30 de ani de la Duminca Orbului (20 mai 1990)

De la „Golanii” anti-comunisti de atunci…

la „Lighioanele” pro-Rusia de acum…

trecand recent si prin „Rezistentii” anti-coruptie de la 10 august 2018…

am si io o intrebare: da’ eu pentru ce mai protestez/votez?

30 de comentarii:

  1. imi vine sa vomit cand le vad mutrele

    7
  2. În anii 90, am irosit cel puțin 3 oameni care ar fi putut schimba în bine tara asta: Mihai I, Corneliu Coposu și Ion Rațiu.

    23
    • Subscriu. Si nu sunt monarhist.
      Pot fi un republican care traieste intr-o monarhie functionala dar nu mai pot fi un traitor al RSR-ul pe rit nou. Respectv al unei monarhii neconstitutionale cu CCR ca monarh absolut.

      18
      • @lt(rez) Da, ai dreptate, nu trebuie să fii monarhist să apreciezi acești oameni. Eu însumi nu i-am apreciat la momentul respectiv. Nu eram destul de „copt” și propagandă era coplesitoare.
        Trebuie să avem repere morale, din pacate sunt din ce in ce mai putine. Casa regală ar putea fi acel reper moral, dar doar simbolic în conjunctura actuala.
        Tare îmi este, că în viitorul apropiat, ne vom pricopsi cu un conducător gen Victor Orban sau Erdogan. Norocul nostru, până acum, a fost că niciun politician roman nu a debordat de carisma si inteligenta.

        6
        • Comisaru' Moldovan

          Vs, bine ca nu am avut victor orban, doar iliescu, nastase, basescu, veorica si altii mult mai răi sau idioți.

          1
          • Ideea este că pe unul că V Orban îl dai jos doar cu revoluție sau când îi vine sorocul. Pe prostii nostri poți să îi dai jos la fiecare 4 ani, respectiv 5 ani, dar problema noastra e ca îi votăm pe aceeasi prin rotație.

    • România ar fi fost azi, cu totul altceva, dacă tara ar fi fost condusa de politicieni ca Ion Rațiu.
      Ion Rațiu a demonstrat ce poate, în cei 45 de ani trăiți în Marea Britanie.

      4
    • neamtu tiganu

      Mihai I, Corneliu Coposu și Ion Rațiu.
      ***********
      Nu stiu daca vreunul dintre ei ar fi reusit ceva!? M-am uitat atent la DDR, au avut o cu totul alta baza, un alt inceput, o mare sustinere si totusi comunismul mai traieste si azi pe acolo, in anumite zone. Comunismul e mai rau decit Corona, revine periodic.

      17
      • Tov neamțu, trăiești de multă vreme printre ei, ce-i face totusi atât de apropiați de rusi, o fi sindromul Stockholm, o fi altceva?….cu siguranta n-am toate datele problemei ca sa pot compila cat mai corect astfel încât să mă apropii cat de cat de o concluzie adevarata.

        Eu ,,vad ” Rusia strict din prisma istoriei comune, nemtii nu o ,,vad” la fel?…in rest , daca n-as fi roman posibil sa ,,vad” Rusia doar prin prisma culturii, științei, frumusetilor naturale, religiei etc…dar politica lor dat-o vina …..

        2
  3. Toti liberi ca pasarea cerului,platiti cu bani grei si tinuti in puf ,are si viata asta in partea asta de lume ,o ironie sora cu tragedia de multe ori.MAi pana acum un an erau platiti si ca membrii de nu stiu ce institut al revolutiei,vai de capu nostru

    4
  4. Hidos moment, romani(desi pe unii ii suspecte de dubla comanda) au dat cu bata in alti romani. Daca tinem la eticheta de natiune asa ceva nu ar trebui sa fie posibil nici macar atunci, cu atat mai putin in 2018.Daca suntem doar o populatie copulativa, merge si asa.

    8
  5. neamtu tiganu

    Un lucru de care se vorbeste mai putin e componenta membrilor FSN in acel moment. La toate nivelele fusesera dati jos secretarii de partid comunist, directorii comunisti si fusesera inlocuiti cu din cei mai simpatizati si apreciati colegi, unii dintre ei cunoscuti drept anticomunisti. Si ca acestia sa poarta un nume au fost FSN.
    FSN, atunci, ca organizatie nu era partid, nu avea o ideologie, era doar o organizatie provizorie care umplea vacuumul de putere.
    In acestia exista mai multa incredere decit in niste necunoscuti din partide istorice.
    Astfel se explica simpatia si increderea enorma pe care a avut-o populatia in FSN.

    Dar dupa Mai 90, multi si-au dat totusi seama ca directia nu e buna, ca paste pericolul unui nou comunism, cu „fata umana”, si au inceput protestele, culminate cu crimele mineriadelor.

    11
    • Ai dreptate doar cat priveste FSN-urile locale, dar cel care ordona si executa era cel central din Bucuresti – cel cu ultimul pe lista cu voia dvs. Ion Iliescu – asta facea jocurile, mai precis cativa insi de acolo, ca restul, fatada, habar n-aveau ce se intampla, se pomeneau cu hotararile luate, aflau si ei ca restul lumii, de la televizor. Si-mi mai amintesc ce povestea unul in Bucuresti in zilele Revolutiei, cand lumea aclama pe strazi: trece o Dacie plina cu insi, se opreste in dreptul multimii si unul scoate capul pe geam: Va bucurati degeaba, fraierilor, ca tot noi am invins!

  6. Am o vorba: Dumnezeu ii tine sa traiasca mult pe oamenii buni, sa se bucure de viata sau pe cei rai, sa se chinuie si ma refer la ilici + gorbaciov ;

    Inca mai astept ca petre roman + g v voikahn + brates (nume la naștere Froim Bernard, cf Wiki) sa fie judecati pt Dec 89 sau mineriade ……

    khazarii + indienii ne dicteaza cum sa traim ……….

    7
  7. După 45 de ani de bolsevism, circa 85% dintre romanii cu drept de vot, care au votat, au dorit un comunism cu fata umana asa ca au votat Ion Iliescu și FSN. Noțiunile de economie de piață și societate de tip occidental le-au fost străine romanilor care le-au și respins la vot.
    România ar fi fost fruntașa tarilor est europene dacă ar fi avut un parlament, guvern și președinte al tarii, format din oameni ca Ion Rațiu. Din păcate, marea majoritate a romanilor au împărtășit ideile și viziunea politica a lui Ion Iliescu care era fidel URSS și viziunii politice și economice a lui Gorbaciov și au respins ideile lui Ion Rațiu.

    14
  8. ”pleaca ai nostri si vin tot a nostri” stindard de veceu…in vecii, vecilor amin !
    cum o tara intreaga era tinuta in mana acestor gunoaie politice, cadavre istorice.

    ne-au furat la propriu, pe fata, tipic bolsevicesc.

  9. 1989 a fost momentul de ”trecere” de la comunismul cu burta goală la comunismul cu burta plină, adică o democrație limitată, iliberală, cu magazinele pline, exact ca în China mai târziu.
    Privind retrospectiv, probabil că pariul Tovarășilor ăsta a fost: păstrarea Sistemului cu renunțarea la economia planificată. Se poate! Dacă 1,4 miliarde de suflete (China) acceptă dictatura Partidului unic dacă au ce mânca, comunismul a învins!
    Și nu cred că Vestul Europei are vreo problemă cu asta!
    Și cel mai răsunător succes cred că e cel electoral: deși avem ”partide” care se rotesc, periodic, la guvernare, Puterea este, în mod miraculos, întotdeauna, Aceeași!

    @Răzvan
    Întrebarea pentru ce votez mi-am pus-o și eu mereu…
    1. Să votez cu tovarășii de stânga?
    2. Să votez cu tovarășii de dreapta?
    3. Să votez cu tovarășii exotici?
    4. Să stau acasă?
    5. Să-mi $@^ *&!” și să emigrez?
    6. Sau, departe de lumea dezlănțuită, să îmi pun Întrebările Fundamentale: larvă sau nimfă? Muscă udă sau muscă uscată? Furnică sau viespe?

    Orice sistem autoritar este incapabil să aducă plus-valoare și, prin urmare, este dependent în permanență de ceva/cineva din exterior, ca un parazit care nu poate supraviețui fără un corp-gazdă!

    Cuvântul-cheie e PLANIFICAREA și doar o Lebădă negră ar putea schimba ceva!

    5
  10. Salut. Tovarasi, daca imi aduc aminte bine se barfea pe la colturi ca dupa ce sau vazut in Malta Gorbi cu Busch, Romania trebuia sa ramana sub influenta sovietica,ca altfel nea Ilici nu ar fi avut prea multe sanse sa tina puterea prea mult in acele momente [sovietici in acei ani ne urau foarte mult mai ales cu se intampla in Basarabia unde curentul filo-roman era foarte puternic datorita penetrari pe care a realizato directia externa a securitatii romanesti ]. Totul a inceput sa se schimbe cand in 91 nea Ilici la dat jos pe nea Petrica care in occident era considerat unu dai lor si de aici incet dar sigur occidentalii au inceput sa puna presiune pe guvernu roman ca sa o lase mai moale cu propaganda comunismului cu fata umana si sa o dea pe reforme de tip occidental.Cei di vest au avut confirmarea orintarii vestice a poporului Roman odata cu vizita Regelui Mihai in 92 cand si Iliescu a inteles sa o lase mai moale cu vrajala si sa acepte ca a fost invins definitiv ca politician, iar de aici prin mi de greutati si obstacole iata-ne unde suntem e adevarat mai avem mult de mers pe acest drum anevoios dar vom reusii.

    3
    • Pentru mine, ceva a inceput sa puta in ianuarie sau februarie ’90 la o manifestatie care a avut loc in fata Victorie ( cred) sau fostul CC. Uite ca nu mai stiu. Ce tin minte e ca era acolo Mazilu ( Dumitru?) si a fost un scandal imens – cred ca era legat de ideologii, partide istorice….. Eu , la vremea aia -abia iesisem din armata de cateva zile – nu intelegeam de ce ar fi trebuit sa avem in continuare un partid unic si mi se parea normal sa fie mai multe. Nu stiam eu de ce dar cred ca mai mult de-al dracu – dintotdeauna am fost un Gigi Contra. Asa ca, dupa tot circul ala, m-am inscris in PNȚ. Nici nu credeam ca vor castiga ei alegerile , nici n-avea importanta , asa mi s-a parut democratic. Ce vremuri! Aveam 20 de ani si ar fi trebuit sa avem viata in fata…. doar dadusem dracului comunismul ….in schimb ne-au inglodat in jug.

      1
    • ” unde curentul filo-roman era foarte puternic datorita penetrari pe care a realizato directia externa a securitatii romanesti ” – concret despre ce vorbesti aici?

  11. Am si eu o multumire platonica: am votat cu Ratiu. La fel si tata.
    Restul familionului ………. pana mea…..

    5
    • Aveai varsta de student atunci…eu doar peste 13 ani..

      Taica-meu si-a dat seama care-i spilul cand l-a vazut pe fosiliticu’ ala de Alexandru Barladeanu ca dorea sa introduca legislatia (in Senat?…din ce mai tin minte) cu trasu’n populatie la manifestatii.

      Atat a durat dupa ’89 FSN-ul in familia mea, cateva luni, nici prima jumatate de an 1990.

      2
  12. Băieții cu ochi albaștri dinainte de ’89 au tras în oameni la revoluție că aibă motiv să-l lichideze pe Ceaușescu pentru că știa prea multe și ar fi tras și pe alții după el. Pe lângă asta, câteva zile de haos au fost necesare ca în acest timp să distrugă în liniște arhive și alte documente compromițătoare, ca apoi să se poată infiltra in noile structuri de putere, anume justiție, armată, servicii, presă, de unde conduc și acum, pentru că „la vremuri noi tot noi”. De aceea avem impresia că oricine vine la putere e același lucru, pentru că aproape toți sunt șantajabili și compromiși. Din când în când mai este săltat câte unul care și-o ia în cap sau uită tabla împărțirii, ca să fie exemplu pentru ceilalți.

    4
    • Ai dreptate cu o singură excepție, arhivele nu au fost distruse, au fost puse bine, dosarele alea fiind utile.

  13. eu nu-i condamn pe români că atunci in ’90-92 au votat cu fsn-ul lui iliescu,se uita prea repede amprenta zecilor de ani de ceausism multilateral dezvoltat.
    dar pe cei care de atunci icoace o fac îi detest din inimă.

    3
  14. Aveam 20 de ani, student anul I la Poli. Am dus-o în Piața Operei pe prietena mea de-atunci, să înțeleagă de ce erau zilnic proteste în TM… De ce ‘zona liberă de comunism’…
    L-am votat pe Câmpeanu…
    Ilici primirea socialism cu față umană!
    Atunci nu credeam că poate veni ceva mai rău! Apoi a venit mineriada din 13-15 iunie… Și nu am scăpat de ciumă nici acum… ghearele le-au rămas!
    Bată-i Dumnezău să-i bată de gunoaie!!
    Norocul nostru a fost 1992, destrămarea uniunii sovietice…
    ‘În umbra marelui urss’

    7
  15. Dupa patru ani au venit salvatorii natiunii la putere :CDR. ce au lasat ei in urma? Ati trait acele vremuri? tactica pamantului parjolit este zero ce s-a intamplat. In anii 90 ori erai comunist din vechea garda ori un diletant care se vindea pe cativa dolari.

    1
    • „Limaxule” (te citez, dintr-un atac la adresa lui George)…daca ti-ai citi prostiile din comentarii si predictiile diletante facute acolo in ultimii ani…n-ai mai iesi din gaura.
      Visezi doar la orgasmul pe care l-ai avut in ’88 la vederea infanteriei/tancurilor rusesti cand erai in Armata si limbile pe care le dai lui Putin „conducator care ar trebui Romaniei si care a scos Rusia din mocirla pe drumul cel bun”.
      QED

      4
  16. Ghita Bizonu'

    Mda…

    Nu voi a ma referi la politica si preferinte politice , ci la cultura. Cultura europeana in gnl.

    De se se zice cu obstinatie despre „votul din Duminica Orbului„?

    De ce sublinieaza mereu ca a avut loc in Duminica Orbului ?! Daca nu era Duminica Orbului se vota altfel?
    Mira-m-as !

    Insa cei care nu au castigat au primit rau rezultatul (de altminteri absolut previzibil*) si au gasit un motiv de ironie ca rezultatul votului a fots cum a fost ptr ca era Duminica Orbului si deci, romanii au votat „ca orbetii”.
    Gandiorte proasta de propagandist comunist educat numa in conformitate cu „invataturile” propagandei materialist-ateist-stiintifice dedicate … unoar cu mai putina deschidere culturala . Care ii defineste si ii „nemureste”ca epiginoni ai socialismuluyi stiintific „mecaniscist”..

    Caci de fapt ce este Duminica Orbului?
    Se sarbatorteste ziua in care Iisus Cristos a daruit vederea unui orb din nastere!

    V „Sfânta Evanghelie după Ioan” capitolul 9 :
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    1. Şi trecând Iisus, a văzut un om orb din naştere.
    2. Şi ucenicii Lui L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, cine a păcătuit; acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?
    3. Iisus a răspuns: Nici el n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.
    4. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine; că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze.
    5. Atât cât sunt în lume, Lumină a lumii sunt.
    6. Acestea zicând, a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat, şi a uns cu tină ochii orbului.
    7. Şi i-a zis: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului (care se tâlcuieşte: trimis). Deci s-a dus şi s-a spălat şi a venit văzând.
    8. Iar vecinii şi cei ce-l văzuseră mai înainte că era orb ziceau: Nu este acesta cel ce şedea şi cerşea?
    9. Unii ziceau: El este. Alţii ziceau: Nu este el, ci seamănă cu el. Dar acela zicea: Eu sunt.
    10. Deci îi ziceau: Cum ţi s-au deschis ochii?
    11. Acela a răspuns: Omul care se numeşte Iisus a făcut tină şi a uns ochii mei; şi mi-a zis: Mergi la scăldătoarea Siloamului şi te spală. Deci, ducându-mă şi spălându-mă, am văzut.
    ……………………………………………………………………
    ……………………………………………………………………………

    39. Şi a zis: Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi.
    40. Şi au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, şi I-au zis: Oare şi noi suntem orbi?
    41. Iisus le-a zis: Dacă aţi fi orbi n-aţi avea păcat. Dar acum ziceţi: Noi vedem. De aceea păcatul rămâne asupra voastră.
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    39.Si cei ce mergeau inainte il certau ca sa taca, dar el cu atat mai mult striga: „Fiule al lui David, miluieste-ma!”
    Mt 20:30-34, Mc 10:47-52, Mc 15:22

    40.Si, apropiindu-Se, Iisus a poruncit sa-l aduca la El; si cand acela I-a fost aproape, l-a intrebat:
    Mt 20:30-34, Mc 10:47-52

    41.”Ce voiesti sa-ti fac?” Iar el a zis: „Doamne, sa-mi capat vederea”.
    Mt 20:30-34, Mc 10:36, Mc 10:47-52

    42.Si Iisus i-a zis: „Capata-ti vederea! Credinta ta te-a mantuit”.
    Mt 20:30-34, Mc 10:47-52, Lc 7:50, Lc 8:48, Lc 17:19

    43.Si indata si-a capatat vederea si-L urma slavind pe Dumnezeu. Si tot poporul, vazand aceasta, a dat lauda lui Dumnezeu.
    Mt 20:30-34, Mc 10:47-52

    Deci , impotriva a ce au potrivit adeptii „materialismului mecanicist” Duminica Orbului este ziua in care .. orbul primeste darul vederii !!!!!

    Si deci a sustine ca votul din Duminica Orbului s-a datorat „orbiri” este o dovada de .. putina cultura , de neaderenat la „cultura europeana” si , daca vrem sa ne mentinem stilul „mecanisct” de interpretare a textului iese cam invers! Adica votul din Duminica Orbului a fost vointa divina!!

    * Ca ma scris absolut previzibil ….

    Mie , personal , „agitatia” din pta Universitatii mi-a adus aminte de 68 ul din Paris si rezultaele lui elctiorale. Asta ptr ca eu am citit si ziare plitice, si revista Lumea
    Si stiu de Duminica Orbului ptr ca ma citit si Biblia (ma rog .. mai mult rasfoit) si am ceva cunostinte despre imagistica crestina …desi sunt .. necredincios ba am si tinut cateva sedinte de „ateism” . Dar, daca vrei sa ai ceva acces la cultura europeana .. trebuie sa fi rasfoit si Biblia!!!

    PS . Acum suntei preveniti care e schrema cu Duminica Orbului. Derci, ca sa parafrazez : Dar acum ziceţi: Noi am aflat ce este aia Duminica Orbului . De aceea păcatul rămâne asupra noastră. „

    4
  17. Ghita Bizonu'

    Crezi ca nu erau motive sa il impusti pe Ceasca ?!
    Zau asa eu l-as fi ciuruit pe loc!

    Cine zice altfle este un nenorocit de ceaussit sub acoperire~!!

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *