Starea Armatei…

tumblr_ncco1aUixY1tcl0v8o1_500

Din pacate incepem anul 2015 cu confirmare a ceea ce noi pe acest site am sustinut tot timpul: Armata Romana, in speta Fortele Aeriene, nu mai are de ceva timp capacitate de lupta, nemaiputand sa-si execute nici macar misiunile pe timp de pace, ce sa mai vorbim de, fereasca Dumnezeu, vreo situatie de lupta reala.

Subfinantarea criminala – la care Armata a fost supusa ani la rand de catre tomberonezii care au condus aceasta tara (incepand cu Tariceanu, Basescu, Boc si acum Ponta)- plus aducerea la conducerea MApN a unor oameni cu totul incapabili sa conduca macar un mic SRL a facut ca astazi Fortele Aeriene sa fie practic doar o institutie aproape decorativa.

Bineinteles ca nici Fortele Navale nu stau mai bine, de fapt dintre cele trei categorii de forte stau cel mai rau, neavand practic nave de lupta, in timp ce Fortele Terestre, unde dezastrul este ceva mai usor de ascuns, se taraie de la un an la altul cu o tehnica de lupta care pur si simplu nu ar mai trebui scoasa din cazarma… si pe care in curand nici nu vor mai reusi sa o miste.

Dar in primul rand, dorim sa-i felicitam pe cei doi ofiteri  – Lt.drd. Diana MANOLACHE si Lt.cdor. Crăciun-Ciprian CHIŞ –  pentru ca isi onoreaza uniforma pe care o poarta, pentru corectitudinea, curajul si seriozitatea analizei efectuate si salutam faptul ca in sfarsit ofiteri activi au iesit in fata si au facut public dezastrul. Onoare lor! Si poate daca astfel de oameni ar fi promovati in functii de conducere starea Armatei ar fi alta!

 

Bineninteles ca actualul minstru, Mircea Dusa, a fost prins din nou cu minciuna, tomberozul sustinand pe oriunde poate ca Fortele Aeriene sunt perfect capabile sa-si execute misiunile, un lucru mincinos si manipulativ, gretos chiar.

Tehnic vorbind acest raport spune ca daca in 2015 alocarile pentru MApN vor ramane la stadiul de 1.31% din PIB, atat cat este acum in proiectul de buget, se vor intampla urmatoarele:

 

Pe timp de Pace

  1. Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comanda NATO se execută în zona de risc ridicat şi sub nivelul standardelor NATINAMDS, pentru încă un an (al şaselea consecutiv). Nu se asigură menţinerea nivelului de antrenament al personalului, cu riscul de a nu mai avea piloţi pregătiţi să execute serviciul de luptă în toate condiţiile. Continuarea instrucţiei sub standard (la un nivel actual de 50-60 ore de zbor/an/pilot), cu tehnică de luptă învechită şi alocaţii bugetare insuficiente pentru susţinerea mentenanţei şi suportului logistic a misiunilor, are implicaţii grave asupra suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi nu mai permite controlul stării de siguranţă aeronautică; (asadar si faptul ca Romania isi asigura serviciul de Politie Aeriana este tot o MINCIUNA!)
  2. Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană sub comanda naţională, prin rotaţie, cu câte un batalion de rachete sol-aer din compunerea brigăzii de rachete sol-aer se poate executa limitat, în condiţiile insuficienţei suportului logistic, lipsei carburantului special (oxidant) şi epuizării resursei tehnice a rachetelor;
  3. Serviciul de Luptă Căutare-Salvare, inclusiv Serviciul Medical Militar de Urgenţă – se poate executa numai pe timp de zi. Continuarea instrucţiei personalului navigant sub standardele cerute (într-un ritm de 10-20 de ore de zbor/an/pilot), asigură doar menţinerea în bareme, nu şi pregătirea tactică şi antrenamentul necesar executării misiunilor în orice condiţii; (unul din motivele pentru care mai dau cu elicopterele de pamant)
  4. celelalte servicii de luptă (supraveghere electronică, comunicaţii şi informatică, supraveghere CBRN, intervenţie EOD etc.) se execută cu limitări, determinate de starea echipamentelor, nivelul tehnologic al acestora, deficitele de dotare şi neasigurarea resurselor pentru mentenanţă şi reparaţii;
  1. supravegherea spaţiului aerian şi avertizarea timpurie se asigură cu potenţial limitat, în condiţiile posibilităţilor reduse de menţinere a parametrilor de descoperire a radarelor FPS-117 şi TPS-79(R) fără alocarea bugetară necesară susţinerii contractelor de suport logistic prin NSpA (NATO Support Agency);
  2. transportul aerian strategic se poate executa în limita a opt curse, acoperindu-se nevoile pentru teatrele de operaţii, conform documentelor şi înţelegerilor naţionale şi internaţionale;
  3. nu se asigură menţinerea operaţionalizării anumitor capabilităţi, cum ar fi: CSAR (Combat Search and Rescue) şi HTM (elicoptere de transport)
  4. nu se poate realiza capacitatea operaţională finală pentru detaşamentul de opt elicoptere de transport NATO, destinat asigurării contribuţiei la NRF 2016 (NATO Reaction Force);
  5. nu se poate asigura iniţierea operaţionalizării unor detaşamente formate din elicoptere şi avioane pentru sprijinul Forţelor pentru Operaţii Speciale
  6. capacitatea de asigurare a zborurilor speciale, umanitare şi pentru misiuni de intervenţie se va reduce semnificativ, din cauza insuficienţei alocaţiilor bugetare pentru susţinerea mentenanţei şi suportului logistic a misiunilor, corespunzător standardelor de siguranţă aeronautică;
  7. nu se pot executa zboruri de antrenament pentru exerciţiile trageri sol-aer simulate în poziţiile de bază/poligonul Capul Midia şi nu se poate asigura resursa de aviaţie pentru îndeplinirea planului de cooperare cu celelalte categorii de forţe ale armatei, inclusiv sprijinul forţelor de operaţii speciale;
  1. nu se poate realiza instruirea personalului navigant şi a controlorilor de zbor în poziţii înaintate pentru misiuni aer-sol.

 

In caz de razboi:

  1. apărarea aeriană cu aviaţia de vânătoare şi rachetele sol-aer se poate executa numai pe durata a 1-2 zile;
  2. nu se asigură apărarea aeriană a aerodromurilor militare, acoperirea aeriană a dispozitivului operativ al forţelor terestre/forţelor navale, precum şi a obiectivelor strategice naţionale;
  3. nu se pot executa misiuni de interdicţie aeriană şi sprijin aerian nemijlocit cu avioanele de lupta
  4. asigurarea forţelor pentru misiuni de intervenţie la criză teroristă (avioane şi elicoptere) şi pentru descurajare şi reacţie în sprijinul grupării de forţe de nivel brigadă întărită/Forţe Terestre, se poate realiza din starea în care se află, în condiţii de disponibilitate limitată a elicopterelor şi nivel de antrenament redus a piloţilor/echipajelor;
  5. nu se asigură îndeplinirea angajamentelor României privind participarea cu forţe la operaţii NATO/UE.
  6. Cerinţele de mentenanţă, reparaţii şi suport logistic a misiunilor se asigură la un nivel extrem de redus faţă de necesităţi (circa 13%).

 

 

Sursa: Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“

Autori: Lt.drd. Diana MANOLACHE

             Lt.cdor. Crăciun-Ciprian CHIŞ

 

In acelasi Buletin cei doi ofiteri fac si o evaluare a ceea ce ar insemna daca bugetul MApN ar fi pentru 2015 la nivelul de 1,7% din PIB. Ar fi numai lucruri bune si o raza de speranta, din pacate se asteapta inca OK-ul UE pentru cei 0.4% in plus si deocamdata bugetul Armatei este de 1.31% din PIB.

Problema este urmatoarea: eu nu cred ca actualul guvern chiar doreste o alocare de 1,71% si o lalaie asa pana cand Parlamentul va aproba Legea Bugetului pe 2015 in forma actuala. Mai apoi – dupa aprobarea celor 0,4% in plus pentru aparare  –  vom astepta pana in vara la prima rectificare, dar dupa experienta din 2014, cand sumele “rectificate” oficial au ajuns intr-o proportie de sub 10% la Armata ne vom trezi ca banii au fost “alocati” dar nu vor ajunge deloc in buget.

In 2014 s-au alocat suplimentar, pe hartie, peste 900 de milioane de lei: intr-o prima transa 700 de milioane apoi inca ceva, doar ca acesti bani NU au ajuns la Armata fiind tinuti in fondul de rezerva al guvernului acolo unde au si ramas, o foarte mica parte ajungand pana la urma pentru repararea catorva tancuri si trasportoare blindate si cam atat, banii fiind transferati in principal spre sfarsitul anului si obligand industria sa munceasca in contratimp sa nu piarda banii odata cu incheierea anului fiscal…

 

Din pacate Armata Romana ca forta luptatoare, pe timp de pace sau de razboi, nu prea exista: nu avem minimul de tehnica de lupta, nu avem avioane sau elicoptere, nu mai avem rachete AA, radarele au inceput sa cedeze – in lipsa pieselor de schimb, pilotii zboara doar atat cat sa nu cada cu avioanele (pentru ca 50-60 de ore zboara doar cei care fac politie aeriana, restul daca prind 20 de ore sunt norocosi), servicul MEDEVAC nu poate zbura decat pe timp de zi – in lipsa antrenamentului pentru conditii grele meteo, etc, etc.

 

Mircea Dusa minte cu nerusinare cand se spune ca Armata isi poate executa misiunile si toti politicienii sunt de fapt apti pentru puscarie pentru distrugerea cu vointa si din prostie a capacitatii militare a Armatei Romane.

 

O ultima veste, nu stiu daca este buna sau proasta. Inca de acum doi trecerile pe MIG 21 Lancer au fost sistate in asteptarea F 16. Ei bine in 2015 trecerea pe Lancer va fi reluata, iar acest lucru ne spulbera orice speranta in achizitionarea in urmatorii ani a inca unei escadrile de F 16, pentru ca daca acest lucru era luat in calcul in urmatorii 3-4-5 ani se faceau treceri pe F 16.

Astfel ca deocamdata zvonurile cum ca s-ar pregati inca 1-2 escadrile de F 16 sunt simple manipulari, menite sa adoarma corul de „Huo!” al celor care stiu ca 12 avioane sunt doar o gluma proasta.

Cel mai probbail vom ramane cu 1,31% din PIB, iar o eventuala rectificare va fi la fel de falsa cum au fost si cele 2 sau 3 din 2014. Trebuie sa intelegem ca Armata Romana nu mai poate sa asigure nici macar un minim de protectie si pe mai departe TREBUIE sa actionam in consecinta sau sa acceptam ca nu mai avem armata…

In privinta posibilitatii ca totusi bugetul MApN pe 2015 sa fie in cele din urma la nivelul de 1,7% din PIB, optimismul autorilor articolului nu imi este deloc explicabil. Mai pe romaneste chiar daca Armata va primi 1,7% din PIB nu-mi este foarte clar de unde va putea sa finanteze toate cele cuprinse in studiu si din acest motiv prefer sa nu comentez deloc varianta “fericita”, tocmai pentru ca si la 1.7% tot nasol va fi in principl datorita mostenirii si decapitalizarii – la nivel de resurse – prin care Armata trece de foarte multi ani.

Singura sansa de mai bine este alocarea multianuala pe proiecte clare si asumate de catre guvern ca si finantarea din fonduri  diferite de bugetul MApN pentru achizitiile majore: rachetele cu raza lunga (dar si medie si scurta), nave de lupta, avioane de lupta, TAB-uri sau masini 4×4 blindate si neblindate. Pana cand aceste lucruri nu vor fi legiferate nu avem sanse prea mari pentru o dotare seriosa chiar daca intr-un tarziu dezideratul celor 2% va fi atins…

PS Imi pare rau ca va stric inceputul de an, dar pana la urma adevarul este cel mai bun remediu pentru orice boala, iar minciuna – mai ales cea a inaltilor oficiali – este o bolala extrem de periculoasa, mortala chiar!

GeorgeGMT

 

 

181 de comentarii:

  1. 🙂
    De ce dracului mai avem aramata ? Sa traga un cartus in aer ?
    Lasati, americanii sunt aici. Or sa ne apere aia, in caz de ceva.

    • Pai cum vreti sa mai facem defilari de 1 decembrie ?

    • dupa ce s-au adunat peste 90 de comentarii si replici la acest raport (in final unul care vine exact din mijlocul Armatei romane), prezentat atat pe acest site cat si pe altele de specialitate, se poate ca el sa parvina forurilor de decizie: parlament, ong-uri, ministere vizate si in final sau poate in primul rand la noul presedinte? cred ca administratorii acesrtui site-blog deja au facut asta impreuna cu numeroasele semanle de alarma care s-au tras aici pe blog de-a lungul timpului in ceea ce priveste starea jalnica si dezastruaoasa, dar bine cosmetizata si mitizata in ochii majoritatii romanilor (pt a nu se pierde increderea in ea), de catre propagandisti ageamii din cadrul ei, platiti cu lefuri grase, pe bani publici, intrati pe pile si relatii+chiar spagi,in posturi sale caldute si stabile, a vacii de muls numita : Armata romana!!!

    • „De ce dracului mai avem aramata ? Sa traga un cartus in aer ?
      Lasati, americanii sunt aici. Or sa ne apere aia, in caz de ceva.”

      Glumesti, nu?
      Or sa fuga primii!!

  2. ai boala veche subfinantarea , doar si Armata Regala Romana o intrat in WW1 ‘inarmata’ cu pustile si tunurile bunicilor din ’77 nu mai scriu de ‘dotarea’ armatei in WW2. acu in caz de mardeala o sa ne batem ‘inarmati cu ZB-urile din anii ’50 (daca or mai exista prin depozitele pline de lilieci..) norocosii cu ‘eternele’ AK 47 si AG 7/9. ‘istoria cand se repeta devine ironica’ ‘m place vorba asta de duh..

    • In ww2 aceeasi problema, subfinantarea.
      Unitatile de infanterie din linia a 2-a aveau aceleasi pusti Mannlicher 8mm /1895
      ARTILERIA:
      – TUN SCHNEIDER 75mm/1897 (ramase din WW1)
      – TUN PUTILOV 76mm 1902/36 (majoritatea confiscate in WW1 cand a fost gonita armata rusa din Moldova, in timpul armistitiului)
      – TUN KRUP 75mm 1907/1912 (captura din WW1)
      ……
      Romania in 1941 era deficitara la tancuri:
      – 126 tancuri Skoda R-2 (10 tone/120cp/ blindaj 25mm/ tun 37mm) – asta a fost coloana vertebrala in operatiunea de eliberare a Basarabiei.

      – aproxim 75 tancuri Renault R-35 (10tone/80cp/ blindaj max 40mm/tun scurt 37mm
      ( 41 buc cumparate si 35 buc primite din Polonia cand au capitulat polonezii)
      – 76 tancuri Renault FT (nici nu merita amintit ptr ca nu a fost folosit pe front)
      …….
      -Romania nu avea productie de tun de camp pentru artilerie de 75 mm
      -Nu produceam tancuri si nu aveam posibilitatea implementarii tunului A.T. Schneider/Malaxa 47 mm, pe tancurile deja existente.
      Tunurile AT 47mm produse in tara erau insuficiente si pentru infanterie… ce sa mai instalam acest tun pe… Renault R-35 (in 1944 a fost instalat un tun de 45mm sovietic, captura de razboi dar atunci se trecuse la alt nivel deja…)

  3. @Cristian
    Unde ai vazut tu prietene colonie cu armata proprie? Ce avem ajunge pentru tinerea in frau a iobagilor. Crezi ca distrugerea armatei s-a facut ca asa am vrut noi? Sau s-a facut de catre lichelele din fruntea tarii? Astia nici la buda nu merg fara ordin din afara. Daca voi credeti ca noi o sa mai avem vreodata armata, va pierdeti timpul. De cand o tara care nu mai are nici un fel de industrie isi permite o armata macar la nivel mediu de inzestrare? Sau te pomenesti ca vrei ca multinationalele sa-ti sponsorizeze tie armata si sa-ti cumpere tehnica de ultima generatie.

  4. Aici pe site s-a scris si comentat de nenumarate ori despre armata romana si capacitatea ei.
    Daca s-ar face o campanie publica mediatica intensa pentru a trezii din morti capetele factorilor de decizie si opiniei publice atunci putem sa speram la o ameliorare a acestei situatii.
    Sunt multi de ‘daca’ dar am vazut la alegerile de acuma o mare mobilizare a romanilor in fata unei situatii iminente, deci speranta moare ultima…

  5. Per total raportul nu mi se pare chiar asa de rau.

    Sunteti voi panicati si pesimisti si rau-voitori si cautati de criticat ca de obicei.

    La politia vazduhului suspenda si ei ce permise mai pot, respectiv numa’ la aia care opresc la semnalele agentului de circulatie, aia care sunt tzarani si nu opresc, asta e…

    La „aparare” AA raman fara oxidant 🙂 si poate le expira in sfarsit Doamne-ajuta si Volkhovurile alea. Cand or muri dracu de tot sa vedem ce mai inventeaza.

    La „cautare salvare” daca-i trimiti in final ajungi sa-i cauti si salvezi pe salvatori, ca dau cu elicopterele in peisaj.

    1-2 zile in caz de razboi e prea destul, daca NATO nu e deja aici, in 1-2 zile redactezi si semnezi capitularea, ai timp destul si pt detalii.

    Sa aperi aerodroamele e o pierdere de timp si resurse … ce sa aperi, tarlaua?

    Lasa bre, ca nu-s toate intunecate cum le prezinti matale, ca au mai avansat doi generali de aviatie, deci sunt si aspecte pozitive.

    Lui „Doamna doctor,Doamna doctor, dupa dumneavoastra mor” i se plateste salariul la timp? I se plateste. Deci toate’s bune.

    De ce mai fac trecerea pe tevile alea nu prea ma prind, ca multe nu mai au: pur si simplu le imbatranesc pilotii? Ca cei mai multi probabil au in jur de +40, pe aia mai tinerei i-au trimis sa faca pregatire pt F16. LanceRul o sa mai faca figuratie niste ani pe Politia Vazduhului, asa ca daca mai fac trecerea catorva pustani pe tzevi sunt asigurati.

    Le platesc salariile? Le platesc.

    Fac analize despre (in)capacitatea de lupta a armatei? Fac.

    Razboiul e departe si ei nu se bat cu nimeni? E departe si nu se bat.

    Asa ca ce va mai agitati atata. Situatia nu e (inca) chiar asa de nasoala precum o prezentati voi.

    O sa se nasoleasca un pic mai incolo, cand cineva o sa realizeze ca le platesc salariile degeaba la atat de multe unitati dezarmate si o sa dea cu barda in ei.

    Acum sunt o structura stufoasa, cu multe categorii de forte, pe care nu ne-o mai permitem si se risipeste inca destul. Totusi se consuma niste bani cu armata (fix pe salarii si pensii) si rezultatele si capacitatea de lupta bat spre mirobolant.

    Facem doctori ca sa ne spuna ca nu mai avem aviatie. Cred ca cu raportul ala se descurca si o secretara mai dezghetzata 🙂

    Cand or sa ramana cu numai 12 elicoptere si 12 F16 si o baterie-doua de Hawk operationala atunci n-or sa se mai vaite atata.

    Tehnica o sa fie 100% operationala si toate or sa fie foarte-bine spre exceptional.

    Ramane de vazut daca or sa mai aiba nevoie de cativa doctori ca sa faca analiza capacitatii de lupta pt 12 F16 si 12 elicoptere.

    • Ai dreptate aproape suta la suta…..de ce aproape….pai cand o sa ,,dea cu barda in ei ,, o sa-i scoata la pensie la 3O _35 de ani cu pensii frumusele(ca sa nu zic nesimtite)….

  6. Bun.
    Din articol mi-a atras atentia urmatoareafraza(pagina 113 final și 114 inceput)
    TEXT CITAT : asigurarea operaţiunilor de mentenanţă la toate categoriile de tehnică; executarea de lucrări de reparaţii capitale pentru consolidarea capabilităţilor de apărare aeriană – MiG-21Lancer în variantele aer-aer şi aer-sol.

    Sa deduc ca, in cazul cresterii bugetului MApn, se gandesc sa treacă la revitalizarea Lancer A trase pe dreapta? Sau se referă numai la dublele in functiune?â

    Asta coroborat cu reluarea cursurilor de fomrare piloti Lancer…
    Și, deductie suplimentara, inseamna, F16 portugheze + Lancer C existente(și cele revitalizate pe parcurs) plus Lancer A revitalizate… explicând de ce nu prea se cauta cumpararea de noi(suplimentare) F16?

    • Danila vroia sa mai cumpere pe viitor inca o escadrila de MLU, dar Danila a plecat si acum o fi venit altul cu alte idei in cap 🙂

      La cat de distrusi sunt or fi in stare sa le dea prin cap sa mai revitalizeze niste A-uri ca sa iasa acolo la numar…

      Si sa le revitalizeze pt ce? In afara sa mentina ocupate aerodroamele si mecanicii si functiile si sa pregateasca niste piloti tineri degeaba ca sa zboare degeaba pe niste LanceR A-uri.

      Astia nu s-au lamurit ca viitorul e o escadrila-maxim doua de F16 (daca o mai veni a doua) si atunci mai trag de timp.

      Eu sper totusi ca nu vor face asta cu revitalizarea tevilor parcate…ca e risipa de bani si bataie de joc…nu obtin practic nimic, e ceva de genul „fa-te ca lucrezi”.
      Chestia asta nu are nici un viitor .

    • @DanIL. Nu prea mai au ce sa revitalizeze din „A” uri dintr-un motiv foarte simplu. Tu cum crezi ca au zburat „C” si „B” urile pana acum?! Prin canibalizarea avioanelor retrase de la zobr, doar ca si canibalizarea are finalul ei apoteotic (nu poti lua un motor de pe un MIG de doua ori 😉 ): nu prea mai au ce sa canibalizeze mai ales pe zona motoarelor…

      • Au fost de aproape de 3 ori mai multe A-uri decat C-uri (71 versus 26) dupa nu stiu ce logica complicata atunci cand le-au lancerizat. Asa ca scuipa in san, ca nu stii din ce tenebre mai rasare o escadrila de A-uri, romanul e inventiv si le mai ia la pila.

        • Bre nus de ce da nu crez sa mai apar „A” uri. In primul rand nu avem ce face cu ele si ar manca gazui’ degeaba, in al doilea rand – si principal 🙂 nu vaz de unde sa mai scoata atatea motoare si pentru „A” uri si pt „C”urile care inca mai tre sa dea din aripi voiniceste, zic io, pana dincolo de 2020…

          PS In al treilea rand matale nu sti cum depoziteza ai nostri avioanele in parcu’ rece! Pai daca NATO vrea sa termine cu Rusia definitiv ca putere militara sa puie conditia ca de parcul rece al ivanilor sa se ocupe romanii si dupa 2-3 ani vin ivanii cu caciula-n mana la negocieri cu UE si NATO de nu-ti vine a crede ce factor de „pacificare” are sistemul romanesc de „depozitare” asupra vointei de lupta a trupetilor 🙂 😉 de ramai crucit nu alta… 😉 😉

          • sper ca cele doua cadre militare care au tras acest grav semnal de alarma sa nu sufere represalii din partea conducerii armatei, deoarece au scos la iveala crudul adevar din cadrul armatei romne, pe ideea ca se submineaza increderea publica in institutia militara romana, incredere fff. bine fabricate si frumos ambalata, dar putreda in continut si stare de fapt, precum arata acest raport!!!

          • George GMT cum sa nu stie GSG cum depoziteaza ai nostri tehnica si o lasa in conservare?! Ce intrebare e asta de prin 2010 incoace tot discutam cat de bine au facut conservarea MIG RoAF ca mai zboara si azi si fac politie aeriana in statele baltice……………A uitai aia era Polonia si ale ei Forte Aeriene.
            Fain nu-i asa?! Deci cred ca putem sa punem cruce la A-uri sigur!

        • pai logica cred ca a fost costuri mai reduse, deci de ce sa instalezi avionica aer-aer, mai scumpa, pe mai multe aparate, mai ales ca pe atunci se prevedea ca in 5-6 ani sa cumpere avioane multirol, ramanand probabil in paralel o vreme si C-urile pentru sarcini mai simple, aer-sol.

          • Proportia de 3:1 atac la sol versus interceptie e oricum dea’mboulea.

            Iara teava aia cu aripa delta slab manevrabila la viteze mici, cu 2 bombe atarnate si raza de actiune cat sa decoleze si sa aterizeze numai avion de atac la sol nu mai e…

            C-ul de „interceptie” poate atarna containerul Litening (am vazut poze cu el atarnat) si efectua acelasi atac la sol ca si A-urile.

            Banii or fi fost o problema insa mie mi se pare ca au tras de numere ca la bordel, sa le iasa multe multe

            Ma rog, logica e o problema si acuma, cu jdemii de fortze si fara bani pt ele.

            • „Iara teava aia cu aripa delta slab manevrabila la viteze mici, cu 2 bombe atarnate si raza de actiune cat sa decoleze si sa aterizeze numai avion de atac la sol nu mai e…” Pasi cam asta-i problema, asa ca ce sa faci cu „A”-urile chiar in ipostaza foarte putin credibila ca astia mai au motoare?!

              • Nu trebuiau sa scoata IAR-93. A FOST O MARE, MARE EROARE.
                AVIOANELE TRBUIAU RETRASE NUMAI LA EPUIZAREA RESURSEI.

                Il configurau LANCER-A si aveau un aparat pentru atac la sol (care oricum ar fi iesit din uz cam prin 2010-2014 prin expirarea resursei de zbor)
                Si aveau Mig-21 C un avion aer-aer (36 aparate nu 28 cate au facut ) si acum in 2014 inca mai aveau resursa, avand la dispozie inca 70-80 buc pe care sa le canibalizeze)

        • Nu au vorbit cu chinezii pt niste WP-13?

      • George, nu zic nu
        Doar ca, dupa ce am vazt eu pe la Campia(anu trecut cu portile deschise larg…si vreme de mizerie) cateva dintre A-urile conservate la rece(ploaie,firg vant si burnita+canicula) mai aveau motoare…asta fiind factorul deincurajare cu revitalizarea A-urilor.
        Cat de practica e solutia+fezabila dpv economic…nu prea am ce sa comentez….

        • Bre stai sa-ti explic care-i procedura la noi: se ia un motor cu resursa de pe un avion, dar imediat se monteza motorul „mort”, asa ca la prima vedere stam bine 😉 .

          • Da…inteligenta miscare…(a dracu tastatura cu ghilimelele ei cu tot)
            Acu știu ca am dat in paranoia dar ia uitați-vă ce fotogafie de profil își pun ăștia de la Cer Senin și fac asta chiar ieri, în toiul poveștilor : https://www.facebook.com/roafcersenin/photos/a.142192072642757.1073741827.142190905976207/329163880612241/?type=1&theater

            Confirmarea paranoiei poate fi realizata numai in functie de data fotografiei(daca e recenta, de prin perioada ninsorilor de la finele anului trecut/inceput de an)-stie cineva cand a fost realizata(mai precis e o foto mai veche?)

            Ca un făcut, peisajuldin fundal(dealurile) mă face să mă gândesc că e făcută la Luna(deși cel mai probabil e Bacăul ).

            Mai departe, ceva bun bunuț e emblema de la baza derivei(ora 4 față de cocardă-na, că o dădui pe jargoane)-n-am mai văzt-o până acum…poate cineva sa dea detalii mai mule?(asta in cazul în care reușiți să o vedeți mai bine decât am vazut-o eu pe laptopul meu ultraperformant ce merge cu carbid)

      • Mai pot cumpara de la indieni vreo 12-14 motoare de mig 21. Cu putin noroc, chiar si aproape noi. Dar trebuie sa cheme si asistenta ca… e posibilposibil sa fie diferente intre Lancer si Bizon.
        Dar nic asta nu vor face!

        • Eu nu am garantia nici la MIg-23 si Mig-29 ca la momentul retragerii aveau epuizata in intregime resursa.

          Noua doar ni s-a zis asta. Nu inseamna ca era si adevarat.
          PROBABIL AU FOST RETRASE PENTRU A JUSTIFICA MONERNIZAREA Mig-21.
          Si mai spun ei ca celelalte miguri aduceau paguba la bugetul MAPN-lui prin costul ridicat/ora za zbor avand motoare ce consumau imens.

  7. @gsg
    iar esti pesimist si nu vezi potentialul armatei… in 2-3 ani facem muzee in toate unitatile militare,taiem bilet la intrare,vin bani la buget si usor – usor creste economia. sa moara dushmanii….ca nu au avut ei ideea asta 🙂

    • @mihaid
      Bre, si cand sunt optimist sunt pesimist 🙂 ?
      Am bagat acolo numai fraze optimiste „Per total raportul nu mi se pare chiar asa de rau. sunt si aspecte pozitive. toate or sa fie foarte-bine spre exceptional. ” etc si tot degeaba bre?

    • Intr-adevar, „Ragetul Kremlinului” a amutit 🙂
      Probabil ca tov V.Vasilescu isi negociaza contractul la noul „Sputnik” 🙂

  8. Atunci cand ai nevoie de o dotare performanta a Armatei nu mai ai timp sa te dotezi, trebuie intrat in programe de achizitie de tehnica noua multianuale (dureaza cel putin 2 ani de la comanda la primele livrari, plus cat timp se consuma cu licitatia). Pentru bugetul MAPN ar trebui 1.5% din PIB pentru cheltuieli curente si mici upgradeuri plus cel putin inca 1% pentru acele programe multianuale, deci 2.5% total. Dar cine o sa aloce de la buget, cand baronimea de toate culorile politice vrea comisioane din contracte cu statul.

  9. Astia nu stiu cum sa mai traga de posturile caldute si bine platite (la nivel de salarizare in Romania) si voi va faceti griji de inzestrare….cel putin 30 % din personalul militar si cel putin 75 % din cel civil angajat la MAPN taie frunza la caine pe bani frumosi….sa va mai spun ca a fost trimisa in Portugalia o persoana care mai are maxim 1-2 si iese la pensie(dar e bine sa ai 7000 ron in tara +2000 euro pentru disconfortul plimbarii , pe fiecare luna…si nu este pilot…), in loc sa se trimita o persoana capabila care mai are macar 10 ani de stat in sistem , timp in care poate invata la randul lui alte persoane , ce a fost el invatat in Portugalia…..personalul este clar supradimensionat pentru tehnica si capabilitatile de lupta ramase…dc dau afara 50% din ofiterii superiori si 80 % din personalul civil(personal care in cea mai mare parte este sotie ,ruda,sot a unui militar sau angajat pe spaga si pile si nu pe competente) , raman cu capacitatea de lupta din prezent dar cu bani mai multi de tehnica …din pacate aceasta decizie de taiere a nr de militari nu se poate face de un militar….nimeni nu vrea sa isi taie creanga de sub picioare sau sa isi rupa painea de la gura…logic ar fi sa se dea concurs pe toate posturile si sa ramana doar cei capabili…

    • @nooxy
      „logic ar fi sa se dea concurs pe toate posturile si sa ramana doar cei capabili…”
      există o vorbă, demult intrată în folclor, care spune cam aşa:
      „unde se termină logica, începe armata”. 😉
      Părerea mea, hîc…

  10. @nooxy
    Pai nu ziceam de mult ca motivul alegerii de F-16 la mana a treia din Portugalia este petrecut timpul pe plaja de la Estoril cat cica se face tranzitia la F-16.
    Pai daca luau Gripen ii trimiteau sa le inghete fundul la Linkoping unde vara tine o luna daca au noroc, cangi plaja si nu sunt de vazut decat niste cladiri vechi. Pe cand asa in Portocalia, Soare tot anul, mare ehe alta viata.

  11. Credeti-ma pe cuvant ca se zboara mai mult decat este scris mai sus acele 10-20 de ore, si sa nu tragem concluzii daca nu stim cu exactitate despre ce e vorba. In momentul de fata mai avem 5 Puma ala a fost al saselea, si a cazut dintr-o eroare de pilotaj dupa ce a lovit mai multi copaci din cauza cetii dense caci pilotul trebuia sa abandoneze misiunea dar nu a facut-o pentru ca avea incredere in acest aparat minunat insa cum putem vedea mama natura face cum vrea ea oricum. Din cate am inteles eu elicopterul a fost vazut de satenii de acolo incercand sa ocoleasca un deal mai mare. NU intra in indoiala ca pilotul era experimentat si unul bun si e de admirat totusi tot ce a facut pentru tara aceasta, insa din nefericire mama-natura isi poate impune cuvantul foarte dur uneori. Aparatul din cate am inteles a luat foc peste minute bune dupa ce a lovit copacii, si din pacate a cazut. Intr-adevar nu ar prinde rau niste ore in plus pentru pilotii nostrii dar au si ei activitate din informatiile mele.

    • Amice, acel pilot (D-zeu sa-l ierte si sa dea putere familiei lui) care era instructor clasa I pe Puma avea la varsta de 46 de ani, doar 1300 de ore de zbor. Iese undeva pe la 60 de ore pe an. Cifrele sunt din comunicatul MApN.
      Un om cu 60h de zbor pe an nu avea cum sa ajunga instructor de nici un fel, daramite clasa I intr-o tara normala, cu o armata bine finantata si ofiteri responsabili. Si nu avea ce cauta sa zboare in ceata.

      • Adaug ca sovieticii considerau un pilot clasa I, adica apt operational pentru prima linie, dupa ce avea in carnetul de zbor 1500 de ore. Dar incidentul n-are legatura cu abilitatile pilotului ci cu lipsa crasa de disciplina in zbor, carateristica de altfel pilotilor nostri, si ca sa nu credti ca imi face placere sa spun asa ceva va recomand cartea „Istoria erei reactive in Romania” care aduce in fata cititorilor toate accidentele si incidentele cu avioane cu recatie de la sosirea primului reactor in tara pana astazi.
        O sa remarcati cate dintre incidentele de zbor au fost datorate tehnicii sau vremii si cate pilotajului… O sa fiti uimiti.

        Cartea o gasiti aici:

        https://povestideaerodrom.wordpress.com/2014/12/05/anunt-xiv/

    • Da ai dreptate domnu anonim….unii au norocul si zboara mai mult decat cele 20 de ore, dar tine cont ca zboara in conditii ideale de zbor in peste 90% din cazuri…cand apar conditii grele se vede cu adevarat experienta de zbor in astfel de conditii speciale…ca idee peste 90% din accidenetele aviatice de la noi dupa anii 90 au foast cauzate de greseala umana si nu cedare de material….acum greseala umana poate aparea din lipsa orelor de zbor,lipsa experientei in anumite conditii de zbor, nerespectarea instructiunilor de siguranta a zborului, sau pur si simplu prostie si fala….dupa cum vedeti se amana inca concluziile peliminare ale accidentului cu Medevac in conditiile in care acestea trebuiau sa reiasa in maxim 30 de zile de la accident……presa e satula de atatea abureli primite de-a lungul anilor si vrea sange…asa ca s-a hatarat sa se mai taraganeze cu ancheta si concluziile…se stie clar ce s-a intamplat dar inca nu se stie cum sa o prezinte ca sa cada toata lumea in picoare…acel accindent s-a produs in principal deoarece acel zbor a fost permis in acele conditii…cineva mare a insistat pentru el cu toate ca se putea executa misiunea la fel de bine si cu un mijloc de transport terestru….pilotul are partea lui de vina ca nu a refuzat initial misiunea(aici trebuie poate inteles din prisma ca e platit si in functie de orele de zbor) ….chiar a fost si o prima tentativa esuata de a o indeplini dar dupa cateva minute de zbor datorita conditiilor meteo s-a intors la baza…..a doua incercare stie toata lumea cum s-a terminat….problema principala este ca nu avem piloti antrenati ”la zi” sa zboare in conditii grele si speciale de zbor…instinctul pilotului de elicopter atunci cand nu vede solul este de a cobori in altitudine pana apare solul in raza vizuala…din pacate majoritatea nu zboara dupa aparatura de zbor…..

      • „instinctul pilotului de elicopter atunci cand nu vede solul este de a cobori in altitudine pana apare solul in raza vizuala”

        E al mai prost instinct, sa zbori dea’mboulea jos pe ceata cautand repere vizuale e sinucidere.

        Indiferent cate ore o fi zburat anul trecut, pilotul avea totusi niste zeci de ani experienta si 1300 ore zbor „din urma”.

        „din pacate majoritatea nu zboara dupa aparatura de zbor”

        Ca sa faci navigatie la joasa altitudine fara vizibilitate trebuie sa ai echipamente, altimetru laser/radio, harti digitale detaliate, GPS, terrain following radar etc ca sa stii in fiecare secunda unde te afli si la ce altitudine.
        Si ma indoiesc ca Puma ala avea asa ceva.

        Pe langa altimetrul barometric Puma ala poate o mai avea si macar unul radio, sper, nu stiu exact. Altimetrul barometric nu-ti ajuta prea mult la joasa altitudine in teren necunoscut, ala se seteaza la zero pe aeroport si dupa aia iti indica inaltimea fata de aeroportul de referinta deci nu stii exact inaltimea deasupra dealului X.

        Sa vii jos ca sa cautzi repere vizuale pe ceatza este retzeta sigura si verificata pt sinucidere.

        S-au mai sinucis si altii la case mai mari, printre care si echipajul cu prezidentul polonez, aia au venit din directia gresita si au nimerit in rapa dinaintea pistei si au zburat la un moment dat jos sub nivelul pistei, dupa radio-altimeter , cu unul citind cu voce tare altitudinea. Cand terenul le-a crescut brusc in fatza they were doomed, ca n-au mai avut timp sa-l ridice. Tot asa, presiune pe echipaj ca trebuie sa aterizeze indiferent ce. Si baietii au aterizat. La 100g si pe bucati, dar au aterizat.

        Daca si cu Puma ala s-a pus presiune sa zboare, a zburat.

        Las ca o sa vina nea Stoicescu si o baga pe aia cu „stolul de pasari” ca la Craiova si toata lumea ie eroi.

        • @Anonim. Bre asta cu instinctu’ si solul sa i-o spui lu’ unu’ care nu stie cu ce mananca aviatia militara si hai sa nu mai dezinformam oamenii!
          Procedura, atunci cand se rataceste, este sa se RIDICE si sa se intoarca la baza, NICIODATA nu are voie sa se apropie de sol, atat timp cat nu stie unde dracu e! Doar un prost face asta sau unul cu prea multa jmecherie si fite in cap.

          Nu numai ca acest instinct este o minciuna sfruntata dar este impotriva regulamantului de zbor! Asa ca du-te frate pe alt site unde lumea chiar ar putea sa puna botul si numai dezinforma,.. sau poate ca habar nu ai despre ce vorbesti…
          Si nu s-a pus nici un fel de presiune sa zboare, desi vremea era absolut ok dpdv al capacitatii aeronavei de a efectua zborul. Repet, Socatul poate zbura la zero vizibilitate.

          Dar faza cu zburatul dupa repere de la sol, adica zbor la vedere este boala veche la pilotii romani, inclusiv la cei de pe supersonice si din pacate nu s-a luat nici o masura. In Germania, sa nu zic SUA, ii dadeau de mult afara din aviatia militara!

          @GSG9 Puma are si radio-altimetru, basca coordonare GPS si calculator plus pilot automat. Ala nu trebuia decat sa introduca datale in calculator si Socatul il ducea singur spre poligon…

    • Pilotul… a dat de pamant cu aparatul datorita lipsei disciplinei in zbor! Nu mama-natura a doborat aparatul si omorat 9 oameni ci pilotul care nu a respectat nici macar o umbra de regulament de zbor, nu si-a pregatit misiunea, nu a pilotat instrumental…
      Se ratacise si conform obiceiul pilotilor nostri de a zbura la vedere, a coborat cu aparatul dupa puncte de reper.

      Ar prinde bine si niste ore in plus dar ar prinde foarte bine sa fie dati afara din RoAF aia care fac pe jemecherii, precum manelisitii cu BMW-uri pe sosele!
      Hai sa nu mai ascundem cioara din mana si sa spunem ca-i vultur. Vorbeste cu subofiterul supravietuitor si o sa-ti explice el cum „marele pilot” a omorat 9 oameni si a lasat vaduve si orfani din prostie si orgoliu!

      Si nu cred ca se zboara mai mult. Acest studiu este unul oficial, iar autorii nu-si permiteau sa faca greseli, iar pe de alta parte, informatia este verificata de mine si din alte surse, ca doar scriu acest lucru de mai mult de un an…

    • @anonim
      pe bune?? chiar vrei sa credem ca de fapt pilotii zboara mult mai mult decat ce scriu aia de prin mapn?
      ai informatii din interior?zboara pe mig 21,30 de ore, si restul pe f 18 ,ca imi aduci aminte de unu care era pe blog si se lauda cu „informatii din interior”
      ma gandesc ca eroarea de pilotaj poate veni si din cauza pregatirii insuficiente,poate ca pilotul si-a pierdut orientarea din cauza cetii si probabil neavand destula experienta cu zborul instrumental s-a lovit de deal.
      eu cred ca tu de fapt vrei sa ne faci sa.credem altceva decat realitatea…

      • N-a fost greseala. Pilotul nu si-a introdus parametrii de zbor in calculatorul elicopterului, n-a bagat coordonatele GPS. Zborul avea plafon de 200m. Cand s-a ratacit trebuia sa se ridice imediat si sa se intoarca la baza, conform cu procedurile in vigoare nu sa orbecaie ca lunaticul la rasul solului pe vreme de ceata. Puma Socat poate zbura foarte bine pe vizibilitate zero da trebuie sa aiba un pilot serios la mansa.
        Putea sa apeleze turnul sau sa beleasca ochii in radio-altimetru,in schimb a luat un copac si s-a rasturnat pe partea dreapta, luand apoi foc si lasand copii fara tata si femei fara barbati!

        Stiu ca par cam radical dar AU MURIT 9 OAMENI NEVINOVATI, lasand in urma copii orfani pe saracia asta crunta! Era ofiter comandant de aeronava si prima lui misiune era sa-i pun pe sol sanatosi pe toti si sa lase dracului orgoliu de mare vedeta!
        N-a facut-o si au murit oameni. In cazul SMURD-ului tot terbilism si lipsa de disciplina in zbor=4 morti!

        • Ca tot veni vorba de accidentul cu EC 135, uite un articol care zice acelasi lucru:
          http://www.ziardecluj.ro/de-ce-picat-elicopterul-de-la-siutghiol-pentru-ca-pilotul-se-dadea-cu-elicopterul-ca-sa-faca-valuri-la-propriu-0
          „Ca pilotul comandor Petre Catuneanu s-a jucat efectiv cu elicopterul, practica des intalnita la Constanta. Mai pe sleau, ajuns deasupra luciului de apa de la Siutghiol, Catuneanu, cu 2000 de ore de experienta pe acel elicopter, a vrut sa ii amuze pe colegii de echipaj si, prin manevre pe care le mai incercase deja, facute prin balansarea elicopterului foarte aproape de luciul lacului, sa ridice apa si sa faca valuri spectaculoase, „cascadorie” impresionanta pe care, iar asta e un alt adevar trist, au mai incercat-o si altii in trecut. Au trecut atatea zile si nimeni nu s-a intrebat de ce, cu vizibilitate perfecta si cu aparat functional, oamenii aia au cazut in lac. Uite, de aia. In spatele lui Catuneanu, se afla Ginel Cracanel, cu mai putine ore de zbor, si pe care Catuneanu vroia sa il impresioneze.”

          • Si ce s-a mai basicat lumea pe aici ca salvatorii aia n-au sarit in cele 30 de secunde regulamentare ca sa-i salveze…

            Cand am scris ca e o problema majora mai intai cu berbecii care zboara nu a fost lumea de acord: lumea are pretentia ca salvatorii sa functioneze brici si sa-i salveze pe aia din lac in cateva minute 🙂

            Sa fim seriosi, asa ceva nu se va intampla, daca salvatorii aia salveaza pe cineva la accidente aviatice luatzi-o ca pe un bonus, salvatorii aia nu sunt de calitatea umana si pregatirea pilotilor si nu au cum sa reactioneze perfect si sa mearga totul la secunda ca la carte. Si daca pilotii sunt asa cum sunt, ce asteptari mai aveti de la aia 🙂

        • După accidentul elicopterului SMURD, un vecin al părinților pilotului povestea cum acesta îi „saluta” zburând foarte jos pe deasupra caselor. Și mi-am amintit că același lucru îl povesteau alții despre pilotul M.Ap.N. care a dat cu elicopterul în lacul de acumulare de la Golești în 2006. Dincolo de accidentele și cei uciși din teribilism, problema este că acești piloți cu experiență sunt luați ca modele de alții mai tineri.

          Așadar, am avut mai multe accidente grave produse ca urmare a teribilismului unor piloți. Știe cineva cazuri de piloți pedepsiți pentru teribilism? Eu nu am auzit despre asta. Ba mai mult, toți piloții morți din vina lor sunt considerați „eroi” – ce ar fi să-i considerăm eroi pe toți puștii teribiliști care se înfing cu mașina în câte vreun copac la 200 km/h?

  12. Trebuie sa exist un motiv ca suntem rupti in fund. De stiut se stie la cele mai inalte foruri de comanda …deci trebuie sa existe un motiv ptr,care timp de 25 de ani sa nu se ia nici un fel de masura. Nu pot sa cred ca basescu este sau era atat de incostient incat la sedinta CSAT sa nu ia atitudine referitor la starea armatei. Poate ca nimeni nu se astepta ca cineva sa atace Romania? Dar nu e o explicatie rezonabila…in acelasi timp la sedintele NATO cand merg romanii sa nu li se atraga atentia…?Ceva ceva se coace….stiu sunt conspirationist..dar chiar atat de imbecili trebuie sa fie sefii guvernelor incat sa nu creasca bugetul apararii nici in ora 25?
    E doar o meditatie…chair atat de prosti sa fim?Nu ma refer la cei de pe forumul asta…DGIA, SMG, CSAT, erc, etc?
    Ce putem face?
    Eu am scris la minister de n ori…si cred ca deja li sa= aplecat de cate ori am scris. Sa fac niste traduceri si sa le trimit frumos la centrul operational \NATO? Trebuie sa facem ceva…

    • Eu am fost la minister si la comisie si la DpA si uzine, etc, etc… Si pe mine ma cunosc mai mult decat si-ar dori. Adica chiar am stat de vorba cu acesti oameni, de la vladica la opinca.
      Chiar sunt atat de dobitoci, ma rog unii dintre ei. Si nu inteleg de ce te miri cand si starea economiei este la fel de jalnica, nu sunt in satre sa construiasca o autostrada spre munte – desi au banii de la UE.
      Incompentena si birocratia, dublata de coruptie si nepotism distruge imperii daraminte o tara mica ca a noastra.

      Stiu ca situatia este atat de proasta incat pare neralist sa crezi ca acestasta stare de fapt nu ar avea ins pate nus ce mostruozitate de conspiratie mondiala 🙂 .
      Da mie mi-a spus cu ceva ani in urma un evreu ca nici a mai a dracu conspiratie nu ar fi avut asa reusite „frumoase” in Romania.
      Totul e, cum spun americanii, „inside job!”

    • Din foarte multe puncte de vedere, cei de la conducerea armatei nici nu știu ce mai au în subordine – asta deoarece tot sistemul militar a fost instruit să scrie frumos în rapoarte. Cât despre NATO, ei sunt mințiți cu mare artă – se mai prind ei de minciuni, dar în cea mai mare parte nu pot să realizeze că noi am putea să (ne) mințim atât de mult.

  13. Sa speram ca in 2015 o sa fie mai bine cu inzestrarea, poate pune si siteul asta umarul la ceva :). Sa vedem, poate reusim sa urnim lucrurile …

    • Lionheart,
      siteul asta pune umarul de ani buni, insa din cauza asta am fost mai degraba considerati incomozi decat un fel de partener sau platforma de dezbatere…

  14. Poate cu numirea noului sef la SMG or incepe lucrurile sa se mai miste desi daca nu ai bani nu prea ai ce sa faci.
    Era o lege , cred ca mai este si acum in vigoare , sa donezi 2% din impozitul pe venit parca , catre o anumita firma , fundatie sau mai stiu eu ce. Poate acesti 2% ar trebui luati si dati armatei. Eu as ceda bucuros dar nu am vazut niciodata o cerere venita din partea Ministerului Aparari, si nu stiu daca se vor duce acolo sigur.

    • @John Doe: Dacă dorești, poți dona cei 2% unei fundații care își propune ajutorarea militarilor – uite exemplul celei care lucrează cu SMFT, de unde provine noul șef al SMG: http://www.fundatiasfantulgheorghe2008.ro/

      • @Mihai cauza e nobila dar eu ma gandeam ca acesti bani sa mearga direct la Armata si sa fie folositi pentru programe de inzestrare sa dezvoltarea de proiecte (ex TBT ) . Cum dracului se face ca nu stiu pentru ce catedrala guvernul a gasit 1 mld euro iar pentru aparare ba.

        • @John Doe: Prin acest program nu se pot dona banii decât unor fundații. Uite că SMURD, de exemplu, este sprijinit de o fundație exact prin astfel de fonduri – ultima dată parcă au cumpărat un avion de transport, dacă nu mă înșel.

          Pe cealaltă parte, necesitățile armatei sunt de mii de ori mai mari decât ar putea strânge o fundație – chiar dacă ar avea succesul fundației pentru SMURD – ceea ce este destul de greu de crezut. Așa că acolo chiar trebuie să investească, totuși, statul român.

  15. oare Klaus Iohannis a citit materialul respectiv? Cum facem sa-i parvina pe birou inaintea viitorului CSAT?

  16. Situatia este jalnica! Cu lacrimi in ochi imi spunea cineva din sistem ca anul trecut, la unitatea unde lucreaza, s-a dat cate un bidon de vopsea la 2-3 TAB-uri (si-asta pentru…retusuri. Din cauza „retusarii” continue ce dateaza de peste 20 de ani, rar vezi doua TAB-uri piturate identic. Halal, asta-i Armata?), insa au dispus de cantitati impresionante de…vaselina. Daaa, si-asta era de prin depozite dezafectate, ramasa de pe timpuri odioase, cu calitatile de lubrifiere demult apuse. Insa aveau in exces! Nu stiu cat mai dureaza pana unitatea, redusa de la an la an, se reduce de tot…TAB-urile, din ce in ce mai putine din an in an, merg prin minunea numita maini dibace-maistrii militari. Au jumulit tot ce se mai putea de prin parcul rece, dar totul are un sfarsit. Oamenii, bineanteles, au ganduri de plecare in civilie, si-aici doar pe la firme de constructii, c-altceva ioc. Mersul este clar pentru cine stie sa vada dincolo de propaganda mincinoasa si de pupincurismul unora, DESFIINTARE. Tehnica-i sublima dar lipseste cu desavarsire ori zace-n parcul rece asteptand gheseftul vreunui politruc ca s-ajunga prin furnalele altora. Asta-i realitatea, mama ei de viata!

  17. ce ziceti de chestia asta, publicata pe blogul „In cuiul catarii”, parca se potriveste cu starea armatei…
    „stimati domni colonei,
    observ incrancenarea dvs, demna de o cauza mai buna, impotriva unora care, spre deosebire de dumneavoastra, au facut ceva pentru prestigiul acestei tari. dumneavoastra v-ati facut doar datoria, fiind retribuiti pentru aceasta, fara insa a participa la nici o competitie (razboi) fiind pana la trecerea in rezerva intr-un etern cantonanent. adica doar v-ati pregatit, majoritatea intreaga cariera, fara sa va vajie vreun glont pe la ureche. sunteti militari cu grade mari, dar nu sunteti veterani care sa fi vazut vreun front. nu ati trecut niciunul de faza eternei pregatiri care, fie ca s-a numit aplicatie, fie doar tragere, mars, nu a fost niciuna in conditii reale, de front.
    ca sa fim bine intelesi, sunt colonel(r)ca si dumneavoastra. cu scoala militara, inainte de ’89. spre deosebire de dvs. inaintea scolii am facut armata ca militar in termem, asa incat stiu foarte bine ce faceau cadrele militare. nu am vazut la instructie grade mai mari de plutonier, din randul subofiterilor si locotenent-major, din randul ofiterilor. niciodara vreun ofiter superior. intradevar, gradele mici aveau atributiuni in perioadele de instructie soldat, grupa, pluton. ceilanti, superiorii, aveau atributiuni manageriale, adica planul de instructie se copia din anul sau de la ciclul precedent, si ala transcris in caietele subordonatilor de catre furieri, militari anume alesi sa scrie frumos, care isi astepta seful dimineata cu caietul completat, hartile desenate, tinuta curatata, cizmele facute si cafeaua calda. nu va inchipuiti cu ce era imbunatatita cafeaua…
    domnilor colonei, de pe la capitani in sus, nu ati mai stiut ce era noroiul, locotenentii alergau cu trupeti, dumneavoastra completati hartii. normal, stiati si stiti ce este noroiul, ati fost elevi, grade inferioare, dar dupa aceia NU. pe cand dumneavoastra chemati furierii sa deseneze hartile pentru aplicatia ce urma. nu dadeati cu sapa, nu trebuia sa fiti strategi ilustri pentru ca intotdeau aplicatiile erau in aceleasi locatii, in care mergeati an de an si pe cale le cunosteati pe de rost, fie ca le zicea Stiuca, Cincu, Babadag, Capul Midia si celelalte.
    toata stima pentru aviatori si marinari, pentru care antrenamntul putea insemna si moarte. dumneavoastra nu va mai antrenati de mult.
    stiti mai bine decat oricine ca gradele acordate sportivilor sunt onorifice, niciodata Ilie Nastase sau Iordanescu nu va comanda o brigada, nu va da nici un ordin nici celui mai amarat militar. in sinea dumneavoastra stiti ca nu va puteti masaura cu cei in cauza, cu prestigiul adus de acestia tarii. dumneavoastra nu ati adus nici un prestigiu, in marea majoritate pentru ca ati ramas niste ilustri anonimi. pentru cei evidentiati in teatrele de operatiuni de dupa ’89, toata stima, dar sunt foarte putini. ceilalti nu si-au facut decat datoria, pentru care au fost platiti, si inca bine.
    generalii precum Nastase, Iordanescu, altii ca ei pot oricand aduce in tara un presedinte de firma amic,un rege, um seic, un secretar de stat, o vedeta, fie ca ii invita la un demonstrativ de tenis ori la o vanatoare de mistreti. ce face politicul cu acestia deja este o alta discutie. majoritatea activitatilor unora ca Nastase, Iordanescu, Tiriac sunt preluate aproape instantaneu in presa straina si deobicei de bine. v-ati gandit vreo clipa ca gradele pot fi si pentru astfel de servicii? ati fi instare si dumneavoastra sa le faceti? haideti sa trecem de la faza refularilor de pe blog la cea a aprecierilor obiective. chiar va comparati cu Ilie Nastase? cat o fi el de boem? haida de!”

  18. poate ca ar trebui redus numar de soldati si in special numar de generali ca am citit un articol in care scria ca apox 80-90% din bugetul armatei merge pe salari si deci ramane f putin pt mentelananta si inzestrare si exerciti si sa fim seriosi nu numarul de soldati mai castiga astazi un razboi ca in al 2 lea razboi mondial ci numarul de avione de vanatoare si numarul de tancuri si elicoptere de atac si mai nou drone mai am citit mai demul ca romanai ar trebui sa aiba aprox 65 de mii de soldati nu mai stiu numarul exact dar ar gtrebui sa scada astfel incat cheltuielile cu salariile sa nu depaseasca 75% din bugetul armatei indiferent care ar fii ala daca se da 1,3% din pib scadem numarul soldatilor iar cand se creste alocarea la armata la 2% il crestem iar astfel incat sa ramana 25 % din buget exclusiv pt inzestrare ce parere aveti?

    • @stan: Armata a redus numărul de soldați din statele de organizare, înlocuindu-le cu funcții de colonei și generali, pe vremea conducerii înțelepte a tov. Gl. Izmană (aka Oprea).

      Cu atât de mulți cursanți la fabrica de creioane colorate (U.N.A.P.), când se jucau toți pe hartă nu le mai ajungeau unitățile. Și uite așa a venit tov. Gl. și i-a salvat pe bieții de ei, dându-le o divizie și vreo două brigăzi în plus, scoase din pălărie. Probabil la intendență nu prea se studia istorie militară pe vremea sa, că poate astfel ar fi avut ocazia să afle că unul care a mai scos din pălărie stegulețe de pus pe hartă a pierdut ultimul răzbel mondial.

  19. poate ca armata ar trebui sa ceara ca ministru apararii sa fie apolitic si numit numai din primii 20 ofiteri din tara.

    • Nici Rusia nu (mai) are ministru militar la apărare, de unde ar trebui să ne luăm exemplele, de la Coreea de Nord?

      Cred că ar fi mult, mult mai util ca promovarea șefilor din armată (șefi de categorii de forțe, șeful SMG) să se facă pe criterii de competență și nu pe pile sau ochi frumoși. Și în privința asta, cu o floare (Gl.lt. Ciucă) nu se face primăvară!

  20. O sa se urneasca (dar prea tarziu) dupa ce o sa debarce rusii cu trupe in buceag in zona Cetatea Alba si o sa faca jonctiunea cu trupele din transnistria. Doar 180 km desparte litoralul ucrainean de tarmul crimeii. Si uite asa ne trezim cu rusu la dunare. Sper sa ma insel, insa rusu e marlan.

  21. in situatia actuala chiar ma gandesc ca ar trebui sa se umble la organizarea armatei…adica sa zicem 40 de mii de oameni la fortele terestre, 5 mii la fortele navale si 10 mii la fortele aeriene…in principal sa fie pana in 55-60 de mii de militari si vreo 5 mii de civili…in schimb sa se creeze intr-adevar niste forte de rezervisti…ma gandesc ca undeva la 80 de mii de rezervisti ar ajunge…dar rezervisti nene…care sa faca antrenamente si sa aiba echipament…poate chiar un sistem prin care tinerii sa serveasca obligatoriu in fortele de rezervisti…sa zicem 2-3 luni de instructie militara, urmate de 2-3 ani de serviciu in armata de rezerva

    adica serios acum…avem peste 1000 de colonei…ce comanda? cate zeci de generali avem? sa se normalizeze gradele

    • @vioniribu: Reducerea numărului de cadre militare nu duce la scăderea cheltuielilor cu personalul – din salariu baniii se duc în pensia de serviciu, apoi în cea de urmaș – iar aceste cheltuieli rămân tot ale M.Ap.N.

      Apoi, e ușor de zis să pregătești rezerviști, dar cine s-ar băga în afacerea asta păguboasă cu statul? Dacă aș fi concentrat două luni pentru pregătire militară, când revin la locul de muncă îl mai găsesc disponibil, sau este deja ocupat de un băiet mai puțin patriot decât mine?

  22. DE CE E NEVOIE DE ACORDUL U.E. PENTRU MAJORAREA bugetului de la 1.3% la 1,7%?
    Romania e tara suverana! Deci decide singura cum isi adminitreaza banii?

    STITI de ce? Pentru ca cele 0,4% din PIB pentru armata ar trebui sa fie bani proveniti din imprumuturi.
    Asta inseamna ca o sa creasca deficitul bugetar.

    Daca ar aloca cele 1,7% pentru armata din PIB-ul real, luand banii care ar merge la clientela politica si recuperand evaziunea fiscala,

    Dar ei nu vor sa lasa nici un leu din mana.

    Mai e o varianta… sa permita brigazilor de Infanteriesa participe la licitatiile pentru dezapezire.
    Sa se achite costul pentru interventiile militarilor.

    • Firmele de dezapezire, ar trebui sa achite facturi grase pentru orice interventie a militarilor romani.
      Dar la noi nu-i asa. Las ca se poate si pe gratis.

      NU E CORECT!

    • 🙂 Pai e nevoie de acordul UE pentru ca ei iti finanteza deficitul, adica iti dau banii pe care tu ca tara ii pierzi din cauza de coruptie.

      • Da. Asta am zis si eu.
        Dar pot da o OUG in care brigazile de infwnterie din judetele cu viscol (Ialomita, Calarasi, Buzau, Braila, Constanta) sa primeasca contractele de dezapezire. Si banii sa mearga in Bugetul MAPN, ca un supliment. Oricum intervin militarii, pe banii din bugetul MAPN

        Cred ca intr-o iarna, MAPN ar aduce cel putin 100-150 mil euro suplimentar.
        Intr-o

        • @Chipp. Bre vorbim prostii si rade lumea de noi. Pai Armata-i SRL sa-i dai bani cand intervine la calamitati?! Unde – in lumea asta mare – ai auzit tu asa ceva vreodata?!
          „sa permita brigazilor de Infanteriesa participe la licitatiile pentru dezapezire.” Hai ca asta n-o vazusem… O tampenie mai mare de atat n-am auzit inca!

          • Macar rectificare de buget pozitiva sa i se faca daca intervine la calamotati sau domnu PONTA sa le acopere cheltuielile din Rezerva Primului ministru.
            Asa ar fi normal, nu?

            Si sa-i usuce la buzunar pe cei ce nu si-au facut datoria.
            Stai asa ca anu asta vine si cutrenu ala mare… da vezi atunci nenorocire pe noi.

          • Ceaușescu a fost un vizionar: a permis multor unități să participe la licitațiile pentru construcția canalului Dunăre – Marea Neagră, iar altora le-a dat voie să liciteze pentru culesul recoltei 😀

  23. Distrugerea unei armate nationale echivaleaza, de cele mai multe ori, cu infrangerea statului respectiv. Paradoxal, desi inca mai este pace in Europa (nu si in Ucraina), Romania deja este infranta, cu o armata in agonie. Paradoxal, nu ne-a atacat nimeni (inca), dar fortele noastre militare sunt aproape epuizate. Chiar si in ww2, dupa dezastrele militare inregistrate in campaniile din Est, Armata Romana a avut capacitatea de a desfasura operatiuni in Vest (Ungaria, Cehoslovacia si Austria). Este un genocid savarsit de o pleiada intreaga de inconstienti post-decembristi (ce nu realizeaza/inteleg pericolul rusesc, cel generat de extremismul religios sau de revizionismul maghiar) sau tradatori de neam.
    Semneaza: un fost salariat civil al MApN, pe vremea cand la Iasi inca mai exista Corpul 10 de Armata
    Felicitari site-ului si tuturor celor carora le pasa.

  24. Problema este ca noi avem un deficit foarte mic, in comparatie cu celalalte state. La capitolul acesta chiar stam foarte bine. Eu nu inteleg, din moment ce majoritatea statelor din UE, au deficit 3%, noi care nu avem nici 1%, de ce trebuie sa cerem voie sa marim cu 0.3%? Nu cumva am suparat europenii ca fara sa ii prea bagam inseama am decis singuri pentru scut, si MK? De bine de rau, Tonta a reusit sa inchida macar programu Spartan si sa dea ceva de lucru prin putinele reparatii si la uzinele romanesti. Iohannis da toata ziua cu gura sa se dea la armata 2%, dar el de ce nu s/a dus la Bruxelles sa vorbeasca cu prietenii lui din PPE (Merkel in primul rand), sa ne lase macar acest 0.3%? Din gura toti politicienii sunt buni.

    @georgeGMT Dar iti pare normal comportamentul UE? Vorba lui Nuland, FUCK EU!

    • Pe banii lor se comporta cum vor. Realitatea este ca deficitul ar putea fi de fapt mult mai mare din cauza supralicitarii PIB pe 2015. Eu cred ca un PIB estimat de 703 miliarde de lei nu este deloc realist.
      Cine opreste guvernul sa rupa acordul cu UE/FMI?! Daca guvernul e sigur pe el si stie ca avem o economie stabila nu ar mai avea nevoie de acord…

      Tu crezi in mod serios ca europenii s-au suparat pt scutul european anti-racheta:) sau pt ca americanii au cateva sute de militari la MK?! Pai Germaia are mii de americanii si nu se supara nimeni…

      UE va fi favorabila cresterii cheltuielilor militare doar ca Tonta si anul trecut a crescut deficitul pentru MApN a zis ca da 700 de milioane de lei si in final n-a dat decat cateva zeci, restul banilor mergand in alta parte, asa ca?!

      C-are presedintele cu bugetul de stat?!

      • Daca rupe acordul, vrei sa dea munitie la fantaopozitie? Sa aibe motive sa mai taie odata pensii, salarii, spunand ca domne e vina lu Ponta ca a rupt acordu si ne trebuie bani pt investitii (adica clientelei lor)? Problema este mult mai simpla, Economia este pe crestere, surprinzator as spune. Chiar asa se supara UE daca ne mai lasa un 0,3%? Nu sunt Pontist sau Iohannist, pur si simplu, vad ca Iohannis de cand s/a instalat la Cotroceni, nu a facut nimic. Si cred ca macar in chestiunea armatei, sa se implice mai mult. Aici are responsabilitate directa, in cat comandant sef! Corect?

        • Cu Johannis…corect si eu astept sa vad ce pozitie va lua. Deocamdata are doar cateva zil de mandat.

          • Intervin si eu cu o mica observatie, in 2004 cand Tariceanu a fost investit in functia de prim-ministru, mai exact la data de 28 decembrie 2004, primul lucru pe care l-a facut din prima zi a fost adoptarea cotei unice de 16%, care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2005, la 3 zile distanta. Acesta este un exemplu, spun eu, de ce inseamna un om de valoare, care vrea intr-adevar sa faca ceva. Nu spun ca Iohannis e rau, insa a pierdut startul, adica prima actiune consemnabila care sa-i demonstreze hotararea si intentiile, care trebuiau facute din prima zi. Cu alte cuvinte, pana acum, parcursul lui seamana perfect cu E. Constantinescu.

            • De acord cu principiul nu si cu personajul ales pt exemplu: Tariceanu este foarte departe de „om de valoare”!

              • Din ce motive?

                • Pai nu el e ala care a angajat subit 250 000 de oameni la stat, fapt care ar fi dus la un deficit de 9,1 % daca nu taia Boc salariile si pensiile ? Spre comparatie, Grecia a batut recordul mondial cu 14,5 %.

                  Tot Tariceanu e ala care a infiintat o asa-numita Fundatie Godju, patronata de statul roman, desi exista (si inca mai exista) o Fundatie Godju privata cu sediul la Sibiu. Cum poti avea doua fundatii cu acelasi nume in aceeasi tara, ramane pentru mine unul din misterele milenare ale Romaniei. Folosind fundatia lui (e statului, el fiind prim-ministru), a semnat ca renunta la averea Godju si toate cladirile „fundatiei” aflate in centrul Budapestei, dupa care din cate stiu eu „fundatia” aia de stat s-a desfiintat. A ramas cea reala, privata, din Sibiu, care acum se bate in instanta sa anuleze deciizile, desi am vazut pe TVR ca in Budapesta guvernul ori a inceput sa foloseasca, ori a vandut, ori inchiriaza cladirile si deja situatia devine mult mai complicata.

                  De parca ingroparea avutiei tarii (9.1 la suta deficit, cand tu cresti cu 7-8 % pe an ? Eu n-am mai auzit asa ceva nicaieri in lume) si renuntarea la unele averi care nu sunt ale tale n-ar fi de ajuns, mai putem aminti si faptul ca arogantul ala era casatorit la vremea respectiva cu o fetiscana „de etnie”, prin presa speculandu-se de multe ori ca respectiva era agent ungur dovedid cu acte in regula de catre SRI.

                  Iata cum o tara mica poate rasturna/distruge o tara mare fara sa treaca granita cu soldatii 🙂

                  • E prima data cand citesc chestiile astea si am dat si un search pe Google, nimic concret. Exista si documente doveditoare sau sunt doar zvonuri? Daca e adevarata chestia cu sotia lui atunci ai dreptate, daca nu, atunci e doar denigrare. Lasand asta la o parte, ai adus in discutie un nume, Boc, care a fost cel mai nenorocit prim-ministru pe care l-am avut vreodata si as vrea sa cred ca nu esti in admiratia lui, altfel pt mine nu are nici o valoare ce spui despre Tariceanu

                    • Nu sunt in admiratia lui Boc, dar daca nu facea ce a facut, ajungeam ca Grecia, iar pe noi nefiind in zona euro nu ne salva nimeni.

                      Am bulit niste cifre poate dar ideile cu spionajul, gojdu si deficitul raman:

                      Aici scrie altceva:
                      http://ro.wikipedia.org/wiki/Funda%C8%9Bia_Gojdu

                      (eu stiam ca si acum adevarata fundatie din Sibiu se lupta in justitie, in noiembrie parca am vazut cu juma’ de ochi un reportaj la TVR)

                      Iar aici:
                      http://www.romanialibera.ro/politica/politica-alegeri-prezidentiale/ce-nu-spune-propaganda-psd-despre-guvernarea-tariceanu-356283

                      se spune de 160 000 de angajati nu 250 000 (alte surse dau 250 000) iar deficitul ala de 5,6 era deficitul pe ultimul lui an, dar politica angajarilor si a cresterilor salariale, a bonusurilor si primelor a continuat, daca nu se oprea ar fi ajuns la sfarsitul anului taierii salariilor si pensiilor la 9,1 la suta.

                      Iar aici se spune despre relatiile lui cu spioni unguri, incalcita treaba:
                      http://www.ziaristionline.ro/2011/08/04/toti-spionii-unguri-ai-premierilor-romani-azi-rudas-erno-asociatul-si-in-afaceri-al-premierului-tariceanu-schema-retelei-erno-verestoy-patriciu-tariceanu/

                      Ideea e ca ala nu a fost un om de valoare, a creat creste economica prin bula imobiliara, a angajat o droaie de frecatori de menta la stat (pe care acum nu-i putem concedia pt ca ar fi inuman, e criza, au rate, scade nr si asa mic al angajatilor, etc), a puscat defiicitul de la 1,2 la 5,6 (spre 9,1) la suta, ceea e e aproape de record mondial, avea relatii stranse cu spioni unguri, a incercat sa buleasca averea Gojdu, iar mie imi aminteste de celebra lui declaratie cum ca cei mai mari corupti din Romania sunt profesorii. Bravo domnule Tariceanu, i-ati gasit, oameni ca dvs au ars carti din ’45 incoace, acum mai ramane sa scapam si de cei care chiar le citeau.

                      Avand in vedere cele spuse de mai sus, sa-mi zici ca-l denigrez pe stimabilul domn Tariceanu ma pune pe gandit. De altfel am observat de-a lungul timpului ca ai niste opinii si valori cam comuniste domnule Lancer, ati „lucrat” cumva la stat ? 😉

                    • Deși am zis că nu mai scriu politică, nene MiG să știi de la mine că sinistrul tău e cel care a tărăgănat multirolul (poate așa te mai interesează) și a ținut alba-neagra din 2005 până spre 2009… topind 3,75 mld EURO din vânzarea BCR în nici un trimestru, deci cam 1,5 mld pe lună, dar nu a pus nimic spre infrastructură (cum a declarat de zeci de ori) sau spre amărâtul program al aviației militare… care era deja lichidat. Dar tu du-te mai departe cu „valorosul” tău porc împuțit și trădător cu acte în regulă și bate gura de alții care nici nu s-au îmbogățit ca siniștii și au fost puși să curețe rahatul valorii maxime de cere împroști inteligența noastră!

                    • @Sorin2 – nu am lucrat niciodata la stat, lucrez in mediul privat si nu cred ca am idei comuniste. Un lucru stiu insa clar, Boc, oricat de multe scuze incerci sa-i gasesti a fost cel mai nenorocit premier al nostru iar alt lucru, ca sunt multi care judeca din pozitia de „experti” in crize, nu stiu cati premieri s-ar fi descurcat bine in criza, insa cu siguranta Boc nu. Criza a luat si cei mai mari afaceristi prin surprindere, care inainte erau lei iar dupa s-au sinucis, e greu sa pui un prim-ministru care nu este neaparat expert in economie intr-o situatie nemaiintalnita si sa iasa si bine, poate sa ii iasa strategia sau nu. Ce a avut in plus Tariceanu fata de Boc este ca gandea cu propriul sau cap si nu se apleca. De fapt Boc nu a avut nici o idee, a fost zero barat.
                      @Flogger – sa spui ca doar Tariceanu a taraganat multirolul este ca si cum ai locui in diaspora si ai fi complet rupt de realitate. Intrebarea mea e CINE nu a taraganat multirolul? Ultima fraza nu pot sa ti-o cometnez ca e incoerenta.

                    • Bine migule, dar argumente ai, sau mergi pe preluarea afirmațiilor nesusținute și atât, că tot ne zici de gândit cu propriul cap…
                      Deci, pe puncte, ce a făcut bine sinistrul ăla? El, pe spuza lui. Ce a făcut rău. Apoi la ăl-lalt, repeți exercițiul, cu date/fapte obiective, ca la valorosu tău. Vezi ce îți dă, zi-ne și nouă. Din moment ce disconsideri opiniile argumentate mai sus și faptele obiective.
                      A, argumentul unic pus pe masă e, citez: „Intrebarea mea e CINE nu a taraganat multirolul?”, iar mai sus delicios: „Boc, care a fost cel mai nenorocit prim-ministru pe care l-am avut vreodata si as vrea sa cred ca nu esti in admiratia lui, altfel pt mine nu are nici o valoare ce spui despre Tariceanu” punct.

                    • Flogger, intr-o epoca in care dezinformarea si minciuna sunt primordiale, spune-mi care sunt argumentele pe care poti sa le crezi? Daca tu imi spui ceva despre unul anume cum pot sa te cred cand orice sursa aduci in discutie s-a autodiscreditat cu siguranta la un moment dat? Si cand te uiti la TV la o dezbatere politica argumentele par credibile intotdeauna de ambele parti, este ca oul si gaina, care a fost primul? In concluzie parerea pe care mi-o creez singur, ca nu stau sa urmaresc politica la TV, este prin felul in care simt eu sau ma afecteaza pe mine deciziile lor, in rest nu cred nimic din ceea ce spun unii despre altii, asta este teoria mea. Chiar daca as putea fi subiectiv in privinta lui Tariceanu, datorita boom-ului imobiliar si conditiilor favorabile de guvernare, mie adoptarea cotei unice de 16% mi-a adus mult bine si nu numai mie… in concluzie l-am perceput cat de cat pozitiv pe Tariceanu, sau macar mai bine fata de altii. In privinta lui Boc nu am simtit nimic, spune-mi tu o masura majora luata pentru cresterea economiei, care sa despovareze privatul. Asta este opinia mea personala si nu vreau sa intram mai in detaliu de atat.

                    • MiG – ok, e bine daca nu ai lucrat niciodata la stat. Boc a fost adus de grupul politic aflat la putere la inceputul crizei pentru a servi drept tzap ispasitor sau daca vrei o tinta umana pentru ura celor care au suferit din cauza masurilor dure luate atunci. E greu sa urasti un parlament, trei ministri, doi economisti etc insa daca zilnic vezi aceeasi fatza la TV care-ti spune ca trebuie sa taie, ca va creste taxa aia, taxa ailalta, ca se elimina nu stiu ce, orice individ oricat de lipsit de pregatire e, isi va putea canaliza toata ura si toate frustrarile asupra unui singur om, iar ala a fost Boc. Eu sunt convins ca el stia ce va urma, de ce e pus acolo si a acceptat. Din punctul asta de vedere, putem spune ca „s-a sacrificat”. El e singurul iesit cu imaginea terfelita din anii aia, orice alt politician, economist (care poate chiar a gandit masurile alea economice, bune rele cum au fost) a scapat basma curata. La fel si Basescu, pe vremea aia era presedinte, nimeni nu-l ura pe el, toti il urau pe Boc fiindca Boc aparea la TV sa le mai dea cate o veste proasta.

                      Acestea fiind spuse, parerea mea e ca personaje gen Ponta, Tariceanu, chiar si Vacaroiu sau Ciorbea au fost prim-ministri mai slabi decat Boc.

                      Ca sa raspund la o intrebare, cu ce te-a ajutat Boc sau ce a facut el bine, pe vremea lui, in plina criza si taieri, a gasit totusi fonduri pentru a incepe lucrul la multe segmente de autostrada, majoritatea cu fonduri europene, segmente care s-au terminat si au fost data in folosinta 2-3 ani mai tarziu, pe vremea lui Ponta cel zambaretz la taiat panglici. Pe vremea cand Ponta a fost PM nu s-a inceput lucrul la absolut nici un segment nou de autostrada. Totusi, el a atras simpatia a milioane de romani fiindca aparea des la TV inaugurand parca aprox 140 km, oamenii uitand ca acei 140 km au fost inceputi si platiti pe vremea lui Boc.

                      Ce tine minte omu’ ? Ca Boc i-a taiat si nu a facut nimic, ca Ponta n-a taiat nimic in schimb pe vremea lui „s-au facut” 140 km de autostrada. Poti sa urmaresti mii de profiluri de Facebook sau sa discuti cu vecinii tai, vei vedea ca asta e opinia covarsitoare a populatiei cu studii reduse, a pensionarilor, a angajatilor la stat sau a persoanelor fara loc de munca… Intr-un cuvant, cei descrisi reprezinta aproximativ 70% din populatia Romaniai, deci „majoritatea”.

                      Colac peste pupaza, in vremea crizelor, a deficitului si a taierilor, Boc a mai si semnat un contract secret de 1 miliard de euro pentru achizitia de rachete sol-aer, probabil o baterie SAMP/T Aster-30 (cele mai bune rachete sol-aer cu raza lunga de actiune din lume), cateva baterii VL MICA (componene comune cu Aster-30, raza medie, pot fi lansate si terestru si naval) si Mistral 2 (raza scurta, ar fi inlocuit SA-9 din dotarea noastra care e cea mai slaba racheta AA pe care o avem in dotare). Anumiti agenti de influenta s-au deconspirat atunci si au facut scandal mare (Sorin Rosca Stanescu, Antenele cu invitatii lor si expertii lor militari, PSD-ul, etc) iar contractul respectiv a fost anulat.

                      Faptul ca Tariceanu nu s-a aplecat dar Boc da, eu zic ca nu e asa simplu, Tariceanu a tradat rau de tot (vezi ce am scris mai sus), Boc a redus deficitul, a inceput lucrari de infrastructura si a incercat sa cumpere si armament, totul in plina criza. Tariceanu a inceput „domnia” cu deficit redus, creste economica uriasa, a avut miliarde din privatizari si totusi nu s-au facut achizitii militare. E drept ca macar s-a continuat cu infrastructura, dar la cati bani erau atunci, nu e de ajuns.

                      In nici un caz nu a fost Boc cel mai slab PM pe care l-am avut vreodata, si nu zic asta fiindca dorm cu poza lui deasupra capului ci uitandu-ma la ce a facut, in conditiile alea vitrege, e mult, MULT peste ce au facut altii in conditii mult mai bune (Tariceanu, Ponta, Vacaroiu, Ciorbea, poate chiar si Roman daca tot veni vorba !).

                      In rest… da… toti au amanat multirolul timp de 15 ani pana cand a devenit prea tarziu. In fond, toti au fost romani….

        • Președintele este „comandant șef” doar onorific. Guvernul se ocupă de tot ceea ce înseamnă armată. CSAT, condus de Președinte, are un rol mai mare, dar hotărârile în consiliu se adoptă prin consens. Asta înseamnă că dacă Președintele vrea să propună ceva, și Primul Ministru, de exemplu, trebuie să fie de acord.

      • Cu banii lor…

        România ESTE Uniunea Europeanà (màcar o parte din ea).
        Este contributor la bugetul european, chiar dacà nu este contributor net (primeste mai mult decât dà).
        Este cam acelasi limbaj când este vorba de „statu’ ” care dà si împarte, când „statu’ ” suntem toti contributorii financiari, persoane private sau întreprinderi, chiar si cei care nu fac decât sà consume (TVA).

  25. Ucraina a scos pe strazile din Odesa armata si astia discuta de procente de 0,3% pentru armata . Asta inseamna ca atunci cand vor incepe bombardamentele cu tunuri ca in ww1 pe granita cum e in estul Ucrainei se va accepta o marire a bugetului cu 0,3% in timp ce apararea civila nu face nici macar un exercitiu de forma ca sa-si testeze lipsa de dotare in caz de ….razboi!
    E mai rau ca inainte de diktatul de la Viena dupa afacerea Skoda: liniste, burtosii din Parlament se plimba in tarile la Paris de sarbatori , mondenitati etc.

  26. Vesti bune.Titeiul la bursa din New York a scazut putin sub 50 USD/baril.Poate in conditiile astea va fi mai mult combustibil pentru exercitii militare! ” http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-19018076-petrolul-deschide-scadere-new-york-nivele-minime-ultimii-aproape-sase-ani-dupa-productie-ridicata-rusia-irak.htm

    • da,da… cu siguranta vor fi niste exercitii mai de amploare in perioada imediat urmatoare.ma gandesc la un ww3 in care se va reduce exponential numarul de prosti. ps. apropo:ACUM de ce se poate ”aduce” barilul la sub 50$ si inainte nu? intrebare pentru ”desteptii veseli” 😉

    • Itradevar vesti bune pt toata lumea. Vestea supraproductiei in Irak nu ma surprinde, aia sunt in razboi, dar in Rusia… Dovedeste faptul ca economia rusa sta chiar mai rau de cat credeam si incearca – disperata as spune – sa compenseze scaderea pretului per baril prin cresterea productiei, un lucru nebun pentru ca va pune si mai multa presiune pe scaderea pretului…
      Rusii par a fi la fundul sacului.

      • @George GMT: „Rusii par a fi la fundul sacului.” Nu știu cât de bună e vestea asta. Dacă Putin este cât de cât previzibil, căderea sa din fruntea Rusiei ar putea să aducă la putere forțe extremiste, care să fie mult mai periculoase pentru noi.

        • Eventuala cadere a lui Putin de la putere ar fi doar pentru a satisface o nemultumire populara masiva. Un alt KGBist i-ar lua locul, nu s-ar schimba mare lucru.

  27. Mda…tot citind pe unu si pe altu am tras si eu concluzia corecta -You are fucked!

  28. Daca tot sintem la capitolul – veselie pe toata linia – in curind se va dezbate ” Proiectul de tara – Romania 2035 ” , adica strategia Romaniei pe viitorii 20 de ani:
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/romania-2035-110804.html

  29. Da ..cam asta ar fi realitatea la zi …ma intreb oare cate rapoarte si scrisori de genul asta s-au tot acumulat prin ”no mans land-ul ” ministeriabililor ?…da cate ar mai trebui sa se stranga pana sa le puste sertarele ? .Probabil o parte din banii ”alocati- ramasi ” la guvern pt. dotarea armatei vor constitui material pt. achizitionarea de dulapuri noi pt. dosare

  30. @ GeorgeGMT and Marius Zgureanu: rugaminte catre voi care mai aveti tangente cu armata. Este adevarat ca e tardiv chiar daca s-ar aloca 100% din PIB pt aparare, in conditiile in caare am auzit ceva friggtening, baietii nostri si ai NATO se asteapta la ce-i mai rau in perioada Martie – Iunie? Asa ca geaba vorbim de inarmare ca nu mai au ce face. Nu vi se pare coincidenta ca baietii de obicei secretosi, lasa sa apara acel material cu starea precara a Armatei? Au vazut ce s-a intamplat in Ucraina si-si apara pielea: o sa zica cum ca ei au tras semnalul de alarma, ca nu putem apara tara mai mult de o zi si gata singura solutie: capitulare neconditionata si Pasol Na Sibir.

    • „baietii nostri si ai NATO se asteapta la ce-i mai rau in perioada Martie – Iunie” De parcă știe cineva ce vrea să facă Putin. Anul trecut acesta i-a surprins pe absolut toți prin anexarea rapidă a Crimeei, tare greu pot eu să mai cred că pot anticipa „intelligenții” NATO mișcările lui viitoare.

    • Nu e posibil sa aloci 100% din PIB pentru ceva, din simplul motiv ca PIB inseamna tot ce se produce intr-o tara. Ca sa obtii la buget 100% din PIB ar insemna ca taxezi cu 100% tot ce se produce, adica daca tu ai produs o Dacia Logan si ai vandut-o cu 7 000 de euro, guvernul iti ia prin taxe 7 000 de euro.

      Presupunand prin absurd ca cineva ar mai lua salariu (de unde, daca toti banii au fost „confiscati” prin taxa de 100%) atunci ar fi la fel si acolo, daca tu ai avea un salariu brut de 1 600 de lei, impozitul pe salariu ar fi de 100% deci ai primi in cont 0 lei.

      Asadar, nu putem vorbi vreodata, in nici un caz, de 100% din PIB.

      Statele lumii se impart cam in 3 categorii cand vine vorba de taxare, state cu taxe mici, in general lumea a III-a, fara TVA sau cu TVA de 7, 10 sau 12 la suta, state cu taxe medii, le gasim pe toate continentele, si state cu taxe mari, in general le gasim in Europa (Danemarca, Suedia, Norvegia, Germania, Romania, Anglia, Franta, etc toate intra la „taxe mari”).

      In functie de nivelul de taxare si in functie de cat de eficienta e colectarea taxelor (fiindca poti sa ai taxe mari dar colectarea sa fie proasta, si atunci strangi la buget mai putin decat daca ai avea taxe mici dar colectare buna – e si cazul Romaniei), statele lumii strang la buget oriunde intre 20 si ceva si 50 la suta din PIB.

      Asta inseamna ca bugetul, banii care se impart la ministere, la salarii, infrastructura, plata datoriilor, constructii publice, pensii samd reprezinta oriunde intre 20 si 50 la suta din cat produce tara respectiva, adica PIB-ul.

      Tarile sarace, cu taxare redusa pot strange 21, 23 , 24 la suta din PIB la buget, tarile cu taxe medii, sau eventual taxe mari dar colectate slab (cum e la noi) strand 30, 35 la suta din PIB, iar tarile cu taxe mari (Europa de Vest) strang 40, 42, pana la 45 la suta din PIB la buget. Campionii lumii sunt tarile din nordul Europei, care au si taxe aberant de mari, dar in acelasi timp colectarea functioneaza brici. Ei bat recordul mondial cu un buget de aprox. 50 la suta din PIB.

      Romania colecteaza aprox. 32 sau mai nou din cate am inteles 31 virgula ceva la suta din PIB. Ala e bugetul.

      Avand in vedere cele spuse mai sus, nu se poate nici colecta, nici aloca 100% din PIB pentru ceva anume, nici 80%, nici 60% etc.

      Alocarile pentru ministere sunt numarate in „procente din PIB” si nu „procente din buget” pentru o stabilitate in calcul, PIB-ul e clar, bugetul poate varia daca se introduc, se scot sau se modifica taxe, plus daca creste sau scade colectibilitatea, asadar bugetul e ceva super-dinamic si etern schimbator si nu pot socoti cat ai dat la un anume minister ca procent din buget, ci mai degraba ca procent din PIB.

      Asadar, daca tu ai colectat la buget 31,5 la suta din PIB, cheltui anul asta 33,5 la suta din PIB (ceea ce se cheama ca ai deficit de 2%), poti aloca MApN-ului un procent oarecare, 1, 2, 3 la suta din PIB, insa nu uita ca tara are 20 de milioane de locuitori, zeci de ministere, datorii de platit etc.

      Ca fapt divers, intr-o tara ca Romania, cu bugetul si colectarea noastra, daca cineva ar mari brusc bugetul MApN de la 1,31% cat e acum la doar 2,5% ar revolutiona in adevaratul sens al cuvantului toate fondurile pt armata.

      Tot ca fapt divers, PIB-ul nostru e pe undeva spre 150 de miliarde de euro parca, inca n-am datele pe 2014, la o colectare de 31,xx la suta putem socoti de cati bani dispune tara intr-un an pt a plati datorii, pensii, salarii, benzina, drumuri, curent electric, samd.

  31. Sunt foarte fericit sa aflu ca mai exista ofiteri care fac cinste uniformei pe care o poarta. A fi ofiter in Armata Romana trebuie sa fie o mandrie !

  32. „Nu vi se pare coincidenta ca baietii de obicei secretosi, lasa sa apara acel material cu starea precara a Armatei? Au vazut ce s-a intamplat in Ucraina si-si apara pielea: o sa zica cum ca ei au tras semnalul de alarma, ca nu putem apara tara mai mult de o zi si gata singura solutie: capitulare neconditionata si Pasol Na Sibir.”

    Stati linistiti, ca astia „nu se bat cu nimeni” 🙂 🙂

    Mare pacat ca l-ati banat pe baiatul ala din ‘sistem’, ‘Robert Ionut’, ca era un dulce si un simpatic…

    Astia sunt doar o alta structura bugetara labartzata si stufarita, consumatoare de resurse si ineficienta ca orice structura bugetara din Ro.

    Ei s-au spalat pe maini, au declarat sus si tare ca asa-s legile si ei sunt legati de maini si nu pot sa faca nimic.

    Astia respecta legile pana in panzele-panzelor albe si asta se intampla in tara in care nimeni nu respecta nici o lege, in frunte cu Guvernul 🙂

    De aici putem deduce ca legile le sunt pe plac.

    Asa ca astia stau linistiti in banca lor si-si incaseaza salariile, pace si prietenie, doctoranzi, doctorate, functii si grade de general la toata lumea 😉

    Daca te iei de ei, esti fie rusofil, fie ajent, fie troll, fie civil cu „discurs de civil” etc

    Cand oi avea nevoie de ei…Doamne fereste si Dzeu cu mila…la Rovulatie n-a venit dujmanu si tot a tras toata lumea in toata lumea, si-au doborat elicopterele, au tras cu tancurile in tancurile unitatilor dujmane vecine, de dat cu aparatele in peisaj dau pe timp de pace etc.

    Toata lumea se bazeaza ca suntem in NATO. Si ei cred ca sunt primii care se bazeaza pe faptul ca suntem in NATO si de aia stau linistiti si-si vad de doctoratele lor 🙂 ca sunt aparati.

    Pana la urma v-am mai scris eu cu niste ani ‘prin urma’, va agitati degeaba sa rezolvati problemele unora care n-au probleme si sa inarmati pe unii care nu vor sa se inarmeze 🙂

    Daca tineau sa se inarmeze si sa fie gata de lupta faceau ei pe dracu in patru si gaseau o modalitate de a presa si ajunge la o intelegere cu politicul. Daca n-o fac e pt ca nu-i intereseaza in mod deosebit si toata lumea e multumita 🙂

    Hai,
    Pace Tuturooooor! Si Duuuuuhuului Taaaaaauuu 🙂

    • @ gsg .. eu zic sa incepem formalitatile de constituire a Grupului de ajutor pentru refugiatii romani ! Sa aiba refugiatii de un ceai cald cand o-r sa vina buluc incoa cu tancurile pe urmele lor. si sa mai punem si bazele viitorului guvern din exil ca o sa trebuiasca si ala.. Ne mai trebuie un gurist care sa faca propaganda la BBC…”Dragi romani…stati linistiti la locurile voastre.Guvernul din exil e cu voi… Combateti invadatorul de pe pamantul starmosesc cu furci ,cu coase si topoare…fetele frumoase sa nu se mai ascunda in paduri ci sa iasa la atac cu arme bacteriologice.
      Combateti dusmanul pe pamant,pe apa si in aer! Amin!

      • O sa plece toata lumea si o sa ramana batranii la care deja le trimitem bani.
        Fetele frumoase vor fi demult plecate, ca pe langa ce frumuseti sunt in Vest ale noastre’s boboc…
        Guristi or sa fie destui si competitia mare pe post, mai greu daca vrei sa gasesti pe cineva dispus sa faca ceva 🙂
        Si mai raman bugetarii sa apere Tara 😉 In astia ne punem baza, ca astia nu pleaca nicaieri. Cand o trebui sa le dea salarii la toti se duce dracului inamicul 🙂

        • Da, aici zici tu ceva : demultisor , cand mi-am facut eu valiza si am emigrat , in avionul ” dus „, inafara de romani mai erau vreo 5-6 straini . In vara , in ” avionul de vacanta ” cu care mai venim sa-i vedem pe ai nostri , erau deja cam 20 de cupluri mixte . Toti cu cariere ” offshore ” .

          • Trist… dar adevarat.

            Plecam, ne mixam, ramanem unde ajungem, si partea cea mai trista e ca cei care fac asta sunt tocmai aia calificati. Aia lenesi si/sau prosti ori nu pleaca deloc, ori daca pleaca lucreaza la capsuni sau in constructii cativa ani si dupa aia se intorc, ca tot mai bine e acasa, salariul e mic da’ nici nu faci nimic toata ziua.

            Asadar, de-a lungul a hai sa zicem 30 de ani, partea educata si desteapta a populatiei pleaca definitiv, in tara ramanand pleava

            A mai fost discutia asta aici si s-au aprins repede spiritele rau de tot, dar degeaba suntem mandri, nationalisti sau invidiosi, ca treaba cam asa sta

            Exista de cativa ani un val de emigrare a tuturor persoanelor cu creier si experienta cum nu stiu daca a mai fost, poate imediat dupa Revolutie dar atat. Cei care nu credeti o sa vedeti rezultatele in vreo 5 ani…

            • Sorine, acolo e durerea – ș-am zis tot.
              În rest să se bată cu pumnu-n piept marii patri(h)oți, mai bine s-ar bate altundeva de bravi ce îs. România are „potențialul” părăsită de resursa umană și apoi praful se alege. Încă nu e prea târziu, dar am emoții de ceva ani și nu văd inversarea tendinței nici pe parte de mentalitate, nici pe demografie, nici pe sănătate. Numai pe finanțe și industrie, export, agro și energetic se schimbă, dar fără oameni buni nu faci nimic.

    • O fi o forma de raspuns la ce-am scris acilea:
      http://www.rumaniamilitary.ro/importul-de-tehnica-de-lupta-uzata-solutie-romaneasca-patentata

      „Sa se uite decidentii nostri ce anchete de neglijenta si tradare a interesului national au inceput in Ucraina… tocmai pe inzestrare si subfinantarea achizitiilor armatei care si la noi este in incapacitate de aparare a teritoriului national! Sa nu dea bunul Dumnezeu ca la anul tavalugul sa vina incoace ca vom asista pierderi de epoleti si curti martiale !”

      Cat despre tras unii in altii si lovitul peisajului cu diverse categorii de tehnica, la cati bani se aloca pentru mentenanta si antrenament, mai bine nu-si mai cumpara echipamente! Nu mai ai vehicule si cu ce zbura, nu mai ai ce strica! Si nici nu mai treuie sa aloce nici aia 13% din necesar la mentenanta 🙂
      Nu ai bani de munitie, nu mai faci trageri reale, deci risc zero de accidente.

      Taie si tehnica ramasa si gata, stau in cazarmi, fac exercitii in sala de sport sau atarna de vreun birou… iar riscul de accidente scade aproape la zero. Totusi si agrafele de birou, veiozele sau sertarele pot fi periculoase 🙂

    • Tulai Doamne , asta nu credeam s-o vad : iti pare rau dupa R.I. , ca n-are cine sa-ti mai spuna lucruri interesante . Ba mai stateai si pana pe la miezul noptii la calculator , sa vezi , vorba ta , doar-doar ti-a spune si tie Vlad oarece lucruri interesante . Ba vad ca stateai si asa cu invidie : ca doar mie mi-a spus ( si asta e interesant ) cum se pot invalui cinci divizii invadatoare cu doua batalioane de tancuri , da´ tot tancuri unul si unul , import SH , probate , ca muierea vaduva , nu ca jafurile noastre .
      Ba pe deasupra te-a si bagat serveru´ n spam , si nu-ti dadeai cu sama de ce : Ca Copiii cuminti dorm la ora ceea 🙂

      • Da bre Neicusorule, pai cum sa nutz fie dor de RI, nu vezi ce plictiseala se asternu pe aicea 🙂 ? Pana si MariusZ a terminat cu variantele de upgrade la TRuri si oricum ma cam lasasera nervii citindu-le 🙂 🙂 🙂 si nu mai puteam turele si motoare noi, pur si simplu nu mai intrau 😉 Si nici prietenul matale Vlad nu mai spune lucruri interesante, oricum omul ti-a urat La Multi Ani si matale ca un care este nu i-ai raspuns 😉

        Asa cacum naiba sa nu se astearna plictiseala peste neuronul meu stingher…

        Or fi dormind copiii cuminti prin sistem la ora aia si asa la ore in general bre…dar ce treaba am eu cu copiii cumintzi nu ma prinz 🙂

        Diviziile invadatoare nu mai vin, ca nu a mai ramas nimic de luat, asa ca stai linistit 🙂

        Aveti voi o 8sesie cu invadatorii 🙂 , nu mai vine nimeni bre, fugiram noi si-i invadaram pe ailalti.

        Femeia vaduva e buna bre, ca e testata si bine unsa, numa sa nu fie prea uzata 🙂 , sau macar daca e uzata sa fie numa’ primii 5 centimetri, ca dupa aia e practic noua 😉

        • Neica GSG, eu fac urarile …. cand imi vine la gura . La Vlad i-am ” urat ” la timpul potrivit . Acuma ma faci sa ma simt vinovat , chiar daca m-a urat , sau m-a ” pocnit ” , cum se zice pe la noi prin sat . Si voia sa ingroape securea razboiului , ca sa ma tai in caz de ” Descult in iarba ” . Deh , mea culpa , suspicios eu …. 🙂

        • GSG9,
          Eu ti-am zis ca am gatat variantele pentru modernizarea TR-85… desi cea mai probabila va fi cea „furtiva” (care, adeca n-are legatura cu a fura)… varianta in care nici macar echipajul nu va reusi sa-l gaseasca 🙂

          sa inteleg ca nu mai sunt amuzant? 🙂

          • Am o propunere pentru refolosirea TR-85, presupunand prin absurd ca se cumpara tancuri noi (eu as vrea Leo2 A7 cu AMAP-ADS). Propun transformarea TR-85 (non M) in drone, fara echipaj si fara munitie, dar cu blindaj frontal suplimentar, inclusiv ERA. Ideea este de a le trimite „la atac” primele si a deconspira pozitiile tancurilor si rachetelor antitanc inamice si a atrage focul acestora, iar adevaratele tancuri Leo2 sa incaseze mai putin.

      • Apropos, Mariuse, gata mi-a trecut starea aia de rau de la atatea upgradeuri la TRuri, acum incepu un an nou cu neamtzul in cockpit, poti sa mai upgradezi un pic TRurile alea 🙂 🙂 🙂 , o turela ceva, eu nu mai zic nimica si promit ca citesc cuminte si ascultator si bag numai comentarii pozitive si care aduc contzinut si aport articolului. Daca nici matale nu mai poti, roaga-l pe Eroul sa se dezlantzuie 🙂 , ca vad ca si asta se dadu la fund desi pretenii lui rusii sunt tot acolo si isi cam fac de cap 😉

  33. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19025856-klaus-iohannis-voi-incepe-consultari-partidele-pentru-cresterea-bugetului-apararii-prag-minimal-2-din-2017-propun-mentinerea-acestui-obiectiv-pentru-cel-putin-zece-ani.htm

    Vad ca Iohannis ia luat la frecus…dar gretosul de Ponta da vina pe sistem pe vremurili grelii, iar cand il vazui pe Oprea la TV n-am mai putut si m-am dus sa vomit…
    Ce kkt au astia nevoie acum de pact transpartinic pentru alocare 2% din PIB la Armata? Nu si l-au asumat atunci ca obiectiv la intrarea in NATO? nu e semnat si parafat cand au acces in NATO? ce bull shit mai trebuie sa indrume Ponta si Guvernul cacare, e nevoie de intelegere la nivelul intregului spectru politic pentru acesti 2%? TRADARE…. ZIDUL ALA de la Targoviste mai exsita?

  34. io cred ca iohanis citeste pacilea..

  35. Baieti, va rog intrati la klaus iohannis pe facebook, explicatile cretinilor ce inseamna armata. Sau adunat o gramada de comentari contra armatei romane ca nu trebui bagati bani. Este un articol unde presedintele solicita un 2% pt armata

    • Mda… ala e poporul roman, pleava care a mai ramas prin tara, aia cu ce ne trebuie noua, bani aruncati, risipa, sa se desfiinteze etc si tot aia cu sariiiitiiii la prima bubuitura de tun.

      Aia sunt bolovanii a caror grija o purtati cand vreti sa aparati tara 🙂 🙂 si sunt milioane ! Problema e ca ei nu vor sa fie aparati, ei vor iphoane, s e x anal si bmw-uri, dar neaparat d’alea cu sclipici, sa se vada ca au valoare.

  36. Când nu ai industrie, nu produci, nu ai bani. Banii se fac în economie. Fără bani nu ai armată. Exportăm de nu știu ce valoare, dar cifrele sunt îndoielnice, apoi trebuie să vedem și structura exporturilor. Degeaba exportăm bușteni, fier brut și cereale, asta nu înseamnă că ai economie. Politicienii au vile cumpărate în Occident, locuri de refugiu, așa că de armată nu le pasă absolut deloc. Nu avem o politică de înzestrare militară și nici una privind perfecționarea personalului militar. Tot felul de ofițeri expirați care nu știu folosi un calculator sunt menținuți pentru a avea o pensie. Elementele de noutate sunt introduse de ofițerii inferiori, mai tineri.

  37. fratilor eu dupa cum vad lucrurile se misca foarte incet e bine ca se misca ceva dar se misca foarte incet in raport cu inzestrarile armatei ,si ca sa va spun tot aici pe blog am vazut un comentariu in care spunea ca daca esti sarac nu inseamna ca trabuie sa fii lipsit de idei .Haideti sa luam la comentat cea mai importanta si sofisticata arma a armatei romane ,fortele aeriene romane care e la pamint in 2009 sau 201o cind leau modernizat nu se stia ca sint prea vechi migurie astea si numai trabuiesc modernizate , se stia care ar fi putut sa se ea intrun numar de 80 sau 100 de bukati de la chinezi sau indieni mai putin zburate si putea fi upgradate cu motoare noi .Si daca lea modernizat ca aparatura electronica leau modernizat bine dar lea pus rachete cu raza scurta de actiune acuma pun si eu intrebarea sa cumparat 12 rable de f16 bun cred ca ea unflat risul pe rusi cind a vazut cum dotam noi fortele aeriene romane , acum intreb si eu raportat la concluzia la care am ajuns , si este asta ca nu se doreste in tara asta decit furaciune si interese poi ziceau ca urma sa achizitioneze rachete hassam anul aceste sunt curios o sa existe vreo achizitie de echipamente ceea ce ma indoiesc si la tancuri si taburi avem nenumarate exemple la taburi avem deja un tab care armata romana ar fi trabuit sa il achizitioneze pina acuma de cind se taraganeaza la capitolu tancuri la fel nu se mai poate construi ca platforma veche e deja prea veche .Iintrebarea care se pune ce se doreste cu industrianoastra de aparare sau mai bine cu fabricutele care near putea ridica pibul in tara si ar putea aduce un plus economiei si altceva de ce se insista pe undeva achizionarea altor avioane tot blok 15 a b cind deja alte tari le trag pe dreapta si numai doresc sa le modernizeze nu cumva baietii destepti au luat deja comisionul si pentru celelalte avioane sint multe intrebari la care nu gasim raspunsuri astept raspunsurile dumneavoasta pe blog

  38. Dusca se mandreste ca a adus bugetul MAPN de la 1.2% la 1.47%, mare realizare (necesarul IMO este de 2.5% pentru 10 ani pentru a acoperi dezastrul). Dar spune ca cele 6 F-16 care zboara in Portugalia au acum si motoare noi, asta e bine, ca dupa atatia ani erau sigur uzate. Mai spune ca Mig-21 Lancer poate zbura pana in 2018 – 2019, eu am indoieli, stiam ca resursa de zbor se termina in 2016 (poate daca nu zboara se termina resursa in 2019 sau de ce nu 2030!!!).

    • Ne poti da si un link ? Sunt curios sa vad ce a mai spus.

      Sincer, a mintit de atatea ori incat nu mai cred o iota din ce zice, indiferent care e subiectul, si indiferent daca poate fi adevarat sau nu. Sunt doar curios sa citesc si eu articolul, dar imi vine greu sa mai cred ceva.

      Nu stiu daca se pot pune motoare noi (care propulseaza ultimele variante de C/D-uri) pe A/B-uri, iar motoare vechi de 106 kN nu cred ca se mai produc undeva, asadar sunt sceptic cu privire la motoarele lui noi. El a mai spus si ca vor avea radare de ultima generatie, ca avioanele vor fi practic nou, ca armamentul va fi de ultima ora, si ne-am trezit cu o gluma de radar, rachete de acum 25 de ani si echipamente electronice scoase din niste avioane care erau deja vechi, depasite si prost dotate.

      • Am cautat despre motoarele F-16A MLU si se pare ca standardul este Pratt & Whitney F100-PW-220. Versiunea care cred ca se mai produce este F100-PW-220E (sau exista un kit de upgrade la E). Din pacate nu cred ca e vorba de mai noile F100-PW-229 EEP.

        • In cazul asta, daca se pun pe ele motoare NOI PW-220, poate chiar 220E, ar fi o treaba.

          Ramane problema radarului, de ce APG-66(V)2 si nu APG-68(V)9, unii ar spune ca al doilea poate nu se poate instala pe A/B dar aici la voi am citit ca Pakistanul tocmai radarul ala l-a pus pe A/B-urile lor proaspat modernizate. Deci de ce la ei se poate si la noi nu, refuz sa cred ca 66V2 e mai bun ca 68V9…

          Ar fi interesant de citit o comparatie intre APG-66(V)2, APG-68(V)9 si Elta-2032M radarul de pe LanceR-C, la aceeasi dimensiune a farfuriei, sa vedem si noi niste parametri.

          • Taiwanul isi upgradeaza 144 de F-16 A/B block20 la standardul F-16V, iar radarul este AESA APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR), deci se poate daca se vrea. Teoretic se pot inlocui si motoarele cu F100-PW-229 EEP, dar asta nu e clar inca. Trebuie urmarit si vazut ce upgrade la F-16 fac altii (probabil mai competenti) si comparat cu ce fac tomberonezii.

            The Northrop Grumman Scalable Agile Beam Radar (SABR) is a full-performance fire control radar for F-16 and other aircraft. SABR offers all the advantages of a multi-function active electronically scanned array (AESA) radar with significant acquisition and life cycle cost savings.[1] Designed to support next generation weapons and tactics, the SABR ensures the needed combat advantage over the adversary. In a 2013 competition, SABR was selected as the AESA radar for the F-16 modernization and update programs of the United States Air Force and Taiwan.[2]

            Designed initially to fit F-16 aircraft with no structural, power or cooling modifications, the SABR is scalable to fit other aircraft platforms and mission areas. In 2010, SABR was installed on a USAF F-16 at Edwards AFB and flew 17 consecutive demonstrations sorties without cooling or stability issues

  39. „Dar in primul rand, dorim sa-i felicitam pe cei doi ofiteri – Lt.drd. Diana MANOLACHE si Lt.cdor. Crăciun-Ciprian CHIŞ – pentru ca isi onoreaza uniforma pe care o poarta, pentru corectitudinea, curajul si seriozitatea analizei efectuate si salutam faptul ca in sfarsit ofiteri activi au iesit in fata si au facut public dezastrul. Onoare lor! ”

    Onoare Onoare Oroare Oroare dar sa stim si noi 🙂

    Bre, pana la urma asta e un alt articol pointless din serialele Romania Military „Rusia se prabuseste”, „Sa ne radem cu indienii” sau „F35 sucks”…

    Din ce am mai scurmat pe net problema cu onoarea este mult, mult mai simpla:

    domsoara este doctoranda, nu doctor.

    Ca doctoranda care este in Stiinte Militare Intergalactice, la celebrele universitati romanesti de aparare fara tancuri, rachete si avioane de lupta ci numai cu doctori si generali:

    http://www.unap.ro/ro/doctorat/docs/Studenti%20doctoranzi%20in%20domeniul%20Stiinte%20militare%20form%20de%20desfasurare%20Cu%20%20frecventa%20redusa.pdf

    Este inmatriculata in 2013, la frecventa redusa, pozitia 19 (saizecisinoua cred ca era mult mai interesanta 😉 ), pagina 3.

    Eh, mneaei trebuie sa aiba activitate stiintifica: articole, comunicari, carti publicate you name it.

    Este asa numita ‘activitate publicistica’ , ca#care nu este 8tionala ci este obligatorie.

    Asa ca probabil s-a combinat cu comandorul mai citit in ale aviatiei (ea stie in ce moneda s-au inteles 🙂 ) si a rezultat un articol in care ea este trecuta prima (ca doctoranda) si comandorul este doarcoautor.

    Intrucat in 3 ani (sau cu prelungire in 4 sau 5 ani) doctoranda trebuie sa aiba activitate jurnalistica si, in final, teza de doctorat, asta prinde bine la continut si la bibliografie, da bine acolo la josul lui pajinii

    Deci pur si simplu o chestie de activitate jurnalistica doctorala a unei doctorande la fara frecventa.

    N-are bre GMTule nici o treaba cu onoarea si curajul si mai stiu eu ce. Iar starea aviatiei foste meletare nu doare pe nimeni, in frunte cu militarii 🙂

    Nu cred ca citeste vreunul de acolo de la doctoranzi pe siteuri si bloguri militare, ca nu cred ca-i intereseaza subiectul Military, aia doar isi iau niste grade si f#ck niste studii 🙂 ca sa avanseze mai repede la salariu, dar daca ar citi cum ai ridici matale in slavi pt un fel de duda de referat sau proiect ce faceam noi pe la facultati numai pt ca trebuia sa le facem si ne treceam pe noi si pe profesor, cred ca se kk aia cu respect pe dumnealor de ras 🙂

    Acu ca ati inteles motivatia, onoare, seriozitate si curaj! Muaahahahahaaaaaa

    „Si poate daca astfel de oameni ar fi promovati in functii de conducere starea Armatei ar fi alta!”

    Da bre, sa fie cu noroc, cat mai multi din astia si armata moare sigur garantat si definitiv 🙂

    • Trist… foarte trist !!!

      Ca de altfel aproape orice chestie venita de la stat in Romania, sau din partea unor oameni care cica „lucreaza” la stat.

      PS: si da, daca nu e clar, am o oroare fata de acesti oameni, una care creste de la luna la luna, de la an la an si cu fiecare intrare in tara. Hai sa „lucram” toti la stat, 6 posturi care administreaza 3 dosare, persoane care vin la lucru la 11:30 sau 12:00 si pleaca acasa la 3 si ceva, persoane care ies la pensie „la varsta adolescentei”, prima de concediu, prima de revenire din concediu, prima de Pasti, prima de Craciun, etc. Da stiu, mi-e ciuda 🙂 Sunt invidios ca eu nu fac in 4 zile ce face altu’ in 15 minute, mi-e ciuda ca in clipa in care eu am facut ceva, e folosit pe alte continente si merge brici, si crapa invidia in mine ca eu nu stau la taclale toata viata pe banii altora, vociferand ce nashpa e in Romania si ce salarii au altii.

    • Pertinent. Trist. Macabru.
      Veniți în cinema în 2015 pentru o experiență definitorie a statului românesc care este…

    • @gsg9 Frate ce ai facut tu acum este disimularea unei informatii valide si pertinente intr-un nor de chesetii personale 😉 . Asa se face in manualul terosistului media amator: lasi subiectul si lovesti persoana.

      Acu ce mama dracu are sexul, culoarea parului, doctoratul si alte asemenea cu informatiile oferite!? Ce-are coada vacii cu stamplia primariei?! Info sunt corecte iar fata asta a facut o treba pe care pleida de ofiteri superiori din aviatie nu au facut-o niciodata! A pus degetul pe rana luandu-si in serios doctoratul…
      Cam ce-a facut rau ca s-o iei la misto?!

      Mai multi din astia si Armata poate scapa, ca pana acum trage sa moara cu daia care tac si se fac ca nu vad.
      Fatuca asta a iesit in fata, a publicat date corecte si de nimeni combatute, fiind prima imagine clara asupra RoAF de dupa „90, asadar ce-i reprosezi mai exact?! Ca poarta fusta?!
      S-a dovedit mai „barbat” si mai onorabila decat toti coloneii si generalii din RoAF, care stau pe labutele din spate si dau din coada ca idiotii, pe banii nostri of course!

      Comentariul tau este macar ridicol…

      • Ca de obicei si as usual n-ai inteles nimic 🙂

        Da’ … nimic 🙂

        Eu n-am nimic cu doamna/domsoara, ca n-am avut onoarea s-o miros 🙂

        De fapt ce am scris nu e despre ea.

        Ci explic contextul in care a aparut documentul.

        Ce am scris acolo nu e un atac asupra persoanei ei dragalase, ca mie imi plac femeile 🙂 , ma rog, nu toate 😉 , ci am scris ca doar si-a facut fata ‘proiectul’ si activitatea publicistica doctorala cu informatiile care este din armata.

        Le-a facut pt ea personal, ca sa-si ia doctoratul.
        Si ca nu e nimic extraordinar si eroic in ce a facut.

        Starea armatei s-a discutat inainte la CSAT si s-a spus deja ca e varza, deci e deja informatie publica si nu e ea cea care arunca primul bolovan ca sa faca valuri in sistem.

        Arunca bolovanul in mare cu apa deja foarte agitata, asa ca nu risca nimica.

        It’s just business 🙂 bre, activitate academica.

        Si matale vii ca ‘speriatul’ 😉 si ai dai cu onoarea, cinstea si virtutea ca in cartile cu Lancelot 🙂

        • gsg9, tii minte accidentul ala de prin august al celor 2×2 piloti italieni de Tornado? Printre ei si o femeie, Mariangela „Barbie” Valentini…”Barbie” cica era callsignul sau…ce parere ai?

          • Pai ce parere vrei sa am 🙂 sunt barbatii rautaciosi si se simt nesiguri cand dau peste una d’asta cu testosteron mai mult decat ei 😉 🙂

            Indisciplina de zbor si demonstrat care are OO-lele mai pline…in final nici unii…
            „the two Tornado were carrying „two separate training missions and were engaged in different tasks. Were on their way to a point where they had to perform the tasks assigned to them separately, which did not include practice simulated combat. And they should not be „there together at the same time.””

            • Probabil se tot chinuiau care cui sa demonstreze ca e mai bun meserias la dogfight, mai agresiv, mai pilot.

              Cred ca cel mai simplu isi rezolvau problemele daca isi rezervau toti 4 o camera la hotel 🙂 …ce tzi-e si cu competitzia asta dintre s#e#x#e…e prost inteleasa 🙂

        • @gsg9. Deocamdata este singurul document oficial care pune degetul pe rana, iar comentariul tau are ca scop doar decredibilizarea informatilor publicate. Si fiind si primul ofiter care vine cu cifre si date exacte, imi pastrez opinia cu onorabilitatea.
          Nu ai avut nici macar un singur argument impotriva celor scrise, astfel ca „zicerile” tale se inscriu absolut perfect in tehnica de ridiculizare a unei informatii, lovind in mesager si decredibilizandu-l pe acesta.

          • Persisti in a nu intelege contextul lucrarii.
            Iar comentariul meu, care n-are nici o treaba cu decredibilizarea 🙂 (sunt ajentul 007.(3) de la universitatea de aparare dujmana, nah, ca m-ai prins 🙂 ), n-are alt scop decat sa ma amuz ca batzi campii cu fecioarele virgine ale lu’ Chrétien de Troyes 🙂

            Bine bre, am inteles, fatuca aia ti-e ‘salvarea’ armatei, roag-o sa-i faca o poza, sa ti-o trimita si sa o tzii in rama 🙂

            Te las cu ale lu matale. Cine citeste intelege ce vrea…

      • GMT, nu e ridicol, din foarte foarte păcate…
        Tu zici că nu se face și grav e, că îs cretini etc etc. Apoi apare o bășină de lucrare care nu zice nimic, punct, și te exciți intelectual probabil de numa pentru ce? Doctorate trebuie Armatei? Nu motorină, ulei și bani? Nu camioane și transportoare? Nu uniforme și puști? Nu bocanci și condiții să-și facă treaba cât mai bine? Nu antrenament, planificare și bani și iar bani?
        Nu, zici matale, doftoratu e bun și suficient!
        Te… ceva pe el doctorat, dacă concluziile îs alea date. Și nu o zice unu cu două clase și nu o zice cu dispreț față de educație.

        • @Floggere 🙂 🙂 😉 hai bre, cand in urma cu mai bine de un an, eu, pe acest site, scriam cam acelasi lucru (fata de starea RoAF) tu ma combateai si ne spuneai ce pilotii valorosi avem noi, ca avioanele isi fac treaba, etc, etc.
          Acum, apare un document oficial, sub egida Academiei Militare, si tu incerci sa-l duci in derizoriu..
          Ce-are doctoratul fetei cu informatiile oferite?! Ca nu te vad combatand ceea ce scrie acolo, probabil nici nu ai cum, asadar cu ce va derannjeaza frate faptul ca fata asta a avut posibilitatea sa dea peste bot intregului Stat major al FA si lui Dusa personal, dovedind cu acte ca NU avem forte aeriene?!

          Ce-aveti frate cu ea?! 😉 😉

          Ridicol si am fost bine crescut cand am ales acest termen…
          Apropos, nu stiu daca ai aflat de pe blog: vine Leopardul 2A4, cam la 110 masini!

          • Veșturi bune…
            Nu combăteam decât asumpțiile false. Când lumea s-a luat de ce poate un MiG modernizat cu cap – în genere, am scris că nu e așa rea treaba și că operatorii sunt bine pregătiți și fac față fetișului vost măăăhăăăreața aviațiune ucraineană–- nu deruta lumea, asta am scris și mi-o asum și azi. Am argumentat de ce și am avut dreptate, istoria recentă confirmă tot, punct.
            Prin 2011-2012 scriam de revenirea economică a României și de amorțirea polacilor, eta na!
            Voi dădeați înainte cu prăpădul și prăbușelnița, uite cine a făcut analiză anticipativă valabilă.
            Am zis, că trebuie luat de jos, de la baze – cu modernizarea și capabilizarea armatei. Din păcate, cred că timpul va da dreptate acestei perspective.

            De ce zic că e inutil NOUĂ doctoratul onorabilei, aste e evident, nu ajută cu nimic. Zice ce e arhicunoscut. Dacă noi povesteam asta acu ani de zile, iar dânsa scrie doctorat în 2014 sau 15 cu ce discutam noi, din exterior, nu din înalta academie care este… trist, zic eu!
            Științific, ca valoare, tinde spre nihil, părerea mea. Dar să desbatem, dacă vrei.

              • Știu că nu… s-a decis. Mai știu că unii prin sinistere au auzit de răs-prelung-modernizarea a ceia cei iestee și amână. Aia știu. Deci Zgureanu a făcut impresie artistico-fantastică la ceva cetitor întunecat de prin subt-secretariatul-de-subt-biroul-cuiva și nu a înțeles ce și cum, da sună bine și a povestit, probabil, mai sus, în cele 34 de secunde cât livră cafeiu… zic și eu.
                Deci sunt șanse să scăpați de fierătaniile mele și să rămâneți cu bine…
                Amiiin!

              • cum e cu leo 2 ca eu as vrea sa stiu?
                stiu ca noi am dezbatut …indelungat aspectul…fara o concluzie generala
                @marius zgureanu si cei din echipa lui (fara sa-i decredibilizez sau sa-i iau iin ras)au sustinut mult si tare idei de modernizari la tr-uri si alte platforme exotice …de nu le mai stii numarul
                altii ..sustineau ..alte ….variante si chestii diverse
                a venit episodul din ucraina ….s-a mai schimbat ceva
                pana la urma ar fi ..ceva sa stim macar putin in ce directie se va merge
                ptr cine nu intelege si nu vrea sa inteleaga e ca in anul 2015 ….si spre viitor ,orice solutie inspre a mooderniza tr-ul e dead end pe toata linia
                la momentul aparitiei ,modernizarii am sustinut ca era inca o platforma decenta ,cat de cat actuala
                respectand nivelul de pregatire al celor care opereaza tr-ul nostru(probabil unul foarte bun in comparatie cu vecinii) si moralul ridicat in urma ultimelor exercitii e foarte clar ca avem nevoie de o alta platforma
                polacii au renuntat la pt 91 ,care era „mai inarmat” si au luat leo 2a4 si 5 ptr batalioanele(cred) de cavalerie
                ar trebui sa ne spuna ceva
                tr-ul e slab protejat ptr lupta cu mbt-uri moderne
                solutiile la blindaj ,la turela ….??
                sa spunem ca s-ar lua leo 2
                daca s-ar lua leo 2a5 ,superior,intr-o configuratie care sa ne convina.. de noi probabil s-ar duce inspre 600 milioane si 900 ,la vreo 110 bucati
                ar fi o solutie ,daca offsetul e folosit cu cap de a ..scoate umb-ul din impas)
                sh …ar fi de vazut ofertele ,dar oricum nu cred sa iesim sub 200 milioane cu totul
                avantaj partea a doua ….probabil le ai mai repede ,nu imediat ,operative
                avantaj partea intai …depinzand de acordul financiar ,le poti intinde pe mai multi ani …rezultand ca platesti probail mai putin pe an , sau egal , ai o platforma noua(mai buna) si probabil salvezi umb-u(cu conditia unui program de offset impecabil) si mai dai ceva de lucru celor de pe orizontala implicati
                solutia ..eu as spune cei 2 la suta pe an realist si un program mai de larga durata

                • Niko,
                  Am mai scris pe aici, nu exista comparatie intre TR-85 xxx supermodernizat si Leo2/Abrams/Leclerc/K2, oricat ar surubari la TR-85! Nu asta era ideea!

                  Ideea era ca daca tot nu prea aveau bani, decat sa-i arunce pe niste SH refurbished echipate la nivel 1980, mai bine modernizau un batalion-doua de TR-85 care macar sunt mai ieftin de operat si mai usor de intretinut, dand de lucru industriei locale, fara a avea pretentia ca rezultatul ar fi peste LEO2A4 la protectie si mobilitate. Am fi putut sa ne apropiem la putere de foc, daca s-ar fi reusit instalarea unui tun cal.120mm, respectiv ar fi avut SCF, restul electronicii si poate stabilizare si actionarea turelei superioare lui LEO 2A4.
                  Asta ar fi creat premisele retehnologizarii si formarii de personal in UMB, care ar fi permis ulterior privatizarea si demararea unui proiect mai serios peste alti cativa ani, cand ar fi fost bani, urmand ca cele 2 batalioane sa asigure rezerva in aprox. 10 ani, pe masura ce ceva nou ar intra in dotare.

                  Atat!

                  Problema e ca daca se ia LEo2 A4 SH avem deja o platforma care necesita modernizari, care ar costa 5 mil. euro/exemplar, deci pe la 550 mil. euro 110 bucati. La astea se adauga logistica, mentenanta, transportul si probabil inca vreo 50 mil. euro revitalizarea inainte de a ni le livra, daca sunt livrate nemodernizate in prima faza. Iar daca nici modernizarea nici mentenanta nu se fac la noi, toti banii sunt exportati iar UMB isi pierde si ultima sansa de a face ceva, putand inchide portile.

                  La asta ma refeream.

                  O explicat si GSG9 mai plastic pe aici 🙂

                  • 550 milioane ptr 110 leo 2a4??
                    mi se pare cam mult ,daca e sa coste numai tancul
                    cum am spus ,nu cunosc detaliile financiare, daca e sa dai o gramada de bani (jumatate din costul unuia nou) pe o platforma ca leo 2a4 ,mai bine te reorientezi ..catre alte variante

    • Bre gsgeule, fata este doctoranda in 69, scuze, muilitary voiam sa spun, dar putea sa scrie ca cele 12 f16 vor zdrobi toti adversarii Romaniei si sa stam linistiti si sa dormim lin in continuare. Asa ca daca tot a scris, macar a scris adevarul, si trebuie admirata pentru asta.
      Oricum nimeni de la armata nu ar fi comentat nimic….

  40. Nu am sa intru in nici un clinci pe tema aviatiei romane.
    In general invat destule de la cei ce scriu, si de multe ori aflu despre premiere ce ulterior se confirma.
    De aceea sunt in 90% din cazuri de acord cu afirmatiile lui George GMT.
    Nu pot insa sa-mi impun sa asimilez un „limbaj-forma de transmitere a unor idei-cind nu posezi un minim vocabular decent care sa-ti permita acest lucru”,
    sa citesc non-sensurile , sa ma fac ca-mi plac, si sa mai si raspund la ele creind un fel de dialog.
    Si de aceea nu o fac .
    Am scris despre acest fenomen, propagat de „aceste fenomene”, doar fiindca din aceasta cauza, in loc sa citesc 2-3 pagini super-interesante, sunt nevoit „sa extrag aceste 2-3 pagini” din vreo 40, din pacate „goale” …
    Cei la care la care ma refer se simt ei singuri, ii rog sa ma scuze pentru ce am scris …
    Le multumesc celor destepti, ce tin acest site viu si interesant !

  41. Sa plecam logic. Multi vorbesc despre politica Romaniei care include politica de aparare, uitand etimologia acestui cuvant si citind numai definitiile. Sa analizam, segmentand, acest cuvant. Astfel, putem identifica: polis = oras + tokos = interes si polites = cetatean. Concluzia. . .
    Sa vedem si alt aspect. In „Mecanica teoretica” se studiaza sistemele cu reazeme. Un sistem stabil se sprijina pe 3 (trei) reazeme, precum scaunul cu trei picioare. Sistemul instabil este reprezentat de scaunul sau masa cu patru picioare sub care trebuie sa mai adaugi „ceva” daca podeaua este denivelata. Aplicand in domeniul militar, obtinem sistemul: pregatire + productie + parteneriat. Acestea se situeaza, insa, in plan. Dar in spatiul 3D, asa cum este realitatea? Si atunci, al patrulea punct este politica. . . de mai sus. Prin urmare (concluzia), acest tetraedru, indiferent cum va fi rostogolit, va ramane cu baza triunghiulara stabila jos si cu varful in sus, iar individul poate sta sigur in centrul sau de greutate.
    Pregatirea, ca tetraedru, se sprijina pe componentele: pregatire intelectuala (invatamant) + pregatire psihica (stima de sine) + pregatire fizica (intarire individ) + lectii invatate (experienta). In centrul de greutate: militarul, civilul.
    Productia, ca tetraedru, se sustine pe: productie fizica + cercetare stiintifica + diseminare cunostinte + colaborare. In centrul de greutate: produsul finit.
    Parteneriatul, al treilea tetraedru, se formeaza din: legaturi interne + legaturi externe + sprijin social + conservare informatii. In centrul de greutate: informatia cu toata puterea ei.
    Pe baza celor expuse, putem construi si alte sisteme stabile: organizarea ministerului apararii nationale cu cele 4 varfuri ale tetraedrului: ministrul (varf) + seful MStM (SMG, MCG) + seful DIA (DGIA) + seful reprezentantei militare (productie, cercetare etc.).
    Va rog sa-mi permiteti sa opresc aici constructia de tetraedre. . . Sistemul este atat de complex, incat ar ocupa mult prea mult spatiu.
    Si acum, 4 intrebari (suficiente, deocamdata):
    1) Cand vom ajunge sa avem o politica militara constienta?
    2) Cand vom avea conducatori militari constienti?
    3) Cand ne vom baza pe un sistem coerent de tetraedre?
    4) Cand vom vedea „luminita de la capatul tunelului” (intrerupt)?

  42. Este foarte greu și să-ți dai cu părerea într-un domeniu atât de special cum este aviația militară. Nu sunt expert, dar 12 avioane, chiar și F 16, înseamnă o escadrilă, adică nu că avem forțe aeriene, ci poliție aeriană. În caz de război într-o săptămână pot fi doborâte și rămânem fără nimic. Cine îți dă avioane îți dă penultimul tip, nu ultimul. Pregătirea inginerilor care asigură mentenanța avioanelor durează cam un an să zicem, nu mai avem timp să facem schimbări.

    • Cateva precizari: 12 avioane multirol sunt o „escadrila romaneasca”. O escadrila in cadrul NATO inseamna 18 sau 24 de avioane (12 doar la transport sau bombardiere). Costurile cu mentenanta si logistica sunt mai mici per avion in formula cu 24, dar flexibilitatea / acoperirea teritoriului sunt mai bune cu 18 (Exemplu: 72 = 24 x 3 = 18 x 4). Oricum angajamentul Romaniei a fost de a desfasura 48 = 2 x 24 avione multirol. Cine iti vinde avioane multirol iti poate vinde ultimul tip, iar daca ai bani multi chiar mai mult de atata. UAE au cumparat F-16 block60 care era mult peste cele ale USAF. Acum noi am putea cumpara, daca am avea bani si vointa politica, F-16V care e ultimul standard, apropiat de block60.

  43. Am o mica intrebare ce fel sint modernizate cele sase avioane pe care se antreneaza pilotii nostri si la ce stand sint de modernizare , si daca imi raspunde si mie cineva daca le va moderniza tot la fel ca cele sase avioane sau altfel sau urmeaza sa vedem ca nu avem de unde sti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *