Un submarin rusesc in Golful Mexic

Un submarin nuclear de atac rusesc, a navigat nestingherit cateva saptamani, in curtea din spate a SUA, Golful Mexic, fara a fi detectat de Marina Militara a SUA sau de Garda de Coasta.  Stirea  a fost facuta publica joi de The Washington Free Beacon, care citeaza surse anonime.

The stealth underwater incursion in the Gulf took place at the same time Russian strategic bombers made incursions into restricted U.S. airspace near Alaska and California in June and July, and highlights a growing military assertiveness by Moscow,” au mai scris cei de la Washington Free Beacon, pe pagina lor web.

Akula class

Sursele americane au admis ca incursiunea submarinului rusesc, arata ca sistemul de monitorizare si aparare anti-submarin american are deficiente si goluri serioase, probleme pe care aceleasi surse le pun pe seama taierilor bugetare ale administratiei Obama, taieri care pe latura AS ating 500 de milioane de dolari.

Conform cu doctrina navala americana, sarcina detectarii si urmarii submarinelor, in apele de interes strategic pentru SUA, revine US Navy. Conform acelorasi surse submarinul rusesc incriminat, este unul din clasa Akula.

Iata si parerea americanilor despre Akula class: “The Akula class is the follow on to the Victor III and remains the most capable Russian attack submarine until the newer Yasen class is commissioned,” este descrierea facuta pe sit-ul WeaponSystems.net.

Conform cu ziarul citat mai sus, submarinul rusesc a operat nestingherit in zona coastei americane o luna intreaga.

 

“The Akula was built for one reason and one reason only: To kill U.S. Navy ballistic missile submarines and their crews,” a declarat un oficial americancatre Beacon. “It’s a very stealthy boat so it can sneak around and avoid detection and hope to get past any protective screen a boomer might have in place.”

“Sending a nuclear-propelled submarine into the Gulf of Mexico-Caribbean region is another manifestation of President Putin demonstrating that Russia is still a player on the world’s political-military stage,” a declarat analistul naval si specialistul in razboiul anti-submarin Normal Polmar.

Like the recent deployment of a task force led by a nuclear cruiser into the Caribbean, the Russian Navy provides him with a means of ‘showing the flag’ that is not possible with Russian air and ground forces,” a mai completat.

 

Acum, daca stam si ne gandim un pic, este clar ca taierile bugetare executate de Obama au afectat Pentagonul, insa ar mai putea fi si o alta explicatie: militari americanii pur si simplu nu au vrut sa-l gaseasca pe rus, pentru ca mai apoi sa aiba motive sa se planga ca sunt saraci lipiti, iar siguranta tarii nu mai poate fi asigurata. Este bineinteles doar o opinie personala.

Insa in mod sigur dezvaluirea acestei situatii jenante, are legatura directa cu incercarea Pentagonului de a demonstra ca bugetul actual este un pic cam mic. Imi pot doar inchipui furtuna iscata de republicani in Dealul Capitoliului, la aflarea vestii. Mai les cei care reprezinta Florida si statele sudice, notorii sustinatoare ale republicanilor.

 

Sursa: asian-defence

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. Eu cred ca trebuie luata in serios….foarte in serios…. varianta ca chiar nu a fost detectat.
    Nu cred ca orgoliul USNany de a arata ca poate si stie tot e la concurs cu vreo dojana catre politicieni. Pur si simplu nu au putut.

    • Si eu tind sa cred la fel. Akula nu ete deloc un sub depasit…

    • Cel din imagine face parte din clasa Akula I (îmbunătățit) și dacă este din Flota Nordului este cu siguranță K-328-Leopardul (care a mai pătruns până la 150 km de coasta E/Boston parcă).

      Aș înclina să fiu în acord cu G. – întrucât din informațiile mele USN a fost nevoită să bărbierească bugetul cu dezvoltarea – nave noi. Presupun că vor să plângă la „mami” că uite ce fac răii, dacă nu ne cumpărați jucărele noi din seria Sea Wolf, etc.
      Din ce cunosc clasa Rechin este silențioasă, dar nu cea mai. Oricum, în ultimii cinci ani rușii au reușit performanța Ce e clar e că în toate aceste incursiuni s-au folosit Akula II (Gepard-K335) și I îmbunătățit (Leopard-K328). Așadar din câte cunosc doar aceste două au fost utilizate în patrule pe coasta de E. Dintre ele, se pare că cel mai în formă ar fi Gepard (mai nou și mai antifonat).
      -Akula III și IV nu există decât ca proiecte vechi, iar două coci de Akula II au fost transformate în 955 (Borey-clasă balistică)

  2. Salutare. SUPERB acest fapt , dar nici eu nu prea as crede ca nu au putut . D-lor SUA au cheltuit bani multi pt diferite sisteme de depistarea submarinelor in timpul razboiului rece ,or si acest submarin e unul din vremea acelui conflict tacit . Eu unul nu prea imi vine sa cred ca nu au putut chiar daca pare o incursiune reusita in loc sa te bucuri mai degraba te intrebi e chiar adevarat sau e doar o capcana. Sau la fel de bine merge si teoria lui George GMT ca yankeii din pPentagon dar mai ales cei de la firmele producatoare de sisteme ASW vor sa mai castige si ei un banut . Desi se dau de ceasul mortii sa ceara altor tari masuri anticoruptie astia, yankii au devenit ARTISTI in a face afaceri pe acest tip de paraindarat .
    Pai cum ar fi ca mai multe astfel de submarine sa stea cuminti in apele teritoriale undeva in fata unei baze in regim silentios si cand sa plece un taskforce ataca la trecerea portavionului sau a navelor de desant tintele cele mai de efect si dupa, scapa cine poate dar reusita ar marca inamicul. E doar un scenariu dar ar trebuii sa-i faca pe cei care cred ca rusii scot doar debitatii proaste sa se gandeasca mai bine, sigur fac si rusii greseli dar nu sunt prosti deloc.

  3. Superbe masinarii aceste Akula, submarinele mele preferate all time 🙂 vor sa construiasca 10 Yasen-uri si 10 Borei + modernizeaza si recomisioneaza doua Typhoon-uri.. trebuie sa recunoastem ca viitoarea flota rusa o sa fie una impresionanta.. nu mai mentionez cele 5 grupuri de portavion care sunt in plan si noile corvete si fregate stealth + recomisionarea si modernizarea a doua Kirov-uri.. etc :))

    • Rusii vor sa construiasca multe. Si in general le merge asa de bine ca ajung sa cumpere off the shelf, vezi Mistralul.

      Viitoarea flota rusa sigur o sa fie impresionanta, dar pe hartie.

      Ca in realitate isi va reduce numarul de nave/submarine.
      Cate or fi gata in realitate intr-o anumita perioada de timp, vom vedea.

      Cele 5 grupuri de portavioane 🙂 🙂 🙂 pai n-or sa aiba nave de escorta, sau alea intra in miile de corvete si fregate stealth pe care ‘or sa le faca’. Si or sa fie asa de stealth ca n-o sa le vada nimeni, adica nici marinarii rusii…si n-or sa aiba nici avioane sa puna pe ele, sau si alea intra in alea 1200 de avioane pe care ‘or sa le faca’ in urmatorii ani 🙂 🙂

      Eu unul ma declar suficient de impresionat! Adica e mai mult decat moderat impresionat.
      Care e si mai mult decat not impressed at all…

      • Au comisionat deja 2 submarine Borei, al treilea e la probe, un Yasen o sa fie comisionat anul asta dupa ce termina probele, flota baltica are deja doua corvete stealth din clasa Steregushchy, inca una va fi comisionata in noiembrie si alte 3 sunt in constructie din care doua or sa fie lansate la apa anul viitor, prima super fregata din clasa „Admiral Gorshkov” o sa fie lansata la apa anul viitor, alte 3 sunt deja in constructie, fiind planificate 20 de bucati.. as putea sa continui dar poti sa te informezi si singur desii inteleg ca e mai usor sa dai comentarii precum cel de sus. Poate nu or sa faca tot ceea ce si-au pus in plan dar deja au inceput sa scoata nave pe banda rulanta. Probabil au cumparat Mistral pentru ca au toate santierele ocupate cu proiecte proprii si e mai simplu sa comande decat sa-si dezvolte ei asemenea nave, mai ales ca sunt nave de desant, nu de lupta propriu-zisa.

        Poze:
        http://newwars.files.wordpress.com/2009/11/steregushchiy.jpg – corveta Steregushchy
        http://militaryrussia.ru/i/284/611/Fff6X.jpg – prima fregata „Admiral Gorshkov”, neterminata inca, lansare la anu.
        http://withfriendship.com/images/i/42994/Borei-class-submarine-image.jpg – Borei in flota de Nord.
        http://3.bp.blogspot.com/-KR58_3Yc4E0/TpghHx05jSI/AAAAAAAAAZQ/WrvgXnG5x0c/s1600/Yasen+Class+Submarine.jpg – Yasen in probe pe mare.

        • Bre ziceai ceva de Ziua Marinei…poze alea, alea, ai reusit sa ajungi?! Mistralul l-au cumparat pentru tehnologie, tocmai de aceea doua se fac in Franta si doua in Rusia. Astfel rusii fac un salt direct catre cele mai bune nave de acest tip din lume, sau macar pe acolo. Mai ales electronica ii interesa foarte mult.

        • Mi-am cam luat teapa de ziua marinei, portul a putut fi vizitat sambata trecuta, eu nu eram in judet, nu stiam ca sambata se viziteaza :)) ieri nu am fost ca e in fiecare an aceeasi chestie, cateva salupe si soldatei jucandu-se cu puscoacele.. o sa ma revansez cu ceva poze de la capul midia cand or sa mai faca trageri pe’acolo ca am aflat cum pot sa fac sa asist ca „jurnalist” si daca e sa mai vina nave straineze pe la noi sa ne viziteze o sa-ti trimit poze cu ele.. topless!!

        • 🙂 E ok, ma gandeam ca am probleme cu mail-ul, ca am mai avut. Next time!

        • Deci au deja 2 corvete intregi acum si o super fregata la anu’…

          Breh, stiu ca esti membru al fan-clubului ‘Lumina vine de la Rasarit’ 🙂 da’ totusi, ca tot vorbim de informare, du-te ‘mneata si citeste despre constructia lui Borei asta, cand a inceput, cam cati ani s-au cacait, parca numai doua-s terminate si alte doua in lucru.

          Asa e simplu sa declari ‘o sa facem’ numa’ fo’ 20 de submarine, 5 grupuri de portavioane si 1200 de avioane si elicoptere sa se imbete betivu si sa moara mortu’; si toti membrii fan-clubului ‘Lumina vine de la Rasarit’ sunt in extaz mistic la un cafea cu Rasputin…

          Da’ cu implementarea o sa fie mai greu. Nu zic ca nu au inceput sa se mobilizeze mai bine acum, dar pana or pune ei in practica alea 20 de suburi si mai ales cireasa de pe tort alea 5 grupuri de portavioane…mai va…

          Pana atunci si militarii trebuie sa voteze, si americanii trebuie sa-si sperie Congresul cu ‘uite indienii aia de 3 ani strang lemne’ vreau sa zic ‘uite rusii vor sa faca 20 de submarine si 5 portavioane, asa ca scoateti banii ca ne ataca rusii’ si membrii ‘Lumina vine de la Rasarit’ trebuie sa se minuneze…

        • Imi pare rau domnu’ George, chiar as fi vrut si eu sa ajung sambata in port, n-am mai urcat de ceva timp pe fregatele romanesti, sunt curios cat le-a mai mancat rugina.. cum ai spus si tu: next time ! 🙂

        • @gsg9: esti rautacios :)) in anii 90′ rusi erau sarantoci ca si toate tarile din fosta URSS, sa construiesti ceva dura un deceniu, acum ca au dat de bani se misca destul de bine, anul viitor or sa aibe vreo 10 nave proaspete lansate la apa si submarine, nu e o performanta de neglijat totusi.. poate ca sunt in fan-clubului ‘Lumina vine de la Rasarit’, dar cred ca e destul de rational ca in primul rand sa te intelegi bine cu vecinu’ de scara (Rusia) si mai apoi cu vecinu din blocu de la capul strazii (SUA)..

        • Breee fara Domnu”, simplu George. Domn este gsg9, ca el este batran 🙂 saracu’…si intradevar poate fi si rautacios…da asta e il batem noi cand il prindem 🙂 E de-al nostru cum s-ar zice, cetatean de vaza.
          Apropos de portavioanele rusesti, cica abia dupa 2020 incolo se gandesc sa le puie la copt.

        • @MindRusT
          E OK sa te intelegi cu vecinu de pe scara atat timp cat nu-ti f@@#e nevasta si nu-ti bate copiii.
          Altfel ala din capatul strazii e OK daca-i explica astuia sa te lase in pace ca altfel there will be consequences…ma rog…o dam in politichie…

        • Pai nu sunt chiar prioritare portavioanele si in plus costa extrem de mult sa dezvolti si sa construiesti astfel de monstri marini, acum marea prioritate este refacerea capacitatii defensive pentru a descuraja orice posibil atac. Portavioanele sunt mai mult pentru misiuni ofensive, pentru aparare sunt suficiente bazele aeriene terestre.. nu cred ca economia rusa este pregatita pentru constructia de portavioane si pentru sustinerea lor pe apa care implica alte costuri foarte mari.

  4. Astea-s povesti. Fiecare stie unde are celalalt barcile. La fel era si in 2000 cand Kursk a luat apa. Rusii stiau de un submarin american ce dadea tarcoale pe acolo. Sa te lauzi in public ca nu ai vazut submarinul la tine acasa inseamna ca vrei sa zici ceva foarte frustrat fiind. Daca nu l-au detectat de la inceput, de unde stiau ca e acolo de cateva zile/saptamani?
    Parerea mea – povesti.

    • Sursele americane indica ca au aflat de sub-ul rusesc dupa parasirea zonei. Posibli ca chiar rusul la plecare sa-i fi „salutat” pe yankeii, facand putin zgomot. Sunt doar presupuneri insa.

    • In general isi cam cunosc pozitiile.
      Din momentul in care iese din port e shadowed de suburi americane, engleze, franceze.

      E un joc permanent de-a soarecele si pisica, cu suburi hunter-killer urmarind lansatoarele partii adverse, cu spionaj (la un moment dat rusii erau prea relaxati incat a devenit evident pt americani ca au o cartitza, era un ofiter de stat major in US Navy care le vindea rusilor listingurile cu traseele si pozitiile suburilor americane, l-au prins si isi sfarseste viata in puscarie-no parole, de la Jaguar la puscarie cam brusca trecerea), inca mai exista SOSUS si alte sisteme echivalente.

      In general americanii au fost mai agresivi decat rusii in jocul asta.

      Ca mai scapa vreunul nedetectat e posibil.

      Insa cred ca altceva vrea sa exprime dezvaluirea asta, respectiv vor bani, ‘uite ne ataca rusii, rusii sunt periculosi, trebuei sa en aparam, dati-ne fonduri’.

      Probabil au sunat la Moskva si au zis ‘bah trimiteti si voi un sub prin Golful Mexic ca ne taie astia fondurile. Si in contrapartida ne intelegem noi la o vodka’

      • Bre sa mor daca m-as mira sa fie vorbiti intre ei. Adica doar cele doua flote, ca doar si aia si aia au nevoie de bani! Rusul zice: „uite bre ce super sub-uri avem noi, da avem putin rau!” Americanul se duce sa se jeluiasa in Dealul Capitoliului, ca : uite bre ce amarati ajunseram, sa-nebunesc, ne face ivanii la platformele petroliere, ca daca avem doar 300 si ceva de nave?! ” Si amandoi intr-un glas: ” bre…ceva bistari de dati si noua?” 🙂
        Basca ca si americanii au ajutat industria rusa de armament cu Scutul ala al lor de la Deveselu! Fac rusii nus cate Iskandere acum, sa contrabalanseze Scutu”?! Fac, asa ca …o mana spala pe alta si prietenul la nevoie se cunoaste, ca la amandoua armatele le-a mers foarte bine pe vremea Razboiului Rece!
        Acu” a dat saracia in amandoua, dar se pare ca au inceput sa aiba ideei…
        Sa vezi cand o zbura vreun Tu-95 pe deasupra Alaskai, pana in Canada, si F-22 nu „poate” sa decoleze ca e pilotii in greva ca n-au oxigen, sa vezi atunci vaiete si plansete, ca n-au bani, ca n-au avioane, nici macar doua prasti n-au avut, ca e zgarcit Obama, alea, alea…si le-a taiat banii de kerosen. Ei cu ce dracu sa se duca dupa rusii?! Poate sa-i roage frumos prin radio…

        • Breh, nu mai tziu minte unde am citit ca aia cu O2iu s-ar fi rezolvat la F22.22.22.22.22.

          Si cica ar fi fost o valva la tuburile din costumul de zbor sau cam asa ceva, care in anumite conditii de temperatura si presiune se contracta.

          Si ‘ai strangea p’aia de coa-de-gat am vrut sa spun’…adica nu mai asigura un flux suficient de oxigen. Poate spun prostii, e din putzul amintirilor, parca am citit pe undeva…

        • @George

          Ulte aici p’aia cu vulva, valva vreau sa zic 🙂 🙂

          http://www.bloomberg.com/news/2012-07-24/oxygen-problem-with-f-22-now-solved-pentagon-s-little-says.html

          De acum inainte chilotii de pe ef douajdoi pot respira usurati 🙂

        • Da bre stiam. La vesta. Faza e ca nu este prima opara cand americanii au zis Evrika!!! Sa moara mama am gasit! 🙂 Sa deie Domnul ca de data aceasta chiar sa fi evrikat buba… 🙂

        • @George GMT

          Domnu’ George 🙂 :),
          da’ Domnu’ George 🙂 🙂 eu am vrut doar sa accentuez 🙂 🙂

          Acu’ daca n-au rezolvat-o si adorm aia pe mansa, daca s-or trezi alergand pe campii inverzite sub un Soare stralucitor si cu niste cai albi inaripati zburand primprejurul lor, it’s OK.

          It’s still OK I may say 🙂
          Eh, se putea si mai bine, cu 70 de fecioare, da’ aia e din alta poveste…

      • gsg9 „lumina” sa stii ca vine sigur de la rasarit, daca yankeii nu si-au comandat un nou soare care sa rasara de la apus sau de aiurea. Pana la premiera asta toti suntem in clubul ” lumina vine de la rasarit”.
        Timpul pentru dezvoltarea si echiparea unei marine cu un submarin ca Typhoon, Borei sau Oscar e foarte mare in genere. Nu depinde neaparat de bani si infrastructura ci de „procesul de productie”, de „complexitate”, un TAIFUN fiind cel mai complex artefact facut vreodata de om. Crearea lui Typhoon a durat un deceniu! Apoi la rusi productia nu e concentrata desi e integrata pana la un nivel ( in complexul militaro-industrial). Nu acelasi santier naval construieste fregatele Steregushii, sub-urile Borei sau Severodvinsk, navele Mistral sau crucisatoare de tipul Kirov si aceste santiere navale sunt imprastiate prin toata Rusia. S-a hotarat asa pe motive de doctrina, pentru ca o singura lovitura impotriva unui santier naval sa nu distruga toate capacitatile de productie. Apoi o nava din clasa noua presupune incercari si teste nenumarate, caci la rusi prima nava e considerata nava MAMA. Platforma tuturor celorlalte nave surori. Iata de ce dureaza asa de mult. Si atat Steregushii cat si Severodvinsk. Borei sau Mistral sunt primele nave din proiect! Viteza de productie va creste odata cu a doua nava sora apoi cu a treia etc, cand procesul de productie devine specializat si standardizat pana la productia de serie.

  5. Ceva interesant de citit: http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_the_Russian_Navy
    Se pare ca in Marea Neagra vor aduce 6 fregate „Admiral Grigorovich” incepand de anul viitor plus minim o fregata „Admiral Gorshkov” si ceva submarine diesel.. sunt curios cum o sa raspunda Romania..

    • Romania a instalat deja doua mitraliere de 12.7 pe Ferdinand si una intr-un Puma Naval.
      Russians beware!!!

      Si mai avem si o epava de Delfin la mal.
      Probabil ca dpdv militar sunt suficiente 🙂

      In rest ne bazam pe vecinu din blocu de la capul strazii 🙂 🙂

      • E bine ca suntem pregatiti pentru un eventual atac al piratilor somalezi asupra Romaniei 🙂 Mi-e teama ca vecinu din blocu de la capul strazii nu s-ar lua la cearta cu o putere nucleara pentru niste amarasteni ca noi 🙂

      • Submarinul Delfinul nu e o epava, e cel mai lent si mai scump torpilor al Fortelor Navale Romane.

        • Da, este cea mai scumpa achizitie militara facuta vreodata de catre Romania -pe atunci, daca-mi aduc bine aminte, a costat 400 milioane de dolari. Acum, in 2012, dupa 17 ani de stagnare, nu cred ca mai reprezinta mare lucru. Un submarin care sta la cheu, fiind „bolnav”, nu reprezinta nimic pentru niciun potential inamic. E bun de poza, si-atat!

        • A costat 40 de milioane, nu 400 :))

        • Din câte știu, costul a fost de 60 mil $ echivalent, dar asta cu tot cu antrenament, muniție, etc.
          WW et al. care spun că nu e bun de nimic… torpilor static…
          Pe câte lăzi de ce vreți voi, ați fi dispuși să pariem că la nevoie (amenințare de conflict, chestii) facem rost (aș avea două-trei surse) de acumulatori? Suma e cam 17-19 mil $, cu tot cu ___ face cam 24.
          Nu înseamnează că unii dintre noi (subsemnez aici) nu presează să se facă asta oricum, chiar la costul/beneficiul minim. Variante există și nu se agreează punerea pe tapet… morții lor!

        • @flogger

          http://www.jurnalul.ro/special/delfinul-cu-submarinul-la-reparat-105005.htm

          Acumulatorii reprezinta doar una dintre probleme. Se pot cumpara si maine din vest, nu se rezolva nimic insa.

        • @Flogger. Chiar daca facem imediat rost de bani, lucrurile nu-s asa simple. Bateriile nu sunt totul, ce facem cu sistemele care n-au mai functionat de ani buni? Ce facem cu lichidul hidraulic si-alte marafeturi; ce facem cu lipsa de experienta a echipajului -una este sa te antrenezi static, la cheu, in ceea ce priveste scufundarea si alte proceduri specifice armei submarine, si altfel in mod real, in larg. Submarinul, oricum nu mai prezinta siguranta, si daca mai sta inca cativa ani in asteptarea fondurilor, atunci cu siguranta, si torpilele vor avea probleme, iar despre instalatii, echipamente si echipaj, ce sa mai vorbim!

    • Am citit articolul propus si din el reiese ca rusii au mari intirzieri la toate proiectele mentionate. Deci totul este vorbarie goala. Interesanta este lista de nave care alcatuiesc acum Flota Marii Negre. Seamana mai mult cu un cimitir maritim decit cu o flota.http://www.answers.com/topic/black-sea-fleet

      • In „cimitirul maritim” exista o fantoma care cel putin marinei romane, bulgare si chiar turce dau ceva fiori crucisatorul Moskva si cele 2 fregate Krivak nu sunt de nelijat iar mai batranele nave de tip Kara si Kashin inca mai pot duce si ele o lupta . Vorbarie goala zici , pai si Germania nu a fost bagata in seama inainte de ww2 si ea se inarma de mama focului , stiu ca, si daca vor aduce nave noi in Black Sea tot se va carcotii dar desii un barcagiu chior a spus ca asta mare nu-i lac rusesc in realitate ea este si va fi .

        • Flota Marii Negre este compusa din crucisatorul Moskva, distrugatorul Smetlivy, cele doua fregate Ladnyy si Pytlivvy si submarinul clasa Kilo. Nava Kerci (tip Kashin) este la pensie in Marea de Azov. Este, oricum, o nava antisubmarin, ceea ce ne demonstreaza ce ii sperie pe rusi. Mai au si cinci corvete in serviciu, toate antisubmarin, si toate tinute pe linga coasta pentru ca nu le pot folosi in larg. Desigur, se mai lauda cu sapte „landing ships” dar nu stiu la ce le folosesc. Practic, flota este compusa din patru nave de suprafata si un submarin. Asta ar fi forta de atac. Pentru o forta care in urma cu 30 de ani avea douazeci de nave, nu mi se pare mult.

        • Stiu compunerea flotei doar ca am exprimat-o in clase(tip)in schimb tu le inversezi . Distrugatorul Smetlivy este de tip Kashin si Kerch de tip Kara crucisator si cu functie asw pt ca rusii ca si alte tari implicate in WW2 au invatat lectia razboiului submarin si cum in noul conflict cold war se punea accent pe submarine mai ales SSBN rusii au realizat nave specializate in lupta asw de tip crucisator, vanator oceanic de submarine Udaloy , fregate vanatoare de submarine Krivak si cele de tip costier Grisha . Si americanii aveau distrugatoarele clasei kidd ca si crucisatoarele clasei Ticonderoga aveau acele rampe duble pt lansare rachete ASROC si fregatele de tip Knox specializate tot in lupta asw . Toata lumea se temea de aceasta arma considerata de un amiral american arma viitorului in marina. Kerch era activ in 20011 cand ii „supraveghea ” pe yankeii plimbareti in Black Sea , iar daca acum e retrasa nu-i bai ca oricum era planificata pt a fi retrasa ,dar probabil dupa intrarea noilor nave in dotare. Despre acele landing ships si mai au si acele corvete de tip Nanuchka cum ar fi Mizrah care a distrus panaramele de nave ale Georgiei , la fel de bine pot distruge si monarhii nostrii plutitori : iar acele landing ships au adus trupe si ocupat Batumi. Acum 30 de ani eram in plin razboi rece si de aia aveau atatea nave , au facut greseli prin destramarea flotei si „tranzitia” prin care a trecut a facut ca ei sa si faca temele si acum vor reveni in forta. Mai vorbim in 2013-2014 dupa ce vor intra in dotare cele 4 fregate , rusii fac acum exercitii in Mediterana singuri sau cu broscarii si nato nu se va repezii sa le scuipe in” lacul rusesc ” , S-a vazut in conflictul cu Georgia.

  6. Vocea Rusiei zice ca yankeii s-au prins de Akula, numai cand acesta le-a arata coada, adica a iesit nonsalant la suprafata , astfel incat sa fie vazut…ai dracu ivanii sa-i faca in necaz lu’ Varu’ Sam, care el saracu numai de bine ii vorbeste! 🙂 ))))))

  7. @Flogger
    Ai ceva info care ne-ar putea bucura pe noi de pe aici de care noi nu stim si tu nu prea poti sa le dai drumu in public? 😀
    Sunt si minore si majore sau doar minore? 😀
    Mersi.

  8. @Flogger
    ” Variante există și nu se agreează punerea pe tapet… morții lor!”

    Deci e adevarat ce discuta babele la tarabe prin targ la o bomboana agricola, si anume ca nu se agreeaza ideea revitalizarii lui, respectiv nici rusii si nici americanii.

    Si la statutul nostru de colonie, ai nostrii ca brazii, a se vedea cum au fost chemati la ordine in ultimele saptamani, nu se vor stresa sa-l revitalizeze ever, nu va mai faceti iluzii.

    Pacat, a fost printre putinele noastre arme viabille, dovada ca nu le place ideea sa-l reoperationalizam. Povestea un ofiter care a fost in echipa de l-a preluat de la rusi ca in imersie la 5 noduri era practic indetectabil.

    Aia cu n-avem bani de baterii, sa fim seriosi, scoasera 20 milioane rapid pt un referendum, si daca mai e nevoie mai scot vreo 200 instantaneu pt mai stiu ei ce…borduri sau telecabine.

    Cealalta arma care ai stresa au fost ROT un pic modernizate la noi, pe care le-am facut cadou evreilor si le-am mai dat si bani sa le ‘distruga’.

    Delfinul si ROTurile le-au stat in gat.

    Restul, 50 de TR uri modernizate, 23 de SOCATuri, niste tunuri si niste TABuri, se ceva pe ele la orice ora…

    • Și eu știu că e foarte greu detectabil, perfect în MN (în plus și premieră cred, zic că salinitatea mai mare decât medie + straturile termice facilitează exact agregatu nost…)
      Da, babele tale știu ceva. Cum spuneam, morții LOR!
      Nu banii e problema, mai exact banii nu au fost niciodată problema…
      Am mai spus public (inclusiv aici) și voi repeta până voi fi ascultat (sau ciufulit rău) că e UNICA armă care sperie pe ___ și alții.

      gsg- rachetele tactice ar fi utile, dar nu atât de, pt că tehnologia de bază era veche, viteza și precizia…așa, dar mai ales că datorită platformei, oricum le-ai camufla și apăra, pot fi interzise (scoase din joc) înainte de utilizare.

      În concluzie, propun să MORȚII LOR și să nu fie nevoie de logistica pt a îl reface de urgență. Partea proastă e că durează puțin (cu tot elanul creator împins de necesitate) și că „transportul” va fi probabil interceptat. Ar mai fi chestiunea timpului (dacă aș avea echipamentu gata în hală, tot ar dura săptămâni), care în caz de nevoie s-ar putea să nu fie.

      Deci, morții…nației.
      (fără jigniri intenționate)

      • @Flogger

        Ce nu prea inteleg eu.

        Conform ‘scaparilor’ controlate/necontrolate de pe ‘uichiliics’ la o intalnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucureşti pe 27 august 2008, Chiormandantul Suprem a transmis ingrijorarea de posibilitatea unei provocari ruse in Transnistria/RM după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei si atragerea Romaniei in conflict, pt ca spune Chiorul România ar fi fost pusă în faţa unor „opţiuni foarte dure”. Si ca era aproape paranoic relativ la Flota Rusa de la MN.

        In conditiile astea, cum mortii masii sa nu-ti reabilitezi submarinul si sa nu-ti inarmezi fregatele.
        Ceva nu se leaga…

        Sau probabil suntem legati de maini si de picioare, genul stim ca avem nevoie de ele si le putem inarma dar nu avem voie sa o facem…

        Oricum Moliceanu a facut tot ce se putea pe timpul guvernarii lui ca sa nu se cumpere nimic.
        Asta si datorita faptului ca se considera Armata in tabara Chiorului.

        Si probabil si din alte cauze, o fi avand si ala vreo matusa la Moskva, ce, numai Ilici, Adrian in Gaatu masii si Mihaelelele Dragostelelelele Nostrelelelelele…

        Dar nu inteleg de ce nu s-a facut nimic nici in timpul bocaniadelor…

    • ROT-urile au fost retrase si de polonezi, cehi, slovaci, unguri, bulgari. Ba chiar si de ucraineni. Tehnologie invechita si presiuni americane pentru a nu ajunge in mainile cui nu trebuie.

      Submarinul Delfinul poate fi folosit ca agresor pentru instruirea navelor de lupta americane, nu cred ca americanii s-ar opune operationalizarii sau ar avea mijloacele necesare. Rusia, China, Iran, Venezuela… toate au Kilo. Polonia si Romania, pe langa faptul ca au submarine rusesti, cunosc si tacticile folosite de rusi inainte de 1990.

  9. Că.cam așa, dar altfel… Acumulatorii îs baza lipsă, restul se poate petici frumos aici, iar șantiere șmechere există la noi (știți voi care,că doar nu îs ascunse…tare). La fel, s-au făcut ofertări la partea tehnică (francezii, nemții și englezii au oferit revitalizare, electronică, armament), chinezii, americanii au ce oferi, dar NU. După cum spuneam putință e (nu insist), surse există și sunt accesibile, dar dorință nu e.

    Atât zic: faptul (da, faptul/certitudinea) că rusnacilor le e teamă că în caz de ceva trebuie să vâneze câteva submarine turcești, israelite ȘI UNU ROMÂNESC pus pe fapte mari și având echipaj care cunoaște ce vor face dînșii–- face ca să aplice eforturi pe care nu le bănuiți pt a ține situația așa cum e.

    Mai e cazul să spun cine și de ce nu a avut interes decât să îi servească în asta… așa că urlați ce buni au fost foștii, trăiască partidul social de(modat)mâncat și măreții liberali.
    Nu v-ați pus problema de ce îi clasific drept SINIȘTRII MINIȘTRII pe toți?
    Vă vor binele băieți…

    Problema mare e că nu cred că pot schimba mult situația dacă ajung voivod peste ei (interese bine țesute și imposibilitatea de a progresa fără sânge mult pe pereți). Cum spuneam de mă fac mare… nu fac țara ca soarele de pe cer, da pre mulți voi popii!!!
    Nu-i bai, că au timp să fugă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *