Trebuie să încep cu o precizare: conform dexonline, tragicomedia este o specie a genului dramatic în care desfășurarea conflictului tragic este contrapunctată cu elemente comice, iar deznodământul este fericit. Personal, am mari dubii când vine vorba de „deznodământul fericit”… Și mai este necesară și o a doua precizare: în acest articol mă refer doar la înzestrarea componentei maritime a Forțelor Navale Române.
Conform celor de la TVRInfo (sursa citată aici), „armata va începe anul acesta procedura pentru a cumpăra două nave de patrulare. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, la TVR. Moşteanu a precizat însă că prima va veni corveta uşoară gata construită, pe care Forţele Navale vor să o cumpere din Turcia. Ministerul Apărării va cumpăra două nave de patrulare moderne și vrea ca acestea să fie construite în România. Valoarea programului este estimată la 300 de milioane de euro. Până una alta însă, Armata va cumpăra din Turcia o corvetă ușoară, gata construită, pentru care va plăti 223 de milioane de euro. Surse din marină susțin că nava va ajunge în România în 6 luni de la momentul semnării contractului.”
După cum știm, Forțele Navale Române beneficiază de serviciile a 3 (trei!) fregate, 4 (patru!) corvete și 3 (trei!) nave purtătoare de rachete. La prima vedere vorbim de o forță navală redutabilă, demnă de un pilon regional de securitate, așa cum au tot declarat prin presă unii politicieni români. La o privire mai atentă observăm că realitatea este de un tragism demn de operele lui William Shakespeare pentru că niciuna din cele 10 nave enumerate mai sus nu este de fapt capabilă să facă față unui conflict deschis în Marea Neagră.
Anul Marinei a trecut demult și singurele programe concrete de dotare a Forțelor Navale Române sunt cele privind achiziția bateriilor de coastă, a vânătoarelor de mine și a celor două elicoptere de luptă împotriva navelor de suprafață. Și nici măcar acestea nu se desfășoară conform planificării inițiale cel mai probabil din lipsă de fonduri.
S-a tot vorbit de modernizarea / înarmarea fregatelor și a navelor purtătoare de rachete și chiar s-au cheltuit bani în acest sens. Prima „etapă” a avut în vedere recapitalizarea acestor nave (reparații capitale, remotorizare cu turbomotoare de proveniență occidentală). Primele știri în acest sens au apărut în spațiul public prin 2021 și, din ce-am mai citit, în acest moment cel puțin o fregată T22R a fost remotorizată și s-ar fi început lucrul la navele purtătoare de rachete. Până la acest moment însă, nici vorbă de senzori noi, armament nou, capacități tehnico-tactice noi care să facă aceste nave demne de clasificarea lor oficială (adică fregată / navă purtătoare de rachete).
Cele 4 (patru) corvete de clasă Tetal 1 și Tetal 2 sunt probabil cea mai mare urgență în acest moment. Deși se vorbește de reparații capitale la aceste nave încă de prin 2017, mare lucru nu s-a întâmplat cu ele… Planurile inițiale care urmăreau recapitalizarea lor au tot fost amânate, împărțite în reparații de mai mică anvergură (care s-or fi făcut, sau nu…) așa că este foarte posibil ca starea lor să fie critică.

Cele două nave de patrulare (OPV-uri) de clasă Hisar în șantier Sursa foto: https://www.edrmagazine.eu/asfats-latest-naval-solution-the-hisar-class-opvs
Și de aici prima urgență ce nu putea fi rezolvată decât cu ajutorul prietenilor noștri din Bosfor dispuși să ne vândă în regim de urgență o navă de patrulare (denumită în spațiul public românesc „corvetă ușoară”) pentru modesta sumă de 223 de milioane de euro!
Toate sursele publice au vorbit de achiziția unei nave de clasă Hisar. Acestea au la bază proiectul corvetelor de clasă Ada cu care împărtășesc planul de forme al corpului navei. Suprastructura pare ușor diferită de cea a navelor de clasă Ada. Principala diferență este însă la propulsie: în timp ce Ada beneficiază de serviciile unei turbine General Electric LM2500, Hisar are o propulsie diesel-electrică mai economică (și mai silențioasă în anumite moduri de funcționare) dar care scade semnificativ viteza maximă a navei prin comparație cu Ada (V. Max. 24 Nd vs. 30 Nd, V. Econ. 12 Nd vs. 15 Nd).
Senzorii cu care sunt echipate navele de clasă Hisar sunt produși de Aselsan și au la bază experiența dobândită de aceștia din colaborarea cu Thales, turcii achiziționând în trecut radarul Smart-S MK2. Aselsan produce module de emisie/recepție pentru radarele Thales, din câte îmi aduc aminte cumpăraseră o licență.
Având în vedere „urgența” Forțelor Navale Române și calendarul actual de livrări pentru navele de clasă Hisar, avem doi posibili „candidați”: TCG Akhisar P-1220 sau TCG Koçhisar P-1221, ambele lansate la apă, aflate în prezent în teste pe mare. Acestea vor fi livrate în curând Forțelor Navale Turcești care le vor introduce în serviciu în cursul lui 2025.
În ceea ce privește armamentul, avem o primă problemă în sensul în care primele două nave din serie nu sunt prevăzute cu spațiu pentru instalarea unui lansator vertical de rachete. De-abia de la a treia navă în sus (P-1222, livrare după 2028) va fi instalat un lansator vertical de rachete de proveniență turcească – MIDLAS, capabil să lanseze rachetele antiaeriene cu rază medie de acțiune tot de proveniență turcească, HİSAR-D RF. Sursa aici.
Deci nava pe care Forțele Navale Române o vor achiziționa nu suportă instalarea unui lansator vertical de rachete, este dotată cu un tun de 76mm de proveniență turcească (noi operăm tunuri de 76mm de proveniență sovietică sau occidentală – OtoMelara), două turele teleoperate UNIROBOTICS Targan 12.7 mm și un CIWS Aselsan GOKDENIZ de 35mm, ambele de proveniență turcească. Mai pot fi instalate 8 (opt) rachete antinavă Atmaca și diverse contramăsuri, inclusiv antisubmarin. Nava poate opera un elicopter de clasă medie (11 tone) și o aeronavă fără pilot fiind prevăzută cu hangar și helipad.

Capacitățile tehnico-tactice ale primelor două unități din clasa Hisar. Sursa foto: https://www.edrmagazine.eu/asfats-latest-naval-solution-the-hisar-class-opvs
Sistemul centralizat de conducere a luptei este tot un produs turcesc, ADVENT Combat Management System (CMS) dezvoltat de cei de la Havelsan și de la Armerkom. Advent este probabil o evoluție a Genesys dezvoltat intern cu ajutorul Raytheon atunci când turcii au modernizat fregatele lor de clasă Oliver Hazard Perry (clasa Gabya la turci).
Văzând caracteristicile tehnico-tactice ale navelor de clasă Hisar și având în vedere „urgența”, îmi vine în minte următoarea întrebare: dacă tot am cheltuit bani cu remotorizarea și reparațiile capitale la cele două fregate T22R, de ce nu le dotăm pe acestea cu senzori moderni, sistem centralizat de conducere a luptei, rachete antinavă și sisteme CIWS în loc să achiziționăm o (una!!) singură „corvetă ușoară” de la turci cu 223 milioane de euro? „Decât” mă întreb… Ca soluție tranzitorie.
Dacă tot țineam neapărat să luăm ceva de la turci, măcar de s-ar fi milogit pentru o corvetă de clasă Ada…
În fine, alegerea „corvetei ușoare” de clasă Hisar este, în umila mea opinie, cel puțin discutabilă și pare o improvizație.
De parcă n-ar fi fost suficientă achiziția navei turcești, veștile „bune” nu încetează să curgă: vom achiziționa (numai Dumnezeu știe mai exact când pentru că deja se vorbește despre asta de aproape un an fără a se întâmpla nimic concret) și două nave de patrulare! Unei marine atât de bine echipate îi lipseau tocmai navele de patrulare! Bugetul de 300 milioane euro ne arată că, cel mai probabil, vor fi mai slab înarmate chiar și decât „corveta ușoară” turcească, nici ea vreun mare etalon în materie de armament…
Înțeleg nevoia de nave pentru patrularea apelor teritoriale și a zonei economice exclusive dar nu înțeleg de ce vrem să folosim în acest scop nave lipsite de orice capacități de luptă mai serioase. Pentru asta avem Garda de Coastă care poate beneficia inclusiv de fonduri europene în acest scop. Rolul Forțelor Navale Române este să distrugă inamicul, nu să patruleze protejate doar de pavilionul NATO.
Atribuirea unei denumiri pompoase (cum ar fi cea de fregată) unei nave care nu este în stare să facă față unui inamic înarmat puțin mai bine decât pirații somalezi nu rezolvă problema. Atribuirea denumirii de „corvetă ușoară” unei nave de patrulare (Offshore Patrol Vessel) iarăși nu rezolvă problema.
Forțele Navale Române au nevoie de nave de luptă, nu de nave de patrulare! Pentru că rolul lor nu este să facă poliția apelor românești, rolul lor este să lupte într-un eventual război. Iar pentru asta nu au nevoie de „nave de patrulare” sau de „corvete ușoare”. Pentru asta Forțele Navale Române au nevoie de corvete și fregate înarmate corespunzător denumirii. Compromisurile despre care vorbește noul ministru al apărării (să luăm acum ceva așa și așa decât să așteptam până avem bani de ceva bine dotat) nu fac decât să irosească un buget și așa insuficient.
Dar e ok, noi continuăm să raportăm „Misiune îndeplinită!”
P.S. Când a avut loc ultima lansare a unei rachete navă-navă de la bordul unei nave militare românești? Când a avut loc ultima lansare a unei rachete antiaeriene de la bordul unei nave militare românești? (utilizarea de MANPAD de pe helipad nu se pune)
Păi care navă românească are rachete antiaeriene la bord? În afară de cele portabile…
Pai niciuna, eram sarcastic 🙂
Ba au avut bani ca au modernizat flota fluviala de-a lungul anilor doar ca au modernizat ce ii interesa pe ei, motorizarea ca sa nu se mai strice navele in jumatatea dunarii.
Au aruncat cu bani in nava turceasca imediat.
Nu mai vorbim de cat la % din buget se sifoneaza si cat se pierde din incompetenta sub plapuma secretului de stat.
Mare prostalau asta de la USR care e ministru. Habar nu are. El se crede ca e la piata, ca a facut o afacere buna. Off, numai prostalai. Sa nu ai tu o corveta care sa se poate apara cu rachete, e prostia mintii acolo. Si ma intreb: rachete antinava va avea? Daca nici pe alea e jale omul asta in prostie.
Din pacate afacerea cu turcii a fost facuta si pusa pe calendar inainte de a veni ‘prostalau” de la USR , cred ca a fost facuta de celalalt ” prostalau ” , cel de la PSD..
Una peste alta , la FNR se vede o lipsa de viziune sau cel putin de comunicare…Nu se stie ce fel de marina militara se doreste…Una bazata pe nave de suprafata ( fregate , corvete , OPV-uri ) sau poate luam exemplul ucrainienilor si ne bazam doar pe baterii de coasta , drone maritime ( pe care nu le avem ) , aviatie….Cei de acolo trebuie sa vina cu niste clarificari si sa faca un plan.. Intr-un reportaj difuzat mai pe la inceputul anului cred Seful FNR vorbea de OPV-uri, 4 corvete si 3 fregate…Deocamdata se pare ca nici nu prea stim ce vrem….
E prostalau ca nu stie cu ce se maninca la FNR. Tu ca seful lor ar cam trebui sa-ti dai seamna (daca ai cunostinte despre cum ar trebui sa fie o corveta, o fregata, etc).
Nu poti accepta sa ai o corveta care nu se poate apara cu rachete anti: avioane, elicoptere, rachete antinava, etc. Nu poti sa actionezi contra navelor care te ataca ca nu ai rachete antinavata. Nu poti sa navighezi rapid pentru ca propulsia ei este slaba. Nu poti detecta submarine ca nu ai sonar tractabil. Etc. Asa ca pentru mine e un mare prostalau. Dar el nu isi va risca vita daca acea corveta o sa fie atacata, ca prostalaul se va afla intr-un birou, si la o adica el va spune ca a luat decizia pentru ca ”specialistii” din minister asa i-au spus. Ca la noi e tot timpul cu acei ”specialisti”.
Ba, prostalaule, dar capul ala al tau nu te pune sa iti pui si tu niste intrebari? Sa vezi: o fi buna corveta asta de ceva? Nu verifici si tu? Nu sti nici pina acum ca ministerul ala e plin prosti care sunt mai prosti si indiferenti decit tine?
De aceea el e pentru mine un prostalau. Si cred ca am spus suficiente motive.
E ministru civil, nu trebuie sa stie chestii tehnice, ca nu sunt de competenta lui. Pentru asta avem amirali, sa-i zica ce avem nevoie. In plus, d-abia a venit…
Domnule Nicolae! Cu adanca uimire constat ca dupa atatia ani in care va citesc aici cat si pe site-ul specializat al dvs nu v-ati maturizat inca in ceea ce priveste zona de asteptare din partea decidentilor armatei romane. Corveta turceasca ne este probabil bagata pe gat chipurile ca o urgenta, dar in fapt este probabil un ghiseft a domnului Ciolacu in cardasie cu Pontache!
Revenind la subiect, de cand se tot discuta de corveta turceasca daca eram seriosi, prin incredintare directa proprietarului de la Galati probabil ca incepeam deja procedurile de taiere a tablei pentru prima corveta deja. Si sa nu uitam ca totusi Olanda ne este alaturi in eforturile de inzestrare(vezi F16 la Borcea etc…). Si perfect de acord cu dvs in privinta despartirii nevoilor: patrulare si aparare. Probabil noul ministru cu liceul terminat atata a inteles si de aceea este entuziast!
100% este așa cum spui.Este Tainul dat pentru a cumpăra bunăvoința politică și militară a Turciei și conducerii statului turc, inclusiv personal, de către cei politicienii români.
Este foarte dureros că deși în România exista șantiere care pot construi corvete multirol, in cunoștință de cauză se ignoră acest potențial și beneficiile economice și tehnologice rezultate pentru România dacă navele sunt construite in țara noastră , și se ignoră cu desăvârșire lecțiile care ar trebui trase din modul cum se poarta războiul ruso ucrainean, și pe mare.
FNR cred că a cerut exact ce ar avea nevoie iar factorul politic oferă ce vrea el, in funcție de interesele sale personale .In cazul acestei corvete turcești, decizia a fost luată în martie 2025 de către guvernul Ciolacu , în ședința CSAT prezidată de Bolojan in calitate de președinte interimar al României.
Trebuie strânse relațiile politice și militare cu Turcia de la care se poate cumpăra ce nu se produce în România sau ne avantajează daca se cumpăra din Turcia și nu din alta parte.
@Daniel P Apai, am tot sperat ca se va face si la marina ceva civilizat, ca la aviatie de exemplu, unde s-au miscat foarte bine. Dar problema e mult mai complexa decat imi imaginam eu…
@Sorin Daca tot vroiam sa luam ceva de la turci aveam si alte optiuni pe masa… FNR au vrut corvete de la Damen inca din 2008 si au fost cat pe ce sa le primeasca atunci cand Ciolos era premier.
Asta pe romaneste se cheama ”ciubuc ” facut de ciolaci -fsnisti .
Pacat ca si Mosteanu continua cu prostia asta … Ori e teleghidat de securistii psdisti ori habar nu are de ce are nevoie armata romana ca pareau cam picati din luna si el si Nicusor Dan la vizita din Germania
Nu ai făcut nimic în ultimii 3 ani și acum decretezi ,, urgență națională ” ca să cumperi un vas modest care în afara faptului că este disponibil în câteva luni nu are altă calitate.
Trist !
Nu au facut mai nimic in ultimii 10 ani…
Corveta asta usoara, este mult mai moderna si mai echipatadecat toate navele marinei militare romanesti.
Faptul ca vine fara rachete antinava, cu siguranta este la cererea partii romane.
Pretul o fii mare, mic, acceptabil, nu comentez ca nu ma pricep. Totusi nava nu este o simpla copaie. Are radar modern, sistem de conducere a luptei, etc.
In concluzie, partea romana a stiut ce cumpara. Nu au impus turcii conditiile si pretul.
@Nicolae, Marina României este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire( lasă-l pe Shakespeare, noi îl avem pe Caragiale!)!
Din păcate văd că nu apare nimeni din Comandamentul Marinei ori cum s-ar numi să își asume niște răspunderi și măsuri, iar Șeful Statului Major General, care este peste ,,Amiralitate” tace în această privință, deși a fost mai vocal în alte chestiuni!
Conducerea FNR nu are de ce sa își asume răspunderea pentru deciziile politice luate de factorul politic.
Sunt convins că FNR a întocmit și înaintat factorului politic aflat la guvernare, care are și rolul decizional, necesarul de înzestrare pentru marina militara română iar politicienii au făcut cum au vrut ei, încercând să obțină bunăvoință și amiciția conducerii statului turc de care chiar avem nevoie insa asta nu înseamnă că trebuie făcute achiziții nepotrivite.
Cati amirali si contramirali in rezerva a avut de-a lungul timpului psd pe liste electorale la parlamentaresi locale ,aia sunt cu ciocu mic sa ajungi departe,in rest au rau de mare
Cam asa. E ceva putred… in Constanta.
Corveta asta Sinan Pașa, zisă și ușoară (probabil că prestează prin haremul lui Erdogan) e concepută să lucreze cu sisteme de armament turcești. Asta e prima mare problema, că toate sunt la prima generație și nu știu dacă fac poc. Tunul de 76 mm de exemplu e o copie Oto Melara Compatto din anii 80 nici măcar SuperRapid. ,
Afacerea e o imbecilitate pesedistă, girată de Bolojan, care fiind ardelean de felul lui, nu știe ce-s aiea nave de luptă.
Achiziția e făcută pe rețetă fregatelor Tip 22. SMFN e incapabilă să învețe din propria experiență. Adică luăm nava (ne-o dau turcii în 6 luni), După care o mai upgradăm noi la amicanul nostru Bosânceanu, în port la Constanța. Nu contează că durează să vina sistemele de armament din cauza cererii sporite și a instabilității lanțurilor logistice.
Pe scurt este doar un Tain oferit de factorul politic românesc, Ankarei.O atitudine orientală de a cu para bunăvoință Înaltei Porți.
Cum ziceai tu acu’ ceva timp, cand visam eu la VLS pe T22: daca vroiau o minima capacitate tehnico-tactica cat de cat credibila, puneau senzori si CMS noi pe fregate, rachete AN si 2 x 21 RAM si terminau demult balciul. Si aveam ceva interimar destul de ok.
Corvetele multirol destinate Marinei Militare Române ar trebui să fie dotate cu radar AESA 3D modern, rachete anti-navă (NSM sau Exocet), sisteme antiaeriene cu rachete VL MICA sau CAMM, torpile MU90 pentru lupta antisubmarin, CIWS (ex: Phalanx sau Millennium Gun) și/sau sisteme moderne de apărare cu tunuri automate rapide și lansatoare de rachete cu precizie ridicată pentru distrugerea eficientă a dronelor navale și aeriene, echipamente avansate de război electronic și capacitate de comandă și control a dronelor; această dotare integrată asigură protecția completă împotriva amenințărilor saturate din toate mediile în conflictul din Marea Neagră.
De fapt nu avem flota, doar niște piese de muzeu. Nici ucrainenii nu au, dar stau mult mai bine ca noi…
Sa cumperi o nava cu sute de miloane de euro iar acea nava sa nu aiba aparare AA mi se pare cea mai mare prostie posibila. Sunt 2 amenintari majore in Marea neagra, aeriana (avioane, drone, rachete AN) si submarine, iar nava asta nu e in stare sa se apere singura, dapai sa asigure sa apere pe altii.
Nava de patrulare ideala o avem deja, e Stefan cel Mare de la Garda de Coasta, facuta tot la Damen si care a costa cam 10% din cat costa Hisarul. Noi avem nevoie de nave de lupta.
Dezamagitor ca Mosteanu nu oprste prostia asta. Aveam totusi niste asteptari de la el.
Poate totusi Parlamentul nu va da aprobarea
Acum, daca intr-adevar asta e doar tainul pt benevolenta Turciei, e chiar bine. Da un rost achizitiei, care altfel n-are niciun rost.
Pe termen lung, aceasta ‘corveta’ poate ramane un combatant de linia a doua, ce se plimba in aplicatii pe la bulgari si turci, vaneaza imigranti si contrabandisti in Mediterana, scoleste elevii Scolii de Maistrii si studentii Academiei, face un pic de disaster relief (preia din roul 281 si 283 ce au resursa practic epuizata), iar in caz de razboi, face un pic de ASW cu sonar tractat si elicopter, pe langa un combantant de linia 1.
Cu un pic de efort, poate inlocui si puitorul ca nava de comandament pt divizia de deminare, spatiu are si nu trebuie sa lupte efectiv.
Pt toate astea, chiar ajuta ca e economica la consum.