Ce fac altii in privinta marinelor lor militare

Daca la noi Marina Militara este tratata asa cum stim, de ai senzatia ca este un copil adoptat si doar tolerat in cadrul Fortelor Armate Romane, in cazul altor tari se fac eforturi, desi respectivele natiuni nu sunt nici pe departe cu rusii la usa.

Spania este o astfel de natiune. Sigur ca veti spune ca spaniolii au traditie, fost mare imperiu, super-putere europeana, Marea Armada etc si ati avea dreptate, dar Spania de azi nu este Spania lui Filip al II-lea, nu este spaima Europei ci este un stat mai degraba cu probleme desi este cea de-a patra economia a UE.

Sigur ca Spania are insule si un litoral enorm, atat la Atlantic cat si la Mediterana, dar Madridul este foarte departe de linia frontului si orice s-ar intampla ei vor fi printre ultimii bombardati, cu toate acestea, spaniolii gandesc la viitor.

Planurile sunt ca in anul 2029 bugetul apararii spaniol sa ajunga la 2%, conform angajamentelor asumate, si marina va avea partea ei, corect calculata. De aici incolo amiralii de la Madrid au deja planuri de cresterea a numarului de nave disponibile.

In acest moment, Spania are comandate patru submarine S 80 PLUS, primul – S 81 “Isaac Peral” se apropie de intrarea in dotare dupa 20 de ani (nastere cu probleme) de la semnarea contractului, iar ultima nava – S-84 “Mateo García de los Reyes”, ar trebui sa fie pe apa in 2028.

Dar daca procentul de 2% va fi real, se ia in considerare comandarea a inca doua submarine, Spania urmand sa detina sase astfel de nave operationale.

In privinta navelor de suprafata, planurile actuale prevad cinci fregate F 100 modernizate si alte cinci fregate F 110 care sa inlocuiasca navele din clasa “Santa Maria”, dar daca cele doua procente chiar vor fi alocate pentru aparare, se vor mai comanda inca doua fegate F 110, Spania urmand sa detina 12 fregate – 5xF100 si 7xF 110.

Tot la capitolul forte navale, spaniolii trebuie sa ia o decizie pentru inlocuirea avioanelor EAV-8B+ Matador II si evident ca singurul aparat care poate fi operat de la bordul navei Juan Carlos I este F 35B. Daca fondurile vor fi disponibile, o decizie este asteptata cat mai curand.

Sigur, Spania este o tara diferita de Romania, Spania este cineva in istoria fortelor navale, pe cand Spania stapanea Atlanticul Royal Navy nici nu exista, dar daca lasam istoria de-o parte, putem constata ca de fapt spaniolii stau mult mai bine decat noi dpdv geografic. In Mediterana si Atlanticul de Nord, sunt numai aliati ai Madridului si nu orice aliati ci unii extrem de puternici. Cine sa atace Spania pe mare?!

In cazul nostru, Marea Neagra este un luciu de apa in care navele se scufunda, sangele curge si cu toate acestea noi tratam marina romana ca pe un copil nedorit, iar acest lucru s-ar putea sa ne coste candva, in viitor.

Ce este de remarcat aici este faptul ca marina spanioala stie exact pe ce sume s-ar putea baza odata cu cresterea bugetului apararii la 2%, de unde rezulta ca in Spania fiecare ramura a fortelor armate are un anumit procent si astfel alocarile nu sunt la bunul plac al unor politicieni vremelnici si de multe ori paraleli cu fortele armate.

GeorgeGMT

63 de comentarii:

  1. De menționat doar atat: ei nu au participat în 2 războaie mondiale, ei nu au avut 80 de ani de mărețe împliniți și pus koorul sa conducă Tara iar elitele sa îngrașe pământul langa gardul închisorilor.
    Totul pornește de la educatie. Ai educație de marginea șanțului și birt atunci ai Tara lui Las Fierbinti.

    P.S. Și nu sunt Republica 😉

    37
    • Da, dar au avut un razboi civil care i a ingenuncheat si 4 decenii de dictatura. Destul de nasoale ambele.

      18
      • Dap, dictatura lui Franco era dură, dar nu era comuistă, proprietatea și capitalul erau respectate, plus că l-a crescut pe viitorul rege. A fost un personaj interesant generalul Franco. Parcă era pe aici un domn care comenta sub numele Caudillo.

        11
    • La cat aur plus alte resurse au furat mai ales din Americi, nici nu au cum sa fie săraci.

      7
      • Ia arunca un ochi si vezi cate falimente a avut Spania in secolele XVII – XVIII in ciuda muntilor de aur si argint din colonii…

        13
        • De fapt cam tot aurul scos de spanioli din Indiile Occidentale a fost „sifonat” de olandezi si englezi in special. Si asta din vina spaniolilor a caror economie se mentinea intr-o paradigma feudala si prinsa in chingile unei biserici atotputernice pe cand ceilalti veneau cu etica protestanta si germenii capitalismului. Practic spaniolii au tras cele mai putine. foloase de pe urma aurului din propriile colonii.

          8
          • Stai relax! Conform datelor oficiale in Spania au ajuns intr un secol jumate 181 tone de aur si 16000 tone de argint. Piratii, corsarii,etc. au sifonat cam 10% din ce au carat convoaiele bianuale in Spania. Adica, maruntis. In afara de Drake, restul au fost pungasi marunti. Ca fraierii care au condus tara i au risipit pe razboaie aiuristice si fitze veveritze e partea a doua. Vorba turcului:de haram e, de haram se duce!!

            4
            • Aurul Americilor si argintul Filipinelor a fost risipit pe olandezi in special. Spania a intrat in faliment de patru ori intre 1557 si 1596 in efortul lor de a stavili independenta Provinciilor Unite. Iar intre 1596 si 1660 a mai intrat in faliment de inca sase ori din ambilitatea olandezilor si francezilor, dar si cu ajutorul englezilor, purtand in continuare razboaie continentale.

              6
            • Ce plăcere să vezi un militaur RSR și un jurist discutând în contradictoriu economie. 😉 Economia e stiinta exacta și e dura. Poți sa ai tot aurul din lume, dacă te comporți ca PSD-ul nostru sau arabii petroliști, tot ceea ce vei face este sa ai inflație galopanta, productivitatea muncii f scăzută ca toți vor ajunge sa aibă pretenții sa fie serviți și sa nu mai muncească. Dacă revoluția industriala te-a prins tot cu economie sclavagism, feudala tough Lucky…toate produsele manufacturate și avansurile tehnologice erau în zona englezilor și olandezilor si platesti pretul oricat de mare cerut de acestia – mai ales ca ei stiau ca ai de unde. Cu asta ma încheiat divagatia.
              În continuare, nu mai scoate din context – aia nu si-au fu..t scara de valori și nici educația. Adică acolo un inginer câștiga mai bine decât un votant PSD. Comentează întreg postul nu manipula precum se „poarta” în Voluntari.

              7
            • Nu la piraterie ma refeream.

              1
          • Cred ca vroiai sa zici ca „a fost sifonat pe olandezi si englezi”… 🙂 Nu, de, ci pe. 🙂
            Aici e o discutie foarte interesanta, de ce spaniolii n-au fost in stare decat sa risipeasca toata averea aia stransa din colonii, de ce economia si societatea lor n-au fost in stare sa profite de avutia aia enorma, de ce Revolutia Industriala a aparut in Anglia si nu in… Franta de exemplu. Ca tot ai vorbit de etica protestanta si germenii capitalismului.

            7
    • Măcar la al 2-lea mondial, n-au participat că le ajunsese al lor, civil, cu 1 milion de victime la 25 populație… Dar în ultima jumate de secol, după restaurarea monarhiei, noua Constituție, aderarea la NATO și apoi la UE, spaniolii par să facă ceea ce trebuie…

      8
    • Cristian IONITA

      sa nu ne grabim sa-i invidiem …. nu au participat la cele 2 razboaie dar s-au macelarit la propriu intre ei intre ele.
      Dar ai dreptate cu educatia …. sunt printre cele mai clare exemple in acest sens …. doar ca vorbim de sisteme „impuse” acum zeci bune de ani (cand Franco era la timona) si care au efecte acum …. batand din palme si cu termen „ieri” nu se face nimic.

      3
  2. Mda…ce sa mai comentam…Ma uitam zilelele trecute la porofoliul celor de la Damen…Fregate, corvete,.opv-uri , remorchere . Totul modular , dupa preferintele clientului , armate cu scule americane , europene . Plus un centru de proiectare la Galati .Acum baietii se pare ca se vor apuca de o nava mult mai complexa pentru marina portugheza .un fel de nava port drona cu o gramada de facilitati
    Cat de PROST poti sa fii sa ai o firma in tara care iti poate construi o flota militara de la zero si tu sa stai pe margine sa te scarpini in kur ??? O clasa politica de cea mai joasa speta Noi asteptam dupa visul ala indepartat numit ‘corveta europeana „..Cel putin anul asta nu cred ca se va misca nimic pentru FAR…WTF ???

    44
    • Asta e diferenta intre socialistii romani si cei spanioli.Si o asemanare-tezaurele Spaniei si Romaniei ,Sunt la Moscova.
      PSD=Erou al federatiei ruse

      17
    • @John Doe

      + faptul ca mentii niste locuri de munca, poate chiar creezi altele, iar banii ti se intorc in buget.

      Csf? Ai nostri „e prosti”.

      3
    • Nu prosti amice si poate talhari hoti corupti si jnapani. Astia sunt politrucii romani indiferent de partide politice. Sunt prosti cand trebuie sa faca ceva pt Romania bun dar nu si pt propiul lor cont si buzunar.
      Spania este un model de urmat pt Romania dtpdv. Am muncit in Spania in 2004 de la est la vest si nord la sud si inca de atunci se vedea progresul acolo cu ajutorul UE dar si al unei clase politice responsabile si a unui popor angajat si unit.
      Sa fiu al spumilor cand este vrb de cheltuieli pt ArmRo si aci pe site se crizeaza unii ca e prea scump cutare sau cutare armament (ok nu dai dupa o drona iraniana de 2000 usd cu o racheta Patriot de 1 million usd) dar ai dreaq de politruci nemernici si jigodii cand este sa fure si sa tzepuiasca Romania de milioane de euro si usd nu mai sunt limitari!!!!
      Nu shtiu labareii aia de dragnea si tradiceanu ce au ciodit dar din cauza lor FNRo nu are cele 4 corvete mutirol care trebuiau facute de Damen la Galati. Anul trecut s-a zvonit ca se vor lua 2 submarine Scorpene de la francezi iar in jur de anul nou s-a trezit vorbind ciocolacu ca : submarinele nu sunt o prioritate pt FNRo, deci politruc tembel si bocciu, dar bandit ca sa oia banii de la MAPN.Ro si sa ii dea la pomeni electorale in 2024 pt cele 4 randuri de alegeri.

      3
  3. Spania ZEE 1037000km2, Romania 26000km2(locul 128). Si am spus tot. Eventual, rusii aia de la poarta, nu au reusit o debarcare din crimeea la odessa,. Peste o treime de MN, nici o sansa!!

    7
  4. Cu toate ca sunt de acord cu toate articolele legate cat de praf e marina romaniei as vrea sa facem si un exercitiu pozitiv din situatia asta.

    La bugetul, marimea, geolocatia si contextul cu rusia, cei care aveti cunostinte in domeniu (ca asa pot face si eu cu google) care ar fi marimea ideala a unei flote si din ce ar fi formata? Sa zicem ca dam comanda acum si pana in 2030 sa fie gata 80% din comanda.

    Incep eu, fara cunostinte, am folosit chatgpt, versiunea 4 ,care este mult mai capabila pentru gandire complexa i am dat contextul cu rusia, i am zis ca in mare vrem sa facem rusia sa sangereze asa rau incat sa ne lase in pace dar sa si avem si putina capacitate de a lovi moscova ca sa le dam de gandit.

    Raspuns Chatgptv4
    ———————————-

    Construirea unei marine ideale pentru România, în special cu scopul strategic de a descuraja un adversar mult mai mare precum Rusia, implică crearea unei forțe echilibrate care poate valorifica atât capacitățile defensive, cât și pe cele ofensive. Accentul ar fi pus pe descurajare, război asimetric și capacități de lovire strategică. Iată un cadru conceptual:

    1. Flota de Submarine
    – **Tip: Submarine Diesel-Electrice cu AIP**
    – **Model: Clasa Scorpène sau Tipul 214**
    – **Cantitate: 4-6**
    – **Armamente**: Torpile, rachete anti-navă și rachete de croazieră pentru atac terestru (capabile să atingă ținte strategice precum Moscova).
    – **Rol**: Apărare de coastă, supraveghere, lovituri strategice.

    2. Flota de Suprafață
    1. **Fregate**
    – **Tip: Fregate Multifuncționale**
    – **Model: Clasa FREMM sau similar**
    – **Cantitate: 4**
    – **Armamente**: Rachete de suprafață-aer (SAM), rachete anti-navă, torpile, un tun principal naval și sisteme de arme apropiate (CIWS).
    – **Aeronave**: 1-2 elicoptere navale fiecare.
    – **Rol**: Apărare aeriană, război anti-submarin, luptă de suprafață.

    2. **Corvete**
    – **Tip: Mici, Rapide și Stealth**
    – **Model: Clasa Visby sau Clasa Gowind**
    – **Cantitate: 6-8**
    – **Armamente**: Rachete anti-navă, SAM-uri, un tun principal și torpile.
    – **Rol**: Apărare de coastă, război anti-submarin, patrulare.

    3. **Nave de Patrulare de Larg (OPV-uri)**
    – **Cantitate: 4-6**
    – **Rol**: Patrulare, supraveghere, roluri minore de combat.

    4. Nave Auxiliare și de Suport
    – **Nave de Reînnoire**
    – **Nave pentru Contramăsuri de Mine**
    – **Nave de Suport Logistic**

    5. Aripa Aeriană
    – **Elicoptere**: NH90 sau MH-60R Seahawk pentru război anti-submarin și căutare & salvare.
    – **Drone**: MQ-9B SeaGuardian pentru supraveghere și recunoaștere pe distanțe lungi.

    6. Sisteme de Rachete și Apărare
    – **Rachete de Suprafață-Aer**: Ex., RIM-66 Standard, ESSM.
    – **Rachete Anti-Navă**: Ex., NSM, Exocet.
    – **Rachete pentru Atac Terestru**: Tomahawk sau similar pentru lovituri strategice.
    – **Sisteme de Arme Apropiate (CIWS)** pentru apărare punctuală împotriva rachetelor și avioanelor.

    7. Personal
    – **Personal Total**: Aproximativ 10,000-15,000, incluzând marinari, aviatori și personal de suport.

    8. Instruire și Infrastructură
    – **Investiții în Facilități de Simulare și Instruire**
    – **Baze Navale Modernizate pentru Întreținere și Suport**

    9. Capabilități de Război Electronic și Cybernetic
    – **Unități Specializate în Război Electronic și Operațiuni Cibernetice**

    47
    • Haleluia…si la jumatate cantitatile propuse de chatgpt sa fie si tot am conta in MN.Cred ca ar tebui trimisa guvenului propunerea asta , ce spune desteptu asta

      15
    • A uitat si de o episcopie dedicata.La asemenea mini armada

      14
    • 🙂 In concluzie, in ziua de azi poti sa fii ministru prost de bubuie, dar sa fii destul de destept sa asculti de ce zice AI si aia e…ca nu zice rau…
      Mai intreaba de flota fluviala si infanteria marina si apoi trimite la minister 😉

      La primele 4 categorii (1/21/22/23) as vota 3/3/6/6

      13
    • e o lista generica si cred ca s-a inspirat inclusiv din articolele de aici, adica de ce Visby sau Gowind? nici macar nu-s aceeasi clasa 🙂 sau U214 sau Scorpene?

      Apoi partea cu rachete de coaziera, de pe submarine, care sa atinga Moscova e de-a dreptul amuzanta. U214 n-are ceva de genul asta si nici nu e preconizat. Scorpene ar avea preconizat pe viitor MdCN care ar atinge la limita Mosocova de undeva din fata Rostov pe Don. Si nici nu ne trebuie neaparat asa ceva.

      Se mentioneaza FREMM, o nava de 6000 de tone in MN, mult prea mare, probabil tot din cauza MdCN pentru cerinta ta de a putea lovi Moscova 🙂

      Flota descrisa acolo e subpradimensionata pentru posibilitatile noastre si pentru zona noastra economica si ma indoiesc ca ne este folositoare cerinta lovirii Moscovei cand aceeasi MdCN are raza de actiune de 1400 de km lansata din avion

      7
      • Normal, el a dat raspunsurile bazat pe ce i am cerut eu. In plus a luat in calcul diferite optiuni pentru a le combina eu cum vreau, ori pun pe FREMM tomahawk ori, ori pun pe submarin, ori pe amandoua. Daca te uiti raspunsul lui mentioneaza “tipul submarin diesel” nu submarin diesel clasa x sau y. Prin urmare iti recomanda clase diferite pentru a putea tu sa combini mai ieftin sau mai scump, mai ofensiv aerian, naval, terestru samd.

        Mie nu mi se pare supradimensionata deloc. Daca vrei sa fii o putere ai nave care patruleaza la tine in MN , nave care sunt in exercitii sau ajuta aliatii in alte conflicte, (israel/us/uk) de exemplu in razboiul in israel, ai nave care se duc si ajuta alte tari care nu au dar sunt in NATO. Vrei nave de mare si de ocean.

        Tu poate vrei sa batem cu batul apa in marea neagra, eu l am intrebat ce ne trebuie ca sa fim respectati.

        In plus majoritatea navelor din ziua de azi se fac dupa cerintele tarilor dirotoare, pe undele se adauga armament custom sau care nu exista inca, daca pretul este corect.

        Da na, trebuie sa stii sa si interpretezi ce iti zice un AI sau persoana.
        Sper ca nu foloseasca si parlamentarii AI ul ca tine.

        14
        • Acuma poate incerci si cu terestrii si aviatia. Chiar sunt curios ce iese 😀

          10
          • Aviatie
            ————-

            Creating an air force for Romania that complements the naval capabilities previously discussed, especially in the context of deterring a potential conflict with Russia, requires a focus on modern, multi-role capabilities and interoperability with NATO systems. Here’s a detailed breakdown:

            1. Fighter Aircraft
            . **Type: Multi-Role Stealth Fighters**
            – **Model: F-35 Lightning II**
            – **Quantity: 24-36**
            – **Role**: Air superiority, ground attack, electronic warfare, intelligence gathering.
            – **Armaments**: AIM-120 AMRAAM, AIM-9X Sidewinder, JDAM, SDB.

            2. **Type: Advanced Multi-Role Fighters**
            – **Model: Eurofighter Typhoon or Dassault Rafale**
            – **Quantity: 36-48**
            – **Role**: Air defense, strike missions, reconnaissance.
            – **Armaments**: Meteor, IRIS-T or MICA missiles, SCALP/Storm Shadow cruise missiles.

            3. Ground Attack Aircraft
            – **Type: Close Air Support Aircraft**
            – **Model: A-10 Thunderbolt II or equivalent**
            – **Quantity: 12-24**
            – **Role**: Close air support, tank busting.
            – **Armaments**: GAU-8 Avenger, Hydra 70 rockets, Maverick missiles.

            4. Electronic Warfare and AWACS
            – **Type: Airborne Early Warning and Control (AEW&C)**
            – **Model: E-3 Sentry or E-7 Wedgetail**
            – **Quantity: 2-4**
            – **Role**: Airborne surveillance, command and control.

            5. Refueling and Transport Aircraft
            – **Type: Aerial Refueling Tankers**
            – **Model: KC-135 Stratotanker or A330 MRTT**
            – **Quantity**: 4-6
            – **Type: Strategic and Tactical Transport**
            – **Model: C-17 Globemaster III (strategic), C-130 Hercules (tactical)**
            – **Quantity**: 4 C-17s, 6-8 C-130s

            6. Helicopters
            – **Attack Helicopters**: AH-64 Apache
            – **Quantity**: 12-24
            – **Utility Helicopters**: UH-60 Black Hawk
            – **Quantity**: 24-36

            7. Drones/Unmanned Aerial Vehicles (UAVs)
            – **Surveillance Drones**: MQ-9 Reaper or similar
            – **Quantity**: 6-12
            – **Combat Drones**: Optionally armed variants of surveillance drones or dedicated models like the Bayraktar TB2.
            – **Quantity**: As required

            8. Air Defense Systems
            – **Type**: Long-Range SAM Systems
            – **Model**: Patriot PAC-3, SAMP/T
            – **Type**: Medium-Range SAM Systems
            – **Model**: NASAMS, IRIS-T SLM

            9. Training, Simulation, and Logistics
            – Investment in advanced flight simulators for training.
            – Development of maintenance and logistical support infrastructure.

            10. Cyber Warfare and Electronic Intelligence
            – Development of capabilities for cyber defense and electronic intelligence to support aerial operations.

            11. Personnel and Training
            – Highly trained personnel for sophisticated aircraft and systems.
            – Regular joint exercises with NATO allies for interoperability.

            12. Integration with Naval Capabilities
            – Maritime patrol aircraft (like the P-8 Poseidon) to integrate naval and air surveillance.

            ———-
            Nu ce ziceti voi dar daca stau o saptamana la vorba cu chatgpt fac armata mai capabila decat ce fac politrucii astia din guvern

            10
          • Terestru
            —————
            Pentru a crea forțele terestre ale României, care să se completeze cu capabilitățile navale și aeriene propuse anterior, accentul trebuie pus pe forțe moderne, multifuncționale și interoperabilitate cu sistemele NATO. Iată o desfășurare detaliată:

            Divizii de Infanterie Mecanizată și Motorizată
            – Tip: Infanterie Mecanizată
            – Modelul Vehiculului: IFV-uri Bradley sau Puma
            – Cantitate: Aproximativ 400-600 de vehicule
            – Tip: Infanterie Motorizată
            – Modelul Vehiculului: Stryker sau echivalent
            – Cantitate: Aproximativ 300-500 de vehicule
            – Rol: Operațiuni de asalt, apărare, patrulare și sprijin în combate

            Divizii Blindate
            – Tip: Tancuri Principale de Luptă
            – Model: Leopard 2A6 sau M1 Abrams
            – Cantitate: 200-300 de tancuri
            – Rol: Operațiuni de asalt și sprijin pentru infanterie

            Artilerie
            – Tip: Sisteme de Artilerie Autopropulsată
            – Model: PzH 2000 sau M109 Paladin
            – Cantitate: 150-200 de unități
            – Tip: Lansatoare Multiple de Rachete
            – Model: HIMARS sau MLRS
            – Cantitate: 100-150 de unități
            – Rol: Sprijin de foc la distanță

            Forțe Speciale
            – Unități de luptători bine instruiți pentru misiuni speciale, recunoaștere și operațiuni de gherilă
            – Echipament specific pentru operațiuni speciale, inclusiv vehicule ușoare, echipament de comunicații și arme speciale

            Sisteme Antiaeriene
            – Tip: Sisteme de Apărare Antiaeriană cu Rază Lungă
            – Model: Patriot PAC-3 sau S-300
            – Tip: Sisteme de Apărare Antiaeriană cu Rază Medie
            – Model: NASAMS sau IRIS-T SLM

            Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV-uri)
            – Tip: UAV-uri pentru supraveghere și recunoaștere
            – Model: MQ-9 Reaper sau similar
            – Cantitate: Conform nevoilor

            Logistică și Suport
            – Investiții în vehicule logistice pentru transport și aprovizionare
            – Dezvoltarea infrastructurii de întreținere și reparații

            Instruire și Simulare
            – Investiții în facilități de instruire și simulatoare pentru pregătirea forțelor terestre

            Comunicații și Război Electronic
            – Dezvoltarea capabilităților de comunicații și război electronic pentru coordonarea eficientă a operațiunilor

            8
      • Si nu s a inspirat de pe site de aici pt ca i am cerut sa caute pe situri de specialitate din top 20 cele mai puternice tari.

        6
        • ok, mult succes cu fregate de 6000 tone

          dupa ultimele evenimente din MN, se cam rescriu unele chestii, dat sa avem incredere in Chat GPT 🙂

          6
    • Se vede că ChatGPT e american, pe bogăție și meritocrație noi îl avem chatbotul Ion pe plagiat, nepotisme, răspunsuri regizate și forme fără fond.

      P.S. Pentru cine nu știe povestea de mai sus link aici: https://www.biziday.ro/coordonatorul-proiectului-ion-recunoaste-ca-dialogul-dintre-chatbot-si-premierul-ciuca-a-fost-regizat-raspunsurile-au-fost-preinregistrate/

      17
    • Mare proasta „inteligenta asta artificiala”. Ptr 150km de tarm si 24000km2 ZEE asa desfasurare de forte?? A nimerit o doar la nr de trupeti(aproximativ, circa si ceva). In rest bălării cât cuprinde.

      6
      • O forta armata ti-o construiesti dupa posibilitati si amenintari nu dupa lungimea anumitor hotare.

        5
        • Ai dracu georgienii de peste garla, cu aprox aceeasi ZEE, inamicul langa ei(la propriu nu la 300km distanta) si plaje kklau ptr debarcare si nu au flota militara. Si nici nu ii bate vreun gand sa isi faca. Culmea, nu sunt nici in nato sa ii apere AB urile muricane. Neste tampiti!!

          2
  5. Cred ca cel mai bine ne defineste ‘circul’ din Parlament precum ‘evaluarea’ generalului Vlad de catre comisia parlamentara de ieri. Pur si simplu niste inepti, intoleranti si impotenti dpdv al capabilitatilor de gandire si de procesare a informatiilor. ZRO viziune spre viitor!!!

    Aflam ieri de la comisie ca Guvernul a sifonat banii de la armata la sfarsitul verii si parlamentarii din comisia de aparare au aflat abia in decembrie.Pur caz de DNA. Pai acum intelegeti de ce au anulat programul corvetelor si de ce covrigarul nu vrea submarine? Pai nu are bani cu ce sa le cumpere, ca ii muta pe toti la pomeni electorala ca vin alegerile. Nu armata ii castiga alegerile, ci partidul! Tot din aceasta cauza, nu s-au semnat contracte de achizitie de catre MAPN anul trecut. Nu uitati ca au mai fost si cele pentru rachete anulate, plus multe altele amanate pentru la sfantul asteapta!

    Suntem la ani lumina de Spania, ca tot a venit vorba de ei!!! Mult mai aproape de Angola sau Camerun!

    24
  6. https://www.g4media.ro/greenpeace-ataca-in-instanta-puz-ul-emis-pentru-proiectul-de-exploatare-a-gazelor-neptun-deep.html

    „Greenpeace cheamă în judecată autorităţile şi companiile OMV Petrom şi Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, au anunţat miercuri reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale, transmite Agerpres”

    Daca ma poate lamuri cineva de cine tine Greenpace Romania si cine ii finanteaza ?

    10
    • Am postat gresit aici. Scuze. Daca pot admin sa stearga ambele comentarii…

      1
    • Când afli cine finanțează AUR și pe Șosoaca o sa fii aproape de adevăr și cu finanțarea Greenpeace Ro. 😉 Cunosc un băiat, care cunoaște la fel, un băiat și ala a întrebat și a aflat „pe surse”

      4
  7. Nu știu ce să spun, este un subiect controversat. De la vrere la putință este o cale atât de lungă, vorba lui moș Ion cel degrabă năvalnic cu o jună la așternut…
    Dar noi trebuie sa ne apărăm de orci, inclusiv pe mare. Deci nu trebuie să-i depășim în capabilități, mai degrabă să știm și să putem să le punem stop. Mi se pare că vin anul ăsta bateriile de coastă. Poate trebuia dublu la lansatoare și cvadruplu la rachete… Modernizam npr-urile, primim cele doua elicoptere Airbus cu ce trebuie pe ele. Asta cândva. La fel majestatile. Dacă reușim să o facem în cinci ani, minune dumnezeiască 😇 Mai mult? Să vedem, americanii o sa decomisioneze treptat niște portavioane, poate ne băgăm la vreo două sau trei, ca să avem disponibilitate😂

    2
  8. „In Mediterana si Atlanticul de Nord, sunt numai aliati ai Madridului si nu orice aliati ci unii extrem de puternici.” – la puterea Spaniei ar trebui sa fie si ea unul dintre aliatii puternici . Cel putin la egalitate cu Italia .
    La cata aparaie are mi se pare cam subtire flota Spaniei.

    1
  9. In scurt…..Ce fac altii ?
    Nu se prea ocupa cu marina lor. Aproape
    toti inafara de americani intretin o flota
    cum trebuie.
    Distrugatoare, fregate, corvete, etc., sunt
    mijloace de aparare, nu de atac.
    Un stat destept, in caz de razboi este obligat sa conduca lupta pe teritoriul inamic.
    Inafara de portavioane extrem de scumpe care nu prea convin economic, doua clase de vase sunt necesare: vase de desant si submarine. Fara astea marina e lipsita de vase cu cel mai important rol.

    15
  10. „Sigur ca Spania are insule si un litoral enorm, atat la Atlantic cat si la Mediterana, dar Madridul este foarte departe de linia frontului si orice s-ar intampla ei vor fi printre ultimii bombardati, cu toate acestea, spaniolii gandesc la viitor.”

    Adevarat in cazul scenariului „bubuiala cu rusia”.

    Cum ar fi situatia in cazul scenariului ” Califatul Magreb” in care , conform textelor sfinte, islamicii(rigoristi) ar dori sa „recupereze” trei sferturi din peninsula ?

    7
  11. ai dreptate numai că nu îi atacă rușii pe acolo, dar zona lor e departe de a fi liniștită!
    ar fi o mare tâmpenie să cumpere corvete ca noi, când toate țările din zonă se înarmează-Marocul, Algeria…

    1
  12. Spania se confrunta cu UK pentru Gibraltar si cu Maroc pentru cele doua orase si posesiuni africane , plus ca au o probleme cu Catalonia.Interesant f interesant din moment ce stiu ce bani vor primi e f bine planificat si cam stiu ce doresc pe fiecare segment de arme si dotare. Bine noi factor de stabilitate si exportatori de vorbe goale nu ne dorim nimic concret anul acesta vom avea alegeri vom arunca cu banii , si desi am putea misca pe partea de marina avand Damen in propia curte mici modificari, mari modificari, constructi de corvete , orice ne dorim vedem ca Damen e f deschis chiar prea deschis , mirat asa sa zic la aceasta deschidere a lui Damen , cat despre vizita lui Angelut vrajeala ieftina. Gaurile nosatre sunt atat de mari incat nu sti ce sa repari . Doar peticim si nu dorim o inarmare decenta corecta ca nu cumva sa luam banii clasei politice.Serviciul militar voluntar 4 luni , de unde vor gasi tineri doritori ? Noi ne depopulam lunar , nu avem o viziune , o fi un program ca rezervisti voluntari unde numai cadre militare iesite la pensie au loc.

    1
  13. „Ce este de remarcat aici este faptul ca marina spanioala stie exact pe ce sume s-ar putea baza odata cu cresterea bugetului apararii la 2%, de unde rezulta ca in Spania fiecare ramura a fortelor armate are un anumit procent si astfel alocarile nu sunt la bunul plac al unor politicieni vremelnici si de multe ori paraleli cu fortele armate.”

    Adica fiecare categorie de forte din armata spaniola are un procent alocat prin lege? Gen Marina „x%”, Terestrii „y%” si Aviatia „z%”? Si cat % din PIB vine, se imparte intotdeauna conform procentelor deja alocate? Ca singurul meu neuron cam asta a inteles… 🙂

    In rest, cat timp Parlamentul si Armata Romaniei vor fi conduse de niste taranusi prosti coborati din varful muntelui (n-am nimic cu muntenii, e doar o figura de stil) sau veniti din mijlocul codrului (nici cu astia n-am nimic) n-o sa se schimbe mare lucru cu marina noastra militara…

    Carol I, in ciuda faptului ca provenea din randurile unei puteri continentale, a inteles foarte bine avantajele date de accesul unei tari/economii la „Marea cea mare”. Asa a aparut SMR-ul si a fost dezvoltat portul Constanta. A dat chix insa cu dezvoltarea marinei militare, fapt partial indreptat de Ferdinand post-WW1.

    Marina militara romana este astazi la acelasi nivel pre-WW1. Asa ca au ocazia unui nou inceput, de la zero barat.

    In cazul spaniolilor nu este nevoie sa le explici ce si cum cu economia si marea. In cazul romanilor, unde ultimii „politicieni” care au inteles importanta accesului la mare au fost Stefan cel Mare si, mai apoi, Carol I si urmasii sai pana la venirea ciumei comuniste, e nevoie de foarte multe „explicatii”. Nu este vorba ca Romania sa devina vreo mare putere maritima ci doar sa intelegem si sa constientizam la adevarata valoare care este rolul marii in dezvoltarea economiei tarii.

    Si nu e vorba doar de mare aici, daca ne uitam la drumuri, cai ferate, Dunare, la infrastructura de transport in sens larg, vedem ca politicul autohton este redus la o mana de gainari care nu-nteleg mare lucru din mai nimic si nici macar sa fure in stil mare nu sunt in stare…

    11
    • Ca sa fie mai clar, declaratii politice despre infrastructura:
      ”România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naționale”

      Traian Băsescu, Ministrul Transporturilor, 1999

      „Va garantez că peste 2 ani, România va avea 700 de kilometri de autostradă”

      Traian Băsescu, Președintele României, 2009

      „România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1500 de Euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate”

      Ioan Rus, Ministrul Transporturilor, 2015

      (De ce nu s-au făcut autostrăzi?)
      „Păi, fiindcă nu poți să le iei șpagă la băieții ăia. De asta. Nu poți să le ceri șpagă, nu? Ăla nu-ți dă șpagă. Vine chinezul sa dea șpagă? Nu.”

      Mihai Tudose, Deputat PSD de Brăila, 2012

      „Daca am avea autostrăzi, ar crește salariile și ar pleca multinaționalele.”

      Lucian Șova, Ministrul Transporturilor, 2018

      “Am venit să vă spun că sunt alături de voi, că sunt mândru că sunt băcăuan şi cei mai mulţi dintre voi sunteţi băcăuani „

      Lucian Șova, Ministrul Transporturilor, pe șantierul autostrăzii Lugoj-Deva, 2018

      „Dacă în guvernarea tehnocrată făceam drumul în 6 ore, acum fac acest drum în 8 ore. Pentru că PSD a luat măsuri care au dus la creștere economică, sunt foarte multe camioane și alte mașini care au facut ca aceste drumuri să fie mult mai circulate”

      Ioan Chisăliţă , Deputat PSD de Caraş-Severin, Martie 2019

      ” Toate drumurile au început să fie aglomerate pentru că economia a crescut în cei doi de ani de zile foarte mult, asta înseamnă că şi mărfurile circulă mai mult.”

      Liviu Dragnea, Deputat PSD de Teleorman, Martie 2019

      De aici: https://www.ovidiuneacsu.ro/declaratii-memorabile-despre-infrastructura-facute-de-politicieni-romani/

      14
    • Asta-i intelegerea mea, pt ca marina stie exact ce-si va permite cand procentul va atinge 2%.

      2
    • Noi ca brazii…

      https://monitorulapararii.ro/dintr-un-buget-de-2-5-din-pib-pentru-2023-mapn-a-reusit-sa-cheltuiasca-doar-1-58-mai-putin-decat-cheltuia-inainte-de-razboiul-declansat-de-rusia-in-1-53950

      Anul acesta au alocați (pe hartie) 95 de miliarde față de 72 de anul trecut să-i vedem cu cât rămân la sfârșitul anului.

      3
      • cu banii de pensii si salarii dar poate taie si din aia,sa dea la angajati la stat care nu cer dotare si sunt mai credinciosi partidelor

        1
  14. Mi-se pare normal ca Spania sa aibe o marina militara serioasa, este totusi situata intr-o pozitie strategica la una din intrarile/iesirile in/din M Med. De asemenea, au inca interese geopolitice in America Latina, iar ca sa traversezi Atlanticul si sa contezi in cealalta parte ai nevoie de nave medii spre mari. Bine, de traversat o poti face si cu o corveta, dar daca vrei sa contezi ai nevoie de o barca mai capabila.

    1
  15. RoMarineGunny307

    Să înțelegem că ChatGPT a omis intenționat capabilitățile Forțelor Navale pentru ISR (supraveghere litorală), operații fluviale (riverine) și infanterie marină (desant amfibiu), plasându-le în afara Flotei Maritime ?

    5
    • I am cerut specific pe MN si in plus daca vrei sa intri in detalii amanuntite trebuie sa lucrezi cu el. Raspunsul ala a fost primul si direct l am pus aici.

      Daca vrei sa faci o armata atunci faci un nou chatgpt si ii spui sa gandeasca ca un general, ii zici in ce detalii sa intre, ii spui sa vorbeasca in termeni militari, ii spui nivelul tehnic la care sa vorbeasca si cand omite ceva ii spui ca a omis si de ce este important sa nu omita.

      Vad ca multi sunt pe aici suparati si deranjati ca a reusit chatgpt la prima intrebare sa formeze o armata mai completa decat se vorbeste pe aici de ani de zile.

      Sa nu mai zic ca multi va victimizati dar nu veniti cu alte optiuni. Presupun ca asa sunteti si la munca cand vine unul cu o opinie.

      10
      • Mai intai felicitari pentru initiativa ! Se pare ca ati stiut sa formulati intrebarea cu iscusinta si ati scapat de obisnuitele generalitati.
        Acum, nu va lasati imbatat de succes si nu-i luati de sus pe colegii de forum ! A fi scortos si categoric risca sa va coste…inimioare. 😉
        Revenind la sfatul AI, daca ar fi fost o inteligenta „rece” si impartiala ar fi trecut in lista, la loc de cinste…capabilitati nucleare !

        2
        • De acord, oricum ma refeream la anumite persoane.

          Referitor la AI, ar fi interesant ca in loc de ce i am cerut eu, adica sa facem rusia sa sangereze si sa stie ca daca ne ataca vor pierde tot, sa l intreb ce ar trebui ca sa anihiliam rusia. Revin 🙂

          6
  16. ChatGPT ne-a dat planul cincinal pe 100 de ani.

    4
  17. Sa’ar 6 docked in Eilat late January in „beast- mode”. (Gabriel-5, Barak-8, C-Dome, plus Iron Dome аft…) But I have much more modest needs. (smiley) https://waronline.org/fora/index.php?attachments/gfmbyepweaabfe2-jpg.269287/ https://waronline.org/fora/index.php?attachments/gfkczqhw4aa7_8k-jpg.269288/

    2
  18. Fac o analogie cu WW2, când marina noastră si-a făcut treaba, ajutata și de împrejurări.

    Aveam 4 nave mari, dintre care maxim 2-3 puteau lupta în același timp. Distrugătoarele nu erau f diferite de ce aveau rusii, dar în niciun caz superioare.

    Delfinul a fost util, dar singur nu a avut cine știe ce impact. Celelalte doua au apărut târziu și puțin.

    Restul navelor aveau valoare combativa aproape 0 și se ocupau de escorta ASW și AA și evident, plantat mine.

    În ziua de azi, nu suntem nici măcar în poziția asta, presupunând ca upgradam fregatele T22. Mărășeștiul e mare și inutil. Deci rămânem cu 2 nave mari.

    Tetal nu au AA serios și detecția ASW rudimentara.

    Tarantul…dacă pun NSM pe ele fără măcar ceva contramasuri moderne, vor dispărea rapid.

    Altceva relevant nici nu avem.

    Submarine 0.

    Deci nu am face nici ce am făcut atunci.

    Și atunci, în 39, aveam garanții de securitate de la cel mai mare imperiu

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *