Raport SUA: România are gaze de șist pentru 100 de ani

gazedesist_14217000

Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) estimează că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze. Din producția internă este asigurat 80%, iar diferenţa este importată din Rusia. Prețurile intermediarilor sunt ridicate.

Rezervele dovedite de gaze din România se plasează la 113 miliarde metri cubi. EIA estimează că România are rezerve de gaze de şist nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existentă de 1.444 miliarde metri cubi, scrie Mediafax. România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist. Pe locul I este Polonia, urmată de Franţa.

 

Potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Astfel Romania si-ar putea asigura consumul intern pentru urmatorii 100 de ani, iar cifrele vehiculate de americani sunt doar evaluari. Odata ce explotarea acestor zacaminte ar fi inceputa, s-ar putea sa ne trezim cu rezerve semnificativ mai substantiale decat aceste prognoze. Romania, alaturi de Polonia, ar putea deveni in urmatorii 10-15 ani, principalul furnizor de gaze naturale pentru UE, asta in conditile in care specialistii in industria petroliera anunta inca de acum zece ani, ca viitorul energetic al planetei, va fi gazul natural, atat din punctul de vedere al generarii de energie electrica, cat si pentru viitoarele autovehicule care vor functiona pe baza de pile de combustie cu hidrogen…

Avantajul unei economii bazate pe gaz, in detrimentul uneia bazate pe titei, tine de gradul mult mai mic de poluare, pe care exploatarea gazului il provoaca, si de faptul ca rezervele mondiale de gaze, daca adaugam si gazul de sist, sunt mult mai omogen distribuite in subsol, decat cele de petrol.

Astfel poate intelegem mai bine importanta energetica, si deci strategica, pe care Romania o are in aceasta zona, atat prin rezervele de hidrocarburi, cat si prin rutele de transport posibile, si o data inteleasa aceasta importanta, poate ar trebui sa pricepem si necesitatea unei forte militare cat mai bine dotate.

 

Sursa: Ziuaveche

 

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. Iata de ce se tot agita pe aici (si prin alte locuri) unii care au alte interese. Daca acest lucru e real ar fi cea mai mare sansa a Romaniei din toate timpurile.

  2. Nu este o sansa, este un praf in ochi pe termen scurt.
    Ne poluam terenurile agricole si apa freatica, pentru ce ?! Sa mai stam cu milionele cu fundul in masina la semafor inca cativa ani?
    Mai bine facem totul sa construim reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si o sa ne putem incalzi electric, in cel mai rau caz. Mai strangem 10 ani din dinti si mai importam gaze si titei pana va ajunge tehnologia masinilor electrice viabila.
    Avem o datorie fata de generatiile urmatoare sa pastram aceasta tara asa cum am primit-o, nu sa o transformam intr-un „wasteland”!
    Americanii sa isi faca estimarile pentu pamanturile lor, nu ale altora! Si poate scapam si de rusi cu ajutorul noilor coducte de gaze care se construiesc…

    Pt riscurile din tehnologia de fracturare va rog sa va documentati individual pe net.
    Un mic rezumat am gasit aici:
    http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

    • Da bre’, ai „dreptate” sa importam gaz stand cu fundul pe imense rezerve. Nimic din argumentatia din acea petitie nu e demonstrat, e doar gargara. Din punctul meu de vedere acest gaz trebuie musai exploatat altfel ratam ultima sansa de reindustrializare si dezvoltare. Oricum in momentul de fata cred ca suntem cea mai ecologica tara din Europa dupa moartea industriei :). Da, stiu sunt interese mari sa ratam si aceasta sansa, se apasa puternic pe pedala „ecologista” dupa modelul „anti energie nucleara” din RFG in anii 70-80. Daca in SUA se exploateaza noi de ce sa fim mai cu mot? Cat despre retorica stupido-nationalista de genul „noi ce lasam generatiilor viitoare?’, „americanii sa-si exploateze pamanturile lor, nu ale noastre”, mai scutestema. Ia-te de mana cu popii din Barlad si duceti-va……

      • @qwerty
        Romania are sansa de a redeveni ce a fost in interbelic – o importanta sursa de energie pentru anumite mari puteri din Occident. Reindustrializarea e o marota. Romania nu mai are dreptul suveran de a-si reglementa pretul energiei proprii pe piata interna deci nu isi mai poate folosii rezervele energetice pentru a-si ajuta industria. Companiile energetice (straine) vor face profit gras in principal din export, profit din care statul va obtine si el o mica parte in functie de cat e redeventa, probabil 10-15%.

        • @ vectoreurasia

          Ce pacat ca memoria Domniei voastre e limiteaza doar la perioada interbelica si nu ia in considerare si anii 50-60, perioada dominata de „libertatea” & „independenta” economica daruita de sovietici prin intermediul Sovrom-urilor 😉

          • @Jimmy
            Intr-adevar, situatia de azi seama cu perioada ocupatiei si a sovromurilor. Stai ca reapare si Regiunea Autonoma Maghiara acusi. Din pacate pentru pro-occidentalul din tine de data asta URSS-ul e in partea cealalta a hartii…

    • Legile privind protectia mediului din SUA sunt cele mai stricte din lume. Iar la ei legislatia chiar se aplica. Si totusi ei exploateaza fara nici o problema gaze de sist. In anii 80 a incercat si Ceausescu dar nu a mai apucat si oricum folosea o tehnologie mult mai invaziva.

  3. diferenta e ca in SUa se exploateaza de catre americani, in Ro se vor exploata tot de catre americani (sau intermediari). daca tot vb de dezvoltare’ si independenta energetica..prefer sa le exploatam NOI (statul roman sau capital privat romanesc). daca nu avem tehnologia de exploatare, o putem cumpara, vointa sa fie..

    • Cititi tot nu numa’ titlu’ stirii

    • Deci daca UDMR prinde o legislatura in care are un procent suficient sa santajeze „parteneri” slabi procentula dar care au nevoie de majoritate…”legal”…am pus-o!

      • Curios ca UDMR a spus ca nu sustine referendumu’ lu’ base.
        Deeeci….si probabil cum Touch-Crin este presedintele comisiei vrea sa isi asigure partener pentru un guvern PNL-UDMR dupa alegerile prezidentiale.

        • Pai e un proiect de Constitutie dupa chipul si asemanarea USL: hais-cea!
          Unul trage la dreapta si altul al stanga ( nu prea sunt sigur care pe care 🙂 ). Rezultatul se observa: avem articole propuse cu avantaje si dezavantaje de ambele parti.

          „Jack of all trades, master of none”!

          Sau sa o dam nationaliceste-caragialeste pe Cantemir si „ieroglifele” sale: o sa aiba de furca CCR-ul cu struto-camila asta in urmatorii ani, nu gluma!

      • Mai sunt si curvele de la Pro Democratia finantati de Soros care promoveaza poponarii si le merge la fel de bine ca udmr-ului.

        In Grecia poponarii au spus: „vom reocupa Atena”

        Papa a spus ca e un lobby puternic pentru poponari.

        • Nu ma…bag in discutia cu poponarii, ca nu-si are rostul pe aici, dar sunt in asentimentul tau cu privire la Parvulescu, nu-l iert pe terchea-berchea asta pentru magaria cu uninominalul si colegiile. „Expertul” lu’ peste, are asta „experienta” cu privire la democratie cat avem si noi, restul populatiei, in ultimii 23 ani: dupa ureche.

  4. In teorie suna bine, in practica e altceva.

    Vom putea extrage gaz si petrol mult si ieftin din pamantul tarii, nu noi, ci strainii ce vor concesiona campurile de extractie…chiar cada avem mult, il vom plati tot scump. Profitul va fii imens pentru straini air noi nu vom relansa industria, economia si absolut nimic din cea am putea face. Asta pentru ca nu suntem instare sa facem asa ceva, iar daca am fii vreodata, vor avea ei grija sa nu o facem! Shalom, bravi romanasi!

  5. Si ce entres avem ?
    Cum se zice = sunt riscuri ecologice. Mari … Nu sunt ecologist insa …
    ce castig am avea? Minim spre zero … Locuri de unca cam putine.. Intram p pret regelemtat european adeieca veeye seceump din pix. Deci capacittee de consum limitat.. in interior. Se va exporta in beneficul altora….
    Cred ca mai bine am tine la reverva .. ptr ziua cand vor fi numai astea!
    Si numa luiati cu amerlocii – le exploateaza si le folosesc in interesul si ptr castigu lor – companii americane, energie ieftina americana locuri de munca sai salarii americane… Asta da ar fi un exempku de urmat – chit ca unii ar zice c e retorica stupido-nationalista… da prca si americnii sunt stupido-nationalisti!

  6. Si daca avem ce ?
    Si bechtel a facut 52 de km de autostrada cu 1,4 miliarde de $.

    Serios, discutia ca „Romania are ceva ” imi pare copilareasca. Are daca vor amerikanii .

    Daca vor ei ce avem noi , noi nu mai avem. Pentru ca ne comportam ca niste carpe de aia.

  7. Ce bine ma simt ca iara au pus monopol americani pe ceva ce e al nostu 🙂 curand urmeaza si alte resurse ”its good romani”

    • In Vaslui cica Chevrom ARE DEJA TERENURI pentru ce, ghici?
      Pe sest asa…

      • MC-ule o singura problema e cu terenurile alea. Si pentru asta sa multumim statului comunist care a spus ca resursele subsolului apartin statului si nu proprietarului terenului.

        Adica tu MC, daca ai un teren si sub el sunt gaze, petrol, aur, litiu sau orice altceva vrei tu, nu poti sa te duci sa negociezi cu Chevron sau cu cine vrei si sa-i vinzi respectiva resursa.

        Toti locuitorii din zonele respective se imbogateau si era dreptul lor. isi faceau case, firme si ce mai vroiau ei.Nu mai zic ca amaratii aia din Vrancea sunt printre cei mai saraci romani.

        Pe cand asa le fura statul banii lor direct, in numele statului si ii mai fura inca o data de la buget (adica de la noi toti) cand ii spaguiesc sub diverse forme.

        Ca are statul grija de noi. Deci nu statul roman i-a furat pe taranii aia, ci americanii.

        Intr-o tara in care proprietatea e garantata si sfanta, resursele alea nu sunt ale poporului. Ele sunt ale taranilor (in cazul nostru) care au terenurile respective.

        Vad ca nimeni nu pune problema asta. Plin de comunisto-socialisti pe aici.

        • Daca si eu sunt comunist…..:))) (poate nu am inteles eu bine)

          Intr-o tara ca Romania pradata din toate partile, prefer sa aiba statu’ resursele decat sa vina magnati rusi sau unguri evrei din SUA gen Soros sa cumpere toata tara (mai ales ca va fi posibil de la anu).
          Sau ungurii din Romania sa paseze tot mongoliei….

          Nu merge chiar asa „democratic” pe aici pe la Romanica….

          • Nu ma refeream la tine prin „comunist”. Nu am vrut sa scriu mai multe comentarii.

            „Intr-o tara ca Romania pradata din toate partile, prefer sa aiba statu’ resursele decat sa vina magnati rusi sau unguri evrei din SUA gen Soros sa cumpere toata tara (mai ales ca va fi posibil de la anu).”

            1. In momentul de fata e pradata tara, resursele fiind la stat.

            2. Pamantul ala e al taranilor romani in momentul asta. Dar nu se vor alege cu nimic de pe urma comorii pe care o au. Nici pret mai mic la gaze nu va fi.

            Asta e problema cea mai grava. Intermediarii de care te temi tu, iar n-ar avea ce sa caute. Pe Chevron (firma privata) il intereseaza sa cumpere dreptul de exploatare direct de la proprietar. Intermediarii cresc pretul. Nu mai vorbesc ca oamenii aia n-ar mai pleca din tara, li s-ar intoarce copii din strainatate, ar avea sanse de dezvoltare in tara, etc. Vorbim de judete aici.

            Ca un contraexemplu. In cazul faimosului pasaj Basarab din Bucuresti, proiectul fiind unul de stat, evident ca baietii destepti (a se intelege politicieni prin interpusi) au stiut dinainte ce terenuri si cladiri sunt vizate, au cumparat respectivele imobile la un pret de nimic si le-au revandut statului la preturi de mii de euro metrul patrat. Adica au furat banii tai din taxe si impozite. Pentru ca statul era implicat si de o parte si de alta.

            Asa ca nu te mai baza tu pe protectia statului. Daca nici pana acum nu te-ai lamurit cata grija are statul de tara asta….

            Doar romanul mai poate sa apere tara asta. Dar nu poate s-o faca daca moare de foame, daca nu poate sa cumpere proprietati multe (inclusiv terenuri), daca nu poate sa faca afaceri, daca nu are putere.

            • Am inteles demuuuuuuuult care e treaba cu statu’, da’ cand ma gandesc ce sacali ne pandesc…pana la urma oricum facem e bai…

              Suna bine sa fie ca in petrolu’ si ardelenii, da’ tre’ sa avem si ceva legi sa evite niste magarii.

              Cine tre’ sa faca legile?

              Statu’….

              Cum facem tot „blestemati” ramanem…

  8. M.C
    ssssst! ca acus’ te trezesti stampilat cu eticheta dujman al poporului, ‘prieten al rusilor’ si trimis ‘de mana cu ‘popii’ prin Belarus..
    :mrgreen:

  9. Dorian Tinculas

    Are dreptate @Adrian …

    Daca eu am titlu de proprietate pe o suprafata de teren apoi am dreptul la tot ce e sub el pana in centrul planetei fie ca il folosesc sau nu.

    Asa mi se pare normal. In momentul de fata OMV & Co. cam detin tot ce inseamna resurse de petrol si gaze prin Romanica. Si daca si Transgaz mai pierde in favoarea lor inca 15 % am cam pus-o de o democacaritie complet originala.

    Si in perioada interbelica si in perioada kominternista (pana in 1965) au tras fiecare cum au putut din subsol. Vor mai trage si acum daca nu le dam peste bot. Si culmea ca tot impreuna sunt rusii cu meriganii si ioropenii.

    Chiar nu inteleg de ce acela care are titlul de proprietate nu are drept si asupra carbunelui, petrolului, gazului sau apei din subsolul respectiv.

    • Pai daca statul roman (ca sistem ca eu cand zic statul roman, nu ma refer la tara) vrea sa ne fure in continuare? Nu e normal sa ne interzica proprietatea pe subsol?

      Si sa nu uit, eu am fost ironic cand am spus „Deci nu statul roman i-a furat pe taranii aia, ci americanii.” Ca iar nu le-a pus nimeni pistolul la tampla sa vanda in conditii proaste. Dar sunt disperati sa vanda tot ce a mai ramas, ca sa plateasca pensiile, salariile si sa mai si fure.

      Sunt gazele mele, le vand cum vreau. Daia imi plac mie americanii si nu-i suport pe cei mai multi europeni. La americani proprietatea e sfanta tata. Si ai si dreptul sa-l omori pe un hot cand il prinzi ca fura de la tine din curte. Aia au respectul proprietatii si reflexul apararii ei, ca e a lor. Si asa se dezvolta si simtul apararii tarii, care e tot a lor.Pacat ca se dezvolta socialismul si la ei.

      Europenii put a socialism grav. Sa fie la fel pentru toti, sa hotarasca statul tot. Daia e Europa in faliment. Si daia o sa moara UE. Daia sunt pro UE (pentru ca este cea mai buna oportunitate de afaceri, daca ne-ar duce capul) dar sunt impotriva UE federalizata.

      Taranii aia stau la propriu pe un munte de aur, dar cersesc din poarta in poarta, exact cum spune zicala aia paguboasa. N-o sa se aleaga nimic de banii pe gazele alea, aia e problema (ca de exploatat e bine ca se exploateaza). Pe cand in mainile proprietarilor de drept, zonele alea aveau toate sansele sa infloreasca. Nu zic ca ar fi devenit toti afaceristi, dar mare parte din ei da. Si cel mai important se intorceau cei plecati, care au vazut ce inseamna afacerile afara (asa cum se intampla cu cate unul si acum).

  10. taranii aia sunt victimele manipularilor kgb fsb gru pentru interesele gazprom
    imi aduc aminte la inceputurile actiunii cand au facut taranii din Vaslui o manifestare anti gaze …toate mamaicile care stateau la cozi su pensionarii au fost mutate la manifestatie.
    parca scosesera iphone-ul. googalisera si aflasera ca e ceva chipurile novice.

    si mandri si prosti si saraci…cu duhul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *