Arsenalul anti-aerian al Armatei Libere din Siria

poza

 

Inca din luna aprilie 2012, au aparut surse ce indicau ,,scurgerea” mai multor rachete SAM catre Armata Libera si al-Qaeda Siria.

Aceste rachete pun in pericol operatiunile aeriene SyAAR, iar unele voci sustin ca revolutia siriana ar putea fi confiscata de cele doua grupari mentionate mai sus. Rebelii au declarat, prin intermediul retelelor media, ca au reusit sa obtina 40 de rachete din Turcia (in aprilie) si ca spera ca acesta sa fie primul lot ce isi va face simtita eficienta impotriva SyAAF.

Rachetele au fost din categoria celor portabile si au intrat in dotarea luptatorilor din Aleppo.

Specialistii sustin ca in imaginile postate de rebeli se observa rachete din familia Strela-2/m ce ar putea fi de provenienta libiana, dupa ce arsenalul lui Gaddafi a fost jefuit anul trecut. Rapoartele indica undeva la 15.000 de lansatoare de acest tip ce au disparut din Libia dupa caderea colonelului Gaddafi.

Principalele state incriminate de aceste tranzactii sunt Arabia Saudita si Qatar. Cele doua monarhii ar fi finantat traficantii si au organizat transferul. Americanii si-au exprimat ingrijorarea ca aceste rachete ar putea fi folosite impotriva avioanelor civile de pasageri. (aici mi se pare ipocrizie).

 

Sursa: RT

 

 

Rebelii au facut progrese semnificative in ceea ce priveste imbogatirea arsenalului SAM, dupa ce au reusit sa captureze mai multe instalatii SA-2, SA-3 si 9K33 OSA.

 

 

 

Cu toate acestea, rebelii nu reusesc sa puna in functiune echipamentul, iar oamenii lui Assad isi permit luxul de a bombarda si cu elicopterul.

 

NeroFlash