11 Noiembrie – Ziua Veteranilor și a Sfârșitului Primului Război Mondial

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 

A fost sărbătorită pentru prima dată în ţara noastră în anul 2014 printr-o ceremonie care a avut loc de la ora 10.30, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.

Azi, participanţii la activitate, vor purta cocarde reprezentând un bujor românesc, vor ţine un moment de reculegere şi vor depune o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi la datorie, iar mai mulţi veterani ai teatrelor de operaţii vor fi înaintaţi în grad şi vor primi distincţii.

De asemenea, la ora 11.00 vor fi trase clopotele în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România s-a alăturat, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, care a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militara” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Iosif-Silviu Fogarasi

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie (n.r. – în 1902 Regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă), în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Articol republicat și modificat după cel al MApN.

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

60 de comentarii:

 1. care e rolul avansărilor în grad post-mortem?!….nu cred că aduc vreo alinare familiilor indoliate ,cei apropiați nu se vor raporta la cei dispăruți prin prisma gradului obținut astfel iar eventualele drepturi si obligații pot fi acordate fără mutarea asta.
  până în 2014 nu exista o zi de aducere aminte pentru veterani?
  RIP și recunoștință eternă veteranilor noștri !

  4
  • Cred ca are de a face cu remuneratia materiala ce se acorda familiei, dupa moartea individului…

   Pensia este mai mica cu fiecare grad…

   4
   • Nu. Pensia militara, acolo unde se poate acorda se calculeaza avand la baza 1 an in care militarul a indeplinit o functie la alegere. de regula se ia functia cea mai bine remunerata care de regula o ai la sfarsitul careierei. Avansarile in grad la trecerea in rezrva sunt irelevante. Ma zgarie pe mine pe ochi dar aia ii altceva.Asadar daca ai iest capitan cu drept de pensie, aviatie, conditii grele, pensia o ai de capitan punct indiferenta daca in rezerva te face general de flotila aeriana.
    Acum avansarea post mortem ii una din putinele tradtitii de razboi pe care le avem. Instituita de MS. Regle Carol I. Am cercetat puntin chestia asta, este discutabil daca aici isi are cu adevarat originea insa vad ca din ce in ce mai multi autori accepta acesta opinie. Chiar acum ceva timp am citit parerea asta de la un domn cu opinii foarte pertinente in ceea ce tine de armata. Deci, este vorba de Sarja de la Robanesti si eroul Gheorghe Donici. Gh Doinici era sergent in rezerva si s-a oferit voluntar la 67 de ani sa lupte pentru tara. Doinici si-a gastigat gradul de sergent pe campul de lupta al razboiului de independenta, a fost ulterior deputat si apoi senator. In urma sarjei el este ucis pe campul de lupta, dar fiind senator in semn de apreciere a fost ridicat post mortem la grad de ofiter. In vremurile respective functia de deminitate publica echivala oarecum deminitatea militara de a fi ofiter.

    6
  • @psycho
   Este o masura de protectie sociala pentru familia celui cazut la datorie!
   Parerea mea, hic…

   4
  • Total de acord cu tine. Post mortem, pentru a recompensa faptele de bravura, se poate acorda medalii, distincții și o consistenta suma de bani pentru urmași(datorita existentei unei asigurări de viata) +scutiri de taxe și impozite pe o perioada limitata sau nelimitata de timp. Nu sunt de acord nici cu încadrarea membrilor de familie în sistem. În sistem ar trebui sa ajungă doar cei care datorita cei care aptitudinilor lor native și profesionale merita sa ajungă.

   10
  • @psycho
   E a treia oară când explic asta, aici.
   E o măsură de protecție socială pentru familiile îndoliate. Pensia de urmaș pentru gradul de caporal reprezintă o sumă derizorie, 200-300 de lei. Nu se poate trăi din suma asta.
   Drepturile și obligațiile se acordă legal, conform gradului deținut. Așa că au inventat măsura asta reparatorie, cumva.
   O improvizație românească, pentru corectarea unei legi strâmbe.
   Părerea mea, hâc…

   4
 2. Glorie și recunoștință lor și rușine nouă pentru că nu putem odată să ne lepădăm de scârnavile astea din fruntea țării care ne distrug prezentul și amanetează viitorul copiilor noștri.

  2
 3. hopa,era familia prezidențială cu macroul la paris…pe tv5monde live.

  1
 4. În Franta se sàrbàtoreste cu mare fast « Ziua Armistitiului » cu comemorarea a 100 de ani de la semnare, cu vreo 50 de sefi de stat invitati (inclusiv Klaus Iohannis cu sotia care au debarcat în curtea Palatului Elysées într-un BMW seria 7 imatriculat în Franta – între paranteze, au fost întâmpinati înt-un mod mai deosebit de cuplul Macron fatà de alti invitati : Macron i-a sàrutat mâna doamnei iar Iohannis s-a pupat cu Madam’ Macron).

  Ceea ce am aflat astàzi, când au prezentat actul original francez al armistitiului (celàlalt exemplar, german, s-a « pierdut ») e cà semnatarii au semnat numai ultima paginà, celelalte pagini care redau conditiile armistitiului au fost dactilografiate ulterior. Semnatarii au fost maresalul Foch, un amiral francez si un reprezentant britanic, pe de o parte, si doi civili si doi militari germani, pe cealaltà parte.

  La Epernay (Marna) sunt expuse materiale de ràzboi din primul conflict si participà mai multe trupe din diverse tàri (am vàzut si vreo 10 români în uniformà de epocà) care vor defila în aceastà localitate.

  3
 5. Respect si vesnica glorie eroilor cazuti si celor raniti in Primul Razboi Mondial….fara jertfa a sute de mii de romani Marea Unire ar fi ramas un vis….iar subsemnatul,ca si descendant al unor romani din Alba si Cluj ar fi fost cetatean de clasa a 2-a in ungaria mare(e scris cu litere mici intentionat)
  Sa va fie tarana usoara….si memoria vie in sufletul urmasilor,Dumnezeu sa va odihneasca ??

  7
 6. Nu erau atatea generatii de barbati tineri distruse, daca de la Razboiul de Independenta si pana la WW II, ar fi avut armata inarmata si jenerali poate macar o idee mai competenti.Ca sa va faceti o idee, mergeti prin sate sau piatele din orase sa vedeti cum arata romanii de astazi : niste indivizi cu facies vultuos, cu picioare scurte si cracanate, burti imense pana la oua,. Degenerarea e in floare.

  6
 7. Respect si recunostinta, Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca-n pace!

  1
 8. Deci pentru Romania nimic….Adio obuziere…

 9. Un reportaj în Euronews arată Romania pe locul al treilea ca procent al numărului victimelor războiului (militari și civili) în totalul populației, între toate țările participante:

  https://www.euronews.com/2018/11/09/armistice-day-in-figures-from-signing-the-agreement-to-the-aftermath

  1
 10. Dar cu ce ocazie a fost invitat si jigodia de Putin ???

  Oricum, respect pentru toti militarii cazuti la datorie si pentru veterani, mai putin pentru cei rusi.

  2
  • Cu ocazia participàrii Rusiei la Triple-Entente în timpul primului ràzboi mondial.
   De altfel cu cel mai mare numàr de militari din toti aliatii.

   • Da, au fost la început, dar apoi au luat-o razna.

    • Nu doar la inceput au fost, de exemplu fara ei, in toamna lui 1916 nu mai existau victoriile din 1917. au stabilizat frontul nostru folosind o buna parte din rezervele lor

     • Au stabilizat o laie. Germanii au inaintat mai repede decat se asteptau, si-au intins liniile logistice, a venit toamna, ploi, noroaie etc.
      In privinta rusilor, sa nu uitam cum s-au retras repetat din fata fratilor bulgari, in Dobrogea sau cum au refuzat sa ia parte la operatiunea Arges Neajlov.
      Nu mai vorbesc despre noncombatul din batalia de la Marasesti.

      12
 11. Nu-i buna poza, asta ii cea din magazin istoric din perioada comunista – http://maramedia.ro/gafe-de-1-decembrie-dragnea-a-postat-o-poza-falsificata-de-comunisti-ponta-mesaj-in-engleza

  Da, stiu „povestea”, ca de fapt culorile sunt nu stiu cum si griul inchis ar fi de fapt nu stiu ce. Ca sa o incheiam, etel pe Henri Mathias Berthelot salutand steagul la Alba.
  https://masinatimpuluitau.wordpress.com/2016/10/05/parintele-armatei-romane-moderne-henri-mathias-berthelot-alias-burtalau-video/
  Sa nu o luam pe aratura cu federalisme si altea avioane, strabunicul meu a fost membru al garzii nationale din Ardeal, cu steagul romanesc pe brat. ăstălalt simbol pe care tot felul de schizoizi ulttrameganationalisti il denigreaza – este cel purtat de cele 5 romance judecate la Sibiu in asa numitul proces al cocardelor din 1895:
  „La întrebarea judelui că avut la a cunoştinţă de dispoziţiunea legei care opreşte purtarea acestor colori, raspunde că a ştiut că legea opreşte purtarea colorilor streine, tricolorul galben-roşu-albastru nu este însă tricolor strein, deoarece acelea sunt colorile noastre ale românilor, locuitorii autochtoni ai acestei ţări, mai departe sunt şi colorile Ardealului „.

  https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/povestea-celor-cinci-romance-judecate-sibiu-1895-unguri-purtat-cocarde-tricolore-1_57de80f85ab6550cb8c3fa7a/index.html

  Pentru mai multe vedeti http://www.centruldestudiitransilvane.ro/ – al Academie Romane.
  Eu ma simt frate cu orice roman cinstit. Accent pe ultimul cuvant. Si da iubesc Romania, ca alta explicate nu am de ce inca mai stau in acesta relatie abuziva in care ea, Iubirea mea, ma bate in fiecare zi.
  La multi ani anticipat, de 1 Dec la fel ca si strabunicul meu voi fi la Alba Iulia.

  10
  • Respect !
   Conform regulamentelor militare modul de adresare este ” Va salut ” sau ” Am onoarea sa va salut ” in functie de vechimea si gradul fiecaruia etc .
   Pe aici , prin zona virtuala a gandurilor noastre , cred ca modul de adresare ” Respect ” este suficient … daca cele de mai sus sunt reale .
   Am mari dubii in ceea ce priveste realitatea datelor declarate de unii corespondenti , iar anumite puncte de vedere , nu coincid prea des cu punctul meu de vedere .
   Am fost educat de mic 🙂 sa nu cred nimic din ce vad si ce aud , daca nu este confirmat pe linie ierarhica superioara de sus in jos ( de la esalonul superior la cel inferior ) pe principiul ” need-to-know restriction ” , probabil ca pe aici unii stiu la ce ma refer … oricum nimeni nu are pretentia ca orice eveniment sa nu fie legendat .
   Ce-mi place asta , cu dubla negatie … pune creierii pe bigudiuri celor care nu sunt vorbitori nativi de limba româna 🙂 .

   • Ce zici tu aici, frate? E blog, nu unitate militară. Și eu cu colegii militari ne salutăm inclusiv cu „salut”. Salturile alea-s de-alea din rg. Aici nu se aplica, e blog civil.

 12. 11 noiembrie – Ziua Veteranilor

  Ziua Veteranilor a fost sărbătorită de către militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est, în Craiova și Rovinari, prin depuneri de coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor căzuți la datorie.
  De-a lungul timpului, Brigada Multinaționalã Sud-Est, a pierdut în misiunile desfășurate 8 camarazi: Slt.(pm) Leoveanu Valentin, Slt.(pm) Ciobanu Emanoil, Slt.(pm) Marinescu Cătălin Ionel, Slt.(pm) Lixandru Constantin Laurențiu, Slt.(pm) Vulpoiu Claudiu Constantin, Slt.(pm) Marin Costea, Slt.(pm) Constantin Buică şi Slt.(pm) Viorel-Cristinel Antonie.
  Veșnică fie amintirea lor!
  Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE

  1
 13. https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/ceremonie-dedicata-soldatilor-romani-morti-in-alsacia-si-lorena-in-primul-razboi-mondial
  ce frumos arata monumetul , mic dar maret in acelasi timp
  mi s-a ridicat parul pe mana cand am citit articolul si am varsat o lacrima , prea putin in compartaie cu ce au patimit ei , morti departe de tara si uitati de ai nostrii

  3
 14. Facea parte din Humint

 15. Scârț ! Ete na steagul cum n-o fi!

  Cas multe multe altec cestii der pe la noi .. si drapelul are istoria sa :
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Flag_of_Wallachian_Revolution_of_1848%2C_horizontal_stripes.svg
  Drapelul de luptă al Țării Românești, 1840-1848

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Flag_of_Wallachian_Revolution_of_1848%2C_horizontal_stripes.svg
  Drapelul pasoptistilor (Bratianu, Kohgalniceanu , Ghica si restu ministrilor din 1877)

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Flag_of_the_United_Principalities_of_Romania_(1862%E2%80%931866).svg
  Steagul principatelor, model utilizat din 1862

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Romanian_Army_Flag_-_1863_official_model.jpg
  Drapelul de luptă din 1863

  Dar in 1867 …..
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Flag_of_Romania.svg

  Preupunere bizonica – ca si drapelul francez era pe verticala!

 16. Istoria, redatà comic, a lui Albert Roche, soldatul francez cel mai decorat în primul ràzboi mondial, care a capturat SINGUR 1180 prizonieri germani, invitatul lui Foch la ceremoniile de armistitiu, invitatul regelui Angliei si despre care, legenda spune, cà Hitler s-a asigurat cà nu mai este în viatà înainte de a declansa ràzboiul.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZO9mjKckXS4

  Si o explicatie wiki în englezà
  https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Severin_Roche

  2
 17. Glorie eternă celor care au luptat pentru România ,trăiască și înflorească Armata Română ,Glorie României . Am cam uitat de eroii neamului românesc și uităm de jertfa înaintașilor noștri. Doamne adu-ne o clasa politica cu iubire față de țară. Aici este România sperăm să se pornească lucrurile bune pentru aceasta țară. Trăiască România.

 18. Vasie Băcăuanul

  Clasa politică din România este bine controlată de la Moscova. Cine are curajul să nu creadă este sfătuit să urmărească achizițiile militare. Nu se fac pentru că e ordin de mai sus. Ghici de unde? Ne certăm între noi pentru acțiunile a tot felul de păcălici. Nu vi se pare că prea sunt aleși numai păcălici? Cine îi alege? Cine dă ordin adormitului de la Cotroceni să îi aprobe? Parcă trăim o realitate scrisă altundeva decât România! Dacă vreodată Rusia va dispărea de pe hartă, ce dracu vor face ” agenții lor de influență? A cui c.r vor mai pupa?

  1
  • Rusii nu au nevoie sa pompeze nici o kopeica pentru aia de-o dau in lift la Casa Poporului. E suficient ca au controlul Fidesz-ului si a opozitiei din Rep. Moldova.
   Alternativa ar fi politicieni/politiciene cu K..E la Bucuresti. Cu majoritatea votantilor la andro- respectiv meno- pauza, pica si asta.

 19. Când mă uit la foto…gradele negre noi le-am avut prima oara în 2001. Grade de camuflaj. Că sa ne punem beretele pe cap exersam in fata oglinzii cu orele, ca sa stea perfect. Camuflajul pe fata…e o trusa. Camuflezi toată fața, nu trasezi linii. La ceremonii nu are vreun rost. Te camuflezi pe fata la ceremonii? Sa din seriosi. Dar mfine. Și băieții s-au cam îngrășat. Nu-i cunosc pe cei din foto, probabil sunt pe meserie și asta contează. Eu n-aș mai scoate fost la ceremonii. SAS nu participă niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *