Recensământul din Serbia și cetățenii de naționalitate Română

RECENSĂMÂNT 2022

Dragi români, cetățeni ai Republicii Serbia, începând de azi, 1 octombrie 2022, până la finalul lunii, 31 octombrie, se va derula recensământul. Acest demers de cercetare organizat de autoritățile sârbe este extrem de important pentru comunitatea de români, rezidenți în întreaga Serbie (Voivodina, Serbia de est, Craina Timocului, Belgrad).

Răspundeți la toate întrebările din chestionar, dar mai cu seama la întrebările 12 și 13:

12) Apartenența națională: român/româncă;

13) Limba maternă: limba română (chiar dacă vă simțiți vlahi, timoceni, rumuni, bănățeni, români).

Recensamant Serbia 2022

Va încurajăm să îi sprijiniți cu sfaturi pe toți cunoscuții și să promovați îndemnul acesta de a vă declara apartenența etnică în toate localitățile din Serbia unde se vorbește și se simte românește.

Participați la recensământ, în acest mod veți cinsti memoria străbună și veți da o mână de ajutor generațiilor viitoare!

Formular recensământ: https://popis2022.stat.gov.rs/media/30984/p1-rumunski.pdf

Mesajul ambasadorului României în Republica Serbia: https://youtu.be/Hut5p3mBf9E

10 comentarii:

  1. Din pacate facem prea putin pentru romanii din Serbia, Ucraina ,Ungaria si acordam atata interes RM si risipim fonduri care ar trebui destinate celor care sunt exclusiv romani nu a sustine un alt stat .

    19
    • @cipri

      Statul român are fonduri să-i susțină pe toți. Și pe ăia din RM și pe ăia din Serbia, Ucraina, Ungaria și alte state din zonă. Ce nu are statul român – voință.

      22
      • Dienaris sunt 50.000 elevi , studenți , masteranzi, doctoranzi din Basarabia în România și cred că 98 sută nu plătesc studii,cazare ,deci daca o Universitate numai are studenți români să o inchidă , nu trebuie să acordăm atâtea RM care e un al stat azi . Avem atâtea găuri care ar trebuie acoperite. Sunt mirat efectiv cum menținem in dotarea armatei române acele AK-47 și PM , cred că 75:000 de ceva nou nu e o așa avere să ne aliem standard NATO , dar na asta e ,ne complacem in situația asta și acuș vom scădea efectiv demografic ,anul acesta 175:000 copii născuti in tara ,dar câti din ei vor mai fi in România la ani de școală.Trist adevăr , oricum cei care ne conduc nu se trezesc și nu sunt interesați de țară și de progres real al țării ,altfel ar face concret ceva și nu ne-am complace ii. Situația asta. Acum vorbim de aderare la NATO a Ucrainei ,dar respectă ea azi drepturile rezervate minorităților naționale, acel naționalism exarcebat dus la extrem uneori nu face nimic bun .Pacam că diplomația românească nu lupta clar pentru toti etnici români din străinătate. România nu are bani ,vezi bine impozitul pe salarii aduc cei mai mulți bani la bugetul statului și asta e grav , mai ales că impozitul e 40 sută pe salarii.

        3
        • Cipri

          e drept ca AK ul cam despaseste termrenul .. insa e inca decent. In late domenii militare stam mult mai rau …

          1
        • Statisticile sunt mincinoase cati romania au fost lasati la voia sorti de care statul roman? Majoritatea nu mairepetati minciunile politicienilor nu le pasa de oameni suntem multi mai multi cele maimulte mame minor din Europa sunt in Ro. Si nu sunt in general tigancile cu puradei sunt romance.

  2. Și românii din Bulgaria sunt foarte neglijați de statul român și în trecut au fost și încă cred că sunt a 3-a minoritate după turci și țigani(90.000-150.000 in 1910). Mai toată zona dunăreană are minorități romanofone semnificative, din judetul Vidin până lângă Silistra dar și în sud vestul Bulgariei, vlahii(aromânii) din zona Peștera. Apoi langa Varna au fost estimați in 2003 10.000 de țigani vorbitori ai unei romane arhaice. Situație puțin asemenea toate cu volohii(romanii) din vestul Transcarpatiei. Volohii in schimb și t un amestec de români și celți cât și ceva influente maghiare, țigănești și slave.

    15
  3. Guvernul Romaniei de azi ca si cele din inainte / din timpul comunismului au avut o positie ambigua sau nu chiar calda fata de comunitatea romaneasca de pretutindeni, in special in America. Vizita lui Johannis luna trecuta a fost insimnificativa (cui ii pasa cate grane ukrainiene a trcut prin Romania – vorbe goale). Romania, neglecta puterea economica si sentimentul Roman care exista in diaspora si in special USA. In Serbia – Banat fiind asa aproape de Romania ar trebui ca guvernul actual sa faca investitii serioase in Romanism si bunastarea Romanilor Din Serbia, insa sunt un guvern incapabil de asa ceva – incercand sa „ingrase porcul de Craciun” in ultimul moment in acest recensamant.

    7
  4. Bulangii astia de la noi nu fac nimic pt romanii din tara, ce ati vrea sa faca pt comunitatile romanesti de afara, pensii speciale ?!!…….

    Chiar daca la ora actuala in tarile din vecinatatea noastra ar exista sa spunem 10 mil de vorbitori de limba romana care s-ar declara romani/rumani/vlahi/volohi etc , chestiunea ar fi interpretata de autoritatile de la noi ca o povara nu ca un atu/avantaj/datorie, deci?!!…

    Parerea me ….fara hac

    8
  5. Ca cum sa va spui … npi sjunte, facuti asa si pe dincolo ptr tratamentul pe care il aplicam ninirutatilor din Romania..

    Insa ….. din Noprdul Greciei, din Albania pana in Tiomoc ce drepturi romanii sud dunareni?
    Ala de a fi uitati! Ultimul care si-a adus aminte de ei a fost Rauf Denktaş – xdar numai ca sa poata respiunge o oferta greceasca …

    2
  6. Romania a incetat cu adevarat sa miste un deget pentru pentru comunitatile romanesti din balcani dupa 1940, odata cu declansarea problemeleor teritoriale generate de pactul Ribentrop-Molotov, insa, oficial, doar dupa instaurarea comunismului, atunci cand statul comunist roman a motivat neingerinta in treburile altor state drept motiv sa-i uite pe proprii etnici. Si uite asa ne-am spalat pe maini. Ce am facut dupa revolutie se numeste pistol cu apa, sau frectie la picior de lemn.

    Am avea destule parghii de presiune asupra statelor din balcani, dar ne lipseste interesul si vointa. Bani avem destui. Si uite asa se mai intreaba multi de unde ‘detasarea’ comunitatilor romanesti, in special a aromanilor din afara tarii, de tara mama. DPDV asta de vedere, Ungaria este de apreciat. Stie ce vrea si nu isi abandoneaza etnicii pierduti prin tarile din prejur. Bravo lor, rusine noua!

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *