Situatia din Siria s-ar putea precipita

Desi razmerita din Siria nu s-a potolit, situatia nu este inca la nivelul la care putem s-o scoatem din atentie. Cu trupe turce stationate la granita comuna, si cu nave de razboi rusesti care vor ancora in Siria in 2012, potentialul exploziv al zonei continua sa creasca, o scanteie fiind oricand posibila.

Ce s-ar putea intampla, daca o tara NATO ataca Siria, cu navele rusesti din baza navala din Tartous?! In mod clar daca o nava rusa ar fi lovita sigur intreaga grupare ar riposta!

Ce nave ar termite Rusia in Siria?! Pai conform cu declaratile lor, ar fi portavionul Amiral Kuznetov impreuna cu battle group-ul sau, care poate contine inclusiv un crucisator din clasa Slava, unul-doua distrugatoare, una-doua fregate, si in mod sigur macar un submarin de atac.

Ori sa te iei cu ivan la injuraturi cand sta cu degetul pe un asa tragaci…parca nu-ti prea vine!

Iar problemele din Siria nu se linistesc, ci dimpotriva! Opozitia in exil are acum si o armata tot in exil, sau pe aproape, probabil in incearcarea de a urma modelul libian. De asemenea Liga Araba pune tot mai multa presiune pe guvernul Assad pentru o rezolvare pasnica a situatiei, iar cuvantul “pasnic”, nu inseamna nimic altceva, in context, decat faptul ca Liga este incapabila sa ia masuri adecvate si atunci vorbeste ca sa nu taca!

Cu peste 4500 de morti pana acum, si fara un orizont de timp in care sa se intrevada o posibila iesire, incertitudinile din Siria duc spre alt punct incandescent al Orientului Mijlociu: Iranul! Paradoxal situatia din Iran este mai clara si mai putin supusa incertitudiunii. Acolo exista doar doua talere ale aceleiasi monede: pacea sau razboiul!

Un lucru este insa foarte clar: daca situatia nu este transata pana la sosirea flotei rusesti la Tartous, atunci Assad nici nu mai are dureri de cap. Nu prea cred ca avioanele aliate vor zbura vesele pe langa radarele rusesti. Aia, macar asa la sto, si tot ii vor incadra de doua-trei ori, asa, sa le treaca viata prin fata ochilor si sa aiba ce povesti nepotilor. Si cum rusii nu sunt toti dusi la biserica, sau se duc ceva mai rar, ne putem astepta chiar la o lansare, doua, de rachete AA, macar pe motiv ca s-au apropiat prea tare de portavionul lor.

Pentru ca in mod sigur avioanele NATO nu vor fi lasate sa survoleze nici macar coada lui Kuznetov, daraminte sa treaca prin apropiere, asa ca va fi o situatie extrem de interesanta…

Iar Iranul face si el valuri, poate pe motiv ca doua state arabe ar fi prea mult, chiar si pentru americani.

Surse: Mediafax

Strategypage

13 comentarii:

  1. Hai cu inca un Irak, Libia si Egipt…. Nu putem spune ca CIA-ul someaza =))

  2. Interesanta abordare – si plauzibila. O mica corectura, iranienii nu sunt arabi si se simt jigniti cand ii confunzi.

  3. In Siria dupa venirea rusilor nu va mai fi nimic, mucles si la loc comanda….Numai Turcia este in stare si are posibilitatea sa dea lovitura repede si cu sprijinul unei importante parti a Siriei…………Dar Turcia nu se va baga deoarece Iranul va exploata situatia si va aproviziona Siria cu armament modern si chiar cu trupe……Turcia nu isi permite sa isi sifoneze imaginea pierzand oameni inutil, Liga Araba va avea o mare problema deoarece nici Arabia Saudita nu este democrata si nici Emiratele Arabe Unite nu sunt….
    In alta ordine de idei Israelul nu o sa fie prea roze daca Turcia ocupa Siria si va vedea pe soldatii turci la granita sa.
    Gruparea Navala ruseasca poate fi ocolita dar te-ai risca la o confruntare cu ea?
    Are oricand capacitatea de a distruge un portavion nuclear american si nimeni nu poate sti in caz de conflict ce pierderi are cu un astfel de battle group, sa nu uitam ca la rachete antinava rusii au dezvoltat arme foare eficiente care pot penetra cu mult mai putine rachete sistemele defensive NATO.
    Rusia si China in cazul Siriei au spus un NU categoric asa ca nu o sa se intample nimic in zona, cu Iranul este aceeasi poveste nu m-as mira ca in primavara sa primeasca din partea Chinei rachete sol aer noi si 24-48 de avioane J 10 care sa aiba posibilitatea de a da lovituri navale.

    • Este totusi un eveniment major! Dupa 1990 este prima oara cand Rusia face si altceva decat sa dea din gura. Poate am uitat ceva, dar eu nu-mi aduc aminte ca Rusia sa-si fi intarit declaratile cu deplasare de trupe impotriva unei eventuale interventii NATO.
      De data asta semnalul este foarte clar si seamana mai mult a respuns de superputere. Iar daca Siria rezista, cu Iranul va fi si mai greu, iar daca Iranul va primi J-10, sau poate chiar J-10B cu radar AESA, situatia se schimba dramatic. Practic Aliatii nu au in acest moment astfel de radare pe avioanele lor, si ar fi intr-o situatie de inferioritate dramatica.

      • Diferenta asta poate fi suplinita prin alte mijloace si voi stiti asta. Bineinteles ca NATO va tine seama de prezenta gruparii navale ruse si de aceea nu cred ca se repeta scenariul libian. Pe de alta parte citeam zilele trecute pe un forum rusesc (imi pare rau ca nu l-am retinut dar o sa-l caut din nou) unde un sustinator al avioanelor Suhoi spunea ceva de genul acesta:Irakul si Serbia puteau sa aiba aviatia compusa exclusiv din Su-35 si 34 ca tot ar fi pierdut dezastruos. Ceea ce avea NATO si nu aveau aceste tari erau sistemele integrate de comanda si control al fortelor de tip C3I si C4I. Potrivit aceluiasi postator Rusia la randul ei este in curs (sau a si facut-o deja) de a-si crea propriul sitem C4I tragand invatamintele de rigoare din conflictele recente. Ori Siria ma indoiesc ca isi va coordona foarte eficient riposta cu tot „hardware-ul” nou cumparat. Si daca atacurile asupara Siriei vor porni de pe baze terestere din Israel si de nu de pe grupari aeronavale flota rusa va fi un pic inutila acolo, nu stiu poate merita discutat pe tema asta.

        • Am gasit din nou acel froum rusesc, iata linkul: http://russiadefence.englishboard.net

        • Rusii au dreptate! Degeaba ai arme bune, daca nu ai tot sistemul din spatele lor pus la punct. Si iarasi de bun simt afirmatia ca orice ar fi avut, situatia finala ar fi fost aceeasi. Doar ca o grupare navala in apele siriene ar da o alta greutate parerilor Rusiei in respectiva problema. Razboiul nefiind altceva decat tot o forma de confruntare politica, cu alte mijloace. Iar etalarea de forte este din aceeasi colectie.
          Clar ca Rusia nu mai vrea sa piarda inca un prieten, asa cum a patit cu Libia si face un pas inainte. Israelul nu cred ca va interveni in Siria. Si-ar pune tot Hezbollahul in cap, si toata lumea araba, nu ca nu le-ar avea deja…

        • Imi cer iertare nu acesta este forumul dar este una din sursele de informare rusesti pe carele citesc. Inca odata prezint scuze pentru graba si eroare.

      • George GMT radarul AESA este mult supraevaluat in acest moment de catre companiile producatoare, si PESA la fel, mult mai important este cum sunt antrenati pilotii tacticile de lupta avioanele AVACS, statiile de dirijare de la sol, etc.
        Un avion cu radar Doppler din actuala generatie a 4-a face fata altui avion cu radar AESA in cele mai multe scenarii, nu este arma suprema acest tip de radar.

  4. In acest moment principala tinta pentru SUA si Israel este Iranul, nu Siria.Dupa ce capacitatea militara si nucleara a Iranului este distrusa, aliatii se pot ocupa punctual si de Siria.Atacul aerian, ca asta ar fi suficient, poate fi lansat de la bazele americane sau turcesti din Turcia.Dupa un asmenea atac de durata, trupele siriene se vor faramita, vor fraterniza cu rebelii, si cu asta s-a zis cu actualul regim sirian.Problema este ce urmeaza dupa aia in Siria?Va fi inlocuita o dictatura laica cu o alta dictatura fundamentalista islamica?Egiptul, Libia si Tunisia sunt acum tari in curs de democratizare sau se indreapta spre o dictatura religioasa?Practic se ajunge din lac in put, sau scapi de dracul si dai de mamica lui.

    • Democratizare in lumea araba?! Nu exista nici macar o singura tara araba cu o democratie cat de cat incipienta. Iordania pana mai ieri nu avea nici constitutie…Democratia si arabii nu sunt coliniare. Si aici este intradevar marea problema! Ce pui in loc? Ce te faci daca dintr-un regim dictatorial, dar laic, o dau aia in islamism si sharia, dupa asa zisa eliberare?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *