, nu o sa primesti bonusuri, te multumesti ca lucrezi de langa soba. Nu inventez eu apa calda, ma uit doar la aia la care in 89 nu li se lua curentul – https://www.goarmy.com/benefits/while-you-serve/bonuses.html
              Boon. Aici ti-ai rezolvat cam 80% din probleme, aplicand un pareto pe ele (The Pareto principle states that for many outcomes, roughly 80% of consequences, come from 20% of causes (the „vital few”).
              Apoi, la ofiteri care in definitiv ar trebui sa fie de comandanti, respectiv organizatori sau sa fie specialisti. Reduse locurile din academii. Nu pricep de ce ofiterul contabil tre’ sa fie absolvent de academie. Faci OCS – officer candidate school, iara ne uitam la aia cu fara ratii la benzina tot in 89 – an officer candidate school (OCS) is a military school which trains civilians and enlisted personnel in order for them to gain a commission as officers in the armed forces of a country. How OCS is run differs between countries and services. Typically, officer candidates have already attained post-secondary education, and sometimes a bachelor’s degree, and undergo a short duration of training (not more than a year) which focuses primarily on military skills and leadership. This is in contrast with a military academy which includes academic instruction leading to a bachelor’s degree. )
              Sunt un sustinator al academiei militare, dar aia trebuie sa iti aduca in sistem nu 98% din personal ci doar acei militari care iti vor ocupa functii de comanda in vitor, respectiv functii la nivel inalt. Elita iti vine din acadmie, restul, din OCS si ROTC. Ok, ca noi nu ii zicem rotc si reinfintam scolile de ofiteri in rezerva, e ok si asa.
              Si pentru toate categoriile, sgp, sof, mm, of, orice rezervist voluntar, dupa un contract poate solicita chemarea in serviciu activ, daca indeplineste niste conditii de specialitate, varsta, grad, etc, daca pe functia respectiva nu exista sau nu candideaza un activ.
              Gata, rezolvat totul, ce altceva mai doriti sa rezolvam?
              P.S.
              Sef directia personal si mobilizare, doua stele, sau sef D(g)MRU… dăcât trei.

              7
              • Am inteles (in mare) ce zici. De bun simt. As mai adauga poate niste bonusuri in special pt combatanti (asigurari medicale / de viata substantiale) cat si pt. tot personalul (ex. dobanzi preferentiale / garantii pt credite de locuinte sustinute de minister). Cu banii din buget pe parte de personal (nu-s putini) ar putea face multe daca si-ar bate un pic capul…

                Mai ramane ceva de rezolvat: cine il suna pe Neamtu’&Angel sa-l propuna pe @lt la una din directii ? @lt pare dispus sa accepte job-ul pt decat o singura stea 🙂

                3
                • Oho, merci draga domn pentru consideratie si apreciere. Vin si ca-consultant civil, de maine daca vor, rup de la mine niste ore. Dar, cine crezi ca ma baga in seama si daca le scriu un program de la a la z?
                  Orice pentru armata care oricate suturi imi da in fund, tot o iubesc. La fel ca Romania, de fapt.

                  5
          • Daca armata nu poate sa se compare nici cu cel mai generalist si nesofisticat angajator 🙂 – si desigur se pare ca nu poate, asta arata cat de rupti de realitate sunt ‘specialistii de cadre din armata’ .

            Daca as urca spre pozitii mai sofisticate un pic (comparand cu un ‘simplu’ dev sau chiar mai ‘basic’ – un banal electrician ) – lucrurile sunt muuult mai crunte. si 9000 lei net nu e mult pt meseria de programator cu 2-3 ani experienta.

            Pe scurt, salariile ar trebui sa fie MINIM DUBLE la omu’ de rand, mai ales cand ii dai pe mana o scula complicata (Himars, Patriot, comandand de tanc Abrahms, samd), pornind cu diversi multiplicatori de la 1000 EUR/5k RON, ca suma ‘psihologica’ de baza

            Dar o sa fie mai rau (o sa mai iasa oameni din sistem & se va apropia si conflictul de noi) pana sa fie mai bine (a se citi vom face ceva util & destept in mod real).

            my2c

            3
  21. E nevoie de cresterea numarului studentilor elevelilor de la scolile postliceale , si academi , ai nevoie de personal tot mai competent azi cu cresterea tehnologiei , da na stim si noi cum e situatia banii sunt vina. Cat despre angajari cine va merge sa de-a probele lor sa faca dosar sa umle prin spitale militare pentru dosar ? Ma indoiesc ca va fi concurenta pe acele locuri sau ca se vor ocupa in totalitate.

    • Corect! Trebuie crescut nivelul de educatie!! Tu esti un caz concret. Dupa postari nu cred ca ai luat BAC ul. Cel putin nu la lb română!

      3
  22. Mi-ar fi placut ca in armata sa existe doar militari specialisti pe diferite domenii : naval, aerian, artileristi, rachetisti, dronisti, tanchisti etc.
    Si angajati pe viata in unitati militare la fel ca ofiterii si subofiterii.
    Astfel ca : artileristul ar lucra toata viata langa tunul lui sau altul mai nou si mai performant., rachetistul in baza lui de lansatoare, etc.

  23. Poate sa traduca cineva pe filozofu asta ?
    „Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare”

    1
  24. Vasile Băcăuanul

    Intrebare: in caz de razboi, n-o sa fie nevoie si de noi cei trecuti de 50?

    5
    • Ba da, chiar e indicat. Doar nu o să trimită, onor ghinaralii, pe front, cocalarii cu cururile nădragilor la genunchi și tatuaje pe tot corpul. Ori vor fi trimiși fraierii absolvenți de licee bune, luați direct după examen, ori pe cei trecuți de 45, care au ce apăra, per ansamblu, etnici albi, educați, creștini. Nu vor fi mexicanii de prin ferentari și alte șatre , nu vor fi țăranii alcoolici de la șaișpe ani. De ce? Fiindcă nu pot fi instruiți, nu au motivație, abandonează câmpul de luptă, își împușcă comandantul și alte d-aștea.

      2
    • Normal. Pana acum a fost caldut, nu multi bani dar nici munca sa te rupi, prestigiu, defilari, haine…
      Ups, a inceput razboiul langa noi!
      Daca va trebui sa luptam! Au mai gad, dar noi avem Carpati ! Ca pana acum aveau Glock…..
      Io zic sa nu-i plangem.

      6
    • pleaca mai rapid decat reusesc astia sa angajeze, si deja eram in deficit de vreo 15.000 acu’ cativa ani. In ritmul asta in cativa ani nu vor avea nici 50.000 activi profesionisti.

      3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *