10 noiembrie – Ziua Artileriei și 179 de ani de la înfiinţarea Artileriei Române La mulți ani tuturor artileriștilor!

La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr.198 s-a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti.

 

Apropo…

Întrevederea ministrului apărării naționale cu delegaţia Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare din Republica Coreea

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a primit miercuri, 9 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din Republica Coreea, condusă de Lee Hun-Seung, membru al Adunării Naționale și președinte al Comisiei Naționale de Apărare.

Principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au inclus stadiul dezvoltării relațiilor de cooperare militară între România și Republica Coreea, în contextul semnării unei noi Scrisori de Intenție, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui Acord cadru de cooperare.

„Parteneriatul Strategic dintre cele două state oferă fundația pentru construirea unei cooperări puternice pe toate domeniile. Suntem optimiști referitor la potențialul pe care îl oferă recenta semnare a Scrisorii de Intenție în scopul consolidării cooperării bilaterale, document care confirmă angajamentul reciproc în vederea încheierii unui acord de cooperare în domeniul apărării. Încheierea acestui acord va permite identificarea domeniilor de interes comun și, ulterior, dezvoltarea relațiilor militare bilaterale pe aceste coordonate”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au analizat situația de securitate internațională și perspectivele consolidării cooperării în cadrul Alianței Nord-Atlantice, din perspectiva statutului Republicii Coreea de partener global, cât și în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Totodată, ministrul român al apărării și-a exprimat convingerea că viitoarele proiecte de cooperare vor avea o valoare adăugată pentru ambele state şi vor contribui la amplificarea relaţiei bilaterale, invitând companiile sud-coreene să investească în industria de apărare din România.

Nu în ultimul rând, a fost abordat sprijinul umanitar acordat Ucrainei, fiind exprimată susținerea pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a statului partener.

MApN – Biroul presă

37 de comentarii:

 1. Mor când aud de scrisori de intenție

  19
 2. Bai da cum suna comunicatul asta. Parca citesc „Scinteia” de acum 45 de ani.
  Not bad ca mai dicuta cu coreenii. Poate pica ceva ca tot e ziua Artileriei .

  23
 3. …invintand….bla bla..Diferenta dintre noi si polaci ..aia semneaza contracte si noi invitam , discutam etc….Pana in final la ce au batut aia atata drum pana aici ? Ca nu inteleg ? Sa-l vada pe nou ministru ? Nu discuta si invita si ala vechiu ???????

  15
  • Asta nu pricep nici eu, nu pot să-și scrie scrisori de la distanță, de ce trebuie să se vadă față în față?!
   Vorbind serios, cred că ar fi o explicație: gargara, asta e tot ce ne oferă minunații noștri, iar scrisoarea de intenție este ultima formă de gargară înainte de ceva concret. Punctul până la care ne putem întinde.

   5
  • Poate sau molipsit de la noi și își fac vacanțe pe banii firmelor coreene. La noi pe banii de la buget…

   4
 4. La mulți ani, camarazilor artileriști alături de care am servit!
  La mulți ani, @habarnistul!

  9
 5. La multi ani artileristilor si hai cu Atmosul [Atromul ] !

  9
 6. ATHOS la tunuri tractate plus retubarea unor de 152mm in 155mm:
  https://www.youtube.com/watch?v=b9SQhKFhUfM

  ATMOS la autopropulsate pe roti, sau poate mai bine SIGMA cu autoloaderul conceput in Romania:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ld_5m8868v0

  si PULS pentru extinderea capacitatilor LAROM
  https://www.youtube.com/watch?v=t152AJcJrNc

  La senilate merge si K-9PL Thunder… 🙂

  15
 7. Mda, începeți cu ziua artileriei și treceți mesele rotunde ale idioților din minister cu coreenii. Care e legătura între ele? Că măcar artileria a existat și va exista. Relațiile cu SK pe armament nu au fost și nu vor fi….
  Artilerie. La ora asta nu (mai) avem fabrică de țevi de tun, nu (mai) există Arsenalul Armatei. Exista înainte o Școală de geniu și artilerie, care proporțional cu numărul absolvenților în rândul armatei, dădea cei mai mulți generali. În zilele noaste rămășițele școlii se mută de la Sibiu, pe nu știu unde prin sudul țării.
  Vai, ce mi-aș dori să se apropie rușii de Odessa ca să încerce buhaii ăștia de la noi o mobilizare și să scape o unii alții la o armă în mână!

  3
  • „Care e legătura între ele?”

   Bre, acu’…pe bune?
   Artileria sud-coreeana a polonezilor: obuzierele K9 Thunder de 155mm…si MLRSurile K239 Chunmo (dar na…suntem cu HIMARS).
   Articolele din ultimele zile (2 saptamani) de pe siteul nostru…tu chiar n-ai fost pe faza?
   Ca s-o concretiza ceva sau nu (vai de capul nostru)…asta e…dar legatura exista.

   6
   • Mircea fa-te ca muncesti, probabilitatea sa fie altceva este spre 0% ca doar au invatat de la maestrii caramitru si dinescu, mai bine ii intrebati pe politruci cand ne soseste tura cealalta de Himars de ziua artileriei, ca nici aia nu o sa va spuna ca ie sicret, schimbara psd mascota la mapn si fura nisti coreeni in vizita care se asteptau ca la polonezi de un contract cand colo semnara ce semnara si la Seoul.

    4
 8. La multi ani Armei Artilerie din ArmRo! Sa aiba cat mai repede tot ce ii este necesar pt a fi o arma redutabila pt Romania (macar 90 to-ap 155 mm shenilat M-109 A6 Paladin si/sau K-9 Thunder si pe roti ATROM-155 modernizat, 162 LAROM-122 mm si 108 LAROM-160 mm cu raze mai lungi, 54 LYNX-EXTRA cat pt o brigada, modernizarea t/o-tr 152 mm, radare de artilarie, drone de observare-cercetare, 32 systeme SHORAD-NASAMS si poate Crotale, 270 VSHORAD Stinger si/sau MISTRAL, sa vina toate systemele Patriot cat mai repede, 54 Hawk, modernizarea S-60 57 mm si a taa-tr A-436 M Viforul 30 mm x 2 si 90 Oerlikon 35 mm x 2, 54 Gepard sau ceva asemanator ca turela pe shasiuri de TR-85, 54 taa-ap Nester-Thales Rapid-fire de 40 mm, modernizarea CA-94/-95 si daca se poate a SA-6/-8 cu rachete mai performante!
  Sper sa se mai potoleasca politrucii de la conducerea Romaniei cu shpaguirea si delapidarea bugetului de stat prin achizitiile publice manarite inclusiv cele pt ArmRo si sa se concretizeze mai repede inzestrarea cu tehnica millitara cat mai moderna si performanta chiar si sh dar care sa fie modernizata in Romania!!!

  8
 9. https://youtu.be/8cKM3nsog2g.Asta nu ne face cu ochiu daca e sa semnam ceva cu asiaticii vreo 300 400 buc dastea ma fac sa dorm mai linistit?

  7
 10. Tata sa le fie rusine celor care ne conduc , rusine celor care au functi de generali si au pensi speciale si au 45 ani, rusine celor care arunca Romania la coada istorie . Cum sa traiesti in Romania cu 1526 lei , desi lucrezi 30 de zlie ?Da imediat spuneti sa schimbe locul ,dar unde la orase mici ? Rusine celor care ne jupoaie de vii ,taxe impozite , platim facturi lunare incredibile de mari la ce salari avem,rusine celor care isi bat joc de interesul national ,numai avem nimic suntem tot mai datori si numai avem mandrie natioanala, cei care sunt in functi de conducere ar vinde Romania, altui stat , in speta maghiari nu ii vezi de 1 decembrie ,nu ne pasa de cei din tara , de cei de afara .Nu inteleg de ce nu ridicam problema minoritati romanesti din Ucraina mai ales ca acum suntem aliati, ma nu inteleg cum de cei din UDMR vorbesc public de autonomie si limba maghiara,vorbesc de Ungaria Mare cand aici traiesc , nu inteleg dc nu se respecta legea in egala masura, mor oameni in spitale , rusine ,rusine. Le dam acum curent unor milogi in speta RM culme ironiei noii platim facturile de curent majorate , azi maine iti poti vinde casa sa le platesti o factura de curent si statul nu e interesat, scadem zilnic , ironie la noi cresc nr angajatilor la stat . Tata asta e armata , Talpan e militar si ataca o firma care plateste taxe ? ce avem noi mai e armata ? ? ? ?.Pacat ca nu se simte romaneste si nu se realizeaza ca tara e in suferinta. La multi ani armei artilerie ca avem doar cu numele armata .NUMAI AVEM MANDRIE NATIONALA tata se semneaza un acord simplu cu Ucraina tata ne angajam practic sa lasam liceele cu predare in lb romana in viata sa le sustinem si sa fim parteneri sinceri ai Romaniei , tata daca eram noi in locul Ucrainei ? Ungaria isi dorea teritorii , Ucraina mmm privea si ea , sa fim realisti niciodata nu am fost respectati de vecini ,mereu au privit fiecare spre teritoriul romanesc.

  10
  • Si cu toate astea noi tot nu iesim in strada
   Ideea e ca Romaniei ii lipseste o revolutie adevarata.
   Personal cred ca in 89 a fost mai mult un transfer de putere catre niste baieti de-ai mumei ruzia. Posibil sa gresesc dar imi tin parerea.
   Un popor care se lasa condus o sa fie condus, un popor care e activ si nu pasiv e un popor care se conduce.
   Stam prost tare la capitolul educatie. Ma refer la educatia care vin din familie, de acasa.
   Practic daca esti un popor pasiv tot viitorul va depinde de o aruncatura de zar. Ai sau nu ai noroc de lideri loiali.
   Daca dai cu banul de 10 ori si iti pica doar lideri buni esti norocos.
   Daca a 11-a oara dai cu banul si iti pica lideri corupti ai pus-o.
   Nu mai conteaza ca a 12 oara iti pot pica lideri buni ca nu o sa mai ai sansa la zaruri corecte. Practic pe veci vei avea lideri corupti.
   Deci, chiar si cel mai norocos popor din univers, daca e pasiv, o sa ajunga sa fie condus de jeguri.

   3
 11. Oameni seriosi coreenii astia, iti intorc repede vizita dupa ce le-ai calcat pragul. Ce nu stiu ei este ca vizita a fost in interes de serviciu, anume pentru diurna, spor la salariu pentru stresul deplasarii pe distante luni, melesele la hotel + damele din el. Lasa ca invata e, au mai invatat si altiii! 🙂

  6
 12. Prea seriosii coreeni nu s-au interesat despre politrucii nostrii care din Eminescu nu-au invatat decat : „.. Înşirând cuvinte goale / Ce din coadă au să sune…”
  Pacat ca au marfa buna si dau si tehnologie

  4
 13. La multi ani artileristi!

  2
 14. Buva ziua
  Stimate Marius Zgureanu, la clipul despre PULS ai cumva idee ce calibru au munitiile prezentate ca am vazut 2 x 18 buc si 2 x 4 buc. Multumesc anticipat.

  • ,,The multi-purpose launcher features two PODS; each POD is designed for a specific rocket type: the Accular 122mm (18 rockets) with a range of up to 35km, the Accular 160mm (10 rockets) with a range of up to 40km, the EXTRA (4 rockets) with a range of up to 150km and the Predator Hawk (2 rockets) with a range of up to 300km. The system can accurately and effectively neutralize the specified targets at all ranges.”
   https://elbitsystems.com/product/puls/

   2
 15. Cătălin cojocaru

  La mulți ani artileriștilor!
  Artileria română este o armă care nu se pierde cu firea.
  A făcut la Nicolina din ce-a găsit obuziere de 210 mm pe vremea cînd în Moldova civilii și miltarii cădeau secerați ca muștele de tifos.
  Când li s-a ordonat să apere Odesa de tirul artileriei navale sovietice cu tunuri DeBange model 1877 trase de boi au executat.
  Când li s-a cerut să ducă luptă antitanc cu obuziere Skoda, au executat.
  Se poate pune bază pe ea.
  La mai mare și trăiască!

  6
 16. Specialiștii traiectoriilor precise. Sunt fb baietii

  3
 17. La multi ani artileristi! Sa ne traiti! Si sa aveti parte de ce e mai bun in dotare! Cand anume? Nu stiu. Poate invie Vlad din morti si incepe sa taie padurile cu folos.

  1
 18. e … sa pomenim si pe cel ce dadu porunca – Gheorghe Bibescu..
  Tunurile, in numar de 4 erau din broz si erau .. cadou de la Sultan!!!

  4
 19. Multumesc! Am gasit, nu mai este nevoie. O seara buna va doresc!

  1
 20. Cercetașilor și VMului nu le-ați zis…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *