Buletin naval. Tragicomedia înzestrării Forțelor Navale Române

Trebuie să încep cu o precizare: conform dexonline, tragicomedia este o specie a genului dramatic în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. Personal, am mari dubii când vine vorba de „deznodământul fericit”… Și mai este necesară și o a doua precizare: în acest articol mă refer doar la înzestrarea componentei maritime a Forțelor Navale Române.

Conform celor de la TVRInfo (sursa citată aici), „armata va începe anul acesta procedura pentru a cumpăra două nave de patrulare. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, la TVR. Moşteanu a precizat însă că prima va veni corveta uşoară gata construită, pe care Forţele Navale vor să o cumpere din Turcia. Ministerul Apărării va cumpăra două nave de patrulare moderne și vrea ca acestea să fie construite în România. Valoarea programului este estimată la 300 de milioane de euro. Până una alta însă, Armata va cumpăra din Turcia o corvetă ușoară, gata construită, pentru care va plăti 223 de milioane de euro. Surse din marină susțin că nava va ajunge în România în 6 luni de la momentul semnării contractului.” 

După cum știm, Forțele Navale Române beneficiază de serviciile a 3 (trei!) fregate, 4 (patru!) corvete și 3 (trei!) nave purtătoare de rachete. La prima vedere vorbim de o forță navală redutabilă, demnă de un pilon regional de securitate, așa cum au tot declarat prin presă unii politicieni români. La o privire mai atentă observăm că realitatea este de un tragism demn de operele lui William Shakespeare pentru că niciuna din cele 10 nave enumerate mai sus nu este de fapt capabilă să facă față unui conflict deschis în Marea Neagră.

Anul Marinei a trecut demult și singurele programe concrete de dotare a Forțelor Navale Române sunt cele privind achiziția bateriilor de coastă, a vânătoarelor de mine și a celor două elicoptere de luptă împotriva navelor de suprafață. Și nici măcar acestea nu se desfășoară conform planificării inițiale cel mai probabil din lipsă de fonduri.

S-a tot vorbit de modernizarea / înarmarea fregatelor și a navelor purtătoare de rachete și chiar s-au cheltuit bani în acest sens. Prima „etapă” a avut în vedere recapitalizarea acestor nave (reparații capitale, remotorizare cu turbomotoare de proveniență occidentală). Primele știri în acest sens au apărut în spațiul public prin 2021 și, din ce-am mai citit, în acest moment cel puțin o fregată T22R a fost remotorizată și s-ar fi început lucrul la navele purtătoare de rachete. Până la acest moment însă, nici vorbă de senzori noi, armament nou, capacități tehnico-tactice noi care să facă aceste nave demne de clasificarea lor oficială (adică fregată / navă purtătoare de rachete).

Cele 4 (patru) corvete de clasă Tetal 1 și Tetal 2 sunt probabil cea mai mare urgență în acest moment. Deși se vorbește de reparații capitale la aceste nave încă de prin 2017, mare lucru nu s-a întâmplat cu ele… Planurile inițiale care urmăreau recapitalizarea lor au tot fost amânate, împărțite în reparații de mai mică anvergură (care s-or fi făcut, sau nu…) așa că este foarte posibil ca starea lor să fie critică.

inzestrare marina romana corveta usoara hisar si nave de patrulare

Cele două nave de patrulare (OPV-uri) de clasă Hisar în șantier Sursa foto: https://www.edrmagazine.eu/asfats-latest-naval-solution-the-hisar-class-opvs

Și de aici prima urgență ce nu putea fi rezolvată decât cu ajutorul prietenilor noștri din Bosfor dispuși să ne vândă în regim de urgență o navă de patrulare (denumită în spațiul public românesc „corvetă ușoară”) pentru modesta sumă de 223 de milioane de euro!

Toate sursele publice au vorbit de achiziția unei nave de clasă Hisar. Acestea au la bază proiectul corvetelor de clasă Ada cu care împărtășesc planul de forme al corpului navei. Suprastructura pare ușor diferită de cea a navelor de clasă Ada. Principala diferență este însă la propulsie: în timp ce Ada beneficiază de serviciile unei turbine General Electric LM2500, Hisar are o propulsie diesel-electrică mai economică (și mai silențioasă în anumite moduri de funcționare) dar care scade semnificativ viteza maximă a navei prin comparație cu Ada (V. Max. 24 Nd vs. 30 Nd, V. Econ. 12 Nd vs. 15 Nd).

Senzorii cu care sunt echipate navele de clasă Hisar sunt produși de Aselsan și au la bază experiența dobândită de aceștia din colaborarea cu Thales, turcii achiziționând în trecut radarul Smart-S MK2. Aselsan produce module de emisie/recepție pentru radarele Thales, din câte îmi aduc aminte cumpăraseră o licență.

Având în vedere „urgența” Forțelor Navale Române și calendarul actual de livrări pentru navele de clasă Hisar, avem doi posibili „candidați”: TCG Akhisar P-1220 sau TCG Koçhisar P-1221, ambele lansate la apă, aflate în prezent în teste pe mare. Acestea vor fi livrate în curând Forțelor Navale Turcești care le vor introduce în serviciu în cursul lui 2025.

În ceea ce privește armamentul, avem o primă problemă în sensul în care primele două nave din serie nu sunt prevăzute cu spațiu pentru instalarea unui lansator vertical de rachete. De-abia de la a treia navă în sus (P-1222, livrare după 2028) va fi instalat un lansator vertical de rachete de proveniență turcească – MIDLAS, capabil să lanseze rachetele antiaeriene cu rază medie de acțiune tot de proveniență turcească, HİSAR-D RF. Sursa aici.

Deci nava pe care Forțele Navale Române o vor achiziționa nu suportă instalarea unui lansator vertical de rachete, este dotată cu un tun de 76mm de proveniență turcească (noi operăm tunuri de 76mm de proveniență sovietică sau occidentală – OtoMelara), două turele teleoperate UNIROBOTICS Targan 12.7 mm și un CIWS Aselsan GOKDENIZ de 35mm, ambele de proveniență turcească. Mai pot fi instalate 8 (opt) rachete antinavă Atmaca și diverse contramăsuri, inclusiv antisubmarin. Nava poate opera un elicopter de clasă medie (11 tone) și o aeronavă fără pilot fiind prevăzută cu hangar și helipad.

inzestrare marina romana corveta usoara hisar si nave de patrulare

Capacitățile tehnico-tactice ale primelor două unități din clasa Hisar. Sursa foto: https://www.edrmagazine.eu/asfats-latest-naval-solution-the-hisar-class-opvs

Sistemul centralizat de conducere a luptei este tot un produs turcesc, ADVENT Combat Management System (CMS) dezvoltat de cei de la Havelsan și de la Armerkom. Advent este probabil o evoluție a Genesys dezvoltat intern cu ajutorul Raytheon atunci când turcii au modernizat fregatele lor de clasă Oliver Hazard Perry (clasa Gabya la turci).

Văzând caracteristicile tehnico-tactice ale navelor de clasă Hisar și având în vedere „urgența”, îmi vine în minte următoarea întrebare: dacă tot am cheltuit bani cu remotorizarea și reparațiile capitale la cele două fregate T22R, de ce nu le dotăm pe acestea cu senzori moderni, sistem centralizat de conducere a luptei, rachete antinavă și sisteme CIWS în loc să achiziționăm o (una!!) singură „corvetă ușoară” de la turci cu 223 milioane de euro? „Decât” mă întreb… Ca soluție tranzitorie.

Dacă tot țineam neapărat să luăm ceva de la turci, măcar de s-ar fi milogit pentru o corvetă de clasă Ada…

În fine, alegerea „corvetei ușoare” de clasă Hisar este, în umila mea opinie, cel puțin discutabilă și pare o improvizație.

De parcă n-ar fi fost suficientă achiziția navei turcești, veștile „bune” nu încetează să curgă: vom achiziționa (numai Dumnezeu știe mai exact când pentru că deja se vorbește despre asta de aproape un an fără a se întâmpla nimic concret) și două nave de patrulare! Unei marine atât de bine echipate îi lipseau tocmai navele de patrulare! Bugetul de 300 milioane euro ne arată că, cel mai probabil, vor fi mai slab înarmate chiar și decât „corveta ușoară” turcească, nici ea vreun mare etalon în materie de armament…

Înțeleg nevoia de nave pentru patrularea apelor teritoriale și a zonei economice exclusive dar nu înțeleg de ce vrem să folosim în acest scop nave lipsite de orice capacități de luptă mai serioase. Pentru asta avem Garda de Coastă care poate beneficia inclusiv de fonduri europene în acest scop. Rolul Forțelor Navale Române este să distrugă inamicul, nu să patruleze protejate doar de pavilionul NATO.

Atribuirea unei denumiri pompoase (cum ar fi cea de fregată) unei nave care nu este în stare să facă față unui inamic înarmat puțin mai bine decât pirații somalezi nu rezolvă problema. Atribuirea denumirii de „corvetă ușoară” unei nave de patrulare (Offshore Patrol Vessel) iarăși nu rezolvă problema.

Forțele Navale Române au nevoie de nave de luptă, nu de nave de patrulare! Pentru că rolul lor nu este să facă poliția apelor românești, rolul lor este să lupte într-un eventual război. Iar pentru asta nu au nevoie de „nave de patrulare” sau de „corvete ușoare”. Pentru asta Forțele Navale Române au nevoie de corvete și fregate înarmate corespunzător denumirii. Compromisurile despre care vorbește noul ministru al apărării (să luăm acum ceva așa și așa decât să așteptam până avem bani de ceva bine dotat) nu fac decât să irosească un buget și așa insuficient.

Dar e ok, noi continuăm să raportăm „Misiune îndeplinită!”

P.S. Când a avut loc ultima lansare a unei rachete navă-navă de la bordul unei nave militare românești? Când a avut loc ultima lansare a unei rachete antiaeriene de la bordul unei nave militare românești? (utilizarea de MANPAD de pe helipad nu se pune)

66 de comentarii:

  1. Păi care navă românească are rachete antiaeriene la bord? În afară de cele portabile…

    5
  2. Ba au avut bani ca au modernizat flota fluviala de-a lungul anilor doar ca au modernizat ce ii interesa pe ei, motorizarea ca sa nu se mai strice navele in jumatatea dunarii.
    Au aruncat cu bani in nava turceasca imediat.

    Nu mai vorbim de cat la % din buget se sifoneaza si cat se pierde din incompetenta sub plapuma secretului de stat.

    9
    • Reparatiile capitale si remotorizarea vedetelor blindate si a monitoarelor a costat vreo 50 milioane de lei… sau chiar mai putin, asta-i peanuts pe langa programele aviatiei sau terestrilor.
      Pana acum, au avut 3 programe mai serioase: bateriile de coasta, absolut necesare, vanatoarele de mine, o achizitie foarte reusita pe care am sugerat-o si eu cu ocazia unui articol, chiar inainte sa le ia si cele 2 elicoptere, unde tot ce nu inteleg e de ce nu le-au pus si mijloace de lupta AS.

  3. Mare prostalau asta de la USR care e ministru. Habar nu are. El se crede ca e la piata, ca a facut o afacere buna. Off, numai prostalai. Sa nu ai tu o corveta care sa se poate apara cu rachete, e prostia mintii acolo. Si ma intreb: rachete antinava va avea? Daca nici pe alea e jale omul asta in prostie.

    8
    • Din pacate afacerea cu turcii a fost facuta si pusa pe calendar inainte de a veni ‘prostalau” de la USR , cred ca a fost facuta de celalalt ” prostalau ” , cel de la PSD..
      Una peste alta , la FNR se vede o lipsa de viziune sau cel putin de comunicare…Nu se stie ce fel de marina militara se doreste…Una bazata pe nave de suprafata ( fregate , corvete , OPV-uri ) sau poate luam exemplul ucrainienilor si ne bazam doar pe baterii de coasta , drone maritime ( pe care nu le avem ) , aviatie….Cei de acolo trebuie sa vina cu niste clarificari si sa faca un plan.. Intr-un reportaj difuzat mai pe la inceputul anului cred Seful FNR vorbea de OPV-uri, 4 corvete si 3 fregate…Deocamdata se pare ca nici nu prea stim ce vrem….

      27
      • E prostalau ca nu stie cu ce se maninca la FNR. Tu ca seful lor ar cam trebui sa-ti dai seamna (daca ai cunostinte despre cum ar trebui sa fie o corveta, o fregata, etc).
        Nu poti accepta sa ai o corveta care nu se poate apara cu rachete anti: avioane, elicoptere, rachete antinava, etc. Nu poti sa actionezi contra navelor care te ataca ca nu ai rachete antinavata. Nu poti sa navighezi rapid pentru ca propulsia ei este slaba. Nu poti detecta submarine ca nu ai sonar tractabil. Etc. Asa ca pentru mine e un mare prostalau. Dar el nu isi va risca vita daca acea corveta o sa fie atacata, ca prostalaul se va afla intr-un birou, si la o adica el va spune ca a luat decizia pentru ca ”specialistii” din minister asa i-au spus. Ca la noi e tot timpul cu acei ”specialisti”.
        Ba, prostalaule, dar capul ala al tau nu te pune sa iti pui si tu niste intrebari? Sa vezi: o fi buna corveta asta de ceva? Nu verifici si tu? Nu sti nici pina acum ca ministerul ala e plin prosti care sunt mai prosti si indiferenti decit tine?
        De aceea el e pentru mine un prostalau. Si cred ca am spus suficiente motive.

        2
        • E ministru civil, nu trebuie sa stie chestii tehnice, ca nu sunt de competenta lui. Pentru asta avem amirali, sa-i zica ce avem nevoie. In plus, d-abia a venit…

          14
          • Nenea Nicolae, daca in caz de razboi te-ai duce pe acea corveta turceasca? Cind stii ca daca vine racheta antinava n-ai nicio sansa. Adica mori ca prostu’. Eu daca as fii militar pe acea corveta eu nu m-as duce. De ce sa mor ca prostu’? Mai bine la puscarie decit sa mor ca prostu’. Pentru ca daca ar fi fost corveta de la Damen Sigma 10514 m-as duce. De ce sa mor ca prostu’ pentru ca altii si-au batut joc de atitia ani. De ce sa mor pentru ca PSD-ul a anulat licitatia in 2017 si nu sunt bagati la puscarie, ca asta e tradare de tara.

            2
            • Si inca ceva si cu asta inchei.
              Ba baieti. Astia care vor fii marinari pe noua corveta turceasca, sau pe fregate, sau pe ce mai avem noi acum. In cazul in care se va da Radul cel Frumos, nu plecati in larg. Pentru ca nu se merita. Nu veti avea nicio sansa. Cum au patit-o rusii in 2022 cu nava lor asa se va intimpla si cu voi. Aia au fost loviti cu racheta Neptun. Aia e subsonica. Rusii au racheta antinava care zboara cu mai mult de 3 ori viteza sunetului. Nu veti avea nicio sansa.

              4
    • Domnule Nicolae! Cu adanca uimire constat ca dupa atatia ani in care va citesc aici cat si pe site-ul specializat al dvs nu v-ati maturizat inca in ceea ce priveste zona de asteptare din partea decidentilor armatei romane. Corveta turceasca ne este probabil bagata pe gat chipurile ca o urgenta, dar in fapt este probabil un ghiseft a domnului Ciolacu in cardasie cu Pontache!
      Revenind la subiect, de cand se tot discuta de corveta turceasca daca eram seriosi, prin incredintare directa proprietarului de la Galati probabil ca incepeam deja procedurile de taiere a tablei pentru prima corveta deja. Si sa nu uitam ca totusi Olanda ne este alaturi in eforturile de inzestrare(vezi F16 la Borcea etc…). Si perfect de acord cu dvs in privinta despartirii nevoilor: patrulare si aparare. Probabil noul ministru cu liceul terminat atata a inteles si de aceea este entuziast!

      7
      • 100% este așa cum spui.Este Tainul dat pentru a cumpăra bunăvoința politică și militară a Turciei și conducerii statului turc, inclusiv personal, de către cei politicienii români.
        Este foarte dureros că deși în România exista șantiere care pot construi corvete multirol, in cunoștință de cauză se ignoră acest potențial și beneficiile economice și tehnologice rezultate pentru România dacă navele sunt construite in țara noastră , și se ignoră cu desăvârșire lecțiile care ar trebui trase din modul cum se poarta războiul ruso ucrainean, și pe mare.
        FNR cred că a cerut exact ce ar avea nevoie iar factorul politic oferă ce vrea el, in funcție de interesele sale personale .In cazul acestei corvete turcești, decizia a fost luată în martie 2025 de către guvernul Ciolacu , în ședința CSAT prezidată de Bolojan in calitate de președinte interimar al României.
        Trebuie strânse relațiile politice și militare cu Turcia de la care se poate cumpăra ce nu se produce în România sau ne avantajează daca se cumpăra din Turcia și nu din alta parte.

        4
        • @Daniel P Apai, am tot sperat ca se va face si la marina ceva civilizat, ca la aviatie de exemplu, unde s-au miscat foarte bine. Dar problema e mult mai complexa decat imi imaginam eu…

          @Sorin Daca tot vroiam sa luam ceva de la turci aveam si alte optiuni pe masa… FNR au vrut corvete de la Damen inca din 2008 si au fost cat pe ce sa le primeasca atunci cand Ciolos era premier.

          2
        • posibil sa fie un tain politic, naiba stie cine trage sforile, probabil ca UE vrea sa-l binedispuna pe erdo, ca sa fie mai pretenos cu ukr
          si eu m-am mirat auzind pe ND mentionand posibila alianta strategica cu Turcia, tara care a distrus siria si isi baga la puscarie ziaristii si politicienii din opozitie
          nemaivorbind de ocuparea ilegala a juma din cipru
          oricum, o achizitie absurda, ca mai toate fierotaniilor cumparate in ultimii 35 de ani

          nu tre sa fii amiralu nelson ca sa pui niste intrebari legate de inarmarea navelor din flota, care sunt sitting ducks fara o aparare antiaeriana super performanta
          probabil si asa, navele moderne sunt vulnerabile, vezi turele cu houthis

          aa, ca platformele petrogaz sunt vulnerabile, sigur ca sunt,da nu vad cum niste vaporase cu tunuri de 76 o sa apere contra dronelor si racheteor rusesti. basca niste comandouri care vin pe sub apa si tae cu bomfaeru ceva pe sub apa

          bre useristii din for, bagati-i lui mosteanu pe canal linku de la for de acilea

  4. Asta pe romaneste se cheama ”ciubuc ” facut de ciolaci -fsnisti .
    Pacat ca si Mosteanu continua cu prostia asta … Ori e teleghidat de securistii psdisti ori habar nu are de ce are nevoie armata romana ca pareau cam picati din luna si el si Nicusor Dan la vizita din Germania

    5
    • bine ca nu zici de ND ca e autist
      atmosfera a fost super la vizita si se vede ca toti politienii din vest se caca pe ei sa nu-i intrebe little Nicu cum si-au luat doktoratele

      acu mosteanu e cel mai vazduhist din ministrii useristi, cel mai politician si nu prea are substanta, studii, realizari
      probabil sforar, asa ca face pluta

  5. Nu ai făcut nimic în ultimii 3 ani și acum decretezi ,, urgență națională ” ca să cumperi un vas modest care în afara faptului că este disponibil în câteva luni nu are altă calitate.
    Trist !

    7
  6. Corveta asta usoara, este mult mai moderna si mai echipatadecat toate navele marinei militare romanesti.
    Faptul ca vine fara rachete antinava, cu siguranta este la cererea partii romane.
    Pretul o fii mare, mic, acceptabil, nu comentez ca nu ma pricep. Totusi nava nu este o simpla copaie. Are radar modern, sistem de conducere a luptei, etc.
    In concluzie, partea romana a stiut ce cumpara. Nu au impus turcii conditiile si pretul.

    • Corveta asta usoara – daca vina fara rachete antiaeriane este doar o tinta in plus pentru o nava de suprafata dotata cu KH 35 din partea cealalt de baltoaca ca sa nu mai spun de Yakhont sau alta racheta supersonica.
      Practic este la fel de expusa pericolului de a fi lovita pe cat este si o Type 22 in momentul de fata.
      Pretul pentru nava nu e rau, ce este rau este ca noi vrem una din cele 2 nave intiale care nu beneficiaza de rachetela turcesti antiaeriane Hisar O, mai mult o sa ne complicam inutil cu integrarea de NSM sau alta racheta aninava in timp ce turcii sunt si ei in NATO deci ar trebui sa mergem all in pe mana lor daca avem nevoie de capabilitati imediate ceea ce inseamna si montarea lansatoarelor 2×4 ATMACA si a CIWS-ului artileristic de 35 mm prezent pe clasa Ada din care deriva aceasta corveta usoara.
      Trebuie sa iesim din mentalitate de a arata bine la parada in mentalitatea de a fi eficienti in lupta.
      Eu mai as avea si intrebarea fireasca – unde naiba este acum urgenta daca noi de cand a inceput conflctul din Ukraina am ars-o la Fortele Navale cu licitatii date in gard si prelungire de termene?!
      De ce cele 2 Type 22 nu au primit deja CIWS-ul si rachetele antinava macar?!
      De ce Tarantulele nu au primit nici macar una dintre ele radar nou, sistem de conducere a focului nou si rachete antinava moderne?!
      Cineva din CSAT, Fortele Navale, MapN, ar trebui sa fie acuzat de coruptie daca iei o asemenea „corveta usoara” neinarmata si care practic nu iti aduce un plus pentru flota Marinei militare a Romaniei.
      Si sa nu uit – anul asta in care se taie de pe unde se poate din cheltuieli este fix cel mai prost moment ales pentru o astfel de achizitie scumpa si fara finalitate clara a cresterii puterii combative.

      5
  7. @Nicolae, Marina României este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire( lasă-l pe Shakespeare, noi îl avem pe Caragiale!)!
    Din păcate văd că nu apare nimeni din Comandamentul Marinei ori cum s-ar numi să își asume niște răspunderi și măsuri, iar Șeful Statului Major General, care este peste ,,Amiralitate” tace în această privință, deși a fost mai vocal în alte chestiuni!

    2
    • Conducerea FNR nu are de ce sa își asume răspunderea pentru deciziile politice luate de factorul politic.
      Sunt convins că FNR a întocmit și înaintat factorului politic aflat la guvernare, care are și rolul decizional, necesarul de înzestrare pentru marina militara română iar politicienii au făcut cum au vrut ei, încercând să obțină bunăvoință și amiciția conducerii statului turc de care chiar avem nevoie insa asta nu înseamnă că trebuie făcute achiziții nepotrivite.

      3
      • Cati amirali si contramirali in rezerva a avut de-a lungul timpului psd pe liste electorale la parlamentaresi locale ,aia sunt cu ciocu mic sa ajungi departe,in rest au rau de mare

        5
        • Cam asa. E ceva putred… in Constanta.

          2
          • Nicolae gradele marinei suna foarte frumos Contaramiral ,Amiral ,la cum suna sunt respectabile dar cand sunt purtate de US Navy ,de ce,ca oamenii aia in cariera au realizat ceva cand vorbim de FNR ,ne da cu minus ,ne da si cu mai minus cand ii vezi prin presa dandu-si cu parerea ca ne arata cat sunt de jigodii ,de ce ca gradele alea sunt asimilate la general cu 3 si -4 stele ,si atunci realizezi ca au trebuit sa linga profundoru cuiva din politica sa il aiba ,deci sunt direct vinovati de lipsa de dotare a marinei ,pe care o deplang cand numai depind direct de politicieni pt avansare si banii pe care trebuie sa ii castige

            1
    • @mihaistoian un alt lucru care mi-e clar e ca la nivelul MAPN nu se intelege ce-i cu marina, ce cauta ea pe acolo si ce poate face. Armata de infanteristi…. Ata ete

      2
      • Exact, credeam că noul șef al SMG va schimba ceva, mai ales după acele declarații publice care au pus pe jar unii politruci din țară, dar în privința Marinei mai bine o elimină și păstrează banii și așa mulți consideră că vor putea apăra de pe mal conductele și cablurile submarine precum și platformele marine pentru extracția gazului!😈

        1
  8. Corveta asta Sinan Pașa, zisă și ușoară (probabil că prestează prin haremul lui Erdogan) e concepută să lucreze cu sisteme de armament turcești. Asta e prima mare problema, că toate sunt la prima generație și nu știu dacă fac poc. Tunul de 76 mm de exemplu e o copie Oto Melara Compatto din anii 80 nici măcar SuperRapid. ,

    Afacerea e o imbecilitate pesedistă, girată de Bolojan, care fiind ardelean de felul lui, nu știe ce-s aiea nave de luptă.

    Achiziția e făcută pe rețetă fregatelor Tip 22. SMFN e incapabilă să învețe din propria experiență. Adică luăm nava (ne-o dau turcii în 6 luni), După care o mai upgradăm noi la amicanul nostru Bosânceanu, în port la Constanța. Nu contează că durează să vina sistemele de armament din cauza cererii sporite și a instabilității lanțurilor logistice.

    6
    • Pe scurt este doar un Tain oferit de factorul politic românesc, Ankarei.O atitudine orientală de a cu para bunăvoință Înaltei Porți.

      4
    • Cum ziceai tu acu’ ceva timp, cand visam eu la VLS pe T22: daca vroiau o minima capacitate tehnico-tactica cat de cat credibila, puneau senzori si CMS noi pe fregate, rachete AN si 2 x 21 RAM si terminau demult balciul. Si aveam ceva interimar destul de ok.

      5
  9. Corvetele multirol destinate Marinei Militare Române ar trebui să fie dotate cu radar AESA 3D modern, rachete anti-navă (NSM sau Exocet), sisteme antiaeriene cu rachete VL MICA sau CAMM, torpile MU90 pentru lupta antisubmarin, CIWS (ex: Phalanx sau Millennium Gun) și/sau sisteme moderne de apărare cu tunuri automate rapide și lansatoare de rachete cu precizie ridicată pentru distrugerea eficientă a dronelor navale și aeriene, echipamente avansate de război electronic și capacitate de comandă și control a dronelor; această dotare integrată asigură protecția completă împotriva amenințărilor saturate din toate mediile în conflictul din Marea Neagră.

    4
  10. De fapt nu avem flota, doar niște piese de muzeu. Nici ucrainenii nu au, dar stau mult mai bine ca noi…

    3
  11. Sa cumperi o nava cu sute de miloane de euro iar acea nava sa nu aiba aparare AA mi se pare cea mai mare prostie posibila. Sunt 2 amenintari majore in Marea neagra, aeriana (avioane, drone, rachete AN) si submarine, iar nava asta nu e in stare sa se apere singura, dapai sa asigure sa apere pe altii.

    Nava de patrulare ideala o avem deja, e Stefan cel Mare de la Garda de Coasta, facuta tot la Damen si care a costa cam 10% din cat costa Hisarul. Noi avem nevoie de nave de lupta.
    Dezamagitor ca Mosteanu nu oprste prostia asta. Aveam totusi niste asteptari de la el.
    Poate totusi Parlamentul nu va da aprobarea

    4
    • Nu am nicio asteptare de la el….nu este un om care sa fi excelat in domeniul sau de activitate ci un om care s-a „scurs” sa ii fie lui bine….atat! Singura lui calitate este ca e USR-ist nu il crede ca este mai inteligent sau bine intentionat decat predecesorii sai, sper sa ma insel.

      3
      • Postul e unul civil si politic si abia a fost numit. Toata afacerea asta s-a hotarat la nivel mai inalt si de ceva vreme. probabil este pretul platit pt relatii foarte bune cu Turcia si sper sa merite. Pe Mosteanu o sa-l judecam dupa rezultate peste macar cateva luni, si asta daca vom vedea ceva reforme la MAPN.

        3
        • Saracul….e abia numit….ii plang de mila, nu are nici consilieri, nici generali nici oameni profesionisti din Academia Tehnica Militara…e pe nicaieri, nici pe forumuri nu intra….
          Bolojan la fel cand a mers mai departe cu „corveta usoara”….
          Nu le mai da credit lasa-te placut surprins nu mai pune asteptari in oameni pentru ca o sa fii dezamagit!

          3
  12. Acum, daca intr-adevar asta e doar tainul pt benevolenta Turciei, e chiar bine. Da un rost achizitiei, care altfel n-are niciun rost.

    Pe termen lung, aceasta ‘corveta’ poate ramane un combatant de linia a doua, ce se plimba in aplicatii pe la bulgari si turci, vaneaza imigranti si contrabandisti in Mediterana, scoleste elevii Scolii de Maistrii si studentii Academiei, face un pic de disaster relief (preia din roul 281 si 283 ce au resursa practic epuizata), iar in caz de razboi, face un pic de ASW cu sonar tractat si elicopter, pe langa un combantant de linia 1.

    Cu un pic de efort, poate inlocui si puitorul ca nava de comandament pt divizia de deminare, spatiu are si nu trebuie sa lupte efectiv.

    Pt toate astea, chiar ajuta ca e economica la consum.

    2
    • Tu esti optimistul de serviciu…. 🙂
      Pentru ce zici tu, era buna o rampa de lansare RHIB la pupa, dar nici asta nu exista…

      1
    • Problema este mult, mult mai complexa de cum o pui tu….prima patrulare in Marea Neagra poate fi si ultima – isi ia un KH 35 in bot si s-a terminat cu toate misiunile antisubmarin. Nu are CIWS nu are rachete antiaeriene – are practic cateva secunde sa intercepteze o racheta cu tunul de bord de 76 mm si eventual CIWS de 35 mm – la un Kalibr care are sprint supersonic nici nu vreau sa imi imaginez….
      Am avea flota de stat in port si dupa primele „ore” optimist vorbind de conflct o sa avem o a 2-a infanterie – Marina Romana – e jale asa mai bine desfintam naiba toata structura si cumparam inca 8 nave de partulare la MI si gata.
      Nava asta in actuala configuratie nu ar face fata unui Tarantul doata cu SS2 NC Styx functionale.

      5
  13. @Dov Ti-am sters comentariul din greseala, daca poti, mai posteaza o data. Multumesc si scuze!

    • Am scris ca asumtia ta e gresita in legatura cu patrule. Patrule sunt cerute pt achizitia si identificatia skunk urile si ele sunt mai profund cerute cand ai pe
      apele economice platforme de foraj.
      Am mai scris ca piramida Marinei Romane e rasucita:
      Au prea multe vase de serviciu reparate la punct fata
      de vase de lupta care doresc o revizie si reiinoire generala. Acelea alese sunt alese aiurea orecum se vede fara o tinta si strategie, vasazica o gramada de persoane care merg la parada si in cazul flotei Dunarii
      ca oile la abator.
      In general strategia de lupta a marinei doreste si ea schimbare de gandire .
      Flota Garzii de Coasta trebuie coordonata de Marina Militara si in timp de razboi sa fie la ordinul marinei
      impreuna cu rachetele antinave pe tarm, radarele
      de ps tarm, puscasii marini si aviatia marina.
      Singurele care arata mai bine in actualitate sunt deminoarele si vasul scoala Mircea la care lipsesc marsuri in mod constant.
      Vase turcesti sunt de calitate proasta si imi pare rau de chestia cu Damen care calitativ sunt asi la constructia de vase. Cu turcii Romania intra intr o faza cam subreda luand in socoteala ca si armamentul pe OPV e produs turcesc sau o copie .
      Zgarciobaria o sa doreasca un pret greu in urma deciziilor de la vedere. Eu cred ca am scris deajuns
      in faza asta.🙂

      1
      • Eu nu contest ca nu e nevoie si de nave de patrulare, eu zic ca mai intai cumperi nave de lupta si dupa nave de patrulare inarmate doar cu un tun.
        O corveta inarmata poate si sa lupte si sa patruleze. O nava de patrulare nu poate sa lupte.
        Pe scurt, cine poate mai mult, poate si mai putin. Invers nu merge.

        2
  14. Am zis ca nu ma mai bag pe subiectul celor apropiați de Divinitate prin mirul luat de la pravoslavnicul IPS Roșu.
    Doar ca parca a venit timpul ca autorul si restul din Ro sa ACCEPTE ca it is, what it is! In afara de niște tzepe, șpăgi, tainuri, footere aiurea de fonduri FNR pe partea de mare nu va avea pe timp de PACE nici o capabilitate reala de a pune vreo problema rușilor in MN. E tactica struțului sau mai corect a snorkelingului chiar daca inamicul da târcoale pe la spate.
    LASI toți din Marina, aserviți PSD si pe statele de plata ale lui nea B si găștilor mafiote de turci, tătari si hadmirali in rezerva de la malul marii.
    Acolo nu faci treaba cu legile si oamenii legii din prezent. Aia rănesc si dau cu seen si nesimțire la tot si toate.

    Sa nu am gura aurita dar când printr-o noua isprava gen „Turtucaia” se va pierde si Dobrogea sa vezi atunci jelanie si bocete in tara ca in 1940.

    P.S pe de alta parte pot înțelege autorul. Când ai o pasiune, ești dator moral măcar ție însuți sa nu taci din gura si sa te zbați sa vrei mai bine si de aia tot scrii, spui, repeți, poate cineva acolo sus citește si se dumireste.

    5
  15. Deci ne-am tzacanit de tot?! Adica luam o nava care costa 230 milioane de euro cand noi vorbim de taieri de cheltuieli si de cresteri de taxe si impozite?!
    Cea mai una solutie este SIGMA 10514 fabricata la Damen – facuta comanda acum platita din fondurile UE pentu reinarmare, Corveta usoara turceasca nu va fi operationala in 6 luni deci zero valoare combativa imediata, in plus noua nu ne vin rachetele NSM asa de repede si oricum nu le-a integrat nimeni cu sistemele de conducere a luptei de pe nava turceasca – deci cel mai rapid ca sa ai corveta usoara turceasca echipata este sa mergi all in pe armamentul fabricat in Turcia. Oricum o dai tot nu iesi bine.
    la fel OPV-ul fabricat de DAMEN Galati pentru Pakistan – nu este corveta, nu are integrate nici macar sistemele de pe Corveta usoara turceasca deci suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine.
    Cel mai simplu este sa punem armament pe cele 2 Type 22 pe care le avem si le folosim acum pe post de OPV dar le numim pompos „Fregate” desi ele au valoare combativa apropiata de 10-15% din ce ar trebui sa fie o fregata moderna.
    Scuzati dar eu nu vad nicio coerenta din partea Fortelor Navale Romane aici!
    Este doar slugarnicie si prostie maxima.
    Ce trebuia noi sa facem este lansarea programului pentru 2 corvete SIGMA 10514 ca tot sunt cei de la Damen in curte cu confirguratia pe care au oferit-o la licitatie
    pasul 2 in orizontul de 2-4 ani alte doua corvete generate de programul PESCO si asa aveam nave de suprafata.

    6
    • Cel mai simplu ii mutai pe toti din marina la fortele terestre si tineau cateva barcute de patrula. Restul o faceai cu elicoptere si drone.

      Ua i-au batut pe rusi cu drone, baterii de coasta. Aia era si terminai complet cu balciul asta si cu marina care efectiv de 30 de ani e complet inutila si fara nici o capabilitate.

      Pana si deminarea se face cu drone.

      Dar nu hai sa tinem in brate vreo 7000 de oameni sa se plimbe cu barcute pentru a ne simti bine ca avem marina domne si pe cine stie cati civili or fi pe langa aia 7000.

      Nu mai zic de marina fluviala….marea forta de lupta. Se plimba pe dunare cu nave de al doilea razboi mondial.
      Simplul fapt ca mai exista marina fluviala e penibil.

      Marina noastra e penibila, inutila si va ramane penibila si inutila. Si cu 2 opv-uri si fara 2 opv-uri tot aia e.
      Nu mai spun de cat de priceputi sunt ca iar imi amintesc de cum s-au lovit de mina ca niste prosti. Toate exercitiile alea „foarte exceptionale” unde „dezamorsau” aceaiasi bucata de fier de 3 decenii si-au aratat valoarea.

      Sa ne fereasca dumnezeu sa ii vedem vreodata in vreo situatie de lupta ca vor fi mai prosti ca rusii.

      11
      • Faci o laie cu elicoptere si drone, am tot avut discutia asta. Ai nevoie de nave. Punct.
        Dupa cum ziceam mai sus lui @Reis, e nevoie de o curatenie temeinica cu arestarile de rigoare si de un Jackie Fisher autohton.

        1
      • Robi- n-ai dat dovada vreodata de o minima cunoastere in domeniu, observ ca te autodepasesti in gogomanii inca o data.

        Fluvialii NU au nave din anii 40, inca o data spui prostii enorme.

  16. Care e stadiul programului de submarine franceze Scorpene de care e interesată România. Polonezii au „reconfigurat” prioritățile și ne-au luat-o înainte la submarine

    Detalii: https://defenseromania.ro/634665

  17. google: O navă de o sută de metri, hmm… Apropo, problemele critice cu f126 îi obligă pe germani să caute soluții, inclusiv: „Ar trebui să folosim un SA’AR 6 pentru Pușcașii Marini sau pușcașii marini germani ar trebui să se teamă de Marina Germană?” (Na man könnte auch einfach SAAR 6 für die Marine bauen oder sind die für die Deutsche Marine zu stark bewaffnet?) smiley. Versiunea antisubmarină a „SA’AR 6 plus” (două unități, la o distanță de 100 de metri, din cauza limitărilor infrastructurii israeliene…) ar putea fi, de asemenea, de interes pentru Israel, conform „zvonurilor”. Odată cu păstrarea tuturor capacităților de atac, inclusiv a Mk41, în plus. Regards…

    1
  18. eu nu inteleg la ce ne mai batem capul cu nave de suprafata in conditiile in care am vazut ce au facut ucrainienii in Marea Neagra cu mareata flota a rusilor. este doar o parare personala, nu sunt un expert, dar consider ca o varianta bazata pe 2, 3 submarine scorpene echipate cu AIP si mdcn + mica vl, cele 3 nave purtatoare (dupa ce primesc NSM) si pe viitor poate unele mai noi si decent echipate, bateriile de coasta NSM, JSM pe F16, cele 2 H215M ptr lupta ASuW (ca asa au gandit niste destepti ca lupti ASuW cu microbuzul scolar) si pumele naval cat or mai tine pe palier ASW pana ne permitem altceva, si multe drone navale e cam tot ce ai nevoie. nave mari de suprafata in marina noastra, nu o sa fie vreodata echipate cum trebuie pe segment aparare AA, si atunci inseamna doar riscuri uriase. decat sa dai 300 mil de coco la turci pe o copaie dezarmata sau inarmata ptr pirati, mai bagi 200 de milioane si dai comanda de un scorpene – si cred ca si doar un singur are o valoare combativa de 1 milion de ori mai mare decat orice copaie.

    6
  19. Probabil ca ai nostri vor sa ne faca o surpriza si sa ia doua nave de patrulare Patrouilleurs Hauturiers de la francezi 🙂

  20. Lasa bre, ce stiti voi, vom avea submarine in 2027 stie meapeneu #trustmebro

    0
  21. Dar ce avem noi aici…

    Ce avere are contraamiralul de flotilă Daniil Trică, locțiitor comandant la Statul Major al Forțelor Navale! (DOCUMENTE)
    https://www.ziuaconstanta.ro/in-constanta/declaratii-de-avere-constanta/ce-avere-are-contraamiralul-de-flotila-daniil-trica-loctiitor-comandant-la-statul-major-al-fortelor-navale-documente-803430.html

    6
  22. Arsenie Breahnă

    Cele 230 de milioane pentru corabia turcească vag înarmată plus cele 300 pentru alea două nave „de patrulare” ar trebui urgent tăiate – doar trebuie să fim solidari în a strânge cureaua, precum însuși Angry Bird – apostolul austerității – ne tot spune nouă, plătitorilor de taxe și impozite. Nu spre a plăti pensii speciale cu jumătatea asta de miliard, ci vreau a fi investiți banii noștri într-un program naval onest și realist de înzestrare, în paralel cu trimiterea acasă a fojgăitorilor de hârtii.

    Cu orice risc de a supăra Sultanul și pe binevoitorii săi intermediari d’ai „noștri”. Asta aș vrea să văd – ca o cerință minimală și imediată – de la noul ministru.

    3
  23. Nu stiu care-i faza cu OPV-ul ala turcesc….Sigur a fost incheiat contractul de celalalt guvern . a spus-o si Bolojan cat a fost presedinte interimar. Contractul era deja acolo . Poate este o sloutie de avarie pana se hotarasc ai nostrii ce puii mei vor…
    Daca ar fii dupa mine as merge pe 4-6 corvete , baterii de coasta, solutie aeriana cu rachete antinava si 3 submarine . As lua de la ucrainieni tehnologia penru dronele maritime ( cred ca sunt inainte multor state NATO la capitolol asta ) si rachetele anti nava NEPTUN pentru a avea o solutie locala la NSM , De modernazat nu as mai moderniza decat NPR-urile cu NSM pe ele..Cu cele 4-6 corvete patrulezi si poti avea sub observatie toata coasta romaneasca a MN . Submarinele le-as folosii pentru patrulare avansata si strangere de informatii . Bune ar fii si niste avoane de patrulare maritima si antisubmarin .
    Dupa cat s-a observat navele de suprafata rusesti au cam disparut din zona de vest a MN si Crimeea . Probabil se bazeaza pe submarine mai mult . Oricum , lovituri de pe nave nu prea am mai auzit sa se intamplein ultimul timp…Cam asta ar fi o solutie, restul la fier vechi sau vandut ce se poate . Poate as pastra o fregata sa o folosesc ca un fel de nava scoala

    2
  24. Si aparare antiaeriana masiva in zona MN…uitasem

  25. Pentru FNR, trebuie inventat un nou termen: „comitragedia”… Adica razi de prostia care este mai presus de orice asteptare…

    2
  26. Nicolae, zbaterile tale și ale noastre aici, sunt demne de o cauză mai bună, de vreme ce de atât amar de vreme ne strofocam să le transmitem mai marilor decidenți într-ale FNR-ului fie ca sunt idioti, fie corupți, fie mai grav, trădători. Vina stării Marinei noastre aparține trei sferturi militarilor și un sfert politicului. Dacă avea în fruntea ei un om cu boase, care să dea cu pumnul în masă și să ceară dotări moderne și serioase, nu să fie cu gândul la chermeze și la pensie, Marina ar fi fost la alt nivel acum. Din păcate n-a avut și asta se vede. Liderul e totul. Am scris de atâtea ori chestia asta pe aici, de mi s-a luat vopseaua de pe taste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *