XM 30

Concept artistic

Americanii fac progrese in dezvoltarea demostratoarelor tehnologice in programul XM 30. Pentru cine nu stie, acest program are rolul de a dezvolta viitoarea masina de lupta a infanteriei americane, inlocuitoare a MLI Bradley.

In competitie au mai ramas doua companii: American Rheinmetall si General Dynamics Land Systems (GDLS), fiecare cu conceptul sau. Principalele criterii care stau la baza viitoarei MLI americane sunt trei:

  • senile si propulsie hibrida diesel-electrica;
  • turela automata (fara echipaj) dotata cu tun de 50mm sau 30mm dar cu posibilitatea cresterii calibrului tunului in viitor;
  • un echipaj format din doar doi oameni + sase infanteristi ambarcati.

La nivel de calendar, US Army se asteapta ca versiunea castigatoare sa fie anuntata in 2027, iar doi ani mai tarziu sa intre in productia de serie. Contractul va fi unul imens, peste 40 de miliarde de dolari si deocamdata nu se cunoaste exact numarul de unitati dorite, dar daca luam in calcul cate IFV Bradley au astazi americanii putem presupune ca cifra s-ar invrati in jurul a 3000 de MLI-uri, evident construite in ani si ani.

Viitoarea MLI americana va dispune din standard de un sistem activ de protectie si probabil si de sisteme asociate cu inteligenta artificiala asta pentru ca echipajul va fi redus de la trei (cat are astazi cam orice MLI: conductor, comandant si operator turela) la doar doi oameni.

Ce frapeaza este calibrului tunului, pur si simplu enorm pentru un MLI si stai si cugeti cam la ce ar fi de folos un astfel de calibru? Astazi calibrul tunurilor de pe MLI-uri variaza intre 25mm (modele mai vechi) si 40mm in cazul britanicilor cu Ajax, dar 30 si 35mm sunt cele mai des intalnite calibre, iar motivul este relativ simplu de explicat.

Un tun de 30mm are o putere de foc foarte mare mai ales daca luam in considerare “prada” pentru care a fost gandit: alte MLI-uri, transportoare de trupe, alte vehicule etc, iar in practica se stie ca o MLI de 40 de tone n-are multe sanse in fata unui tun de 30mm, mai ales daca este lovita din lateral sau de la o distanta de sub 500 de metri. Calibrele de 35 si 40mm sunt deja mai mult decat ti-ar trebui intr-o infruntare reala si in general au legatura cu o distanta de angajare mai mare.

Practic calibrele cuprinse intre 30 si 40mm pot distruge cam tot ce le iese in fata (conteaza si distanta de angajare) cu exceptia tancurilor, dar MLI-ul nu este proiectat sa angajeze tancurile cu tunul pentru asta are rachete AT, asa ca ce vor americanii sa faca cu un tun de 50mm?

Sigur ca ne putem gandi ca in viitor MLI-urilor vor evolua spre mase de +40 de tone, dar lucrurile sunt mai complicate pentru ca deja masa atinsa este cam mare si se apropie de cea a unui tanc mediu, cu toate neajunsurile care decurg de aici: motorizare mai puternica, costuri mai mari, mobilitate redusa etc.

Pe de alta parte, proiectilele calibrul 50mm sunt foarte mari si incap mai putine in vehicul, fata de un proiectil de 30mm. Sigur ca americanii au ei un plan in minte si nu cred ca s-au aruncat precum pestele la momeala, dar surprinde calibrul mare avut in vedere.

Reducerea echpajului la doar doi membrii, aduce semne de intrebare cu atat mai mult cu cat cei trei militari au roluri bine stabilite: soferul conduce, comandatul da ordine si tine legatura cu restul unitati, iar operatorul turelei sta cu ochii pe tinta. Daca scoatem un om din ecuatia, acesta nu poate fi decat tragatorul si atunci comandatul va trebui sa-i preia sarcinile: ia hotarari, apreciaza situatia tactica, tine legatura cu restul unitati si in acelasi timp opereaza si tunul, mitraliera si – eventual – racheta AT, ba mai sta si cu ochii cat cepele pe ce se intampla in zona lui de responsabilitate, casca ochii dupa inamic etc.

Din cate stiu eu, exista astfel de militari cu o putere neobisnuita de face mai multe lucruri in acelasi timp, dar astia sunt pilotii de vanatoare si merg la academie, ani de pregatire si sunt extrem de atent selectionati. Asa ca US Army spera sa gaseasca oameni extrem de capabili si pentru a comanda o MLI, adica caporali?

PS Ar mai fi de remarcat ca la americani MLI-ul este MLI si transportorul blindat pe senile este cu totul altceva. In acest sens, US Army are deja in dotare (si comenziile curg in continuare) AMPV – Armored Multi-Purpose Vehicle care inlocuieste legendarul transportor pe senile M113. Si nu face nimic altceva decat sa transporte ce este de transportat: XM1283 – varianta pentru uz general, poate transporta si militari si orice altceva ar fi nevoie, XM1284 – evacuare medicala (de remarcat ca US Army a respins oferta celor de la GDLS cu Stryker sustinand ca senile este superioara dpdv al mobilitati si ca in cadrul unitatilor mecanizate nu ar face fata), XM1285 – vehicul pentru tratamentul ranitilor, XM1287 – vehicul dotat cu mortier de 120mm pentru sustinerea trupelor cu foc indirect si XM1286 – vehicul de comanda. Se mai afla in dezvoltare si o varianta destinat reparatiilor si tractarilor.

Dar pentru unitatile mecanizate americanii au tancuri, MLI pe senile, transportor pentru trupe tot pe senile. Pe roti sunt doar camioanele pentru aprovizionare.

 

GeorgeGMT

65 de comentarii:

  1. hmm,nu știam de programul ăsta… https://en.wikipedia.org/wiki/Armored_Multi-Purpose_Vehicle
    cu stryker și cu bradley mă gândeam ca au tot ce le trebuie,mecanizat și motorizat🤔

  2. Vasile Băcăuanul

    Proiectil de 50 MM, unul special, cu magnet puternic. Se lipește de fruntea tancului, apoi un burghiu special iese prin vârf, face rapid o gaură de 100 MM in blindajul frontal. După ce se mai odihnește, constatăm că burghiul era din uraniu și face buuum. Și gata!😀

    5
  3. la mintea mea,
    un tun de 50 mm pe mli american trebuie sa concureze la putere de foc/precizie/efect la tinta pe cel al potentialului inamic rusesc, chinezesc, nord corea, arab, etc de calibru 57 mm de pe bmp 3, kurganets 25, etc.

    de altfel, asa stau lucrurile si la renuntarea la calibru 5,54 – 5,56 (ultimu de la arma de asalt americana) calibru pe care, in mod eronat, unii il doresc;
    nu intamplator se va trece la XM 7 (6,8 x 5,1 mm)

    in mod eronat, la noi se pastreza turelele oelikon de 25 mm pt nu stiu ce mli inlocuitor de jder,
    ala e un rol pierdut,
    la mintea mea, tb modificate turelele oerlikon pt a fi integrate pe monitoare si celelate nave de patrulare, si transformate eventual in tunuri automate, dar fara partea aia mare de dedesubt cu operator uman direct,

    avem noi un defazaj la cerintele inzestrarii intre 30-50 de ani,

    e de subliniat ca se renunta la turela cu echipaj,
    noi inca visam doar cu echipaj,
    e de asteptat si propulsie hibrida (eclusiv electrica pe distante scurte) in apropierea inamicului pt a scadea caldura mli si capacitatea de detectie de catre inamic)

    4
    • Eu le vad montate pe t55 dar cu un modul ca 94m adăugat. Sau pe btr 80. Și obții 67 de bunăciuni cu rol divers.

      6
      • la mintea mea tb modificata total turela care sustine tunu oerlikon de 25
        pt ca lumea a mai progresat de cand s-a lansat turela aia,
        nu am ramas in 1900 primavara,

        ca sa produca efecte asupra t 72/80/90 tunu de 25 trebuie sa traga de foarte aproape si cu o rata mare de proiectile la tinta,
        ala e un atac kamikaze,
        are si munitia de 25 limitarile ei,

        tunu de 25 nu este pt atacu frontal in fata t 72/80/90
        pt ca un singur proiectil de 120 mm de la t 72/80/90 ii face ingerasi pe aia care sunt in mli/ifv/tanc cu tun de 25 mm,

        este de discutat daca tunu de 25 mm are efecte asupra t 72/80/90 atunci cand il loveste din spate sau lateral, dar de foarte aproape, ceea ce nu este de dorit,
        pt acest rol este preferabila integrarea unor rachete AT cu raza cat mai mare de actiune pe mli/ifv

        strategia pt razboiu de maine presupune sa ataci inamicu si tehnica inamica la cat mai mare distanta, pt ca daca ataci de aproape un tanc inamic sansele de supravietuire pt mli/ifv sunt foarte reduse,

        2
    • In Ucraina tunul de 25 mm s-a descarcat foarte bine inclusiv in rol AT. Nu poate strapunge blindajul unui T72/80/90, dar ii poate produce suficiente pagube ca sa-l scoata din lupta.
      Un tun de 25/30 il poti folos si anti-drona, pe cand unul de 50/50+ nu prea. Sunt curios cum va arata varianta finala, poate cu inca o statie automata care sa se ocupe de dronele kamikadze? S-a vazut in Liban ca Trophy nu e suficient, ai nevoie de putere de foc continua daca esti atacat de un roi de drone
      Ma rog, nu ii invat eu pe americani ce sa fac, sunt doar curios sa vad ce o iesi 🙂

      8
    • „Ce frapeaza este calibrului tunului, pur si simplu enorm pentru un MLI ” „Pe de alta parte, proiectilele calibrul 50mm sunt foarte mari si incap mai putine in vehicul” – poate ar trebui sa citeasca un pic despre XM30 inainte sa posteze pe blog.

      „Se exista” mai multe calibre de 50mm.
      Munitia de pe XM30 e 50x228mm , practic calibrul NATO 35x228mm cu gatul largit.

      Aici ca referinta :
      https://global.discourse-cdn.com/flex016/uploads/cartridgecollectors/original/3X/4/b/4b88bf2782a5da8cfb2e89c387460d2026ba829c.jpeg

      Ocupa la fel de mult loc ca si munitia de 35x228mm de pe Gepard, sau cea de pe CV9035.
      Ca putere anti-blindaj, 50x228mm e un pic mai buna decat 35x228mm AP standard, dar ca putere exploziva, e mult mai puternica.
      Dar, spre deosbire de alte munii exotice, e foarte ieftina, usor de produs in masa. Se pot monta focoase cu senzori de proximitate, care transforma MLI-ul intr-un vehicul anti-aerian foarte bun, ( practic un Begleitpanzer 57 modern ) , mai ales dupa ce se conecteaza la o retea de radare.

      7
  4. Si rheinmettal si gd sunt niste actori irelevanti pe piata romaneasca cum ar putea ei produce ceva state of the art pt americani

    3
  5. Și marmoțica învelea ciocolata !!😂😂 A câtă încercare este in ultimii 40 de ani ?? A 4a ? Cred că a5a !ASM acum 40 de ani. FCS după 10 ani de cugetare. Apoi GCV după altă decadă. NGCV in 2018 ,transformat repejor in OMFV. Toate abandonate pe motiv de lipsă bani !!(Ce dracu fac ăștia cu aproape UN TRILION every year habar nu am ). Acum sunt hotărâți. In doi ani și un pic e gata!! Pe dracu’, vor face nada ! Motivul : costă prea mult 🤣🤣
    PS . 3000 din alea multe AMPV sunt Bradley din surplus trase pe dreapta. Turela jos și gata APC ul nou nouț !!

    4
    • Buna dimineața lătrăule

      24
    • „PS . 3000 din alea multe AMPV sunt Bradley din surplus trase pe dreapta. Turela jos și gata APC ul nou nouț !!”

      „The Government Furnished Material (GFM) cost element increases to $68.850 million to as the number of GFM items now being purchased by the government have increased. GFM procures engines,
      transmissions, armor kits, and additional parts required to furnish 81 full rate production vehicles.”

      Continui sa fii idiot.

      12
      • Și tu cu o educație precară (să mă exprim elegant😂😂). Am ales o exprimare nefericită. Ideal era : din alea 2900 o parte vor fi Bradley din surplus cu turela dată jos. Dar ptr un marines e greu să înțeleagă fără un desen explicativ.

        4
    • Ce-ți place sa le bagi bătu prin gard, Strumfule :)).
      Nu au mai fost interesați de senila. Le-a venit mintea la cap și aparent nu toată, încă.

      4
  6. De cum am vazut art concept-ul cu tunul ala grasan dar destul de scurt, imediat m-am gandit la Pzkpw IV cu tunul scurt de 7,5 cm. Poate asta se si vrea, mai putina energie cinetica la penetrari de blindaje usoare, pe care un tun de 50 mm oricum le realizeaza, si mai mult exploziv pentru proiectilele HE si Air-burst. Oricum cred ca are si subcalibru, daca se vrea sa faca lupta anti-armour.
    Pe de alta parte, sa nu vorbim de rau caporalii americani. Am vizitat Punctul de Comanda Mobil al 4th ID care ne-a prezentat si trailerul in care lucrau 16 oameni pe tura, care constituia Joint Air-Ground Integration Cell (JAGIC). Spre surprinderea tuturor, monitorizarea spatiului aerian din sectorul diviziei era in responsabilitatea unui soldat (E 1) care avea un an vechime si doua cursuri a cate 4 saptamani, ce-l faceau competent pe treaba lui. Managerul acestui spatiu era un sergent (E 5) care mai primea input-uri de la inca doi alti soldati cu atributiuni complementare. Toata tura era coordonata de un maior (O-3). Cand vorbim de americani, fiecare este super-specializat pe domeniul lui, in contrast cu o armata mica si lipsita de resurse ca a noastra, in care trebuie sa te pricepi la cat mai multe, ca . . . nu se stie niciodata.

    17
  7. interesant, tun mai mare, desant mai mic, 6, in general desantul e 7 – 8 sau chiar 9 militari (K21 parca); echipaj mai mic probabil pentru ca va ajuta si tehnologia in luarea deciziilor

    cred ca-i totusi rezerva de upgrade in caz de nevoie cerinta referitoare la tunul de 50 mm, nu vad la ce ar fi necesar acum un asemenea calibru (bine, nu vad de ce nici in viitor, chiar daca rusii trec la 57 mm). cred ca 40 mm e arhisuficient si trecerea la alt calibru ar complica pur si simplu lucrurile pentru toti.

    ce mai e de observat cand vorbim de IFV-uri e ca americanii nu mai au practic batalioane de tancuri ci combina companii blindate (armor) cu cele mecanizate (ifv) in batalioane de arme combinate ifv + tanc; nu inteleg de ce noi insistam cu batalioane de 54, ar fi utile doar pentru spargerea frontului si atat (si acolo discutabil).

    probabil noi o sa ne alegem cu K21 Redback de la coreeni

    4
    • Oare scade si grupa/ unitatea de foc? Nu trebuia sa fie un transportor pe grupa fire squad? Intrebare nu afirmatie 🙂

      1
      • Bradley IFV cară tot 6 soldați, e adevărat cu echipaj de 3.

        3
      • din cate stiu eu, grupa de foc (fire team) e din organizarea anglo-saxona, la noi stiu doar de nivel grupa, recent probabil exista si la noi fire teams si da, ar fi o grupa (nu fire team) per vehicul, transportor, MRAP sau IFV

        dar IFV-urile intra la mecanizate/blindate, nu la infanterie, posibil sa fie acceptate diferente de numar de militari/grupa intre tipurile de unitati.

        3
        • @steppewolf
          Grupa e „squad”, împărțită în 3 fire team-uri a câte 4 oameni(echipe, și nu, nu mai țin minte organizarea pe echipe, și mi-e și lene s-o caut), sau așa era la marinșii lor când eram eu tânăr și frumos luptam împreună prin aplicații și le studiam organizarea.
          La Army grupa era împărțită în 2 fire team-uri, , dacă nu mă înșeală memoria.
          Și la noi, grupa a fost împărțită în 3 echipe, echipa fixă(mecanic-conductor și ochitor), echipa anti-personal( mitralior, pușcaș-mitralior, 1-2 pistolari) și echipa anti-blindate( Ag-7 plus servant, care cară și loviturile de rezervă), plus comandantul grupei.
          Părerea mea, hâc…

          11
          • multumesc pentru lamuriri sharky

            comandantul grupei ramanea in TAB? sau cobora cu grupa? ca aici e dilema la ifv-ul american cu echipaj de 2, comandatul pare sa fie cel al ifv-ului, nu al grupei in ansamblu

            la marines stiu ca au grupe mai mari, fiind trupe de asalt sunt asteptate si pierderi pe masura, mai putin sprijin direct pe plaje, unde spatiu e mai stramt si probabil si traditia sistemului in 3 la care nu au renuntat in timp ce Army e in situatii mai putin contondente, teoretic

            3
            • @steppewolf
              Nu am înțeles întrebarea, te referi la noi, sau la ei?
              La noi, comandantul de grupă debarcă cu grupa și continuă lupta, în TAB/MLI rămân doar mecanicul conductor și ochitorul.
              La ei, din câte știam, la Bradley echipajul e al mașinii de luptă, recte comandant, ochitor și mecanic conductor, nu au treabă cu grupa îmbarcată. Și la Strykere am înțeles că ar fi la fel.
              Aici ar fi bun @Alex să facă puțină lumină, cunoștințele mele s-au învechit.
              Părerea mea, hâc…

              5
            • @steppewolf
              Am găsit schema companiei de infanterie pe Bradley. Dă o geană aici:
              https://www.battleorder.org/us-bradley-platoon
              Părerea mea, hâc…

              5
              • multumesc, m-ai lamurit

                • Bonus la ce spune Sharky,nu vei gasi pluton sa aiba in practica efectivul complet,la noi sau la ei,dar la noi ai bafta daca ai jumate din desant din start. 🙂

                  Amu,teoretic si practic,ei au un element de foc si manevra avand 4 masini.2 acopera,2 manevreaza.La desant,aceasi treaba,fiecare grupa are 2 elemente egale.Echipa are 4 insi,2 misca,2 trag.

                  Din start a lor imi pare mai buna,raportat la timpurile noastre.
                  La noi,din motive ce nu tin de tactica ci de birocratie si lipsuri am mentinut organizarea din vremea socialismului.

                  Care era logica pt conditiile de atunci.Adica un plt facea un singur lucru,grupa exista doar pt ca un biet Lt nu putea sa urle cat sa fie auzit la 200m,are nevoie de subofiteri sa transmita urletele sale.3 masini si 3 grupe sunt cat poate controla tov. gradul.Masinile sunt baza de foc,desantul manevra,in practica un atac frontal cu strigate de URAAA.

                  Noi amu stim ce fac marii aliati si ne pregatim ca ei,dar organizarea ,tehnica,efectivele deci si capacitatea de a pune in practica sunt limitate.

                  Legat de viitor,o masina ce nu poate combate drone e o povara,nu un avantaj.
                  Iar pt pifani,masina tre sa sustina flexibilitatea.Adica tre sa ai spatiu sa cari arme AT,AA si AD,functie de misiunea desantului.Care e foarte posibil sa actioneze separat de masini.

                  8
                  • pai la ei cam de mult nu mai tre sa urle tre sa dea cu destu pe ecran si sa vorbeasca in microfon ca de aia se bucura si grenadierii nemti ca mai scapara de marder cu donatiile la ucrainieni poate ii doteaza si pe ei cu altceva

                    3
                    • Contextul e cheia.Nici la noi nu mai urla atat de mult,pt ca lumea are statii.
                      Aia cu degetul pe ecran e sublima,cand functioneaza si cand te bati cu talibanii de acum 15 ani.Hiba fara leac e ca trebuie sa emiti non-stop lucru ce nu e foarte greu de detectat.
                      Apropos,asta e unul din punctele slabe ale sistemelor APS
                      Cand porneste radarul anunta pe oricine unde se afla.

                      Cheia nu e in mai multa tehnologie de dragul ei,ci in chestii simple,solide si facute pt a fi operate de oricine.
                      .

                      13
                  • Mihais, nu mi-e clar la ce te referi cu „menținerea organizării din vremea socialismului”, că nu mai e de mult așa ceva.
                    Iar ce era în FM-urile americanilor, se făcea și la noi inca de prin anii 90 (spre 2000), împartirea in funcție de litere etc. Dar mai răruț, că-i mai drăguț, vb aia. Pe vremea AN-…
                    Am mai spus că cercetașii mai studiau și după cărțulia rangers împrăștiată pe dischete pe la cei care au vrut să se perfecționeze. A adus regulamentul și l-a tradus un ofițer, nu mai povestesc, cine a avut urechi știe despre cine e vorba.
                    Au fost unități care au avut cadre din USMC prima oara, apoi și Army, militari veniți ca instructori pe perioade mai lungi. Inițial la școli (institute), nu știu dacă pe la toate.
                    Cu organizarea ..e geometrie variabila de multa vreme. E limitată de armament, intreaba-te cate batalioane inf au aga-40 și de cat timp și ai o mica parte din răspuns.
                    Și vb de o armă veche.
                    Cu „cățeaua”, care a dat norocul peste el și o are la purtator, după niste poze de „Rambo” are toate șansele să-și aminteasca detalii nesemnificative ca numele tuturor persoanelor cu care e comandantul prieten din copilarie, ruda de gradul 5, colegii de grădiniță, e o rară plăcere aducerea asta aminte, din care am auzit (la propriu :)) ).

                    1
            • @steppewolf
              Uite și organizarea pe Stryker.
              https://www.battleorder.org/us-stryker-platoon-2019
              Părerea mea, hâc…

              4
      • Da totusi trebuia loc pt 8 soldati transportati in acest MLI…..Sper ca or mai shurubari la el pt ca este decat in stadiul de proiect. Faza interesanta este cu creshterea calibrului tunului….russi au tun de 100 mm pe BMP-3, tun de 30 mm si tun de 57 mm teleoperabil.

    • Merkava are acelasi complement de echipaj + infanterie 😉

      2
    • https://m.defenseromania.ro/masini-de-lupta-de-ultima-generatie-produse-in-romania-avantajul-redback-e-ca-va-folosi-aceeasi-linie-de-productie-cu-k9-care-stim-cu-certitudine-ca-se-va-face_630826.html Daca primim cele 18 K9 fabricate in coreea in 2025 si la inceputul lui 2026 e gata fabrica la noi , aproape sigur luam Redback, dupa un prim lot fabricat in coreea se v a fabrica pe aceleasi linii de k9 sa se oftice unii….

      6
  8. Probabil grupa de infanterie va fi formata din 6 militari.

  9. Hmmm, cam mica spre inexistenta elevație negativa …cel puțin asa reiese din poza…
    Deci, nema shoot and scoot, ca trebuie sa expui întreaga hardughie.
    O iau pe urmele sovieticilor?…

  10. Mie îmi aduce aminte de Citroen XM 30 cu motor V6. Poate ne spune Mircea S impresii. Sau comparație cu Reno 25.
    Menționez ca atât Citroen cât și Renault au produs pe vremuri tancuri și blindate considerate printre cele mai avansate din lume😊

    3
  11. Rațiunea probabil e asta..rivalul rusesc care va echipa T-15 Armata..AU-220M „Baikal” de 57 mm..s-a scris despre el pe RoMil:

    https://www.rumaniamilitary.ro/rusii-isi-vad-de-treaba-lor

    https://www.rumaniamilitary.ro/the-game-changers

    https://www.rumaniamilitary.ro/lazanski-yugoimport-8×8-ifv-cu-tun-au-220m-de-57mm

    https://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta

    Se revine la calibre medii..MLIul T15 Armata are 50 de tone!..cat un MBT..probabil s a ajuns la concluzia doctrinar vorbind că puterea de foc e mai importanta decât rezerva de muniție..că asta e principala dilema când crești calibrul..sacrifici muniția pe care o poate cara blindatul..tragi mai puțin dar tragi mai cu putere..o sa se ajungă la „dogfight” intre MLIuri k la MBT uri hahaha..și o sa ai nevoie de „suport la suport” (posibil să se revină la IFVuri ultra light k Scorpion sau Wiesel care sa asigure spatele acestor heavy MLI)

    2
  12. Ce-i de retinut, e ca toate sint pe senile – la US.
    La noi, tragem de roata … ca deh.
    Desi Delta, desi ape, desi pamint/zloata/zapada
    Pirandele alea o sa ramina intepenite in caz de ceva … ca doar nu o sa circule doar pe sosele asfaltate….Sau poate apelam la hergelii si caii de la Letea, sa le traga prin/din zapazi/mocirla, ca in WWI si WW2. Nimic nu invatam.
    Politrucii de la armata si putere, se aude si acolo, sus? Trimiteti Tuaregii cu 4×4 sa le scoata din nameti si zloata…
    Deci la noi, MLI va trebui sa fie cu senile, nu cu roti.
    Daca pe partea de transportoare sintem varza … cum te deplasezi prin mocirla/zapada cu roata ?!? , macar pe partea de tacuri si MLI sa avem senile.
    Calibru 30-35 e arhisuficient, parerea mea, pentru urmatorii 10-25 de ani.
    In fine, poate stiu ceva ce noi nu stim, dar nu cred ca calibru 50 pe MLI e fezabil, acum sau in viitor.
    De acord ca roata e ieftina, dar daca vrei sa cari trupe prin nameti si/sau mocirla, nu prea merge, iti trebuie senile. Si in plus, nici elicoptere de transport nu avem, sa suplinim in cazurile de mai sus. As mai face un contract suplimentar si pentru APC pe senile, sa secondeze Piranha… just to be safe.
    Mai ales ca in cimpia Romania si Delta. iarna sau cind ploua nu prea se poate circula pe macadam…si pericolul de acolo vine, nu din Nord sau West.
    Bine ca nu exista tancuri pe roti, ca d-alea am fi luat – sigur – la ce gindire strategica au liderii nostrii. Aferim.

    2
    • Amice care te miorlai ca de ce roata si nu senila acum ai vazut vreodata o masina cu tractiune 8×8 sau 6×6 cum se descurca in noroi? Pariez ca nu. Nu-ti mai consuma energia bocind ca de ce am luat vehicule pe roti si nu pe senile.Daca erai de ieri de alaltaieri pe aici te intelegeam dar tu trolezi gratios de luni bune. Nimeni n-a zis niciodata ca vom avea doar blindate pe roti. Nu mai da apa la soareci ca sa creezi o tema falsa de discutie.

      9
    • Stimabile, pentru Delta Dunării se cumpără AAV-7, care este șenilat apropo, chiar într-un număr destul de serios, mai citește presa între timp dacă nu ai timp pe acest site
      https://m.defenseromania.ro/romania-cumpara-vehicule-amfibii-de-asalt-e-vorba-de-44-de-aav-7-americane-aflate-in-prezent-in-dotarea-infanteriei-marine-a-sua_630270.html
      Pentru brigăzile mecanizate/blindate se pregătește competiție pentru cumpărarea unui MLI șenilat, în locul Jderului, așa că urmează sfatul lui @Anla’shok!

      7
      • pai unde a mai fost competitie la noi ca sa fie si la mli ? e ce decide partidu care controleaza Mapn si niste ghionturi de la americani iar deocamdata nu se prefigureaza nici o competitie doar un castigator deja hotarat ,si miorlete de emfaza ca domne vesticii nu vor sa ne dea transfer de tehnologie

    • @Tony
      Ia dă o geană la brigăzile Stryker, vezi cât de șenilate sunt sculele alea.
      Și, anterior, LAV-urile de le aveau și Army și Marines, cum erau?
      Mai pune mâna și citește, înainte să-i faci pe alții proști. Nu de alta, dar arăți spre tine, când procedezi așa, fiind paralel cu subiectul
      Părerea mea, hâc…
      Și pentru că tot te plângeai de roți și noroaie, polonezii cu Rosomakul, finlandezii cu Patria, nemții, olandezii și britișii cu Boxerul, francezii cu VBCI-ul, ce fac, pe unde circulă? Du-te și spune-le și lor că-s proști, trebuia să te întrebe pe tine, înainte.

      10
    • Ai ce zic americanii și aia e. Ordinul se executa, nu se discuta.

  13. Exista tancuri pe roti..vezi Centauro.. complementar MBT-ului.

    Polemica/dilema asta roată vs senila ar trebui rezolvata foarte simplu..ambele!

    Și și..ca Italia..au si pe roti și pe senile..MBT (Ariete și Centauro), MLI (Dardo și Freccia versiunea IFV), APC uri (VCC-1 Camillino și Freccia versiunea APC), SPH (PZH-2000/Palmaria si Centauro Porcupine 155), amfibii (AAV-7 și Iveco SuperAV) si chiar și pe anti-aeriana SPAAG au turelele Draco și C-RAM Porcupine ce pot fi montate pe șasiu de Centauro roata sau Camillino/M113 senila..vezi SIDAM 25 (aflate totuși în conservare..se vorbea sa fie date Ucrainei).

    Și nu mai exista loc de discuții..

    2
  14. Nu au strălucit vreodată la mli-uri. Nici nu se arată ceva coerent la orizont, e veche problema.

    https://www.nbcnews.com/think/opinion/army-decided-replace-bradley-fighting-vehicles-17-years-22b-ago-ncna1136141

  15. Scuzați pt postarea duplicata de mai sus.

    Referitor la aceste amânări și amânări pe bună dreptate Xv..

    Eu nu înțeleg de ce SUA nu aplica principiul programului F35..care a fost un succes.

    În ăla (JSF) ai mai multe state care baga bani înainte pt dezvoltare (R&D, prototipuri etc)..in funcție de necesități..că să aibă mai apoi preturi preferențiale.. externalizare de producție..chiar transfer de tehnologie până la un anumit nivel..

    Se știe..de pildă Italia..a băgat 1 miliard-a fost partener Level 2 dar s-a ales cu centru de producție (Cameri).. cumpăra F35 la preț preferențial (mult mai ieftin k noi sau Germania care n-au fost în proiect de la început)..au poate și transfer tehnologic sa i ajute pe viitor cine știe..a fost win win.

    Pe același model ar putea face SUA cu toate programele de achiziție..care Nota Bebe toate au întârzieri și amânări..și pe elicoptere..pe MBT etc.

    Mă uitam pe programele pt MLI uri in Europa..Italia are nevoie de 1000 (programul AICS/A2CS), Grecia 500, Portugalia 300, România 300 (298 mă rog).

    Ai dintr-un foc 2000 de bucăți. Și la ei întârzieri și amânări că în SUA (se știe Grecia că a zis pas la Bradley urile SH..Italia l a tot modificat)..

    Italia estimează că vor cheltui 5 miliarde de euro pt programul lor! Wow! Deci ar putea ușor da 1 miliard cat în JSF u F35..și ar amortiza apoi achiziția cu preturi preferențiale/mai mici..

    Deci in teorie pt cele 2000 din Europa ai potențial 10 miliarde de euro dacă s-ar strânge cei 4. SUA are nevoie de cat? 4000-5000 de înlocuitoare la Bradley..deci zeci de miliarde puse la comun..și ar iesi un sistem Star Trek creca (nu asa care la prima vedere par a fi doar niste Ascod/Ajax-uri sau Pume customizate pt US Army..no big deal).

    Și partenerii ar prinde și ei ceva.. România ar construi niste oglinzi retrovizoare..farurile.. fiecare după posibilități.. Italia mai mult că au de 3 ori cantitate..

    Dar n ar mai fi delay urile astea monstru..

    De ce avem NATO dacă nu ne unim forțele? Postam in articolul cu Triplex despre Delfinul cehoslovac avionul de antrenament că prin anii 50 NATO nu s-au înțeles pe programul omolog NBMR-1 de alegere a unui trainer pt toate țările din alianța. La 70 de ani de atunci se pare că nu ne-am trezit și în continuare avem colaborari ici colo..concurente (NCAS vs GCAP etc).. dezbinare mare (design ul meu e mai bun..ia-l pe al meu!..dacă îl iei pe altul te iau la ochi și se strica relațiile economice.. diplomatice etc)..

    In partea cealaltă e clar.. exista 1-2 opțiuni pe orice.

    Uite pe calibrul tunurilor automate..in CSTO/Rusia au 2 calibre atat..30 de mm pe mic (până și tunurile elicopterelor folosesc aceleași 30) și asta 57 mm (AU-220) pe mediu.

    Hai sa comparam in NATO..pe calibru mediu SUA va avea 50mm.. plus ce are deja..toate Bushmaster ele (I, II, III, IV).. Franța și Anglia (și cine mai cumpără Scorpioni /Jaguar ca Belgia) au CTA ul telescopic de 40 MM.. Suedia tot 40 cu CV-90. Poate și Italiei ii vine sa re-lanseze HVMSu si ar prefera 60mm că au avut tunul cu tragere rapida HVMS/HVGS (chiar daca nu se mai produce probabil au ramas cu stanțe, matrițe și preferă muniție pe calibrul asta să reducă din costuri)..

    Deci pe mediu ai deja potențial 3: 40-50-60.

    Pe mic și mai multe..20-25-30-35..Oerlikon Bofors Rheinmetall GIAT Hispano-Suiza OTO Melara etc.. fiecare să-și impună modelul lor..

    Normal era doar 30mm toți..și pe mediu sa se pună de acord (sa dea un STANAG)..nu așa fiecare face cercetare de capul lui și descoperi că n caz de necesitate nu ai producție uniforma peste tot..

    Dar mă rog.. omenirea nu se pune de acord pe ce parte avem volan sa mergem cu mașina darmite..

    2
    • In rusia, totul e controlat de stat, in frunte cu un dictator, care nu-si faci griji de o formalitate cum sunt voturile.

      In Vest ai capitalism si democratie, ai o gramada de companii care traiesc numai din profitul pe care il fac, si ai o gramada de politicieni care depind de voturi.

      1
  16. Pentru ca articolul se minuneaza de calibrul 50×228 mm folosit, trebuie spus ca munitia nu ocupa (semnificativ) mai mult spatiu decat 35×228 mm, e doar ceva mai grea.
    Motivele pentru care americanii au dorit 50×228 mm sunt doua: 1) impotriva fortificatiilor, un calibru mai mare e mai eficient, la aceeasi greutate a munitiei consumate. 2) se doreste in viitor trecerea la proiectile ghidate de 50 mm.

    9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *