Challenger cu tun Rheinmetall 130mm L/55

Ce facura astia? Asa ceva nu se poate:

… se vede si autoloader-ul la lucru.

Iaca asa arata modernizarea Challenger 2 propusa de Rheinmetall:

Si asa arata versiunea cu noul tun Rheinmetall cal. 130mm/L55

No’ bun atunci!

 

 

185 de comentarii:

  1. Tiger III. Ca impact pe un camp de lupta, acest tun de 130 mm este echivalentul tunului dr 88 mm de pe Tiger.

    7
  2. ???Vrem si noi vreo 400 buc de bijuterii dastea sa moara sarbu si unguru bulan????

    16
  3. Cu 400 buc de Leo2A7V am fii tatici aici in zona noastra geopolitica strategicodacico….. Etc Vise umede???

    9
  4. Avem nevoie de un astfel de tanc in armia romana.Excelenta masina de lupta,cu dotari de ultima generatie si un super punch.As vrea sa-l luam macar sa le facem in ciuda maghiarilor! Sper sa fie viitorul MBT pentru Romania.

    11
  5. Cred că tunul ăsta e viitorul în materie. Probabil că incet-incet, se va trece la calibrul ăsta în toate armatele respectabile din NATO.
    Noi nu. Noi furnizăm și exportăm securitate și suntem un pilon de stabilitate cu tun de 100 mm. Ca atare cine ne atacă să luăm tancuri cu tunuri de 130?? Nici Spike pe p5 (mli) nu ne trebuie. Avem 12 f16 de pe vremea când juca Tom Cruise în top gun, și mai vin 5. Gata. Avem avioane moderne. PUMA Socat e cel mai bun beleșcopter, nu avem nevoie nici de Viper nici de Apache. Chiar nu reușesc să înțeleg de ce am luat Patriot și Himars…Pai mai tăticule, SA 75 modernizate de 3 ori erau best money can buy. Iar Larom de 160, erau perfecte pentru exportul nostru de securitate. Uitam de marina. Păi mai băieți. Dați la fier vechi bunătate de Tetaluri? Iar fregatele din cuplul regal de ce trebuie modernizate? Cum le-au luat, erau perfecte. Tunul ăla de 76 făcea toată treaba.

    27
  6. Da , s-o credeti voi, da te lasa Herțăl și Macrou să cumperi de la inamicu MUHUHU…UE?!!….vizați, vizați ca io tot K1A1 vreu, asamblat in tara, sau mă macar revitalizare carcasele in Ro dupa un studiu temeinic al DPA , alegerea integratorului ( altul decat ROMARM, mai bine un privat) si stabilirea furnzorilor romani care pot contribui si ei cu cate ceva….uh, acum am io vise umede, da daca-i sa fie , macar Leo2A6 sa fie…..Da Doamne sa fie!

    4
    • @ Serghey aveti 6 clipuri, se leaga unu dupa altul https://www.youtube.com/watch?v=x0Ei5hdaLOw

      1
      • Da, doar ca noi nu avem industrie cu oameni dedicati, doar papitoi cu diplome si doctorate la xerox. Gunoaie ordinare!

        2
    • Pai daca nu ne lasa hertzal si macrou, pe care wuhanis, lucovid, pndl-ul si plus-ul ii pupa undeva prin spate mai jos ca mari luminatori internationeli, sa cumparam de la britishoi Challenger-2 asta modernizat, culmea tot de nemtzi, macar sa cumparam de la francezi si germani AMX-56 Leclerc sh si/sau Leopard-2 A5/6.
      Nu este rau K1-88 A1 modernizat in Romania pt FTRo, dar personal i-mi place si Type-90 Kyu-Maru de la japonezi, care cam seamana mult cu Lepoard-2 dar mai scurt, ar decat 6 galeti de rulaj pe fiecare parte. Acum nu stiu daca japonezii ne-ar vinde licenta, pt a fabrica in Romania Type-90 Kyu-Maru care sigur este f scumpa. Vrb de licenta in cazul tacului japonez pt ca nu este in cantitati f mari in dotarea JGSDF din care japonezii ar putea sa vanda.
      Sunt anumite elemente de design si in cazul TR-85 M1 care ar putea f preluate daca s-ar vrea conceperea, proiectarea si producerea unui nou MBT romanesc, normal cu ajutor pro/-west, bineinteles in cazul ca se prefera aceasta varianta importurilor si modernizarii tancurilor importate in Romania, pt viitor.
      Se mai poate si proceda la importul de tancuri initial si modernizarea lor in tzara iar apoi cu experienta acumulata se poate trece la conceptia, proiectarea si producera unui nou MBT romanesc, asta daca nu se va decide producerea unui viitor MBT pt ArmRo sub licenta, normal adaptat la nevoile si realitatile Romaniei.

      2
  7. Fain da creca nu punem noi mana pe asa ceva

    1
    • Daca am avea bani am pune mana pe el.

      Si evident, cu niste oameni care gandesc la achizitii

      3
      • Asta e și problema nu sunt „oameni”

        1
      • Tot poporul luminat de pe ast site a dat verdictul foarte clar: NU-I PROBLEMA DE BANI, E PROBLEMA DE VIZIUNE, PRICEPERE, DETERMINARE,……….VOINTA PANA LA URMA!!!…..mai terminat-o odata cu banii că-i falsă teză.

        Eu as zice mai simplist, PROSTI SI TRADATORI!!….va suna cunoscut cumva acest fapt in istoria neamului asta, de cate ori am fost si de cat timp suntem asa?!!

        6
  8. Metoda ieftina de marketing. Vrem sa vindem niste munitie de fapt. Numai ca UK si US au alti furnizori. Astia chiar cred ca stocurile alea de „silver bullets” se evaporeaza asa peste noapte? Not even close and deffinately no cigar.

    10
  9. Exact… prima comanda 400 bucati.
    Platim cu aurul din bancile din UK ca tot e acolo.
    Si am rezolvat cu mbt, ne uitam si ce bunatati noi mai au…
    Ca tot avem HAURUL la ei..
    E PACAT SA STEA DEGEABA…

    1
    • Esti in eroare totala si evident fara o cultura economica de baza, daca tu crezi ca rezerva de aur se cheltuie pe arme, sau ca se cheltuie in general… Iar de pus mana pe bestie… Din pacate, doar daca facem o excursie prin UK la vreo expo cu tematica, in rest, canci…

      9
  10. Ai noștrii asteaptă ca NATO sa standardizeze munitia de tanc la 130mm. Apoi se vor apuca să scrie caietele de sarcini

    6
  11. In fact, we are able to design and manufacture an MTB chassis. In addition, the turret in cooperation with RM with the 130 gun … and it’s great. The only problem is money;)

    7
  12. Adevărul e ca mai bine punea Dragnea mana pe el. Îl baga (scriptic) în depozitul BNR și îl „evapora” de acolo. Stil Venezuela.

    3
    • Ai idee unde e depozitul BNR? Sigur nu. Toti au impresia ca e sub sediul BNR de pe Lipscani

      3
      • E pe strada Smârdan într-un subsol , vis a vis de intrarea BNR 😉 .

        3
        • Gresit. E in afara Bucurestiului. Stii cine il protejeaza?

          1
            • O unitate speciala din aceeasi institutie care protejeaza si reactoarele de la Cernavoda. Jandragneria, cum inca o numesc traumatizatii

              7
              • Vlad, cu tot respectul, jandarmeria are o probleme serioase și de imagine și de percepție a publicului, și din punctul meu de vedere, face mai nimic să schimbe starea actuală. Ar putea începe prin a-și curăța pădurea de uscături.

                22
                • Dap
                  Ai urmarit protestele din State si cum tot desfiinteaza unitati de politie?
                  Ca sa bage flower power

                  5
                  • Eu nu sunt atât de radical. Jandarmeria ca instituție își are locul ei în stat. Btw, am fost în Iași la protest, alături de alte zeci de mii de oameni, iar Jandarmeria s-a comportat ok. Nu a fost niciun incident nici de o parte nici de cealaltă, indiferent de ce scandau oamenii . Vorbeam de lucruri pe care le au de făcut și nu le fac. Ar trebui să se apuce de făcut curat, și nu numai ei, dar ei ar trebui să fie mai vizibili. Au multă, foarte multă treabă în sensul ăsta.

                    15
                  • O tot dai cu ce se întâmplă în State. Nu te-ai saturat de „what about-ismul” asta pe care îl practici? Noi suntem în liga a-I-a, voi sunteți undeva pe langa f _ _ _ _ la p _ _ _.. Când nu o sa mai aveți un fel de Principiul Pareto in reverse unde incompetenți, țărani proști și tâmpiți patentati va umple rangurile și va definește, atunci s-ar putea sa ai ceva de spus.

                    22
                    • corect..pana la un punct.
                      Vazand ce specimene aveti prin ambele camere ale Legislativului si pe la primariiile marilor orase si consiliile locale ale acestora…las’ ca nu mi-e rusine nici cu voi. 🙂 Idem si in zona militara.

                      5
                    • Nu uita un singur lucru. La noi ti-o spune lumea verde’n fata si daca este o problema cu „performanta” ori te da afara direct ori te voteza afara din functie. Throwing the bums out is a national sport.

                      „Idem in zona militara”. Presupun ca esti mahnit rau pe Mattis si McRaven pentru ca l-au facut de kkt pe idolul tau portocaliu. Hate the game, not the player bro. He should be able to take it the same way he dishes it. You throw shit in the fan, you’re liable to get hit by some of it.

                      16
                    • Atunci daca totul e asa ok, de ce a trimis Trump federalii la Seattle si Portland? Si de ce si-au dat demisia o gramada, inclusiv din SWAT? Si de ce au fost desfiintate unitati? Si de ce sunt politistii atacati?

                      5
                    • @Alex
                      Haha! Nici macar cat negru sub unghie.
                      Basca ii facusi „bums” pe Mattis si McRaven.

                      3
                    • Razvane keep drinking the Kool Aid. That’s not what I wrote.

                      7
                    • Ba da.
                      N-ai avut intentia…dar este exact ce ti-a iesit! 🙂

                      In primul paragraf amintesti de sportul national de a da afara „bums”.
                      In al doilea, fara sa vrei…tocmai l-ai amintit pe unul dintre ei, iar pe celalalt…

                      „Cool by association”…in cel mai negativ mod cu putinta.

                      2
                    • I don’t think so keep drinking that Kool Aid. My do you love those Bolshevik methods of insinuation.

                      2
                    • Nu insinuez nimic.
                      Si nici nu insinuez prin a pretinde ca nu insinuez. 🙂

                      Pur si simplu am facut misto de felul cum ai scris acele doua paragrafe.
                      Am zis acolo…”haha!”
                      A(i) fost amuzat.
                      Neintentionat.

                      2
                  • Bubi prostovanul care este actualul rezident al Colibei Albe a trimis niste federali sa-i creeze un „photo opportunity”. A venit politia locala sa le spuna ca nu au ce cauta in afara perimetrului cladirilor federale. OK, dupa care s-au apucat sa-i supravegheze pe niste prostovani care protestau si pe niste jurnalisti care se holbau si ei la actiune fara madat. A venit procuratura locala si le-a spus ca s-ar putea lasa cu niste arestari. Au plecat frumos de unde au venit.

                    Greu de inteles ca tu ca gobor lucrezi pentru contribuabil si pentru cei alesi de cotribuabili sa-ti supravegheze activitatea si nu vice versa. Nu iti convine get the fuck lost, du-te si lucreaza prin Belarus, Rusia, Kazahstan sau eventual China, poate aia iti apreciaza mai mult talentul.

                    18
                    • Politistii care au fost acolo spun altceva
                      Te-ai uitat la filmari?

                      5
                    • Cine bea Kool Aid-ul ala, mai Alex?

                      In ultimele 2 luni ati avut si aveti atac direct – socialist – la insasi civilizatia americana si o dati in continuare cu „proteste”?

                      Ai criminali/fascisti BLM/Antifa/Democrati care in 2 luni au comis tot ce putea fi comis (literalmente totul, de la mici/mari furturi, trecand prin abuzuri fizice, pana la incendieri, crime – inclusiv „hate crimes”…sa vezi recent cum ard Biblii sau cruci, nebunie!…pana la „burn the white man” nu mai e mult pentru ca oricum asta vor, exterminarea fizica/culturala/sociala/economica) cu acordul/complicitatea autoritatilor „Democrate” (primari, consilieri locali, procurori, politie, guvernatori, reprezentanti in legislativ) si tu debitezi prostii cu „proteste”. Doamne Dzeule!

                      Vad ca esti in continuare ofticat ca federalii sunt nevoiti sa se limiteaze a se apara impotriva valurilor zilnice de zombies doar la zonele federale (fara ca politia locala sa miste in ajutorul lor – poate doar in ultimele zile – impotriva celor care ii ataca si comit crime pe teritoriu statal/local).

                      TDS – faptul ca Trump a reusit in primul sau mandat – atat la nivel intern cat si extern – sa foloseasca cu succes ce-l caracterizeaza cel mai bine, „morcovul” (afacerile, grab them by the money) si nu militaria/batul…va scoate din minti pe unii si pe blogul asta si nici acum nu sunteti in stare sa imi spuneti cu subiect si predicat ce mama lu’ proces verbal v-a facut Trump!

                      Clown, flamboiant, tupeist, gurist, ego cat un zgarie nori…dar este in continuare cel mai bun presedinte pe care l-ati avut in ultimii zeci de ani. A explodat puroiul si acum sunteti in situatia de a vedea ca stanga „nu s-a schimbat” ci pur si simplu a fost asa dintotdeauna, doar ca acum si-a dat arama fascistoida pe fata. Si va doare ca sunteti de partea ideologica gresita a istoriei si nu sunteti capabili de „walk away”.

                      Ati „progresat” atat de mult incat ne-ati trimis din nou in Evul Mediu, regresiv, unde minoritatile – de data asta nu regele/nobilii/preotii ci „minoritatile” cu patalama de „Indulgenta” ideologica- de-a dreptu’ religioasa! – („da-mi bani si te iarta Dzeu”, mai tineti minte?) de opresati – conduc ca niste proprietari de sclavi majoritatea „problematica”….a dracu „majoritate”, uite ca nu vrea sa devina noii sclavi si voteaza un Trump sau Brexit ca instinct de auto-aparare/auto-conservare.

                      Ati uitat si cel mai simplu/bazic Adevar dintre toate:
                      “The Smallest Minority on Earth is the Individual”.

                      4
                    • @Razvan Nu cred ca e cazul sa iei apararea Jandarmeriei pe 10 August….

                      2
                    • Hahaha! Din doua una:

                      – ori incerci sa-mi aplici acelasi tratament ca la comentariile mele recente mai sus cu privire la Alex; (deci…cad in capcana, show me what you got!) 🙂 Projection on me, baby, projection on me!

                      – chiar crezi ce spui si atunci inseamna ca ai fost in Zona Crepusculara cu privire la parerea mea despre 10 august (si in cazul asta…cad in capcana, show me what you got!)

                      PS- uite ca nu reusii sa mentin discutia cu privire la tancuri, tot in politichie o dadui.

                      3
                    • ” A explodat puroiul si acum sunteti in situatia de a vedea ca stanga “nu s-a schimbat” ci pur si simplu a fost asa dintotdeauna”

                      Care stanga bubi? Democratii? Aia nu sunt de stanga. Keep drinking the Kool Aid.

                      1
                    • Nu a luat apararea jandarmeriei
                      Altfel fiecare e responsabil pentru actiunile lui si ale subordonatilor
                      Daca sa zicem tu lucrezi in privat la o firma care repara computere si un coleg care lucreaza la alta sucursala in alta echipa si distruge un computer e vina ta?

                      1
                    • In Portland au daramat o statuie a lui Washington
                      Repet, din cauza unuia care era infractor revidivist
                      Asta e ok?

                      2
                    • Ce as face? Evident: as lua la bataie computerul 🙂 .

                      1
                  • Analogie gresita.
                    In Romania a fost folosita ca forta de represiune impotriva unor manifestatii pasnice pentru scopuri politice. Si a actionat neprofesionist, punandu-si proprii oameni in pericol, neputand sa extraga elementele periculoase din acea multime chiar si cand acestia erau izolati de restul protestatarilor si mintind de nenumarate ori. Ca sa nu mai vorbesc de refuzul de a-si desecretiza ordinele din acea seara.
                    In SUA, ea a facut o greseala, fara a primi oridine de nicaieri. Si este trasa la raspundere. Jandarmeria cand este trasa la raspundere? Ca nu am vazut demisii pt 10 August, decadere din drepturi sau sanctionari privative de libertate.

                    7
              • Si pt ca protejeaza Cernavoda ar trebui sa-i aplaudam pe strada?! Pt asta sunt platiti, nu-i nimic eroic aici.
                Jandarmeria, o institutie pe care o cunosc destul de bine, este plina de neamuri, relatii si pile, iar ce a facut pe 10 august nu se va sterge doar pt ca isi mai fac si datorie din cand in cand, datorie pt care – repet – sunt platiti.
                Jegosul ala imbracat in alb (dovada „intelegintei” sale superioare, macar daca-l ducea capul ca un ofiter de comanda nu trebuie sa iasa in evidenta intr-un astfel de mod), ofiter superior in jandarmerie, trebuie dat afara si judecat de instatele militare pt ce a facut.
                In opinia ta asa arata un ofiter superior de jandarmi?!

                39
                • In ce sens o cunosti? Ai fost jandarm?

                  4
                  • N-am fost, am amici care sunt…

                    23
                    • George, eu nu judec oamenii dupa ce uniforma au, ci dupa caracter. Exista profesori universitsri meschini si oameni simpli nobili

                      5
                    • #Vlad. Nici eu nu-i judec dupa uniforma, ii judec dupa fapte. 10 august, au venit pregatiti de bataie desi nu aveau nici un motiv. Stiam ca in ziua aia va iesi ceva urat.
                      Ok, au rspectat ordinele etc, dar fapta-i fapta, iar modul in care s-au miscat cand au „reusit” sa piarda aproape un intreg pluton (au pierdut doi oameni pana la urma) a arata ca nici bataie nu stiu.

                      Pt ca rusine sa nu se imprastie pe intreaga uniforma ar trebui ca ceva sa fie facut.

                      20
                  • Bai nenea Vlad, te respect si-ti apreciez parerile despre tot felul chestii din domeniul militar, dar nu-ți inteleg aversiunea față de cetățean cu toate că susții că i-ti faci datoria fără a avea pretentia de recunoștință din partea cuiva (absolut normal ca doar esti platit pt asta, nici mie patronul nu-mi multumesfe pt ce fac nici eu lui, salariul e rasplata ) dar nici atitudinea asta de haită superioară n-o prea pricep, eu cred ca până la urma tre sa intelegem toți ca toate instituțiile au fost infiintate și remodelate treptat in spirit democratic de către popor și în folosul poporului, iar dacă nu se intampla asta trebuiesc desființate.

                    Deci dacă cetățeanul american asta vrea asta se face, cu timpul le vor reiinfiinta dacă va fi nevoie…….întrebare într-o ,,democrație ” ca Romania s-ar putea întâmpla vreodată asa ceva fără vreo lovitură din partea oamenilor cointeresati sa nu se întâmple asta?…d’aia USA e inca democrație, pt ca oamenii inca-si pot clădi un viitor apropiat de așteptări noi in schimb……

                    15
                  • vlad eu zic de vreo 15 ani ca jandarmeria e plina de imbecili sub orice critica si ca se comporta precum o organizatie mafiota. nu d’acum cu 10 august, stiam de culorile jandarmeriei de peste 1 deceniu

                    e plina de golani condusi de tot felul de securisti pusi politic.

                    doar pentru ca a fost fratele tau la anti tero nu inseamna ca jandarmeria ca intreg e plina de profesionisti.

                    termina cu prostia asta cu jandarmeria ca nimeni din tara asta nu o crede. pana si mamaia stie ca la jandarmerie e plin de prosti care bat copii la meciuri si amarasteni pe la proteste.

                    semi-barbati care gazeaza femei cu copii in brate.
                    mare branza ce fac stau ca vitele in picioare in fata unor ambasade si vecinu vasile poate sa faca asta. nici macar mare luptatori nu sunt, oricine poate sa bata civili daca are echipamentul ala pe ei cu scut si baston.

                    ca sa iti dau exemple am un var in jandarmerie e sofer pe autospeciala, e un mare idiot. am un vecin la tara in jandarmerie e un mare betiv care toata ziua se lauda cu aceleasi 3 povesti cum batea el copii la stadion. chiar asa ne crezi ca traim pe alta planeta?
                    jandarmeria nu sunt fos unde te credem pe cuvant ca totul e secret si nu stim

                    27
                    • te bati cu morile de vant,ei s-au infasurat in steag si jura in fata politicienilor care i-au lasat cu armament din anii ’60 dar refuleaza tot pe civili.
                      patrioti de astia sunt la reducere peste to in romania indiferent de cat de bine documentate si tintite le sunt comentariile,isi apara casta si atat.

                      12
              • Bre traumatizată esti tu ca , crezi ca d’aia-i numita asa……eu i-i jegdarmerie, din simplul motiv ca sefii institutiilor sunt jegurile sau școliți de jegurile fostei securități, de fapt instituție reinfiintata d8n fosta securitate , ai bolnavă rau nu ofițerii de informație patrioti si adevarati care erau si arunci și acum.

                Nu merita sa fie numită jandragnerie pt ca nu-i a lu Dragnea, e a oricui e la putere și o întreține, as spune că-i o relație mutuală, se vede si după decizia de mai ieri a justiției.

                Prefer oricand un milițian idiot decât un jegdarm, …apropo bunicul a fost jandarm înainte de război ( unul adevarat) si milițică după…tot adevărat.

                9
                • N-am nicio aversiune fata de vreun cetatean, noi nu asa am fost educati. Si toti jandarmii pe care ii cunosc bine, si cunosc multi din elita, au protejat cetatenii. Ca unii jandarmi stiu doar cu pulanu e adevarat stil pumnu meu creier nu are. Aia trebuie scosi pe tusa.

                  3
                  • majoritatea nu cunosc nici macar legile pe care sustin ca le apara. am avut jandarm care mi-a scris proces verbal la un meci si a bagat un articol inexistent pe amenda. intelegi care e nivelul?

                    16
                    • Stiu destul de bine. Unu a confundat un stick de net cu un briceag. Dar nu stau 10 ani cu frustrari de-astea inutile ca nu-s copil

                      2
                    • Nu stiu daca ai fost sa asisti cum ii bestelesc politistii pe unii jandarmi

                      3
                    • Eu stau pentru ca am pretentia de profesionalism de la o institutie care aplica legi.

                      Mai am povesti cu jandarmi daca mai vrei destule.

                      La o deplasare cu galeria stelei in alba iulia meci cu u cluj, nu mai stiu anul exact, galeria stelista era in microbuze si trebuia sa plece din oras cu destinatia bucuresti. In tranzit prin alba iulia au fost directionati de jandarmi pe un drum cu suporteri clujeni care au dat cu pietre si mere in autobuzele steliste. A urmat o bataie dar nu intre galerii ci tot cu jandarmii.

                      Ai 2 variante fie au fost incompetenti si au bagat din incompetenta microbuzele printre clujeni ceea ce e grav fie le au bagat intentionat ca sa bata si ei ceva ca na suporteri o baga p,aia cu huligani si nu ii pasa nimanui ceea ce e si ma grav.
                      Care a fost? Da ne tu informatia ca esti in interior si le sti mai bine ca noi. Incompetenti sau golani?

                      14
                    • Acolo, la Alba, a fost tot dezinformare prin statii.

                      13
                  • Iertare dacă mi-am exprimat o parere poate greșită la adresa ta dar ,,Si toti jandarmii pe care ii cunosc bine, si cunosc multi din elita, au protejat cetatenii. Ca unii jandarmi stiu doar cu pulanu e adevarat stil pumnu meu creier nu are. Aia trebuie scosi pe tusa.””…….unde Dumnezeule Doamne-s eroii aia ca eu pe 10 august nu i-am văzut, am văzut doar bătrâni, femei și copii gazati, turisti bătuți cu cruzime, minciuni peste minciuni cu ,,colega noastră paralizata”, stația in alb care rechiziriona telefoanele trecătorilor care filmau modul intervenției…..unde-i domnule protecția cetățeanului in slujba in care va aflati ca io no vad!!!….Iertare ca sa vad lucrurile, dar eu n-am alta realitate la care sa na raportez.

                    19
                    • Iar reluam discutia? A fost dezinformare prin statii. Era Carmen Dan ministru, mai interesata de farduri decat de minister. O gasca de parasutati cu barca in guvern
                      Si politistii au cazut la mijloc
                      Jandarmi adusi din alte judete certati dupa aia de colegii lor din BSIJ ca nu stiu nici unde e nordul si sudul samd

                      3
                    • @Vlad – deci praf! Asta-i concluzia pe care o trag eu.
                      Astia o sa fie victime sigure daca e Doamne fereste un conflict si ei ajung fata in fata cu parasutistii imperiului reloaded din rasasrit.
                      Cum ii vezi pe aia prosti luptand?

                      18
                    • Vasile Băcăuanul

                      Doamne ferește să le iau apărarea ,,vajnicilor apărători” ai intereselor de partide aflate la putere! Dar am o nelămurire: cine a dat primul și apoi a fugit, lăsând oamenii simpli pe post de victime? Pun întrebarea pentru că zărisem în niște filmulețe câțiva tipi cu figura parțial acoperită care aruncau ceva în jandarmi, apoi nu mai erau acolo. Doar mie mi s-a părut, sau a fost și o provocare scârboasă la care s-a răspuns cât mai tâmpit și prost organizat cu putință? Nu dați cu pietre, eu am prostul obicei de a privi de multe ori o imagine!

                      2
                  • Cristian IONITA

                    Ba …. taman aia cu minte dar ticalosi sunt cei care nu si au locul ca parte a unei institutii de forta …

                    1
          • Il protejeaza unii care raspund de ordinele doar unui singur om – unitatea aia de jandarmi care pazeste tezaurul raspunde doar Guvernatorului BNR – Mugur Isarescu… Si baietii fac destule drumuri inspre Craiova… e close enough?

            4
            • m-am uitat la ce vine din spate si ce filmau la emisiunile ministerelor de resort,culmea sunt una dupa alta duminica dimineata si cum nu sunt un bisericos practicant am zis ca hai…again.
              te sperii pe cuvant,parca vor sa duca ridicolul la cote maxime…carne de tun .

              2
    • Pentru threadul asta…discutam si noi pe subiectul articolului?
      Tancuri…

      10
      • Tancuri si pentru jandarmerie?
        Sau mai bine nu, ca la cum sunt acum, astia le baga in populati 🙂

        8
        • Nu ati remarcat nuantele camuflajului ? 🙂

          2
        • In Franta au blindate cu tun de 90 mm
          Si rusii au blindate la interne cu tun
          La noi erau taburi de prin 87

          • VBC-ul 90 a ieșit din dotarea Jandarmeriei franceze în 2010.
            L-au înlocuit cu alt APC cu tun de 90?
            Că fapt divers, jandarmii francezi au mai multe elicoptere decât toată armata română…

            • Nu stiu daca au renuntat la ele sau doar e fumigena, au unitate de blindate in jandarmerie, a intervenit si cu vestele galbene
              Cred ca o sa treaca mai pe testoase sa nu sperie bombardierii

              1
  13. Nu vad unde e avantajul:
    Cand toti aliatii tai din NATO in Europa vor lupta cu munitie de 120, tu vei avea nevoie de 130
    Challanger asa cum este acum e greu si submotorizat (12 kW/tona fata de Leo2A5, sau M1A2SEP2 amandoua avand 17.7 kW/tona), pai daca ii pui tun de 130, cum crezi ca va fi cand acum are viteza pe sosea de max de 58km/h fata de 67 km/h celelalte doua?
    Challanger asa cum este acum dotat cu L30A1 120 mm, ia la bord 47 de proiectile (Leo2A5, sau M1A2SEP2 iau 42 de proiectile),. Cate de 130 mm va lua si care va fi greutatea totala, ca acum gata de lupta are vre-o 75 de tone?
    Pot sa il tina englezii pt ei linistiti

    14
    • Leopard2 A7V vrem noi???

      1
    • Englezii au nevoie sa inlocuiasca 120mm ghintuit al lor cu altceva.
      Sa pui in loc doar Rh cal.120mm, cu toata investitia de reamenajare a turelei, nu prea renteaza ca investitie in viitor. Asa ca Rheinmetall profita de demonstrator si le propune un salt semnificativ.
      In plus, cal.130mm nu e un salt asa dramatic ca 140mm, necesita mai putine modificari, cresterea de gabarit e mai mica si ramane si loc de o rezerva de munitie acceptabila.

  14. Si-ai mai si proiecta, scuze – emana securitate prin zona…?

    1
  15. off topic….
    Da noi de ce nu facem asa?
    Israel will take up the modernization of the Ukrainian MiG-29
    https://en.topcor.ru/15825-izrail-vozmetsja-za-modernizaciju-ukrainskih-mig-29.html

    si in alte domenii…

  16. Nu stiu de ce referirea la Challenger. Video este despre noul tun Rheimetall de 130 mm de pe Leo 2.

    1
  17. Cal 130mm este un calibru binecunoscut in lumea artileriștilor români , de peste 50 de ani .
    Bateriile de coastă și tunurile de câmp cal 130 mm erau o referință ca precizie și distanță , evident de inspirație sovietică , sosite ca licență în România pe filieră chinezească .
    Țeava lisă cal 130 mm are avantaje și dezavantaje …
    Nimic nou sub soare 😉 !

    8
    • Tanchistii n-or fi auzit de asa ceva, e un secret al artileristilor
      Artileristii sunt miezu desi n-au nici macar un obuzier autopropulsat iar tunurile alea de 130 de la Mangalia si bateria ailalta au fost date de multa vreme la fier vechi pt ca erau arme de anii 40 care nu valorau nici cat o ceapa degerata

      6
  18. Daca si cu parca

    asa la mica barfa cu ceva timp in urma ma sugerat ca am putea (noi romanii) pleca de la existentul M1954 (e drepot e de fapt M-46 sovietic). Pleca adica candva ma produs , aqdica „aveam” teava si rest adaptam ….

  19. aproape toate comentariile ( si comentatorii) nu tin seama de un lucru : MBT-ul( ca despre el vorbim) in general il transporti pe linia frontului cu tractoare rutiere sau pe calea ferata.in al doilea caz ai nevoie de rampe speciale de incarcare pe care nu le gasesti in fiecare halta(sau gara).in primul trebuie sa tii cont ca un cap tractor cu remorca are intre 39 t(slt-50 elefant) si 43 t(oshkosh m1070 cu trailer m1000). care oshkosh cu tot cu challengerul pe el (ala normal de 63 t) sare de 105 t in total. ca fapt divers,japonezii au facut type 10 de doar 44 tone ca sa il poata transporta peste tot prin japonia.penca predecesorul ,type 90 de 51 tone,putea trece doar peste 65% din podurile tarii,iar tancurile vestice(colosi de peste 60 tone) doar peste 40% din ele. si vorbim de japonia,nu de mioritica noastra patrie unde cred ca peste jumatate din poduri nu au mai vazut o reparatie de juma de secol.concluzia ? nu mai visati cu ochii deschisi la m1a2,leo2 sau challenger ca nu avem infrastructura sa le ducem unde avem nevoie.

    15
    • Asta parca-i ca-n povestea cu drobul de sare… 🙂
      Ai sesizat o problema, de acord, care-i solutia? Nu mai luam tancuri pen’ca n-avem infrastructura? Care oricum trebuie facuta daca vrem sa mai facem si altceva cu tara asta si oamenii din ea?
      La o simpla cautare pe YT gasesti „n” filme cu trenuri ducand Abrams si vehiculele sale de suport. Adevarat, plaformele au boghiuri (parca asa le zice) cu cate 3 roti si, in general, par sa fie trase/impinse de 2 locomotive. Dar undeva au fost incarcate si descarcate, deci s-au gasit si rampele alea „speciale”.
      Daca chiar vrem sa luam tancuri adevarate, avem 2 optiuni mari si late: Abrams sau Leopard. Sincer, personal, as prefera Abrams. Asta inseamna ca, desi inca nu le avem, trebuie facuta o evaluare a infrastructurii disponibile si alocate fonduri pentru a rezolva aceasta problema.
      Daca astia se tin de cuvant, ar trebui sa inceapa investitii in infrastructura: drumuri, poduri, cai-ferate. La fiecare nou proiect, armata trebuie sa vina cu cerintele ei proprii, iar ministerul transporturilor trebuie sa tina cont de ele. Eventual, alocate fonduri si la MApN pentru infrastructura, pe modelul bazei de la MK sau Campia. Nu e rocket science, e nevoie de investitii (care oricum trebuie facute) si coordonare intre ministere.
      Porturile, la fel, parca americanii ziceau ca-si fac terminal la Constanta cu tot ce le trebuie.
      Dunarea ar putea fi iar folosita pentru a transporta lucruri cu conditia sa actualizezi/modernizezi infrastructura portuara.
      Mama ma-sii, cat crezi c-or sa se plimbe tancurile alea prin tara? Poligoane, aplicatii, habar n-am, de 10 ori pe an?

      13
      • mbt-ul nu il iei doar ptr aplicatii. il iei mai ales ptr caz de razboi, iar inamicul nu tine cont(sau daca e destept chiar tine cont) unde iti poti debarca tu tancurile de pe garniturile cf sau daca in drum spre front sunt poduri care rezista sau nu la un ansamblu cap tractor+semitrailer+ mbt de 105 tone .o halta „speciala” cu peroane de beton pana la inaltimea vagonului nu ai oriunde, in plus aglomerarea de zeci de tancuri ce asteapta imbarcarea ore intregi este o tinta ideala ptr TBM uri cu submunitii AT. cat priveste infrastructura care in Romania este sublima dar lipseste cu desavarsire,de pomana ai A2 care rezista la cateva zeci de colosi de 105 t. si restul retelei rutiere din zona trebuie sa reziste ca altfel repeti market garden -ul din ww2. repet japonezii(care sunt la ani lumina de noi ca infrastructura) au preferat sa faca ultimul lor tip de tanc mai usor decat predecesorul(44t vs 51) ca sa il poata folosi prin toata japonia. un M1A1 american la ei este „condamnat” sa actioneze intr-o arie relativ restransa ptr ca nu „il suporta” la propriu decat 7000 din cele 18000 de poduri japoneze.

        2
        • Care razboi, man? 🙂 Nu zici tu ca rusii nu sunt atat de nebuni sa atace Romania ca este in NATO? 🙂 Hotaraste-te! 🙂 Daca e razboi gasesti alte modalitati de a rezolva problema ca oricum iti fac aia praf infrastructura, iar daca e nasoala treaba, s-ar putea sa ti-o faci singur praf, nici nu tre’ sa se mai chinuie aia.
          Problema e fix pe timp de pace. Pana una alta, calea ferata le duce. De descarcat, le-au descarcat ei cumva. Abrams, adica 60 something tone de caciula senilata sau cat naiba are. Deci se poate si acum, cu infrastructura care este.
          Pana la urma care ar fi ideea ta, ca nu inteleg: sa luam tancuri de la japonezi sau sa nu mai luam deloc? Ca de proiectat si construit unul la noi nu se mai pune problema astazi. Un lucru e clar, avem nevoie de un tanc nou cu tun de 120 si blindaj serios.

          10
          • Nu, K1A1 de la sud coreeni 🙂

            1
            • Sa stii ca ar merita un articol cu pro si contra. 🙂

              1
              • Pro si contra ce? 🙂
                Pai nu am tot scris comparativ, inclusiv cu Rotem k1, dar si despre constrangerea celor 50 de tone?

                • Pro si contra pentru un tanc care nu e nici Leopard, nici Abrams. 🙂
                  Germania e aproape, dar cam intima cu Rusia, Coreea e departe dar si America e. Din astea… 🙂 Nu doar o simpla comparatie tehnica. Sunt mai multi factori care conteaza cand faci o astfel de achizitie, nu doar cea strict tehnica. Ai vazut ce calcule isi fac finlandezii? Am postat un articol de la corporalfrisk la celalalt articol.

              • Am mai prpus mixul a 1-2 batalioane grele cu altele medii, ca macar o parte sa le putem muta usor.
                Problema de infrastructura nu se rezolva usor, de azi pe maine. Doar daca ne uitam la ultimii 30 de ani, chiar si cu o proiectie optimista eu zic ca ne ia inca vreo 30 de ani.
                Si nu ne permitem luxul sa fim pregatiti de razboi abia peste 3 decenii.
                Partea si mai nasoala e ca mai toti aliatii nostrii, cu exceptia francezilor si italienilor au din astea grele. Deci daca nu avem ceva prepozitionat… suntem mancati.
                Ai 1-2 variante sa le aduci astea grele terestru… si acolo e suficient sa iti loveasca un pod sau doua si s-a terminat. Totul e blocat.

        • io cred ca americanii astia teleporteaza tancuri sau minte in vidio de prezentare ca dupa adevarul absolut prezentat de tine strumf lucru asta e imposibil :

          ca altfel cum le-au trasportat aia asa le transporti si tu daca le ai,dar probabil multi ca tine ar prefera scuza aia cu nu avem infrastructura de aia nu ne dotam, sau au alte interese de cauta scuze ca aia

          6
          • si iote ici ca trece si Dunarea :

            6
            • @Nicu_4
              Înțelegi diferența dintre o „portiță” și un pod de pontoane? 😉
              Părerea mea, hîc…

              • ti-am facut eu impresia ca sunt genist,sharky eu nu cred doar am aratat la lume ca trecerea raurilor chiar si cu tonaj mare se face si fara pod,mie chiar imi plac cei care doresc autostrazi ca sa treaca tancurile pe autotren in viteza mai mare de 100km/h, decat cu trenu de parca ala circula ca masina mica pana pe plaja la mamaia, ca doar incarcat no avea vreo 100 de tone si totusi nici una nici alta nu scuza lipsa de inzestrare a unor tancuri bune pt sec 21

                2
      • Thumbs up pt aproape tot comentariul, singura „broblema”:transportul pe Dunare.
        1. Ai un stat pe cursul Dunarii care nu e parte din UE si NATO si e bun pretin cu CCCP – Serbia – in caz de pacpac nu trece nici o barja cu echipamente militare: a) din cauza de bombardamente NATO – aia nu uita, b) din cauza noastra – cand au primit T72 si BMP de la rusi si au vrut sa le aduca cu barja pe Dunare, noi am zis niet…Au apelat la transport aerian.
        2. Rusii cam au perioada de plecat in vacante spre vestul Europei – vara – Eh, mare broblem acilea – sa zicem ca rezolvi cu sarbii ii ameninti, ii platesti. Dar cu debitul scazut al Dunarii pe cursul superior ce faci? Sunt veri cand vasele de croaziera opresc la Viena sau chiar in Slovacia deoarece e scazut debitul Dunarii.

        CF-ul e baza pentru transport de armament greu iar exact de 30 ani, CF-ul a tras paiul scurt cand a fost vorba de investitii in infrastructura…Nu ca pe vremea lui Ceasca ar fi fost pe primul loc. Pe vremea lui Ceasca IPTANA lua crema iar IPCF resturile cand dupa naval CF-ul e cel mai cost-effective mijloc de transport.

        Doar atat.
        Multumesc,

        4
        • reis discutia cu strumf este despre neachizitia de tancuri peste 60 de tone pt ca nu ai capacitatea de a le desfasura in Romania in cadrul luptei pt ca nu ai drumuri ,deci despre posibile tancuri romanesti nu americane,mai citeste firul discutiei si numai deviati de la el ca nu va convin raspunsurile ,ca mai e pe aici o discutie in clasicul trolaj de moscova cu alt subiect decat cel al articolului,ceea ce ma duce cu gandul la undele interese ale celor care posteaza

          1
        • Sincer, ma gandeam la ceva de genul de la Timisoara la Constanta. Nu priveam atat de departe, desi adusul tancurilor din Austria in Romania pe Dunare ar fi fost o idee buna, care sare insa din schema pentru argumentele mentionate de tine.
          Asa ca, intr-adevar, CF-ul ramane baza. Adica exact acel CF care are astazi viteze medii mai mici decat in interbelic. Imi aduc aminte si acum de „necazurile” cu calea ferata „rapida” Bucuresti – Constanta, cum atat amar de vreme dispareau semnalele si altele asemenea. Pana la urma s-a rezolvat.
          In completarea a ceea ce ai spus, in opinia mea, CF-ul ar trebui sa fie baza transportului in Romania, atat pentru marfuri cat si pentru persoane. Dar uneori, o calatorie cu avionul Bucuresti – Timisoara costa cu putin mai mult decat una cu trenul si dureaza infinit mai putin. Nu mai zic de una Bucuresti – Oradea unde ultima data (acu’ multi ani) am facut peste 14 ore…
          Reteaua CF ar trebui sa fie principalul beneficiar al anuntatelor investitii in infrastructura, problema e ca nu beneficiaza de lobby-ul companiilor de transport auto, mult mai ineficient, poluant etc
          Eu sunt un mare fan al calatoriilor cu trenul. Inainte de pandemie, Bucuresti – Brasov il faceam cu trenul, pana acolo se circula ok, daca nu se defecteaza locomotiva cum am mai patit.
          Macar de-ar lua astia tancuri… macar batalionul ala din programul european, ca nici de ala nu s-a mai auzit nimic.

          2
          • La infrastructura CF nu se pricepe orice Gigel care-și deschide peste noapte firma de construcții și pe urmă din contracte cotizează la partid pt campanii sau pt buzunarul șefilor. La CF daca sare trenul de pe sine, se surpa terasament când trece trenul e bai mare și nici un politician nu și-l asumă…așa o gaura in asfalt, pui baliza pe sensul de mers și faci cozi dar nu ai carnagiu. In plus, costurile sunt mari pe km de cf și să mai umfli cu 20-30% prețul așa cum se practica pentru infrastructura rutieră deja îți sare lumea în cap că doar nu pavezi sina de cf cu aur.

            • De ce un km de cale ferata (un amsamblu ingust de otel si terasamente) ar fi mai scump decat un km de autostrada (terasament similar doar ca mult mai mare)?

              • unul din motive ar fiincarcarile mult mai mari pe o suprata redusa
                alt motiv, este ca modul in care sunt realziate atat razele virajelor cat si unghiurile trebuiesc sa fie corect executate (raza, unghiul si viteza sunt variabilele principale in constructia unei cai ferate) si sa ramana astfel pe durata de exploatare (cu timpul prin tasare devin nebalansate

                • Tot ce imi spui despre CF e aplicabil la autostrazi. Si ele treb sa nu fuga, si ele trebuiesc facute cu o fundatie de pamant ranforsat mecanic, etc… Doar ca la una e lat de 40-50 metrii la alta de maxim 10.

            • Nu am nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza chestiile astea la CF. La drumuri…. drumurile judetene pe care eu circul destul de des sunt de cele mai multe ori varza. Am mers pe un astfel de drum proaspat reparat si am recunoscut toate imperfectiunile pe care le avea inainte. N-au facut decat sa toarne un strat nou pe deasupra celui vechi. Au venit alegerile, au trecut alegerile, intr-un an era ca inainte.

              2
          • „Macar de-ar lua astia tancuri… macar batalionul ala din programul european, ca nici de ala nu s-a mai auzit nimic.”

            Ferească Dumnezeu să ia ăștia 1 batalion….
            Cu ăla murim…..

            Era discuția intre tine și Marius mai sus, comparația între Abrams si K1….sunt departe amândouă sursele de „aprovizionare….ori eu prefer, dacă tot e sh, toate odată….

            Dacă le iau la preț de fier vechi, pot cumpara 8 batalioane din prima, măcar ai și rezervă, nu e musai să fie toate active; brigăzi teritoriale …..?
            Revitalizare loco, in timp, dar sunt toate in curte la noi, cu certificare și utilizare furnizori cât mai loco…musai țevi și muniții asimilate…..

            Off, vise, iar am exagerat cu berea in cursul săptămânii ?‍♂️

            Și din punctul meu de vedere Abrams, că ei sunt cei ce vin aici la aplicații/echipament comun….cred că poate fi făcut să treacă vaduri ….sunt alții mai pricepuți ca mine….

            Zic și io….

            • Stiu ca a fost avansat un scenariu in care ai nostri au cerut 276 (parca) de tancuri. O s-o cred cand o voi vedea si sper sa nu mor pana atunci. Nu cred ca vor lua vreodata mai mult de 2 batalioane de tancuri grele, gen Abrams sau Leopard. Vor umple diferenta cu TR-85 modernizat, pana moare, dupa care vor completa cu niste Centauro/tancul usor american in nascare si gata.
              10-12 milioane un tanc modern (cica 13-15 milioane pt Leo), se pare ca pachetul de Leopard cu obuzierele autopropulsate i-au costat pe unguri 1,76 miliarde euro. Nu se stie 100% daca nu cumva sunt incluse si niste elicoptere. Pentru un batalion de tancuri si 24 de obuziere. Si noi vrem, cate? 276? Si sa le mai si operam? Nu cred, chiar nu cred, desi as vrea.
              Detalii: https://www.defence24.com/hungarian-leopard-mbts-unveiled-what-was-the-cost-analysis
              3 miliarde numai pe tancuri? Nu cred. Excess defense articles ne va manca, numai sa nu vrea aia sa ne puna la plata pentru protectia oferita si sa ne bage pe gat chestii noi.
              Nu cred ca avem alta optiune in afara Abrams. Si nici nu cred ca vom lua licenta de la coreeni sau japonezi. Nu suntem in stare sa administram un astfel de proiect nici daca ne dau aia uzina la cheie cu angajati cu tot si cu stocul de componente la zi. Din ce vorbeau cei mai priceputi pe aici, stocul de Leo e mult mai redus si ne-au luat altii fata demult.
              Si io tot zic… 🙂 Noroc, sanatosi erau si aia de pe Titanic… 🙂

              2
              • Nici prin cap nu imi trecea că vom lua tancuri noi…
                Licență, vorba ta, nu ai cu cine….
                Abrams sh all the way, baby….
                Și dacă tot e sh, măcar să fie all in, nu un batalion, și mai vedem…..
                Patim ca la avioane….

                Marină Militară 2 fregate chele- gata măi, v-am luat barcute, ce mai vreți….
                Aviație militară, 1 escadrila – avem boss….
                Tancuri- 1 batalion- esteee …..
                Patriot si Himars- aici nu cred că e „vina” noastră ….

  20. Tr 85 m1 are 50 de tone. Cum îl duce pe ăsta, o să le ducă și pe celelalte. Oricum sunt poduri pe care nici vehiculul logistic gol nu poate trece. Trebuie reevaluata toată infrastructura de transport inclusiv podurile utilizabile. Si dacă nu se poate și nu se poate, dai naibii tancul jos de pe platforma, le treci pe ambele separat, și îl urci înapoi pe platforma după ce ai trecut. Am senzația că vedem probleme insurmontabile unde nu sunt.

    10
    • De aia aveam nevoie de doar 2-3 batalioane tancuri noi si elicoptere de atac adevarate

      6
    • @Florin A
      Explică-mi, te tog, cîte TR-85M1 ai văzut în Dobrogea! 😉
      Și pe unde au venit Abramsurile care au participat la aplicații în Babadag.
      Părerea mea, hîc…

      • Sharky, pot să jur că am răspuns aici, dar comentariul e mai jos.

        1
        • E ok, Florin, l-am citit! Nu știu dacă rezistă, sau nu, cert e că eu nu am văzut, încă, TR-85M1 in Dobrogea!
          Să sperăm că noul pod o să aibă niște cerințe mai acătării…
          Părerea mea,hîc…

          1
          • sharky, eu mai trec prin Cincu din cand in cand, si am vazut mai toate blindatele pe acolo (inclusiv Abrams si T85M1).
            cum crezi ca au ajuns acolo, ca nu merge cu „Beam me up, Scotty” ?

            3
            • Cu trenul
              Cu trailerul mai greu
              Numai ptr un batalion ai avea nevoie de 50 trailere
              Cu elicopterul…lupti sub protectia aa proprii si esti rapid si eficient
              Sa fim pe chestii de jocuri de razboi..daca tot avem drone mici de cercetare si am avea si ceva tip spike nlos…scoti din lupta unitatile aa ce insotesc unitatile terestre si fara aa faci macel cu elicopterele intre blindate
              Noi cu trei batalioane tancuri noi, cu doua escadrile de elicoptere de atac am fi schimbat modul de gandire la fortele terestre
              Huey-urile aveau sens ptr a actiona impreuna cu cobra ptr insertia unitatilor de speciali, cercetare ca sunt mici si merg pe jos, sunt bune la asta
              Ca sa fac un mic scenariu..o formatie de cobre inarmate antitanc pot interveni foarte rapid, plecand de la buzau sau braila, in dobrogea…insotite de huey ptr a infiltra unitati de cercetare, inarmate antitanc cu rachete ghidate, unitatile de cercetare deschid drumul ptr elicopterele de atac, care la randul lor servesc ca unitati avansate de cercetare in timp real si ghidare a tirului ptr artilerie (larom, himars)
              Nu ai nici pe aproape acceasi flexibilitate cu tancurile
              Ptr mine 3 batalioane de tancuri noi, unul la galati, unul in dobrogea si unul la targoviste ar fi suficiente
              Pastrat inca 2 active cu tr85m1 si tr 85 ptr care facem si avem munitie, luat la fortele terestre elicoptere atac dedicate si de transport specializate

              4
            • @iat
              Bună dimineața!
              În Cincu știam că au fost, le-am tot văzut și eu.
              Întrebarea era legată de Dobrogea… Grea geografia…
              Părerea mea, hîc…

              • Atat Abrams cat si Challanger care au fos la Cincu au venit prin port, ori ultima data cand am verificat Constanta era in Dobrogea
                In gara Voila le descrcau cu macarale, dupa care US Army a alocat bani si au modernizat gara
                Podul de peste Olt era in sarcina noastra sa il modernizam (insa si asa vechi, tot au trecut peste el fara sa cada in Olt)

                1
                • In caz de razboi, asta nu e o ruta viabila, mai ales daca Turcia face joc de glezne.

                • @iat
                  Care Challenger a participat in Cincu???
                  Chiar sunt curios.
                  Parerea mea, hîc…

                  • @sharky: da, au fost si Challanger (Noble Jump 2017)
                    aici podul (care inca nu e re-construit): https://www.bizbrasov.ro/2020/06/12/a-patra-tentativa-pentru-a-construi-podul-nato-de-la-voila-estimat-la-peste-4-milioane-de-euro/
                    @MZ: au venit si cu trenul anul trecut: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/75195-poza-zilei-zeci-de-tank-uri-au-fost-zarite-in-gara-din-cluj-napoca
                    Acum aproape toata lungimea din magistrala 200 si 300 de la intrarea in tara pana la Sighisoara este modernizata. Problema este Sighisoara Brasov care este in curs de modernizare, insa de la Sighisoara la Cincu nu e mare lucru

                    • Cum am zis, sunt una-doua trasee viabile.. 2 lovituri bine plasate si s-a terminat. Dusul la Cincu pe timp de pace nu e ca la razboi. Acolo iti trebuie variante secundare, capacitati de reparatii rapide infrastructura, etc.

                      2
                    • Au ajuns și la Suceava, deci se poate:

                      https://youtu.be/RpPBPi09EDE

                    • @Marius
                      Pai ziceam si eu mai sus ca in caz de ceva or sa piseze aia infrastructura cu rachete de croaziera de nu mai ramane mare lucru din ea. Sau o rezolvam singuri, daca situatia e disperata. Problema infrastructurii se pune mai ales in timp de pace. Tancurile alea s-ar putea sa nu vada razboi toata viata lor operationala.
                      Zic si io. 🙂

                    • Nu înțelegeți o chestie
                      Nu e vorba de miscat ale noastre tancuri..care oricum sunt oarecum prepozitionate
                      E vorba de cat si cat de repede poate veni ajutorul

                    • Au ajuns peste tot, mai conteaza si in cat timp ajung si daca infrastructura suporta trenuri grele, cat de fiabila este calea ferata, adica ce trafic suporta.
                      Asa ajungi si in Amazonia cu tancuri, dar in razboi nu coteaza doar sa ajungi undeva ci sunt importante si viteza, plus cantitatea. Mai trebuie sa ajungi si la timp, mai apoi sa sustii trupele prin livrarea de provizii intr-un timp cat mai scurt, lungimea liniilor de aprovizionare fiind un factor esential.

                      Si chiar daca nu ajungi la razboi, este vorba de costuri si de capacitatea fortelor armate aliate de a manevra rapid in caz de criza. Cateodata este nevoie doar de manevre ca sa ti inamicul in expectativa, dar daca tu nu poti manevra suficient de repede si de eficient…

                    • @iat
                      Ori nu stii despre ce vorbești, ori incerci sa ma prostesti pe față, ambele variante fiind…iresponsabile, in cel mai bun caz!
                      1. Noble Jump e un exercitiu de testare a Fortelor cu capacitate de reacție foarte rapidă( NATO VJTF).
                      In categoria asta in FOS, parașutisti si infanterie ușoara, cu capacitate de dislocare imediata.
                      „Challangerul” 😉 nu intra in categoria asta.
                      Eu nu știu sa fi fost ” Challanger” in Romania, pina acum. Nici Challenger 1 sau 2 nu știu sa fi fost.
                      Daca ai o poza, un link catre o stirecu ele aici, pune aici, te rog.
                      Linkul ala de l-ai pus tu e cu Bradley-uri, ceea ce e cu totul alta mincare de pește. 😉
                      Am trecut si eu pe linga destule garnituri de genul ala.
                      Părerea mea, hîc…

              • Toata vara trecuta le-au plimbat,au facut si in vara asta un transport.Au fost aduse si pe CF si pe trailer.

      • In 2016, la Saber Guardian, au adus Abrams din State la Constanta cu barca si de acolo la Cincu cu trenul: https://www.eucom.mil/topic/constanta

        • @Nicolae
          Astea le-ai citit?
          „”We were expecting to be able to send one to two cars a week to Cincu,” said Harper, but we were able to send eight cars in two weeks, which cut our time nearly in half.”
          Iegzistă o iecsplicație…
          părerea mea, hîc…

          1
          • Domnu’ skarky, departe de mine gandul de a va da lectii… 🙂 Dvs. ati spus, citez: “ Și pe unde au venit Abramsurile care au participat la aplicații în Babadag.”
            Eu am dat un raspuns, nu cred ca e ceva gresit in asta… 🙂 Mai mult, pareau sa treaca si Dunarea si Carpatii cu ele, catre Cincu.
            De citit am citit, de obicei la drept, pe care l-am terminat si eu, examenele aveau intrebari si din notele de subsol.
            Astazi, pentru diverse motive, un tren de marfa poata sa faca 600 km in cateva zile bune, uneori chiar mai mult. Viteza lor medie era, ultima data cand am folosit asa ceva, vreo 10-15 km/h. Si multe opriri si stationari. Din acest motiv, cand vroiam sa trimitem ceva din Caras-Severin la Constanta, preferam barjele pe Dunare.
            Problemele la CFR Marfa/Calatori/Infrastructura sunt multe si diverse. Fiind o companie de stat, nimeni gives a shit.
            Ideea e ca au reusit sa le transporte. “Decat” atat vroiam carevasazica ca sa spun. 🙂

            1
            • Sunt praf liniile si la tramvaie. La trenuri doar pe 2 tronsoane s-a investit

              2
            • @Nicolae
              Ha ha ha…
              Are dreptate Vlad, uneori te inflamezi aiurea.
              In loc sa incerci sa fii ironic, mai bine te intrebai de ce erau mandri americancii de performanta de a trimite catre Cincu 8 vagoane cu Abramsuri in 2 saptamani. Asta ar veni 1 vagon la 2 zile.
              In conditiile in care trenurile Bradley-uri treceau fara probleme, cu citeva zeci de vagoane. Stiu, pentru ca le-am vazut! 😉
              You’re welcome!
              Păcat că la dreptul ăla nu v-au învățat să vedeți și ” printre” notele alea de subsol, și să le coroborați cu alte declarații ale unor generali americani, referitoare la aftermath-ul lui SG-17.
              Părerea mea, hîc…

              2
              • Sharky, te asigur, nu asta a fost intentia mea. De unde si smiley in propozitiile cu pricina. Daca apreciezi necesar, te rog anticipat sa primesti scuzele mele.
                Revenind, nimeni nu neaga problemele infrastructurii CF din Romania, de fapt, ale infrastructurii de orice fel. Eu am vrut sa evidentiez doar ca au reusit sa treaca tara, deci s-a putut. Doar atat.
                Am fost invatat/educat ca atunci cand am o problema sa-i caut rezolvarile si sa gasesc alternative, nu sa spun ca nu se poate. De aici raspunsul meu pentru strumpf.
                Inteleg ca nici voi nu puteti sa dati din casa, dar nici noi nu reusim sa citim intotdeauna printre randuri. Nu avem cum.Iar eu nu am timp intotdeauna sa urmaresc toate declaratiile, asa cum mi se intampla sa mai si uit una alta.
                Din primul comunicat nu reiese frecventa trenurilor raportat la incarcatura.
                Stii, uneori am sentimentul unei superioritati a militarului fata de civil. Ceva de genul, „nu stiti nimic, bah civililor”. Ceea ce nu este ok, cred ca putem fi de acord cu asta. Poate de aici am uneori reactii exagerate. Pentru ca genul asta de atitudine nu mi se pare justificata.
                Cu totii avem si zile mai bune si zile mai proaste si, desi n-ar trebui, ni le varsam aici. Not ok, dar se intampla.

                1
      • PR-71 e depasit, il criticau si vechii pontonieri
        Pana si bulgarii si sarbii fortau Dunarea mai rapid la aplicstii
        Ar fi de preferat ceva mai nou

        1
    • cum a scris nicolae mai sus,trebuiesc unificate proictectele de infrastructura ….cerintele mapn-ului trebuie incluse in caietele de sarcini la autostrazi,porturi ,cai ferate ,proicte locale si regionale.dar mapn-ul are alte treburi de zeci de ani…sa salute,sa se umfle ,sa-si sustina utopiile,sa se planga ca afara ploua.

      6
      • @psycho
        încă o dată îți dai cu stîngul în dreptul. Pentru asta cineva trebuie să gândească întrunit, și chestii de gen nu am mai văzut de 20 de ani. Toată pulitichia românească gândește numai în termeni de ‘ cum phutem sa furam mai mult”. Nu o sa cheme nimeni meapeneul lui peste pentru ca studiile de fezabilitate pentru lucrari de infrastructura sunt o mare paine de mîncat. trezește-te o dată la realitate, psycho…
        Părerea mea, hîc…

        1
        • tocmai ca realitatea ne tot trezeste periodic cu cate o palma dupa cap si noi tot stam cu mana intinsa la altii sa ne traga lumina si curent in casa.
          nu astepti sa te invite cineva ,te implici si te bagi in tot ce tine de felia ta asa cum o faci cand iti ceri drepturile.te duci in csat cu proiecte de lege daca e nevoie in care sa ceri minime de sarcina,latime si alte cele pe sectoarele de drum/cai ferate/porturi care iti sunt vitale tie macar ca sa-ti poti muta tehnica de colo plus cea a aliatilor. plus ca ai centuri ocolitoare,drumuri nationale/judetene ,cai ferate ,drumuri de acces vitale in derularea activitatii ….sau poti sta in biroul lui milea si admira lambriul ,stucatura, privelistea.si drapelul nato.

          3
        • autostrada transilvania cand a fost facut de Bechet era dimensionata pt a suporta tancurile Abrams . podurile erau proiectate sa suporte mai multe vehicule de 70 de tone..Acuma nu mai stiu daca s au mentinut cerintele

        • @sharky

          „Nu o sa cheme nimeni meapeneul lui peste pentru ca studiile de fezabilitate pentru lucrari de infrastructura sunt o mare paine de mîncat.”

          Păi, să se duca meapeneu’ lu pește peste ăia cu infrastructura, nu să aștepte invitații….
          Ceseate-ul lu’ pește, prăjit de data asta, ce ouăle lu’ pește, pardon, icre, păzește?
          Dar semege-ul, sau cum îi mai zice ?
          Urmărește cu atenție și îngrijorare?
          Să îi ia de guler pe ăia de la transporturi și să urle la ei,
          „Băh, sulica, până ne mutăm „jucariile” , așa vechi cum sunt, dintr-o parte in alta de țară, se termină războiul, și nici voi nu aveți pe unde fugi, cretinilor !!!”

          Zic și io….

          3
  21. Drăguț ce să zic, dar oare înseamnă asta că NATO are tunuri doar de la un producător?

    Mai întâi a fost Abrams-ul, apoi Challenger-ul, iar francezii cu nemții în genere lucrează pentru un tanc (MGCS) cu tunul de aici, care ar înlocui Leopard 2 și Leclerc.

    Desigur tunurile de la Rheinmetall sunt minunate, dar vreau concurență.

    1
    • Francezii de la Nexter experimentează cu 140 mm..
      Uite aici cam ce prevestește un tip zic eu informat, referitor la next generation tank.
      https://www.google.com/amp/s/uklandpower.com/2020/04/05/where-does-the-tank-go-from-here/amp/
      E destul de nouț articolul.

      4
      • Misto articolul! Si mi se pare detsul de bine documentat si exhaustiv.

        2
      • Leclerc Terminateur. Amx56 a fost proiectat din start pentru eventualitatea cal.140mm. Leopard nu, dar a avut un derivat

        https://www.rumaniamilitary.ro/iar-propun-ucrainenii-modernizari-de-t-72

        2
        • Momentan, tancul e încă prins în cercul vicios al creșterii gradului de supraviețuire prin creșterea blindajului si implicit a masei sale. Prin asta se încearcă ieșirea din acest cerc, dar treaba e dependenta de dezvoltarea unor noi tehnologii. Automatizare, inteligenta artificială, dezvoltarea de blindaje noi, mai ușoare, lucruri realizabile într-un orizont de timp mediu spre lung. Toate vor veni însă cu un preț, care sigur nu va fi mic. Tunul de 130-140 va fi un element destul de sigur, dat fiind faptul că va asigura 100% hit to kill. Rămâne de văzut care va fi compromisul final, cât despre noi, atâta timp cât sunt voci în armata care încă dau rol de tanc la t55, eu mă abțin să mai comentez. Noi ar trebui să luăm în final ceva care să ne asigure pentru următorii 20-25 de ani. Leo sau Abrams, celelalte nefiind opțiuni foarte realiste. Oricum, tancurile nu sunt în prio 3, avem nevoie mult mai stringentă de nave, avioane, apărare AA stratificată, taburi, an, poate după astea ar veni și tancurile.

          2
  22. La inceputul anilor ’90, a aparut KWS1 (ulterior cunoscut ca Leopard 2A5 cu L/55 120 mm) KWS2 (Leopard 2 cu tun calibru 130 mm si incarcator automat), dupa care a aparut KWS3 (tun calibru 140 mm)
    Rh-130 130 mm L/51 presupune o turela mai mare, mai grea, mai putine obuze (KWS2 avea 32 de obuze)., incarcator automat
    In momentul in care greutatea creste, trebuie sa revizuiesti, suspensii, cutii de viteze si transfer, motor (alti bani alta distractie)

    USA Army au considerat mai util sa dezvolte proiectilele precum M829A1 pana la M829A4 sau M830 si M803A1 (au incercat si ei sa creasca calibrul, insa au preferat sa ramana la Silver Bullets) pt M256 (care este licenta Rheinmetal) . In final AMP si ammunition data link care asigura legatura dintre proiectuil (prin culata tunului), si fire control system, este ceea ce exista pe sep3, insa componenta hardware, tunu pripriuzis, este acelasi
    Cateodata ne place sau nu , nu prea exista concuerenta, din moment ce exista un produs foarte bun: Rh-120 L/44 120mm care sta la baza Rh-120 L/55 120mm, este produs sub licenta si se gaseste pe Abrams M1 , pe Type 90 al Japonezilor, pe K1A1 al Sud Koreenilor sip e C 1 Arriete al Italienilor

    Daca cineva va avea banii necesari sa isi doteze armata cu astfel de tancuri (cu tunuri de 130 mm), cred ca va trebuii sa se gandeasca de doua ori: aceste tancuri vor devenii tinte primare, si vor fi vanate cu precadere idniferent cu ce mijloace

    PS: au mai spus-o si alti aici, filmul prezinta tunul cal 130 mm al Rheinmetall insa sasiul este de Challanger, asa ca ce are Leopard 2 de a face cand nemtii au trecut prin aceasta experienta si au renuntat la idee (asta nu inseamna ca nu pot incerca sa o vanda altora)

    6
    • Mda , au făcut studiul , au zis nein….dar dacă prinzi prostovanul de ce nu?!…..

      Concluzie : io vreau K1A1 little Abrams cu motor diesel nemțesc și tun de 120 tot nemțesc, adică ce-i mai bun dar revitalizat sau dacă se poate de ce nu asamblat/ industrializare pe cat se poate-i tara.

      Doamne ajută și AMIN!!!

      3
      • Macar mentenanta si reviziile precum si (cel mai important zic eu) munitia si pe locul doi consumabilele sa fie facute la noi.

        Stii ca suna ridicol sa zic ca astea sunt pe primele locuri dar motorul nu pica asa de repede cred si nici nu avem baza industriala sa le facem de aliaje ptr blindaj nu mai vorbim.

        In schimb munitia si consumabilele ptr intretinere si revizii pot costa in timp foarte multi bani!

        2
    • Adevarat,. Au incercat ceva de genul acesta cu CATTB acum 3 decenii, dar provocarile tehnologice erau destul de mari la vremea respectiva si continua mari si in ziua de astazi.

      https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a228389.pdf

      2
      • Da, exact acelea erau probleme ca si acum: suspensiile cu o singura bara de torsiune nu mai tin (au cate o bara de torsiune pe fiecare roata), spatiul pt culata si pt recul mai mari, incarcatura separata de proiectil si implicit spatiu mai mare si complexitate crescuta, tinand cont de limitari, la autoloader sa preia pe rand incarcatura si proiectilul, montura tunului mai mare (forta estimata era de cca 18 MJ, adica cca dublul calibrului 120 mm)
        Motorul era diesel de la Cummins de 1450 bhp (care si asa era prea mic pt ce mastodont iesea)
        Asa cum nu au ajuns nici rusii la 152mm, nu cred ca vor ajunge nici vestici la 140 mm
        Multe lucruri sunt posibile tehnic, insa nu sunt neaparat fezabile economic.

        3
    • Cand ai tancuri putine, sunt oricum toate tinte importante, indiferent de calibrul tunului

      1
  23. 130 mm german este raspunsul NATO la eventualitatea ca rusnacii baga un tun nou de mai mare calibru , pe T 14. Sau pe alte tipuri de tancuri. Cica un 152 mm.
    ( E unica tara care „lupta” cu T64 , T72, T80, T 90. O Babele de scule.)
    Si francezii cu tunul de 140 mm merge in aceiasi directie. Alternativa lor la decizile ruse.
    Deci nu e nimic neastepat in aceste tunuri.
    Noutatea e alta.
    Daca a fost presentata varianta de tanc cu acest nou tun , inseamna ca’ ” cineva” are informatii ca in Rusia undeva e in probe un tanc cu tunul de 152 mm. Deci se arata : ” sintem pregati tovarasi”.
    Vreti sa ne concuram ( din nou ) la care o are mai groasa si lunga ? Care are mai multi bani de cheltuit ?
    Opinia mea personala.
    Vom vedea.
    PS.
    Proiectilele actuale de 120 mm pot fi folosite si in continuare pe noile calibre. Se modifica prin saboti care le permite functionarea in tevi mai mari.
    Asta daca esti un pic stramtorat la bani si ai zeci de mii de 120 mm prin depozite.
    Ce e sigur, noile proiectile ( 130 , 140 mm ) necesità incarcator automat. Prea grele pentru bratele unii servant in o situate de lupta cu foc intens.

    1
    • Turele de tanc cu țevi ( lise sau ghintuite ) de cal 152 sau asemănătoare …
      Mai complicat – spre imposibil la tonajul obișnuit al tancurilor destinate luptelor in Europa .
      Germania a făcut câteva prototipuri cu asemenea turele , dar nu era un tun de mare presiune , ci un simplu burlan de cal 152 , prin care trăgeau rachete antitanc dirijate .
      Una-i una , alta-i alta .

      2
  24. Sa le stocheze la noi …

  25. Sharky, eu nu pot sa cred că podurile de pe A2 dacă vorbim de transport rutier nu rezistă la o greutate de 120 de tone (cât ar avea transportul și tancul împreună). Da, poate ar fi probleme, cu terasamentul drumurilor, ar fi cu siguranță restrictii de circulatie dar nu cred că în condiții de razboi, nu s-ar putea face. Carson City a plecat în Georgia după ce au descărcat Abramsurile în Constanța. E mult mai ieftin naval. Plus că veneau din SUA. Costă să le debarci în Rotherdam și să le aduci rutier aici.
    Apropos, peste vreun an jumate, ar trebui să poată trece fără emoții pe la Brăila.
    P.S. suntem de ras cu t55 alături de Abrams la Babadag. Dar atât putem momentan.

    1
    • nope,putem mult mai mult dar oranduirea politico-militara autohtona ne crede idioti si sclavi pe mosia lor.

      2
    • Off Florine mai bine Nu mentionai T55 ,parerea mea umila dupa 25 ani de hobby pt all things military e ca doar de la T80 in sus se pot numi tancuri,nici T72 ca restul pactului nu i nimic de ele in anul 2020….Eroul ,RM sau MZ vad Abrams M1 A2C Trophy and so on,frate macar classic M1 A2 cu un update/revizie generala….oricum ar fi de 20 de ori mai capabil decat Tr85M1 ,de T55 nu vb ,draq zici ca suntem in Nicaragua ?‍♂️

      1
  26. Achtung! Panzer!
    Si acum ca am revenit la subiect, astia discuta de 130 mm si noi t55. Punand astea doua notiuni una langa alta ne dam seama de fapt la ce nivel de patetism am ajuns.

    4
  27. Daca vor sa ia in considerare la modul serios un calibru mai mare ar trebui sa faca loc pt lovituri. Transmisia electrica ar fi de folos.

  28. Asta au dat jos englezii (20th Armored Brigade) de pe nave:

    https://m.youtube.com/watch?v=yJat4M5bwi0

    https://ukdefencejournal.org.uk/exercise-noble-jump-2017-begins/

    https://m.youtube.com/watch?v=AWFJAHvdXWY

    Au si batalionul de husari regali in compozitie, insa nu cred ca au facut parte din cei care au tranzitat prin Grecia si Bulgaria.
    Daca tu i-ai vazut, atunci trebuie sa te credem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *