Ce mai vinde in aceste zile Armata Romana?!

Pai care vreti, care aveti bani si va plac tunurile AA si turelele calibrul 25mm OWS-25 R, fiti gata, pregati-va banii si pe 25 iulie a.c., la sediul ROMTEHNICA din zona Razoare (Sos. Progresului/ Bulevardul Timisoara) se face licitatie cu strigare.

Astfel la vanzare vor fi scoase urmatoarele:

1. Tun, calibrul 130mm, model 1982 – 72 bucati, fabricate intre anii -1982-1989

2. Piese de schimb si accessorii pentru tunurile calibrul 130mm – 4 bucati (seturi)

3. Turele OWS-25 R – 67 de bucati, construite in anul 2002

4. Tun AA, calibrul 37mm – model 1938 – 50 bucati, fabricate intre anii 1943-1953

5. Teava pentru tunul KBA calibrul 25mm de pe turela OSW-25 R plus kit-ul de asamblare – 67 bucati, fabricate intre anii 1998-2000

6. Tun AA calibrul 57mm, model S-60 – 50 bucati, fabricate intre anii 1962-1964

Romtehnica_licitatie_turele_OWSr25iulie2013

Informatii suplimentare aici: Romtehnica 

GeorgeGMT

72 de comentarii:

  • Crez ca da, seamana ca descriere, adica o alta escrocherie …

  • Pai nu va spuneam ca marile proiecte de cercetare sunt de tipul „Sa facem bastonul de pe Brutar telescopic, rabatabil sau demontabil?” si ca o seama de burtosi iau salarii grase si prime pentru nimic?
   Pana fac scremutii astia un produs serios vor reusi studentii de la Galati sa faca drone mai bune si mai ieftine, asa cum se intampla si cu ROV-urile.

   • Eroul Bula ai prins ideea cu studentii, cam asta e si ideea, ieftin bun si fiabil, cu capacitati viitoare de atac…… 😉

  • Asta se intampla cand citesti articole din ziare politizate la extremis…. 🙂

 1. Vai de drona nostra.
  La nivelu asta suntem , drona din sacosa.

 2. Tunurile de 130 mm nu trebuie vandute. Toate piesele de artilerie grele trebuie conservate in continuare iar destinatia celor care nu sunt integrate in baterii standard trebuie sa fie, in caz de razboi, de unitati individuale de lovire din locuri izolate. Un grup (ca baterie nu se poate numi) de 50 de unitati dispersate in teritoriu, preponderent in paduri, care primesc in termen real informatii dspre tintele inamice, este posibil de distrus doar daca lovesti 50 de unitati, fiecare din ele camuflata individual. Comanda grupului este unica dar amplasarea fiecarei unitati este sarcina sergentului/locotenentului care o comanda, rolul lui fiind sa amplaseze unitatea in asa fel incat tinta, comunicata cu coordonate gps, sa poata fi lovita. Locatia fiecarei unitati se comunica comandamentului doar ca arie (5 km diametru) astfel incat sa fie prevenite consecintele nefaste ale spionajului (tradarea unor ofiteri sau spargerea unor coduri de comunicatie). O astfel de tactica face inutile MLRS-urile de calibru greu. De altfel, in conditiile razboiului modern terestru, orice concentrare de trupe este periculoasa, in special prin efectele demoralizatoare ale unui foc concentrat de MLRS.
  N-are sens sa descriu potentialul rol al MLI-urilor si TAB-urilor in armata romana, acestea pot strict sa transporte trupe in / de pe front, dar fara a se angaja in lupte. Rata distrugerilor pentru acest tip de angajament nu si-o pot permite decat marile puteri. Saur poate avea doar rol de mentinere „in viata” a traditiei de blindate. Pentru lupta cu unitatile rusesti, singura speranta este actiunea sinergica a grupurilor individuale de aparare/lovire.
  Pentru ca orice concentrare de trupe va fi depistata in proportie de 90% in primele 6 ore si lovita in cca. 2-3 ore de la acest moment. Ma refer la un razboi cu Rusia.
  O astfel de tactica aplicata la toate nivelurile – antitanc, artilerie, infanterie – face ca frontul sa fie relativ, inaintarea unor unitati masive de blindate fiind foarte costisitoare pentru inamic iar controlul terenului posibil doar daca se ocupa tot teritoriul. Ceea ce e cam imposibil. O astfel de tactica presurune ca marile orase sa nu fie aparate, dar avansul trupelor si aprovizionarea pentru securizarea terenului sa fie ceva aproape imposibil. Da, Iasiul, Suceava, Botosaniul, Vasluiul ar fi pierdute in primele zile, posibil si Galatiul, Braila si Tulcea, dar mai departe trebuie sa reusesti sa-ti tii in viata trupele de ocupatie. Si toate astea cu pierderi minime materiale si de infrastructura. Asta ca sa fim realisti si sa evitam episoade tip Sarajevo in Romania.
  In trei propozitii:
  1. tine razboiul in afara oraselor
  2. hartuieste organizat trupele inamice
  3. nu capitula indiferent cate orase pierzi
  Daca se asteapta cineva la o tactica de rezistenta in orase, ca in al doilea razboi mondial, poate sa se uite la filme sau la episodul Georgia.

  • Eu zic să vândă tot, ce dracu se mai încurcă cu jumătăți de măsură!!

   Să vândă toată tehnica ce a mai rămas, ce dracu tot umblă cu jumătăți de măsură!

   În schimb pot dota Armata cu „tehnică” precum pistolul cu 5 țevi al lui Mărgelatu, că tot o să ajungă armată de arnăuți* în ritmul ăsta. Dacă o mai fi rămas în recuzita de la Buftea…

   * ARNĂÚT, arnăuți, s. m. 1. Soldat mercenar (de origine albaneză) angajat în garda domnească din țările române; p. ext servitor înarmat, angajat de boieri mai ales pentru paza personală. 2. Specie de grâu de primăvară cu bobul mare și lunguieț, de culoare galbenă-deschisă. ◊ (Adjectival) Grâu arnăut. – Din tc. arnavud.
   Sursa: DEX ’98 (1998)

  • De acord cu tine in privinta utilizarii pieselor de artilerie si a actiunilor de hartuire a liniilor de comunicatii si aprovizionare.
   In privinta apararii oraselor sunt de acord doar partial. Da, nu organizezi o aparare tip wwii, ca sa provoci un asediu si bombardamente. Dar, dupa ce s-au instalat in oras si s-au linistit ca l-au ocupat, trebuie sa incepi treaba. In oras scade decalajul dintre dotarile cu tehnica de lupta si efective. Chiar ai posibilitatea sa le produci pierderi semnificative si ar fi pacat sa nu profiti de acest lucru, mai ales ca joci la tine in localitate.
   In alta ordine de idei, luptele din localitati au si cel mai mare impact mediatic iar acest aspect trebuie folosit. Nu afla nimeni daca ai impuscat doi soldati la marginea unui sat dar in oras poti sa filmezi si sa dai pe net.
   Trebuie tocati marunt si des astfel incat sa nu aiba decat doua optiuni: fie se retrag, fie trec la crime de razboi impotriva populatiei unei tari NATO-UE.
   Daca iesi din orase ca sa te confrunti cu ei s-a terminat meciul.
   Nu trebuie sa cadem pe spate din cauza experientei lor din Cecenia: in primul razboi s-au chinuit o luna sa ocupe Groznii, un oras cat Braila, iar in al doilea razboi, dupa ce au tras invatamintele de rigoare, s-au chinuit aproape o luna jumatate.

  • Daca se asteapta cineva la o tactica de rezistenta in orase, ca in al doilea razboi mondial, poate sa se uite la filme sau la episodul Georgia.

   Păi e plin netul de înregistrări ale luptelor de stradă din Siria dintre rebeli și armată care te contrazic flagrant.

   Georgienii au fost niște fătălăi în frunte cu prezidentul lor mâncător de cravate.

   • Georgienii nu se asteptau la reactia militara ruseasca si se bazau foarte mult pe americani, atitudine fatala pentru ei.

    • De acord cu tine @sorin! Divizia aia de parasutisti va fi sustinuta de cel putin cateva escadrile de vanatoare/bombardament, bruiaj radio pe toate frecventele (cu mult mai intens decat in dec. ’89!), rachete tactice pentru distrugerea punctelor de comanda/radiolocatie/AA etc. Divizia aia poate desanta inclusiv blindate, artilerie etc. In momentul cand brava noastra aviatie este anihilata, si aerodromurile cucerite, cu avioanele de transport greu isi aduc cam tot ce le trebuie…In Cehoslovacia au trimis un AN24 dotat cu tehnica de bruiaj care a aterizat pe aerodrom, si dupa aceea a venit grosul diviziilor de desant…Asta inseamna ca cineva stia despre intentiile Moscovei si avea un grad destul de mare…Romania nu a avut niciodata o armata deplin functionala in istoria moderna exceptie facand doar perioadele de razboi si atunci cu sincopele de rigoare… Degeaba isi fac treaba serviciile de informatii daca informatia nu este tratata corespunzator de factorii de decizie… Dovada 1989…

  • @GreciaAntica …Nu sunt de acord cu tine in privinta unui eventual atac rusesc asupra Romaniei din urmatoarele motive:
   1. RO este membru NATO/UE de cativa ani, automat Rusia nu isi poate permite sa-si puna in cap un colos precum NATO, nu accept viitorul raspuns cu Georgia si Shaakasvili sau cum se numeste pentru simplul fapt ca astia nu sunt membri NATO…Rusia a stiut sa speculeze foarte bine acest moment
   2.Rusia are planuri cu bataie lunga de multi ani inca de la sfarsitul WW2, mai bine zis sa ajunga la Roma si Paris… necesita doar o reactualizare aceste planuri, daca vreodata vor pleca in excursie cu tancurile sigur vor trece prin RO…Cucerirea militara a Europei nu se poate intimpla decat in cazul cand viitoarea alianta eurasiatica avand ca pivot China-Rusia detine suprematie tehnologica,precum si in cazul in care NATO /UE se destrama…Cum suprematia tehnologica presupune un colos industrial in spate foarte performant+ multe altele nu prea vad cum vor ajunge Rusia + China in varful piramidei militare…Cat despre destramarea NATO/UE… pai se tot canta prohodul de cel putin 15 ani…
   3.In planurile sovietice /rusesti era prevazuta ca invazia sa fie executata in maxim 10-12 ore….Poate iti vine greu sa crezi ceea ce spun acum dar, armata romana inca de prin ’80 avea capacitatea de a rezista in fata unui inamic de talia Moscovei doar aceste 10-12 ore! Sau cu alte cuvinte cu armamentul conventional suntem fii ploii in fata lor, indiferent daca avem F35 sau Mig-21…superfregate sau mai stiu eu ce alte chestii bune doar de bagat bani in ele… In aceste 10-12 ore trebuie activate elementele de rezistenta prevazute in planul de aparare in caz de invazie… ala aprobat de CSAT cu cateva saptamani/ luni inaintea invaziei… sau ce mai ramane din acele elemente de rezistenta! In aceste 12 ore cei care vor mai fi la conducere isi vor da seama ce trebuie facut pentru coordonarea actiunilor de rezistenta cu elementele de care dispun in acest moment. Sa nu uitam ca factorii de decizie vor fi primele tinte ale subunitatilor speciale. Cei care prin voia soartei vor mai fi liberi, aia vor fi liderii rezistentei. Nu sunt de acord cu elaborarea unui plan de rezistenta detaliat pe timp de pace… De ce? Suntem tinta favorita a GRU de prea mult timp, la ora actuala cunosc despre noi cam tot ce este necesar, inclusiv acel plan de rezistenta.
   4.Dupa WW2 liderii romani si-au dat seama ca singura salvare a natiunii romane in cazul unui nou conflict mondial sunt aliantele solide, precum si integrarea politico-economica in aceste aliante, actualmente NATO /UE… Daca in RO sa zicem sunt investitii americane in valoare de cateva sute de miliarde $ …atunci garantat USA va apara Romania …identic si in cazul UE… Noua ne ramane doar sa facem Romania atractiva pentru investitorii din Vest…
   5.Rusia va cauta sa ridice cat mai multi inamici impotriva UE/NATO, bataia pestelui fiind statele arabe, pe fondul repulsiei arabilor fata de civilizatia occidentala. De asemenea cauta sa fructifice capul de pod din America Latina concretizat prin Venezuela, Ecuador, Bolivia si posibil Argentina… Resursele din America Latina sunt dorite de multi… 🙂 De asemenea va cauta in continuu inflamarea conflictului intre Israel si palestinieni, acesta fiind fitilul la butoiul de pulbere din zona… Va negocia la sange cam toate conflictele…
   ****************************************************
   De bani nu a dus si nu duce lipsa Romania, este de ajuns sa scuturi Capital 300 si sa vezi cat de repede obtii macar 50 de miliarde € …important este sa ne pastram specialistii (aia care mai sunt!), cu ajutorul lor putem face multe…

   • In anii 1980 desi mare ca dotare si resursa umana, armata noastra era foarte slab instruita si dotata cu tehnica de lupta, de regula uzata moral.Unitatile de tancuri erau compuse din T34, T55 si versiunile sale modernizate in varianta romaneasca.Aviatia de vanatoare se baza doar pe MIG21, apararea AT si AA nu era mai stralucita.Sa nu mai vorbim de marina militara care nci ea nu era prea grozava.
    Daca luam in calcul potentialul real de lupta al cadrelor MAPn si militarilor in termen, de regula, cu anumite exceptii, foarte slabi instruiti, fiind folositi ca si trupe de diribau, adica la munci in mine, pe santierele si ogoarele patriei, realizam ca nu am fi putut rezista armat mult timp in fata URSS.Altfel ar fi stat lucrurile daca armata noastra ar fi fost instruita si dotata corespunzator.La sfarsitul anilor 1960, sunt foarte convins ca armata noastra ar fi reusit sa reziste catevaq spatamani singura in fata Armatei Rosii.Atunci armata era echipata corespunzator pentru acea perioada iar militarii erau implicati constat in aplicatii militare, indiferent de anotimp si conditiile meteo.
    Si acum, daca armata noastra ar fi echipata si instruita la nivelul celei israeliene sau americane, chiar si fara sprijinul militar al NATO,rusii ar avea mari batai de cap sa o anihileze.

    • @sorin …ce faci cand iti trimit pe cap rusii macar o divizie de parasutisti bine antrenata, dotata si cu obiective foarte clare? Primele obiective al unei divizii de parasutisti sunt instalarea haosului si a dezorganizarii apararii, cucerirea punctelor cheie, lucrari de arta, obiective militar-economice de maxima importanta, aeroporturi/porturi militare si civile, si bineinteles cireasa de pe tort, capturarea /uciderea liderilor importanti. Iti garantez ca in primele 2-3 zile debandada si haosul este stapan, numarul de victime din randul armatei romane va fi foarte mare, nu mai vorbim de populatia civila…Mai pune la socoteala si tradarile care sigur vor fi in acel moment…Imi aduc aminte ca in decembrie ’89 cateva unitati militare au fost pur si simplu blocate, nu puteau iesi din cazarmi cu tehnica militara…Nu mai vorbim ca unele unitati au fost puse fata in fata, de exemplu regimente de tancuri au avut in fata pe post de inamic regimente antitanc…Ma intreb ce vor face cu ranitii avand in vedere ca asigurarea medicala primara pe campul de lupta este aproape inexistenta…La noi este haos inclusiv la o alarma de exercitiu, dar in conditii de razboi? In ’89 erau comandanti de unitati care se ascundeau sub birou la propriu… Mare noroc am avut in ’89, datorita unor ofiteri competenti (nu neaparat comandantilor la acea data!) au fost evitate in extremis cazuri precum cel de la Otopeni. Au fost cazuri cand se putea multiplica usor cu 100 numarul de morti de la Otopeni…
     Nu se vrea o armata dotata si bine antrenata, pe de o parte ar fi stricat echilibrul in zona, pe de alta parte economia firava a Romaniei nu prea permite o buna dotare. Iti dai seama ca daca noi sa zicem am cumpara 100 F35 (ca tot urla tinerii!) Ungaria ar face si ea un lucru asemanator, Bulgaria ar intra in fibrilatie, Rusia ar mai trimite la Sevastopol inca 3-4 submarine si 10-20 nave de lupta + 200 de SU 30-35…Ucraina se considera amenintata cu cele 12 F16 cumparate de noi… ele intra in dotare undeva in 2016-2018 si aia deja se considera amenintati!
     Sunt de acord cu tine…am trait acele vremuri din pacate!
     PS-Putin tocmai a verificat noaptea precedenta aproximativ 160.000 militari, nimica toata macar 10-12 divizii alarmate…

     http://romanian.ruvr.ru/news/2013_07_13/In-timpul-aplicatiilor-Rusia-nu-incalca-obligatiile-internationale-5936/

     • Domnule, cand ai o armata foarte bine instruita si dotata cu tehnica moderna de lupta te descurci si cu divizia de parasutisti.In faza incipenta agresiunii, serviiciile de informatii alerteaza Marele Stat Major care urgent trece la organizarea defensivei.Cand apar desantistii pe cerul patriei sunt luati de scurt de catre defensiva AA si aviatia de vanatoare iar desantistii care reusesc sa aterizeze cu bine sunt anihilati de trupele terestre(artilerie, blindate, infanterie, trupe speciale si elicoptere de atac).Stiu ca am prezentat un scenariu foarte fantezist pentru Romania si foafrte realist pentru Israel.
      Sunt perfect constient, ca din motive financiare Romania nu isi permite o armata moderna.Pentru lipsa banilor sunt vinovati exclusiv cei carte admnistreaza tara.
      Opinia mea este ca de-a lungul istoriei noastre cel mai mare dusman al tarii noastre au fost factorii sai decizionali care in general, cu mici exceptii, au administrat foarte prost tara.

    • In anii 80′ nici armatele celorlalte state comuniste nu erau mai bine pregatite, incluzand aici si armata rosie. Si nici mare parte din armatele NATO.
     Toate se bazau pe recruti cu o pregatire de baza, si existau cateva „arme” si unitati „de elita” care erau nucleul de baza.

     Sa nu creada cineva ca armata rosie era formata toata din Spetsnaz si divizii de garda de tancuri. Recrutul obisnuit sovietic nu era cu nimic mai capabil fata de recrutul obisnuit roman de la acea data.
     Rusii se bazau tot pe gramezi de tehnica si de oameni, cat mai ieftine si mai multe, sperand sa copleseasca adversarul, inainte ca pierderile sa fie mult prea mari.

     S-a vazut in Afganistan si in primul razboi din Cecenia cat de pregatiti erau. Inafara unor unitati de elita erau cam varza.

     • Armata Rosie in ansamblul ei, era vai de ea.

     • Militarii sovietici care erau trimisi in Afganistan erau foarte bine instruiti.In luptele directe sovieticii isi invingeau adversarii.Problema sovieticilor a fost ca au fost confruntati cu un razboi de gherila cu intindere pe o perioada de 10 ani.

     • Armata Rosie avea unele unitati de elita si speciale foarte bine pregatite, nu toti ajunsi in Afganistan erau la nivelul ala, nici pe departe.
      Faptul ca niste recruti cu o pregatire OK (nu foarte diferita de ce avea armata romana la acea vreme) si dispunand de blindate, artilerie si aviatie ii invingeau intr-o batalie directa pe afganii care aveau cel mult mitraliere grele si erau echipati cu pusti cu repetitie sau cu AKM-uri nu arata o pregatire iestia din comun.

      In momentul in care mujahedinii aia au inceput sa capete experienta de lupta, ceva antrenament si arme (inclusiv model sovietic) de la americani deja recrutii sovietici nu prea mai faceau fata.
      Tactica era alta, terenul nu ii avantaja. Sigur, Spetsnaz sau alte cateva unitati de elita capabile sa lupte si in munti mergeau bine, dar unitatile obisnuite deveneau carne de tun in razboiul asta de gherila.

      Ce am vrut sa spun e ca armata rosie nu era mult mai pregatita fata de armata romana la acea vreme (doar mult mai echipata si mai numeroasa, aici se compensa la noi cu Garzile Patriotice in caz de ceva).
      Si la ei era coruptie, prostie, „bibanii” si „veteranii”, alcoolism, soldati folositi la tot felul de munci de catre superiorii lor. Am vazut de fapt o gramada de plangeri din astea si acum, in vremurile de dupa URSS, legat de actuala armata rusa.
      Iar in Groznai sau Cecenia au fost cazuri in care si-au luat-o pana si cei din Spetsnaz, numai spun ca primul razboi a fost dezastruos pentru armata rusa.

      Ei au mers mult pe imaginea creata armatei rosii in ultima perioada a celui de-al doilea razboi si pe o imagine cat mai impunatoare (bazata tot pe numarul de arme si soldati) dar ca medie nu erau cu nimic peste noi.
      Sigur, aveau (au) cateva unitati speciale si de elita care erau foarte bune, inclusiv pe plan mondial, si au unele arme foarte bune (rachete si avioane in special, chiar si ceva submarine sau blindate, pe langa celebrele AKM si AG)

    • sorin in anii 1980 armata romana avea t 72 acum casate , avea mig 23 si 29 acum casate , rachetele antiaeriene inca erau cu resursa , ave-am industrie de aparare care a produs de la akm pana la avioane si elicoptere , acum nu mai avem industrie de aparare , tancurile sunt t 55 ( tr 85 e tot un t 55 modernizat ) ne bazam pe cele cateva zeci de mig 21 care inca mai zboara , rachetele antiaeriene au resursa pe terminate , oamenii sunt mult mai putini in armata si ma indoiesc ca sunt mai bine pregatiti decat cei din anii 80 cu exceptia catorva unitati restul sunt pile si relatii in armata romana .

     • florian-
      Ai uitat să adaugi, fac eu, că toate cele erau impotente… dotările și resursele!
      Uiți ce s-a întâmplat în decembrie 89?
      MiG-23… nu s-a descurcat deloc mai bine decât 21, 29-le era oricum castrat și, în mare, inutil nouă – asta dovedit în exerciții (oare ce ar fi fost în răzbel real) și la fel al ații în dotare și atunci și mai recent.
      T-72 model maimuță… da, tare util – și-a luat-o de la T-55 (în România noastră).
      Aaa, da, tu compari TR-85 (care NU e T-55 pe motive de blindaj, mobilitate, capacități) – nota bene nu vorbesc de M1, ci de clasic.
      Ce să mai zic de LanceR, care a reprezentat și reprezintă încă un salt calitativ de capacitate mult peste ce avea aviația înainte de 1990… mai ai ceva de adăugat?!

 3. Nu stiu de ce se grabesc sa vanda turelele OWS-25, inca ar mai putea fi folosite. ori habarnau ce fac, destul de probabil, ori pur si simplu nu le pasa. OWS 25 si-ar mai putea gasi locul in dotare.
  Iar tunurile de 130, cu un nou tip de munitie ar putea fi inca folosite.

  • Pai ar putea sa le foloseasca cu Volcano dar le e lene sa modifice sabotul. Prostie vecina cu tradarea.

  • nu mai au garantie.
   nu au in ce sa le monteze
   Nu vors sa se lege cu ele la cap.

   PS: cumva turelele au „migrat” de la MFA Mizil unde erau pe stoc. Sau mai au si aia stocuri?

   • Avem cinci batalioane de tancuri si doar trei batalioane de MLI84M…eu zic ca inca mai au unde sa le monteze.

    • nu este vorba ca nu au unde sa le monteze, ci de celalalt sport national romanes: fuga de responsabilitate.
     Nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru niste sistema in afara garantiei.
     A fost un articol pe tema turelelor „expirate” in urma cu vreo 2-3 ani si se spunea ca MApN nu vrea sa le cumpere din cauza lipsei garantiei.
     Tot un praf in ochi….

 4. Turele OWS-25 si tunurile de 25mm ar fi putut fi folosite fie la completarea lotului de MLI-84 modernizate, asa cum prevedea contractul initial sub care au fost cumparate, fie la integrarea lor pe un batalion de SAUR-2, daca acestea ar fi fost comandate. Si ar fi existat astfel un numar de 160 de echipamente de acelasi tip in serviciu, nu doar 99 sau cate mai sunt actualmente.

 5. tactica propusa de mine are aceste caracteristici: a) armata nu este nimicita iar pierderile sunt minore b) logistica din partea agresorului trebuie sa fie impresionanta. Ganditi-va ca marile puteri, Statele Unite si URSS, au avut probleme mari si costuri imense ca sa tina ocupat Afganistanul, o tara de desculti. Acum imaginati-va ca toti mujahedinii/talibanii aia n-ar fi niste simpli crescatori de capre/studenti purtatori de AK, RPG si IED ci niste soldati antrenati, cu tactici de guerilla in asa fel puse la punct incat fiecare celula poate actiona inependent dar este parte dintr-un tot bine coordonat. Una e sa ai furnicile grupate si sa le distrugi usor cu cateva lovituri de bocanc, si alta sa ai furnicile imprastiate – obosesti incercand sa le calci si scapi fugind. Daca ai 1000 de piese de artilerie care actioneaza independent si care isi comunica pozitia doar ca arie pre-stabilita, poti usor de la distanta sa comunici mesaje generale cu coordonatele asupra carora trebuie efectuat foc. Amplasarea fiecarei unitati, miscarea in teren, sunt cunoscute doar de membrii unitatii. Valabil si pentru artileria grea si pentru unitatile mici de mortiere 120 mm tractate de Humvee sau FAV (fast attack vehicle). Infanteria trebuie sa actioneze in acelasi mod, pe sectoare de drum, pe arii, tactica fiind de a angaja inamicul DOAR DIN PROPRIE INITIATIVA, fara a rezista pe pozitii. Asta inseamna guerilla adevarata: doar ataci, ai mereu initiativa, nu esti niciodata standing duck. In acest fel, ca si ocupant, indiferent cate sectoare cuceresti, nu poti securiza NICIODATA teritoriul pentru ca nu poti sa ai trupe pe toate drumurile, la toate intersectiile, in toate catunele. Iar daca le ai sunt extrem de slabe si de vulnerabile. Punctul nevralgic: politicienii. Cand o sa pice Bucurestiul natia asta de eroi va depune armele. Nimic mai gresit. Cand o sa pice Bucurestiul trebuie ca armata sa lupte in subcarpati, in carpati si sa controleze majoritatea terenului. Si asta nu ca improvizatie ci ca ceva asteptat, prevazut. Nu ofofof suntem gata, ci PENTRU ASTA NE-AM PREGATIT, ACUM E VREMEA NOASTRA. Avem nevoie de o atitudine gen Churchill care a simtit ca renaste cand a inceput razboiul, nu de besinosi de generali speriati ca isi pierd vila si vaivaivai copilasii mei.
  Doar imaginati-va ca avem 1000 de unitati individuale de artilerie actionand ca celule individuale, 30.000 de soldati actionand in celule independente de cate 30-100 oameni, dotati cu 10000 de spike, 3000 de pusti cu luneta, UAV-uri portabile si specializati in ambuscade. Take this big brother. In plus, pazeste bine orasele pentru ca si acolo se lasa zilnic cu bubuiala. In orase trebuie sa ai doar civili purtatori de pusti cu luneta. (3000 in Bucuresti, 1000 in Timisoara si Cluj etc) si Spike. Fara IED de 2 tone si alte nenorociri care sparg geamurile la un intreg cartier. Un ocupant ar avea nevoie de peste 300000 de soldati ca sa tina in mana Romania. Ungaria trimite 100.000, Rusia 200.000. In 2 ani sunt in faliment logistic si cu o presiune imensa din partea parintilor de acasa carora le mor copiii pe front in Romania. Mai ales in Transilvania va fi greu, sa tina in mana atatea orase si orasele si comune si catune si drumuri si intersectii si gari si sa supravegheze fiecare deal de langa drumuri. Tinta perfecta pentru trupe pregatite pentru guerilla. Deci: poftiti va rog, ocupati va rog, dar asa, frumos, sa nu spargem geamurile. Ce urmeaza veti vedea.

  • Ce propui aici este exact strategia de aparare a elvetienilor. Ei sunt organizati special pentru astfel de actiuni.
   In privinta actiunilor in orase, acum e mai limpede fata de primul comentariu din care se intelegea abandonarea oraselor.
   Acum, chiar nici un IED ? Macar unul mic, 5-6 kg si cuie, in barurile si cluburile unde isi vor face veacul ocupantii? Nici o masina-capcana parcata in fata cazarmilor si hotelurilor unde vor fi incartiruiti? Niciun calup de trotil in beciurile caselor celor care colaboreaza cu ocupantul?
   N-ar fi pacat sa irosesti un lunetist ca sa impusti 2-3 pifani cand l-ai putea folosi pentru a lichida ofiteri ? Spike-urile costa destul de mult si nici nu le ai in cantitati nelimitate.

   • Era sa uit. Nicio vesta cu explozibil? Om fi noi crestini dar, dupa ce vor incepe abuzurile, violurile, jafurile, crimele, torturile, cat va dura pana se vor gasi voluntari sa poarte veste?

    • Nu cred că o să existe așa ceva…Pur și simplu, nu se potrivește psihologiei poporului român. Nu suntem genul să visăm la jdemii de fecioare în paradis. mai degrabă ni se potrivește „live to fight another day”.
     Părerea mea, hic…

   • Bula ,eroule, cum poti sa crezi ca spiritul inventiv romanesc va rata ocazia sa toarne niste cuie zburatoare peste piepturile dezgolite si umflate de mandrie ale eliberatorilor?Pai fiecare casa va trebui sa dezvolte sisteme capabile sa raneasca ca asa e mai bine, niste inamici rosii.
    Numa ca sa-mi razpunzi si tu ,de unde semtex sau c4, ca in rest las’ pe mine!

    • Bai da’ v-ati invatat ! Tusiti fara Semtex si C4. Da’ azotatu’ de amoniu ce are frate? Plus ca mai gasesti destule lucruri interesante pe la magazinele de chimicale, lacuri si vopsele. Mai cu o benzina….. ne descurcam.

     • Auzi ma bula, tu nu esti cumva varsator de zodie? Ca prea debordezi de imaginatie.Ia da-mi si mie repede acum o reteta de bomba desta nationala ca ma duc saptamana viitoare la niste aplicatii pe razelm si vreau sa le arat la insurgenti cum se duce razboiul de gherila!
      Adica tu crezi ca benzinariile care o sa ramana dupa potopul de tancuri o sa fie altceva decat niste rezervoare explodate? Sau ca magazinele de orice fel ar fi ele o sa mai fie pline cu ceva in caz ca nu sunt deja niste gramezi de moloz?
      Daca habitezi in Tulcea , eu as bea o bere cu tine saptamana viitoare doar ca sa ne lamurim cum e cu anumite aspecte..aduc si un flex bun ,mergem in spate la monument sa vedem ce putem sa taiem aaa sa modernizam pe copaile alea ruginite de la mal! lasa-mi un nr de telefon la ernest3man@yahoo.fr. e valabil si pentru seba iesitul la bere!

  • @Grecia.. Te rog daca poti sa faci o expunere la fel de atractiva pentru sustinerea logistica.Imi place si sunt de acord cu tipul acesta de actiune/mentalitate, dar daca ai inceput cu sfarsitul, fa rost si de un inceput.
   Vreau o solutie , macar pentru mine, din care sa rezulte cum sustii cu munitii si alimente aceste trupe de gherila.Pentru ca esti constient ca dusmanii vor asigura din start toata munitia ,combustibilul,si hrana care ar ajunge la gherilisti!
   Razboaiele se castiga ”din spate”.
   Degeaba sunt eu patriot si stau la marginea drumului in ambuscada daca din cauza foamei vad 4 inamici in loc de doi ,ma dor picioarele de atata mers pe jos, si astept la nesfarsit sa toarne ai mei colegi o grenada ,doua pe capetele de coloana, da de unde ca e scumpe si n-avem.
   Daca exista depozite subterane de rezerve iti dai seama ca informatia trebuie pusa la dispozitia celor care au nevoie de ea.si precum cred ca stii, e suficient sa puna mana specialii rusi pe un prizonier ca o sa dea ala tot din el.Ce patriotism ce rezistenta la tortura , nu exista asa ceva.Decat sa cazi prizonier la spetnaz mai bine tragi cuiu la grenada sau iti tragi un glont in cap, oricum dupa ce te storc de informatii tot te impusca!
   Plus ca asa cum o sa-i cautam noi pe ei , asa o sa umble si ei dupa noi prin paduri si munti!
   Ne trebuie mentalitate de finlandez daca vrem sa le tinem piept rusilor.Asta 1.
   Si 2 ,ar fi trebuit pastrate niste cursuri , ceva paramilitar pentru populatie, sa stie sa traga si ei cu pusca , sa faca un foc in padure, chestii deastea.
   O sa-ti vina voluntari toti pustanii astia de counter strike, si o sa te ia naiba pana-i inveti sa faca numai corectia de tragere, si nu ai timp de asta ca dusmanul actioneaza, violeaza, omoara si ocupa tot!
   Asa ca fa te rog si un plan ptr spatele frontului de gherila!

   • O viitoare gherila romaneasca poate avea un succes deosebit in zona montana. Cine cunoaste muntii romanesti stie despre ce vorbesc, ai rog pe cei care au fost doar in excursii montane sa se abtina… Exista destula hrana in muntii Romaniei, doar trebuie sa stii sa vanezi /prepari… :))) . Cea mai proasta idee in capul unui membru al rezistentei este sa ceara hrana populatiei civile… Fii sigur ca inamicul vine cu propriile depozite de munitii /armament/hrana…Nu ai nevoie de armament sofisticat ca sa-i faci zile negre ocupantului…In cazul unui viitor conflict in care suntem cuceriti fii sigur ca mai raman destui militari capacitati pentru ducerea razboiului de gherila…Iar nevoia te invata… Nu subestimati rolul civililor neinstruiti…pot fi foarte bine utilizati pentru dezinformarea unitatilor antigherila ale ocupantului…
    Nu sunt de acord cu pregatirea pe timp de pace a unui plan minutios de organizare a rezistentei, din motive usor de inteles. Acele 10-12 ore -maxim 3-4 zile din momentul declansarii atacului pot fi foarte bine utilizate pentru pregatirea reala a rezistentei bazata pe elementele pe care le ai la dispozitie in acele momente, precum si subunitati special instruite in acest scop… Gherila urbana poate fi sustinuta destul de usor in aglomerarile urbane, sunt destul de multe modele in istoria moderna… Ideea atacurilor sinucigase denota doar prostie si nimic altceva… O echipa cu 5-6 oameni poate induce frica foarte usor… iar romanul este cu mult mai inventiv decat cei din Afganistan. Vlad Tepes este destul de prezent in mintea unora…

  • Altul care n-a facut Armata, s-a jucat Battlefield 4 pe PS3, a vazut multe filme, s-a uitat la stiri si pe youtube si a citit multe prostii despre military pe net dar care vrea sa revolutioneze tactica militara 🙂 🙂

   No offense intended 🙂 🙂 , doar discutam 🙂

   Teoria ta nu functioneaza nici macar la nivel de teorie, nu mai vorbim de practica.

   Hai sa o luam pe bucati:

   „Doar imaginati-va ca avem 1000 de unitati individuale de artilerie actionand ca celule individuale”

   Nici nu vreau sa-mi imaginez asa ceva 🙂 Si sa-ti ‘eggzplic’ de ce:
   Ai 1000 de tunuri DISPERSATE care trag fiecare pe unde le canta lu dom sergent-major. Fiind dispersate, dispare unul dintre atuurile principale ale artileriei, focul concentrat, acoperitul cu proiectile al unei suprafete pt damage maxim. Deci in loc sa ai baterii de tunuri sa rada o suprafata, ai cate un tun care trage cate 2-3 proiectile pe minut, daca nimereste ceva bine, daca nu, aia din tinta au timp sa se care de acolo la ce ‘mare’ numar de proiectile cade este ei, efect in tinta zero.

   Dupa aia, cine realizeaza actul de comanda-control la 1000 de tunuri individuale dispersate in teritoriu, asta e o NEBUNIE.

   O sa zici ca fiecare de capul lui, asta e o NEBUNIE si mai mare, n-ai cum sa coordonezi focul in stilul asta si o sa ploua cu proiectile de tun de 130 si 152mm claie peste gramada prin teritoriu, or sa se omoare intre ei atunci cand nu omoara civilii. vezi ce s-a intamplat la Rivulutie si acolo n-au tras cu tunurile si a existat o comanda centralizata, asa cum a fost ea…

   Dupa aia explica-mi cum functioneaza logistica, cine si cum aprovizioneaza 1000 de tunuri dispersate in teritoriu cu proiectile, ca dupa ce tragi alea cateva lazi pe care le ai cu tine, ce faci?

   Daca tara e ocupata fabricile de armament sunt distruse sau in mana dusmanului.

   Ca sa nu mai vorbesc cine le da de mancare militarilor, acum sa zicem ca toti sunt rangers sau special forces si mananca buruieni si soparle dar si soparlele se termina si cu iarba nu rezista prea mult 🙂

   1000 de tunuri inseamna 1000 de camioane care le tracteaza, pe langa faptul ca un DAC665 e ditamai ragalia greu de mascat cine le aprovizioneaza cu benzina si eventual piese de schimb.

   Intreaba un militar cum functioneaza astea si te mai luminezi…

   „30.000 de soldati actionand in celule independente de cate 30-100 oameni, dotati cu 10000 de spike, 3000 de pusti cu luneta, UAV-uri portabile si specializati in ambuscade.”

   Asa, si cine comanda 1000 de celule a 30 de oameni, cine le da munitie, cine le da de mancare.

   „10000 de Spike”
   S-a mai aberat asta pe alt site cand au incercat sa reinventeze razboiul intregului popor cu o grupa paramilitara la fiecare din cele 60000 de comune, si n-a mers.

   Se vand cam 10 missiles per launcher.
   Germania a cumparat 4,000 Spike-LR missiles 311 LR launchers
   Italia 1,155 Spike-MR/LR
   Polonia 2,675 Spike-LR missiles, 264 launchers
   Spania 2,800 missiles, 2,600 Spike-LR with remaining 200 being Spike-ER. 236 Spike LR launchers

   Romania n-o sa aiba 10000 de rachete, cat Gemania, Italia, Polonia si Spania la un loc.

   Noi avem 1000 Spike ER pt 15 elicoptere cate ne-au mai ramas, adica fix in pix, alea 15 se duc dracului in primele 12 ore si ramanem cu rachetele netrase; si vreo 950 Spike LR pt MLIuri.

   „In orase trebuie sa ai doar civili purtatori de pusti cu luneta. (3000 in Bucuresti, 1000 in Timisoara si Cluj etc) si Spike. ”

   De ce 3000 si nu 2850 sau 3245?

   Anyway, tu vrei sa ne transformi orasele in Beiruturi si Grozniiuri, cu civilii evacuati sau traind cu sobolanii prin subsoluri si cu toate blocurile facute zob cu artileria de pe tancurile sovietice. Ca eu nu cred ca tu crezi ca rusii vor sta cuminti sa incaseze gloante de la lunetisti fara sa traga cu tunurile in blocuri…n-au facut asta in Cecenia, de ce ar face-o la Bucuresti si Timisoara…basca ce represalii cu civili impuscati sau spanzurati pe la intersectii vor urma, de nu o sa gazduiasca nimeni pe la el prin bloc vreun lunetist din asta…

   „In 2 ani sunt in faliment logistic si cu o presiune imensa din partea parintilor de acasa carora le mor copiii pe front in Romania.”

   De ce crezi ca ar vrea rusii sa ocupe Romania si sa o tina ocupata vreo 2 ani? Ce sa faca cu ea, ca pamant si resurse sunt destule in Rusia. Nu e mai simplu sa loveasca ce fabrici au mai ramas, nici nu le ia mult timp, sa ne loveasca centralele electrice si termo, sa distruga nodurile de cale ferata si transport, podurile, centrele de distributie a apei potabile etc, adica infrastructura (si nici n-o sa le ia mult timp) si gata, s-a stins lumina in Romania?

   Bon, sa zicem ca o tin ‘ocopata’ doi ani.
   In doi ani ce fac aia cu 1000 de tunuri rasfirate prin care paduri, ca nu mai sunt nici din alea.
   De unde iau munitie, ce mananca, cine-i comanda.

   In doi ani ai curata Spetznazul si aviatia rusa pe toti, ca nu poti sa iei tunul cu tine, sa te imbraci in civil, sa fugi si sa-l ascunzi in apartament sau in beci la matusa.

   In plus nu cred ca ai inteles cum a functionat gherila in ASTAN: aia n-aveau tunuri, jeepuri si drone, ca alea sunt usor de identificat si ras de pe fata pamantului. Aia aveau IEDuri si AKMuri, AGuri si rachete, cateva MANPADS.
   Imbracati in civil, in caz ca se apropie americanii aruncat armele si fugit in primul sat, ascuns acolo printre femei.
   Aia sunt platiti si sprijiniti de arabi prin Pakistan, au o comanda, primesc informatii.
   Americanii au fost finuti, ca asta e, trebuie sa respecte legile, in loc sa le detoneze satele si sa impuste barbatii, asa ca la razboi. Daca se puneau pe ei asa se ducea dracu insurgenta dar si mandatul ONU.

   Daca tu crezi ca insurgenta e infailibila, te inseli, in Caucaz rusii mai fara scrupule din astea au facut ordine.

   Bottom line, ce forte mai avem sa le dispersam si pe alea in loc sa opunem rezistenta.

   Rezistenta ZERO, inainteaza rusii concentrat pe cateva directii ca-n paine si ocupa toata tara, pt ca-i hartuim noi cu gherila dupa aia.

   E interesanta teoria ta, dar stii tu, ‘teoria ca teoria practica te omoara’.

   • Planurile cu „lupta intregului popor” sunt inca foarte bune zic eu. Cu atat mai mult cu cat s-ar baza pe o aducere la zi si o coordonare cu armata si ce disoune ea (aparare AA si anti-tanc in special).

    Actiuni de genul WW 2 cu milioane de soldati, mii de tancuri, piese de artilerie si avioane nu prea mai sunt posibile azi.

    Vorbind teoretic acum (sau prin absurd) o invazie a Romaniei e greu de facut din cauza reliefului in primul rand.
    2000 de Spike (cred ca se pot trage si de Humwee-uri nu doar de pe elicoptere sau MLI-uri) pot produce o gramada de probleme si sunt greu de contracarat. Poti sa le lansezi de dupa deal (sau bloc) si sa le dirijezi apoi pe directia tintei.

    O aparare AA cat de cat onorabila ar reduce din posibilitatile aviatiei inamice (cazul Iugoslaviei, oricum Rusia nu are o aviatie de genul NATO).
    Se poate si minarea unor directii de patrundere (cele mai probabile), poti sa concentrezi acolo focul artileriei (nu sa o raspandesti peste tot), se pot asigura baze logistice in orase si in zonele de munte unde e greu de patruns si unde avem trupe specializate pentru lupta acolo.
    Va fi greu de patruns oricum in Transilvania care e inconjurata de munti, se pot folosi resursele de acolo (alimente, combustibili, industrie).
    Ideea e ca o astfel de invazie ar fi atat de costisitoare (inclusiv in vieti si tehnica) incat inamicul ar abandona planul asta.pentru ca chiar daca ar invinge la final ar suferi pierderi prea mari ca sa merite

    • Ar fi ideal sa luam licenta pentru rachetele AT Spike si pentru rachetele AA Stinger, (sau macar sa facem ceva similar bazat pe senzorii de la Stinger) sa poata fi trase si de pe elicoptere sau blindate dar si de pe masini sau chiar individual.
     Plus un nou AG cu lovitura termobarica, si instructie tactica la greu

     Artilerie gen ATROM si LAROM, cat mai mobila, si o aparare AA onorabila

     Sigur, aviatia si marina nu trebuiesc uitate, eu cred ca am avea bani pentru toate astea daca s-ar insista un pic, dar si dezinteresul si goana dupa alte chestii (si profituri) sunt mari. Nu ca ar fi ceva nou, dupa 1877-1878 am cam lasat chestiile astea la urma aproape de fiecare data.

     Armatele lui Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare sau chiar Ioan Voda cel Cumplit erau mult mai bine dotate (la nivelul vremii lor) fata de ce avem acum. Asta daca nu cumva se tin ascunse prin munti farfuriile alea zburatoare ale lui Coanda hehe

     • de ce Stinger?
      Avem deja licenta la strela 2 si are deja imbunatatiri de genul focos de proximitate si senzori de ghidare imbunatatiti. Faptul ca nu se comanda si nu se face dezvoltare in domeniul este alta problema.

      Planurile de lupta ale intregului popor s-au redus la iesiri la manifestatii, defilari (am participat cred ca si pentru nepoti) si in cel mai bun caz la iesiri la vreun festival de muzica populara cu ceva mici (daca se gasea carne).

      In al doilea razboi mondial francezii aveau 20 de colaboratori pentru fiecare partizan care activa. Din fericire pentru ei au castigat aliatii si le-a spalat rusinea.

      Fara suparare, dar te contrazici in termeni si explicatii.
      Propui intai spargerea in grupuri mobile independente (primul razboi cecen) sau de comando (asta presupune deja o comanda unificat si un stat major de dimensiuni masive) si apoi revii la minarea pe directii (presupun ca zici minarea pe arii extinse) si directionarea artileriei pe directiile de inaintare.
      Daca artileria ta este deja imprastiata o sa-ti fie aproape imposibil sa o controlezi dintr-un singur punct. Din start o sa ai zeci de puncte de observare. Cel mult poti sa le dai puncte de lovire individuale si sa speram ca or sa mearga. In rzboiul mobil nu prea mai tine figura.

      La ce naiba iti trebuie lovitura termobarica la AG7? Este strict pentru forta vie, tehnica neblindata sau blindata usor si cladiri.
      Exista deja si este facut de CARFIL SA:
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DSgeJ_qb53k
      N-am auzit sa-l fi cumparat cineva.

      Armatele medievale ale lui:
      – Iancu de Hunedoarea: se bazau pe resursele unuia dintre cele mai bogate regate din Europa la acea vreme si pe un numar foarte mare de aliati;
      – Vlad Tepes, se baza pe comertul cu sclavi (Bucurestiul era in timpul lui cel mai important centru de comert cu sclavi din Estul Europei) si pe confiscarea marilor averi ale boierilor (de ce crezi ca l-au asasinat?);
      – Stefan cel Mare, avea banii din raidurile pe care le facea aproape anual in Polonia (astia deja nu mai faceau diferenta intre tatari si moldoveni), fosta Rusia Kieveana care nu se mai puteau apara fiind distrusa de mongoli (a adus aproape 100000 de sclavi de acolo, vezi Grigore Ureche) si pe taxele dintr-o importanta ruta comerciala europeana care trecea chiar prin Moldova;
      – Ioan Voda Armeanul („cel Cumplit” a fost adaugat pe urma), fost negustor de peste, introduce un sistem de taxare proportional si il sustine cu armata obligand pe toata lumea sa-l respecte (normal ca boierii nu-i agreeaza!). Sisitemul de taxare are rezultatul strangerii unor sume similare cu cele din tarile vestice si drept urmare isi doteaza armata cu un numar impresionant de tunuri de camp, peste 180 de tunuri, Moare, cum altfel, tradat de cei care trebuiau sa-l sustina (boieri).

     • @lucian74

      Cred ca ai amestecat ce am scris eu cu ce au scris altii, oricum ai facut un talmes balmes. Unde am propus eu spargerea in grupuri de comanda si imprastierea artileriei? Probabil ai amestecat cu ce au scris altii sa-ti iasa ideea.

      Ideea mea era sa se combine actiunile armatei cu cele de genul „lupta intregului popor”. Nu are nicio treaba imprastierea in grupuri de comando sau ce spui tu acolo. Grupurile alea de partizani sau cum vrei sa le zici sunt o parte a apararii nationale, nu inlocuiesc complet armata clasica.
      Ca or fi unitati militare ramase (si infiltrate, gen fortele speciale) in spatele frontului si care ar actiona asa e altceva.

      Noi putem profita foarte mult de relief. Daca mergem tot pe scenariul cu invazia din est, pai sunt ceva cursuri de apa de trecut, sunt muntii care sunt greu de trecut (si unde avem unitati de VM), inamicul s-ar inghesui intre Prut si Siret, Dunare, Siret si Carpati etc, sigur ca se pot mina zonele cele mai probabile de trecere, si se poate folosi focul artilerie tot acolo pentru a-l bloca.

      Apararea AA e necesara pentru a deranja (daca nu distruge) aviatia inamica, oricum rusii sunt mai slabi decat NATO aici, de aia am si zis de treaba cu razboiul din Iugoslavia.

      Cu ceva drone ieftine (si mici) sa observe si coordoneze tirul si rachete gen Spike (de aia am zis de licenta) poti sa faci o gramada de probleme inamicului, mai ales in zone cu teren mai accidentat si pe timp de noapte, poti face praf o gramada de blindate intr-o singura salva de la cativa km, din padurea de dupa deal
      La fel cu piese de artilerie mobile (ATROM, LAROM) cu care te apropii, ai tras si te-ai miscat de acolo apoi (nu le dispersezi cate una la cateva zeci de km, doar le misti de acolo si le camuflezi).

      Grupurile de partizani sunt alea cu lupta de gherila, pazesc spatele frontului, flancurile, ataca liniile logistice, asigura aprovizionarea, ataca subunitati inamice, mineaza, pun capcane, otravesc apele, ii tin pe aia in tensiune etc etc hehe
      Iar armata duce lupta clasica (ata cat poate cu putinul pe care il are)

      Ideea e sa faci in asa fel incat inamicul sa se lase pagubas, nu neaparat pentru ca nu ar putea invinge pana la urma, ci pentru ca ar plati un pret mult prea mare pentru asta.

      Din ce am vazut, Stinger imi pare mai performanta, si ca senzori (mai greu de pacalit) si ca raza de actiune.

      Cat despre AG cu lovitura termobarica, cred ca glumesti sau nu stii despre ce vorbesti. Odata ca are raza si putere mai mare de distrugere, efectul e mai mare la orice tinta, poate duce inclusiv la incendierea tintei, iar presiunea mult mai mare a exploziei poate se produca distrugerea senzorilor de pe un tanc sa zicem, sau chiar detonarea blindajului reactiv de pe el, ceea ce il va expune apoi la orice lovitura AT

      Oricui ii plac armele va dori sa aiba ceva care sa faca daune cat mai mari adversarului

      Cat despre domnitorii pomeniti, eu am spus ca aveau o armata la cele mai inalte standarde ale vremii, nu cati sclavi au luat. Pari sa ai un fetis cu treaba asta. Moldova si Tara Romaneasca faceau bani mai mult din cresterea si vanzarea animalelor, din agricultura si comert (nu doar cu sclavi, ci cu orice) mai ales ca stapaneau traseul dintre imperiul otoman si Europa Centrala si de vest.
      Traficul cu marfuri se facea pe aici (de aia si bataia pe Chilia si Cetatea Alba) si bineinteles ca oamenii isi luau partea.
      Negustorii sasi trasi in teapa de Vlad au legatura cu asta, si atunci era o lupta pentru influenta in zone din astea geostrategice.
      Cam cum se agita unii cu Schengenu si portul Constanta, sa nu ia din caimacu lui Rotterdam. Adica „drumul matasii” va fi mai scurt pe aici, si spre China si dinspre China, mai ales cu canalul Dunare-Marea Neagra si apoi Dunare-Rin parca, practic Europa e „taiata” in doua de ditamai „superautostrada” fluviala, de la Marea Neagra la Marea Nordului..

      Oamenii de atunci au stiut sa profite de asta, de, si vremurile erau mult mai grele si ii fortau sa actioneze si nu sa se complaca asa ca unii de acum. Plus de asta, calitatea acelor oameni era pur si simplu mult mai buna decat a conducatorilor actuali. Sigur, si o buna parte din oamenii obisnuiti de azi nu stiu daca se ridica la nivelul celor de atunci

      Si atunci vorbim de niste tarisoare mici care se luau la tranta cu cele mai mari puteri ale vremii, si de multe ori si castigau.
      Azi am putea fi mult mai departe daca am avea o conducere mai inteligenta si mai patrioata.

     • @radu2
      eu totusi am o oarecare pregatire de lupta antitanc (cel putin asa scrie pe livretul militar) si am fost si oarecum implicat in atelierele (nu stiu de ce le zicea asa!) de pregatire a vanatorilor de tanc si iti zic ca o arma termobarica, cu exceptia cazului ca este enorma si lipita de tanc, nu o sa distruga un tanc! PUNCT!

      Au fost tancuri la 400m de locul unei explozii nucleare si tot au plecat pe senilele lor si nu tractate. La distanta aia unda de soc era superba dar nu i-a facut cam nimic.

      Arma termobarica distruge prin unda de soc la care unui tanc i se falfaie in teava daca unda nu se propaga prin blindaj. Pentru ceva de genul ala se foloseste un proiectil HESH (sau HEP). Detonarea are loc in contactul cu blindajul si transmite unda de soc in partea opusa proiectand schije. S-a rezolvat simplu cu blindaje sandwich multimaterial si cu spatii ca si pentru incarcaturile cumulative si suplimentar prin captusirea interioara cu asa numitul spall liner.

      Inca o chestie, lovitura termobarica este mare, nu are o forma prea aerodinamica si drept urmare raza de lovire a unui AG se reduce drastic.
      Faza cu trage unul cu termobarica si face praf ERA si apoi trage cu ceva conventional ca sa-i faca praf blindajul este interesanta a fost folosita de ceceni si de palestinieni cu rezultate mixte (astia au reusit sa distruga un Merkava tragand in usa compartimentului pentru trupe).
      Rusii au proiectat deja o lovitura cumulativa tandem pentru RPG7 anume ca sa rezolve problema ERA. Ar fi interesant de vazut si raza de actiune a loviturii: 100m
      http://en.wikipedia.org/wiki/PG-7VR

      Pentru distrugerea senzorilor se mai poate folosi si o pusca cu luneta. Daca te crezi Rambo…

      Acum, una regula de aur a vanatorilor de tancuri este: NU TE APROPIA DE HAITA DE TANCURI. Vei muri.

      Cand ai vazut ultima oara tancuri rusesti actionand izolate?

      Si totusi, o racheta antitanc ghidata este net superioara la orice AG7.
      Mai degraba as cumpara din astea decat lovituri termobarice.

      Referitor la domnitorii mentionati am mentionat sursa excedentara de bani folosita la inarmare. Nu am nici un fetis in a fi un Domino 🙂 (pariu ca nu stiai ca exista si versiunea masculina) ci am mentionat una din principalele surse de venituri ale acestor domnitori.
      Sclavia a fost o sursa de bani extrem de importanta pentru Moldova si Valahia.
      Sclavii erau atat de numerosi incat pana si in ziua de astazi sunt straini convinsi ca au existat sclavi tigani inarmati si pusi sa lupte in armatele principatelor. Habar nu am de unde le-a venit ideea asta tampita!

      Fara bani si vointa nu inarmezi nimic. De asta am mentionat sursa banilor voievozilor si nu a economiei tarii. Sunt doua chestii diferite.
      Puteai sa-l mentionezi si pe Mircea cel Batran care avea o cavalerie permanenta de 10000 de calareti inzauati si la vremea respectiva era cea mai mare si moderna forta militara profesionista europeana.

   • Apropo de teorie, ai cumva cartea asta: http://www.okazii.ro/recomandate/catalog/carti/ziare-reviste-vechi/lupta-de-rezistenta-in-mediul-urban-col-c-dobinda-col-r-dr-p-ciuhureanu-kist1a-a118765413

    Ar fi interesant de scanat si pus pe scribd. O are cineva si se ofera voluntar?

   • @Special pentru GSG9…
    1. „De ce crezi ca ar vrea rusii sa ocupe Romania si sa o tina ocupata vreo 2 ani?” –>>oare de ce in 200 de ani au fost de cel putin 13 ori? Sa zicem ca prima oara nu le-a placut, a doua oara la fel…dar dupa aceea?
    2.”Rezistenta ZERO, inainteaza rusii concentrat pe cateva directii ca-n paine si ocupa toata tara, pt ca-i hartuim noi cu gherila dupa aia.” –>>armata romana de vreo 20-30 de ani este practic echipata si instruita sa reziste alea 10-12 ore…Apararea Romaniei nu se face doar cu armata si elementele sistemului national de aparare… De ce crezi ca din ’90 si pana in prezent cautam o „umbrela” cat mai mare..??? Ca sa nu mai pun la socoteala si altele…
    3.Cand eram mai tinerel (si mai sprinten!) existau in planul pentru pregatirea de lupta (si se executau!) 82 zile de tabara pe an, din care 2 saptamani ski la munte, 2 saptamani alpinism vara, 2 saptamani tabara la apa vara… Restul, tabere in padure , de cate 1-2 saptamani…Eram satui de conserve, diurna data la pastele cailor, zile libere de care nu prea aveam parte…Erau obligatorii…Asta in afara aplicatiilor uzuale…Ca un fapt divers, incadrarea batalioanelor respective nu a depasit niciodata 75% pe timp de pace… oportunistii tot timpul cautau un loc mai caldut…Insurgenta poate avea succes, depinde cine face parte din aceasta insurgenta… Cel putin zona montana ofera destule oportunitati pentru organizarea unei rezistente puternice…Te poti baza pe civili doar in cazul dezinformarii unitatilor antigherila ale ocupantului…
    4.Exista subunitati special instruite pentru organizarea insurgentei in cazul in care suntem ocupati, pacat ca nu aveti ochi sa le vedeti multi dintre voi… si poate ca este mai bine asa…
    5.Romanii sunt cu mult mai inventivi decat aia din Afganistan, Cecenia sau mai stiu eu care… Chiar crezi ca armata ruseasca este infailibila? Este mult pana gasesc depozitul de votca, iar „parashute” avem destule slava Domnului…

    • @dany

     Bre, nu va atacati ca n-am nimic cu GreciaAntica , doar cu teoria lui 🙂

     Eu am comentat in principal la gherila aia cu 1000 de tunuri, care mi s-a parut cam bizara!

     1000 de echipe, fiecare echipata cu cate un tun.

     Daca ai fost militar explica-ne si noua cum le conduci si dirijezi focul, ca doar nu esti nebun sa le lasi fiecare sa traga de capul lui.

     Explica-ne cum aprovizionezi cu munitie 1000 de puncte de foc in conditii de razboi cu aviatia rusa la vanatoare libera, ca cele 12 avioane sunt duse de mult.

     Si ce efect in tinta au 1000 de tunuri care trag individual aiurea in 1000 de tinte.

     Eu zic ca nu functioneaza.

     Dupa aia 1000 de echipe de 30 de militari, aceleasi probleme, cine la coordoneaza, cine le aprovizioneaza si ce efect au in atac grupuri mici de militari impotriva unor divizii blindate in inaintare.

     Gherila fac aia de la Brigada 6 Op Speciale, aialalti infanteristi sunt mai ‘linistiti’.

     La fel cu lupta in orase, crezi ca e cea mai buna idee sa transformam orasele in Groznii?

     1. „Sa zicem ca prima oara nu le-a placut, a doua oara la fel…dar dupa aceea?”

     Ca sa fie clar de la inceput 🙂 Eu personal postez de mai mult timp pe aici si lumea ma cam stie de rusofob, nu de rusofil 🙂

     Dar s-au mai schimbat un pic lucrurile. Acum te ocupa economic, isi pun vuvuzelele la conducerea armatei si statului roman, te infiltreaza gru-ul la toate nivelurile, te scoate din toate magistralele energetice, iti cumpara combinatele si ti le inchide etc. Cred ca e mult mai simplu si mult mai ieftin asa, si fara bataia de cap al unui conflict deschis cu NATO/UE.

     2. Cand am spus „rezistenta ZERO” m-am referit ca in loc sa ai unitati de tunuri concentrate si corelate sa loveasca pe directiile de inaintare, teoria aia spune ca mai bine le dispersezi sa traga individual ca gherila.

     La fel cu cei 30000 de soldati, in loc sa opui o rezistenta in niste puncte, incercand daca nu sa opresti macar sa incetinesti avansul si sa provoci cat mai multe pierderi, teoria aia spune ca mai bine le dispersezi.

     Pai daca dispersezi si cele 1000 de tunuri si cei 30000 de militari cine dracu mai opune rezistenta, nu dureaza nici macar 12 ore, intra rusii ca prin branza.

     De acord cu tine ca daca vin rusii cu diviziile blindate incoa nu cei cateva zeci de mii de militari prost echipati pe care-i mai avem ne vor apara.
     Relativ la umbrela; singurul detterence pe care il avem e faptul ca suntem in NATO si UE.

     Daca se intampla ceva cu adevarat nasol si asta nu mai functioneaza, daca se ajunge concret la venit cu tancul, rusii oricum ocupa Romania. Si aliantele alea nu vor mai folosi la mare lucru.

     Singura descurajare care functioneaza e aia in care rusii stiu ca daca intra incoa pierd clar minim 1000 de tancuri si alte blindate, 2-300 de avioane, 50000 de militari. Si atunci se gandesc bine daca merita sau nu o vizita pe Magheru.

     Din pacate Armata romana asa cum mai e ea acum nu prea mai reprezinta o descurajare, nefiind capabila sa le produca pierderile alea.
     Noi ne bazam pe aliante. Cat timp ‘umbrela’ si aliantele functioneaza e ok, dupa aia Dumnezeu cu mila, nu-ti fa iluzii.

     3. Asta cu PTAPul nu stiu cat de viabila este, nu a fost mare lucru nici atunci, acum tineretul nici macar nu mai face armata, e indopat de hamburgheri si prostit de media.

     Asa, si ce faci cu rezistenta in zonele montane cand rusii ti-au ocupat orasele si satele? Te duci la munte si stai acolo la picnic in timp ce aia darama, fura, impusca si violeza in orase?

     4. Brigada 6 o sa faca insurgenta, ca asta e domeniul ei.
     O mai fi avand si SRIul ceva.

     REŢEAUA „R”, mai are Armata acum ceva echivalent?
     Daca nu le stim noi probabil stiu de ele rusii.

     5. Romanii sunt inventivi, nu contest 🙂
     Eroul Bula is the master of them all 🙂 🙂
     Sa vezi ce si-a bagat flexul in monitoare si a facut din ele o minunatie de Kirov class battlecruisers 🙂

     Pe de alta parte mie mi se pare ca romanii sunt si lasi, si cam lenesi, si handicapati asteptandu-si drepturile banesti de la stat care li se cuvin prin Constitutie si Drepturile Omului si cam li se rupe de multe, cam obisnuiti cu confortul, si in general nu prea sufera de patriotism sau altruism, si nu stiu care 1-2% mai au vagi cunostinte de istoria nationala si mai scrieti voi aici. Nu toti romanii, doar o mica parte, sa zicem intre 75-90%?

     E suficient sa admirati clasa politica, la toate nivelurile, si dupa aia aparatul bugetar la toate nivelurile, cu coruptia si ticalosiile de rigoare.
     Ai vedeti voi pe astia sprijinind rezistenta sau facand insurgenta? Eu mai degraba ai vad dandu-i in gat pe insurgenti.

     Lipseste MOTIVATIA: aia in ASTAN sau Caucaz au motivatie religioasa, politica sau pur si simplu din saracie nu au alta alternativa decat sa lupte pe bani.
     Romanii la care din capitolele astea intra?

     Nici o armata nu e infailibila, corect, deci nici cea ruseasca. Problema cu armata ruseasca e in dimensiunile ei comparativ cu a noastra si cu dotarile ei comparativ cu ale noastre.

     • @gsg9 … departe de mine gandul ca esti rusofil… 🙂 Nu am sustinut ideea cu cele 1000 de piese de artilerie in cazul unui razboi de gherila…Pur si simplu nu isi au rostul, eroism gratuit…Si nu ma pricep la artilerie, dar poate ca pana la urma tot reusesesc sa trag o lovitura directa cu cal.100 AT, in cazul in care imi cade in mana asa ceva…dar mai drag imi este sa improvizez ceva din orice proiectil de artilerie…Atit cat imi aduc aminte! Brigada aia 6 Op Spc va avea mult de furca,,,cu omologii rusi…Cei care vor supravietui, aia vor pune bazele rezistentei… Mai sunt batalioanele de cercetare in adancime? Banuiesc ca da, la ultimul meu contact cu armata inca mai erau in organigrama (acum vreo 12 ani!).Si acelea aveau in programul pentru pregatirea de lupta constituirea de grupuri de rezistenta in cazul ocuparii teritoriului national…
      Rezistenta armata in cazul ocuparii teritoriului national nu este doar apanajul armatei. Fiecare structura a sistemului national de aparare are propriile structuri abilitate pentru asa ceva. Serviciile de informatii / contrainformatii, MAI au propriile planuri pentru asa ceva. Ca sa iti dau un exemplu cum se lucra candva: in cazul apararii unui obiectiv de importanta majora din Bucuresti (numele nu conteaza!), armata punea la dispozitie o companie operatii speciale din cadrul unui BO SPC (bunicii FOS!)(asta intre 92-2000!), jandarmeria punea la dispozitie o subunitate nivel companie din trupele speciale proprii, SRI punea la dispozitie o alta subunitate tot de nivel companie din trupele proprii…Toate aceste subunitati se aflau in afara Bucurestiului la distante de minim 100km, dar trebuiau sa intervina in maxim 3 ore de la declansarea alarmei de lupta. Probabil ca in prima faza mai actionau si alte trupe(in aceste prime 3 ore) dar nu am cunostinta de ele. Chestia asta se facea prin rotatie lunar, cel putin la nivelul MAPN. Tot MAPN asigura cel putin 2 AN-26 pentru transportul acestor trupe. Este imposibil sa nu existe un plan de rezistenta (macar pe hartie!) dar sincer nu sunt de acord cu el. Sigur nu va functiona asa cum este prevazut din diverse cauze, si mai mult ca sigur este cunoscut de catre serviciile de informatii „prietene”. La marea bulibaseala din dec. ’89 mai nimic nu a functionat asa cum era prevazut in planurile de lupta ale unitatilor. Incepand de la lipsa acumulatorilor (eterna in armia romana!) si terminand cu insubordonari, sau executarea ordinelor preferential…Planurile de mantuiala si slaba instruire s-au concretizat prin numarul relativ mare de morti. Organizarea rezistentei trebuie inceputa in cele 10-12 ore cat va rezista armata romana, si continuata in zilele urmatoare cu ceea ce mai ramane…Liderii care vor reusi sa se sustraga urmaririi subunitatilor speciale inamice, aia vor constitui nucleul de comanda. Rusii nu se vor incurca sub nici-o forma cu un razboi clasic gen transee si alte minunatii, au exersat destul si au imbunatatit planul de ocupare al Cehoslovaciei. Daca in ’68 ei transportau subunitati blindate pe calea aerului, va imaginati ce transporta acum … Si au cu ce! Este de ajuns sa puna mana pe un aerodrom in centrul tarii si aia este! Undeva prin ’98, un „brav” general al armatei romane (de fapt o musculita de otet!) , sa zicem ca Popescu, (nu spun arma pentru ca nu vreau sa se supere cei de la alte arme!) a gasit el de cuviinta ca trebuie sa inventarieze zonele montane propice desfasurarii actiunilor de rezistenta, cu tot ce presupune aceasta, desi el nu avea nici-o treaba cu asta, in schimb avea o gramada de pile si prieteni in politica. Pana la urma cineva la oprit, dar nu inainte ca sa puna mana pe cabana montana a alora de la parasutisti… Cabana respectiva a fost transformata in cativa ani in zona de recreere pentru VIP cu grade! In asta a constat toata „inventarierea” lui! Zona Rasnov, si aici ma refer la Ursarie, Diham, Cheile Rasnoavei a devenit brusc punct de atractie pentru VIP…de parca nu ar fi fost cateva hoteluri in zona ca sa-i adaposteasca…
      Ma intrebi despre rezistenta montana… Pai unde vezi tu un loc mai propice pentru a adaposti ramasitele unei „armate glorioase”… Unde poti tu ataca rapid si apoi sa dispari in ceata? Intreaba-i pe baietii din FOS cam cat din pregatirea lor se face in munte si de ce …La fel poti sa-i intrebi pe cei din SAS si beretele verzi…prin ’98-2000 (mai mult ca sigur si dupa!)se executau exercitii in comun in muntii Romaniei. Iti ofera zonele de campie sanse impotriva unitatilor rusesti, oricat de slabe ar fi acestea? Poti tu deplasa in zona de campie un grup de luptatori mai mare de 6 oameni fara sa fie observat? Ca pot fi executate sabotaje (si altele pe care Web 2.0 nu imi permite sa le scriu aici!) in zonele de campie este altceva… dar baza tot in munte o ai…Ca poti avea intr-un oras un grup de maxim 20 dispersat in tot orasul asta este alta mancare de peshte…. Sincer la marimea unui oras ca Bacau de exemplu nu ai nevoie mai mult de 20 oameni bine pregatiti ca sa ingenunchezi acel oras. Cand deja se dezmeticesc noile autoritati tu trebuie sa fii deja diparut. Poti folosi orice arma doresti cu exceptia celor nucleare/ deseuri radioactive/ chimice / bacteriologice…Orasul ala are si retea electrica/ gaze/ apa/ poduri/ viaducte statie de oxigen…etc Mai presus de toate are retea de canalizare pe care trebuie sa o cunosti in amanunt, la fel topografia orasului, asta daca vrei sa scapi intreg… Unitatile cazate in zona au sigur un depozit de munitie macar pentru 3 zile… Poti folosi populatia ca pe un vector purtator de zvonuri… Colaborationistii in prima faza ai poti utiliza pentru dezinformarea inamicului cu conditia sa stii care sunt! Treci peste idei preconcepute gen Rambo sau mai stiu eu ce superluptator. Nu iti trebuie armament sofisticat pentru asta. In cazul rezistentei, priveste folosirea armei de foc din dotare ca pe un ultim recurs. Cand vei fi obligat sa o folosesti, deja va trebui ori sa mori ori sa te predai… Puterea unei rezistente organizate si de succes consta in abilitatea acesteia de a executa misiuni complexe fara a trage un foc de arma… In momentul cand acel grup ajunge la folosirea armelor de foc pentru aparare deja acel grup este incercuit, misiunea este compromisa…Cat armament poate avea un grup de 6 oameni? 5-6 5,45/5,56/7,62, 6 cal. 9mm, 1-6 AG-40, un PSL, un AG-7, munitie/exploziv/mine cat cuprinde in containerul fiecaruia… Poate opune rezistenta la infinit cand este descopèrit si incercuit in zona de campie de cel putin o companie de blindate care sigur primeste intariri? Nu cred, o singura companie de infanterie il distruge in maxim 2-3 ore… Se schimba radical situatia daca acel grup este in zona montana. Pur si simplu dispare…Stii care este durata de viata a unui batalion de parasutisti aflat in dispozitiv si care a fost descoperit? Maxim 3 zile… Si asta in teren cu obstacole… Daca nu primeste intariri, la revedere… Nu trebuie sa vezi rezistenta ca pe aparatorul satelor si oraselor ocupate…Mai degraba trebuie sa vezi rezistenta ca pe ultima sansa a unui popor, la fel de bine poti sa bagi spaima in propriul popor prin pedepsirea tradatorilor / colaborationistilor (iar din astia vorba ta nu vom duce lipsa!), la fel de bine poti sa bagi spaima in inamic. La fel de bine poti reda speranta doar prin faptul ca eliberezi cativa lideri locali care au opus rezistenta inamicului…La fel de bine poti tine ocupate cateva mari unitati ale inamicului…Poti vedea rezistenta ca pe scheletul pe care se construieste viitoarea armata de eliberare, ca un element care pregateste terenul impreuna cu diplomatia din exil…Crezi ca pe talibanii aia ai doare undeva de poporul afgan cand se arunca in aer in aglomerari urbane si mor nu stiu cati afgani? Mai degraba vor sa dea o lectie propriului popor… si daca mai mor si cativa din Forta internationala pentru ei este chiar foarte bine…
      Cate aliante militare importante sunt pe lumea asta? NATO si viitoarea alianta chino-rusa…Nu te poti ascunde sub umbrelele a doi care se cearta, dar nici nu poti sta in ploaie…
      Brigada 6 nu va putea opune rezistenta la nesfarsit, la cum utilizeaza generalii armatei romane fortele speciale mai mult ca sigur va primi in ultimul moment misiuni care ar trebui sa le execute o brigada blindata… Dotarea lor este specifica misiunilor pe care trebuie sa le indeplineasca, in teren deschis practic acele trupe sunt sortite distrugerii oricat de competenti ar fi ei. Vezi campania din Italia si operatiunile speciale americane in 1943 cum au fost distruse cu ajutorul incompetentei unor generali care utilizau aceste trupe in locul brigazilor de infanterie… Pe vremuri un BO SPC avea in dotare 2 plutoane de AG-9 cu 6 piese in total, 2 plutoane de aruncatoare de 82mm 6 piese total… Si un pluton de 3xTABC/ 1×14,5 + 1×7,62, 1 pluton mitraliere 3×7,62mm…Asta era tot armamentul greu .Ca mai erau si alte „marafeturi” necesare indeplinirii misiunilor de lupta specifice, este altceva… Crezi ca dotarea actuala difera prea mult? Poate au schimbat AG-9 cu cine stie ce tip de rachete ghidate, AR 82mm cu cine stie ce aruncator mai sofisticat, TABC cu Humvee sau mai stiu eu ce… Crezi ca un astfel de batalion in camp deschis poate opune o rezistenta serioasa contra 1-2 batalioane blindate? Misiunile unui BO SPC sunt total diferite, dar mai mult ca sigur bravii nostri generali vor striga „Sa vina fortele speciale….” Mai ales cand va fi fundul vreunui grangur mare cu pile in joc… Chiar si in Irak / Afganistan au fost utilizati pentru misiuni improprii…dar astia sunt generalii romani!
      Referitor la „mi se pare ca romanii sunt si lasi, si cam lenesi, si handicapati asteptandu-si drepturile banesti de la stat care li se cuvin prin Constitutie si Drepturile Omului si cam li se rupe de multe…” traiesc printre straini…sa stii ca nu sunt departe de noi in privinta asta… mai ales cu criza asta…
      Rezistenta nu inseamna oameni multi… inseamna oameni pregatiti si patrioti… iar din astia gasesti putini…Cu cat ai mai multi oameni nepregatiti cu atit sansele tale de supravietuire scad…Personal prefer putini si buni…O seara placuta in continuare si sper ca nu esti suparat pe mine! 🙂
      PS- Putin optimism nu iti strica, draqu’ nu este atit de negru precum pare…

  • Corect. daca ne-ar invada, nu ar fi rus care sa iasa viu de la mine din cartier sau in zonele unde am copilarit. Uu Ak mi-ar trebui si munitie..

  • @GreciaAntica

   Rolul artileriei este de a sprijini cat mai rapid si exact celelalte unitati cu putere de foc intr-un sistem de forte intrunite. Asta implica organizarea pieselor de artilerie in baterii si artileriei in unitati de artilerie, si integrarea organica a unitatilor de artilerie cu celelalte unitati.

   Apoi daca pozitia artileriei e cunoscuta doar de membrii „unitatii” (practic servantii tunului din ce zici tu) cum stiu celelate unitati pe ce sprijin de artilerie se pot baza? Vor incepe sa dea „poke” pe toate frecventele celor 1000 de tunuri sa vada care unde e si daca poate oferi sprijin? Apoi cele 1000 de tunuri vor incepe sa-si dea „poke” sa-si coordoneze focul astfel incat sa „mature” eficient sectorul alocat? Mult si ineficient trafic pe canalele de comunicatie. Daca mai bagi si unitatile inamice care se ocupa de deturnarea traficului radio presimt ca haosul va fi complet.

   • ai zis ce trebuia.
    Nu are rost sa mai zicem cum naiba se face logistica la aceste unitati de artilerie dispersate.

    Singura artilerie dispersats si facuta sa lucreze ca atare este artileria de munte si este chiar dedicata acestui tip de lupta.

 6. Elevetienii-s foarte tari,in asemenea caz, serviciul militar este obligatoriu pt barbati, iar la sfarsitul stagiului isi iau echipamentul individual acasa, conducerea tarii si armatei este de asa natura incat nimeni nu este autorizat de a ordona/semna capitularea, ca sa nu mai vorbim de relieful inaccesibil (Reduta nationala). In ambele razboaie mondiale, neutralitatea le-a fost respectata cu sfintenie de ambele parti, pe langa faptul ca mare parte din finantele si spionajul lumii erau acolo, pur si simplu nu merita efortul, chiar daca in ww2 erau pur si simplu o insulita intr-un ocean nazist. Hitler a spus la un moment dat ca „Elvetia este un cos pe fata Europei, ce nu are dreptul sa existe, are cel mai dezgustator si mizerabil popor si sistem politic, iar elvetienii sunt un dusman de moarte al noii armate germane.”
  O poveste de prin 1912 spunea ca stiind profesionalismul armatei elvetiene ce avea cam 250000 oameni, Kaiserul ar fi intrebat: „ce ati face voi daca juma de milion de germani v-ar invada tara?” Raspunsul a venit promt: „tragem de doua ori si plecam acasa.”
  Si inca un factor important, nu-si distrug padurile.

  • Bine punctat cu pădurile…Plus ca la noi tactica de gherilă și inițiativa din partea eșaloanelor mici nu sunt încurajate sub nici o formă. Nici măcar nu se discută despre așa ceva…

  • Elevetienii-s foarte tari,in asemenea caz, serviciul militar este obligatoriu pt barbati…

   Una din cele mai sub centura lovituri primite de Armata romana din partea clasei PULItice a fost desfiintarea SERVICIULUI MILITAR OBLIGATORIU…

   • la cum o parte din tinerii de azi tu ai avea curajul sa le dai arma in mana?

   • Crezi ca la elvetieni se face caprarie, adica bastanii sau veteranii isi bat joc de bibani sau tilicari?Ce a fost la noi este o tala pierdere de vreme.Alta este situatia la elvetieni sau israelieni.Oamenii astia sunt pregatiti sa lupte intrun razboi modern.

  • O poveste de prin 1912 spunea ca stiind profesionalismul armatei elvetiene ce avea cam 250000 oameni, Kaiserul ar fi intrebat: “ce ati face voi daca juma de milion de germani v-ar invada tara?” Raspunsul a venit promt: “tragem de doua ori si plecam acasa.”
   e doar poveste pentru ca la ce avea la 1912 armata germana de partea elvetiana nu ar mai fi fost nimeni care sa traga al treilea foc .Lasand glumele la o parte in ww 1 elvetia a trecut prin ani de foamete pentru ca nu au mai avut cu ce-si hrani animalele care au murit pe capete norocul lor e ca a rezistat franta si ca aliatii au castigat in final razboiul .

 7. @nero -ma tot inreb de ce cand trag astia cu ceva tot spun,,Allahu Akbar,,…probabil sa nu pateasca asa http://www.youtube.com/watch?v=2hF-5DY6kTU

 8. Apropos,nu i se pare nimanui ca,,revolutia,,a pornit de la specimenul asta ,,Înainte de 1989 s-a remarcat ca opozant față de autoritățile regimului comunist din România. Încercarea de mutare a lui de la Timișoara a fost catalizatorul care a contribuit la declanșarea revoluției din 1989.[1][2][3] Între 1990-2009 a fost episcop al Eparhiei Reformate ……este vorba de László Tőkés(Wikipedia)

 9. Vector: „Rolul artileriei este de a sprijini cat mai rapid si exact celelalte unitati cu putere de foc intr-un sistem de forte intrunite. Asta implica organizarea pieselor de artilerie in baterii si artileriei in unitati de artilerie, si integrarea organica a unitatilor de artilerie cu celelalte unitati. Apoi daca pozitia artileriei e cunoscuta doar de membrii “unitatii” (practic servantii tunului din ce zici tu) cum stiu celelate unitati pe ce sprijin de artilerie se pot baza?”

  E simplu Vector. Pozitia ta nu e cunoscuta EXACT de catre Comandamentul propriu decat ca si patratel pe harta. Adica o zona de 3×3 km sau 4×4 km sau 5×5 km. Comandamentul stie APROXIMATIV unde se afla unitatile proprii dar primeste informatii EXACTE din teritoriu (cercetasi, UAV, spioni civili) cu coordonatele GPS ale tintelor inamice -. Pe harta electronica vede ca tinta inamica X este in raza a 17 unitati individuale. Cele 17 unitati primesc coordonatele tintei inamice, cu precizarea : single shot, double shot etc si mesaj legat de pozitionare dupa foc: repozitionare imediata, ramanere pe loc sau lipsa informatii (caz in care decizia este la nivelul unitatii). O unitate de foc lucreaza prin statii de emisie de putere mica (cu salt de frecventa, parole unice pe zile etc) cu unitati apropiate de infanterie, astfel incat repozitionarea se poate face si cu ajutorul acestora. Got it?

 10. Remarcabil este modul in care cei mai multi pe acest site explica despre atactica militara despre rolul artileriei sau tancurilor..de scenarii privind un eventual conflict cu Rusia. Domnilor sa fim sinceri cu noi…in armata romana au fosta facute in decursul istoriei achizitii proaste sau mai bine spus invechite de armament…a fost proasta organizare…au fost acte de lasitate….insa nimeni nu vrea sa vorbeasca despre ruptura dintre ofiteri si soldati….asta e boala cea mai mare a fortelor noastre militare…atata timp cat ofiterul nu mananca ce mananc soldatul, nu este interesat de soarta acestuia nu vom avea armata. Sa nu ma contrazica nimeni…ofiterii germani in al doilea razboi au spus asta deschis….soldatul roman este capabil de orice sacrificiu insa ofiterii lor pe langa slaba pregatrire militara dadeau dovada de cruzime fata de proprii soldati si de lipsa de onoare….sa ne amintim de bravii nostri generali care au tradat la Don si au lasat soldatii in incercuire….Dar domnilor istoria e ceva ce trebuie sa ne invete. Argumentele voastre vis-a-vis de tehnica de tactica in marea lor majoritate sunt corecte insa pentru a lupta trebuie sa ai spirit de luptator…si ANTRENAMENT….putem avea cele mai mandre arme daca nus tim sa le folosim. De stagiu militar fug toti…pana si statul ca ar insemna costuri uriase…eu vin cu o propunere care stiu ca nu va interesa pe multi…dar totusi cineva care supravegheaza acest forum va inelege….In toata Romania sunt cluburi de airsoft…oamenii aia au investit sume uriase in echipamente in arme ( replici)….de ce armata romana nu pune la dispozitia lor toate bazele militare pazite cu manechini de carton…Puneti fratilor facilitatile care le lasati in paragina la dispozitia acestor pasionat…folositi specialisti sa-i anternati….armata sa puna la dispozitie poligoane si instructori iar pasionatii pot veni al finele saptamanii sa invete sa lupte….in acest mod vom avea 2 milioane de soldati …pe banii si pe echipamentele lor….mai mult vinde surprusurile militare catre cei care vor sa se destinda in acest mod…foloseste-te de ei si transforma-i in posibili luptatori. Domnilor ca sa invingi un soldat de guerila ai nevoie de 10 din trupe regulate…daca ai 1 milion de astfel de tineri batrani antrenati rusii vor avea nevoie de 10 milioane e simplu….In acest mod statul nu cheltuie bani mai mult vinde surplusul militar ….face si bani pentru intretinerea bazelor parasite…ca un pasionat da el un 50 lei pe luna ca sa-l alergi prin noroi si sa-l tii intr-un cort care oricum il mancau sobolanii….Inc aun argument ar fi ca un soldata care face un stadiu de 2 ani va uita in mare tot ce a invatat in mai putin de 1 an…sa nu mai spun ca nu va mai avea aceasi forma fizica…asa ca antrenati la sfarsit de saptamana pasionatii de airsoft sia ltii ca ei ..si nu o sa aveti instructori doar in birouri si unitatile militare nu vor mai fi pazite cu imagini de carton imbracate in uniforma militara. Nu uitati ca la fiecare astfel de soldat pregatit dusmanul va avea nevoie de 10..si nu uitati ca ei vor cunoaste zona in care locuiesc si la nevoie se vor mobiliza in cel mai scurt timp..si ce e mai important ei merg acolo ca prieteni sau leaga prietenii nu va mai fi acel sentiment de obligativitate….Razboiul se poarta poe strazi acum cu arme usoare …cu siguranta nimeni nu va face ce spun eu pentru ca burtosii de ofiteri nu vor sa paraseasca birourile..si vor continua sa se promoveze intre ei pe criteriu spriturilor si ofiteri de perspectiva vor alege sa plece dina armata. Poti lupta cu o armata..dar nu poti lupta cu un popor intreg …Afganistan….antrenati oamenii care fac asta din pasiune….si vor folosi tehnica militara a dusmanului….nu mai faceti licitatii doar ca sa sugeti bani….nu distrugeti industria romaneasca de armament doar ca sa faceti loc altora….Daca cineva crede ca prin cumpararea a 10 avioane second vom rezista inamicului se inseala. Inca odata tacticile descrise de voi sunt corecte insa nu uitati ca din mosi stramosi ne-am parjolit campiile si otravit fantanile..ne-am hartuit dusmanul pana la epuizare…si au plecat….antrenati pasionati…si tehnica fie ea si veche va avea o valoare inzecita.

 11. Pingback:Turele usoare – calibre medii - Romania Military

 12. Pingback:130mm rusesc in noua versiune - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *