Avioane Craiova reloaded?

Oportunitati

 

1NFTC Hawk si T-6A

Reducerile care au afectat majoritatea fortelor aeriene din lume au avut un impact negativ nu numai asupra numarului de piloti activi dar si a numarului de studenti trecuti prin programele de pregatire si antrenament.

In unele cazuri, numarul de piloti necesar a fi antrenati anual era prea mic pentru a justifica costurile intretinerii unei scoli locale de pilotaj si astfel a aparut ideea stabilirii unor programe internationale de antrenament, statele participante urmand sa cumpere doar locurile necesare si sa imparta costurile fixe.

Jaffe IAR-99 Soim

NATO este fara indoiala organizatia perfecta pentru a porni asemenea programe, standardele  de interoperabilitate fiind un motiv in plus pentru stabilirea unor scoli de zbor cu participare multinationala.

Un model foarte interesant de astfel de program, efectuat in partneriat public-privat se desfasoara in Canada, sub numele de NATO Flying Training in Canada (NFTC), condus de fortele aeriene canadiene si contractorul privat Bombardier Military Aviation Training. Programul a luat fiinta ca o initiativa privata a Bombardier, acceptata de guvernul canadian, de a furniza servicii pentru antrenamentul avansat al tuturor pilotilor militari canadieni, utilizand avioane si echipamente de ultima generatie, ca alternativa la programul clasic de formare in derulare la acel moment in Canada si care avea nevoie de modernizare.

Intelegerea prevedea ca Bombardier sa cumpere un numar de avioane turbopropulsor Raytheon T-6A Harvard II si BAE Hawk, asigurand intretinerea lor si a echipamentului de sol, fortele aeriene canadiene urmand sa furnizeze instructorii si sa defineasca continutul cursurilor iar guvernul canadian angajandu-se sa contracteze pregatirea unui numar de piloti in fiecare an.

AT-6B_1AT-6B

Contractul, incheiat pe 20 de ani si in valoare de CAD2.85Bil, specifica o suma fixa (circa 80% din costuri), platita indiferent daca numarul locurilor alocate Canadei erau utilizate sau nu si una variabila, in functie de numarul de studenti care urmau cursurile in mod efectiv.

Pe langa fortele aeriene canadiene, programul era deschis si partenerilor internationali care aveau insa flexibilitatea de selecta numarul de module si perioada dorita. In plus, Canada avea si optiunea de a revinde din locurile alocate ei si ramase neocupate. Celelalte state care au intrat in program au fost Marea Britanie, Italia, Danemarca, Ungaria, Singapore si Arabia Saudita, flota de avioane disponibile lor fiind de 24 Harvard II si 18 Hawk.

Contractul nu a fost lipsit de probleme, plata unui numar fix de locuri in conditiile diminuarii numarului de studenti care urmeaza programul de pregatire a condus la o cheltuiala ineficienta a fondurilor publice si asta a atras critici din partea Curtii de Conturi canadiene (Biroul de Audit General, similar GAO in SUA). Descrierea programului din punct de vedere al contractelor, observatiile pe marginea lui si cateva recomandari pot fi gasite aici si aici.

Plecand de la ideea NFTC, fortele aeriene canadiene au incheiat un contract similar pentru furnizarea de servicii de antrenament primar, numit Contracted Flying Training System (CFTS), NFTC fiind portiunea de antrenament avansat, noul contract fiind castigat de Allied Wings si urmand a dura 22 de ani. O descriere a programului furnizat de Allied Wings poate fi gasita aici.

Concurentul NFTC din SUA se numeste Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program (ENJJPTP), a fost stabilit in 1981 si are ca participanti 13 state NATO: Belgia, Canada, Danemarca, Gemania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA. De remarcat ca unii dintre participantii la ENJJPTP isi selectionau si un numar de studenti pentru a urma cursurile canadiene NFTC, program considerat mai scump decat omologul american.

ENJJPTP se desfasoara la baza Sheppard, folosind aceleasi turbopropulsoare T-6A, avioanele reactive fiind T-38, un sumar al continutului modulelor de pregatire putand fi gasit aici. Ca urmare a reducerilor bugetelor militare, se preconizeaza ca ENJJPTP va atrage mai multi cursanti NFTC, unele state participante anuntandu-si deja intentia de a parasi NFTC, Italia si Danemarca, de exemplu, urmand sa isi trimita toti pilotii la ENJJPT.

Exista inca o serie de state europene care isi redefinesc nevoile referitoare la antrenamentul pilotilor militari si care opereaza un numar foarte mic de aparate, avioane reactive, turbopropulsoare sau elicoptere, cele mai bune exemple fiind statele din fosta Iugoslavie sau cele Baltice. Pe lista se pot adauga si o serie de state africane care au o situatie similara in ceea ce priveste numarul mic de piloti care trebuiesc antrenati anual sau chiar mai rar.
Alternativele lor sint reduse la scolile locale, daca exista, incapabile sa asigure o pregatire de o calitate constanta sau cele operate de fortele aeriene mai mari.

Un program de pregatire flexibil si relativ ieftin insa la standardele NATO ar reprezenta o propunere interesanta in cazul lor. Viabilitatea proiectului ar depinde bineinteles si de capacitatea de atragere a suficienti clienti straini pentru atingerea pragului de rentabilitate economica.

1016208_639340186077047_203484154_nMIG-21 Lancer biloc

Avand in vedere capacitatile excedentare ale Romaniei la cam toate categoriile de echipament necesare si existenta instructorilor calificati, se naste din nou intrebarea: noua ce ne lipseste?

Sursa : Tehnomil.net

 

iar-99_3R0maniaMilitary

Daca ne uitam pe rapoartele financiare ale Avioane Craiova S.A., vom constata ca firma are un capital social subevaluat: 2.288.710 Ron, adica doar vreo 500.000 euro. Informatii despre actionariatul firmei si rapoarte economico-financiare aici:

http://www.acv.ro/shareholders.php?m=3&s=2

Privatizarea in aceasta stare de lucruri va fi un chilipir, mai ales daca vanzarea se face fara reevaluare sau majorarea capitalului, precum si daca pastrarea obiectului de activitate nu este trecuta ca fiind obligatorie in contract, alaturi de existenta unor angajamente ferme de mentenanta si productie semnate intre statul roman si viitorul proprietar:

http://www.acv.ro/download/2013/R.C.%206.%202013.pdf

Aici este un raport despre situatia financiara a intreprinderii in septembrie 2013:

http://www.acv.ro/download/2013/cont%20de%20profit%20si%20pierdere%2030.09.2013.pdf

 Autoritatile au promis la sfarsitul lui 2013 ca vor anula cei 20 mil. euro datorie iar ambasadorul Marii Britanii a vizitat facilitatea alaturi de ministrul economiei, declarand ca firma face parte din lista de interes pentru investitiile tarii sale.

iar-99_4IAR-99 si armamentul acrosabil

 Investitorul, in cazul crearii unui centru de antrenament supersonic/subsonic in Romania. ar putea fi doar operatorul – manager privat al Avioane Craiova si al unei parti a flotei MAPN, fara ca facilitatea craioveana sa fie scoasa din patrimoniul statului, dupa exemplul unor uzine din SUA. Nu stiu daca ar fi chiar o idee buna, insa chiar si statul ar putea crea o companie care sa-i opereze avioanele din rezerva, contra cost, si care apoi sa fie privatizata cu un constructor strain (Lockheed, Alenia, EADS, Saab) si partener in crearea centrului regional de antrenament, la pachet cu Avioane Craiova spre exemplu, in perspectiva unor comenzi viitoare de modernizare a IAR-99 sau de inlocuire cu un nou avion de antrenament.

avl39_07Evolutia L-39-> L159, posibila si pentru IAR-99/XT/SC/DT ?

Daca luam in considerare posibili investitori/operatori autohtoni, Aerostar Bacau ar avea mai multe avantaje:

  • Deja are experienta in gestionarea unui astfel de program, asigurand formarea pilotilor din Mozambic pentru trecerea pe MIG-21 (Lancer?), folosind atat 2 avioane cu elice R-40S Festival vandute Mozambicului cat si 2 L-39 ZO Albatros, care probabil vor fi si ele vandute,  pentru acest program.

Flying Rhino 2008L159 Alca si L-39 Albatros modernizat

  • Aerostar Bacau, cu sau fara preluarea prin privatizare a Avioane Craiova ar putea sa vanda la pachet MIG-21 Lancer si avionul de antrenament asociat IAR-99 Soim, urmand ulterior a diversifica oferta si cu un avion de antrenament cu elice similar YAK-52W sau mai capabil (si de CAS) care poate fi produs in asociere cu Avioane Craiova.
  • In cazul in care peste cativa ani ar castiga si un contract de mentenanta (si modernizare) a avioanelor F-16, Aerostar s-ar putea focaliza pe un nou pachet F-16/avion de antrenament supersonic/subsonic sau de baza, in functie si de interesul viitor al MAPN. Si aici din nou Avioane Craiova si-ar putea aduce propria contributie.

6983205774_518781dea1Embraer Super Tucano

Chiar si Avioane Craiova in sine, cu privatizare sau management privat, ar putea sa-si adauge la obiectul de activitate si operarea unei astfel de flote de antrenament, avand astfel acces la o flota proprie in diverse stadii de modernizare precum si la aeronave care pot fi folosite temporar pentru teste, demonstratoare sau expozitii.

923538_452417778182530_1070612439_nViitorul fortelor aeriene romane, reprezentand trecutul celor portugheze sau americane

 In timp, isi poate adauga cateva aparate proprii, produse ulterior, la aceasta flota, asigurand o formare aeriana cat mai complexa si completa.

Cat despre alternativele actuale de productie, asa cum reies din articolele anterioare, in special «Avionul de antrenament romanesc, un proiect imposibil? » , si daca vreodata se va intentiona ca Avioane Craiova sa redevina producator aeronautic, ele ar fi :

7003s003kogalniceanu293ku6-refacut

1. In primul rand, modernizarea gamei actuale de produse: parcul de 11 pana la 20 de avioane IAR-99/Soim din dotarea MAPN ar trebui adus la un nou standard XT/DT (Demonstrator Tehnologic), pentru a deveni compatibil ca si avion de antrenament cu F-16 Fighting Falcon BL-20 MLU. Astfel s-ar putea realiza repunerea pe picioare a unui minim de activitate de productie la Avioane Craiova, pornind de la dotarea existenta si un minim de modernizare tehnologica. Pentru acest pas, esential si teoretic cel mai simplu de realizat, este nevoie si de interesul MAPN, care deocamdata este interesat doar de RK-ul unor aparate. In acelasi timp, o astfel de comanda de modernizare a 20 de aparate, sau macar a celor 11 inca ne-modernizate, ar putea constitui si o oferta pe baza careia sa se privatizeze intreprinderea.

iar-99dcIAR-99DC/ XT2

 Este deja un fapt ratarea oportunitatii de a privatiza sau utila Avioane Craiova in urma achizitiei avionului multirol, achizitie in a carei negociere a existat oportunitatea de a implica Avioane Craiova in programul de constructie sau de operare a avionului de lupta multirol. A se consulta si articolul «IAR SC, XT sau nimic la Avioane Craiova? »

pe1-1Piper Enforcer PA-48

 2. Conceperea si/sau macar producerea, eventual sub licenta, alaturi de Aerostar Bacau, spre exemplu, a unui avion de antrenament turbopropulsor cu elice si sprijin usor la sol, un proiect inovator si polivalent, care sa inlocuiasca déjà demodatul YAK-52, cyu ultima sa varianta W (exemple echivalente: Embraer EMB-314 SuperTucano sau Piper PA-48 Enforcer).

P-51 with turbo prop May 3 1968 small O evolutie Cavalier Mustang III turbopropulsor pe steroizi

 Acest pas ar fi de asemenea logic si relativ usor de realizat si ca si efort financiar si ca si complexitate tehnologica, putand fi si o premisa de asociere cu alte firme aeronautice romanesti sau straine care au experienta similara, daca pana si sarbii au dezvoltat propriul produs – Kobac iar polonezii si-au propulsat PZL 130 Orlik MPT in gama de produse EADS. In aceasta ipoteza a se consulta si articolul «Avionul de antrenament romanesc, un proiect imposibil? » 

KOBAC_Air_ForceUTVA Kobac-ul sarbesc

3. Proiectarea sau preluarea la cheie a productiei unui avion turbofan subsonic usor de antrenament si lupta, sau a unuia destinat atat pietei civile cat si militare, care sa inlocuiasca peste maxim 10 ani aparatele IAR-99 Soim. Acesta poate fi si o varianta mai ieftina, orientata doar spre antrenament simulat avansat, cum au incercat polonezii cu al lor EM-10 Bjelik. Exemple de concepte militare inovatoare: Proiectul ARES sau Textron Skorpion.

0271164 ARES

4. Un obiectiv mai dificil ar fi preluarea la cheie, sub licenta, a productiei unui avion trans-sonic/supersonic de antrenament, multirol usor, de tip KAI-T-50/ Alenia M346/ F-20 Tigershark/ Guangzhou JL-9, sau a unui proiect civil adaptat si standardelor militare. Un astfel de aparat ar fi capabil nu doar de antrenament ci si de de politie aeriana supersonica si sprijin tactic, atingand la nevoie viteze de peste Mach 1,2. Acest ultim concept poate fi folosit alaturi de avioanele de lupta multirol, pentru a suplimenta forta aeriana la un cost scazut (chiar sub 50% sub costurile de achizitie si operare ale avioanelor multirol) si a echilibra financiar bugetul fortelor aeriene in acoperirea orelor anuale de zbor ale pilotilor si in misiunile de patrulare si politie aeriana. In acelasi timp ar trebui sa fie un avion cu rata de disponibiliate foarte ridicata si operabil cu o infrastructura simplificata.

EADS_MAKO_eurotrainerA fost odata Mako-Heat…

 De reamintit ca actualmente statele europene opereaza flote invechite de avioane de antrenament, majoritar subsonice si care vor necesita in urmatorii 10-15 ani inlocuirea completa, EADS Mako Heat, programul care trebuia sa umple aceasta nisa, fiind anulat. Competitia va avea loc probabil intr-un mod similar cu cea din SUA, competitorii fiind aproximativ aceiasi, daca nu apare un nou candidat din partea Angliei, Frantei sau Germaniei, sau in colaborare cu alte state.

 

FA-50_2KAI FA-50

Mai multe exemple, inclusiv proiecte civile ieftine, in  materialele « Avionul de antrenament romanesc, un proiect imposibil? » , « Dilema Avioane Craiova – o noua solutie pentru ROAF » , « F-20/F5G Tigershark, o solutie interesanta pentru Avioane Craiova »

5. Crearea unui proiect comun de avion de antrenament cu Turcia, cu Franta  sau cu alte tari interesate de parteneriat, si care ar fi interesate sa-si inlocuiasca in viitorul apropiat propria flota. Un exemplu similar ar fi putut fi competitia poloneza pentru un avion de antrenament: « Polonia relanseaza cautarea unui avion de antrenament – o sansa pentru IAR99/XT? »

JL-9JJ-9 Plateau Eagle (5)JL-9

Atat aici cat si la punctul 4, as aduce in discutie un alt proiect putin cunoscut, apartinand de aceasta data elvetienilor, si anume ALR Piranha, un avion de dimensiuni mai reduse decat un multirol clasic. Acesta era destinat ca in versiunea 1 sa fie un avion subsonic anti-blindat si antielicopter, similar cu ARES, iar in versiunea 6 sa asigure interdictia aeriana in zbor supersonic la un cost mult inferior aeronavelor F-15 sau F-18. Un astfel de avion ar putea asigura de minune nisa multirol usor/trainer supersonic/subsonic.

ALR_piranha_fighter_1ALR-Piranha – desen

6. Initierea, pe baza experientelor de mai sus sau pornind de la zero, alaturi de un partener experimentat, a unui program de realizare de drone, atat pentru destinatii civile cat si militare. Experienta dobandita in realizarea de aeronave poate fi refolosita si in cazul dronelor, iar anumite elemente inovatoare testate in programul dronelor, la preturi mult mai mici, pot fi ulterior reutilizate si in cazul aeronavelor. Programul dronelor pate fi un program paralel, complementar, de fond, care sa furnizeze solutii si pentru programele principale.

 

7. Intrarea pe piata avioanelor de agrement sau utilitare, pe baza experientelor de mai sus, prin intermediul unui proiect de aeronava cu costuri scazute.

ENFORCER PA-48-A6Piper Enforcer – un proiect abandonat

 Toate programele de mai sus refolosesc competenta principala a Avioane Craiova, aceea de constructor de aeronave, de produse finite si nu doar de subansamble sau sisteme. Bineinteles ca orice contract de mentenanta sau de furnizare de subansamble si sisteme este binevenit pentru uzina, insa nu poate constitui principalul obiect de activitate ci doar o solutie de avarie sau colaterala.

25hl4ozL-159B

Potentialul de piata:

Potentialul de piata poate fi studiat in functie de fiecare dintre cele sapte tipuri de produse  amintinte la paragraful anterior.

  1. Potentialul pentru IAR-99 modernizat la standard XT/DT este comanda de modernizare a 20 de aparate, la care se pot adauga 4 aparate pentru a completa cele 2 escadrile ale Fortelor Aeriene Romane, eventual 1-2 demonstratoare si comenzi de la cateva aparate in sus pe piata externa, daca varianta modernizata devine competitiva sau poate fi vanduta ca si avion de trecere pe Mig-21 Lancer. IAR-99 este deja un proiect trecut de mijlocul varstei, care cu anumite imbunatatiri isi poate gasi inca o nisa ieftina pe piata externa in urmatorii cativa ani, insa in numar redus de exemplare
  2. Pentru restul variantelor de avion de antrenament, potentialul este de 12-24 de bucati daca ele se vand doar pentru inzestrarea MAPN, care va opera probabil doar 1 pana la maxim 3 escadrile de avioane multirol in viitorul apropiat. Singura sansa de a rentabiliza productia este de a vinde la export sau a gasi si nise pentru pietele civile la unele produse. Probabil doar dronele si avioanele ultrausoare se pot vinde in numar mai mare.

soim_sorim_05358400Soim la „pastrare” (Sursa Realitatea.net)

Dar pana una alta sa vedem ce noi strategii de relansare a industriei de aparare ne mai aduce acest an, dupa ratarea industrializarii prin offset in urma achizitiei semnate anul trecut prin acord interguvernamental pentru cele 12 avioane la mana a 3-a din Portugalia si SUA…

Marius Zgureanu

 

Articole legate de posibilitati ale Avioane Craiova S.A.:

http://www.rumaniamilitary.ro/avionul-de-antrenament-romanesc-un-proiect-imposibil

http://www.rumaniamilitary.ro/dilema-avioane-craiova-vs-solutia-pentru-fortele-aeriene-romane-o-noua-solutie-pentru-roaf

http://www.rumaniamilitary.ro/iar-sc-xt-sau-nimic-la-avioane-craiova

http://www.rumaniamilitary.ro/proiectul-ares

http://www.rumaniamilitary.ro/scorpion-versus-ares-posibila-competitie-low-cost-cas

 http://www.rumaniamilitary.ro/alr-piranha-concept-de-avion-multirol-usor-elvetian

 

37 de comentarii:

  1. Eu tot astept ca politicienii nostri patrioti, in paralel cu negocierea cu chinezii a asocierii pentru constructia reactoarelor 3 si 4 si a centralei Tarnita, sa obtina de la ei licenta pentru varianta chinezeasca a motorului de pe Mig21.
    Daca ar realiza asta, s-ar deschide alte posibilitati pentru dezvoltarea unui avion de antrenament, politie aeriana si CAS, similar ca performante cu ce exista pe piata acum dar mult mai ieftin.

  2. Bon, deci azi fu ziua de alternativele…care ele multele nu-s.

    De fapt nici una valida.

    Pe rand:
    1. nu se face, nu se mai modernizeaza nimica, parca mai reparara vreo 2 bucati, le ajung
    2. nu se face si nu are rost sa ne intoarcem la elice, IAK52 pe steroizi?
    merge acolo la ei in Brazilia sa mitraliezi traficantii.
    3. nu se proiecteaza nici un turbofan subsonic usor de antrenament si lupta, IAR99 nu se inlocuiesc in 10 ani.
    4. licenta de subsonic/supersonic: not gonna happen
    5. este excedent de proiecte de trainere, de ce s-ar mai face unul
    6. asta poate, dar la noi nu prea iegzasta interesul sau mai bine zis lipseste cu desavarsire. s-au importat cateva drone, s-au cotizat la marea dronareala europeana.
    7. Aerostelutza a facut un Festival, vrei sa tinem ditamai fabrici si uzine de reactoare militare in subzistenta cu ultralights? Pana cand? Si cu ce scop?

    Ce viseaza Eroul, de motoare de supersonic importate din China, supersonice romanesti pt Politie Aeriana si CAS, ce sa zic? Numa ca-i asteapta pe politicienii aia romani patrioti si s-a cam incheiat discutia 🙂 🙂 🙂
    Zic numai atat: cat de firav contact cu realitatea romaneasca sa mai ai ca sa mai visezi asa importuri de motoare si dezvoltare de supersonice in Romania…

    Pe matale te inteleg, ca inca mai visezi tanculete 🙂

    Problema fabricii este ca sunt mai multe probleme.
    Prima: a disparut in totalitate clientul intern.
    Ministerul Abrabulerii Nationale nu mai are FORTZE aeriene in dotare.
    Si problema e ca se pare ca nici nu mai au de gand sa mai aiba forte aeriene in dotare.

    O politie lesinata si atata, asa ca nu mai aberati calculandu-le numarul de escadrile „necesare”. Una le ajunge.

    Abramburitzii aia cumpara avioane la bucata numai pt politie aeriana si dupa aia se vaita ca nu le ajung si sa vina americanii cu „imprumutul de siguranta”.

    Aia au cel putin 10 IAR99 care mai zboara si sunt ultrasuficiente si nu le vor moderniza nici ridica la alt standard si nici inlocui in urmatorii 15-20 de ani. Ce dracu, 12 avioane, 18 piloti, cate trainere vreti?

    A doua: n-au cum sa vanda la eggsport avioane de conceptie anii 80 acum cand piata e saturata de avioane moderne.

    A treia, lipsa de interes din partea politicului. Un program de inzestrare cu trainere noi dezvoltate la Craiova implica decizie politica, client potential si finantare. Ori la noi toate astea cam lipsesc oarecum cu desavarsire.

    A patra: linia tehnologica invechita si lipsa experientei specialistilor cu tehnologiile noi

    2014 parca e an electoral, va duceti sa puneti deshtu pe formolare, asa ca nu se inchid Craiova sau Oltchimul anul asta.

    Probabil ca IAR va sta in conservare ca si UMBul inca cel putin 10 ani, asta daca are noroc. Muncitorii vor iesi naturalmente la pensie, everybody happy. Si peste alti ani, cu tehnologia de fabricatie de care sunt ei in stare acuma care atunci va fi cu 40 de ani in urma alorlalti, cam care e probabilitatea de dezvoltare a unui avion nou.

    Deci parerea mea e ca IAR Craiova va mai sta in conservare ca si UMBul macar atat timp cat mai trag de cele 10 IARuri 99.

    Dupa aia se importa cateva trainere cu mentenanta afara si se inchide.

    • GsG9, multmim pentru dusul rece 🙂 E foarte posibil ca toate variantele sa pice, asa cum ai zis.
      Dar daca pornim de la ideea ca Aerostar face deja un fel de micro-centru de antrenament si trecere pe MIG-21 Lancer, poate ca vor putea fi refolosite si/sau modernizate cateva IAR-99 ale MAPN, de care acestia poate nu mai au nevoie. Si poate in final exportate in Mozambic sau alti posibili clienti, la un pret de 6-8-10 mil.$/bucata maxim. Astfel am refolosi capacitatea excedentara, Aerostar ar avea si ei partea lor, Avioane Craiova ar avea si ei de lucru, Mozambic ar avea 2-4 avioane de antrenament, daca mai iau sau nu L-39 Albatros… cam toata lumea ar fi multumita.

      Deja daca se face asta, evident n-ar fi gaura in cer! Si vorbind de Aerostar, aia ar face ceva, fiind privati si nefiind blocati de tot imobilismul din aparatul de stat. Asta e speranta mea 🙂

  3. @Marius Z:
    Documentare, Documentare, Documentare!
    Sigurele repere de „hardware” vandute de Aerostar Mozambicului au fost cele doua Festivaluri!
    L-39 readuse in satre de zbor. MiG-uri 21 UM si Bis trecute prin RK.
    Atat de simplu…
    Mai multe informatii nu dau, banuiesc ca, la capacitatea dumneavoastra de a accesa informatia, veti gasi – cu siguranta – date suplimentare despre acest „deal”.

    • De la Marius Z. pentru Marius 🙂
      Da, e doar RK, m-a luat putin valul, insa daca se adevereste ca MIG-urile sunt luate din alta parte si nu sunt cele initiale ale Mozambic, s-ar putea ca datele sa fie putin altele.In fine, am pus Lancer intre ().
      Cat despre L-39 surse spun ca aveau un singur L-39 iar altele spun ca vor avea 2 L-39 care sunt acum la Aerostar care vor fi date Mozambic-ului. Deci posibil ca sa fie 1 al Mozambic + unul din alta parte, sau doar unul. Dar daca recitesti paragraful, am pus la finalul sau cuvantul „probabil” 🙂

      In fine, acesta este un articol mai mult „ce-ar fi daca”, cu posibile variante, proiectii in viitor, concepte, si un pic de visare si mai putin „stire militara”.

      • Cat despre „surse”, daca te referi la Aerostar, nu am astfel de surse.
        Doar caut pe net si compar, insa la un moment dat gasesti 2-3 variante ale aceleiasi stiri… lucru care din punctul de vedere al actualului articol si scopului sau are valoare tinzand spre zero.

  4. evolutia nu revolutia
    adica orice „revolutie” ,concept nou presupune investitii initiale foarte mari si daca ar merge pe acest principiu orice producator mare ,cu nume s-ar duce „la fund”
    chiar daca arata la exterior diferit multe platforme aeriene folosesc subansamble ,piese comune sau de generatii mai vechi ,le evolueaza constant etc
    la fel cum unele care par identice la exterior sunt evoluate la interior ,structura etc ,ca ajung sa nu mai aiba in comun nimic in afara de forma cu platforma de la care au plecat
    ptr ca in ziua de azi proiectarea ,certificarea ,testarea costa enorm
    de asta ptr iar 99 eu intotdeauna am crezut ca ptr a avea o sansa trebuiau sa evolueze
    intr-o directie buna si optimist mi-ar fi placut sa vad proiectul continuat ,chiar si din orgoliu
    ceva in genul de a inlocui ,imbunatati constant unde e nevoie
    de ex un motor turbofan ,nou ,modern imbunatatiri necesare adaptarii acestuia minime ,fara alte modificari ,un set de fabricatie de macar 10 aparate,dupa aia inlocuirea sistemului de zbor(ma refer la inlocuirea comenzilor) samd
    incet ,incet fara a avea pretentia de a instala avionica de f 35 pe el si sa risc sa nu plece de la sol
    si ai necesarul seriilor minime ptr a avea un nr de repere comune etc
    pe principiul ca am un avion fiabil ca un volvo in zilele lui bune si sigur apareau si clienti
    dar la noi ,..una nu exista o vointa omogena care sa plece dintr-o singura persoana ,institutie care sa asigure un nr minim de comenzi pe criterii de eficacitate economica ,care sa faca sa fie cat de cat viabila ,ci …deciziile sunt o chestie foarte eterogena cu multi factori implicati ,ceea ce face sa ratezi orice fereastra de oportunitate si practic tu sa mergi in ritmul tau imun la ritmul pietei
    a doua e ca nu exista o gandire practica la nivelul celor implicati in aceste programe ei fiind imuni la tentinte externe, criterii economice ei practic fiind in lumea lor
    ceea ce ma face sa cred ,..ca serios vorbind ,nici in viitorul pe termen scurt ,nici pe cel mediu nu au nici un viitor continuarea cu iar 99 si derivatele
    poate doar ptr a servi un teren de dezbatere pasionatilor si celor ce au participat in aceste programe
    solutia realista e cooptarea unui fabricant cu un produs existent ,actual ,o cerinta ferma din partea armatei romane si astfel asigurarea ciclului de fabricatie (si din prisma mentinerii unor oameni calificati ,scolarizarea si mentinerea partea cu formarea profesionala practica in domeniu)si de mentenanta pe niste baze care sa asigure continuitatea acestei experiente ce o avem in domeniu
    si aici tind sa fiu de acord cu @marius fenechea si stelian ca solutia realista e probabil m 346 si cooptarea alenia in privatizare
    cu toate ca personal as fi vrut sa vad macar un soim/xt cu un turbofan bun si un fbw simplu pe el
    pe plan mediu sigur un privat va folosi cu mai mult folos potentialul oferit de unitatile de invatamant din domeniu de la noi

  5. Vise vise ..
    Adevarul este ca „noi” dorim sa nu facem nimic ci sa cumparam. Ca tendintii astia e cam vizbili din epoca de aur coclit – atunci a fost un prototip de IAR Triumf cu turbopropulsor care nu a foist dezvolat!! Oricum varinate din astrea inarmate nu ar avea decat rol de instructie (ca e mai ieftin sa zbori pe unu din astea decat pe un IAR 99!!) Tucanu inarmat si inca bine este „antigherila” ori ei au probleme .. noi nu!!

    Insa daca doriti o idee – nu se modernizeraza Soimii existenti. Se da comanda p[entru unii noi. Pe aia vechi ii vinzi – sa zicem in SUA la civili .Cgiar daca ieftin … Pai apre un Nae local pe aeroportu din Tomsbtone cu un jet … In primu rand asa ceva e rar chiar sin in Amerlocia. In al doilea rand vor intreba ce mama dracului este asta.. Dupa care vor barfi pe forumuri, pe facecalbuci, prin crasme si reviste…
    Deci noi am avea niste avioane noi ptr armata si ceva publicitate intre ionsi cu ceva bani care au si ei niste „relatii” . Si Romania nu ar fi doar tara lu Dacula si mai stiu ce ar fi tara de unde Jimmy si-a cumparat jucaria aia misto si mai tare decat un Porsche!!

    • Pai asta vizeaza exact excedentul pe care MAPN nu-l foloseste, deoarece se pare ca n-are nevoie decat de o escadrila actualmente… si care ar putea fi vandut, doar sa existe interes.

      Insa nu sunt sigur ca asta ar crea apoi o alta nevoie a MAPN, care sa se traduca in comenzi catre Craiova…

      • A, nu domnule. Credeam ca am fost clar : „noi” dorim sa cumparam de la altii, nu sa producem „noi”. Ca productia industriala este „comunista” si romanu’ – se stie – e bun doar la coada sapei si a mopului!!!
        „Noi” dorim privatziare da’ numa sa vina straini . Si atunci dorim privatizare doar in domenii de joasa tehnologie ..
        Sa va dau un citat cam lung :
        Economia naţională a funcţionat pe principiul vaselor comunicante: profiturile companiilor rentabile au fost folosite pentru acoperirea pierderilor celor nerentabile (mineritul, siderurgia, industria de armament, agricultura de stat), cărora li s-a prelungit agonia. De salvat, nu au fost salvate, căci se ştie: boala lungă, moarte sigură, dar s-au înecat şi cele profitabile.
        – S-a preferat privatizarea populistă, în favoarea asociaţiilor salariaţilor, adică un fel de cooperativizare: aproape 1900 de societăţi comerciale au fost vândute PAS-urilor, care în marea majoritate a cazurilor nu au fost capabile să le menţină competitivitatea şi fie le-au falimentat, fie au pierdut controlul.
        – Numai 11 contracte de privatizare, însumând 36 milioane dolari, s-au încheiat cu investitori străini, ceea ce spune totul despre imaginea României lui Iliescu şi Văcăroiu în mediile de afaceri internaţionale
        Radu Sarbu in Bursa. Sarbu fots sef la FPS.

        Dupa cum vedeti este trecuta si industria de armament. Daca tineti minte era un contract cu Bell ptr a copnstui la IAR 96 de Cobre. Se pare ca turcii erau nitel interesati si ei de cateava duzini de Cobre „romanesti”. Azi Tucrcia dezvolta propriul ei elicopter pe baza de Mangusta lu’ Augusta. Ba chiar si un avion TFX ..
        Astia ne sunt oameni, „intectuali” „occidentalizati” si cu astia defilam spre nicaieri!!

    • IAR-825 !

      http://www.rumaniamilitary.ro/iar-825-tp-triumf-2

      Din pacate cei de la Bacau in loc sa produca/modernizeze IAR-825/IAR-823, s-au lansat in „ultralight-uri” !!!

  6. Exista interes din partea statului ca fabrica de la Craiova sa renasca? Din partea statului roman nu sunt comenzi noi, din strainatate nici atat.
    Pentru ca Avioane Craiova sa fie cu adevarat „reloaded” trebuie sa treaca pe profit. Asta inseamna sa gaseasca repede un investitor strain si sa fie privatizata (transparent si la pretul corect) si sa inceapa SA VANDA. Daca ramane la stat, pe subventii, cu zero comenzi noi, cu stergeri continue de datorii (o mare prostie), fabrica va da faliment.

    • Si tu care crezi ca e obiectivu?
      Sa fie profitabila compania?
      hahaha…..

      • Daca nu va fi niciodata profitabila si va fi doar o povara si nu va mai avea comenzi noi consistente de nicaieri, atunci sa fie inchisa, pentru numele lui Dumnezeu.
        Daca in schimb mai vrem sa avem industrie aeronautica atunci sa gaseasca investitor serios si sa o privatizeze si sa inceapa SA VANDA produse pentru a avea viitor.

        • Ai vazut ofertele Eurofighter si Gripen de la inceput pana la sfarsit (pana teroristii au luat F-16) ?

          De acolo poti sa iti faci o parere cine are putere de decizie in Romania si care sunt interesele….astea sunt chestii interne, daca mai adaugam si ordinele de afara gen „sa dispara Oltchim” atunci sper sa ajungi la o conluzie definitiva…

        • Ca sa vanda produse, trebuie sa aiba produse, de preferinta noi sau sensibil mai ieftine decat concurenta. Dar si pentru asta trebuie sprijin de la min. Economiei, Finantelor sau Guvern. Singurul produs existent este IAR-99 Soim.

          Minimul este ca MAPN sa faca RK si sa vrea sa modernizeze macar cateva din cele ne-modernizate.
          Pentru altul trebuiesc investitii, parteneri, retehnologizare + 4-5 ani sa poata pregati produsul. Asta inclusiv in azul in care MAPN ar dori sa cumpere 12-24 KAI-T50/ M346, etc.

          Daca nu ai sprijin de la Min. Economiei, vezi ce s-a intamplat in Indonezia cu IAR-99.
          Daca n-ai sprijin de la Min. Finante, vezi lipsa de finantari la alte entitati Romarm care desi aveau comenzi, nu aveau bani sa inceapa productia.
          Daca n-ai sprijin de la guvern sunt sanse ca pe contracte externe sa castige altii care, chiar daca au produs mai scump sau la fel de performant, stiu sa puna problema si la nivelul oficialilor de rang inalt.

  7. OFF TOPIC

    Pe situl celor de la INCAS a disparut fisa proiectului AEROTAXI !

    De ce oare ?

  8. Domnilor

    cer este adevarat din afirmatiile urmatoare?
    >o?Trebuie sa se analizeze cauzele de ce s-a actionat sporadic si mai ales NU S-A APELAT LA MIJLOACELE ARMATEI DIN ZONA:
    -la 60-7o de km se afla unul din cele mai performante radare ale armatei..la MUNTELE MARE. Oare s-a apelat la datele acestui mijloc? Cred ca nu.
    -la o unitate din Cluj (fosta mecanizata) stau si ruginesc MLI-urile . Unitatea dispune de ambulante pe sasiu de MLI(MEDEVAC) care puteau cu mare usurinta sa urce in acea zona si mai ales SA PATRUNDA PRIN VEGETATIE MEDIE;
    -AFLAREA LOCULUI DE STATIE SE INVATA DE CATRE RACANI IN PRIMELE LUNI DE ARMATA. Pe moment ce doctorul Zamfir a dat cu precizie coordonatele DE CE NU S-AU FOLOSIT DE URGENTA HARTILE MILITARE SI PRINTR-UN SINGUR CALCUL MATEMATIC SE AFLA CU PRECIZIE LOCUL ACCIDENTULUI.
    -in Cluj se afla(inca) o unitate de transmisiuni; fost regiment al Armatei a 4 a, s-a apelat la serviciile acesteia? unu Nicolae Suciu

    Stie careva daca exista acele mijloace ?1

    • Razvan Mihaeanu

      🙂
      Pai…cam au dreptate.
      …si noi si bulgarii am avut manifestatii in prostie impotriva sistemului in ultima perioada…daca bagi in ecuatie ce razboi civil e chiar in acest moment in Ucraina…interesele meschine ale olandezilor (ca nu sunt ingeri) parca au mai multa greutate.

      • 🙂

        Nu conteaza daca au sau nu dreptate, conteaza ce ne trebuie noua si cum sa punem mana pe acel ceva 🙂

        Cu minimele mele cunostinte, sper sa nu ma fi informat grest, le-am cam da in bot (*editat), si cand o veni si „ucraina” in UE si o sa le vina randu’ la Schengen, oare ce o sa mai faca drogatii aia civilizati care fac pipi pe ei pe strada ziua la miaza mare cu iesirea lor la balta? 🙂

        Competivitate etc….orice lovitura pe care am putea sa o dam ca un fel de „baa sunt si eu pe aici” alora din vest, e bine venita oricand, nu ma intereseaza daca au dreptate cu MCV-u’ neamului lor….care e o mizerie stalinista exclusiv peeeeeeeentru noi, prostii saraci (pentru romani si cadane) care pot primi comertu’ din Asia si de pe la arabi sau ce mai e pe malu’ celalalt al flegmei numite Marea Neagra.

  9. http://www.enational.ro/dezvaluiri/cui-isi-vinde-romania-industria-de-armament-368611.html/

    Care mai sperati la reindustrializare sau altele cititi aici… articolul e in stil can can dar cred ca nu e departe de adevar.

  10. Pentru a fi folosit, IAR 99 ar fi trebuit sa fie sustinut la timpul sau chiar de cei care l-au proiectat, si de cei care l-au construit.
    Daca nu erau entuziastii de la Ianca, nu mai zbura de mult.
    Asa zisele programe de dezvoltare, cand toata lumea stie ca nu vor fi bani, sunt pierdere de timp, si amintesc de insemnatele inventii facute la casa pionerilor.
    Ani de zile , nu au fost remediate de catre proiectant si uzina, llucruri esentiale, si mai la indemana.. Asa ca degeaba discutii.
    In alta ordine de idei, are o aerodinamica excelenta, si fiind deja in functiune, pote fi folosit pana la consumarea totala a resursei, ceea ce ar face sa fie foarte rentabil.
    Cat despre pozele frumoase si pareri experte, uitati-va si la costurile totale, si la timpul necesar pentru a finaliza un astfel de proiect. La dorinta de munca a industriei noastre, ar trebui un tip de avion intermediar, dupa IAR 99, pana se va avea in dotare ceva „nou”.
    Multa sanatate , doresc la toti „combatantii”

  11. Cu curaj incepeti o revitalizare. E clar ca trebuie sa ajutati aviatia civila. trebuie adaptat IAR 99 la cerintele pietei. Cu 4-7 locuri, viteze mai mici se poate ajuta transportul (aerotaxi) intern.
    Sau preluati productia de la o alta tara.
    Curaj, hotarare, incredere. Daca puteti face un avion la zi, cum nu puteti sa vindeti?
    Declansati o adevarata ofensiva de marketing, puteti!
    Trebuie eliminat ce va descurajeaza! Curaj, romane, poti!

  12. Știați că cei de la Avioane Craiova au refuzat un posibil contract, de peste 100 milioane Euro, pe care l-ar fi oferit un Joint Venture dintre un mare producător de avioane din Rusia și un mare jucător din industria aviatică din Italia ? Știați că Primul Ministru Ponta a refuzat să aprobe trimiterea delegației Avioane Craiova la Moscova, pentru prima întâlnire dintre specilaiști ? Și atunci cu cine vreți să se modernizeze Craiova, când nici măcar Primul Ministru nu le dă voie ?

  13. Bai oameni buni vorbiti vorbe si va imbatati cu apa rece! Fabrica din Craiova nu o sa exporte niciodata pentru ca nu in stare sa asigure suportul logistic si mentenanta. pentru asta iti trebuie forta financiara si personal tehnic disponibil, ceea ce nu e cazul la Craiova. Acolo mai sunt o mana de tehnicieni de prima mana care se chinuie sa tina fabrica pe linia de plutire, cat despre noile generatii de ingineri in domeniu, cei buni nu prea fac purici prin tara. Cam asta e situatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *