Artileria romana: viitorul aruncatoarelor de bombe

Dupa modernizarea lansatoarelor de rachete la standardul LAROM, urmatorul pas ar fi trebuit sa fie modernizarea artileriei clasice, prin cresterea puterii de foc, a preciziei si a mobilitatii obuzierelor si a aruncatoarelor de bombe.

Daca despre programului ATROM nu au mai aparut noutati de ceva timp si pare suspendat  din motive neclare inca, in privinta modernizarii aruncatoarelor Armata pare sa fi fost mai interesata si astfel au aparut o serie de proiecte noi.

 

Una dintre cele mai importante directii de dezvoltare este imbunatatirea preciziei si aici se remarca un proiect al Pro Optica in cooperare cu Azimuth (Israel): „”Subsistem modularizat de conducere şi coordonare a focului pentru aruncatoare calibru 120/82 autopropulsate”.

Sistemul asigura colectarea datelor referitoare la pozitia spatiala (GPS/INS) si a inclinarii platformei, a pozitiei tevii precum si a conditiile meteo (vant, temperatura, presiune) si a temperaturii pulberii.

Informatiile sint folosite de catre un calculator balistic care, tinand cont de coordonatele tintei, furnizeaza comenzile pentru pozitionarea gurii de foc.

Sistemul a fost conceput in doua variante, prima in care orientarea gurii de foc este facuta manual pe baza informatiilor furnizate de calculatorul balistic si afisate pe un pupitru de control si a doua varianta, complet automata, in care aruncatorul este pozitionat de catre niste servo-motoare.

 

 

 

Acest sistem asigura o precizie superioara chiar si in cazul folosirii munitiei „clasice”, ne-ghidate.

 

Urmatorul pas ar fi dezvoltarea bombelor de aruncator ghidate prin GPS, cu bataie marita, la Expomil 2011 fiind prezentat deja un proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins, BAMD-81.

Raza de actiune a fost extinsa la 8,500m cu o precizie circulare de sub 10m.

 

In privinta cresterii mobilitatii, exista un proiect al Electromecanica Ploiesti de realizare al unui aruncator calibrul 81mm montat pe transportoare 6×6 tip RN-94, la care mai contribuie UA Moreni, UPB-CCDM, UTI (prin fostul Institut de Cercetare Proiectare Sisteme de Productie) si Carfil.

Fata de aruncatoarele deja existente, acest proiect ar prevede un sistem de alimentare semi-automata pe la gura tevii, similar cu cel al Dragon Fire (SUA, 120mm) derivat la randul lui din 2R2M (Franta).

Platforma rotativa proiectata de UTI:

Imagini ale machetei RN-94 cu aruncatorul calibru 81mm (cu multumiri pentru WW):

 

 

 

In final, mult asteptatul Saur3 ar urma sa aiba o versiune dotata cu un aruncator calibrul 120mm dar deocamdata in singura imagine disponibila (si aceasta a unei machete) pare sa fie dotat cu un aruncator 81mm, judecand dupa dimensiuni (orice informatie aditionala este binevenita).

Lipsa mecanismului de incarcare semi-automata pe la gura tevii poate indica fie ca s-a optat pentru un alt mod de incarcare (poate similar cu 2B9 Vasilek) fie ca arma respectiva nu este un aruncator.

Machetele Saur3 si Saur2, avand aceeasi turela misterioasa cu un (presupus) aruncator de bombe calibrul 81mm.

 

 

Surse:

www.prooptica.ro/inovare/sacf/prezentare.htm

www.amcsit.ro/main/index.php?&we=module.guest3.evaluareaActivitatii.monitorizare&wf=handler&handler=aList&p=prooptica

articles.janes.com/articles/International-Defence-Review-2010/Romania-develops-81-mm-SP-mortar.html

www.certex.ro/Autoevaluare/SC%20UTI%20Defense%20&%20Security%20Engineering%20SA%20-%20Bucuresti.pdf

WW

www.semperfidelis.ro/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=EXPOMIL%202009%2FALBUM%20-%20IONICAF&start=16

www.armyrecognition.com/?Itemid=109&option=com_ebygallery&limitstart=60&pic=tan_rn-94_81mm_mortar_carrier_wheeled_armoured_vehicle_expomil_2009_001.jpg&path=Expomil_2009_International_Defense_Exhibition&task=show&sw=1600

www.semperfidelis.ro/e107_plugins/autogallery/Gallery/BSDA%202010%20-%20album%20SPK/Imagine0911.jpg

 

 

Vali

 

 

3 comentarii:

  1. Cu multa placere,Vali! Foarte bun si interesant articol. Bravo! UTI, dupa cate stiu, are in studiu si un nou aruncator de 81 mm, facut dintr-un aliaj foarte usor. Am auzit ca a fost prezentat la Expomil, dar nu detin date concrete. Legat de SAUR 3, acesta este prevazut in cerinta Armatei sa fie dotat cu aruncatoare de 81/120 mm, tun de 25 mm si rachete AT (exista zvonuri ca se doreste si implementarea calibrului 30 mm, tot de fabricatie israeliana). RN-94 din fotografii, este prezentat cu aruncator de 81 mm, iar totul este automatizat incepand de la sistemele electro-optice de vizare si ochire, pana la modul de incarcare al aruncatorului -dupa cate stiu, sursa de inspiratie este un aruncator francez.

  2. Se pare ca nu mai sunt noutati nici pe aceasta directie de ceva timp…

    Ar fi interesant de vazut daca sistemul de ghidaj laser semiactiv al STAR-80 sau infrarosu ar putea fi folosit pe proiectilul de 120mm dar si de 82mm, in locul GPS, similar cu Stryx al Saab Bofors Dynamics:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Strix_mortar_round

    sau XM395:
    http://en.wikipedia.org/wiki/XM395_Precision_Guided_Mortar_Munition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *