Ziua cea mai scurtă, noaptea cea mai lungă

 

127 de comentarii:

  1. http://www.bursa.ro/din-culisele-dosarului-revolutiei-romane-procurorii-au-simulat-anchetarea-simulatoarelor-electron…&s=print&sr=articol&id_articol=323045.html
    ” În focul evenimentelor din decembrie 1989, cineva a avut interesul să semene panică şi confuzie, plasând ţinte false pe radarele armatei, iar difuzoare de mare putere inoculau populaţiei ideea că se apropie coloane de tancuri şi zeci de elicoptere.”

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarul-revolutiei-echipamente-militare-aduse-pentru-a-simula-o-invazie-614934
    „„Un bărbat necunoscut a început să tragă focuri de armă asupra răniţilor, împuşcându-i mortal pe majoritatea. Din 12 răniţi a împuşcat mortal cinci, după care a plecat. Militarul care asigura paza era împuşcat mortal”, a spus Vlad Vlasiu.”

    • „iar difuzoare de mare putere inoculau populaţiei ideea că se apropie coloane de tancuri şi zeci de elicoptere.”
      Hm ..proma data cand citesc despre aceste difuzoare de mare putere (??!!). As mai zice ca difuzoarele stradale disparusera pana in 1980 (uneori erau niste difuzoare .. langa capeteld e tramvai, in unele intersectii. care „dadeau” in gnl Programul 1 . Erau cuplate la retau de radidifuziune – adica o cestie ce transit5ea prin cablu. Cablu electric n u stiu cum. Asta pana prin 1970 cand radiourile au devneit accesibile. Ca un difuzior costa 100 l,ei maxim insa un radiio .. statinar teceade 500. Si lefurile erwau mici. Si daca tit era sistem din asta .. se mai ;puneau cateva publice .. si zau asa ca erau destul de bine venmite cand asteotai cate 15-20 minute! Ultimul auzit era la intersectia intre soseaua Andriomanche so msos Colentian la fpotsu capat a lui 4 zi9s si „Barat” .A sta pana prin 77-80)

      Cestia cu tintele false se stie …

      • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarul-revolutiei-echipamente-militare-aduse-pentru-a-simula-o-invazie-614934

        „Acelaşi ofiţer le-a spus procurorilor şi că ţintele false au început să apară pe radare încă din vara lui 1989, semn că evenimentele din decembrie au fost pregătite din vreme. Cele mai multe astfel de incidente au fost în Delta Dunării, Buzău şi Timişoara.”
        „În decembrie 1989, demonstranţii anti-Ceauşescu din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist erau înspăimântaţi de zgomot de tancuri şi elicoptere. Alt ofiţer a povestit că maşinile de luptă nu existau în zonă. Vehicule speciale, cu difuzoare mari, erau aduse special în Piaţa Palatului să transmită sunet de motoare, ca să sperie opozanţii.”

        • Ai un articol pe rumil.cauta in arhiva Razboiul radio electronic din 89 si te lamuresti pana atunci lasa ne cu tot felul de link uri dubioase nu te face cu mimic mai deosebit .Cu respect!

          • Ce este dubios la acel link?

            • Ai citit articolul de pe rumil.?

                • Clar te plictisesti ai citit articolul ai avut si o interventie in comment si continui sa rostogolesti tot felul de link uri catre tot felul de articole mai mult sau mai putin credibile Mai citeste odata articolul

                  • Dar ce nu este credibil in articolul de pe digi24?

                    • Ce nu este credibil ?

                      Asta ” În decembrie 1989, demonstranţii anti-Ceauşescu din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist erau înspăimântaţi de zgomot de tancuri şi elicoptere. Alt ofiţer a povestit că maşinile de luptă nu existau în zonă. Vehicule speciale, cu difuzoare mari, erau aduse special în Piaţa Palatului să transmită sunet de motoare, ca să sperie opozanţii.

                      Poate nu mai tii minte …
                      insa pe 20 dec 89 nu avea rtpts sa bagi zgomot de tancuri şi elicoptere. Nu era nimeni in oiata . Adica doar trecatorii normali..

                      Pe 21 decembre 89 iar nu avea rost .. piata se golise si pana seara se maturasera si pantofii, posetel caciulile ramse pe asflat dupa busculada (sunt curios cum a inceput .. adica agmotul ala de groaza .. ) Actiunea (adica pritest plus caft) se mutase insrep Atene Pal;ace, bdul cum dracu ii zicea atinci ala cu cinetaografe (de mla Victoriei la Ceasul de la Universitate) si bdu Magheru (cam de la Scala la la Ceasul de la Universitate-Interocntinetal). Seara protest si caft la Piata Universitatii . Revolitinari, zavergi, zzi cum vrei in p;artea dinspre Unrii, rep[resiunea ven ind dintre Romana, noaptea tras cu arme de foc , baricada sparta, prinsi in metroiu … arestai dusi ;a Jilava si nu mai stiu unde ..caftiti sistem facem chiftele din voi …
                      Decu8 nu avea rost sa bagi zgomot de motoare in piata … car era „tinuta ferm”

                      22 decembrie. se sytanmge lume, se fac siriri , apoi col;oane ies intreprindri .. si … apar PLATFORMELE industriala adica marile intreproinderi .. ala cu cate 5.00 qangajati la minim… Piaţa Palatului ocupata, CC ocupat fara rezistenta „armata e cu noi”. Tancule si transportoarele din p;iata sunt „de partea buna” inn prtectie . Cine sa mai bage maisni care ?! A oinceput sa se traga (de cine? de ce? sim mai ales IN CINE!? se „raspunde cu foc” trag su tancurile cu tunu (se parew ca si vreo 2 lovituri cu termit saum poa dpoar cumulatic car sa p;rovopace topirea betinului?? Io crezx termnit) Ce rolst avea sa bagi zgimot de motoare cand se trage cu tunu plus AK ca la nunta?

                      Ce nu se vrea sa se zica.. A fots bulibaseala dezorganizata. Asa ca ala care incerca sa cinduca .. operatile era Caramitru!! Compeytent nu am ce zice sau daca chiar a fots competemnt atuncvi sa i se dea gradul de colonel si pensia aferenta! (nu nu ii reprosez insa ma intrebb … unde erau aia specializati?!)
                      ––––––––––––––––––––––––––––––––––-

                      Nu ma dau infromat si competent. Insa din ce tinb minte era zapaceala de pe lume.. ca@@@re4a lumii in 14,5 acte. Nu zic ca nu au intoxicari, manupulari ca eu nu as fio pus botu .. NU!

                      Onsa nu a fost conucere..
                      La dreacu dacva aparea un general „ba natiuneasculkta comanda la mine! fa mine. Eu genralu Xulea iau comnda, introduc starea martiala, procalm givernm de salvare natioanal irinele mele sunt /; ….. Armie executa fa comanda!” al,a era Salvatorele Natiei … Barbatu Adevarat de dormea cu p;oza ;.lui sub perna toata p;artea muiwerina trecuta de 12 ani … Si nimeni nu i-ar fi zis de „legimitate”! Ba mai rau daca in dimueazat de 22 ar fi aparut Iulian Vlad sa ne anunte ca Ceasca si aio lui au fots mitraliatri in curtea interioara a CCC ului si ca el pria conducerea si oprganizeza alegri peste 9 luni … ALA era! Ala cu mujtra pe timbre, monezi sibancnote si nhulele dat strazilor..

                    • @Ghita Bizonu’
                      http://www.ziaristionline.ro/2013/02/01/raport-dezastrul-diversiunea-teroristii-si-crimele-din-bucuresti-in-timpul-evenimentelor-din-decembrie-1989-ce-ascundea-sergiu-nicolaescu-sub-presul-revolutiei-iv/

                      „Revenim la mitingul din 21 decembrie 1989:
                      – Numeroşi martori confirmă zgomotul insuportabil echivalent cu cel produs de formaţii de avioane, elicoptere sau tancuri, care iniţial a provenit dintr-o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoare.
                      Panica produsă s-a datorat după afirmaţiile unor participanţi nu atât zgomotului, ci existenţei unei senzaţii fizice de spaimă atât de puternică încât lăsa impresia unei treceri în inconştient, în timp ce în urechi răsuna un uruit insuportabil.
                      În acest sens col. Goran – şeful securităţii capitalei, declara: „…simţeai o presiune în atmosferă… se simţea o teamă, o aşteptare a unei explozii…”.
                      Asemenea trăiri pot fi provocate, după afirmaţiile unor specialişti, de emiterea la intensitate crescută a unor unde de joasă frecvenţă sub pragul audibilului.

                    • Musoiule

                      mitingul ala l-am „ratat” Aveam si treaba si in p;us „servisem” cca 14 ani non stop ca ma „vedeau” si cand nu eram! (adoca din osbinuita ma bifau!)
                      Insa ma discutat cu vrei 4 cde la intreonderea mea.. plus altii vrei 3 care erau la alte intrepinderi . Dicutat adica destil de apoape de un „interogatoriu strans” …. „inde erati in piata? Ce s-a inmatplat? Ce atu auzit? Si pe urma?” . Ce am intels – la un moent dat au fots niste strigate gen protest sau dopar „galagie” . Apoi un „zgomit mare” urmat de busuclada (oanei care in cercau sa figa ) care a dat peste ei si i-au pus in micare. Nu ma auzit de zgomot de motoare … Primul care a dat referinte (pe asta n u lp0am luat cu precizarile) era „organizatoricu” cel nou.. rosiu in obraz de eforty, excata si aproape vesel .. ca scapase! Nu stia decat ca zeva zgoimit., lume busculata si ca a fugit .. spre serviciu (era inca tanar, 35-37 si anmtrenat ,, facea nu mai stiu ce sport) Vesel .,.. desi cam dobitoc zelos si entuziast (ca „organizatoric”) Becina mea ajunsa caa desculta (30 de ani,., deculta ca pierduse un pantof) si dupa cca 5 ore era alba la fata … deh avusese n oroc de unuj care a prinspo de cot si nu a lasat-o sa cada ! ltii cam la fel da numa ca 3 au mai „stationat” strigand jos, huo Ceausescu .
                      De la tV tin minte ca la un moment dat emisia a trenurat si aopi s-a inmtreurot., Insa zgomotu ce s-a auzit , incredibil si infiorator era ceva de genu :iiiiiiiiiieeeeeeeeeeiiiiiii parca din mii de vocio sugerandu-mi o multime pinsa si strivita in busuculada ,,,
                      Pana acum nici o explicatie plauzibila ce a fost acel zgomot.
                      Insa nu era zgomot de motoare de utilaj greu … sau nu am auzit motoare !

                      A .. da .. stiu cesta cu ifrasunetele. ma rog se puteau rnaja doafragm,e de peste 2 metri diametru … inmsda alea nu fac iiiiiiiiiieeeeeeeeeeiiiiiii pe ton de muieri disperate !

                      Si ca ala a zis | „…simţeai o presiune în atmosferă… se simţea o teamă, o aşteptare a unei explozii…” o simteam si eu de prion Iulie si eram hotarat sa nu mai ajung la nici un miting! Adica cu riscul sanctiunilor sa dipsapr pe traseu ..ca prevdema ca la un moiting se va lasa cu injuraturi, caft si busculada … Mpam moirat ca Congresul ultim s-a terminat „cu bine” dafr asteptarea aia ca inaitea furtunii devense mai apasatoare …

    • Mihail Mihailovici

      o gramada de prostii scrise mai jos. eu am participat direct la Revolutie si simplificind un lucru e clar – Ceusescu devenise indezirabil, multi au murit omoriti de armata, multi de securitate, multi din greseala, samd.

      sa vrut un numar mare de victime pentru a legitima regimul Iliescu.

      Iliescule – iti doresc sa nu ai parte pe lumea ailalta de liniste.

  2. In Cluj deja era terminata ” lupta”.
    https://ro.m.wikibooks.org/wiki/Revoluția_Română_de_la_Cluj_în_imagini

    Mai presus de oricare suspiciune , indoiala, armata a tras in civili neinarmati.
    Se stie cine cu nume si prenume , grad , cind , unde ,cu ce , tot urmat de procese taraganate , gratieri pe banda rulanta, pensii speciale.
    Asta a fost si este. 🙁

  3. https://www.activenews.ro/cultura-istorie/14-decembrie-1989-La-Iasi-se-declanseaza-revolutia-romana-care-l-a-inlaturat-pe-Nicolae-Ceausescu-de-la-putere.-Textul-primului-manifest-al-lui-decembrie-1989-148117

    „Fenomenul care este cunoscut sub numele de „Revoluția română” a început la Iași, pe 14 decembrie 1989 și nu două zile mai târziu, la Timișoara, susțin mai mulți istorici. Atunci, mai mulți dizidenți ieșeni, în frunte cu Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu(CUG), colegul său Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, frații Vasile și Emilian Stoica, precum și Titi Iacob, au pus la cale o demonstrație împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu. ”

    „Pentru a opri desfășurarea mitingului, Ministerul de Interne a mutat intempestiv concursul sportiv „Dinamoviada de judo”, de la Oradea la Iași, astfel că în oraș s-au mutat urgent câteva sute de sportivi, angajați ai Ministerului de Interne.”

  4. http://www.buciumul.ro/2017/12/21/filmul-zilei-in-care-la-bucuresti-incepea-revolutia/
    „raportul Serviciului Român de Informaţii, făcut public în 1994, sugerează că panica produsă în mulţimea adunată în faţa CC-ului a fost provocată de forţe necunoscute. „Vacarmul sonor (asemănător cu cel produs de formaţiuni de avioane, elicoptere sau tancuri) a provenit dintr-o sursă de amplificare. Starea de panică nu s-a datorat numai zgomotului produs în difuzoare, ci, aşa cum au relatat mai multe persoane, «a fost vorba despre o senzaţie fizică de spaimă, resimţită sub forma unei nelinişti atât de puternice, încât aproape că nu te mai puteai ţine pe picioare, iar în urechi îţi răsuna un huruit insuportabil. Discuţii purtate cu specialişti atestă că o atare stare şi senzaţiile descrise mai sus sunt provocate, de regulă, prin emiterea la mare intensitate a unor unde de joasă frecvenţă, sub pragul audibilului“, se arată în raportul SRI.”

  5. decembrie este o luna sfanta pentru romania si ar trebui sarbatorita ca atare.
    respect si recunostinta vesnica „pachetelor” ,” mahalagioaicelor” si „elementelor perturbatoare” care si-au depasit frica iesind in strada facandu-ne din nou oameni.

  6. Articolul de pe rumil mentioneaza doar sugerat adevarul despre ‘razboiul’ electronic din dec ’89. Adevarul este ca toate tintele false au fost generate din punctul de comanda al CAAT de la Balotesti, prin trecerea sistemului Almaz-2 in mod ‘training’ (am spune noi astazi, nu stiu cum se spunea in ruseste). Deci generalul Mocanu ar fi trebuit sa dea socoteala…
    Aberanta si comportarea generalului Rus, daca nu de-a dreptul prosteasca. Adevarul este ca am dat si inca dam o inalta apreciere 🙂 competentei generalilor romani, nemotivata in niciun fel de vreo dovada de competenta militara. Din contra, situatii de felul celei din decembrie 1989 le-a pus in evidenta incompetenta crasa.
    Scandaloasa din acest punct de vedere tamaierea pe care o face George GMT in finalul articolului respectiv din rumil ‘competentei’ si ‘vitejiei’ generalilor romani din decembrie 89. In special, generalului Gusa despre care se face ca uita cum conducea asta armata romana de la un simplu telefon, fara nicun stat major, inarmat insa la greu cu pachete de Kent, urland patriotic la generalul Mocanu: ”Cuuuum? Cincizeci de elicoptere? De unde le-au avut ticalosii? (separat, care Iulian Vlad: au avut aerodromuri subterane de care nu am stiu nici noi). Tovarasu’ Mocanu, doborati tot !” Pam-pam !…

  7. Despre camionul militar care difuza soundtrack-ul de la Cartea Junglei 🙂 in Piata Palatului, pe 21 decembrie ’89: ”După absolvirea facultății, a lucrat ca ofițer inginer în Ministerul Apărării Naționale, unde a îndeplinit funcțiile de șef autostație radiodifuziune la U.M. 02487 București (1982-1989)…” (wikipedia, Ziarul Financiar, Bursa, Cin’ sa fie, cin’ sa fie?
    Un mic ajutor:
    ” * Biografie „pieptănată” în patru zile
    Surprize nebănuite ne oferă şi trecutul şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Cine a avut curiozitatea să arunce o privire, până în data de 4 mai 2017, pe site-ul STS, putea găsi câteva însemnări interesante în biografia generalului Marcel Opriş. Printre altele, la capitolul „Activitate profesională – În Ministerul Apărării Naţionale”, Opriş se lăuda cu funcţia deţinută din perioada 1982-1989 ca ” şef autostaţie radiodifuziune la UM 02487 Bucureşti”. Ei bine, după numai patru zile, pe 8.05.2017, CV-ul generalului Marcel Opriş a suferit o schimbare majoră. Orice referire la unităţile militare la care a activat, inclusiv la UM 02487, a fost ştearsă. Mai pe înţelesul tuturor, biografia oficială a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, postată pe site-ul instituţiei pe care o conduce, a fost „coafată” în mare grabă.
    * De ce şi-a simplificat subit, Opriş, biografia publică ?
    O explicaţie poate fi găsită în documentele aflate în dosarele Revoluţiei din decembrie 1989, redeschise forţat în urma deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Din Ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) nr. 692/C2/2016, referitoare la redeschiderea urmăririi penale în dosarul 11/P/2014, aflăm că UM 02487 se ocupa cu „război psihologic şi asigurare cu tehnică de propagandă şi cultură – televizoare, aparate radio, amplificatoare de putere, magnetofoane – pentru întreg Ministerul Apărării Naţionale”. Mai mult din documentul sus-menţionat reiese că autospecialele, pe care activa la acea dată şi Marcel Opriş, au fost trimise în data de 21 decembrie în Piaţa Palatului, la mitingul care a declanşat căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Martorul citat în Ordonanţă afirmă că maşinile UM 02487 au fost sursa vuietului care bulversase tovarăşii aduşi cu arcanul la miting, provocând busculadă şi furie în rândul manifestanţilor. Ordonanţa subliniază faptul că dispozitivul din piaţă, format din autospecialele de amplificare, era condus de Alexandru Grumaz, nimeni altul decât fostul prim-adjunct al directorului STS, până la numirea lui Opriş la şefia instituţiei. Cei doi setesişti de vază nu au fost niciodată audiaţi de procurorii care au instrumentat dosarele Revoluţiei.
    * O mică greşeală
    Datorită misterului care planează asupra evenimentelor din decembrie 1989 şi astăzi, după aproape trei decenii de la Revoluţie, nu ştim dacă Marcel Opriş a fost sau nu trimis în misiune în Piaţa Palatului. Cert este că, după publicarea documentelor la care am făcut referire, şeful STS şi-a curăţat biografia oficială de orice referire la U.M. 02487.
    Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Adrian Fulea, ne-a declarat următoarele: „Legea prevede ca funcţionarul public să treacă informaţiile în amănunt, doar în caz de angajare, în cadrul CV-ului. În cazul publicării pe site, legea prevede să prezinte doar activitatea şi locul de muncă. Modificarea a fost făcută în scopul protejării unităţilor militare ale MApN. S-a constatat că s-a făcut o mică greşeală publicându-se indicativele militare ale unităţilor unde domnul general Opriş a lucrat. V-aş sugera să îi întrebaţi pe cei de la Armată dacă vreţi să ştiţi unde a lucrat domnul Marcel Opriş”. Fulea nu a putut furniza o explicaţie despre momentul ales pentru modificarea datelor de pe site-ul oficial al STS, având în vedere că CV-ul său a fost postat în forma nesimplificată, pe site-ul STS, timp de 12 ani.
    * Trâmbiţele propagandei PCR
    Adevărul despre Marcel Opriş, Alexandru Grumaz şi despre alţi mânuitori ale trâmbiţelor de propagandă PCR, zace în arhivele secretizate ale MApN, mai precis în secţiunea Consiliului Politic Superior al Armatei (CPS) care avea în subordine directă U.M. 02487. Autospecialele „războiului psihologic” destinate propagandei PCR erau dotate cu amplificatoare de sunet şi cu trâmbiţe electronice de mare putere.”

  8. Cu tot respectful catre domnul Musoiu … Un articol ft interesant de citit si fara dubii mult adevar in cele regasite aici … Dar dupa parerea mea umila totul este in zadar si va spun motivul cel mai simplu . au trecut peste 20 de ani; lucrurile astea trebuiau aratate la mom cu pricina… scoase la iveala ca , cei vinovati sa raspunda faptelor comise … Acum pe cine mai scoatem la tabla ,sa mai pedepsim ??? Majoritatea „actorilor”sunt ori morti, ori pe drumul cel bun … Sa fim seriosi putin… revolutia a Fost si sa dus… Romania si poporul roman a inghitit pastila amara a minciuni … Ne-am lasat mintiti cu sau fara voie … Hai sa privim catre prezent si sa nu ma facem aceasi gafa … O zi minunata va doresc !!!

  9. Filmul ala cu ultimul discurs a lu Ceasca – Poate este bune de amintit

    – dupa cadrele de la 1:36 – 1:37 …. emisiunea s-a intrerupt .. ecran alb si sunet tiuuuu prelung (un coleg mai .. sa zicem, fara contril a zis tare „gata s-a terminat cu asta !” fara sa tin cont ca aveam un nou coleg sa zicem”netestat” poate …. ciripitor?!)
    – pauza de emisie a durat ceva (cred ca cadrele alea cu cladirea si apeul alo alo stati cumimnti mu au fots trimise)
    – cand s-a reluat emisia…ne-au cazut fetele! Nu era vorba despre aclamatii – stiam prea bine ca erau inregistrate si apoi date pe difuzoare – insa imgainile. Nu imaginile de sub balcon (unde erau pusi „tovarasii de incredere” adica pupincuristii cei mai lingai si poa si securei) . Nu stiu cati, din cate locuri , si-au dat seama ca de fapt imaginea de la 5:00 erau de la un miting din .. vara ( copacii ) si ca oricum „materialele” (adica plancarde, banere, samd) erau altele decat celede la inceput .. Ma rog daca isi dadea seama unu singur o zicea … (si umbal zvonu ca deja ioncepuse caftu .. si ca „materialele” erau folosite ca bate. Extrem de probabil insa nu am cunoscut martori directi)

  10. Legat de revolutie:
    1)cea mai buna prietena a mamei mele e medic, e printre cei mai buni medici ORL din Romania, tipa statea in bucuresti si casa ii fusese nationalizata prin anii 80, statea in chirie pana urma sa mute in apartamentul primit in schimbul casei nationalizate. Era prietena buna cu o familie de securisti. In noiembrie au tot baut-o la cap sa se mute in noul apartament..i-au adus muncitori, i-au varuit apartamentul, etc.. In luna decembrie, a venit la spital securistul a luat-o, el i-a adus muncitori si a mutat-o in noul apartament..De revolutie a fost de garda la spital,, dupa zilele petrecute in spital,tratand revolutionarii impuscati a mers acasa si a trecut pe langa fostul ei apartament…era ciuruit de gloane, se pare ca din apartamentul ala s-a tras in demonstranti..i-a cautat pe securisti sa le multumeasca,,nu i-a mai gasit niciodata..nici azi nu stie nimic de ei
    2) cel mai bun prieten al meu a locuit in state cativa ani, si povestea ca s-a imbatat cu un roman cu state vechi in america..tipu la betie ii s-a confesat cum ca la revolutie el a fost “terorist”, avea ca misiune sa blocheze o intersectie din bucuresti, avea arme pregatite dinainte, bani, acte false..el doar trebuia sa citeasca ceva ziar unde trebuia sa apara o propozitie..
    Concluzia?

    • Nihil Sine DIE !

    • concluzia e lipsa de pregatire….mai usor cu basmele. Din lipsa de pregatire apar zvonurile care se umfla, credem in zmei, teroristi, samd. Antrenata la cules porumb si prinsa in aceleasi raportari mincinoase ca si aia cu planul cincinal, armata romana a picat cu brio examenul de maturitate in 1989. Nu va mai plangeti ca au fost sabotaje si razboi electronic, orice conflict presupune asta prin definitie si armatele trebuie antrenate atat psihologic (instruire, motivare) cat si tehnic (comunicatii protejate, protocoale de aplicat) sa faca fata la astfel de actiuni. In ’89 coloana vertebrala a armatei s-a frant in 1-2 zile ca un chibrit, lantul de comanda a fost compromis, au inceput sa transmita comenzi haotice prin mijloacele publice radio-TV (penibilele „fac apel la „geal” Xulescu”), au fost incidente fratricide la greu + tampenii majore precum incredintarea de arme la civili + „bas..ini ale mintii” (ca altfel nu le pot numi) gen trasul cu PRND-uri in cimitir. Bine ca nu i-a venit in minte la vreunul sa foloseasca mult bocitele ROT-uri sa traga in vreun „terorist”.
      Logica spune ca au fost doua scenarii sau o combinatie a celor doua:
      -varianta 1: armata a trecut pe 22 de partea populatiei dar in invalmaseala creata si pe fondul slabei pregatiri s-au „dizolvat” partial structura ierarhica si bruma de proceduri/pregatire si de aici nenumaratele confuzii si incidente
      – varianta 2: armata a trecut doar partial de partea populatiei, o parte a ramas fidela lui Ceausescu (o parte din esalonul superior) si ne-a vajait pe la ureche un razboi civil. Dupa impuscarea lui Ceausescu pe 25, „fideii” au realizat rapid ca au ramas fara obiectul muncii si s-au rebranduit in revolutionari.
      Bineinteles, ca in orice situatii de felul asta, apar hienele, pescuitorii in ape tulburi, inclusiv membrii ai serviciilor straine, samd. Dar ei au fost cel mult ici-colo circumstante agravante, in nici un caz cauza determinanta.
      In ’89 statul roman era putred din pct. de vedere functional, economic Romania era in faliment si toate astea consumasera rabdarea populatiei si chiar a unei mari parti din structurile militare (armata/politie) si a celor administrative, de partid, etc.

      • Concluzia e ca a fost o diversiune f bine organizata de carte unele departamente din armata si securitate. Restul e can can

        • @barny: da, trebuie mentionat totusi ca diversiunea n-a mers chiar snur si lucrurile au mers putin altfel decat au dorit „emanatii” astfel incat in decurs de 10 ani Romania a iesit de pe orbita Rusiei intrand pe cea NATO/UE, exista o relativa democratie, samd fatza de Belarus-ul care ne era probabil calculat. Astfel incat tehnic poate fi numita o revolutie in cel mai propriu sens al cuvantului. Nici Revolutia Franceza (care sa spunem e revolutia prin definitie 🙂 ) n-a durat 2 luni. Doar ca noi din naivitate politica am avut atunci asteptari foarte mari si imediate.

          • Mare parte a fost acțiune pregătită din timp
            Nu pică întâmplator un sistem politic in juma de evropa in câteva luni

            Morții mulți trebuiau sa justifice lichidarea lui Ceaușescu
            Toți avem greșeli, vicii etc
            Iar Ceaușescu știa foarte multe despre noii democrați
            Mult prea multe
            Inclusiv despre conducători străini ai unor puteri
            Ori asta era o informatie care trebuia eliminată
            Un Ceaușescu care ar fi avut parte de un proces și ar fi povestit o parte din ce știe era o lovitura pt prea multi

            Unii dintre noii democrați foști comuniști destoinici erau hoți, pedofili, sadici, criminali, incestuosi, obsedați, etc
            Nu am ajuns întâmplator unde suntem azi
            Ceaușescu trebuia lichidat înainte sa apuce sa vorbească
            Nu ca Ceaușescu ar fi fost un fel de înger
            Țara mergea și atunci intr-o direcție greșita
            Numai aeru nu era raționalizat
            Iar documentele de la congresu XV vorbeau de eliminarea totala a magazinelor alimentare și construirea cantinelor pt asigurarea conducătorilor ca tot poporu va avea o alimentație rațională etc

            Pe de alta parte adevaru trebuie scos la lumina
            Toți care au fost implicați in lichidarea de oameni in 89 trebuie judecați și condamnați
            Nu poți construi un viitor pe crime

      • Excelenta sinteza. Greu de combatut.

      • De data asta esti pe langa.
        Multe dintre incidentele potentiale au fost evitate de cadrele alea care zici ca erau antrenate la cules de porumb (erau destule regimente care nu munceau in economie). De exemplu se ordona o scotocire a unei anumite zone de catre 2 unitati, ele nefiind informate de prezenta celeilalte. Sau era avertizata o unitate ca din directia cutare vin teroristi, ca dupa aia militarii sa-si dea seama ca sunt alti militari din alta unitate, trimisi spre o zona „ocupata de teroristi”.
        Astea nu aveau cum sa fie intamplatoare, nu e vorba de 2-3 cazuri, ci de multe.
        Mig-urile 21 de la Deveselu care au tras cu PRND-uri in Ghencea fusesera decolate dupa interzicerea oricarui zbor. Si asta o fi fost intamplare.
        Si spargerea mitingului si protejarea lui Tokes de catre agenti maghiari si atatea si atatea evenimente au fost absolut intamplatoare.

        • @vlad, dar per total in intervalul de aprox. 72 de ore din 22 pana la impuscarea lui Ceausescu pe 25 au murit sute de romani si au fost raniti mii. In medie au murit 2-300 de persoane pe zi si au fost raniti in jur de 1000 pe zi pe tot teritoriul tarii. Astea sunt cifre care corespund cu un razboi nu incidente izolate. Denota fie un grad urias de neprofesionalism din partea armatei fie intentia initiala de-a crea o factiune fidela lui Ceausescu si de a inabusi in sange miscarea populatiei. In primul caz e neglijenta criminala acumulata de-a lungul anilor in al doilea genocid. Ambele pedepsibile cu ani foarte grei de puscarie – ceea ce n-a fost cazul.
          Decembrie 1989, dincolo de emotiile acelor zile, ramane o pata pe obrazul armatei romane:
          – au dat dovada de neprofesionalism feroce fiind implicati in zeci de cazuri de „blue on blue”
          – din nou neprofesionalism luand cu foarte mare usurinta decizia de a imparti armament catre civili
          – au omorat un numar semnificativ de cetateni romani
          – au produs pierderi ireparabile patrimoniului national (BCU, etc)
          – au pierdut in mod nejustificat tehnica de lupta (aeronave, blindate) in conditiile in care nu exista dovezi ale existentei unui inamic pe masura (nu, baietii aia smecheri care spargeau vitrine si aveau Makaroave sau sa zicem pusti cu luneta) nu trebuiau sa fie capabili sa doboare elicoptere, sa ciuruiasca ABI-uri sau sa avarieze grav tancuri – toate astea au fost opera RoArmy.
          Dupa care au creat j’de basme si dezinformari ca sa-si scape pielea. Doar ca romanii in naivitatea lor nu doar ca i-au iertat ba ii si idolatrizeaza ca vezi doamne cea armata aveam atunci si cu ce-am ramas acum.

          • Sunt 2 explicatii care ne diferentiaza fata de celelalte tari comuniste:
            – Daca in alte tari (RDG, Cehoslovacia) nu exista un singur pol de putere in partidul comunist, la noi exista. De unde si rezultatul ca in ciuda demonstratiilor masive din Berlin si Praga, nu s-a tras, ca de exemplu la Varsovia, cand s-a decretat legea martiala. La noi Ceauseasca vroia chiar distrugerea Timisoarei si pupincuristii au dat ordinul mai departe iar zelosii l-au executat. Dar nu toti.
            – Dupa fuga lui Ceausescu a urmat lupta pentru putere, Iliescu chema lumea in strada pentru ca se temea sa nu fie inlocuit, iar o parte dintre ofiterii care coordonasera represiunea au incercat sa se faca utili noilor stapani inventand atacuri imaginare de care deja am pomenit.

            Retelele care fusesera alarmate in 17 decembrie au executat in continuare ordinul de atunci, aveau consemne clare. La asta se adauga si grupurile straine care au actionat pentru a bloca unitatile in cazarmi si a crea o stare de haos.
            Sa nu uitam ca Stanculescu vizitase Ungaria si se intalnise in decembrie in biroul lui cu atasatul militar ungar caruia ii daduse documente. Securistii il filau si au chemat o vidanja pentru ca ala rupsese niste notite si le aruncase intr-un canal.
            Probabil au mers pe varianta ca asta coordoneaza o lovitura de stat straina. Cand au aparut si Militaru si Cico si Lupoi era deja extrem de suspect.

            De exemplu exista marturii ca in celebrul incident de la Otopeni, in care nu s-au respectat procedurile si armata a actionat pompieristic s-a tras initial dintr-o a doua directie in care nu erau militari. La fel la Sibiu.

            Un caz, ca tot pomenea Eroul de 404:

            „Aici am fost intampinat de Cpt. Roman Nicolae si Maior Jucan Ion, ofiteri din biroul meu, care au fost trimisi drept calauze de catre conducerea Directiei pentru a ne deplasa prin locuri mai putin “calde”. Cpt. Roman conducea Dacia 1310 , masina personala. Ajunsi in fata MSt.M pe strada Drumul Taberei tocmai cand Cpt. Roman Nicolae semnaliza stanga pentru a intra in curtea MSt. M am fost primit cu foc din ambele parti, de pe blocurile de vis-à-vis de DMACT si din zona punctului de control al MSt.M. Am debarcat in dezordine si in graba, i-am ordonat Cpt. Trutulescu Gheorghe sa cerceteze blocul din apropiere de unde s-a tras iar eu am inceput “sa urlu” catre punctul de control sa inceteze focul. Era ora 23:45. Le-am strigat , mi-am declinat numele si functia , amaratat pistolul mitraliera si l-am lasat jos pe trotuar in semn ca ma predau. Am inceput sa alerg catre punctul de control prin salturi, taras, pana am ajuns la protectia bordurii si a zidului gardului. Providenta a facut ca printre aparatorii punctului de control sa fie un cercetas , un parasutist si un lector la Academia Militara care m-au recunoscut. In timp ce trecem strada mi-am incarcat pistolul TT pe care il oprisem asupra mea. Ulterior cu mari emotii cu acest pistol l-am amenintat pe un caporal din Regimentul de Garda sa deschida poarta deoarece se temea ca am fi teroristi intrucat aveam tinuta albastra.”

            Majoritatea armelor au fost impartite de catre Garzile Patriotice.

  11. http://revista22online.ro/70267167/securitii-care-au-tras-la-timioara-listele-lui-ambrozie.html
    „Lista securiștilor care au primit armament și muniție de război în data de 17.12.1989.”

    • Hodor e un papagal, habar n-are sa interpreteze datele.
      Lista e absolut irelevanta, e ca si cum ai face o lista cu toti militarii care au avut armament.

        • Bineinteles, mai contesta cineva asta? Au tras si militienii si securistii, dar cine a avut cele mai mari efective in strada a tras cel mai mult.

          • Pe de alta parte la Timisoara au fost capturate tancuri de catre manifestanti, unui mecanic-conductor i s-a dat cu ranga in cap. Cine spune ca printre demonstranti n-au fost si oameni antrenati bate campii.

            • Era normal sa fie capturate tancuri, ele au fost trimise sa zdrobeasca revolta de la Timisoara.
              http://adevarul.ro/locale/timisoara/revoluTie-prapadul-facut-armata-calea-girocului-tancurile-blocate-manifestanti-1_50ad56fd7c42d5a66393478e/index.html
              „Ştefan Mariş a fost fost împuşcat pe 17 decembrie în Calea Girocului, de soldaţii veniţi să recupereze tancurile blocate de revoluţionari. Militarii, conduşi de maiorul Vasile Paul, au deschis focul fără milă şi au ucis mai multe persoane.
              Din declaraţiile locotenentului major Cristea Maricel, maiorului Paul Vasile, căpitanului Neagu Adrian, rezultă că pentru îndeplinirea misiunii maiorul Paul Vasile a primit ordin să cucerească cele 5 tancuri cu orice preţ, la nevoie să faca uz de armă.
              Pentru îndeplinirea misiunii cele două unităţi militare, sub comanda lt-col. Rogin Constantin de la Marea Unitate, au acţionat împotriva demonstranţilor provocând mai mulţi morţi şi răniţi.”

              • Nu era deloc normal sa se captureze tancuri. N-a fost Tiananmen, acolo s-a intrat cu tancurile in manifestanti. Nici macar n-aveau echipajele complete.
                Cine a initiat actiunea de capturare a stiut bine ce face, n-a fost vreun inocent.
                Stiu articolul, Stefan Maris a fost impuscat de catre militarii trimisi sa recupereze tancurile.

                • Oare puteau civilii sa aiba incredere in armata? Tancurile alea nu ajunsesera la Timisoara pentru a defila, ci pentru a zdrobi. La fel s-a intamplat si la Budapesta in 1956, asa ca nimeni nu putea avea incredere in actiunile armatei.

                  • Tot repeti faza cu zdrobitul. Ce-au zdrobit tancurile alea? O parte dintre ele erau de instructie, au fost inclusiv niste T-34.
                    Daca vroiau sa zdrobeasca si trageau cu mitraliera de 7,62, nu zic cu 12,7, era dezastru.

                    • „Ce-au zdrobit tancurile alea?”

                      Bine ca nu s-a ajuns atat de departe. Ca doar tancurile nu venisera la Timisoara pentru altceva.

                  • Au fost scoase tancuri si in martie la Tg Mures. Probabil dupa gandirea ta si acolo vroiau sa zdrobeasca cine stie ce.

                    • „Au fost scoase tancuri si in martie la Tg Mures.”

                      Corect, dar in martie 1990 nu mai exista regimul comunist, iar armata nu mai primea ordine de la PCR.

                  • Poate si asta ti se pare normal:

                    Cel mai grav a fost cazul locotenent-colonelului Dumitru Coman (50 de ani), şeful Securităţii din Odorheiu Secuiesc, pe care atacatorii ­l-au scos în stradă şi l-au linşat în faţa mulţimii adunate în zonă. După ce l-au omorât, agresorii i-au aruncat trupul în curtea spitalului. Gabriela Coman, soţia ofiţerului ucis pe 22 decembrie 1989, îşi aminteşte cu groază: „La ora 14.00 vorbisem la telefon cu soţul meu şi mi-a zis să stau liniştită, că nu se întâmplă nimic şi o să vină acasă. A fost ultima oară când ­i-am auzit vocea. Mulţimile – erau toţi beţi – au intrat în curte, au spart, au dat foc. Soţului meu i-a zis cineva să iasă afară, că nu i se întâmplă nimic. Când a ieşit, i-au dat cu ceva în cap şi a căzut la pământ. Acolo l-au călcat în picioare, au smuls hainele de pe el. S-a târât până aproape de spital, l-au prins şi au vrut să-l înfigă în gardul spitalului, care era în apropiere, dar n-au reuşit şi l-au aruncat peste gard. Acolo a fost găsit. Mi s-a povestit că o femeie i-a luat pachetul de ţigări, ­care-i căzuse pe jos, şi le-a dat celorlalţi: «Luaţi, că lui Coman nu-i mai trebuie»”.

                    http://adevarul.ro/news/societate/ororile-odorheiu-secuiesc-1_50ad86427c42d5a66396bd99/index.html

                    • „Poate si asta ti se pare normal:”

                      Nicidecum, astfel de atrocitati au dus in final la evenimentele din martie 1990.

                • Atunci de ce le-au mai trimis cu echipajele incorecte? Doar de poză?

            • Iti dai seama ca orice om care a facut armata la tancuri stia cum se blocheaza un tanc. Dupa revolutie au aparut multe marturii despre ce s-a intamplat in Calea Girocului.
              Cel putin unul care a bagat ranga sa blocheze roata motoare nu fusese tanchist dar auzise ca asa se face.
              S-a dus curajos, a bagat ranga iar ranga l-a rotit si l-a dat cu capul de asfalt. A murit pe loc. Cei care se pricepeau au stiut cand sa dea drumul rangii.
              Cand au venit militarii sa recupereze tancurile, manifestantii au fugit iar militarii au intrat in scarile blocurilor si au tras la intamplare, ranindu-i si pe unii din apartamente.

              • Exista publicata marturia sefului de la filaj de la Timis, au existat echipe foarte bine coordonate si antrenate. Spargeau vitrine fara sa fure, dadeau foc, ca sa creeze haos.

                • „au existat echipe foarte bine coordonate si antrenate”

                  Erau securisti? Sau erau „turisti” straini? S-a aflat cine-i coordona?

                  • O buna parte dintre ei au fost romani pregatiti in taberele de la Bicske si Nyiregyhaza de catre instructori maghiari si francezi.
                    Altii erau militari unguri si rusi (inclusiv basarabeni veniti „la talcioc”).
                    Coordonarea se facea de la un centru de comanda din Basarabia.

                • Aia cu spartul vitrinelor nu erau pe Giroc.
                  Acum, cu provocatorii, este o linie foarte subtire de interpretare.
                  Puteau fi agenti provocatori trimisi de autoritati pentru a produce distrugeri si, eventual, sa instige manifestantii la astfel de actiuni pentru a justifica apoi interventia in forta.
                  La fel de bine, puteau fi „turisti” straini care operau special pentru a provoca o actiune violenta a autoritatilor si a justifica o interventie straina (francezii isi dadusera deja acordul petnru o interventie a pactului de la Varsovia).
                  Poate ar trebui, desi e greu, lamurit cu ce s-au ocupat cei de la 404 Buzau.
                  Ei declara ca au cules doar informatii, generalii de securitate anchetati spuneau ca-i prindeau printre manifestanti, ii retineau si apoi le dadeau drumul.
                  Dupa 22 decembrie, oare cine au fost „teroristii” care trageau cu arme calibru mic pentru ca majoritatea unitatilor de armata si securitate ramasesera la 7.62.
                  Cine au fost ofiterii de la Buzau care dupa ce ABI-urile lui Trosca au fost mitraliate, au sarit gardul MApN si i-au impuscat pe cei ramasi in viata, raniti?
                  Cum se face ca 404 ajunge din nou la Bucuresti, in seara de 13 iunie 1990 si particpa la represiune, cu morti la Romarta, cu cateva ore inainte sa apara minerii?
                  Chiar daca au aparut tot felul de explicatii (vorba aia, cercetare-diversiune) cred ca au fost una din cele mai active forte care au jucat in scenariul revolutiei.
                  Ar fi bine sa ne reamintim ca au fost infiintati pe model Spetsnaz iar primele cadre au fost scolite la Odesa.

                  • Tu crezi ca aveau vreun stres sa intervina in forta atunci? Nu erau necesare provocari, nu aveam decat 2 ore de tv, ii durea-n la bascheti. Nu are sens teoria asta.
                    Nu au fost prinsi printre manifestanti, a fost prinsa prin noiembrei 1989 o echipa de cercetasi la Sibiu care actionau ca testare a vigilentei. Hai sa nu facem confuzii. Nu au fost prinsi la Timisoara. A fost prins un militar infiltrat sa verifice starea de spirit la „Solventul”, de catre muncitori. Atat.
                    Exista varianta ca diversiunile au fost produse de DIA, a fost raspandita de ofiterii de securitate. La fel, unii militari din MApN arata cu degetul spre USLA (uslasii trimisi la Sibiu, apartamentel din care s-a tras in Piata Universitatii, atitudinea ambigua a lui Ardeleanu etc).
                    Cert este ca in fata MApN au murit si cercetasi din 404 si uslasi.
                    Sefii 404 pe linie ierarhica, coloneii Constantinescu (seful biroului cercetare prin parasutare) si Vasile Ionita (seful sectiei cercetare la trupe) erau oameni deosebiti, ma indoiesc ca ar fi executat orbeste orice ordin absurd. La fel maiorul Ghergulescu., comandantul unitatii. Nu vorbim aici de trutulesti, ci de oameni responsabili.
                    La fel de cert este ca dupa misiunea de la Timisoara a fost predata si verificata munitia (cal 7,65) cercetasilor din 404 si nu lipsea un cartus.
                    In iunie 1990 la fel, nu s-a tras un foc de arma de catre 404, a fost verificata munitia. A fost magarie si in iunie 1990, tinta lor era arhiva DSS ca sa aiba pe cine santaja.
                    Nu au fost infiintati deloc pe model Spetsnaz, exista un singur pluton echivalent Spetsnaz (actiuni deosebite). Eau atat de Spetsnaz incat Bastan fusese in Batalionul de Parasutisti in anii ’40.
                    Si poate imi explici de ce exista la procuratura marturii de tragere cu desene cu pistoale mitraliera cal 9 mm (la Razoare) si de ce cumparase Securitatea Uzi si Beretta M 12. Au fost gasite intr-un depozit de munitie al securitatii prin 1990.
                    Deci mai usor cu pianul pe scari.

                    • La procesul de la Timisoara, Filip Teodorescu a spus ca i-au prins, aia s-au identificat, au verificat si i-au eliberat.
                      Ca nu au tras ei la TImisoara, nici nu era nevoie. Daca erau trimisi sa creeze dezordine, sa sparga vitrine etc. sau doar sa culeaga informatii, nu aveau de ce sa foloseasca munitia.
                      Evaluezi gresit procedurile securitatii.
                      Ceasca era atent sa demonstreze in exterior ca au fost elemente reactionare si huligani si ca trupele de represiune nu au tras aiurea in oameni nevinovati.
                      La Arad, comandantul dispozitivului militar din centurl orasului (col.Dumitrescu, cred) a comunicat permanent cu manifestantii, i-a tinut aproape de militari si departe de vitrinele magazinelor iar lucrurile nu au degenerat. A fost amenintat pentru ca nu a intervenit in forta si a replicat ca oamenii sunt pasnici si doar scandeaza.
                      Io zic de „teroristi” care au tras cu arme cu calibru mic si tu-mi vorbesti de arme de 9mm.
                      Cel putin la televiziune s-a tras cu calibru mic, probabil 5.45, pe care-l aveau doar cateva unitati. Noaptea de 23 spre 24 am petrecut-o acolo si stiu bine ce am auzit.
                      By the way, executia lui Ceasca au facut-o tot cu 5.45. Asculta videoclipul.

                    • Si in Ghencea s a tras cu 5,45

              • E vreun articol online in care colonelul Teodorescu spune asta? As vrea sa-l citesc.
                Mergand pe varianta ta, a fost prins vreun cercetas spargand vreo vitrina?
                Cercetasii care se pregateau sa intervina la Opera alaturi de omologii din batalionul de securitate.
                Citeste stenogramele, pe Ceausescu nu-l mai interesa ce cred altii.
                S-a tras si cu 5,56, nu numai cu 5,45. Alea cine le avea? Numai un tampit ar fi creat o diversiune folosind munitia de 5,45, care era putina. Pisica cu clopotei.
                Au tras retelele de rezerva, televiziunea era obiectiv protejat de Trupele de Securitate, Secu avea apartamente in jurul ei exact pentru scopul de a trage in caz ca ne invadeza rusii. La fel la CC. Aveau camere cu vedere in piata la hotelul Bucuresti etc.
                Totusi, opina ta, de ce crezi ca achizitionase Securitatea Uzi si M12? Si ce au facut uslasii la Sibiu?
                Hai sa nu-i spalam doar pe unii.

                • Daca mai sunt inregistrarile video cu procesul de la Timisoara, ar trebui sa le gasesti pe youtube. Am urmarit nonstop procesul pentru ca-l transmiteau la TV.
                  Filip Teodorescu spune clar ca a prins astfel de agitatori dar se legitimau ca erau militari. Sa-ti spun acum daca a zis ca spargeau si vitrine…. au trecut 27 de ani. Daca gasesti inregistrarile pe youtube, poate le auzi singur.
                  Televiziunea a fost un eveniment mai special in care s-au imbulzit mai multi sa preia controlul. Au fost si de la secu au fost si de la armata. Cand a inceput diversiunea, dupa amiaza, erau deja parasutisti si o unitate mecanizata in jurul televiziunii. Pe 23 seara au ajuns si T-72 uri.
                  Daca as fi stiut ca se pun sub semnul intraberii cele petrecute atunci, poate as fi inregistrat si/sau descarcat in calculator inregistrarile video.
                  Dupa ce grupul de putere de la MApN si-a dat ok-ul pentru Iliescu iar securitatea a inteles ca s-a schimbat stapanul, de pe 23 incolo trebuia sa fie un balet la televiziune din care armata sa iasa bine.
                  Borcanele le-au incurcat tocmai tinerii care fusesera pe strada, facusera rost de arme si venisera sa apere televiziunea.
                  La o aniversare a revolutiei, unul din ei, cu o cicatrice pe obraz, povestea ca fusese pe acoperisurile studiourilor, cu pusca cu luneta, si schimbase focuri cu un grup care tragea din vilele de peste Dorobanti. Reusise sa doboare 2 sau 3 dar cu ultimul avea probleme asa ca a chemat un ofiter de armata. Ala a venit cu un AG7 si a tras complet aiurea, mult peste cladiri, de parca vroia sa-l fereasca pe cel de peste drum, apoi a plecat linistit. Peste cateva minute, cel de peste drum l-a impuscat in obraz pe revolutionar.
                  Partea dureroasa este ca, sub pretextul salvarii onoarei armatei, s-a incercat salvarea fundurilor unor comandanti cretini care executasera, unii cu foarte mult zel (gandindu-se la avansari la exceptional), ordinele lui Ceausescu de a reprima manifestatiile.
                  Pana in 22 decembrie au murit cca 300 oameni, dupa 22 aproape 800 si asta spune tot.

                  • Cred ca sunt zeci de ore video cu procesul, cauta acul in carul cu fan. Am vazut interventii la TV ale colonelului Teodorescu si am citit interviuri cu el, nu tin minte sa fi spus ca a au capturat la Timisoara cercetasi din 404. Deci din puctul meu de vedere nu e o info veridica.
                    Televiziunea era pazita non-stop de o companie de securitate, nu mai retin din ce unitate, batalionul din Baneasa cred. Parasutistii de la Boteni au fost trimisi in 2 valuri pe aerodromul Baneasa. Primisera misiunea sa intervina vs manifestanti, intre timp Ceausescu a fugit cu elicopterul si au mers la TVR si au preluat paza de la trupele de securitate. O parte au fost si la CC.
                    intre timp Stanculescu a trimis o companie infanterie pe TAB (parca din Regimentul 1 Mc) la TVR. A trimis o subunitate si la Palatul Telefoanelor, care era alt punct strategic. Stoenescu a interpretat asta ca o lovitura de stat.
                    Am vorbit cu parasutistii care au fost la TVR si nu a fost in niciun caz blat, au avut morti, s-a tras din vilele din jur.
                    Este cat se poate de clar ca si Secu a avut oameni care au tras, sunt cazuri Bucuresti si in Brasov cu ofiteri care au lipsit zile intregi etc. Stanculescu le-a taiat telefoanele de la ultimul etaj din Palatul Telefoanelor si s-a pierdut legatura cu ei.
                    Parasutistii au prins 109 „teroristi” numai in Bucuresti, au fost dusi la unitatea din Pantelimon si interogati si au spus ca erau doua consemne : „Soarele” (pica doar Ceausescu) si „Luna” (dispare comunismul). De unde si articolul din Tineretul Liber cu aia care vor sa se duca la mare.
                    Dupa ce a fugit Ceausescu a urmat lupta pentru putere, au existat vreo 2-3 guverne (Ilie Ceausescu, Verdet, Nica Leon), dar jocurile erau facute deja cand colonelul Ratiu l-a invitat pe Iliescu. Iliescu a eliminat si potentiala concurenta, intai pe Gusa-Vlad, apoi pe Militaru si in anii urmatori pe Stanculescu (aflat la cutite cu Vasile Ionel) si pe Petre Roman.

                    • Asta cu vorbitul cu parasutistii care au zis ca n-a fost blat ……
                      Pentru cei mai multi dintre ei n-a fost pentru ca n-au stiut. Iar cei care au stiut, realizezi ca nu se apucau sa-ti spuna.
                      Stiu ca s-a tra s depeste drum, cu arme de calibru mic pentru ca noaptea de 23 spre 24 am petrecut-o acolo si am vazut tineri murind langa mine, unii impuscati din eroare din televiziune iar altii impuscati de peste drum.

                      Evident ca au fost si oameni din structurile de rezistenta (sau cum se numeau) care au actionat pana li s-a transmis ca s-a schimbat stapanirea si ca totul e bine.

                      Acum cateva saptamani povestea cineva, chiar aici pe site, cum la Craiova, nu stiu ce comandant de subunitate de tancuri a primit ordin sa mearga intr-o margine a orasului si sa traga o lovitura de tun apoi sa traverseze orasul in partea cealalta si sa traga alta lovitura de tun, ca sa se creeze atmosfera de razboi si sa se spuna ca armata a salvat revolutia.
                      A fost un scenariu stupid, menit sa salveze niste funduri de colonei si generali tampiti care au executat ordinele lui Ceausescu de a trage in manifestanti.
                      Partea proasta a fost ca, dupa sosirea la MApN a lui Militaru si a ofiterilor pro-Moscova scenariul s-a agravat deoarece Militaru chiar dorea sa arate ca pericolul este foarte mare, ca armata nu se descurca si este nevoie de interventia URSS.
                      Pe 23, Militaru si Cico Dumitrescu apar de vreo doua ori fiecare, solicitand unitatilor din Focsani, Galati, Braila, Buzau, Rm.Sarat sa vina la Bucuresti sa apere revoutia. De fapt, nenorocitii incercau sa deschida pentru rusi Poarta Focsanilor.
                      Dupa’aia solicita Brigazii Antitero sa efectueze revista de front pe Stadionul Ghencea, deja lansand zvonurile privind concentrarea de teroristi in zona stadionului. Noroc ca le-a picat fisa si nu s-au dus.
                      Trimite militarii de la Campina sa apere Otopeniul si ii anunta pe cei dinauntru ca vin camioane cu teroristi si tot asa.
                      Il cheama pe Trosca la minister si-l asasineaza, il urca pe Nuta in elicopter si doboara elicopterul.

                      In privinta militarilor prinsi la Timisoara, Teodorescu a spus ca i-a legitimat si erau militari cu toate actele in ordine asa ca le-a dat drumul.

                    • Cu stadionul Ghencea confirm dezimformarea era ca urmeaza in desant cu elicoptere pline cu teroristi in spatele stadionului in final au fost numai maidanezi nu stiu cati au mai scapat dimineata ne am dat seama ,ziua urmatoare ne au trimis o luneta de vedere pe timp de noapte model rusesc ))).acum rad …

                    • Aa am uitat sa spun dinspre regimentul de rachete s a tras si cu tunul de 100 au nimerit in stalp de sustinere a tabelei de marcaj aia veche asta am vazut pe 3 ian cand am fost in stadion

                    • Nu mai tin minte cine, seful de stat-major sau comandantul stia ca pica Ceasca. Il sunau in dimineata de 22 de la Bucuresti si nu raspundea, deja parasutistii erau echipati pe platou dar se tergiversa plecarea lor.
                      S-a tras si cu arme de vanatoare cu glont, s-a facut atunci o lista cu armele capturate am si vazut fotografii.
                      Faza cu tancul a fost la Caracal, nu la Craiova. Trimisesera tancuri sa apere regimentul de la Deveselu si capitanul respectiv primea ordine de la generalul Rosu (seful armatei a III-a si de la comandantul regimentului de aviatie) sa traga in nu stiu ce moara aflata la 4 km (!).
                      Tot acolo s-a petrecut incidentul in care o companie de parasutisti de la Caracal a fost trimisa sa elibereze aerodromul „ocupat de tancuri teroriste”. Tanchistii au fost informati ca vor fi atacati de teroristi. Din fericire i-au recunoscut.
                      Comandantul regimentului de aviatie a ajuns general.
                      Cico Dumitrescu a fost consilierul lui Oprescu, asa ca……
                      Pe uslasi i s-a pus pata intai lui Brucan, el a declansat povestea cu securistii-teroristi, fusese informat probabil de catre rusi. Printre scopurile emanatilor a fost blocarea activitatii unitatii. Insa uslasii au intervenit atat singuri (de exemplu in Piata Iancului, unde a actionat un grup echipat BB-uri si Makarov, armament aflat doar la MI) cat si cu cercetasii. Mai era o unitate antitero la Fetesti, au venit in Bucuresti si au fost intorsi de un baraj al armatei si tinuti in cazarma la Baneasa.

                      Cei care erau in garda MApN (regimentul 30 garda, ofiterii din academia militara, batalionul de T-72 de la Tirgoviste) sustin ca uslasii n-au respectat consemnul, au sosit pe alta ruta, au stationat fara sa semnalizeze etc si ca au incercat sa se infiltreze. Uslasii sustin ca nu li s-a raspuns la semnale si la incercarile de contactare prin statii.

                    • In privinta unitatii USLA de la Fetesti, flacaii au fost in Bucuresti, sau subunitati de-ale lor, inca inainte de 22 decembrie.
                      Am fost coleg de munca vreo 2 ani cu unul care era militar in termen la Fetesti, la revolutie.
                      A facut parte din dispozitivul din fata ambasadei SUA, unde spunea Europa Libera ca erau vreo 12 cadavre, pe 21 seara.
                      L-am intrebat ce s-a intamplat si mi-a zis ca ofiterul care-i comanda i-a amenintat ca-i impusca daca nu trag. Unii au tras in sus, altii pe langa manifestanti, altii au tras in plin.

                    • Nu era unitate USLA, USLA avea exclusiv cadre si facea parte din DSS, nu din Cdt TS, era Cursul antitero la care participau militari in termen de la subunitati din orasele cu aeroport plus parasutistii lor si subunitatile de interventie montana (Falticeni, Sinaia etc).
                      Am citit Jurnalul lor de Lupta, nu se pomeneste despre ambasada. Poate au trimis unii inainte si cei veniti pe 22 sa fi fost alt detasament.

                  • Cu elicopterele la un moment dat s-a primit de la un regiment de la Bacau informatia ca elicoptere rusesti identificate vizual au trecut inspre sud.
                    Armata avea Mi-8 doar la Alexeni si cred ca la Cluj, iar MI-ul avea cateva la Baneasa care n-au decolat deloc. La un moemnt dat incepusera sa le caute prin Delta, au fost trimise MIG-uri 21 sa atace un complex turistic.
                    La Baneasa si Otopeni fusese adus regimentul de parasutisti din Buzau si au aparut tot felul de luminite pe cer identificate vizual si nu era vorba de baloane (au fost observate cu AVN-urile baloane in alte zone).
                    Si la Buzau s-a tras cu tunul cal 100 mm in ceea ce se credea ca sunt elicoptere.
                    Nu mai vorbesc ce s-a intamplat la Braila, care era a doua garnizoana ca marime dupa Bucuresti.

                  • Uslasii au fost si la Timisoara! Erau in primele rinduri dupa ce i-au retras pe cei de la Securitate si graniceri. Nu mai retin data exacta, noi pe 16 dimineata am fost scosi in oras, dupa ce am ascultat toata noaptea scandarile de pe strazi. Am iesit doar cu pistolul-mitraliera cu un incarcator gol si baioneta. Munitie am primit pe 18, un incarcator, si pe 19 restul de 3. Sper sa nu ma insele memoria, dar in seara de 17 uslasii deja erau pe post de scutieri si luau caramizi in cap la greu. Noi eram in spatele lor, iar in spatele nostru activistii strigau sa aparam cuceririle revolutiei socialiste. Aceeiasi care DUPA revolutie, cind am fost retrasi in cazarmi veneau sa ne ancheteze, cine a tras si de ce????
                    In fine, e mult de povestit aici…
                    Parerea mea, hic…
                    Si ca o mica paranteza, se stia mai dinainte ca o sa pice Ceausescu. Se auzise prin anumite cercuri ca o sa urmeze ceva nasol si ca nea Nicu o sa se duca la loc cu verdeata.
                    Tot parerea mea, si tot hic…

                    • Nu erau uslasi, era subunitatea speciala de interventie de la inspectorat (in jur de 30 cadre). Deci ofiteri si subofiteri care erau pregatiti si pentru interventie antitero in afara de sarcinile lor obisnuite.
                      Era si un pluton similar la militie pentru ordine publica.
                      Pe linie antitero mai era la Giarmata o subunitate dar din CTS, nu din DSS, care avea si militari in termen.
                      Uslasi au existat doar in Bucuresti, desi coordonau si celelalte subunitati, cam cum face SIAS cu SAS-urile.

                • Lumineaza-ne si pe noi, ce au facut uslasii la Sibiu?
                  Au „atacat” unitatile militare, asa cum au „atacat” sediul ministerului in Bucuresti?

                  • Nu se ste ce au facut.
                    Probabil aveau misiune sa-l apere pe Nicusor. Altii spun ca au declansat incidentele de la Scoala Militara.
                    Este foarte neclar si cum a fost capturat si adus Nicusor in Bucuresti, am auzit vreo 3 variante.

                    • N-au declansat evenimentele de la Scoala Militara.
                      Acolo manifestantii au luat cu asalt sediul militiei iar militienii au sarit pe geam si au incercat sa se adaposteasca la Scoala Militara iar aia i-au impuscat pe capete.
                      Exces de zel al col.Dragomir care s-a gandit la o avansare la exceptional.
                      N-a fost singurul idiot care se gandea la grade in situatia aia.

    • Eu inteleg de aici ca unii mai au si acum armele..

  12. Am fost soldat in termen pe timpul revolutiei .
    Nu „armata” a tras in populatie .
    Au tras agentii noii oranduiri plus slaba pregatire .
    Apropo .
    Bagati un ochi la momentul in care medicul confirma moartea tovarasului si a tovarasei .
    Elena ridicata de umeri nu i se apleaca capul .
    Este intepenita .
    Nicolae in afara de pozitia nefireasca (daca pur si simplu cazi pe spate cu picioarele indoite nu ti se ravasesc parul si cravata ) este moale ca un mort recent sau ca o persoana sedata

  13. La mitingul din București au fost declarații ca au fost aruncate petarde. Panica a făcut restul….. E plauzibil.

  14. ma lasa rece lupta fratricida dintre armata,militie si dss …este inca o dovada a putregaiului care domnea la varful acestor institutii.mai mult ,este evident cat de slaba era coeziunea dintr aceste departamente vitale unei tari ,cat de ineficient era lantul de comanda si cat de „primitiva ” si indoctrinata era armata.dintre cele trei armata era cel mai mult penetrata pe de o parte de sovietici si pe de alta parte de pcr.in caz de bumbum cu urss ar fi cazut ca un castel de nisip,s-ar fi prabusit sub propia greutate de ineficienta si neprofesionalism.
    dar divaghez,pe mine ma intereseaza in primulrand gradatii din cele trei departamente care au participat activ la reprimarea demonstratiilor nu militarii in termen.
    pavaza acestor mizerii de oameni care intre timp au devenit eroi pensionar si onorabili cetateni in societate a fost chiar parchetul mimiltar,ultimul bastion stalinist din epoca noastra.
    acest parchet trebuie desfiintat,trebuiesc sistate retributiile financiare ale membrilor si luati la puricat din punct de vedere pprofesional.

  15. Inca o … o ?!
    Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre dezvăluirile din dosarul revoluției din 1989. E de părere că varianta prezentată de procurorul Dan Voinea, potrivit căruia mitingul din 21 decembrie a fost spart de un grup de manifestanți timișoreni, se apropie mai mult de ceea ce s-a întâmplat, cu adevărat, în decembrie https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/c-t-popescu-se-incearca-o-noua-diversiune-la-28-de-ani-dupa-revolutie-849877

    Un grup de ce?! Ub grup de manifestanți timișoreni?! haida de!

    Sa va explicv – de ani xde zile, cel putin din 80 incep[usera sa iaba grija cine intre in locurile de miting. Adica „{cine rapsunde de?” Si se prezenta secreatru de comottet sau organizatoricu. Asa ca stateau cu conhii cat cepele sa nu se ataseze careva la grupu de la institutie. Putea sa zina un Sculica sa zica ca vrea si el sa urle Traoisca s9i sa dea l.imbi .. nu era primit!! „Daca jnu granta” careva ptr el nu intra!

    Asa ca este exluc un grup de manifestanți timișoreni. u aveau ce cauta!
    Sau sa pruspunem, de dragu lu argumenti ca ar fi fopts asa ceva.. Atunci simplu .. ar fi fopts adusei si erau tlarsi din aia cu limbi catiulefalte lungi care nu straui decvat sa pupam ! Sa linbe,m! si sa Sa Sugem! (nuam de la toastsu care era si p;reiubit pe cand toar’sa era doar mult stimata asa ca limbile aveau o utilitate mai restransa!)

    • Asa e Ghita,
      De la noi de la institut participantii la miting au fost alesi pe sprinceana. Eu am fost exclus deoarece bagasem acte de plecare din tara, neaprobate, bineinteles.
      Si totusi, din povestile colegilor participanti, care se aflau in fata la restaurantul Cina la un moment dat s-a pornit un vacarm si inghesuiala dinspre Calea Victoriei. Se pare ca acolo a patruns un grup, care a spart cordoanele de paza.
      In nici un caz nu erau „turisti” straini, erau romani 100%, bucuresteni, nu vorbeau cu accent.
      Eu am ajuns in piata pe la ora 16, era oarecum liniste, doar la piata Romana era un grup masat in mijloc care striga impotriva comunismului. Erau supravegheati de departe de citeva cordoane de militie. M-am dus la un ofiter si l-am intrebat ce intentioneaza sa faca. Erau livizi la fata, ofiterul a fost f politicos, mi-a zis ca asteapta ordine.
      Peste noapte a fost prapad. Eu am fost acasa deoarece fi-miu era singur, nu aveam cu cine sa-l las.
      A doua zi am mers din nou. Mare mi-a fost mirarea sa vad colegi de la institut, otiteri ingineri, deja trecuti de prima tinerete, incolonati si inarmati. M-am conversat cu unii, i-am intrebat daca sunt gata sa foloseasca armamentul, mi-a fost mila de ei. Din fericire nu s-a ajuns la asta.
      Ar fi multe de povestit, sunt insa absolut uimit de cite legende s-au inventat mai apoi, si chiar si azi aud tot mai multe fantezi.

      Dar a fost bine, am scapat de comunism, mai ales io.

      • Dom’lela miting in piata au intrat aia „aprobati”
        Insa era deja cam prea mare nerusinarea asa ca unii au cam huduit (persoana imi zicea si inate de busculada p;raca erau si niste hudiduituri)
        Ap;opi .. buculada.. unii au pl;ecat (fugit) imediat. Altii au mai ramas..
        Au aparut scutoerii (prima data! adica atuncvi am falat si nopi ca aveam scutieri!!)
        Unu care l.ucra intr-un insitut de pe calea Victorir, camin zona Atebne Palace zicea ca s-a pus cordon de scutoeri sa b;ocheze pitata.. :Lumea se agoita si striga jos si huo. Si ca ar fi aprut un grup de tineri (zicea el „spotivi”) care s-au luat la bataie cu scutierii . Din ce p[ovestea nu sriu cat erau sportivi dr sigur erau caftanagii

        Si da de la toti am auzit ca pe la 16 situatia parea „sub control|

        Ca pe urma ,. la nu mai stiu ce ora pioate au picat si unii din „provoincie” inclus imisoara ..n u stiu szic doar posibil.
        Insa in piata in timpul mitingului …. ?!

        A .. uitasem … pe la 8:00 in Poata Unirii se stnagrra o colaonea de mers la miting .. Tare m-am mirat
        Apoi a fpots contradamandat. Mitingul. Ca poi sa se dea oprdin reveniti se face!

    • Greu de spus care o fi adevarul.
      O fosta prietena de-a mea, care a fost la Inter pe 21, povestea despre niste tineri, nu foarte multi, cu rucsaci in spate, foarte activi, care spuneau ca au venit de la Timisoara.

      • Sunt 2 cestii diferite ”
        – venit de l;a Timisoara
        – intrat la miting in Piata Palatului …..

        De vebit puteau veni .. da nu intrea in pioata Palatului! A da.. stii ca la miting nu puteai intra cu rucsac, sac de umar, poseta mare si umbrela? Nu te lasau sa intrei, te ytrimiteau „acasa”, intr4epunderea avea 1 om mai poutin , f5rcvat chelia la secretaru de partiod si director si a doua zi ghici cui ii freacxu aia 2 chelia??!!
        Deci nu puteau aia sa bvina cu rucsacu in spate.. Sau trebuioau sa il lase undeca unde sa nu fie furgasit de primu ins care dorea un ricsac…

        A da. CTP a trs concluzia ca a vazut .. timisoreni ca erua catova care sacandau „Timisoara” …. ;ogca copnclzuie nu am ce zice

        • Dintr-o relatare a unui securist, aflat la miting, reise că s-au folosit petarde pentru a crea panică si că au fost găsite bețe de lemn de la pancarde care aveau infipte in ele ace.

          • Si lace bun be3te cu ace Ce acu nu poa infipt si cu mana?

            Na o parere la fel de buna
            Incpe mitingul. Catibastriga Huo Timisoara si poate de ce i-au omorat ba asta. Nites insi in civil incearca sa ii ia de guler .. astia replica cu pumnu.Mai sar si altii dimprejur „clas-al ma oiti zic eu sa il lasi !” l;uciriel se incing. Galomerataia era mare, asa ca incepe un inceput de busuclatada. Vreo 3 femei tipa de groaza … Lumea se „valrureste” , da peste alatiui iar strigate. Mia m,uta lume s epune in miscare .. dau peste latii, stroigate unii fugf din paita.Acum ca in poiata e mai mputina l,ume adica nu 4 pe mp incepe caftu,

            Atmosfera era oricum surescitata (vetile de la Timisoara auite la Europa Libera., la vocea Americii, sucarul ca desi ma platit datorriile externe sram mai rau cu aprovuzinarea, frig duncse ) plus enervarea simpla (mitingu fusese n auntat, decomandat si din nou cerut) …. aqia de ;la sectoare si restu „suprevehetorilor” parca innebunisera …. na motove si fara petarde si mami stiu eu ce..

            Ca zic busuclada – tot in poata aia odata choiar m i s-a facut frica.. Fusesem la un moitng .. ieseam prpre Atene. SI multimea ainceput sa „valureassca” Adica te trezeai impins din stanga si dadeai peste al;a din drepata care .. pnana cand se producea o miscare cpontrara! Sisiri luni de poameni cam cat dintr-=o latira in l.ata a p[ietei Palatu;lui in zona cea mai larga! NMu era bine daca cadeai … Ma ropg eram tanar si puternic .. apuc la tanc o colega de brat sa nu cada.. si isem din paiat cu ea satrnganbdu-am de brat cu disperare .Da s zic asa si eun ytrasnpirasem dar nu numai de caldura!

            A .. su de la coinferinbta din vara .. atmoiferea era „incarcata” Ata de iunbcarcata ca m0pam jurat sa nu mai particip la nici un miting!!! Repet – si acum ma mir ca la congresul ultim nu s-a lasta cu cafteala generalizata ! (un dobitoc sa se lege de careva.. la unu din iunie era oricum sa se lase cu o bataie .. noroc ca un altu l-a luat pe „catel” de brat si l-a tras in lata parte si a preferat „sa uite”)

      • Din ce am citit:
        Se stia cu cine vine trenul de la Timisoara, era imposbil sa nu stie, dar l-au lasat (putea fi oprit pe camp). Inainte de a ajunge la miting o parte au fost intr-un parc si au facut tepuse care au fost folosite in a „impinge” multimea in fata.

        Mitingul a fost spart de cel putin 3 grupuri/categorii:
        -„timisorenii” (erau si turisti) „opreatiunea Tepusa”;
        -cascadorii cei care au produs efectele speciale (explozia si efectele speciale);
        -cel mai simpatic grup 🙂 dar ei au actionat mai mult pe instigare.

        Da, au fost sparte vitrinele de oamenii regimului, caci doreau sa arate ca cei care protestau erau huligani astfel incat sa opreasca solidarizarea restului populatiei cu ei.

        Au fost si “teroristi” (se vorbeste despre inclusiv un grup de +20 persoane, care nu doreau neparat sa faca victime ci neinceredere, sa divizeze – divide si cucereste) si antiteroristi (au fost probleme dar in mare structurile nu au colapsat) au actionat atat in Timisoara cat si Bucuresti….
        Dintr-un imobil din care s-a tras inspre soldati (inspre nu in) s-a descoperit munitie care nu era produsa sau importata de Romania, sange si cele necesare acordarii primului ajutor. Se trasese serios in acel imobil, iar cel putin doua persoane fusesera ranite dar au putut sa dispara.

        Se pare ca nu este prea indicat sa finantezi campaniile electorale la francezi 🙂 .

        • vad ca se vorbeste foarte mult pe franturi si detalii mai putin pe imaginea de ansamblu:
          – in evenimentele din decembrie 1989 conform surselor Statului Roman au murit aproape 1200 romani pe o durata de aprox 10 zile. Apogeul au fost cele 72 ore intre 22 si 25 dec in care 715 romani si-au gasit sfarsitul de gloante romanesti. Asta duce la o medie de 238 romani morti pe zi in acele 3 zile.
          Pentru comparatie si tema de gandire avem:
          – invazia Cehoslovaciei de catre trupe straine (Pactul de la Varsovia): durata 24 ore – 137 de civili si 5 militari cehi ucisi
          – inabusirea revoltei maghiarilor din 1956 de catre trupele de ocupatie sovietice: durata 17 zile – 2500-3000 morti, asta ar insemna aprox 158 morti/zi
          – Criza de la Moscova din 1993 – 2 saptamani – 187 morti.
          Deci institutiile de forta ale statului roman din 1989 (cu armata in frunte) au reusit contraperformanta de a actiona mai violent decat armate de ocupatie in situatii similare si cu mult mai „eficient” decat celebra armata rusa cunoscuta ca „ham-fisted”. Restul e can-can cum mai scria cineva mai inainte.
          Tot ca cifra comparativa, in celebra batalie de la Marasti, Armata Romana (de data asta cu A mare si R mare) a pierdut 1500-2000 de oameni pe parcursul a 1 saptamana.
          Faptul ca vinovatii de dezastrul de la Revolutie n-au fost trasi „de raspundere”, ca Armata si celelalte structuri de forta nu au stiut sau nu au vrut sa se curete au dus la situatia actuala in care se schiauna care mai de care ca n-avem alea, n-avem alelalte, ca sunt pensii nush cum si burtosi, samd. Ei bine, d’aia n-aveti pt. ca in mare au ramas aceiasi smecheri in structuri. In fapt niste incompetenti patentati. Ca daca erau competenti fie inabuseau revolta scurt si fara drept de apel (ceea ce-ar fi dus probabil la interventie externa) fie erau capabili sa asigure o tranzitie fara 1000 si ceva de morti spre ceea ce era oricum inevitabil.
          Linia rosie, cum se zice acum, era si este folosirea armamentului pe foc automat sau a armametului greu (blindate/aviatie) impotriva populatiei civile fie si numiti de catre regim „teroristi”. Oricine a facut asta trebuia sa-i fi putrezit oasele in ocna pana acum.
          Si englezii au avut IRA si n-au tras cu tancul sau cu automatul in populatie, si spaniolii ETA, samd.

          • au actionat exact pe masura respectului pe are il aveau fata de cetateanul de rând.
            pentru pcr,armata,militie si securitate romanii erau niste suboameni ce trebuiau exploatati si nu meritau compasiune.din nefericire aceasta mentalitate dainuie si acum.

          • Esti tu sigur ca au tras numai romanii?
            Ce armament greu s-a folosit imotriva populatiei civile?
            Pe tema asta ai o viziune de contabil, ai o idee fixa fara vreo nuanta si numai certitudini.
            Macar fa contabilitate cum trebuie 1.166 morti dintre care 271 intre 17-22 cand a intervenit armata (49 la bucuresti) si MI-ul.
            715 dupa aceea.
            Dintre care 161 militari, ceea ce bineinteles tu nu spui.
            Restul de 67 nu se stie cand.
            Ca sa nu mai spun ca a calcula repartitia mortilor pe zile este o tampenie pentru oricine a facut statistica, sunt situatii cand ai un eveniment pe durata a 10 zile, in care 90% mor intr-o zi.
            A tras si in vest armata, vezi Los Angeles riots, Ulster, mai studiaza.

            • @vlad, militarii erau tot romani. Militarii morti erau au fost in general simpli soldati care-si faceau stagiul militar, prea putin (cu unele exceptii) ofiteri superiori. Nu cred ca ai prins sensul postarii. Romani au omorat alti romani.
              Oricum, pt o armata sa ai 161 morti in 3-4 zile in conditiile in care nu ai identificat un inamic in teren e tot o contraperformanta.
              Referitor la contabilitate, sa stii ca nu doar contabilii lucreaza cu cifre. Dar de ce sa ne suparam pe cifre? Pt. ca ne arata adevarul nasol? Pt. ca nu tin loc de povesti?
              Cata vreme nu exista dovezi publice de cantitati semnificative de munitie straina/exotica imi mentin parerea ca au tras romanii. Accept ca probabil punctual au actionat agenti straini, poate ici colo s-au folosit cateva duzini de arme straine cu munitia aferenta dar nu alea au facut prapadul de la Revolutie.
              „Ce armament greu s-a folosit impotriva populatiei civile?” Chiar asa, oare ce?
              – TAB-uri/tancuri care au lovit/strivit participanti.
              – foc cu mitralierele de 14mm de pe TAB asupra unor cladiri civile
              – idem mitralierele de pe tanc
              – idem tunul de 100 de pe tanc
              – aruncatoare de grenade AG-7
              – PRND uri in zone civile din Bucuresti
              Presupun ca voiai vreo racheta balistica sau bombe de aviatie de 500 de kile ca sa accepti ca a tras armata.
              Repartitia mortilor pe zile arata graficul intensitatii luptelor. Are sens. Cei mai multi morti s-au inregistrat intre momentul plecarii lui Ceausescu si momentul impuscarii lui. Ceea ce arata ca cele doua momente sunt legate. Militar vorbind, suprimarea lui Ceausescu a fost justificata deoarece a lasat tabara „loialistilor” fara obiectul muncii. Care „loialisti” s-au ascuns „metamorfozat” ulterior in „revolutionari”. Si au lansat teoriile minimalizarii evenimentului, cele cu „lovitura de stat”, cu „marea ingramadeala”, „marea bagare in seama”, etc. Nu-i nici o problema, ii iubiti, ii aveti la conducere si in civilie si ceva-ceva prin armata (poate mai putin pt ca odata cu intrarea in NATO s-a mai facut ceva curatenie). Si o sa tot bociti dupa M-1 si F-uri si transportoare cat vreti pana se vor schimba.
              In legatura cu Los Angeles riots si Ulster incearca sa faci diferenta de nuanta:
              armata a tras dar nu pe foc automat si nu cu tancul. In Los Angeles Garda Nationala a ucis in total 2 (da, ai citit bine, doi) „rioteri” si cam atat. Fara sa piarda oameni. Aia inseamna o forta militara profesionista. Au luptat tot in mediu urban, tot la „riots” dar au reusit sa nu faca o hecatomba.

            • In Los Angeles in 1992 „armata” a tras marea cantitate de 20 de boabe rezultatul fiind un infractor cu antecedente penale impuscat in fese. „Masacrele” (Cred ca au fost doua: Bogside/Bloody Sunday si Ballymurphy, rezultand in 21 de decese) din Ulster de la inceputul anilor 1970 trebuie vazute prin prizma unui razboi urban revolutionar amestecat cu o miscare de dobandire a unor drepturi civile unde membrii ai IRA si/sau PIRA au fost inflitrati pe post de agenti provocatori iar replica Armatei Britanice a fost inepta bazandu-se aproape exclusiv pe forta letala. Nici nu ai ce sa compari cu ce sa intimplat in Romania unde majoritatea celor care au fost ucisi au murit prosteste atat din lipsa de pregatire cat si a conducerii cu totul inepte. Tot incercam sa mascam prostia existenta la vremea respectiva invocand tot felul de teorii conspiratorii cu unguri, cu francezi, cu soveitici/rusi, etc. Primii doi nu aveau cu ce, iar ultimii ar fi fost mult mai eficienti si poti sa fii sigur ca ar fi facut-o pe fata, iar daca aveau o intentie sa faca ceva v-ar fi strivit cu bocancul precum un gandac de bucucatarie, iar baietii aia chiar aveau antecedente de acest fel. Am fi stat mult mai bine comparativ invocand ce sa intimplat in Los Angeles/Watts in 1965.

              • Cand ai la comanda Ceausescu, Bobu, Dascalescu, Coman, sunt curios ce faceai tu. Iti spun io, trageai in aer cum au facut 90% dintre militari.
                Tu ai idee cum e sa ai idoti care sa-ti dea ordine in RSR 1989, un fel de Coree de Nord?
                Imbecilii executa orice, despre asta e vorba.
                Si au fost si de-aia, din fericire putini.

                • Singurul lucru care trebuie sa-l stim despre aceasta perioada este sa privim atenti la monumentul de pe partea dreapta a drumului de acces catre Aeroportul Otopeni ca sa ne dam seama ca niste baieti tineri care in mare parte au fost total nepregatiti pentru ce a urmat, si-au pierdut viata si au ajuns timpuriu in mormant la mana unor tarani prosti…atat in uniforma cat si fara uniforma.

                  • La Otopeni s-au intamplat multe tampenii. Au fost dezarmati uslasii din dispozitiv.
                    Nu se mai aude nimic insa despre detinutii eliberati si echipati, inarmati si trimisi care au declansat canonada. Exista niste declaratii, eu le-am citit prin 93.
                    Ca atunci s-a dat drumul la prosti, era nevoie de carne de tun.
                    Tot BD-ul de la Caracal a fugit la Bucuresti.

                    • Acum, au declansat detinutii canonada. Ce dracu’, me apucam sa rescriem istoria?
                      Aia a fost crima dirijata de la cel mai inalt nivel, din MApN, de catre Militaru si ai lui.
                      I-au trimis pe aia de la Campina sa intareasca paza aeroportului si, simultan, i-au anuntat pe cei din aeroport ca vin camioane cu teroristi.
                      A fost crima cu premeditare, parte din scenariul lui Miliaru de a destabiliza situatia, a arata ca armata nu face fata si a cere interventia sovietica.
                      Pe 23 si Militaru si Cico Dumitrescu au aparut de cateva ori la TV si au cerut unitatilor din Focsani, Galati, Braila, Buzau, Rm.Sarat sa vina si sa „apere Bucurestiul” adica exact unitatil ecare pazeau Poarta Focsaniului in cazul unei invazii sovietice. La Kogalniceanu CT fusesera trimis ofiteri vorbitori de rusa pentru a astepta detasamentul precursor al trupelor sovietice.
                      Revenind la Otopeni, nu s-a tras doar din aeroport, s-a tras si din stanga, de pe cladirea Autoritatii Aeriene (sau cum se numea).

                    • Nu stiu daca i se poate imputa armatei ca institutie ce a facut Militaru atunci, care fusese tras pe tusa de mult de Ceausescu.
                      Apoi generalul Gusa a refuzat orice ajutor extern, nu doar sovietic, ba chiar a ordonat deschiderea focului daca se incearca trecerea frontierei, si el era sefului MStMaj sau cum ii zicea atunci.

                      Parerea mea, dupa tot ce s-a scris si vanturat peste tot incepand din anii aia, e ca a fost o lovitura de stat cu sprijin sovietic (in special, plus alte implicari) ce s-a suprapus peste o revolta populara sincera ce incepea sa creasca in proportii si sa ameninte „schimbarea” (s-a vrut doar eliminarea lui Ceausescu si instaurarea unei perestroika d-aia sovietica, nu eliminarea comunismului cum a cerut lumea pana la urma).

                      In plus au existat mai multe tabere, cei sprijiniti din afara (comunisti de rangu doi si trei, agenti sovietici sau straini readusi in prim plan, unii oportunisti etc), cei inca loiali lui Ceausescu, unii care erau nesiguri ce si cum, plus lumea din strada care incepea sa vina cu propriile dorinte si idei (precum eliminarea comunistilor din viata publica)
                      La asta s-a adaugat activarea diverselor planuri si actiuni, razboiul psihologic, informational, electronic, implicari si din afara, si asa a iesit haosul de atunci. De asta au si cerut tradatorii aia sprijin direct sovietic, le era frica sa nu scape puterea printre degete.

                      Legat de pregatirea armatei de atunci, desigur ca n-a stralucit, au fost multe probleme care au dus si la incidente nedorite, au fost si oameni care au facut tampenii dar nu cred ca alte armate ale vremii erau mult mai pregatite ori ar fi actionat vizibil mai bine in conditiile alea, puse in situatii neprevazute si intr-un tip de conflict pentru care foarte putini erau cat de cat pregatiti.

                      In nici un caz celelalte armate comuniste, dar nici mare parte din armatele NATO.
                      Mai toti aveau armate de recruti la data aia (doar americanii trecusera la armata de profesionisti dupa experienta neplacuta din Vietnam, si cred ca si britanicii), si cam toate se pregateau in general pentru un razboi clasic, de mari proportii, in genul WW 2 dar cu arme mai multe si mai moderne, plus eventual cu arme de distrugere in masa.

                      Poti doar sa te uiti la armata sovietica/rusa si la experienta ei in Afganistan, unde au performat doar unitatile speciale Spetsnaz si inca ceva unitati de elita, restul in general din cate am inteles n-au rupt deloc gura targului, sa nu zic chiar ca au fost varza.
                      A urmat apoi dezastrul din Cecenia, unde s-au facut de ras, inclusiv cu grupuri de ceceni intrand in Rusia si ocupand orasele mai mici langa granita ori luand ostatici spitale cu sute sau mii de oameni in ele. Si facandu-i de ras inclusiv pe cei de la FSB Alfa care ar fi trebuit sa-i elimine si sa elibereze ostaticii.

                      Pot sa continui cu exemple si de la alte case mari, precum elita fortelor speciale americane care si-au tras cu stangu-n dreptu aproape ca-n filmele cu Benny Hill, in Iran, la inceputul anilor 80′, si au pierdut aiurea niste oameni si o gramada de tehnica fara ca iranienii sa traga un foc de arma, de fapt fara sa stie ca americanii sunt acolo.

                      Ori la celebra patrula SAS din primul razboi din Golf, care au planificat in mod hazardat misiunea, nu si-au verificat ori au incurcat frecventele radio sau au uitat sa-si ia baterii, ceva de genu, si n-au mai putut sa ia contact cu baza cand a fost nevoie, si apoi au fost ucisi sau capturati (exceptie unul care a fugit de capu lui pana in Siria parca).
                      Dupa asta s-au apucat de scris carti in care au bagat si destule fantezii (cred ca ei au inceput trendu asta, si aia de la SEAL i-au urmat mai tarziu), dadeau vina unu pe altul, de la colegi la sefi, fiecare incerca sa se prezinte drept erou, o lupta scurta si fara victime de vreo parte, contra a trei tarani irakieni (dintre care unu la vreo 70 de ani parca) a devenit o batalie in toata regula cu o unitate mecanizata irakiana pe care SAS ar fi atacat-o si ar fi produs nu stiu cate pierderi si debandada intre ei samd.

                      Nu vreau acum sa apar neaparat armata romana pentru greselile facute atunci ori pentru incompetenta multora dar eu zic nici sa nu cadem in extreme si sa privim mai la rece lucrurile

                • Poate ar trebui sa spui ca intr-o situatie de genul ala, raspunderea juridica o are ofiterul MApN cel mai mare in grad din dispozitiv, chiar daca e mixt, cu trupe de militie si securitate.
                  Indiferent ce ordine dadea Ceausescu, cel care trebuia sa evalueze situatia, sa informeze mai sus si sa ia masurile de rigoare este comandantul de dispozitiv.
                  Ceausescu n-a pronuntat cuvante ca „omorati-i”, „impuscati-i”. A spus sa se efectueze somatiile si, daca nu se supun, SA SE APLICE LEGEA sau SA SE ACTIONEZE CONFORM LEGII.
                  Din pacate, multi comandanti erau nepregatiti profesional sau lasi asa ca au preferat sa impuste civili decat sa gaseasca o solutie.
                  Mai mult, unii au sesizat oportunitatea unei avansari la exceptional asa ca au facut exces de zel.
                  Singurul care a actionat cu cap a fost unul Dumitrescu, la Arad, care a comunicat permanent cu manifestantii, le-a spus sa stea aproape de militari si departe de vitrinele magazinelor, sa nu distruga nimic.
                  Cand a fost intrebat de ce nu intervine in forta, sa-i imprastie, a replicat ca oamenii sunt pasnici si doar isi scandeaza nemultumirile.
                  Majoritatea comandantilor de dispozitive au dat ordin sa se traga, sa-si acopere ei curul, si au sperat ca soldatii vor trage in sus sau pe langa manifestanti.
                  Altii s-au fofilat si au intarziat cat mai mult deplasarea spre zonele fierbinti.
                  La regimentul unde am facut armata, pe 22 dimineata s-a primit ordin sa se trimita 2 camioane cu militari la CC.
                  Au plecat si, cam in dreptul Aeroportului Baneasa, au tras pe dreapta si unul din ofiteri a stricat nu stiu ce pompa de apa la camion, raportand avaria la unitate.
                  Au ramas pe loc apoi au inceput sa iasa muncitorii de la uzina de avioane si sa se indrepte spre centru.
                  Aia care au venit sa repare camionul au tras de timp cat au putut apoi au raportat la unitate ca bulevardele sunt pline cu manifestanti si nu au pe unde sa treaca asa ca au primit ordin sa se intoarca in unitate.

          • Ar fi bine dacă ați avea o imagine de ansamblu dar e doar o statistică si o comparație neconcludentă cu alte conflicte. Armata română nu avea atribuții și deci nici instruire și tactici adecvate pentru a interveni in conflicte interne. Scoaterea armatei in stradă a fost o prostie căreia armata nu a putut să i se opună decât prin modul de acțiune. Când distribui armament și muniție la peste 350.000de oameni și-i scoți în stradă să vâneze fantome obții ceea ce s-a văzut, iar rezultatele puteau fi de zeci de ori mai tragice dacă armata ar fi acționat cu zelul pe care au contat cei care au decis implicarea acesteia.
            Rolul în astfel de cazuri îl aveau și îl celelalte structuri de ordine si siguranță internă, poliția, jandarmeria, SRI, SPP. Noua clasă politică a înțeles acest lucru și din documentele publice se vede foarte clar că aceste categorii au crescut ca viteazul din poveste, atât ca efective cât și ca dotare. SRI-ul nostru este al doilea din țările NATO după USA, mai mare numeric decât structurile similare însumate ale Franței, Germaniei, Italiei si Marii Britanii.
            La o armată de circa 75 de mii de oameni cu tot cu personalul civil avem peste 150 de mii de alți pseudomilitari la MAI, SRI, penitenciare, STS, SPP, la care dacă adăugăm efectivele poliției comunitare ori cei peste 100.000 de oameni ai firmelor private de protecție și pază ajungem la un total de peste 300 de mii de oameni. Deci in caz de război armata va lupta inițial cu efectivele de pace, de pană la 90.000 de oameni și cu ce va reuși să mobilizeze și să instruiască cel mult 50-60 de mii. In același timp, pentru ordinea și siguranța internă, atât in timp de pace cât și la război folosește efective duble.

  16. Prezenta grupului de la Timisoara este certa, au fost preluati de filaj din Gara de Nord, dupa miting s-au dus la Romana si era printre ei unul barbos, cu chimir, care din unele marturii a ramas la bustul gol.
    Au venit pe Victoriei dinspre hotelul Bucuresti, la fel ca alt grup de 10-15 barbati.
    Care or fi provocat mai multa dezordine e greu de spus.

  17. Armata a avut ocazia în 89 să-şi spele jegul adunat în 45 de ani prin dejucarea loviturii de stat.Din păcate,Armata a luat NS la toate capitolele.Cu alde Militaru,Stănculescu şi mii de astfel de pulifrici la conducere,era firesc.

    • Adica p[rin sustinerea tovasrulsui Secretar G4eneral tobarasul Nicole Ceuasescu , da?
      Adica asupra reactiopnaril;or antisocialitsi a celor cvare voe sa ne aduca cap;italismul;, cu sapnele foc! Mitralioerio foc de secerare!!
      Da ?
      Nu ar fi mai bine sa sugi o bombonica TT ca sa nu te mai dopara extremitatea cefaclica ….

  18. CE s-a intamplat in decembrie a fost rezultatul a 50 de ani de dilettantism militar,economic si social.a fost o lovitura de stat cu implicare straina ,dar data peste cap de numarul extreme de mare de lume iesita in strada si inarmata.toata conducerea politica si militara de atunci juca LA 2 captete sa se scoata bssma curata.p.s.-atunci in suceava era OK,insa un fapt real trait de mine atunci:eram pe strada so ma intalnesc cu in maistru militar de LA securitate,singur,bem in pic cu el,bucurie mare pentru el ca-i dadea cu spritzul,apoi il intrebam Dar CE face el pe strada LA ora2 noaptea,IAR el be raspunde aratand un ak47 cu pat rabatabil sub haina ca este LA munca.ne-a sarit bautura din cap LA toti atunci.

  19. Se termina anul, vad ca apar si diversi Mosi Gerila sa ne explice ei ce si cum. Tot ce ni s-a intamplat rau incepand cu Burebista si pana acum 5 minute este numai si numai rezultatul actiunii altora care ne voiau trasi in jos (curios lucru, noi fiind mai mereu printre ultimii la tot ce este pozitiv, deci trasul „mai in jos” fiind oarecum redundant si in mod sigur o munca grea). S-au creat conspiratii mondiale, vechi inamici si-au dat mana numai si numai sa impiedice Imperiul Piticului din Scornicesti sa rescrie Ordinea Mondiala. Extremul profesionalism al organelor a impiedicat o catastrofa, fireste cu pretul unei catastrofe si mai mari. E cineva de vina? Desigur, altii, numai altii!

    28 de ani mai tarziu tot kgb+cia+mossadul+ungurii+mongolii+polinezienii+cati altii ne tin cu casti gen WW2, doldora de T-55 si Mig-21, cu toata artileria peste 35 de mm pe calibre diferite de NATO, cu o marina de 7500 de oameni care poate sa proiecteze forta la maxim 16 km sau la cat bat tunurile de 76 de mm, desi fumul se vede de la 20 de km (olandezii saracii au 10500 de oameni in marina lor la 6 fregate, 4 submarine, zeci de avioane si elicoptere dedicate si zeci de alte nave de lupta si auxiliare, prin absurd sa fi avut noi dotarea aia erau minim 50 000 personal si 100 de amirali in RoNavy). Fireste, intre timp mii de ofiteri si-au facut harakiri ne mai suportand rusinea de a nu avea nimic pentru meseria lor. A, stai …

    Apropos de Mossad, daca alde Mosi Gerilii astia au chef sa mai citeasca si cate o carte in afara de pavel corut le recomand „Mossad – Istoria sangeroasa a spionajului israelian” unde scrie cum oameni care chiar si-au salvat statul si conationalii de la ce este mai rau, care au fost raniti in misiuni incredibile si si-au vazut camarazii morti langa ei, care si-au riscat viata de nenumarate ori la propriu au DEMISIONAT si plecat din Mossad atunci cand au simtit ca sunt condusi prost. Asa, in semn de protest, dar aia sunt prosti iar Mosi Gerilii sunt „dejtepti” indiferent de regim, ca intra pe card sau ca pe vremuri in plic, banii sunt bani si onoarea e pentru povestit desene animate pe forumuri.

    Tot A.M.A.R. (Alianta Mondiala Anti Romania) ii impiedica pe medici sa vada spitalele gen 1950 cum cad pe ei in timp ce lucanii isi fac clinici private peste gard, sau apa chioara care tine loc de dezinfectanti, pe profesori de generala sau de liceu ca scot pe banda analfabeti functionali, dar de la care iau „fondul clasei”, pe cei universitari ca sunt inconjurati de „colegi” politicieni tapetati cu diplome mega false, pe minim 90+% din inseamna functionar public ca este in postul ala doar pentru ca a) e de la partid, b) e ruda cu cine trebuie, c) e amanta/amantul cui trebuie, d) toate de mai sus.

    Cu cat iei ierarhia la puricat si urci mai sus descoperi putregaiul din ce in ce mai mare si nu, nu doar infractorii care-si fac legi pentru ei in Parlament sunt vinovati pentru starea actuala. Sunt sute de mii de oameni care beneficiaza de acest sistem si-l intretin in mod activ, mai mult decat atat sunt direct interesati ca lucrurile sa nu se schimbe pentru ca in alte conditii nu ar face fata si ar fi mai mult sau mai putin muritori de foame, in orice caz nivelul lor de trai si mai ales de PUTERE ar fi cu mult mai mic. Unii dintre ei vin pe forumuri cum e si acesta si varsa lacrimi de crocodil pentru „tarisoara”, iar in pauzele publicitare ii fac in toate felurile pe aceia care le arata goliciunea.

    Cine l-a vazut pe nicolicea a vazut tot sistemul personificat, un repetent care a facut dreptul la distanta la Spiru in Drobeta T.S. face legile in Romania. Sistemul este nicolicea multiplicat in sute de mii de exemplare, iar rezultatele se vad pretutindeni. Fireste, mereu „altii” sunt de vina.

    • ahhahhahhahhaha exact in momentul in care mi storceam neuronul cum sa i explic admin friendly lui vladutz, ca i un pion cu alura de nebun prea mic intr un joc prea mare, am citit comentariul tau si m ´a busit un ris, care, daca nu ma va omori..v´oi ride si maine. cracan fericit!

    • Ia uite unu care vrea atentie.
      Craciun fericit!

    • Bravos, exact asa e. Cei cu IQ ridicat au parasit Mapn si Mai ducandu-se unde pot aduce plus valoare si unde sa nu fie condusi de tampiti patentati care cred ca trag cu torpile antiaeriene si sa accepte ordine de anu trage cu tunul de 76mm dupa navele care nu ar opri la consmenn ci mai bine sa bage full speed ahead si sa foloseasca nava ca un berbece exact cum se foloseau galerele in razboaiele punice.

      Dar trambitele de la Mapn tot sufla si insufla pe aici mai abitir ca viscolul rusesc.

  20. Doamne fereste de un razboi, si cu Tailanda… Apevistii astia ar fugii primii…
    Ar infiinta dincolo Divizia T.V. si H.C.C. si ar veni sa puna mina pe putere ca mari ‘eliberatori’!
    Oricit sar purecii in sus, armata nu avea ce sa caute pe strada! Nici in 1989, nici in 1990!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *