Cam ce ar dori armata indiana in urmatorii cinci ani

Fortele Armate Indiene incearca sa-si modernizeze dotarea, in special pe ramura trupelor terestre, insa lucrurile merg greu chiar si al ei, acolo unde bugetul apararii creste in fiecare an. In acest moment bugetul este de 48 de miliarde de dolari pe an, dar Armata Indiana a cerut guvrnului ca in urmatorii 5 ani sa-i fie pus la dispozitie un mega-buget in suma de 182 de miliarde de dolari, DOAR pentru achizionarea si modernizarea tehnici de lupta!

Acesta suma ar duce practic la dublarea bugetului pentru aparare indian, insa guvernul se uita un pic chioras la Armata, din doua motive.

Primul ar fi nesfarsitele scanadaluri de coruptie in care sunt implicatii inalti ofiteri indieni, al doilea ar fi gradul destul de slab al injectiei cu tehnologie nou, pe baza de transfer tehnologic, care vine odata cu achizitia de armament. Cazul T-90 Bishmana fiind aici notoriu.

Dar Armata face galagie si arata cu degetul spre China si bugetul sau militar, iar atunci guvernul devine mai conciliant. Dar ce vrea de fapt armata indiana?!

Pai cam aceasta ar fi lista lor de cumparaturi:

  1. 12 miliarde de dolari, pentru infiintarea a doua noi divizii alpine, care sa fie trimise in zonele inalte din Himalaya, acolo unde China si India inca nu s-au inteles pe anumite zone.
  2. 5 miliarde de dolari, pentru acceleasi zone, in ideea de a-si construi baze militare si drumuri de acces
  3. 8 miliarde de dolari, pentru a putea achizitiona cateva mii!!!, de MLI-uri, sisteme de vedere pe timp de noapte, pentru tot personalul si toate vehiculele, si de asemenea destule elicoptere pentru a permite alocarea fiecaruia dintre cele 13 corpuri de armata, a cate unei brigazi de aviatie.
  4. 5 miliarde de dolari pentru stocuri de munitie. In acest moment armata se planage ca in caz de conflict, stocurile sale de munitie, de toate tipurile, sunt cu totul insuficiente, sau invechite, mai ales rachetele AA si AT.

Spre deosebire insa de guvernul roman, care nu aloca fonduri din principiu, Guvernul de la New Delhi este foarte receptiv la cererile armatei si face eforturi foarte mari pentru ale acoperi, cu toate deficientele semnalate.

Cresterea militara a Chinei, precum si vecinatatea Pakistanului, nu permit Indiei prea mult spatiu de manevra si astfel intr-o tara in care peste 70% din populatiei traieste cu cativa dolari pe luna, bugetul apararii este in mod clar privilegiat.

Pana unde va putea India sa tina piept Chinei si economiei chineze vom vedea, deocamdata insa, nu putem avea decat respect pentru eforturile care se fac ca Armata Indiana sa aiba cele mai bune si mai noi echipamente.

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

 

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Intotdeauna India va fi un adversar redutabil pentru China.

  2. Daca se bat astia ne ramane noo mai mult oxigen. Sunt de departe cele mai mari natiuni de pe planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *