China incepe dezvoltarea unui reactor nuclear pentru navele militare de suprafata.

Type_094_SSBN_cropped

Type 094, submarin nuclear chinezesc

Stirea, daca o putem numi stire, este aproape banala in contextul in care Beijing-ul anunta mai tot timpul crearea sau dezvoltarea de noi sisteme de arme, de la avioane de generatia a V-a, la rachete supersonice antinava. Deci pana aici nimic deosebit, asta daca nu cuplam aceasta stire cu o alta, care aparent sa cam bat cap in cap.

Astfel China a negat ca ar avea in minte constructia de portavioane, desi zvonuri extrem de insistente dau ca sigura chiar inceperea constructiei unor astfel de nave, numai ca deocamdata nu s-a reusit obtinerea nici macar a unei singure fotografi-dovada.

Numai ca anuntul despre constructia/dezvoltarea unui reactor nuclear care sa propulseze nave militare de suprafata arata poate exact acest lucru: China are in vedere constructia de portavioane, pentru ca altfel ce sens ar avea sa cheltuie sume imense de bani pe dezvoltarea si productia unui astfel de reactor?!

Chinezii detin astazi reactoare nucleare dezvoltate local pentru submarine, numai ca nu sunt chiar niste capodopere ingineresti. Prima generatie de submarine cu propulsie nucleara a cam fost o catastrofa, avand doua hibe mari, dar foarte…late! Astfel respectivele reactoare erau foarte zgomotoase, dupa orice standard ai lua in considerare, find o gluma pentru sub-urile americane de atac sa le ia urma. A doua buba era cauzata de scaparile semnificative de radiatii. Este adevarat ca intre timp lucrurile s-au mai rezolvat, in sensul ca urmatoarele generati de reactoare nucleare pentru submarine si-au rezolvat problema cu scaparile de radiatie, si nici nu mai sunt atat de zgomotoase.

Si tot real este si faptul ca un reactor montat pe o nava de suprafata este poate mai usor de proiectat, datorita gabaritului mai mare implicat, ca si datorita faptului ca pentru o nava de suprafata nivelul de zgomot nu este nici pe departe atat de important ca pentru un submarin.

Se asteapta ca in urmatorii 10 ani recatorul sa fie gata, dar intrebarea ramane: pentru ce vor chinezii un astfel de reactor?!

Ca sa aflam raspunsul la aceasta intrebare, nu terebuie decat sa  ne uitam cu atentie la ce folosesc americanii si rusii, singurele natiuni care au nave de suprafata cu propulsie nucleara, acest tip de reactoare.

Pai americanii le folosesc doar la portavioane nucleare din clasa Nimitz, Enterprise si in viitor clasa Ford.

Rusia pe de alta parte le foloseste la doua tipuri de nave: crucisatoarele de batalie din clasa Kirov si mai au un spargator de gheta propulsat atomic.

In rest nici americanii, nici rusii, nici o alta tara nu foloseste propulsia nucleara pentru crucisatoare, distrugatoare sau fregate, nemivorbind aici de nave de transport. Ori daca mergem pe aceasta logica este absolut clar ca reactorul chinezilor va echipa o noua clasa de portavioane, construite local, iar termenul de zece ani este si el rezonabil. In aceasta perioada chinezii au suficient timp sa invete temeinic cum se opereaza un portavion sau un grup aerian navalizat, au suficient timp sa-si pregateasca echipajele si infrastructura , ba ar avea chiar timp sa se apuce sa-si construiasca si nava-portavion, nu neaparat acum, ci peste cativa ani, atunci cand programul reactorului nuclear va fi foarte clar din punctul de vedere al tuturor parametrilor, si astfel sa se poata incepe constructia navei.

In mod clar operarea unei flote de portavioane este si va fi un mare punct de cotitura pentru politica Chinei, poate cel mai mare de la interzicerea calatoriilor pe mare in anul 1435. Acum China se va reintoarce pe mare si se va reintoarce ca fiind a doua flota militara a lumii.

 

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *