Americanii le doneaza uzbecilor 308 de MRAPuri, iar aia chiar se bucura

Aflam astfel ca Uzbekistanul va primi 308 vehciule tip MRAP plus inca 20 pentru suport tehnic. MRAPurile nu fac parte dintre vehiculele retrase/ramase din Afganistan ci provin direct din surplusul US Army.

United_States_to_give_308_Mine_Resistant_Ambush_Protected_vehicles_to_Uzbek_armed_forces_640_001

Acum nu stim exact ce au de gand uzbecii sa faca cu MRAPurile, cel mai probabil vor patrula cu ele pe undeva, dar nu acest lucru este important ci faptul ca aceasta donatie s-a facut in cadrul programului EDA (Excess Defense Articles), program care pana acum a “improprietarit” Kazahstanul cu mici nave de patrulare si ceva elicoptere mai vechi, iar pe zona donatiei de MRAP, pana acum, cea mai mare a fost catre Croatia – 212 vehicule si Iordania cu 131 de bucati, in timp ce  Burundi, Djibouti si Uganda au primit si ele un numar mic.

De noi inca nu stim nimic oficial, este posibil sa avem cateva MaxxPro macar pentru pregatirea trupelor care pleaca in TO, dar in rest nu am primit si sper sa nu primim MRAPuri, utilitatea acestor vehicule in Armata Romana fiind macar discutabila.

Americanii in schimb s-au trezit pe cap cu mii de vechicule rezistente la mine si acum nu au ce face cu ele. Sa le taie la fier vechi ar fi o varianta, doar ca o alta optiune – mult mai inteligenta – este sa le doneze altora asigurand astfel de lucru firmelor americane care vor asigura intretinerea si piesele de schimb pentru vehiculele donate. O afacere buna din punctul de vedere al slujbelor americanilor si o afacere buna si pentru tarile care  chiar au nevoie de MRAPuri in dotare.

Noi n-avem nevoie si sper sa nu primim.

GeorgeGMT

38 de comentarii:

  1. {ai ce sunt MRAP urile alea? Camioane ..
    Deci ai niste MRAP. Tai blindajul , pui pbloane!!!! Sunt destul de puternuice ca sa le faci trailer
    Ce naiba in anii 90 prin Delata amfibiile (autoblindate!) sovoectice erau f apreciate … Se taua (cu autigenu) blin daju excesiv si se vindea la fier vechi. Restu era un excelent vehicul : si camion si barca cu motor numa bun ptr Delta! Delta romaneasca

  2. Daca e gratis e bine bine-venit. Pot fi folosite in spatele frontului pentru tractarea tunurilor si obuzierelor. Sunt blindate, sunt puternice, rezista la mine. Dezavantajul e ca sunt greu de intretinut, nu exista suficiente piese de schimb, iar achizitia lor e costisitoare, nu avem personal pregatit pentru intretinerea lor, etc.

    • la cat de destepti sunt ai nostrii, daca s-ar trezi cu 300 de mrap-uri ar spune ca nu mai au nevoie de TAB-uri…asa ca mai bine fara

  3. Personal vad MRAP-urile utile doar la jandarmerie si politia militara,care in caz de conflict trebuie sa patruleze soselele si sa protejeze tot felul de obiective industriale si de infrastructura

  4. „Noi n-avem nevoie si sper sa nu primim”
    Lasa ca noi mai pornim un program multi-anal de achizitie de inca 16 Parhardele in urmatorii 16 ani ca sa ne ajunga de doo parazi simultan 😉

  5. Vreo 100 prin Ardeal n-ar strica..pt razboiul hibrid,asigurarea rutelor de aprovizionare,deminari(cu rolerul montat) sunt f bune,…daca vin imbracate si cu blindajul anti AG7 pe ele ar fi cele mai bine protejate masini de lupta pe care le avem

    • MRAP este protejat mai bine împotriva minelor – că doar acesta este scopul său. În rest, utilitatea este 0 ca mașină de luptă. Iar „blindajul anti AG7” constă dintr-o plasă de gard metalic prinsă pe exterior 😀

  6. daca ne punem problema ca nu putem intretine niste amarate de MRAP uri atunci ar trebui sa renuntem la orice idee de respingere a unui atac , de a avea o armata profesionista , de a acorda un procent mai mare apararii , de a dezvolta eventual noi tehnologii etc …. !!

    pai unii se contrazic : ba spun sa ne dezvoltam propria industrie militara dar in schimb nu putem intretine niste transportoare construite de altii ….eu cred ca se pot intretine cu usurinta !

    – ideea de a le folosi in spatele frontului practic anuleaza toate calitatile acestui vehicul ! nu vine inamicul si iti monteaza IED uri :)) , in spatele frontului politia militara sau jandarmeria se pot deplasa si cu aro urile existente in deplina siguranta :))

  7. @Camino – Poți să le întreții dar costurile sunt prea mari pentru utilitatea pe care o au iar razboiul inseamnă economie și folosirea cat mai eficienta a resurselor. Risipa resurselor se masoară în vieti omenesti.
    – Apoi, ele sunt mai utile în spatele frontului acolo unde ar putea acționa trupe de comando ale inamicului, cum erau cele de partizani rusi in 1942 care sabotau liniile de aprovizionare. Nu sunt vehicule de front pentru ca nu au putere de foc semnificativă, sunt vehicule de patrulare și anti-ambuscadă.
    – Aro are alt rol. Cu un MRAP poți tracta un camion, un tun, un obuzier, poți transporta o trupă, poți scăpa în cazul în care treci peste o mină sau o bombă improvizată.

    • Green nu cred ca intretinerea poate fi prea scumpa deoarece au foarte multe piese si subansamble folosite la camoiane
      Bine inteles ca sunt vehicule de patrula cu profil inalt si armament mai slab ca un TAB.Nu au nici o sansa in fata tunurilor automate de 25-35 mm montate pe TAB-uri sau MLI-uri
      100 de bucati ar fi bine venite pentru jandarmi si politia militara

      • Sunt americane și aștia au alte standarde inclusiv pentru șuruburi. Desfaci un motor și vezi că ai nevoie de o trusă de chei în inci, de șururburi atipice, nu găsești piesele de schimb în timp util, samd.

        Pe front e bine să ai o uniformitate acolo unde se poate și să ai stocuri de piese de schimb. Noi ar trebui să facem cam ce fac rușii cu platforma T14 Armata. O platformă comună pentru vehicule militare (acolo unde este posibil). Pe vremea comunismului exista o planificare mai bună în armată. Motorul ala de Saviem nu era montat întmplător pe camioane și pe TAB. Luai mecanicul dintr-un sat și piesele rămase la un CAP și puteai să repari motorul de TAB.

  8. Astia dau gratis la o gramada de desculti da o donatie catre Roarmy nimic , nimic ? Ca suntem dupa ei prin toate vagaunile pamantului .

    • {ai de ce sa ne dea? Ca „noi” ne nagajam sa dam.. Suntem ca „alea” din curtea scolii care „se aia pe nasturi”. O palma peste bot ne ajunge ..

    • cel mai mult ar putea sa ne ajute cu niste Patriot sau alta aparatura AA

    • @ iuliuss

      Articolul mentionat de tine este aur curat in ceea ce priveste viitorul Romaniei …….. este exact ceea ce am spus de nenumarate ori , ca sintem o tara sacrificabila la periferia NATO , o tara tampon de care nucleul NATO se poate dispensa in fata unei invazii rusesti !!!!!!! …. pe scurt sintem carne de tun si inca ieftina !!!!!

      deci , Mareata Doctrina NATO :

      „” „Defense-in-depth functioneaza daca inamicul vrea sa cucereasca intregul stat, dar nu si daca obiectivul inamicului este o ajustare teritoriala limitata. Pentru statele vulnerabile din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, Estonia sau Romania, lectia a fost limpede: daca sunteti atacati, nu va puteti baza pe faptul ca intaririle trimise de Occident vor ajunge la voi la timp pentru a anula orice fait accompli (fapt implinit – n.r.) teritorial incercat de rusi”, atrage atentia analiza CEPA. „”

      Dobrogea ( tradus : gurile Dunarii ) e deja luata in vizor ca viitoare ruta muscaleasca pentru a ajuta Grecia in cazul unui atac al Turciei ( inamicul istoric al Rusiei de altfel ) ….. motivul perfect pentru a cuceri strimtorile Bosfor si Dardanele ……

      „” Strategia de aparare in profuzime sacrifica tocmai statele aliate estice, mai arata analiza.

      „Securitate Vestului se bazeaza pe o incredere nejustificata in defense-in-depth, care – prin sacrificarea aliatilor estici, pentru a trage de timp ca sa-si consolideze acordul politic unitar si sa s- regrupeze fortele militare – nu este potrivita pentru vremurile acestea”, atrag atentia strategii de la Washington.

      Solutia imediata pentru Romania si celelalte state est-europene este sa se apare singure eficient, ca raspuns imediat la un eventual atac al Rusiei. „”

      Cu alte cuvinte a cam ramas singuri inconjurati de inamici …… !!!!!!!

      Citatul de mai sus este galeata cu apa , inghetata la minus n’Celsius , pe care trebuie sa si-o toarne in cap , evident de la o inaltime cit mai mare , credulii care isi imagineaza ca NATO , (mareata )UE , extraterestrii din galaxia vecina, etc , o sa ne apere in fata planuitei invazii a rusilor si bineinteles a aliatilor lor , ungurienii si bulgarienii , pe teritoriul balcanic ……..

      care invazie dom’le ? …… rusii stau linistiti ….. si nu au treaba decit cu Ucraina , Polonia , Romania si Turcia ( piesele principale ale scutului ( SUA ) din vecinatatea Rusiei ) …. atit … si atit e de ajuns pt a incepe WW3 !!!

      Dupa invazie , lupta de gherila e singura sansa pt Romania …… Carpatistan scrie pe noi !!!

      • mereu s-a stiut ca suntem carne de tun…toata strategia de lupta a armatei romane este pe schema: rezistam pana vin aliatii

        acum cred ca tarile est europene ar trebui sa treaca de la „defense in depth” la „deterrence”, asa cum a facut finlanda…ei pe asta se bazeaza, capacitatea de a crea pagube mai mari decat eventualele castiguri ale agresorului…asta ar trebui sa facem si noi..niste jassm si jsow..un imi extra, ceva acolo…o aviatie decenta, patriot, harpoon…lista e lunga si toate sunt accesibile…vointa sa fie

    • „In aceasta parte a Europei, doar Polonia este capabila sa se apere singura si sa reziste, cel putin un timp rezonabil, in fata unui atac orchestrat de Rusia, insa celorlalte tari le lispeste „o cultura a rezistentei”, cred analistii americani. ”
      „Prin urmare, aceste tari ar urma sa renunte la rezistenta si sa incerce „aranjamente de cooperare cu Rusia”

      ANAListii aia superiori blonzi cu ochii albastii sa-si bage in cour parerile lor.

      „le lipseste o cultura a rezistentei”

      baaa, in fata cui?, in fata voastra (vestului) sau a rusilor?, ca ne-am luat cutite din toate partile de cand ne stim, de prin toate aliantele prin care am fost, e cam greu sa ne imprastiem in toate punctele cardinale, iu nau….(depinde ce se intelge prin a se „imprastia”)

      si unde doriti domniile voastre sa duceti „tehnologii de ultima generatie”, cumva in arcul carpatic? nu merrrci, s’il vous plait, stati dracu’ acasa, ca oricum veniti degeaba

      o scoatem noi la capat si de data asta…mereu am castigat si cand am pierdut, spre disperarea voastra

  9. Si cum CE ne-a dat peste degete cand am vrut sa ma dam niste bani la armata stai si te intrebi ; who the fuck is the enemy ?

  10. pilotul iordanian tinut in captivitate din decembrie anul trecut de catre isis a fost executat !! …..ars de viu intr o cusca metalica

    absolut odios…. modul in care l au ucis (modul diferit- de obicei prizonerii lor fiind decapitati) ma face sa cred ca au vrut sa transmita un mesaj….

  11. https://www.youtube.com/watch?v=lmO35y-6Xc8#t=135

    uitati va si plangeti…daca nu o si-o iau pe coaja de la „poporul frate„cat de curand,aceste tancuri vor intra din 2015 in prod de serie..Ucraina,o tara cu un PIB nominal pe cap de loc de aproape 3 ori mai mic decat cel al Romaniei..ce o merita oare clasa noastra politica???

    • Pana acum exista doar cateva prototipuri,chiar daca ar intra in productie de serie nu cred ca ar schimba cu ceva situatia(din filmuletele postate pro-rusii se pare ca au o multime de T-72 B3,un tanc cat se poate de decent).T-84 Oplot-M ar fi depasit numeric…..

    • Oplotul e produs deja pentru export, in serie mica. Chiar si daca il vor lansa in productie, se vor livra in ritm redus… asta daca nu ocupa pro-rusii Harkovul inainte ca ucrainenii sa evacueze fabrica.

      • Eu unul nu inteleg de ce nu muta fabricile de armament in vestul tarii. E de la sine inteles ca in cazul unei ofensive generale, primele vizare sunt fabricile de munitie si armament pentru a-i scoate din joc cat mai repede. Din ce am mai citit pe net, rusnacii ar fi incercat ceva si pe acolo, dar neavand sprijinul populatiei s-au calmat repede. In cazul unui blitz rusesc(cu sau fara haine separatiste), Harcovul e in prima linie. Daca nu se vrea cucerit, tot vor incerca sa-l neutralizeze doar din prisma facilitatilor. O mutare de genul asta este costisitoare, dar cat se poate de eficienta. Stalin ne-a aratat asta la inceputul ww2!

  12. NovorossiaTV: „The Ukrainian tanks”Sunt prezentate pincipalele tancuri ucrainiene si punctele lor slabe.O emisiune,, educativa,,https://www.youtube.com/watch?v=w7pTJL6bISo

    • o sa radeti, dar croatii isi dezvolta o armata mica dar moderna…daca va uitati, infanteria lor are o dotare destul de moderna(patria, lmv-uri etc)…au exact ce le trebuie ca sa isi apere teritoriul national…daca ar lua in leasing 12 Gripen ar avea si o aviatie competenta pentru zona lor…nici nu au nevoie de mai mult

      infanterie moderna si aviatie…asta ar trebui sa fie formula pentru tari mici precum croatia, tarile baltice etc.

    • poate au considerat ca in loc de anumite camioane si TAB-uri iau niste loturi extra de MRAP-uri si isi uniformizeaza logistica…

  13. Un TAB (și mai ales unul mai slăbuț, ca BTR-60 pardon, TAB-71/77) nu e mare brânză în condițiile unui război de gherilă ca în Irak. Sau Afganistan. Sau Afganistan, 1980-1988.

    Ideea de TAB a fost concepută în Al Doilea Război Mondial, ca vehicul ușor, puțin blindat, capabil să transporte infanteria în teren după ce rezistența inamicului a fost ruptă de tancurile grele, artilerie și aviație. Blindajul lateral de BTR-60 abia rezistă la 7,62×39 de la mică distanță, și mai greu la 7,62x54R, deloc la 14,5×114. Un IED de cîteva sute de kg îl face arșice, un RPG-7 (pe care vitejii veterani ai și mai vitezei Armate Române îl numesc AG-7) îl aprinde ca pe o petardă. Pur și simplu, nu e gândit să înfrunte așa ceva. TAB (sau SdKfz 250, BTR-152, M113, MLI, Saracen, HMMWV etc) depinde de tanc și îi urmează tancului.

    MRAP este în mod evident o alegere mai potrivită pentru ținuturi mai puțin sau deloc civilizate, unde principalul pericol nu e o armată inamică, ci mai degrabă banditismul, mina pusă în drum, booby trap, grenada aruncată de după colț, și alte delicatețuri d-astea cu care se întîlnește lumea din 1990 încoace. Prin Bosnia, Kosovo, Irak, Ucraina și probabil și prin Asia Centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *