MiL Mi 28NM

Recent a fost observata la Uzinele Mil din Moscova  o versiunea imbunatatita a elicopterului de  atac/antitanc Mil Mi-28, Mi-28NM.

mi 28NM

         Mi-28NM la centrul de testare al Uzinei Mil din Moscova ( russianplanes.net)

Dezvoltarea prototipului Mi-28NM a inceput in  2008 acesta beneficiand de o serie de caracteristici specifice vitoarei generatii, a cincea, de elicoptere de atac, printre acestea numarandu-se o semnatura radar redusa, un nou radar alaturi de un sistem avansat de arme si control, aeronava urmand a avea dubla comanda.

Noul aparat va beneficia de tehnologiile dezvoltate in cadrul programului PSV (Prospective Speedy Helicopter Demonstator), noile  pale ale  rotorului urmand a marii viteza de croaziera a elicopterului cu 13% iar cea maxima cu 10% fata de Mi-28N.

Elicopterul de atac Mi-28N „“Night hunter”” a zburat pentru prima  data in noiembrie 1996, intrand in servicul activ in 2009. Elicopterul este conceput pentru a combate vehicule blindate si tinte aeriene  care evolueaza la viteza redusa.

Mi 28N si-a facut deja debutul in lupta in Siria alaturi de Kamov Ka 52 Alligator.

elicoptere de atac rusesti mi 28mn

                                                              Mi-28N  VS Mi-28NM

Ionut B.

 

48 de comentarii:

  1. gogu de la pascani

    Cum naiba au obtinut astia „semnatura radar redusa” imi scapa, elicopterul fiind practic identic dpdv exterior cu Mi-28 clasic. Mi-28 la care grija pt. RCS probabil a fost la fel de mare ca pt. o combina agricola judecand dupa formele exterioare. In rest nu ma pronunt dar faza cu „semnatura radar redusa” e BS pt. gugustiuci. Totusi imi lipseste din prezentare exprimarea aia sovietica „totul decurge conform planificarii”.

  2. Probabil din materialele de constructie si vopsea.

  3. http://www.rumaniamilitary.ro/racheta-a-94-m

    Dacă păsăroiul rusesc n-are contramăsuri serioase, îl dăm jos și cu CA-94…

    Dar chiar, ce se mai aude cu MANPAD-ul mioritic?

  4. Nu este mai sexi ca Kamov-ul….da” parca este mai frumusel ca versiunile anterioare.
    La cum merg lucrurile…sper sa nu apucam sa-l vedem de approape…… cred ca m-am molipsit de la @buzu.
    Apropos de contramasuri serioase (pentru @floryyn),eu zic ca are („cocoasa” aia din spatele motoarelor,special pentru rachetele dirijate termic-era un video care explica tot sistemul)asa ca o sa fie cam greu cu CA-94…..

  5. Salutare tuturor…..aveti idee ce au ales pentru fregate? Au castigat cei de la LM francezii italienii sau Doamne Fereste turcii?Scuze ca nu este pe tema articolului intrebarea mea,dar stiu ca aexpirat termenul pt oferte si eram curios care-i castigatorul …mc

  6. Fara suparare, dar se vad multe elemente noi la acest aparat, nu doar cele semnalizate cu sageata in comparatia dintre poze.

  7. am si io o intrebare (care poate ar fi tema unui articol) –
    la IncirliK s-a luat curentul si armele nuclere au fost intrtinute de generatoare. Cam ce arme nucleare sunt acolo si de ce trebuie tinute in permanenta la o sursa de energie ? Sunt refrigerate, au unstalatii de racire, este vorba de panourile de comanda si control, au alte sisteme autonome de Radar?!!
    Daca intrebarile sunt pertinente poate ma (ne) lamureste cineva, daca nu, nu.

    • gogu de la pascani

      @gabi S.
      Nu cred ca cineva dintre cei care stiu ceva concret poate spune public despre ce e vorba acolo, stai linistit.
      Din info publice este vba despre asa ceva:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Weapons_Storage_and_Security_System
      Problema a fost si cu personalul, se pare ca in respectiva perioada personalul n-a avut apa calda, a mancat hrana rece, n-a avut aer conditionat, samd. Cand esti pe generator de avarie consumurile de curent se trec pe strictul necesar. Turcii au jucat destul de tare (inconstient dupa parerea mea), sa vedem ce raspuns vor primi.

    • Armele nucleare nu au nevoie de conditii speciale de depozitare. Adica eu nu am auzit asa ceva, ca doar n-or fi bombe cu nitroglicerina. Poate sistemul de securitate sa fie blocat in lipsa energiei.

  8. Acum un an ai cumparat un telefon mobil nou.Adus acasa, scos din cutie, pus la incarcat dupa care oprit, scos bateria din el si pus din nou in cutie.Lasat la pastrare in sertar de atunci si odata cam la 6 luni reincarcat din nou bateria.
    Daca se ia curentul, atunci pornesti generatorul electrogen sa alimentezi casa.
    Asa poti utiliza pc, tv,masina de spalat, iluminatul, frigiderul etc.
    Daca se opreste generatorul si nu ai curent, noaptea risti sa-ti rupi capul pe intuneric daca nu folosesti o lanterna, altfel te descurci.
    Dezavantajul major este ca esti trecut pe conserve si durerea este ca berea nu mai sta la rece. Lamurit?
    Acum compara functionarea unei baze cu functionarea unei case.
    Iar telefonul mobil scos din cutie, cu bateria montata este functional, poti sa suni cunoscutii sau sa-l pui in buzunar si sa pleci prin oras.

    PS. Generatoarele electrice alimenteaza baza, adica asigura comfortul soldatilor (casa, masa) si alimenteaza echipamentele de la sol, comunicatii, radar, sistem de acces si altele.

  9. Mereu in filmele aste cu rusii care stau pe langa nu stiu ce echipamente , unii apar pe langa camuflaj cu adidasi sau gumari din aia in picioare 🙂
    Parca sunt niste baieti adunati de la Moara lui Assan unde jucau Airsoft.

    E amuzant

    • Da, asa aratau si in WW2 cand au vizitat Moara lui Assan. Se vede ca nu se mai face armata in Ro. Multi visati cai verzi cu Rambo si trupele Seal. Armata nu e din filme. Uneori ,lupti si la bustul gol ,descult…daca asa te prinde inamicul.

      • Eu chiar ca sunt din armata.
        Am spus ca e amuzant stiu exact ce inseamna sa stai la 40 de grade in bocanci. Daca vrei iti dau poze ( pacata ca nu se transmite si mirosu) ca sa te convingi.

    • Personal tehnic. D-aia nu prea îi vezi îmbrăcați ca restul militarilor. Contrastul e mai puternic și fiindcă au combinezoanele/salopetele în culori de camuflaj. Poți să vezi treaba asta și pe la noi, în bazele aeriene românești

  10. Bai! Ieri, niste indivizi reprobabili, care misuna pe acest site, s-au luat de T 80ul meu, l-au facut in toate felurile, jigniri, balacareli, alea, alea. Am tacut si am indurat cu demnitate asa magarii 🙂 …
    Astazi, io – om decent si bine educat – va arat alta piesa de razboi de la ivani, frumosul – cel mai frumos elicopter de atac din lume – Mi 28N, si voi retrograzi, carcotasi si fara simt artistic va luati si de asta, cu Zgureanu in frunte.
    Ba mai mult, comparati Mi 28-ul cu paranghelia aia de Ka 50/52
    Acum nu pot decat sa constat ca sunteti o gasca de oameni rai si fara aplecare spre frumos, derbedei prin educatie si mistocari prin origine (romani adica 🙂 ).
    Si ar trebui sa nu mai dau pe aici, bafta voastra ca n-am unde sa duc!
    🙂 )))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    PS Cum bah sa compari frumusetea de „28 cu dinozaurul ala de Kamov, care n-are nici macar coada, de zici ca-i un cocos amputata de barbatia lui?! Asta-i sacrilegiu 🙂 🙂 🙂

  11. Întrebare: de ce nu se dezvolta APS-uri pentru elicoptere? Netul e plin de filmulețe date jos cu rachete portabile. Chiar am văzut unul recent din Siria și cică era unul rusesc. Reiau întrebarea: în condițiile în care un APS pentru tancuri, gen Trophy sau Arena por angaja proiectile care zboară cu 700m/s de ce nu se adaptează și pentru elicoptere sistemul. O fi o problema de greutate? O fi mai mare eficienta cu țintele alea false incandescente ( cu toate ca alea îți „anunță” venirea de la kilometri distanta, ca te vede oricine cand vii ca spectacolul de artificii de Sfânta Paraschiva) ? Sigur, un asemenea sistem ar fi eficient doar dacă îți vin rachetele de sub planul rotorului, ca la alea de vin de sus…aleluia! E cineva în măsură să-mi dea un raspuns cat de cat avizat? Mulțumesc!

  12. Arata mai bine decat precedentul. Ala zici ca era clovn cu mingea aia pe bot. :)). Am citit articolul pe original, si se lamenta unu ca cica ar prinde peste 600km pe ora. Sa ma apuce amocu’ nu alta :)), cand vazut asa viteza. Cu 200 peste apache. Mai rau ca chinezii cu t96b lor de l-au dus in rusia la biathlon. Prospat din fabrica. Sper sa castige chinezii. Tenisi gratis la toata lumea.

    • Ghita Bizonu'

      600 pe ora?! Nici in picaj sau cu o racheta Energia in fund (pe post de booster)
      Sau prinde da … se duce draculuio rotoru.
      Deja ca sa se apropoe de 350 k, /h apar o serie de probel;eme gravissime. Rotorul este supus unor tensiuni nu numa mari ci si prea diverse. La butuc pala rotiorului se afla in zona vitezelor subsonice.. la extremitatio in zona votezelor supersonice! Plus o zina de tranziteio cu viteza transonica. Adica pe o pala ai si deverse tensiuni provocate de vibratii diferite!!! Extrem de naspa.
      Si deci daca ia avea un oprtor (mai ales un ditai rotorul de 17 metri diametru nu prea stiu ce viteza ar avea extremitatile palelor ….
      Se duce dracului rotoru
      Adica ma rog daca ii bagi un bootseer tzapan depaseste 600 km .. dar deja pe la 500 nu prea mai are rotor.. si ptr aterizare te bazezi ca poa vin ingerii Domnului sa te ajute!

  13. Frumos pe langa Piasecki 49A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *